Kotkan, Haminan ja Loviisan seudun matkailuesite

Page 1

Löy

LOVIISA

l

PYHTÄÄ

l

KOTKA

l

HAMINA

l

VIROLAHTI

l

MIEHIKKÄLÄ


2

Ihastu Itärannikkoon! Matkalla läpi Itärannikon, seikkailut vievät sinut merelle, koskille ja pittoreskeille kujille. Hyggeile kaksikielisessä Loviisassa, kierrä Kotkan palkitut puistot ja hurmaannu Haminan tuhansista tarinoista. Loputtomasti luontoa sinulle tarjoavat Virolahti, Miehikkälä ja Pyhtää. Täällä sinua odottaa sisukkaiden ja sydämellisten ihmisten kansoittama kulma, joka on todistanut merkittäviä ajanjaksoja ja käännekohtia. Linnoitukset, bunkkerit ja bastionit kertovat vielä satojen vuosienkin jälkeen tarinaa suurista suunnitelmista, periksiantamattomuudesta ja rohkeudesta. Seikkaile kaihoisan kauniissa Itäisen Suomenlahden saaristossa. Sen monimuotoiset saaret ovat jokainen omanlaisiansa. Meri tarkoittaa seikkailua, se tuntuu vapaudelta ja tallentuu muistoihimme loputtomana. Katsohan Kymijoen omintakeisia mutkia ja suistoja kartastasi. Luonto on luonut niistä uniikin taideteoksen! Anna kosken pauhun huumaannuttaa.

Pysähdy kuuntelemaan sen kuohuja. Vesimassan vellonnassa on valtava voima. Ihaile luontoa, sen rikkautta ja jylhää ulkomuotoa. Itärannikolla on loputtomasti löydettävää!


3

Saaristo Seikkaile sykähdyttävällä Itäisellä Suomenlahdella. Löydä sielusi sopukoihin raikkaita merituulia, kaihoisia kallioita ja sinistäkin sinisempi meri. Ääretön horisontti kuiskaa sinulle tarinoita liplattavilta laineilta ja salaperäisiltä saarilta. Olisiko suosikkisi kenties Rankki, Haapasaari vai Orrengrund? Ei tarvitse päättää. Käy vaikka kaikki!

Kylät ja kaupungit Joko olet kahvitellut Loviisan puukortteleissa, kerännyt kameraasi kaikki Kotkan muraalit ja muistilokeroihisi Haminan tuhannet tarinat? Ikuistitko jo Strömforsin ruukin ikonisen miljöön, rokkasitko merikaupungin kaduilla, näitkö upeat puistot ja koitko unohtumattomat tapahtumat? Jos et, niin nyt kipin kapin!

Kymijoki Saisiko olla riemukasta koskenlaskua kuohuvalla Kymijoella vai melotko mieluiten suvantojen imussa ja lehvistöjen katveessa kyyhkyn kujerrusta kuunnellen? Kalastajan paratiisi, mahtava Kymijoki ja sen lukuisat luonnontilaiset saaret, haarat ja mutkat sekä unohtumaton maisema lumoavat sinutkin.

Aktiviteetit Itärannikolta löydät aktiviteettilomailijan aarreaitan. Pyöräile pellon laitaa, patikoi pitkospuilla, melo mielesi tyyneksi ja leiriydy maalaismaisemaan. Reitit täällä eivät lopu kesken. Vain tunti pääkaupunkiseudulta irrottaudut arjesta ja koet Suomen pienoiskoossa.


4

Löytöretkeilijän Itärannikko


5

Etäisyys Helsingistä Loviisa 89 km Pyhtää 107 km Kotka 133 km Hamina 146 km Virolahti 181 km Miehikkälä 186 km


6

Seikkaile sykähdyttävällä Itäisellä Suomenlahdella Rakastatko merta? Etsitkö uusia saaristokohteita, piilotettuja helmiä, uniikkeja elämyksiä merellä, silmiä hiveleviä ulappamaisemia ja sitä tunnetta iholla, kun on viettänyt päivän merellä? Tule Itärannikolle niin löydät idylliset kalastajakylät, kalaputkat, lintutornit, sarahit, pookit ja kallioluodot. Pysähdy nauttimaan aidosta, omaleimaisesta saaristolaistunnelmasta. Anna katseen vaeltaa tuulen silittelemillä luodoilla, missä karu kohtaa kauniin ja historian hurjat käänteet ja romantiikka elävät sulassa sovussa. Seikkaile Itärannikon satamista monipuoliselle, aavalle Itäiselle Suomenlahdelle, jonka kansallispuisto pursuaa omaleimaisia, toinen toistaan ihanimpia saaria. Lekottele kesäparatiisissa suloisen Kaunissaaren pitkillä hiekkarannoilla, retkeile UlkoTammion runsaassa ja monipuolisessa luonnossa, ja nauti hetki Tammion saaren hurmaavaa tunnelmaa syreenipensaiden reunustamilla kyläpoluilla, pääskysten laulussa.

Suosituimmat saaristoretket* Päiväretkelle 1 2 3 4 5

Haapasaari 1,5 h Varissaari 15 min Tammio 2 h Rankki 45 min Svartholma 30 min

*matka-aika laskettu lähtösatamasta

Yön yli 1 2 3

Kaunissaari 1,5 h Ulko-Tammio 2 h Rakinkotka 15 min


Saaristo

7

Vai saisiko sittenkin olla päiväretki Suomenlinnan sisarlinnoitukseen Svartholmaan, elämyksellinen purjehdus perinnepurjelaiva Österstjernanilla Loviisan saaristossa tai M/S Nestorin kyyti Orrengrundin majakkasaarelle? Entäpä innostuisiko sinun porukkasi kokemaan viikinkiteemaisia elämyksiä Rakinkotkan ekosaarella tai kuulemaan sotakertomuksia Rankissa? Tai kenties pitäisitte retkestä ihastuttavaan, autenttisena saarikotona säilyneeseen Haapasaareen, jossa sijaitsee edelleenkin Suomen pienin Osuuskauppa? Me suosittelemme, että käyt nämä kaikki, sillä jokainen niistä on omanlaisensa ja vallan ihastuttava. visitkotkahamina.fi/saaristo


8

Rentoudu Kaunissaaren kesäparatiisissa

visitkotkahamina.fi/kaunissaari/


Saaristo Ota kaikki irti kesästä Kaunissaaressa, sillä jo 50-luvulta saakka Pyhtään Kaunissaaren kesäparatiisi on houkutellut auringonpalvojia ja meriseikkailijoita nauttimaan saaristolaistunnelmasta. Sen pitkät hiekkarannat, levolliset männiköt ja pittoreski kalastajakylä hurmaavat kenet tahansa mennen tullen. Nauti lounasnälkään Kaunissaaren Majan legendaarista kalakeittoa, patikoi saaren upeassa luonnossa, pulahda kimaltelevaan mereen lämpöiseltä hiekkarannalta ja pysähdy kuuntelemaan huippuartisteja Kaunissaaren lomamökkien Cafe Mustikassa. Molemmissa paikoissa saat vatsasi täyteen ja majoitut mukavasti yön yli. Jos vielä myöhäiselläkin laulattaa, Majan karaokeillassa

päästät sisäisen artistisi vapauteen merimaisemissa, Suomen suven suloisessa kesäyössä. Kiireisintä saaressa on kesäkuukausina, mutta jos tulet touko- tai syyskuussa, löydät helposti hiljaisen laiturinnokan saaristolaistunnelmointiin, ja saatat jopa päästä seuraamaan paikallisten haikaroiden ja saukkojen puuhailuja. Kannattaa varata majoitus kerralla useammaksi yöksi, sillä Kaunissaaren lumo on vastustamaton. Kaunissaareen kuljet Kotkan Kuusisen satamasta yhteysaluksella tai Kotka Sapokasta taksiveneellä tai paikallisten yrittäjien risteilyillä. Lisäksi perinnepurjelaiva Österstjernan purjehtii Kaunissaareen Loviisan Laivasillalta.

Seikkaile meren keskelle Haapasaareen Rantaudu tuplahevosenkengän muotoiseen merikarhujen, merivalvonnan ja luotsien saareen suojaisassa Kylänlahden luonnonsatamassa, jonka ympärillä idyllinen kalastajakylä uinuu ajattomassa tunnelmassa. Vuodesta 1907 saakka saarella palvelleen Suomen pienimmän Osuuskaupan edustalla kesävieraat kahvittelevat, kun veneet tulevat ja menevät, kesämeiningeissä ilman huolen häivää. Haapasaareen pääset vaivattomasti myös yhteysaluksella Kotkan Kuusisen satamasta tai paikallisten yrittäjien risteilyillä Kotkan Sapokasta.

Illalla nautit ihastuttavista auringonlaskuista suoraan majoituspaikan terassilta visitkotkahamina.fi/kohteet/haapasaari/

9


10

Löydä saaristoidylli Tammiosta

visitkotkahamina.fi/kohteet/tammio


Saaristo

11

Hyppää Merisetin risteilylle Kotkan Sapokasta ja nauti sykähdyttävän kauniista merimaisemista aina Haminan saaristossa sijaitsevaan Tammion idylliseen kalastajakylään saakka. Matkalla ihastelet hämmästyttävän upeita meren aaltojen ja tuulten hiomia luotoja ja aavoja merimaisemia, ja perillä Tammiossa koet aidon kalastajakylän tunnelmaa puikkelehtiessasi rantaaittojen ja hirsirakennusten välissä. Avomerellä sijaitsevassa Tammiossa asuttiin jo 1500-luvun puolivälissä ja kalastusta siellä harjoitettiin aina 1950-luvulle saakka. Piipahda saaren museossa tutustumassa sen historiaan, ja viereisessä 1891 rakennetussa kansakoulussa tekemässä kirpparilöytöjä ja aistimassa menneen ajan tunnelmaa. Tammiossa rentoudut merimaiseman äärellä ja nautit kesäisestä saaristosta. Vaikka saaressa ei olekaan palveluita, risteilyaluksella pääset tankkaamaan sekä juotavaa että syötävää.

Retkeile monipuolisessa ja rehevässä Ulko-Tammiossa Tiesitkö, että Suomessakin voi retkeillä saaressa, jossa ajoittain tuntuu jopa kuin olisit saapunut viidakkoon. Ulkosaariston upea Ulko-Tammio on asumaton ja kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Sen kaunis ja rehevä luonto karuine rantakallioineen tekee lähtemättömän vaikutuksen. Patikoi hyvin merkityillä luontopoluilla läpi vehreiden metsien, yli karujen kallioiden ja läpi sodanaikaisen

luolan. Istahda kallion päälle tuulten pieksämälle penkille, valtakuntamme kaakkoisimpaan kolkkaan katselemaan syvän sinistä maisemaa ja levollista horisonttia. Kiipeä lintutorniin ja grillaa retkievääsi nuotiopaikalla. On ihme, jos et palaa Ulko-Tammioon vielä uudelleen. Ulko-Tammioon pääset Merisetin risteilyllä Kotkan Sapokan satamasta.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ulko-tammio


12

Kesytä Kotkan saariston rouhea Rankki

Jos haluat tietää, mitä merisäästä tuttu lausahdus ”Kotka, Rankki – ohutta yläpilveä” tarkoittaa tai yksinkertaisesti janoat päästä tutkimaan yhtä Itäisen Suomenlahden kiinnostavimmista saarista, hyppää yhteysalukseen Kotkan Kuusisen satamasta ja lähde retkelle monipuoliselle, luonnonkauniille Rankin saarelle, jonka uumenista löydät monta tarinaa.

Paistattele päivää silokallioilla, ihastu hellyttävään vanhaan kivikummeliin, tutki eläköityneen sotilassaaren tykkibunkkeria ja tsaarinaikaista puukasarmia ja kierrä saaren luontopolkuja. Rouhea Rankki kiehtoo sekä tavallista tallaajaa että valtakunnan ykkösjulkkiksia, joiden kerrotaan lomailevan saarella.

Majoitu entisissä kasarmin tiloissa, rivitaloasunnossa tai kysy elämysmajoitusta. Rankissa pääset saunomaan meren rantaan ja murkinoimaan ihka aidossa Sotkussa.

visitkotkahamina.fi/ kohteet/rankki


Saaristo 13

Juhlista kesäpäivää kotkalaisittain Varissaaressa Saisiko olla romanttinen piknik auringonlaskua ihaillen vai riemukas polskuttelupäivä saunalautalla ja terassimenot päälle kera Vaakun runsaiden ravintolaherkkujen, lähes 360 asteen merinäkymissä? Aivan Kotkan edustalla sijaitseva Varissaari on yksi paikallisten kestosuosikkeja molempiin tarkoituksiin, sillä sinne pääset kerran tunnissa ja matka kestää vain 15 minuuttia. Kierrä Varissaaren luontopolku ja perehdy saaren historiaan Ruotsinsalmi-paviljongissa. Aikoinaan Fort Elisabethiksi kutsuttu Varissaari suojeli yhdessä viereisen Kukourin (Fort Slava) linnoitussaaren kanssa Kotkansaarella sijainnutta Ruotsinsalmen linnoituskaupunkia. Osa rakennuksista ja muureista tuhoutui jo Krimin sodassa, mutta viime vuosina valleja on kunnostettu. Varissaari onkin ainutlaatuinen yhdistelmä historiaa ja rentoa kesäfiilistä, sillä näissä maisemissa viihdytään myös suppailun, beach volleyn ja grillailun parissa.

visitkotkahamina.fi/kohteet/varissaari


14

Heittäydy romanttiseksi ainutlaatuisella Kukourin linnoitussaarella


Saaristo 15 Jos haluat kokea jotain todella ainutlaatuista, ota venetaksikyyti Sapokan satamasta ja rantaudu piknik-korisi kanssa ainutlaatuiselle Fort Slavan eli Kukourin linnoitussaarelle. Pikkiriikkiselle saarelle mahtuu juuri ja juuri pyöreän linnoituksen rauniot, jotka rakennettiin 1794 Kotkansaarella sijainneen Ruotsinsalmen puolustamiseksi, sekä kaistale hiekkarantaa ja huikeat näkymät Itäisen Suomenlahden saaristoon. Ainutkertaisempaa paikkaa romanttiselle piknikille kuplivine juomineen ja mansikoineen saa etsiä.

Koe Loviisaa suojellut Svartholman merilinnoitus Anna merituulten ja lempeiden auringonsäteiden vietellä sinut meriretkelle Suomenlinnan sisarlinnoitukseen Svartholmaan Loviisan edustalle! Ihastele restauroitua merilinnoitusta, jonka muureilta tähystettiin muinoin vieraita joukkoja taivaanrannassa ja jonka sokkeloihin suojauduttiin hyökkäyksen uhatessa. Herkuttele saaren ravintolassa ja hurauta vesibussilla illaksi takaisin Laivasillalle, tai jää yöksi Loviisanlahden laineille 70 paikkaiseen vierasvenelaituriin, jos

olet liikkeellä omalla veneellä. Päiväretkeläiset yhdistävät meriretkeen satamatunnelmaa Loviisan Laivasillalla, polskutteluja ja vohvelikestit Plagenin uimarannalla, putiikkiostoksia idyllisen puukaupungin kujilla ja kesäistä tunnelmaa ihastuttavalla Loviisa Campingilla, jossa pääset nukkumaan herttaiseen Willa Björksteniin tai valmiiksi pystytettyyn telttaan kera oman terassin ja merinäkymän.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ svartholman-merilinnoitus


16

Löydä elämyksellinen viikinkikylä Rakinkotkan saaresta Lähde viikinkien jäljille Rakinkotkan saareen Haminan edustalle. Luonnonkaunis, monipuolinen saari vain 15 minuutin venematkan päässä Vimpasaaresta pitää sisällään tunnelmallisen viikinkiteemaisen ekokylän, jonka leirinuotion ja luomuherkkujen äärellä palaat menneeseen aikaan. Sykähdyttävissä merimaisemissa seuraat Euroopan parhaimmilla paikoilla lintujen kevätja syysmuuttoa, pilkit ja hiihdät talvisin.

visitkotkahamina.fi/kohteet/vimpa-islands


Saaristo

17

Risteile valloittavalle Orrengrundin majakkasaarelle Tartu nyt harvinaislaatuiseen tilaisuuteen ja risteile pitkään suljettuna säilyneelle, salaperäiselle Orrengrundin majakkasaarelle! Piipahda Pookiin, samoile kauniissa havumetsässä, istahda kalliolle ja anna katseen levätä horisontissa. Kuka tahansa ei Orrengrundin satamaan saa rantautua, mutta Loviisan vesillä sijaitsevan historiallisen saaren kallioille pääset nyt piknikille m/v Nestorin kyydissä. Kaunissaaren kautta kurvaavalla risteilyllä nautit myös paikallisen siika-aterian ja grillaat eväitä matkan varrella.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ orrengrundin-majakkasaari


18

Salaperäinen Itäisen Suomenlahden kansallispuisto


Saaristo 19 Suurelta yleisöltä vielä toistaiseksi pitkälti salassa säilyneeseen Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon kuuluu yli sata toinen toistaan ihastuttavampaa saarta ja luotoa, joiden rannoilla ja metsissä saat kokea olevasi luonnon syleilyssä, aavan meren ympäröimänä.

Saisiko olla romanttinen piknik autiolla kallioluodolla auringonlaskua ihaillen, retki kaukaiseen ja ainutkertaiseen omassa rauhassaan uinuvaan kalastajakylään vai riemukas polskuttelupäivä rauhallisella hiekkarannalla mihin vain harvat löytävät ja pääsevät? Tilaa ikioma unelmien saaristoretkesi!

Kansallispuiston pääsaari UlkoTammio pitää monien muiden kansallispuiston kohteiden tapaan sisällään sekä sykähdyttävän kauniita merimaisemia ja monipuolista saaristoluontoa että sotahistoriallisesti merkittävää nähtävää ja koettavaa. Sille, joka rakastaa seikkailla merellä, uutta koettavaa riittää vaikka koko kesäksi, sillä jokainen kansallispuiston saarista on omanlaisensa. Rakas, salaperäinen ja valloittava Itäisen Suomenlahden kansallispuistomme tarjoaa retkeilijöille loputtomasti unohtumattomia elämyksiä. Se on myös koti lukuisille eläimille, kasveille ja eliöille, jotka ovat vuosien saatossa oppineet elämään sovussa alueella vierailevien ihmisten kanssa, kunhan kansallispuiston kävijät muistavat olevansa luonnon asukkaiden vieraana.

Tustustu Itärannikon saaristoon, palveluihin ja saaristoliikenteen aikatauluihin:

visitkotkahamina.fi/saaristo

Koe ainutlaatuinen Arktika Muuttolintubongareille kansallispuisto on todellinen aarre. Yksi näyttävimmistä lintumaailman tapahtumista, Arktisten lintujen muutto Arktika kerää Virolahden rannoille joka kevät sankat joukot keväisestä luonnosta nauttivia retkeilijöitä. Sen ohessa pääset myös perinnepurjelaiva M/aux Vivanin kyydissä lintubongaukseen Itäisen Suomenlahden kimalteleville laineille.

visitkotkahamina.fi/tapahtumat


20

Rakasta merikaupungin syleilyssä

Konstailematon, rouhea ja suoraan sydämiin sukeltava merikaupunki Kotka julistaa tulisesti Miä <3Kotka! Sen merituulet kuiskivat rakkautta, reiluutta ja rohkeutta, sen puistot hehkuvat ainutkertaisen loisteliasta upeutta ja sen ytimeen pääset parhaiten kesäisellä torilla possokahvin äärellä, aavan meritaivaan alla.

Aloita Kotka-kierros vaikkapa Sapokasta. Tutustu suomalaiseen vesiluontoon Akvaariotalo Maretariumissa, jossa pulikoivat vimpat, karpit, simput ja sammet hämmästyttävät seurallisuudellaan.

visitkotkahamina.fi/kotka


Kylät ja kaupungit 21

Top 5 Kotka 1 2 3 4 5

Merikeskus Vellamo Sapokan Vesipuisto Akvaariotalo Maretarium Katariinan Meripuisto Aino ja Alvar Aallon Sunila

Hengähdä rennossa tunnelmassa pienvenesataman terasseilla, kierrä maan palkituimmat puistot toinen toistaan upeammassa kukkaloistossaan, ja nappaa selfien muistoksi Sapokan Vesipuiston ihastuttavan vesiputouksen äärellä, oranssin, keltaisen, punaisen ja lilan sävyisten atsaleoiden ja alppiruusujen loisteessa. Polkaise Mansikkalahden uimarannan kautta Katariinan Meripuistoon tuulettamaan viimeisetkin arjen rippeet sielun sopukoista. Ruotsinsalmen linnoitusraunioiden ympärille rakennetussa puistossa tutustut Itäisen Suomenlahden majakoiden pienoismalleihin, ongit, frisbeegolffaat, nautit piknikeväistä, mietiskelet labyrintissä

ja ennen kaikkea ihastelet huikeaa merimaisemaa, hyvällä säällä aina Venäjän puolen Suursaareen saakka. Tästä kaikesta Kotka tunnetaan, konstailemattoman rennosta satamatunnelmasta, merituulten tuomasta vapauden tunteesta ja myhäilystä ihanimpien puistojen kätköissä. Jos arkkitehtuuri ja design on sinun juttusi, Kotka tarjoilee ihasteltavaksi useita upeita kohteita jugendtaloista

huikeisiin muraaleihin, mutta ennen kaikkea ainutkertaisen ja maailman mittakaavassa arvokkaan Aaltokohteen Sunilassa. Ikoninen Sunila on arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aallon laajin toteutunut suunnittelutyö ja se vetää puoleensa arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita kaikkialta maailmasta. 13 kilometrin päässä Kotkan keskustasta sijaitseva puistokaupunginosa Sunila on mainio kohde kesäpäivän pyöräilyretkelle. Merikarhujen kaupunkiin kannattaa tulla erityisesti heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, sillä silloin sen kadut täyttyvät karnevaalimeiningistä, kun Kotkan Meripäivät, yksi maamme suurimmista festareista polkaistaan käyntiin. Merikaupungin kortteleissa heittäydyt kulttuurin pyörteisiin, herkuttelet ravintoloissa ja fiilistelet ihanan rentoa merikaupungin tunnelmaa.


22

Koe huipputapahtumia Satama Areenalla Kotkan legendaarisessa Kantasatamassa viihdyt myös huippuartistien konserteissa ja muissa maailmanluokan tapahtumissa uudella upealla Satama Areenalla. Oodinkin suunnitelleen Arkkitehtitoimisto ALAn tuorein taidonnäyte tuo uniikkien ripustettujen puukattojen alle konsertti- ja seminaarivieraita, urheilu- ja liikuntatapahtumien jännitystä ja rentoa oleilua merimaisemissa. Piipahda elämyspäiväsi ohessa Satama Areenan ravintolassa ja nauti Kantasataman tunnelmasta.

Löydä elämyksiä Merikeskus Vellamosta Tiesitkö muuten, että Itämeren historian suurin meritaistelu käytiin aikoinaan Kotkan edustalla? 1700-luvun lopulla nykyiselle Kotkansaarelle rakennettiin Ruotsinsalmen linnoituskaupunki, jonka tehtävänä oli suojella silloista pääkaupunkia Pietaria, mutta se tuhoutui lopulta lähes täysin taisteluissa. Siitä huolimatta Kotkassa eletään edelleen keskellä historiaa, sillä Ruotsinsalmen linnoitusraunioita voi

nähdä monin paikoin kaupungin puistoissa ja saaristossa, ja Kotkan edustalla meren pohjassa olevia hylkyjä tutkitaan ja kuvataan yleisön nähtäväksi. Ruotsinsalmen linnoituskaupungin vaiheisiin ja ihmiskohtaloihin tutustut Merikeskus Vellamossa. Sen arkkitehtonisesti vaikuttavan aallonmuotoisen rakennuksen uumenista ammennat elämyksiä lukuisista laadukkaasti ja oivaltavasti toteutetuista näyttelyistä.


Kylät ja kaupungit 23

Riennä mukaan Itärannikon tapahtumiin Helmi-toukokuu

Elokuu

Kotkan Rakkausviikko

Hamina Tattoo

Arktika-päivät Virolahdella

Saaristomarkkinat Pyhtäällä Loviisan Wanhat Talot

Kesäkuu Kesän avaus, Kotka

Syyskuu

Orivarsojen laitumelle lasku Miehikkälässä

Sunilan Aalto-kodit Kotkassa

Kymijoen Lohisoitto, Kotka

Sibeliuspäivät Loviisassa

Loviisan Avoimet Puutarhat

Valojen yö, Hamina Festivals

Heinäkuu Blueberry Day, Kaunissaari, Pyhtää Pikkukylien pikkumarkkinat Miehikkälässä Kotkan Meripäivät Pyhtään Kulttuuritalon konsertit Kaakon Kamarimusiikki Virolahdella Miehikkälän Menopäivä

Operaatio Salpalinja Virolahdella Hyväntuulen messut Kotkassa

Lokakuu Aaltoja! Valoa ja ääntä -tapahtuma Kotkassa

Joulukuu Kotkan Joulun avaus Haminan Linnoituksen Joulu Loviisan Wanhojen Talojen Joulu Strömforsin Joulu, Loviisa

Katso kaikki Itärannikon tapahtumat: visitkotkahamina.fi/tapahtumat


24

Koe maamme palkituimmat puistot Suomen puistopääkaupunki Kotka kutsuu ihastumaan atsaleoihin, alppiruusuihin, vesiaiheisiin ja merellisiin näkymiin. Nappaa kaupunkipyörä allesi ja vietä ihastuttava päivä Kotkansaaren puistokierroksella.

Sapokan Vesipuisto Anna Sapokan Vesipuiston vehreän keitaan ja sen lukuisten vesiaiheiden lumota. Merellisen Kotkan kirkkaimmin loistava timantti hurmaa istutuksillaan ja lähes 20 metriä korkealla vesiputouksellaan. Laskepa varsin montako veistosta löydät Sapokan Vesipuistosta. Niitä on nimittäin ripoteltu iloksemme ympäri Kotkansaarta.


Kylät ja kaupungit 25

Sibeliuksenpuisto Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen mukaan nimetyssä puistossa kotkalaiset tapaavat toisiaan Kotkansaaren sydämessä. Moni muistaa ja tunnistaa sen upeasta suihkulähteestä.

Fuksinpuisto Katariinan Meripuisto

Hämmästele Fuksinpuistossa maan komeimpia atsaeoja ja Samulin Alosen veistosta Siivekkäät. Piipahda myös läheiseen Haukkavuoren näkötorniin katselemaan maisemia yli kaupungin.

Ruotsinsalmen linnoitusraunioiden ympärille rakennetussa Katariinan Meripuistossa tuntuu kuin olisit saarella keskellä aavaa merta. Monenlaista puuhaa sisältävä puisto viihdyttää kesäpäivänä koko perheen.

Yrttipuutarha Redutti-Kotka

Palotorninvuorenpuisto

Isopuisto

Palotorninvuoren puistosta katselet yli legendaarisen Kotkan kantasataman ja tunnelmoit kesäillan auringonlaskuja. Puistosta löydät myös useita patsaita ja muistomerkkejä, kuten esimerkiksi Oskari Jauhiaisen Ahtaajat-patsaan ja ilmapuolustuksen Ritsamuistomerkin.

Kotkalaiset rentoutuvat kesäpäivänä Isopuiston ihastuttavien istutusten lomassa seuranaan majesteetilliset männyt ja kunnioitusta herättävä 1700-luvun Ruotsinsalmen linnoituskaupungin ajalta ainoana rakennuksena säilynyt Pyhän Nikolaoksen ortodoksikirkko.

Tutustu noin sataan erilaiseen yrtti- ja lääkekasviin Ruotsinsalmen entisöityyn Redutti-Kotkalinnoitusrakenteeseen loihditussa puutarhassa. Perhosten liihotellessa punahatusta laventeliin, tähystät vallin yli maisemaa, jossa Kymijoki kohtaa Itäisen Suomenlahden.

www.visitkotkahamina.fi/kotka/


26

Anna Haminan lumota tuhansilla tarinoilla Maailmanluokan linnoituskaupunki Hamina tarjoaa silmänruokaa esteetikolle. Se on Itärannikon vanhin kaupunki ja rakennettu harvinaiseen ympyrän muotoiseen asemakaavaan. Keskellä ympyrää kaupunkia hallitsee Raatihuone, josta vanhan kaupungin kadut ja niiden värikkäät puutalot, museot, kirkot, putiikit ja kahvilat loittonevat säteittäin. Haminan historiallisilla kaduilla kulkiessa on helppo kuvitella mielessään hevosten kavioiden kopinaa ja hevoskärryn kolinaa. Haminassa näet paljon kävellen. Seikkaile tähdenmuotoisen linnoituskaupungin vallien kätköissä, piipahda Galleria Ruutikellarissa ja ihastele linnoituspolulta hurmaavaa maailmanluokan pikkukaupunkia. 1700-luvun alussa rakennetut linnoitusseinät ympäröivät kaupunkia kaikissa suunnissa. Käy hämmästelemässä restauroitua Hamina Bastionia, joka toimii nykyään kansainvälisenä tapahtuma-areenana. Koe Haminan linnoitusvallien historia kulkemalla koko Linnoituspolku, joka lähtee Lipputornilta, kiertää Haminan

linnoitusvalleja mukaillen keskustan ympäri ja päättyy Raatihuoneentorille. Pikkuruiseen maailmanluokan Haminaan mahtuu valtava määrä tarinoita. Täällä kohtasivat ennen kosmopoliitit ja kauppiaat idästä ja lännestä. Kohtalon myrskyissä uhmattiin valloittajia, taisteltiin liekkejä vastaan ja edettiin rääsyistä rikkauksiin – tai joskus myös toisinpäin. Kaikki Haminan vanhan kaupungin tarinat ovat ulottuvillasi, kun kierrät ympyräasemakaavaa aistit avoinna. Tässä hurmaavassa pikkukaupungissa on uskomattoman paljon nähtävää, kuten esimerkiksi uusklassinen, bysanttilaisia muotoja mukaileva pyörötemppeli, jonka sanotaan olevan Louis Viscontin suunnittelema. Merellisen Haminan Tervasaaressa vietät leppoisaa kesäpäivää terasseilla auringon kimmeltäessä meren aalloilla, ohilipuvia veneitä ihaillen ja maailman suurinta Suomenlippua hämmästellen. Taksiveneillä hurautat saaristoon tai parkkeeraat oman veneesi vierasvenesatamaan. visitkotkahamina.fi/ hamina


Kylät ja kaupungit 27

Harvinaiseen ympyräasemakaavaan rakennettu Hamina on kuin suoraan sadusta. Ihastu sen suloisiin vanhoihin rakennuksiin, tuhansiin tarinoihin ja tunnelmallisiin kahviloihin.

Top 5 Hamina 1 2 3 4 5

Hamina Bastioni Raatihuoneentori ja sen ympäristö Lippumaailma ja Suomen Suurlippu Haminan museokatu Tervasaari

Tule mukaan Haminan huipputapahtumiin, kuten Hamina Tattooseen, näyttelyihin ja Hevoset Bastionissa -tapahtumaan. Hamina Festivals valloittaa tapahtumillaan ympäri vuoden. Erityisesti Hamina tunnetaan joulunalustunnelmastaan ja joulutapahtumistaan. Kesällä fiilistelet sotilasmusiikkia massiivisessa Bastionissa ja joulun alla samainen holvisto muuntautuu kotoisaksi myyjäistohinaksi.

Tutustu ympärivuotiseen Hamina Festivals -tapahtumakokonaisuuteen:

visitkotkahamina.fi/tapahtumat


28

Tunnelmoi suloisessa Loviisassa


Kylät ja kaupungit 29 Niille, jotka rakastavat pittoreskejä puutalokortteleita, Loviisa on aarre. Anna sille aikaa. Kiertele kaupungin kortteleissa. Ihaile puutarhoja ja aisti vanhan ajan tunnelmaa.

ja tutustu Garnisonin linnakepuistossa sijaitsevaan Loviisan maalinnoitukseen Loviisan lahden pohjukassa, missä Loviisanjoki laskee mereen.

Aloita Loviisa-kierroksesi vaikkapa 1904 perustetusta Loviisan kaupungin museosta, joka toimii vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Kesäisin komendantin puutarha on elämys. Siellä kasvaa vanhoja hyötyja koristekasveja 1700- ja 1800-lukujen hengessä. Loviisalaiset ovat ylpeitä puutarhoistaan, ja niihin pääseekin tutustumaan vuosittain Loviisan avoimet puutarhat ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtumissa.

Loviisan kirkko on majesteetillinen näky ja hyvä maamerkki, josta kulkea esimerkiksi Myllyharjulle, joka on loviisalaisille rakas ulkoilualue. 1,7 km reitille avautuu näkymä merelle yli idyllisten puutalokorttelien. Testaa kuntosi Harjun portaissa, ihaile alppiruusuja tai kipua Suomen kauneimpaan näkötorniin. Yli satavuotias punainen jugendtyylinen metallista taivuteltu Kukkukiven näkötorni on suloinen kuin karkki ja taatusti ainutlaatuinen. Täydellinen paikka auringossa kimmeltelevän Loviisanlahden ihailuun.

Katsasta lumoava Kappelinpuisto, kierrä historiallinen Ehrensvärdinpolku

Kun alkaa hiukoa, Loviisa tarjoaa sinulle herkullisia makuelämyksiä monissa tunnelmallisissa kahviloissa ja ravintoloissa puutalokorttelien uumenissa. Piipahda uniikkeihin putiikkeihin, ja kierrä Loviisan kirpputorit ja galleriat. Kun laskevan auringon viimeiset säteet värittävät Myllyharjun rinteen idylliset puutalokorttelit vaaleanpunaisin sävyin, odotat jo uutta päivää tunnelmallisessa Loviisassa.

Top 5 Loviisa 1 2 3 4 5

Strömforsin ruukki Svartholman merilinnoitus Malmgårdin kartano Komendantintalo Loviisan alakaupunki ja Laivasilta

visitkotkahamina.fi/loviisa


30

Koe kartanoglamouria ja luomu-unelmia Malmgårdin kartanossa Vain alle tunnin matka pääkaupunkisedulta tuo sinut hurmaavan kauniissa maaseutumaisemassa upean Malmgårdin linnan pihaan. Täällä asuu kreivi Henrik Creutz, luomumaanviljelijä ja kartanonherra 13. sukupolvessa.

Matkalla todennäköisesti pohdit, että oletko kenties mystisesti joutunut Tanskan maaseudulle, sillä auringon säteiden pilkahtaessa oksien välistä, vanhojen tammien ja laitumien reunustama tie Malmgårdin kartanolle on vertaansa vailla. visitkotkahamina.fi/kohteet/malmgardin-kartano


Kylät ja kaupungit 31 Ihastele linnakierroksella arvotauluja, historiallisia esineitä ja ainutlaatuisen renesanssilinnan saleja. Anna mielikuvituksesi viedä sinut vuosisatojen taakse aikaan, jolloin näissä saleissa tanssittiin kahisevin helmoin ja puuteroiduissa peruukeissa. Yli 400-vuotisesta historiastaan huolimatta, Malmgårdin tila on ensisijaisesti maatila, jossa loihditaan maan maukkaimmat juurileipäjauhot ja risottojyvät, sekä palkitut oluet oman maan viljoista. Piipahda kartanopuodissa ennen lähtöäsi – et tule pettymään!

Nappaa iki-ihanat selfiet ikonisen Strömforsin Ruukkikylän maisemissa

viereisen tallin ylisillä pysähdyt tunnelmoimaan taiteen äärellä. Kylässä sijaitsevassa Ruotsinpyhtään kirkossa hämmästelet Helene Schjerfbeckin maalaamaa alttaritaulua, joka jäi kansainvälisesti tunnetun taidemaalarimme ainoaksi alttaritaulumaalaukseksi. Pienistä putiikeista hankit ihanat matkamuistot ja söpöt sisustustuotteet. Reippaimmat lähtevät ruukissa Kukuljärven patikkareitille tai vuokraavat melontapelit ja suuntaavat Suomen Amazonin sokkeloihin melomaan. Kannattaa jäädä useammaksi päiväksi niin ehtii molemmat! Lisäksi ruukissa pääsee ajamaan kartingia, nauttimaan hemmotteluhoidoista ja jurttasaunan lempeistä löylyistä, sekä pulahtamaan söpöltä uimarannalta joen viilentävään syleilyyn.

Hurauta viikonloppureissulle yhteen maamme parhaiten säilyneistä ruukkikylistä. Hämmästyt, miten suloinen se onkaan, miten paljon kylästä löytyy tekemistä ja kokemista, ja miten vahvana rautarouva Virginia af Forsellesin perintö huokuu Kymijoen varren ihastuttavista punaisista rakennuksista. Ruukkikylän elämä vuosisataisessa ympäristössä jatkuu tänä päivänä vanhoja perinteitä kunnioittaen käsityöläisten kättenjäljissä. Sepän pajassa näet kuinka rautaa taotaan maamme ainoalla vesivasaralla ja visitkotkahamina.fi/stromforsin-ruukki/

Solahda 50-luvun tunnelmaan Suomen pienimmässä kauppamuseossa Matkallasi läpi Loviisan maaseudun, pysähdy kokemaan ihastuttava 50-luvun tunnelma Skinnarbyn kylän peltojen laidalla uinuvassa Suomen pienimmässä kauppamuseossa, jossa Olavi Virta laulaa kaihoisasti radiossa, ja hyllytilasta taistelevat toinen toistaan värikkäämmät rasiat ja purnukat. Täällä matkaat aikaan, kun lottokuponki täytettiin mustekynällä ja kahvia myytiin peltipurkeissa. Ethän lähde ennen kuin olet ihastellut myös kauppamuseon koristepuutarhan ja tehnyt löytöjä lifestyle-myymälä Villissä Kanalassa!

visitkotkahamina.fi/kohteet/ suomen-pienin-kauppamuseo


32

Ammenna voimaa kuohuvalta Kymijoelta

Anna kosken pauhun huumaannuttaa. Pysähdy kuuntelemaan sen kuohuja. Vesimassan vellonnassa on valtava voima. Ihaile luontoa, sen rikkautta ja jylhää ulkomuotoa. visitkotkahamina.fi/visit-kotka-hamina-fi/kymijoen-suistot-ja-haarat/


Kymijoki 33

Historiallinen Kymijoki Kymijoki on toiminut useaan otteeseen rajajokena. Välillä olemme olleet Ruotsin vallan alla ja välillä taas Venäjän puolella. Tämä on tuonut Kymijokivarsille varsin monenlaisia merkkihenkilöitä Ruotsin kuninkaasta Venäjän tsaareihin. Oletko muuten koskaan pysähtynyt miettimään, miksi Kymijoen läntisen haaran itäpuolella on kylä nimeltä Pyhtää ja länsipuolella kylä nimeltä Ruotsinpyhtää? Kyllä – arvasit oikein. Ne olivat alkujaan samaa pitäjää, mutta Turun rauhassa vuonna 1743 Venäjän ja Ruotsin raja erotti alueet. Tutustu tähän alueeseen Strömforsin ruukissa ja Pyhtään Stockforsissa. Strömforsin ruukki on yksi vanhimmista rautaruukeista maassamme. Vuonna 1695 vapaaherra Johan Creutz perusti Petjärven kylään ensimmäisen kankivasarapajan. Sijainti Kymijoen läntisimmän haaran varrella oli mitä parhain; käyttövoiman antavien koskien vesivoima oli runsas kaikkina vuodenaikoina, lisäksi läheisyydessä sijaitsivat laajat metsäalueet. Miljöö, jonka menneet patruunasukupolvet ovat luoneet, on säilynyt näihin päiviin asti lähes ennallaan vahvan omaleimaisena, viehättävänä kokonaisuutena.

Saisiko olla erämaan rauhaa, sykähdyttäviä virtaavan veden maisemia, seikkailuja luonnon helmassa, melontaa, kalastusta, koskiuintia, tai koskenlaskua? Ehkäpä jopa kaikkea tätä? Löydä kesyttömät kosket ja joenhaarat. Anna luonnon monimuotoisten taideteosten hämmästyttää. Haitpa sitten huumaannuttavaa kosken pauhua tai sileänä nauhana virtaavan veden rauhaa, Kymijoelta löydät etsimäsi. Historian merkittäviä käänteitä todistanut Kymijoki virtaa Itärannikon läpi mereen viiden joenhaaran voimin. Isoja osia joesta on säilynyt luonnonmukaisena, maisemat vaihtelevat erämaaluonnosta viljavainioihin ja maaseutumaisiin kylämaisemiin. Vieraile upeissa Kymijoen varren puistoissa ja luonnonsuojelualueilla ja tutustu seudun historiaan. Kalastajille ja uusia elämyksiä etsiville, Kymijoki on aarreaitta, sillä missään muualla EteläSuomessa et pääse koskenlaskuun tai lohenkalastukseen.

Löydä keisarillista tunnelmaa Langinkoskelta Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III valitsi Langinkosken lomanviettopaikakseen. Keisarillisella kalastusmajalla narrattiin lohta ja vietettiin tunnelmallisia illallisia. Nykyään kalastusmaja toimii museona ja on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä. Lumoudu alkuperäisestä historiallisesta ilmeestä sekä ainutlaatuisesta museoalueesta. Valikoi museokaupasta viehättävimmät matkamuistot itselle tai lahjaksi. Langinkosken luonnonsuojelualueella pääset virkistävälle luontoretkelle vain viiden kilometrin päässä Kotkan keskustasta. Kosken ympäristö on myös perhokalastajien kestosuosikki.

Monipuolisuudellaan Kymijoki tarjoaa jokaiselle jotakin. Nauti rennosta piknikpäivästä Siikakosken Koskipuistossa, vieraile keisarillisella kalastusmajalla, pyöräile koskien varsilla, melo Strömforsin ruukin maisemissa, tai kokeile lohenkalastusta tai koskenlaskua. Joki antaa voimaa ja luontoelämys on taattu.

visitkotkahamina.fi/langinkoski


34

Lataa akkusi vehreässä Siikakosken Koskipuistossa

visitkotkahamina.fi/kohteet/koskipuisto


Kymijoki 35

Siikakosken Koskipuistossa mielesi tuulettuu kosken pauhussa Ihastele Kymijoen kuohuvia koskia ja kaunista jokirantaluontoa, ja patikoi tai pyöräile luonnonsuojelualueen reittejä. Jos etsit täydellistä kalastuspaikkaa, saavu Siikakosken pitkille, rannan suuntaisesti kulkeville laitureille kokeilemaan onneasi.

Ihastu Jokipuiston Monet-maiseen maisemaan Jokipuistossa sukellat suoraan ranskalaisen impressionistin Claude Monet’n maalaukseen! Kotkan Karhulassa sijaitsevan puiston komeat graniittimuurit, lummelammet ja näyttävät istutukset muodostavat upean kokonaisuuden ja ovatkin saaneet useita palkintoja. Jokipuisto on mainio paikka piknikille ja sen leikkipaikka houkuttaa eri-ikäiset lapset liikkumaan.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ jokipuisto

Risteile mereltä joelle Astu jokiristeilylle ja vietä ainutlaatuinen kesäpäivä upeissa maisemissa! Koet samalla reissulla palkitut puistot, aavan merimaiseman, Kymijoen vehreät joenvarsinmaisemat ja nähtävyydet. Merisetin mukana risteilet Kotkansaaren Sapokan pienvenesatamasta merimaisemien kautta jokea pitkin Jokipuistoon ja takaisin. Langinkoskelle puolestaan kuljet näppärästi Tuula-laivan kyydissä Katariinan Meripuistosta.

visitkotkahamina.fi/saaristoliikenteen-aikataulut/


36

Laske koskea vain tunti pääkaupunkiseudulta Haluatko kokea jotain uutta ja vauhdikasta? Etsitkö elämystä, jonka muistat loppuelämäsi? Kymijoen kuohuvat kosket kutsuvat koskenlaskuun! Kymijoki tarjoaa upeat erämaapuitteet ainoana EteläSuomen koskenlaskukohteena vain noin tunti pääkaupunkiseudulta itään. Seudun yrittäjät pitävät hyvää huolta koskenlaskuun saapuvista ryhmistään, joten voit huoletta heittäytyä vauhdin hurmaan ja nauttimaan uudesta elämyksestä.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ koskenlasku


Kymijoki 37

Erämys Keisarin Kosket Kultaan Koskitilalla koet ainulaatuisia luontoaktiviteetteja, joiden näyttämönä toimii mahtava Kymijoki. Laske koskea, kalasta, melo, ui ja joogaa viilentävässä virrassa, tai lähde rentouttavalle jokiristeilylle. Tunnelmallinen ruokailu, sauna ja palju kruunaavat koskiseikkailun. Yön vietät joko mökissä tai Laawuelämysmajoituksessa joen töyräällä. Jos olet onnekas, näet vilahduksen kalasaaliistaan nauttivasta saukosta tai taivaalla loimuavista revontulista. Kotiin viemisiksi saat ikimuistoisen elämyksen aidossa erämaatunnelmassa ja jokivarren rauhassa.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ eramys-keisarin-kosket


38

Melo luonnon rauhassa Suomen Amazonilla

Strömforsin ruukkia ja Suomen Amazoniksi kutsuttua Kymijoen läntistä haaraa uniikimpaa ja sykähdyttävämpää ympäristöä melontapäivälle tuskin löytyy. Monin paikoin luonnontilaisena säilynyt Kymijoki muodostaa hämmästyttävän

upean melontareittiverkoston, jonka varrella pysähdyt lukuisiin erämaasaariin ja varioit reittiäsi loputtomin uusin vaihtoehdoin. Monet reiteistämme joko alkavat ruukin kuvankauniista maisemista tai päättyvät sinne, ja paikanpäältä

saat välineet ja palvelut täydelliseen ulkoilupäivään. Katso reittivideot ja -ohjeet verkkosivuiltamme ja lähde melontaseikkailulle!

visitkotkahamina.fi/melonta


Kymijoki 39 Voimaannu metsän tuoksuista, luonnon äänistä ja veden kimalluksesta meloessasi kanootilla, kajakilla tai SUPlaudalla Strömforsin ruukista Kymijoen läntistä haaraa Suomen Amazonin uumeniin. Haukkaa retkievästä reitin varrella, yövy luonnon keskellä Laawuelämysmajoituksessa ja tunnelmoi leirinuotion hehkussa. Anna luonnon tyynnyttää kehosi ja mielesi, sillä Kymijoesta ja luontokokemuksista ammennat hyvinvointia, voimaa ja energiaa. Tänne mielesi ja kehosi tahtoo vielä takaisin.

visitkotkahamina.fi/melonta


40

Kalasta Etelä-Suomen parhaimmilla lohivesillä Kymijoen uniikki suistoalue on retkeilijän paratiisi – etsitpä sitten rauhoittumista, vatsanpohjaa kutkuttavaa seikkailua tai verrattomia kala-apajia. Kalaisat kosket kutsuvat sinua! Heititpä sitten mieluiten perhoa tai uistinta, vesistöjä Itärannikolla riittää jokaiseen makuun. Kymijoki on eteläisen Suomen merkittävin lohijoki, ja sen rannat täyttyvät vuosittain tuhansista kalastajista, jotka saapuvat kokeilemaan kalaonneaan ja nauttimaan kalastuskohteiden luonnonrauhasta ja palveluista. Varaa mukaan kokenut ja asiantunteva, kalastukseen erikoistunut eräopas, ja saalis syö suuremmalla todennäköisyydellä. Nappaat itsellesi kalastusreissusta yhden elämän ikimuistoisimmista kokemuksista.


Kymijoki 41

Mahtavalla Kymijoella kohtaat monta historian merkkipaalua, sillä se toimi aikoinaan Venäjän ja Ruotsin rajajokena. Sen lukuisat haarat tarjoavat useita erityyppisiä kalastuskohteita valloittavan erämaan uumenissa. Vaativa kalastaja hakeutuu luonnonkauniiden Langinkosken ja Siikakosken rannoille, kun taas rauhaa kaipaavat kalastajat etsiytyvät Keski-Kymen erityiskalastusalueelle. Kymmeniä kilometrejä pitkä koskialue kätkee sisäänsä useita hienoja koskia, mutta myös hidasvirtaisia suvantoja.

Top 5 koskikohteet 1 2 3 4 5

Langinkoski Siikakoski - Kokonkoski Ahvionkoski Pernoonkoski Hirvikoski

visitkotkahamina.fi/kalastus/


42

Löydä väljemmille poluille patikoijan paratiisiin Patikoi aavan meren äärellä, siirtolohkareiden ja käkkärämäntyjen lomassa meritaivasta ja auringonlaskuja ihastellen. Lähde parin päivän luontoretkelle historiallisen Salpalinjan poluille Vaalimaanjoen varteen, Miehikkälän järvien rannoille ja Portimon polkujen retkeilyreitistöille.Kierrä monipuolinen Kukuljärven patikkareitti aivan Strömforsin kuvankauniin ruukkikylän kupeessa, ja tutustu pitkospuilta Valkmusan lappimaiseen suomaisemaan. Nuku yöt paikallisissa majataloissa niin saat matkaasi mahdutettua enemmän! Itärannikko on kuin Suomi pienoiskoossa, täältä löydät jylhät metsät, peltomaisemat, karpalot ja haikarat. Kurkkaa reittivideot ja -ohjeet verkkosivuiltamme!

Top 5 patikointireitit 1 2 3 4 5

Valkmusan kansallispuisto 2,3 ja 4 km Salpapolku 50 km Kukuljärven vaellusreitti 8 km Portimon polut 40 km Santalahden luontopolku 2,1 km + 2,4 km

visitkotkahamina.fi/patikointi


Aktiviteetit 43

Patikoi historian jäljillä legendaarisella Salpalinjalla Virolahden ja Miehikkälän metsissä seuraat historiallista Salpalinjaa hyvin merkityiltä patikointipoluilta. Matkan varrella lepäät ja tankkaat laavuilla, pulahdat seudun lukuisiin järviin tai Vaalimaanjokeen, hämmästelet kivipaaseista tehtyjä panssariesteitä ja vierailet patikoinnin ohessa Virolahden Bunkkerimuseossa ja Miehikkälän Salpalinja-museossa tutustumassa

Koe lappimainen suomaisema Valkmusan kansallispuistossa Lappiin asti ei tarvitse lähteä näitä maisemia varten, sillä Valkmusassa patikoit Etelä-Suomen oloihin nähden poikkeuksellisessa, lappimaisessa suomaisemassa. Pyhtään perukoille on levittäytynyt eteläisen RannikkoSuomen suurin ja monipuolisin suoalue harvinaisine lintuineen ja perhosineen, ja tämän kaiken ihanuuden koet Läntisen keitaan 2,3 km pituisella pitkospuureitillä ja 3 km mittaisella Moronvuoren lenkillä. Talvella tasaiset maastot ja aukea maisema houkuttelevat hiihtämään ja lumikenkäilemään. Jos olet onnekas, bongaat ehkä kurjen tai sääksen!

seudun historiaan. Salpapolun patikointireittejä löytyy yhteensä 50 km verran ja pyöräilyreittejä 72 km. Koe lisäksi supersuositut Erämaan ja Tuntemattoman polut. Tiesitkö muuten, että rajaseudulla voi yöpyä sodanaikaisessa pallokorsussa? Ihana maaseudun rauha ja puhdas luonto kutsuvat sinuakin legendaariselle Salpalinjalle!


44

Ihastu monipuoliseeen Kukuljärven patikointireittiin Kuvankauniilta Strömforsin ruukkialueelta lähtevä Kukuljärven vaellusreitti kuljettaa sinut halki monimuotoisten metsäja järvimaisemien. Jos kaipaat vaihtelua tutuille patikointipoluillesi, tämä reitti on oikea aarre! Kahdeksan kilometrin mittainen reitti sopii tottuneille patikoijille, sillä se pitää sisällään korkeuseroja ja osin vaikeakulkuisia kohtia. Jos haluat kurkata Brannin luolaan, tulee matkaa lisää vähän reilu kilometri. Nauti eväät laavulla ja pulahda raikkaaseen järviveteen. Kukuljärven monipuoliset maisemat ihastuttavat ja houkuttelevat sinut takaisin vielä monta kertaa uudelleen.

Valitse oma suosikkireittisi Portimon poluilta Portimon patikointipolut risteilevät Ruissalon, Kannusjärven, Kitulan ja Metsäkylän kylien välillä. Reitistöllä on yhteensä pituutta 40 km. Suunnittele oma reittisi ja nauti kauniista, vaihtelevasta maastosta. Tähystä näkötornista yli metsämaiseman, ui järvissä ja lammissa, yövy laavulla tai teltassa, omassa rauhassa.


Aktiviteetit 45

Koe Itärannikon uudet upeat pyöräilyreitit Anna Itärannikon monipuolisen pyöräilyreitistön johdattaa sinut maalaismaisemaan, saaristoon, koskille, metsäteille ja historiallisten nähtävyyksien äärelle. Hyppää pyörän selkään ja valloita monta uutta reittiä ja maisemaa. Haluaisitko mieluiten koskille, linnoituksille vai merenrantaan, tai kenties arkkitehtuurin pariin? Suunnittele oma päiväreissusi tai vaikkapa useamman päivän pyöräilyturnee. Varaa majoituspaikat matkan varrelta, pistäydy polkemisen lomassa meriristeilyllä ja tankkaa paikallisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Itärannikon reittien äärelle pääset näppärästi omalla pyörällä pääkaupunkiseudulta. Lyhyempiä reittejä etsivä fillaristi vuokraa välineet paikallisilta yrittäjiltä.

Top 5 pyöräilyreitit 1 2 3 4 5

Kymijoen koskikierros 24 km Hamina haltuun 16 km Linnoitusten rannikko 220 km Salpalinjan pyöräilyreitti 72 km Alvar Aallon Kymenlaakso -pyöräilyreitti 97 km

Tutki reittivalikoimaamme verkkosivuillamme, valitse suosikkisi ja polkaise seikkailulle!: visitkotkahamina.fi/pyoraily


46

Fiilistele merimaisemissa Santalahden luontopolulla

Anna katseesi levätä aavassa merimaisemassa, kun ulkoilet upealla Santalahden luontopolulla. Metsäinen polku vie saaren läpi kallioisille Suomenlahden etelärannoille, joilta avautuu mahtavat maisemat avomerelle ja ulkosaaristoon. Merenrannan omat

luontoelementit, eläimet, metsät kasvit ja karut kallionrannat tarjoavat luonnonaikojen mukaan aina uutta ihasteltavaa. Reitin yhteispituus on noin 4,5 km ja se sisältää kaksi eri reittivaihtoehtoa. Kesällä levität piknik-vilttisi kalliolle ja yhdistät ulkoiluun rentoa auringonpalvontaa,

talvella taas todistat sykähdyttävän upeaa auringonlaskua näiltä käkkärämäntyisiltä kallioilta.

visitkotkahamina.fi /kohteet/santalahdenluontopolku


Aktiviteetit 47

Paijaa lammasta ja taluta alpakkaa Lähde rennolle reissulle maaseudun rauhaan ja karauta lempeässä kesätuulessa aaltoilevaa pellonlaitaa tervehtimään suloisia maatilan asukkeja. Paijaa Seppälän lammastilan söpöjä lampaita, ja taluta Sulo ja Chanel -alpakat kävelylle Merikeinut Alpakat -tilalla. Seppälän lammastila sijaitsee Salpalinjan läheisyydessä, joten yhdistät patikointireissuusi mainiosti vierailun lammastilalla. Puodista saat mukaasi värjäämätöntä suomenlampaan villalankaa, taljoja sekä villa- että karitsanlihatuotteita. Mikäli oikein innostut, jää muutaman yön yli elämyslomalle lammaspaimeneksi niin arki unohtuu taatusti! Sovithan vierailusta etukäteen. Merikeinun Alpakat-tilalta saat hyvää oloa eläimistä, luonnosta ja maalaismiljööstä. Tilan pihapiirissä, lähimetsässä laavuineen sekä ympäröivässä luonnossa vietät hellyttäviä hetkiä suloisten alpakoiden seurassa.

visitkotkahamina.fi/kohteet/ seppalan-lammastila

visitkotkahamina.fi/kohteet/ merikeinun-alpakat


48

Lisää bucket-listaasi Itärannikon uniikit elämykset

Lataa bucket-lista tästä: visitkotkahamina.fi/bucket-lista

Itärannikolta löydät ämpärillisen uniikkeja elämyksiä skonssibrunssista jurttasaunaan ja tuulitunnelista Glass Villaan. Rasti ruutuun heti kun kokemus on taltioitu muistilokeroihin!

Katsele tähtitaivasta kelluvassa AuroraHutissa Vietä elämyksellinen yö meren laineilla kelluvassa AuroraHutissa. Katsele merimaisemaa, tähtitaivasta, auringonnousua ja -laskua, ja hyvällä tuurilla revontulia omasta sängystäsi ja nauti elämysmajoituksesta. Seudullamme pääset nauttimaan AuroraHutin ainutlaatuisesta tunnelmasta Rönnäsissä.


Aktiviteetit 49

Koe Aino ja Alvar Aallon Sunila Arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneiden mekka, Aino ja Alvar Aallon Sunila tunnetaan arkkitehtipariskunnan laajimpana toteutuneena suunnittelutyönä. Se kattaa Sunilan sellutehtaan, tehtaanjohtajan asuintalon Kantolan ja rantasaunan, sekä 12 rivi- ja kerrostaloasuntoa, joista voit vuokrata Airbnb-majoituksen. Unescon maailmanperintökohde -titteliä tavoitteleva Sunila houkuttelee vierailijoita Aaltojen jalanjäljille kaikkialta maailmasta. Tule sinäkin!

Herkuttele Skonssibrunssilla Loviisan hurmaavan Kappelinpuiston majesteetillisten lehmusten suojissa lepää ihastuttava Loviisan Kappeli. Sen rakkaudella entisöidyissä saleissa nautit skonssibrunssin sunnuntaisin. Uniikki elämys on taattu kun valikoit pieteetillä viimeisteltyjä täytteitä skonssiisi noutopöydästä lukemattomien suloisten sisustusyksityiskohtien sinfoniassa, jaloissasi juoksentelevat toinen toistaan söpömmät sylikoirat ja koko miljöö huokuu keskusteluja, joita Sibelius ystävineen täällä kävi Loviisan loisteliaalla kylpyläkaudella.

Maista Suomen parasta olutta Virolahden Ravijärven kylässä sijaitsevassa Takatalo & Tompuri Breweryssä olut pannaan oman tilan mallasohrasta ja kaurasta, ja vesi nostetaan omasta kaivosta. Perinnetilan kasketuista pelloista syntyi oluelle nimi Kaski. Suomen paras olut on valittu kahdesti tämän panimon valikoimasta. Piipahda panimolla ostoksilla ja maistelemassa tuotevalikoimaa. Tilan kokkitaustainen isäntä ja muu henkilökunta loihtivat viikonloppuisin herkkuaterioita oluen seuraksi.


50

Herää Laawu-unilta sykähdyttävään maisemaan Yövy Hauhian Laawussa, ekologisessa elämysmajoituksessa, Miehikkälän mahtavassa kulttuurimaisemassa. Puhtaassa luonnossa ja maaseudun rauhassa rentoudut Virojoen rannalla, Salpalinjan ulkoilureittien läheisyydessä. Onpa täällä joskus nähty jopa ujo majava joella puuhastelemassa. Trendikästä Laawuelämysmajoitusta löydät myös Kymijoelta. Sen itäisen, vuolaammin virtaavan haaran varrella pääset Laawuun Erämys Keisarin Koskilla, ja läntisellä haaralla melot Strömforsin ruukilta yöksi Laawu Wellstersiin. Valitsitpa minkä tahansa näistä Laawuista, herätessäsi kohtaat upean luontomaiseman kuin se olisi suoraan sylissäsi.

Hanki uniikit saunaelämykset Itärannikolta Saisiko olla lempeät löylyt jurttasaunassa, tunnelmallinen auringonlaskuelämys lasisessa valosaunassa, vai kenties saunahetkiä tynnyrissä tai luolassa? Itärannikon uniikit saunaelämykset kutsuvat! Kurkkaa saunasivustoltamme vaihtoehdot ja valitse suosikkisi!


Aktiviteetit 51

Nauti luksuksesta Santa Glass Villassa Nauti luksuksesta kuin julkkikset konsanaan viiden tähden Santalahti Resortin Santa Glass Villassa! Kippistele merimaisemissa, omassa yksityisessä porealtaassa ja yövy luontomaiseman ympäröimänä, ylellisessä lasivillassasi Kotkan Mussalossa.

Heittäydy huimapääksi Aeronautica Arenalla Kaipaatko adrenaliinibuustia tai sykähdyttävää uutta elämystä? Saisiko olla tuulitunnelilento tai sisäsurffaus? Pyhtään Aeronautica Arena viihdyttää vaativammankin yleisön. Sen ytimestä löydät vapaapudotuslentotunnelin sekä Suomen suurimman sisäsurffausalueen. Aeronauticalta pääset myös fatbike-, vene- ja melontaretkille sekä helikopterilennoille. Hyppää aalloille ja anna ilmavirran kantaa! Aeronamnam-ravintolassa herkuttelet aktiviteettipäivän ohessa.


52

Ota omaksesi Itärannikon kulttuurielämykset

visitkotkahamina.fi/kulttuuri


Aktiviteetit 53

Joko olet kokenut teatteri- ja konserttielämyksiä merellisellä Kotkansaarella? Entäpä kiertänyt herttaisen Loviisan gallerioita? Heittäydy kulttuuririentoihin Itärannikolla!

Kotkan kaupunginteatteri Mikä olisikaan tyylikkäämpi tapa nauttia Kotkan kulttuurista kuin teatteri-ilta? Heittäydy yli satavuotiaan ammattilaisteatterin taidokkaaseen tarinankerrontaan Kotkan keskustan entisen suojeluskuntatalon tiloissa. Kotkan Kaupunginteatteri tarjoaa 6-7 ensiiltaa vuosittain Suurella näyttämöllä, Naapuri-näyttämöllä tai Ravintola Kairossa. Kulje teatteri-iltaasi kohti Kotkan veistospromenadia pitkin, ja löydät Kaupunginteatterin oven Olavi Mantereen veistoksen Ovidiuksen tanssi takaa.

Kymi Sinfonietta Kymi Sinfoniettan laaja kiitosta saanut ohjelmisto sekä korkealla tasolla ja palavalla tunteella soitetut konsertit suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan.

Suomen kärkiorkestereiden joukkoon kuuluva ainutlaatuinen Kymi Sinfonietta syntyi Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden yhdistyessä vuonna 1999. Tule nauttimaan ammattilaismuusikoiden sulosävelmistä tunnelmalliseen merenrantakaupunkiin.

Bongan linna Vieraile jännittävässä, uniikissa Bongan Linnassa keskellä Loviisaa. Yli satavuotias patriisilinna kätkee sisäänsä professori, taiteilija Riitta Nelimarkan ateljeetilat ja näyttelygallerian. Galleriassa on esillä yli kaksisataa taiteilijan työtä, joista osa on myytävänä. Väriilottelu jatkuu ateljeetiloissa, jotka niin ikään ovat tilauksesta auki vierailijoille. Ihan must-kohde Loviisan galleriakierrokselle!

Galleriat Hurmaavat galleriat kutsuvat tutustumaan paikalliseen taiteeseen. Vietä kulttuurihetkiä Loviisan Galleria Sylvissä, Galleria Thedorissa ja Galleria Emiliessä. Tutustu Stockforsin ja Strömforsin näyttelyihin ja Suomen suurimpaan ulkotaidegalleriaan Kotkassa. Lisäksi kotkalaiset Galleria Uusikuva ja Savante Art tarjoavat sinulle elämyksiä. Haminassa kannattaa tutustua herttaisen ja historiallisen Ruutikellarin miljööseen ja taidetarjontaan ja Miehikkälässä pistäytyä herttaisessa Galleria Sylvissä.


54

Pengo putiikit, kirpparit ja kauppakeskukset Hanki upeat matkamuistot Itärannikon vierailulta kauppakeskuksista, toreilta, putiikeista tai tehtaanmyymälöistä. Toreilta teet maukkaita löytöjä ja kurkistat paikalliseen elämänmenoon aidoimmillaan. Iloisen puheensorinan keskellä myyntipaikat notkuvat lähiseudun antimista ja perinneherkut vievät kielen mennessään. Mikäli mielit herkutella kuuluisilla possoilla, pidä kiirettä – ne viedään käsistä jo aamupäivän aikana! Itärannikon kaupungeissa teet ihastuttavia kirpputori- ja putiikkilöytöjä. Loviisan Bistro & Butik Kronan tarjoaa tuliaisiksi kakkupaloja, hollantilaisia juustoja ja belgialaisia suklaita. Käy vielä Suolatorin sielukkaassa Krintissä ja olet sisustajan taivaassa. Ihania käsityötuotteita pursuaa myös Strömforsin ruukki ja Miehikkälässä Seppälän lammastilan ja Salpalinjamuseon kaupat. Haminan shoppailukohteista lasitaidepuoti Sevenon on ehdoton must! Ja kun liikut Kotkassa, poimi tuliaiset mukaasi Vellamon ja Maretariumin puodeista.

visitkotkahamina.fi/ostokset


Aktiviteetit 55

Kauppakeskus Pasaati Muotiin ja sisustukseen keskittynyt kauppakeskus Pasaati sijaitsee Keskuskadulla aivan Kotkan sydämessä. Pasaatissa shoppailet kuivin jaloin ympäri vuoden ja hankit täydennystä vaikkapa perheen juniorin vaatekaappiin kätevästi yhdellä pysähdyksellä.

visitkotkahamina.fi/ kohteet/pasaati

Havi Outlet

Virolahden Vaalimaa

Hovinsaaren historiallisessa tehdasmiljöössä hankit mukaasi ihanat kynttilät ja kattaustuotteet. Shoppaile mm. Havin, Muumin, Finlaysonin, Nupun ja Muurlan tuotteita edullisesti.

Löydä sisäinen kosmopoliittisi shoppailemalla Virolahden Vaalimaalla! Vietä hemmottelupäivä ja viihdy Scandinavian Shopping Centerin tarjousten ja palveluiden äärellä. Näiden houkutusten luo ajat Haminasta puoli tuntia, pääkaupunkiseudulta kaksi tuntia.

visitkotkahamina.fi/ kohteet/havi-outlet

visitkotkahamina.fi/kohteet/ skandinavian-shopping-center/


56

Maistele paikallisia herkkuja Seurahuoneen ravintolamaailma Original Sokos Hotel Seurahuoneen katon alla palvelevat maalaisranskalaiseen makumaailmaan solahtava Frans & Rosalie, rennon repseä VENN sekä energinen Amarillo. Kolme listaa, kolme tunnelmaa. Valitse näistä päivääsi sopivin.

Keskuskatu 21, Kotka

Ravintola Vausti

Bistro & Butik Kronan

Kahvila Raatihuone

Ihastu Kotkan konserttitalon tunnelmaan ja tyylikkään Vaustin parhaista raaka-aineista koottuihin kansainvälisiin annoksiin.

Bistro & Butik Kronan tarjoilee mutkatonta bistroruokaa Loviisan keskustan tunnelmallisessa miljöössä.

Historiallisen ympyräkaupungin ytimessä, Haminan upean Raatihuoneen holvikaarien alla kahvittelet kaupungin sydämessä. Kahvila Raatihuoneen vitriineistä valitset omat suosikkisi kanelipullista suolaisiin sämpylöihin ja kakkuihin.

Kotkankatu 7b, Kotka

Aleksanterinkatu 2, Loviisa

Raatihuoneentori 1, Hamina


57

Suosittelemme Loviisa • • • •

Laivasillan alueen ravintolat ja kahvilat Cafe Favorit Tuhannen tuskan kahvila Degerby Gille

Kotka • • • • •

Ravintola Tori

• •

Kotkan torilla nautit herkullisen lounaan Ravintola Torissa. Tyylikkäästi sisustettu Tori tarjoilee trendikkäitä ja maukkaita annoksia Kotkansaaren ykköspelipaikoilla.

Hamina • • • • •

Kirkkokatu 5, Kotka

Ravintola Mylly

Bistro & Bar Potkuri

Nauti lähituottajien raaka-aineista valmistettuja herkkuja kuvankauniissa Strömforsin ruukissa.

Virolahden komeissa merimaisemissa sijaitseva kesäravintola tarjoaa maukasta ruokaa ja leppoisaa saaristolaistunnelmaa.

Ruukintie 15, Loviisa

Kalasatamantie 148, Virolahti

Ravintola Vaakku

Kotkan klubi

Saavu täysmahonkisella Klippanilla Varissaareen maistelemaan á la carte -annoksia ja ihastelemaan merimaisemia.

Kotkan Klubi on historiallisessa ja arvokkaassa miljöössä sijaitseva lounas- ja á la carte -ravintola.

Varissaari, Kotka

Kalaravintola Wanha Fiskari Marina Cafe Laituri Kahvila-Konditoria Hygge Ravintola Laakonki Satama Areenan kahvilaravintola Buugi Bistro V Ravintola Meriniemi Rampsi Kitchen & Lounge Taverna Tervanaru Konditoria Huovila Kerhon Viinibaari Ravintola Mon Ami

Pyhtää • •

Aeronamnam Kaunissaaren Maja

Virolahti • •

Ravintola Olkihattu Kasken Navetta

Katso lisää: Kirkkokatu 2, Kotka

visitkotkahamina.fi/ syo-ja-juo


58

Nuku hyvin Itärannikolla Original Sokos Hotel Seurahuone Original Sokos Hotel Seurahuone on oivallinen valinta, kun haluat nauttia hyvästä palvelusta, tilavista ja viihtyisistä huoneista ja monipuolisesta ravintolatarjonnasta saman katon alla – kuitenkin historiaa huokuvissa puitteissa ja ekologisesti. Käytössäsi ovat saunaosasto, kuntosali, kaupunkipyörät, runsas ravintolavalikoima sekä keskustan palvelut ja nähtävyydet.

Keskuskatu 21, Kotka

Santalahti Resort

SpaHotel Hamina

Hamina Camping

Viiden tähden majoittaja, jolla on useita majoitusvaihtoehtoja hirsimökeistä luksushuoneistoihin sekä upea sijainti kaikkeen ulkoiluun.

Viihtyisä hotelli keskellä idyllistä ja historiallista Haminaa. Hotellihuoneiden hintaan kuuluu vapaa pääsy allasosastolle.

Majoitu teltassa, asuntoautossa tai mökissä ja nauti luonnosta sekä erityisesti Pitkienhiekkojen upeasta hiekkarannasta.

Santalahdentie 150, Kotka

Sibeliuskatu 32, Hamina

Vilniementie 375, Hamina


59

ÖÖD Mirror House Nauti merimaisemista uniikissa ja laadukkaassa Marimekko-kuosein sisustetussa ÖÖD-majoituksessa luonnonkauniilla Pyhtään Versso-saarella. Verssonkangas, Pyhtää

THE Hotel Yövy vanhalle poliisiasemalle remontoidussa hotellissa aivan Haminan historiallisen ympyräkaupungin ytimessä, valloittavan kauniiden historiallisten rakennusten ympäröimänä. THE Hotel on kotisi, kun olet pois kotoa. Raatihuoneentori 4, Hamina

Rönnäs Seaside Resort Ympärivuotista, nykyaikaisin mukavuuksin varusteltua mökkimajoitusta rauhallisessa miljöössä Loviisan merellisissä maisemissa. Merikaari 1, Loviisa

Suomen Kotteria Luonnon keskellä sijaitsevia, hyvin varusteltuja rantahuviloita ympärivuotiseen käyttöön Pyhtäällä ja Kotkassa. Pyhtää & Kotka

Gasthaus VanhaMerivartioasema Pookinmäeltä katselet yli upean merimaiseman ja yövyt mukavasti 1,5 km päässä Kotkan keskustasta. Lehmustie 2, Kotka

Hotelli Merikotka

Hotelli Jokipuisto

Kotkan legendaarisessa Kantasatamassa majoitut Hotelli Merikotkassa, Merikeskus Vellamon naapurissa. Yli 100-vuotiaassa tukkukaupantalossa on tunnelmaa ja kaikki Kotkansaaren palvelut kävelyetäisyydellä.

Ystävällinen palvelu, kotoisa ja rento tunnelma sekä näppärä sijainti ovat tuoneet Hotelli Jokipuistolle vakioasiakaskuntaa jopa 20 vuoden takaa. Jokipuistosta pääset kesäaikaan risteilemään Kymijokea pitkin Sapokkaan. Kyminlinnantie 18, Kotka

Satamakatu 9, Kotka

Strömfors Bed & Bistro

Loviisa Camping

Sukella ihanan historiallisen ruukkikylän tunnelmaan ja yövy 1800-luvun lopulla rakennetussa kuvankauniissa kartanossa upeiden ulkoilumaastojen äärellä.

Plagenin uimarannan vieressä sijaitseva Loviisa Camping on yksi Suomen upeimpia leirintäalueita. Tule joko omalla asuntoautolla tai majoitu Willa Björkstenissä.

Ruukintie 10, Loviisa

Kapteenintie 1, Loviisa

Hotelli Uninen

Vaalimaa Camping

Herra ja Rouva Uninen majoittavat matkailijoita ihan Loviisan ytimessä hyvin varustelluissa ja tilavissa huoneissa. Majoitu vaivattomasti ja keskity lomailuun!

Vietä leppoisia kesäpäiviä rauhallisella leirintäalueella Suomenlahden rannalla. Hämeenkyläntie 153, Virolahti

Brandensteininkatu 17, Loviisa

Katso lisää: visitkotkahamina.fi/majoitu


visitkotkahamina.fi info@visitkotkahamina.fi +358 40 135 6588

Löy LOVIISA

l

PYHTÄÄ

l

KOTKA

l

HAMINA

l

VIROLAHTI

l

MIEHIKKÄLÄ


Articles inside

Pengo putiikit, kirpparit ja kauppakeskukset

1min
page 54

Ota omaksesi Itärannikon kulttuurielämykset

1min
pages 52-53

Lisää bucket-listaasi Itärannikon uniikit elämykset

1min
pages 48-51

Fiilistele merimaisemissa Santalahden luontopolulla

1min
pages 46-47

Patikoi aavan meren äärellä, siirtolohkareiden ja käkkärämäntyjen

1min
pages 42-45

Kalasta Etelä-Suomen parhaimmilla lohivesillä

1min
pages 40-42

Melo luonnon rauhassa Suomen Amazonilla

1min
pages 38-39

Laske koskea vain tunti pääkaupunkiseudulta

1min
pages 36-37

Ammenna voimaa kuohuvalta Kymijoelta

1min
pages 32-33

Nappaa iki-ihanat selfiet ikonisen Strömforsin Ruukkikylän maisemissa

1min
page 31

Koe kartanoglamouria ja luomu-unelmia Malmgårdin kartanossa

1min
pages 30-31

Tunnelmoi suloisessa Loviisassa

1min
pages 28-29

Anna Haminan lumota tuhansilla tarinoilla

1min
pages 26-27

Koe maamme palkituimmat puistot

1min
pages 24-25

Rakasta merikaupungin syleilyssä

1min
pages 20-22

Salaperäinen Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

1min
pages 18-19

Kesytä Kotkan saariston rouhea Rankki

1min
pages 12-13

Rentoudu Kaunissaaren kesäparatiisissa

1min
pages 8-9

Ihastu Itärannikkoon!

1min
pages 2-3
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.