Boem!, Jaargang 15, nr4, 2022-2023, DAS Goesting

Page 1

Goesting in het kamp!

Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — jun-jul-aug — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023
jaargang
2023
15 — #4 mei

PARAAT voor je kamp!

Juni! De laatste maand van het schooljaar. Tijd om de examens te knallen en af te tellen naar je scoutskamp. Wie weet heb jij bepaalde rituelen om je voor te bereiden op het kamp. Al eens slapen in een slaapzak, eten uit je gamel of een dag zonder schermpjes doorbrengen. Allemaal leuke ideeën om alvast in de sfeer te komen. Sommige zaken doe misschien beter niet ter voorbereiding van het kamp …

7 dagen dezelfde onderbroek dragen.

Een hudo graven in je tuin.

Elke dag deo spuiten in plaats van te douchen.

Kampvuur maken in je kamer.

Tijdens de middagpauze (heel luid) bikken voor het eten.

Een 24-urenspel spelen in de kamer van je ouders.

Brandhout maken van je meubels.

Met je zakmes in de les zitten.

Greppels graven wanneer het regent.

Je eigen tafel sjorren in je klas.

Boterhammen snijden met een zaag of bijl.

Je leerkrachten met een dierennaam aanspreken.

2
ook niet binnenstebuiten!

Creatief communiceren op kamp

Je vrije momenten op kamp eens anders opvullen dan in je zelfgesjorde hangmat hangen of de zweetgeur uit de tent proberen verdrijven? Tijd om briefjes te schrijven (dat kan natuurlijk ook vanuit die zelfgesjorde hangmat). Nee, niet naar je ouders, tantes en nonkels – al zullen die vast ook blij zijn met post – maar wel naar elkaar. Zet een brievenbus (oftewel een schoendoos) met een gleuf op een centrale plaats en stop er je briefjes in. Bij het vieruurtje kun je ze dan dagelijks uitdelen. Krijg jij een stiekeme liefdesbrief van die ene knappe jonggiver of geef je een complimentje aan de giver die je altijd doet lachen? De briefjes zijn niet alleen leuk om te schrijven én te krijgen, maar ook om na het kamp nog eens te lezen. Als alternatief kun je allemaal een schriftje meenemen en in elkaars schriftjes schrijven.

Plezier op de hudo verzekerd met een hudoboekje. Wie tekent het mooiste drolletje? Wie zorgt er voor levenswijsheden op de pot? Ook leuk is om samen een verhaal te schrijven. Begin te schrijven, stop op een willekeurig punt en laat de volgende verder bouwen aan je verhaal. Misschien spelen jullie totems zelfs de hoofdrollen? Hang je boekje en balpen wel goed vast met een touw. Anders belanden jullie prachtige tekeningen en verhaaltjes voor je het goed en wel doorhebt mee in de hudoput.

Papieren brieven passé? Als je een hippe scout wil zijn, kun je ook kiezen voor een vlog of een podcast. Duid per dag een vlogteam aan, monteer alles aan elkaar na het kamp en geniet nog lang na met jullie mooie kampherinnering waarmee je bij al je vrienden kunt stoefen.

3

soms niet echt superveel goesting

Het kamp is voor iedereen de leukste periode van het jaar. Want zeg nu zelf, wat is er beter dan 10 dagen lang met je beste vrienden op stap gaan? Toch zijn er ook eens minder leuke momentjes. Jonggidsen Nina (12), Charlotte (13), Pauline (12) en Stella (12) vertellen wat voor hun de ‘das-minder-goesting’ momentjes zijn

Wat vinden jullie minder leuke momenten op kamp?

Nina: Afwassen! Je zit daar dan ‘s avonds superlang in het donker terwijl de rest al leukere dingen kan doen in de tent. En dan is het soms ook een beetje oneerlijk omdat sommigen al vaker hebben afgewassen dan anderen. Na de afwas moeten we dan direct beginnen aan het volgende spel waardoor we niet meer kunnen chillen.

Denken jullie dat er manieren zijn om de afwas dan leuker te maken?

Charlotte: Ja, als we zelf mogen kiezen met wie we de afwas doen,

is dat voor ons veel leuker. Het is ook eerlijker als de rest dan andere taakjes krijgt zoals hout halen voor het kampvuur of opruimen. En als we dan ook nog muziek krijgen van de leiding gaat alles veel sneller.

Iets dat niet leuk is en soms ook op kamp gebeurt: ziek worden. Is er iemand van jullie die al eens ziek is geweest op kamp?

Pauline: Vorig jaar op kamp was ik ziek waardoor ik lang alleen in de tent heb gelegen en ook vroeg moest gaan slapen. Dat was niet leuk omdat je dan de andere jonggidsen nog kon horen spelen. Gelukkig moest ik daardoor wel niet meehelpen met de afwas en andere taakjes.

Spelen jullie soms ook spelletjes die jullie niet leuk vinden?

Stella: Ik vind spelletjes met kaartjes en blad steen schaar nogal saai. Ik heb die vroeger op een andere scouts heel veel moeten spelen waardoor ik er nu soms nog een beetje slechtgezind door word. Maar ik probeer wel altijd zo goed mogelijk mee te spelen.

4
DAS
5
Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 2e-jaars verkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

Vraag het aan Asja

Hallo beste scouts,

Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks?

Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Kliekjes

Binnen je tak heb je vaak onderling kleinere vriendengroepjes. Al eens van kliekjes gehoord? Zo een groepje dat samen een hoekje van de kamer kiest om hun bedjes op te zetten en waar dan niemand anders meer mag liggen. Een groepje dat enkel met elkaar een showtje wil doen voor bonte avond en niemand anders toelaat in hun voetbalploegje tijdens vrij spel.

Vaak komt dit doordat een grote groep toch net dat tikkeltje te groot is en je de anderen zoekt die veel met jou gemeen hebben. Misschien zijn er wel 5 vriendjes van dezelfde school die zo een ‘kliekje’ vormen, of een paar kinderen die allemaal voetballen. Dit geeft je een gevoel van veiligheid binnen een grote groep, want vrienden worden met 20 anderen klinkt toch een beetje als een uitdaging.

Een gevoel van ‘erbij horen’ is natuurlijk heel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de scouts een veilige plek is, die je uitdaagt om je grenzen op te zoeken. Een plek die je uitdaagt om uit je comfortzone te stappen, maar ook een plek die een veilig vangnet is.

Natuurlijk is het niet fijn als iemand dan net buiten al die kliekjes valt. Want wat met grenzen opzoeken als er geen groepje is om op terug te vallen? Daarom is het belangrijk om af en toe eens uit dat ene hoekje van de kamer te stappen om ergens anders eens roddelboekjes te lezen. Misschien heb je wel al eens gemerkt dat de leiding je vaak niet in hetzelfde groepje zet bij een spel als jouw beste vriend/vriendin? Denk dan eens aan die kliekjes en speel enthousiast mee! Misschien maak je wel een nieuwe vriend?

Want dat is waar de scouts om draait … Voor iedereen een veilige en uitdagende plek. Voor iedereen een warm nest van vrienden.

6
Groetjes, Asja

TECHNIEKEN À VOLONTÉ

Vuur maken doe je zo

Ben je klaar voor het kamp deze zomer? Of je nu gaat kamperen of in een gebouw verblijft, het is altijd handig om te weten hoe je vuur maakt. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het ‘vuren’ op kamp.

Brandstof verzamelen! Maak eerst een vuurbed. Dat doe je door stenen of takken in een cirkel te leggen, met brandstof in het midden van de cirkel. Als brandstof gebruik je droog hout, takjes, bladeren en schors. Begin klein, je kan je vuur verder opbouwen terwijl het brandt.

Om vuur te maken en het aan te houden, heb je 3 dingen nodig: brandstof, zuurstof en warmte. Deze drie elementen vormen samen de branddriehoek. Haal je een van deze weg, dan brandt het vuur slecht en zal het uitgaan.

Teamwork met de leiding. Vureke stook doe je altijd onder toezicht en met toestemming van de leiding.

Zorg voor zuurstof. Je vuurtje moet kunnen ademen. Daarom is het belangrijk dat er openingen zijn. Stapel je brandstof dus niet te dicht op elkaar.

Warmte. Het laatste element van de branddriehoek. Gebruik lucifers, een aansteker of een vuursteen om het vuur aan te maken.

Door deze tips te volgen, kun je een veilig en warm vuur maken tijdens je scoutskamp. Veel plezier en geniet van de natuur!

TIPTIPTIP! Speelse enverantwoordtechnieken,openluchtleven avontuurlijke ontdekkingen

Werkten mee aan dit nummer: Geertrui Meeus, Nette

De Schrijver, Victor Watté, Pebbles Antonissen, Raven

Van Hove, Asja

Illustraties: Bart Schoofs, Lander Peeters

Coverfoto: Elke Gommers

Papier: Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset

Premium White

Meer tips over vuur maken en andere technieken vind je in het Buitenboek, te koop via de Hopper Winkel.

Hoofdredactie: Anton Schroyens

Eindredactie: Janna Dergent

Drukkerij: Graphius

Opmaak: volta | vormgeving

Verantwoordelijke uitgever: Jan Van Reusel

Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be

Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

Bui ten BOEK H I V E 2022 7

Veiligheid! Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het maken van vuur. Houd water in de buurt om het vuur te blussen moest het nodig zijn, en plaats het vuurbed op een veilige afstand van tenten en andere brandbare materialen. TAK VOOR TAK NATUURKENNIS LEAVE NO TRACE MATERIAAL PIONIEREN VUUR ORIENTATIE EHBO

#instafamous

@scouts_shorave

Vorig weekend organiseerde Gouw Limburg de tweede editie van leidingstrophy. Tijdens deze actieve competitie strijden Leiding en Jins van de verschillende Limburgse scoutsgroepen met maar één doel: de felbegeerde wisseltrofee meenemen naar hun scoutslokaal.

Helaas kwamen we net een paar puntjes te kort om de trofee weg te kapen. We konden nog maar eens aantonen dat we systematisch sterk presteren en haalden naar jaarlijkse gewoonte de 2e plaats binnen!

Bedankt aan @gouwlimburg en Ploeg Trophy voor de goede organisatie! Volgend jaar zijn we terug om de beker mee naar huis te nemen.

#leiding #districtmijnheide

#gouwlimburg #scoutsgidsenvl

#scoutsengidsenvlaanderen

8

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.