Wijngaarden wandeling Noorbeek

Page 1

Volg ons

Deel jouw mooiste wijnmoment met #visitzuidlimburg en volg ons op Facebook, Instagram en TikTok via @visitzuidlimburg

Visit ZuidLimburg shops

Colofon

Bezoek de Visit Zuid-Limburg Shops in Gulpen, Valkenburg, Heerlen, en Sittard of de servicepunten in Noorbeek voor tips over de regio, de leukste routes en heerlijke streekproducten.

Gulpen, Dorpsstraat 27 Heerlen, Spoorplein 40 Sittard, Rosmolenstraat 2 Valkenburg, Th. Dorrenplein 5

Deze brochure is samengesteld

door Visit Zuid-Limburg en gemeente Eijsden-Margraten.

Teksten: Drs. P.L.G. Peters, voorzitter Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek.

© Visit Zuid-Limburg 2024

Voor toeristische informatie over Zuid-Limburg en EijsdenMargraten kun je contact opnemen met Visit Zuid-Limburg: 0900 - 555 9798 (€1,- p.g.) info@visitzuidlimburg.nl visitzuidlimburg.nl

Wijngaard Chritièn Wijngaard Asberg

Stookery Norbeeck

Wijngaard Bergenhoezeberg

Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek

Bekijk de route ook online ⟶

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein

Heerenhuys der Pley. De wijngaard is gesitueerd aan een open, aflopend terrein in het Noordal. De naam Chritièn verwijst naar de naam van de vader van Pierre Gubbels.

In 2018 zijn hier, op een bodem van löss, 300 Chardonnay stokken aangeplant.

De Chardonnay Chritièn is een volmondige wijn met een fijn aroma van citrusvruchten.

De bewerking vindt deels mechanisch, deels handmatig plaats en de opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 150 flessen.

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein

Heerenhuys der Pley. De wijngaard ligt op een zuidwest gelegen helling van het bovenste deel van het Noordal in het gehucht Bergenhuizen.

De naam verwijst naar een vroegere stortplaats van de resten van houtverbranding. Op dit terrein ligt een stevig pakket löss van ruim een meter dik. Hieronder mooi silicium gesteente van de formatie Hoogcruts die snel overgaat in dit gebied naar het mengpakket van grind van de formatie Simpelveld. Deze is typerend voor dit bovenste deel van het Noordal.

Daaronder, ongeveer op vier meter diepte, maar heel goed bereikbaar voor de gekozen druiven, ligt het voor Noorbeek zo unieke kalksteen, het Gulpener krijt. Deze combinatie met de stevige helling, geeft een uitermate geschikt terroir om mousserende wijnen te produceren. Daarom is hier gekozen voor 800 stokken Chardonnay, 400 stokken Pinot Noir en 400 stokken Pinot Meunier. Door de aanplant specifiek te richten op het zuidwesten wordt met name gestuurd op kwaliteit en niet op kwantiteit. Door de keuze voor mousserende wijn wordt het wijnassortiment in Noorbeek compleet gemaakt.

Wijngaard Bergenhoezeberg is in het voorjaar van 2019 aangeplant op de zuidhelling van het Noordal, halverwege de helling Bergenhuizen. De zussen Ellen en Vera Huls, verenigd onder de naam Les Dames et du Vin, hebben dit perceel in 2010 gekocht om er jonge paarden op te laten grazen, als onderdeel van Opfokbedrijf Heuvelland, welke bovenop de berg gelegen is.

De bijzondere voedingsbodem waar eerder de paarden zo van profiteerden, vormt nu het excellente terroir voor de wijnbouw. De combinatie van kalksteenbodem en de zonnige heuvel met 20% hellingspercentage maken het perceel uitermate geschikt voor de productie van rode wijn.

De keuze viel op de Merlotdruif, een Franse klassieker met authentieke eigenschappen. Er zijn 700 stokken aangeplant en naar verwachting kan in 2022 de eerste fles Merlot van Nederlandse bodem (volle grond) geschonken worden.

In de wijngaard wordt zoveel als mogelijk duurzaam en circulair geteeld, zo vangt de valk de muizen en wordt voor de bemesting paardenmest uit eigen stallen gebruikt. De druiven worden met de hand geplukt. Loop gerust links langs de wijngaard naar boven, daar wacht een schitterend uitzicht over Noorbeek!

Stookery Norbeeck is een ambachtelijke distilleerderij die sinds 2013 gevestigd is in Noorbeek. Op een duurzame en biologisch verantwoorde wijze produceren zij distillaten en likeuren van regionale fruitsoorten.

Het productieproces bestaat altijd uit een ruwe- en een fijne stook. Deze techniek en de vier lagen in de distilleer kolom zorgen ervoor dat alle producten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit heeft geresulteerd in een bekroning van de Frankfurt International Spirit Trophy. Sterkwater is een grappa gemaakt van trester. Dit zijn de druivenschillen die overblijven nadat de wijndruiven bij de wijnboer zijn geperst. Stookery Norbeeck helpt de wijnboer met de afvoer van het restmateriaal en houdt de trester

van verschillende wijngaarden gescheiden. Op deze manier vervaardigen zij verschillende soorten Sterkwater die als digestief en als borrel bij bijvoorbeeld een kaasplankje gedronken wordt. De likeuren worden gemaakt van Sterkwater en regionale producten. De Stookery ontwikkelt recepten die enkel met biologische ingrediënten worden samengesteld. De ingrediënten worden in Sterkwater getrokken waardoor een verscheidenheid aan smaken ontstaat.

Het assortiment van Stookery

Norbeeck bestaat uit: Sterkwater, Sterkwater op Eycken, Sterkwater zwaer Eycken, Citrijn (limoncello), Beerenvanger (honing likeur), Barbaar (rabarber likeur) en Vlierefluiter (vlierbloesem likeur).

visitzuidlimburg.nl #visitzuidlimburg
7
Noorbeek Wijngaarden
wandeling
km

Wijngaarden wandeling Noorbeek

Een reis langs onze Zuid-Limburgse wijn

Wijndorp Noorbeek

Proeven!

De wijnen en destillaten worden geserveerd in de plaatselijke horecazaken en zijn in Noorbeek verkrijgbaar bij:

→ Eetcafé d’r Pley, Pley 2

→ Restaurant Du Nord, Dorpstraat 18

→ Eetcafé Tinus, Bovenstraat 9

→ Gasterij Henry VIII, Hoogcruts 14

→ Slagerij-Traiteur Nuijts, Onderstraat 11

Wijngaard Bergenhoezeberg

Wijngaard Noordal Wijngaard Mheerelindje Stookery Norbeeck

Wijndomein Heerenhuys der Pley

Noorbeek Vroelen Wesch Bergenhuizen Wijngaard Asberg

Wijndomein Mergelsberg Start

Wijngaard Vroelenderhaag

Noorbeek (Norbik) is een klein dorp in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten en is een van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland. Het ca. 1100 inwoners tellend dorp is op een ‘verscholen’ manier gelegen in het dal van de Noor(beek), welke in het nabijgelegen buurtschap Wesch ontspringt.

→ Cadeauwinkel en Servicepunt Visit Zuid Limburg ‘Tieske’, Klompestraat 8

→ De wijnen van de wijngaarden Op gen Heugde, Noordal, Chritièn en Asberg zijn te bestellen bij Wijndomein Heerenhuys der Pley, Pley 1 wijndomeinheerenhuys.nl

Wijngaard Op gen Heugde

Wijngaard Chritièn

⟶ Startpunt: Parkeerplaats Noorbeek, Burgemeester Bogmanplein.

Wijngaard Op Gen Heugde

Bekijk de route via visitzuidlimburg.nl/wijngaardenwandeling

Noorbeek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heus wijndorp met zeven wijngaarden. Tevens beschikt Noorbeek over een distilleerderij die van de druivenschillen uit verschillende wijngaarden distillaten produceert. Jaarlijks wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk een open dag georganiseerd waarop de wijnen en andere streekproducten geproefd en gekocht kunnen worden. Ook zijn op afspraak proeverijen en rondleidingen mogelijk.

→ De wijnen van de wijngaarden Mheerelindje en Vroelenderhaag alsmede de producten van de Stookery Norbeeck zijn te bestellen bij Wijndomein Mergelsberg, Vroelenstraat 5 mergelsberg.nl en stookerynorbeeck.nl

→ De wijn van de wijngaard Bergenhoezeberg is te bestellen bij Les Dames et du Vin, Bergenhuizen 17a eljmhuls@gmail.com

In 2004 werd de wijngaard aangeplant door de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek. Speciaal om wijn te kunnen verbouwen en maken, werd de vereniging opgericht door een aantal enthousiaste hobbyisten, die ook – ondanks enige wisselingen – nog steeds actief zijn in de wijngaard.

De exploitatie van de wijngaard is in 2020 overgenomen door Wijndomein Heerenhuys der Pley. Afgezien van de werkzaamheden in de wijngaard richt de vereniging zich vooral op de promotie van Noorbeek als wijndorp en het bevorderen van de kwaliteit van de wijnbouw in deze regio. De naam Op gen Heugde (vertaald: ‘Op de Hoogte’) verwijst naar de plaatselijke benaming en

situering van de plek waar de wijngaard is aangeplant.

De verenigingsleden leveren een belangrijke ondersteuning bij het onderhoud van de wijngaard, het oogsten, het wijn maken en het bottelen van de wijn. Gestreefd wordt naar een volledige biologisch dynamische bewerking. De wijngaard omvat ongeveer 1350 Pinot Gris stokken en de opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 600 flessen. Inmiddels hebben enkele leden uit de vereniging naast de gezamenlijke wijngaard ook een eigen wijngaard aangeplant en vormt de wijngaard Op gen Heugde dan ook de bakermat voor de ontwikkeling en uitbreiding van de totale wijnbouw in Noorbeek.

Wijngaard Mheerelindje Wijngaard Vroelenderhaag

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Mergelsberg. De wijngaard is gesitueerd op een zuidhelling van het Noordal, nabij appartementencomplex Panoorama, halverwege de helling Mheerelindje.

Het uitzicht is adembenemend, de ondergrond bevat kalksteen van de formatie Gulpen, ca. 68

miljoen jaar oud. In 2012 zijn de edele rassen Pinot Noir, de Merlot en de Cabernet Sauvignon aangeplant, totaal ongeveer 750 stokken. De wijngaard wordt mechanisch bewerkt, het snoeien en het oogsten wordt handmatig gedaan.

Er wordt zowel een rode wijn, Pinot Noir (een cuvee van Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot) als een witte wijn, Sauvignon Blanc, geproduceerd. De rode wijn wordt gekarakteriseerd door fijne tannines, het is een volmondige en karaktervolle rode wijn. De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met typische Sauvignon Blanc kenmerken als een florale geur en een frisse en volmondige smaak. De opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 1.000 flessen.

Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door Wijndomein Mergelsberg en is aangeplant in het voorjaar van 2020.

De wijngaard Vroelenderhaag heeft 1000 stokken Pinot Noir, 500 stokken Merlot en 500 stokken Cabernet die samen ongeveer 3000 kilogram blauwe druiven opleveren. Hiervan worden ongeveer 2250 flessen rode wijn geproduceerd. Voorts zijn 400 stokken Sauvignon Blanc en 400 stokken Semillon druiven aangeplant, goed voor ongeveer 750 flessen witte wijn. De eerste twee meter van de ondergrond bestaat uit grind, die zorgdraagt voor een uitstekende drainage.

Onder dit grondpakket (geologisch genaamd de Formatie van Hoogcruts dat 2,2 miljoen jaar geleden door de OostMaas is aangevoerd) ligt de in Noorbeek bekende kalksteen, het Gulpener krijt. Door deze kalksteen, in combinatie met de zuidwest gerichte helling ontstaat een prachtig samenspel om de juiste waterbehoefte en zonintensiteit te kunnen ontvangen. Deze kalksteen is 68 miljoen jaar geleden ontstaan en zorgt overigens voor de juiste mineralogische opbouw van de druiven in alle wijngaarden in Noorbeek.

Wijngaard Noordal

Deze wijngaard is gesitueerd op een zuidhelling van het Noordal halverwege het Mheerelindje aan de overzijde van de wijngaard Mheerelindje. Deze wijngaard is aangeplant door Pierre Gubbels, eigenaar en bewoner van Wijndomein Heerenhuys der Pley te Noorbeek.

In deze wijngaard zijn in 2009 800 Chardonnay stokken aangeplant. De Chardonnay is een edel ras. De Chardonnay Noordal is een volmondige wijn, met een verrijkend smaakgevoel door smaken als citrus en lychee. De bewerking vindt deels mechanisch en deels handmatig plaats.

De opbrengst van de wijngaard bedraagt ongeveer 600 flessen. De wijngaard ligt ietwat verscholen halverwege de helling op het Mheerelindje, omringd door bomen en struiken en vormt een oase van rust.

De speciale ligging van deze wijngaard zorgt voor veel zonuren en warmte, die door de kalksteen ondergrond lang wordt vastgehouden.

De bodem bestaat uit kalksteen van de formatie Gulpen en is ca. 68 miljoen jaar oud.

Les Dames et du Vin

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.