Page 1

Victor Ponta: Cresterea economica a Romaniei, mai mare decat cea prognozata in acordul cu FMI


12 - 18 august 2013

Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat cea prognozata in acordul cu FMI, ca urmare a masurilor economice pe care Guvernul USL le-a intreprins.

Un numar de 12 maternitati din tara au primit finantare pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare.

In urma sedintei CSAT au fost inlaturate nelamuririle cu privire la privatizare, ceea ce permite Guvernului sa continue procedura.

Impreuna cu familia sa, Victor Ponta a participat la slujbele oficiate cu prilejul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului.

Ministrul Apararii Nationale a participat la festivitatile dedicate Zilei Marinei Romane.


12 - 18 august 2013

Premierul Victor Ponta a declarat ca Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat cea prognozata in acordul cu FMI, ca urmare a masurilor economice pe care Guvernul USL le-a intreprins. Premierul a specificat faptul ca aceasta tendinta trebuie mentinuta pe o perioada mai lunga de timp, astfel incat efectele ei pozitive sa fie simtite in nivelul de trai al romanilor. „Programul nostru este foarte simplu: noi - cu paine, domnul presedinte cu circul. Vreau doar sa reafirm faptul ca, am vazut, ca si dumneavoastra, cifrele de la INS pe primul semestru. Cresterea este mai mare decat cea prognozata in acordul cu FMI. De altfel, si FMI a fost de acord cu o crestere a prognozei initiale. Sa dea Dumnezeu sa pastram acest trend pozitiv, care sigur nu se va vedea intr-o luna-doua, ci doar daca reusim sa-l pastram pentru o perioada mai lunga de timp. Atunci se va vedea in venituri si in cresterea nivelului de viata. Vreau sa nu uite nimeni, insa, ca am preluat guvernarea in luna mai 2012, dupa doua trimestre de scadere economica, deci dupa recesiune”, afirmat Victor Ponta. Premierul a mai declarat ca in Acordul cu Fondul Monetar International nu se face referire la mariri de taxe si impozite in Romania, altele decat pentru accizele la alcool si produse de lux, ca si compensare la scaderea TVA la paine, si plata contributiilor la asigurarile de sanatate pentru persoanele fizice care au venituri din chirii, ca o compensare pentru scutirea pensionarilor de la plata CASS. „Nu exista in noul Acord nicio referire legata de cresteri concrete de taxe si impozite, cu doua exceptii pe care mi le asum si le sustin. Prima, daca scadem TVA la paine, crestem accizele la produsele de lux, iahturi, ceasuri si la alcool, iar liberalii nu au nicio problema cu asta. A fost o masura a USL sustinuta si de liberali si de PC, sa reducem TVA la paine si e un pret corect pe care mi-l asum. Cred ca am facut bine. Al doilea lucru vine de la Comisia Europeana si FMI. Acestea au intervenit dupa ce am redus contributiile de asigurari la sanatate la pensiile sub 740 de lei”, a declarat primul-ministru.


12 - 18 august 2013

Un numar de 12 maternitati din tara au primit finantare pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare, doua dintre acestea, cu grad de executie a lucrarilor de 90%, fiind din judetul Suceava. „12 maternitati la nivel national se vor finaliza anul acesta. Ma bucur ca doua dintre ele sunt din judetul Suceava, municipiul Suceava si municipiul Radauti. Nu m-am gandit nicio secunda ca, la Suceava si Radauti, cei doi primari sunt din opozitie. Nu mi se pare relevant acest lucru. Mi se pare relevant faptul ca era nevoie si la Suceava si la Radauti. Mai era putin de fapt, in proportie de 90%, cred, in ambele zone executat si era pacat sa nu le terminam anul acesta”, a spus premierul. Totodata, Victor Ponta a declarat ca in acest an va asigura finantare pentru continuarea spitalului din Falticeni, investitie demarata in urma cu mai bine de zece ani. „Am o datorie fata de un oras din judetul Suceava si anume Falticeni, pentru spital si am facut o singura promisiune, pentru ca stiu ca sunt dator fata de oamenii din Falticeni sa aloc, din orice rezerva pe care o gasesc, suma necesara pentru a se continua lucrarile”, a declarat primulministru.


12 - 18 august 2013

Hotararea de Guvern pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului privind vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa, intre stat, prin Ministerul Transporturilor, si societatea Grup Feroviar Roman, a fost publicata in Monitorul Oficial. Premierul a declarat ca, in sedinta CSAT din 2 august, presedintele Traian Basescu si sefii serviciilor de informatii au precizat ca nu au informatii legate de activitati ilegale referitoare la privatizarea CFR Marfa, ceea ce permite Guvernului sa continue procedura de privatizare. „Cu CSAT-ul, ne-am lamurit, nu stie domnul presedinte nimic de rau despre CFR Marfa, ca daca stia spunea la CSAT. Nespunand la CSAT, publicati hotararea de guvern, intram in procedura normala si, in general, cine n-are nimic de spus nu stiu de ce vorbeste, dar e bine ca am lamurit-o, ca de fapt nu stie nimic si ca nu are nicio problema cu CFR Marfa”, a declarat primul-ministru. Victor Ponta a mai afirmat ca va numi un ministru al Transporturilor care, in termen de 60 de zile, sa finalizeze si procedura de privatizare a CFR Marfa, inclusiv semnarea contractului. „In interiorul acestor 60 de zile trebuie semnat si contractul. Vreau si sper ca saptamana viitoare sa avem un ministru al Transporturilor, definitiv, care, evident, asta va face, in primele 45 de zile ale mandatului sau se va ocupa ora de ora, minut de minut, de contractul cu CFR Marfa”, a spus premierul. Seful executivului a declarat ca privatizarea CFR Marfa este o problema foarte serioasa, dar a fost tratata „neserios” de presedintele Traian Basescu.


12 - 18 august 2013

Impreuna cu familia sa, premierul Victor Ponta a participat la Sf. Liturghie oficiata de hramul manastirii Putna, dar si la Sf. Liturghie Pontificala oficiata la Basilica Minor din Cacica cu prilejul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Primul-ministru a declarat ca participarea sa la slujbele oficiate la manastirea Putna si la Basilica Minor din Cacica cu prilejul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului este un gest firesc, deoarece vine de 35 de ani in Bucovina la aceste manifestari. „Eu aici vin in fiecare an, cand eram in opozitie si acum cand sunt la guvernare, voi veni din nou dupa ce nu voi mai fi la guvernare. Cel putin, la Cacica, am amintiri mai mult decat frumoase si ma bucur de cate ori reusesc sa ajung acolo, chiar daca, din pacate, stau foarte putin�, a spus premierul.


12 - 18 august 2013

Productia industriala a crescut cu 0,3% in zona euro si cu 0,4% in Uniunea Europeana, in luna iunie 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare crestere din randul statelor membre UE fiind inregistrata in Romania (9,6%), arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat). Cele mai puternice cresteri au fost inregistrate in Romania (9,6%), Polonia (5,3%) si Estonia (4,7%), la polul opus situandu-se Finlanda (-5,9%), Bulgaria (-4,4%) si Cehia (-3%). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din primul semestru al acestui an a crescut cu 6% comparativ cu perioada similara din 2012, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare (+7,5%) si de cea extractiva (+6,2%). De asemenea, in primul semestru, si exporturile au crescut cu 5,9% (valoarea in euro).


12 - 18 august 2013

Invitat in cadrul unei emisiuni televizate, premierul Victor Ponta a declarat ca nu a mai vorbit cu presedintele de la data accidentului din Muntenegru, din a doua jumatate a lunii iunie, moment in care „Basescu s-a folosit de moartea unor oameni pentru o minciuna politica”. Potrivit prim-ministrului, presedintele a declarat ca a aflat de tragedia de la Muntenegru cu o ora jumatate mai devreme decat era posibil. „Eu nu am mai vorbit cu presedintele Basescu. Data e foarte sigura, de la accidentul din Muntenegru. Presedintele s-a dus atunci, a treia sau a patra zi, s-a dus la televizor... Nu faptul ca a mintit: domne' stiu ca am informatia de la sapte fara cinci, ci faptul ca a folosit moartea unor oameni pentru o minciuna politica. Eu am cerut tuturor institutiilor statului sa-mi comunice oficial si miau comunicat oficial, servicii de informatii, Ministerul de Externe, la ce ora fiecare om, fie ambasadorul nostru, fie din Romania, a aflat. Primul care a aflat a fost la opt si douazeci, deci la o ora si jumatate de cand zicea presedintele ca stie. […] Faptul ca a mintit legat de moartea unor oameni mi s-a parut chiar si pentru Basescu, si aici nu mai folosesc presedintele, mai mult decat e acceptabil. Din acel moment si pana in aceasta seara nici nu am mai vorbit si nici nu intentionez”, a spus premierul. Victor Ponta a subliniat ca isi doreste in continuare o colaboare institutionala GuvernPresedintie-Parlament, dar ca ii vine foarte greu sa vorbeasca la telefon cu un om care a mintit la televizor „pe o tragedie cumplita”.


12 - 18 august 2013

Potentialii beneficiari de fonduri europene contractate prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) nu mai trebuie sa depuna scrisori de confort in momentul solicitarii finantarii, documente care erau eliberate de institutiile bancare. „Am renuntat sa solicitam scrisori de confort potentialilor beneficiari POS CCE, aceasta fiind o masura prin care simplificam documentatia ceruta in cadrul cererilor de finantare si prin care reducem birocratia. Ii scutim astfel pe potentialii beneficiari si de cheltuieli suplimentare, in conditiile in care acestia pot depune si alte documente care sa demonstreze capacitatea de cofinantare. Vom continua procesul de simplificare pana cand sistemul va deveni unul normal, european. Rezultatele pe acest program vor deveni vizibile in toamna, cand asteptam decizia Comisiei Europene de reluare a platilor prin POS CCE”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Ministerul Fondurilor Europene mai informeaza ca pana la data de 2 octombrie pot fi depuse proiecte pentru contractarea de finantari prin intermediul POS CCE, operatiunea 1.3.3 „Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere”. Referitor la absorbtia fondurilor europene, premierul Victor Ponta a declarat ca, in luna iulie, Romania a incasat de la Comisia Europeana 730 de milioane de euro, cea mai mare suma incasata de tara noastra intr-o luna de cand este membra a Uniunii Europene.


12 - 18 august 2013

Ambasadorul Romaniei la Budapesta a avut o intrevedere, la MAE ungar, cu secretarul de stat Zsolt Nemeth, la solicitarea oficialului ungar, pentru a discuta despre evolutiile recente intervenite in relatia bilaterala, MAE roman apreciind acest demers al Ministerului de Externe din Ungaria drept „un exercitiu conjunctural de imagine”. „Declaratiile ministrului roman de Externe cu privire la mesajul simbolic pe care il transmite adoptarea, in 2010, de catre legislativul ungar, in baza votului exprimat de deputatii Fidesz si Jobbik, a unei legi prin care se stabileste data de 4 iunie pentru a marca Ziua Solidaritatii Nationale, nu reprezinta un element de noutate si nu ar trebui sa surprinda partea ungara. Semnificatia acestui act normativ, de mentinere in atentia publicului a asa-zisului caracter injust al Tratatului de la Trianon, este evidenta si nu poate sa se bucure de aprecierea Romaniei”, precizeaza MAE. Potrivit MAE, partea ungara continua sa incerce acreditarea publica a ideii ca legislatia ungara prin care se faciliteaza obtinerea cetateniei ungare si se accepta dubla cetatenie are ca model legislatia romaneasca in materie, incercand sa convinga partenerii internationali ca ceea ce a fost acceptabil in cazul legislatiei romanesti trebuie sa fie acceptabil si in privinta legislatiei ungare. „MAE roman a reiterat public, de mai multe ori, inclusiv cu prilejul conferintei de presa comune sustinute de ministrii de externe ai Romaniei si Ungariei, la Bucuresti, la data de 4 martie 2013, faptul ca aceasta teza publica a diplomatiei ungare nu corespunde adevarului. Drept urmare, din punctul de vedere al MAE roman, partea ungara nu are motive pentru a fi nedumerita de pozitia MAE roman pe aceasta tema. Legea romana in materie acorda cetatenia romana persoanelor care au pierdut-o independent de vointa lor si descendentilor pana in gradul III inclusiv, avand, astfel, o natura reparatorie. Legea ungara, in schimb, nu stabileste o limitare sub aspect personal, putand dobandi cetatenia ungara oricine face dovada unui ascendent cetatean ungur”, se arata in comunicat.


12 - 18 august 2013

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a afirmat la festivitatile dedicate Zilei Marinei Romane ca Fortele Navale reprezinta si un corp de elita al Armatei, un adevarat ambasador al tarii care ne reprezinta cu cinste si profesionalism. „Fortele Navale au capacitatea de a apara interesele nationale pe mare si Dunare si executa cu succes misiunile maritime de aparare colectiva asumate de tara noastra ca membru al Aliantei Nord-Atlantice, iar Romania face eforturi extraordinare pentru continuarea procesului de modernizare a tehnicii si mijloacelor de lupta la cele mai inalte standarde. Nu este un proces usor, resursele pe care le avem la dispozitie sunt limitate, insa sunt convins ca vom gasi solutiile necesare”, a afirmat ministrul. Mircea Dusa a spus ca se cuvin remarcate rezultatele obtinute pe timpul marsurilor de nava de transport Albatros si nava-scoala Mircea si de catre personalul participant la exercitiile regionale si antrenamentele cu nave ale statelor membre NATO si partenere, ori participarea cu succes a militarilor Batalionului de Infanterie Marina la operatiunile de mentinere a pacii in teatrul de operatiuni din Kosovo. „Un gand bun si pentru scafandrii militari, care sunt pozitionati pe drept într-un grup de elita la nivel international. Aduc un omagiu eroilor scafandri cazuti, in urmă cu trei ani, alaturi de camarazii lor din Fortele Aeriene, in teribilul accident de la Tuzla. Ne rugam pentru linistea si odihna lor vesnica. Avem militari care dau dovada de devotament, avem misiuni dificile pe care le indeplinim cu succes”, a punctat Mircea Dusa.


12 - 18 august 2013

Viorica Dancila: Dunarea este una dintre sansele pe care Romania o are in a-si exprima apartenenta reala la Europa Europarlamentarul Viorica Dancila, prezenta la Zimnicea, la Conferinta Regionala Danube Invest EU, a sustinut ca „Strategia Dunarii, la nivelul intregii Europe, este de departe un proces complex, care are la baza dezvoltarea durabila, si care reflecta noua dimensiune teritoriala a politicii de coeziune a Uniunii Europene”. Europarlamentarul social democrat considera ca Dunarea este una dintre sansele pe care Romania o are in a-si exprima apartenenta reala la Europa. Viorica Dancila a declarat in cadrul conferintei ca: „Strategia Dunarii trebuie sa reprezinte o noua forma de cooperare pentru partenerii din zona si sa se axeze pe coordonarea politicilor si a instrumentelor financiare deja existente, nu pe crearea altora si nici pe infiintarea de noi institutii sau de noi proceduri birocratice. In ceea ce priveste judetul nostru, acesta este in masura sa beneficieze atat de experienta celorlalte state riverane Dunarii, cat si sa fie un real suport pentru celelalte regiuni din tara noastra”. Catalin Ivan: Comisia Europeana confirma viabilitatea rectificarii bugetare Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD si membru al Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, a declarat ca, prin pozitia sa oficiala, Comisia Europeana confirma viabilitatea rectificarii bugetare efectuata de Guvern si contrazice opinia Consiliului Fiscal. „Rectificarea bugetara efectuata recent de Guvernul USL nu s-a facut dupa ureche, ci a fost discutata in prealabil de catre experti, veniti inclusiv din partea Comisiei Europene si a fost avizata de catre partenerii nostri internationali. Pozitia de astazi a Comisiei Europene confirma viabilitatea rectificarii bugetare, executivul UE declarandu-se «confortabil» cu cifrele bugetare revizuite asupra carora s-a convenit. Voci precum cea a Consiliului Fiscal s-au grabit atunci cand au adus critici unei revizuiri economice efectuata impreuna cu CE si FMI. Consiliul Fiscal are tot dreptul la o opinie, este util feedback-ul pe care il ofera, insa de data aceasta a gresit”, a precizat Catalin Ivan.


12 - 18 august 2013

Newsletter PSD 12 - 18 august 2013  

Newsletter PSD 12 - 18 august 2013