Welkom Kind(je), November 2018, Sinterklaas editie, uitgave 2

Page 1

NOVEMBER 2018

UITGAVE 2

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

VOEDING

INFORMATIE


WELKOM WOORD(JE)

BESTE LEZER, Dit is alweer het tweede uitgave van Welkom Kind(je). Onze doel is om elke maand een nieuwe magazine voor jullie maken. Wederom hebben wij nieuwe activiteiten voor jullie, artikelen over voeding, informatieve artikelen en zelfs een interview met een van onze thuis-crèches. Wil je ons iets vertellen? Druk maar op 'MAKE A WISH' en laat een bericht achter. Dit kan feedback zijn maar je mag ook zeker jouw ideeÍn met ons delen.


INHOUDSOPGAVE

04 08

13 20

Activiteiten 06. Sinterklaas masker van papieren bordje 07. Sinterklaas boeken

Voeding 09. Sinterklaas broodtrommel 10. Je kind slim laten snoepen op Sinterklaasavond 12. Seizoensgroenten: november

Thuis Crèches 14. Franka van Es 19. Blog: Sinterklaas liedjes herschreven door…..peuters!

Informatief 21. Inrichting speelruimte bepaalt spelgedrag kind 23. Gastouderverzekering

25

Trainingen

27

Tarieven Welkom Kind 2019


Terugblik op onze gastouderdag

Wat was het gezellig donderdagavond 4 oktober, Onder het genot van een hapje en een drankje werd er volop gekletst. Daarnaast was er de onthulling van het allereerste exemplaar van Welkom Kindje. En als kers op de taart, voor elke aanwezige gastouder een kleinigheidje. Dit om onze gastouders even in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor de fijne samenwerking!


PAGINA 4

ACTIVITEITEN Hij komt, hij komt....en wij zijn er klaar voor! De tijd rondom Sinterklaas is een spannende tijd voor kinderen. Als Sint eenmaal in het land is mogen veel kinderen hun schoen zetten. Krijgen ze wat lekkers en misschien ook een cadeautje? We hebben voor jullie het Sint boek met maar liefst 93 pagina's boordevol leuke activiteiten om de feestvreugde te verhogen, zoals: - Liedjeskaarten - Bingokaarten - Aftelkalender - Sinterklaasdiploma - Memory spel - Sinterklaas verlanglijstjesspel en nog veel meer..... Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


PAGINA 5

Download de Sint Aftelkalender via Mijn Welkom Kind - Activitheek.


PAGINA 6

Sinterklaas masker van papieren bordje Wat heb je nodig? - rood dun Engels karton - goudkleurig omslagkarton - schaar - papierenbordjes - wit kopieerpapier Voorbereidingen: Hoe kleiner de kinderen, hoe meer je zult moeten voorbereiden. Kijk dus goed wat je aan voorwerk al wil en kan doen! 1. Knip het midden van het bordje uit zodat je alleen nog een ring overhoudt. 2. Knip van strookjes papier de krullen voor de baard en krul deze met een schaar. 3. Laat de kinderen de krullen opplakken op de ring. 4. Knip uit rood papier een mijter en uit geel papier het kruis. Plak deze op elkaar. 5. Plak de mijter op de bovenkant en spelen maar! Eventueel kun je nog elastiekjes bevestigen om rond de oren te doen van de kinderen.


PAGINA 7

Sinterklaas boeken Woezel & Pip sinterklaasboek Dit boek kan gepersonaliseerd bestelt worden. Dit betekent dat de naam van het kindje meerdere malen in het verhaal wordt verwerkt. Verder is het ook mogelijk om een foto en naam op de kaft laten toevoegen.

Sinterklaas van Charlotte Dematons Dit is één van de bekendste en best verkochte Sinterklaasboeken ooit: het prentenboek Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons. Dit boek is bekroond met zowel de prijs voor Mooiste Boekomslag als de Gouden Penseel. Klik hier voor een filmpje over het boek.

Voor meer inspiratie kijk hier voor nog meer leuke sinterklaas boeken.


PAGINA 8

VOEDING


PAGINA 9

Sinterklaas broodtrommel

Sandwich-cadeautjes

Stafjes

Voor de sandwich-cadeautjes heb je twee bruine boterhammen en één witte nodig. Besmeer een bruine boterham met pindakaas en leg daar dungesneden plakjes komkommer op. Leg de witte boterham erop, besmeer de tweede bruine boterham hetzelfde als de eerste en leg die met het beleg naar onder op de witte boterham. Snij de korstjes van de sandwich en snij hem in vieren. Knip vier draadjes en strik die als een cadeautje om de vier mini-sandwiches.

Maak voor de staf een gele paprika schoon, verwijder de zaadjes en snij hem in stukken. Teken met een satéprikker de bovenkant van de staf op de paprika en snij hem met een scherp mesje uit. Zet hem met een cocktailprikker vast op een worstje. Mijter De mijter is gemaakt van een rode appel. Bron: www.moodkids.nl


PAGINA 10

Je kind slim laten snoepen op Sinterklaasavond 1. Eet ’s middags al warm. Vaak wordt Pakjesavond einde van de middag of begin van de avond gevierd. Dat is natuurlijk funest voor de eetlust van je kind. Je kind staat vol spanning en is helemaal overprikkeld, dus een voedzame maaltijd gaat er niet of heel beperkt in. Ze krijgen wel honger, dus dan eten ze veel te veel pepernoten. Slimmer is het om ’s middags warm te eten en ’s avonds een makkelijke maaltijd. Zoals de leuke ‘Zak van Sinterklaas’ van pannenkoeken. Kies voor een pannenkoek gemaakt van havermout en strooi er bijvoorbeeld

wat honing, nootjes, fruit en kokossnippers overheen. Lekker en gezond! 2. Maak je eigen lekkernijen en hapjes voor Pakjesavond. Niet alleen is zelfgemaakt lekkers veel gezonder, omdat je zelf bepaalt welke ingrediënten je erin verwerkt, het smaakt ook nog eens veel lekkerder. En je kunt het natuurlijk samen met je kinderen klaarmaken. Zo kom je gelijk in die gezellige Sinterklaas-stemming.


PAGINA 11

3. Ieder zijn eigen bakje Zet je al het lekkers op tafel in grote bakken, dan snackt je kind (en jijzelf) ongemerkt een hele hoop lekkers weg. Beter én leuker is het om ieder kind zijn eigen bakje of cadeauzakje met lekkers te geven. Koop leuke kartonnen Sint-bekers of knutsel er zelf één. Zo bepaalt je kind zelf hoe snel hij of zij het lekkers opeet. En is het op, dan is het ook echt op. Maak dit van tevoren al duidelijk. Verder zet je natuurlijk gezonde(re) snacks op tafel waar je kind gewoon van mag pakken. Hier een paar inspiratie ideeën.

Bron: gezondekids.nl


PAGINA 12

Seizoensgroenten: november Wij kunnen het iedereen aanraden te volgen welke groente er nu in het seizoen is. Of je nu van verse groente houdt, milieubewust bezig wilt zijn of gewoon een leuk aanknopingspunt zoekt om te bepalen wat je vandaag wilt eten. Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in november. Andijvie (gewoon), Duitsland, Nederland Andijvie (krul), Frankrijk Aubergine, Spanje Boerenkool, Nederland Bosui, België, Duitsland Chinese kool, Nederland Knolselderij, België, Groot-Brittannië, Nederland Koolraap, Nederland Paprika, Israël, Spanje Pastinaak, Nederland Peultjes, Marokko Pompoen, Frankrijk, Spanje Pompoen, Nederland, Portugal Radijs, Israël Rammenas, Nederland Rucola, Italië Savooiekool, Nederland Schorseneren, Nederland Veldsla, Italië Winterpostelein, Nederland Witte kool, Nederland

Bron: groentegroente.nl


PAGINA 13

THUIS CRĂˆCHES

Wij willen graag onze Thuis Crèches aan je voorstellen. Vandaag kan je kennis maken met Franka van Es. Franka is al sinds het jaar 2016 gastouder bij Welkom Kind. Wij waren dan ook erg benieuwd naar haar ervaringen als gastouder en gingen dus bij haar op de koffie!. Verder hebben wij een sinterklaas blog voor je dat geschreven is door onze vaste blogger Myriam Jansen.


PAGINA 14

Franka van Es Wat dacht je toen je hoorde dat wij jou willen interviewen? Ik vond het een leuke gelegenheid om wat meer interactie tussen het gastouderbureau en de gastouders te hebben. En natuurlijk ook een stukje promotie. Op de avond die wij kregen naar aanleiding van de dag van de gastouder werd “Welkom Kindje” voorgesteld. Daar stond toen ook een gastouder in die net begonnen was en toen dacht ik dat het wel heel leuk was dat mensen die de magazine lezen op deze manier kunnen kennis maken met andere gastouders.

Dus jij vind dat er meer interactie tussen het GOB en gastouders mag zijn? Ik vind dat wel een meerwaarde hebben. Ik hoop in ieder geval dat het meerwaarde gaat hebben om meer klanten te krijgen. Daarnaast vind ik ook dat een goede samenwerking ervoor zorgt dat je meer expertise kunt uitstralen als gastouder en als gastouderbureau zodat je meer klanten kan bereiken Franka is recent verhuisd. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe de verhuizing verlopen is. De verhuizing op zich was pittig maar ging wel goed. Gelukkig zijn bijna al mijn klanten meegegaan. Een vraagouder was zelfs erg enthousiast omdat ik nu dichter bij haar werk ging wonen. Op administratief vlak brengt verhuizen als gastouder best wel veel rompslomp met zich mee. Ondanks dat je al werkt als gastouder moet je toch helemaal opnieuw gekeurd worden. Dat het nieuwe huis gekeurd moet worden begrijp ik best, maar dat er zoveel tijd omheen moet zitten dat vind ik toch wel lastig. Het duurt namelijk best lang voor alles weer in orde is met zowel de gemeente als de GGD. Zakelijk gezien moet je echt een buffer opgebouwd hebben om de maanden dat je niet kan werken door te komen. Maar gelukkig is alles nu zo goed als klaar. Het speelgoed voor de


PAGINA 15

kindjes, alle andere spulletjes en de bedjes zijn in orde en stilaan begint het “onze aard te krijgen” om het op zijn Brabants te zeggen. Iets heel anders dan: Wat heb jij vanochtend als eerste gedaan? Heb jij een vast ochtendritueel of zien jouw ochtenden er niet allemaal hetzelfde uit? Het eerste dat ik vanochtend deed was opstaan! Normaal zet ik dan koffie maar deze ochtend was ik dat vergeten. Dit komt omdat mijn eigen kindje er niet is vandaag. Als hij er is dan ben ik al lang en breed bezig, maar vanochtend kon ik opstaan en rustig even op de bank wakker worden voor de eerste gastkindjes kwamen. Dat is dan ook het verschil in de ochtendrituelen. Als Sven, mijn zoontje er is, dan maak ik hem wakker nadat ik zelf ben opgestaan. Hij moet naar school, hoewel hij daar niet elke dag evenveel zin in heeft. Ik bereid alles voor. De gastkindjes komen dan ook al voor 8 uur zodat we met z’n allen Sven op tijd naar school kunnen doen. De gastkindjes gaan dan natuurlijk gewoon mee, lopend of in de wandelwagen. Als Sven er niet is dan slaap ik graag een beetje langer. Ik sta niet een uur op voorhand, maar neem dan gewoon mijn eigen tijd.

Wat was jouw droom om later te worden toen jij nog een kind was? Wat een verschrikkelijke vraag vond en vind ik dat! Als kind al dacht ik echt van “Ohoo, ik moet iets worden!” Ik probeer mijn eigen kind ook te leren dat je jezelf gaat worden, maar dat je wel een beroep gaat uitoefen. Als kind was dat bij mij elk half jaar wel iets anders. Het was maar net wat ik op dat moment gezien, gehoord of gelezen had wat ik leuk vond. Zo wilde ik oa kraamverzorgster, automonteur, laborante, kassajuffrouw of gewoon thuis blijven als huishoudster. Maar huishoudster kan in deze tijd niet meer.


PAGINA 16

Hoe ben je dan uiteindelijk gastouder geworden? Op school ben ik uiteindelijk met de MBO opleiding SP4 begonnen om te ontdekken wie ik zelf was. Ik wou graag met mensen werken en pedagogisch bezig zijn. Ik heb dan ook 6 jaar met jongeren met verstandelijke beperkingen met gedragsproblemen gewerkt. Toen werd Sven geboren en wou ik heel graag bij mijn eigen kind zijn. Het pedagogische kan ik ook bij mijn gastkindjes toepassen. Door mijn opleiding en ervaring zie ik heel snel of een kindje zich lekker voelt of dat iets niet zo goed loopt. Daar doe ik dan iets mee, of soms ook niets. Soms moet je dingen gewoon even hun gang laten gaan. Ik vind het wel belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor de kindjes met mij als constante factor zodat kindjes zich lekker kunnen ontwikkelen. Ik kijk dan goed naar de kindjes om te ontdekken waar ze mee bezig zijn in hun ontwikkeling. Dat vind ik erg interessant. Ik pas mijn activiteiten dan ook aan op hun fase in de ontwikkeling en dat vind ik mijn meerwaarde als gastouder tegenover een gewone oppas. Ik wil de gastkindjes graag iets bijbrengen. Hoe reageerde familie en vrienden toen je vertelde dat je ging werken als gastouder? “Ooh, dat is echt iets voor jou!”, was

het eerste dat ze zeiden. Daarnaast vonden ze dat het werk heel goed bij mij paste omdat ik dan met kindjes kon werken. Ook voor Sven vonden ze het leuk omdat hij dan vriendjes kon krijgen. In het begin deed ik veel BSO opvang en daar heeft Sven echt wel vriendjes uitgehaald. Ik ook trouwens, ik ben met een aantal moeders nu bevriend. Zij zijn nu geen klant meer bij me, want ik probeer privé en gastouder toch wat te scheiden en tijdens werk hou ik dan het hoedje gastouder op. Ook mijn ouders reageerden heel leuk. Zij komen af en toe wel eens hier en als er dan toevallig een gastkindje is dan valt het hen op dat het kindje zo hard gegroeid is ofzo. Ik kreeg alleen maar positieve reacties en steun. Wat is jouw grootste succes dat je behaald hebt als gastouder? Kan je daar iets over Vertellen? Dat is een lastige vraag, maar ik denk dat ik vandaag al een succes behaald heb. Ik heb vandaag dit gastkindje voor het eerst, verleden week was ze eventjes komen kijken met haar vader. Vanochtend werd ze hier dus alleen neergezet. Haar oudere zus zit bij een andere gastouder maar die gastouder had geen plek meer. Daarom zit het meisje dus bij mij. Ik merkte aan haar dat ze niet kon toegeven aan het verdriet dat ze had. Daarom zei ik tegen haar dat ik zag dat ze


PAGINA 17

verdrietig is. Omdat ik dat zei kon ze haar emoties wel laten zien en begon ze te huilen. Ik heb haar getroost, gewoon even op schoot en gezegd dat ze echt wel even verdrietig mag zijn. Ik wou haar een stukje veiligheid laten ervaren, haar laten merken dat het “oké” is om verdrietig te zijn. En na 10 minuutjes ging ze fijn zelf spelen. Dat is dus mijn stukje succes vandaag. Ik wil graag dat kinderen

Was er ook een moment waarop jij besefte dat je succesvol bent in het werk als een gastouder? Ik haal energie uit mijn werk. En Sven vindt het ook erg fijn dat er gastkindjes zijn. Op een vrije dag vraagt hij soms waarom er geen kindjes zijn. Geld is niet het allerbelangrijkste. Succesvol zijn draait bij mij niet om dat ik heel veel kinderen moet hebben. Het gaat mij meer om de kinderen zelf. Dat ik hen zie lachen en stralen. Of dat ik complimenten krijg van de vraagouders. Dat ze vertellen hoe fijn hun kinderen het hier vinden. Het gaat erom dat kinderen zich hier bij mij gewoon thuis voelen. Gastouder werk lijkt wel ideaal. Lekker vanuit huis werken, eigen baas zijn, maar wat zijn nu de minder leuke kanten van het werk die de meeste mensen niet kennen.

zich veilig voelen. Kinderen hebben zoveel vertrouwen in de wereld en in volwassenen. Ik wil hen graag dat vertrouwen laten houden, voor hen een veilige omgeving maken. Alle kleine dingetjes bij elkaar, dat wordt dan het grootste succes!

In het begin liep ik tegen een stukje planning aan. Ik bedoel dan dat ik soms mensen moet afwijzen omdat hun kinderen niet binnen de groepssamenstelling van dat moment passen omdat ze te jong of te oud zijn. En het stukje financiële zekerheid. Ik weet best hoeveel kindjes ik moet hebben om maandelijks rond te komen, maar soms zeggen mensen op en heb ik niet direct nieuwe kindjes. Dat is dan wel eventjes spannend en dat vind ik soms wel lastig. Ik ben


PAGINA 18

namelijk een ondernemer en moet dus zelf voor een buffertje zorgen.

De laatste vraag dan: waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Hoe denk je dat je vraagouders jouw opvang zouden beschrijven?

Ik hoop in een groter huis. Mijn ultieme droom is een mega grote boerderij. Eigenlijk kan je beter vragen wat ik zou doen als ik de loterij win. Dan zou ik nog steeds opvang willen doen maar dan in een grote zorgboerderij waar je ook met diertjes kunt werken. Ik zou dan willen dat mensen buiten overalletjes aan kunnen doen en dan lekker sjouwen met de dieren. Liefst een beetje afgelegen zodat er ruimte genoeg is, maar niet te ver afgelegen. Een beetje buitengebied zeg maar waar je alle speelgelegenheden kunt creëren in je huis en tuin. En als er dan nog geld over is wil ik ook heel graag een oude volkswagenbus uit de jaren 70. Zo een echte hippy bus waarin ik dan de kinderen kan vervoeren als we uitstapjes maken!

Gezellig als een thuis waar heel veel mag en niet per se iets moet. Maar ik vind het wel lastig om te zeggen hoe een ander over mij denkt. Momenteel is er een discussie gaande over het wetsvoorstel over het wel of niet weigeren van niet ingeënte kinderen door de kinderopvang. Wat is jouw mening daarover? Hoewel wij als gastouder aangesloten zijn bij een gastouderbureau vind ik toch dat alle gastouder zelfstandige zijn en dus eigen baas. Daarom vind ik dat elke gastouder hierin een eigen keuze mag maken. Of je nu voor-of tegenstander bent. Je kan gewoon tijdens de kennismaking vragen of het kindje is ingeënt en daar dan je keuze op baseren of je het kindje wel of niet aanneemt. Ik vind iets opleggen nooit goed. Natuurlijk moeten er bepaalde regels zijn, maar het is wel fijn dat je sommige dingen nog zelf kan bepalen vanuit je eigen standpunt. Het is maar hoe je daar zelf instaat.

Bedankt Franka voor je tijd.


PAGINA 19

Sinterklaas liedjes herschreven door…..peuters! Geschreven door: Myriam Jansen Sinterklaas is weer in’t land en daar horen natuurlijk liedjes bij! Sommige teksten zijn wel een beetje moeilijk en dus maken onze peuters en kleuters er gewoon hun eigen versie van: Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint Nicolaas ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje EN DEKT op en neer, hoe waaien de WINDMOLENS al heen en al weer. (5 jarige kleuter) Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje…… (nadenkend, 2,5 jarige peuter) GOOI WAT VOOR MIJ, dank u Sinterklaasje.

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht want we zitten allemaal even recht, misschien hebt u wel even tijd voordat u weer naar AFRIKA rijdt. Kom maar even bij ons aan en laat uw paardje maar buiten staan. En we zingen en we springen en euh……euh… ohja, WE DANSEN want we zijn zo blij want er zijn geen STOUTERE kinderen bij! (5 jarige kleuter) Zie de maan schijnt door de bomen. Makkers staakt uw wild geraas. ‘t Heerlijk avondje is gekomen, ‘t avondje van Sinterklaas. Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de taart. Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de taart! (3 jarige peuter) Hij komt, hij komt de lieve goede Sint mijn beste vriend, jouw beste vriend mijn allerbeste vriend (5 jarige kleuter)


PAGINA 20

INFORMATIEF


PAGINA 21

Inrichting speelruimte bepaalt spelgedrag kind De inrichting van de speelruimte in kinderdagverblijven is van invloed op het exploratief en sociaal gedrag van kinderen. Dat concludeert Ine van Liempd in haar proefschrift, waar ze op 16 november mee promoveert aan de Universiteit Utrecht. Van Liempd onderzocht hoe jonge kinderen de binnenspeelruimte in het kinderdagverblijf gebruiken. Ze voerde het onderzoek uit in tien verticale groepen van tien kinderdagverblijven; de leeftijd van de geobserveerde kinderen varieerde van 11 tot 48 maanden. Liempd

filmde kinderen tijdens perioden van vrij spel. Daarbij keek ze welke ruimtelijke elementen kinderen gebruikten en wat ze ermee deden. Ook werd onderzocht hóe kinderen speelden: samen, alleen of naast elkaar. Vrije vloer veel gebruikt De kinderen bleken maar de helft van de tijd te spelen. Een kwart van de tijd waren de kinderen ‘in transitie’: aan het rondlopen, iets aan het pakken of wegleggen. Vooral de vrije vloer bleek veel te worden gebruikt, voor allerlei activiteiten zoals rondlopen, springen, kruipen, rennen en vallen. Tafels en speelhoeken werden minder gebruikt, maar wel intensiever.


PAGINA 22

Tips voor de praktijk De uitkomsten van de studie leveren enkele aanbevelingen op voor de praktijk. Om intensieve exploratie te stimuleren is het bijvoorbeeld raadzaam om (thematische) activiteitenplekken te creëren met spelmaterialen binnen handbereik van de kinderen. Pedagogisch medewerkers in verticale groepen zouden tijdens vrij spelmomenten extra mogelijkheden kunnen creëren voor spel op de vloer, bijvoorbeeld door met een kleedje en spelmateriaal een tijdelijke speelplek te maken. Vanuit het oogpunt van ontwikkelingsstimulering zouden kindercentra volgens Van Liempd lage tafels moeten hebben, met een verscheidenheid aan spelmaterialen op kindhoogte, zodat kinderen de materialen zelfstandig kunnen pakken en gebruiken. Aparte groepen Van Liempd vindt ten slotte dat er niets mis is met het rust, reinheid en regelmaat-principe dat op veel kinderdagverblijven wordt gehanteerd. ‘Maar pas op dat het proberen om de ruimte permanent opgeruimd te houden niet ten koste gaat van exploratieve activiteiten van de kinderen.’ Uitkomsten van de studie lijken bovendien te suggereren dat aparte groepen voor baby’s en peuters beter geschikt zijn om exploratief spel te stimuleren. Ze raadt aan voorzichtig te zijn met het stimuleren van de groei van het aantal verticale groepen. Bron: kinderopvangtotaal.nl


PAGINA 23

Gastouderverzekering Gastouder zijn of een gastouder in je gezin hebben brengt de nodige zorg en verantwoording met zich mee. Het blijkt dat veel gastouders denken dat schade die veroorzaakt wordt door of aan het kind waarop zij passen, verhaald kan worden op de Aansprakelijkheid Verzekering Particulieren (AVP). Maar dat is niet zo. Als gastouder krijg je betaald voor diensten en service, dus is een gastouder beroepsmatig aan het werk. Zijn er personen of goederen die beschadigd worden tijdens de opvang (ook indien je bij de vraagouder thuis opvangt), dan valt dit volledig buiten de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. EEN ONGELUK ZIT IN EEN KLEIN HOEKJE… Vooral bij opvang met meerdere kinderen. Mocht een kind van de schommel vallen, of zijn nieuwe kleding scheuren of bevlekken….. Natuurlijk is het nooit bedoeld, maar het kan gebeuren. WIE IS DAN AANSPRAKELIJK? Het kan zijn dat ondanks alle zorg van de gastouder, maar ook van

het gastouderbureau, de gastouder toch aansprakelijk is voor schade. (of aansprakelijk wordt gesteld). Aansprakelijkheid wordt bepaald door de wet. Als door het toedoen, of het nalaten, ook al is het onbedoeld, de gastouder aansprakelijk is of blijkt, kan de gastouder voor de financiële gevolgen aangesproken worden. Dit is wettelijk bepaald. Natuurlijk is een gescheurd kledingstuk wel te overzien, maar wat als er sprake is van serieus letsel? Ook ziektekostenverzekeraars kiezen in toenemende mate de weg om eventuele aansprakelijke partijen kosten te laten dragen. Wellicht heb je ook al eens de vraag gehad van je ziektekostenverzekering of de medische kosten verhaald kunnen worden op een ander. ZEKERHEID OVER DE FINANCIËLE GEVOLGEN Onderdeel van de dekking van een gastouderverzekering is ook de juridische beoordeling of de gastouder wel aansprakelijk is. Zo ja, dan is er dekking. Zo nee, zal de tegenpartij op de hoogte worden gebracht. Zo heeft het gastouderbureau, de gastouder, maar ook de vraagouder altijd zekerheid. De gastouderverzekering voorziet er in, dat als de gastouder wettelijk aansprakelijk blijkt, de financiële consequenties geregeld zijn.


PAGINA 24

WAT ALS GASTOUDER EN GASTKINDEREN FAMILIE OF GOEDE BEKENDEN ZIJN? Niets is prettiger om te weten dat juist ook goede bekenden of familie zonder schromen de gastouder aansprakelijk kunnen stellen, de gastouder heeft immers een goede dekking. Hiermee kunnen “scheve gezichten� worden voorkomen en kunnen kosten worden verhaald. DE COLLECTIEVE VERZEKERING(EN) VAN HET GASTOUDERBUREAU: Het komt steeds meer voor dat gastouderbureaus een collectieve verzekering afsluiten die geldt voor alle gastouders en gastkinderen die onder de hoede van het gastouderbureau vallen. Een collectieve verzekering is voor een gastouderbureau in verhouding vele malen goedkoper dan de losse verzekering die een gastouder kan afsluiten. Informeer altijd eerst bij je gastouderbureau of zij al een dergelijke verzekering hebben of wellicht willen overwegen.

MOGELIJKHEDEN GASTOUDERVERZEKERINGEN: * Aansprakelijkheid voor gastouders (AVB); * Aansprakelijkheid voor gastouderbureaus (collectieve AVB); * Inventarisverzekering voor gastouders; * Ongevallenverzekering voor gastouders (collectief voor gastkinderen); * Ongevallenverzekering voor gastouderbureaus (collectief voor gastouders en gastkinderen); * Schadeverzekering inzittende (autovervoer gastkinderen); * Rechtsbijstandsverzekering voor gastouders; *Bron: Kennisnetwerk Gastouderopvang Een paar aanbieders van gastouderverzekeringen: http://www.verzekerenvangastouder s.nl/aansprakelijkheidsverzekeringgastoudersgastouderverzekering/ http://gastouderverzekering.com/gas touder.html


PAGINA 25

TRAININGEN


PAGINA 26

WELKOM KIND TRAININGEN 2018/2019 PERMANENTE EDUCATIE EN “BLIJVEN LEREN” IS NIET MEER WEG TE DENKEN. DAAROM HEEFT WELKOM KIND EEN GROTE AANBOD AAN CURSUSSEN EN TRAININGEN. ALLE CURSUSSEN WORDEN GEGEVEN DOOR GECERTIFICEERDE TRAINERS, “LIVE” EN OP ONZE LOCATIE. WIL JIJ JE INSCHRIJVEN EN/OF HEB JE VRAGEN OVER EEN CURSUS EN DE KOSTEN? NEEM CONTACT MET ONS OP. BEL 085-7325555 (LOKAAL TARIEF) OF KLIK HIER. MOMENTEEL BIEDEN WIJ DE VOLGENDE CURSUSSEN AAN:

Cursus Meldcode: Werken met het afwegingskader in de kinderopvang Dinsdag 30 oktober hebben wij de eerste training gehad, zie hieronder de foto's.

Cursus: De pedagogische kwaliteitsboom Cursus: Werken met baby’s Cursus: Knap Lastig


PAGINA 27

TARIEVEN WELKOM KIND 2019 HET MAXIMUM UURTARIEF VOOR DE GASTOUDEROPVANG IS VASTGESTELD OP € 6,15. ZOALS IEDER JAAR IS HET ONS DIT JAAR WEER GELUKT OM ONZE TARIEVEN DAAROP AAN TE PASSEN ONDANKS DE HOGERE KWALITEIT EISEN VAN DE OVERHEID. BIJ WELKOM KIND HANTEREN WE NAMELIJK ALTIJD AL HOGE KWALITEIT EISEN EN IS VEEL PERSOONLIJKE AANDACHT VOOR HET KIND ALS VANZELFSPREKEND. ONS TARIEF VOOR 2019 WORDT € 6,15 DIT BESTAAT UIT BUREAUKOSTEN € 1,11 EN GASTOUDERKOSTEN € 5,04 HANDIG OM TE DOEN: MELD TARIEF 2019 BIJ DE BELASTINGDIENST . (VOER ALTIJD GASTOUDERKOSTEN + BUREAUKOSTEN SAMEN). CHECK GELIJK OF JE OPGEGEVEN AANTAL UREN NOG STEEDS ACTUEEL ZIJN.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.