Welkom Kind(je) Maart 2019 Uitgave 6

Page 1

MAART 2019

UITGAVE 6

WELKOM KIND(je)

ACTIVITEITEN

VOEDING

INTERVIEW


WELKOM WOORD(JE)

Volg ons op Facebook

Het is bijna lente en daar kijken wij erg naar uit, vandaar dat deze editie lekker in de lente sfeer is. Wij willen 'Gezonde Kinderopvang' een onderdeel maken van onze dienstverlening. Om een goede start te maken hebben wij naast nieuwe Doenkids activiteiten ook een aantal "Bewegen" activiteiten samengesteld. Verder hebben wij een aantal artikelen over gezonde dranken, erg interessant. Net als elke maand hebben wij ook deze maand een interview voor jou. Wij hopen dat jij je even zal vermaken tijdens het lezen van dit nieuwe Welkom Kind(je)!


INHOUDSOPGAVE

04

Activiteiten

07

Bewegen

11

Gezonde dranken....

17

Interview Thuis Crèches

21

Blog - Baby's in zicht

24

Agenda


PAGINA 4

ACTIVITEITEN


PAGINA 5

ACTIVITEITEN - LEVE DE LENTE Alle seizoenen hebben wel iets speciaals maar als de lente weer begint brengt dat vaak ook een gevoel van een nieuw begin. De lammetjes in de wei, de natuur die weer volop in bloei staat....wij vieren de lente! We beginnen het thema met een vrolijk liedje op de melodie van 'Olifantje in het bos' Een vrolijk liedje tralala, een liedje van de lente ja, ja, ja, Alle bloemen die gaan bloeien, en ook alle koeien loeien, Kijk de lammetjes in de wei oh, oh, oh, wat zijn ze blij. Het boek met alle leuke activiteiten vind je in 'Mijn Welkom Kind' in Activitheek.


PAGINA 6

EEN GIETER MAKEN Wat heb je nodig? - Plastic melk- of wasmiddelenfles - watervaste stiften om te versieren - eventueel verf, kwasten, verfschorten - spijker, hamer, plastic melkfles of wasmiddelfles, stickers Voorbereidingen Verzamel ruim van tevoren heel erg veel melkkannen van 1,5 liter. Week de etiketten van de flessen en sla met een spijker gaatjes in de doppen. Uitvoering Onze plantjes (zie activitheek 'zaaien maar!") moeten natuurlijk ook water hebben. Daarom maken we vandaag een gieter. Laat de kinderen de fles versieren met stiften en stickers en wat ze zelf nog kunnen verzinnen. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de flessen te laten verven. Houd er rekening mee dat de gieters nat worden, dus zorg voor watervaste verf. Vul de gieters met water als ze klaar zijn en laat de kinderen hun eigen bloempotjes of de plantjes in de tuin water geven.


PAGINA 07

BEWEGEN Voldoende bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Op jonge leeftijd gezond beweeggedrag aanleren is makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren. Kinderen bewegen tegenwoordig minder dan vroeger. Het moet anders! Daarom heeft Welkom Kind vanaf nu een gecertificeerde coach Gezonde Kinderopvang. Binnenkort hoor je meer erover‌‌ Vies weer? Voor ons geen punt deze spelletjes kunnen overal. Zullen we beginnen? Het is makkelijk en vooral leuk, iedereen kan het JIJ ook!


PAGINA 08

Vormentwister Op een behangrol of een aantal grote vellen papier maak je een soort twisterveld met diverse kleuren en vormen. Vervolgens geef je jouw kind opdracht om ergens te gaan staan.


PAGINA 09

Indoor blotevoetenpad Met behulp van diverse ondergronden je eigen kruip / blotevoetenpad maken.

Pompon blazen Met rietjes worden deze pompons in gekleurde bakjes geblazen.


PAGINA 10

Vegen Met masking tape baken je een vakje af, waar je vervolgens het ‘stof’ in kan vegen. Zoals wat confettisnippers.

Activiteitendobbelsteen Even geen idee wat te doen; gooi dan eens met deze activiteitendobbelsteen!


PAGINA 11

GEZONDE DRANKEN....

Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Van melk heeft je kind 2 bekertjes nodig. Gezonde dranken vinden is soms best lastig. Want water is natuurlijk het gezondst maar ik snap ook dat jouw kind wel eens wat anders wilt drinken :)


PAGINA 12

SAP, DIKSAP, LIMONADE EN FRISDRANK: GEEF ZE NIET In frisdrank en in sap zit veel suiker. Wel 4 suikerklontjes per glas. Ook limonadesiroop en diksap zijn erg zoet. In lightfrisdrank zit geen suiker, maar het zorgt er alsnog voor dat je kind went aan een zoete smaak. Bovendien tast het zuur in (light)

frisdrank het tandglazuur aan. Jonge kinderen hebben geen ruimte voor dranken die alleen maar calorieĂŤn leveren. En voor fruit geldt: eten is veel beter dan drinken! Is je kind gewend aan zoete drankjes en wil je hem aanleren om water te drinken? Laat je kind langzaam wennen aan een minder zoete smaak. Verdun sap of siroop met steeds meer water. Wil hij geen water? Geef het de tijd en blijf proberen. Bron: voedingscentrum


PAGINA 13


PAGINA 14

KINDERTHEE Geef een kopje lichte thee met een speciaal smaakje. Je kunt het extra leuk maken door het te schenken uit een mooie pot of er een theefeestje van te maken.


PAGINA 15

FRUITWATER Geef je kind of jezelf een super gave fles met fruit filter! Ideaal met citroen of limoen en een stuk fruit zoals een sinaasappel of een paar aardbeien. Probeer zelf je ideale combinatie uit. Heerlijke frisse fruitwater, goedkoop en zonder suiker! En nog een tip voor warme dagen...gebruik bevroren fruit i.p.v. ijsklontjes.


PAGINA 16

Seizoensgroenten: maart Keukenweetjes: Is groene aardappel giftig? Groene delen van de aardappel bevatten een giftige stof: solanine. Dat kun je beter niet eten. Wat moet je doen met een groene aardappel?

Verwijder simpelweg de groene delen. Hoewel solanine niet wordt afgebroken door verhitting, kan het groen tijdens het koken wel (gedeeltelijk) verdwijnen. Haal de groene stukken er dus al voor het koken af. Als je de groene stukken verwijdert is de groene aardappel dus gewoon eetbaar. Op deze pagina geven we het overzicht van de seizoensgroenten in maart. - Andijvie (krul), Frankrijk - Artisjok, Spanje - Aubergine, Spanje - Boerenkool, Spanje - Chinese kool, Spanje - Knolselderij, Groot-Brittannië, Nederland - Koolraap, Nederland - Maïs, Verenigde Staten - Paprika, Israël, Spanje - Pastinaak, Nederland - Peultjes, Marokko - Pompoen, Argentinië, Nederland, ZuidAfrika - Raapstelen, Nederland - Radijs, Israël - Rammenas, Nederland - Savooie kool, Nederland - Schorseneren, Nederland - Veldsla, Italië, Nederland - Winterpostelein, Nederland - Witte kool, Nederland

Bron: groentegroente.nl


PAGINA 17

THUIS CRĂˆCHES

Lees hier drie korte interviews met paar van onze nieuwste Thuis Crèches. Benieuwd wat ze in het jaar 2018 hebben bereikt en wat ze in het jaar 2019 hopen te bereiken?


PAGINA 18

Thuis Crèche Soraya Simsek Sinds wanneer ben jij werkzaam als een Welkom Kind Thuis Crèche? - Ik ben sinds eind augustus 2018 werkzaam bij Welkom Kind als een Thuis Crèche. Wat heb jij in het jaar 2018 bereikt als een Welkom Kind Thuis Crèche? - Ik heb een klein netwerk opgebouwd waardoor ik nu werk heb. Ik moest het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Hopelijk heeft 2019 meer te bieden. ik was wel laat in het jaar gestart, maar nu heb ik alles beter op de rails. Hoe ben je bij Welkom Kind gekomen? - Via Google omdat ik op zoek was naar een gastouderbureau om informatie op te vragen. Waarom heb jij gekozen om met Welkom Kind een exclusieve samenwerking aan te gaan? - ik heb er voor gekozen om een samenwerking aan te gaan omdat Annet mij het voorstel heeft gedaan

om de opleiding te gaan volgen en via Welkom Kind als een gastouder aan de slag te gaan. In eerste instantie had ik ander werk gevonden, dus belde ik naar Welkom Kind voor info en toen is het balletje gaan rollen. Wat hoop je in het jaar 2019 met je Thuis Crèche te bereiken? - ik hoop te bereiken dat ik mijzelf in het nieuwe jaar meer kan professionaliseren door weer een nieuwe cursus te volgen. Ook omdat ik nu meer kindjes heb dan in het begin kan ik er meer mee bezig zijn.


Thuis Crèche Sadiya Farah (Nuural Eyn)

PAGINA 19

Sinds wanneer ben jij werkzaam als een Welkom Kind Thuis Crèche? - Sinds 1 februari 2019. Wat heb jij in het jaar 2018 bereikt als een Welkom Kind Thuis Crèche? - Ik heb besloten om gastouder te worden en dat is me gelukt. Hoe ben je bij Welkom Kind gekomen? - Ik ben via Google terecht gekomen bij Welkom Kind. Waarom heb jij gekozen om met Welkom Kind een exclusieve samenwerking aan te gaan? - ik heb gezocht naar een gastouderbureau die me goed kan helpen om een gastouder te worden. Toen ben ik Welkom Kind tegengekomen en ze hebben me goed geholpen.

Wat hoop je in het jaar 2019 met je Thuis Crèche te bereiken? - Ik hoop op een goede samenwerking, dat ik veel ervaring opdoe met kinderen en ik hoop het certificaat van Kiki te halen.


Thuis Crèche Saviera Plato

PAGINA 20

Sinds wanneer ben jij werkzaam als een Welkom Kind Thuis Crèche? - Ik ben sinds kort Thuis Crèche. ik ben ingeschreven vanaf 2018 en ben sinds 11 februari 2019 officieel Thuis Crèche geworden. Ik heb namelijk al eerder voor Welkom Kind gewerkt (2007 tot 2009) als gastouder. Wat heb jij in het jaar 2018 bereikt als een Welkom Kind Thuis Crèche? - Ik heb door Welkom Kind heel veel van mijn doelen behaald, al vanaf 2009. Ik ben een zelfstandig onderneemster geweest tot 2018 en dat is ook de reden waarom ik ook terug ben! Ik heb namelijk meer doelen te behalen! Ik heb door Welkom Kind in het jaar 2018 de keuze gemaakt om een Thuis Crèche te worden. Door de eerdere ervaring van 2007 tot 2009 heb ik heel veel vertrouwen in Welkom Kind. Hoe ben je bij Welkom Kind gekomen? - Ik heb welkom kind via Google gevonden .

Waarom heb jij gekozen om met Welkom Kind een exclusieve samenwerking aan te gaan? - Je wordt heel vriendelijk ontvangen door de eigenaresse en de medewerkers en er wordt naar je geluisterd! Je vragen worden meteen beantwoord! Als Thuis Crèche krijg je gratis cursussen aangeboden wat ten goede komt aan de kinderen en ouders . Wat hoop je in het jaar 2019 met je Thuis Crèche te bereiken? - Dat de ouders en de kinderen die bij mijn Thuis Crèche komen tevreden zijn met mijn diensten!


PAGINA 21

BLOG


BABY S IN ZI HT ’

C

Door Myriam Jansen

Ondertussen volg ik alweer een nieuwe cursus. Dit keer “baby’s in zicht”. Ik volg de cursus bij mijn gastouderbureau Welkom Kind Midden en West Brabant. Zoals altijd zijn we met een groepje enthousiaste gastouders. Bedoeling van deze cursus is om stap voor stap meer inzicht te krijgen in de leefwereld van heel jonge baby’s en hoe je als gastouder de ontwikkeling nog meer kan stimuleren. Ondertussen zitten de 2 eerste cursusavonden er al op. Tijdens deze avonden bekeken we de interacties van de pedagogisch medewerker met een baby. Onze aandacht werd vooral gevestigd op het observeren van een baby. Hoe zie je wat baby van je nodig heeft. Ook al spreekt baby nog niet, toch kan hij dit al heel goed communiceren. Je moet enkel de signalen opvangen! Simpel toch? Nou…in een drukke opvang met meerdere peuters is het soms best lastig om de signalen van een baby te zien. Natuurlijk zal elke gastouder de baby verzorgen en knuffelen. Zo vaak mogelijk! Maar ik ben mij ervan bewust dat ik soms toch wel kansen laat liggen omdat mijn aandacht wordt afgeleid van de baby door een drukke peuter die net op dat moment bedenkt dat hij best op tafel kan klimmen. Dat is niet erg, het fijnste vind ik dat ik mij hiervan nu meer bewust wordt.

PAGINA 22


PAGINA 23

Tijdens de eerste avonden leerden we ook dat een baby zich prima even alleen kan vermaken. Op voorwaarde dat hij veilig gehecht is aan de PM’er. Meer nog…een veilig gehechte baby kan tot 70% van de tijd “alleen” spelen. Baby heeft vaak wel graag dat hij je nog kan zien of horen, maar je hoeft niet altijd baby op schoot te hebben. Dit proces kost natuurlijk tijd, in het begin zal baby wel heel graag heel dicht bij je zijn. Maar het is die tijd meer dan waard. Een veilig gehechte baby is een baby die zelf op verkenning durft te gaan, die zelf problemen probeert op te lossen want hij weet dat jij er bent als hij je nodig heeft. Bij kleine en grotere pijntjes of probleempjes. Een betrokken PM’er leeft oprecht mee met de baby! Zij weet wat baby wanneer nodig heeft door baby te lezen! Nog een aantal cursusavonden te gaan en ik heb er zin in! Deze cursus is de moeite van het volgen meer dan waard. Onze trainster Annet, weet ook prima om de leerstof over te brengen op een duidelijke manier! Myriam


PAGINA 24

Kiki cursus (basisopleiding voor alle gastouders) 18 maart - Les 3 15 april - Les 4

Werken met baby's cursus 19 maart - Les 3 26 maart - Les 4 2 april - Les 5 9 april - Les 6

SOS kinderen & emoties 17 april - Les 1

GO cafĂŠ 28 maart - Gezellig samen zijn. Voor nieuwe gastouders een mogelijkheid om contacten op te doen en voor bekende lekker bijkletsen en ervaringen uitwisselen.