V-Lite Altitude Pro Lite RGS Low WP V-Lite Altitude Pro Lite RGS Low WP Women’s Hoe hoog de bergen ook zijn of wat voor ondergrond het is, de V-Lite Altitude Pro Lite RGS kan het aan! De Vibram rubberen zool zorgt voor perfecte grip. Het RGS (Rolling Gait System) helpt bij de natuurlijke afwikkeling van de voet en gebruikt de vrijgekomen energie voor de voorwaartse beweging. Why walk it, if you can roll it? HI-TEC.NL

@HITECNL

Altitude_AD_A4.indd 1

HI-TECLIFE.NL

14/07/15 11:47

Inhoudsopgave Van de redactie Van de voorzitter - Hans Barth Wedstrijdverslagen D1 Wedstrijdverslagen C1 Wedstrijdverslagen B1 Van de secretaris Spelregelvragen “Ut Penninghoekje�

5 8 12 15 15 18 20 23

3

Oostkapelle 5-4 Meeuwen

4

Van de redactie Het seizoen 2015/2016 is inmiddels alweer enige tijd aan de gang. De senioren-, vrouwen- en jeugdteams hebben de eerste serie competitiewedstrijden er al op zitten. Het is dus weer de hoogste tijd om een nieuwe Voltreffer uit te brengen. Voor je tref je de eerste editie van het nieuwe seizoen aan. Wij wensen jullie allemaal veel leesplezier! De redactie, Rens Maljers en Wilco Filius

5

REDACTIE VOLTREFFER Wilco Filius, M. 06-13831028 Rens Maljers, M. 06-27333990 E-mail: voltreffer@vvoostkapelle.nl Clubinformatie: klik hier

6

7

Van de voorzitter - Hans Barth

8

Het nieuwe seizoen is weer begonnen. Inmiddels de ledenvergadering achter de rug en de voetbalcompetitie draait weer volledig. Voor ons vlaggenschip met wisselend succes, voor onze dames met wisselend succes, eigenlijk de meeste teams met wisselend succes. Alleen heren 3 heeft tot nu toe alles gewonnen……. De ledenvergadering is achter de rug. Gelukkig een redelijke opkomst. Uiteindelijk lukte het alsnog om een penningmeester te vinden: Jeroen Burgs. Prima dat de jeugd inziet dat het bestuur niet altijd kan teren op oude heren……. Welkom Jeroen en uiteraard krijg je alle steun en hulp om een goede penningmeester te zijn. Er zal een financiële commissie worden ingesteld die Jeroen zal ondersteunen. Voorlopig doet hij het voor een jaar, dus blijven we natuurlijk op zoek….. Jan de Visser is dus gestopt na 11 jaren als penningmeester te hebben gefunctioneerd. Jan deed dat altijd met grote precisie en paste prima op onze centen. Als dank is Jan benoemd door de ledenvergadering als lid van verdienste! Ook de vacature van hoofd voetbalzaken zal binnenkort worden ingevuld. Het bestuur is dan weer op volle sterkte en laten we dat maar voorlopig zo houden. Tijdens de ledenvergadering werden twee vertrouwenspersonen aangesteld: mevrouw Y. Bats en de heer T. de Jong, beiden woonachtig in Oostkapelle. Het bestuur heeft dat gedaan omdat het vindt dat leden die zich onheus bejegend voelen, of die onderhevig zijn geweest aan allerlei vervelende zaken, zoals seksuele intimidatie, pestgedrag, kortom ongewenst gedrag, hierover in vertrouwen kunnen spreken met deze vertrouwenspersonen. Het geformuleerde beleid kunnen jullie vinden op onze website. Uiteraard

hopen wij dat deze vertrouwenspersonen niet aan het werk hoeven….. Tevens presenteerde het bestuur een beleidsstuk “Verenigingswerk”. Hierover werd een behoorlijke discussie gevoerd en dat was natuurlijk prima. De uitkomsten van de discussie worden meegenomen door de werkgroep “Vrijwilligerswerk”. In het geformuleerde beleid zullen nu de nodige aanpassingen worden gemaakt. De voorzitter van de Dorpsraad, Jaap Keijmel, stelde de ontwikkelingen omtrent Sportdorp Oostkapelle aan de orde. Hoewel de subsidie is gestopt gaan de ontwikkelingen van ons Sportdorp stug door. Wilbert Koole blijft het komende jaar nog aan het werk, zij het in wat minder uren, om er zo voor te zorgen dat de ontwikkelingen die gemaakt zijn, verder uitgebouwd kunnen worden. De komende twee jaren zal worden bekeken of Oostkapelle kan doorgroeien naar een omni sportvereniging, een club dus waar vele sporten ondergebracht zullen worden. Kortom, een levendige ledenvergadering! Uiteraard met drie jubilarissen: Lein Adriaanse, 60 jaar lid, Mark Visser, 25 jaar lid en Arjen Pattenier, 25 jaar lid…

Op 25 september jl. was ik uitgenodigd voor het eerste voorzitterscongres dat georganiseerd werd door de KNVB. Dus reisde ik met goede moed naar Utrecht waar dit congres werd gehouden. Bij de ingang van de zaal werd ik hartelijk welkom geheten door de bondsvoorzitter Michael van Praag. Hij deed net of hij mij kende…. Tijdens deze middag waren ongeveer 450 voorzitters aanwezig van de 2800 voetbalverenigingen die Nederland kent. Men vond dat een redelijke opkomst. Ik moet zeggen, het programma was zeer interessant. De dagvoorzitter was Jan Joost van Gangelen. Hij deed dat met verve. Er waren twee lezingen gepland: de eerste spreker was een psycholoog, die verhaalde over het feit dat je als voorzitter nooit uit je “status” moet handelen, maar uit zorg voor de ander. Ik vond dat een aardige invalshoek, gezien het feit, dat dit ook ter sprake kwam tijdens onze ledenvergadering (Weet je nog, Hans Burgs?). Als tweede kwam Toon Gerbrands, directeur bij PSV, aan het woord. Een zeer interessant verhaal over dienend leiderschap. Hij verhaalde onder andere over zijn relatie met Dick Advocaat, Louis van Gaal en andere trainers die hij onder zijn hoede had bij AZ. In de jaren ’90 had ik de eer om een aantal jaren met Toon samen te mogen werken bij de NeVoBo. Op die jaren kijk ik met veel plezier terug. Natuurlijk ben ik op hem afgestapt en sprak met hem een kwartier over Oostkapelle en onze jaren van samenwerken. Dat contact krijgt hopelijk nog een vervolg, binnenkort…. Na deze lezingen was er nog een “sociale” activiteit. Bier drinken… Niet mijn favoriete merk overigens. Vervolgens kregen we nog een snelcursus “biertappen”. Een waardeloze afsluiting van een verder zeer interessante middag. (En nee, KC. Ik ga niet achter de tap…)

Wat betreft het laatste, bier drinken dus, nog het volgende: Het bestuur heeft in het recente verleden een speciale plek gecreëerd waar bier gedronken kan worden en naar de wedstrijd die gespeeld wordt, te kijken. Op andere plekken is het niet toegestaan om een pilsje naar binnen te werken. Helaas moet leden en niet leden voortdurend worden aangesproken om plaats te nemen daar waar het mag. Mijn verzoek aan iedere bierdrinker: ga staan waar bierdrinken is toegestaan. Dat voorkomt frustraties en ellende. Want wanneer er onverhoopt gecontroleerd wordt door KNVB mensen en men constateert dat wij in overtreding zijn, dan volgt een behoorlijk boete. Dus: geen flesjes mee naar buiten. Bier in plastic glazen kunnen genuttigd worden in de speciale ruimte op de tribune. Graag ieders medewerking. Veel plezier de komende tijd op Duinhelm en de andere velden. Dat er maar veel punten binnengehaald mogen worden! Hans Barth, Voorzitter

9

10

11

Wedstrijdverslagen D1 Zaterdag 19 september 2015, Domburg D1 - Oostkapelle D1 (0-7) Na een paar flinke buien kunnen we de wedstrijd toch droog beginnen. Oostkapelle neemt direct de leiding, maar ook Domburg weet geregeld de andere helft te bereiken. Beide ploegen hebben er duidelijk zin in, want er wordt fanatiek gespeeld. Het duurt tot aan de 13e minuut totdat het eerste doelpunt valt. Vanuit een één-tweetje tussen Owen en Jorim op de laatste man en de keeper is het Jorim die de bal langs de keeper in het net speelt: (0-1). Als in de 19e minuut Oostkapelle weer een aanval opbouwt, haalt Mart-Jan van afstand uit en weet hij de bal mooi hoog over de lange keeper in het net te laten belanden (0-2). Als daarna Domburg in de aanval op het doel afkomt, weet de verdediging de aanval mooi af te slaan en hoeft Patrick nauwelijks is actie te komen. De bal wordt daarna weer uitgeschoten en is het Robin die de bal aangespeeld krijgt en na het uitspelen van een aantal tegenstanders op de keeper af gaat, ook deze uitspeelt en de stand weer een puntje ophoogt. Ondertussen komt er een bui over en wordt de lucht weer wat donkerder boven Domburg. Ruim in de blessuretijd kan Mart-Jan vanaf de zijkant voor het doel worden aangespeeld en zet hij de ruststand op 0-4. In de tweede helft lijkt er bij Domburg weer wat moed te zijn ingesproken, want ze gaan er weer flink tegen aan en ze krijgen ook wat meer mogelijkheden. Toch is het Oostkapelle die na zo’n 8 minuten vanuit een voorzet van Owen de bal hoog voor het doel krijgt en de bal via het hoofd van Robin in het doel laat belanden (0-5). Ondanks dat Domburg diverse aanvallen uitvoert weten ze niet te scoren. 12 Uiteraard komt dit ook doordat onze keeper Patrick (mede geholpen door de doellat) elke bal weet te weren uit het net. Als Robin weet uit te halen op de goal wordt de bal weg geslagen door de keeper. Hierop krijgt Owen de bal en hij speelt Robin aan voor het doel en nu gaat de bal er dus wel in (0-6). Het duurt niet lang of het is weer Oostkapelle die de aanval kiest en als Huib vanuit het midden wordt aangespeeld en de bal weet door te tikken kan hij op de keeper af. Met een gericht schot weet hij de bal langs de keeper te spelen en de stand weer een puntje op te hogen. Dit is ook de eindstand, want de scheidrechter wil of graag naar huis of compenseert de teveel gespeelde minuten van de eerste helft door vroegtijdig af te fluiten. Wat een mooie score mannen, die 3 punten zijn weer voor ons!! Zaterdag 29 augustus 2015, Oostkapelle D1 – Zeelandia Middelburg D2 (6-9) Vandaag start het nieuwe voetbalseizoen met een bekerwedstrijd tegen Zeelandia Middelburg D2. Het is lekker zonnig en warm, maar het gras is erg nat van de toch wel koude nacht. Als om 9 uur het startsignaal klinkt is het meteen Zeelandia die de leiding neemt. Het spel speelt zich dan ook meteen af op de helft van Oostkapelle en het team moet duidelijk nog wennen. In de 4e minuut komt er een hard schot op de keeper Patrick, die de bal dan ook niet uit net weet te houden (0-1). Ondanks dat Zeelandia de overmacht heeft in het spel weet Oostkapelle toch af en toe een aanval uit te oefenen, maar zonder succes. De achterstand wordt echter in de 8e minuut al weer uitgebreid door vanuit een corner de bal weer met een hard schot langs de keeper te schuiven. Langzamerhand gaat het spel van Oostkapelle steeds beter, maar toch is het Zeelandia die vanuit de aanval de stand naar 0-3 tot aan 0-4 weet te brengen. Als na de aftrap Oostkapelle weet aan te vallen is het Robin die na het uitspelen van een aantal spelers een schot kan plegen, maar deze eindigt helaas in het zijnet. Als Zeelandia de bal uittrapt gaat deze met een razend tempo naar voren en rolt de bal in een paar pogingen in het doel (0-5). Gelukkig weet Mart-Jan vanuit een mooie voorzet de bal mee te nemen langs de keeper en de vreselijke nul om te zetten in een 1. Dit is dan ook meteen de ruststand.

In de tweede helft gaat het Oostkapelle duidelijk wat beter af en in de 5e minuut kan Owen de bal mooi voorgeven en weet Mart-Jan de achterstand weer verder in te lopen (2-5). Nu heeft Oostkapelle het duidelijk te pakken en al snel staan ze weer met een hele groep en de bal voor het doel van de tegenstander. Na wat heen en weer schoppen van de bal gaat deze langs de keeper en is de achterstand weer wat overzichtelijker (3-5). Nu herpakt Zeelandia zich en in tijd van 3 minuten weten ze hun voorsprong weer uit te bouwen door de bal hoog over de keeper, in de uiterste rechterhoek van het doel en hard langs de keeper te schoppen (3-8). De schrik zit er nu weer goed in bij Oostkapelle en dus moeten ze weer aan de bak. Het is deze keer Owen die een aanval afrond met een doelpunt. Als Zeelandia aanvalt en hard vooruit gaat komt Patrick zijn doel ver uit en brengt de tegenstander zo in de war dat hij prompt de bal naast het doel schiet. Toch duurt het niet lang totdat de volgende aanval komt en de achterstand weer een puntje groter maakt. Het zijn Robin, Matthias en Owen die in de volgende aanval tot 3 maal toe een kans op scoren krijgen en het is alleen Robin die ook daadwerkelijk weet te scoren. Net voor het einde van de wedstrijd is het weet Robin die met een hard schot de eindstand bepaald op 6-9. Vandaag een monsterscore en een eerste oefening voor het komende seizoen. Jammer genoeg geen winst, maar toch goed gevochten team!!

SAVE THE DATE! JOKE MEERMAN TOERNOOI 2016 28 MEI 2016

13

Zaterdag 10 oktober 2015, Oostkapelle D1 – Veere D1 (4-6) Vandaag is al middag geweest als de wedstrijd tegen Veere begint. Oostkapelle neemt direct de leiding, maar ook Veere laat niet zomaar over zich heen lopen. Het is aan het spel nog niet te zien dat een aantal van hen een slaapfeestje hebben gehad. In de 3e minuut is het Robin die met de bal naar voren weet te gaan en na het uitspelen van een aantal tegenstanders de bal langs de keeper in het net laat belanden. Nadat de bal een aantal keren heen en weer over het veld is gegaan, wordt Patrick schijnbaar aangespeeld door een eigen speler waarop hij de bal in de handen neemt en daarmee een vrije trap vlak voor het doel veroorzaakt voor de tegenstander. Veere weet deze vrije trap om te zetten in een doelpunt en zo staat de stand weer gelijk (1-1). Als Robin vanaf de zijkant de bal hard op de keeper schiet weet die de bal weg te stompen richting Jorim die met een gericht schot langs de verdediging de bal in het net schiet (2-1). Wanneer Veere langs de zijkant een aanval uitvoert, wordt de bal mooi voorgegeven en daar ontstaat een rommelige situatie. Een speler van Veere weet de bal net zo te raken dat de bal langs de keeper in het net rolt (2-2). Als Oostkapelle de bal uitneemt gaan ze ook meteen in de aanval en gaan ze met z’n allen naar voren. Omdat de keeper de bal niet goed kan pakken is het Huib die de bal hard in het net laat belanden en zo de ruststand op voorsprong zet (3-2). In de tweede helft is het voornamelijk Veere die weer veel energie heeft gekregen. Het spel gaat heen en weer over het totale veld maar het is Veere die een aanval in de 4e minuut kan benutten en weer een gelijke stand maakt (3-3). Nu is het weer de beurt aan Oostkapelle en Owen geeft vanaf de zijlijn de bal mooi voor aan Robin die hem op zijn beurt mooi aanneemt en hard in het net laat belanden (4-3). Als Patrick de bal hoog uitschiet komt deze in de voeten van een tegenstander die 14 niet aarzelt en de bal met een grote boog terug schiet over de keeper heen in het net (4-4). Het is duidelijk dat nu het slaapfeest en ook andere vermoeidheid toe slaat bij Oostkapelle en is het vooral Veere die het spel bepaald. In de 17e minuut weten ze vanuit de zijlijn een aanval op te zetten en ondanks dat Patrick een eerste schot stopt, wordt de bal in tweede instantie alsnog in het net geschoten (4-5). Het blijft zwaar voor Oostkapelle want de ploeg van Veere blijft aandringen. In de 25e minuut is het een Veere speler die over het middenveld diverse spelers weet uit te spelen en dan met een hard schot de stand op 6-4 weet te brengen. Dit is meteen ook de eindstand.

Wedstrijdverslagen C1 Zaterdag 19 september 2015, Oostkapelle C1 – DZC’09 C1 (3-5) 10:30 was de aftrap. Na een paar minuten stond het al 1-0 door Daimen uit een corner. Een goed begin, maar al gauw werd de tegenstander fel en scoorde een paar keer achter elkaar. Rust 1-4 tegen, maar we blijven knokken en het hielp. Nikolas werd getackeld en de penalty werd door Bas goed in de hoek geschoten 2-4 en na een paar aanvallen kwamen we in de buurt en Nikolas raakte de paal en daarna de rug van de keeper en in het goal: 3-4. We bleven knokken, maar ze maakten toch nog de 3-5. Jammer, volgende keer beter. Goed gespeeld.

Wedstrijdverslagen B1 Zaterdag 19 september 2015, Oostkapelle B1 – SKNWK (2-2) De wedstrijd begint goed op Jeffreys verjaardag vandaag. Al in de eerste minuut werd er een goal gemaakt tegen SKNWK uit Nieuwerkerk door Mark. Er werden mooie acties gemaakt, maar die vielen niet altijd in 15 het net. Een speler van Nieuwerkerk kreeg na een overtreding in de 22ste minuut van Rick een gele kaart. Net voor de rust wordt het 1-1. Na de rust kreeg dezelfde speler weer een gele kaart en kon hij het veld verlaten. Ze bleven wel scherp. Uit een penalty scoren ze: 1-2. Klaudio had het even best druk, maar liet geen ballen meer door. Zelfs een hele hoge bal haalde hij met een sprong uit de lucht. In de 68ste minuut maakte Frank een prachtige goal. Eindstand 2-2! Fijn dat Rick weer zo fit is, dat hij de wedstrijd van de B kon fluiten.

16

WORD JIJ ONZE (WO)MAN IN BLACK? Het is iedere week weer een puzzel om voor alle wedstrijden een scheidsrechter te vinden. Dankzij een kleine maar gemotiveerde groep scheidsrechters lukt dat bijna iedere week wel weer. Op sommige mensen moet wel een heel zwaar beroep worden gedaan. En ook zij zijn wel eens verhinderd of geblesseerd. Daarom zijn we dringend op zoek naar scheidsrechters! Wat zoeken we precies? Enthousiaste ouders en leden die een aantal maal per seizoen als scheidsrechter willen optreden.

Nee, het hoeft niet iedere week! Nee, je hoeft geen spelregel nerd te zijn! Ja, we hebben je nodig! Binnenkort wordt op Sportpark Duinhelm een scheidsrechterscursus georganiseerd. Deelname is gratis. Als tegenprestatie vragen we je een paar wedstrijden te fluiten. ZONDER SCHEIDS GEEN VOETBAL! MAAK JIJ HET VERSCHIL? Aanmelden of meer informatie via Bart Wattel ( brtwattel@zeelandnet.nl ) of Albert Bruggeman ( albertbruggeman@hotmail.com )

17

Van de secretaris Nieuwe leden Sinds begin dit jaar zijn er een aantal nieuwe leden. Dit zijn: Leon van Moolenbroek - speelt bij Heren 3 David van Herrewegen - speelt bij E1 Finn van der Stoep – speelt bij D2 Hartelijk welkom en veel voetbalplezier toegewenst! AED Sinds kort is de AED (Automatische Externe Defibrillator) verplaatst van de verzorgingsruimte naar het halletje bij kleedkamers 1 t/m 4, naast de ingang van de verzorgingsruimte. De verzorgingsruimte is altijd afgesloten. En omdat de AED in levensbedreigende situaties snel beschikbaar moet zijn, is gekozen voor de huidige locatie. Op de deur van de verzorgingsruimte hangt een lijst met namen van mensen die binnen VVO getraind zijn met de AED.

18

Ook dit jaar doet Voetbalvereniging Oostkapelle weer mee aan de Grote Clubactie. Tot en met eind oktober kunt u bij leden van onze vereniging lootjes kopen. Door het kopen van loten steunt u onze vereniging en maakt u tevens kans op mooie prijzen. Helpt u mee? Alvast heel hartelijk bedankt! Voltreffer - Clubblad Voetbalvereniging Oostkapelle 47e jaargang, nummer 4, oktober 2015

19

Spelregelvragen De trainer in het amateurvoetbal komt nabij de middenlijn het speelveld in en bemoeit zich met de leiding van de scheidsrechter. Deze onderbreekt hiervoor het spel. Hoe zal de scheidsrechter hier moeten handelen?

a. b. c. d.

Hij laat de trainer door de aanvoerder achter de afrastering zenden en hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was Hij laat de trainer door de aanvoerder achter de afrastering zenden en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop vanaf de plaats waar de bal was Hij laat de trainer door de aanvoerder achter de afrastering zenden en hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de trainer was Hij zendt de trainer weg door het tonen van de rode kaart en laat het spel hervatten met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was

2.

In de rust hebben de doelverdediger en een veldspeler van tenue gewisseld. Als het spel in de tweede helft een paar minuten aan de gang is, wordt dit opgemerkt door de scheidsrechter. Op welke manier zal deze nu juist handelen?

a. b. c. d.

Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken Hij onderbreekt het spel, geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart en hervat het spel met een scheidsrechtersbal Hij onderbreekt het spel, geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij Hij wacht tot de bal uit het spel is. Speelt ĂŠĂŠn van beiden eerder de bal, dan wordt het spel onder broken, krijgen beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart en wordt het spel hervat met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij

3.

De scheidsrechter constateert dat een speler zich tijdens het spel schuldig maakt aan ernstig gemeen spel tegenover een tegenstander. De scheidsrechter onder breekt het spel. Wat is de disciplinaire straf voor deze speler?

a. b. c. d.

Hij wordt van het speelveld gezonden door het tonen van de rode kaart Hij krijgt een waarschuwing door het tonen van de gele kaart Hij krijgt een waarschuwing door het tonen van de gele kaart of wordt van het speelveld gezonden door het tonen van de rode kaart Hij krijgt een vermaning of wordt van het speelveld gezonden door het tonen van de rode kaart