Vakantiemagazine 'Beleef Ronse'

Page 1

BELEEF RONSE

www.visitronse.be

Redactie: Visit Ronse - Vormgeving: Grafiweb, www.grafi-web.beDruk: Mediatopper.

Fotografen: Visit Ronse, Toerisme Vlaamse Ardennen, David Stockman, Anneke Kestelijn, Fabrice Gevaert, Eddy Coppens, Piet De Kersgieter, Peter Malaise, Allwrite, Maya De Dapper, Julien Delfosse, The Backyard, Eric Bordeaud’huy, Tom Verbruggen, Philippe Verlinde, Xavier Vancoppenolle, Kevin Laurier, Fotoclub Ronse, AVS en RTL.

Oplage: 10.000 exemplaren, april 2024.

2 Welkom in Ronse! 3 Hoge Mote - Hier begint het 4-5 Ronse in cijfers 6-7 Wandelwalhalla 8-9 Sint-Hermesbasiliek en crypte 10-11 Fietsparadijs 12-13 Must - Museum voor textiel 14-15 Buitengewone bossen 16-17 Art deco 18-19 Groen in de stad 20-21 Smakelijke streekproducten 22-23 Virtueel Ronse 24-25 Toeristisch centrumplan 26-27 Weekendje Ronse 28-29 Stijlvolle streetart 30-31 Kindert(r)ips 32-33 Vintage villa’s 34-35 Wandelt(r)ip: Muziekboswandelroute 36-37 Heerlijke horeca 38-39 Fietst(r)ip: Ronse & Pays des Collines 40-41 Logies met pit! 42-43 Bommelsfeesten 44-45 Fiertelommegang 46-47 Op stap met de gids 48-49 Shoppen in Ronse 50 Fans van Ronse 51 Colofon

Welkom in Ronse!

Visit Ronse trekt de toeristische kaart met een doordacht toerismebeleid. Ons team telt zes gemotiveerde toerismemakers. Naast de toeristische werking staat onze dienst in voor het beheer van de impressionante Sint-Hermescrypte en het unieke Must – Museum voor textiel. Binnen onze werking zijn klantvriendelijkheid, creativiteit en samenwerking sleutelbegrippen.

We zetten resoluut in op een marktgerichte en originele productontwikkeling om ons te onderscheiden. Denk onder andere aan de heerlijk vernieuwde ‘Smaakkaart’, het onlineproject ‘Virtueel Ronse’ en de nieuwe scenografie van de Sint-Hermescrypte.

In ons belevingscentrum Hoge Mote focussen we ons op een persoonlijk en warm onthaal waar bezoekers zich welkom voelen en informatie op maat krijgen met de nodige expertise. Als enthousiaste ambassadeurs helpen we iedereen op weg en trachten we om elke bezoeker ‘Fan van Ronse’ te maken!

Kimberly, Joris, Sarah (boven), Bart, Annelies en Emilie (onder)

Team Visit Ronse

3 www.visitronse.be

Hoge Mote –

Hier begint het

Aan de hand van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality ontdek je meer over Sint-Hermes, de textielgeschiedenis en de stadsontwikkeling. Naast de toeristische balie tref je de toerismeshop met leuke gadgets, toeristische brochures, postkaartjes en streekproducten.

Check onze textielproducten die rechtstreeks uit het Must – Museum voor textiel komen!

4

Centraal in het historisch centrum ligt het grensverleggend onthaal- en belevingscentrum Hoge Mote, een erfgoedparel met hedendaagse accenten. De vaste stek van Visit Ronse is de perfecte start voor een stadswandeling of regioverkenning. Het gezins- en autismevriendelijke belevingscentrum is gratis en volledig rolstoeltoegankelijk. Alle informatie is beschikbaar in vier talen en je vindt er regelmatig interessante exposities.

5

86 horecazaken

235 handelszaken

12 stadsgidsen

4 natuurgidsen

14 gegidste rondleidingen

46,1 km fietsnetwerk

38,1 km wandelnetwerk

3 hotels 14 vakantiewoningen

5 B&B’s

2 jeugdverblijven

1 camperterrein

6

Lijflied van de Ronsenaars.

Uit ‘Tavi ees getraut’ (1934) van Valère Depauw 27 075 inwoners 77 7

58 virtuele locaties via www.virtueelronse.be 50 treden panoramatoren Hoge Mote

32,6 km afstand Fiertel

32 zuilen in Sint-Hermescrypte 1950 ontstaan Bommelsstoet 12 groene plekjes in de stad

Ien
ee daat iet
Ro ° nsse
34,7 km² oppervlakte

Veel van de getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen liggen rond Ronse: de Muziek-, Hotond-, Hemel-, Scherpen-, Spichten- en Kluisberg. Zo is Ronse de perfecte uitvalsbasis voor wandelaars om de Vlaamse Ardennen en het nabijgelegen Pays des Collines te verkennen. Met de wandelnetwerken kan je zowel fikse wandelingen als een dagtocht plannen. Sublieme panorama’s en eindeloze vergezichten krijg je er gratis bij!

wandelwalhalla

In 2023 zijn de Vlaamse Ardennen verkozen tot ‘Landschapspark’. Deze erkenning moet zorgen voor internationale uitstraling. Het landschapspark mikt op een toekomstbestendig en robuust landschap. De grensoverschrijdende samenwerking en kennisuitwisseling met Pays des Collines is dankzij de ligging van Ronse een enorme toeristische meerwaarde.

Ontdek meer dan 300 kilometer wandelwegen met de Wandelnetwerkkaart Getuigenheuvels!

Verheven tot basiliek is dit gebouw het architecturale pronkstuk van de Hermesstad. Wie Ronse binnenkomt, ziet de imposante basiliek meteen opdoemen. Binnenin huist de heilige Hermes waar hij als patroonheilige van de geesteszieken waakt over onze mentale gezondheid.

Onder de basiliek ligt de perfect geconserveerde crypte, gebouwd als bewaarplaats voor de relikwieen van Sint-Hermes. Wist je dat dit zelfs de grootste romaanse crypte van het Europese vasteland is? In de middeleeuwen was dit een gekend bedevaartsoord voor pelgrims op zoek naar genezing.

Bezoek de basiliek en crypte met een erkende gids of koop een ticket om zelfstandig te exploreren!

10
en
Sint-Hermesbasiliek
crypte

FIETSParadijs

Wie Ronse zegt, denkt meteen aan wielrennen.

De stad kent een rijke wielergeschiedenis met de organisatie van zowel Belgische als wereldkampioenschappen. Nog steeds speelt Ronse met z’n kuitenbijters een prominente rol in de Ronde van Vlaanderen en andere voorjaarsklassiekers.

Meer en meer fietsers kiezen resoluut voor Ronse. Zowel jong als oud, recreanten als getrainde wielrenners, sportief en minder sportief krijgt hier de wielermicrobe te pakken. Sinds enkele jaren zit ook het e-biketoerisme in de lift.

12
Stippel jouw route uit met de Fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen: meer dan 830 kilometer keuze!

Must Museum voor textiel

Transformeer jezelf in een echte textielexpert in de oude textielfabriek Cambier-Robette onder leiding van een gids.

In het Must – Museum voor textiel tref je een veertigtal werkende weefgetouwen en worden het vakmanschap, de productiemethoden en de materialen in de verf gezet.

14

Een textielgids vertelt je sappige verhalen en boeiende histories over de fabrieken, de leefomstandigheden van de arbeiders en de textielproducten uit die tijd.

Volg het hele productieproces van grondstof tot afgewerkt product en leer meer over de technische (r)evolutie in de textielsector. Een must voor iedere bezoeker!

Boek een gegidste rondleiding en bekijk de grootste verzameling werkende weefgetouwen in België!

15

Hotondbos

Met zijn 150 meter is de Hotond-Scherpenberg het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Het is een grotendeels beboste getuigenheuvel met een grote biodiversiteit waarvan de vorm verraadt hoe het landschap er vroeger uitzag. Geniet van een groene mozaïek langs verschillende wandellussen.

Buitengewone bossen

Muziekbos

Uitgestrekt over de Muziekberg ligt het idyllische Muziekbos. In de lente vormen de bloeiende boshyacinten een feeëriek tapijt van blauwe kousjes. Op het hoogste punt van de heuvel waan je jezelf in een sprookjesachtig decor met de Geuzentoren, waar de naam ‘Vlaamse Ardennen’ is ontstaan.

Bois Joly

Ervaar in het Bois Joly Moeder Natuur in haar puurste vorm met weelderige fauna en flora. Dit ongerepte natuurreservaat is een van de rijkste bronbossen van de streek, maar is niet publiek toegankelijk. Enkel met onze erkende natuurgidsen geeft dit bos z’n geheimen prijs.

Ronse telt verschillende trage wegen. Test deze paden voor niet-gemotoriseerd verkeer zeker uit!

17

Lokale textielbaronnen bouwden vele impressionante burgerwoningen in de art-decostijl: een functionele architectuur met strakke vlakken en zonder overbodige decoratie.

De meest indrukwekkende exemplaren blinken nabij het stationskwartier.

Art Deco

De textielindustrie zette stevig haar stempel op de stad.

Overal waar je wandelt, ontdek je stille getuigen van dit fascinerende verleden.

Tussen de twee wereldoorlogen groeide Ronse uit tot het tweede textielcentrum van Vlaanderen.

Download de gratis ErfgoedApp en volg de interactieve wandeling ‘Art deco… ten voeten uit’ langs de mooiste art-decoparels!

Groen in de stad

Ronse ligt middenin de Vlaamse Ardennen en ook in de stad vind je verschillende groene plekken.

De vernieuwde Stadstuin profileert zich als de groene long van de stad, maar ook in het centraal gelegen Bruulpark kan je rustig verpozen naast de Hoge Mote.

Vanaf de zonnewijzer in het Malanderpark geniet je bij helder weer van een adembenemend panoramisch uitzicht over Ronse en kijk je tot ver over de taalgrens.

Vroeger gebruikten mijnarbeiders het Mijnwerkerspad om naar de Borinage te trekken. Nu is deze oude spoorweglijn een toeristische troef vlakbij het centrum.

Blaas even uit en geniet van een heerlijke picknick in een van onze groene hotspots!

In het belevingscentrum Hoge Mote vind je een aantal van deze lekkernijen terug in de toerismeshop. Proef zeker een van onze gastronomische smaakdozen of kies voor de Smaakkaart, een appetijtelijke stadswandeling waarbij proeven centraal staat. Op vijf hotspots geniet je van het beste wat Ronse te bieden heeft en ontdek je verschillende horecazaken.

Maak een keuze uit verschillende smaakdozen en geef een origineel geschenk cadeau!

22

Smakelijke streekproducten

Buuntsies, Hermesterrine, Hoorenskoffie, Bommelkies, Balegemse advokaat, Hoge Motekaas… Ronsenaars krijgen het water in de mond als ze deze heerlijke streekproducten horen.

23
24 Virtueel Ronse Pak tijdens jouw bezoek aan Ronse uit met heel wat voorkennis dankzij www.virtueelronse.be!

Ontdek Ronse online vanuit helikopterperspectief en zoom in op de belangrijkste locaties.

Op het grondplan klik je verschillende plaatsen aan en dankzij 360-gradenfoto’s van zowel binnen- als buitenlocaties kom je op plekken waar je anders misschien niet komt. Digitale liefde op z’n best!

26
27
28 Weekendje
Ronse

Streetart leeft in Ronse! Jaren geleden ontstond een urban scene met graffiti, rap en breakdance met de site van CC De Ververij als kloppend hart. Getuige hiervan is een kleurrijke make-over van Panamarenko.

Stijlvolle streetart

Naast professionele streetartwerken spot je illustratiekunst van het tweejaarlijks tekenfestival Picturale. Zo blinken er in Ronse momenteel 18 officiële streetartprenten, als er inmiddels geen bijgekomen zijn natuurlijk. Maar ook standbeelden en kunstwerken rekenen we tot streetart.

Scan de QR-code of haal in belevingscentrum Hoge Mote de gratis Kunstroutewandeling van Reisroutes af en ga op zoek naar Ronsese streetart!

31

Kindert(r)ips

Een familie-uitstap met kinderen naar Ronse is een absolute aanrader. Check zeker onze suggesties!

Fotozoektocht

Ga op zoek naar het geheime letterwoord tijdens deze gratis stadswandeling.

Picturalespeurtocht

Vul het opdrachtenboekje in langsheen de prachtige kunstwerken van het Picturalefestival.

Digitale Verhalenwandeling

Volg via de ErfgoedApp in het Muziekbos de boeiende verhalen van Roodkapje, zigeuners en wolven.

32

IJsmolenhoeve

Avontuurlijke kids halen hun hart op in de multifunctionele hoeve. Spel en plezier voor alle leeftijden! www.ijsmolenhoeve.be

Mijnwerkerspad

Een comfortabele en buggyproof wandeling langs de oude spoorweglijn van Ronse naar Edingen.

Speelzone Muziekbos

Ravot volop in het Muziekbos op twee speelzones: eentje voor -12-jarigen en eentje voor +12-jarigen.

Speelpleintjes

Kinderen beleven een fijne dag op onze verschillende

toffe speelpleintjes.

Beestig Bosspel

Gratis gezinsactiviteit voor iedereen met een passie voor natuur. Speel mee en ontdek onze natuur!

Zwembad

Ploeter en plons in ons stedelijk zwembad en geniet van een dagje waterplezier!

Ontdek bij regenweer onze uitgebreide bibliotheek en artistiek cultuurcentrum CC De Ververij! www.ccdeververij.be

33

Villa Te Nitterveld

Uniek landhuis op de flank van het Muziekbos met imposante tuin en ongelooflijk uitzicht.

Bezoek slechts sporadisch mogelijk via Visit Ronse.

Contacteer tijdig Visit Ronse en bekijk de voorwaarden om deze domeinen te bezoeken!

Voor prachtige en exclusieve woningen ben je in Ronse aan het juiste adres. Ontdek vier sublieme privépareltjes. 34

Vintage Villa’s

Villa Carpentier

Luxueus zomerverblijf van

architect Victor Horta, boegbeeld van de Belgische art nouveau.

Bezoek mogelijk via Visit Ronse. www.victorhorta.be

Kasteel Villa Madonna

Authentieke locatie in eclectische stijl met knappe bel-etage en vernieuwde orangerie.

Bezoek mogelijk via Visit Ronse.

www.villamadonna.be

Louise-Marie Manor & Gardens

Historisch jachthuis en voormalig sterrestaurant met fraaie parktuin van Jacques Wirtz.

Bezoek mogelijk via Visit Ronse. www.louisemariemanor.com

35

Dit traject werd al meermaals verkozen tot mooiste wandelroute van Oost-Vlaanderen. Begin aan de Kanarieberg en volg de knooppunten voor een prachtige tocht van tien kilometer. De route loopt grotendeels langs onverharde wegen. Vergeet jouw goede stapschoenen niet.

36

Wandelt(r)ip:

Muziekbos wandelroute

Een zee van boshyacinten, mysterieuze grafheuvels, een iconische toren en zalige wandelpaden langs rustbanken en picknickplekjes: het Muziekbos heeft alles in huis om wandelaars in elk seizoen gelukkig te maken.

Liever een kortere route? Volg knooppunten 92-91-59-58-35-3632-92 en wandel zo 6 kilometer!

37

Heerlijke horeca

Ronse telt een gevarieerd horeca-aanbod met gezellige adresjes. Er is voor ieder wat wils bij onze gastvrije horeca-uitbaters. Pluspunt is dat quasi alle horecazaken in het centrum op wandelafstand van elkaar liggen.

Ronse bezoeken met een groep? Reserveer tijdig jouw favoriete restaurant om samen te genieten!

38

Foodies komen niet alleen aan hun trekken in de schitterend gerestaureerde Passage, maar vinden ook hun ding in de centrumstraten.

Delicieuze restaurants, bekoorlijke bistro’s en charmante cafés wisselen elkaar af. Smakelijk!

39

Fietst(r)ip:

Ronse en

Pays des Collines

Fietsen in de idyllische Vlaamse Ardennen is een privilege, maar ook aan de andere kant van de taalgrens is het fijn vertoeven. Deze uitdagende fietsroute combineert beide groene regio’s.

Geschikt voor alle leeftijden, maar wegens de vele hellingen is deze route aangewezen voor e-bikes en koersfietsen. Op één strook na is het wegdek volledig verhard.

Liever op pad met de mountainbike? Check de rode MTB-route in Ronse voor een soortgelijk traject!

40

De afgedrukte fietstrip kan je gratis afhalen in belevingscentrum Hoge Mote. Onderweg word je getrakteerd op prachtige landschappen, pittige hellingen en heerlijke afdalingen. Volg de fietsknooppunten langs deze 48,4 kilometer lange fietstocht.

41
42

Logies met pit!

Verpozen en wegdromen is makkelijk in de Vlaamse Ardennen. En dat gevoel versterk je bij een van onze logiesadresjes, die jaarlijks goed zijn voor meer dan 55.000 overnachtingen.

Op zoek naar een charmehotel, een toffe B&B of een luxevakantiewoning?

Een kindvriendelijk of avontuurlijke overnachtingsplek? Logeren met wellness in groep of alleen? Een overnachting, weekend of een hele week? Ronse is de place to be!

Benieuwd naar onze logies? Scan de QR-code en laat je inspireren door onze promofilmpjes!

43

Volg op maandagavond de traditionele popverbranding en duik een stevige feestnacht in!

Bommelsfeesten

“Bommelen” is niet zomaar een werkwoord in Ronse, het is een begrip. De Bommelsfeesten zijn Vlaams immaterieel cultureel erfgoed en vormen tijdens het weekend na Driekoningen het vroegste carnavalsfeest van het land.

www.bommelsfeesten.be

Ronsenaars krijgen de geuzennaam ‘Zotten’ en beschouwen die als een eretitel. Sint-Hermes beschermt hen tegen zotternijen, maar tijdens de Bommelsfeesten vallen alle zekerheden weg en vieren Ronsenaars drie dagen lang deze uitbundige folklore.

45

Fiertelommegang

Al bijna duizend jaar is de Fiertelommegang dé hoogdag bij uitstek voor de Ronsenaars. Op de eerste zondag na Pinksteren wandelen duizenden sympathisanten 32,6 kilometer langs de stadsgrenzen achter het schrijn van Sint-Hermes. www.fiertelommegang.be

De Fiertel, erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed, is een combinatie van geschiedenis, religie en folklore. Ronsenaars kijken reikhalzend uit naar deze bedevaart, want volgens de traditie zal patroonheilige Sint-Hermes hen na deze stevige dagtocht een jaar lang beschermen tegen geestesziekten.

46

Bekijk in de late namiddag de historische processie over het leven van Sint-Hermes en de stadsgeschiedenis!

Op stap met de gids

Laat je verleiden en verrassen door het charmante Ronse tijdens de gegidste rondleidingen van ‘Op stap met de gids’. Jaarlijks nemen onze erkende gidsen jou mee op interessante themawandelingen die jou ongetwijfeld zullen omtoveren tot een fan van Ronse.

Wil je een gids boeken voor jouw groep? Vraag de gratis brochure ‘Tips voor trips’ aan!

48

Bezoek plekken die anders niet toegankelijk zijn en leer meer over de boeiende geschiedenis. Deze bezoeken gaan telkens door op zondag tussen april en december. Het volledige aanbod en praktische info vind je op onze website.

49

Shoppen in Ronse

Niets leuker dan heerlijk kuieren door de Ronsese straten en winkelen bij onze charmante handelaars, toch? Er is keuze genoeg want liefst 235 handelszaken geven het beste van zichzelf. Wij promoten resoluut het winkelhieren waarbij bezoekers lokaal kopen. Geniet van een sfeervolle shopervaring!

De jaarlijkse braderie zorgt voor een gezellige drukte en unieke ambiance in het stadscentrum. Snuister ook tussen de vele kramen!

50

Fans van Ronse

Deel jouw mooiste beelden via #visitronse en #fanvanronse!

51
Belevingscentrum Hoge Mote Visit Ronse ^ Hoge Mote • De Biesestraat 2 • 9600 Ronse n +32 (0)55 23 28 16 > toerisme@ronse.be ? www.visitronse.be
 Openingsuren: zie website Volg
f Visit Ronse c visitronse Ons team staat voor jou paraat!
• www.virtueelronse.be
ons en deel jouw foto’s op:

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.