NjurundaBladet januari 2020

Page 1

JANUARI 2020

MÅ BRA:

Vinterbad håller humör och hälsa på topp MÅNADENS PROFIL:

Niclas Strid

trivs som fisken i vattnet och laddar för sommar i Junibosand!

TRENDSPANING:

Stormönstrat

uppåt väggarna

ASMR – för god nattsömn

Butik • Entreprenad

070-225 22 08 - www.städ-service.se

070-225 22 08 www.städ-service.se

NJURUNDA • 060-305 55

Ängomsvägen 4, Njurunda 060-51 35 50 www.ahokakel.com

FORSA • NJURUNDA GULDVÄGEN 4, NJURUNDA, 060-317 00. WWW.CARSANDWHEELS.SE


intro

Månadens tema:

Må bra

Välkommen 2020!

4 NDSVALL

HÄR STÅR VI nu med ett helt nytt år framlagt på möjligheternas bord, bara för oss att börja uppleva och fylla med det vi vill, önskar och behöver. Det gamla, redan gjorda och kanske även glömda, får vi säga tack till och bädda ner bland övriga minnen och erfarenheter. Tillsammans bildar de en bra grund för oss att ta avstamp från när vi styr mot nya äventyr med vår livsskuta.

F

O: OT

HE

U JA S

12 16 20

22

DET FINNS MÅNGA klokheter som uttalats när det gäller nystarter och sättet att leva våra liv. ”I stället för att fylla livet med år, fyll åren med liv” är en klassiker, två av mina favoriter bjuder jag på här: ”Det anstår mig inte att göra mig mindre än jag är” sade Edith Södergran. ”De flesta snubblar på möjligheter men reser sig och går därifrån som om ingenting hade hänt” är ett av Winston Churchills många bevingade ord. ATT KÄNNA IGEN en möjlighet när den dyker upp kan vara klurigt, chansen ökar kanske om vi tar det lite lugnare i livstrafiken och släpper in pauser och luft i

vår kalender. Samtidigt gillar vi att fylla våra almanackor och att göra-listor, vilket naturligtvis är härligt bekräftande och helt okej så länge som vi klarar att balansera görandet och känner att vi mår bra.

De flesta snubblar på möjligheter men reser sig och går därifrån som om ingenting hade hänt. WINSTON CHURCHILL

VAD SOM FÅR oss att må bra skiftar från person till person, i detta nummer möter ni människor som på olika sätt skapar livskvalité och välmående i sina liv. Kalla bad är ett exempel, en het trend som Bert och Catharina Öman i Njurunda upptäckt nyligen och nu utövar så ofta de kan. På sidan 4 möter ni dem. ASMR är en annan, uppåtgående trend som till och med hamnade på Svenska språkrådets Nyordslista 2019. På sidan 8 kan ni

läsa mer om detta fenomen som består av viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Ett annat ord på listan är ikigai som bygger på ett japanskt koncept med betydelsen ”meningen med att finnas till” och meningsfullhet står högt på behovslistan för oss människor. Behoven skiftar med ålder och livssituation, Emelie som driver hemtjänsten Ditt liv vet hur hon vill bemöta sina kunders behov och sätta guldkant på deras vardag. Emelie möter ni på sidan 20 där Lennart dessutom berättar om hur hemtjänsten såg ut i tidernas begynnelse. SLUTLIGEN, HUR HAR ni det med era nyårslöften? De stora orden och löftena går bort för mig, efter familjens flera veckor långa influensa som förvandlade jul och nyår till ett enda långt sjukmaraton har jag bara en önskan – låt alla få vara friska så kommer resten att ordna sig. Det lovar jag.

Lena Krantz NjurundaFöretagarna

Tema februari:

Kultur

NjurundaBladet utges av NjurundaFöretagarna • Nästa utgivning 22/2 • Materialstopp 6/2 Ansvarig utgivare: NjurundaFöretagarna Affärsgatan 6, 862 31 Kvissleby Telefon 060-56 23 40 njurundaforetagarna@gmail.com www.njurundaforetagarna.se Omslagsfoto: Bert Öhman Grafisk form: Mittmedia Medieproduktion Upplaga: ca 7 000 ex, 12 ggr/år Tryck: MittMedia Print Distribution: SDR, Svensk Direktreklam Telefon 060-14 20 50

Vid utebliven tidning: Kontakta SDR på telefon 060-14 20 50 Vid fel: Tidningens ansvar för fel begränsas till högst en annonskostnad. För skada p.g.a. utebliven, eller felaktigt införd, annons ansvaras ej. Annonser, texter och bilder får ej användas i andra sammanhang utan särskilt medgivande från NjurundaBladet.

2 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

Lena Krantz NjurundaFöretagarna lena.njurundaforetagarna@gmail.com Telefon 070-643 18 10 Marika Hedin NjurundaFöretagarna marika.njurundaforetagarna@gmail.com Telefon 070-625 18 30 Viola Bogstag Webbmera webbmera@gmail.com Telefon 073-507 51 31

Annonssamarbete: Vi samarbetar med Stocka Publishing AB. Annonsera i både NjurundaBladet och i något av Stocka Publishings annonsblad i Hälsingland och du får bra spridning över länsgränserna. Christer 070-554 19 45, christer@ spanskavillan.com Andreas 076-810 84 38


Priserna gäller v4

Välj din favorit på tallriken, vi har alternativen

!

KLIPP

!

KLIPP

BATT

A 25% R MINST

BATT

4990

/kg

FLÄSKYTTERFILÉ

Ursprung Sverige. Ca 1000 g. Mörad. Max 2 köp/hushåll.

A 25% R MINST

6990

5

för

/st

KYCKLINGFILÉ

hi a

Här var det

VE G O!

100k VEGETARISKA PRODUKTER

Kronfågel. Ursprung Sverige. 1000 g. Fryst. Jfr pris 69:90/kg. Max 2 köp/hushåll.

Hälsans Kök. 226–320 g. Fryst. Jfr pris 62:50–88:50/kg. Max 1 köp/hushåll.

PAPRIC A

Klickar du, så plockar vi! Handla online för 500 kr så bjuder vi på en Prinsessstubbe från Lindhs bageri, perfekt till helgens fika! Handla online för minst 500 kr vid ett tillfälle under vecka 4 & 5 så bjuder vi på helgens fika till ett värde av 105ª. Erbjudandet gäller alla ordrar över 500 kr i vår butik Online med uthämtning eller hemleverans under veckorna 4 & 5.

LOPPET

Plats: Nolby backen Datum: Lördag 25/1

Kom och njut av fantastisk skidåkning under festliga former för hela familjen. Lördagen den 25 januari kl 10-16 har Nolbybacken familjedag med massor av roliga aktiviteter för alla åldrar. Papricaloppet är en tävling öppen för alla barn. Anmälan görs på plats. Håll koll på nolbybacken.nu eller gilla oss på facebook så får du veta mer om allt kul som händer under dagen. Vi ses!

Välkommen på tårtkalas lördag den 1/2! Läs mer i nästa veckas reklamblad och på vår Facebooksida.

Kvissleby


må bra

Vinterbad lockar fram mod och viljestyrka TEXT: LENA KRANTZ FOTO: BERT ÖHMAN

– Det gäller bara att mentalt bestämma sig och sedan göra det utan att tveka. Tänk att du ska vara i vattnet 10 sekunder första gången i stället för att bara doppa dig, så blir det så. Orden kommer växelvis från Bert Öhman och hans fru Catharina, två nyblivna vinterbadare som direkt kände fördelarna med att låta kroppen vara i kallt vatten.

Catharina Öhman gillar att bada när det är ljust och inspirerar gärna andra till att våga ta steget för att få uppleva den härliga energin och lugnet vinterbadet skapar.

ÄVEN OM TRENDEN att bada vinterbad just nu peakar så är det långt ifrån någon ny företeelse. Redan på de gamla grekernas tid såg man fördelarna med att bada kallt och i Polen och Storbritannien använder man i nutid kallvattenterapi för att förbättra utmattningssymtom och häva lindriga depressioner.

För Bert och Catharina handlade det om ren nyfikenhet och eftersom de båda två gillar utmaningar så bestämde de sig för att testa. Först tänkte de bara prova en gång, men de tyckte så mycket om det så efter första doppet i oktober detta år har det blivit minst ett dopp i veckan, oftast två.

4 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

PASSANDE NOG BOR de nära

Dyket, där det dessutom finns en bastu att värma upp sig i efteråt. Nu är de riktiga stammisar på bryggan, har sågat upp en isvak och fixat dit en dränkbar pump som håller vaken öppen. I början låg de i vattnet tjugo sekunder, nu ligger de gärna i en minut, det är dagsformen som får avgöra.

– Det är absolut ingen tävling. Ligg i så länge du vill, säger Catharina och Bert fyller i: – Det är så individuellt och måste så få vara. Vi badade med några vänner i går och en av dem låg i närmare fyra minuter. Andas lugnt och fokusera på att slappna av så går det lättare att stanna i längre.


Se alltid till att ha någon eller några med dig när du badar, för både säkerhet och trivsel.

Boka bastu på Dyket

Bada tillsammans i grupp I Sundsvall finns den nystartade vinterbadargruppen Sundsvall Polar Bears, där alla är välkomna. Morgan Freedude, initiativtagare till gruppen och en stark ambassadör för vinterbadandet berättar att de träffas varje söndag klockan 10.00 i Sidsjön, nedanför slalombacken. ”Kul och grymt hälsosamt” säger Morgan, som själv har vinterbadat i sju år och började för att sänka stressen i kroppen, bränna fett och få upp energin. – Jag har aldrig fått vinterdepp sedan dess och håller mig frisk. Vill du ”träna” kallbad innan du hoppar i isvaken tipsar Morgan om att börja med att alltid avsluta varmduschen med kallt vatten. Börja med några sekunder och bygg på upp till en minut. Slutligt tips: Kallbada alltid tillsammans med andra, det känns tryggare och är tryggare.

På Dykets frilufts- och rekreationsområde finns möjlighet att kombinera vinterbad med bastu. Lördagar mellan 10.00 och 14.00 är bastun öppen för allmänheten, övrig tid går det att boka in sig för en hyra av 100 kr/person, 2 timmar. Bokar gör ni genom att kontakta Lars på: larsgustavcarlstrom@hotmail.com eller ring 070-17 66 902. Hjärtstartare finns på plats, för allas trygghet.

Hälsofördelar med kallbad • Blodcirkulationen ökar vilket städar ur och stärker immunförsvaret • Lägre blodtryck • Endorfiner, kroppens eget smärt och depp-hormon, frisätts • Minskad värk och smärta • Kortisolet går ner och Dopaminet ökar • Ökad energi, piggare och gladare • Förbättrad sömn • Tåligare mot kyla och stress Observera: Om man har en hjärt- eller cirkulationssjukdom bör man rådfråga sin läkare innan kallbadet.

Prova, det kommer vara mycket bättre än du tänkt dig! CATHARINA ÖHMAN Bra att ha är badskor som sitter fast ordentligt på fötterna, gärna mössa och handskar, en stor handduk, en stor påse att lägga kläderna i så de håller sig torra och något att stå på när du byter om – till exempel ett liggunderlag.

BERT SOM GILLAR att fotografera

tog strax innan jul en fantastiskt fin bild på lucia badandes i vaken, en bild som fått en enorm spridning på nätet. Många av er har säkert sett Berts bilder förut men då möjligen från varmare breddgrader. Tillsammans har detta par gjort flera långresor och när jag undrar

KÄLLOR: BLAND ANNAT LÄKAREN KYLLIKI KAUPPINEN OCH FORSKAREN PIRKKO HUTTONEN

vilket bad de föredrar, ett varmt medelhav eller en isvak i Njurunda säger Bert att det är som att jämföra öl och vin. Catharina säger att alla bad har sin plats och berättar att hon trots att hon egentligen är en fryslort verkligen gillar även kallbaden. – Detta är något helt annat. Du blir pigg direkt men den stora

bonusen kommer efteråt då kroppen går ner i ett lugn och du blir otroligt avslappnad. Det är som att all stress skjutsas ut ur kroppen. FÖR ETT LYCKAT första dopp

tycker Catharina och Bert att man ska ta med sig någon som badat kallbad förut, då ökar

chansen att du verkligen genomför badet. – Sedan är det bara att vara beslutsam och utan tvekan ta klivet upp på bryggan och foten på stegen ner i vattnet, säger Bert. Catharina fyller i med en härlig uppmaning: – Prova, det kommer vara mycket bättre än du tänkt dig!

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

5


må bra

Huskurer – fungerar de? TEXT: VIOLA BOGSTAG FOTO: MOSTPHOTOS.COM

Hög tid att boosta med C-vitamin. Doktor Bengt Stern hade en riktig huskur där citron och apelsin eller grapefrukt mixas med vitlök, ingefära, olivolja och kummin.

Förkylningstider INGEFÄRA LÄR JU vara en bra ört mot förkylningar och då gör vi en ingefärsshot som du kan ta i förebyggande syfte.

Ingefärsshot Det här behöver du:

200 g 1 liter 1/2 dl 2 st

färsk ingefära vatten honung citroner

Gör så här:

Riv ingefäran med skalet på grovt. Värm vattnet och lägg i ingefäran. Det ska inte koka, då försvinner det nyttiga i ingefäran. Sila av ingefäran. Blanda i honung medan det är ljummet. Rör om och låt svalna. Häll i citronsaften. Häll upp på flaskor och förvara svalt. Ställ fram fyllda snapsglas på frukostbordet så alla i familjen får sig en dos.

Besvär med fötter ATT DRICKA MYCKET vatten är bra

vid förkylning. Varmt vatten med citron, ingefära, pepparrot eller honung är en gammal beprövad kur, men tänk på att vattnet inte får vara hett om du blandar i honung, då förstörs andra goda egenskaper som honungen har.

TIMJAN LÄR VARA bra mot halsont. Använd en tekula eller sila bort timjanen. Vid halsont kan det vara skönt att gurgla halsen i saltvatten. Barnen som har ont i halsen vill kanske inte äta, då kan glass vara ett alternativ. Gör gärna egen glass så blir det lite nyttigare. PROVA DIG FRAM och känn efter

vad som passar just dig. Är du redan förkyld, stanna hemma, drick mycket och vila ofta. Passa på och läs den där boken du länge tänkt läsa. Pyssla om dig eller låt dig bli ompysslad. Det går oftast inte att skynda på ett tillfrisknande, men du kan lindra förkylningen med någon av huskurerna.

6 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

FÖR ATT DU ska må bra är det

också viktigt att fötterna mår bra. Detta är billiga kurer för dina fötter, men hjälper de inte ska du absolut besöka någon fotvård.

ATT BADDA FOTSVAMPEN med en

blandning av vitlök, olivolja flera gånger om dagen kanske är effektivt. Kämpa på tills fotsvampen är borta. Vitlöksdoftande fötter får du på köpet.

MOT LIKTORNA KAN du använda

dig av en blandning av lakritspulver och olivolja. Smörj in liktorna och lägg plastfolie runt foten, sätt sedan på en strumpa. Låt verka över natten. Det mjukar upp liktorna.

VI VET ATT silvertejp kan användas till många saker men att vi kunde behandla vårtor med tejpen det är det nog inte många som vet. Tejpa över vårtan och byt ut den var sjätte dag tills vårtan är borta.


Vad gör du för att få andra att må bra?

frågan TEXT & FOTO: VIOLA BOGSTAG, WEBBMERA

Sture Westman Nyland

Sara Johansson Skottsund

Anneli Granqvist Sundsvall

Rolf Granqvist Sundsvall

– Hjälper till så att folk dansar och trivs.

– Ordnar öppet fika hemma hos mig

– Drar vänner med mig till Friskis & Svettis

– Spelar glad musik

FÖR FÖRETAG OCH ER PERSONAL

BÄR INTE SMÄRTA I ONÖDAN! Anders Söderberg, Cert.& dipl. massageterapeut AGI

Jag tar med mig bänken till er och erbjuder friskvård/massage. För offert – mejla till: info@miasstillness.se

FÖR PRIVATPERSONER Erbjudande hela jan och febr. Prova-på-massage 40 min. Nacke, axlar och rygg.

Universitetsallén 10, Sundsvall 060-61 10 66 | 070-661 10 66 | Bokning: www.varkmastarn.com

Endast 500,ordinarie pris 700,-

www.miasstillness.se • 070-653 38 41

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

7


må bra

Tips på svensk ASMR-kanal JOSEFIN ASMR Prenumeranter: cirka 29 100 Antal videos: 330 Visningar totalt: cirka 7 miljoner Populäraste video: Titel ”ASMR Sleep Clinic Roleplay”, cirka 251 000 visningar.

Miljoner av människor tittar numera på videos där personer filmar sig själva och viskande frågar dig hur du mår och skapar olika ljud med munnen eller genom att ta på saker. Andra videos är istället rätt avancerade där personen utför ett rollspel som till exempel en läkare med läkarrock och stetoskop för en realistik känsla. Men även här utförs det lågmält och långsamt. Sedan har vi videos där personen sitter och äter helt enkelt. Ofta stora mängder mat. Miljoner av människor finner det här mycket rogivande och använder dessa videos att somna till. Vad är det som pågår kanske en del nu tänker? Det är ASMR – och vi har djupdykt ner i fenomenet som faktiskt kan visa sig vara något riktigt bra för många av oss. TEXT: MALIN JOHANSSON FOTO: UNSPLASH

Youtube-fenomenet ASMR HAR DU NÅGONSIN känt en djupt

avslappnande känsla, kanske till och med fått behagliga rysningar, när du varit hos frisören eller blivit kliad på ryggen som barn – då har du upplevt en mycket ASMRliknande känsla.

ASMR ÄR EN akronym för Auto­

nomous sensory meridian response (se definition i rutan). Det kännetecknas av en pirrande eller kittlande känsla (tingels på engelska) på baksidan av huvudet, hårbotten och neråt ryggraden och ibland neråt armarna. Samtidigt infinner sig en avslappnande lugnande känsla i kroppen. Vid ASMR skapas denna känsla av att du hör ett visst ljud eller ser en viss handling utföras.

Så sent som 2009 fanns inte ens ordet ASMR, men 2019 tog Språkrådet med det som ett av årets nya ord. Deras beskrivning är ”Sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren”. MÅNGA SOM HAR sömnproblem eller ångest vittnar om att det hjälper att titta på just ASMRvideos för att få den där känslan och lugnet. I dokumentären ”Sanningen om ASMR” (SVT Play) säger dock psykiatrikern Anders Hansen att alla inte kan uppleva fenomenet ASMR. Varför vet man inte. Många finner ändå ro i kroppen av att lyssna eller titta på just ASMR-videos. Alla har olika så kallade

8 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

triggers, det vill säga det som skapar ASMR-känslan. Vad som kan skapa den för just dig kan bara du ta reda på. DET GÅR GROVT att kategorisera ASMR-videos i tre grupper. • Ljud/rörelser: Kan vara vilket ljud eller rörelse som helst. Vanligt förekommande på Youtube är att personen viskar om vad som helst och samtidigt tar och knackar på (tapping på engelska) ett föremål. • Personlig uppmärksamhet eller rollspel: Här möts du av att personen tittar på dig och spelar till exempel rollen av en frisör som ska ta hand om dig. Din upplevelse ska ungefär vara som att du sitter i

frisörstolen. Du får höra ljud från klippning, schamponering och styling samtidigt som personen pratar med dig lågmält. Det centrala i dessa rollspel är att du ska få personlig uppmärksamhet. Videon kan vara mycket avan­cerad med passande kulisser (eller green screens) samt rätt tillbehör, exempelvis vid rollspelet ”Ett besök hos doktorn” så används en vit rock, stetoskop, journalblock med mera. • Mukbang: Detta är videos där personen sitter framför dig och äter. Oftast stora mängder mat. En del tycker inte det här området hör till ASMR, men många blir lugna och avslappnade av att titta på någon som äter en pizza.


Fem största Youtube-kanalerna inom ASMR 1. SAS-ASMR Inriktad mot Mukbang, det vill säga skaparen av kanalen äter framför kameran. Den drivs av en tjej i 30-årsåldern från Kanada. Prenumeranter: 8,22 miljoner. Antal videos: 866. Visningar totalt: 1,8 miljarder. Populäraste video: ”ASMR Honey­comb (Extremely Sticky Satisfying Eating Sounds) No Talking | SAS-ASMR Part 2”, cirka 41 miljoner visningar. 2. ASMR DARLING ”Darling” heter egentligen Taylor, Hon är i 20-årsåldern och bor i Florida. Wired UK har uppskattat hennes inkomst till 1000 dollar/ dag i reklamintäkter (Wikipedia). Prenumeranter: 2,44 miljoner. Antal videos: 189. Visningar totalt: 497 miloner. Populäraste video: ”ASMR 20 triggers to help you sleep”, cirka 34 miljoner visningar.

3. GIBI ASMR Drivs av ung tjej som valt att hålla sitt namn hemligt. Hon är från USA och har inriktat sig mot rollspel och cosplay. Prenumeranter: 2,41 miljoner. Antal videos: 516. Visningar totalt: 722 miljoner. Populäraste video: ”(ASMR) Dark & Relaxing Tapping & Scratching (Close Whispers)”, cirka 17 miljoner visningar. 4. ASMR PPOMO Ung tjej från Korea driver kanalen med inriktning mot personlig omvårdnad och avslappning. Hon har även en separat spelkanal på Youtube. Prenumeranter: 2,02 miljoner. Antal videos: 397. Visningar totalt: 485 miljoner. Populäraste video: ”ASMR 10 Hårbotten Massage & Hårborste”, cirka 9,8 miljoner visningar.

5. GENTLE WHISPERING ASMR En av de första ASMR-kanalerna. Drivs av Maria från Ryssland. Penumeranter: 1,8 miljoner. Antal videos: 454. Visningar totalt: 697 miljoner. Populäraste video: ”Oh such a good 3D-sound ASMR video”, cirka 22 miljoner visningar. EXTRA TIPS! WhispersRed ASMR. Prenumeranter: 851 000. Antal videos: 433. Visningar totalt: 241 miljoner. Populäraste video: ”ASMR 3.5 HOURS – Fabric Sound – NO TALKING”, cirka 17 miljoner visningar.

Det är populärt att äta råa vaxkakor (honeycombs) i MukBangvideos. Enligt Wired.co.uk åt youtubern ”Life with MaK” den 3 juni 2018 en vaxkaka under 16 minuter. De närmaste månaderna sågs videon 12 miljoner gånger.

hjälper dig slappna av ENLIGT THE INDEPENDENT fanns

Definition av ASMR

Autonomous: Autonom/självständig. Sensory: Sensorisk/sinnesintryck. Meridian: Meridian. Har dubbel betydelse. Betyder både ”toppen” av något samt enligt österländsk medicin påstådda linjeformade system med kanaler under huden (Wikipedia). Response: Reaktion, det vill säga inte alltid där.

det 2019 mer än 13 miljoner ASMR-videos på Youtube, vilket gör det svårt att undgå i dag. I alla fall om du är på Youtube. Och i dag använder åtminstone den yngre generationer Youtube istället för traditionell tv och radio.

STORA FÖRETAG SOM IKEA har

hoppat på tåget och gjorde redan 2017 en 25 minutersvideo i ASMR-stil kallad ”Oddly IKEA” som i dag är visad cirka 2,7 miljoner gånger. Apple släppte så sent som hösten 2019 flera ASMR-videos och LG har en ny mobil­telefon ute som marknadsförs med att du kan spela in det perfekta ASMR-ljudet.

AMERIKANEN JENNIFER ALLEN

hade länge sökt på internet efter information om den här känslan som hon upplevde men det inte fanns något ord för ännu. 2009 hittade hon till slut en diskussionsgrupp på Steadyhealth.com där hon upptäckte att flera med henne kunde uppleva en pirrande skön känsla bak i huvudet och neråt ryggraden vid olika situationer. Jennifer ville skapa ett namn som beskrev känslan men samtidigt inte var för flummigt eller anspelade på något sexuellt (känslan har av vissa beskrivits som Braingasm, det vill säga hjärnorgasm) och till slut blev det då Autonomous sensory meridian response.

EN AV DE som faktiskt forskat i ämnet ASMR är Giulia Poerio, psykologiforskare vid The University of Sheffield. I dokumentären Sanningen om ASMR (SVT Play) berättar hon att deras forskning har visat att personer som säger sig uppleva ASMR får en fysiologisk reaktion när de tittar på ASMR-videos i form av att deras puls sänks rejält. Den genomsnittliga sänkningen var 3,41 slag per minut. Det är likvärdigt med annan avslappning som meditation, mindfulness och musik, berättar Giulia. SÅ HAR DU inte provat att titta

på en ASMR-video och kanske också har lite svårt att somna – gör ett försök!

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

9


må bra Linnéa Lindqvist, Evelina Åslund och Fanny Boija är tre Njurundatjejer som med sitt UF-företag vill få barnen att komma ut mer i naturen och röra på sig. Dessutom vill de få fler att upptäcka alla fina platser vi har i Njurunda, platser som är perfekta för rörelse, lek och nära naturen-upplevelser. TEXT OCH FOTO:LINNEA LINDQVIST

Linnéa från Skrängstabodarna, Evelina från Solberg och Fanny från Bunsta har många fina tips på både aktiviteter och platser som de delar med sig av i sin bok.

UF-företaget som vill ut i naturen VI ÄR TRE tjejer som går tredje

året på Skvaderns Gymnasieskola. Jag som heter Linnéa samt Evelina och Fanny driver nu ett UF-företag tillsammans. Vi är alla tre födda och uppväxta i Njurunda. Vi tycker att både barn och vuxna är ute alldeles för lite i naturen så vi bestämde oss för att skriva en bok med syfte att få fler barn och deras familjer att vistas ute i naturen. Boken är framför-

allt som en inspiration och guide för föräldrar som saknar ideér till hur de ska få ut sina barn i naturen. Boken är uppdelad efter de fyra årstiderna och under varje årstid har vi skrivit lite lekar, recept och pyssel som vi och andra i vår närhet har tagit del av under vår uppväxt. VI ÄR ALLA tre mycket måna om naturen och dess resurser och det

10 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

är ingen nyhet att den friska luften är bra för både kroppen och knoppen, därav namnet på vårt företag, Frisk Luft. Med boken vill vi även få in det lokala perspektivet och lyfta de många fina platser vi har här i Njurunda och även runt om i övriga Sundsvall Följ oss gärna på Instagram: Friskluft_uf eller Facebook: Frisk Luft UF


Information Informationfrån frånNjurunda NjurundaVårdcentral Vårdcentral Information från Njurunda Vårdcentral www.nvc.nu www.nvc.nu www.nvc.nu

VARM & SÄKER I VINTER! Vi har ett brett sortiment av sportutrustning. Välkommen in!

DUBBSKOR

Icebug ........................................... från 1.395:Halti ...................................................... från 895:-

STÖVEL

Lev och må bra

Triagemottagning En kurs för patienter vid Njurunda Vårdcentral Triagemottagning Triagemottagning Livet går upp och Vad innebär det ner för och dig?ibland drabbas vi alla av saker som Vad innebär det för dig?

Du behöver vård dag besök gör att vi är blir stressade, känner oss nedstämda och oroliga. Vad innebär detsjuk för och dig? Dusom som ärakut akut sjuk och behöver vårdsamma samma dag besök vår Triagemottagning. Den är mellan kl. Dumånga som ärslutar akut det sjukockså och behöver vård samma dag besök För med en period av sjukskrivning. vår Triagemottagning. Den äröppen öppen mellan kl.08.30-11.00 08.30-11.00 och 13.00-14.00. Du ringa och akuttid, vår Triagemottagning. Den ärinte öppen mellan kl. 08.30-11.00 Njurunda Vårdcentral vill gärna vara din samarbetspartner i och 13.00-14.00. Dubehöver behöver inte ringa ochbeställa beställa akuttid, utan kommer direkt till vårdcentralen. Där träffar du och 13.00-14.00. Du behöver inte ringa och beställa akuttid, att börja må bättre igen. Vi startar därför en kurs för patienter utan kommer direkt till vårdcentralen. Där träffar duvår vår distriktssköterska som gör en av vårdutanär,kommer direkt tillbli, vårdcentralen. träffar du vår som eller riskerar att sjukskrivna förDär stress, depression distriktssköterska som gör enbedömning bedömning avditt ditt vårdbehov och rätt vårdgivare. distriktssköterska som gör en bedömning av ditt vårdbehov ochhänvisar/bokar hänvisar/bokar till rätt vårdgivare. och ångest. Kursen består avtill åtta fristående tillfällen. Det bästa behov och vara hänvisar/bokar rätt vårdgivare. är att kunna med på alla, till men man kan också besöka vissa När Närdu dukommer kommertill tillvårdcentralen vårdcentralenanmäler/registrerar anmäler/registrerar av träffarna. Träffarna är 60–90 minuter långa och sker på du dig När dui ireceptionen. kommer till vårdcentralen anmäler/registrerar du dig receptionen. måndagar klockan 14.30. du dig i receptionen. Vid intresse av att delta, anmäl er via 1177.se Distriktssköterskemottagning Distriktssköterskemottagning – logga in med bank-id, sök på Njurunda Vårdcentral Distriktssköterskemottagning och fyll i formuläret/kontakta mig/ kurator. Vi önskar att Vidistriktssköterskor distriktssköterskor önskar attni niringer ringeroch ochbokar bokartid tid Se vidare information på www.nvc.nu på 060-51 53 28 eller boka via 1177.se med bank ididnär Vi distriktssköterskor önskar ni ringer och bokar tid på 060-51 53 28 eller boka viaatt 1177.se med bank närnini

Barn ..................................................... från 695:Senior.................................................. från 895:-

LÄNGDSKIDOR SKIN

Rossignol inkl. bindning ...... från 2.195:-

önskar tider för blodtryck, omläggning vivibank har att på 060-51 53 28 eller boka via 1177.semm med id när ni önskar tider för blodtryck, omläggning mm harsvårt svårt att hinna med det på akuta önskar tider för blodtryck, omläggning mm vi har svårt att hinna med det på akutatider. tider. Mån 20/1 & mån 16/3 hinna med det på akuta tider. Mån 17/2 & mån 20/4 För tidsbokning, recept tacksamma om du tidsbokning, receptmm. mm.är ärvivi 1.För Avslappning, andning 5. tacksamma Det gör ont om du ringer mellan kl. 08.00-11.30 vår telefon För tidsbokning, recept mm. på är vi tacksamma om du ringer mellan kl. 08.00-11.30 på vår telefon och rörelsekvalitet Vad är smärta och hur 060-51 53 information på www.nvc.nu ringer mellan kl. 08.00-11.30 på vår telefon 060-51 5328. 28.Mer Mer information på www.nvc.nu Basal kroppskännedom påverkar det oss i vardagen? 060-51 53 28. Mer information på www.nvc.nu (BK) bidrar till minskad

heter från Njurunda Vårdcentral heter från Njurunda Vårdcentral ttider derklkl07.30-16.30 07.30-16.30 stressoch och ångest. Lev Levgärna ochmå måbra-kurs bra-kurs (Välj bekväma kläder) 6. Vad är ångest? Lev och må bra-kurs Livet går upp och ner och ibland Vad drabbas alla berorvidet påav attsaker vi Mån 24/2 & mån 27/4

ttider kl

Livet går upp och ner och ibland drabbas vi alla av saker Mån 27/1 & mån 30/3 känner så häralla ochavhur kan som vivioch blir känner oss nedstämda och Livetgör gåratt upp ner och ibland drabbas vi saker som gör att blirstressade, stressade, känner oss nedstämda och 2. Fysisk aktivitet vien mildra det? oroliga. Ibland medför det period av sjukskrivsom gör att vi blir stressade, känner oss och nedstämda och Vi oroliga. Ibland medför detockså också en period avhantera sjukskrivVivill villfrämja främjahälsan hälsani ivårt vårtområde område Fördjupning om hur fysisk ning. oroliga. Ibland medför det också en period av sjukskrivVi vill främja hälsan i vårt område ning. 07.30-16.30 Mån 2/3 & mån 4/5 aktivitet ning. påverkar vårt Njurunda en för Njurundavårdcentral vårdcentralerbjuder erbjuderdärför därför enkurs kurs förpatienter patienter mående. 7. Känslohantering ViVivill Öppetti der klkl07.30-16.30 villfrämja främjahälsan hälsani ivårt vårtomr om Öppetti der 07.30-16.30 som är, riskerar bli, stress, depresNjurunda vårdcentral erbjuder därför enför kurs för patienter innebär det för dig? som är,eller eller riskeraratt att bli,sjukskrivna sjukskrivna för stress, depresochVad Depression Vad innebär det för dig? Vi vill främja hälsan i vårt om Öppetti der kl 07.30-16.30 Mån 3/2 &ångest. mån 23/3 att bli, sjukskrivna sion ångest. som är, eller riskerar för stress, depresTriagemott Vad innebär det föroch dig?behöver OmDu känslors funktion sionoch och Triagemottagning agning som är akut sjuk Du som är akut sjuk och behövervård vårdsamma sammadag dag sion och ångest. Triagemott agning 3. Stress och hur bryter jag den Vad innebär det för Du som är akut sjuk och behöver vård samma dag Vad innebär det fördig? dig? Kursen består av åtta fristående tillfällen, där vi ger inforbesök vår Kursen av åtta tillfällen, där ger infor- agning. besök vårviTriagemott Triagemott agning.Den Denär är öppen öppen mellan mellan Vad berorbestår min stress på fristående och onda cirkeln? Vad innebär det föroch dig?behöver Du som är akut sjuk mation möjlighet reflektion kring hur stress, Kursenoch består av åttatill fristående tillfällen, där vi Triagemott gerdepresinforDu som är akut sjuk och behövervård vårdsamma sammada da Den 15/1 öppnar vi äntligen mation och möjlighet till reflektion kring hur stress, depresbesök vår agning. Den är öppen mellan hur kan jag hantera den? kl. 08.30-11.00 och 13.00– 15:30. Du behöver inte ringa kl. 08.30-11.00 och 13.00– 15:30. Du behöver inte ringa Du som är akut sjuk och behöver vård samma da besök vår Triagemott agning. Den är öppen mella sion och ångest påverkar oss samt möjlighet att prova på mation möjlighet till reflektion kring hur stress, depresbesök vår Triagemott agning. Den är öppen mel sion ochoch ångest påverkar oss samt möjlighet att prova på Mån 9/3 & mån 11/5 bageriet igen! Disken är 13.00– fylld kl. 08.30-11.00 och 13.00– 15:30. direkt Du behöver inte ringa och beställa akutti d, utan kommer ti ll vårdcenbesök vår Triagemott agning. Den är öppen mel olika verktyg för att må bättre, exvis mindfulness, basal sion och ångest påverkar oss samt möjlighet att prova på kl. 08.30-11.00 och 15:30. Du behöver in och beställa akutti d, utan kommer direkt ti ll vårdcenMån & mån olika10/2 verktyg för6/4 att må bättre, exvis mindfulness, basal kl. 08.30-11.00 och 13.00– 15:30. Du behöver in 8. Grunden till att må bra, med bakelser, bullar, småkakor, och beställa akutti d, kommer direkt tillsom vårdcenkroppskännedom och fysisk aktivitet. Det bästa att olika verktyg för att må bättre, exvis mindfulness, basal kl. och 15:30. direkt Du behöver in tralen. Där ar vår gör en och beställa d,d,13.00– utan titillllvård kroppskännedom och fysisk aktivitet. Det bästa är attkunkun4. Mindfulness våra levnadsvanor tralen. Därärträff träff ardu duutan vårdistriktssköterska distriktssköterska som gör08.30-11.00 en akutti och beställa akutti utankommer kommer direkt vård na vara med på alla tillfällen, men man kan också besöka kroppskännedom och fysisk aktivitet. Det bästa är att kunsurdegsbröd och massor av na vara med på alla kan också besöka tralen. Där träff ar du vår distriktssköterska som gör en och beställa akutti d, utan kommer direkt ti ll vård tralen. Där träff ar du vår distriktssköterska som Medveten närvaro somtillfällen, men Hurman påverkar sömn, kost, bedömning av ditt titillll Där träffar du vår distriktssköterska som tralen. bedömning av dittvårdbehov vårdbehovoch ochhänvisar/bokar hänvisar/bokar vissa av träffarna. Träffarna 60-90 minuter långa na vara med på alla tillfällen, men man kan också vissa av träffarna. Träffarna är 60-90 minuter långa och sätt att öka livskvalitet och är motion, alkohol hur besöka vioch mår tralen. Där träff ar du vår distriktssköterska som bedömning av vårdbehov och annat bedömning av ditt vårdbehov och hänvisar/bokar till gott. bedömning avditt ditt vårdbehov ochhänvisar/boka hänvisar/bok rätt vårdgivare. sker på måndagar efter klockan 14.30. vissapå av träffarna. Träffarna är 60-90 minuter rätt vårdgivare. sker måndagar efter klockan minska stress & ångest. i 14.30. stress och vadlånga kan vioch bedömning av ditt vårdbehov och hänvisar/bok rätt vårdgivare. rätt vårdgivare. rätt vårdgivare. sker på måndagar efter klockanförändra? 14.30. ALLT TILLSATSFRITT Om rätt vårdgivare. OCH Omniniär ärintresserade intresseradelämna lämnameddelande meddelandevia via1177.se 1177.se När du kommer ti ll vårdcentralen anmäler/registrerar När duviakommer Om ni är intresserade lämna meddelande 1177.se till vårdcentralen anmäler/registrerar När titillllvårdcentralen BAKAT PÅ PLATS! Närdu dukommer kommer vårdcentralenanmäler/regist anmäler/regist

Nyheter Nyheter från Njurunda Vårdcentra Nyheter från från Njurunda Njurunda Vårdcentra Vårdcentra

jurunda jurunda Vårdteam jurunda Vårdteam Vårdteam nskar alla önskar alla en önskar alla en en Skön Skön höst! Skön höst! höst!

Välkommen Välkommentitilllloss, oss,du dukan kanäven även Välkommen ti ll oss, du kan även Du kan lista dig hos lista dig på webben www.nvc.nu Du kan lista dig hos lista dig på webben www.nvc.nu Du lista dig hos lista digoss på kan webben www.nvc.nu på oss påwww.1177.se www.1177.se oss på www.1177.se

vaccinering vaccinering vaccinering

Triagemott Triagemottagning agning Triagemottagning

15 januari öppnar vi igen!

Vi i Njurunda Vårdteam Vi Vi ii Njurunda Njurunda Vårdteam Vårdteam önskar alla en önskar önskar alla alla en en Skön höst! Skön Skön höst! höst!

När dui irecepti kommer tiVälkommen ll vårdcentralen du anmäler/registrerar du När dui irecepti kommer till vårdcentralen anmäler/regist du dudig dig receptionen. onen. Välkommentitilllloss, oss, dukan kanäven även dudig dig receptionen. onen. du dig i receptionen. Välkommen ti ll oss, du kan även du dig i recepti onen. lista dig på webben www.nvc.nu lista dig på webben www.nvc.nu För För är lista dig pårecept webben www.nvc.nu Förplanerad planerad titidsbokning, dsbokning,recept receptmm mmär ärvivitacksa tacks Förplanerad planerad titidsbokning, dsbokning, receptmm mm ärvivitacksamma tacksamma För planerad ti dsbokning, recept mm ärvår vi tacks om du ringer mellan kl. 08:00 11:30 på telef För planerad ti dsbokning, recept mm är vi tacksamma om du ringer mellan kl. 08:00 11:30 på vår tele om du ringer mellan kl. 08:00 11:30 på vår telefon om du ringer mellan kl. 08:00 - 11:30 på vår telefon om du ringer mellan kl. 08:00 11:30 på vår tele Klockarbergsvägen 13 Telefon: 060-30749 060-51 53 28. Mer informati on på www.nvc.nu 060-51 53 28. Mer informati on på www.nvc.nu om du ringer mellan kl. 08:00 11:30 på vår telefon 060-51 060-5153 5328. 28.Mer Merinformati information onpå påwww.nvc.nu www.nvc.nu 060-51 53 28. Mer information på www.nvc.nu ons-fre 7.30-17.00, lör 9.00-15.00 060-51 53 28. Mer informatiÖppettider: on på www.nvc.nu

Infl Influensavaccinering uensavaccinering Infl uensavaccinering Vi startar ti den Drop in titider: Vi startar tisdagen sdagen den77november november Drop in der:

Drop Dropin intitider: der: 11 Drop ti08.00-12.00, der: 7/11 7/11 inkl. kl. 08.00-12.00,14.00-16.00 14.00-16.00

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

Vi startar tihar sdagen den 7vid november Om du intein de planerade tiderna, Drop timöjlighet der:


profilen

Godhjärtad gästgivare ger gourmander glädjestunder 12 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE


En frostig vintermorgon veckan före julhelgen, träffar jag januariprofilen vid Salteriet i Junibodsand. Det är på en väldigt vacker plats som denna restaurang med övernattningsmöjligheter ligger. Med havet på tre sidor och med en liten sandstrand alldeles nedanför uteserveringen, kan de bjuda sina gäster på en fantastisk känsla av välbefinnande. En tunn hinna av is har lagt sig i den lilla viken och solen visar försiktigt sina strålar en stund. Niclas möter, liksom solen, upp med ett strålande leende, det ter sig tydligt att han är en mycket varmhjärtad person, som sprider glädje på ett enkelt och naturligt sätt. Han talar livfullt och gott om de personer som varit och är viktiga i livet. Profilen tillbringar sommarsäsongen i Junibosand med sambon Ewelyn, som är restaurangchef. De hyr en liten röd stuga ett stenkast från restaurangen. – Vår dotter älskar att bo här på sommaren, då vaknar det gamla fiskeläget till liv, det blir som ett slags Saltkråkan, med massor av barn i olika åldrar, som umgås och har roligt tillsammans, säger han glatt. Text & foto: Marika Hedin

NÄR NICLAS STRID föddes bodde

familjen i Granlo, men flyttade snart till Östero i Bergsåker, där han var bosatt under uppväxttiden. Under sommarloven jobbade han med sin pappa som till professionen var snickare. När det var dags för yrkesvalet, stod det mellan snickare och kock, han bestämde sig för det senare och gick en tvåårig kockutbildning på Altinska skolan, som då var inne på andra verksamhetsåret i nybyggda lokaler. En tid efter avklarade studier väntade militärtjänstgöringen i Karlskrona, där han gick i försvarets kockskola. – Den gav mig otroligt mycket kunskap, det var den bästa undervisning i konsten att laga mat som man kan få, en ovärderlig vetskap att ta med sig ut i arbetslivet, säger Niclas tacksamt.

UNDER TIDEN SOM aktiv bandy-

spelare på elitnivå, kunde han på ett bra sätt kombinera idrott med arbetet hos Restaurang Grankotten. Där leddes han av köksmästaren Karin Forsmark, en person som kom att betyda mycket både arbetsmässigt och privat. Hon har varit en ovärderlig mentor och en slags ledsagare som varit behjälplig med att stärka Niclas självkänsla och lärt honom att jobba under press. Vid ett av åren hos Grankotten var profilen med och levererade julbord till hela 8 000 gäster. Då gäller det att behålla lugnet för

att kunna tillhandahålla god mat i mängder. SÄSONGSJOBB ÄR VANLIGT

inom restaurangbranschen, jobbet vid Restaurang Lörudden sommartid, växlades mellan vintrar i Norefjället, Hemsedal och Tänndalen. Där gavs, under lediga stunder, möjlighet till skidåkning både på längden och tvären. Niclas utövade även telemarksåkning, en teknik som utvecklades redan på 1800-talet av en norrman från orten Telemark. Under tiden i fjällvärlden blev han kompis med en kille från Västerås, de inledde ett samarbete. Tillsammans, med hjälp av ett ”starta eget bidrag” tog de över konferenscentret, Herrafallet, i Arboga. 2001 TOG NICLAS ett välbehöv-

ligt ”break”, företagandet i Arboga innebar arbete näst intill dygnet runt och det tärde på krafterna. Niclas ville tillbaka till hemorten och under en tid som anställd hos Il Barone, Sundsvall, hade han lärt känna Kenneth Sillman, en kontakt som 2003 ledde till att han gick in som delägare i Restaurang Lörudden och numer är de också delägare i Villa Marieberg. Under skoltiden praktiserade han vid den senast nämnda restaurangen, i dag äger han tillsammans kollegan en tredjedel av stället, han är så att säga tillbaka där det en gång började.

Vad gör du om tio år?

Niclas Strid Ålder: 48 år. Familj: Sambon Ewelyn och dottern Nora. Bor: I Mjösund, Njurunda. Gör: Driver Restaurang Lörudden och sedan 2015 även Salteriet tillsammans med kollegan Kenneth Sillman och de äger också 33 % av Restaurang Villa Marieberg. Äter: Gärna rullader med pressgurka, gräddsås och potatis, stekt abborre är en annan favorit. Dricker: Vatten och ibland ett gott vin. Motto/devis: Sunt förnuft, då det gäller att sköta om sin kropp. Passion: Stillheten i fjällvärlden, ett bra sätt att komma bort från stressen. Det här visste du inte om Niclas: I årskurs 6, fick han prova på dans genom idrotten och fattade tycke för denna. Dansandet pågick några år, men när smink blev ett måste i tävlingsmomentet fick Niclas nog av denna aktivitet och lade istället krutet på en annan sport. Denna idrott var bandy och han kom så småningom med i Selångers A-lag, där Ingemar Aava var en av lagkamraterna. Profilen har i denna sport varit mycket framgångsrik, vilket ledde till spel i juniorlandslaget.

– Det finns många tankar och planer, så det får tiden visa, säger Niclas. Om mer tid funnits, vad skulle du göra med den?

– Då skulle jag vilja träna mer, hänga med dottern Nora på längdskidor, hon är aktiv i Stockviks SF. Vad är det bästa med Njurunda?

– Samverkan, alla hjälpsamma människor. De fina ”pärlor” vi har längs kusten. Att det mesta finns tillgängligt. ÄR MAN KRÖGARE och julbordsmakare i dessa tider, blir det inte så många timmars sömn i december. Niclas ska efter vårt möte, ge sig i kast med att göra 140 kilo Löransröra fördelat på ett otaligt antal byttor, det är en slags fisksås som många har fått smak för och vill ha på sitt julbord hemmavid. Just nu känns sommaren avlägsen, men Niclas bjuder avslutningsvis på en rolig händelse som utspelade sig en av de somrar då värmen höll i sig länge och väl. I värmeböljan ville folk bara äta kall mat och det beställdes i stort sett bara smörgåsar, efter några veckor var Niclas så trött på detta och hettan var påtaglig. Då slängde han av sig förklädet, hoppade i havet, simmade ut till piren och tillbaka, sedan fortsatte han som tidigare med att leverera allsköns mackor till hungriga matgäster.

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

13


må bra För över 30 år sedan började jag med yoga och upptäckte andningens betydelse för hälsan. Jag praktiserade sporadiskt utan någon större effekt förrän jag på en kurs fem år senare testade frigörande andning. Efter den kursen var jag ”frälst” på andning. TEXT: ROGER KANGAS • FOTO: MOSTPHOTOS.COM

Breathwork

– andning för liv och hälsa upplevt innan och gav mersmak att utforska mitt inre, vilket ledde till många resor och kurser runt om i världen.

ANDNINGENS BETYDELSE FÖR

hälsan och olika andningstekniker har varit känt i flera tusen år inom yogan men till Västerlandet kom det inte förrän på 1960-70 talen, då allt hände på många fronter. Leonard Orr, som 82 år gammal lämnade oss i september 2019, var den som introducerade frigörande andning i väst. Det finns förstås andra spännande andningssätt men just detta är ett enkelt sätt att komma i kontakt med kroppen och eventuella förträngda eller bortglömda känslor. När vi kan frigöra dessa får vi en större förståelse för vårt beteende, våra tillkortakommanden och kan – om vi väljer det – göra en förändring i livet. Jag ser det som en storstädning av kroppen, inifrån och ut.

OM DU SLUTAR andas så dör du

Andningen påverkar nervsystemet. Utan ditt nervsystem skulle du inte ha en fungerande kropp, ingen tänkande och kännande hjärna.

NÄR VI PRATAR om kalla vinterbad så kommer förstås andningen in, andningen gör dig mer närvarande och påverkar din biokemi så till den grad att du förändrar din kroppstemperatur. Du har kanske läst om halvnakna munkar som sitter och mediterar i Himalaya och snön smälter runt om dem.

I MITT FALL, när jag för första

gången gjorde frigörande andning, hände så otroligt mycket i min kropp, det var som om hela mitt nervsystem omstartades och jag kände mig pånyttfödd. Det gjorde mig även nyfiken på livet på ett sätt som jag inte

och om du blir mer medveten om din andning så lever du mer och framförallt mer närvarande, är min filosofi. Enkelt och egentligen självklart. Andningen påverkar ditt nervsystem – som är det system som står över allt annat i dig. Utan ditt nervsystem skulle du inte ha en fungerande kropp, ingen tänkande och kännande hjärna.

Våra cellers kärnkraftverk, mitokondrierna, lever på bra mat och syrgas.

14 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

I DAG HAR holländaren Wim Hof

blivit en stor kändis i sociala medier, då han med andningens hjälp kan gör helt otroliga saker utan att påverkas av yttre omständigheter som kyla, virus och mentala blockeringar. Hans vision och mission är att förändra ett gammalt sätt att förhålla sig till världen. Min mission är liknande, att finna vår fulla potential, detta för ett gemensamt mål, nämligen: fred på jorden. Breathwork, rebirthing, pranayama, frigörande andning – kärt barn har många namn, men sammanfattningsvis; utan andning inget liv. Med andningen kan vi faktiskt förändra ända ner på cellnivå. Vi tillför syre till cellernas kärnkraftverk, mitokondrierna som producerar ATP, energi för livet i oss. Mitokondrierna lever på bra mat och syrgas och har du en god balans på det så lever livet gott med dig. Keep on breathing!

Wim Hof: https://www.youtube.com/watch?v=tybOi4hjZFQ


NU FINNS ÄVEN FOTVÅRD HOS OSS! Klassisk fotvård

495:-

75 min. Fot och underbensmassage samt lack av tånaglar ingår. Erbj. gäller t.o.m. 15/2.

Boka via njurundaskonhet.se eller 070-242 27 69

Få motion och tjäna pengar!

DELAD GLÄDJE – ÄR DUBBEL GLÄDJE! Vill du ha ett rörligt och givande extraknäck, ett som ger dig både pengar och motion? Då är du välkommen till SDR! Vi söker just nu personal för utdelning av reklam och samhällsinformation. För frågor eller ansökan kontakta oss: sdr224@sdr.se eller 060-14 20 50. Läs mer om jobbet: www.delareklam.nu

Träffa Njurundaföretagarna på årets

LEVA OCH BOMÄSSA Gärdehov 27-29 mars

Har du alkoholproblem eller är du orolig för någon i din närhet? Kvisslebygruppen har öppet varje kväll från kl 19.00 Tel: 072-217 34 15 E-post: aakvissleby@gmail.com Besök: Älvgatan 6C, Kvissleby (ingång från gaveln mot Bryggargränd)

MÄSSAN MED FRI ENTRÉ I DAGARNA TRE! Här kan du shoppa, strosa, njuta, inspireras, få råd och tips om det mesta i livet. Vill du ställa ut? Kontakta oss! Jane 070-306 02 18 Jeanette 070-588 46 66

levaochbomassan.se sundsvallslevabomassa

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

15


må bra

Friluftsliv året om – med skidor, vandring och Mulle Även i fjol genomfördes fyra vandringar och då gick vi i Juniskär, Galtström, Skatan och som här med Medelpads botaniker på en historisk tur nära Berga by.

Vi kliver i vandrarkängorna så snart vintern släppt sitt grepp och har flera roliga vandringar på gång. Exakta datum och samlingsplatser klarnar i vår. VANDRINGARNA GENOMFÖRS MED NJURUNDAFÖRETAGARNA I SAMARBETE MED OLIKA FÖRENINGAR OCH FÖRETAGARE

I SLUTET PÅ maj traskar vi i blomsterkungen Linnés fotspår och bestiger Nolbykullen. Ett bra förhandsbesked säger att Carl von Linné själv dyker upp – han vill återse ”Norbyknulen” där han var 1732 i starten på den banbrytande Lapplandsresan.

vandring under fullmånen och vi spanar efter fladdermöss vid en liten sjö med utrustning så Batman kan höras. Möjlighet till bad med nattbelysning! Vi startar även då i Bergafjärden.

I JUNI STARTAR vi i Bergafjärden

och går till Marna och det hemlighetsfulla Oljeberget.

I JULI LÄGGS ett doftspår av

surströmming i krokarna av Junibosand – en vandring vi aldrig lär glömma!

16 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

I AUGUSTI BLIR det sen kvälls-

Kontakt: Lotte Nord 070-284 80 84 Mingen Skrängstasjön Intresseförening eller Njurundaföretagarna


FamiljeMulle

för yngre barn startar i vår

Hej alla företagare Hej alla företagare

Behöver du hjälp med att Behöver du hjälp med att placera företagets överskott? placera företagets överskott? Välkommen in och prata Välkommen in och prata med oss så hjälper vi dig. med oss så hjälper vi dig.

Tel 060-52 74 60 kvissleby@handelsbanken.se Tel 060-52 74 60 handelsbanken.se/kvissleby kvissleby@handelsbanken.se handelsbanken.se/kvissleby

Vi ser fram emot aa få träffa er. Lars & Andreas Friluftsfrämjandets alpina skidskola för alla nivåer är mycket populär. Start i början på februari.

FRILUFTSFRÄMJANDET

”FAMILJEMULLE” FÖR LITE

I NJURUNDA har alpin

skidskola på alla nivåer tre helger i rad i början på februari. Mycket populärt så skynda dig att anmäla!

yngre barn och förälder/ föräldrar startar i vår. Håll utkik – det kan även bli en grupp för lite äldre barn ”Strövare”.

DEN NYA STUGAN vid

Kontakt:

Fiskdammen i Nolby invigs preliminärt i mars. Och längdskidspåret är igång runt dammen när snön är på plats. Platt och nybörjarvänligt!

www.friluftsframjandet.se (sök Njurunda)

ILL T N E M R E M T O e! N K v L E er ic s C Ä h c V T IVTepumpar ot! m ge R Å s, vär Rotavdra v V v om a nyyj Allt in Glöm

inte

eller Facebook: Friluftsfrämjandet i Njurunda

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

17


må bra

Fyll din BuJo med:

Veckoplanering Att göra-listor Veckans mat Dina mål för året ”Habit Tracker (följ upp dina nya vanor) Mood Tracker (följ ditt mående) med mera

Lifehack för nya Saker som kan göra livet enklare är alltid bra, här får du tips hur du kommer igång med din egen personliga kalender och hur du skapar en ”mood tracker”. TEXT: MALIN JOHANSSON FOTO: UNSPLASH, BURDE.COM

KÄRT BARN HAR många namn och i dag finns inte bara det som en gång i tiden kallades kalender, eller almanacka, i dag har konceptet utvecklats. Välj själv vad som passar dig! BULLET JOURNALS (förkortas BuJo)

har nu varit på tapeten i några år. För dig som har undgått vad detta är så kan det kort beskrivas med att du gör din egen kalender från ett tomt anteckningsblock. Ofta används ett med små prickar i ett rutmönster (fungerar som stödpunkter vid ritande av linjer med mera), därav namnet Bullet Journal.

En Bullet Journal innehåller oftast även mood trackers, teckningar, listor, veckoplanering med mera. Skrivet i olika färger och dekorerat med washitejp, ritade doodles (klotter), stickers och annat fint du hittar på själv. RYDER CARROLL (digital

produkt­designer och författare) från New York var upphovmannen till detta. Han diagnostiserades med inlärningssvårigheter och behövde komma fram till ett system som kunde hjälpa honom bli mer fokuserad och produktiv.

18 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

Bulletjournal.com beskriver det som en metodik istället för endast kalender. Ett sätt att utöva mindfulness. Vi ska inte bara tänka på vad vi ska göra utan även på varför. VILL DU LÄRA dig mera om

Bullet Journaling föreslår vi att du besöker Pinterest där det finns en uppsjö idéer och förslag på vad du kan ha med i din egen BuJo. Tycker du i stället att det blev alldeles för avancerat men ändå vill ha ut lite mer av din kalender än bara datum och kanske namnsdagar då har vi ett annat förslag – personlig kalender. En personlig kalender är ett mellanting mellan


Lifeplanner rosa 2020 och FriXion-pennor hittar du bland annat hos Alloffice.se

Skapa en Mood Tracker I din personliga kalender föreslår vi att du har en Mood Tracker för varje månad. Det är ett sätt att följa upp ditt mående på ett enkelt sätt. Du behöver inte skriva ned vad som hänt eller någonting, endast notera per dag hur du mått utifrån förslagvis fyra alternativ som du bestämmer själv, till exempel: Glad, Lugn, Ledsen, Stressad. Den enklaste varianten är att i ett vanligt rutnät skriva ned dina alternativ och varje dag. Varje alternativ har en egen färg, till exempel Glad = gult. Är du glad en dag så gör du den dagens ruta gul etcetera. Efter en månad kan du se vilken färg du har mest av. Du kanske upptäcker att du inte mår så dåligt eller är så stressad som du tror eller tvärtom, du är mer stressad än du tror och behöver fundera över hur du kanske kan ändra det. En mood tracker behöver inte vara ett rutnät, det kan vara vad som helst som du fyller i med dagens färg, till exempel ett berg som i bilden under.

året en vanlig hederlig kalender med främst veckans dagar och den mer avancerade BuJo:n. I DAG FINNS några olika att köpa

men upplägget är liknande. Du får designa din egen kalender utifrån ett antal valmöjligheter (som är rätt omfattande) och sedan trycks den och skickas hem till dig. Resultatet blir lite liknande BuJo:n men du behöver inte skapa allting själv från scratch. Två webbutiker där detta går att beställa idag är Personlig almanacka.se och SoTypicalMe.se. Personligalmanacka.se berättar på sin hemsida att företaget startade 2006 när frun Paula i familjen ville ha en lite roligare kalender för sina studier än vad som fanns att hitta. Hennes man Anders som jobbat i den grafiska

Införskaffa några fina pennor till din BuJo/ personliga kalender. Varför inte använda FriXion (Pilot) pennor som går att sudda ut!

Det kanske låter konstigt men prova! Ofta får vi råd att skriva ner hur dagen varit, men ibland är detta bara för jobbigt och blir aldrig av. Då kan det här vara ett bra alternativ och ett fint sätt att smycka din kalender. Gör hjärtan eller små blommor över en hel sida och fyll dem med dagens färg! Om kalender inte är din grej så finns det även appar för detta. Till exempel. ”Daylio – humördagbok” i Google Play.

branschen överraskade henne då med att göra en helt egen kalender. Men föga förstod han vilken succé det skulle bli. De som såg Paulas almanacka ville ha en egen och maken tänkte att han kunde göra några till, startade en webshop och gjorde kalendrar med färgskrivare, manuell skär- och stansmaskin. Men beställningarna strömmade in och i dag har företaget 15 anställda. Både hos Personligalmanacka. se och SoTypicalMe.se har du möjlighet att prova att designa en egen kalender utan att du behöver beställa den. Vill du inte designa din egen kalender själv men ändå ha någonting liknande finns det också färdiga så kallade Lifeplanners i många webbutiker i dag, till exempel Pinkypine.com/ se, Adlibris.com/se och Alloffice. WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

19


må bra Företaget Ditt Liv, som ägs och drivs av Emelie och Christina Söderström, sätter kunden i fokus. Företaget är verksamt inom hemtjänsten och har för närvarande sina lokaler i den gamla fabriksbyggnaden i Svartvik. Företaget har nyligen köpt en villa i Hemmanet som kommer att ge många positiva effekter för kunderna och personalen. TEXT: LENNART UGGELDAHL • 070-384 22 25 • LENUGG@GMAIL.COM • FOTO: LENNART UGGELDAHL & MOSTPHOTOS.COM

Från brukare till personlig kund med Ditt Liv i fokus KOMMUNEN ÄR uppdragsgivare och man arbetar nära en handläggare som behovsprövar en inkommen ansökan om hemtjänst. Finner kommunens handläggare ett hjälpbehov, sker en beställning hos till exempel Ditt Liv. – Jag vill alltid träffar personen, den blivande kunden, för att bilda min egen uppfattning om vem det är och så får dom träffa mig. Jag tar reda på vilka önskemål som finns och om det är något speciellt personalen ska tänka på när de kommer, säger Emelie. EFTER MÖTET MED kunden sker en genomgång med personalen. Företaget anställer bara kompetent personal oavsett etnisk bakgrund. I regel är det personer med undersköterskeutbildning som arbetar i företaget. – Jag vill anställa personer med en bra självinsikt, som vill något med sitt liv och det spiller över positivt på våra kunder. Vi har mycket vidareutbildning av personalen, då vi även får tillfälle att träffas och utbyta erfarenheter. Det är ett ensamt jobb, så träffarna är viktiga, säger Emelie.

Många är de ämnen som ingår i vidareutbildningen såsom palliativ vård (vård i livets slutskede i hemmet), hot och våld, tunga lyft, vård av dementa kunder, hantera en brandsituation. – Listan kan bli lång, men det är viktigt att personalen känner en trygghet i sitt ensamarbete med kunderna, påpekar Emelie. DET FINNS EN del regler för den

som ska arbeta i hemtjänsten hos företaget Ditt Liv. Avlagd tystnadsplikt, ingen rökning på arbetstid och dokumentationshantering är några exempel som personalen har att hålla sig till. Ditt Liv har nära kontakter med hemsjukvårdens sköterskor i medicinska frågor kring kunderna. Man har ett bra samarbete med SSIH (Specialiserad Sjukvård i Hemmet) när det gäller sjuka kunder som kräver speciell omsorg.

HEMTJÄNSTEN HAR EN lång historia bakom sig. Vid 1960-talet började hemtjänst finnas inom kommunerna i Sverige. Före den tiden var hemtjänsten något som ordnades mer ideellt.

20 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

Vi har ett spännande jobb. Den ena dagen är inte den andra lik. Jag vill tipsa om en bra information om hemtjänsten på nätet. Sök på seniorval.se, där finns mycket bra information att hämta.

Hemtjänst i olika former har alltid funnits. Man har gått hem till varandra och hjälpts åt om någon varit sjuk eller haft det svårt på olika vis. Traditionellt har arbetet utförts gratis av kvinnor. Att hemtjänsten började arrangeras kommunalt i början på 60-talet berodde på att allt fler kvinnor började förvärvsarbeta. Barnen lämnades på dagis. Arbeten som omsorg om barn och äldre gick från att vara obetalda kvinnoplikter till att vara riktiga arbeten.
Man ändrade också på den tidigare rådande idén om att äldre framförallt skulle erbjudas vård på ålderdomshem. Ganska snart insåg kommunerna kostnaderna för att hålla och bygga ålderdomshem. Hemtjänstens och hemvårdens insatser styrs utifrån flera lagar. I första hand enligt Socialtjänstlagen (SoL), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Det åligger varje kommuns socialtjänst att besluta om vilka insatser som respektive individ är i behov av,


Emelie har fått flera hedersomnämnanden som ”mest företagssamma människa” genom åren. Diplomen får förstås följa med till nya villan på Hemmanet.

hur företagen styr och leder verksamheten. Utbildningsnivån på personalen ska stämma mot de krav som verksamheten kräver. Företaget Ditt Liv fyller dessa krav och är certifierad enligt kontrollerande IVO (Inspektionen för vård och omsorg) – VÅRA KUNDER får alltid komma till oss om de önskar. I första hand är det färdtjänst som gäller men om det inte går hämtar vi dem så alla som vill kan komma då och då till gemensamma träffar här på kontoret. Programmet kan bestå av bingo, allsång, sittgympa – allt för att stimulera våra kunder och skapa trivsel, säger Emelie.

Emelie ser fram emot att kunna bjuda in till gemensamma träffar när företaget flyttat in i villan på Hemmanet. Den grönskande trädgården blir en fin bonus för både kunderna, deras anhöriga och personalen.

utifrån gällande lagstiftning, och därefter bevilja eller avslå den sökta hjälpen. Vård enligt HSL beslutas i regel av en läkare men kan också beslutas av en sjuksköterska. Efter beslut ska respektive hemtjänstgrupp i samråd med individen själv göra upp en individuell arbetsplan. Man planerar över hur hjälpen ska utformas och genomföras. Det råder valfrihet inom den svenska hemtjänsten. Det finns

både privata och kommunala hemtjänstutförare och båda alternativen kostar lika mycket. Samtliga hemtjänstutförare får den ersättning som är bestämd av kommunen från början. Det innebär att utförarna inte kan tävla om att ha det lägsta priset. De privata utförarna utför även tilläggstjänster. Om en person inte får till exempel städning beviljad, kan den köpas som en hushållsnära tjänst. Det finns

också utförare med olika inriktning, till exempel med språklig, religiös eller kulturell kompetens. Det är biståndshandläggaren i kommunen som bedömer vilka insatser en person är berättigad till. Handläggaren kan också informera om vilka hemtjänstutförare som finns. Det infördes en ny lag 2018 som kräver att företag inom hemtjänsten fyller kraven för en certifiering. Det sker kontroll av

DITT LIV HAR köpt en villa vid Hemmanet i Njurunda dit man flyttar inom kort. Tanken är att kunderna ska få komma till villan för gemensamma träffar. Speciellt under sommaren kan kunderna komma och få uppleva en grönskande trädgård. Villan vid Hemmanet kommer att bli en träffpunkt för Ditt Livs kunder, anhöriga och personal. – Vi har ett spännande jobb. Den ena dagen är inte den andra lik. Jag vill tipsa om en bra information om hemtjänsten på nätet. Sök på seniorval.se, där finns mycket bra information att hämta, avslutar Emelie Söderström.

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

21


hus&hem Med ett nytt år kommer även nya löften och nya idéer. Man plockar ner julgardiner och stjärnor. Vad vill vi ersätta det varma ljuset med? Några börjar rensa och andra vill måla om. Måste vi följa trender? Nej, men det kan vara det roligaste jag vet. Det kan betyda förändring, framåt och nu 2020 tror och hoppas jag att det betyder att vi ska tänka mer hållbart i längden. TEXT & FOTO: LINN OHLSSON RASMUSSON KÖK: NORDISKA KÖK • TAPETER: ECO, BORÅSTAPETER, MIDBEC, WILLIAM MORRIS & CO FÄRG: ALCRO • INREDNING: H&M HOME, FLORINA BLOMMOR, RUSTIKA HEM, DET GODA BRUKET

Vågade mönster, natur och retro – möt inredningsåret 2020 INREDNINGSTRENDEN 2020 har

långsiktighet som genomgående tema. Det vi älskat från många årtionden bakåt kommer tillbaka till hemmen, i form av färg, möbler och tyger. Slit och släng konkurrerar med olika träslag och klassiska ting och vi second hand-shoppar mer än någonsin. En väldigt ekonomisk trend. Och hur mycket kan man inte förändra en möbel med lite färg? Små medel kan göra underverk! Här har jag samlat lite inspiration med vårens inredningstrender. VÄGGAR 2020 SKA helst målas i en färgskala i dova matta färger så som rosa, blått och grått. Lister och dörrar får gärna vara målade i samma ton. Inbyggda bokhyllor som många hem föll för förra året hänger kvar som en snygg inredningsdetalj och inte minst som bra förvaring. Om man vågar att gå in i tapetdjungeln så får man gärna våga rejält. Det saknas inte alternativ på de färgstarka valen. Djurmönster, naturmönstrat, storblommigt eller grafiskt. Gröna, blå, vinröda eller varför

inte släppa in vårsolen tidigt med gula sprakande tapeter? Aldrig tidigare har gula tapeter klätt hemmen så väl som till mörka gamla möbler och mjuka mattor. Det är färg på tapeterna som ligger överst på listan av trender, matchande med mörka linneskåp och drinkvagnar i mässing. Divansoffan byts ut mot en soffgrupp. Plats för att umgås.

de torkade kvistarna som ett alternativ att sätta i både matta porslinsvaser och krukor i olika former. Det är både praktiskt och otroligt snyggt. OM MAN INTE tycker om att följa

MATERIALET MAN SKA satsa på

detta år är trä i olika träslag och nyanser. Naturmaterial gör hemmen varma och är något som syns i de flesta möbelbutikerna. Trä är även något som kommer både på köksluckor och möbler. Köken har gått från vitt och blankt till färgsprakande och spännande. Betongljusstakarna byts ut mot glas och ljusen får gärna blandas och samsas i olika nyanser av grått och grönt.

FÖR ATT KLÄ blommorna lite extra fint nu mot våren så finns vackra krukor med ansikten på. Man finner sådana i var och varannan inredningsbutik i olika utföranden. Nu finns även

22 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

Stormönstrade tapeter, naturmaterial och glas trendar i vår. Lampor i rep är en snygg inredningsdetalj som både lyser upp i mörkret och är väldigt fina att titta på. Ni hittar dem hos Det goda bruket i Matfors.

trender så kan man backa några årtionden med mycket gott samvete då det är mer och mer tydligt att tv-serien Vår tid är nu inspirerar stort i inredningsväg. Många hem väljer att blanda second hand-möbler med de storblommiga tapeterna. Möbler målas och tapetseras om. Tyger i linne och sammet pryder sofforna och barnrummen får gärna vara 60-talsinspirerade med mönstrade väggar, sängar i järn och brandgula filtar. Värmen har verkligen kommit in i väggarna och plastleksaker byts ut mot trä. Det blir hemtrevligt, varmt och man kastas bakåt i tiden. ÄR 2020 ÅRET då vi blir mer klimatsmarta och tänker mer hållbart? Jag tror det. Och fint blir det absolut, vilken trend vi än väljer att följa.


Det är mönstrade tapeter i färg som ligger överst på listan av trender. Gärna matchat med mörka linneskåp och drinkvagnar i mässing. Det blir hemtrevligt, varmt och man kastas bakåt i tiden.

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

23


hus&hem

De torkade blommorna kommer fortsätta, vi säljer mycket sånt. Det är ju både praktiskt och snyggt.

Johanna Lindberg på Florinas blommor tror på en ljusare vår inredningsmässigt. Än har de bara fått in en bråkdel av vårnyheterna. Bubbliga glasvaser, torkade kvistar samt blomkrukor med ansikten och djurhuvuden kommer vi att få se mer av i vår.

DET GÅR MOT ljusare tider

och det gör även inredningen. Gärna dova färger och ljusrosa. Glasvaser och torkade kvistar är ett måste i det trendigaste hemmet. Johanna Lindberg på Florinas blommor visar upp lite vårnyheter. Glas i olika former kommer fortsätta, gärna bubbliga former

samt ansikten på krukor. Både människoansikten samt djurhuvuden är populärt. Att matcha det till glasvaser med torkade kvistar passar ju väldigt bra ihop. – Har man en vas med ett ansikte så behöver man inte ha så mycket som händer runtomkring. Den gör väldigt mycket, tipsar Johanna.

För den som hellre målar än sätter upp mönstrade tapeter är det dova, matta färger som gäller på väggarna. Lister och dörrar får gärna målas in i samma ton som väggfärgen. Här ses några av Alcros nya vårnyanser.

24 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

– De torkade blommorna kommer fortsätta, vi säljer mycket sånt. Det är ju både praktiskt och snyggt. Men detta är bara ett provsmak på våren, snart kommer alla vårnyheter in så det ser vi fram emot. Det blir nog en ljusare vår inredningsmässigt, säger Johanna Lindberg.


Carline Johansson på Colorama i Sundsvall visar upp en mörkblå skönhet som kallas ”jordgubbstjuven” på grund av fåglarna och jordgubbarna i mönstret.

VI HAR BESÖKT Colorama i

Sundsvall för att få höra hur de ser på tapetfronten inför det kommande året. Det syns väldigt tydligt i tapethyllorna att stora mönster i olika färger tar över. Man vågar tapetsera alla väggarna i samma härliga tapet nu och det är inte bara fondväggar som gäller. – Det är mycket mönstrat och mörkare toner i blått som

hägrar, man vågar ta i mer på väggarna nu. Det helvita sterila är på väg bort. Det går även mycket mot det blå hållet samt terracotta, rosa och senapsgult i olika mönster, säger Caroline Johansson som är inredningsrådgivare på Colorama. – Kalkväggarna hänger kvar men inte i samma tappning och det är mer vågat nu, fler tapetserar och om de målar så får gärna lister samt dörrar följa i samma färg. De som renoverar villor osv väljer ofta de mer dova tapeterna som lutar mer åt sekelskiftet. Småmönstrat och grönt, förklarar Caroline Johansson. WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

25


byavakt

Maratonhelg

med nya Byavaktsbilen HELGEN FÖRE NYÅRSSKIFTET

genomförde Njurunda Byavakt sin tredje maratonhelg; första gången var december 2016, andra gången juni 2018 och nu december 2019. Vår nya Byabil har rullat från fredagkväll till måndagmorgon i princip oavbrutet. Under Maratonhelgerna får vi unika möjligheter att förutom att synas på lite andra tider än vanligt och på platser vi sällan besöker annars även förmånen att dels lära känna ortsbor runt om i hela Njurunda och även varandra internt inom Byavakta. Det sistnämnda genom

att vi inte alltid kör med våra ordinarie partners dessa helger, dels att avlösningen var sjätte timme ger en trevlig möjlighet till samtal och erfarenhetsutbyte. Sist men inte minst…möjligheten att få se fina soluppgångar och solnedgångar är en härlig bonus! VI KAN OCKSÅ sammanfatta

Maratonhelgen genom att saxa fritt ur den avslutande interna körrapporten: ”Klockan är drygt 6 på måndagsmorgonen då vi vrider av nyckeln för sista gången,

Maratonhelgen är över för denna gång. 60 timmar i sträck har vi varit igång fördelat på tio 6-timmars skift. Hur stor nytta vi gjort är omöjligt att säga, hur mycket vi förhindrat eller försvårat likaså. Vi har dock synts, vi har funnits till, vi har märkts och vi har skapat trygghet...det kan ingen ta ifrån oss, någonsin.”

Vill du tipsa oss om sånt som händer eller är du också intresserad av att bli en av oss – en äkta Byavaktare? Vill du veta mer innan du tar steget?

Nästa Maratonhelg blir troligtvis under sommaren. Till dess så rullar vi på som vanligt under dagar, kvällar och nätter.

så pratar vi vidare!

Klockan är drygt 6 på måndagsmorgonen då vi vrider av nyckeln för sista gången, Maratonhelgen är över för denna gång. 60 timmar i sträck har vi varit igång fördelat på tio 6-timmars skift. Hur stor nytta vi gjort är omöjligt att säga, hur mycket vi förhindrat eller försvårat likaså. Vi har dock synts, vi har funnits till, vi har märkts och vi har skapat trygghet... det kan ingen ta ifrån oss, någonsin.

KVISSLEBY OPTIK & PRESENT Se bra ut och se bra ut! Här finns bågar för alla smaker och glas från svenska Optileks. Vi har även budgetpaket.

Hör gärna av dig via telefon – ring Byavaktsbilen på

076-138 82 07 Mer info om Njurunda Byavakt och vår verksamhet finns även på Facebook.

Byavakten gör skillnad! Byavakten behövs! …och du behövs i Byavakt!

I Kvissleby har vi Gratis parkering

med P-skiva. Varför trängas och leta parkeringar i stan och på Birsta? Drop-in för körkortsfoto.

Öppet: Mån-tors 10.00-17.00, fre 10.00-14.30 Affärsg. 14C, Kvissleby, www.kvisslebyoptik.se, 060-56 07 45

26 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE


15-ÅRSJUBILEUM

JILL JOHNSON

LÖRDAG 27/6 2020 KL 18.00 GALTSTRÖMS BRUK

NORRLANDS STÖRSTA PICKNICK BILJETTER: ENTRESUNDSVALL.SE MEDTAG EGEN CAMPINGSTOL & EN FY LLD PICKNICK-KORG


öppet hus

Brandstationen höll öppet hus på julaftonen

Att vara ofrivilligt ensam under julaftonen är tyvärr något som allt för många får uppleva. Ett tragiskt utanförskap där den saknade gemenskapen överskuggar både julklappar och skinka. Att inte få tända ljusen med någon, äta ensam, ingen julkram. Helt enkelt ingen som önskar en god jul. Så på julaftonen höll brandmannen Simon Lodén öppet hus på brandstationen för alla som var ensamma under julaftonen. TEXT: VIOLA BOGSTAG, WEBBMERA FOTO: MICHAEL EDLUNDH

28 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE


Fredrik, virkesköpare Njurunda tel 060-19 34 38

sca.com/skog

Julaftonen på brandstationen bjöd på såväl mat, fika och julklappar skänkta av både företag och privatpersoner.

var Michael Edlund från Byavakt och hans fru Lena på plats och hjälpte Simon att få till det riktigt mysig på brandstationen. Det var många som hade sponsrat fika, mat och klappar och eftermiddagen blev riktigt trevlig. Under kvällen kom även polisen på besök och fikade tillsammans med de övriga.

DET SOM GICK direkt till

hjärtat var nog kvinnan som berättade att hon inte firat jul tillsammans med någon sedan 2002. Hon tvekade länge innan hon bestämde sig för att göra ett besök på brandstationen.

– Den berättelsen var ett bevis på hur viktigt detta arrangemang var, berättar Michael. – Roligt att se alla Njurundabor som gick ihop för att göra något fint tillsammans, säger Simon. Nu hoppas han att detta ska bli ett återkommande arrangemang på brandstationen även om inte han själv kan medverka. I samband med öppet hus på julafton så vill Simon tacka alla som bidragit med både fika, mat, presenter och kärlek. Det blev en jättemysig dag för alla som var där då de både fick öppna paket och äta god mat.

Julklapparna som inte delades ut på julafton går vidare till kvinnojouren och barnsjukhuset. Maten och fikat som blev över delade vi ut till Tingsta och Skottsundsbackens äldreboenden. TACK TILL: Ica Kvantum Kvissleby, ICA Supermarket Bommen, OKQ8 Kvissleby, Shape, Opalen, Vasa bryggeri, Lindbloms sport, NT Byggmaterial, Njurunda församling, Blomsterfröknarna, Njurunda Friskola, Njurunda Byavakt, Levande Filter, Peak Performance, Leklust/babyproffsen, Leos Lekland samt alla privatpersoner som kom med både fika och klappar!

Vad kan jag göra för dig och din skog? Skogsbruk behöver inte vara krångligt. Vill du börja arbeta med din skog hjälper vi dig gärna att få en god överblick och tillgång till de verktyg du behöver för att nå dina mål med skogsbruket. En av virkesköparna i området är Fredrik Lundgren. Ring honom för att höra mer om skogliga tjänster som kan öka värdet på din skogsfastighet. Din lokala virkesköpare hittar du alltid på sca.com/skog eller i Skogsvinge. Foto @ Michael Engman

INNAN DE INBJUDNA kom

God fortsättning önskar Räddningstjänsten Njurunda genom Simon Lodén WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

29


senioren SPF Nivrén brukar ha roligt på sina möten, men årets sista månadsmöte blev ändå något utöver det vanliga. TEXT & FOTO: GUNNEL ERIKSSON

Mikael Sjöbom och Tomas Lindström spred glädje i vintermörkret.

Julstämning med SPF Nivren i Svartvik NORMALT BRUKAR DET serveras

gröt och skinkmacka på Värstaborg inför julen, men den här gången fick vi komma till Svartviks mysiga lilla kyrka och lyssna på alla de välkända julsångerna. Vår egen SPF-kör ledd av Olle Svedin inledde konserten. Därefter framförde tenoren Tomas Lindström och gitarrvirtuosen Mikael Sjöbom många fina julsånger, både välkända och mindre kända, allt från Koppången till Betlehems stjärna. Om inte förr, så infann sig julstämningen nu.

EFTER KONSERTEN IKLÄDDE sig

herr och fru Nordström knallgula reflexvästar och ledsagade oss över gamla E4:an – alla med livhanken i behåll – till Svartviks herrgård. På herrgården var det vackert dukat med levande ljus. Glöggen, gröten och skinkmackorna smakade förträffligt och julstämningen klättrade upp ytterligare ett snäpp. Vi enades om att måndagseftermiddagen varit helt fantastisk och önskade varandra en riktigt god jul.

Skönsjungande SPF- kören med Olle Svedin i förgrunden.

Vinterrea på ett antal demokaminer!

30 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

Forsavägen 5 • Harmånger • 0652-307 81 • 070-677 55 15

www.varmebutiken.nu LUFTVÄRMEPUMPAR från HELHETSLÖSNINGAR Ring oss för aktuella kampanjer!

Störst i Hälsingland på kaminer!


Händer i vinter

på Folkets Hus i Kvissleby

Lördag den 1 februari, kl. 16.00 Gnarpsgänget

Myre Diner

Lördag den 7 mars, kl. 16.00 Marie & the Hot Rod Hearts

Måndag-Torsdag 10-15 Fredag-Lördag 10-21 Söndagar 10-20

Entré: 150:-

Entré: 150:-

Söndag den 29 mars, kl. 15.00 Nevergreen BigBand Vokalister: Gertrud Jonsson & Erik Nyberg Entré: 150:-

Lunch, Al a carte, Take Away, Catering, Kiosk, Firmafester, Barnkalas

mycket mer! Lunch • AlOch a carte Take Away • Catering • Kiosk 060-744 61 00 www.myrediner.se Firmafester • Barnkalas

Och mycket mer!

Biljetter finns hos: Blomsterfröknarna och Kattis Herrkläder.

Mycket välkomna till våra härliga musikaftnar!

Måndag–Torsdag 10–15 Fredag–Lördag 10–21 • Söndag 10–20

060-744 61 00 • www.myrediner.se folketshus.nj@gmail.com

Vi vill att du ska må bra

...därför renoverar vi inte bara bostäder. Vi tar även ett helhetsgrepp kring utvecklingen av miljön runt bostäderna. Allt för att du som boende ska få så hög livskvalitet som möjligt. Läs mer på Balder.se

Detta är ett exempel på hur Balders utemiljösatsning kan se ut. Bildens upphovsmakare är White arkitektbyrå

Välkommen in på kontoret Affärsgatan 4D 862 31 Kvissleby eller ring 060-52 45 50

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

31


j all

re

rrm eråorianiamgggaeäemsrmluaolkttklatuuaatstssjufjuafökdrköeodo,cigrkchäh?enbnetehrfrån TsT H åru agraabbasdvi aallatatv Senioroovv.................................................. behöovsesr895:cN åhr j a ottrtgdsn e

massageterape

ÄRTA I ONÖ

Certifierad för Kvalitet.

oc3 rata cera pVla 2 men in2.195:älkom oecrhvpi dig. in n eå hjälp m äelkdoom V ss s jälper vi dig. m h o med ss så 6

7

Klassisk fotvård

75 min. Fot och underbensmassage samt lack av tånaglar ingår. Erbj. gäller t.o.m. 15/2.

NU FINNS ÄVEN FOTVÅRD HOS OSS!

LUFTVÄRMEPUMPAR från HELHETSLÖSNINGAR anjer! Ring oss för aktuella kamp

carte a l A • iosk Lunch atering • K las y•C a a k w n r A a Take ter • B s e f a Firm er! m t e k yc Oc h m 8

| 070-661 10 66

495:-

5

M

060-61 10 66

germånger 5 • Har en mån 5 • Har en aväg Fors Forsaväg 15 55 15 55-677 • 070 7 81-677 • 070 2-30 7 81 0652-30065

Boka via njurundaskonhet.se eller 070-242 27 69

4

r e n i yre D

– pussla med NjurundaBladet! erg, Cert.& dipl .

1

Universitetsal lén 10, Sundsv all | Bokning: ww w.varkmastarn .com

Hitta annonsören

pussel hcöevraerfödretagets öv BpelaLÄNGDSKIDOR errsaktaott? gets öhvp företaSKIN

Anders Söderb

Vi utför alla förekomma tarlitebet.ten. ndeförplå Kva marad förekom Cer tifie

kom LUFTVÄRME0652-307 81 • 070-677 55 15 INGAR SNnde o LÖma .crad ETS attifie HELHföre rsplCer t. m ar lite AR .han Kva ING förw SN radw w LÖ ! ange tifie jer ETS Cer LH HE mp ka u lla .n tue en ak ik för ut oss arllamkaeb mpanjer! Ring ww tue ak.v förw ERIBRANSC Ring oss nde plåtarbeten. Vi utför alla inom PLÅTSLAG

Forsavägen 5 0652-307 81 •

He ver du hjälp m d att Behö u hjälp meerskott?

BÄR INTE SM

u t.com www.harman pla n.n gers utike an eb rm rm ha va w. w. ww ww r m PLÅT u ngeino n 5EN•ViHar äge sav For r alla utfömå www.varmebutiken.n nger SCH RAN RIB AGE TSL PLÅ n m frå 15 ino må 55 AR alla 7 r Har MP • -67 utfö ViÄRMEPU 07 81 • 070 förekommand Forsavägen 5 LUFTV eten. tarb2-3 plå065 PUMPAR från

årdcen omebärb lirra dig??ibland d äaskr tudrtees tral eju in s ö a T1 n chju1 v t a v g k g ru3ia e å o r3 k .0 e n . d r e c o r in d n D 0 s g r k vårdtsäsammdm da e-1 g.csDheåenbm .0 m V4å4 0 o.0 -1 tdt0ca0.eg.D r.0 neäeährdrööövepe amamoaacdhaog som auu ca tottta hn nprpp bn nn eveenånrrm 1 o3om ök p ruabgb rkja Dtuin robb .0 dag le.vehD iom m lieg ddesellaallavm 0åm m ilhö -1 e m e v l r n e g 4 b d r esasö.ökk ä ö .0 ä ä ir is in u e r v r kkl.a t n 0 e ju sdo t r ansnm er ain tdrir ötvp kD dm kl.s0d0 e.eig isattrnärikik k8a8 ssllm teaeprrerin r.3 ktetutntilb ain l n g iv g s r,kto v 0 e k a d n m e . b å t -1 h ö m in il in V o .3 e r ö e t l e d g s i c e e s ll v v 0 r c k a s hhnb årtd -1gs11.ö.0 ris ö sesk k00 oacam deheis aere rt nint eler trekrrd hhåo ir abkreb obb .0 earksastottm tornvik c rkaa el.sest0ttäsä8llpll.3 ärle in aaa0 a vgoetoscscshth.khKöätn l livg,gåösörrdeccneanr trtdra fnön.g D aa otilm a k b ä r r -1 t r o e . n tr.0 n c D t e titidid v r h h b kue1 r ä k ä ju is sis u u r 0, , f b kaabarer/sboomk r kesenknbrbteiv f t r äNräaethtov oc uärn t s e a s v r e r d s ä r a f n t ö ö f d le ä nm atie /sbtåorkag va Närrddkuuukninkl. fö.nn haäbindning krte ätgrrgetasrväfdfarrpdllauu tråtililtel nräbt endaöm rDin u ahvm vånå aarvö s in Rossignol rfrån onom r trtid, ranr vmiseadr/bo...... k adN t l a f it t e s v a a r v v t d ä , e m r å t f d v d r t ö r d r u ä t m å e is it d m t u f fa r n a p vtååerdg t rvervdåJag tror att pusselbitarna hör till er tilill lvåpråd akllaar till duädrig niv intailre d cm rtäio rlfaeä.v.lldeitnt vååsrsdio-rn mdåunddaigui irkreo ttavårdndgeivag c.eeTpm nrnäm aele effrnarn väårrdcceenn,ttrm p . Dertdbdiggai rree giv aannnmkäale nedanstående annonsörer! 6c0e–90rale n a kcloecpktaionteilenlna.v.å n g, r r d e ä o . s ta mä rr//crekgsåis ntram tionn1e4n.30 Caterin Vid int lein regisbttreresröakr a v n uate r låänle Away, re sse . . n e k m D a g is e s T i a s , r s le a –D r/roecghisske ar loig arte stgtrrikkttsssköav att delta rnkala trerraprå , Al a c ter, Ba me sdkbötatenerrske , anmäl e Lunch isfytraiikin mafes oVcD ir............................................................................ F h , k r s k i m -i 1. v s t d k d s ia ll Vi disisttrik em Kio ftosrsmsuköte aaju kopotåtttN ggn ri ik t mer! rksok, esöm ininndgg1177.se e tsskköölä rrestk pp 10-15 t k n e r VåS g c / u a v60id y d t s e n åi 0ed06is o o a r aik1 rskor ötn t-5 aksta ttagn Vårdc re r-5 hm 0 ts5in ag-To 21 O2.c........................................................................... e n tr al 1 kfo2 öö rraig ö2r8 5s33 pnn tm eeraeslltllkeioornrbrpöånskkaam åssk0ka6r0t-5 Månd ag 108 attt/tnkniuiirrn ag to in id -Lörd r. a o e ö g g w e r 1 k r n a e r r a t w b in s d 5 r id f o e k 0 v w 3 ö o g hhöinin er fö2 ka avia r 8blo er occhhbok -2 Fr riaa.n 11 nnsnakam t1vt1c7n7.n gar 10 7i7.s r teid ru.s ineegm ddeddreftöpr belollddettrryb yccokkk, ,a Sönda oom emreeodcbha bokaarrttidid Månn 2a me 3. ........................................................................... vmia läläg et rpåbåa 1 d g lo n b 0 k 1 a n k b o u / d 7 1 in g FFhööin m a t k trtayactkid, eo gn7in.s aidrntnä nkid ggem dd meåtn 1 aku id rrnni m m ssbboek& r. t e m id m r.se 1. Arvrtstid v ä d id p i 6 e m lä h å b / r. 3 ggning i vi haaanrrksvidår lappnoin rin knniningg, ,recaekuta tid redine Fögg y e r s n t m .m r v t ä a id å m 4. ........................................................................... r r e m w t g p ocrin e r t s e r. n , t mm. t atti bllollakan in andnc vi h h rörreme ww ån 17 inegptm 0r6in lse m.äärrvvi M 0g-5 ek vanlikkl.gl.,00 2 & m ar svårt att e1 c.0e00 r1m B0 553e3 -5 as6a0 61 00 ittaacckkssa/m p-1 tet r8e8.0 ån 20/4 t 1m 4 22 ll l .3 8 a 4 -1 5 k m . n 0 r . 7 1 m o M D . a k p 0 .3 p l.err8in.0fo 0 äpåråvviåtratecet görm maaoom 060 5. ........................................................................... (BK6)0b-51 53psk8 ä. M nee0 mdu n m1a.3 t doinf0or-1 sfaoonom V år rekle idrar t 28.nM ttio 0 p ionp ill min er inmfo rma nr t a om ddu åpåvåaåwdrwättw slemfm n s t ä r e s s ele kad rmatio påvw LLeevvsoocch ån .n fvovcnc.nauoch huur kaw n på werw r.n (V 6. ........................................................................... orcnhhm det .n älj gä ågåebsbtr.aww osus i v m L .n e a vc.n v ardag b k e r o LLivivetFinn k a u u c Förra månadens vinnare: pusselbitarna och skriv ner svaren här till höger. v r h ä k e s M m n u m ? å n 24 / a kläd rs etggåårrupp å bra 2till: åen Klipp - talongen & mån uppoch oocchskicka ssLM 7. ............................................................................ ooiv 1:a pris Bo Lindgren, Njurunda kuvert) m resr) 6(i. V 27/4 hnneerrkoou mtg2ggö7öår/rr1aut&tut m c ad är å h å n p ib v a c p 3s0/3 i 0077..3o23osr.0orFom la h t b t o n n li ib v c g r d 5 2:a pris Lisbeth Hallén, Kvissleby NjurundaFöretagarna, Affärsgatan 6, 821 31 Kvissleby. i li-ylig h s la e b ddarradbbb.se ndV lir nstetTe rrere g6 74 60 .ök..Ib aala rIb osscs0kla 06 a6 ls aha52 aenbebarasosrvdi ea st? tttniv d -1gg1paisEller g 10 –1 10 –20 ekuvert) iti m bank 3 ib vdd örr0 8. ........................................................................... ,la a els e nd k 07.nFwww.miasstillness.se 0 tlierden d dgli.ju n b ha d ä . ll t e n y@ g 3 v n o s 3:e pris Mari Kovaniemi, Njurunda lämna (utan i de vita brevlådorna a noin p d , leb d k i n m r k 0 iss å ä in f s 3 a a n e kv d ö ä n t by edfrörelr38 avvt tsvaike rarnsle 0it.1a6. in.Ib3gla0onmd •hm070-653 60 o nvis d 74en beosb.se s06 ernk rssasssånevhdä lla a –To ag 41 .sen/k 0ankin sakerr dseels doICA ba en eatt52 tivguer df ysTe nd ssBommen ha srstllotäaä oecnk neida äåels c,kkknd ha iba cm eller Spelbutik. t påICA y@ åndag 0 –21 • Sönd . epå h nm is fökv advhdausara evis NN ånven iss kleb M verkKvantum rpilsle des r ju by e e m r o d n a o r k m io e u /k c p o a Rätt svar: s a k t n .se h åju d n c r e en o d n ern h o r vå5/2 nkkså rudneSenast c chr r t havill ndels d.aavvårdcden g1 nm ju te vibaha dina ensvar. iodeaadvvhssatsä ksraardiv ssN ooju m ec 1. Kraften Fastigheter ään -t-h? V Lörda kroiv r,r,deeallevrårdceennttrraal leerbju Månp2eriod av jukdsk mru – g a s å / d r r d i 3 ll ju is b e sss M e d v e & ju k r ioio r risckkeeenratraa oånm Fr f ääm rddä7är.rffK öörären k mån 4/5skriv- Vi viillll2. nno3 rar latetttrbliju, sdekorrekta Namn............................................................................ oäc/cr,h2hDe eå&llnem grförst mjjaahhäälsan bageri Vi vill 3.ffrrBåthuset eånis nesnlokhuuars fö bli,dsju t2t.k.3e/röppnade eju 3s. io rkkdssoäkrfiv s 3 S tnreoscsh ångres r Kronans/Lindhs r s n a p l t r r f s K Ö e a ö ä ö V i a n a r u k t crhiv r r er.se in m p t v a a ie n r t Chans p å e s å p d g K f n Ö b n a n D j e V i ö n r a e t u li t g n e i e t r p v k a a ie , r lösningarna vinner: n tti e p sjuksk p,rpedttiddneetrerrk dfröeinusrsnsrsntsÖ Vad bseenbbeestår st. re yredin e efb sbsä r 4. Balder hälsan i årtoom ö m io s t å . r m r Gata............................................................................... O r m s e n d a r iv w t m o K v r a l e e a å V n d s r r u å t w p 0 t ä r å p v k a a , ie m ttttaafris dtti sioenn årt om de 1 00 • w Duäund l 07.3 6 Bommen deepedrtnreteetsfesfö ervinna hm sta nrrssntfeatt r-rk u artio bccehh ssfoloöim evså renbskp tåe sin m foris a noo tåpris r-å7d4e4 6 o hD ö ssm r-ö äsatkio röjlarjlig 16..3300 ,rdnd ioiorannktio krldd0iig7g7?.?.33005.--1ICA rraTrissvighåshet5tptaåtst hu etp cTrisslotter ham ur bsroymäu ooncnchjaoågc1:a ä htåennddeettilcillfb e rte nte D u s ä il f ll f e ö l r te k 0 r e n a lf s t r s is r u h n h e e g r j 6. 1 Njurunda Församling 0 60 t ä o d u o t il , fl Ort................................................................................... e t ja d s ll å m e å m d l n 6 oM b k s e ö n n e s i g r ä d t k li ö g s n . e ? e g j n k o r a 3 d k t u p io jl , ä fl ? e d s io dvä 0 c köekln oliåkannav1ove0crhkt 2:a pris ekteiontnilklfrä st ig påhve3 st Trisslotter kreinguninfetosr-ju k occhhbbee7.hhö v?åråvrvri irTgTlotter! grea e/r2kå& llgseirgö kb eiria ICA Kvissleby rin in nhh,u e gfefåöösnrtapttåvetrrktkailalrrroeosflssessktaio v tyyngg r k k r e d m r f o a k m o ö l o s ä r li . g p k t r o v r u k k r v 0 o e m p k e r e v a c r å r v å 4. o 6a/4 sam r vårrd s ntåtkm .ö/jlg0ig88hh..3300så-t1rie1sTgssres,ir,addinegpforemottttaaggnhninbge8.hö eåråkst ttvm Mppsvd rlin babärätTrisslotter skefkäuräknln m nm pris 2 Telefon. VVi iv.v....................................................................... otttrsrese, esxavM ntny3:e n -rt1ttes1p.sr.0o000eoepcm kaeraovvpain -sso edsdfoöom km ing..DOpalen retståatn --tt rmaototch ilill frä mm &uhem eegs rre lh.ö9in Mn eveennräävrårödd ssaaam o maaddaaTgTgrriiaaggem rrasakmä 0jldjl3b8ig , e8xm isis c m D a t dvaep f h . v a y å o 3 c o 1 t , e v s g h 1 n 1 d 0 c p d b ö c a is te / m n . n e e mjajahä h 3 r ä m f h 5 p o G p k e y n p 1 f ig s i t . å u n v m s t in å p r b Vi villl ffräm 0 r r e t 1 o a 1 r h e a u näsis ln is ä o g e a p 0 e k d 3 m . s n tt e atstsvaaaarav neädr vpd m ö m , l p k ll 0 t e . f e s – d t . l iv e å u a å p s a 0 a D t 0 o en til n a a ln T s ä 1 p V 0 tctilhillflffäyllse aktvxivåit g t vitis e tt a o , e o r t l e 5 d rämja hälslsaanni ivvåårrt om a e – n b l m n k t i c am p s a c at taövktm a d : . a a a n rtaräeäfdfapranroaslloo u i h r 3 s l m 1 h t D V g n s ä o e g g a in a , e r tti 0 5 a a e v in r n b b t l a g e m 1 k t r l n l . t t a d n is : . a a ä a l e u i d d 3 m 3 m t b e D , e hälsan ö n s e p ll k in t le n f D s r tti m . , 0 ä b f a e å u n e li p lDlVauan nebääorrtt avlneantd.b.sD g eesrsra sstä l , åd,uutta0n0– 1 vfsakrvnaaa tä läsltäar,rrbaäaåatktsbkuratti kis äln ivm ddea aTrätilfflfarn n, amkeetn n a.lill.T itretaa i vårt oomrrååddee tanraso vD kpp 5m ankkoom aeä te tnå.a aåaåvmrteåråä d :3e0r.. DDuuubbeephheöönvveem ettgffönörirn kleke ssooin D e D r a r rtra a e u d n ff l g allrneaanä,ärm6e0Hnum p n u aag m l t r n l t n b ig h a t mråde snnsfdfd& d a o b e rågnanaarr.eTfrtrteäofcfä v m i ä k n e a ä ? n ker påstm , r c ä b n u d ff n r d k m r s u t r merddiireb b0am ka.rn ig? oD n-9 r 6m0 -uuvå asrååätbr eastö arndd endinkööaum m geesftä sc m -9 ggåaaääraäakrkuudttestsjuju t.efrrfkaklo o fökkrodcig öll vveår iinnbbDteeeeussrörösikinoknm iöinäktnsm t0 rlo rekkteth tötkaka rkväeosff na,b vtåarrnddkiisostm ioenm ncackkä mnni iäär m g n ti tm u n a e a in m , n b r g inintåtrned v a n s o r u h g r a lå lk ti ? e r c a 1 t 6 , i r r o r r e d d k o r k a b n l t r a 4 0 d l e r ä r T s c e .3re00 -9 u dår d trikttsssskkdöitreekt ti vårddkcbcl.eee0nsrö-ingvaår Trariaia h behö ku sju mdhnogilå l hnugågaa resssseerad fter kloc ni 1s4 boevcschödikitt .m m ni ä äs0tt vö . oin stt uhåtrve attvvåårrv kan 14trr.3 k.30vå-1r 1Tr ggetem mookttttaoagcgnhinbgeehövveerrvvåårrddsam cvå radrdlå dbbeehhiosotvriokctssk öterrsskkaalslsovåmrdckel. 0n88-.3 tresse radeeläläm ginkivnavgagnararavvreioveo.m dhåhirtt mnnaam fö ä nntitill or in tt 0 reä.3 ia samm .0 ning.hDöeve 0 e 1 d . n g v 0 r v v m c a 1 d d e o å ö n k h å o g . o d r .0 m maaddaagg l. o e rdbeho chhhääntevrisska m ogcöcö - nst0äe d elalanndae? v rdgiva i 0 occhho1tt g0n0–in1g.. Dennräävrår röd 133a.0.0 de viaia117 re. nvisaarr//sboomtorgcöhhr0rbeb8eee.3 v ll1lla1aa.0k0utti n öppsppaeem nkaetinbllll oosssss,,dduukkaannälävmena medddN s n t m o ä ä 5 D c r aeedllagn kw – N : h 7 1 e d 3 o n e .s 1 ä 1 n 0 c a la k hänvis bokaatrarale 77.see hle m rnlbnle.e.D nrdeduu waenbliblisbsetetanasd,wig kko1om ävenn llan nsDtääärlltaräakkuttidhd,,1uu3tta.0ann0k–o1m55:30.. äDDruuöbbpeepheönv m digw via uw m ar/bokbterati ti N k m e n a l ä 1 d h l r m n d 7 r w kw m o w e r h : ti 7 ff u ppaåe u k d 3 s e ä r m ö t einlltaenrin .s . o l a tti n 0 h r u v n r l v d d m e r ä e os.nvvc.neun w erin bwlibwsetwan tillvvård ffardddu, vuåta u diiggi rkom mer.rdDirueb baerddle ö nl .nD åw tim t FvD öå

m aaallllaa eendteam lla enn hhhöösstt!! öst! "

dw ww.1 1ig hw .1 os c.nu 17w7 .s på ww w.11777.s.enevc.nu 7.se

Är

bbeerr pbllaeanrneerraade nnlgag.n. eraddeetitiddeerrnnaa,, tiderna ng. ,

Forsavägen 5 • Harmånger 15 0652-307 81 • 070-677 55

tteer från r från N Njjuurruunnda V da Våårrdcen d t r y c TTrriiaaggeN a h e e l n N t m t e e o m d r y tt nddaa V T r o a a r h i tt g a f n a g e r i g e n å n t m V ottagn ingger fr n N a Vååårrrddtteeaam ing ån ju l

Njuurruunnda Vå da Vårrdcent V i V i i N d Njjuurruunnda centrraal Vi ii N jurunddaa V l Våårrddtteeam öönnsk V år am önsskkaaarrr aallllaa eendteam SSkköönn halla enn Skön hhöösstt!! öst!

BYGGMATERIAL

årdcceenntral l ninin öm ägrgtarväff u rn kotm htiöll vveår in e ringgaa du dig i reecceepm mttsesrkdödirirekktetti aitt istrrikik rräbätt ptitieoornti ll vårrddccteenr-in avdditt ettdvöåm r dvåurvdvåårddis Velnlnlk rdmcenttraleennaannm .vo.oåmm sskötteeerkstkti r n d en ga v v in r b g å å ä d e iv g r r l m is d h d e aallssovm a a FFöörrpla i receptionlinVVeeäänlk r b r o t g r r v ä eenntillaolen a s r e e v iv / ik k l d r r . h m e o a rdgcöern-ä e t itt o r r c tt s g e v / h s vårdbe ochhkhäöäntevrissk oåm till ossss,,dunmäle regiissttrreerarvårdgiva . sstätalk planneerraad .dodigmm g li ö ren h a n a a N k F o p v r r d r r a e s ö ä ti e. v och h isar//bbooom u kannääve/nregist Närrdadur ko nwetibllbos oom kkaagrrötirlleenn mrddpuularrninegreadd tiddssblibsootkakndniiginiggpp,ååw ä ebbeensn,wdw u v r m n e e k m v n r isar/bo ar ommeerrtitill vå ti kwa.n.n ddNuuädrig wuww ing r m tiedlsl bok ngå,rrw nvväc.n ec kar tillll 00o66m eun ll vårrddccent kreoecm ddigui irvardagar: m 00--5d51u 5rByvägen cv.n 8, Tel: 51 36 20 dÖppet 07.00-17.00, lördagar 09.00-13.00 elNolby eepm wm u n8g:, reeeccebebppettnm i53ng2eerr m laannkknll..iindustriområde r e e ti a w m c r n o le ä w ti t m p 0 u n r n 1 r .n ll ti e a v ittauacks F dig i rece onenn.v.årdcen lenaannmmäle 0 060-51 3 288..M e 1t:3mm ärvvci.n öm tralen a älerr//rreegistr ck am kl. 0088::0000--e1p pm 53 28. Meelrlraiinnnffo örrm alaanneerraad ptitionen. pla nmäler gistreerraar aatitioo0n-p1111::3300ppåäårvvvååirrttaeclekssoaaFFm Mer in orrm m d d r ö /regist s r b m ti p t dsbookknninghårda dm 0w fordina uula m pååwww på.nvår eleffooonFick rrninin a rerar d e mationn julklappar? duIInnflbesviken på du inga paket? r g a n , e d in r w r e g ti c m g w , v t e e d o 0 e r e c p . r s m e 6 n ll l . b t p c m e n 0 a v o e m u d å f n u 0 pt mm flueeHos wwwpaket nnssaavvoss l.l.in in nkkn u o6n0-551u15r5familjen 008g8:,0:r0ec-av. 3 g2e meellahar mär .nvcc..nnsom nytta ac hittar du stora, hårda ID VD 00 e-1p11t1:3m0m ärvvi ittaacckkssaamm in 0-51 533 288r..M V Mellrrainin nffokl.rm u 06hela isrsfl rp etaarnitin tao rto ppåärvv au : mma 3 ssav accciinneerring 0 rtp 0 8 2 o a: riti aaa gd OO nsdti ecene dti cnedirdrne:ener7iinng m srdtdo gd auurp tin atrteiti in 7ä7VD /llmim 1 :n 7nogv mber n hshadati 1 / a e r 1 g ggO m e 1 d öne r0 jljld k m8 rdrD ig e:hhnet7vnnooveem ä/lle1 uDrin r l ö . 7 e k o ig t l e p . h . r in 0t öu8jlt.0ig000-e-1t12vidid.vddeeempblabeenrr 8g8ä--ll99e/r/11D1op inkaålår.rem e p1 ,in 8-9/111r1op kinkll.å.0r0e08t8t8.uu.0.t0t0f0ffööhö0-rer-vtv1aavc22cidcc.in.0in ,inlalag1.n4n4eee.r.0ra0ad0d0e-e1titid6deerrnna, d0e0 ee0 p r 0 r 1 0 kl. 08.0 0r-1v2a2c..c00in00e,r,in11g4. .r0ad0e-ti1d6e..0r0n00a, 0-12. , 1g33...000-1-16.00a,

8. Mer

rmatiti0oo 0nn-p1å1:3 å vååirrttateecleksfoam a inform 0ww pwå.n.nvåcr lefonn ma ation ppåwww vc.n.ntuelef å www .nvc.nuu on

roop i Välkomna in och77DDD//1rtitta! r11opp iinnntitiddeerr::

00, 13. 0-166..000 00-16.0 0 0

32 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

1 887--9/91/111 8-9//1111

kklti .l.0d08e 8.0r:0kkkl.ll..00088.0..0000--1122..0000,,1144.00 kl. 088..0000--111222..0.00000,,,1134. ..0000--1166..0000 0-12.00 13.0000--1-1166.0.00 , 13.00 6.000 -16.00


sl Kvis

e

Jubileumsdagen Öppet 10.00-14.00

Välkomna /Ann-Catrine

3-årsjubileum

Lördag den 1 februari Massor av Jubileumserbjudanden Jag bjuder under dagen! på Vinterrean kaffe & pågår! bröd!

Nytt år - nya tag! Vi önskar alla Njurundaföretagare ett lyckosamt 2020! Eva Nyh Hederberg

vd Näringslivsbolaget Sundsvall

Nästa företagarfrukost - onsdag 29 januari läs mer på naringslivsbolaget.se

Välkomna in och fira med mig!

Kvissle Skor, Njurundavägen 60, Tel: 060-306 49

Nytt år med möjligheter! Var cool och fortsätt handla klokt hos oss ÅTERBRUK ÄR BARA BÄST! Välkommen in! Följ oss på facebook, Röda Korset Njurunda

Var cool du också!

Forsavägen 5 • Harmånger 0652-307 81 • 070-677 55 15

www.varmebutiken.nu

Affärsg. 16, Kvissleby 060-56 15 55

www.redcross.se

Forsavägen Forsavägen 5 • Harmånger 5 • Harmånger 0652-307 0652-307 81 • 070-677 81 • 070-677 55 15 55 15

Njurundakretsen

Forsavägen 5 • Harmånger 0652-307 81 • 070-677 55 15

www.varmebutiken.nu www.harmangersplat.com www.harmangersplat.com

Forsavägen 5 • Harmånger Vi utför alla inom PLÅTSLAGERIBRANSCHEN utför alla inom PLÅTSLAGERIBRANSCHEN LUFTVÄRMEPUMPAR från LUFTVÄRMEPUMPAR från Forsavägen 5 •ViHarmånger 0652-307 81 • 070-677 55 15 0652-307 81 • 070-677förekommande 55 15 förekommande plåtarbeten. plåtarbeten. HELHETSLÖSNINGAR HELHETSLÖSNINGAR för Kvalitet. Certifierad för Kvalitet. www.varmebutiken.nu www.harmangersplat.com Ring oss för aktuella kampanjer! Ring oss för Certifierad aktuella kampanjer!

LUFTVÄRMEPUMPAR från HELHETSLÖSNINGAR Ring oss för aktuella kampanjer!

Vi utförVialla inom PLÅTSLAGERIBRANSCHEN utför alla förekommande plåtarbeten. förekommande plåtarbeten. Certifierad för Kvalitet. Certifierad för Kvalitet. WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

33


evenemang

På gång i Njurunda just nu!

Tisdag 21 januari kl 18.00–19.00 Folkets Hus Kvissleby

Sound Healing Börja det nya året med att få släppa ev. jul och nyårsstress och låta kroppen, sinnet och själen få vila till vibrationerna från trumma, sång, skallror, bjällror & klangskål. Kom och delta i en djup relaxing session som tar dig på en resa inom dig själv. Medtag något att ligga på, kudde, filt, vattenflaska. 100kr /jämna kontanter

eller swish. Anmälan krävs till Maria, Lotusblomman. Kontakta FH för info. Torsdag 30 januari kl 19.00 Café Svartvik

När kanonbåtarna kom Vibeke Olsson berättar om Sundsvallsstrejken 1879. Entré 50 kr inkl. fika Anmälan: sms till Margareta Nordström 070-796 42 69 alt. e-post: margareta @nordstromkonsult.se Arr: Svartviks Kulturarv Varmt välkommen

SKOGSÄGARE!

Låt dina granar bli faner. Då tjänar ni mer! Låter det intressant? Sök en virkesinköpare som handlar med Plyfa!

34 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

Lördag 1 februari kl 16.00 Folkets Hus i Kvissleby

Gnarpsgänget Entre: 150 kr inkl. fika. Biljetter köper du hos Blomsterfröknarna och Kattis Herrkläder. Mycket välkomna! Lördag 8 februari kl 11.00-14.00 Värstaborg

Gammeldanskurs Helt nybörjare eller om du vill friska upp dina danssteg. Par eller ensam – alla är välkomna! Info och anmälan till Monica: 070-397 62 94 Arr: Nivren Folkdansgille Fredag 14 februari kl 19.00 Folkets hus Kusten

En kväll i kärlekens tecken – Tribute till Richard Wolff Lyssna till Rikard Wolffs underbara sånger och musik. På scenen skådespelaren

plyfa.se

Jan Peder Forsberg och den eminente musikern Christer Öberg på piano. Dessutom en miniutställning med texter och fotografier, några från Rikard Wolffs privata album. Biljettpris 120 kr, boka genom mail till rwtribute@yahoo.com. Skriv namn och antal personer. Endast förbokning – biljetter betalas vid entrén!

Återkommande Lördagar och söndagar 11–12 januari t.o.m 21–22 mars kl 12.00–15.00 Ängoms Bygdegård

Skoter- och vintercafé Servering av våfflor, toast, korv, kaffe. Vecka 4–8 Måndag–tisdag kl 13.00–15.45 onsdag kl 14.30–15.45 torsdag–fredag kl 13.00–15.45 Modin & Zetterberghallen

Friåkning

Plyfa Plywood AB, i Hassela, är en fanerindustri som svarvar grov gran och försörjer stora delar av Europas parkettindustri med högkvalitativ granfaner.


Vi gör skillnad

Välkommen till den lokala banken Vi är en fullsortiment bank som kan hjälpa dig med alla typer av ärenden inom bank, försäkring och familjejuridik. Vårt breda sortiment tillsammans med vår kompetens och erfarenhet gör oss till en trygg och kunnig samarbetspartner.

Vi ger tillbaka Vår hembygd är viktig för oss. Vi delar därför ut delar av vår vinst på de orter där vi är verksamma. Pengarna går till satsningar inom kultur, idrott, utbildning och sysselsättning. Vill du vara med oss och utveckla din hembygd så är ett första steg att bli kund hos oss.

Välkommen in till oss - Hos oss får du en nära och personlig kontakt Sjövägen 2, Lucksta | Tel 060-19 66 80 | info@halsinglandssparbank.se | www.halsinglandssparbank.se


branschsidor

Företag i Njurundaområdet Vill även du synas här? Kontakta oss på 060-56 23 40 eller njurundaforetagarna@gmail.com

BANK & FÖRSÄKRING DJURFÖRSÄKRING Michael Edlundh 070-628 59 07 michael.edlundh@ombud.agria.se

DINA FÖRSÄKRINGAR SUNDSVALL Kyrkog. 7, Sundsvall 060-66 56 70 www.dina.se

BIL, BÅT & VERKSTAD BÅTHUSET Sandslåsv. 3 Kvissleby 060-56 03 30, 070-660 88 60 kontakt@bathuset.net • www.bathuset.net

Guldv. 4, Forsa, Njurunda • 060-317 00 www.carsandwheels.se

DAHLBERGS BILSERVICE & REKOND www.dahlbergsbilservice.se Bilvård: Stuvarv. 15, 060-12 33 66 Verkstad: Appelbergsv. 24, 060-56 90 99

Affärsgatan 10, Kvissleby. 060-52 74 60 www.handelsbanken.se/kvissleby

HÄLSINGLANDS SPARBANK Sjöv. 2, Lucksta, Matfors 060-19 66 80 www.halsinglandssparbank.se

ESSVIKS BILSERVICE Essviksv. 17, Kvissleby 060-56 10 06 070-647 06 85 www.essviksbilservice.se

Nya Hamng. 12, Sundsvall. 060-19 85 00 info@lfy.se, www.lfy.se

KENTS BILGUMMI Essviksv. 62, Kvissleby 060-51 35 30 070-584 60 32 www.kentsbilgummi.se

SEB SUNDSVALL Urban Strömbom 060-607 90 26 www.seb.se urban.strombom@seb.se

NJURUNDA GUMMIVERKSTAD Industrig. 9, Kvissleby 060-51 31 90 www.njurundagummi.se

NJURUNDA SERVICE Löransv.1, Njurunda 060-302 74 info@njurundaservice.se www.njurundaservice.se

SUNDSVALLS CUSTOM & STYLING Astrav. 1, Kvissleby 060-309 10 custom@bahnhof.se

XL GARAGE Torgg. 1, Njurunda 060-302 19 info@xlgarage.se www.xlgarage.se

BYGG & ANLÄGGNING AHO KAKELDESIGN BUTIK & ENTREPRENAD Ängomsvägen 4, Njurunda 060-51 35 50 www.ahokakel.com

KVARNSTRÖMS MEK & LACK Byv. 1, Kvissleby 073-031 19 44 info@kml.nu • www.kml.nu

BELINA Baggböle 147, Njurunda belina@telia.com Roger 070-248 85 40, Jörgen 070-248 85 17, Hasse 070-554 80 50

KVISSLEBY MARIN & MOTOR Svartviksv. 31, Kvissleby 060-56 07 85 BY E L SS 070-243 59 65 K V I MARIN & MOTOR www.kvissleby.com

BPI ARKITEKTER Ållerviken 127 Njurunda 060-12 42 35, 070-590 05 19 www.bpiarkitekter.dinstudio.se

BEGRAVNINGSBYRÅ DUVANS BEGRAVNINGSBYRÅ Affärsgatan 12 a, Kvissleby 060-51 40 40 (dygnet runt) www.duvansbegravningsbyra.se

BIL, BÅT & VERKSTAD

BIL, BÅT & VERKSTAD BILKONSULT SUNDSVALL Skottsundsvägen 59 Kvissleby • 070-268 59 59 www.bilkonsultsundsvall.se

36 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

NBE NJURUNDA BILEL SAAB- & OPELSERVICE Svartviksv. 20, Kvissleby 060-51 40 15 info@nbe.se, www.nbe.se

BERGVÄRME & FÄRSKVATTEN Fridhemsg. 78, Sundsvall. 060-66 88 55 bryngels.se


branschsidor BYGG & ANLÄGGNING HARMÅNGERS PLÅT Forsav. 5, Harmånger 0652-307 81 070-677 55 15 www.harmangersplat.com

VATTENLÄCKOR - DRÄNERINGAR - AVLOPP Linv. 4, Njurunda. 070-286 74 28

J PERSSON BYGG & SNICKERI 070-539 47 52 www.perssonbyggsnickeri.se

JGH GRELSSON HYDRAULIC Svartviksv 20, Kvissleby 060-56 17 71, 070-574 71 71 johan@jghab.se • www.jghab.se

Lyftkonsult AB Kranar ∙ Telelastare ∙ Lastväxlar

Guldv. 4, Njurunda 070-647 89 83, 070-312 85 49

METS MONTAGE Rönnbergsv. 3 Kvissleby 070-205 14 00 matti@metsmontage.se

BYGG & ANLÄGGNING

DETALJHANDEL

Mellanv. 18, Sundsvall. 060-55 47 00, 070-551 39 35 www.k-rexror.se PEGA GLAS Östermov. 41, Sundsvall 060-61 42 00 070-355 75 09 www.pegaglas.se RYDS GLAS Ängomsv. 9, Njurunda 060-305 55, 070-639 05 55 njurunda@rydsglas.se www.rydsglas.se

MITTRÖR Serpentinv. 19, Kvissleby 060-12 20 12 Info@mittror.se www.mittror.se

NJURUNDA MÅLERI Guldvägen 8, Njurunda 070-640 86 31 mats@njurundamaleri.se www.njurundamaleri.se

NORDLANDERS LASTMASKINER Industrigatan 5, Kvissleby, 060- 56 14 65, 070-315 70 03 nordlanderslast@telia.com

NYMANS MÅLERI Box 119, Kvissleby info@nymansmaleri.se www.nymansmaleri.se 060-56 24 25, 070-393 93 92

NT BYGGMATERIAL OCH FÄRG Byv. 8. Kvissleby. 060-51 36 20, 070-371 96 64 www.ntbyggmaterial.se

SALK SERVICE KÄRCHER Essviksv. 26, Kvissleby 060-56 01 44 info@salkservice.com • www.salkservice.com

STAAFS STYR & REGLERTEKNIK Svartviksv. 20, Kvissleby 070-662 14 02 www.staafs.se

Kontorsvägen 5, Kvissleby 060-56 95 06, 070-543 98 08 • info@tmtab.nu WIIKS BYGG Mjösundsv. 44, Njurunda 060-307 65, 070-510 89 76 torbjorn@wiiksbygg.com www.wiiksbygg.com

DETALJHANDEL MAGNUS SJÖBERG GRUS & KROSS Kyrkv. 55, Kvissleby info@msgk.se www.msgk.se 060-56 24 95, 070-687 07 02

LINDBLOMS CYKEL & SPORT Mjösundsv. 3, Njurunda 060-303 15 lindbloms.sport@telia.com

ALLOFFICE Bultgatan 9, Sundsvall 060-64 54 70 sundsvall@alloffice.se www.alloffice.se

SIMONS TRÄDGÅRD Njurundav. 18, Njurunda 060-310 10 info@simonstradgard.se www.simonstradgard.se

DJUR & FODER ORTSJÖNS HÄSTGÅRD Ortsjön 158, Njurunda 070-675 11 62 info@ortsjonhastgard.se www.ortsjonshastgard.se

SKRÄNGSTA GÅRD Skrängsta gård 115, Njurunda Palle 070-520 48 32, Jeanette 070-334 79 32 info@skrangstagard.se

Verkstadsv. 10, Njurunda, 060-304 32 stangakvarn@gmail.com Affärsgatan 14B, Kvissleby, 060-51 37 30 www.justinasmode.se

EVENEMANG, MEDIA & REKLAM FREPPO MEDIA Alv. 26, Kvissleby 076-799 09 09 info@freppo.se www.freppomedia.se

KRONANS APOTEK Affärsgatan 14A, Kvissleby www.kronansapotek.se

KVISSLEBY OPTIK KVISSLEBY OPTIK & PRESENT Affärsgatan 14C, Kvissleby, 060-56 07 45 www.kvisslebyoptik.se

KVISSLE SKOR DAM, HERR, BARN Njurundavägen 60 060-306 49

Bli medlem i NjurundaFöretagarna

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

37


branschsidor EVENEMANG, MEDIA & REKLAM

HUS, HEM & HANTVERK

JUNIDE Juniskärsv. 163, Kvissleby 060-890 05 30 joakim@junide.se www.junide.se

CATV SWEDEN Kustv. 63, Sundsvall 060-51 40 60 catv@catv-sweden.se www.catv-sweden.se

LJUD & LJUS CONTROL Sandslåv. 3, Kvissleby per@llcab.se www.llcab.se 060-51 41 00, 070-331 89 99

LEVANDE FILTER I SVERIGE Bomhusg. 4, Njurunda 020-81 81 80 info@levandefilter.se www.levandefilter.se

PROFILDEKOR Linköpingsv. 10, Sundsvall anders@profildekor.se www.profildekor.se 060-66 37 50, 070-328 02 51

MK TAPETSERARVERKSTAD Deccavägen 4, Kvissleby 070-622 35 08 mktverkstad@gmail.com www.mktverkstad.com

SVENSK DIREKTREKLAM 070-516 80 99 goran@sdrnorr.se www.sdr.se/sundsvall

Esplanaden 9, Sundsvall. 060-15 15 40 www.maklarhuset.se/sundsvall

FRISÖR & SKÖNHET

[ LOGOTYP ]

VIKI’S HAIR DESIGN (fd Hår & Shop) Affärsgatan 14 D Kvissleby 060-319 00

HUS, HEM & HANTVERK

Sandslåv. 3, Kvissleby. 060-301 30, 070-660 40 12 www.brandteknisktcenter.se

NYPRO 070-664 42 84 070-645 96 07 www.nypro.se

SIDSJÖ PERSIENN & MARKIS Tung. 2, Sundsvall 060-61 22 02 www.sidsjo.nu

VÄRMEBUTIKEN I HÄLSINGLAND Forsav. 5, Harmånger www.varmebutiken.nu 0652-307 81, 070-677 55 15

FOTO: FACEBOOK-GRUPPEN NJURUNDABILDER / BRITT NORDBERG Junibosand och Lörudden / KATRINNE BYLUND Bredsand

38 NJURUNDABLADET WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE

HUS, HEM & HANTVERK WEDINS FÖNSTERPUTS & FASTIGHETSSERVICE 070-654 35 66 www.wedinsfonsterputs.se

HÄLSA & FRISKVÅRD ANKIS GULDKANT Njurundav. 31 C, Njurunda 070-573 02 66 ankisguldkant@yahoo.se www.ankisguldkant.se

HEMTJÄNST Svartviksv. 20, Kvissleby 070-880 53 53 hemtjanst@dittlivab.se ww.dittlivab.se

GUNILLAS FRISKVÅRD Ängomsvägen 9, Njurunda 070-345 38 84 gunilla_edin@hotmail.com

MIAS STILLNESS Njurundav. 50 A, Njurunda 070-653 38 41 www.miasstillness.se

NJURUNDA VÅRDTEAM 060-51 53 28 www.nvc.nu

PERNILLAS FOTVÅRD Njurundahallen, Kvissleby 070-510 97 67 www.pernillasfotvard.se pernillasfotvard@gmail.com


undaföretaor\Mallar\ r\Loggor från kolla vårt go.pdf HÄLSA & FRISKVÅRD SPA JUNISKÄR 070-228 61 52 www.spajuniskar.se monica@spajuniskar.se

branschsidor LIVSMEDEL

[ LOGOTYP ]

RESTAURANG & CAFÉ ICA KVANTUM Affärsgatan 6 Kvissleby 060-19 05 80 erik.geijer@kvantum.ica.se

mat

&

MAT & KONFERENS Svartviksv. 22, Kvissleby 060-56 12 51 www.svartviksherrgard.se

konferens

SERVICE & TJÄNSTER YOGA FÖR ÅTERHÄMTNING 070-314 28 16, www.theessenceofyoga.se theessenceofyogabyjenny@gmail.com

VÄRKMÄSTAR’N MUSKELBEHANDLING & REHAB Gula Villan, Sundsvall Bokning: timecenter.com 060-61 10 66, 070-661 10 66

KONFERENS, LOGI & RESOR

MICKES BUSSAR 070-675 07 45 •www.mickesbussar.se

LIVSMEDEL

Njurundabommen, Njurunda, 060-51 51 30 kundkontakt@icabommen.se

JUNIGÅRD Petterssons Potatislager

PETTERSSONS POTATISLAGER Junivägen Kvissleby 070-209 46 10

MICKES DELI & SERVICE Skottsundsv. 4A Kvissleby 070-101 61 96 www.hemdeli.se

ICA ESPLANAD Esplanaden 5, Sundsvall 060-16 66 80 anders.x.eriksson @supermarket.ica.se

SYSTEMA MEDIA Ditt personliga tryckeri Lekängsv. 2 K, Sundsvall info@systemamedia.se, 010-333 32 90

TIMRÅ SPOL & FASTIGHETSKONSULT Kustvägen 51, Sundsvall 060-57 00 99, 070-325 67 38 www.spolkonsult.se

ML FOOD Björkbackegård Njurunda [ LOGOTYP ] 070-517 34 67, 060-51 35 86 www.stallbjorkbackegard.com

TRANSPORT

RESTAURANG & CAFÉ KÖTTFÖRSÄLJNING Gästa 132, Njurunda 070-265 32 15 www.gastagard.se kontakt@gastagard.se

CANON BUSINESS CENTER Kolvägen 19, Sundsvall 060-789 44 00 www.canonbusinesscenter.se

Naturliga Köket i Njurunda

CATERING Lena Edlundh • 070-744 08 27 • Bomhusg. 5 Njurunda • naturligakoket@telia.com

ÅKERI AB SUNDSVALL

RESTAURANG LÖRUDDEN Lörudden, Njurunda 060-370 98, 070-332 67 99 info@sillmans.se, www.sillmans.se

SOLANDERS ÅKERI Tingstav. 14, Kvissleby 060-306 10, 070-244 81 89 info@solandersakeri.se www.solandersakeri.se

TUNGDRAGARNA Pionv. 5, Kvissleby +46(0)60-17 58 00 www.tungdragarna.se transport@tungdragarna.se

Vill du veta mer om NjurundaFöretagarna? Kontakta oss på företagarkontoret: 060-56 23 40 eller njurundaforetagarna@gmail.com

Bli medlem i NjurundaFöretagarna

Gå gärna in på vår hemsida: www.njurundaforetagarna.se för att läsa mer om verksamheten, ta del av aktuella medlemserbjudanden och se vilka som redan är medlemmar. Här kan du även läsa NjurundaBladet digitalt. Vi finns även på Facebook: NjurundaFöretagarna

WWW.NJURUNDAFORETAGARNA.SE NJURUNDABLADET

39


Gudstjänster Gudstjänsteroch ochMässor Mässor

19/1 19/1klkl11.00 11.00Högmässa Högmässai iNjurunda Njurundakyrka kyrka 19/1 19/1klkl13.20 13.20Gudstjänst Gudstjänsti iBredsands Bredsandskyrksal kyrksal 22/1 22/1klkl18.00 18.00Veckomässa Veckomässai iSvartviks Svartvikskyrka kyrka 26/1 26/1klkl11.00 11.00Högmässa Högmässai iNjurunda Njurundakyrka kyrka 29/1 29/1klkl08.30 08.30Morgonmässa Morgonmässai iNjurunda Njurundakyrka kyrka 02/2 02/2klkl11.00 11.00Mässa Mässai Njurunda i Njurundakyrka kyrka 05/1 05/1klkl18.30 18.30Veckomässa Veckomässai iSvartviks Svartvikskyrka kyrka 09/2 09/2klkl11.00 11.00Mässa Mässai Njurunda i Njurundakyrka kyrka 16/2 16/2klkl11.00 11.00Högmässa Högmässai iNjurunda Njurundakyrka kyrka 16/2 16/2klkl13.30 13.30Gudstjänst Gudstjänsti iBredsands Bredsandskyrksal kyrksal 19/2 19/2klkl18.00 18.00Veckomässa Veckomässai iSvartviks Svartvikskyrka kyrka 23/2 23/2klkl11.00 11.00Mässa Mässamed medgospelmusik gospelmusiki iNjurunda Njurundakyrka kyrka

Musik Musik 18/1 18/1klkl18.00 18.00Konsert Konsertmed medNationella Nationellaungdomskören ungdomsköreni iNjurunda Njurundakyrka kyrka 26/1 26/1klkl18.00 18.00Sångkonsert Sångkonserti Svartviks i Svartvikskyrka kyrka 23/2 23/2klkl11.00 11.00Mässa Mässamed medgospelmusik gospelmusiki iNjurunda Njurundakyrka kyrka

Dagverksamhet Dagverksamhet 21/1 21/1 klkl12.00 12.00 Dagträff Dagträff på på Regnbågen Regnbågen i Kvissleby med underhållning underhållning av Sture Nordlund 28/1 28/1 klkl12.00 12.00 Bokcafé Bokcafé ii Bredsands Bredsands kyrksal 04/2 04/2 klkl12.00 12.00 Lunchträffen Lunchträffen på på Regnbågen i Kvissleby 11/2 11/2 klkl12.00 12.00 Lunchcafé Lunchcafé ii Bredsands Bredsands kyrksal 18/2 Dagt 18/2 klkl12.00 12.00 Dagträff Dagträff på Regnbågen Regnbågen i Kvissleby Dagt på Skaparglädjen Skaparglädjenvarje varje fredag fredag mellan mellan kl 09.00 - 12.00

Kyrkogårdsförvaltningeninformerar informerar -- Skötselfria Skötselfria gravplatser Kyrkogårdsförvaltningen Detfinns finnsmånga mån gravplatser många gravplatsersom sominte intekräver kräver ett ett skötselavtal. skötselavtal. En vanlig sten i Det mån gräsmattanbehöver behöverinte intehahaenenrabatt, rabatt,en enaskgravplats askgravplats ii Björkdungen kräver gräsmattan ingenanhörig anhörigsom somrensar rensaroch ochvattnar. vattnar.En Enannan annan typ typ av av skötselfri gravplats är ingen kolumbariet.Det Detärärenenvägg väggiikapellet kapelletdär därdet det finns finns nischer nischer där man ställer in kolumbariet. urnorna.Sedan Sedankan kanman manlåta låtagravera graveraininnamnet namnet på på kalkstensplattan kalkstensplattan som urnorna. täckernischen. nischen. täcker


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.