Page 1

τα ανήσυχα μολύβια

500 Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Σχολικό Έτος 2011-2012 Ετήσια περιοδική έκδοση - Τεύχος 4


Χαιρετίσματα από … την εξουσία! Για τέταρτη συνεχή χρονιά το σχολείο μας υλοποιεί την έκδοση του περιοδικού μας. Στις σελίδες του αποτυπώνονται όλες οι δραστηριότητες και όλες οι εκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς 2011-12 Η συμμετοχή των συναδέλφων αλλά και των μαθητών ήτανε πολύ μεγάλη και αυθόρμητη . Μάλιστα δε το σχολείο μας ήτανε, και θα συνεχίσει να είναι, ανοιχτό όλες τις μέρες της εβδομάδα δίνοντας τη χαρά της δημιουργίας στους μαθητές με τη καθοδήγηση των καθηγητών Η έκδοση αυτού του εντύπου είναι αποτέλεσμα της διάθεσης των καθηγητών για ανιδιοτελή προσφορά πέραν του στενού υπηρεσιακού τους καθήκοντος προς τους μαθητές . Μέσα από τη σελίδα αυτή θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλους τους συναδέλφους για τη συνεργασία τους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και σε όλους τους μαθητές μας που έδωσαν πολλά από τον ελεύθερο χρόνο τους για μια τόσο εποικοδομητική συνεργασία Η διεύθυνση του σχολείου, μέσα από αυτή την σελίδα, θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τους συναδέλφους, που αποχωρούν από την εκπαίδευση, μετά από τόσα χρόνια προσφοράς σε αυτήν. Αγαπητοί συνάδελφοι Το έργο σας, τόσο το παιδαγωγικό όσο και το εκπαιδευτικό είναι ανεκτίμητο. Ξεχνώντας τα καθημερινά σας προβλήματα, βάλατε με τον πιο όμορφο και παιδαγωγικό τρόπο την προσωπική σας σφραγίδα στους μαθητές μας, διαμορφώνοντας σωστούς χαρακτήρες και παρέχοντας γνώση και διδαχή. Παρόλο που αποχωρείτε από την εκπαίδευση και από το σχολείο μας θα είστε πάντα κοντά μας, μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα που μας προσφέρατε. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στο λειτούργημά μας, ως εκπαιδευτικών. Ο Δ/ντης Κατσίκιας Νικόλαος

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Διευθυντής Κατσίκιας Νικόλαος, Φυσικός Υποδιευθυντές Μπίκος Χρήστος, Τεχνολογίας Φιλίνη Άννα, Γαλλικής Φιλολογίας

Σύλλογος Γονέων Πρόεδρος Βαϊτσάκης Θεολόγος Αντιπρόεδρος Κυριακίδης Κων/νος Γραμματέας Γρηγοριάδου Μαρία

Ταμίας Κιοτσέκογλου Σταύρος Μέλος Μουράτ Μουραδιγέ

Βοηθητικό προσωπικό σχολείου Γραμματέας Πρίγγα Αποστολία Επιστάτης Κουτσάκης Γεώργιος Φύλακες Τερζή Αθανασία Τσιακίρη Άννα Καθαρίστριες Αφεντουλίδου Ρούλα Καραχάλιου Μαρία Κυλικείο Μαρασλής Γεώργιος

5Ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης Διεύθυνση: Γεωργίου Καρτάλη 10, Τ.Κ. 681 00, Αλεξανδρούπολη, Τηλέφωνο: 25510 31447, Fax: 25510 80411

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ Κοινωνιολογίας Κωτούλα Αναστασία

Κατσίκιας Νικόλαος, Διευθυντής. Φιλίνη Άννα, Υποδιευθύντρια. Ηλιόπουλος Μαρίνος, Eκπρόσωπος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Γκιριτζιώτης Αναστάσιος, Πρόεδρος 15μελούς.

Θεολόγοι Πατήρ Κούρτης Θεοφάνης Ουτουντζή Κλεονίκη

Ζάρας Απόστολος Κυρτσίδου Αργυρή Μαρκοπούλου Μελπομένη Μαθηματικοί Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος Μασάλη Ζηνοβία Μηταλάκη Βασιλική Καλαϊτζής Σαράντης Μοσχονά Στυλιανή Νικολαϊδου Αριστέα Παπαδογιαννάκη Μαίρη Σκαμνού Ασημίνα Παρασχούδη Σταυρούλα Ταουκτσόγλου Κυριακή Σκαργιώτη Παναγιώτα Μουσικής Φυσικής Αγωγής Γιεβτουσένκο Άντζελα Βενετόπουλος Χαράλαμπος Οικιακής Οικονομίας Γκαγκούδης Αθανάσιος Μπιτζιμινούδη Ευαγγελία Χωρινού Άννα Πληροφορικής Φυσικοί – Χημικοί – Βιολόγοι Τασίδου Ισιδώρα Καρλαύτης Βασίλειος Τερζίδου Γεωργία Κεβρεκίδης Ιωάννης

Ιταλικής Φιλολογίας Σαββίδου Μαρία – Μαρίνα

Τεχνολογίας Μπαταρλή Γεωργία

Λιγούδης Γεώργιος Λούκα Αγγελική

Σύλλογος Γονέων

Καλλιτεχνικών Καβαρατζή Μαρία

Φιλόλογοι Αγγελώνια Σουζάνα Αγοραστού Ηλέκτρα

Βιβλιοθήκη Ουζουνίδου Σεβαστή (Γερμανικής Φιλολογίας)

Συμβουλιο Σχολικης Κοινοτητας

Πρόεδρος Δελίδης Παντελής Αντιπρόεδρος Ηλιόπουλος Μαρίνος Γραμματέας Λαζαρίδου Σμαρώ Ταμίας Καζάκος Γεώργιος Μέλος - Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ξενιτίδου Νεκταρία

Αγγλικής Φιλολογίας Γεροντοπούλου Ζουμπουλιά Δέτσικας Ιωάννης Μυρωνάκη Ελευθερία Γαλλικής Φιλολογίας Μυλωνά Μαρίνα Θεολόγοι Πατήρ Κούρτης Θεοφάνης Ουτουντζή Κλεονίκη Γερμανικής Φιλολογίας Αρβανιτοπούλου Άννα Παπαδοπούλου Αθανασία

«ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΜΟΛΥΒΙΑ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Φιλίνη Άννα, Υποδιευθύντρια. Δέτσικας Ιωάννης, Αγγλικής Φιλολογίας. Ζάρας Απόστολος, Φιλόλογος. Μαρκοπούλου Μελπομένη, Φιλόλογος.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ GRAVITY DESIGN

Νάνου Ξανθίππη Ειρήνης 37, τηλ. 25510 35565 Αλεξανδρούπολη

Η GRAVITY DESIGN δεν φέρει καμιά ευθύνη για τυχόν ελλείψεις, λάθη ή οποιασδήποτε άλλης μορφής παράλειψη στα κείμενα, όπως επίσης και για τυχόν τυπογραφικά, ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Φώτο αrtion Αν.Θράκης & Εθνικής Αντίστασης Τηλ.25510-31700 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Σύλλογος Καθηγητών

Σύλλογος Καθηγητών - Διοικητικό Προσωπικό


ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ, ΑΝΤΙΔΡΩ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Tο σχολείο μας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο και θέλοντας να συμμετέχει ενεργά σε ό,τι αφορά την μαθητική κοινότητα ξεκίνησε την Υλοποίηση Δράσεων την 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στα Σχολεία. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών, όπως δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

1η Δράση:

Συμμετοχή στην Διαδικτυακή Εκδήλωση της 6ης Μαρτίου του Υπουργείου Παιδείας και των φορέων του «Δικτύου κατά της Βίας στα Σχολεία», η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω του καναλιού που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr). Η συμμετοχή και η παρακολούθηση της εκδήλωσης έγινε στην αίθουσα του Χημείου από τους Προέδρους των Τμημάτων της Α΄ Β΄ και Γ΄ Τάξης του Σχολείου μας.

2η Δράση:

Παρουσίαση του θέματος από τους μαθητές του Τμήματος Β2, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το φαινόμενο του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού (bullying). Η παρουσίαση της έρευνας των μαθητών του Τμήματος Β2 για την Βία στα Σχολεία έγινε στο σύνολο της Σχολικής Κοινότητας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Οι μαθητές του Β2:Μαύρου Αλεξάνδρα, Μαύρου Μαρία, Μπίκου Μαρία, Ουρεϊλίδου Έρση, Ραπτοπούλου Ευαγγελία, Σαρακιώτη Όλγα, Στρατάκης Αδάμ, Τοπαλίδης Νικηφόρος, Τσακαλίδου Πελαγία, Φαρδή Ανδριάνα,. Συμμετείχαν επίσης με κείμενα οι μαθήτριες: Λαρυγγάκη Ειρήνη (Α1), Βαμβακίδου Δέσποινα (Α2), Μεντίζη Ελένη (Β1), Γιουβανάκη Ελένη (Β3).

3η Δράση:

Διάχυση των εντυπώσεων των προέδρων των τμημάτων του σχολείου, που παρακολούθησαν την διαδικτυακή εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας, ανά Τμήμα, με αφιέρωση μιας διδακτικής ώρας, κατά την οποία έγινε συζήτηση μεταξύ μαθητών και καθηγητών σχετικά με αυτά που είδαν και άκουσαν. 4η Δράση: Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του σχολείου μας (5gym-alexandr.evr.sch.gr ), των Δράσεων κατά της Βίας . Σας ευχόμαστε «Καλή Πλοήγηση»!


Σκέψεις των μαθητών μας: της Ελένης Γιουβανάκη (Β3) Η σχολική βία είναι ένα φαινόμενο διεθνώς γνωστό με τον όρο bulling. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως αν εμείς οι ίδιοι ή κάποιοι συμμαθητές μας πέσουν θύματα βίας στο σχολείο, πρέπει να καταγγείλουμε το γεγονός. Οι γονείς και οι καθηγητές καλό είναι να είναι πολπροσεκτικοί σε τέτοια θέματα. της Ελένης Μεντίζη (Β1) Η βία, όποια μορφή κι αν έχει και από όπου κι αν προέρχεται, επηρεάζει αρνητικά το μαθητή δημιουργώντας του πολλές φορές ψυχικά τραύματα, που μπορεί να του προκαλέσουν μέχρι και διάφορες σωματικές βλάβες. Κατά τη γνώμη μου, τα όποια μέτρα έχουν παρθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της βίας, υπήρξαν ανεπαρκή και γι’ αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν ή ακόμη και να αλλάξουν με στόχο την ομαλή λειτουργία του σύγχρονου σχολείου και την εκπλήρωση των αρχών, που αυτό πρεσβεύει. της Ειρήνη Λαρυγγάκη (Α1) Δυστυχώς, καθημερινά αντιμετωπίζουμε περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας.Έχει συμβεί σε μένα, σε σένα, σε όλους μας. Άλλοτε γινόμαστε θύματα και άλλοτε πάλι εμείς οι ίδιοι θύτες.Καλό είναι να σκεφτόμαστε πάντα πριν μιλήσουμε ή κάνουμε κάτι. Να αναρωτιόμαστε, αν αυτό που είπαμε ή πρόκειται να πούμε, είναι καλό ή όχι.

ΌΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ!!!

Η Βία Στο Σχολείο δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας.Είναι μία παράλογη και αδικαιολόγητη πράξη.Πρέπει να σκεφτόμαστε λογικά και να κοιτάζουμε το όφελος του συνόλου και όχι μόνο το δικό μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΩ!!!

της Βαμβακίδου Δέσποινας(Α2) * Μίλα κι εσύ… Μη φοβάσαι… * Η φωνή σου έχει ΑΞΙΑ… *ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ πάνω σου… Η πρώτη εκδήλωση του σχολείου κατά της βίας αφιερώνεται στα παιδιά που ένοιωσαν τη βία στο σχολείο, αλλά τόλμησαν να μιλήσουν και να ζητήσουν υποστήριξη και προστασία.

Αποδοχή – Αγάπη - Πίστη

Το Σχολείο μας πήρε μέρος στον Διαγωνισμό, που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με την δημιουργία ενός Βίντεο και μίας Αφίσας. Οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες :Μπιτζιμινούδη Ευαγγελία (ΠΕ15) - Φιλίνη Άννα(ΠΕ5)


5η ΔΡΑΣΗ : ΗΜΕΡΙΔΑ : ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΘΕΜΑ :«ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ, ΑΝΤΙΔΡΩ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» Την ημερίδα προλόγισε ο διευθυντής κ. Νικόλαος Κατσίκιας. Ακολούθησε από την υποδιευθύντρια κ. Άννα Φιλίνη η παρουσίαση του θέματος, με αναφορά στο «Δίκτυο κατά της Βίας» και στις Δράσεις του Σχολείου μας.

Εισήγηση 1η:« Η Βία στο Σχολείο » με ομιλητή τον π. Απόστολο Καβαλιώτη, Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Aν. Μακεδονίας , Σερρών Θράκης και Ν. Αιγαίου.

Εισήγηση 2η:«Η Βία στη Ζωή των Ανηλίκων» με ομιλήτρια την κ. Ευαγγελία Αϊβατζίδου, Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και Προϊσταμένη του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αλεξανδρούπολης .

Εισήγηση 3η:« Η Κοινωνική Βία » με ομιλήτρια την κ. Στέλλα Χαραλαμπίδου, Νομικό, στο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου κ.Νικόλαος Κατσίκιας ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές για την προσφορά τους στις Δράσεις του Σχολείου μας κατά της Ενδοσχολικής Βίας.


Άλκη Ζέη Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το σχολείο μας, στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει υγιή πρότυπα στους μαθητές και να τους γνωρίσει το έργο και την προσωπικότητα σημαντικών νεοελλήνων συγγραφέων, παρακίνησε τα παιδιά να διαβάσουν βιβλία της Άλκης Ζέη και να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους την πορεία ζωής και τη συγγραφική διαδρομή της τόσο αγαπημένης στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες συγγραφέως.. Τα παιδικά χρόνια της συγγραφέως Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Στο γυμνάσιο… Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό «Νεανική Φωνή», ένα περιοδικό για νέους Στο πανεπιστήμιο… Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Παράλληλα με το γράψιμο, αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Το έργο της συγγραφέως Η Άκη Ζέη έγραψε συνολικά 16 βιβλία. Αυτά είναι: Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Ο θείος Πλάτων, Αρβυλάκια και γόβες, Κοντά στις ράγιες, Μια Κυριακή του Απρίλη, Τα παπούτσια του Αννίβα, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενήλικες), Θέατρο για παιδιά, Η μωβ ομπρέλα, Νεανική φωνή (για ενήλικες), Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα (για ενήλικες), Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Γατοκουβέντες, Ο ψεύτης παππούς Η συγγραφέας, το 2010 βραβεύτηκε από τη Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. «…Μπορεί μια εικόνα που βλέπω ή που μου έρχεται στο νου να σταθεί αφορμή για ένα διήγημα ή ακόμα για ένα μυθιστόρημα. Σαν κάποιες μικρές κάψουλες που τις βάζεις μέσα στο νερό κι αυτές ανοίγουν, μεγαλώνουν, μεγαλώνουν και γίνονται ολόκληρο τριαντάφυλλο…» Σακελλαρίου Νατάσα, Γ4


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Να ΖΕΙΣ Να αλλάΖΕΙΣ Να ελπίΖΕΙΣ… Πρόκειται για το βασικό μήνυμα της Εθελοντικής Ομάδας Αγωγής Υγείας του σχολείου μας η οποία δραστηριοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2011-2012 με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, πολύ μεράκι, διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και αισιοδοξίας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η έννοια του Εθελοντισμού, ως βασικός θεματικός άξονας του προγράμματος, συνδυάστηκε με τις εξής θεματικές υποενότητες: α) Εθελοντισμός και Ευπαθείς Ομάδες Παιδιών, β)Εθελοντισμός και Περιβάλλον, γ) Εθελοντισμός και Υγεία, δ) Εθελοντισμός και Τρίτη Ηλικία. Παράλληλα με τη θεωρητική προσέγγιση και ενημέρωση για το κοινωνικό έργο σημαντικών εθελοντικών οργανώσεων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές της ομάδας να συμμετάσχουν σε μία σειρά εθελοντικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες, γνώσεις, πρακτικές και κοινωνικές δεξιότητες και ταυτόχρονα δηλώνοντας έμπρακτα την αγάπη προς το συνάνθρωπο και την ίδια τη ΖΩΗ.

1ος κύκλος δράσεων:

Συνεργασία με το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Αλεξανδρούπολης Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων της Εθελοντικής Ομάδας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. – Τ.Ε.Ε. Ε.Α. Αλεξανδρούπολης προέκυψε άριστη συνεργασία μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων, τόσο στο θερμοκήπιο και στο εργαστήριο πηλοπλαστικής, όσο και κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στις 3 Δεκεμβρίου. Επίσης, με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων η ομάδα συμμετείχε σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Χριστός γεννάται…. Υπάρχει ελπίδα», τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο Ειδικό Σχολείο. Η συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση κοινής δράσης καλλωπισμού του προαύλιου χώρου του 5ου Γυμνασίου, κατά την οποία οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου διέθεσαν διάφορα καλλωπιστικά φυτά από το εργαστήριο κηποτεχνικής.

Μήνυμα της Εθελοντικής Ομάδας:

Δικαίωμα στη Διαφορά


2ος κύκλος δράσεων:

Καθαρισμός του προαύλιου χώρου του σχολείου

Μήνυμα της Εθελοντικής Ομάδας: Διατηρούμε το σχολείο καθαρό. Πετάμε την αδιαφορία-Όχι τα σκουπίδια

3ος κύκλος δράσεων: Πρόσκληση προς τη μαθητική κοινότητα του 5ου Γυμνα-

σίου για συγκέντρωση τροφίμων και μεταχειρισμένων αντικειμένων (βιβλίων, ειδών ρουχισμού, παιχνιδιών κ.α.) σε συνεργασία με την Ομάδα Αγωγής Υγείας του 5ου Γυμνασίου με θέμα «Το παιχνίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα» και διάθεσή τους σε άπορες οικογένειες της πόλης μας μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξανδρούπολης.

Μήνυμα Εθελοντικής Ομάδας: Όλοι μαζί μπορούμε

4η δράση: Συνέντευξη

με τον Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκη Ευάγγελο με θέμα «Ο Εθελοντισμός στην πόλη μου».

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία του Εθελοντισμού ως στάση ζωής σε κοινωνικό επίπεδο, τους σημαντικότερους τομείς οι οποίοι απαιτούν άμεση εθελοντική δραστηριοποίηση, τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται ήδη στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, την ανταπόκριση των δημοτών στο κάλεσμα για εθελοντική δράση κ.α.

5η δράση: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μαρώνειας με θέμα:

«Δάσος και πυρκαγιά»

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αρβανιτοπούλου Άννα (γερμανικής γλώσσας)


ΓΩΓΗΣ Α Α Μ Μ Α Ρ ΟΓ

ΠΡ

ΥΓΕΙΑΣ

S!!! O S Α Ι Ε Β Η << ΕΦ Σ Ι Ε Σ Ε Χ Σ Σ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕ ΑΓΩΓΗ>> ΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛ

ι βουν τι είνα αίνω!» δεν καταλαβ ύν να καταλά ο υ ρ ο υ ο μ π ί το μ ιδ ό α εν ικ π δ δ ά ε το βιώνει με το ίς και φυσικ «Τι το έπιασ α από αυτά ορές οι γονε έν φ θ α ές που τη λένε κ λλ το ο π ς ε ώ ... Λέν ση της ζωής, ιά, καθ ά ιδ φ α π τή υ τα α η ι» ερ ιάνε ει στην ιδιαίτ αυτό που «π ν του συμβαίν υ ο π ί ίοδος από το ετ θ α κ τρόπο αβατική περ ετ μ ια μ , ιο δ πτυξιακό στά εφηβεία. με τελευταίο ανα το α λικη ζωή. γι επέρχονται ι τα ει Πρόκ ιάς στην ενή λλαγές που ελ α μ ς τε νε σ τι α ώ α ς ή ς γι υ ι ικ ο αιδ μέν ιδί το κόσμο της π λληλα το πα ναι ενημερω τά εί α . κ ό να ν κ υ ει γι ο σ έπ λο ά ρ ιο π φυσ οετοιμ Οι γονείς θα ίνει ως κάτι ίσουν να πρ α ντ β ο μ ρ να υ φ α σ α υ να γι ι το α κ οιμο τεί ότι την εφηβεία τομο είναι έτ υ να αποδεχ ά το το το ά ς ρ υ λο ο ει π σ τέ ν ο ο τη αγόρια). Τ ονικό σημεί και αυτό με ρείται το χρ και 13ο για τα αναλάβει το ρόλο ια εω σ θ ίτ ρ ία ο ρ κ η ετ τα φ ο να Ως α ίπου για ο είναι έτοιμ 1ο έτος περ που το άτομ ό ο εί παραγωγή (1 μ η σ ό ατοτο χρονικ ς που πραγμ γέ α λλ α προσδιορίζει ι ο α εί υ. ρκεί η εφηβ νάπτυξης: του ενηλίκο τομείς της α όνων που δια ς χρ ύ ο -8 ικ 7 σ ν α β τω ις α Στο διάστημ στους τέσσερ βαίνουν και μ υ σ ι, α ντ ύ ποιο ματικό, • στο βιοσω κό • στο γνωστι taking θηματικό ορά (risk ιφ ερ • στο συναισ π μ υ σ ύς παδυνη οινωνικό. ικογενειακο ο πό ριψοκίν α ς, ύ ι • και στον κ ο α κ ετ νι ίζ ω ρ κοιν τόμου. χαρακτη εκριμένου α ολιτιστικούς, π γκ υ ό σ Η εφηβεία π α υ ι το τα ς τά πως: ότητα που εξαρ εκφράσεις ό ς προσωπικ ν ύ τη ιο ες behaviour) ο π ντ ο γο ιμ ά σ ρ τας». Η α χρη ά και πα ίση ταυτότη στην εφηβεί ρ ι κ α ράγοντες αλλ « ντ , ο ς» έρ α φ εί να καταεφηβ όταν ανα ουση μέχρι ηλικία της ρ η Οι ενήλικοι, γκ ιμ ύ σ ίσ ρ ή κ κ « α λικία», ητη αναπτυξι «δύσκολη η ί μια απαραίτ λε τε ο π α τή «κρίση» αυ του Εγώ, ριμότητα. ταυτότητας ς λήξει στην ω τη η σ ω φ επίσης μόρ ειας, καθώς ς είναι η δια χ α νέ εί υ β σ η ι εφ α κ ς ς . τόχος τη ομοιομορφία και που πάει Ο βασικός σ ποιος είναι εσωτερικής το η σ α η γι θ ς ίσ ο α π δηλαδή η ένας άνθρω αίσθηση που έχει νω ίγ επ η σημαντική. Η ι α λύ κ ο π ι να εί τας ν ηλικία σεξουαλικότη η βαρύτητα σε αυτήν τη ς τη ια νο έν ξεχωίτερ βους η αποκτά ιδια αιδί είναι μια π ι» α Για τους έφη ε μ θ ο ά ύ Κ κ ς. ελ ι τότητες ότητα ύω κα τικά, τις δυνα ς προσωπικ ισ τη ση του «ελκ ρ τη λο κ νο α ρ ύ σ χα ιτρέπει να ι με το ιαίτερα και ταυτίζετα ότητα με τα δικά του ιδ βων τους επ ή εφ ν τω γή την προπικ ουαλική αγω υαλική δραστηριότητα, ριστή προσω εξ σ Η . υ το πρόληψη μίες σεξο σεξ και την χετικά με τη και τις αδυνα το σ ό τα π α α ι έμ α θ ντ τά τα ου μεταδίδο μάθουν σωσ ασθένειες π ς υς. τι ο ροκαλεί ό δ ό π α εθ ς μ υ ν HPV που π ηπτικές τω στασία το λλ ά υ μ ισ λω ντ η α θ ς ν ματικούς ίνω ς με τι λλους μολυσ των ανθρωπ ά εγκυμοσύνη ύ ή ιο υ ια δ το ύ μ η α σ που επιμε χλ ετάδο ν κινδύνων ι μολύνσεις Το AIDS, η μ τω ο ς, ξύ α α τρ ετ ή μ μ ι , είνα στασία της χήλου για την προ εγκυμοσύνη καρκίνο τρα ς τη η η ψ μ ύ λη ό ιθ ρ π π η ανε προγράμματα παράγοντες, έπονται με τρ ο π α να είναι το ι βάλλετα αι η γνώση κ η ν. σ ω η β ρ ή ό εφ φ ύς ν ο ζωής τω έτηση «υγιο ση, η πληρ

ιοθ η ενημέρω βους στην υ ή φ ε ς υ Επομένως, το ί που οδηγε . μόνο όχημα περιφοράς» μ υ σ ι α κ ς η στάσ


Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ 1. Νικολαίδου Αθηνά Γ5 2. Ζαφειροπούλου Χριστίνα Γ1 3. Ασκητή Βάγια Γ1 4. Καρυπίδου Ελένη Γ1 5. Τσιπλάκη Χριστίνα Γ5 6. Φακή Αναστασία Γ1 7. Ντομότσεβα Χριστίνα Γ1 8. Καραμπατζιάκη Μαρία Γ1 9. Μαγγίρας Χρήστος Γ1 10. Μαλλιγιάννης Βαγγέλης Γ1 11. Αϊβατζίδου Έλενα-Δέσποι να Γ1 12. Περιστερόπουλος Κωνσταντ ίνος Β4 13. Χατζηγαβριήλ Αγγελική Γ1 14. Ντέμπροβα Μιχάλης- Έντουα ρντ Γ5 15. Γκιριζιώτης Τάσος Γ3 16. Μιχαηλίδης Βλαδίμηρος Γ4 17. Ζησάκης Γιώργος Γ5 18. Λασκαρούδιας Παναγιώτη ς Γ5 19. Θεοδωροπούλου Κωνσταντ ίνα Γ1 20. Μπαχτσεβάνη Ειρήνη Γ4 21. Γκίκα Εύη Γ3 22. Γαλέντζας Γιάννης Γ1 23. Τσιφουτούδη Ελευθερία Γ4 24. Γκριτζέλης Δημήτρης Γ5 25. Τκατσένκο Ειρήνη Γ5 26. Ναλμπάντης Γιάννης Γ1 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Ουτουντζή Νίκη ΠΕ1 -Θεολόγος


Το παιχνίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μ

ε αφορμή τη διαπίστωση του σημαντικού ρόλου που παίζει το παιχνίδι στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του ανθρώπου ,στην κοινωνικοποίηση του ,στην ανάπτυξη της φαντασίας του και στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων , υλοποιήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα :το παιχνίδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι στόχοι του προγράμματος ήταν να ανακαλύψουν οι μαθητές παιχνίδια της αρχαιότητας ,παλιά ξεχασμένα παιχνίδια της Θράκης ,μουσεία παιχνιδιών στον κόσμο ,έργα τέχνης με θέμα το παιχνίδι, να επικοινωνήσουν με τους γονείς ,τους παππούδες και τους συμμαθητές τους ,για να μάθουν το ρόλο που έχει η είχε το παιχνίδι στη ζωή τους και κυρίως να παίξουν! Έτσι ανακαλύψαμε αρχαία παιχνίδια όπως την πλαταγή(πήλινη κουδουνίστρα),το άθυρμα(πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες που έσερναν τα παιδιά σε όλο το σπίτι),τα πεντέλιθα (σημερινά πεντόβολα). τους αστραγάλους ,που μάζευαν από τα πίσω πόδια κατσικιών η αρνιών, την αποδιδρασκίνδρα (σημερινό κρυφτό), την τηλία (σημερινό τάβλι), την χαλκή μυία (τυφλόμυγα),τους πεσσούς(σημερινή ντάμα) Καθώς και παλιά παιχνίδια της περιοχής μας όπως πίκο-πίκο ,βασιλιά-βασιλιά με τα 12 σπαθιά ,ξυλίκι(τσιλίκ-τσουμάκ) αμπάριζα ,κρυφτό τενεκεδάτο ,τζαμί ,αγαλματάκια ,τυφλόμυγα ,πούντοπούντο το δαχτυλίδι κ.α. Βρήκαμε κινηματογραφικές ταινίες με θέμα το παιδί και το παιχνίδι όπως Το κόκκινο μπαλόνι ,Ο πόλεμος των κουμπιών, Χ αρταετοί πάνω απ ’την πόλη και πίνακες ζωγραφικής με αναπαράστασεις παιδικών παιχνιδιών.

Επισκεφτήκαμε μέσω του διαδικτύου μουσεία παιχνιδιών όπως το Μουσείο κούκλας του Παρισιού ,το Μουσείο παιχνιδιού της Πράγας ,το Μουσείο παιχνιδιού της Καταλωνίας. Επισκεφτήκαμε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης όπου ανακαλύψαμε τα παιχνίδια που υπάρχουν στον εκθεσιακό του χώρο(κούκλες ,μουσικά όργανα ,καραβάκια ,μαριονέτες ,αλογάκια .Παίξαμε το δαχτυλίδι ,τυφλόμυγα και θυμηθήκαμε τα λαχνίσματα για να επιλεγεί η μάνα(αρχηγός της ομάδας) Φτιάξαμε ερωτηματολόγια που απευθύναμε σε γονείς και παππούδες για να μάθουμε αν και τι έπαιζαν στα παιδικά τους χρόνια ,αλλά και σε συμμαθητές για να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν έχουν ελεύθερο χρόνο ,αν τον διαθέτουν στο παιχνίδι και ποια είναι τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Και παίξαμε τα περισσότερα από τα παιχνίδια που ανακαλύψαμε και άλλα πιο πρόσφορα για τα κρύα χειμωνιάτικα απογεύματα ,όπως παντομίμα ,σπασμένο τηλέφωνο ,μουσικές καρέκλες , πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο. Με λίγα λόγια διασκεδάσαμε πολύ! Ευχαριστώ τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγοράκη Πηνελόπη ,Δαλάκη Αλίκη ,Δαστερίδη Ιωάννη ,Δούλη Κωνσταντίνα ,Επιτρόπου Χρήστο ,Ευθυμίου Αθανασία ,Ζλατινούδη Μαρία ,Καραβελάκη Αρτεμη ,Καραβουναριώτη Γεωργία ,Καρυπίδου Ελένη ,Κεβρεκίδου Θεανώ , Κουκάκη Ρόζα, Μαύρου Αλεξάνδρα, Μεντίζη Ελένη, Ξανθοπούλου Σοφία ,Στεφανίδου Γεωργία, Τολίδου Μιχαέλα. Η υπεύθυνη καθηγήτρια: Μυλωνά Μαρίνα (Γαλλικής Φιλολογίας)


Αρχαία ελληνικά παιχνίδια κουδουνίστρα

πεντάλιθα

πλαγγόνα

Αστραγαλοι


Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας: «Ανακαλύπτοντας την προσωπική και επαγγελματική μου ταυτότητα μέσα στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα». «Το επιχειρείν εστί τολμάν και προσπαθείν.» Πολλές φορές η ανάγκη του διδάσκοντα να προσφέρει στους μαθητές του κάτι πέρα από τα στενά όρια της τάξης και της συγκεκριμένης διδακτικής ύλης τον οδηγεί στην απόφαση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για τα παιδιά μαζί με τα παιδιά. Έτσι ακριβώς έγινε και αυτή τη φορά:η οικονομική κατάσταση της χώρας μας,οι προβληματισμοί των παιδιών για το μέλλον τους και την εκπαιδευτική και φυσικά επαγγελματική τους αποκατάσταση συνέβαλαν αρκετά στην οργάνωση και την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας. Τα παιδιά αγάπησαν το πρόγραμμα,το έκαναν δικό τους,ερχόντουσαν με συνέπεια στα προγραμματισμένα ραντεβού μας την όγδοη ώρα της Παρασκευής,συμμετείχαν καλλιεργώντας το σεβασμό,τον αυτοσεβασμό και φυσικά το ομαδικό τους πνεύμα. Οι φωνούλες του Αρβανιτούδη Βαγγέλη,της Αυγητίδου Μαρίας,της Βασιλούδια Μαρίας,της Γεωργουσούδη Αθηνάς,της Γκότοβου Ελένης,του Δεβετζή Χαράλαμπου,του Δελίδη Σταύρου,της Ρήγα Άννας-Μαρίας,του Σωλήνη Τηλέμαχου,της Βαμβακίδου Δέσποινας(από το Α2),της Αναστασιάδου Ελευθερίας,της Κοτανίδου Άννας,του Λεμονάκη Σταύρου(από το Β1),της Μπίκου Μαρίας,της Ουρειλίδου Έρσης,της Τεμπρίδου Βαλεντίνας,της Μαύρου Αλεξάνδρας(από το Β2),του Αγγελακούδη Θανάση,του Βασιλούδη Δημήτρη,του Γουδετσίδη Θοδωρή,της Δεληνικόλα Μαρίας,της Ζλατινούδη Μαρίας,του Θεοχαρίδη Βασίλη,της Καλομπρατσίδου Τάνιας,του Καπούλα Βασίλη(από το Β3),της Δαλάκη Αλίκης,της Καραβελάκη Άτρεμης και της Κεβρε-

κίδου Θεανώς(από το Α1) γέμιζαν την αίθουσα προσφέροντας χαρά και δύναμη σε μένα που συντόνιζα το πρόγραμμα.

Α΄Στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές:

• Να συνειδητοποιήσουν τις προσωπικές τους ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες,ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα θέματα της προσωπικής τους ανάπτυξης και των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους επιλογών. • Να ενθαρρυνθούν στη λήψη πρωτοβουλιών και να διευκολυνθούν στις επαγγελματικές τους επιλογές μέσα από τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα. • Να επιτευγχθεί το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την οικονομία.

Β΄ Δομή του προγράμματος

• Συγκρότηση της ομάδας και σύνταξη του συμβόλαιου για τη σωστή λειτουργία της. • Αναζήτηση των απαραίτητων εφοδίων για τη λήψη της όσο το δυνατόν πιο σωστής επαγγελματικής απόφασης. • Συζήτηση για τις ικανότητες και δεξιότητες,που απαιτούνται για την επιλογή του κάθε επαγγέλματος. • Παιχνίδι ρόλων με στόχο την αναγνώριση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του κάθε παιδιού της ομάδας. • Σύνταξη επαγγελματικής ταυτότητας του κάθε μαθητή.


• Διδασκαλία της διαδικασίας λήψης απόφασης. • Συζήτηση για την αξία της κάθε απόφασης μέσα από το μύθο του Δαίδαλου και Ίκαρου και αναγνώριση της μοναδικότητάς της στην προσωπική,οικογενειακή και επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου. • Διατύπωση των προσδοκιών των μαθητών από το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας.

Γ΄Συναντήσεις της Ομάδας

• Παρουσίαση του θέματος: «Το επιχειρησιακό περιβάλλον του μέλλοντος: Επαγγέλματα και επιχειρήσεις» από τον Α΄ αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης,τον κ.Χατζημιχαήλ Κώστα,ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ομάδας μας και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της με το περιεχόμενο της παρουσίασής του. • Τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις του Εργαζόμενου αποτέλεσαν αντικείμενο σοβαρού ενδιαφέροντος. Οι κυρίες Νικολαίδου Ελένη και Παπαδοπούλου Μαρία από την Επιθεώρηση Εργασίας συζήτησαν μαζί μας τονίζοντας την καλή διάθεση,που πρέπει να υπάρχει και από την πλευρά του εργοδότη και από την πλευρά του εργαζόμενου. Υπογράμμισαν πως το δικαίωμα του εργαζόμενου αποτελεί ταυτόχρονα υποχρέωση του εργοδότη,ενώ η υποχρέωση του εργαζόμενου είναι δικαίωμα του εργοδότη. (Οι συναντήσεις της ομάδας μας με τους παραπάνω επιστήμονες έγιναν στο χώρο του σχολείου μας και τους ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν).

Δ΄Εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας στη γαλακτοβιομηχανία:ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. • Στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ οι μαθητές με τους υπεύθυνους συνοδούς τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου, • παρακολούθησαν την παραγωγική διαδικασία που ακολουθείται για την προετοιμασία του γάλακτος,της φέτας και του γιαουρτιού, • έκαναν ερωτήσεις στους υπευθύνους του εργοστασίου, • έμαθαν ποια είναι τα επαγγέλματα,που απορροφώνται σε μία γαλακτοβιομηχανία, • ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας και οι δεξιότητες, που απαιτούνται για έναν υποψήφιο εργαζόμενο σε γαλακτοβιομηχανία, • αναγνώρισαν τη μεγάλη αξία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας και της χώρας μας γενικότερα, • γεύτηκαν τα υπέροχα εδέσματα,που μας πρόσφεραν οι οικοδεσπότες, • πήραν και αρκετά μαζί τους,καθώς η προσφορά δώρων προς τα παιδιά ήταν τεράστια • και έφυγαν έχοντας γεμίσει τις «βαλίτσες»τους από συναισθήματα,μυρωδιές,γεύσεις και γιατί όχι,πολλά όνειρα και προσωπικά τους σχέδια για το μέλλον. Το πρόγραμμά μας τελείωσε έχοντας την πεποίθησηότι βοήθησε τους μαθητές μας να κατανοήσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους, να συνειδητοποιήσουν την αξία της σωστής επαγγελματικής επιλογής,να καταλάβουν ότι το επαγγελματικό τοπίο αλλάζει συνεχώς και ότι καλό είναι να μπορούν να ανταποκρίνονται στις καινούριες απαιτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο κατέστη δυνατό το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την οικονομία. Τα παιδιά μας στο μακρύ δρόμο της γνώσης,της αναζήτησης της προσωπικής τους ταυτότητας και της μεγάλης αγωνίας για τη ζωή τους στο μέλλον θα μας βρουν δίπλα τους,θα μας εμπιστευτούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και εμείς ως πιο μεγάλοι,με περισσότερη εμπειρία και σοφία θα’μαστε εκεί δίνοντάς τα δύναμη και κουράγιο σ’αυτό το μεγάλο, το ωραίο ταξίδι της ζωής. Με αγάπη Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια κ.Μπιτζιμινούδη Ευαγγελία (Οικιακής Οικονομίας)


A1 Αλή Ογλού Μαχσούν Αλμπάνης Σωτήριος Αραμπατζής Βασίλειος Γαβριηλίδου Ναντέζντα Γκρόζος Ιωάννης Δαλάκη Αλίκη Κασσιανή Δαούτης Αθανάσιος Εμίνογλου Φερτούν Ευθυμίου Αθανασία Εφραιμίδης Λάζαρος Ηλιοπούλου Ζωή Ιμπραήμ Μαχπουλέ Ιωάννου Δήμητρα Καντήρ Ογλού Ιμπράμ Καραβελάκη Άρτεμις Καρβουνίδου Τριανταφυλλιά Κεβρεκίδου Θεανώ Ειρήνη Κλειτσιώτου Αικατερίνη ΚουκάκηΤριανταφυλλιά Μαρία Λαρυγγάκη Ειρήνη Μεμίς Ογλού Οτζιάν Μουσταφά Ογλού Γκουλάϊ Μπαλούτσου Σμαρώ Μποσταντζίδου Δάφνη Μποσταντζίδου Ευαγγελία Ντόνιας Χρήστος Παπουτσόγλου Θεοδώρα Πατέρα Ελισάβετ


Αδαμίδου Χριστίνα Καλλινίκη Αλή Ογλού Χατιτζέ Αμβράζης Κωνσταντίνος Αμπατζής Λεωνίδας Αρβανιτούδης Ευάγγελος Αυγητίδου Μαρία Βαμβακίδου Δέσποινα Βασιλούδια Μαρία Γεωργουσούδη Αθηνά Γιανκαζίδης Βασίλειος Γκάγκος Γεώργιος Γκαϊτατζή Ελένη Γκότοβου Ελένη Δαγλή Αμέτογλου Αμέτ Δαγλή Αμέτ Ογλού Ιζέτ Δεβετζής Χαράλαμπος Δεληγιαννούδης Δημήτριος Δελίδης Σταύρος Δεμερτζής Χασάν Ιμπραήμ Ογλού Εμρέ Πολύχρου Αναστασία Ρήγα Άννα Μαρία Σαμαρτζίδου Γεωργία Σουλεϊμάνογλου Εσάτ Σωλήνης Τηλέμαχος Τσαντεκίδης Ορφέας Φιλούση Αλεξάνδρα

A2


A3 Δαγλή Αχμέτ Δεμετσιώτης Κυριάκος Εμίν Ογλού Μαμουρέ Ζαγγίλης Αθανάσιος Ζακαριάν Άννα Θεμελής Αναστάσιος Ισμαήλογλου Ναζιφέ Ιωσηφίδης Ανδρέας Καζάκος Ραφαήλ Δημήτριος Καλλιμάνης Παναγιώτης Καραγιάννη Αθανασία Καραγιάννη Ευαγγελία Καραγιαννίδου Ευστρατία Καραγιασάρ Ζεϊνέπ Καραμανίδου Μαρίνα Καραμπουναργιώτη Γεωργία Κελεπεκίδης Δημήτριος Κερίμογλου Γκιουλσερέν Κιδηκούδη Μιχαηλία Μεταξία Κοζουλίν Αναστάσιος Νικόλαος Κουρτίδου Αντωνία Κρομμύδας Νικόλαος Κωνσταντινίδης Βασίλειος Λιναρδάκη Ελένη Μαλάμη Κωνσταντίνα Μαντατζίδου Δέσποινα


Καραμπουναριώτης Αλέξ/ρος Καραστογιάννη Κυριακή Καψίδης Στέργιος Μαραγκοζάκης Κων/νος Μεμέτ Ογλού Ναζιφέ Μοβσεσιάν Νόρικ Μοβσεσιάν Όλια Μολλάς Αθανάσιος Μπαϊράμογλου Δογούς Μπατζάκας Γαβριήλ Άγγελος Μπιτζικούδη Κυριζάκη Αθανασία Μπολμποτζή Ελένη Δήμητρα Νασούφ Ισμαήλ Ιμπραχήμ Νένογλου Ισίδωρος Νικολακάκης Στέφανος Πανονίδης Γεώργιος Χρήστος Παπάζογλου Δημήτριος Παρισίδης Δημήτρης Πατέλης Γεώργιος Πάτρης Σπυρίδων Πατσίδης Χαράλαμπος Παυλίδης Σταύρος Πεταλωτής Χρήστος Πετριάδου Μελίνα Πουλίδου Βάϊα Σάββας Δημήτριος Σαλή Ογλού Μουσταφά Σεραφειμίδης Οδυσσέας Ελευθέριος Τζινλής Δημήτριος

A4


A5 Εμίν Ογλού Φιρδές Μαχμούτ Ογλού Αϊσούν Μεμίς Ογλού Χουσεΐν Μουσταφά Ογλού Μουσταφά Μπαϊράμογλου Ζεϊνέπ Μποδότση Ιωάννα Σαλή Ογλού Αλή Σαλή Ογλού Γιουκσέλ Σαλημέρης Αλέξανδρος Σαρρής Χρήστος Γεώργιος Σεϊτανίδης Ευάγγελος Σερίφογλου Εμπρού Σκαρλάτος Χρήστος Σκιαδάς Σωτήριος Σπανός Χρήστος Στεργιάννη Μαρίνα Στεφανίδου Γεωργία Σωτηράκη Σταυρούλα Ταχσίν Ογλού Φικρέτ Τζιαμπατζάκης Ευάγγελος Τουζλούδη Δωροθέα Τσολάκ Ογλού Μπεινιά Τσομπανάκη Αναστασία Φέρελη Χαϊρεδίν


ΕΔΩ...ΓΕΛΑΝΕ ΜΑΘΗΤΙΚΑ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ»

Το τρίγωνο που φέρει δύο γωνίες λέγεται διαγώνιο. Τρισδιάστατο είναι το αντικείμενο τριών διαστάσεων, πλάτος, φάρδος, μάκρος, ύψος, βάθος και ίσως και βάρος όπου χρειάζεται. Ολα τα άλλα είναι διάστατον ή υποκατάστατον ή άστατον. Το δεκαδικό σύστημα είναι το σύστημα που επικράτησε, διότι μετράμε ένα-ένα (πόντους) =EAαι όχι μία-μία (ίντσες), δηλαδή από το θηλυκό στο αρσενικό, επαναφορά κανονική. Ο γλάρος είναι αποδημητικό πουλί. Το καλοκαίρι πάει στην παραλία, το χειμώνα στις ακτές. Ενδιαμέσως σε σκουπιδότοπους και λιμάνια. Ο κορκόδειλος είναι ζώο αμφιερπετόν, που μοιάζει με μεγάλη σαύρα. Διακρίνεται από την μεγάλη αμφίβια ουρά που έχει, μεγάλο λαίμαργο στόμα και από τις φωνές που βάζει, όταν κλαίει γοερά. Ο κύκλος είναι στρογγυλή γραμμή χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να καταλάβεις που αρχίζει και που τελειώνει.

Με τους ατμούς Ρίχταρ μετράμε τους ανέμους σε εποχή σεισμών, ενώ με του Κονφόρ μετράμε τους θαλασσινούς του Αιγαίου και του Ιονίου. Το αυγοτάραχον είναι η κυριότερη τροφή των γλάρων. Επίσης και το πλαγκωτόν. Ο στρατός, οι πολιτικοί και οι παπάδες δημιουργούν τις μεγάλες υστερικές στιγμές του έθνους. Η μπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή με ένα μπα και δύο να. Η Νορβηγία στο μεγαλύτερο μέρος της κατοικείται απο πληθυσμό. Ο Οδυσσέας τράβηξε μεγάλη οδύσσεια γιά να αποφύγει την Πηνελόπη (!!!). Και αναζητώντας την ευτυχία έφτασε μέχρι την Οδυσσό. Ο Ροβινσόνας Καρούζος ήταν ένας διάσημος Ιταλός τραγουδιστής της όπερας που προτιμούσε να ζει σε ένα ερημονήσι ολομόναχος με μιά κατσίκα, έναν παπαγάλο και έναν μαύρο Παρασκευά.

Η Αραβία είναι πολύ μεγάλη και εκτείνεται κυρίως από τον βορρά μέχρι το τέλος του νότου. Το όρος Εβαρεστ βρίσκεται στην Ευρώπη μετά από δικαστικό αγώνα που έγινε και το κέρδισαν οι Αλπεις. Το Λάρνακον είναι πόλη παράλια της Κύπρου όπου στην αρχαιότητα εμφανιζόταν το Λαρναίον Υδωρ, τέρας κατά τι μικρότερο της Λερναίας Υρδας. Ο Ειρηνικός ωκεανός εκτείνεται μεταξύ άλλων ακτών, νοτιότερον. Ολη η δυτική ακτή της Πελοποννήσου στον Κορινθιακό είναι παράκτια, κατά μήκος, από Κόρινθο μέχρι Πάτρα και παρακάτω ακόμα. Δύο παράλληλες δεν συναντιούνται ποτέ στο άπειρο, εκτός αν επεκταθούν σε τρομακτικό μήκος απείρου. Αν είναι στο επίπεδο, τότε κάποτε συναντιούνται εκεί που καταλήγουν, αλλά τότε η δουλειά λέγεται παραλληλεπίπεδη δράση και είναι αλγεβρική υπόθεση.

Μιά παράλληλη ευθεία γραμμή είναι αυτή που και όταν δημιουργείται γιά να συναντηθεί, δεν τα καταφέρνει ποτέ. Οι αρχαίοι μετρούσαν το χρόνο με χιλιετίες και επετηρίδες. Οταν ο ατμός παράγεται έξι φορές ταχύτερα το λέμε εξάτμιση. Η χιλιετηρίδα είναι ερπετό και αυτό, αλλά με χιλιάδες πόδια και κατά πολύ μεγαλύτερο από την εκατορίδα. Στο μηρό έχουμε το μοιραίο οστό, στην κνήμη το κνημαίο, στα δάκτυλα τα δακτυλικά οστά των αποτυπωμάτων, ενώ τα σκελετικά οστά του σώματος αποτελούν το σώμα μας το κοκκαλωμένον. Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε. Το πάγκρεας είναι ένα είδος αποστειρωμένου κρέατος που το έχουν απολυμάνει. Ο Κορινθιακός κόλπος βρίσκεται εντελώς κατά μήκος.


ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (στιγμιότυπα από τη ζωή και τις δράσεις του σχολέιου τη φετινή σχολική χρονιά) Αγιασμός-έναρξη νέας σχολικής χρονιάς

ΧΟΡΩΔΙΑ Η χορωδία του σχολείου μας συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις με μαθητές όλων των τάξεων και Υπεύθυνη Καθηγήτρια την μουσικό μας κ. Άντζελα Γιεβτουσένκο.

Γιορτή για την 28η Οκτωβρίου 1940 Η εκδήλωση οργανώθηκε από τις κ.Παρασχούδη και Κυρτσίδου σε συνεργασία με τους υπευθύνους των τμημάτων της Γ΄ τάξης και την μουσικό του σχολείου,κ.Γιεβτουσένκο.Την τεχνολογική υποστήριξη επιμελήθηκε η κ.Αρβανιτοπούλου και τις πρόβες η κ.Μυλωνά.

Γιορτή για το Πολυτεχνείο Για τη γιορτή συνεργάστηκαν οι καθηγητές (με αλφαβητική σειρά):Γεροντοπούλου Ζουμπουλία, Γιεβτουτσένκο Άντζελα, Δέτσικας Γιάννης, Καβαρατζή Μαρία, Λιγούδης Γιώργος, Μασάλη Ζηνοβία,Μηταλάκη Βάσω, Μοσχονά Στέλλα, Μπαταρλή Γεωργία, Μπιτζιμινούδη Ευαγγελία

Γιορτή Χριστουγέννων Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν οι καθηγητές: π. Θ. Κούρτης, Κ. Ουτουντζή, Ευ. Μπιτζιμινούδη, Α. Φιλίνη.

Γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821 Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν, από το 5ο γυμνάσιο οι καθηγητές Ζάρας Απόστολος, Αγοραστού Ηλέκτρα, Αγγελώνια Σουζάνα και Μαρκοπούλου Μελπομένη και από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.. οι καθηγητές Χερουβείμ Ευρυδίκη και Παπανικολάου Λεωνίδας. Υπεύθυνη χορωδίας ήταν η καθηγήτρια Φουλίδου Βαλεντίνη.


Εκπαιδευτική επίσκεψη Β τάξης στο Ολυμπιακό μουσείο Θεσσαλονίκης Υπεύθυνη της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η κ.Α.Χωρινού και συνοδοί οι:κ.K.Γιαννόπουλος ,κ.A.Ζάρας ,κ.Γ.Λιγούδης,κ.Κ.Ταουκτσόγλου .

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ τάξης στο Τ.ΕΦ.Α.Α Κομοτηνής Oργανώτρια της επίσκεψης ήταν η καθηγήτρια κα Χωρινού Άννα και συνοδοί εκπαιδευτικοί οι κκ. Λιγούδης, Μυλωνά, Παπαδοπούλου και Ταουκσόγλου.

Ημερήσια εκδρομή του σχολείου στα Πηγάδια Ξάνθης

Κοπή πίτας συλλόγου διδασκόντων 5ου Γυμνασίου Σε μια πολύ ζεστή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα στην ταβέρνα “το Λιχνάρι”, ο σύλλογος των καθηγητών του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης έκοψε και φέτος την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Η τυχερή της βραδιάς ήταν η κυρία Άννα Αρβανιτοπούλου, η οποία μαζί με το φλουρί πήρε εκ μέρους του συλλόγου ένα αναμνηστικό δωράκι, αλλά και εκ μέρους του καταστήματος, ένα γεύμα για δύο άτομα.

Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου To σχολείο μας συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης των φετινών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που διοργάνωσε το σχετικό γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Οι μαθητές δημιουργούν». Συγκεκριμένα συμμετείχαν μαθητές οι οποίοι στήριξαν τα παρακάτω προγράμματα: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Να ζεις -Να αλλάζεις» με υπεύθυνη την κυρία Αρβανιτοπούλου Άννα, «Εφηβεία SOS ! Διαφυλικές σχέσεις- Σεξουαλική αγωγή» με υπεύθυνη την κυρία Ουτουντζή Κλεονίκη και « Το παιχνίδι από την αρχαιότητα ως σήμερα» με υπεύθυνη την κυρία Μυλωνά Μαρίνα.


«Ειρήνη» του Αριστοφάνη Η υπόθεση του έργου με λίγα λόγια : Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος πολίτης, αγρότης, είναι απελπισμένος από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό Αθήνας-Σπάρτης και των άλλων Ελλήνων. Αποφασίζει, λοιπόν, να ανέβει ο ίδιος στο Δία, για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τις ελληνικές πόλεις να αλληλοεξοντώνονται. Μεταφορικό μέσο: ένα μεγάλο σκαθάρι, λαίμαργο και βρώμικο. Όταν φτάνει στο παλάτι του Δία, βρίσκει μόνο τον Ερμή, ο οποίος τον πληροφορεί πως ο Δίας και οι άλλοι θεοί έχουν μετακομίσει πιο ψηλά, για να μη βλέπουν τα αίσχη των ανθρώπων. Στη θέση τους έχει μείνει μόνο ο Πόλεμος, που αλωνίζει, αφού φυλάκισε σε μια σπηλιά την Ειρήνη με τις συνοδούς της, την Οπώρα και τη Θεωρία. Μάλιστα ετοιμάζεται να στουμπίσει όλες τις ελληνικές πόλεις σε ένα γουδί, για να τις κάνει…σκορδαλιά και να τις φάει! Το μόνο που του λείπει είναι ένα γουδοχέρι, για να κάνει αυτή τη δουλειά. Ο Τρυγαίος, αφού δωροδοκεί τον Ερμή (και οι θεοί δωροδοκούνται!), αποσπά τη συνεργασία του και καλεί τους αγρότες της Αθήνας (αυτοί αποτελούν το Χορό της παράστασης) και όλοι μαζί καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και τις συνοδούς της από τη σπηλιά. Στη συνέχεια χαρούμενοι ξαναγυρίζουν στη γη. Μετά την επάνοδό τους στη γη, οργανώνονται γιορτές και θυσίες προς τιμήν της Ειρήνης, αλλά μια σειρά από επαγγελματίες, που τους έτρεφε ο πόλεμος, έρχονται να διαμαρτυρηθούν, γιατί με την Ειρήνη έχουν χάσει τα κέρδη τους. Φυσικά, ο Τρυγαίος τους διώχνει με εξευτελιστικό τρόπο. Η Ειρήνη «αποκαθίσταται» και το ένα της δώρο, τη Θεωρία, τη χαρίζει ο Τρυγαίος στη Βουλή. Το άλλο της δώρο, την Οπώρα, την παντρεύεται ο ίδιος ο Τρυγαίος. Όλα τελειώ-

νουν με το γάμο τους και ένα τρικούβερτο γλέντι. Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ Η θεατρική ομάδα του 5ου Γυμνασίου συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ηλέκτρας Αγοραστού. Την αποτελούν οι εξής μαθητές και μαθήτριες: Από την Α΄ Τάξη : Βαμβακίδου Δέσποινα, Δαλάκη Αλίκη, Ευθυμίου Αθανασία, Καραβελάκη Άρτεμις, Καραγιάννη Αθανασία, Καραμπουναριώτη Γεωργία, Κεβρεκίδου Θεανώ, Κλειτσιώτου Κατερίνα, Κουκάκη Ρόζα, Μποσταντζίδου Δάφνη Μποσταντζίδου Βιβή, Πολύχρου Αναστασία, Στεφανίδου Γεωργία. Από τη Β΄ Τάξη : Μαύρου Αλεξάνδρα, Μαύρου Μαρία, Ραπτοπούλου Εύα, Σαρακιώτη Όλγα,Φαρδή Ανδριάνα, Χαραλαμπίδου Ευγενία. Από τη Γ΄ Τάξη : Βλασακούδη Μαρίνα, Ζαφειροπούλου Χριστίνα, Κούρτη Μαρία, Μιχαηλίδης Βλαδίμηρος, Ντομότσεβα Χριστίνα, Σίμογλου Έλενα, Χλωρίδης Αριστοτέλης. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον κύριο Μπίκο Χρήστο, την κυρία Καβαρατζή Μαρία και τον επιστάτη μας, τον κύριο Κουτσάκη Γιώργο. Χρυσοχέρηδες και οι τρεις, έφτιαξαν το σκηνικό της παράστασης, ασχολήθηκαν με τη σκευή γενικά και βοήθησαν ουσιαστικά στην επιτυχία της προσπάθειάς μας. Και επειδή τίποτα δε γίνεται χωρίς την κινητήρια δύναμη του χρήματος, οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων της παράστασης. Σε καιρούς γενικευμένης κρίσης η συμβολή αυτή ήταν πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε!!!


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «Στη θεατρική ομάδα είμαι από πέρυσι. Αμέσως μόλις γράφτηκα, ένιωσα ένα δέσιμο με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας και χάρηκα πολύ που πήρα την απόφαση να συμμετάσχω. Βέβαια, μπορεί να μας πιέζει ο χρόνος και να μην καταφέρνουμε να κάνουμε πολύ μεγάλα θεατρικά έργα, αλλά πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι να περνάμε καλά.» Ανδριάνα Φαρδή, Β 2

«Όταν αποφάσισα να πάρω μέρος στη θεατρική ομάδα, ντρεπόμουν, γιατί δεν γνώριζα τα περισσότερα παιδιά. Σιγά σιγά αρχίσαμε να γινόμαστε φίλοι μεταξύ μας. Μέσα απ’ αυτή την ομάδα έμαθα να έχω αυτοπεποίθηση και να δείχνω τα συναισθήματά μου. Περάσαμε ωραίες στιγμές, γελάσαμε, βγήκαμε έξω, σπάσαμε πλάκα. Γενικά, ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία». Ευθυμίου Αθανασία, Α 1

«Όταν μπήκα στη θεατρική ομάδα, ένιωθα αμήχανα, γιατί φοβόμουν μη γίνω ρεζίλι στα άλλα παιδιά, τα οποία δεν ήξερα πολύ καλά. Όμως σιγά σιγά γνωριστήκαμε, κάναμε αστεία και περνούσαμε πολύ ωραία. Μακάρι αυτή η ομάδα να είναι και του χρόνου.» Κεβρεκίδου Θεανώ, Α 1

«Η θεατρική ομάδα είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Μέσα από αυτήν μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, να προσφέρεις και, φυσικά, να τρως (μιας και κάθε φορά είχαμε στην πρόβα πολλών λογιών μπισκότα!).Ανεβάσαμε μια πολύ ωραία παράσταση. Ήταν κάτι ξεχωριστό, γιατί ο καθένας είχε το ρόλο του. Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω ξανά στην ομάδα» Κούρτη Μαρία,Γ1

«Στη θεατρική ομάδα διασκεδάσαμε, παίξαμε σαν μικρά παιδιά, γνωρίσαμε καινούρια άτομα, μάθαμε να αποβάλλουμε το άγχος μας και, το πιο ωραίο(!!!), ΤΡΩΓΑΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ!!!» Ζαφειροπούλου Χριστίνα, Γ 1

«Όταν δήλωσα συμμετοχή στη θεατρική ομάδα του σχολείου, δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο πολύ!!! Αμέσως δεθήκαμε όλου, γνωριστήκαμε, πηγαίναμε βόλτες και γίναμε φίλοι, πράγμα που για μένα έχει μεγάλη σημασία. Συνεργαστήκαμε, παίξαμε, «σπάσαμε πλάκα»

και περάσαμε υπέροχες Κυριακές παρέα με την κυρία Ηλέκτρα. Ειλικρινά, θα ξαναπήγαινα στη θεατρική ομάδα με «1000»! Ευχαριστούμε την κυρία Ηλέκτρα για τις απολαυστικές ερμηνείες της στο ρόλο του σκηνοθέτη.» Δαλάκη Αλίκη, Α 1 - Καραβελάκη Άρτεμις, Α 1 «Και φέτος δουλέψαμε σκληρά, κάναμε πολλές πρόβες και πιστεύω πως το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας θα μας ανταμείψει. Με τη θεατρική ομάδα έμαθα να αφήνομαι ελεύθερη στη σκηνή, αλλά το σημαντικότερο ήταν που ένιωσα την αξία της ομαδικότητας. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ηλέκτρα για όλα αυτά που μας έμαθε και ελπίζουμε στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς να έχει κρατήσει όλες τις καλές στιγμές που περάσαμε μαζί» Μαύρου Μαρία, Β 2 «Ποτέ δε θα ξεχάσω την πρώτη μας παράσταση, τη γνωριμία μας, το άγχος που είχαμε, καθώς και τον ενθουσιασμό. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, αλλά και για όλους μας» Κουκάκη Ρόζα, Α 1


Γνωρίζω τα μουσεία του τόπου μου Πολιτιστικό πρόγραμμα Σκοπός του προγράμματος: να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη της Αλεξανδρούπολης μέσα από την ιστορία,το παρελθόν και την πορεία της εξέλιξής της. Στόχος : να έρθουν σε επαφή με την παράδοση όπως αυτή διασώζεται στα μουσεία της πόλης και να αντλήσουν πληροφορίες πολύτιμες όχι μόνο για τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωης στο παρελθόν αλλα και για την κατανόηση και προσέγγιση της δικής τους ζωής. Στα πλαίσια των συναντήσεων της ομάδας οι μαθητές • Συζήτησαν την ανάγκη ύπαρξης των μουσείων • Συνέλεξαν πληροφορίες για τις κατηγορίες των μουσείων στην πόλη αλλά και σε άλλα μέρη • Συνέταξαν και επεξεργάστηκαν ερωτηματολόγιο για να διερευνήσουν την σχέση των συμμαθητών τους με τα μουσεία • Σχεδίασαν χάρτη με τα μουσεία της πόλης • Σχεδίασαν την αφίσα της ομάδας • Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Εκκλήσιαστικό Μουσείο,στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης,στο Μουσείο της Καππαδοκικής Εστίας και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές : Κλειτσιώτη Κατερίνα Μεμι Ογλού Οτζιάν Αλή Ογλού Μαχσούν Κιδηκούδη Ξένια Καραγιάννη Αθανασία Μαραγκοζάκης Κώστας Σάββας Δημήτρης Πατέλης Γιώργος Μπολμποτζή Ελένη Πουλίδου Βάγια Σωτηράκη Σταυρούλα Υπεύθυνη καθηγήτρια Μηταλάκη Βασιλική (Φιλόλογος)


B1

Αγοράκη Πηνελόπη Αναστασιάδου Ελευθερία Αρβανιτίδου Ελευθερία Βελή Ογλού Μαρσούμ Γανωτή Χριστίνα Γιανγκαμποζίδου Λουίζα Γκουνίδου Κων/να Σωτηρία Δαστερίδης Ιωάννης Δελήμπαλτας Βασίλειος Επιτρόπου Χρήστος Ευστρατιάδης Χρόνης Ιβόσεβιτς Παύλος Μίρκο Ιγιαννίδης Νικόλαος Ιντζεπελίδης Ιωάννης Ιωαννίδου Μαρία Καραθανάσης Χρήστος Κατσιάνη Ελένη Κεσκίνη Αναστασία Κεχαγιά Σοφία Κιοτσέκογλου Μαρία Κολυβάς Άγγελος Κοτανίδου Άννα Κυριαζίδης Γεώργιος Κυριακίδου Αλεξάνδρα Κυριζάκης Ευάγγελος Λεμονάκης Σταύρος Μάλλιος Γεώργιος Μεντίζη Ελένη Χριστίνα


Μανιάν Ιλιάνα Αρπινέ Μαύρου Αλεξάνδρα Μαύρου Μαρία Μιχαηλίδου Μαρία Μουταφίδης Σωτήριος Μπαϊράμογλου Μεμέτ Μπελέζης Μαργαρίτης Μπίκου Μαρία Μπούνη Μαρία Νούλα Ζωή Ειρήνη Ντιγκλίδης Μάριος Απόστολος Ουρεϊλίδου Εριφύλη Σοφία Παπαπαντελή Χρυσούλα Πασχαλίδου Παναγιώτα Ραπτοπούλου Ευαγγελία Σαρακιώτη Όλγα Σαργκσιάν Ελπίδα Στρατάκης Αδάμ Τεμπρίδου Χρυσοβαλάντου Τζιακάς Θεόδωρος Τοπαλίδης Θωμάς Τοπαλίδης Νικηφόρος Τσακαλίδου Πελαγία Τσαπράζη Ειρήνη Τσαχαλίδου Άννα Φαρδή Ανδριάνα Χαραλαμπίδου Ευγενία Χερκελετζάκης Κωνσταντίνος Χουλιαράς Θεόδωρος

B2


B3

Αβραμίδου Μαριάνθη Δήμ. Αγγελακούδης Αθανάσιος Αμοιρίδης Γεώργιος Βαλέλης Ευάγγελος Βασιλούδης Δημήτριος Βελή Ογλού Φαρεντίν Γαϊτανίδου Αλεξάνδρα Γιουβανάκη Ελένη Γιουνούς Γκιουλσέν Γκρασνέλη Ελένη Γουδετσίδης Θεόδωρος Δεληνικόλα Μαρία Δεμιρτζή Μπαχάρ Ζενίδης Γεώργιος Ζλατινούδη Μαρία Θεοχαρίδης Βασίλειος Ισμαήλ Ογλού Αχμέτ Ισμαήλογλου Ερντογάν Καζικίδης Πέτρος Καλομπρατζίδου Σουλτάνα Καπούλας Βασίλειος Καραγεωργίου Απόστολος Καραγιάννης Χρήστος Κατσικάκη Χριστίνα Κουφογιάννης Ελευθέριος Χαρισιάδης Γεώργιος


ΚαραντάνηςΔημήτριοςΣυμεών Κρομμύδας Βασίλειος Μαγγίρα Δήμητρα Μαραγκοζάκη Δήμητρα Μαρασλή Αναστασία Μαυρανούδη Βασιλική Μεμέτ Ογλού Ραμαδάν Μεμέτ Ογλού Αϊχάν Μουσταφά Αλή Μπαρμπίδου Ιωάννα Μπίκου Παναγιώτα Μπίτσος Αθανάσιος Νασούφ Ισμαήλ Ισμαήλ Νικολαΐδης Γεώργιος Νταβερνιάρη Χριστίνα Μαρία Ντορμούς Ογλού Λεβέντ Παπαδόπουλος Αθανάσιος Παυλάκης Άγγελος Παύλου Δημήτριος Περιστερόπουλος Κων/νος Ραφαηλίδης Παντελεήμων Σαλή Ογλού Γκιουλσέν Σαλή Ογλού Μακπουλέ Σεφκέτ Ραμαδάν Αϊσέ Σκεύας Ιωάννης Σουλεϊμάνογλου Σεντά Σπανού Αθανασία Τασμαλάκη Ελένη

B4


B5

Αλεξανδρόπουλος Μπόρις Αραμπατζή Βασιλική Γαλούση Φρειδερίκη Δαλάτσης Γεώργιος Δελή Δανάη Λασκαρούδιας Παναγιώτης Μκρτσιαν Γρηγόριος Νατσκάμης Γρηγόριος Σαλαμανόπουλος Γεώργιος Σατσιάν Γκεβόργκ Στανιογλούδη Κατερίνα Τατάρ Μινέ Τατάρ Τσακίρ Τερζής Χρυσόστομος Τζορουχίδης Χρήστος Τριανταφυλλίδου Ροζαλία Τσακίρης Αντώνιος Τσαπάνης Χρήστος Τσιριγώτη Παναγιώτα Τσιρτσάκης Δημήτριος Τσιρώζης Σωτήριος Τσολάκη Αγάπη Τσοτουλίδου Θεοδώρα Φρουκαλίδου Γεωργία Χαλήλ Ογλού Ταϊφούρ Χασάν Ογλού Μεχμέτ Χατζή Δαμάτ Τζάν


Αϊβατζίδου Δέσποινα Ελένη Ασκητή Βάια Βλασακούδη Μαρίνα Γαλέντζας Ιωάννης Δούλη Κωνσταντίνα Ελευθεριάδης Ηρακλής Ζαφειροπούλου Χριστίνα Θεοδωροπούλου Κωνσταντίνα Ιωάννου Αικατερίνη Καραμπατζιάκη Μαρία Καρυπίδου Ελένη Κούρτη Μαρία Κυριακίδης Σπυρίδων Μαγγίρας Χρήστος Μαλλιγιάννης Ευάγγελος Μάλλιου Φιλίππα Μεράκου Μαρία Μητούσης Δημήτριος Μπότσιογλου Άννα Ναλμπάντης Ιωάννης Ντομότσεβα Χριστίνα Ρούφος Δημήτριος Σαμαρτζίδου Φωτεινή Στάντζιος Γεώργιος Τζιόλα Ισμήνη Μαρία Φακή Αναστασία Χατζηγαβριήλ Αγγελική Χατζόπουλος Ιωάννης

Γ1


Γ2

Αϊντινίδου Μαρία Αϊντωνίδου Μαρία Αλή Ογλού Γκιουλσέν Αμπατζή Χριστίνα Αμπράσης Απόστολος Αρβανιτούδης Αθανάσιος Αυγητίδης Χρήστος Βάβουρα Πολυξένη Γκουτινάκης Σταύρος Μούκα Έβη Μπίκος Μάριος Ραφαήλ Ξανθοπούλου Σοφία Ευαγγελία Παπαδόπουλος Πασχάλης Παπαρούνας Φώτιος Ράσιου Χριστίνα Σαλή Ογλού Μπασάκ Σαχινίδης Σταύρος Σίμογλου Ελένη Τανταλάκης Σταύρος Τολίδου Αικατερίνη Μιχαέλα Τσακαλίδης Ισίδωρος Τσεκοντάρι Νικολέτα Χλωρίδης Αριστοτέλης Χριστακούδη Αναστασία


Βασιλούδιας Εμμανουήλ Βαφειάδου Σοφία Βουρδουρκής Γεώργιος Γιανσάϊ Ερηκέτα Γιουνούς Χουσείν Γκαϊτατζής Σωκράτης Γκίκα Ευδοκία Γκιριζιώτης Αναστάσιος Δεβετζής Χρήστος Εφραιμίδου Ειρήνη Ζακαριάν Ραφαήλ Ηλιάδου ΄Αννα Λίζα Ιμπραήμ Ογλού Ρεμζή Καζαλή Ονούρ Καΐσας Χρήστος Καλογιαντσίδης Ζήσης Καμπουρούδης Βασίλειος Κανταρίδου Δήμητρα Κερίμ Ογλού Σανιέ Κιλικανρίδου Αικατερίνη

Γ3


Γ4

Κουρμπετούδης Νικόλαος Κυρμπέσης Δημήτριος Κωστόπουλος Ιωάννης Μανουκιάν Γκεόργκ ΜαστρογιαννίδουΚωνσταντίνα Μιχαηλίδης Βλαδίμηρος Μουστακίδου Μαρία Μπακαλάκη Πασχαλία Μπαχτσεβάνη Ειρήνη Ναλμπάντης Αλέξανδρος Ντεμερτζίδου Χριστίνα Ουσταμπασίδου Σοφία Παπαδόπουλος Νικόλαος Παπαχρήστου Κυριάκος Πασαλίδης Δημήτριος Πασχαλάκης Κωνσταντίνος Πολυζωίδης Φώτιος Ποπανδόπουλος Στέφανος Σάββα Μαρία Σακελαρίου Αναστασία Ηλέκτρα Σαλή Ογλού Ναδιρέ Τζιερτζής Συμεών Τσιφουτούδη Ελευθερία Χατζοπούλου Χριστίνα Χρυσαφίδου Ελευθερία


Γκριτζέλης Δημήτριος Ζησάκης Γεώργιος Λασκαρούδιας Παναγιώτης Μπαρής Αθανάσιος Νικολαίδου Αθηνά Ντεμπρόβα Έντουαρντ Ντόγκας Δούκας Σιαμπάν Αϊσέ Σκεύας Χρήστος Σταθάκη Ελένη Τκατσένκο Ειρήνη Τοπαλίδης Ζήσης Τσιπλάκη Χριστίνα Χαλήλ Ογλού Μεμίς Χαληλ Ογλού Ταρκάν Χασάν Ογλού Κιαμουράν Χασάν Ογλού Χατή Χαχινιάν Βαχάγκν Χουσμεκερίδης Ιωάννης

Γ5


Βυζαντινά και Ιστορικά Μνημεία Θράκης και Κωνσταντινούπολης Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικού Έτους 2011-2012

Δράσεις του Προγράμματος 1η Δράση:

Γνωριμία με το Βυζάντιο και τον Βυζαντινό Πολιτισμό με την προβολή ιδιόχειρων documentaires της Βυζαντινολόγου κ. Γλύκανζη – Αρβελέρ (Διαδικτυακή Μάθηση – Αρχείο της ΕΡΤ).H προβολή των documentaires έγινε στο Χημείο του 5ου Γυμνασίου και είχε διάρκεια τριών μηνών. Επίσης δόθηκαν στους μαθητές που συμμετείχαν ερωτηματολόγια με σκοπό την πλήρη κατανόηση της θεματολογίας. Σημαντική ήταν η προσφορά του μαθητή Ι. Γαλέντζα της Γ΄τάξης του σχολείου μας, ο οποίος μετά από έρευνα του παρουσίασε σε μορφή power point την εργασία της κ.Σταματία Σταμάτη με τον τίτλο « Ιερόν Παλάτιον Κωνσταντινούπολης » σε όλη την ομάδα διάρκειας τριών διαδοχικών συναντήσεων.

2η Δράση:

Έγινε αναφορά στα Βυζαντινά Μνημεία Θράκης και Κωνσταντινούπολης καθώς επίσης επιλογή μνημείων από ομάδες μαθητών με σκοπό την συλλογή πληροφοριών και την παρουσίασή τους σε όλη την ομάδα. Τα μνημεία που επέλεξαν οι μαθητές είναι τα εξής : Ο Ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας(Ι.Γαλέντζας Γ1) και της Παναγίας της Πορταΐτισσας . Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας για τον οποίον έχουμε σε μορφή παρουσίασης τις εργασίες των μαθητών Πασχαλίδου Παναγιώτας (Β2) και Στρατάκη Αδάμ (Β1) και Το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού(Ι.Γαλένζας Γ1).

3η Δράση:

Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση του Ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, στις Φέρες και της Παναγίας της Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά Σουφλίου. Η ξενάγηση του Ναού στις Φέρες έγινε από τον μαθητή Γαλέντζα Ιωάννη και τον Ιερέα του ναού π. Χρήστο. Η ξενάγηση περιελάμβανε το ιστορικό μέρος ,το αρχαιολογικό ,την γλυπτική και τις τοιχογραφίες. Ενώ η ξενάγηση του ναού της Πορταΐτισσας έγινε από τη Γερόντισσα της Μονής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μονή αποτελεί βυζαντινό μνημείο από την πρώτη κατασκευή της αφού καταστράφηκε ολοσχερώς και ανοικοδομήθηκε μετέπειτα κατά το πρωτότυπο.


4η Δράση:

Η σημαντικότερη βιωματική εμπειρία του προγράμματος, για την ομάδα μας , υπήρξε η εκπαιδευτική επίσκεψη μας της πόλης της Κωνσταντινούπολης, διάρκειας τεσσάρων ημερών , η οποία περιλάμβανε : Περιήγηση των τειχών της Πόλης, επίσκεψη του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας και το Βαπτιστήριο του Ιωάννου του Προδρόμου, του Ναός της Μονής της Χώρας με τα υπέροχα ψηφιδωτά, του Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί με τους τάφους των Ελλήνων Πατριαρχών, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και περιήγηση της συνοικίας του Φαναρίου . Γεύματα σε γνωστά ρεστοράν της Πόλης όπως αυτό του σταθμού Όριεντ Εξπρές αλλά και διασκέδαση με την επίσκεψη μας στο ενυδρείο της Πόλης και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Πρέπει να αναφέρουμε την εξαίρετη υποδοχή μαθητών και συνοδών από τους Έλληνες συναδέλφους των σχολείων Ζαππείου και Ζωγράφειου , όπου φοιτούν τα ελληνόπουλα της Πόλης. Με την εξαιρετική πένα της , η μαθήτρια Αϊβατζίδου Δέσποινα κατέθεσε την εμπειρία της από την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

5η και 6η Δράση:

Οι δράσεις του προγράμματος ολοκληρώθηκαν με δύο επισκέψεις στο εκκλησιαστικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης όπου έγινε ξενάγηση και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου με θέμα την «Βυζαντινή Τέχνη» και δύο επισκέψεις στο εργαστήριο της Αγιογράφου, κ. Μυρσίνης Κορδόνια , όπου έγινε πλήρης ενημέρωση σε θέματα κατασκευής αγίων εικόνων , τοιχογραφιών και ψηφιδωτών.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

Γανωτή Χριστίνα Β1 , Λεμονάκης Σταύρος Β1, Ιωαννίδου Μαρία Β1, Δαστερίδης Ιωάνης Β1, Γιακαμποζίδου Λουίζα Β1, Ιβόσεβιτς Παύλος Β1, Αρβανιτίδου Ελευθερία Β1, Επιτρόπου Χρήστος Β1, Κατσιάνη Ελένη Β1, Κεχαγιά Σοφία Β1,Κοτανίδου Άννα Β2, Μαύρου Αλεξάνδρα Β2, Μαύρου Μαρία Β2, Μπίκου Μαρία Β2, Μπελέζης Μαργαρίτης Β2, Μιχαηλίδου Μαρία Β2, Ουρειλίδου Έρση Β2, Πασχαλίδου Παναγιώτα Β2, Ραπτοπούλου Ευαγγελία Β2, Σαρακιώτη Όλγα Β2, Στρατάκης Αδάμ B2, Τοπαλίδης Θωμάς Β2, Τοπαλίδης Νικηφόρος Β2, Τεμπρίδου Βαλεντίνα Β2, Φαρδή Ανδριάνα Β2, Χουλιαράς Θεόδωρος Β2, Χαραλαμπίδου Ευγενία Β2, Γαλούση Φρειδερίκη Β5, Νατσκάμης Γρηγόριος Β5, Φρουκαλίδου Γεωργία Β5, Αϊβατζίδου Δέσποινα Γ1, Γαλέντζας Ιωάννης Γ1, Μεράκου Μαρία Γ1, Κούρτη Μαρία Γ1. Υπεύθυνη : Άννα Φιλίνη (Γαλλικής Φιλολογίας)


τα ανήσυχα μολύβια Σχολικό Έτος 2011-2012  

5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης Σχολικό Έτος 2011-2012 Ετήσια περιοδική έκδοση - Τεύχος 1

τα ανήσυχα μολύβια Σχολικό Έτος 2011-2012  

5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης Σχολικό Έτος 2011-2012 Ετήσια περιοδική έκδοση - Τεύχος 1

Advertisement