Boem!, Jaargang 16, nr3, 2023-2024, Speelstel reuzeplek

Page 1

jaargang 16 — #3 maart 2024

Scoutdagend

Op zoek naar kleine en grote scoutsavonturen Survivaltips

Hoe help je iemand die het moeilijk heeft? Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — maa-apr-mei — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023


Lekker blijven

HAN GEN

eren” angjong h “ n a v l eens ien niet Heb jij a t missch k n li K ? : niks zo gehoord r eerlijk a a m , f ie rienden zo posit scoutsv je t e f een m buurt o tof als e d in k t par n en wa naar een d te gaa a t s k e e d t? Z er plein in Overlas . n le a w d gaan rond te en mag e r e d ie nt . Dat niet. Wa r die wil a a w n a en sta ronder, n we hie e z ij w e b ver feitjes o met drie gen! rondhan

ggen iets te ze en n e te e m or e b je PS: Zo he t aangesproken do d r o w als je e buur. vervelend

Rondhangen = een basisrecht Jep, van de wet mag het ook. Straten, parken, pleinen, speeltuinen … Die zijn van iedereen. Dus ook van jou! En er is meer: volgens de rechten van het kind heeft elk kind en elke jongere recht op rust en ontspanning. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je je elke week op de scouts kan komen uitleven (wat een opluchting!). Maar ook dat je de wijde wereld mag intrekken en niet alleen aan of in je scoutslokaal hoeft te blijven tijdens een activiteit.

Rondhangen = grenzeloos groeien Rondhangen met je vrienden betekent vaak dat er geen of weinig volwassenen in de buurt zijn. Je hoeft de boel uiteraard niet hélemaal op stelten te zetten, maar het is ideaal om te experimenteren met grenzen. Wat is wel en niet oké voor je groep? Je bepaalt het gewoon samen. Als dat niet avontuurlijk is!

Rondhangen ≠ overlast ‘Overlast!!!!’, is vaak het eerste wat mensen denken over rondhangen. Gaan chillen in het park samen met je scoutsgroep of vrienden en blijven er snoeppapiertjes achter? Of heb je een bankje stukgemaakt? Daar moeten we niet flauw over doen: dat is uiteraard overlast. Maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak.

Toch geklaag over “hangjongeren”? Wel, sommigen vinden hangende jongeren al sneller vervelend dan iemand anders. Wat voor de ene oké is, is voor de andere not done. Daar kunnen we helaas niet veel aan veranderen. Maar als je elkaar erop aanspreekt en samen zorgt voor de buurt rondom jou, wordt de wereld weer een beetje mooier (melig, maar waar).

2


Pimp your uniform De meeste scouts en gidsen dragen een uniform. Met dat uniform tonen we dat we deel zijn van een grote groep mensen. Langs de andere kant is het ook leuk om een eigen touch te geven aan je outfit. Ga creatief aan de slag met je uniform en pimp het helemaal naar hoe jij je er goed in voelt. Tijd om je uniform te personaliseren! Dat kan met goedkope materialen, zoals restjes stof, lintjes en textielstiften. Zo kan je accessoires maken die passen bij je stijl.

Enkele ideeën Zet je totem op je hemd. Dit kan als tekst, maar ook als tekening. Mag het iets kleurrijker? Knip de letters van je totem uit een gekleurde stof en naai deze op je hemd. Het lijkt misschien veel werk, maar het resultaat is vast verbluffend. Maak je eigen macramébandjes en bevestig ze aan je hemd. Versier ze met gekleurde parels en lintjes. Je kan er vriendschapsbandjes-gewijs ook maken voor het hemd van je scoutsmakkers. Ontwerp een cool logo voor je patrouille. Zo laat je samen met je medeleden zien van welke patrouille jullie zijn. Er bestaan verschillende patches die je op je uniform kan naaien. De bekendste zijn waarschijnlijk de jaarkentekens van de scouts zelf. Maar er bestaan natuurlijk ook patches die niets met de scouts te maken hebben. Die mag je ook gewoon op je hemd naaien!

Let op! Elke groep heeft eigen afspraken over hoe het uniform gedragen moet worden. Voor je heel je uniform verbouwt, bespreek je best even met je leiding wat er kan en wat niet.

3


Hier zijn wat tips om die uitdagingen te overwinnen: Kom uit je “veilige” zone. Door bewust nieuwe ervaringen op te zoeken, kies jij ervoor om te groeien! Waarin wil je beter worden?

Scoutdagend: op zoek naar kleine en

Foto: Luka De Wandel

grote scoutsavonturen! Wanneer heb je voor het laatst iets voor de eerste keer gedaan? Veel mensen zijn soms bang voor nieuwe dingen en onbekende situaties. Mensen blijven vaak in vertrouwde situaties om stress of zenuwachtig zijn te vermijden. Maar als je een keertje naar jouw dromen kijkt, of naar iets wat je nog graag een keer zou willen doen, dan is de kans groot dat dit buiten je comfortzone ligt. Als je niets nieuws probeert, en elke week hetzelfde doet, wordt het leven wel erg snel, heel erg saai. Bovendien kan je ook alleen maar beter worden in iets door het te doen. Besef ook dat je het kan. Je hebt in het verleden al vele ‘eerste keren’ overwonnen. Een eerste keer iemand aangesproken die je leuk vindt. De overgang naar een nieuwe tak. Of de eerste keer mee op tentenkamp. Die dingen lijken in het begin heel erg spannend. “Ga ik dat wel kunnen?” "Wat gaat er allemaal anders zijn?” “Ik weet niet hoe dat moet”. Maar dan beleef je samen met je mede-(jong)givers het kamp van je leven en zoeken jullie het samen uit, met hulp van de leiding. Plots besef je hoeveel leuker een tentenkamp is en nu kan je niet meer zonder!

4

Goed begonnen is half gewonnen. Denk na over de eerste stap naar je doel, en maak een plan. Wees trots op jezelf tijdens elke stap. Je bent bezig jezelf beter te maken. Hoe fantastisch is dat!? Is iets toch moeilijker dan gedacht? Geen probleem. Dingen mogen spannend of lastig zijn. Vaak leer je uit deze situaties het meeste bij. Met vallen en opstaan. Het is wel belangrijk dat je je steeds goed blijft voelen. Wanneer je in paniek raakt, sluit je je af en leer je niets meer bij. Wanneer dat gebeurt, moet je ervoor zorgen dat je jezelf zo snel mogelijk weer comfortabel voelt. Stop met wat je aan het doen bent en zoek terug veilige en bekende oorden op. Is je doel bereikt? Tijd voor een feestje. Dus: ga je dromen achterna, zoek nieuwe uitdagingen op en geniet van het leren en kies om te groeien. Op de scouts en ver daarbuiten. En zie je iemand in je patrouille of tak iets nieuws proberen, zelfs iets wat voor jou heel makkelijk is? Herinner je dan hoe spannend je het zelf vindt om nieuwe dingen te doen, en word hun grootste supporter. Want dat kunnen we toch allemaal meer gebruiken!


Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 3e-jaars verkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

5


Hoe help je ­iemand die het moeilijk heeft? Het komt weleens voor dat een van je vrienden zich niet zo goed voelt. We noemen dat soms ook ‘worstelen met de mentale gezondheid’. Als scouts is het belangrijk om elkaar te steunen. We zien elkaar vaak, wat zorgt dat je een goede vertrouwensband kan opbouwen. Hier zijn een paar handige tips om te helpen wanneer het nodig is.

Kies een goed moment Merk je dat er iets mis is? Kies dan een rustig moment om even te babbelen. Het is belangrijk dat die persoon zich niet verlegen voelt.

Praat Begin het gesprek. Misschien vindt die persoon het moeilijk om zelf te praten. Stel specifieke vragen, bijvoorbeeld: “Ik merk dat je de laatste tijd een beetje stil bent. Wat scheelt er?”

Luister Geef de ruimte om te praten en probeer je mening niet meteen te geven. Het helpt vaak als iemand gewoon kan babbelen. Neem die gevoelens en verhalen serieus. Wat niet erg lijkt voor jou, kan voor iemand anders een supergroot probleem zijn.

Hou contact Blijf in contact. Vraag regelmatig hoe het gaat en laat zien dat je er bent. Een klein berichtje kan veel betekenen.

Doe samen dingen

Foto: Luka De Wandel

Stel voor om samen iets leuks te doen. Zorg voor afleiding en plezier om de gedachten te verzetten.

6


TECHNIEKEN À VOLONTÉ

Koken op een houtvuur Niets zo scoutesk als koken op een houtvuur! Dit kan heel plezant zijn, maar ook best moeilijk als je het vuur van de kookplaat thuis gewend bent. Hieronder vind je enkele tips.

Om te kunnen starten met koken, is het belangrijk dat je voldoende warme kolen hebt. Je kookt liever op kolen dan op echte vlammen, omdat kolen een constante warmte uitstralen waardoor het betrouwbaarder is om op te koken. Om voldoende kolen te hebben, moet je je vuur op tijd maken. Er mag in het begin best veel hout op zodat je tijdens het koken voldoende kolen hebt. Stel dat je tijdens het koken merkt dat er niet genoeg warmte is, kan je er eventueel nog hout bijgooien – maar dat is niet de bedoeling.

2022

TRACE LEAVE NO AL MATERIA PIONIEREN VUUR ORIENTA TIE

Z ER I E

IE

•H

K NE •

EHBO

Speelse tech verantwoord nieken, en avontuu openluchtleven rlijke ontd ekkingen

NATUURKENNIS

Bui ten BOE R VE S

Let op bij het aanwakkeren van het vuur dat er deksels op de potten en pannen liggen, anders blaas je assen op het eten.

TAK VOOR

TAK

Je merkt tijdens het koken dat er warmere plaatsen op het vuur zijn en koudere plaatsen. Dat komt omdat een houtvuur niet overal even warm is. Gebruik de warme zones voor het koken zelf. De koudere zones kan je gebruiken om eten dat klaar is nog een tijdje warm te houden.

Wanneer er mensen met allergieën zijn, zorg dan dat het eten, de potten, de lepels … niet gemengd geraken. Als die toch gemengd worden, kan dat nare gevolgen hebben voor de personen met allergieën.

Werkten mee aan dit nummer: Nele De Brabanter, Jo Deman, Raven Van Hove Illustraties: Bart Schoofs, Lander Peeters Coverfoto: Leyton Knockaert Papier: Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White

Op zoek naar meer tips om aan de slag te gaan met technieken? Neem een kijkje in het Buitenboek. Te koop via Hopper Winkel.

Hoofdredactie: Anton Schroyens Eindredactie: Janna Dergent Drukkerij: Graphius Opmaak: volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever: Jan Van Reusel Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7


#instafamous

Scouts Sint-Victor Turnhout De verkenners hebben vandaag hun kookkunsten bovengehaald!

8


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.