Page 1

Romania, pe locul trei in UE ca rata de crestere a Produsului Intern Brut


13 - 19 mai 2013

Premierul Victor Ponta a declarat ca Romania se afla pe locul trei in UE, dupa Letonia si Lituania, avand o crestere a PIB in trim. I 2013 cu 2,1% mai mare fata de cel din anul 2012.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca va participa la Consiliul European din 22 mai, reuniune ce va avea pe agenda probleme de energie sau de evaziune fiscala din Europa.

Premierul Victor Ponta a participat la conferinta de lansare a Pactului pentru Energie, afirmand ca acesta constituie coloana vertebrala a strategiei energetice a Romaniei.

Vicepremierul Liviu Dragnea a convenit cu presedintele Comitetului Regiunilor cu privire la organizarea mai multor dezbateri in Romania referitoare la regionalizare.

Corpul de control al primului-ministru va sesiza DNA in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control la Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul pentru Societatea Informationala.


13 - 19 mai 2013

Premierul Victor Ponta a declarat ca Romania se afla pe locul trei in Uniunea Europeana, dupa Letonia si Lituania, avand o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul I 2013 cu 2,1% mai mare fata de acelasi trimestru din anul 2012. „Cifrele nu tin neaparat de cald, insa a venit estimarea pe primul trimestru. Avem o crestere de 2,1% fata de trimestrul intai in care nu era guvernarea USL. Suntem in UE pe locul trei, dupa Letonia si Lituania, ca rata de crestere si important este ca aceste cifre sa se simta si in locurile de munca si in investitii”, a spus primul-ministru, la inceputul sedintei de Guvern. Victor Ponta a apreciat ca sectoarele agriculturii si energiei sunt cele care pot genera cu precadere in Romania investitii si locuri de munca. De asemenea, premierul a adaugat ca Romania ar trebui sa aiba puncte de vedere mai bine conturate la nivel european in ce priveste politicile energetice. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a apreciat ca aceasta crestere economica este si rezultatul masurilor luate de Guvern si a adaugat ca ea trebuie sa se reflecte in crearea de locuri de munca in sectorul privat si cresterea veniturilor la buget. „Cea mai importanta masura este reducerea deficitului bugetar. A reduce deficitul bugetar intr-un an electoral (...) de la 5,7% la 2,9% e o performanta rar intalnita in orice economie si care da incredere investitorilor”, a sustinut el. Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% in termeni reali in trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, PIB a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.


13 - 19 mai 2013

Premierul Victor Ponta a afirmat ca va participa la Consiliul European din 22 mai, in baza mandatului pe care i-l va acorda seful statului, precizand ca nu este „un cadou”, ci o responsabilitate sa te ocupi de problemele de energie sau de evaziune fiscala, teme care se afla pe agenda reuniunii de la Bruxelles. „Voi participa miercuri, pe 22 mai, conform deciziei Curtii Constitutionale (...) In general nu cred ca este un cadou sa te ocupi de problemele de energie sau de evaziune fiscala. Nu se poate vorbi de un cadou. E vorba despre o responsabilitate. Conform deciziei CCR de anul trecut, aveam si puteam sa cer acest mandat, l-am cerut presedintelui si in mod formal am avut o discutie cu domnia sa si m-a informat ca este de acord, motiv pentru care consilierul prezidential dl Manoiu, impreuna cu reprezentantii Guvernului, lucreaza la un mandat pentru ca se vor pune cateva probleme foarte importante la Consiliul European”, a sustinut premierul Victor Ponta.


13 - 19 mai 2013

Premierul Victor Ponta a participat la conferinta de lansare a Pactului pentru Energie, la Academia Romania, afirmand ca acesta constituie coloana vertebrala a strategiei energetice a Romaniei. „Toate cele opt obiective asumate sunt obiective corect definite, obiective pe care Guvernul le considera extrem de necesare si utile. Acest pact nu poate constitui o strategie in sens larg, dar in mod sigur constituie coloana vertebrala a strategiei energetice a Romaniei”, a spus primul-ministru. Premierul Victor Ponta a declarat ca isi doreste ca „Romania sa fie prezenta la masa discutiilor nu doar ca un simplu spectator si executant al politicilor europene, ci ca un actor dinamic, implicat, cu idei importante, cu o experienta importanta si cu foarte mult curaj, mai mult curaj decat au multe tari europene. E un obiectiv ambitios, in care eu o sa cred cu adevarat”. Victor Ponta a anuntat ca va folosi ideile enuntate in cadrul acestui pact in mandatul pe care delegatia Romaniei il va avea la Consiliul European. „Imi doresc, si aici sper sa nu fiu prea ambitios, imi doresc ca Romania, intr-adevar, in primul rand in cadrul UE, dar si in cadru regional, sa isi foloseasca cu adevarat acest potential si aceste atuuri pe care pana acum nu le-a folosit. De fiecare data, pur si simplu am aplicat decizii la care nu am participat, pur si simplu am preluat mimetic sisteme care nu erau neaparat favorabile dezvoltarii Romaniei. Pur si simplu nu am avut curaj sa ne consideram o tara care poate fi importanta in regiune pe piata energiei”, a spus Victor Ponta.


13 - 19 mai 2013

Premierul Victor Ponta a participat la instalarea in functii a noilor procurori sefi ai Romaniei, carora le-a spus ca nu au datorie la nimeni si ca trebuie sa aplice legea indiferent despre cine e vorba. Totodata, premierul a spus ca procurorii trebuie sa ramana magistrati si si-a exprimat convingerea ca lucrurile din trecut se vor schimba.

„Nu aveti datorie la nimeni, nici la cel care v-a propus, nici la cine v-a numit. Sa nu va uitati mult la televizor, sa va tineti de dosare. Am incredere ca veti aplica legea indiferent de cine este cel vizat si nu o sa ma auziti vreodata, sper, vorbind de dosare politice. Atat timp cat sunt prim-ministru, orice modificare a statutului procurorilor se va face in intarirea statutului magistratilor. Cred ca nu doar procurorii trebuie sa ramana magistrati, cred ca trebuie sa lamurim ideea de autoritate a ministrului Justitiei. Cred ca autoritatea lui a ramas o fictiune”, a declarat Victor Ponta. De asemenea, premierul a facut referire si la evenimentele din vara trecuta, afirmand ca nu mai doreste ca astfel de momente sa se repete. „Cred ca rolul Parchetului este de a-i sanctiona pe cei vinovati, de a aplica legea si de a nu ne intoarce niciodata in istorie. Eu nu vreau sa mai vad asa cum am vazut anul trecut, scene din anii `50, cu procurori din vacanta care cerceteaza oameni de la tara. Cred ca aveti foarte multi oameni care au incalcat legea si care trebuie sa raspunda si sunt absolut convins ca o veti face in continuare”, a declarat Victor Ponta. Premierul a dat asigurari si in privinta bugetelor, ca „Guvernul va face tot ceea ce poate face” pentru a asigura banii necesari.


13 - 19 mai 2013

Guvernul Ponta este mai bun decat precedentele doua guverne - Boc si Ungureanu -, sunt de parere cei mai multi dintre cei care au raspuns unui sondaj online realizat de Ziare.com, la un an de guvernare USL.

Potrivit sondajului, 45,22 % dintre respondenti sunt de parere ca actualul guvern este mai bun decat celelalte doua, formate in mare parte din membri ai PDL, in timp ce 36,75 % dintre cei care au raspuns sondajului cred ca actualul guvern este mai slab, la bilantul primului an de guvernare. Nu in ultimul rand, 16,85 % dintre respondenti apreciaza ca activitatea Guvernului Ponta este asemanatoarea celorlalte doua guverne, astfel ca acesta nu este nici mai bun si nici mai slab, ci la fel. Sondajul s-a desfasurat in perioada 7-12 mai, iar la el au raspuns 9.190 de persoane.


13 - 19 mai 2013

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al dezvoltarii regionale si administratiei publice, a convenit cu presedintele Comitetului Regiunilor (CoR), Ramon Luis Valcarcel Siso, cu privire la organizarea mai multor dezbateri in Romania referitoare la regionalizare si la realizarea unui parteneriat solid intre Ministerul Dezvoltarii si CoR. „Am discutat in principal despre o colaborare stransa intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Comitetul Regiunilor in ceea ce priveste procesul de regionalizare si descentralizare din Romania. Sunt extrem de multumit dupa aceasta intalnire. Domnul presedinte a fost de acord sa organizam cateva dezbateri importante in Romania si sa realizam un parteneriat solid intre ministerul nostru si CoR, unde este cea mai multa expertiza in ceea ce priveste regionalizarea. Romania este o tara care intentioneaza sa infiinteze regiuni in acest an, iar regiunile din Europa sunt reunite in CoR, deci este institutia cea mai importanta din punctul nostru de vedere pentru a ne acorda suport si expertiza pentru procesul nostru de regionalizare”, a declarat Liviu Dragnea, in cadrul intrevederii pe care a avut-o la Bruxelles. Ramon Luis Valcarcel Siso a spus ca este foarte important sa se asigure regiunilor atat competente, cat si fonduri. Potrivit presedintelui CoR, vor fi organizate mai multe dezbateri, pana in septembrie, privind regionalizarea in Romania, inclusiv o reuniune importanta in septembrie. „Regionalizarea inseamna efecte pozitive pentru cetateni si CoR este angajat sa obtina aceste efecte si in Romania (...) Istoria UE este istoria unei mari oportunitati, a solidaritatii si a subsidiaritatii. Fondurile UE pot ajuta la reducerea diferentelor dintre regiunile din Romania, dar si intre toate regiunile din Europa”, a spus Valcarel.


13 - 19 mai 2013

Romania isi doreste sa valorifice experienta Spaniei in utilizarea fondurilor europene in domenii prioritare precum agricultura, energia, dezvoltarea regionala, protectia mediului, a declarat ministrul de Externe Titus Corlatean, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau de la Madrid, Jose Manuel Garcia Margallo, aflat in vizita la Bucuresti. „Ne propunem sa valorificam experienta de succes a Spaniei si expertiza in utilizarea fondurilor europene in domenii prioritare precum agricultura, infrastructura, energia, dezvoltarea regionala, protectia mediului', a afirmat Titus Corlatean. Ministrul a aratat ca Bucurestiul si Madridul coopereaza in domenii sectoriale, precum agricultura, energia, industria, dezvoltarea regionala, infrastructura, turismul si, de o maniera mai larga europeana, in domeniul Justitie, Afaceri Interne. Totodata, el a subliniat ca Romania cauta modalitati pentru atragerea de investitii spaniole. „In ceea ce priveste cooperarea economica si comerciala bilaterala, pentru ambele state am transmis interlocutorului ca prezenta investitionala spaniola in Romania este foarte apreciata la Bucuresti si dorim sa identificam modalitati pentru o crestere a nivelului de investitii spaniole in Romania. Dorim sa transmitem un mesaj de incurajare pentru ca oamenii de afaceri spanioli si romani sa fie extrem de dinamici in contactele lor privind proiectele pe care doresc sa le puna in practica�, a spus seful diplomatiei romane. Ministrul a subliniat ca romanii reprezinta prima comunitate straina ca numar de cotizanti la asigurarile sociale din Spania. Totodata, ministrul roman a relatat ca a discutat cu omologul sau spaniol despre liberalizarea fortei de munca pentru cetatenii romani dupa 1 ianuarie 2014, in conformitate cu prevederile Tratatului UE, iar oficialul de la Madrid i-a confirmat ca aceasta liberalizare se va produce.


13 - 19 mai 2013

Corpul de control al primului-ministru va sesiza DNA in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control la Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul pentru Societatea Informationala in vederea valorificarii constatarilor si concluziilor mentionate in Raportul de control in legatura cu inchirierea de licente educationale. „Fapta ministrului Educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, si a ministrului Comunicatiilor si societatii informationale, domnul Valerian Vreme, de a semna si promova spre aprobare <<Nota privind licentele pentru produsele Microsoft utilizate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in scoli>> (...) avand drept consecinta incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, angajament legal in baza caruia Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a efectuat plati in suma totala de 8.825.673,50 euro, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 289 Cod penal”, se arata in raportul Corpului de control. De asemenea, releva documentul, Daniel Funeriu si-a exercitat „defectuos atributiile de serviciu”, comandand Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin mai multe adrese pe care si le-a asumat prin semnare, inchirierea a 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, destinate unitatilor de invatamant, necesarul de licente fiind stabilit in mod defectuos. Conform raportului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale s-a obligat sa plateasca pretul aferent celor 179.259 de licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente necesare, producand astfel bugetului de stat o paguba de 5,4 milioane de euro.


13 - 19 mai 2013

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a efectuat o vizita in China, unde s-a intalnit cu ministrul adjunct al Comertului, Zhong Shan, coordonatorul proiectelor de investitii in energie si cu reprezentanti ai conducerii companiilor din industria energetica Sinohydro, Gezhouba si Huadian. In cadrul intalnirilor avute, ministrul Nita a prezentat proiectele de interes pentru Romania, exprimandu-si increderea ca sprijinul Guvernului chinez poate contribui la dezvoltarea unor parteneriate de succes in domeniul energetic. Intalnirile ministrului delegat din China s-au concentrat asupra aspectelor logistice ale potentialelor parteneriate dintre companiile de profil din ambele tari, in vederea realizarii proiectelor energetice prioritare pentru Romania. Cele trei companii si-au exprimat intentia de a intra pe piata din Romania, in perioada urmatoare avand loc discutii la nivel de experti pentru identificarea solutiilor adecvate pentru structurarea si finantarea proiectelor vizate. ,,Proiectele vizate - Tarnita Lapustesti, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, modernizarea termocentralelor, reprezinta elemente cheie pentru sistemul energetic national. Trebuie sa gandim pe termen lung, principalele obiective ale Romaniei fiind reprezentate de echilibrarea sistemului, asigurarea securitatii energetice si dezvoltarea de proiecte care sa genereze oportunitati pentru noi locuri de munca. Mizam pe atractivitatea acestor proiecte pentru care companiile chineze si-au exprimat deja interesul. Seriozitatea, detaliile tehnice si angajamentul nostru fata de proiecte cred ca sunt factori determinanti pentru ca investitorii sa vina in Romania. Avem toate aceste elemente si sunt convins ca vor veni si rezultateleâ&#x20AC;?, a declarat Constantin Nita.


13 - 19 mai 2013

Potrivit lui Catalin Ivan, purtator de cuvant al PSD si lider al delegatiei PSD din Parlamentul European, faptul ca premierul Victor Ponta va reprezenta Romania la viitorul Consiliu European este o victorie a USL si a romanilor care au votat la referendum, cat si o noua dovada ca Traian Basescu s-a transformat intr-un „presedinte-spectator”. „Faptul ca premierul Victor Ponta va reprezenta Romania la viitorul Consiliu European este, inainte de toate, o victorie a romanilor care i-au transmis lui Traian Basescu la referendum ca nu vor sa-i mai reprezinte. Este, totodata, o victorie a USL, care a reusit sa-l constranga pe Traian Basescu sa actioneze strict in limitele atributiilor conferite de functia de presedinte. Prezenta lui Victor Ponta la Consiliu este inca o dovada a faptului ca Traian Basescu s-a transformatintr-un «presedinte-spectator». Nu in ultimul rand, aceasta decizie este o confirmare a aprecierii tot mai mari de care se bucura Victor Ponta in Europa, in urma rezultatelor din tara si a numeroaselor vizite oficiale externe pe care le-a efectuat”, a sustinut purtatorul de cuvant al PSD. Catalin Ivan a subliniat ca prezenta premierului Victor Ponta la urmatorul Consiliu European reprezinta o stare de normalitate. „In fond, este ajungerea intr-o stare de normalitate. Toate statele membre – cu exceptia Frantei si a Ciprului – sunt reprezentate de conducatorii Guvernelor la Consiliul European. La urmatoarea astfel de intrunire se va discuta in primul rand despre energie, iar deciziile care se pot lua tin strict de activitatea Guvernului, nu de cea a Presedintiei”, a mai afirmat europarlamentarul Catalin Ivan.


13 - 19 mai 2013

Victor Bostinaru: Finalizarea negocierilor privind Fondul de Coeziune aduce beneficii directe cetatenilor europeni Victor Bostinaru, membru al Comisiei REGI si raportor pentru Fondul de Coeziune, a salutat rezultatul negocierilor dintre Comisia Europeana si Consiliu asupra noilor reglementari pentru acest fond. Conform eurodeputatului, negocierile au avut cel mai bun rezultat posibil, fapt care se traduce prin beneficii mai mari pentru statele membre si mai ales pentru Romania. „Am reusit sa orientam Fondul de Coeziune mai mult spre protectia mediului si, ceea ce este cel mai important, cetatenii nostri se vor bucura de beneficiile directe ale Fondului de Coeziune prin reducerea facturilor la energie sau sprijinul pentru economie si mediu”, a afirmat Victor Bostinaru. Corina Cretu: Participarea premierului Victor Ponta la Consiliul European un semn de normalitate politica si constitutionala Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a declarat ca decizia Presedintelui de a-l mandata pe premierul Victor Ponta sa participe la lucrarile Consiliului European din 22 mai este un semn de normalitate si de recunoastere a unei realitati constitutionale, intrucat Guvernul formuleaza si aplica politicile publice, inclusiv in ceea ce priveste politicile europene. „Prezenta premierului la Consiliul European este cu atat mai justificata cu cat asigurarea independentei energetice, inclusiv prin dezvoltarea energiilor verzi, se afla in centrul actiunii guvernamentale", a precizat Corina Cretu. Minodora Cliveti: Drepturile pacientilor si mobilitatea profesionala in sanatate reprezinta o mare problema la nivelul UE Minodora Cliveti a organizat la Bruxelles, avand colaborarea colegei sale din Parlamentul European Nessa Childers, din Irlanda, o dezbatere cu subiectul „Drepturile pacientilor si mobilitatea profesionala in sanatate la nivelul Uniunii Europene”. „Dezbaterea, o premiera in domeniu, isi propune sa analizeze respectarea drepturilor pacientilor, asigurarea cadrului optim pentru ingrijirea medicala a acestora in contextul mobilitatii, dar si gasirea de solutii europene pentru problemele din domeniu, precum si de aplicare imediata a experientelor pozitive ori a celor identificate, dar care sunt blocate de birocratie”, a declarat Minodora Cliveti.


13 - 19 mai 2013

Newsletter PSD 13 - 19 mai 2013  

Newsletter PSD 13 - 19 mai 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you