Page 1

informatiebladvan vanhet hetArcus ArcusCollege College| |jaargang jaargang11,10, december nummer 3 informatieblad januari 2012,2011, nummer 1

ArcusMBOMBO krant krantope n

21 janu ari a.s . .

Opleidingen die werkOpleidin opleveren di

Dag

10.00 15.00 u ur

Opleiding: : Meubelmaker/Interieurbouwer

“over Tien jaar genieTen mensen nog van mijn keUken” Echte vakmannen vind je bijna nergens meer, heeft Patrick Beckers gemerkt. Daarom is hij blij dat hij heeft gekozen voor datgene wat hij het liefst doet: werken met zijn handen. Hij volgt de opleiding tot interieurbouwer en kan van alles maken van massief hout en plaatmateriaal. “Als je goed bent in dat vak, is er voldoende werk”, is zijn overtuiging. “Mensen hebben altijd interieurs nodig”. Maar je moet wel precies kunnen werken: “In de interieurbouw moet een product er perfect uitzien. Ik vind het leuk als mensen over tien jaar zeggen: van die keuken van jullie heb ik nog steeds plezier.” Zelf gemaakt is mooier Patrick loopt stage bij interieurbouwer KDG-groep in Ulestraten. Daar maakt hij keukens voor woningbouwverenigingen en de interieurs voor KIPcaravans. “We werken veel met machines, onder andere voor het zagen, fineren, frezen en gaten boren. Goed overweg kunnen met machines en gereedschappen is belangrijk. Maar er komt ook veel handwerk bij kijken. Het liefst maak ik keukens. Die maken we helemaal compleet: alle kasten worden gemonteerd, inclusief de voorfronten en deuren. Alleen de handvaten zet de woningbouwvereniging er zelf op.

Die keukens maak ik het liefst. Want als ik over een aantal jaren mijn eigen interieurbouwbedrijf heb, wil ik keukens en woninginterieurs gaan maken. Op school leren we ook werktekeningen en calculaties maken. Die kennis komt dan zeker van pas. Maar eerst ga ik enkele jaren werken. Om het geld te verdienen dat ik voor een eigen bedrijf nodig heb.” Het Arcus College heeft verschillende bouw-, hout- en meubelopleidingen. Interesse? Bezoek dan in ieder geval de unit Techniek, tijdens de Open Dag op 21 januari 2012. Of: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Frontoffice Manager/Commercieel Medewerker Reizen

TopsTage Down UnDer Als je een toeristische opleiding volgt, ligt een stage in het buitenland voor de hand. Roy Eygelshoven en Michael Boekraad houden wel van een uitdaging. De vrienden hebben allebei familie Down Under: Roy in Australië en Michael in Nieuw-Zeeland. Dat maakte de stap om daar op stage te gaan minder groot. Maar een avontuur was het zeker. Over razendsnel je Engels verbeteren, feestjes in de rooftopbar, koala’s knuffelen, bungeejumpen en een beetje heimwee… Zelfstandiger Nog iedere dag kijkt Michael trots terug op zijn stage in Nieuw-Zeeland. “Mijn stagebedrijf – Walldorf Hotel Appartments in Auckland - heeft me zelfs een baan aangeboden. Dat aanbod heb ik afgeslagen, maar ik heb er wel echt een toptijd gehad. Vooral op het persoonlijke vlak leer je heel veel van een verre stage. Je wordt een stuk zelfstandiger, omdat je bij alles, ook het invullen van je vrije tijd, op jezelf aangewezen bent.” Alles net iets anders Michael houdt zich vooral bezig met frontoffice (receptie) en backofficewerkzaamheden in het chique hotelgedeelte van Walldorf. “Dat verliep eigenlijk heel soepel. Alles gaat daar

net iets anders dan hier. Je leert omgaan met een ander reserveringssysteem bijvoorbeeld. Tijdens de eerste week heb ik meegedraaid bij ‘housekeeping’ en het ontbijt, om contact te maken met het personeel en aan het bedrijf te wennen. Ze vonden het prettig dat ik me heel open en leergierig opstelde. Daardoor staken zij extra energie en tijd in me, zodat ik alles snel oppikte en het naar mijn zin had. Heel fijn als je zó ver van huis bent.” Engels zonder nadenken Ook Roy begint zijn stage – bij een designhotel in Brisbane - met een weekje ‘housekeeping’: kamers verschonen en evenementen voorbereiden. “In het begin had ik wel last van heimwee. Housekeeping was niet echt mijn ding en ik woonde in een wijk waar niets te doen was. Het backofficewerk in de tweede week ging me al een stuk beter af. Ik nam onder andere reserveringen aan voor de rooftopbar: een ‘hot spot’ waar wekelijks feestjes plaatsvonden. Daar liep ik de derde week stage. Vanaf week vier ging alles met sprongen vooruit. Ik had een hotelkamer op een leukere plek en werkte achter de receptie, met leuke collega’s. Van tevoren was mijn Engels matig. Nu spreek ik het zonder nadenken.”

Machtig Na hun stage trekken Roy en Michael nog een maand met een camper door beide landen. Ze zien prachtige natuur, Sydney en Brisbane, doen een bungeejump, gaan raften op zee, snorkelen bij het Great Barrier Reef en ontmoeten onder andere cheeta’s, koala’s en orka’s. Michael: “Het geeft een machtig gevoel als je dat allemaal

kunt doen, aan de andere kant van de wereld en met één van je beste vrienden.” Arcus heeft verschillende opleidingen in toerisme en recreatie. Er gaat een wereld voor je open tijdens de Open Dag op 21 januari 2012, unit Horeca en Toerisme. Check: www.arcuscollege.nl.


GRIJP JE KANS

WORD OPERATOR , LABORANT OF MAINTENANCE TECHNICIAN !

Topopleidingen met baanzekerheid voor vmbo’ers en havisten: ■ leidt op tot operator A,B of C (MBO OperatorClass Limburg) ■ leidt op tot laborant niveau 3 of 4 (MBO Laboratoriumtechniek) ■ leidt op tot maintenance technician niveau 3 of 4 (MBO MaintenanceClass Limburg) ■ biedt baanzekerheid bij bedrijven in de buurt ■ opleidingslocaties in geheel Limburg ■ vereist: vakkenpakket met wiskunde en natuurkunde/scheikunde Aanmelden voor een informatiegesprek over de Topopleidingen via www.procestechnieklimburg.nl of bel (045) 560 90 76 of mail secr@procestechnieklimburg.nl

PROCESTECHNIEK LIMBURG EEN WERELDBAAN, ALTIJD DICHTBIJ EEN INITIATIEF INIT TIATIEF VAN

IN SAMENW WERKING M MET

“Wat ik op school leer, kan ik bij Stork meteen in de praktijk brengen. Mooi toch?”

“Werken en leren in de techniek dat kan ik ideaal combineren bij Stork Technical Services”

“Ik hield niet van school. Maar sinds ik werkervaring opdoe, wordt leren ineens een stuk leuker.”

Leren & werken bij Stork, gewoon doen! Stork is een echt leerbedrijf, erop gericht om jongeren met gevoel voor techniek verder op te leiden en te begeleiden bij het werken in de praktijk. We hebben daarvoor twee lerenen-werken trajecten inclusief goede coaching en begeleiding: • het BBL (= beroepsbegeleidende leerweg); • het BOL (= beroepsopleidende leerweg).

Jouw perfecte start Tijdens je opleiding werk of loop je stage bij Stork, maar daarna is het wat ons betreft niet over. We bieden je alle mogelijkheden om verder te leren, een perfecte start dus om door te groeien als vakman of vakvrouw in het boeiende en afwisselende vakgebied van onderhoudstechnicus.

ceerde coaches, praktijkopleiders en werkplekbegeleiders tot je beschikking. Samen met jou doen ze er alles aan om jouw traject succesvol af te sluiten.

Meer informatie? Mail dan naar john.ouwerkerk@stork.com of bel 06 - 109 238 71.

www.werkenbijstork.nl

Thinking and Doing


3

mBo- opleiDingen arcUs

Opleiding: Interieuradviseur Opleiding: facilitair leidinggevende

FeesTjes organiseren en een winkel opzeTTen Bij sevagram Op pad met de huismeester De studente Facilitair Leidinggevende is heel blij met haar stageplek bij zorgorganisatie Sevagram. “Ik mag heel zelfstandig werken en veel organiseren. In het begin van mijn stage liep ik mee met de huismeester. Ik kwam in alle woningen, voor het ophalen van was, het brengen van eten en allerlei klusjes. Daardoor weet ik nu goed de weg in het gebouw. Af en toe help ik in de bezoekersruimte met het bedienen van de bezoekers. Maar ik ben vooral heel druk met bedenken en regelen. Helemaal mijn ding. Het liefst organiseer ik grote evenementen. Het is een kick om dan, als leidinggevende, de touwtjes in handen te hebben.”

Vorige week heeft Dewy Houkes samen met een aantal andere stagiairs van Facilitaire Dienstverlening een geslaagd themafeestje voor het Sevagrampersoneel in Heerlen neergezet. Binnenkort organiseert ze een kerstbrunch voor de demente bewoners van haar stagelocatie: Molenpark. En ondertussen werkt ze hard aan haar stageopdracht: het opzetten van een kruidenierswinkeltje in het huis. “Nu doen de begeleiders de boodschappen. Ze willen de bewoners de mogelijkheid geven om, samen met een begeleider, zélf te gaan winkelen. Zoals iedereen dat doet.”

Dewy heeft originele ideeën en werkt oplossingsgericht. Eigenschappen die nodig zijn voor het goed uitvoeren van haar uitdagende stageopdracht. “Sevagram Molenpark is aan het verbouwen: in plaats van vijf grote woningen komen er tien kleinere, met een woonkamer en keuken waar mensen zelf kunnen koken. Zo wil-

21 janu ari a.s . .

open D ag 10. 00 - 15 .00 uu r

len ze bewoners een huiselijk gevoel geven. Een kruidenierswinkeltje in Molenpark past daar helemaal bij. Ik mag die winkel gaan opzetten: in eerste instantie een tijdelijke winkel omdat het nieuwe gebouw pas na mijn stage af is. Ik heb een tussenoplossing bedacht met marktkraampjes en verrijdbare vitrines op de gang, die in en uit de koeling gereden kunnen worden. Verder heb ik het interieur van de uiteindelijke winkel bepaald en in overleg met de teamleiders van de paviljoens bepaald wat er straks te koop zal zijn. We streven naar een uitgebreider assortiment met meer keuzemogelijkheden voor de bewoners. Ook gaan we seizoensgebonden artikelen aanbieden, zoals kerstkransjes en – op speciaal verzoek - ijsjes in de zomer. Facilitaire Dienstverlening is een breed vakgebied voor doeners en managementtalenten. Meer weten? Kom naar de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, locatie Klompstraat 30! Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Bakker Brood & Banket

“Hoe vroeger ik op moeT sTaan, Hoe liever” Jacon Hurxkens besteedt graag tijd aan het maken van iets lekkers. Dat leverde hem pasgeleden de titel ‘Beste Vlaaienbakker van Limburg’ op. Het bevestigt nog eens dat Jacon op de juiste plek zit. Dit vak past bij hem. Veel beter nog dan het beroep kok, waarvoor hij ook een diploma heeft. Hoe dat komt? Jacon is geen uitslaper. “Op het tijdstip waarop ik toen naar bed ging, sta ik nu op”, vertelt hij. “En dat bevalt stukken beter. Het kan mij niet vroeg genoeg zijn.”

de bollenkast laat lopen… Ook vlaaien zijn een broodproduct, wist je dat?” Dat Jacon toch verder gaat met brood én banket, heeft alles te maken met zijn toekomstplannen: “Ik wil graag een eigen brood- en banketbakkerij beginnen.”

Beste vlaaienbakker Voor zijn stage, bij bakkerij Mestrom in Born, moet Jacon twee dagen in de week om kwart over vier uit de veren. “Van vrijdag op zaterdag werk ik bij bakkerij Roubroeks in Susteren, mijn vorige stageadres. De hele nacht, omdat er dan méér gemaakt moet worden.” Zoals vlaaien voor feestjes in het weekend. Jacon maakt ze regelmatig.

Vandaar dat Jacon nu vol enthousiasme aan het werk is op de banketaf-

De winnende kersenvlaai heeft hij op zijn huidige stageadres gemaakt. “Helemaal zelf”, zegt hij niet zonder trots. “Het is niet niks als jouw vlaai door mensen uit het bedrijfsleven wordt verkozen tot beste van 96 vlaaien, gemaakt door leerlingen van drie verschillende scholen. Ook bij mijn stagebedrijf waren ze er blij mee. Het is toch een product dat bij hen gemaakt is. Zo’n prijs telt zeker mee als je gaat solliciteren.” Voorkeur voor grote partijen Jacon maakt het liefst broodproducten. “Het grovere werk ligt me meer”, legt hij uit. “Als ik iets fijns moet maken, bijvoorbeeld een taart decoreren, begin ik een beetje te trillen. Wat ik mooi vind

aan brood, is dat je grote partijen maakt: al die bollen deeg die je door

deling. “Taarten en gebak maken is niet mijn sterkste kant, maar het gaat best lekker.” Tijdens de Open Dag van het Arcus College, op 21 januari 2012, ontdek je of dit vak ook iets voor jou is. Kom daarvoor naar de unit Horeca en Toerisme. Meer informatie op: www.arcuscollege.nl.

colofon De Arcus MBO krant is een uitgave van de afdeling Marketing en Communicatie van het Arcus College. Postbus 207 6400 AE Heerlen

www.arcuscollege.nl Hoofdredactie Martin Nieuwendijk Redactie Hein Dijksma Petro Frissen Bern Willemsen Yvo den Brok Nicolle Geilen Uitgever Vinda Media, Maasbracht Fons van Dosselaar 0475-463 465

www.vindamedia.nl


open dag Zuyd Hogeschool

Unieke opleidingen: • CIOS • Uiterlijke verzorging • Biologisch / Chemisch / Medisch laborant • Luchtvaartdienstverlening • Luchtvaarttechniek • Randstad TOPsport College

3 steden, 8 locaties, 40 opleidingen! za. 17 maart Heerlen, Maastricht, Sittard 10.oo - 15.00 uur

www.zuyd.nl

Kijk voor meer info en onze open dagen op leeuwenborgh.nl.


5

mBo- opleiDingen arcUs

Opleiding: Commercieel Medewerker Buitendienst Handel

werelDkampioen vissen slaaT klanT aan De Haak Het is de perfecte match. Een Wereldkampioen Vissen die stage loopt bij een Europese groothandel in hengelsportbenodigdheden: Korda Europe. Sjors Milder vond zelf zijn ideale stageplek. Hij heeft het erg naar zijn zin. “Zonder kennis van vissen kun je de klant hier niet goed helpen.”

Sjors is iemand die altijd wil winnen. Daardoor heeft hij het in 2010 geschopt tot Wereldkampioen Witvissen in de categorie tot 23 jaar. “Ik ben begonnen met vissen toen ik een jaar of zeven was. Veel mensen denken: dat is een kwestie van een hengeltje uitgooien en geluk hebben. Maar dat is niet zo. Je hebt veel kennis en ervaring nodig. De wateren waarin je vist, moet je door en door kennen. Wat voor vis zwemt er, wat is de diepte, met welke bodem en stroming heb ik te maken? Het is belangrijk dat je het juiste materiaal hebt en een goede begeleider. In mijn geval is dat mijn vader, ook een goede visser. Hij haalde mij over om aan wedstrijden deel te nemen en staat altijd achter me – vaak letterlijk – om tips te geven.” Vijfde WK Binnenkort gaat Sjors voor de vijfde keer naar het WK. Hij deed al mee aan wedstrijden in België, Kroatië, Italië en Portugal. “Tijdens die wedstrijden – twee van drie uur per WK - gaat het erom zo min mogelijk punten te behalen”, vertelt hij. “Word je eerste, dan krijg je één punt. Winnen doe je door in gewicht zoveel mogelijk vis te vangen. Ik vis alleen op witvis (zoet-

watervissen), zoals brasem. Buiten de wedstrijden om vis ik wel eens op karpers, maar alleen met de vaste stok. De grootste vangst was een vis van 93 cm.” Karpers en klanten Die kennis van karpervisserij komt goed van pas nu hij stage loopt in de binnendienst van Korda Europe. “Zij leveren hoofdzakelijk artikelen voor die tak van sport”, legt Sjors uit. “Dan hebben we het niet over hengels, maar over haken, loden, kleding en tenten van verschillende A-merken. Als klanten bellen met technische vragen of orders, kan ik ze goed helpen. Ook als die klant Engels of Duits spreekt. Na mijn opleiding wil ik de weg op, als verkoper buitendienst. Ik maak graag een babbeltje met mensen en zie het als een sport om ze over te halen dingen te kopen. Klanten binnenhalen…het lijkt wel een beetje op vissen.” Ook een commerciële, logistieke of managementopleiding volgen? Kom dan op 21 januari 2012, de Open Dag, naar de unit Administratie en Handel, afdeling Internationale Handel/Groothandel. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Verkorte opleiding tot dokters-, apothekers- en tandartsassistent 21 janu ari a.s . .

in Twee jaar een exTra assisTenT-Diploma Wist je dat het Arcus College ook verkorte opleidingen tot doktersassistent, tandartsassistent en apothekersassistent heeft? Je kunt deze volgen als je in het bezit bent van een ander MBO4-diploma, een havodiploma of een overgangsbewijs van vijf naar zes vwo. Mogelijk heb je dan over twee jaar al een waardevol (extra) niveau 4-diploma op zak. Jouw ticket tot een afwisselende baan in een praktijk of apotheek! Graziëlla Caddeo is bezig zich te ontwikkelen tot een ijzersterke assistent. Ze heeft de opleiding Doktersassistent afgerond en volgt nu de verkorte opleiding tot Apothekersassistent. “Ik vind het leuk om mensen te helpen”, verklaart ze haar keuze. “Een assistente heeft een afwisselende baan met veel sociale contacten. Als doktersassistente gaf ik recepten af, terwijl ik nu het hele proces achter een recept leer kennen. Welke medicijnen horen bij welk ziektebeeld? Welke bijwerkingen zijn er? Heel interessant om je in al die medische gegevens te verdiepen! Ik merk dat ik door mijn vorige opleiding een voorsprong heb. Daar ben ik wel blij om, want het tempo ligt redelijk hoog. Bovendien is deze opleiding competentiegericht. De theorie komt aan bod in hoorcolleges, waarna je zelfstandig aan de slag gaat met studietaken en praktijkopdrachten. Er wordt méér van je gevraagd.”

Zekerder in de apotheek Toch is Graziëlla heel blij met haar besluit om nóg een MBO4-diploma te behalen: “Al na twee dagen stage in een apotheek wist ik: hier ben ik echt op mijn plek. Ik voel me er zekerder dan in een dokterspraktijk. Daar had ik bijvoorbeeld moeite met het bepalen van de urgentie van klachten. Als

je in de apotheek iets niet weet, pak je er even een boekje bij. Je werkt volgens vaste procedures. Het is heel belangrijk dat je goed oplet. Geef ik het juiste doosje mee, de juiste sterkte, het juiste aantal tabletten? Op mijn stageplek wordt alles wel vier keer gecontroleerd. De kans op fouten

open D

ag

10.00 15.00 u ur is dan heel klein, gelukkig.”

Normaalgesproken doe je bij het Arcus College drie jaar over een assistentopleiding. Welke richting bij jou past, kom je te weten tijdens de Open Dag op 21 januari 2012. Of via: www.arcuscollege.nl.


mBo- opleiDingen arcUs

21 janu ari a.s . .

Opleiding: Schilderen

“mensen waarDeren HeT als je 1o0.p00en Dag - 15.00 uur goeD HanDwerk leverT” Bjorn Brugman en Behudin Mujic volgen een schildersopleiding bij het Arcus College. Ze hebben het vak in de vingers en ontwikkelen zich snel. Want ze doen het graag. Daar kwamen ze allebei pas later achter. Bjorn deed eerst 5,5 jaar autotechniek. Behudin volgde drie studies gericht op een bureaubaan. “Ik heb spijt dat ik niet eerder met mijn handen ben gaan werken”, zegt hij nu. “Schilderen is een heel dankbaar beroep”, vindt ook Bjorn. “Je ziet iets opknappen. Mensen waarderen het handwerk dat je levert.” Eigen schildersbedrijf met broer Over zes jaar wil Behudin samen met zijn broer, die ook de schildersopleiding doet, een familiebedrijf runnen. “Om die reden wil ik hierna verder leren. Tijdens de opleiding die ik nu volg, Medewerker Schilderen, leren we al heel veel. Hout en muren behandelen, van alles over verfsoor-

ten, behangen, glaszetten en spuiten. Het is méér dan ik had verwacht. Maar gelukkig geven ze je op school veel aandacht en duidelijke uitleg. Tijdens praktijklessen doet de docent alles eerst uitgebreid vóór.” Er is voldoende werk voor schilders, heeft Behudin gehoord. Zeker als je kwaliteit levert. “Een schilder moet er

Bjorn Brugman

netjes uitzien”, vindt hij. “Wie onder de verf zit, werkt niet netjes.” Bjorn is het daar helemaal mee eens: “Ik loop stage bij schildersbedrijf Hans de Bruin. Zeker in zo’n klein bedrijf moet je altijd voor kwaliteit zorgen. Schilderwerk gaat volgens een systeem: afwassen, schuren, plamuren, kitten, gronden, nog eens schuren, fijn plamuren en dan pas aflakken. Dat systeem moet je erin houden, anders blijft het werk niet mooi.” Liefde voor het vak is belangrijk, vindt Bjorn. “Het is leuk om op veel verschillende plekken te komen en met allerlei mensen om te gaan.

Iedere dag ga ik met plezier aan het werk.” Ook Behudin schildert graag. “Het liefst doe ik houtwerk. Deuren en kozijnen mooi maken bijvoorbeeld. Maar ook behangen en spuiten vind ik erg leuk om te doen. Ik kan het iedereen aanraden om naar de Open Dag van het Arcus College te gaan. Dan mag je zelf en onder begeleiding van leerlingen kennis maken met het vak en o.a. spuiten, behangen en schilderen.” Bezoek de Open Dag op 21 januari 2012: DaCapo College, Sittard. Meer info op: www.arcuscollege.nl.

Behudin Mujic

Opleiding: Gastheer/Gastvrouw

een TopgasTHeer geeFT exTra aanDacHT Als Sven Damen aan zijn opleiding tot horecamedewerker en gastheer/ gastvrouw bij het Arcus College begint, heeft hij geen enkele ervaring in de horeca. Dat hij vier jaar later in één van de beste restaurants van Nederland zou werken, had hij toen niet gedacht. Toch is het zo. Sven Damen loopt stage bij tweesterrenzaak Da Vinci in Maasbracht. Hij leert het vak van topgastheer Petro Kools, die ook nog eens heel tevreden over hem is. Relaxte sfeer Sven is ieder jaar een niveautje hoger geklommen. “Vorig jaar liep ik stage bij Toine Hermsen in Maastricht, een restaurant met één Michelin-ster. Ik betwijfelde of ik twee sterren wel zou aankunnen. Mijn mentor stimuleerde me om de stap te wagen. Daar ben ik nu heel blij om. Het bevalt ontzettend goed bij Da Vinci. Sommige mensen denken dat hier alleen maar vervelende, verwende gasten komen. Dat is echt niet zo. Als de gasten het naar hun zin hebben, krijgen we dat heel vaak ook te horen. Er heerst een heel relaxte, gezellige sfeer en we hebben een leuk team.” Stoel aanschuiven Van Petro Kools leert Sven dat goed gastheerschap in de details zit: “Ook als hij het ongelooflijk druk heeft, maakt hij voor iedere gast even tijd. Dat is heel belangrijk. Je probeert mensen een beetje extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door oogcontact te maken en de stoel aan te schui-

ven als een gast even naar buiten is geweest. Sommige gasten hebben behoefte aan een praatje, andere niet. Het is de kunst dat goed aan te voelen.” Stressbestendig Bij ieder gerecht dat Sven serveert hoort standaard een uitleg. “Door mijn ervaring bij Toine Hermsen, goed de menukaart bekijken en veel meelopen, pikte ik dat redelijk snel op. Maar waar ze volgens mij vooral tevreden over zijn, is dat ik bijna altijd rustig blijf. Ook al is de werkdruk groot, de gast mag er niets van merken. Je doet er alles aan om mensen een mooie avond te bezorgen. Dat je daarbij vaak onverwachte, bijzondere dingen meemaakt, maakt het voor mij juist extra leuk.” Ook horecatalent? Tijdens de Open Dag van het Arcus College, op 21 januari 2012, en op www.arcuscollege.nl kom je méér te weten over de opleidingen.

6


7

mBo- opleiDingen arcUs

Opleiding: ICT-beheerder

mooie kansen Bij meDTronic ten onderzoekers zelf een applicatie op, bijvoorbeeld een stukje software waarin ze klinische studies bijhouden. Zo zijn er tal van applicaties, met heel veel verschillende verantwoordelijken. Dat maakt de overstap naar een ander systeem, zoals Windows 7, extra ingewikkeld. Je moet steeds testen of het werkt en zo niet, waarom niet. Hoe zorg je ervoor dat het wel gaat werken?”

Hoe is het voor een ICT-beheerder om in een innovatief, wereldwijd opererend bedrijf als Medtronic te werken? Geweldig, vindt Roy Geraedts. “Want Medtronic is een bedrijf dat altijd voorop wil lopen. Niet alleen op het gebied van medische apparatuur en therapieën, maar met alles. Als er op ICT-gebied een interessante nieuwe ontwikkeling is, maken ze er gebruik van. Ook als het oude systeem nog goed werkt. Die ‘drive’ om steeds te perfectioneren spreekt mij heel erg aan. Bovendien werken er leuke mensen van wie ik heel veel kan leren.” Overstap naar Windows 7 Om die reden solliciteerde Roy enkele jaren geleden naar een stageplek bij Medtronic. Hij heeft er al zijn stageperiodes doorgebracht en

werkt sinds juli 2011 als Technical User Support Analyst bij Medtronic Bakken Research Center in Maastricht, waar het medisch onderzoek plaatsvindt. “Ik ben aangenomen voor de migratie

Opleiding: Secretarieel Medewerker

van Windows XP naar Windows 7”, vertelt hij. “Medtronic zet veel vaart achter dat project. Van de 12.000 pc’s die het bedrijf in Europa heeft, zijn er nu al bijna 10.000 omgezet. Het ziet ernaar uit dat we de planning netjes gaan halen. Tijdens drie stagejaren, bij het Europese distributie- en servicecentrum van Medtronic in Heerlen en Medtronic BRC in Maastricht, heeft Roy het bedrijf goed leren kennen. Toch komt hij nog dagelijks iets nieuws tegen. “Er draaien hier wel duizend verschillende applicaties. Vaak star-

Wereld van mogelijkheden Roy vindt het leuk om dat uit te zoeken. Tijdens zijn stage deed hij al ervaring op met een paar grote klussen. Zoals een ‘LAN-refresh’: een vervanging van alle netwerkkabels in de Maastrichtse vestiging. “Een vrij ingrijpende operatie, waarbij ze mijn hulp vroegen. In de avonduren zijn, onder mijn leiding, de kabels getrokken en in een weekend is alle apparatuur, zoals switches en routers, omgezet. Gelukkig heb ik mezelf altijd kunnen bewijzen. Mijn motivatie en inzet worden erg gewaardeerd. Daardoor geven ze me kansen. Laatst mocht ik bijvoorbeeld een weekje naar Zwitserland. Ook dat is mooi aan Medtronic: je hebt mogelijkheden over de hele wereld.” Als ICT-beheerder kun je ook aan de slag bij een helpdesk. Tijdens de Open Dag krijg je alle informatie: 21 januari 2012, unit Administratie en Handel, locatie techniek. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

21 janu ari a.s . .

open D ag 10.

een Baan rijker, na een UiTsTekenDe sTage Bij Banenrijk Als Lieke Boerakker in 2006 haar diploma Helpende Welzijn haalt, kan ze geen leuke baan vinden. Nadat ze moeder is geworden van een zoontje, begint ze opnieuw met een opleiding bij het Arcus College: Administratief/Secretarieel Medewerker via het Volwassenenonderwijs. Dit keer gaat het wel helemaal zoals gehoopt. Na een uitstekende eindstage bij Banenrijk Limburg krijgt ze een baan aangeboden. “Dit vind ik nóg leuker dan de zorg.” Graag achter de computer “Ik heb geluk gehad dat er na afloop van mijn stage een administratief plekje vrij was bij Banenrijk Limburg”, vindt Lieke. Maar die plek had ze natuurlijk niet gekregen als ze niet goed gepresteerd had. “Dingen regelen en met de computer werken vind ik ontzettend leuk. Banenrijk Limburg biedt een vacaturesite voor hoger opgeleiden aan. Tijdens mijn stage heb ik er allerlei administratieve werkzaamheden uitgevoerd, zoals vacatures on- en offline zetten. Ook had ik een aantal secretariële taken: telefoontjes aannemen en postregistratie. Ik pikte het snel op en zette me honderd procent in. Daardoor kreeg ik steeds méér te doen.” Vacatures op het web “Vooral de lessen over de verschillende

officepakketten zijn belangrijk”, heeft Lieke ervaren. Die kennis heb je overal nodig. Lieke werkt als Office Assistant twaalf uur bij Banenrijk Limburg en twaalf uur bij We4People (zie foto): een bedrijf dat zich bezighoudt met arbeidsmarktdienstverlening, in hetzelfde pand. “Allebei wilden ze mij graag hebben”, vertelt ze enthousiast aan het eind van haar eerste werkweek. “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik dacht er alle kanten mee op te kunnen. Dat blijkt nu wel. Ik combineer twee leuke banen en houd daarnaast genoeg tijd over voor mijn zoontje. Mooier kan het niet.” Kom voor meer informatie naar de Open Dag op 21 januari 2012, unit Administratie en Handel. Of check: www.arcuscollege.nl.

00 - 15 .00 uu r


Ook bij ons kun je werken en leren! www.ditbouwentechniek.nl

Wil jij werken met mensen met een verstandelijke beperking? Kom dan bij ons een opleiding volgen! Wat bieden we je? Binnen Op de Bies heb je de mogelijkheid om de opleiding tot verpleegkundige of medewerker maatschappelijke zorg te volgen, beide op kwalificatieniveau 4. Beide opleidingen duren elk 4 jaar en worden gevolgd via de beroepsbegeleidende leerweg. Tijdens je opleiding ontvang je salaris op grond van een leer/arbeidsovereenkomst. Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door het Arcus College te Heerlen. Wanneer je de opleiding hebt voltooid, ontvang je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als begeleider voor minimaal 28 uur per week. Wat vragen we? Minimaal vmbo, met uitzondering van de beroepsgerichte leerweg, mavo of havo diploma. Gemotiveerde mensen met een flinke portie doorzettingsvermogen en enthousiasme. Heb je al werkervaring of een afgeronde opleiding in de zorg, dan kan de opleiding mogelijk worden aangepast. Interesse? Voor meer informatie over de opleidingen binnen Op de Bies kun je contact opnemen met de praktijk / opleidings-coördinatoren, Jeanny Augenbroe of Maria Ruwette. Zij zijn bereikbaar via het centrale telefoonnummer van Op de Bies: 045 533 99 00. Wil je de BBL-opleiding volgen bij Op de Bies? Meldt je dan aan bij het centraal aanmeldpunt van Zorg aan Zet; www.zorgnetlimburg.nl

Interesse? Neem dan snel contact op: Business Park Stein 214, 6181 MB Elsloo (T) (0)46-4230990

U en Imtech, Samen Succesvol !

 

Op de Bies biedt verschillende vormen van ondersteuning. Er wonen mensen op de centrumlocatie in Landgraaf, maar ook in woningen in Hoensbroek, Simpelveld, Lauradorp en Kerkrade. Ook biedt Op de Bies ondersteuning aan mensen die zelfstandig of thuis bij hun ouders wonen. In deze situaties kan Op de Bies met thuiszorg, dagbesteding, vakantieopvang of logeren mensen die ondersteuning geven, die zij nodig vinden.

Ouders en n a c e d n e proof!

Op de Bies Hereweg 145 6373 VH Landgraaf

   

Elektrotechniek Werktuigbouwkunde Sprinkler Meet- & Regeltechniek Beheer & Onderhoud Beveiliging

Imtech Building Services Wiebachstraat 9 6466 NG Kerkrade Postbus 530 6460 AM Kerkrade Tel.: 045 880 70 00 Fax: 045 880 70 88

T 045 533 99 00 I www.koraalgroep.nl

p e o r e b w u o j , e n i l On ! n e k e o z g n i d i e l of op

Beroepen en opleidingen kiezen in Limburg is leuk en makkelijk!

LIMBURG

Dokter, timmerman, schoonheidsspecialiste of soap-actrice. We dromen allemaal wel eens over wat we later willen worden. Kiesjeberoeplimburg.nl helpt je een beroep te kiezen dat bij je past. Je vindt op deze site meer dan 200 coole filmpjes waarin mensen over hun beroep vertellen. Ze vertellen je wat de leuke maar ook de minder leuke kanten van een beroep zijn. Je geeft aan in welke regio je in Limburg woont, hoe oud je bent, welk opleidingsniveau je wenst en je geeft aan waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Daarna zie je een overzicht van de beroepen van jouw keuze. Ook zie je de opleidingen in jouw buurt waar je voor dit beroep kunt leren. Ook vind je alle informatie over werkgevers in Limburg waar je jouw droomberoep kunt uitoefenen.

Doe de gratis beroepentest en win een iPod nano!

Kiesjeberoeplimburg.nl helpt jouw toekomst kiezen Kiesjeberoeplimburg.nl is een initiatief van Vinda Media. Bel voor meer informatie met Vera Durahim 0475 - 463 465 Powered by Colo (17 kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven)

www.imtech.nl

Op de Bies biedt advies en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking in de regio Parkstad en de aangrenzende gemeenten. Hierbij gaat Op de Bies ervan uit dat alle mensen verschillend zijn en dat ieder mens zelf, met zijn mogelijkheden en beperkingen, invulling wil geven aan zijn eigen leven: kansen scheppen en deze benutten.


mBo- opleiDingen arcUs 9

Opleiding:Commercieel servicemonteur installatieOpleiding: Medewerker Banken en Verzekeringen

versTanD van verzekeren en Financiële zaken

21 janu ari a.s . .

open D

ag

10.00 15.00 u ur

Ja, tijdens haar opleiding hoort ze veel over de financiële crisis. Maar nee, dat schrikt Dorona Lenoir niet af. “Ik ben juist heel blij met mijn keuze voor de opleiding Commercieel Medewerker Banken en Verzekeringen”, vertelt ze. “Vooral verzekeringen vind ik ontzettend interessant. Iedereen heeft er in het dagelijks leven mee te maken. Die kennis komt altijd van pas. Zelfs als ik geen vervolgopleiding in deze richting zou kiezen.” Dorona wil in ieder geval verder leren. “Deze niveau 4-opleiding is de perfecte basis voor een hbo-studie.” Omgaan met de klant Binnenkort gaat Dorona stage lopen bij een assurantiekantoor. “Ik verheug me er erg op om alles wat we geleerd hebben in de praktijk terug te zien. Op school komen alle soorten verzekeringen en bankproducten aan bod. Zo krijg je bijvoorbeeld les over hypotheken, inboedel-, branden pensioenverzekeringen. Maar je leert ook hoe je premies berekent en klanten adviseert, bijvoorbeeld een particuliere klant die een verzekering komt afsluiten. Dat ik klantencontact heel leuk vind, heb ik ervaren tijdens front-office werkzaamheden op mijn vorige stageadres: Smeets Autogroep in Heerlen. In de komende stageperiode hoop ik ook mijn verzekeringskennis te kunnen inzetten.”

Financiële marktregels Als belangrijkste onderdeel van haar opleiding noemt Dorona de Wet Financieel Toezicht, waarin vrijwel alle regels en voorschriften staan voor de financiële markten en het toezicht daarop. “Die WFT’s moet je halen: het zijn de regels waaraan je je moet houden als je adviseur bij een bank of assurantiekantoor bent. Daarnaast

is er veel aandacht voor commerciële vaardigheden en economische vakken zoals marketing en statistiek. Het totaalpakket is best pittig, zeker omdat ik de opleiding via het volwassenenonderwijs van het Arcus College volg. Hier werk je zelfstandig, na een half uurtje uitleg van de leraar. Mijn doel – dat mbo-diploma – motiveert me

om toch de vaart erin te houden. Terwijl ik eigenlijk iemand ben die graag aangestuurd wordt.” Ook goed van start in de financiële wereld? Mis dan niet de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, unit Administratie en Handel. Op www.arcuscollege.nl vind je alle opleidingen.

Opleiding: Werkplaatsspecialist

ieDere Dag een porscHe oF Ferrari onDer HanDen Rick Manders is grootgebracht met auto’s en racen. Hij nam de hobby van zijn vader over: auto’s. En dan vooral raceauto’s. “Een sportwagen doet toch méér met je dan een gewone auto”, vindt Rick. Als monteur van een raceteam is hij overal in Europa geweest. Zodra hij zijn rijbewijs had, ging hij ook zelf racen. “Heel fanatiek”, lacht hij. “Rijden is nóg leuker dan monteur zijn. Maar ook dat doe ik nog steeds met heel veel plezier.” Geen wonder. Want Rick werkt bij sportwagenspecialist Manuel Pelzer in Kerkrade: een gerenommeerd bedrijf, vooral als het gaat om de merken Porsche en Ferrari. “Die stageplek is voor mij een droom die uitkomt. Een kans die ik heb gekregen vanwege mijn ervaring.” Bomvol elektronica Bij Manuel Pelzer zijn ze blij met Rick. En andersom. Na twee stageperiodes had hij het nog lang niet gezien op zijn stageplek. Om ervoor te zorgen dat hij kan blijven, stapt hij over van de opleiding Technisch Specialist naar de nieuwe BBL-opleiding tot Werkplaatsspecialist (ook niveau 4). “Die opleiding is bedoeld voor werknemers van een autobedrijf die zich verder willen ontwikkelen”, vertelt Rick. “Je leert onder andere complexe storingen in moderne auto’s oplossen. Ik moet vooral hard werken om de elektronica onder de knie te krijgen. Maar wat ik leer zie ik wel dagelijks terug. Porsches bijvoorbeeld, zijn behoorlijk technisch. Tien jaar geleden zaten ze al bomvol elektronica.”

Mooie techniek Rick is gek op de techniek die bij zijn vak hoort. “Als je iets goed gemaakt hebt, ben je trots. Laatst hebben we een oude Porsche compleet gerestaureerd. Maar we krijgen ook steeds vaker jongere modellen in de garage. Ik kijk nu al uit naar het moment dat één van mijn favorieten, de speciale race-uitvoering van de Porsche 911, hier voor het eerst komt binnenrijden…” Wil jij ook alle ins en outs van auto’s weten? Kom dan kennismaken met Autotechniek, tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012. Of race naar: www.arcuscollege.nl.


Advertorial

Peter Smeets: “Met mijn diploma kom ik hier garandeerd hogerop”

Happy bij Sappi John Donners: “De mensen die we aannemen hebben in eerste instantie nog niet de kennis en vaardigheden om te kunnen doorstromen. Dus gaan ze zowel intern als bij Leeuwenborgh en Arcus een opleiding volgen om die vaardigheden op te doen en na het behalen van hun diploma te kunnen doorstromen. “

Hij werkt er inmiddels bijna twintig jaar, sinds 1991, maar is nog ambitieus genoeg om in zijn eigen tijd een cursus logistiek supervisor bij Leeuwenborgh te volgen. Met dit diploma op zak kan hij in aanmerking komen voor een functie op hoger niveau. Peter Smeets, werkzaam op de Sheet Finishing bij papierproducent Sappi Maastricht BV, heeft een gezonde ambitie, die gevoed en deels ook gefaciliteerd wordt door de personeelsafdeling van zijn werkgever. “Vroeger kon je nog gepromoveerd worden als je maar lang genoeg hard werkte. Nu is het zo dat je ook de kans krijgt om de bij die hogere functie behorende vaardigheden in voldoende mate aan te leren, want die heb je in die hogere functie natuurlijk nodig.” Voor John Donners, verantwoordelijk voor trainingen en communicatie bij Sappi in Maastricht en Lanaken, geeft de ambitie van Peter Smeets en zijn tachtig collega’s die momenteel een erkende opleiding volgen, een goed gevoel. “Op de werkvloer hebben we per ploeg trainingsbegeleiders, die de cursisten begeleiden in de praktische uitvoering van wat bij Leeuwenborgh en Arcus aan kennis wordt opgedaan. Zowel het bedrijf als de werknemers zijn gebaat bij die extra opleiding, want er wordt steeds meer kwaliteit gevraagd, zowel qua product als van de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Als Sappi hebben we een aantal jaren geleden een opleidingsmatrix ingesteld. Die houdt in dat als je binnen de organisatie naar een hogere functie en een dito loongroep wilt, je ook het bijbehorende diploma moet halen. Zo waarborgen we de kennis en de kwaliteit van onze mensen. Momenteel is één op

Peter: “Ik heb onlangs al een andere functie gekregen. Daar had ik echter geen diploma voor nodig, want ik had al MBO-3 en dat was voor dat werk voldoende. Maar mijn gedachte bij de cursus is: stel er komt eens een gelegenheid op een andere functie in de logistieke sfeer, dan kom je daar nu niet voor in aanmerking. Vandaar die extra inspanning nu. Het diploma waar ik nu voor leer is vooral van belang als ik in de richting logistiek verder wil. Al krijg ik er ook meer inzicht door in mijn huidige werk.” ▲ Peter Smeets op zijn werkplek, tussen de rollen die hij verwerkt tot vellen voor drukwerk. de vijf productiemensen bij ons in opleiding, op mbo- of hbo-niveau.”

Kwaliteit

Kwaliteit is ‘leading’ in een business als die van Sappi (negen fabrieken verspreid over Europa), waar de concurrentie moordend is. Per jaar produceert Sappi Maastricht bijna 300.000 ton papier. Op de afdeling Sheet Finishing van Peter wordt van de gigantische rollen speciaal papier (“Nee, geen krantenpapier, alleen papier voor hoogwaardig drukwerk”) vellen gemaakt (gesneden), als de eindproducten die worden geleverd aan drukkerijen in de hele wereld. Peter Smeets: “Je moet dus iets kunnen wil je hogerop komen. Als je hier vroeger binnenkwam,

kon je beginnen als ‘borsteljongen’, voor lichte werkzaamheden. Deed je je werk goed, dan kon je doorstromen tot opzichter.Wat je toen zag, was dat mensen hun werk wel goed deden, maar dat ze op ander gebied, bijvoorbeeld in het leidinggeven, steken lieten vallen. Was jammer.” John Donners: “Dat kan nu niet meer. Als je erbovenuit steekt, kom je in aanmerking voor een hogere functie en verdere opleiding. Hard werken alleen is dan niet meer voldoende. Vandaar die opleidingsmatrix.”

Eigen tijd

De cursus gebeurt deels in zijn eigen tijd. Niet makkelijk in volcontinudienst. Maar als hij nachtdienst heeft en hij de volgende middag les heeft, mag hij wat eerder weg,”Anders is het niet te doen. De daaropvolgende dienst ben ik dan ook weer fit op mijn werk. Wel zo fijn van Sappi.”

Kennis en vaardigheden

In de Sheet Finishing staan meerdere machines, die elk verschillende kennis en vaardigheden vereisen. Dus ook verschillende opleidingsniveaus.

Sappi Maastricht BV Biesenweg 16 6211 AA Maastricht T 043-382 22 22 I www.sappi.com

BLOEMSIERKUNST ED HEUVELMANS Weltertuynstraat 80 6419 XD Welten-Heerlen Tel. 045 - 571 85 33 Fax 045 - 574 06 65 internet www.edheuvelmans.nl e-mail info@edheuvelmans.nl

BEZOEK BEZOEK NU NU OOK OOK ONZE ONZE GEHEEL GEHEEL VERNIEUWDE VERNIEUWDE SHOWROOM! SHOWROOM! BEZOEK NU OOK ONZE GEHEEL VERNIEUWDE SHOWROOM!

Ruimtelijke inrichting vraagt om breed denken

Meer info: vestiging Maastricht, tel. +31 (0)43 356 62 00 of info@maastricht.royalhaskoning.com www.werkenbijroyalhaskoning.com

CSU Schoonmaak Geusseltweg 45b 6225 XS Maastricht T: (043) 363 31 11 F: (043) 362 66 06 betrokken, enthousiaste medewerkers gezocht

E: schoonmaakzuid@csu.nl I: www.csuschoonmaak.nl

BEZOEK N


11

mBo- opleiDingen arcUs

Opleiding: Onderwijsassistent

De onDersTeUning geven Die noDig is aanwezig, maar ook als onderwijsassistent moet je goed voor de groep kunnen spreken. Omdat we op school veel presenteren, gaat dat me op stages gemakkelijk af. Toch werk ik het liefst in kleine groepjes met kinderen. In het speciaal onderwijs is dat ook gebruikelijk, omdat iedere leerling daar zijn eigen leerdoelen heeft. Binnenkort ga ik stage lopen op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ik weet nu nog niet precies hoe ik daar kan ondersteunen. Maar dat ga ik het komende half jaar leren. We krijgen workshops over thema’s zoals ADHD en autisme.”

Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig. Joyce Keulen vindt het leuk om die te geven. Na haar opleiding Onderwijsassistent wil ze graag aan de slag in het speciaal onderwijs. Net als haar moeder, die ook onderwijsassistente is. “Het liefst zou ik met gehandicapte kinderen werken, in kleine groepjes”, vertelt Joyce. “Zodat ik ieder kind de ondersteuning kan geven die nodig is.” Inspelen op leeftijd en kind Joyce zit in het derde leerjaar. Ze heeft net een half jaar stage gelopen op een gewone basisschool. “Een onderwijsassistent ondersteunt de leerkracht bij allerlei taken in de klas. Je zet bijvoorbeeld materialen klaar, begeleidt

bij het maken van knutselwerkjes of geeft kinderen apart uitleg als ze moeite hebben met taal of rekenen. Op het Arcus College leren we goed hoe je bij de belevingswereld van kinderen kunt aansluiten en hoe je kunt omgaan met verschillende leer-

lingen en vervelend gedrag. Vorig jaar hebben we themagerichte trainingen gehad over bijvoorbeeld de ontwikkeling van kinderen en de lesstof die een kind op een bepaalde leeftijd aankan. Tot nu toe heb ik nooit moeite gehad met een leerling. Het contact is heel positief en ze luisteren goed.”

Veel organiseren Vorig jaar heeft Joyce samen met haar klasgenoten onder andere de sportdag en kerstviering op het Arcus College georganiseerd. Want ook de organisatie van activiteiten is vaak een taak van de onderwijsassistent. “Met de kerstviering is geld ingezameld voor een goed doel”, vertelt Joyce enthousiast. “Ons groepje heeft bloempotjes met een mezenbol gemaakt en verkocht. Als onderwijsassistent moet je ook een beetje creatief zijn. Zelf vond ik het heel leuk om te doen. Alles bij elkaar hebben we behoorlijk wat geld opgehaald voor een weeshuis in Viëtnam. Super als je daar zelf aan hebt kunnen bijdragen!”

Duidelijk voor de klas In de klas komen de sterke punten van Joyce duidelijk naar voren. Ze kan goed presenteren en helder iets uitleggen. “Er is altijd een leraar

Wil jij net als Joyce helpen in de klas? Alles over deze opleiding kom je te weten tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, unit GDW. Of via: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Particuliere Beveiliging

De anDere kanT van jeUgDinricHTing HeT keerpUnT Als je je gedraagt, zie je normaalgesproken een jeugdinrichting niet van binnen. Tenzij je de opleiding tot Particulier Beveiliger volgt, zoals Bas Defesche. In het eerste leerjaar kreeg de hele klas een rondleiding in jeugdinrichting Het Keerpunt in Cadier en Keer. Want dit is een mogelijke werkplek. Een werkplek die, wat Bas betreft, een stuk interessanter is dan een winkelcentrum, bedrijven- of festivalterrein. Hij loopt al tien maanden met veel plezier stage bij Het Keerpunt: “Je weet nooit wat de dag brengt.” Overwicht “In het begin proberen sommige jongeren je uit”, heeft Bas ervaren. “Ze zien dat ik stagiair ben: ik heb één streep op mijn schouder. Als je met gedetineerden werkt, moet je sterk in je schoenen staan en niet teveel over jezelf loslaten. Nu de jongeren me kennen, gaat het prima. Ik ben ook nooit alleen met ze. Er loopt altijd een collega mee. Omdat je met z’n tweeën bent, heb je automatisch overwicht.” Protocollen en professionaliteit Bas heeft een aantal vaste taken bij Het Keerpunt, zoals rondes lopen en receptiewerkzaamheden: “We nemen telefoontjes aan, schrijven bezoekers en nieuwe pupillen in en controleren op metalen voorwerpen met behulp van een detectiepoortje. Ook visiteren we jongeren die op verlof zijn geweest

en voeren we regelmatig kamercontroles uit. Hebben ze spullen bij zich die niet toegestaan zijn, zoals drugs, sigaretten of geld? Soms is het een tijdje rustig en dan ineens gebeurt er weer van alles tegelijk.” Alarm = actie Als het alarm gaat, komen Bas en zijn collega’s meteen in actie: “Dan begint de adrenaline wel te stromen. Je moet zo snel mogelijk gaan kijken wat er aan de hand is. Bang ben ik gelukkig nooit geweest. Op school hebben we veel geoefend op lastige situaties die je als beveiliger kunt tegenkomen. Daardoor weet je hoe je moet reageren. Verder is het belangrijk dat je de protocollen afwerkt, professioneel en rustig blijft. Tot nu toe lukt dat vrij aardig.”

Ook zo’n spannende baan? Tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012 krijg je alle informatie over de opleiding. Adres: Klompstraat 30 in Heerlen. Meer op: www.arcuscollege.nl.


Leren in de praktijk: Wij gaan ervoor! Jij ook?

Op zoek naar een stage of BBL-opleiding bij een ondernemende zorgorganisatie? Dan is Radar de organisatie die je zoekt. Met meer dan 200 woonvormen en activiteitencentra in Zuid-Limburg. En ruim 1000 betrokken medewerkers, die dag in dag uit klaar staan voor meer dan 1900 cliënten met een verstandelijke beperking. Voor ons is iedere cliënt uniek met z’n eigen kwaliteiten en talenten. Daar houden we niet alleen rekening mee, maar die willen we juist versterken. Ieder vanuit zijn eigen kracht. Wil jij jouw kracht ook inzetten? Kijk dan voor meer informatie over de BBL-opleiding of stageplek op www.radar.org/organisatie/werken/bbl.

ondersteunt mensen met een beperking

Maasboulevard 1 | 6211 JW Maastricht | 043-350 73 50 | g.olischlager@radar.org | www.radar.org

Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar jou!

www.atriummc.nl

Cicero Zorggroep is een instelling voor verpleging en verzorging in de regio Zuid-Limburg

In augustus 2012 start Cicero Zorggroep weer met de

BBL-opleiding verzorgende IG Meer informatie?

iedere dag beter

Bezoek ons tijdens de open dag van het Arcus College op zaterdag 21 januari 2012.

Aanmelden voor de BBL-opleidingen doe je via www.zorgnetlimburg.nl

www.cicerozorggroep.nl


13

mBo- opleiDingen arcUs

Opleiding: Verzorgende IG

‘enTerTainer enTHoUsiasT in De oUDerenzorg’

21 janu ari a.s . .

open D

ag

10.00 15.00 u ur

Laura Hamers was teamleider van een animatieteam. Bijna vijf jaar lang zorgde ze voor entertainment op campings in Nederland en België en vakantieparken op Mallorca en Lanzarote. Van knutseluurtje tot thema-activiteit, van de organisatie van een mini-disco tot het neerzetten van een complete Grease-musical: ze heeft het allemaal gedaan. Met heel veel plezier. Die ervaring neemt ze mee naar de stages die ze nu als Verzorgende IG bij Meander loopt. “Het zou leuk zijn als ik er nog iets mee kan doen. Ik kan mensen iets aparts laten zien, iets dat ze van niemand anders zien.” Opnieuw naar Arcus Dat Laura het leuk vindt om met mensen bezig te zijn, is geen verrassing. Maar de zorg is wel iets heel anders dan entertainment. “Toen ik 22 was, werd ik té duur voor entertainmentwerk in het buitenland”, legt Laura uit. “Terug in Nederland ging ik als huishoudelijke hulp in de thuiszorg werken, bij Meander. Dat vond ik heel leuk, maar ik zag het mezelf niet mijn hele leven doen. Een vriendin van mij is verzorgende IG. Zij maakte me enthousiast voor haar vak. Na een interne sollicitatie bij Meander volg ik nu die opleiding bij het Arcus College.” Mooie oude dag Voor haar eerste stage gaat Laura naar Verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade. “Daar ga ik met dementerende ouderen werken”, vertelt ze enthousiast. “Een uitdaging waar ik heel veel zin in heb. Nee, ik ben niet bang dat ik het niet aankan. Ik ben er niet vies van als iemand overgeeft of de plas laat lopen. Dat kan ook niet, want

als Verzorgende IG heb je heel direct contact met mensen. Je wast ze, helpt bij het douchen, aankleden, eten en – heel belangrijk voor mensen die slecht ter been zijn - de toiletgang. Daarnaast mag je eenvoudige medische taken verrichten, zoals medicijnen toedienen, een katheter inbrengen of een insulinespuitje geven. Om de juiste zorg te kunnen bieden, werk je met zorgplannen en overleg je veel met collega’s, mantelzorgers en familieleden. Vindt een dochter het belangrijk dat haar moeder er op zondag netjes uitziet? Dan zorg je daar natuurlijk voor. Maar ik doe het vooral voor de ouderen zelf. Zij verdienen nog een mooi leven, ook al zitten ze in een verzorgings- of verpleeghuis. Daar wil ik voor helpen zorgen.” Als Verzorgende IG kun je ook veel betekenen voor mensen met een beperking. Meer weten? Bezoek op 21 januari 2012, de Open Dag, de unit GDW. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Topjaar Kappen

van goeD knippen naar BeTer kijken deur uitgaat. Gelukkig heb ik dat nog nooit meegemaakt.”

Eigenlijk kan ze al best goed knippen, vindt Stephanie Hoesen zelf. Ze heeft dan ook al een opleiding tot Allround Kapster achter de rug. Bovendien draait ze op haar stageadres – Niki’s Hair in Bleijerheijde – vanaf het eerste jaar volledig mee. Toch leren Stephanie en klasgenote Angelina Schuurman heel veel tijdens het Topjaar Kappen, de verlenging van niveau 3. Angelina: “Dit jaar maakt de opleiding helemaal af.” Wat wilt u niet? “Je leert vooral beter kijken naar de persoonlijkheden van klanten en daar

rekening mee houden”, legt Stephanie uit. “Dat betekent ook goed luisteren en meer durven. Normaal vraag je:

wat wilt u? Nu vraag ik bijvoorbeeld ook: wat wilt u niet? Ik kan er niet mee leven als iemand ontevreden de

Mooi tot in de haarpuntjes Stephanie houdt ervan om mensen mooi te maken. Bij thuisklanten doet ze vaak ook de make-up. “Daarom vind ik het heel fijn dat ook visagie (met erkend ANBOS-diploma) en nagelstyling in het Topjaar aan bod komen. Verder leer je méér kleuren gebruiken en krijg je algemene ondernemers vaardigheden (AOV), die je nodig hebt als je voor jezelf wilt beginnen.” Voor Stephanie, moeder van twee kindjes, is dat voorlopig nog niet aan de orde. Wat ze wel graag wil leren, is kritisch naar zichzelf kijken. “Vaak knip ik een kapsel nu in drie keer, terwijl het in één keer kan als ik van tevoren bedenk wat ik precies ga doen. Mijn vooruitgang in het Topjaar is dat ik meer schematisch –volgens een stappenplan - ben gaan werken. En mijn styling is verbeterd, de afwerking. Ik heb het vak nu nog beter in de vingers.” Kappen is veel meer dan knippen. Neem een kijkje in onze salon aan de Klompstraat (unit GDW), tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012. Meer info: www.arcuscollege.nl.


mBo- opleiDingen arcUs

14

Opleiding: Interieuradviseur Opleiding: Signspecialist

een vrolijkere BasisscHool Basisschool De Lemborgh heeft een kleine metamorfose ondergaan. De ramen en deuren zijn beplakt met ondoorzichtige folie in fris geel, rood en blauw, hier en daar met het logo van de school. Een klus die geklaard is onder leiding van Lilian Matthey en klasgenote Simone Wittersveen, eerstejaars van de Arcusopleiding tot Signspecialist. Precies plakwerk Lilian heeft hiervoor de opleiding tot Allround Signmaker gevolgd. Ze heeft al aardig wat ervaring met het beplakken van objecten. Vandaar dat ze haar klasgenoten bij deze opdracht een beetje moet helpen en aansturen. “Muren, deuren, auto’s: vrijwel alles kun je van een folie voorzien en zo helemaal een ander uiterlijk geven. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt best veel techniek en handigheid bij kijken. Je moet heel precies kunnen werken. In dit geval heeft de basisschool ons opdracht gegeven om de ramen zó te beplakken dat de leerlingen niet naar buiten kunnen kijken, maar er nog wel voldoende lichtinval in de klas is.” Het hele traject, van offerte tot uitvoering Samen met Simone is Lilian naar de directrice van de school geweest om de wensen door te spreken. “Goed luisteren naar wat de klant wil, is heel belangrijk. Daarna ga je creatief aan

de slag. Wat ik erg leuk vind, is dat ik het hele traject beheers: van het maken van een ontwerp op de computer tot en met de uitvoering op locatie. Dat kan het aanbrengen van een folie met reclametekst zijn, maar ook het maken van autobelettering, een banner, billboard of lichtreclame. Tijdens de opleiding Signspecialist leren we bovendien alles wat je nodig hebt om een eigen bedrijf te beginnen, zoals leiding geven en offertes maken.” Lilian en haar klasgenoten hebben zelf de benodigde hoeveelheid folie en totaalprijs berekend voor de basisschool. “Als je nu langs de school rijdt, zie je een veel vrolijker gebouw. Directrice en leerkrachten vinden het helemaal geweldig. Ja, dat is wel erg leuk om te horen.” Ook de opleiding tot Signmaker en Allround Signmaker volg je bij Arcus! Kom naar de Open Dag op 21 januari 2012 voor meer informatie: DaCapo College Sittard. Of check: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Technisch Middenkader Engineer Werktuigbouwkunde

sTageprojecT solarkarT

21 janu ari a.s . .

open D ag 10. 00 - 15 .00 uu r

over metalen en metaalbewerking: draaien, frezen en lassen. “Maar ook het maken van natuurkundige berekeningen en 3D-tekeningen op de computer (CAD) hoort bij Werktuigbouwkunde, net als hydrauliek en pneumatiek (aandrijving met water- en luchtdruk). In die twee richtingen kun je je in het laatste jaar specialiseren. Zelf ga ik kiezen voor de specialisatie Fijnmechanica. Je leert dan tot op de duizendste nauwkeurig onderdelen maken. Dat sluit perfect aan bij de hbo-richting die ik hierna wil gaan doen: vliegtuigtechniek.”

In het eerste jaar van de opleiding tot Technisch Middenkader Engineer krijg je elektrotechniek, installatietechniek en werktuigbouwkunde. Daarna kies je voor één van deze drie richtingen. Maar dan heb je wel mooi een brede basis. Handig als je bijvoorbeeld een solarkart moet bouwen: een elektrokart die gedeeltelijk rijdt op zonne-energie. Derdejaars Alex Geilen heeft gekozen voor de afstudeerrichting Werktuigbouwkunde. De solarkart is zijn stageproject. “Samen met leerlingen van andere technische opleidingen ga ik een woestijnbuggy met benzinemotor ombouwen tot een zo zuinig mogelij-

ke solarkart”, vertelt Alex vol enthousiasme. “Met die kart moeten we in maart 2012 racen tegen de solarkarts van andere scholen. Je krijgt punten

voor het ontwerp, de race en de presentatie. Vorig jaar is Arcus tweede geworden door een slechte presentatie. Dat gaan we dit jaar beter doen. Leerlingen van de KTM-opleiding Evenementenorganisatie gaan ons helpen met de PR en marketing.” Van fijnmechanica naar vliegtuigtechniek Tijdens zijn opleiding leert Alex alles

Slimme solarkart Maar eerst is er nog de uitdaging van het Solarkart-project. Alex is al bezig met een plan van aanpak. “Daarna kunnen we gaan ontwerpen en bouwen. Er moeten bijvoorbeeld vakken gemaakt worden waarop de accu’s komen te liggen. Wat voor staal is daarvoor nodig? Hoe maken we de buizenconstructie? Dat soort vragen zullen op mijn bordje komen, net als het draai- en freeswerk dat nodig is om ervoor te zorgen dat de accu’s goed passen. Typisch fijnmechanica. Op school zijn we gewend aan ‘integrale praktijkopdrachten’ waarin je zelf, met je team of via internet zoekt naar (creatieve) oplossingen. Die ervaring komt zeker van pas.” Spreekt werken met metaal jou ook aan? Kom dan naar de Open Dag van het Arcus College, op 21 januari 2012, unit Techniek. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.


mBo- opleiDingen arcUs 15

Opleiding:Procesoperator servicemonteurC installatieOpleiding:

grenzen verleggen in gUaTemala

Guatemala is heel anders dan Nederland. Veel vriendelijker, heeft Michael Vergossen ervaren. Omdat zijn oom er woont, ging hij er al eens op vakantie. Een onvergetelijke ervaring. En dus regelt Michael een stageplek bij farmaceutica-multinational Bayer in Guatemalastad. In de procestechniek, want hij volgt de opleiding tot Operator C. Ook die stage gaat anders dan hij in Nederland gewend is. Michael mag helpen bij het opbouwen van een nieuwe productieunit en het optimaliseren van het proces dat daarin plaatsvindt. Optimaal droogproces Een pittige klus voor een mbo-leerling, maar het gaat hem goed af. “Een deel van de installatie uit een Braziliaanse fabriek is overgebracht naar Guatemala”, vertelt Michael. “Met die machines gaan ze een grondstof voor medicijnen maken. Belangrijk onderdeel van het productieproces is het drogen van de grondstof. Dat proces wilden ze versnellen: van ruim twee uur naar vijfenveertig minuten. Dan kom je natuurlijk allerlei problemen tegen. Grotendeels in mijn eentje heb ik de ene na de

techniek is belangrijk, maar ook dat je ergens terecht komt waar proces en product je aanspreken.”

Terug naar Guatemala Michael leerde zijn huidige vrouw in Guatemala kennen. Hij is net vader geworden van een dochtertje. Na zijn afstuderen ging hij terug naar Guatemala. Hij werkte enkele maanden als accountant in het hoofdkantoor van Esso en is sinds kort weer op zoek naar een baan in de procestechniek. “Ik heb een sollicitatie bij Colgate lopen. Je ziet, met mijn opleiding kun je alle kanten op.”

andere parameter aangepast om te kijken wat het beste werkt. Het was echt zoeken naar een oplossing. Maar uiteindelijk is het wel gelukt.” Michael zoekt graag de uitdaging in zijn werk. “Vandaar dat ik chemische processen interessanter vind dan mechanische. Vaak zie je niets van het echte chemische proces, het vindt plaats in vaten en buizen. Je moet het leuk vinden om je daarin te verdiepen. Want als je het proces niet begrijpt, kun je het ook niet aansturen en optimaliseren. Passie voor

De procestechniek is heel breed en minstens zo dynamisch. Meer weten? Kom naar de Open Dag van Arcus Techniek op 21 januari 2012. Of kijk op: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Artiest Popmuziek

goeD voorBereiD naar THe voice Sinds Sjoerd Post bij Arcus de opleiding tot Artiest Popmuziek volgt, weet hij wat hij wil: muziek maken en mensen blij maken met muziek. Sjoerd zingt, speelt (bas)gitaar en mandoline. Met zijn band timmert hij hard aan de weg: “Ieder weekend een optreden en honderd euro per man verdienen: dat zou al perfect zijn”. Nu dan. Want op termijn hoopt Sjoerd te kunnen leven van de muziek. “Over een paar jaar – als ik alle technieken onder de knie heb – wil ik mezelf laten zien in een programma als The Voice of Holland. Als één platenmaatschappij het goed vindt, ben ik al heel tevreden. Maar een eigen zangstudio zou ook té gek zijn…”

Mocht Sjoerd doorbreken, dan wil hij het liefst verder met zijn eigen band: Fin de siècle. Aparte naam. “We vonden het passen bij de akoestische muziek die we maken”, legt de artiest in wording uit. “Maar het idee is ook dat dit voor ons drieën het eind is van een ‘eeuw’ zoeken naar wat werkt en het begin van iets nieuws. Bijzonder aan onze band is dat we vaak driestemmig zingen. Meestal neem ik de tweede stem voor mijn rekening, maar ik zing ook wel eens de lead. Wat mensen heel leuk vinden, is het geluid van de mandoline. Een vergeten instrument in de popmuziek.” Tijdens de opleiding leert Sjoerd hoe en met welk effect hij bepaalde zangtechnieken kan toepassen. Ook doet hij veel ervaring op met optredens. “Eens per jaar regelt de school een tour langs alle grote poppodia in Limburg voor ons. De leraren bepalen

dan met wie en wat je speelt. Mijn blikveld en repertoire zijn een stuk breder geworden. Vroeger luisterde ik alleen naar underground muziek. Dat ik nu in een coverband zit, zegt al genoeg. We spelen een mix van liedjes die we zelf tof vinden en nummers die het publiek aanspreken, zoals Top 40-hits. Daarnaast schrijven we ook eigen liedjes. Maar waar we vooral hard aan werken, is naamsbekendheid. We proberen op zoveel mogelijk plekken te spelen. Er is al een café waar we elke zondag mogen optreden. De eerste keer hadden we maar acht nummers ingestudeerd. Die hele set hebben we vier keer gespeeld, zo enthousiast was het publiek.” Heb jij ook talent dat gezien mag worden? Ontdek de uitdagende studies van Kunst Theater en Media tijdens de Open Dag op 21 januari 2012, unit Horeca en Toerisme. Meer info: www.arcuscollege.nl.

Opleiding: Mediavormgeving

plezier in DigiTaal Design Tijdens een eerdere creatieve opleiding kon Guido van de Riet zijn draai niet vinden. “Ik ben niet zo van het tekenen en schilderen”, vertelt hij. “Mijn belangstelling gaat uit naar digitaal ontwerpen. Photoshoppen was altijd al een hobby van me.” Sinds Guido bij het Arcus College de opleiding Mediavormgeving volgt, gaat hij fluitend naar school. “Dit doe ik met plezier. Het is geweldig als je van je hobby je beroep kunt maken.” Coverontwerp voor een sportblad Guido leert ontwerpen achter de computer. “We maken van alles: logo’s, briefpapier, etiketten, posters. De leukste praktijkopdracht tot nu toe vond ik het ontwerpen van een cover en dubbele pagina voor een tijdschrift, een sportblad. Eerst hebben we een lettertype gekozen, daarna zijn we op zoek gegaan naar bijpassende beelden. We hebben geleerd waarop je dan moet letten. Hoe je zorgt voor een overzichtelijke tekstverdeling, goede leesbaarheid en hoe je bijvoorbeeld een titel kunt laten opvallen. Het is belangrijk dat

de boodschap overkomt, daar wil je op een creatieve manier voor zorgen. En dat is heel interessant en ontzettend leuk om te doen.” Grafische programma’s Tijdens de opleiding leer je omgaan met de drie meest gebruikte grafische programma’s: Photoshop, Illustrator en InDesign. “Daar werken grafische vormgevers over de hele wereld mee”, weet Guido. “Met die programma’s kun je heel mooie dingen maken, méér nog dan je met de hand kunt. Soms teken ik iets eerst op papier en bewerk ik het daarna op de computer. We hebben

vakken als kalligrafie en communicatief tekenen. Het leuke van de computer is dat je effecten kunt toevoegen. Dat leer je beetje bij beetje. Het lijkt me fantastisch om na mijn opleiding bij een reclamebureau te werken en allerlei ontwerpen te maken.”

Wil jij ook creatief zijn op de computer? Kom dan kijken bij Mediavormgeving, tijdens de Open Dag van het Arcus College op 21 januari 2012, locatie: DaCapo College Sittard. Meer info op: www.arcuscollege.nl.


www.vindiqoffice.com

18.000 kantoor-, schoolen hobby-artikelen G EEN VER ZENDKOSTEN STUK SPR IJZEN SNELLE LE VER ING G ROEN EN DUUR Z A A M

5st a r

e r k! Ei g e n m it! k w a li t e Hoo g in p r ij s! L aag in

Bespaar tot wel 25% op uw kantoor-, school- en hobby-artikel aankopen! Bent u nog geen klant van VindiQ Office? Profiteer dan gelijk van de scherpe prijzen van VindiQ Office. Uw voordeel kan oplopen tot wel 25%. Als nieuwe klant van VindiQ Office ontvangt u een éénmalige extra korting van 10%, te gebruiken bij uw éérste bestelling. Deze extra korting wordt direct verrekend op uw factuur door gebruik te maken van couponcode: ROC Wie is VindiQ Office? VindiQ Office levert ruim 18.000 kantoor-, school- en hobby-artikelen aan particulier en bedrijf in heel Nederland en België. Ons assortiment bestaat uit alle bekende merken en ons eigen huismerk 5Star. Nieuw! Ook voor al uw drukwerk kunnen wij voor u een bijzonder scherpe offerte maken. Indien u de door u gebruikte documenten en aantallen doorgeeft zorgen wij ervoor dat de offerte in uw bezit komt. De kenmerken van VindiQ Office: SCHERPE PRIJZEN:

Budgetprijzen en super kwaliteit! Uw voordeel kan oplopen tot wel 25%!! Vooral eigen merk 5Star is scherp geprijsd.

UITGEBREID ASSORTIMENT:

Keuze uit ruim 18.000 kantoor-, school- en hobby-artikelen, veelal per stuk bestelbaar! Direct uit voorraad leverbaar.

MILIEU BEWUST:

Speciaal voor milieubewuste klanten hebben wij de catalogus “Het groene kantoor”, met daarin een breed aanbod milieuvriendelijke kantoor- en schoolartikelen.

SNELLE LEVERING OP LOCATIE:

De volgende werkdag geleverd indien maandag t/m donderdag voor 15.00 uur en vrijdag voor 14.00 uur besteld. Wij rekenen géén verzendkosten.

BETALING:

Minimum orderbedrag € 50,00 (excl. BTW); Administratiekosten € 2,50; Bestelling vanaf € 100,00 (excl. BTW) géén administratiekosten. Particulieren betalen uitsluitend via Ideal. Bedrijven kunnen betalen via Ideal en op rekening (na toestemming VindiQ Office).

office w w w. v i n d i q o f f i c e . c o m

Ga voor meer informatie naar WWW.VINDIQOFFICE.COM Couponcode: ROC

Arcus MBO krant januari 2012  

De Arcus MBO Krant is de studie informatiekrant van het Arcus College. De krant belicht het actuele opleidingsaanbod. De redactie richt zich...

Arcus MBO krant januari 2012  

De Arcus MBO Krant is de studie informatiekrant van het Arcus College. De krant belicht het actuele opleidingsaanbod. De redactie richt zich...

Advertisement