Welkom Kind(je) November 2019

Page 1

UITGAVE 11

NOVEMBER 2019

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

INTERVIEW

INFORMATIE


WELKOM WOORD(JE)

Het wordt steeds kouder en de dagen beginnen weer korter te worden. Gelukkig blijft Welkom Kind(je) elke maand terugkomen en zorgt voor een beetje warmte. Ook bij jou? In iedere geval wel bij ons.

Deze maand hebben wij veel Sinterklaas activiteiten en ook Herfst Yoga. Ideaal om te doen als het buiten koud en regenachtig is. Wij proberen elke maand een interview met een gastouder te plaatsen en ook deze maand is het ons gelukt. Als laatste: mis de belangrijke informatie aan het einde van de magazine niet!

Volg ons op Facebook

Zoals altijd, veel leesplezier.


Grootste gastouderbureau in de gemeente Tilburg

Bron: www.landelijkregisterkinderopvang.nl

PAGINA 3

10 september 2019 Aantal gekoppelde kinderen: 499 Aantal gekoppelde ouders: 389

07 januari 2019 Aantal gekoppelde kinderen: 345 Aantal gekoppelde ouders: 219

01 mei 2019 Aantal gekoppelde kinderen: 262 Aantal gekoppelde ouders: 209


PAGINA 4

WAARGEBEURDE VERHALEN VAN DE GASTOUDERS 5 voor 9 is een prima tijdstip om chips en ijs te eten vond Emma. Ik vind dat geen goed idee, 'k weet het... Flauw van mij.....En toen kregen we dit: inclusief geluid op volume misthoorn...gelukkig kan je geluid niet op een foto vangen... Ik denk dat de buurt nu wel wakker is! Maar qua emotionele veiligheid is het top! Emma voelt zich helemaal thuis bij me. Al is dit soms niet fijn.


PAGINA 5

INHOUDSOPGAVE

06

Activiteiten

19

Gezonde Kinderopvang

21

Interview

26

Informatief

07 - Sinterklaas 13 - Pepernotenplezier 16 - Herfstyoga

27 - Tarieven 2020 28 - MyChapp is vernieuwd


PAGINA 6

ACTIVITEITEN


PAGINA 7

ACTIVITEITEN - SINTERKLAAS Beste ouders, De tijd rondom Sinterklaas is een spannende tijd voor kinderen. Als Sint eenmaal in het land is mogen veel kinderen hun schoen zetten. Krijgen ze wat lekkers en misschien ook een cadeautje? Door de activiteiten in het thema van Sinterklaas aan te bieden verhogen we de feestvreugde. Lees maar eens door wat er zoal aan activiteiten aan bod komt en zing straks maar uit volle borst mee met uw kind!

Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' onder 'Documenten' en in MyChapp.


ZIE DE MAAN SCHIJNT DOOR DE BOMEN

Wat heb je nodig? - wit papier - gele krijtjes of potloden - schaar - takken - klei - perforator - lintje

PAGINA 8

Voorbereidingen Ga met de kinderen naar buiten toe om takken te zoeken. Vertel de kinderen wat de bedoeling is met deze takken en laat iedereen elkaar helpen met takken verzamelen. Knutsel tijd! Benodigdheden per kind: een stuk klei, een paar takken, lint, perforator, gele krijtjes, stukje wit papier en een schaar. Geef ieder kind een homp klei. Laat ze hier een stevige ondergrond van kleien voor de takken. Daarna mogen ze de takken in de klei steken, zodat het net een ĂŠchte boom lijkt. De kinderen zullen merken dat de ondergrond stevig moet zijn, want anders blijven de takken niet staan! Nadat de boom is gemaakt kan het kind de maan tekenen. Het kind tekent de maan op een wit stukje papier en kleurt deze in. Vervolgens knipt het kind de maan uit. Maak met een perforator een gaatje in de maan en maak een lintje aan de maan vast. Nu kun je de maan aan een tak vasthangen, zodat hij door de bomen schijnt! Help het kind waar nodig is, maar laat het eerst zelf ontdekken.


Wat heb je nodig? - scheerschuim - hoofd van Sinterklaas (maak zelf een paar hoofdjes) - tape/plakband - schorten Voorbereidingen Print het hoofd van Sinterklaas uit. Zet het scheerschuim klaar. Plak voor elk kind een Sinterklaashoofd vast op de tafel (met tape of plakbandje). Kliederen maar! Spuit een flinke dot scheerschuim op het hoofd van Sinterklaas. Nu kan het kliederen beginnen! Laat de kinderen met hun vingers voor Sinterklaas een mooie baard maken. Natuurlijk kunnen er ook andere figuurtjes worden gemaakt met het scheerschuim. Experimenteer samen hoe het scheerschuim voelt en wat je er allemaal mee kunt maken. Veel scheerschuim plezier! Variatie De kinderen kunnen het hoofd van Sinterklaas ook eerst inkleuren. Zo krijgt iedereen zijn eigen Sinterklaas waar hij een baard voor mag maken.

PAGINA PAGINA97

DE BAARD VAN SINTERKLAAS


PAGINA 10

SCHOORSTEEN BOUWEN Wat heb je nodig? - grote bouwblokken - schoenen - evt. platen - evt. oranje crĂŞpepapier Bouwen maar! Laat de kinderen zelf een schoorsteen bouwen waar Piet doorheen past. Geef ze de ruimte om zelf te bouwen met de blokken en geef complimenten over hun bouwwerk. Dit stimuleert een positief zelfbeeld.Zorg ervoor dat de bouwsels stevig genoeg zijn, zodat het niet instort terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Tip. Kleed de schoorsteen aan. Zet samen een paar schoenen voor de schoorsteen neer en maak een vuurtje. Dit doe je door stukjes crĂŞpepapier bij elkaar te leggen in de schoorsteen. Zie onderstaande foto's ter inspiratie.


SUIKERVRIJE KRUIDNOOTJES Wat heb je nodig? Voor 50 stuks: • 200 gram speltmeel (of amandelmeel of volkorenmeel of tarwemeel) • 70 gram (biologische) honing • 60 gram kokosolie • 2 theelepels speculaaskruiden (volle lepels) • 3 eetlepels (plantaardige) melk • Snufje zout

PAGINA 11

Stap 4 Druk de kleine bolletjes kruidnoten zacht aan. Zodat ze ongeveer de vorm hebben van een kruidnoot. Stap 5 Bak de kruidnoten nu ongeveer 1520 minuten in het midden van de oven.

Stap 6 Kruidnoten bakken Houd de kruidnoten tijdens het Volg onderstaande stappen om de bakken goed in de gaten. Tegen het kruidnoten te bakken. einde van de baktijd gaat het snel en je wilt natuurlijk niet dat ze Stap 1 verbranden. Ook de onderkant Verwarm de oven voor op 160 verkleurd snel. Kijk bij ongeveer 15 graden. minuten in de oven en hussel de kruidnoten even door elkaar. Stap 2 Voeg in een schaal de speltbloem, Stap 7. honing, kokosolie, Laat ze goed afkoelen. Het kan zijn speculaaskruiden en een snufje dat ze in het begin nog een beetje zout toe. Meng alles door zacht aanvoelen. Geen zorgen! elkaar heen en kneed er een Zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze deegbal van. Voeg tussen het helemaal knapperig! kneden door de eetlepels plantaardige melk toe. Als het deeg te nat is, kun je eventueel wat extra bloem toevoegen of als het deeg te droog is wat extra melk. Stap 3 Laat de kinderen kleine knikkertjes maken en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat er tussen de kruidnoten voldoende ruimte is, zodat ze in de oven niet aan elkaar plakken.


SINTERKLAAS-SNACKS Wat heb je nodig? - pak bladerdeeg - rode appels - mesje - kaneel - losgeklopt ei - oven - evt. een staf

PAGINA 12

Aan de slag! Verhouding: pas je benodigdheden aan naar de hoeveelheden die je wilt maken. Je haalt ongeveer 4 mijtertjes uit één appel. Voor één staf gebruik je één plakje bladerdeeg.

• Verwarm de oven voor zoals Voorbereiding aangegeven op de verpakking van Zet de materialen voor de activiteit het bladerdeeg. Haal de bakplaat klaar. Haal de bevroren uit de oven. bladerdeegplakjes van elkaar en verwijder de folie. • Gebruik bakpapier of vet de Laat het bladerdeeg 5 tot 10 bakplaat in met boter of margarine. minuten ontdooien. • Snijd het bladerdeeg in de vorm van een staf. Je kunt het plakje bladerdeeg ook oprollen en de bovenkant buigen. Laat de kinderen van hun eigen vorm maken wat betreft de staf van Sinterklaas. Zo gebruiken ze hun eigen fantasie. • Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en maak ter decoratie een aantal rondjes kaneel op de staf. • Bak de staf af in de oven. Dit duurt ongeveer 15 tot 25 minuten. Kijk af en toe even in de oven of het al gaar is. Laat dit de kinderen niet zelfstandig doen! • Snijd vervolgens de appel in vier stukken en zet een kruisje in de schil. Dit kunnen de kinderen nog niet zelfstandig doen. Klaar zijn je Sinterklaas-snacks! :-)


PAGINA 13

ACTIVITEITEN - PEPERNOTENPLEZIER! Sinterklaas Kapoentje.. Doe wat in mijn schoentje.. Het is bijna zover... Sinterklaas komt weer eraan! Dit betekent een gezellige tijd vol lekkers, spelletjes en cadeautjes. We maken heerlijke Sinterklaas snacks, bouwen onze eigen schoorsteen en spelen Sinterklaaskwartet. Heb jij al eens een scavenger hunt gedaan? Wij gaan dit in Sinterklaasthema doen. Kom gezellig spelen en doe mee met de allerleukste activiteiten.

Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' onder 'Documenten' en in MyChapp.


SINT EN PIETJES VAN BROODDEEG Wat heb je nodig? - bloem - water - zout - olie - kleimaterialen (deegrollers, vormpjes enz.) - verf - evt. kwasten - kliederschorten - een oven - bakpapier Zo maak je het brooddeeg - Neem 1,5 kopje bloem, 0,5 kopje water, 1,0 kopje zout en 2 eetlepels olie - Meng dit goed door elkaar tot een soepele bal. Voeg meer bloem toe als het deeg te nat is en meer water als het te droog is

PAGINA PAGINA13 14

- Mocht je meer deeg willen maken, dan verdubbel of verdriedubbel je de hoeveelheden Je kan het deeg eventueel alvast kleurtjes geven. Verdeel het deeg hiervoor in een aantal stukken (net zoveel stukken als kleuren) en meng door elk stuk een andere kleur verf. Begin met een paar druppels. Wil je meer kleur, voeg dan nog wat meer verf toe. Je kan er ook voor kiezen om het deeg wit te laten en het later als het gebakken is door de kinderen te laten verven. Maak zelf evt. alvast een voorbeeldje van een Sint en een Piet. Zet kleimaterialen zoals deegrollers en kleivormpjes klaar.


PAGINA 15 13 PAGINA

Aan de slag! Leg de kinderen uit dat ze gaan kleien met brooddeeg. Het deeg smaakt heel vies, want het is heel erg zout. Ze mogen het dus niet op eten. Als je ervoor gekozen hebt om te werken met gekleurd brooddeeg, geef je elk kind verschillende kleurtjes deeg. Zo niet, dan is ĂŠĂŠn balletje brooddeeg per kind voldoende. Laat evt. de voorbeelden zien (een Piet en een Sint, zie ook foto's). Laat de kinderen lekker kleien met het brooddeeg. Mochten de sint en pietjes nog te moeilijk zijn, dan zijn pepernoten, de staf, een zak, enz. ook leuk om te maken natuurlijk.

Leg de klei stukken op bakpapier en bak ze op 125 graden ongeveer een uur in de oven. Houd de oven goed in de gaten, want door de dikte van de werkjes kan de baktijd nogal verschillen. De klei stukken zijn goed als je een hol geluid hoort als je er met een vork op tikt.Heb je gewerkt met 'wit' deeg dan kunnen de klei stukken nog geverfd worden als ze afgekoeld zijn.


HERFSTYOGA

PAGINA 16

We doen yoga met allerlei verschillende houdingen. Wie houdt er niet van om heerlijk te ontspannen? Het is zo lekker om af en toe tot rust te komen. Wij komen helemaal tot onszelf met deze herfstyoga!

Wat heb je nodig? - yoga - posities (zie volgende 2 pagina's) - een grote ruimtematjes/dekentjes Wat is yoga precies? Ga eerst in gesprek met de kinderen om de activiteit te introduceren. Wie weet wat yoga is? Wie heeft er al wel eens yoga gedaan? Leg uit dat yoga uit India komt. In India is yoga voor kinderen heel gewoon. Ook in Nederland volgen er steeds meer kinderen yoga.Tijdens yoga zoek je verbinding tussen je lichaam en je geest. Wat zullen we hiermee bedoelen? Dit betekent dat je rustig wordt in je hoofd en in je lichaam met deze oefeningen. Tijdens yoga maak je verschillende bewegingen. Sommige houdingen maken je persoonlijkheid sterk en weer andere houdingen geven je energie in je lichaam. Tijdens deze

yogales maken we bewegingen die te maken hebben met de herfst. Wie doet er mee? Yoga tijd Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt. Je kunt dit binnen doen in een vrije ruimte of ga naar buiten toe als het mooi weer is. Het is prettig om op matjes de oefeningen uit te voeren. Zorg dat de kinderen de ruimte om zich heen hebben om vrij te bewegen. Begin de les eerst met een makkelijke oefening, bijv. de halve maan positie. Benoem de positie, voer hem uit en vertel waarom hij zo heet. Deze yogasessie is helemaal in het herfstthema gemaakt met allerlei leuke bewegingen die te maken hebben met gebeurtenissen in de herfst. Ga nu verder met de volgende oefening. Neem tijdens de sessie de tijd om sommige posities te herhalen of langer aan te houden, zodat iedereen zich ontspant. We sluiten weer rustig af en je kunt even bijkomen met een glaasje water!


PAGINA 17


PAGINA 18


PAGINA 19

GEZONDE KINDEROPVANG


PAGINA 20

Seizoensgroenten: November Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in November. - Andijvie (gewoon), Duitsland, Nederland - Andijvie (krul), Frankrijk - Aubergine, Spanje - Boerenkool, Nederland - Bosui, België, Duitsland - Chinese kool, Nederland - Knolselderij, België, Groot-Brittannië, Nederland - Koolraap, Nederland - Paprika, Israël, Spanje - Pastinaak, Nederland - Peultjes, Marokko - Pompoen, Frankrijk, Spanje - Pompoen, Nederland, Portugal - Radijs, Israël - Rammenas, Nederland - Rucola, Italië - Savooiekool, Nederland - Schorseneren, Nederland - Veldsla, Italië - Winterpostelein, Nederland - Witte kool, Nederland

Bron: groentegroente.nl


PAGINA 21

INTERVIEW


PAGINA 22

Wij nemen afscheid van onze Thuis Crèche Priscilla Voor al die jaren prettige samenwerking zetten we Priscilla in het zonnetje.


PAGINA 23

Augustus 2019 was het de laatste maand dat jij met ons hebt samengewerkt. Wat voor een nieuw avontuur is op jouw pad gekomen? Was het een moeilijke keuze voor jou om te stoppen als gastouder? Ik ben gestopt als gastouder omdat vooral mijn oudste zoon last begon te krijgen van de drukte. Natuurlijk was het best lastig de keuze te moeten maken, je krijgt een band met de gastkindjes. De kindjes waren graag hier en ik zorgde graag voor ze. Mijn tijd als gastouder zal ik dan ook nooit vergeten. Ik zal er altijd met heel veel liefde en plezier aan terug denken. Hoe heb je het werk als gastouder ervaren? Het werk als gastouder heb ik ervaren als erg mooi en

dankbaar werk. Ik denk ook dat je het werk niet alleen als werk moet zien, gastouder zijn is meer dan dat! Het kan soms natuurlijk behoorlijk druk zijn, hier moet je dan ook wel tegen kunnen. Maar als je die lachjes ziet op hun gezichtjes en als je ervaart hoeveel plezier de kindjes bij je hebben, dan vergeet je de drukte snel weer als je 's avonds alles heb opgeruimd en je geniet van je vrije avond. Waar ben je tegenaan gelopen? Waar ik tegenaan ben gelopen is dat het werk als gastouder ook best lastig kan zijn voor je eigen gezin. Voor mijn kinderen kon het soms best lastig zijn, ze konden minder afspreken en mama was wel thuis maar toch ook wel heel druk met anderen kinderen.


PAGINA 24

Wat vond je juist erg fijn? Ik vond het wel heel fijn dat ik thuis was, alles in mijn eigen omgeving en altijd thuis voor mijn kinderen. Tegelijkertijd kon ik doen wat ik erg leuk vond, zoals zorgen, plezier maken en de kinderen ook nog wat leren. Heb je in jouw jaren als gastouder iets moois meegemaakt? Ik heb een kindje gehad en die is beste vriendinnen geworden met mijn dochter. Elkaar uitnodigen voor feestjes en logeerpartijtjes hoorde daar dan ook bij. Heel mooi was dat. Heb je dingen geleerd die je meeneemt naar je volgende avontuur? Wat ik heb geleerd is een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Wat heb

ik veel gelachen en plezier gehad met de kinderen, zo fijn om aan terug te denken.. Wat voor advies of tips zou jij een beginnende gastouder kunnen geven? Blijf jezelf dan komt het allemaal goed. Maak je vooral niet te druk om rondslingerend speelgoed, ruim het later lekker op en geniet daarna van je vrije avond. En geniet vooral! Wat vond je van de samenwerking met Welkom Kind? Samenwerking met Welkom Kind heb ik ervaren als heel erg goed. Waar moet een gastouderbureau volgens jou aan voldoen om gastouder een fijne samenwerking te kunnen bieden?


PAGINA 25

Wat ik belangrijk vind is dat een gastouderbureau goed bereikbaar is en dat ze helpen waar ze kunnen. Op wat voor manieren vind jij Welkom Kind onderscheidend met andere gastouderbureaus?

Ik heb nog nooit samen gewerkt met andere bureaus dus het verschil weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Welkom Kind een fijn en goed bureau is om mee samen te werken.

ijd, t e j r o o v Bedankt nsen je veel st! wij we m o k e o t de n i s i o o m


PAGINA 26

INFORMATIEF


TARIEVEN 2020 De uurtarieven voor de gastouderopvang, worden in 2020 verhoogd met €0.12 als gevolg van de jaarlijkse indexering. Het Welkom Kind uurtarief voor 2020 wordt € 6,27. Dit bestaat uit bureaukosten € 1,13 en gastouderkosten € 5,14. De minimum bureaukosten per maand worden € 33,00. Handig om te doen: Meld het tarief van 2020 bij de Belastingdienst (Tel altijd de bedragen van de gastouderkosten en de bureaukosten bij elkaar op). Check gelijk of uw opgegeven aantal uren nog steeds actueel zijn. Het uurtarief van uw gastouder kan afwijken van het adviestarief. Vraag aan uw gastouder zijn/haar nieuwe tarief voor 2020.

PAGINA 27


PAGINA 28

MyChapp is vernieuwd Vanaf heden is de nieuwe MyChapp

Stap 3: Open de app en log in met

beschikbaar. Wij verzoeken jou om

jouw MyChapp inloggegevens.

de oude MyChapp te verwijderen en de nieuwe te installeren. Je

Ben jij jouw inloggegevens voor

ontvangt per email persoonlijke

MyChapp kwijt? Neem contact met

inloggegevens. Kan je niet wachten

ons op:

dan kun je zelf al aan de slag met de volgende stappen. Zie hier de stappen: Stap 1: Verwijder de oude MyChapp. Zo ziet de oude app eruit.

Stap 2: Download en installer de nieuwe MyChapp. Android

Apple

Zo ziet de nieuwe MyChapp eruit:


PAGINA 29

Vervangende opvang nodig in december? Laat het ons zo snel mogelijk weten want de beschikbare plaatsen zijn beperkt. info@welkomkindmwbrabant.nl 013-54 45 829


PAGINA 30

Deze geweldige dames hebben vorige maand hun KIKI diploma behaald. Wij zijn erg trots en blij met onze Thuis Crèches.

Lisette Rosa Rishaimeline Caloca Kim van de Louw Sadiya Farah Jamie Pigmans- Dominicus


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.