Welkom Kind(je) 18e Editie

Page 1

Welkom Kind(je) ie t i d e t i e u r d f n n o e e t Gez n oe r g e o ol t v n s! m a o a B r èche e t e r h C g s i n i u g h Zo nze T bij o

18E EDITIE


Inhoudsopgave 04 Tips en tricks rondom gezonde 10 leefstijl Thuis-Crèche Naomi 06 Activiteiten

Pagina 2

12 Groente, zet je tanden erin!

21 Gastouderdag 2020

14 Groente bij onze Thuis-Crèches 24 Thuis-Crèche Rosette Maduro

22 Gratis voor de ouders 24 Welkom Kind duurzaam


Gezond opvoeden is niet altijd alleen maar leuk, het is vaak ook een grote uitdaging. Natuurlijk weten we dat het beter is voor je kind om groente en fruit te eten. De vraag is, hoe zorg je ervoor dat het lukt en dat gezond eten leuk blijft?

IN DIT WELKOM KIND(JE) GAAN WIJ AANDACHT BESTEDEN AAN HOE JE GEZONDE VOEDING LEUK KUNT MAKEN We geven tips en tricks rondom een gezonde leefstijl en we kijken naar hoe de 'Groente...zet je tanden erin' campagne is verlopen. Welkom Kind heeft samen met de Thuis-Crèches meegedaan aan de 'Groente...zet je tanden erin' campagne. Deze is ontwikkeld door JOGG Tilburg en Sportbedrijf Tilburg in samenwerking met Servicebureau Kinderopvang en GGD HvB.

Pagina 3


Tips en tricks rondom gezonde leefstijl We weten dat bewegen, gezond en gevarieerd eten (liefst volgens de schijf van vijf) veel voordelen voor ons heeft..... Tja het is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kun je een gezonde leefstijl onderdeel maken van het dagelijks leven bij jouw thuis? Begin vooral met kleine stappen en maak het LEUK! En herinner..... jong geleerd is oud gedaan.....

Pagina 4


Focus op positieve kanten. Maak van gezonde leefstijl een leuke hobby, een interessante happening. Het is geen apart project, het is al of het wordt een onderdeel van je leven. Want als je er zelf achter staat dan ga je anderen inspireren. Een gezonde (gast)ouder weet hoe je een gezonde leefstijl kunt stimuleren. Integreer een gezonde leefstijl in je dagelijkse routine, maak het een onderdeel van je activiteiten. Pagina 5

Welkom Kind maakt deel uit van de Gezonde Kinderopvang. Vraag ons gerust als je hier meer over wilt weten.


Activiteit: Knaag en spring als konijn 15 minuten • 2-6 jaar Cognitieve ontwikkeling, Motorische ontwikkeling, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Taalontwikkeling Deze activiteit kun je uitvoeren in elk seizoen. Met één kind of in de groepsverband. Bedoeld voor kleine en iets grotere kinderen.

Pagina 6


Ingrediënten: ijsbergsla tomaat komkommer appel

Aan de slag: Vandaag gaan we een salade maken. En weet je wat? Konijntjes zullen deze salade ook lusten. We gebruiken namelijk allemaal ingrediënten die een konijn ook mag eten (op de sladressing na). Laat de producten aan de kinderen zien en vraag of ze weten wat het is. Hebben ze dit al wel eens gegeten? Hoe smaakt het? Wie eet er wel eens een salade thuis? etc. Vertel dat het gezond is om groente en fruit te eten. Daar worden we groot en sterk van. Pagina 7


Wat doe je bijna elke dag? Boodschappen! Maak er een leerzame en leuke activiteit van.

Boodschappenbingo

30 minuten • 2-6 jaar Cognitieve ontwikkeling, Motorische ontwikkeling, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Taalontwikkeling

Pagina 8


Speel dit spel in de supermarkt door verschillende producten van schijf van vijf te vinden. Print de plaatjes voor het vertrek en geef deze aan de kind(eren). Zoek samen de verschillende producten van de kaart en streep ze door. Praat samen over de verschillende producten. Waarom is een appel beter dan appelsap? Waarom is volkorenbrood gezonder dan wit brood? Hebben we alle producten samen gevonden?

Pagina 9


Activiteit: Eet, drink en beweeg als je huisdier 30 minuten • 2-6 jaar Cognitieve ontwikkeling, Motorische ontwikkeling, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Taalontwikkeling Nog een voorbeeld van hoe je elke dag kansen kunt pakken. Laat kinderen experimenteren en proeven van het eten en drinken. Onze huisdieren kiezen voor gezond voedsel, benoem het. Deze activiteit kan tijdens ontbijt en/of lunch.

Pagina 10


Ingrediënten: melk plakjes ham wortels appels komkommer sla broodkruimels water

Aan de slag: Laat de bakjes met verschillende etenswaren aan de kinderen zien. Wie weet wat er in elk bakje zit? Welke kleuren en vormen zie je? En welk huisdier zou dit lusten? Wie eet er een appel? Leg de foto van het juiste huisdier bij het bakje.

Pagina 11

Proeven maar! Nu is het tijd om ook echt te proeven. Wie kan er melk van een schoteltje likken? Wie kan er een wortel eten, zoals een konijn dit ook kan? Wie kan er water uit een bakje likken, net zoals een hond of kat? Laat de kinderen experimenteren en proeven van het eten en drinken.

Misschien kennen we ook nog wel wat dierengeluiden of bewegingen? Deze kunnen we maken terwijl we het eten proeven. Drink je bijv. een beetje melk, dan horen we 'miauw'. Eet je een plakje ham, dan horen we 'waf'.


Campagne: Groente, zet je tanden erin! Het eten van groente is lekker en heel normaal. Toch vragen we ons vaak af hoe kunnen we kinderen meer groente laten eten. Met de themacampagne ‘Groente… zet je tanden erin!’ willen wij kinderen én hun ouders helpen om dagelijks meer groente te eten. Om hun smaak te ontwikkelen en ze bekend te laten worden met groentes. Zo kunnen we leren om meer gevarieerder te eten en worden de groentehapjes meer aantrekkelijk. Bij Welkom Kind stond heel de maand juni groente centraal.

Pagina 12


We delen met jullie hoe het er aan toe ging bij onze Thuis-Crèches Pagina 13


Thuis-Crèche Anita

Pagina 14


Pagina 15


Thuis-Crèche Dukela

Pagina 16


Pagina 17


Thuis-Crèche Edina

Pagina 18


Pagina 19


Thuis-Crèche Kim

Pagina 20


Pagina 21


Thuis-Crèche Rosette Bij Thuis-Crèche Rosette kregen ouders opdracht om thuis een foto te maken die te maken heeft met de campagne 'Groente, zet je tanden erin!' en deze op te sturen... en natuurlijk ook om met de kids bezig te zijn met groente eten.

Dit zijn de winnaars bij Thuis-Crèche Rosette met de winnende foto. Gefeliciteerd! Pagina 22


Pagina 23


Thuis-Crèche Saskia Jansen-Vos "Mijn" kindjes eten eigenlijk best goed groente dus ik heb geprobeerd wat minder bekende groente/fruit te geven. Eerst groene, toen gele, daarna oranje en als laatste rode groente en fruit. We hebben afgesloten met een lekker aardbeienijsje. Ze vonden het allemaal leuk om te doen en ook bijna alles lekker. gr, Saskia

Pagina 24


groene week

Pagina 25

gele week


oranje week

Pagina 26

rode week


aardbeienijsje

Pagina 27


Thuis-Crèche Tina

Pagina 28


Pagina 29


Thuis-Crèche Victoria

Pagina 30


Pagina 31


Tot de volgende keer

In november komt er een nieuw Welkom Kind(je) uit waarin wij je kennis gaan laten maken met Monkey Moves


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.