Welkom Kind(je) April 2019 Uitgave 7

Page 1

APRIL 2019

UITGAVE 7

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

VOEDING

INTERVIEW


WELKOM WOORD(JE)

Pasen komt eraan. Wat kun jij dit keer gaan doen? Wij hebben leuke Paas activiteiten voor jou. Week na het Pasen is het Koningsdag en daarom hebben wij nog meer activiteiten in het Welkom Kind(je) staan. Net als vorige maand hebben wij artikelen met betrekking tot de ''Gezonde Kinderopvang''. Je leest ook een interview met onze Thuis Crèche, Kinderopvang Het Kinderparadijs.

Volg ons op Facebook


INHOUDSOPGAVE

04

Activiteiten - Pasen

10

Activiteiten Oranje Boven

13

Gezonde traktaties voor dreumes en peuter

20

Interview Thuis Crèches

26

Informatief

28

Agenda


PAGINA 4

ACTIVITEITEN


PAGINA 5

ACTIVITEITEN - PASEN Bij de Lente hoort het bloeien van de natuur maar ook het Paasfeest! Wij hebben een leuk programma voor je met verschillende activiteiten. Zo gaan we bijvoorbeeld experimenteren met eieren en we gaan zelfs verven met eierschalen! Natuurlijk vergeten we de Paashaas niet. Of moeten we zeggen: paashazen? Want wij tellen er heel veel! Vrolijk Pasen! Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


PAGINA 6

VULKAAN EIEREN

Wat heb je nodig? - Hard gekookte eieren - Voedingskleurstof - Azijn - Baking soda - Kwasten - Bekertjes - Grote schaal of kom Water - Evt. pipet Voorbereidingen Maak eerst de verf. Dit gaat zo: Doe een theelepel baking soda, een paar theelepels water en een beetje voedselkleurstof bij elkaar en roer dit goed door. Mocht het te waterig zijn, voeg dan nog een beetje baking soda toe. Is het te dik? Voeg dan nog wat water toe. Maak zo verschillende kleurtjes 'verf'. Uitvoering 1. Geef de kinderen verschillende kleurtjes 'verf', een ei en een kwast en laat ze de eieren verven. 2. Klaar? Druppel wat verschillende kleuren voedselkleurstof over je ei (gebruik hierbij een pipet als je dat hebt). 3. Giet een beetje azijn over het ei en geniet van het kleurrijke spektakel dat volgt. Je kunt deze stappen een paar keer herhalen als je dat leuk vindt. Ben je tevreden over je ei? Dep dan voorzichtig de azijn eraf en laat het ei drogen.


PAGINA 7

Wat heb je nodig? - 12 plastic eieren die je kunt vullen, liefs twee verschillende kleuren - Rijst - Pompoms - Stukjes papier - Kleine (lego) blokjes - 2 gummetjes - 2 knikkers of andere harde balletjes - (Je kunt je eieren ook vullen met andere materialen.) Voorbereidingen Zoek je materialen bij elkaar en vul steeds twee (verschillende kleuren) eieren met hetzelfde materiaal (dus twee eieren met rijst, twee eieren met knikkers enz.). Tape de eieren eventueel dicht en plak eventuele gaatjes af. Doe alle eieren in een eierdoos of mandje. Uitvoering Pak een ei en schud ermee. Wat hoor je? Is het een hard of een zacht geluid? Zit er een zwaar of een licht voorwerp in het ei? Geef het ei door zodat alle kinderen er even mee kunnen schudden en goed kunnen luisteren. Ga dan samen op zoek naar een ei dat precies hetzelfde klinkt. Zoek zo 6 paren bij elkaar. Maak aan het einde van het spel de eieren voorzichtig open om te kijken of jullie het goed hebben geraden.

EEN EI MET EEN GELUID!


PAGINA 8

KUIKENTJES VAN LEPELS Wat heb je nodig? - Plakogen beweegbaar - Lijm uitwasbaar - Dun engels karton oranje - Crepepapier oranje - Penseel - Verf geel - Plastic lepels Uitvoering 1. Verf de lepels geel en laat ze drogen. 2. Knip uit oranje papier een snaveltje en plak deze op de opgedroogde lepel. 3. Knip oogjes uit wit papier of gebruik opplakoogjes en plak deze op de lepel. 4. Knip een strookje crĂŞpepapier af en strik deze rond de lepel. Variatie(s) Gebruik een pollepel i.p.v. een plastic lepel. Het kost wel wat meer maar daarna kun je er prachtig poppenkast mee spelen. Maak ook eens andere figuren met lepels!


Wat heb je nodig? - Paashaasjes in verschillende kleuren - Tape - Evt. pittenzakje Voorbereidingen Print de haasjes uit en lamineer ze eventueel als je ze vaker wilt gebruiken. Speel je dit spel met een grote groep kinderen, print de sets dan twee of meer keer uit. Plak de haasjes met tape op de vloer in de volgorde die jij wilt (zie foto). Maak evt. meerdere parcoursen naast elkaar, zodat je de kinderen in groepjes kunt verdelen. Uitvoering Kies het aantal parcoursen dat je wilt maken en verdeel de kinderen in groepjes. Laat ze in een rijtje achter één van de parcoursen gaan staan. Dit kun je doen: - Roep een kleur en laat de kinderen naar dit haasje springen. - Bij de oudste kinderen kun je er ook voor kiezen om de eerste letter van de kleur te noemen. B.v. 'Spring naar het haasje met de kleur die begint met een r (rood)'. Laat de kinderen zelf van haasje naar haasje springen en de kleuren roepen waar ze op terecht komen. - Laat de kinderen een pittenzakje op één van de haasjes gooien en daar naartoe springen. Laat de kinderen om de beurt het parcours afgaan. Ben je geweest, dan sluit je weer achteraan in de rij.

PAGINA 9

HAASJE HOP!


PAGINA 10

ACTIVITEITEN - ORANJE BOVEN Ieder jaar vieren we Koningsdag en we juichen heel graag mee wanneer het Nederlands elftal moet spelen. De straten kleuren oranje en we versieren de huizen met vlaggetjes. De vlaggen wapperen en we vieren typisch Nederlandse feesten. Die sfeer gebruiken we in dit programma. Hup, Holland, Hup juichen we! We maken zelf een koets en leren koninklijke spelletjes.  Geniet van het thema! Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


PAGINA 11

KONING VAN TUINKERS

Wat heb je nodig? - Toilet- of keukenrollen - Beweegbare plakogen - Verf in de kleuren oranje, zwart en wit - Panty - Tuinkers zaadjes - Aarde kleine bloempotjes - Schep of lepel - Toilet- of keukenrollen Voorbereidingen Zoek alle materialen bij elkaar en zet ze klaar. Uitvoering Knip van een wc-rolletje een vorm van een kroon en laat de kinderen deze beschilderen met gele verf. Laat de kinderen het bloempotje zwart verven. Als de potjes droog zijn kun je er evt. zelf een mantel op schilderen. Voor de kinderen is dit waarschijnlijk nog te moeilijk. Knip de voet van een panty af en strooi er tuinkers zaadjes in. Strooi er nu aarde bovenop. Knoop de onderkant dicht en keer het bolletje om (zodat de knoop onder zit en de tuinkerszaadjes boven!!). Laat de kinderen er oogjes op plakken en teken met een stift een mond en neus. Als het poppetje helemaal af is zet je hem in het potje en geef je hem water. Na ongeveer 10 dagen zal de tuinkers goed gegroeid zijn en kan de koning naar de kapper!


PAGINA 12

Wat heb je nodig? - Toilet- of keukenrollen - Elleboogjes macaroni - Lijm - Goudspray (verf) - evt. oranje, blauwe, rode en witte verf Voorbereidingen Voor twee armbanden heb je één wc-rol nodig. Knip de wcrol aan één kant in de lengte doormidden. Knip de rol daarna (horizontaal) in tweeën, zodat er twee armbanden ontstaan. Uitvoering Doe voor hoe je stukjes macaroni op de wc-rol kunt plakken. Gebruik een kwastje om de macaroni in te smeren met lijm. Laat de kinderen de armbanden versieren met stukjes macaroni. Laat goed drogen en spray de armbanden daarna met goudspray. Doe dit buiten en zorg ervoor dat de kinderen niet bij je in de buurt staan als je spuit! Een alternatief voor de goudspray is de kinderen de armbanden zelf te laten verven met b.v. oranje verf of met de kleuren van de Nederlandse vlag (rood, wit , blauw).

GOUDEN ARMBAND


PAGINA 13

GEZONDE TRAKTATIES VOOR DREUMES EN PEUTER (1-3 JAAR)

Een versierde ruimte, mooi aangeklede mensen, en een goede sfeer: het is feest! Ook hapjes en drankjes en trakteren horen erbij. Hoe ga je daarmee om als ouder van een nieuwsgierige dreumes of peuter? Laat je je kind alles proberen of maak je keuzes?

Bron: voedingscentrum.nl


Wat geef je? Hoe je als ouder reageert als er feest is en welke afspraken je maakt, bepaal jij. Wil je rekening houden met wat je kind eet en drinkt, probeer dan eens onze tips. Kijk eens goed rond wat er te kiezen is voor je kind. Staat er naast zoetigheden en hartige hapjes bijvoorbeeld ook een bakje druiven of snoeptomaten? Of misschien zijn er waterijsjes of kleine spiezen met augurk en komkommer? Dit zijn leuke traktaties, waar je kind vast van gaat smullen.

PAGINA 14

Wat geef je beter niet?

Hartige snacks zoals gevulde bladerdeegbakjes, kaasstengels, kaas 48+ bevatten veel calorieĂŤn en verzadigd vet. Het is al snel te veel voor je jonge kind. En er zit veel zout in, wat vooral voor kleine kinderen veel sneller schadelijk is dan voor volwassenen. Snoep, chocolade en taart bevatten meestal veel suiker. Wil je niet te veel geven, maak dan een keuze: of een paar snoepjes, of een stukje chocolade of een paar hapjes taart.g en de ontwikkeling van de kinderen.


Porties voor de kleinsten

PAGINA 15

Een stuk taart of cake is vaak berekend op een volwassen portie. Voor een kind onder de 4 is zo’n portie veel te veel. Bij een kinderleeftijd past een kinderportie. Snijd een klein stukje af en geef dat op een apart mooi bordje. Of geef hem een paar hapjes met een vork of lepel. Een goede maat om aan te houden is: maximaal een kwart van jouw portie.


Feestelijk water

PAGINA 16

Op eten letten is natuurlijk goed. Het kan ook geen kwaad om ook te kijken naar wat je kind allemaal drinkt op een feestje. In frisdrank en sap zit veel suiker, net zoals in diksap en aanmaaklimonade: zo’n 3-5 suikerklontjes per glas. Ook zijn de zuren in sap en frisdrank niet goed voor de tanden. Water is beter. Dat ziet er in een mooi glas met een leuk rietje net zo feestelijk uit. Of doe er eens wat komkommer in, of een paar bessen. Voor meer inspiratie kijk in ons vorige Welkom Kindje (artikel gezonde dranken).


Traktaties voor Pasen Pasen komt steeds dichterbij. Paaseieren zoeken is leuk, maar hapjes maken is misschien nog veel leuker. Want bij elke feest horen ze! Maar......het is fijn als de traktaties niet te groot en niet te calorierijk zijn. De beste traktaties maak je van groente en fruit. Speciaal voor jullie hebben we de lekkerste, gezondste en natuurlijk de mooiste traktaties uitgezocht. En in het kader van Gezonde kinderopvang geven we tips over kindertraktaties :) Op zoek naar meer informatie en inspiratie? Bezoek deze websites: voedingscentrum.nl gezondtrakteren.nl famme.nl meaningfuleats.com

PAGINA 17


PAGINA 18


PAGINA 19

Seizoensgroenten: April Keukenweetjes: Zijn groene tomaten giftig? Het is verstandiger om groene tomaten te vermijden, en het zekere voor het onzekere te nemen. Bedenk ook dat het natuurlijke producten zijn, dus het gehalte giftige stoffen kan sterk variëren. Tomatenplant bevat twee giftige stoffen, die fungeren als een natuurlijk afweermechanisme tegen insecten en andere belagers. Dat zijn tomatine en solanine, Laat ze dus liever doorrijpen tot ze lekker rood zijn.

Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in april. - Andijvie (gewoon), Duitsland - Artisjok, Spanje - Aubergine, Spanje - Bosui, Duitsland - Chinese kool, Spanje - Knolselderij, Groot-Brittannië - Lamsoren, Nederland, Frankrijk - Maïs, Verenigde Staten - Paprika, Israël, Spanje - Pompoen, Argentinië, Zuid-Afrika - Raapstelen, Nederland - Rabarber, Nederland - Savooiekool, Portugal - Tuinbonen, Spanje - Veldsla, Italië - Witte kool, Nederland - Zeekraal, Frankrijk

Bron: groentegroente.nl


PAGINA 20

THUIS CRÈCHES

Interview


PAGINA 21

Kinderopvang Het Kinderparadijs BIANCA JANSSEN

Je bent al bijna 10 jaar werkzaam als gastouder via Welkom Kind. Hoe is het ooit begonnen? Waarom ben je aan de slag gegaan als een gastouder en waarom heb je besloten om via Welkom Kind een Thuis Crèche te worden? Ik heb mijn opleiding gedaan voor kinderen van 0-12 jaar. Ik ben daarna gaan werken in de kinderopvang in kinderdagverblijven en bso. Ik ben ook gezinshulp geweest. Nadat de jongste werd geboren en ernstig ziek

werd, wilde ik minder gaan werken maar dat ging niet. Ik ben toen begonnen als gastouder voor verschillende bureaus. Ik ben nu al 20 jaar gastouder en 10 jaar geleden ben ik bij Welkom Kind als Thuis Crèche begonnen omdat ik het prettig vind om voor maar 1 bureau te werken. Als gastouder ben je werkzaam vanuit je eigen woning. Hoe houd jij werk en privé in je eigen huis gescheiden? Heb jij tips voor andere gastouders?


PAGINA 22

Je moet er als gezin met zijn allen achter staan, anders gaat het niet werken. Ik heb mijn huis zo ingericht dat als de gastkinderen opgehaald zijn het meeste speelgoed opgeborgen kan worden en mijn huis een prettige rustige sfeer uitstraalt, waar wij 's avonds van genieten. Wat is het meest moeilijke/lastige dat jij ooit aan iemand hebt moeten uitleggen (kan een gastkindje zijn of een vraagouder) en hoe heb je dit aangepakt?

Doordat ik een open boek ben, bespreek ik alles met ouders zodat er geen moeilijke situaties ontstaan.

Onlangs zijn de resultaten vrijgegeven van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang 2017 - 2018. Wat vind je van de volgende resultaten die voortkomen uit het onderzoek? 1. De emotionele kwaliteit wordt in gastoudergezinnen beter beoordeeld dan de educatieve kwaliteit. Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. Doordat ik als gastouder de constante factor ben, weet ik hoe de kinderen in elkaar zitten en kan ik daar op in spelen. Ik speel zowel in op sociaal en emotioneel gebied als op educatief gebied. Bij mij komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod. Dat kan door middel van spelletjes,


kokkerellen, buitenspelen, boekjes lezen, liedjes zingen en nog veel meer. Ik ken de kinderen zo goed dat ik weet wat ze leuk en/of niet leuk, makkelijk en/of moeilijk vinden. Hier speel ik dan weer op in door één op één dingen aan te bieden maar zeker ook in groepsverband. 2. De betrokkenheid van kinderen in gastoudergezinnen wordt gemiddeld beoordeeld als matig/voldoende. Hier ben ik het niet mee eens want zoals ik bij de vorige vraag al heb geantwoord, juist doordat je de kinderen zo goed kent, kan je de goede kwaliteiten van de kinderen extra naar boven halen. Als je gerichte activiteiten aan biedt heb je juist grote betrokkenheid bij de opvoeding en de ontwikkeling van de kinderen. Het welbevinden van kinderen in gastoudergezinnen wordt gemiddeld beoordeeld als voldoende/goed.

PAGINA 23


PAGINA 24

Ik ben het hier mee eens. Als gastouder ben ik de constante factor en bouw ik een hele hechte band met de kinderen op zodat ze bij mij gewoon zichzelf kunnen zijn. Ik speel graag in op de spontaniteit van wat de kinderen willen om daar weer activiteiten op aan te passen. Het professionaliseringsaanbod aan gastouders wordt gemiddeld als matig beoordeeld. Ik vind het heel belangrijk om up-todate te blijven van de veranderingen in de kinderopvang. Ik heb naast mijn opleiding niveau 3-4 nog heel veel cursussen gedaan waar ik certificaten van heb.

Ieder jaar volg ik wel een aantal cursussen. Alle cursussen die Welkom Kind tot nu toe heeft aangeboden heb ik gevolgd en succesvol afgerond. En ik ben nog niet van plan om hiermee te stoppen. Welk punt van de bovenstaande resultaten spreekt jou het meest aan en waarom? Doordat ik mijn werk erg serieus neem ben ik dus ook bewust bezig met mijn activiteitenaanbod aan de kinderen. Zo kunnen ze op een speelse manier zo veel mogelijk leren. Ik vind dat de kinderen het beste leren als ik inspeel op wat hen op dat moment bezighoud.


PAGINA 25

Wat is het meest moeilijke/lastige dat jij ooit aan iemand hebt moeten uitleggen (kan een gastkindje zijn of een vraagouder) en hoe heb je dit aangepakt?

Wat is volgens jou de grootste vergissing/misvatting die mensen hebben over gastouder zijn of over gastouderopvang? Vaak wordt er gezegd: ''oh, pas jij op kinderen'', alsof het geen werk is. Ik neem mijn werk heel serieus en ben er ook bewust mee bezig om de kinderen iets te leren in een fijne prettige omgeving. De tv staat bij mij dan ook niet aan omdat ik liever zelf met de kinderen bezig ben. Waarin zou jij je als een gastouder/ondernemer verder willen ontwikkelen? (mag ook te maken hebben met je eigen kinderopvang). Ik blijf mij nog steeds verder ontwikkelen doordat ik ieder jaar een aantal cursussen volg op het gebied van de kinderopvang. Dit blijf ik dus ook gewoon doen. Ik ben ook een erkend leerbedrijf wat betekent dat ik ook stagiaires mag opleiden.

t k n a d e B nca Bia or je vo ! d j i t


PAGINA 26

INFORMATIEF


PAGINA 27

EVALUATIEFORMULIER 2.0 Door Judith Janssen

Jaarlijks ontvang je als ouder het verzoek jouw gastouder te evalueren. Ook als gastouder ontvang je jaarlijks het verzoek jouw opvang te evalueren. En elke keer waren het weer dezelfde vragen… Tot nu! Het evaluatieformulier voor zowel vraagouders als gastouders is onder handen genomen, kritisch bekeken en heeft opnieuw vorm gekregen. Voor ouders zijn er voortaan twee aparte versies: één die je ontvangt als je net in de opvang bent gestart en één die je elk jaar ontvangt bij de evaluatie van jouw gastouder. Er zijn minder vragen en de vragen zijn duidelijker en luchtiger. Voor gastouders behoren de “koetjes en kalfjes” nu echt tot het verleden. Ook de vragen in deze evaluatie zijn specifieker geformuleerd en sluiten aan bij de thema’s die in momenteel in gastouderland spelen. Ben je benieuwd geworden naar het resultaat? Klik dan snel op de link die staat in de mail die je ergens het komende jaar toegestuurd krijgt als je aan de beurt bent voor een evaluatie!


PAGINA 28

Kiki cursus (basisopleiding voor alle gastouders) 15 april - Les 4 13 mei - Les 5 3 juni - Les 6

Werken met baby's cursus 16 april - Les 5 23 april - Les 6

SOS kinderen & emoties 17 april - Les 1 8 mei - Les 2 29 mei - Les 3 19 juni - Les 4


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.