Vitamin Magazine #1 winter 2017

Page 1

vitamin magazine

#1

winter 2017

ANNETTE GERRITSEN

GOED BEGIN Prijs €4.-

SANNE TEST: fit in slechts 20 minuten per week

80 HET NIEUWE 50 interview

BALANS deze vitamines beïnvloeden elkaar vitaminstore.nl


ZON IN HUIS helpt het immuunsysteem

Super D3 Extra Sterk Super D3 Extra Sterk van bevat maar liefst 75 mcg Quali®-D vitamine D3 per softgel. Vitamine D is goed voor de spieren en zorgt voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Daarnaast heeft vitamine D een positieve invloed op het immuunsysteem. vanaf

14.95

Premium vitamins by DSM – www.qualityforlife.com. Quali® is a trademark of DSM.


sanne hoofdredactrice vitaminmagazine

VOORUITKIJKEN Groep 4. Het jaar was bijna om toen de directeur van de basisschool een oproep deed: “De leerling die de mooiste toekomstspreuk bedenkt, mag deze tijdens de nieuwjaarsviering van school op het podium vertellen. Daarnaast wordt de spreuk gepubliceerd in het Udens Weekblad.” De plaatselijke krant! Van dat laatste ging mijn hartje sneller kloppen. Enkele dagen later, toen ik erover lag te peinzen onder mijn Donald Duckdekbed, schoot het me ineens te binnen. Na mijn inzending werd ik bij de schooldirecteur geroepen en hij maakte mij het goede nieuws bekend. Het was alsof Gaston me kwam vertellen dat ik ‘n miljoen had gewonnen! Op de dag van de nieuwjaarsviering zaten alle leerlingen in de gymzaal van de school, die voor dit soort gelegenheden werd omgetoverd tot ‘theater’. Zenuwachtig stond ik achter de coulissen te wachten totdat ik een seintje kreeg om het krakkemikkige podiumpje op te gaan en zei in de microfoon:

REAGEREN?

“We zijn eigenlijk allemaal familie van elkaar, denk maar eens goed na.” Er volgde een groot applaus en met rode blosjes verliet ik het podium. Deze gebeurtenis schoot me te binnen toen ik vierentwintig jaar later onder een iets volwassener dekbed aan het nadenken was over deze column. De eerste column van het nieuwe jaar. Het thema van dit magazine is ‘de toekomst’. Ondanks dat we nooit zullen weten wat de toekomst gaat brengen, heeft Pim Christiaans me verteld dat er op dit moment medicijnen getest worden die ons letterlijk kunnen verjongen (pag. 23). Wonderlijk niet? En daarnaast weet ik inmiddels dat fit worden door maar 20 minuten per week te sporten al lang geen toekomstmuziek meer is (pag. 63). Ik besefte me na het maken van dit magazine eens te meer dat we boven alles allemaal gezond willen blijven en geliefd willen worden. We moeten het samen doen! Ik wens jullie een gezond en liefdevol 2017 toe.

magazine@vitaminstore.nl

een masker van avocado, heerlijk voor je droge huid 3


WINKELNIEUWS

what’snew

TRY OUR WINTERJUICE

selderij

gember pastinaak wortel

Nieuw! VitaminstoreBreda De Barones 8

Hoofddorp verbouwd Vitaminstore Hoofddorp is verbouwd. Waar de winkel voorheen nog het klassieke uiterlijk had van Kruiderij Rozemarij die 25 jaar op die plek heeft gezeten is de winkel nu omgetoverd tot Vitaminstore met haar vrolijke look and feel!

4

CRAZY CARROTS @ JUICEBAR VITAMINBOOST Zie pagina 81 voor een kortingsbon

Huwelijksaanzoek bij de finish We kregen een superleuk berichtje van Elma Lodder de dag na de Vitaminstore Halve van Haarlem: “Super blij was ik na het behalen van de finish van de halve marathon die ik samen met mijn vriend Giovanni Melle had gelopen. Dit moment werd nog beter toen ik vlak na de finish ten huwelijk werd gevraagd!” Namens Vitaminstore heel veel geluk samen!


COVERMODEL LOREMIPSUM

schaatsster ANNETTE GERRITSEN Ze werd vijfvoudig Nederlands afstandskampioen, Nederlands sprintkampioen en won olympisch zilver op de 1000 meter bij de Winterspelen in Vancouver. Nu schaatst ze bij Team Afterpay.

leeftijd 31 beroep sprintster wordt happy van als we met de hele familie in ons strandhuisje in Egmond aan Zee zijn.

beauty sports

FOOD

SPORTS

BEAUTY

Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among stars. Ik houd van het leven en van uitdagingen.

Door de topsport ben ik veel bezig met mijn gezondheid. Ik probeer altijd naar mijn lichaam te luisteren; die geeft vaak goed aan wat het nodig heeft.

Koken is mijn hobby! Meestal wandel ik door de supermarkt en heb ik geen idee wat ik zal gaan maken. Ik haal wat ingrediĂŤnten en zoek in een kookboek wat ik ermee kan. Vervolgens wordt het een combi van het recept en mijn creativiteit.

Ik houd van schaatsen en zal dat mijn hele leven blijven doen. Vroeger heb ik er ook nog bij geturnd. Mijn weekenden zaten dan altijd vol met wedstrijden.

Als het koud is buiten neem ik zo nu en dan een middagje vrij en ga ik voor de ontspanning naar een massagesalon! Voor mij het ultieme moment om even te relaxen en de batterij op te laden.

food

HEALTH

health

LIFE

life

Fotografie Tom ten Seldam @StickStuff Assistent Femke Juffermans Styling Lisselotte Admiraal Visagie Fleur de Boer-Tjaden

Annette draagt Paillettentop (River Island), zilveren legging (Zara), muts (Forever21)

5 5


PAGINA 63

PAGINA 8&9

SANNE TEST FIT20

LOVE YOUR LIFE

inhoud PAGINA 41

DOSSIER SUIKER

DOSSIER SUIKER

6

nu kan je lichaam wel wat extra’s gebruiken


LOREMIPSUM

PAGINA 23

tachtig het nieuwe vijftig?

MAGAZINE

1

FOOD

47

Happy welkom

3

Food coach

49

What’s New

4

Het keukenkastje van…

51

Covermodel

5

3 x Nederterrane Dieet

53

Talk about

8

Column Susan Smit

57

SPORTS

59

Sports coach

61

Sanne test fit20

63

5 x Trailrunning

67

Store&People

11

Interview Annette Gerritsen

12

Vitaminclub

16

Column Alain

19

LIFE

20

BEAUTY

69

Tachtig het nieuwe vijftig

23

Beauty coach

71

5 x mooi en duurzaam

74

Online happiness

77

HEALTH

31

Health coach

33

STORE

78

Balans

35

Vitaminpuzzel

79

Getest

39

Winkeladressen

81

Dossier suiker

41

What’s next & colofon

83


2 1 3 kijk snel in de appstore

YOUR PERSONAL TRAINER

Met de Freeletics app heb je altijd je personal trainer op zak. Het is een app met een fitnessprogramma dat je kunt gebruiken om af te vallen, te werken aan je conditie of als krachttraining. Het programma is gebaseerd op begeleiden, ondersteunen en het delegeren van gestelde doelen op het gebied van sport én voeding en het bestaat uit meer dan 900 oefeningen! Je kunt de oefeningen op elke willekeurige plaats doen, want je heb niets nodig behalve een goede dosis motivatie.

HET VOEDSEL VAN DE TOEKOMST

Zeewier is een essentiële aanvulling op de plantaardige keuken. Dat komt doordat het hoogwaardige eiwitten, omega-vetzuren en mineralen bevat. Zeewier wordt ook wel het voedsel van de toekomst genoemd en veel wetenschappers zijn van mening dat dit groene plantje onze planeet kan redden. Waarom? Zeewier is een hoogwaardige eiwitbron, de teelt neemt geen kostbare landbouwgrond in beslag en het verbruikt nauwelijks zoet water. Kennis maken met zeewier kon afgelopen zomer al op menig festival, maar ook in steeds meer restaurants is de supergezonde en erg lekkere Dutch Weed Burger verkrijgbaar. Zelf aan de slag met zeewier? Lisette Kreischer heeft een prachtig boek gemaakt dat ‘Groente uit de Zee’ heet over zeewier en de dagelijkse keuken met 50 verrassende recepten. dutchweedburger.com

8

WIJSHEDEN AFGEPELD EN OPNIEUW BEKEKEN ‘Leef alsof het je laatste dag is’. ‘Het is zoals het is.’ Deze spreuken staan op theezakjes en komen voorbij op Instagram en Facebook. Ze klinken zo mooi en verlicht, die wijsheden. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Onze columniste Susan Smit houdt de holle oneliners op geestige en inspirerende wijze tegen het licht en geeft ze weer glans. Kans maken op één van de vijf boeken die we weg mogen geven? Mail naar: magazine@vitaminstore.nl Laat het los & andere tegelsprookjes Susan Smit Carrera €14.99


life

TALKABOUT

LOVE YOUR

4

Luminarie deCagna, Il Giardino Incantato

HIPPE THEE

Matcha is de enige theesoort waarbij het gehele theeblad in de vorm van poeder wordt gedronken. Alle aanwezige ingrediĂŤnten en de voordelen van de groene thee worden dan maximaal benut. De theeplant wordt drie weken voor het oogsten gedeeltelijk afgedekt voor het zonlicht. De plant reageert op deze veranderde situatie door o.a. meer chlorofyl aan te maken.

FLEXIBEL SPORTEN

5

Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau zullen steeds meer mensen zelf bepalen wanneer, waar en met wie ze sporten. In de toekomst zullen minder mensen sporten bij een sportclub en meer in individueel verband of in zelfgeorganiseerde groepen (SCP).

Breakfast @ parents @metmargje

Vitamientjes @naad85

Healthy Life Juice @girlsonthemove.nl

Smoothie Saturday @robinsschouten

life

ONDERTUSSEN OP

9


LOREMIPSUM

SLANK EN FIT

max 43 calorieën per shake

Slank&Fit Eiwitshake Slank & Fit Eiwitshake is de perfecte dieetondersteuning. De langzaam verteerbare eiwitbron micellair caseïne is ideaal voor gebruik tijdens een eiwitdieet en de toegevoegde glucomannan vezels ondersteunen, in combinatie met een energiebeperkt dieet, gewichtsverlies.* Verkrijgbaar in de smaken vanille, aardbei, banaan en chocolade. 500 gram

29.95 10

*Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 maal daags 1 gram glucomannan vóór de maaltijd, tezamen met 1-2 glazen water.


STORE&PEOPLE

winkel

#32 Vitaminstore Breda WAAR

NET GEKOCHT

CFM-34 Proteïnereep Bevat 13,5 gram proteïne per reep dat zorgt voor herstel en de groei van je spieren.

Tara van den Broek (42)

Werkt bij een kinderopvang

24 repen van 40 gram €36.-

gezond ik eet gezond, slik elke dag een multi en extra vitamine D. fit sporten, zes keer per week. Ik wissel tussen hardlopen en fitness.

Barones 8 Breda

mooi doordat ik gezond eet en veel beweeg zit ik lekker in mijn vel en dat straal je uit.

gezond ik eet elke dag voldoende groente en fruit en haal eens per week een juice. fit minstens een half uur fietsen per dag en twee keer per week naar de sportschool. Whirshaad Rahman (24)

Bedrijfskundig informatica

NET GEKOCHT

mooi mijn lichaam en gezicht smeer ik in met aloë vera.

Argan Repair Dag- & Nachtcrème Dag- en nachtcrème van Harmonie 100% natuurlijk.

mijn dagelijkse hoeveelheid vitamine C

15ml €5.99

gezond iedere ochtend een smoothie met een rauw ei. Rauw ei is superfood!

NET GEKOCHT

Food of Life Mango, Avocado, Sinaasappel, Banaan en Kokosroom medium juice €4.25

fit aerobic en ballet. mooi ik ben gek op de Argan Repair Dag- & Nachtcrème van Harmonie. Rieneke Jansen (56)

Natuurgeneeskundig therapeut 11


LOREMIPSUM

Voor pure chocola mag je me dag en nacht storen

Ik houd van uitwaaien op het strand

Als ik over de grachten van Amsterdam fiets word ik helemaal blij

12

Annette draagt kleding van Costes fotograaf Tom ten Seldam @StickyStuff assistent Femke Juffermans styling Liselotte Admiraal visagie Fleur de Boer-Tjaden


geloof in je eigen kracht Annette Gerritsen is 31 jaar oud en geboren en getogen in Ilpendam, vlak boven Amsterdam. We kennen haar van een van Nederlands oudste volkssporten: schaatsen. Ze werd vijfvoudig Nederlands afstandskampioen, Nederlands sprintkampioen en won olympisch zilver op de 1000 meter bij de Winterspelen in Vancouver. “Om op hoog niveau te kunnen blijven sporten moet je vooral plezier hebben in wat je doet.” Welk moment uit je carrière is je het meest bijgebleven? “Het was super bijzonder om zilver te winnen tijdens de Olympische Spelen. En de beleving van de spelen is natuurlijk onvergetelijk! Maar de keer dat ik mijn éérste internationale podiumplek behaalde in 2007 dat was toch wel het mooiste moment uit mijn carrière.” Vertel? “Het WK sprint vond plaats in een afgeladen vol Thialf in Heerenveen. De sfeer was supergoed, mijn ouders waren erbij, ik was in topvorm en alles viel die dag gewoon op z’n plek! Ik werd derde na Jenny Wolf en Anni Friesinger.”

Vind je het lastig om je grenzen aan te voelen? “Dat is soms best wel lastig. Vaak voel je pas een dag later of je over je grens bent gegaan. De ene keer moet je hard zijn voor jezelf terwijl je het andere moment wel écht rust nodig hebt.” De sport leert je dus wel om goed naar jezelf te luisteren? “Absoluut. Naar jezelf luisteren is superbelangrijk. Niemand kan bepalen wat het beste voor jou is.” Ben je goed in het nemen van rust? “Ik word er steeds beter in, maar blijf het lastig vinden. Het zit gewoon niet zo in mijn karakter, maar het is wel cruciaal.”

naast schaatsster ben ik ook een vriendin, dochter en zus

Is er veel verschil met hoe je toen in de wedstrijd stond en nu? “Als je jong bent ligt de wereld aan je voeten. Je hebt nog een hele carrière voor je en je kunt alleen maar beter worden. Daarnaast is het fijn dat er nog niet echt iets van je verwacht wordt. Hoe ouder je wordt hoe meer je ook op je grenzen moet gaan letten.”

Hoe ga je om met de balans tussen vrije tijd en trainen? “Ik doe altijd mijn best om daar balans in te vinden, want ik hecht ook veel waarde aan mijn sociale contacten. Maar de sport gaat altijd voor. Gelukkig hebben mijn familie en vrienden hier begrip voor en ze zullen me altijd supporten. Uiteindelijk ben je naast schaatsster ook een vriendin, dochter, zus en vind ik het belangrijk om er ook voor hen te zijn. De boog kan niet altijd gespannen staan.”

Wat heb je geleerd van alle jaren schaatsen? “Je kunt ergens talent voor hebben, maar of je succesvol wordt hangt voor een groot gedeelte af van je discipline, focus en wilskracht. Ook heb ik geleerd minder bevooroordeeld te zijn. Vroeger was ik dat wel, als dan iemand een slechte wedstrijd reed had ik daar meteen een mening over. Nu weet ik dat

13


je daar helemaal geen mening over kunt hebben, omdat je nooit weet waar iemand vandaan komt.” Wat is het mooiste dat uit de sport is voortgekomen? “Wat ik tof vind is dat het me op plaatsen heeft gebracht waar ik anders nooit zou komen. Ik heb bijvoorbeeld leuke dingen mogen doen op televisie, zoals ‘Ik hou van Holland’ en ‘Mag ik u kussen’. Daarnaast heb ik veel inspirerende personen ontmoet.” Wie zijn die personen? “Jac Orie en Dennis van der Gun. Jac Orie was vroeger mijn trainer. Hij paste op dat moment van mijn leven perfect bij me. Door hem heb ik me enorm ontwikkeld en hij heeft me structuur, discipline en veel kennis bijgebracht. Nu ben ik wat ouder en is Dennis van der Gun mijn coach. Hij zit veel meer op gevoel dan op discipline, precies wat ik nu nodig heb. Ik ben beide trainers heel dankbaar voor alles wat ze me geleerd hebben.”

het heeft me op plaatsen gebracht waar ik anders nooit zou komen Wat zijn behalve schaatsen je hobby’s? “Ik vind het leuk om te koken, daarnaast maak ik graag filmpjes van de ploeg met de GoPro en ik houd ervan om boeken te lezen. Op dit moment lees ik ‘De Doodsvogel’ van Samuel Bjørk, een thriller.” Om in topvorm te blijven eet je natuurlijk gezond, maar snoep je ook af en toe? “Ik houd enorm van hagelslag! Vroeger at ik zelfs elke ochtend twee broodjes met hagelslag. Nu doe ik dat niet meer, maar ik vind dat je jezelf wel af en toe iets moet gunnen. Als ik bijvoorbeeld trek heb in een pizza dan bestel ik dat lekker en doe ik daar niet moeilijk over.” Ben je spiritueel? “Ik ben hartstikke nuchter, maar zie wel het nut van bijvoorbeeld meditatie voor de ontspanning en het loslaten van dingen. Verder geloof ik er vooral in dat je vanuit je eigen intuïtie moet leven en in je eigen kracht moet geloven.” Hoe zie jij de toekomst voor je? “In de wat moeilijkere periodes tijdens mijn sportcarrière heb ik ervaren dat mensen je echt kunnen helpen om jezelf te herpakken. Op die manier zou ik wel voor mensen willen klaarstaan. Niet per se binnen de sport, het kan breder zijn. Verder geloof ik niet zo in plannen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed als mensen ambities hebben, maar we leven in zo’n resultaatgerichte maatschappij dat we de weg naar ons doel weleens uit het oog willen verliezen en daar plezier in hebben is net zo belangrijk.”

14


UBIQUINOL VOOR JOU geproduceerd door Q10-specialist Kaneka!

Super Ubiquinol 100 mg Super Ubiquinol 100 mg van bevat de biologisch actieve vorm van co-enzym Q10. In tegenstelling tot Q10 in de vorm van ubiquinon, hoeft ubiquinol niet meer in het lichaam te worden omgezet. De ubiquinol van Kaneka is als enige op de markt gefermenteerd uit gist en is van zeer hoge kwaliteit. 90 vegigels 67.95 30 vegigels

26.95

15


Veel voordeel e

LOREMIPSUM

Als lid van Vitaminclub ontvan Check de nieuwste voordelen! Als lid van Vitaminclub krijg je voor elke euro die je besteedt één Vitaminpoint. Die points kun je op de website of bij een Vitaminstore inwisselen voor prachtige cadeaus. Elke maand selecteren we nieuwe cadeaus. Zelfs een aantal cadeaus waar je geen points voor in hoeft te wisselen! Meld je aan op vitaminstore.nl/vitaminclub.

Healthy

VITAMINBOOST JUICE

Wissel je Vitaminpoints in voor deze cadeaus:

280 points

Ubiquinol 50 mg Bevat de biologisch actieve vorm van co-enzym Q10! 30 softgels.

220 points

Vitamine K2 45 mcg Vitamine K2 ondersteunt de bloedstolling en draagt bij tot de instandhouding van sterke botten. 60 capsules.

80 points

Omega Energy Deze onbijtmix met o.a. haver en walnoten zorgt voor langdurige energie en de supergezonde vetzuren!

Tegen inlevering van 100 punten haal je bij onze juicebar; Vitaminboost, een medium healhty juice!

100 points

In onze juicebar worden verse sappen bereid waar een extra boost van bijvoorbeeld spirulina of eiwitten voor na het sporten aan wordt toegevoegd. Er worden ook heerlijke ontbijtshakes of lunchvervangers gemaakt met namen als Green Magic of Mango Mania. Waar je Vitaminboost kunt vinden? Kijk onderaan op pagina 81.

Ga naar jouw Vitaminstore en wissel je punten in voor jouw favoriete cadeau. Ook inwisselbaar op vitaminstore.nl/vitaminclub

happy & healthy winter

Lippenbalsem Gemaakt van bio shea butter mét vitamine E en C. vitaminstore.nl/vitaminclub

16

50 points


n cadeaus voor jou!

g je gratis cadeaus en hoge kortingen! Extra veel voordeel! Vitaminpoints gespaard? Wissel deze meteen in! Op vitaminstore.nl/vitaminclub vind je alle mooie aanbiedingen. Je kunt je punten online inwisselen en in de winkel.

160 points

200 points

220 points

Lysine Extra Het toegevoegde Peruaanse kruid katteklauw ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.

340 points

Super Natuurlijke Visolie Bevat een uniek hoge concentratie omega-3 vetzuren. Afkomstig van vette vissoorten. 60 softgels.

320 points

Super B Complex Krachting B-complex met 30 mg co-enzym Q10! 50 vegicaps.

360 points

100 points

50 points

Biotine 1000 mcg Houdt de haren glanzend en sterk en is belangrijk voor de huid. 60 vegicaps.

Creatine Puur Voor opbouw en herstel van de spieren! 150 gram.

Calciumcitraat D3 De toegevoegde D3 draagt ertoe bij dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen. 120 tabletten. Weed Diffuser 100% natuurlijke essentiĂŤle oliĂŤn zonder enige kunstmatige toevoegingen of verdunners. 15 ml.

Eucalyptus Olie De verkwikkende geur van eucalyptus! 10 ml.

Ga naar jouw Vitaminstore en wissel je punten in voor jouw favoriete cadeau. Ook inwisselbaar op vitaminstore.nl/vitaminclub

Ook direct profiteren van mooie cadeaus? Meld je online aan en download meteen de leukste vouchers. Surf naar vitaminstore.nl/vitaminclub

life

Lid worden is GRATIS

17


SUPER FORMULE ondersteunt de bloedstolling *

Super Vitamine K2 180 mcg Dit product bevat maar liefst 180 mcg MenaQ7, de meest stabiele vorm van vitamine K2! Het wordt gewonnen uit natto. Vitamine K2* ondersteunt de bloedstolling en is goed voor het skelet. De toegevoegde vitamine D3 draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding en ondersteunt daarmee de botten. 60 vegicaps

18

32.95


COLUMNALAIN

schoolreisje

beauty

Al deze ontwikkelingen zijn fantastisch en heel veel zal ons leven ook nog aangenamer en comfortabeler gaan maken. De keerzijde is echter dat straks alles van je bekend is en voor je wordt bepaald. Wat moet ik eten vandaag, welke muziek vind ik leuk, hoeveel minuten duurt de file nog waar ik in sta. Heel praktisch en nog meer leven in mijn eigen comfort zone. Toch zal ik die onbevangenheid, die spanning over wat er gaat komen wel heel erg gaan missen. Laat mij dan maar liever elke dag als een klein kind op schoolreisje gaan.

sports

Mijn grote interesse ging natuurlijk vooral uit naar zaken die met gezondheid te maken hebben. In Silicon Valley noemen ze dat bio-hacking: het beĂŻnvloeden van je lichaam en geest door hele slimme innovatieve toepassingen. Dat zijn nu de activity trackers, van die armbanden waarmee je stappen kunt tellen. Maar dat zal binnenkort veel verder gaan. Waarschijnlijk gaan we onder onze huid een chip implanteren die feilloos bijhoudt hoe gezond we zijn en wat je op elk moment van de dag moet doen om optimaal gezond te blijven. Nog voor je honger krijgt vertelt

je armband je wat je het beste kunt gaan eten, maar ook wanneer je te lang hebt gezeten of wanneer je iets te veel wijn hebt gedronken.

food

Het was fascinerend om bedrijven te bezoeken als Google en Facebook waar we met open armen werden ontvangen. Niets geen geheimzinnig gedoe want, vinden deze reuzen, wij weten ook niet precies wat de toekomst gaat brengen maar door er met een open mind naar te kijken, kom

je vanzelf tot hele mooie dingen. Zo zagen we een zelfrijdende auto voorbij komen. Gaan we straks met onze stem de apparaten om ons heen bedienen en staat de eerste reis van mensen naar Mars al gepland.

Naam Drs. Alain Vermeulen Oprichter Vitaminstore

health

Als kinderen op een schoolreisje, zo zaten we in de bus: opgewonden, grappen makend en met heel veel zin in het avontuur dat ons te wachten stond. Een hele delegatie Nederlandse ondernemers, managers en directeuren waaronder ik, onderweg op de S101 van San Francisco naar Palo Alto; het hart van Silicon Valley. We zijn op inspiratie reis om te ontdekken wat de toekomst ons gaat brengen en hoe we ons daar een beetje op kunnen voorbereiden.

De invloed van voedingssupplementen op het menselijk lichaam houdt Alain al sinds zijn studie inspanningsfysiologie bezig. In 1998 richtte hij met zijn compagnon Koert het concept Vitaminstore op: gezondheid op een positieve en persoonlijke manier benaderen.

19


VITAMINDOPPER

EDDY

De Vitamindopper is een ideaal waterflesje voor onderweg. In tegenstelling tot wegwerpflesjes is hij makkelijk met een afwasborstel schoon te maken.

Lekvrije flessen met of zonder hip printje! De flessen zijn BPA-vrij en zonder weekmakers. Bovendien is een deel van de mooie collectie er in een thermosuitvoering.

Vitaminstore 12.50

250

punten

ook verkrijgbaar met je vitaminclub points

Camelbak vanaf 17.00

MILIEU BEWUST

CITRUS ZINGER SPORT Geef een nieuwe draai aan het sporten met de nieuwe Citrus Zinger Sport.‘De handige, lekvrije fles heeft, net als de Citrus Zinger Original, een ingebouwde pers én is voorzien van een inklapbaar rietje; simpel en slim!

Wist je dat we elke dag meer dan 500.000 plastic (water)flesjes weggooien in ons land? Kun je nagaan hoeveel plastic er over de wereld zwerft. Hoogste tijd dus voor een hervulbare waterfles.

Zing Anything 20.95

Tasty T hee Doe wat verse gember en citroen in kokend water. Het perfecte drankje voor in de winter.

FILL & GO De nieuwe Brita Fill&Go Vital: handig, compact en perfect afgestemd op de actieve levenstijl.

BOBBLE INSULATE De Bobble Insulate is een dubbelwandige rvs drinkfels die je drinken tot wel 12 uur warm houdt. 100% lekvrij, vaatwasserbestendig en natuurlijk BPA vrij. Bobble 34.99

20

• Handige, navulbare fles • Nu nog zuiniger en duurzamer • Compact en schokbestendig • Stijlvol, hedendaags design Brita 15.95


knip uit en hang op

HAPPINESS ISN’T GETTING EVERYTHING YOU WANT

IT’S ENJOYING ALL YOU HAVE

VITAMINSPIRATIE


4x

dichterbij, maar net zo mooi

Voor een bijzondere vakantie hoef je geen uren in het vliegtuig te zitten. Bovendien is een minder lange vlucht beter voor het milieu. We hebben voor jou een aantal bestemmingen hier ver vandaan geselecteerd met een minstens net zo’n mooie variant in Europa. De Azoren versus Nieuw-Zeeland Dezelfde soort blauwgroene kratermeren als in Tongariro in Nieuw-Zeeland vind je op het eiland São Miguel. Dat ligt in de Azoren een eilandengroep op 1500 km van Portugal. Op het eiland liggen de betoverende kratermeren Sete Cidades en Lagoa do Fogo. Je kunt er heerlijk wandelen in de subtropische natuur of badderen in stoombronnen.

Italië versus Chili Het alternatief voor de gekleurde huisjes in Valaparaiso en Puerto Montt in Chili? De Amalfikust in Italië! Als je via het bergweggetje de Amalfikust nadert word je verrast door een van de mooiste views van Europa. Kleine gekleurde huisjes zijn voor de kustlijn tegen de berg opgebouwd, idyllischer kan bijna niet.

Finland versus Canada Verruil de Lakes of Canada voor ‘het land van de duizend meren’: Finland. Net zoals in Zweden en Noorwegen mag je er overal vrij kamperen. Mooie plekken in overvloed, dus je hoeft niet lang te zoeken naar een paradijselijke kampeerplek. Een spectaculair uitzicht en overweldigende rust verzekerd.

Kroatië versus Thailand Als je mooie watervallen wilt zien, is naar Thailand reizen niet nodig. In Kroatië ligt namelijk het nationale park Plitvice, vlakbij de stad Zagreb. Dit waterparadijs staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Zwemmen mag je er niet, maar dat kan wel in het nabijgelegen - en bijna even mooie - nationale park Krka.

22


wordt tachtig het nieuwe vijftig? De wetenschappelijke kennis op het gebied van gezond ouder worden neemt razendsnel toe. Toch duurt het vaak jaren voordat waardevolle nieuwe inzichten de samenleving bereiken en dat kan beter volgens Pim Christiaans. Samen met een team van journalisten schreef hij ‘Masterplan voeding, vitaminen en verjonging’. De eerste uit een reeks bookazines over de kunst van het gezond oud worden. “Wat veel mensen niet weten is dat je door een bepaalde lifestyle tot op hoge leeftijd jong, energiek en gezond kan blijven. Binnenkort is tachtig misschien wel het nieuwe vijftig.”

23


C.V. PIM 1999-2005 Hoofdredacteur Men’s Health 2006 De houdbare man 2010 De houdbare vrouw 2016 Check je houdbaarheid 2007 Eigenaar uitgeverij Cocobooks Sinds mei 2016 Hoofdredacteur Life Unlimited-bookazines

over twintig tot dertig jaar krijgen we geneesmiddelen die je gaan verjongen Waardoor ben jij zo gefascineerd geraakt door het onderwerp gezondheid? “Toen ik zevenentwintig jaar oud was interviewde ik de schrijver Theo Kars. Hij bleek een grote interesse te hebben in gezondheid en met name ‘Life Extension’: hoe kun je fit en vitaal 120 jaar oud worden? Wat hij mij vertelde vond ik zo interessant, het heeft me sindsdien nooit meer losgelaten.” Je schreef hiervoor al de boeken: ‘De houdbare man’ en ‘De houdbare vrouw’ waarin je anti-aging advies geeft. Ook werkte je zes jaar lang als hoofdredacteur voor het magazine Men’s Health en inmiddels heb je een eigen uitgeverij voor boeken gericht op gezondheid. Dat heeft vast een hoofd vol kennis opgeleverd, maar toch wil je niet als health guru bestempeld worden? “Ik ben en blijf een journalist, ik geef in feite alleen maar informatie door.” Je bent dit najaar met een nieuw platform gestart onder de naam Life Unlimited. Wat houdt dat precies in? “De kennis over hoe je gezond oud kunt worden groeit in een ongekend hoog tempo. Met een team van journalisten

24

houden we die snelle wetenschappelijke ontwikkelingen bij. We zetten dagelijks ‘healthy aging-nieuws’ op lifeunlimited.nl, verzenden een maandelijkse Life Unlimited-nieuwsbrief met de belangrijkste nieuwe gezondheidsadviezen en brengen vier keer per jaar een Life Unlimited-bookazine met healthy aging-advies uit. De bookazines zijn uitgaven met de diepgang van een boek en de mooie vormgeving van een magazine. We streven er met Life Unlimited naar een betrouwbare, toegankelijke bron te zijn voor iedereen die wil profiteren van de laatste mogelijkheden om langer jong en vitaal te blijven.” Welke vitamines slik jij zelf? Pim lacht; “Een hele waslijst. Moet ik ze echt allemaal noemen? Wat ik doe raad ik niemand aan hoor, ik zie mezelf als een wandelend experiment. Hoe meer je jezelf gaat verdiepen in het onderwerp, hoe meer potjes erbij komen, maar alles wat ik neem is wel wetenschappelijk onderbouwd.” Wat vind jij het grootste misverstand over vitamines? “Dat het alternatief is. Er zijn echt topwetenschappers mee


Je noemde jezelf net een ‘wandelend experiment’, wat is het meest vreemde dat je ooit hebt gedaan? “Hormoontherapie. Ooit ontmoette ik een arts die ervan overtuigd was dat je door hormoontherapie langer jong kon blijven. Hij had gemeten dat ik te weinig groeihormoon en testosteron aanmaakte. Dat ben ik gaan aanvullen met hormoonzalf en zelfs injecties die ik mijzelf toediende.” En wat was het effect? “Mijn vriendin kon merken als ik testosteron had genomen. Allereerst begon ik te stinken als een puber en het beïnvloedt je hersenen; ik ging bijvoorbeeld veel roekelozer rijden. Van het groeihormoon werd ik veel sneller strak en gespierd en ook werd mijn huid gladder.” Waarom ben je daar dan uiteindelijk weer mee gestopt? “Het is omstreden en inmiddels is ook gebleken dat je door het groeihormoon eerder opgebrand raakt. Het tast je lichaam aan. Bovendien heb ik ontdekt dat je hormonen met voeding en supplementen op een

natuurlijke manier in balans kunt houden.” Je eet gezond en gearriveerd en daarnaast neem je best wel wat extra vitamines. Laat jij je gezondheid weleens checken? “Ik laat me twee keer per jaar uitgebreid onderzoeken, onder andere een bloedonderzoek. Daaruit blijkt altijd dat ik kerngezond ben.”

mijn vriendin kon merken als ik het had genomen, ik werd er roekelozer van Hoe zie jij de toekomst? “Ik zie de toekomst als een avontuur. Ik ben gegrepen door de snelheid waarmee de wetenschap zich ontwikkelt. Er zijn nu 1,2 miljoen medische studies per jaar en dat is gigantisch. Over twintig tot dertig jaar krijgen we geneesmiddelen die ons kunnen verjongen. Ze zijn daar nu al mee aan het testen. Binnenkort is tachtig misschien wel het nieuwe vijftig.”

LIFE UNLIMITED BOOKAZINE •e en boekenreeks over de kunst van oud worden en jong blijven •d e diepgang van een boek en het lees- en kijkplezier van een magazine • t hemanummers met de levensduur van een boek •k wartaaluitgave met losse verkoop en abonnementen • verkrijgbaar bij Vitaminstore 14.95 KANS MAKEN OP EEN BOEKAZINE? MAIL DAN NAAR : MAGAZINE@VITAMINSTORE.NL

life

bezig. Alleen vergeleken met de farmaceutische industrie gaat er betrekkelijk weinig geld in om.”

25


PIM IN ’T KORT In je bookazine ‘Masterplan voeding, vitaminen, verjonging’ zegt een wetenschapper: ‘iedereen kan honderd worden’. Denk je dat zelf te halen? “Ik denk wel dat ik het kan halen. Ze komen er steeds meer achter dat veel ziekten te maken hebben met je leefstijl. Ik doe er alles aan om met de kennis die ik nu heb de kans dat ik oud word te vergroten, maar je moet natuurlijk ook beetje geluk hebben.” Kun je jouw leefstijl aan ons omschrijven? “Ik slik vier keer per dag supplementen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te sporten, zo ga je spierafbraak tegen. Ik beperk me niet tot één bepaalde vorm van beweging en doe twee keer per week yoga. Daarnaast ga ik drie keer per week naar de sportschool voor een half uurtje HITT-krachttraining om vervolgens een kwartier goed te stretchen. Oók ga ik nog twee á drie keer in de week hardlopen.” En hoe zit het met je voeding? “Ik houd me aan het Nederterrane dieet (voor recepten zie pagina 53). Dat is het mediterrane dieet in een Nederlands jasje, gebaseerd op de eetgewoonten van Zuid-Europeanen die heel gezond heel oud worden. Dat dieet staat uitgebreid omschreven in ons bookazine. Het gaat er niet om dat je precies eet als een visser in Sardinië of een boer op Kreta, maar het gaat om de basisprincipes. Veel groenten, fruit, noten en waar ik ook in geloof is vers en lokaal eten.” Ik hoor je over sport, voeding, vitamines, maar hoe zit het met je geest? Mediteer je bijvoorbeeld? “Wat ik heel belangrijk vind is een positieve houding ten opzichte van het leven. Ouder worden zie ik niet als een probleem maar als een kans. Als je ouder wordt weet je meer en heb je meer ervaring. Ik denk dat oudere mensen minstens evenveel waard zijn als jongeren, zo niet meer. Ik merk meer aan de reacties van anderen dat ik zevenenvijftig ben dan aan mezelf. Ik zie ook mensen in mijn omgeving die nu al een tandje terug doen, maar ik wil dat niet. Ik laat me niet achter de geraniums stoppen en ik zit bovendien nog vol plannen en energie. Ik wil blijven groeien en mezelf uitdagen. Het is belangrijk om gewoon alles te

26

leeftijd 57 opgegroeid Hardegarijp lievelingseten forel uit de oven favoriete land Italië heb ik altijd bij me vitaminedoosje wordt happy van een hangmat tussen twee palmbomen en een goed boek

blijven doen en het leven te omarmen. Daarnaast doe ik ook aan mindfulness. Niet dat ik elke dag ga zitten mediteren, maar ik neem gedurende de dag momenten om even drie keer rustig adem te halen.” Zondig je ook weleens? “Ik wil zo lang mogelijk zo plezierig mogelijk leven en ik wil niet een lang en saai leven. Dus ja, ik drink weleens een glas wijn, maar ben me er wel van bewust dat ik dan een klein beetje van mijn toekomst snoep.” Wat heeft er behalve alcohol, stress en roken nog meer een slechte invloed op je gezondheid. Wat zijn dingen die je beter kunt laten? “Pessimisme is denk ik de allergrootste killer. Natuurlijk, iedereen heeft zo z’n momenten, maar het is wel goed daar niet in door te slaan. Mijn vrienden en ik hebben afgesproken om elkaar op de vingers te tikken als we onszelf gedragen als een zuurpruim. Verder denk ik dat het belangrijk is om met mensen van verschillende generaties om te gaan.” Het thema van het volgende bookazine is huid, haar, nagels. Kun je alvast een belangrijk inzicht verklappen? “Het belangrijkste inzicht dat ik heb verkregen is dat de beste dingen voor je huid van binnenuit komen. Dat is heel sterk aangetoond. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden tot het repareren van je huid en zelfs om bepaalde schade helemaal terug te draaien.” Hoe dan? “Dan mag je zelf lezen in het volgende bookazine!” lifeunlimited.nl

smoothie van Rhonda Patrick uit Masterplan voeding, vitaminen, verjonging


“Wat leven we in een mooie tijd, laat varen dat ouder worden vervelend is. Ouder worden is geweldig!”

life

“Mensen van 80 zijn gemiddeld gelukkiger dan die van 50. Toen ik 50 werd dacht ik ineens, ik ben over de helft, maar misschien komt het beste nog wel en waarschijnlijk komt het beste nog; ik ben wijzer, heb meer ervaring, meer middelen en heb goed op mezelf gepast.”

27


LOREMIPSUM

ENERGIEK PILLETJE*

Super B12 1500 mcg Dit product bevat een combinatie van de co-enzymatische vormen van B12, namelijk methylcobalamine en adenosylcobalamine. Vitamine B12* zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, ondersteunt het immuunsysteem en helpt vermoeidheid te verminderen. 100 zuigtabletten

29.95

helpt bij vermoeidheid *


natuurlijke aanmaak vitamine D Om D in de huid te produceren moet de zonkracht meer dan 3 zijn. In Nederland komt de zonkracht op zo’n vier dagen per jaar boven de 7. Kijk voor de actuele zonkracht op knmi.nl

Vitamine D druppels Moeite met het doorslikken van vitaminepillen? Dan is deze vitamine D in druppelvorm de oplossing. De Gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan om extra vitamine D te gebruiken. Vitamine D ondersteunt het afweersysteem en draagt o.a. bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden ĂŠn het behoud van sterke spieren. Vitamine D druppels 25 ml Vitaminhealth

14.95

In koude tijden Vroeger stond in koude jaargetijden de vlierbessensiroop altijd vooraan in grootmoeders keukenkastje. Vitaminhealth combineert de traditionele vlierbessensiroop met een vleugje zink dat mede zorgt voor een goede weerstand en de cellen helpt te beschermen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling en vrije radicalen. Vlierbessensiroop 300 ml 19.95 125 ml Vitaminhealth

9.95

29


FOLIUMZUUR

SUPER FOLIUMZUUR

De voedingsraad adviseert vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen extra foliumzuur te gebruiken. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder.

In de vorm van het gepatenteerde Quatrefolic. De best opneembare, biologisch actieve vorm van foliumzuur, aangevuld met vitaminen B6 en B12. Folaat draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van het kind tijdens de zwangerschap. Super Foliumzuur 100 vegicaps 24.95

Foliumzuur 800 mcg 200 tabletten 11.95

helpt vermoeidheid verminderen

ZWANGER

Je wilt zwanger worden, of bent het misschien al. In negen maanden tijd gebeurt er ĂŠcht iets bijzonders in je buik. Het vruchtje groeit uit tot een baby met alles erop en eraan! Hard werken voor je lichaam en daarom kan het dus wel wat extra ondersteuning gebruiken.

PRENATAL Bevat alle vitamines en mineralen die je tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode nodig hebt. Prenatal Zwangerschapsmulti 60 tabletten 13.95 120 tabletten 24.95

VITAMINE D Zwangere vrouwen krijgen het advies extra vitamine D in te nemen. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de celdeling. Daarnaast is Vitamine D nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding en verhoogt het de opname van calcium in de botten. Super D3 25 mcg 100 softgels 12.95 250 softgels 24.95

30


knip uit en hang op

GOEDE VOORNEMENS STAY POSITIVE EXERCISE DAILY EAT HEALTHY WORRY LESS LOVE MORE

VITAMINSPIRATIE


7XBLIJVANVITAMINBOOST In een groot deel van onze winkels kun je verse juices halen bij onze Vitaminboostbar. In het nieuwe jaar hebben we een heleboel nieuwe juices op de kaart gezet. Wist je trouwens dat je bij ons ook detoxsapkuren kunt halen? Onze juicebarmedewerkers kunnen je daar alles over vertellen. Hieronder hebben we de voordelen van Vitaminboost nog eens op een rijtje gezet.

Kijk op pagina 81 voor onze winkels met juicebar.

32

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

MEER GROENTEN, MINDER FRUIT

Zo bevatten onze juices minder suiker, dus gezonder!

NIEUW: KLEINE GEZONDE KINDERJUICES Voor de dagelijkse vitamientjes.

ALTIJD VERS

De juices worden voor je neus bereid.

MILIEUVRIENDELIJK

De bekers en rietjes zijn gemaakt van afbreekbaar plastic.

GEZONDE BOOST

Voeg een shotje tarwegras, eiwitpoeder of een andere healthy boost aan je juice toe.

JUICES MET SEIZOENSGROENTEN

Bijvoorbeeld met pastinaak en bloemkool.

JOUW FAVO JUICE NIET OP DE KAART? Het is ook mogelijk om je eigen juice samen te stellen.


VRAAG&ANTWOORD

JOUW

health COACH naam Sheila Nelwan beroep kinesioloog/natuurgeneeskundige blijft fit door qi-gong oefeningen healthritueel boeddhistische meditatie kan niet zonder humor!

TIPS & TRICKS

Waarom doen veel mensen een detox in de winter? (L. van der Kam, Soest) Tijdens de winter eet je vettere maaltijden, daarom is het goed om je lichaam te zuiveren. Dat kan met een sappen-/detoxkuur, maar je kunt ook bittere voeding eten. Bittere kruiden en groente activeren je spijsvertering, versterken het immuunsysteem en ondersteunen je leverfunctie. Bovendien zorgen bitterstoffen ervoor dat je langer verzadigd blijft waardoor afvallen gemakkelijker wordt. De bittere smaak remt ook de behoefte aan zoetigheid. In de winter is snoozen heel verleidelijk maar is dat nu wel of niet goed voor je? (N. van Doorn, Antwerpen) Wanneer je snoozed kan je biologische klok verstoord raken, hierdoor ben je gedurende de dag vermoeider. Door je wekker wordt je slaapcyclus op een onnatuurlijke manier onderbroken. De sluimerknop indrukken geeft jouw lichaam een sein om weer verder te slapen. Met iedere druk op de snoozeknop word je alleen maar vermoeider. Werkt lichttherapie doormiddel van een daglichtlamp? (K. van Donk, Wassenaar) Lichttherapie zorgt ervoor dat je lichaam ook in de donkere maanden bloot wordt gesteld aan voldoende licht. Een daglichtlamp produceert een specifieke hoeveelheid lux (lux is een meeteenheid voor lichtintensiviteit) en/of licht van een bepaald kleurenspectrum. Dit heeft een positieve invloed op je slaap- en waakritme en je gevoel van welzijn. Een daglichtlamp hoeft niet de hele dag gebruikt te worden. Voor de meeste apparaten is circa 15 tot 20 minuten per dag al genoeg.

Iets ‘volledig doen’ schept ‘voldoening’. Al je taken verdienen het om met aandacht te worden gedaan. Doe één ding tegelijk. Door ‘s morgens je spieren aan te spannen en jezelf te bewegen wordt je lymfe aangezet tot stromen dat is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen.

slechts 15 minuten per dag Litebook Advantage lichttherapielamp (€129,-)

health

Sheila heeft al bijna 25 jaar haar eigen praktijk voor natuurgeneeskunde en geeft les in kinesiologie, voetreflex en numerologie. Sinds een paar jaar is ze werkzaam bij Vitaminstore in de Beethovenstraat. Daarnaast staat ze via onze chat klaar voor iedereen met een vraag over ons assortiment.

ook een vraag voor Sheila? magazine@vitaminstore.nl 33


GOEDE START LOREMIPSUM

met tarwegras, chlorella en spirulina

Greens Plus Start je dag met Greens Plus! Dit is een uitgekiende mix van greens-, vruchten-, groenten- en kruidenextracten met een lange traditie in de kruidenleer. Voorziet de dagelijkse voeding van een gevarieerde aanvulling.

31.95


sports food

Je lichaam houdt van balans - in alles - en dus ook een ‘vitaminebalans’ is belangrijk. Veel mensen weten wel dat bepaalde vitamines invloed hebben op elkaar, maar niet precies welke. De meest bekende is misschien wel magnesium en calcium.

health

balans

beauty

LOREMIPSUM

35


VITAMINE C EN IJZER

Vitamine C en ijzer werken op meerdere fronten samen. Vitamine C zorgt voor een verhoogde en effectievere opname van plantaardig ijzer in het darmkanaal. Als je teveel ijzer in je lichaam hebt, dan heeft dat de neiging om te oxideren en dat kan schade aan je cellen veroorzaken. In dat geval draagt vitamine C – als antioxidant – bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.

ZINK EN KOPER

Koper en zink hebben een tegengestelde werking. Het ene mineraal put de andere uit. Voor de juiste balans in je lichaam kunnen zink en koper bij suppletie het best samen ingenomen worden in de verhouding 10:1. Beide mineralen zijn belangrijke antioxidanten die gezonde cellen beschermen tegen oxidatieve schade en invloeden van buitenaf.

VITAMINE D EN CALCIUM

Vitamine D en calcium spelen beiden een rol bij de botaanmaak en het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Zonder het juiste evenwicht tussen dit mineraal en de vitamine kan hun werking niet gegarandeerd worden. Je lichaam heeft namelijk voldoende vitamine D nodig voor de opname en het optimaal gebruik van calcium.

B-COMPLEX

Een goede balans tussen magnesium en calcium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren, terwijl calcium de spieren aanspant. Een verhoogde calciumopname verhoogt de behoefte aan magnesium en omgekeerd.

Het vitamine B-complex bestaat officieel uit 9 verschillende B-vitaminen. Afzonderlijk vervullen de B-vitaminen onnoembaar veel functies in je lichaam, maar als groep werken ze ook nauw met elkaar samen. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12 en biotine, zijn verantwoordelijk voor het vrijkomen van energie uit je voeding. Langdurige inname van een enkele B-vitamine kan op termijn de onderlinge verhoudingen van alle andere B-vitaminen verstoren.

VIT B12 EN FOLIUMZUUR

MULTIVITAMINE

CALCIUM EN MAGNESIUM

Vitamine B12 en foliumzuur werken heel graag samen. De juiste balans tussen deze twee B-vitaminen is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Ook bij de afbraak van bepaalde afvalstoffen in het lichaam, zoals homocysteïne, doen ze samen hun werk beter. Overigens versterken twee andere B-vitamines, namelijk vitamine B6 en choline, het effect dat vitamine B12 en foliumzuur hebben op de afbraak van die afvalstoffen.

36

Hét schoolvoorbeeld van de juiste verhoudingen en balans tussen vitaminen en mineralen is een gevarieerd eetpatroon met gezonde, hoogwaardige voeding. Omdat er genoeg situaties te bedenken zijn waarbij een optimaal eetpatroon niet haalbaar is, kan een multivitamine een waardevolle aanvulling zijn. Goede multivitamines zijn zo samengesteld dat het de balans in je lichaam optimaal ondersteunt.


HOMEOSTASE

Heb je het koud dan wordt je thermostaat, je schildklier, aangezet tot de aanmaak van meer schildklierhormoon. Je inwendige kachel wordt dan flink opgestookt en je lichaamstemperatuur gaat omhoog.

health

Als je lichaam te warm wordt krijg je blosjes op je wangen gaan je haarvaten in je gezichtshuid openstaan en vervolgens begin je te zweten. De cool down. Je lichaam streeft altijd naar evenwicht in het verloop van al je lichaamsprocessen en dit noemen we homeostase. Veel factoren zijn daarop van invloed. Bijvoorbeeld lichaamsbeweging; je spant je spieren aan en het evenwicht is verstoord, zodra je ze weer ontspant is het weer hersteld. Zelfs eten verstoort tijdelijk je balans. Voedsel verteren kost behoorlijk veel energie, maar wel voor het goede doel, namelijk nieuwe energie.

37


Stressmomenten? Blijf MetaRelax • stressmomenten (folaat) • vermoeidheid (folaat, magnesium, vit. B1, B6, B12) • ter ondersteuning van de spieren (magnesium) Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruikte magnesiumzout, nl. magnesiumglycerofosfaat, uitstekend verdragen wordt in maag en darm.

Bekend van

TV

De toegevoegde vitamines B6, B12 en Metafolin® zijn de meest actieve en werkzame vormen: ze zijn direct beschikbaar voor werking in het lichaam. MetaRelax Metagenics 45+15 tabletten

15.99 “Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland”

Kies voor een hoogwaardige vloeibare formule Deze unieke vloeibare totaalformule bevat de hoogste kwaliteit aan ingrediënten: • 100% vloeibare Groenlipmossel (GLMax) met de beste Omega-3 vetzuren • Bio-Curcumine (BCM-95) die natuurlijk is én goed opgenomen wordt • Biologisch Zwarte bes (Ribes nigrum)-blad • Boswellia (alleen in Synofit Premium Vloeibaar) voor snellere tevredenheid • Vitamine C voor het behoud van gezond kraakbeen Synofit Premium Vloeibaar 400 ml Synofit Premium 120 softgels 99.95 of Synofit Premium Vloeibaar 200 ml Synofit Premium 60 softgels

59.95 38


getest TESTCASE

gemiddelde score

maakt haartjes dikker zonder aan elkaar te kleven LIZA VAN NEDERHOF 29, Amsterdam

PRO D UCT

Klontert niet bij het aanbrengen en dat vind ik belangrijk.

DR H AU S CH KA VOL U M E M AS CA R A 01 Z WART M AS CAR A

TITIA VAN DEURZEN 35, Groningen De mascara blijft de hele dag goed zitten, maar je krijgt het er ook gemakkelijk weer vanaf met water.

Z WART E T H EE , N EEM EN OG EN T R OOST D I E

KLAARTJE VAN HOOF 40, Lelystad Het maakt mijn wimpers voller en langer, maar geeft geen ´valse wimper effect´. Ik vind dat persoonlijk ook too much.

health

M ET EXT R ACT E N U I T

JE OG EN VER ZO R G E N . PRIJS 10M L 18 .5 0

OOK IN ONS TESTPANEL? meld je aan via magazine@vitaminstore.nl

39


LOREMIPSUM

Met mineraliserende en neutraliserende zouten:  Ongeraffineerd Himalayazout  Natriumbicarbonaat

in een rijke selectie voedende en verzorgende oliën:  Safloerolie  Amandelolie  Arganolie  Jojoba-olie  Zonnenbloemolie

     

Scrub is vrij van: dierlijke producten aluminium en parabenen conserveringsmiddelen kleurstoffen siliconen minerale oliën


LOREMIPSUM

Zo vlak na de feestdagen moeten de meesten van ons weer even afkicken van alle suikers. Begin daarom je jaar goed en doe mee met Carola’s 10-daagse suikerdetox! Aanmelden kan gratis via: sugarchallenge.nl/10-daagse-suikerdetox/ Je kunt starten in de periode

health

food

sports

beauty

van 1 januari t/m 30 april 2017.

life

knip uit en bewaar

DOSSIER SUIKER

41


sugarchallenge

download deze suiker spiekpas

7 X NO SUGAR DE VOORDELEN 1. gewichtsverlies 2. betere nachtrust 3. betere huid 4. meer energie 5. minder dips 6. beter cholesterol 7. minder stemmingswisselingen

LIFECOACH

naam Carola van Bemmelen beroep food & lifestylecoach en auteur blijft happy door goed gezelschap lijfspreuk genieten mag!

VERSLAVEND GOEDJE Steeds meer mensen zijn zich bewust van de effecten van suiker op je gezondheid. Toch is het voor velen lastig om de suikerpot te laten staan. Suiker is namelijk verslavend. Onderzoeken tonen zelfs aan dat het verslavender is dan bepaalde drugssoorten. MINDER SUIKER IS GEZOND 1. Je blijft slanker: suiker eten zorgt ervoor dat je lichaam meer van het vetopslaghormoon insuline aanmaakt. Hierdoor slaat je lichaam niet alleen extra snel vet op, insuline blokkeert ook de werking van vetverbrandende hormonen. 2. Geen energiedips: suiker geeft misschien even een energieboost, maar zorgt daarna al snel weer voor een energiedip.

SUIKERVRIJ OP FACEBOOK In de Facebookgroep suikervrije recepten worden heel veel suikervrije recepten gedeeld. Meld je gratis aan! Carola deelt dagelijks al het laatste nieuws, recepten, blogs en andere leuke nieuwtjes op gebied van suiker en een suikervrije leefstijl op de Sugarchallenge Facebookpagina. Liken mag! facebook.com/sugarchallenge

42

3. Beter cholesterolgehalte: onder andere stoppen met suiker eten zorgt vaak al binnen een paar weken voor een beter cholesterolgehalte. 4. Weg met hoofdpijn: suiker veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel waardoor de zuurstof- en energietransport naar de hersenen wordt bemoeilijkt. Hierdoor kan migraine ontstaan. 5. Minder suiker, minder oprispend maagzuur: voor een gezonde spijsvertering is voldoende maagzuur noodzakelijk. Suiker verstoort de aanmaak van voldoende maagzuur waardoor veel mensen last krijgen van oprispingen.

SUIKER SCHUILNAMEN Suiker wordt op etiketten vaak onder verschillende namen vermeld zodat het lijkt alsof er minder suiker in een product zit. In totaal zijn er ruim 70 suikerschuilnamen! Op de ‘suikerspiekpas’ vind je de meest gebruikte. Gratis te downloaden via: sugarchallenge.nl

SUIKERVRIJE RECEPTENSITES

sugarchallenge.nl ruim 300 suikervrije recepten van sugarchallengers vóór sugarchallengers. uitpaulineskeuken.nl heerlijke suikervrije en gezonde recepten die door menig sugarchallenger al zijn gemaakt. dekeukenvanannemieke.nl heerlijke, gezonde recepten van Annemieke de Kroon.

DETOX SUCCESTIPS Eet een goed ontbijt. Dat zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor verleidingen. Neem gezonde vetten tijdens de lunch. Kan helpen tegen de beroemde vier-uur dip. Vaak duurt een suikermoment max 20 minuten. Maak een lijstje van dingen die je kunt gaan doen als je zin krijgt in suiker. Wees honger voor. Eet drie keer per dag een gezonde maaltijd en zorg dat je iets bij je hebt voor noodgevallen. Noten of pitten en zaden zijn perfect. Natuurlijk met mate.


10-daagsesuikerdetox

Beeld 30 suikervrije dagmenu’s

sugarchallenge.nl/10-daagse-suikerdetox/

10-daagse suikerdetox Ervaar zelf hoe jij je voelt als je suikervrij leeft. Carola heeft speciaal voor jou een 10-daagse suikerdetox ontwikkeld. Je kunt de suikerdetox starten wanneer je wilt in de periode van 1 januari tot en met 30 april 2017. Knip deze pagina uit en hang hem op, zodat je elke dag kan aanvinken en niet vergeet waar je mee bezig bent. Online vind je allemaal leuke en interessante bijbehorende informatie. Aanmelden kan gratis via: sugarchallenge.nl/10-daagse-suikerdetox/

DAG 1

DAG 2

DAG 3

DAG 4

De voorbereiding

Alle suiker de keuken uit

Suikervrije basisrecepten

Wat is suiker?

DAG 5

DAG 6

DAG 7

Suikervrij dagmenu samenstellen

Ontgifting

Zin in suiker?

DAG 8

DAG 9

DAG 10

Suikervrij en je gezin

Fijn: een gezonde bloedsuikerspiegel!

Hoe verder?

GRATIS 30 SUIKERVRIJE DAGMENU´S In het boek ‘100% Suikervrij in 30 dagen’ lees je alles over hoe je succesvol de stap kunt maken naar een suikervrije leefstijl. Als lezer van Vitaminmagazine ontvang je bij jouw bestelling van deze praktische handleiding voor een suikervrije leefstijl tot en met 30 april 2017 het e-kookboek met 30 suikervrije dagmenu´s (€11.-) cadeau! Gebruik bij je bestelling deze speciale link: sugarchallenge-shop.nl/product/vitaminmagazine-100-suikervrij-in-30-dagen/

43


STEUNTJE IN DE RUG Wat kun je volgens Carola beter niet meer eten en wat zijn dan de vervangers.

Niet eten

Vervanging

alle (natuurlijke en chemische) suikers en kunstmatige suikervervangers/ zoetstoffen

stevia (95% minimaal), gedroogde abrikozen, dadels*, rauwe honing*

margarine, halvarine, bak en braad boters, kant en klare bakvetten

roomboter, ghe, olijfolie, kokosvet

frisdranken (light en gewoon) en vruchtensappen, diksap, aanmaaklimonade, zuiveldrankjes

water, kokoswater (zonder smaakje), havermelk, kokosmelk, rijstmelk, koffie (zwart), (kruiden) thee

jus uit een zakje

mosterd, biologische tamarisaus, roomboter met wat zout

alle kant en klare kruidenmixen

losse kruiden, verse kruiden, peper, zout

tarwebrood, witbrood, tarwecrackers, rijstwafels (onbelegd), beschuit, kant en klare muesli, cruesli, cornflakes, brinta, croissantjes, alle broodjes, krentenbollen etc.

roggezuurdesembrood, roggebrood, rogge-volkorencrackers, speltbrood*, yam desembrood

deegwaren en pasta gemaakt van tarwemeel, pizza, aardappelen, maismeel -producten zoals wraps, pannenkoeken van tarwemeel

kies voor deegwaren gemaakt van boekweitmeel*, kikkererwtmeel, linzen, quinoa, amaranth, teff, boekweitpannenkoekjes*, wraps van kikkererwtenmeel.

bindmiddelen voor sausjes zoals maizena, aardappelzetmeel, kant en klare sausmixen, sauzenbinder

amandelmeel, kastanjemeel, johannesbroodpitmeel

tussendoortjes als liga, evergreen, ontbijtkoek, koekjes, gebak, etc.

het beste is het om geen tussendoortjes meer te nemen en anders een handje noten

kant en klare soep uit blik, pak, bouillonblokjes met e 621/ gist, cup-a-soup, soepmixen e.d.

maak zelf verse soep van groenten en breng op smaak met een beetje zout, peper en verse kruiden. Eventueel kun je gistvrije bouillon gebruiken uit de natuurwinkel. Tip: de instant soep van Rineke Dijkinga.

kant en klare vruchtenyoghurt, yoghurt toetjes, vla, pudding, magere yoghurt, vruchtenkwark, magere kwark

volle yoghurt (3,5 % vet), volle kwark (10% vet), griekse yoghurt, zelfgemaakte vruchtenyoghurt met vers fruit, kefir

snoep, drop, ijs, melkchocolade, suikervrij snoep, etc.

vers of gedroogd fruit*, chocolade met 80% cacao minimaal* zelfgemaakt ijs*

alle alcohol soorten

water, koffie, thee, kokoswater

Zelfgemaakte mayonaise, sausjes en dressings, Belmayonaise, ketchup, curry, kant en klare BBQ sauzen, gische mayonaise, appelazijn, balsamico azijn, rode kant en klare sladressings wijnazijn zoetzure augurken, zoetzure uitjes, milde mosterd, andere zoetzure voedingsmiddelen

kies de zure optie en kies voor pittige mosterd.

chips, gekruide nootjes, zoute koekjes, zoutstengels, toastjes, overige hartige snacks

rauwe ongebrande noten, rogge-volkoren crackers, pitten en zadenmixen, kokosblokjes, kokoschips, zoute bananenchips*, groentechips

zoet broodbeleg zoals jam, appelstroop, pasta etc.

vers fruit (aardbeien, bessen, appel e.d.)

*deze producten pas (met mate) eten na jouw Sugarchallenge. Voor gedroogd fruit geldt dat je dit het beste kunt gebruiken als zoetstof in gerechten of baksels.

44


ZONNETJE IN HUIS

Vitamine D is goed voor de spieren en zorgt voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Super D3 Extra Sterk van Vitaminhealth bevat maar liefst 75 mcg vitamine D3 per softgel. De vitamine D3 in dit product bestaat uit Quali®-D vitamine D3. Dit wordt geproduceerd door een van ‘s werelds grootste producenten van vitamine D3. Het Quali®-D keurmerk staat garant voor de stabiliteit en kwaliteit van de vitamine D3. Super D3 Extra Sterk vanaf 60 softgels Vitaminhealth

vitamine D ondersteunt het immuunsysteem

14.95

Premium vitamins by DSM – www.qualityforlife.com. Quali® is a trademark of DSM.

SUPER GOED

Curcuma ondersteunt de spijsvertering en de reinigende werking van de lever. Daarnaast draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten en gezonde cellen en weefsels. Deze Super Curcuma wordt 65 keer beter opgenomen. Dat komt door ‘t het gepatenteerde Longvida® extract waarbij gebruik wordt gemaakt van SLCP®technologie. Hierbij wordt de curcumine verpakt in een vetachtig deeltje dat bestaat uit speciaal geselecteerde vetten die van nature ook in onze voeding voorkomen. Super Curcuma SLCP® 60 vegicaps Vitaminhealth

39.95

Longvida® and SLCP® are registered trademarks of Verdure Scienses Inc

45


GRIFFONIA EXTRACT (5-HTP) Ondersteunt de gemoedstoestand en de geestelijke veerkracht. Het aminozuur L-tryptofaan wordt in ons lichaam gebruikt om serotonine te produceren. Eerst wordt de tryptofaan omgezet in 5-HTP, waarna het in de hersenen met behulp van vitamine B6 wordt omgezet in serotonine, dat vervolgens weer omgezet kan worden in melatonine. Griffonia Extract 60 capsules 21.95 120 capsules 38.95

Wat maakt deze multi zo bijzonder?

SUPER C Deze formule bevatten naast vitamine C een complex van citrusbioflavonoïden, polyfenolen en extracten van superfruit zoals mangosteen, açai en acerola kers. Vitamine C draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en helpt de lichaamscellen te beschermen tegen oxidatie. Het ondersteunt bovendien de collageenvorming voor een normale werking van de bloedvaten. Super C 45 tabletten 18.95 90 tabletten 34.50

Elk ingrediënt in de Super Multi is 100% natuurlijk en toegevoegd voor een bijzondere reden, bijvoorbeeld extra Vitamine B5 voor ondersteuning in stressvolle perioden. Bevat o.a. Geelwortel, Q10, Luteine, Lycopeen.

SUPER NATUURLIJKE VISOLIE Bevat een bijzonder zuiver visolie concentraat met een uniek hoge concentratie omega-3 vetzuren die afkomstig zijn van vette vissoorten. Eén capsule bevat maar liefst 300 mg EPA en 200 mg DHA.

SUPER MULTI Super Multi van Vitaminhealth is specifiek samengesteld voor de gemiddeld verhoogde behoefte aan nutriënten en antioxidanten die door het drukke Nederlandse leven steeds meer toeneemt. Super Multi 60 capsules 35.95 120 capsules 66.95

46

Super Natuurlijke Visolie 60 sofgels 20.95 120 sofgels 34.95 2 x 120 sofgels 57.95


knip uit en hang op

Waar liefde de tafel dekt smaakt eten het best.

VITAMINSPIRATIE


banaan citroen DETOX JUICE Snijd de banaan, de bleekselderij en de komkommer in stukken en doe het samen met de spinazie, de havermout, het sap van de citroen en water in een blender. WAT HEB JE NODIG 1 citroen ¼ komkommer ½ stengel bleekselderij 1 handje spinazie 1 handje havermout 1 banaan water CALORIEËN 130 kcal ENERGIE 543 kJ deel jouw favoriete juice #vitaminboost #vitaminstorenl

48

spinazie


JOUW

food COACH naam Adina van der Zwaag beroep productspecialist bij Vitaminstore blijft fit door hardlopen en pilates healthritueel vers en biologisch eten kan niet zonder groene thee

Ik krijg vaak een dipje na het eten van koolhydraten zoals pasta en rijst. Hoe krijg ik toch mijn koolhydraten binnen, maar heb ik minder last van die dip? (G. Broertjes, Steenwijk) Haal je koolhydraten vooral uit groente, peulvruchten en volkorenproducten. Doordat deze langzamer verteerd worden voorkom je insuline pieken en dus een suikerdip. Daarnaast remmen eiwitten het snelle effect van de suikers op je hersenen af. Het helpt dus om iets van eiwitten te nemen na de maaltijd, zoals bijvoorbeeld een handje noten, een eitje, yoghurt of kwark. Is het wenselijk om een jodiumsupplement te nemen als je weinig brood eet? (L. van Delft, Veenendaal) Wanneer je weinig of geen brood eet, krijg je waarschijnlijk onvoldoende jodium binnen. Jodium is aan brood toegevoegd om te voorkomen dat je een tekort oploopt. Gebrek aan jodium is onwenselijk en al helemaal als je zwanger bent of een kinderwens hebt. Het is een belangrijk mineraal dat een positieve invloed heeft op de werking van het zenuwstelsel en het levert een bijdrage aan een normale schildklierwerking. Zijn eieren slecht voor je cholesterolgehalte? (C. Beest, Heerhugowaard) Jaren was het advies om niet meer dan 3 eieren per week te eten. Dit berustte op de gedachte dat door cholesterol in voeding het cholesterolgehalte in het bloed hoger werd en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig eieren eten, geen verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. Je lichaam verlaagt namelijk de eigen productie van cholesterol wanneer je cholesterolrijke voeding, zoals eieren, binnenkrijgt. Eieren zijn een gezonde aanvulling op je voeding. Eet dus gerust elke dag een eitje bij het ontbijt.

TIPS & TRICKS Hoe meer voedingsstoffen je voeding bevat, hoe meer energie je uit je voeding haalt. Een oppepper nodig? Kies eens voor een stevig ontbijtje, bijvoorbeeld met havermoutpap. Voedzaam en lekker! Meng er voor de afwisseling fruit, lijnzaadjes, walnoten door voor een echte energieboost.

100% natuurlijk!

food

Adina is research analist medische biologie en heeft natuurgeneeskunde gestudeerd. Inmiddels zit ze al 20 jaar in het vak en sinds 2013 werkt ze bij Vitaminstore als productspecialist. Ze zit op maandag, dinsdag en donderdag voor je klaar om via de chat op onze website al je gezondheidsvragen te beantwoorden.

VANMAX Pindakaas 340 gram (â‚Ź4.50)

ook een vraag voor Adina? magazine@vitaminstore.nl 49


Magnesium voor kids goed voor de leerpr estati es

nieuw

Animal Parade Magnesium

Magnesium zorgt voor het behoud van sterke botten en tanden en is goed voor de spieren en het zenuwstelsel. Daarnaast is magnesium goed voor de leerprestaties, het concentratievermogen en het geheugen. Animal Parade Magnesium is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en verkrijgbaar als beestachtig lekkere kauwtabletjes of in poedervorm. vanaf 90 tabletten 17.95 50

Geschikt voor vegetariĂŤrs


VITAMINFOODIE

KEUKEN KASTJE VAN... Elk seizoen nemen we een kijkje in de keuken van één van onze lezers en vragen we hem of haar over gezondheid.

ERICA BRONKHORST leeftijd 51 woonplaats Heemstede beroep senior communicatieadviseur wordt happy van mijn leven!

Wat blijft er onaangeraakt in je keukenkastje? Chocoladeletters blijven op de een of andere manier altijd liggen. Eerst vind ik het zonde om ze op te eten, dan heb ik plannen om ze om te smelten voor een toetje en vervolgens vergeet ik dat weer, zodat ze een jaar later met Sinterklaas nog in de kast liggen. Ze dan nog opeten vindt de Sint vast geen goed idee!

food

Ben je veel bezig met je gezondheid? Ik ben er niet echt bewust mee bezig, maar houd toevallig van sporten en van gezond eten. Ik heb de mazzel dat ik bijna nooit gezondheidsklachten heb, zelfs geen griepje. Mazzel, of misschien toch dat sporten en gezonde eten?

Wat mag er niet ontbreken in een keuken? De inmiddels erg populaire spirelli om courgettespaghetti mee te maken. Heel lekker en het scheelt de helft in calorieën.

OOK MEEDOEN? magazine@vitaminstore.nl

51


Hoog gedoseerd Goed opneembaar

WWW.SOLGAR.NL


3x dieet

GOODFOOD

Nederterrane

Deze drie recepten komen uit ‘Masterplan voeding, vitaminen, verjonging’ (zie blz. 23). Het zijn Nederlandse gerechten gebaseerd op het mediterrane dieet van de Zuid-Europeanen die gezond oud worden. Recepten Maya Frijn/ Life Unlimited foto’s Simone van den Berg

CALORIEËN 332 kCAl ENERGIE 1390kJ

beauty

65 min

4

health

BEREIDING Snijd de ui in dunne ringen en klop een sausje van olijfolie, citroen/sinaasappelsap en eventueel honing. Leg de uien een uurtje in de marinade, de scherpte gaat er dan vanaf. Roer af en toe goed om. Schil en snijd ondertussen het citrusfruit in schijven; schil dik zodat het witte gedeelte niet meekomt! Hussel alles door elkaar. Bestrooi de salade met de gehakte noten, munt en peper.

food

sports

WAT HEB JE NODIG 1 ui per persoon Klein kopje olijfolie Sap van een citroen en een sinaasappel Honing (optioneel) 1/2 sinaasappel per persoon 1/2 grapefruit per persoon Gehakte (ongezouten) noten naar smaak 1 blaadje munt per persoon Versgemalen peper

life

1

Salade van gemarineerde ui en citrusvruchten

53


LOREMIPSUM GOODFOOD

2

Parmigiana van vergeten groenten

WAT HEB JE NODIG 1 kilo groenten waar je plakken van kunt schaven, zoals peen, rammenas, koolrabi en pastinaak 1 kilo rijpe tomaten 2 tenen knoflook Olijfolie 140 gram tomatenpuree 6 takjes verse oregano Peper en zout naar smaak Verse basilicum naar smaak 200 gram versgeraspte Parmezaanse kaas 2 buffelmozzarella in plakken BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak plakken in de lengte van de groente met bijvoorbeeld een kaasschaaf. Zet een grote pan gezouten water op en blancheer de groenten ongeveer 1-2 minuten. Maak ondertussen de tomatensaus: snijd de tomaten in blokjes en bak ze met de fijngesneden teentjes knoflook in olijfolie. Doe de puree en 3 takjes oregano erbij en laat een halfuur tot een uur inkoken, tot de saus dikker is (de tijd hangt af van de tomaten). Breng op smaak met zout en peper. Vet een grote ovenschaal in en leg een laagje tomatensaus op de bodem. Bedek met de groenten en bestrooi met verse basilicumblaadjes, oreganoblaadjes en Parmezaanse kaas. Leg er her en der een stukje mozzarella op. Ga zo laag voor laag verder: saus, groenten, basilicum, kaas. Eindig met een laag tomatensaus met daarover kaas en stukjes mozzarella. Zet de schaal afgedekt 50 minuten in de oven op 180 °C, haal daarna het deksel of de folie eraf en laat nog 10-15 minuten bakken tot het gerecht een goudbruine kleur heeft.

CALORIEËN 395 kCAl ENERGIE 3328 kJ 54

65 min

4


LOREMIPSUM GOODFOOD

lekker met kabeljauw

3

Bonen-, koolrabi- en knoflookstamppot

WAT HEB JE NODIG Circa 1 (kleine) kilo aardappelen 1 koolrabi 600-800 gram snijbonen 2 dl melk 2 tenen knoflook 500 gram witte bonen, uit pot of zelf bereid Circa 3 el olijfolie Peper en zout naar smaak BEREIDING Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Schil ook de koolrabi en snijd in stukjes. Zet alles met weinig water en zout op. Als de aardappelen en koolrabi bijna gaar zijn (even prikken, de aardappelen moeten nog een beetje hard zijn), doe je de snijbonen erbij. Ondertussen zet je de melk met de 2 tenen knoflook op heel laag vuur. Niet laten koken, maar een halfuurtje laten trekken tot de knoflooktenen zacht zijn. Als de aardappelen, koolrabi en de snijbonen gaar zijn, stamp je ze met de knoflookmelk (teen erin laten en meestampen) door elkaar. Roer de witte bonen erdoor. Maak het geheel smeuĂŻg met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. SERVEERSUGGESTIE: Voor de vegetarische variant rasp je ongeveer 200-300 gram pecorino (Romano) grof. Dit roer je er op het laatst doorheen. CALORIEĂ‹N 225 kCAl ENERGIE 942kJ

45 min

4 55


LOREMIPSUM

Multivitaminen speciaal voor jou Welke kies jij?

Aan

vull op d ing vo e e ding

> Haal meer uit een gezond leven

KAG nr.: 431-0416-0638

Goede, uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging en ontspanning helpen niet alleen om vandaag fit te zijn, maar ook om in de toekomst gezond te blijven. Tijdens sommige levensfases kan de behoefte aan nutriĂŤnten veranderen. Orthica heeft voedingssupplementen ontwikkeld die aansluiten op deze behoeften en gebruikt kunnen worden als aanvulling op de voeding. Denk bijvoorbeeld aan Dino Multi voor opgroeiende kinderen, Prena Fem voor zwangere vrouwen en Multi 50+ voor de actieve vijftig-plusser. Kijk op www.orthica.nl voor het gehele assortiment multivitaminen. Of ga voor advies op maat naar de Vitaminstore winkel bij u in de buurt.

56


COLUMNSUSAN LOREMIPSUM

het huis van de toekomst Naam Susan Smit Schrijfster Susan schrijft romans en boeken over persoonlijke groei en woont met haar kinderen Linde (5) en Goof (2) in Amsterdam. .

Het woord ‘toekomst’ draagt iets spannends in zich. Iets van cadeautjes die nog ingepakt zijn. Een kakelverse krant die je van de mat pakt. Maar ergens vinden we dat oningevulde, nog niet gevormde ook griezelig. Ons brein, als we het de kans geven, wil het onbekende beheersen door het in te vullen en erop vooruit te lopen.

sports food

Het beste wat een mens zichzelf aan kan leren is zich ontspannen bij niet-weten. Niet gissen, niet invullen, niet anticiperen; gewoon berusten in onwetendheid. We denken van tevoren te weten of iets goed of slecht voor ons zal zijn, maar we hebben geen idee of dat waar is. We weten niets. En dat is precies zoals het zou moeten zijn.

health

De toekomst lacht afspraken midden in het gezicht uit. De ijzeren tucht waarmee we denken haar te kunnen beheersen, de hooggespannen verwachtingen waarmee we haar opzadelen, de versierselen waarmee we haar tooien, daar heeft ze geen boodschap aan.

life

De waarheid is dat we het niet weten. Er is geen bewezen bedoeling of vooropgezet plan. Er is alleen de realiteit. Hoe het ook anders had kunnen lopen, volgens ons had móéten lopen, is niet van belang. Het enige wat telt is hoe het ís gelopen.

beauty

We hebben allemaal een huis van de toekomst, waarin het leven dat voor ons ligt zich afspeelt zoals we dat vermoeden. We hebben nog geen sleutel, maar we betrekken de kamers al, richten ze in, zien onszelf er rondlopen. Het is levensecht, maar het bestaat niet. Als het huis voor onze ogen instort, zijn we boos en verdrietig omdat het zich niet naar onze verwachtingen voegt. Soms, als onze geliefde de benen neemt of iemand ons iets aandoet, kunnen we die persoon als de schuldige aanwijzen. De ander heeft het lot moedwillig ontdoken en ons daarmee iets ontnomen.

57


Wat is spirulina?

BIOLOGISCHE CACAO POEDER Met een pure en intense chocoladesmaak, geeft bijvoorbeeld jouw ontbijtgerecht een lekkere cacaoboost.

Spirulina is een klein spiraalvormig algje dat groeit in zowel zoet als zout water, maar wordt meestal gecultiveerd in speciale bassins gevuld met brak water.

Mattisson 100 gram 4.95 300 gram 12.95

SPIRULINA Rijke bron van vitamines, mineralen en bladgroen! De spirulina als is een bron van vitamines, mineralen, aminozuren en chlorofyl (bladgroen).

SKINNY & HOT CHOCOLATE

Vitaminfood 125 gram 13.95

heerlijke chocolademelk 500 ml amandelmelk, 2 el rauwe cacaopoeder, 1 tl vanille extract of 3 cm verse vanille en 1 el palmsuiker. Verwarm alle ingrediĂŤnten in een pannetje en geniet ervan!

ONTGEURDE KOKOSNOOTOLIE Kokosolie is bestand tegen hoge temperaturen en daarom ideaal om mee te bakken, braden en frituren. Gewonnen uit het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Royal green 250 ml 3.95 500 ml 6.65 25000 ml 24.95

58

CHLORELLA Dit eencellige algje is rijk aan chlorofyl. Het is een goede voedingsbron met een breedspectrum aan bijzondere micronutriĂŤnten, vitaminen, mineralen en aminozuren. Gebruik Chlorella als aanvulling op je dagelijkse voeding of in combinatie met een reinigingskuur. Vitaminhealth 200 tabletten 11.95 600 tabletten 24.95 900 tabletten 39.95


knip uit en hang op

!

VOOR HET SPORTEN

NA HET SPORTEN

VITAMINSPIRATIE


HOMEWORKOUT Is je goede voornemen meer bewegen alleen vind je het lastig om naar de sportschool te gaan? Dan hebben we speciaal voor jou een homeworkout uitgestippeld. Knip hem uit, hang hem op de koelkast en doe het driemaal per week.

60

SQUATS

HIGH KNEES

CHAIR DIPS

3 x 15 squats Houd een rechte rug duw je borst naar voren en je schouders naar achteren.

3 x 45 sec Let op dat je niet te hard van stapel loopt. Bouw de oefening langzaam op.

3 x 15 dips Duw je ellebogen naar achteren en let op dat je niet te diep in je schouderbladen gaat hangen.

TOE CRUNCHES

LEG RAISES

PUNCHES

3 x 15 crunches Span je buikspieren goed aan tijdens de oefening en probeer zo gestrekt mogelijk te blijven.

3 x 15 raises Houd je bovenlichaam goed op de grond en strek alleen je benen zo recht mogelijk in de lucht.

3 x 45 sec Probeer je ellebogen niet helemaal te strekken om zo je gewrichten te sparen.

KNEES PULL-INS

MOUNTAIN CLIMERS

LOW STANCE JACKS

3 x 45 sec Span je buikspieren goed aan en probeer je rug zo recht mogelijk te houden.

3 x 45 sec Houd je rug recht en probeer tijdens de hele oefening spanning op je buikspieren te houden.

3 x 45 sec Als het niet meteen lukt je tenen aan te raken is dat geen probleem. Oefening baart kunst.


VRAAG&ANTWOORD

JOUW

sports COACH

naam Leslie Pangemanan beroep personal trainer en sportmasseur blijft fit door hardlopen & cross fit healthritueel koude en warme baden kan niet zonder hardloopschoenen

TIPS & TRICKS Net gesport? Smeer je spieren dan in met magnesiumolie. Dat wordt snel en effectief via de huid opgenomen.

Is het nu wel of niet waar dat je na 8 uur ’s avonds geen calorieën meer verbrandt? (S. Beenakker, Eindhoven) Dat is niet waar. Ook na 8 uur ‘s avonds en zelfs tijdens het slapen gaat je lichaam door met verbranden. Het gaat er meer om hoeveel je gedurende een hele dag eet en beweegt. Kijk wel uit voor snoepen of snacken ’s avonds op de bank, want dit zet natuurlijk wel gewoon aan - ongeacht het tijdstip. Is het oké om te sporten op een nuchtere maag? (L. Klaassen, Terneuzen) Sporten op een lege maag zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals soms wordt aangenomen. Als je sport voor het ontbijt loop je het risico minder energie te hebben, waardoor je eerder stopt. Daarnaast vallen sommige mensen flauw, doordat het glucosegehalte in je bloed daalt. Hoe lang voor het sporten kan ik nog iets eten? (K. Fouad, Heereveen) Eet iets licht verteerbaars voor het sporten. Tot één uur van tevoren kun je wel een licht verteerbaar tussendoortje eten, dat voldoende energie levert, zoals een schaaltje magere yoghurt, een banaan of een speciale reep voor sporters.

Als je wilt afvallen doe dan naast duursport ook krachttraining, want meer spiermassa zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand.

goed voor de spieren

sports

Leslie Pangemanan is werkzaam als personal trainer en sportmasseur in Amsterdam en medeëigenaar van SportiefBedrijf. Ook begeleidt hij, als running therapeut, mensen met stress en depressie gerelateerde klachten. Daarnaast is Leslie directeur en oprichter van stichting Run4Schools; met sport, spel en muziek wil hij in townships nabij Kaapstadn kinderen weer ‘kind’ laten zijn.

Vitaminsports Magnesiumolie 150 ml (€14.95)

ook een vraag voor Leslie? magazine@vitaminstore.nl 61


LOREMIPSUM

Bij Royal Green geloven we dat er één manier is om gezond te genieten van het leven: de natuurlijke manier! We gebruiken alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Altijd puur natuur, veilig en indien mogelijk gecertificeerd biologisch. Biologische ingrediënten zijn een geschenk van de natuur en wij van Royal Green zijn gepassioneerd om deze Wijsheid van de Natuur te leveren. We zorgen goed voor onze schitterende planeet en ondersteunen biologische boerderijen en duurzame landbouw over de hele wereld. Dus geniet van het leven en blijf gezond!

Naturals

!

R E P P O T O BI

e Eerste biologinisch de um si magne wereld

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

Vitamine B complex

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

Royal Green Magnesium Royal Green Magnesium is het eerste product ter wereld dat magnesium, vitamine D en ashwagandha in gecertificeerd biologische vorm levert. Magnesium en vitamine D dragen bij tot de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel. Ashwagandha draagt bij aan de normale weerstand tegen tijdelijke stress. Levert 250 mg Magnesium, 5 mcg vitamine D2 en 50 mg Ashwagandha per 2 capsules. Ervaar de kracht van moeder natuur nu!

Royal Green levert 100% gecertificeerd biologische B vitaminen samen met een krachtige combinatie van silicium, lavendel, rhodiola, cordyceps, maitake, reishi, geelwortel, gember & zwarte peper. Foliumzuur en rhodiola dragen bij aan de weerstand tegen tijdelijke stress. Vitaminen B2, B5 en foliumzuur dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Vitamine B6, geelwortel en gember ondersteunen ons immuunsysteem. Vitaminen B1, B3, B6 en foliumzuur ondersteunen het geheugen, concentratievermogen en onze gemoedstoestand.

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

NL-BIO-01 EU/Non-EU Agriculture

Skal 025099

Skal 025099

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

Vitamine C complex

Iron complex

Selenium complex

Maca

Royal Green Vitamine C complex levert 100% gecertificeerd biologische vitamine C samen met een krachtige combinatie van Shiitake, Cordyceps, Maitake & Reishi. Reishi draagt samen met vitamine C bij tot de normale werking van het immuunsysteem.

Royal Green levert 100% gecertificeerd biologische ijzer samen met een krachtige combinatie van amla (vitamine C), grote brandnetel, aloë vera, geelwortel, gember en zwarte peper. Onze gecertificeerd biologische Vitamine C en superfoods bevorderen de opname van ijzer. Zo kunnen we een optimale werking garanderen. IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. IJzer draagt hierdoor o.a. bij tot de vermindering van vermoeidheid.

Royal Green levert gecertificeerd biologische Selenium samen met een krachtige combinatie van Gember, Geelwortel, Rozemarijn & Kaneel. De speciaal toegevoegde kruiden (Geelwortel en Rozemarijn) dragen samen met Selenium bij tot het normaal functioneren van het immuunsysteem en de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

Royal Green 100% gecertificeerd biologische Maca is afkomstig uit het centraal hooggebergte van de Andes in Peru. Gegarandeerd verbouwd zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, 100% puur en hooggeconcentreerd (6 : 1). Voor positieve energie. Helpt de vitaliteit te verhogen en biedt een krachtige ondersteuning bij overgangsverschijnselen.

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

NL-BIO-01 EU/Non-EU Agriculture

Skal 025099

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Skal 025099

Saw Palmetto complex

Spirulina

Turmeric complex

Mushroom complex

Royal Green Saw Palmetto complex is een unieke kruidenondersteuning. Uniek, omdat niet alleen onze zaagbladpalm (Saw Palmetto) 100% gecertificeerd biologisch is, maar ook de geelwortel, groene thee, ashwagandha, brandnetelblad, maitake, gember, selenium en zwarte peper. Het resultaat is een zuiver, hoog geconcentreerd en breed-spectrum product met een optimale werking. Ervaar het verschil nu.

Royal Green’s gecertificeerd biologische Spirulina bevat meer dan 60 werkzame stoffen, waaronder vitamine B12, bèta-caroteen en eiwitten. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A dat zoals vitamine B12 bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine A bij tot de instandhouding van een normale huid en vitamine B12 tot de vermindering van vermoeidheid.

Royal Green Turmeric complex bevat een krachtige combinatie van geelwortel, gember en zwarte peper. Onderzoek wijst uit dat zwarte peper de opname van geelwortel vele malen verhoogt. Zo kunnen we een maximale werking garanderen. Geelwortel ondersteunt de spijsvertering en een normale leverfunctie. Royal Green Turmeric complex is gecertificeerd biologisch, vrij van vulstoffen en uiterst zuiver.

Royal Green Mushroom complex bevat een krachtige combinatie van maar liefst 7 gecertificeerd biologische paddenstoelen. Gegarandeerd gekweekt zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, 100% puur en gecertificeerd kosher. De 7 speciaal geselecteerde paddenstoelen werken synergetisch en versterken elkaars werking. Reishi wordt gebruikt ter ondersteuning van de weerstand.

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

Verkrijgbaar in: 60 & 120 tabletten

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

Verkrijgbaar in: 60 vegicaps

Meer informatie: Frenchtop Natural Care Products BV. • Tel: 0226-364400 • www.royal-green.eu


sports

sanne test

fit20...

63


binnen 20 minuten sta je weer buiten

64


Twintig minuten per week in de sportschool spenderen en daar dan fitter van worden klinkt al vrij absurd. Maar bij fit20 doen ze er nog een schepje bovenop: je sport namelijk ook nog eens in je dagelijkse outfit, want zweten doe je niet. Deze methode druist behoorlijk in tegen mijn gevestigde idee over fitness. Je moet toch minstens twee, liefst drie keer per week sporten en dan minimaal een uur zweten?

DE TRAINING Het klinkt te mooi om waar te zijn en daarom heb ik het de afgelopen drie maanden geprobeerd. Elke week doe je een rondje van zes oefeningen en daarmee train je al je grote spiergroepen. Zweten doe je inderdaad niet dus omkleden is niet nodig. Je krijgt het wel warm, omdat je kracht moet zetten. En ja, het is zwaar, maar dat is niet erg, want je staat supersnel weer buiten. Je moet de oefeningen zo langzaam mogelijk doen. Dat was voor mij best wel lastig. Vaak zat ik nog in mijn rush van een drukke werkdag en dan ging ik in dezelfde snelheid door op de apparaten. Gelukkig was daar dan personal trainer Daan die me terugfloot.

len niet graag, maar dat is precies waar het bij fit20 om draait. Door je spieren in deze mate te belasten krijgen je hersenen een noodsignaal dat je lichaam het niet aankan. Om ervoor te zorgen dat je de volgende keer beter voorbereid bent, gaat je lichaam sneller en meer spierkracht aanmaken. Als het goed is, en dat was bij mij zeker zo, loop je binnen twintig minuten met trillende spieren de fit20 studio uit. Vervolgens doe je die week daarop hetzelfde.

RESULTAAT Binnen 3 maanden ben ik 28% sterker geworden. Let wel op, je wordt er niet breed van dan moet je vaker in de week trainen. Maar je wordt wel sterker en fitter. Wat ik ook fijn vond is dat het in een fit20 studio heel relaxed is, geen harde muziek, spiegels en drukte omdat er anderen aan het trainen zijn.

mensen falen niet graag, maar dat is waar fit20 om draait

SPIERFALEN Als je de oefening heel langzaam doet is de training intensiever. Op een bepaald moment kun je niet meer, je gaat door tot spierfalen zoals dat heet. Mensen fa-

sports

Maar hoe dan? Hoor ik je nu denken. fit20 is gebaseerd op een principe dat al langer bekend is en wetenschappelijk onderzocht: als de trainingsimpuls sterk genoeg is past het lichaam zich aan door sterker en fitter te worden. Het is gebaseerd op HIT: High Intensity Training. Je traint kort maar erg intensief. Zo intensief dat je een personal trainer nodig hebt die je door de lastigste momenten heen loodst.

VOOR WIE fit20 is geschikt voor iedereen. Ook mensen met gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld rugpijn.

NIEUWSGIERIG

fit20 vind je door heel Nederland. Wij mogen twee gratis lessen aanbieden voor jou en een vriend(in). Vermeld bij het inschrijven dat het om de Vit2017 actie gaat uit dit magazine. Kun je meteen goed van start het nieuwe jaar in! fit20.nl

65


STERK SPUL voor spieropbouw Wei Isolaat Eiwitten dragen bij tot de groei en de instandhouding van de spiermassa en botten. Wei Isolaat is geschikt voor iedereen die extra eiwit wil gebruiken ter ondersteuning van het spierweefsel of als aanvulling op een eiwitdieet. Lost gemakkelijk op en is licht verteerbaar. vanaf

21.50


5x

trailrun basics

TRAILRUN EVENTS Zaterdag 14 Januari 2017 Appelscha Nederland runforestrun.nl Zaterdag 11 Februari 2017 Dwingeloo Nederland runforestrun.nl Zaterdag 11 maart 2017 Utrechtse Heuvelrug 3bergenloop.nl

Steeds meer hardlopers kiezen voor de romantiek van het onverharde pad, ook in de winter. Maar op oneffen terrein lopen betekent wel dat je je stijl wat moet aanpassen. Hieronder enkele tips. 1. HEB GEDULD Trailroutes zijn een grotere aanslag op je lichaam dan verharde wegen. Begin dus rustig, wellicht met een combinatie van trail en weg. Bouw dit op met kleine stappen ten opzichte van de week daarvoor.

2. LOOP RECHTOP Probeer niet voorover te bukken tijdens het rennen. Daardoor komt er minder zuurstof bij je longen. Neem kleinere stappen dan is het eenvoudiger om je rug recht te houden en behouden je longen hun volle capaciteit.

train lekker buiten

3. KIJK GOED UIT Wellicht een open deur, maar toch wel heel belangrijk als je gaat trailrunnen: kijk vijf stappen vooruit. Paden liggen vaak vol obstakels, zoals boomwortels en takken.

4. TRAILLOOPSCHOENEN Trailrunning schoenen zijn belangrijk om grip op oneffen ondergrond te bieden. Daarnaast beschermen ze de voeten beter tegen schokken en stoten dan reguliere hardloopschoenen.

5. TIL JE VOETEN HOGER OP Bij trailrunnen is het belangrijk dat je voeten goed van de grond komen, ook je tenen. Vaak ben je dit als asfaltrenner niet gewend. In het begin is het dus even schakelen, maar uiteindelijk voorkomt het blessures.

67


TOPSPORT PROOF Deze Vitaminsports producten zijn vanaf nu allemaal NZVT gekeurd! Dat houdt in dat ze voldoen aan de strenge NZVT-kwaliteitseisen en vrij zijn van dopinggeduide stoffen. Ook voor topsporters dus! Tot deze lijn behoren ook de High Multi en de Mega Multi van Vitaminsports.

Amino Prep Bevat het complete

spectrum van essentiĂŤle en niet-essentiĂŤle aminozuren. 150 tabletten

26.50

Omega D3 Hoog gedoseerde visolie & vitamine D3. 120 softgels 95

36.

Wei Isolaat Naturel

Magnesium Bisglycinaat

Eiwitten dragen bij tot de groei en de instandhouding van de spiermassa en botten.

Magnesium ondersteunt het energieniveau en is goed voor de spieren.

900 gram

120 vegicaps 95

41.

50

68

HAAR

1,4

NAGELS

1,4

HUID

1,5

21.

HA

NAG

H


knip uit en hang op

KIJK EENS NAAR DE WERELD DOOR DE OGEN VAN EEN KIND

AAR

1,4

GELS

1,4

HUID

1,5

VITAMINSPIRATIE


HOTSPOTS Bubbelen, lezen, af en toe lekker de sauna in en ‘s avonds rozig in slaap vallen. Klinkt dat niet als de perfecte winterdag? Maar de sauna is niet alleen maar relaxed, het is ook gezond. Je huid gaat ervan glanzen, afvalstoffen worden afgevoerd en het ondersteunt je afweersysteem.

ZWALUWHOEVE

ELYSIUM

Wellnessresort Zwaluwhoeve ligt midden in de Veluwse natuur en is gevestigd in een grote authentieke boerderij. Je vindt er talloze ruime sauna’s, baden en andere wellnessfaciliteiten. Ook zijn er vier verschillende restaurants met heerlijke verse hapjes en sapjes. Tip: maak een wandeling door de 50.000m2 grote tuin met verschillende baden en drie barrelsauna’s.

Vlakbij Den Haag en Rotterdam, midden in de natuur vind je dit sfeervolle wellnessresort. Dit resort behoort tot de meest uitgebreide wellnessresorts van Nederland. De wereldse inrichting met de sprookjesachtige lagune, de Marrakeshsauna met Arabische lampen en de Byzantijnse tuin met oriëntaalse lantarens geven je een vakantiegevoel.

1

SPAPUUR

SPASENSE

Maak gebruik van de mooie Himalaya kristalzoutsteencabine en ga daarna lekker bubbelen in baden omringt met bamboe. Ook vind je er een buitensauna, infraroodcabine en verschillende baden, zoals een zoutwaterbad, stoombad en caldarium en in het bourgondische Brabant mag een goed restaurant natuurlijk niet ontbreken.

Vlak onder Eindhoven is dit mooie wellnessresort verstopt. Het beschikt over acht verschillende sauna’s, waaronder een lavendelsauna, een caldarium en een mintsauna met een heerijk verfrissende werking. En houd je van opgietrituelen? De grote kelosauna wordt geroemd om de heerlijke Löyly’s.

3

70

4

VELUWSE BRON

NU NAAR ÉÉN VAN DEZE SAUNA’S VOOR SLECHTS 22.50 P.P.* Ga naar dagjewellness.nl en voer de code in: vitaminstore

2

1

5

2 3

4

* Actie geldig t/m 5 maart 2017. Na aankoop van de actie is de e-ticket nog 90 dagen geldig. Op vrijdag, zaterdag, zondag en badkledingdagen geldt er een toeslag van 2.95 p.p.

Een droomplek waar rust en ontspanning de boventoon voeren. In het meest uitgestrekte wellnessresort van Nederland vind je een groot aantal sauna’s, baden en andere wellnessfaciliteiten. Geniet van het prachtige uitzicht op het meer in één van de restaurants en maak jouw relax-dag compleet met een ontspannende massage of gezichtsbehandeling.

5


VRAAG&ANTWOORD

JOUW

beauty COACH

naam Danielle Ooteman beroep natural beauty food wellness coach blijft fit door healthy food, yoga, wandelen healthritueel koud afdouchen kan niet zonder natuurlijke huidverzorging

TIPS & TRICKS

Moet ik mijn gezicht reinigen ook al draag ik geen make-up? (L. van Amstel, Haarlem) Je huid scheidt afvalstoffen uit en deze komen op je huid te liggen. Daarnaast wordt je huid blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals uitlaatgassen. Wil je een mooie huid? Dan is het een must om het vuil van je huid te verwijderen. In de winter krijg ik een schrale huid na het hardlopen. Hoe kan dit? (D. van Winckelmann, Delft) De buitenlucht is koud en door de inspanning warmt je huid op. Dit temperatuurverschil is een ‘schok’ voor je huid. Om een reactie te voorkomen kun je het beste een product gebruiken ter bescherming van je huid. Kies wel voor een 100% natuurlijk product dan kan je huid blijven ademen tijdens het hardlopen. Ondanks dat ik lippenbalsem gebruik blijven mijn lippen extreem droog. Hoe kan dat? (E. Dekker, Olst) De kans is groot dat er paraffine in zit. Paraffine staat onder andere aangeduid op de verpakking als liquidum, petrolatum of minerale olie. Paraffine sluit je huid af en maakt je lippen ‘paraffineverslaafd’. Als je overstapt naar een product met uitsluitend natuurlijke ingrediënten zoals cacaoboter en bijenwas verdwijnt dit probleem als sneeuw voor de zon.

Door de waterlijn van je oog met nudepotlood in te kleuren, creëer je optisch grotere ogen.

beauty

Danielle Ooteman is eigenaresse van Studio Natuurzuiver en specialist op het gebied van 100% natuurlijke huidverzorging, voeding en leefstijl. Zij helpt je om een natuurlijke bewuste leefstijl te ontwikkelen en aandacht aan jezelf te geven middels wellness behandelingen en beauty, food en health coaching.

Voor een gehydrateerde huid is het noodzakelijk om dagelijks 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht te drinken.

verzorgd en hersteld Skinfood Weleda (30ml €5.49) ook een vraag voor Danielle? magazine@vitaminstore.nl 71


LOREMIPSUM

72


ZWANGERSCHAPS SUPPLEMENTEN Als je kiest voor supplementen, wil je geen overbodige toevoegingen. Alleen wat je echt nodig hebt, in de juiste vorm en dosering. Geen concessies voor jouw lichaam. Essential Organics® heeft 3 zwangerschapssupplementen samengesteld, stuk voor stuk wetenschappelijk onderbouwd tot in het kleinste detail. • vitaminen en mineralen met de best opneembare verbindingen • aangepaste dosering • groente- en fruitextracten voor betere opname • zilvervliesrijst als enige hulpstof • 100% plantaardige capsule van tapioca Biologisch Actief Foliumzuur 60 mini capsules Zwanger Essentials 60 mini capsules Zwanger Compleet 60 capsules essential Organics® vanaf

18.95

wat is serotonine?

De hoeveelheid serotonine in de hersenen heeft invloed op je stemming, slaap, libido, pijntransmissie en je eetgedrag.

Ondersteunt de gemoedstoestand Griffonia Extract komt van een struik die veel voorkomt in Centraal- en West-Afrika. Griffonia ondersteunt het zenuwstelsel en draagt bij aan een heldere geest en de mentale gezondheid. De zaden bevatten van nature 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine. Griffonia extract Vitaminhealth 120 capsules 39.95 60 capsules

21.95 73


mooi & We hebben goed nieuws! Uit cijfers blijkt dat steeds meer consumenten voor duurzaam gaan. Waar duurzame producten vroeger een beetje een stoffig imago hadden, is dat nu al lang niet meer het geval. Wij hebben enkele inspirerende, stijlvolle en duurzame producten op een rijtje gezet.

X MY PAPER BAG Deze tassen worden met de hand gemaakt in een fairtrade gecertificeerde werkplaats in India. De tas is gemaakt van leer en door de productie ervan hebben al veel mensen een opleiding kunnen volgen en een goeie werkplek gevonden. myomydogoods.com‎

74

BESV E-BIKE Stijlvol, snel en goed voor het milieu. De fietsen worden geproduceerd met behulp van hetzelfde fabricageproces als Moto GP-racemotoren en het frameontwerp is met de hand gebeeldhouwd. Met deze fiets wil je wel gezien worden toch? nl.besv.com


duurzaam

PINCH TOYS Opgericht door twee Kroatische vriendinnen die door hun gedeelde passie voor minimalistische kinderdesigns een prachtig merk hebben opgezet. Alles is gemaakt van natuurlijke materialen als katoen, hout en vilt en wordt geverfd met natuurlijke kindvriendelijke verf. pinchtoys.com

MÁDARA

beauty

Super chique en super duurzaam: Mádara’s Superseed oliën. Ook duurzame natuurcosmetica merken worden steeds populairder en de verpakkingen steeds mooier. Deze oliën van Mádara zijn niet alleen heerlijk op je huid, maar misstaan ook niet in je badkamer. vitaminstore.nl/madara

wist je dat...

voor ruim vier van de tien consumenten duurzame aspecten EBRETTI

een belangrijke rol

Een elektrische scooter die fluisterstil is en geen fijnstof produceert en directe CO2-uitstoot zoals benzinescooters. Dat is dus niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor het milieu! En als je de Ebretti oplaadt met groene stroom rijd je met een extra lage CO2-uitstoot. ebretti.com

spelen bij de aanschaf van producten of diensten (bron: dossier duurzaam.nl) DITISWAAR.NL

Kijk eens op ditiswaar.nl voor duurzame cadeaus met een goed verhaal.

75


PURE BEAUTY

Super Biotine 5000 mcg Biotine* bevordert de stofwisseling en houdt de haren glanzend en sterk. Daarnaast is biotine belangrijk voor de huid. Het voedt de huid van binnenuit en helpt de elasticiteit en zachtheid te behouden. 50 vegicaps 76

16.95

mooie huid van binnenuit


ONLINE HAPPINESS We worden op Instagram regelmatig getagd in allerlei leuke foto’s. Zowel met ons @vitaminstorenl account als die van de juicebar @vitaminboost. Zo zien we ook dat onze juices steeds vaker het straatbeeld sieren. Hieronder een kleine greep uit de vrolijke foto’s. Dank allen en keep them coming!

@PABLOVAXS

@HEERLEN

A little bit of vitamin everyday. #smoothietime

Filling up with vitamins for ADE! #koud #vitaminstore

This Healthy Hero already knows that Green is Good!

@LIDEWIJWELTEN

@METMARGJE

@6GIRLSONTHEMOVE

Juice sisters!! #afterweekend #catchingsomesun

Vitamins 4 o’clock #nomnom #healthy

Dit is functioneel smullen na een goede krachttraining.

@KARLIJNVANMIL

@HEALTHYLIVINGBYMENDY

@MELANIESAMSON

Perfect smoothie weather #recover #fruityloop

Smoothies and sunshine #sunshine #chilling

Smoothie time #share #smoothie

beauty

@JADDETIMMERMAN

77


BEAUTIFUL SKIN TIME MIRACLE

TIME MIRACLE

TIME MIRACLE

33.00

39.00

45.00

Vermindert tekenen van vermoeidheid, kraaienpootjes en fijne lijntjes. 15 ml

Ondersteunt de celvernieuwing en vermindert rimpels en fijne lijntjes. 30 ml

Een jonghoudende moisturizer die de natuurlijke collageenproductie ondersteunt. 50 ml

vermindert lijntjes en rimpeltjes

FACELIFTING BOTALINE CRÈME Bestrijdt en vermindert rimpels zichtbaar, maakt de huid gaaf, elastisch en veerkrachtig. 15 ml

78

39.50

NUTRASKIN COLLAGEN DRINK Een innovatieve anti-aging drank op basis van VERISOL® collageen. Voedt de huid van binnenuit. 20 sachets

34.95


VITAMINPUZZEL

TRAIN JE BRAIN Neurocampus is de grootste uitgever van braintraining in Nederland en Vlaanderen. Speciaal voor ons ontwikkelen, ze elk magazine een nieuwe hersenkraker. Neurocampus.com is een maatschappelijk betrokken organisatie ze werken nauw samen met medici en instellingen zoals de Hersenstichting.

Vormgezocht VormGezocht

Adres Postcode

VitaKruiswoord

Woonplaats Los

doe mee!

de volgende kruiswoordpuzzel op.

Telefoon

Horizontaal:

Verticaal:

Email

2. Japanse verdedigingskunst 4. Moeder aller sporten

1. Veel beoefende balspo 3. Watervariant van rugb

1 2

3

Los de volgende kruiswoordpuzzel op.

Welke vorm staat niet in het figuur?

B

Naam

VitaKruiswoord

Welke vorm staat niet in het figuur?

A

Zoek de oplossingen en lever deze voor 28 februari 2017 in bij jouw Vitaminstore of mail naar magazine@vitaminstore.nl Wie weet ben je straks winnaar van een van deze prijzen!

C

D

Horizontaal 2 japanse verdedigingssport 4 moeder van alle sporten

4

Verticaal 1 veel beoefende balsport 3 watervariant van rugby

1e prijs 3e prijs 2e prijs 1 x Litebook EDGE lichttherapielamp €189,Het licht concentreert zich op de meest effectieve golflengte van licht om de biologische klok van het lichaam en de aanmaak van serotonine en melatonine op positieve wijze te beïnvloeden.

2 x Bobble Insultate t.w.v. 34.99 De nieuwe Bobble Insulate is een roestvrijstalen fles met dubbele wand. Houdt vloeistoffen tot wel 12 uur warm.

3 x Warmies sloffen t.w.v. €24.95 Pantoffels met uitneembare vulling die kunnen worden verwarmd in de magnetron. Voor heerlijk warme voeten!

Prijswinnaars uit het vorige magazine. Gefeliciteerd! 1e Prijs: Relaxpakket Berfin Gulave – Alkmaar 2e Prijs: Chi Yoga Game Willy Nies – Weert, Mieke van Wijnen – Den Haag 3e Prijs: Zonder Stress van Davidji Diana van ’t Hof – Haarlem, Nol Westerman – Heemstede, Dick Zevenhuijzen - Vlaardingen

79


LOREMIPSUM

SUPER FLEX De koper en vitamine C in de Super Flex dragen bij aan de instandhouding en opbouw van het kraakbeen en het energieniveau. Daarnaast bevat Super Flex een combi van glucosamine, chondroĂŻtine en MSM en Boswellia Serrata Extract*. Dit zorgt voor het behoud van soepele gewrichten.

30 tabletten

29.95

voor soepele gewrichten* 80


WINKELADRESSEN

SEE YOU SOON Gedempte Nieuwesloot 6 072 - 520 63 52

Van Leijenberghlaan 214 Gelderlandplein 020 - 644 67 11

Almere

Arnhem

Schutterstraat 23 Stadshart Almere 036 - 303 03 60

Rijnstraat 46 026 - 737 01 79

Amersfoort

De Barones 8 076 - 870 58 84

Alkmaar

Riddergang 4 033 - 469 01 05

Amstelveen Rembrandthof 52 tegenover Albert Heijn 020 - 345 49 60

Amsterdam Beethovenstraat 59 020 - 810 07 38 Haarlemmerstraat 61 020 - 820 21 15 Kinkerstaat 69 hoek Bilderdijkstraat 020 - 612 00 20 Land van Cocagneplein 46 winkelcentrum Oostpoort 020 - 705 51 83 Osdorpplein 621 B voorheen Ici paris 020 - 619 12 72

Almere Amstelveen Stadshart - Binnenhof 77c 020 - 820 11 92

Amsterdam Beethovenstraat Haarlemmerstraat Kinkerstraat Land van Cocagneplein Van Leijenberghlaan

Breda

Heerlen

Rotterdam

Homerusplein 6a winkelcentrum 't Loon 045 - 579 07 90

Meent 3a hoek Goudsesingel 010 - 282 79 82

Hoofddorp

Poolsterstraat 70 winkelcentrum Alexandrium 010 - 455 01 92

Polderplein 230

nieuw!

Den Bosch Hinthamerstraat 75 073 - 610 47 96

023 - 564 10 16 Leiden Haarlemmerstraat 153 071 - 870 10 10

Utrecht Lijnmarkt 4 030 - 236 71 00

Leidschendam Liguster 8 Leidsenhage 070 - 301 94 23

Vlaardingen

Leusden

Weert

Nieuwe Emmasingel 115 040 - 298 86 46

Komenij 7a tegenover Goudreinet 033 - 489 36 04

Muntpassage 73 tegenover Kruidvat 0495 - 52 52 33

Gouda

Den Haag Frederik Hendriklaan 102 070 - 355 31 89

Eindhoven

Veerplein 40 010 - 232 76 49

Nijmegen

Zoetermeer

Lange Tiendeweg 24 0182 - 54 98 05

Ziekerstraat 5 024 - 870 30 19

Haarlem

Pijnacker

Promenade 7 Stadshart Zoetermeer 079 - 360 32 12

Barteljorisstraat 16 023 - 532 29 42

Heemstede Binnenweg 19 tegenover Dekamarkt 023 - 547 35 90

Breda Den Bosch Eindhoven Haarlem Heerlen Leidschendam Nijmegen Vlaardingen Zoetermeer

Raadhuisplein 6 naast het Witte Huis 015 - 361 09 10

Roermond Neerstraat 6 0475 - 56 62 55

vitaminstore.nl

Speciaal voor jou

25% korting op een juice

81


LOREMIPSUM

MOOIE HUID

Zuiver GLA GLA ondersteunt het natuurlijke vermogen van de huid om vocht vast te houden. De huid blijft er daardoor jeugdig, glad en stralend uitzien. De olie in Zuiver GLA is afkomstig uit de zaden van de bernagie (Borago officinalis). Zuiver GLA is van de hoogste kwaliteit en zuiverheid. De samenstelling is verbeterd en bevat nu maar liefst 260 mg GLA per capsule! 60 softgels 29.95 30 softgels

82

15.95

laat je huid stralen


WHAT’SNEXT

VOLGENDE KEER IN

LIFE

vitamin magazine COLOFON

HEALTH

Correspondentie adres Vitaminstore Nederland BV t.a.v. Vitaminmagazine Postbus 9508, 1006 GA Amsterdam redactie@vitaminstore.nl twitter.com/vitaminstore facebook.com/vitaminstorenl Hoofdredacteur Sanne van der Rijt Redactie Adina van der Zwaag, Alain Vermeulen, Marit Banga, Sanne van der Rijt, Sacha Vermeulen, Sheila Nelwan, Tim den Hertog Vormgeving / beeldbewerking Joy Darshoen Advertenties Tim den Hertog, Tim Wolters (marketing@vitaminstore.nl) Fotografie Femke Juffermans, Innovital, POP, Joy Darshoen, Sev van Dorst, Simone van den Berg, studio CLACK!, Tom ten Seldam MET MEDEWERKING VAN Extern Annette Gerritsen, Basis Communicatie, Carola van Bemmelen, Daan Stobbe, Danielle Ooteman, Fleur de Boer-Tjaden, Leslie Pangemanan, Lisselotte Admiraal, Susan Smit, Pim Christiaans, Walter Vendel, Vitaminstore Breda Intern Charlotte van Lent, Koert Otten, Tim Wolters Oplage 120.000 Drukwerk Noort grafimedia De inhoud van deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Enig advies of informatie is nimmer bedoeld als voorschrift voor het voorkomen, lenigen of genezen van ziektes. De diagnose en behandeling dient altijd te geschieden onder de verantwoordelijkheid van huisarts of medisch specialist. Vitaminstore Nederland BV, noch de auteurs stellen zich aansprakelijk voor eventuele schade, voortvloeiend uit eventuele onjuistheden of onvolledigheden in deze uitgave. Afbeeldingen kunnen afwijken, prijzen onder voorbehoud en zolang de voorraad strekt. * Aanbiedingen zijn geldig t/m 23 maart 2017 of zolang de voorraad strekt.

FOOD

SPORTS

BEAUTY

life

Copyright 2017, niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of anderzijds worden vermenigvuldigd, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

83


SUPER GOED

65x beter opneembaar Super Curcuma SLCP® Bevat het gepatenteerde Longvida® extract, dat maar liefst 65 keer beter opneembaar is dan standaard curcuma producten. Curcuma ondersteunt de spijsvertering en de reinigende werking van de lever. 60 vegicaps

39.95

every body happy

“Longvida® and SLCP® are registered trademarks of Verdure Scienses Inc”.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.