Welkom Kind(je) December 2019

Page 1

UITGAVE 12

DECEMBER 2019

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

INTERVIEW

INFORMATIE


WELKOM WOORD(JE)

Volg ons op Facebook

Welkom, we zijn aan het einde van het jaar gekomen. December is niet alleen de laatste, maar ook de meest sfeervolle maand van het jaar. Kan je het allemaal wel aan? Sinterklaas Kerstmis Nieuwjaar Verassingen Herinneringen ophalen Gezelligheid Verbondenheid En voor sommigen tijd voor nieuwe voornemens. Veel lees plezier!


PAGINA 3

INHOUDSOPGAVE

04

Activiteiten

10

Gezonde Kinderopvang

17

Interview

24

Informatief

30

Agenda 2020

05 - Kerst 07 - Piekfijne kerst

11 - Kindercocktail 15 - Winteryoga

26 - Wijziging in facturering per 2020 27 - Tarieven 2020 29 - MyChapp is vernieuwd


PAGINA 4

ACTIVITEITEN


PAGINA 5

ACTIVITEITEN - KERST Beste ouders, Wat is december toch een feestelijke maand in Nederland. Zodra Sinterklaas vertrokken is kunnen wij ons al weer verheugen op de tijd van kerst. Samen genieten van een lekker kerstdiner, mooie verhalen lezen bij een haardvuur, genieten van het versieren van een grote kerstboom.... iedereen viert op zijn of haar eigen manier kerst. We hebben heel veel leuke activiteiten die we samen met de kinderen kunnen doen. Zo beleven we kerst alvast op een leuke speelse manier. Lees vooral dit programma eens door om een indruk te krijgen van de activiteitenaanbod. Alvast fijne feestdagen allemaal! Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' onder 'Documenten' en in MyChapp.


PAGINA PAGINA 7 6

KERSTBEL KNUTSEL Wat heb je nodig? - verschillende kleuren vliegerpapier - schaar - Danoontje verpakking - lint - evt. een belletje - vloeibare lijm - kwast - bakjes - evt. glitters Voorbereiding Zet de materialen voor de activiteit klaar. Scheur of knip verschillende stukjes vliegerpapier of laat dit de kinderen zelf doen. Aan de slag! Smeer de verpakking van Danoontje in met lijm. Vervolgens plak je er verschillende stukjes vliegerpapier op. Doe dit net zolang totdat alles bedekt is. Je kunt vervolgens ook nog glitters toevoegen aan de bel wanneer je dit leuk vindt. Laat de bel drogen. Maak een gaatje aan de onderkant van de verpakking. Haal hier een lint doorheen en maak hier eventueel een belletje aan vast. Vergeet niet om de naam van de kinderen op de kerstbel te schrijven. Zo kun je ze uit elkaar halen. Klaar is je kerstbel! :-)


PAGINA 7

ACTIVITEITEN - PIEKFIJNE KERST Ho-Ho-Ho allemaal! Pak de Kerstboom van zolder en begin maar alvast met oude sokken te sparen… We pimpen onze Kerstsokken, gaan rocken op onze sokken tijdens het Kerstsokkenbal en brengen een bezoekje aan de geheime kamer van de stoute Kerstelf. Naast allerlei Kerstactiviteiten staan er ook typische winterse activiteiten op het programma zoals snowball games. Of doe mee het vuurwerksportspektakel! Deze en nog veel meer piekfijne activiteiten zijn te vinden in dit Kerstprogramma! Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' onder 'Documenten' en in MyChapp.


PAGINA PAGINA 7 8

KERSTSOKKEN: PIMP JE SOK Wat heb je nodig? - oude (het liefst grote) effen sokken (vraag kids deze mee te nemen) - decoratiemateriaal zoals belletjes, pompons, glitters, plakoogjes, lovertjes enz. - vilt - textiellijm - scharen - stiften en eventueel textielstiften of textielverf - optioneel lijmpistool of 3D Textielverf - optioneel: gekleurde nagellak - optioneel: naald en draad en stof Voorbereiding - Verzamel van tevoren (het liefst grote) effen sokken. Deel dit met de kinderen, de ouders of via de nieuwsbrief of social media. Kijk wat je aan decoratiemateriaal op jouw opvang hebt liggen en leg alle materialen klaar. Je kunt het decoratiemateriaal per tafel verdelen of ervoor kiezen alles op 1 tafel uit te stallen. - Wanneer je met een lijmpistool aan het werk gaat, zorg er dan voor dat jij als PM’er zelf het lijmpistool in de hand houdt. - Maak eventueel wat voorbeelden en mallen of print foto’s uit ter inspiratie. Je kunt het ook allemaal overlaten aan de fantasie van de kids!


PAGINA 9

Aan de slag! Leg de kinderen uit dat we Kerstsokken gaan maken voor het Kerstsokkenbal. Iedereen mag 1 of 2 sokken (ligt aan je tijd en hoeveel sokken je ter beschikking hebt) versieren. Leg uit op welke manier en met welk materiaal jullie dat gaan doen. Laat eventueel wat voorbeelden zien of vraag de kinderen wie er leuke ideeÍn heeft voor echte Kerstsokken. Variatie - Maak, in plaats van 'gewone' Kerstsokken eens grippy socks! Oftewel: anti-slipsokken. Versier de Kerstsok op te manier die jij wilt en draai hem daarna om. Maak vervolgens streepjes, stipjes of andere vormen met textielverf en laat dit goed drogen. Op deze manier heb jij je eigen grippy socks gemaakt! - Zin in iets anders dan Kerstsokken? Maak dan een leuke sokpop! Misschien wel een sneeuwpop of Kerstman?


PAGINA 10

GEZONDE KINDEROPVANG


PAGINA 11

KEI-LEKKERE KINDERCOCKTAIL


PAGINA 12

We maken een feestelijke kindercocktail met cranberry- en granaatappelsap Vind jij ze er ook zo lekker uitzien, die mooie cocktails? Normaal gesproken zijn cocktails voor grote mensen.. Maar deze niet! Wij maken deze lekkere drankjes met verschillende ingrediĂŤnten zoals cranberry- en granaatappelsap. Proost! Wat heb je nodig? Voor 10 cocktails heb je het volgende nodig: - 500 ml cranberrysap - 500 ml granaatappelsap - optioneel: 2 el grenadine - 500 ml bruisend water - handvol verse granaatappelpitjes - muntblaadjes - een zak crushed ice - grote kan - pollepel - 10 champagne- of cocktailglazen

Aan de slag! Pak een grote kan, en doe hier een handvol crushed ice in. Roer het cranberrysap, het granaatappelsap en (eventueel) de grenadine hier doorheen. Doe het bruisende water hierbij en roer het goed door. Schenk de inhoud voorzichtig in de glazen, strooi de cranberries en verse munt erover en klaar is je lekkere cocktail! Proost!


PAGINA 13

Tips: - Voeg wat extra fruit toe voor wat meer smaak! Denk hierbij bijvoorbeeld aan sinaasappel of limoen. - Op zoek naar granaatappelpitjes? Je kunt ze kopen bij bijna iedere supermarkt. - Crushed ice kun je ook in de supermarkt kopen. - Bij de Action koop je hele leuke plastic champagneglazen! Deze kun je meerdere malen gebruiken. Ook is het handig dat ze niet zomaar kapot kunnen vallen. - Voer deze activiteit uit tijdens de kerstperiode of rond de jaarwisseling! Maak het feestelijk door het op een mooi gedekte tafel neer te zetten vol glitters, lichtjes en ander decoratiemateriaal.


PAGINA 14

Voor meer inspiratie of leuke ideeĂŤn kun je onze Kids Kerst Kookboek downloaden. Het boek vind je in 'Mijn Welkom Kind' onder 'Documenten' en in MyChapp.


Winteryoga voor kinderen

PAGINA 14


PAGINA 14


PAGINA 17

INTERVIEW


PAGINA 22 PAGINA 18

Thuis-Crèche Laura van de Put (Gastouderopvang Reeshofkids) "Ik wil me verder ontwikkelen in een duurzamere opvang."


PAGINA 19

Leuk dat je mee wilt doen aan dit interview. Wil jij je even voorstellen? Hoihoi, ik ben Laura van de Put, 25 jaar, geboren in Limburg en inmiddels woon ik al een poosje in Tilburg (Reeshof). Ik ben gelukkig getrouwd met mijn man en samen hebben we een dochter van 2 jaar genaamd Eline. Ook hebben we een hondje, genaamd Laila. Samen met het gezin zijn wij echte levensgenieters, we maken veel uitstapjes en genieten van alles wat we doen. Wanneer heb jij besloten om een gastouder te worden en waarom heb jij dit werkveld gekozen? Begin 2019 besloot ik om gastouder te worden. Tot september 2019 heb ik als verzorgende-ig gewerkt op een gesloten afdeling. Een

collega van mij is eerder gastouder geworden via Welkom Kind en via haar hoorde ik hoe het werk als gastouder was. Tevens heeft mijn dochter bij een gastouder gezeten. In de zorg werkte ik vaak onregelmatig; veel weekenden en nachtdiensten. Ik miste het gezinsleven omdat we om elkaar heen werkten en ik wilde meer ondernemen met het gezin en met Eline. Sinds de geboorte van Eline merkte ik ook hoeveel ik geniet van alle ontwikkelingen die ze doormaak en de zorg die ik haar geef. Dit is wat ik wil doen, voor mijn dochter en andere kleine kinderen zorgen. Thuis kunnen zijn en normale tijden werken zodat we meer tijd als gezin te besteden hebben. Sinds ik dit werk doe ben ik zo blij dat ik deze stap gezet heb.


PAGINA 20

Je hebt eerder samengewerkt met een ander gastouderbureau. Dit jaar heb je besloten om exclusieve samenwerking aan te gaan met Welkom Kind. Waarom heb jij deze switch gemaakt? Omdat mijn dochter via een ander gastouderbureau bij een gastouder gezeten had, was voor mij de keuze makkelijk om met dat gastouderbureau samen te werken. Echter vond ik de communicatie met dat gastouderbureau vaak onduidelijk en miste ik dingen die Welkom Kind wel bied. Welkom Kind zorgt ervoor dat de gastouders en Thuis Crèches goed opgeleid en ontwikkelt blijven en de communicatie bij Welkom Kind is helemaal top!

Welke punten zijn volgens jouw ervaring belangrijk wil een gastouderbureau fijne samenwerking bieden aan een gastouder? Duidelijke communicatie Een terugkoppeling van aanvragen waar ik als gastouder op gereageerd heb (dit miste ik bij het vorige gastouderbureau) Mogelijkheid bieden tot extra educatie De hoeveelheid aanvragen die bij het gastouderbureau binnenkomen en daarmee dus hoeveel kindjes ik zou kunnen krijgen om op te vangen. De nieuwsbrief die Welkom Kind biedt en nu in december het feestdagenboek, met superleuke activiteit ideeĂŤn.


PAGINA 21

Denk je dat Welkom Kind jou de juiste samenwerking kan bieden? Ja, mijn oud collega en een kennis van mij zijn al Thuis Crèche bij Welkom Kind. En daar hoor ik alleen maar goede verhalen en ervaringen over Welkom Kind. Nu ik ook een Thuis Crèche bij Welkom Kind ben geworden merk je dat zij hun nek uitsteken voor je. Visitekaartjes, folders, een kinderwagen voor 4 kinderen, regelmatig aanvragen van ouders, duidelijke communicatie, ik vind het heel fijn hoe Welkom Kind gastouders ondersteund. Dat vinden wij erg leuk om te horen. Dank je :) Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen tijdens onze samenwerking? Graag zou ik me verder willen ontwikkelen door de


PAGINA 22

Kiki educatie te gaan doen. Tevens wil ik me verder ontwikkelen in een duurzamere opvang, waar ik al wat stappen in gezet heb. In de tijd van nu is dat zeer belangrijk en het gaat om de toekomst van onze kinderen. Wat is de grootste les die jij als een gastouder of als een ondernemer tot nu toe hebt geleerd? Grenzen aangeven, vaak wil ik te lief zijn en begrip hebben voor elke situatie. Maar ik zal ook mijn eigen grenzen moeten aangeven. Ik ben/was niet 'zakelijk' genoeg en sneed daardoor in mijn eigen vingers. Je maakt veel knutselwerkjes en allerlei thema tafels met de kinderen. Waar haal je de inspiratie vandaan? Knutselen is ook mijn eigen hobby, dus ideeën

heb ik vaak genoeg, die 'zijn' er gewoon. Als ik even geen idee heb dan zoek ik op Pinterest leuke ideeën. Regelmatig krijg ik hier ook hulp van mijn moeder. Die de kinderen als ''oma'' zien, zij helpt ook vaak met de leuke ideeën en bijvoorbeeld met koekjesbakken. Thema's kies ik vooral door de tijden van het jaar, seizoensgebonden of bepaalde feestdagen.


PAGINA 23

Zo staan we stil bij bepaalde momenten en leren we bijv. in de decembermaand wat er bij de winter hoort. Wat vindt jij het leukst om te doen met de kinderen en wat vinden de kinderen het leukst om te doen uit jouw ervaring? Vooral de uitstapjes en de creatieve bezigheden zijn een groot succes. We ondernemen veel en gaan graag met zijn allen de deur uit. Wandeling, kinderboerderij, Efteling. Als de kindjes genieten dan geniet ik ook. Hoe houd je werk en privĂŠ thuis gescheiden? Tijdens het werk ben ik ook echt met het werk bezig, stel dat mijn man een dag vrij heeft van het werk dan doet hij gewoon zijn eigen ding. Als het laatste kindjes opgehaald is maak ik nog

even het huis in orde en dan zit mijn werkdag erop

Beda nkt voor je tijd Laura


PAGINA 24

INFORMATIEF


PAGINA 25

Vervangende opvang nodig in december? Laat het ons zo snel mogelijk weten want de beschikbare plaatsen zijn beperkt. info@welkomkindmwbrabant.nl 013-54 45 829


PAGINA 26

WIJZIGING IN FACTURERING PER 2020 Belastingdienst wil maandelijkse updates van kinderopvangorganisaties. Om eerder op de hoogte te zijn van wijzigingen die invloed hebben op jouw kinderopvangtoeslag, gaat de Belastingdienst maandelijks jouw opgenomen en betaalde uren bij Welkom Kind opvragen. Met als doel, hoge terugvorderingen voorkomen. Het is één van de maatregelen die de Belastingdienst neemt om het traject rondom de kinderopvangtoeslag voor ouders duidelijker en makkelijker te maken. Om deze maatregel te realiseren, wordt de Regeling Wet Kinderopvang per 1 januari 2020 gewijzigd en ook de financiële administratie van Welkom Kind. Dit houdt in dat de Welkom Kind facturatie wordt gewijzigd. Binnenkort zul je hierover een brief ontvangen.

Lees hier meer.


TARIEVEN 2020 De uurtarieven voor de gastouderopvang, worden in 2020 verhoogd met €0.12 als gevolg van de jaarlijkse indexering. Het Welkom Kind uurtarief voor 2020 wordt € 6,27. Dit bestaat uit bureaukosten € 1,13 en gastouderkosten € 5,14. De minimum bureaukosten per maand worden € 33,00. Handig om te doen: Meld het tarief van 2020 bij de Belastingdienst (Tel altijd de bedragen van de gastouderkosten en de bureaukosten bij elkaar op). Check gelijk of uw opgegeven aantal uren nog steeds actueel zijn. Het uurtarief van uw gastouder kan afwijken van het adviestarief. Vraag aan uw gastouder zijn/haar nieuwe tarief voor 2020.

PAGINA 27


PAGINA 28

VERNIEUWD PORTAAL

LEP OP!

HET OUDE PORTAAL EN DE APP ZIJN NIET MEER GELDIG VOORTAAN DEZE LINK GEBRUIKEN! KLIK HIER

VOOR UITLEG OVER DE APP ZIE VOLGENDE PAGINA


PAGINA 29

MyChapp is vernieuwd Vanaf heden is de nieuwe MyChapp

Stap 3: Open de app en log in met

beschikbaar. Wij verzoeken jou om

jouw MyChapp inloggegevens.

de oude MyChapp te verwijderen en de nieuwe te installeren. Je

Ben jij jouw inloggegevens voor

ontvangt per email persoonlijke

MyChapp kwijt? Neem contact met

inloggegevens. Kan je niet wachten

ons op:

dan kun je zelf al aan de slag met de volgende stappen. Zie hier de stappen: Stap 1: Verwijder de oude MyChapp. Zo ziet de oude app eruit.

Stap 2: Download en installer de nieuwe MyChapp. Android

Apple

Zo ziet de nieuwe MyChapp eruit:


PAGINA 30

AGENDA 2020

News Jaar Borrel

Gezonde Kinderopvang

Meer info volgt

Vrijdag

Woensdag

16 januari - 19:30 - 21:00

6 maart

9 september

13 maart

16 september

20 maart

23 september

Thuis Crèche All-In-1 opleiding 21 januari 4 februari

Pedagogische Kwaliteistboom

18 februari

7 september

3 maart

21 september

17 maart 31 maart

Rouwverwerking bij kinderen

14 april

29 juni - maandag

12 mei

28 oktober - woensdag

26 mei 9 juni

BabyWijs©: professionele babyopvang (compleet)

Financiële bijeenkomst

Datum volgt

Datum volgt Vanaf januari kun je via onze website inschrijven!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.