Page 1

1 ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

εβδομαδιαια πολιτικη - οικονομικη & πολιτιστικη εφημεριδα

εΥΡΙΠΊΔΟΥ 55 - 14122 - ν.ηΡΆΚΛΕΙΟ - τΗΛ. 210 28 19 731 - fAX. 210 2850197

έΤΟς 9ο - Αρ. Φύλλου 452 • ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 - Τιμή: 0,50 ΕΥΡΩ

ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ....

ΣΕΛ.3

Θεόδωρος Πάγκαλος: «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς»

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΛΕΣ...

ΣΕΛ. 20

ΑΔΕΙαΣΜΑ ΑΠΟ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΝΚΣ... ΣΤΑΘΕΡΟ “ΟΧΙ” ΣΑΜΑΡΑ

ΣΕΛ. 3

Μπροστά η Ν.Δ.

ΣΕΛ. 4

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

ΣΕΛ. 5

Προστατεύεται το φαράγγι της Σαμαριάς ΣΕΛ. 8

vs

γυαλιά-καρφιά στο Δημαρχείο ΡεθύμνουΣΕΛ. 13

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ

ΣΕΛ. 6-7

Υπεραιωνόβιος Ηρακλειώτης και ο ...80χρονος γιος του, στα δικαστήρια για τα μάτια μιας 50χρονης Βουλγάρας! ΣΕΛ. 9

ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ....

ΣΕΛ. 2


ΑΡΘΡΟ

2 ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πολιτικές ίντριγκες και πραγματικότητα

Του Κ. Πάντζιου

Δ

εν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, με τον ανασχηματισμό, ένα μόνο σκοπό είχε. Να βάλει στο «παιχνίδι» τον κ. Ε. Βενιζέλο, ώστε να τον φορτώσει με την επιβολή σκληρότερων μέτρων από εκείνα που είχαν αποφασιστεί επί υπουργίας του κ. Γ.

Παπακωνσταντί-νου, έτσι ώστε: Αν μεν πετύχει ο κ. Ε. Βενιζέλος να τα περάσει στο λαό ευκολότερα, θα ωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος στα σχέδιά του για τη διαδοχή στο κυβερνόν κόμμα. Αν όχι, τότε «βλέποντας και κάνοντας». Εκείνο όμως, το οποίο είναι βέβαιο, έχει να κάνει με τον ελληνικό λαό, που τον οδηγούν στην οικονομική εξόντωση, διάφορες ηγεσίες, εντός και εκτός Ελλάδος.

Ας μην βαυκαλιζόμαστε. Στην Ελλάδα, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, γίνεται ένα πείραμα. Δηλαδή, το πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός ευρωπαϊκός –και όχι τριτοκοσμικός– την ταχύτατη υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου και σε ποιό σημείο θα δώσει σαφείς ενδείξεις, ότι θα κεσηκωθεί καθολικά. Υποψιαζόμαστε δε, ότι το μοντέλο πρόκειται να εφαρμοσθεί και στον άλλον Ευρωπαϊκό Νότο, φυσικά με βάση το οικονομικό επίπεδο και τις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Φαίνεται ότι ο τελικός στόχος των διαφόρων σχεδιαστών της παγκοσμιο-ποίησης είναι να δημιουργηθεί μια οικονομική και κοινωνική ζώνη –μαζί με τους λαούς της Β. Αφρικής– όπου θα παράγονται προϊόντα, τα οποία θα έχουν πολύ φθηνό εργατικό κόστος. Και σ’ έναν βαθμό, θα συναγωνί-ζονται τα κινέζικα. Για να επανέλθουμε όμως στα τρέχοντα –και ασφαλώς πιο επείγοντα– δεν νομίζουμε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος πρόκειται να επιτύχει σ’ αυτό

που ανέλαβε να κάνει, παρά την αναμφισβήτητη ευφυΐα του και την επικοινωνιακή του άνεση. Ούτε είναι πλέον ευχερές να εκτρέψει η κυβέρνηση το πρόβλημα της Οικονομίας και να το κάνει πολιτικό και μέσω αυτής της εκτροπής να δώσει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τη χώρα, μέσα από μία καλοσερβιρισμένη πολιτική ωραιολογία. Αυτά τα τρικ πιάνουν όταν ο λαός περνά περίοδο παχέων αγελάδων. Και έχει έτσι την πολυτέλεια μιας ανάλαφρης πολιτικής συζήτησης, με επίκεντρο έξυπνους πολιτικούς χειρισμούς και χαρισματικούς ρήτορες και μοδάτους εκπροσώπους της εξουσίας. Κατόπιν αυτών, τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση, αφού είναι βέβαιον ότι οι εκατό χιλιάδες πολίτες που μαζεύονται τώρα στο Σύνταγμα, θα γίνουν πεντακόσιες ή και ένα εκατομμύριο, οπότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Για να το προλάβει αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα προσπαθήσει να βάλει στο πρόβλημα και τη Ν.Δ. και τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Θα ζητήσει δηλαδή να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση με την Τρόικα με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή 180 ψήφων. Αν ο κ. Σαμαράς δεν το κάνει, το πρόβλημα θα μετακινηθεί σ’ αυτόν και ο κ. Γ. παπανδρέου θα προκηρύξει εκλογές. Ο ίδιος θα είναι ο «καλός», που θέλει να δανειστούμε κι άλλο (για να σωθούμε) και ο κ. Σαμαράς ο «κακός», που μπήκε εμπόδιο στο να πάρει η Ελλάδα και άλλα λεφτά, ως το 2015. Αυτές, περίπου, είναι οι πολιτικές ίντριγκες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι όποιες λύσεις πρόκειται να δοθούν στο πρόβλημά μας, αυτές θα είναι πρόσκαιρες και θα προέρχονται απ’ έξω.

Πόσοι και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν μέχρι το 2015

Κ

υβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις και μετατάξεις. Σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, όπου το προσωπικό των Νομικών Προσώπων που εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση θα μειωθεί περισσότερο από 50% μέχρι το 2015. Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών μέχρι το 2015, τα οποία είναι αυξημένα από την πρώτη εκδοχή του προγράμματος κατά 500 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που καταγράφουν τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού όλων των νομικών προσώπων της κεντρικής κυβέρνησης εκτός από τις ΔΕΚΟ, αναφέρεται ότι από 588 εκ. ευρώ που θα καταβληθούν το 2011 οι αντίστοιχες δαπάνες θα «πέσουν» στα 260 εκ. ευρώ το 2015. Περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα τεθούν τα επόμενα 4 χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας.

Ελεγχοι

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει 135 φορείς του Δημοσίου (50 που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση και 85 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα), οι οποίοι λαμβάνουν το 91% των κρατικών επιχορηγήσεων. Στους 50 φορείς γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται πανεπιστημιακές σχολές και νοσοκομεία που θα τεθούν υπό συγχώνευση και θα υποστούν σημαντικές περικοπές λειτουργικών δαπανών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις και μετατάξεις. Οι 50 φορείς γενικής κυβέρνησης -εκτός ΟΤΑ και ΔΕΚΟ- που αντλούν το 91% της κρατικής επιχορήγησης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, θα επαναξιολογηθούν προκειμένου να περικοπούν οι δαπάνες τους ή να ενταχθούν σε προγράμματα συγχώνευσης ή κατάργησης και είναι: ΟΑΕΔ, Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, ΟΣΚ, ΕΘΕΛ Α.Ε., Μ.Ο.Δ. Α.Ε., ΕΟΤ, ΗΣΑΠ ΑΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΟΕΔΒ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης «Αθηνά», ΤΕΙ Αθήνας, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΙΚΥ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ, ΗΛΠΑΠ ΑΕ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ΤΕΙ Κοζάνης, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΚΑΒ, ΟΤΕΚ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Κρήτης, Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε., ΤΕΙ Λάρισας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε., ΤΕΙ Πάτρας, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΙ Ηπείρου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΤΕΙ Λαμίας, Εθνικό Θέατρο, Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι φορείς του ΟΑΣΑ έχουν μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης έχει συγχωνευτεί με το Εθνικό Κέντρο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη συγχώνευση και κατάργηση 75 φορέων που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους.


3

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Έρχεται νέα περαίωση Για το 2010 θα περιληφθούν όσοι αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (π.χ. οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ), καθώς και εκείνοι που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο

Μ

ε πρόσθετες περικοπές δαπανών και ενδεχομένως νέα περαίωση για το 2010 σχεδιάζεται να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 612 εκατ. ευρώ που αφήνει στον φετινό προϋπολογισμό η υπαναχώρηση στο θέμα των αποδείξεων, μετά τον σάλο που προκλήθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Μάλιστα, αν τελικώς προχωρήσει το θέμα της περαίωσης, για το 2010 θα περιληφθούν όσοι αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (π.χ. οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ), καθώς και εκείνοι που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο. Παράλληλα, θα στέλνεται στους υποψήφιους να περαιώσουν χαρτί ελέγχου από την Εφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκειμένου να βρεθούν μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων, και να γίνουν οι τελευταίες διευθετήσεις στο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στήριξης κατατίθεται στη Βουλή σήμερα το απόγευμα, με την ψήφιση Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού να ακολουθεί στις 29-30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ο καταιγισμός των νέων μέτρων και φόρων που εισάγουν Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστι-

κός νόμος, όπως η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, η μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση τελών σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ., ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το τέλος επιτηδεύματος και το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, αφού καθιστούν μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες... αιχμάλωτους της Εφορίας. Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015 που εξειδικεύονται στον εφαρμοστικό νόμο ανέρχονται σε 28,4 δισ. ευρώ στην τετραετία, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ φέτος.

Σταθερό «όχι» Σαμαρά στο Μεσοπρόθεσμο Α

μετακίνητος στη θέση του για καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου παραμένει ο Αντ. Σαμαράς λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που όλο το τελευταίο διάστημα δέχεται από τις Βρυξέλλες. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως το Μεσοπρόθεσμο στην ουσία του αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου, που σε κάθε περίπτωση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ από το Περτούλι Τρικάλων δείχνουν άλλωστε τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επόμενες ημέρες. Ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής και την απομάκρυνσή της από τη λογική της υπέρμετρης φορολογίας.

«Κατήφεια»

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ «το πιο δύ-

σκολο πράγμα που αντιμετωπίζω σε όλη την Ελλάδα είναι η κατήφεια, είναι η αίσθηση της κατάθλιψης, είναι αυτό το οποίο δεν συνάδει, δεν πάει με τους Έλληνες». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό πρέπει να ανατραπεί, και την ελπίδα την δίνεις μόνο όταν έχεις συγκεκριμένα, χαραγμένα με σοβαρότητα στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία ταυτόχρονα αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται πλέον στη ΝΔ για συναίνεση διαρκώς και εντείνονται, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος.

Αποπομπή;

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, που έκανε λόγο για διεργασίες και σκέψεις στο εσωτερικό Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επιβολή

κυρώσεων στη ΝΔ, «είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση». Παρ’ όλα αυτά, στη Συγγρού εκτιμούν ότι τα παραπάνω αποτελούν «ακραία σενάρια» εκτιμώντας πως οι πιέσεις μπορούν να ξεπεραστούν. Άλλωστε, όπως είπε χθες και ο κ. Σαμαράς, περιέγραψε στους Ευρωπαίους μια πραγματικότητα «η οποία λέει ότι δεν αντέχει πάνω σε μια υπερφορολογημένη χώρα, σε μια αγορά στεγνή, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο μηδέν, ότι δεν σηκώνει σε αυτή την ύφεση την τεράστια να ζητάς να πάρεις και άλλους φόρους, γιατί και να τους ζητήσεις δεν θα τους βρεις. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Όπως πρόσθεσε «θα πρέπει να παραμένουμε σταθεροί στη λύση που ο καθένας προτείνει... Εμείς την έχουμε με το Ζάππειο 2 και με μία τοποθέτηση πλήρη και κοστολογημένη για την έξοδο από την κρίση και μένουμε σε αυτή τη θέση γιατί γνωρίζουμε ότι είναι η μόνη εναλλακτική οδός

για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο. Αυτή τη μάχη δίνουμε, αλλά σε αυτή δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας». Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, στη ΝΔ «βλέπουν» πως η συγκεκριμένη στάση του

κ. Σαμαρά και η «ανθεκτικότητα» που επιδεικνύει έναντι των απαιτήσεων των Βρυξελλών, αποδίδει πάνω από όλα δημοσκοπικά, καθώς η ΝΔ βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανόδου έναντι του ΠΑΣΟΚ.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Μπροστά με διαφορά 1,4% η ΝΔ

Β

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 20%, στην τρίτη το ΚΚΕ με 7,5%, στην τέταρτη ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,8% και στην πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%

ραχεία κεφαλή με 1,4 ποσοστιαίες μονάδες πήρε η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος της Κυριακής», επιβεβαιώνοντας το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 21,4%, το ΠΑΣΟΚ το 20%, και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% , ο ΛΑΟΣ με 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, η Δημοκρα-

τική Συμμαχία με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,2% , το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 2% ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 10,3%. Το 17% των πολιτών μάλιστα δηλώνει πως θα απέχει ή θα ρίξει λευκή ή άκυρο. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 54,9% έναντι 22,4% του ΠΑΣΟΚ.

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές

Οι πολίτες στη συντριπτι-

κή τους πλειοψηφία (68,2%) τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, ενώ το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, προσθέτοντας όμως πως πρέπει να το

επαναδιαπραγματευτεί. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι καταγράφεται και ένα ποσοστό της τάξης του 22,7% , που προτιμά να μην εφαρμοστεί το Πρόγραμμα ακόμα και αν η χώρα πτωχεύσει. Το 60,3% τάσσεται

υπέρ της συναίνεσης, ενώ όσον αφορά τον ανασχηματισμό το 65,7% δεν πιστεύει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα εφαρμόσει μια πιο δίκαιη πολιτική στην κατανομή των βαρών. Μάλιστα, μόλις το 38,7 των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Τέλος, το 70% εκτιμά πως αν ο Αντώνης Σαμαράς εκλεγεί πρωθυπουργός θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική με αυτή του Γιώργου Παπανδρέου.

Εβδομάδα μαχών για το Μεσοπρόθεσμο Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ανεβάζει... θερμοκρασία, με την κυβερνητική παράταξη να διεκδικεί το ρεκόρ!

Α

πό σήμερα και μέχρι την Πέμπτη, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ανεβάζει... θερμοκρασία, με την κυβερνητική παράταξη να διεκδικεί το ρεκόρ! Η «Μεγάλη Εβδομάδα» ξεκινά με την έναρξη στη Βουλή της τριήμερης συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα περάσει από τη βάσανο της ονομαστικής ψηφοφορίας την Τετάρτη. Μία ημέρα μετά, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, με τα πλέον άγρια μέτρα. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προτίθεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή για να ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης και για να παρουσιάσει το διακύβευμα μέσω των δύο ψηφοφοριών. Θέλει να πείσει ότι η μη ψήφιση σημαίνει χρεοκοπία, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πέρασε ήδη δύσκολους κάβους και βρίσκεται στη μέση της φουρτούνας. «Δεν πρόκειται να υποδείξουμε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων τι θα κάνουν - όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Και στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα ψηφίσουν «ναι» και οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές εκφράζουν δημοσίως διαφορετική άποψη. Ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης λέει ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ο Θ. Ρομπόπουλος... ακολουθεί, ενώ ο Π. Κουρουμπλής το σκέφτεται ζητώντας αλλαγές για να αποφασίσει. Το ότι όμως το θέμα της ΔΕΗ δεν εμπεριέχεται αναλυτικά στα δύο νομοσχέδια, μπορεί -εικάζουν- να οδηγήσει τον κ. Αθανασιάδη στην υπερψήφιση. Και οι «κρυφοί» διαφωνούντες; Ακούγονται διάφορα ονόματα (όπως των Γερανίδη, Αράπογλου κ.ά.), αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα λάβει νέα... ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτήν τη φάση.

Πιέσεις

Οι πιέσεις άλλωστε είναι ισχυρές από την Ευρώπη, που έχει θέσει ως προϋπόθεση για την πέμπτη δόση,

το νέο δάνειο και το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του πλάνου των αποκρατικοποιήσεων. Οπως αναμένεται, μέχρι την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, θα δοθεί μάχη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «ανατροπές» σκληρών μέτρων. Ταυτόχρονα, κορυφαίοι όπως ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνουν κατ’ ιδίαν ραντεβού με βουλευτές, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις. Αίσθηση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η παραίτηση και του Γ. Νικολάου από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο Γ. Φλωρίδης επανέφερε το θέμα της εθνικής συνεννόησης ως μόνη λύση...

ΚΚΕ Συμμετοχή στη Βουλή

Μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή θα δώσουν τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς το ΚΚΕ άλλαξε στάση και αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο και θα καταψηφίσει. Η απόφαση να παραμείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ, η αλλαγή στάσης προήλθε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά και του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών θα καταψηφίσουν τόσο το Μεσοπρόθεσμο όσο και τον εφαρμοστικό νόμο.


5

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ποιοί θα πληρώσουν και πόσους νέους φόρους

Τ

ουλάχιστον πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά πλήττονται από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 από τις 12.000, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους μέσω της έκτακτης εισφοράς. Επώδυνα μέτρα που ανατρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει ο Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Φορολογούμενοι με παιδιά, χαμηλόμισθοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων καλούνται να σηκώσουν δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβάλουν στην Εφορία την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματά τους, την έκτακτη εισφορά για το αυτοκίνητό τους εφόσον υπερβαίνει τα 1.929 κυβικά εκατοστά, να πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 και αν προλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να καταβάλουν αυξημένους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους. Με την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων, η κυβέρνηση στοχεύει στην εξασφάλιση άλλων 6,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ.

«Αδικα»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος με ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι και βαριά και σε πολλά σημεία άδικα. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για να καταλήξει ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης, έτσι ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το νέο σκληρό πακέτο φορολογικών μέτρων «κρύβει» παγίδες και μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους τους πολίτες. Αντιμέτωποι με τη νέα φορο-καταιγίδα βρίσκονται: Τουλάχιστον 2.500.000 νοικοκυριά. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και την επιβολή φόρου 10% στο τμήμα του εισοδήματος από 8.000 - 12.000 ευρώ προκύπτει ότι όλοι επιβαρύνονται με έξτρα φόρους ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν παιδιά θίγονται ακόμη περισσότερο. Ενώ για τον άγαμο ή το ζευγάρι χωρίς παιδιά η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση φθάνει στα 400 ευρώ το χρόνο, για τον έγγαμο με ένα παιδί αυξάνεται στα 520 ευρώ και για τον έγγαμο με δύο παιδιά φθάνει στα 640 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, ένας έγγαμος με δύο παιδιά και εισόδημα 18.000 ευρώ ενώ με την ισχύουσα κλίμακα πληρώνει φόρο 660 ευρώ με τη νέα κλίμακα ο φόρος εκτοξεύεται στα 1.300 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 640 ευρώ. Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Εκτός από τους πρόσθετους φόρους που φέρνει η μείωση του αφορολογήτου ορίου οι φορολογούμενοι αυτοί θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το «λογαριασμό» της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010. Η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές από 1% έως 4% για το σύνολο του εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους επιβάλλεται μόνιμο ετήσιο τέλος επιτηδεύματος έως 500 ευρώ και «κουτσουρεύεται» η μείωση φόρου για τις εισφορές που καταβάλλουν υποχρεωτικά σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ). Με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα, το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρείται εξ ολοκλήρου από το εισόδημα. Με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/2011, ποσοστό 20% της δαπάνης των εισφορών εκπίπτει από το φόρο σε ποσοστό 20%. Μάλιστα εφόσον το εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ, τότε για το τμήμα της δαπάνης που αντιστοιχεί στο πάνω από το ποσό των 40.00 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης του φόρου περιορίζεται στο 10%. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 40.000 ευρώ που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές 5.000 ευρώ ετησίως στον ΟΑΕΕ σήμερα έχει ωφέλεια φόρου 1.800 ευρώ ενώ με τις νέες ρυθμίσεις το όφελος περιορίζεται στα 1.000 ευρώ. Φορολογούμενοι που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 31/12/2002. Θα έχουν μικρότερη φοροαπαλλαγή αφού οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία παύουν να αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα και εκπίπτουν 20% από το φόρο. Στη περίπτωση δε που το εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, η μείωση φόρου περιορίζεται στο 10%. Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Ακόμη και αν εξαιρούνται από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο, ενώ αν έχουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μετά την αύξησή τους. Όλα τα νοικοκυριά με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα σερβιριζόμενα αγαθά (ταβέρνες, ψητοπωλεία, delivery), τους χυμούς, τα ανθρακούχα νερά και τα αναψυκτικά, την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με την αύξηση έως 12,5% των τελών κυκλοφορίας και την επιβολή εισφοράς 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τους έχοντες Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε. Ιδιοκτήτες ακινήτων με τη μείωση του αφορολογήτου του φόρου ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ από τις 400.000 ευρώ και την αύξηση περίπου 30% των τεκμηρίων διαβίωσης. H φορολογική καταιγίδα που θα πλήξει τα νοικοκυριά

Παράδειγμα 1

Εγγαμος μισθωτός με δυο παιδιά. O σύζυγος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και η σύζυγος 25.000 ευρώ έχουν στην κατοχή τους δυο I.X. 2.000 κ.ε. και 1.400 κ.ε. (τριετίας και διετίας αντίστοιχα). O σύζυγος διαθέτει ένα διαμέρισμα και ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ. Oι επιβαρύνσεις με τα νέα φορολογικά μέτρα είναι οι ακόλουθες:

• Aπό τη μείωση του αφορολόγητου ορίου: O σύζυγος: 640 ευρώ. H σύζυγος: 400 ευρώ. Σύνολο: 1.040 ευρώ • Aπό την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματά τους O σύζυγος: 600 ευρώ. H σύζυγος: 500 ευρώ. Σύνολο: 1.100 ευρώ • Aπό τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Aκίνητης Περιουσίας: 400 ευρώ • Aπό την έκτακτη εισφορά στα αυτοκίνητα: 270 ευρώ. • Aπό την αύξηση των τελών κυκλοφορίας: 80 ευρώ. • Συνολική επιβάρυνση: 2.890 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Εγγαμος με ένα παιδί έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ και η σύζυγος 20.000 ευρώ. O σύζυγος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 2.500 κ.ε. (τριετίας) και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Oι πρόσθετες επιβαρύνσεις με τα νέα μέτρα είναι οι ακόλουθες: • Aπό τη μείωση του αφορολογήτου: O σύζυγος: 640 ευρώ. H σύζυγος: 400 ευρώ. • Aπό την έκτακτη εισφορά στο εισόδημα: O σύζυγος: 800 ευρώ. H σύζυγος: 200 ευρώ. • Aπό το νέο ΦAΠ: 200 ευρώ • Aπό την έκτακτη εισφορά στο I.X. : 395 ευρώ. • Aπό την αύξηση των τελών κυκλοφορίας: 80 ευρώ • Συνολική επιβάρυνση: 2.715 ευρώ.

Παράδειγμα 3

Eγγαμος ελεύθερος επαγγελματίας με δύο παιδιά. H σύζυγος δεν εργάζεται και δεν έχει εισοδήματα. O σύζυγος έχει εισόδημα 40.000 ευρώ καταβάλλει ενοίκιο 6.000 ευρώ, έχει ιατρικές δαπάνες 3.000 ευρώ, ασφαλιστικές εισφορές στο O.A.E.E. 5.000 ευρώ και διαθέτει ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. και ένα φουσκωτό 7 μέτρα. Για τον ελεύθερο επαγγελματία προκύπτουν οι ακόλουθες επιβαρύνσεις: • Aπό τη μείωση του αφορολόγητου ορίου: 640 ευρώ • Aπό την έκτακτη εισφορά στο εισόδημα: 800 ευρώ • Aπό το τέλος επιτηδεύματος: 500 ευρώ • Aπό την έκτακτη εισφορά στο I.X και το σκάφος: 470 ευρώ. • Aπό μείωση ωφέλειας φόρου από ασφαλιστικές εισφορές: 800 ευρώ • Aπό μείωση ωφέλειας φόρου από ιατρικές δαπάνες: 480 ευρώ. • Aπό μείωση ωφέλειας φόρου από ενοίκια: 80 ευρώ. • Aπό αύξηση τελών κυκλοφορίας: 60 ευρώ. • Συνολική επιβάρυνση: 3.830 ευρώ.


6

vs

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ

Α

ίσθηση προκαλεί η μέτρηση της ποιότητας ζωής των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο και Χανιά. Σε σχετικά μικρά ποσοστά οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή στις δύο πόλεις. Ταυτόχρονα η κοινή γνώμη φαίνεται να είναι σαφής, δηλώνοντας έντονη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής, τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στοιχεία που αποτυπώνονται στην έρευνα που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Επ. Καθηγητή Ε. Γρηγορούδη και του Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου. I. Ματαλλιωτάκη. Η έρευνα εστιάζει στη μέτρηση ικανοποίησης των πολιτών όσον αφορά τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου, όπως αυτός διαμορφώνεται στις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 552 νοικοκυριά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και 437 της πόλης των Χανίων. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ερωτηθέντες ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών και άνω.

Σχεδιασμός και διεξαγωγή έρευνας

Τα κριτήρια ικανοποίησης, σύμφωνα με τα οποία ζητήθηκε από τους πολίτες να αξιολογήσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, περιλαμβάνουν ένα μεγάλο σύνολο παραγόντων που αφορούν: το κόστος ζωής και τις δυνατότητες απασχόλησης, την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις

υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, χωροταξία, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες, αθλητικές υποδομές), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, καθαριότητα), τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα μέσα μεταφοράς, τις υπηρεσίες και υποδομές υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, την ενσωμάτωση των μεταναστών, τη λειτουργία δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, τον πολιτισμό και την διασκέδαση/ψυχαγωγία. Επίσης, το ερωτηματολόγιο της έρευνας περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή στην εκάστοτε πόλη, καθώς και τη μεταβολή του επιπέδου ζωής τα τελευταία 2 έτη. Για την ανάλυση των δεδομένων ικανοποίησης χρησιμοποιήθηκε η πολυκριτήρια μέθοδος MUSA. Η μέθοδος έχει αναπτυχθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης και έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών για τη μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών και της ικανοποίησης του πελάτη. Το βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι η δυνατότητα χειρισμού ποιοτικών δεδομένων και η εκτίμηση ποσοτικών δεικτών ικανοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή γνώμη κατά το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας αντιμετώπιζε τη συνεχή προβολή και δημοσιοποίηση αρνητικών γεγονότων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την έλλειψη εθνικών πόρων για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Οι ερωτηθέντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές συνιστώσες της ζωής στις πόλεις τους που προφανώς δεν τις αποκαλύπτουν διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες και παράμετροι.

Αποτελέσματα έρευνας

Το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής είναι ιδιαίτερα χαμηλό και στις δύο πόλεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, ο συνολικός δείκτης ικανοποίησης από τη ζωή στην πόλη των Χανίων ανέρχεται στο 49%, ενώ εκτιμάται στο 38% περίπου για την πόλη του Ηρακλείου. Ο συνολικός αυτός δείκτης ικανοποίησης δείχνει κατά μέσο όρο, σε μία κλίμακα 0-100%, πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τη ζωής τους στην εκάστοτε πόλη. Οι χαμηλοί αυτοί δείκτες ικανοποίησης αιτιολογούνται από το σχετικά μικρό ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της συνολικής ποιότητας ζωής: το 23,9% των ερωτηθέντων στα Χανιά δήλωσε ικανοποιημένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο είναι μόλις 11,3%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά του συνολικού δείκτη ικανοποίησης ανάμεσα στις δύο πόλεις. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι πολίτες των Χανίων σε σχέση με αυτούς του Ηρακλείου, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, θεωρούν ότι έχει επιδεινωθεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο Σχήμα 2, το 51% σχεδόν του δείγματος στα Χανιά θεωρεί ότι η ποιότητα ζωής στην πόλη έχει επιδεινωθεί ή έχει μάλλον επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 21% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί ή μάλλον έχει

βελτιωθεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την πόλη του Ηρακλείου είναι 40% και 30% αντίστοιχα. Η ανάλυση των επιμέρους κριτηρίων είναι σε θέση να εκτιμήσει έναν ξεχωριστό δείκτη ικανοποίησης για κάθε έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής. Τα αποτελέσματα για την πόλη των Χανίων παρουσιάζονται στο Σχήμα 3 και δείχνουν τα εξής: - Οι χαμηλότεροι δείκτες ικανοποίησης αφορούν τους παράγοντες της οικονομίας και της απασχόλησης, δηλαδή το κόστος ζωής (23,6%), την εύρεση εργασίας (23,7%) και τις δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας (22,7%). - Ιδιαίτερα χαμηλό όμως είναι και το επίπεδο ικανοποίησης που αφορά την ασφάλεια (32%), τους δρόμους και πεζοδρόμια (30,9%), το πάρκινγκ (24.8%), τις υπηρεσίες και υποδομές


7

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

υγείας (25,3%), τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (33,4%) και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών (26,2%). - Αντίθετα, οι υψηλότεροι δείκτες ικανοποίησης (60%-70%) εμφανίζονται στη διάσταση του πολιτισμού και της διασκέδασης/ψυχαγωγίας. - Όλοι τα υπόλοιπα κριτήρια της ποιότητας ζωής παρουσιάζουν και αυτά ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% περίπου. Όμοια, τα αναλυτικά αποτελέσματα για την πόλη του Ηρακλείου παρουσιάζονται στο Σχήμα 4 και δείχνουν τα εξής: - Οι χαμηλότεροι δείκτες ικανοποίησης αφορούν την κοινωνική ένταξη των μεταναστών (20,9%), την πολεοδομία και χωροταξικό σχεδιασμό (21,9%), το πάρκινγκ (15,7%), καθώς και τους παράγοντες της οικονομίας και της απασχόλησης (κόστος ζωής 21,2%, εύρεση εργασίας 19,4% και δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας 21%). - Ιδιαίτερα χαμηλό όμως είναι και το επίπεδο ικανοποίησης που αφορά τους χώρους πρασίνου, τα πάρκα και τις πλατείες (27,3%), τους δρόμους και τα πεζοδρόμια (23,5%) και την ασφάλεια (26,2%). - Αντίθετα, οι υψηλότεροι δείκτες ικανοποίησης αφορούν τις δυνατότητες για διασκέδαση/ψυχαγωγία (69,6%), τις υποδομές και δράσεις πολιτισμού (56,4%) και τις δημόσιες συγκοινωνίες και μέσα μεταφοράς (53,7%). - Όλα τα υπόλοιπα κριτήρια της ποιότητας ζωής παρουσιάζουν και αυτά ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 45% περίπου. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι πολίτες και των δύο πόλεων δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, αν και οι εκτιμώμενοι δείκτες ικανοποίησης για την πόλη των Χανίων είναι σχετικά υψηλότεροι από αυτούς της πόλης του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων αφορούν τα εξής: - Οι πολίτες των Χανίων εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τους πολίτες του Ηρακλείου όσον αφορά στις δυνατότητες απασχόλησης (εύρεση εργασίας), την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, πολεοδομία και χωροταξικός σχεδιασμός, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, καθαριότητα), την κοινωνική ένταξη μεταναστών και τις υποδομές και δράσεις πολιτισμού. - Αντίθετα, οι πολίτες του Ηρακλείου εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες/υποδομές υγείας και τις δημόσιες συγκοινωνίες και μέσα μεταφοράς σε σχέση με τους πολίτες των Χανίων.

Τα ευρήματα

Από τα ποσοστιαία δεδομένα της έρευνας παραθέτουμε ορισμένα σημαντικά ευρήματα. Ειδικότερα, για την πόλη του Ηρακλείου ποσοστό της τάξε-

ως του 71,3% δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής, ενώ αντίστοιχα για τα Χανιά 71,5%. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κάτοικοι του Ηρακλείου και Χανίων, σε ότι αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης και εύρεσης εργασίας εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια σε ποσοστό 70,4% και 66,6% αντίστοιχα. Προβληματικό φαίνεται να είναι το πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Το 67,8% των Ηρακλειωτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι, ενώ οι κάτοικοι των Χανίων εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους σε ποσοστό της τάξεως του 74%. Αναφορικά με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών (τήρηση δημόσιας τάξης), το 58,8% των κατοίκων του Ηρακλείου δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο, ενώ αντίστοιχα

οι κάτοικοι της πόλης των Χανίων σε ποσοστό 52,5%. Η έρευνα αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την άποψη των πολιτών για το επίπεδο ποιότητας ζωής στην πόλη τους τα τελευταία δύο έτη, καθώς σε ποσοστό 30,6% οι κάτοικοι του Ηρακλείου δηλώνουν ότι αυτό έχει βελτιωθεί ή ότι μάλλον έχει βελτιωθεί, 29,6% ότι έχει παραμείνει ίδια, 15,3% ότι μάλλον έχει επιδεινωθεί και 24,6% δήλωσαν ότι έχει επιδεινωθεί. Αντίστοιχα για τα Χανιά 8,3 και 12,8% οι πολίτες δήλωσαν ότι έχει βελτιωθεί ή μάλλον έχει βελτιωθεί. Θετικά μηνύματα, εν τούτοις φέρνει η ερώτηση για τις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αφού το 54,1 και 61,4% για του κατοίκους του Ηρακλείου και των Χανίων αντίστοιχα δηλώνουν ικανοποιημένοι ή μάλλον ικανοποιημένοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση

των δεδομένων και η εξέταση της άποψης των κατοίκων των πόλεων αναφορικά με το βαθμό ικανοποίησης τους από την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικά έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτική αρχής). Σε σχετική ερώτηση οι κάτοικοι του Ηρακλείου δήλωσαν σε ποσοστό 39,8% ικανοποιημένοι, 27,6% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι, ενώ δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι δήλωσαν 32,6%. Από όπου φαίνεται ότι οι πολίτες του Ηρακλείου αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της πόλης τους καθώς και για τη βελτίωση σημαντικών παραγόντων που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής. Η συγκυριακή αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής συνδυάζεται πάντα με πιο μακροπρόθεσμους παράγοντες όπως είναι η παραταξιακή ένταξη και η κομματική ταύτιση.


8

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης

Σ

ε απόγνωση βρίσκονται πολλοί παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης που ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές κηπευτικών, εξαιτίας των επιπτώσεων και του φόβου από το σκάνδαλο με το θανατηφόρο βακτήριο E.COLI, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να αισθάνονται σίγουροι ότι αγοράζουν ασφαλή, ελληνικά προϊόντα και δη Κρητικά! Μάλιστα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για το όλο ζήτημα παρενέβη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Σύμφωνα με στοιχεία, χιλιάδες τόνοι εξαγόμενων κρητικών προϊόντων έχουν “μπλοκαριστεί” στη Γερμανία, ενώ ακυρώθηκαν μεγάλες παραγγελίες λόγω της αναταραχής που επικρατεί στο εξωτερικό και της απροθυμίας του καταναλωτικού κοινού να αγοράσει κηπευτικά. Οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, καθώς πέρα από το εξωτερικό οι πωλήσεις κηπευτικών έχουν “πέσει” σημαντικά στην Κρήτη και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, λόγω του πανικού που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στη

Μ

έσα από ένα δίκτυο παρακολούθησης, που δίνει σε 24 ωρη βάση πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, προστατεύεται και αυτή την αντιπυρική περίοδο το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης “ το σύστημα είναι ήδη σε λειτουργία και στέλνει ζωντανά εικόνα, σε ειδικά μόνιτορ που βρίσκονται στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Χανίων.” Το σύστημα αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο διανομής, αναμετάδοσης και πρόσβασης για τη μεταφορά δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, που μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο στην εδρα της περιφερειακής ενότητας Χανίων την εικόνα του φαραγγιού, στο όποιο

Γερμανία. Τα προϊόντα μένουν αδιάθετα στα χωράφια ή κάποια από αυτά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, μόλις πέντε λεπτά το κιλό, σε ξενοδοχεία όταν το κόστος παραγωγής είναι 80 λεπτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσαράς, Μανόλη Χριστάκη, μεγάλες ποσότητες κηπευτικών που παραμένουν στα αζήτητα προσφέρονται σε πρόσωπα που έχουν ανάγκη σε ιδρύματα και σε κοινωνικά παντοπωλεία της περιφέρειας. Για το μείζον αυτό ζήτημα, την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη και μετά από παραστάσεις που έκαναν στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης διευρυμένη σύσκεψη για την διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών που παράγουν οπωροκηπευτικά προϊόντα και επλήγησαν από τον θόρυβο που ξέσπασε με το βακτήριο E.coli στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ανώτερα στελέχη του ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΑΠ

Προστατεύεται και αυτή την αντιπυρική περίοδο το φαράγγι της Σαμαριάς έχει εγκατασταθεί, ασύρματο αυτόνομο τηλεματικό δίκτυο εικονοληπτών, που καλύπτει την περιοχή και βασίζεται στη δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και των εφαρμογών του. Η πρόληψη, ο έλεγχος και η καταστολή των δασικών πυρκαγιών, είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη του συστήματος. Παράλληλα, έχει προχωρήσει και η εγκατάσταση ενός δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών για τον έγκαιρο και συστηματικό χωρικό προσδιορισμό των περιοχών, με υψηλό δείκτη κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς. Για τη λειτουργικότητα του όλου συστήματος δημιουργήθηκε ένα αναλυτικό ψηφιακό υπόβαθρο

όλης της περιφερειακής ενότητας Χανίων, συνολικής έκτασης 2.377.000 στρεμμάτων, στο οποίο θα απεικονίζονται παντός είδους στοιχεία (οδικό δίκτυο, χρήσεις γης, γεωλογικές πληροφορίες .) Το έργο είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων κατά την θητεία του Γρηγόρη Αρχοντάκη. Την ιδια ώρα ωστόσο, όπως είπε ο κ Βουλγαράκης, υπάρχει προβληματισμός, δεδομένου ότι δεν έχει καλυφθεί υγειονομικά το φαράγγι της Σαμαριάς. Στην περιοχή, υπάρχει μόνο μια γιατρός, καθώς φέτος το υπουργείο εθνικής άμυνας δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει αίτημα για αρωγή και από στρατιωτικούς γιατρούς στην υγειονομική κάλυψη του φαραγγιού.

Δενδροκηπευτικής Αντώνης Κουντούρης, η γεωπόνος εξειδικευμένη σε θέματα ομάδων παραγωγών και επιχειρησιακών προγραμμάτων Φρόσω Πούσιου, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, αγροτικών συλλόγων, και οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων της Κρήτης. Μετά από αναλυτική ενημέρωση των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών προκειμένου να αποζημιωθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε πολιτική και υπηρεσιακή προσπάθεια με στόχο να υπάρξει υποδειγματικός συντονισμός μεταξύ των

εμπλεκόμενων υπηρεσιών των ομάδων παραγωγών αλλά και των μεμονωμένων παραγωγών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποζημίωση του απολεσθέντος εισοδήματος τους. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών που επλήγησαν να αποζημιωθούν». Εξάλλου η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη τόνισε ότι «η δημιουργία ομάδων παραγωγών είναι μονόδρομος αποτελώντας την μοναδική αξιόπιστη δομή για την διαχείριση κρίσεων σαν αυτή που προέκυψε με τα οπωροκηπευτικά».

Διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη Μ

ια διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη μέσω Διαδικτύου, στην οποία ο ένας καραγκιοζοπαίκτης μπορεί να είναι στην Ελλάδα και ο άλλος στην Αμερική μπορεί να γίνει πλέον πραγματικότητα”, εξηγεί ο Μάριος Χριστουλάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Μαζί με τον συμφοιτητή του Αντρέα Πιτσιλαδή έχουν δημιουργήσει τον πρώτο διαδραστικό Καραγκιόζη. Με τη βοήθεια δύο τηλεχειριστηρίων οι μορφές του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη ζωντανεύουν πάνω στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και πάνω στη γιγαντοοθόνη του προτζέκτορα. Οι φοιτητές δούλεψαν για έναν χρόνο προκειμένου να προγραμματίσουν αυτό το ηλεκτρονικό Θέατρο Σκιών, να αποδώσουν κατά το δυνατόν ρεαλιστικά την κίνηση στις ηλεκτρονικές φιγούρες και να δώσουν

τη δυνατότητα ελέγχου με τηλεχειριστήρια, να φτιάξουν τα σκηνικά. “Το δύσκολο σε όλη αυτήν την προσπάθεια ήταν... οι λεπτομέρειες. Τα σκηνικά και οι φιγούρες δεν προβλημάτισαν. Εκεί που ήθελε πολλή δουλειά ήταν το πώς θα κάνουμε την ηλεκτρονική φιγούρα να συμπεριφέρεται όπως η παραδοσιακή. Τις φυσικές κινήσεις που όλοι ξέρουμε. Εχουμε καταφέρει να προσομοιώσουμε πολλές από αυτές, όχι όμως όλες καθώς το μοντέλο μας βελτιώνεται συνεχώς”, αναφέρει ο Α. Πιτσιλαδής. Την ιδέα για ένα ηλεκτρονικό Θέατρο Σκιών είχε ο Νεκτάριος Μουμουτζής, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, ο οποίος και τονίζει πως “στόχος της προσπάθειας είναι να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον, ειδικά των νέων μας, για την παραδοσιακή τέχνη του Θεάτρου Σκιών και να αναδείξουμε την παιδαγωγική του αξία. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η δουλειά των φοιτητών μας μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλους εκπαιδευτικούς σκοπούς, ακόμη και για τη διδασκαλία εννοιών και μεθοδολογιών που συνδέονται

με τον προγραμματισμό υπολογιστών”. Για τον διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Σταύρο Χριστοδουλάκη, η ενασχόληση των φοιτητών με τον διαδραστικό Καραγκιόζη ‘ενισχύει την ικανότητα συνεργασίας και τη δημιουργικότητα των παιδιών που συνεργάζονται από απόσταση για να δημιουργήσουν μια παράσταση Καραγκιόζη, που ταυτόχρονα μπορούν να παρακολουθούν στο Διαδίκτυο όλοι οι φίλοι τους. Η όλη προσπάθεια, βέβαια, δεν αφορά μόνο τα παιδιά καθώς Καραγκιόζη ξέρει και ο παππούς και ο πατέρας και επομένως ο διαδραστικός Καραγκιόζης θα μπορούσε να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γενιών’. Ο στόχος των δύο μεταπτυχιακών φοιτητών για το μέλλον είναι η περαιτέρω βελτίωση και η προσθήκη νέων λειτουργιών. ‘Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας διαδραστικών σεναρίων και τη συνεργατική αναπαραγωγή τους όχι μόνο από προγραμματιστές αλλά και από απλούς χρήστες, που επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου’, καταλήγει ο Μάριος Χριστουλάκης.


9

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Οι Special Olympics στους χώρους του Cretaquarium Θαλασσόκοσμος

Σ

Στα Γιάννενα ο γνωστός πεζοπόρος Γ. Φιλιππίδης

Σ

τα Γιάννενα βρίσκεται ο γνωστός πεζοπόρος Γιάννης Φιλιππίδης και το μεσημέρι έγινε δεκτός στο Δημαρχείο της πόλης. Ο Γιάννης Φιλιππίδης ξεκίνησε στις 5 Μαϊου από την Ορεστιάδα με σκοπό να διανύσει περπατώντας 42 νομούς της χώρας, προωθώντας τα μηνύματα της δωρεάς οργάνων και ιστών, της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Α

Μέχρι σήμερα έχει διανύσει 1.900 χιλιόμετρα, από τα 5.200 που είναι το σύνολο της διαδρομής, με τελευταίο σταθμό τη Σητεία της Κρήτης. Στο δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γιωτίτσας, ο οποίος του ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο για την ολοκλήρωση της αποστολής που ανέλαβε. «Ο Γιάννης Φιλιππίδης μεταφέρει τρία πολύ

Αλβανικός εμφύλιος σε μπαρ στο Ηράκλειο

λβανικός εμφύλιος ξέσπασε σε μπαρ στο Ηράκλειο, ύστερα από ένοπλη αιματηρή ληστεία με 10 εμπλεκόμενους. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ένας από τους δράστες, πυροβόλησε στον αέρα αφού παρήγγειλε, μαζί με την παρέα του, οινοπνευματώδη ποτά σε νυχτερινό μπαρ. Οι, αρχικά, έξι Αλβανοί πελάτες επιτέθηκαν σε άλλους τέσσερις, επίσης Αλβανούς, που επίσης βρίσκονται μέσα στο μπαρ και ακολούθησε άγριος καβγάς ενώ έπεσε και ξύλο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τραυματισμοί. Ο νεαρός Αλβανός που κρατούσε το όπλο απαίτησε από την 24χρονη,

Σ

σπουδαία μηνύματα. Τρία μηνύματα που έχουν εξαιρετική σημασία στις μέρες μας και πρέπει να γίνουν μηνύματα όλης της κοινωνίας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Γιωτίτσας. Ο κ. Φιλιππίδης απαντώντας σημείωσε πως στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, στέλνοντας μηνύματα ανθρωπιάς και αγάπης, τα οποία είναι απαραίτητα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

επίσης αλλοδαπή, ιδιοκτήτρια του καταστήματος, να του δώσει όσα χρήματα είχε στο ταμείο. Εκείνη αρνήθηκε και του έδειξε ένα χαρτονόμισμα ... των 10 ευρώ πάνω σε ένα τραπέζι... Ο νεαρός το πήρε, κι εκνευρισμένος, έφυγε από το μαγαζί . Αργότερα, ακολούθησαν έρευνες των αρχών και με βάση τις περιγραφές των υπολοίπων, άρχισαν οι προσαγωγές υπόπτων... Συνελήφθη ένας 29χρονος που, όπως διαπιστώθηκε, εμπλέκεται στην υπόθεση ενώ στοιχεία προέκυψαν και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου 32 ετών.

προοπτικές και προβλήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης

φαιρική ενημέρωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη έγινε απο τον απερχόμενο Πρύτανη Γιάννη Παλλήκαρη, τον νέο Πρύτανη (απο 1η Σεπτέμβρη 2011) Ευριπίδη Στεφάνου, και

τον Κοσμήτορα Θετικών Επιστημών Νίκο Κυλάφη για τις προοπτικές και τα προβλήματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι καθηγητές, σε επίσκεψή τους στην Περιφέρεια, ανέφεραν στον

περιφερειάρχη τα προβλήματα που υπάρχουν κι εξαιτίας της κρίσης, τις αλλαγές που ετοιμάζονται κλπ. Ο κ.Αρναουτάκης είπε ότι είναι στο πλευρό τους για κάθε βοήθεια από την Περιφέρεια...

τo πλαίσιo της φιλοξενίας των αθλητών των Special Olympics στην πόλη του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του Cretaquarium Θαλασσόκοσμος. Οι αποστολές της Κύπρου, Μεξικού, Αρούμπα, Εσθονίας και Isle of Man είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Θαλασσόκοσμου και να γνωρίσουν από κοντά την θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.

Μια ανάσα δροσιάς, πριν την αναχώρηση τους για την Αθήνα, όπου μέχρι τις 4 Ιουλίου 2011 θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Special Olympics 2011. Ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ,η διεύθυνση και το προσωπικό του Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος εύχονται ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όλους τους αθλητές οι οποίοι με την παρουσία τους στους χώρους του Ενυδρείου έκαναν την επίσκεψή τους ημέρα ... Special!

Έληξε ο διαγωνισμός NetPolis και ανέδειξε 5 νικητές

Μ

ε επιτυχία έληξε ο διαγωνισμός NetPolis και ανέδειξε 5 νικητές. Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχτηκε η Χριστίνα Σταμάτη, από το Ηράκλειο η οποία συνεχίζει να παίζει NetPolis από το tablet Samsung GALAXY Tab που κέρδισε! Παραλαμβάνοντας το δώρο της, η νικήτρια δήλωσε ότι στόχος της είναι να φτιάξει το καλύτερο δίκτυο για να ευχαριστήσει τους Netpolίτες. Οι υπόλοιποι τυχεροί του διαγωνισμού, κάνουν ήδη ασταμάτητο chatting από τις συσκευές Samsung Ch@t335 που κέρδισαν. Η σελίδα του NetPolis, του πρώτου online game στην Ελλάδα για την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας, δέχτηκε περισσότερες από 20.000 επισκέψεις, ενώ κατασκευάστηκαν σχεδόν 3.000 δίκτυα για τους

Netpolίτες. Το ενδιαφέρον για το πρώτο webbased game για την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας ήταν μεγάλο και γι’ αυτό το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά τη λήξη του διαγωνισμού. Πληκτρολογώντας http://www. netpolisgame.gr μπορεί ο καθένας να παίξει το παιχνίδι και να ζήσει την εμπειρία του πώς «χτίζεται» ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τις τεχνικές παραμέτρους, αλλά και τους βασικούς κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας για την ανάπτυξη των δικτύων. Το NetPolis αναπτύχθηκε από την Vodafone υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δρ. Θεόδωρου Σαμαρά, Επίκουρου Καθηγητή του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπεραιωνόβιος Ηρακλειώτης και ο ...80χρονος γιος του, στα δικαστήρια για τα μάτια μιας 50χρονης Βουλγάρας!

Ό

σοι τους είδαν στα δικαστήρια του Ηρακλείου δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν! Ένας υπεραιωνόβιος Ηρακλειώτης και ο ...80χρονος γιος του, καθώς όπως φαίνεται ο έρωτας δεν κοιτά όχι μόνον συγγένειες αλλά ούτε και ηλικίες έφτασαν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες για τα μάτια μιας 50χρονης Βουλγάρας! Μάλιστα ο ...γεροντοσεβντάς ήταν τέτοιος που μεσολάβησαν οι συγγενείς των δυο ηλικιωμένων, για να μην το τραβήξουν στα άκρα…Στόχος των συγγενών ,όπως έλεγαν ,ήταν να γλυτώσουν το απόλυτο ρεζίλεμα! Η ιστορία, που πήρε μεγάλες διαστάσεις πριν από μερικές μέρες, διαδραματίστηκε σε ένα από τα κεφαλοχώρια του Ηρακλείου(πρόσφατα απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα) ...Ο 80χρονος για τις ανάγκες της κατάκοιτης μητέρας του,

προσέλαβε μια γυναικα από τη Βουλγαρία, η οποία εγκαταστάθηκε στο σπίτι, κι από τις πρώτες μέρες έφερε τα πάνωκάτω στο σπιτικό της οικογένειας. Ο 100χρονος σύζυγος της γυναίκας γρήγορα ...λιμπίστηκε τα κάλλη της 50χρονης γυναίκας, η οποία όμως έκανε τα γλυκά μάτια και στον 80χρονο γιο του κι έτσι πατέρας και γιος έγιναν απο δυο χωριά χωριάτες με αποκορύφωμα τη μεταφορά της διένεξης στο δικαστήριο, όπου διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους! Τα δυο γερόντια στις δυο γωνιές της δικαστικής αίθουσας και οι δικηγόροι και οι συγγενείς στη μέση. Τελικώς, λίγο πριν την εκφώνηση της υπόθεσης, υπήρξε συμβιβασμός κι έτσι επέστρεψε η νηνεμία και η καταλαγή μεταξύ πατέρα και γιου, ενώ όπως είναι φυσικό η 50χρονη Βουλγάρα πήρε... πόδι από το σπίτι!


10

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Συμβολική κίνηση για την προβολή της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης

Σ

ε μια συμβολική κίνηση για την προβολή της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης που χρόνια τώρα αναπτύσσεται στο Θραψανό προχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης παρέδωσε στο διεθνή αερολιμένα Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου τριάντα παραδοσιακά πήλινα χειροποίητα κεραμικά στα οποία είχαν φυτευτεί δενδρύλλια ελιάς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραχωρηθούν περισσότερα. Πρόκειται για μια ιδέα του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη την οποία προώθησε και υλοποίησε η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Αγγειοπλα-

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. συνεχίζει την προσπάθεια του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

στών Θραψανού «Μίνως» και τους επιχειρηματίες αγγειοπλάστες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο αερολιμένας Ηρακλείου αποτελεί πύλη εισόδου στο νησί μας, σκοπός της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να κάνει τους επισκέπτες, αλλά και τους πολίτες της Κρήτης, κοινωνούς της παραδοσιακής τέχνης της αγγειοπλαστικής, τα μυστικά της οποίας για τους αγγειοπλάστες του Θραψανού χάνονται στα βάθη της ιστορίας από τα Μινωικά κιόλας χρόνια. Επιπλέον, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στηρίζοντας τον πολιτισμό, προβάλλοντας και προωθώντας την κεραμική παράδοση της περιοχής συμμετέχει, ως εταίρος στο έργο «ΚΕΡΑΜΕΥΣ» στα πλαίσια του

προγράμματος «Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013». Η συμμετοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο πρόγραμμα εγκρίθηκε πρόσφατα έπειτα από πρόταση που είχε καταθέσει ο πρώην Δήμος Θραψανού. Στόχος της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι αφενός η προβολή του λαϊκού πολιτισμού του Θραψανού ως τουριστικού πόρου και αφετέρου η προώθηση των παραδοσιακών κεραμικών προϊόντων μέσα από δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Γενική Συνέλευση της κρητικής Εταιρείας «ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία» Η

κρητική Εταιρεία «ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία» ανακοίνωσε ότι κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, της 23ης Ιουνίου 2011 συμμετείχαν αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου μέτοχοι που εκπροσωπούσαν 64.779.330 μετοχές, (ποσοστό 91,33 %) επί συνόλου 70.926.000 κοινών ονομαστικών μετοχών και ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις : - Εγκρίθηκε η Ετήσια Οικονομική Έκθεση της εταιρικής χρήσης 1ης Ιανουαρίου 2010 έως 31ης Δεκεμβρίου 2010 (ποσο-

στό 100,00%). - Απαλλάχθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Ορκωτοί Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα, τις Οικονομικές Καταστάσεις και τις Ενοποιημένες Οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 1ης Ιανουαρίου 2010 έως 31ης Δεκεμβρίου 2010 (ποσοστό 99,94%). - Εξελέγη η εταιρεία Deloitte για τον έλεγχο της εταιρικής χρήσης 2011 και καθορίστηκε η αμοιβή τους (ποσοστό 99,97%). - Εγκρίθηκε κατ’ άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, συμβάσεων

χρονοναυλώσεων της Εταιρείας με εταιρείες του Ομίλου Grimaldi (ποσοστό 99,97%). - Εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις και αμοιβές που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά το έτος 2010 (ποσοστό 99,94%). - Χορηγήθηκε άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920 ως ισχύει, για τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας καθώς και των Διευθυντών της στα Διοικητικά Συμβούλια ή στη διοίκηση και τα όργανα άλλων εταιρειών, συνδεδεμένων ή συγγε-

νών προς την Εταιρεία ή εταιρειών του Ομίλου Grimaldi, καθώς και στη διοίκηση και τα όργανα εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς σκοπούς προς τους σκοπούς της Εταιρείας (ποσοστό 100,00%). - Εγκρίθηκε η τροποποίηση του άρθρου 43 παρ. 3 του καταστατικού της Εταιρείας, με την πρόβλεψη υπογραφής των οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας και από τον Εντεταλμένο Οικονομικού Τομέα της Εταιρείας, εφόσον υπάρχει (ποσοστό 100,00%).

Ο

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. συνεχίζει την προσπάθεια του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Κρήτη. Μετά από την οργανωμένη και επιτυχή παρουσία του στην Παγκόσμια Έκθεση Κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, προχωράει σε σειρά επαφών και συζητήσεων με όλες τις παγκοσμίου εμβέλειας εταιρείες του χώρου. Στα πλαίσια αυτά, το Σάββατο, υποδέχθηκε στο Ηράκλειο τριμελή αντιπροσωπεία της Royal Caribbean Cruises, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας κ.κ. John Tercek. Η Royal Caribbean Cruises είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στη κόσμο με μερίδιο αγοράς 24% και ετήσιο τζίρο 7 δις δολάρια. Η εταιρεία λειτουργεί 42 κρουαζιερόπλοια και μεταφέρει 4,3 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο σε ολόκληρο το κόσμο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση που απεύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κ. Ιωάννης Μπρας, στον Αντιπρόεδρο της Royal Caribbean Cruises, κατά τη πρόσφατη 38η Συνέλευση της MedCruise Association (Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου, Μαύρης και Ερυθράς Θάλασσας & Εγγύς Ατλαντικού), που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου στο Πειραιά. Η αντιπροσωπεία της Royal Caribbean Cruises πρόκειται να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του

Λιμένος Ηρακλείου και να αναζητήσει με τη Διοίκηση της ΟΛΗ Α.Ε. τρόπους για την ανάπτυξη συνεργασίας και μετατροπή του Λιμένος Ηρακλείου σε βασικό κόμβο ή λιμάνι βάσης (home port) των πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια της επίσκεψης, που τελεί υπό τον συντονισμό της ΟΛΗ Α.Ε., η αντιπροσωπεία της Royal Caribbean Cruises θα έρθει σε επαφή και με τους στρατηγικούς συνεργάτες της «ΟΛΗ ΑΕ» στα θέματα κρουαζιέρας, δηλαδή την Περιφέρεια Κρήτης και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και τις διοικήσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τον τουρισμό κρουαζιέρας κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο τουρισμός κρουαζιέρας προγραμματίζεται, τουλάχιστον, δύο χρόνια πριν» - εξηγεί ο δ/νων σύμβουλος του ΟΛΗ, Γιάννης Μπρας. Η αντιπροσωπεία αναζητά συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφάλειας, μνημείων, υποδομών, παροχών διασκέδασης, ώστε «να μας βάλει στο τεφτεράκι της εταιρείας», λέει ο κ. Μπρας, τονίζοντας ότι ο ΟΛΗ επιδιώκει να ενισχύσει το Ηράκλειο ως προορισμό κρουαζιέρας, σε συνεργασία με το δήμο και τους φορείς της πόλης.


11

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Συνάντηση είχε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δ. Κουνενάκη

Σ

υνάντηση είχε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΤΕΕ/ ΤΑΚ με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων που έχει προγραμματίσει με τους τέσσερεις δημάρχους του Νομού Λασιθίου προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους και στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με στόχο την από κοινού επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Χάρις Αλεξάκης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ κ. Μιχάλης Χωραφάς, και τα μέλη της Ν.Ε. του ΤΕΕ Λασιθίου κ. Αφροδίτη Κωστάκη-Βαρκαράκη , ο κ. Μανώλης Ρουκουνάκης και ο κ. Μανόλης Καραβελάκης. Παρόντες ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Νίκος Αφορδακός, κ.

Μιχάλης Κερούλης και κ. Μιχάλης Σγουρός καθώς επίσης και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγ. Νικολάου κ. Βασίλης Κοζυράκης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αντηλλάγησαν απόψεις και από τις δύο πλευρές όσον αφορά τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν το τόπο μας σε επίπεδο όχι μόνο του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και ολόκληρου του Νομού Λασιθίου. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ κ. Αλεξάκης κατέθεσε την άποψη της επιτροπής υποστηρίζοντας ότι από τη δική τους πλευρά θέλουν να βοηθήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους αφού πρώτα καταγράψουν τα σημαντικά θέματα των Δήμων ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους του Νομού γιατί μόνο έτσι πολλά από τα φλέγοντα ζητήματα

θα λυθούν με αποτελεσματικό τρόπο. Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε σε κοινά θέματα που απασχολούν τους Δήμους του Νομού όπως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το μείζων θέμα του ΒΟΑΚ, το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και γενικότερα για το θέμα του χωροταξικού που είναι και το πιο σημαντικό. Τα μέλη της Ν.Ε. του ΤΕΕ τόνισαν ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το τοπίο στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ένεκα των δυσκολιών που δημιουργήθηκαν με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων: «Πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διανύει μία δύσκολη περίοδο και το δημοσιονομικό πρόβλημα που υπάρχει μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι οργανωμένος διοικητικά και προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε όσο καλύτερα γίνεται τα τυχόν οργανωτικά προβλήματα που ανακύπτουν μετά τη συνένωση του νέου Καλλικρατικού Δήμου». Ο κ. Κουνενάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα έργα και τις μελέτες του Δήμου Αγίου Νικολάου που έχουν ενταχθεί ή είναι σε φάση ένταξης στο ΕΣΠΑ καθώς επίσης και για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως ο περιφερειακός δρόμος, η ανάπλαση

του Σταυρού, ο βρεφονηπιακός στην Αμμούδα, τα σχολεία, τα σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΑΝ κ.α. Σε επίπεδο Νομού και ως ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης των ζητημάτων, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να χωροθετηθούν με ειδικούς όρους αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, στο Νοσοκομείο όπου τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές, στην μη κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ , στο ΒΟΑΚ, στην επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στον Άγιο Νικόλαο και στη διαχείριση των απορριμμάτων υπογραμμίζοντας ότι αναζητείται σε επίπεδο νομού ένας νέος σχεδιασμός με στόχο τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση. Τέλος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην σύνταξη ενός μνημονίου συνεργασίας των τεσσάρων Δήμων του Νομού Λασιθίου και της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ που θα περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά ζητήματα με στόχο την προώθηση και την επίλυσή τους.

σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα του ο Αμερικανός πρέσβης, με τίτλο « Η διαφθορά στην Ελλάδα»

Σ

το σκάνδαλο των χασισοφυτειών στα Ζωνιανά αλλά και σε άλλες υποθέσεις ναρκωτικών τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναφέρεται σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα του ο Αμερικανός πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσε το Wilileaks με τίτλο « Η διαφθορά στην Ελλάδα». Το επίμαχο τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας με κωδικό 09 Athens 1920 γίνεται σαφής αναφορά στα κυκλώματα διακινητών μαριχουάνας στην Κρήτη με την εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και πολιτικών. Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι αστυνομικοί είναι κακοπληρωμένοι και ανεπαρκώς εκπαι-

δευμένοι με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. «Το Νοέμβριο του 2007, διεφθαρμένοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και πολιτικοί βρέθηκαν να συμμετέχουν σε μεγάλη διεθνή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών που παρήγαγε τόνους μαριχουάνας στο νησί της Κρήτης». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν πως η συγκεκριμένη οργάνωση εξήγαγε μεγάλες ποσότητες χασίς επί πολλά χρόνια στην Ολλανδία. Ακόμα ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει: «Τον Σεπτέμβριο του 2008, πρώην υπουργός, καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή επειδή παρενέβη για λογαριασμό ατόμου που καλλιεργούσε κάνναβη».

Σε άλλο σημείο ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρεται στην σύλληψη διακινητή ναρκωτικών στο Ηράκλειο αλλά και στον απολογισμό των διωκτικών Αρχών των Χανίων που εκρίζωσαν 1493 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, κατάσχοντας παράλληλα ποσότητα 11 κιλών χασίς. Ακόμα αναφέρεται ότι η Κρήτη μαζί με περιοχές της Πελοποννήσου, βρίσκονται στην κορυφή της παραγωγής μαριχουάνας, και επικαλούμενους υπολογισμούς των Ελληνικών Αρχών, τονίζει ότι η ετήσια παραγωγή χασίς ξεπερνά τους 80 τόνους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εξάγονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στην Ολλανδία.


12

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σε όλη την Ευρώπη θα «ταξιδέψει» η κρητική κουζίνα

Σ

ε όλη την Ευρώπη θα «ταξιδέψει» η κρητική κουζίνα, μέσα από τη γνωστή βρετανική τηλεοπτική σειρά με θέμα τη γαστρονομία «James Martin’s Mediterranean feasts» του Βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού UKTV’s, που το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε γυρίσματα στον Δήμο Χανίων. Τον διάσημο σεφ Τζέιμς Μάρτιν,

υποδέχτηκε και καλωσόρισε στα Χανιά από πλευράς του Δήμου Χανίων, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, Μαρία Κοκκινάκη. Τα γυρίσματα της εκπομπής, έγιναν μέσα σε ένα αλιευτικό σκάφος, εν πλω στο Ενετικό Λιμάνι, στους Τάφους των Βενιζέλων και στην Δημοτική Ενότητα Κεραμειών.

Ο Μάρτιν θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς σεφ της Βρετανίας και οι εκπομπές του παρακολουθούνται από ένα εκατομμύριο και πλέον τηλεθεατές. Η εκπομπή θα μεταδοθεί στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2011. Η συμβολή του Δήμου Χανίων και της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής υπήρξε καθοριστική προκειμένου να επιλεγούν τα Χανιά στο οδοιπορικό της

εκπομπής ως τόπος μαγειρέματος του δημοφιλούς σεφ, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια και ενημερωτικό υλικό στην εταιρεία παραγωγής της εκπομπής σχετικά με τα τοπικά προϊόντα, τον τρόπο ζωής των Χανιωτών, τα ήθη και τα έθιμα και αναλαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες επαφές για την υλοποίηση των γυρισμάτων.

Συνεργασία Κουράκη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών κ. Μιχάλη Βλαχάκη Σ

υνεργασία είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών κ Μιχάλη Βλαχάκη με θέμα την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Στη συνάντηση συμφώνησαν για κοινή παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στον Υπουργό, προκειμένου να καταθέσουν για άλλη μια φορά τις απόψεις τους και την από κοινού παρακολούθηση του θέματος στην εξέλιξη του. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου θα θέσει το θέμα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ για να εκφράσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση την άποψη της για αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο.

Ως γνωστόν, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα των δήμων Ηρακλείου και Γαζίου, υπάρχουν πάνω από 45000 αυθαίρετα, ενώ ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων στην Κρήτη εκτιμάται ότι είναι πάνω από 65000. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυθαιρέτων, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, είναι ιδιοκτήτες-μεροκαματιάρηδες, μισθοσυντήρητοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και τα κτήματά τους είναι πρώτη κατοικία. Ο κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι αισιοδοξεί για την λύση του προβλήματος από τον νέο υπουργό, Γ, Παπακωνσταντίνου, ενώ επέκρινε την π. υπουργό, κ. Μπιρμπίλη, για την ανάλγητη συμπεριφορά.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στην ΕΛ.ΑΣ

Τ

ραγικές είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, τα αυτοκίνητα και οι μηχανές βρίσκονται στο δρόμο από …φιλότιμο. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τις συνεχείς περικοπές που υφίστανται τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι ένστολοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κρήτης, στα Χανιά, αλλά και στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου. Οι αστυνομικοί που συγκεντρώθηκαν ανάρτησαν πανό, φώναζαν συνθήματα, ενώ μάζευαν υπογραφές συμπαράστασης από πολίτες.


13

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σύσκεψη με τους εργολήπτες που εκτελούν έργα ΕΣΠΑ στο νησί

Τ

ους εργολήπτες που εκτελούν έργα στο νησί που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κάλεσε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης σε συνέχεια προγενέστερης συνάντησης που είχε για το θέμα με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, συζήτησε με τους εργολάβους τα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται τόσο στην πρόοδο εκτέλεσης των έργων-σε οδοποιία και δημοτικά σχολεία- όσο και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης μετά την σύσκεψη, τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και της Τράπεζας Ελλάδας όπου έχουν κατατεθεί οι χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη τα παραπάνω προβλήματα πρόκειται να διευθετηθούν άμεσα ενώ ο στόχος για την Κρήτη να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 80 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ θα επιτευχθεί. Ο Σταύρος Αρναουτάκης διαβεβαίωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι απορροφήσεις των κονδυλίων θα ‘τρέξουν’ περισσότερο σε

Ιερέας από την Κρήτη απέτρεψε την αυτοκτονία ενός 35χρονου

Ι

σχέση με το πρώτο εξάμηνο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για τα εκτελούμενα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ευθύνες για τις καθυστερήσεις αυτές έχουν και οι ίδιοι οι εργολάβοι, για αυτό συζητήσαμε σήμερα μαζί τους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. Τέλος για το έργο του δρόμου Καρτερός-Επισκοπή ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς ολόκληρη η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί.

ερέας από την Κρήτη φέρεται να απέτρεψε την αυτοκτονία ενός 35χρονου με τον οποίο συνομιλούσε μέσω διαδικτύου με εικονοκλήση. Ο ιερέας, τα στοιχεία του οποίου κρατούνται απόρρητα, διαπιστώνοντας ότι ο 35χρονος συνομιλητής του ήταν αποφασισμένος να δώσει τέλος στη ζωή του, έσπευσε να ενημερώσει τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η άμεση ενεργοποίηση του ιερέα αποδείχτηκε σωτήρια για την ζωή του 35χρονου, τον οποίο εντόπισαν εγκαίρως οι «χάκερς» της ΕΛ.ΑΣ.

γυαλιάκαρφιά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

Χωρίς νερό το χωριό Μορόνι του δήμου Φαιστού Χ

ωρίς νερό έμεινε χθες το χωριό Μορόνι του δήμου Φαιστού Ηρακλείου μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο αντλιοστάσιο που υδρεύει την περιοχή. Ευτυχώς η ζημιά στο αντλιοστάσιο ήταν μικρής έκτασης, παρά την μεγά-

λη ποσότητα δυναμίτιδας που είχαν τοποθετήσει. Είναι η δεύτερη φορά που το αντλιοστάσιο ύδρευσης του Μορονίου, γίνεται στόχος επίθεσης αγνώστων. Στόχος επίσης για τρεις συνεχόμενες φορές έχει αποτελέσει και το ρολόι υδροδότησης του αντλιοστασίου.

Συμπλοκές για ασήμαντη αφορμή Α

πό πέτρες μέχρι σφυριά και κατσαβίδια χρησιμοποίησαν οι εμπλεκόμενοι στα τρία αιματηρά περιστατικά που σημειώθηκαν ξημερώματα στο Ηράκλειο, αναστατώνοντας τις διωκτικές αρχές. Στην πρώτη περίπτωση στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ δύο Ελλήνων για ασήμαντη αφορμή στην περιοχή των Δειλινών, ο ένας χτύπησε τον άλλον στο κεφάλι με σφυρί. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο ένας και να διακομιστεί

στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Σε άλλο περιστατικό και πάλι στην περιοχή των Δειλινών, η διαμάχη μεταξύ ενός ζευγαριού είχε αιματηρή κατάληξη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η γυναίκα χτύπησε με κατσαβίδι στο πόδι τον σύντροφο της. Τέλος στην Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου δυο αλλοδαποί συνεπλάκησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο ένας που δέχθηκε χτύπημα από πέτρα στο κεφάλι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Όπως έγινε γνωστό, ο 35χρονος επικοινωνούσε διαδικτυακά με τον ιερέα, στον οποίο είχε εξομολογηθεί τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο τελευταίος, συναισθανόμενος την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο συνομιλητής του, προσπαθούσε να τον εμψυχώσει. Στην τελευταία επικοινωνία τους όμως εκείνος του είπε ότι “δεν πάειάλλο” και έτσι ο ιερέας αποφάσισε να ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Γ

υαλιά-καρφιά έκαναν τα ξημερώματα άγνωστοι το Δημαρχείο Ρεθύμνου. Οι δράστες παραβίασαν την πλαϊνή πόρτα του ισογείου και στην συνέχεια «άλωσαν» το εσωτερικό του κτιρίου, προκαλώντας σοβαρές φθορές. Οι «εισβολείς» δεν άφησαν συρτάρι για συρτάρι στη θέση του, σκόρπισαν δεκάδες έγγραφα, ενώ ανέτρεξαν και στο αρχειακό υλικό. Στον τόπο έσπευσαν αστυνομικοί της

σήμανσης προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως άφησαν πίσω τους οι διαρρήκτες, ενώ διεξάγουν έρευνες περιμετρικά του δημαρχείου για τον εντοπισμό καμερών ασφαλείας που μπορεί να κατέγραψαν τις κινήσεις τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν οι διαρρήκτες εισέβαλαν στο δημαρχείο με σκοπό την κλοπή ή αν έψαχναν συγκεκριμένα έγγραφα.

Οι ελεγκτές κάνουν “φύλλο και φτερό” όλα εκείνα τα στοιχεία που “μαρτυρούν” τη δράση των γιατρών

Τ

η δράση συγκεκριμένων γιατρών - μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης ερευνούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ και του Υπουργείου Υγείας, που βρίσκονται στο Ηράκλειο από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ελεγκτές κάνουν “φύλλο και φτερό” όλα εκείνα τα στοιχεία που “μαρτυρούν” τη δράση των γιατρών, ενώ τουλάχιστον τρεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Οι γιατροί - χειρουργοί προέρχονται από διαφορετικά τμήματα, (Ορθοπεδική και Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινικές), ενώ ο ένας έχει πλέον ιδιωτεύσει. Στους λογαριασμούς των τριών γιατρών βρέθηκαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, τα οποία δε “δικαιολογούνται” από την εργασία τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Υπουργείου αναζητούν την άκρη του νήματος, ενώ τα κλιμάκια αναμένεται να παραμείνουν στο Ηράκλειο, τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα. Ωστόσο, για τα ‘φακελάκια’ και την διαφθορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, όπου έχουν στοχοποιηθεί γιατροί-καθηγητές, εταιρείες προμηθειών, αλλά και υπάλληλοι.


14

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟ ΚΕΦΙ

Μ

ε πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ηρακλείου Αττικής ο χορευτικός όμιλος Ειρήνη πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Ιουνίου την τελική του εκδήλωση στο Γήπεδο Πρασίνου Λόφου. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το γήπεδο και συμμετείχε ενεργά, με κέφι και ενθουσιασμό. Στα περισσότερα μέρη του χορού το κοινό κρατούσε το ρυθμό με παλαμάκια και ενθάρρυνε τους χορευτές με θερμές επευφημίες. Ενθουσιώδεις αντιδράσεις προκάλεσε ο χορός της σκούπας από τη Λέρο και το Μο τα χουλιέρε (χορός με τα κουτάλια) από την Καπαδοκία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία είχε ο Βασίλης Καρφής. Οι χορευτές φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές από τα βεστιάρια του χορευτικού ομίλου Ειρήνη, της ομάδας Ελληνικού ΛαΙκού Χορού του Δήμου Καλλιθέας, των κ.κ. Κατερίνας Βαλβή και Νίκης Αγιασμάντζη καθώ και του σωματείου Προκοπιαίων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος» Την εκδήλωση με τον τίτλο «Αραδιαστείτε στο

χορό…» που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, παρακολούθησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος και στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αξία της δράσης του ομίλου στην διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αντιπροσωπεία του ομίλου Ειρήνη θα ταξιδέψει το Σεπτέμβρη στην Γερμανική αδελφοποιημένη πόλη του Muehldorf. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Φαρμάκης, ο αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς Γιάννης Κεσκινίδης, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Ηλίας Μοσχονάς, ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Πασχάλης Γονατάς, ο πρόεδρος της ΚΕΑΠΠΗΑ Στέφανος Λεζγής, ο πρόεδρος της Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργος Οικονομίδης ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιόφωνου Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία 94fm Γρηγό-

ρης Παπαδάτος, η αντιπρόεδρος κοινωνικής πρόνοιας της Βαρβάρα Τζιατζιά, ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Περδικάρης, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Ηράκλειο η πόλη μας, Νώντας Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη Νίκος Μπάμπαλος, η Μαίρη Ζούνη και η Μαριάννα Ζούρου. Μικροί και μεγάλοι χορευτές αραδιαστήκαν στο χορό και παρουσίασαν χορούς από τη Λέρο, τη Βοβούσα της Ηπείρου, τον Πόντο, τη Μ. Ασία, το Φλάμπουρο Σερρών, τη Σαμοθράκη, τη Τζιά, την Κύθνο, την Καπαδοκία, τη Μακρά Γέφυρα Θράκης αλλά και την Ανατολική Ρωμυλία.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του τμήματος φωτογραφίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011. Πλήθος κόσμου πέρασε από την Αίθουσα «Δημήτρης Καβούρης» στη Βίλα Στέλλα γεμίζοντας το χώρο και εκφράζοντας ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα της δουλειάς του τμήματος και της έκθεσης. Στην έκθεση συμμετέχουν 103 μαθητές του Τμήματος Φωτογραφίας ενώ στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Παντελής Βλασσόπουλος, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γιώργος Βλαντής, ο αντιδήμαρχος νεολαίας Γιάννης Κεσκινίδης, ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Πασχάλης Γονατάς, η πρόεδρος της Κ.Ε.Α.Ε.Δ.Η.Α Βασιλική Τσαπίνου, ο πρόεδρος της κοινωνικής πρόνοιας Γιώργος Οικονομίδης και η γραμματέας του Συνδέσμου Καθολικών Ηρακλείου Αττικής Ελισσάβετ Ιουστινιανού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Γιάννης Γαλάνης

«Πολλά νέα παιδιά ξεκίνησαν μία αισιόδοξη και γοητευτική προσπάθεια φωτογραφικής αναζήτησης, χωρίς προθέσεις αποτύπωσης αντικειμένων ή μεταφοράς και διάσωσης γεγονότων, αλλά με την περιέργεια και το πάθος να γνωρίσουν και να αποκαλύψουν τη μυστηριακή – ανορθολογική – επίδραση του φωτός και της κατανομής των τόνων στη διάταξη των αντικειμένων μέσα στο χώρο και το χρόνο, ανιχνεύοντας διακριτικά και με εσωτερικότητα στοιχεία της πραγματικότητας, που οδηγούν στη μεταμόρφωσή της.» Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00 ως τις 22.00. Οι συμμετέχοντες είναι: Αγρότου Έλενα, Αναστασιάδης Αλέξης, Ανατολίτης Πάρης, Αντωνοπούλου Ελπίδα, Αντωνοπούλου Μυρτώ, Αργυρακοπούλου Δανάη, Βελίδου Μυρτώ, Βιρλάν Ναταλία, Βλασσόπουλος Γιώργος, Βόγκας Άρης, Βορδώνη Ελένη, Βόσσος Πέτρος, Γερολυμάτου Χάρις, Γεωργακοπούλου Μέλπω, Γεωργοπούλου Γίτσα, Γκαρτζόπουλος Κώστας, Γκούμα Δήμητρα, Cournot Aline, Ευσταθίου Στάθης, Ζαφειρίου Ελένη, Ζαχαροπούλου Φωτεινή, Ζκέρης Αντώνης, Ζκέρης Δονάτος, Καζανάς Νίκος, Κακαβούλη Μαρία, Καλημέρης Διονύσιος, Καλογήρου Αναστασία, Κανελλόπουλος Άλκης, Καπλανίδης Χάρης, Καποδίστρια Ελένη, Καργιωλάκη Μα-

ρία, Κατσιώτη Μαρίζα, Καψάλη Μαρίζα, Καψή Μαρία, Κεχαγιά Ανδριανή, Κορδάτος Βασίλης, Κούβαλης Βασίλης, Κουγιουμιτζάκη Έμμα, Κουκουβίνου Ελένη, Κουλακμανίδης Κων/νος, Κουνουγέρη Ντίνα, Κουρταλ? Χαρά , Κουτλή Μυρσίνη, Κούτσης Διονύσης, Κουτσιμπού Μπιμπί, Κυριακίδη Αλεξάνδρα, Κώνστας Σπύρος, Κωτσαδάμ Αμαλία, Λαδοπούλου Νάντια, Λιάκου Μιρέλλα, Loncobardo Maria Lucia, Μαγκίρη-Σκουλούδη Δέσποινα, Μακρή Μαρία, Μαρίνου Σόνια, Μεγγισίδης Φώτης, Μέλιου Αλέκα, Μεσογείτη Μαρίνα, Μιχαήλ Φαίδρα, Μπαλταγιάννης Σωκράτης, Μπαντελά Μαρία, Μπαντίδα Αλίκη, Μπέη Μαρία, Μπεκυρά Γεωργία, Μπελάλη Όλγα, Μυλωνάς Βασίλης, Νικολάου Ζωή, Οικονόμου Γιάννης, Παντίσκου Βάσια, Παπαγεωργίου Ελένη, Παπάδη Δανάη, Παπαδημητρίου Όλγα, Παρασκευάς Τάσος, Πήλιου Μαρία , Ποδαράς Σπύρος, Πόππης Ευάγγελος, Πριοβόλου Ιωάννα, Ρομοσιού Ανθή, Ρούσσου Χριστίνα, Σιρινίδου Άννα, Σκαλκώτος

Παναγιώτης, Σπαγγούρος Βασίλης, Στεργιόπουλος Γιάννης, Στρογγύλης Τάσος, Συρσίρης Γιώργος, Σχινά Στέλλα, Τάμπου Αλίκη, Ταρναράς Βασίλης, Τέγος Νίκος, Τερζοπούλου Μαρία, Τζ?νη Άϊντα, Τουτουτζή Άννα, Τσέλλου Ειρήνη, Τσιμπουξής Γιώργος, Τσίπης Θοδωρής, Φλωράκης Απόστολος, Φουρμούζη Χρυσούλα, Φρουδαράκη Χαρά, Χάρου Ευγενία, Χαρώνης Σπύρος, Χόρτη Βούλα, Χριστοφίλη Ασπασία Διοργανωτές: Δήμος Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Νέας Γενιάς, Τμήμα Φωτογραφίας. Η έκθεση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.faos.gr


15

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Τα παιδιά του Σικιαρίδειου Ιδρύματος χειροκρότησε o Γ. Πατούλης

Τ

ραγούδια, χορούς και θεατρικά δρώμενα παρουσίασαν τα παιδιά των εργαστηρίων του Σικιαρίδειου Ιδρύματος. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, συγχαίρει σπουδαστές και καθηγητές για την όμορφη γιορτή που διοργάνωσαν. Στην καλοκαιρινή γιορτή των παιδιών του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της λήξης της φετινής σχολικής χρονιάς, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Τα παιδιά των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης του ιδρύματος αποχαιρέτησαν τα θρανία και τους δασκάλους τους, στέλνοντας σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στη γιορτή ευχές για ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι. Τα παιδιά που φοιτούν στα ειδικά εργαστήρια του Σικιαριδείου Ιδρύματος, καλωσορίζοντας το καλοκαίρι παρουσίασαν επί σκηνής απολαυστικά χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των δασκάλων, φίλων και συγγενών τους. Οι παρευρισκόμενοι παρευρισκομένων θεατές είχαν, επίσης, την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα των παιδιών στην έκθεση των εργαστηρίων

που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Ο Γιώργος Πατούλης, συνεχάρη τα παιδιά για την όμορφη εκδήλωση που τους χάρισαν. Αναφερόμενους στους υπεύθυνους και τους δασκάλους του ιδρύματος που όπως σημείωσε «στηρίζουν με ιδιαίτερο ζήλο το έργο του ιδρύματος», τους επαίνεσε «για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν και τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν για την καθημερινή φροντίδα, διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών». Ο κ. Πατούλης επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να βρίσκεται κοντά στο ίδρυμα στηρίζοντας με κάθε τρόπο το έργο του, τονίζοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην προκύψει καμία διαφοροποίηση όσον αφορά στη δομή, στα προγράμματα και στις υπηρεσίες του ιδρύματος από τις δρομολογούμενες αλλαγές στο χώρο της παιδείας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σικιαρίδειου Ιδρύματος Συμεών Ι. Σικιαρίδης, αποχαιρετώντας τη χρονιά, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, το

προσωπικό του ιδρύματος, και όλους τους συμμετέχοντες στη γιορτή. Ευχαριστίες απηύθυνε, επίσης, στο Δήμο Αμαρουσίου και τον Δήμαρχο προσωπικά, για τη συμπαράσταση του προς τα παιδιά αλλά και για το ενδιαφέρον με το οποίο αγκαλιάζει κάθε δραστηρι-

ότητα, πρωτοβουλία και εκδήλωση του Ιδρύματος.Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Χρήστος Οικονόμου, και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

12 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Ηρακλείου Αττικής στα πλαίσια της οργάνωσης, ανάπτυξης και προώθησης των αθλητικών προγραμμάτων εκπροσωπώντας τον Δήμο μας συμμετείχε στις 5/6/2011 στους διαδημοτικούς αγώνες κολύμβησης που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς με 18μελή αποστολή από το τμήμα κολύμβησης. Η αποστολή μας γύρισε με δώδεκα συνολικά μετάλλια από τους αγώνες.

Ο

ι ανωτέρω επιτυχίες έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η πισίνα του δήμου μας είναι δέκα μέτρων και οι κολυμβητές ανταγωνίζονται παιδιά από πισίνες 25 μέτρων και άνω.

Ειδικότερα:

• ΚΟΥΝΣΟΛΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 1ος ΣΤΑ 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ 2003 • ΦΛΩΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1ος ΣΤΑ 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ 2ος 25Μ ΥΠΤΙΟ 2002 • ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑΝΤΑ 1η ΣΤΑ 25Μ ΥΠΤΙΟ ΚΑΙ 2η 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ 2004 • ΜΗΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 1ος ΣΤΑ 50Μ ΥΠΤΙΟ ΚΑΙ 2ος 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ 2000 • ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ 2ος ΣΤΑ 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ 3ος 25Μ ΥΠΤΙΟ 2004 • ΚΟΥΝΣΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2ος ΣΤΑ 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ 2002 • ΞΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2ος ΣΤΑ 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ 2001 • ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 3ος ΣΤΑ 25Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ 2001


16

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία μονάδας του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο ΚΑΤ δρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Η αντιπροσωπεία των Δημάρχων, συνοδευόμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Κηφισιάς Βασίλη Βάρσο, και Αμαρουσίου Λευτέρη Μαγιάκη, τόνισαν στις Διοικήσεις του ΚΑΤ και Ο.ΚΑ.ΝΑ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν Από τη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία να προχωρήσει του Ο.ΚΑ.ΝΑ το συγκεκριμένο σχέδιο. ην πλήρη διάσταση τους στην Μετά τις αποαπόφαση να εγκατασταθεί φάσεις κατά της εγκατάστασης της μονάδα του Οργανισμού Κατά συγκεκριμένης μονάδας που έλαβαν των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.Ν.Α) τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών στο νοσοκομείο ΚΑΤ και την ανυποπόλεων, την κοινοποίηση των ψηχώρητη στάση τους να μην επιτρέφισμάτων τους στην Πολιτεία και ψουν την εξέλιξη αυτή, κατέθεσαν την αναβολή της δημοπράτησης του από κοινού ο Δήμαρχος Αμαρουσίου έργου που πέτυχαν προ ημερών, οι Γιώργος Πατούλης, με τους Δημάρτρεις Δήμαρχοι εκδήλωσαν, επίσης, χους Κηφισιάς Νικόλαο Χιωτάκη, και την αποφασιστικότητά τους για νέες Λυκόβρυσης Πεύκης Δημήτρη Φωκιαδυναμικές κινητοποιήσεις. νό, ενώπιον των μελών του Διοικητι«Με τρόπους νομικούς και δυκού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και ναμικούς, μαζί με τους πολίτες, θα των εκπροσώπων του Οργανισμού. αντιδράσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοη αποσυμφόρηση της Αθήνας είναι κομείου, παρόντων της Προέδρου του αναγκαία όπως και συμφωνούμε ότι Οργανισμού Μελπομένης Μαλλιώρη, το Κράτος πρέπει να προσφέρει στους και του Γενικού Διευθυντή του Δημήανθρώπους αυτούς δυνατότητες τρη Πλατανιά, η αντιπροσωπεία των αποκατάστασης αλλά ακολουθώντας Δημάρχων έκανε λόγο για μία πρόχειμία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. ρη, αλλοπρόσαλλη και χωρίς στρατηΥπάρχουν πρωτόκολλα και προδιαγική απόφαση. γραφές όπου μέσα από συγκεκριμένο «Δεν είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο τρόπο προσεγγίζεται συνολικά η πρότραυματολογικό κέντρο της χώρας ληψη και η αποκατάσταση. Είμαστε αντί να σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε ανοικτοί στο να καταθέσουμε τις προτους χώρους υποδοχής τραυματιών τάσεις μας εφόσον μας ζητηθεί και να βελτιώνοντας τις υπηρεσίες του, να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργαεντάσσουμε κάτι εντελώς ξένο με τη σία. Λέμε, όμως, ξεκάθαρα ΟΧΙ σε μία φυσιογνωμία και τη λειτουργία του τέτοια άτεχνη και χωρίς στρατηγική απόπειρα που επιχειρείται στο ΚΑΤ» σε επίπεδο περίθαλψης» επεσήμανε σημείωσε ο κ. Πατούλης. ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόε-

Τ

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, συνομιλώντας με παρευρισκομένους αμέσως μετά το τέλος του εσπερινού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Στον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης Σ τον καθιερωμένο εορτασμό της Γέννησης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο παρεκκλήσι στο πάρκο πλησίον του Κ.Α.Τ, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, παρόντων πλήθους πιστών. Του εσπερινού που τελέστηκε την παραμονή της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, στο παρεκκλήσι της

οδού Σουλίου όπου βρίσκονταν ο παλαιός ναός του Προφήτη αλλά καταστράφηκε επί Τουρκοκρατίας, ακολούθησε κήρυγμα και αρτοκλασία. Ανήμερα του εορτασμού του Τιμίου Προδρόμου το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η θεία λειτουργία, ενώ η πανήγυρη του ιερού παρεκκλησίου ολοκληρώνεται απόψε με το μεθεόρτιο εσπερινό και την ιερά παράκληση προς τον Τίμιο Πρόδρομο.

Μια ευχάριστη ροκ βραδιά Ε

νθουσίασε το νεανικό κοινό η ροκ συναυλία που έδωσαν οι μαθητές των μοντέρνων τμημάτων του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, σε συνεργασία με τους μαθητές στη Φωνητική, στην πλατεία Ηρώων, ένα θεσμός που έχει καθιερωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στο Μαρούσι. Τη συναυλία άνοιξε η τζαζ μπάντα (big band) και ακολούθησαν ελληνικά και ξένα ροκ τραγούδια, επιλεγμένα από τα ίδια τα παιδιά. Στην άψογη ερμηνεία τους αποτυπώθηκε η αγάπη και το μεράκι τους για τη μουσική, η πολύ καλή προετοιμασία, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, υπεύθυνου των μοντέρνων τμημάτων Λευτέρη Βαλασέλλη και η διάθεσή τους να προσφέρουν ευχάριστες στιγμές ψυχαγωγίας στη νεολαία της πόλης. «Ως πλατεία της νεολαίας» χα-

ρακτήρισε την πλατεία Ηρώων ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία και συνεχάρη τα παιδιά για την κέφι και τον ενθουσιασμό που μετέδωσαν στους παρευρισκόμενους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου Νικόλαος Πέππας.


17

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση των «Αλκυονίδων» παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Σ

την καθιερωμένη φιλανθρωπική βραδιά που διοργανώνει το Σωματείο Γυναικών Αμαρουσίου «Αλκυονίδες» παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου «Μέριμνα του Γήρατος» και της Κοινωνικής Επιτροπής Προσκόπων Αμαρουσίου. Ο κ. Πατούλης συνεχάρη την Πρόεδρο του Σωματείου Μαρία Μοστρού και τα μέλη του Δ.Σ. για τις αξιέπαινες προσπάθειες τους, που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή στην πόλη, με τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Αμαρουσίου θα είναι στο πλευρό τους και θα στηρίζει τις προσπάθειες του Σωματείου τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Τσιπουράκης και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ρένα Χαλιώτη.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης στην φιλανθρωπική εκδήλωση του Σωματείου Γυναικών Αμαρουσίου «Αλκυονίδες» συγχαίρει την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για τις αξιέπαινες προσπάθειες τους στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ανταλλάσει θερμό χαιρετισμό με τις παρευρισκόμενες στην φιλανθρωπική εκδήλωση του Σωματείου «Αλκυονίδες»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με την Πρόεδρο του Σωματείου Γυναικών Αμαρουσίου «Αλκυονίδες» Μαρία Μοστρού και τα μέλη του Δ.Σ., τον Αντιδήμαρχο Στ. Τσιπουράκη και τη Δημοτική Σύμβουλο Ρ. Χαλιώτη


18 ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

28/6/2011 06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

08:00 VITAFONE 08:30 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα 09:30 ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη 11:00 ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή 12:30 ΠΑΡΑΘΙΝ ΑΛΩΣ 13:45 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 14:00 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό 15:00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 15:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη 16:30 ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή 17:30 ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου 18:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 19:00 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:00 VITAFONE 20:30 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 21:00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 22:00 ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ πολιτική εκπομπή με τον Χ. Καπούτση 23:00 ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα 00:00 MEHDI ORIENTAL CARPETS 01:00 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό 02:00 ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή 03:30 ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη 05:00 ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή

29/6/2011

30/6/2011

1/7/2011

2/7/2011

3/7/2011

4/7/2011

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 07:00 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 07:30 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

06:00 07:00

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 18:00 ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ψυχαγωγική εκπομπή

08:00 08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:30 20:30 21:00 22:00 23:00

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΘΙΝ ΑΛΩΣ με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ενημερωτική εκπομπή με τον Χ. Κιούπη ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΠΡΟΣΕΧΩΣ εκπομπή για τον κινηματογράφο με την Η. Κισσανδράκη ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα

08:00 09:00 10:30 12:30 13:00 14:00 15:00 16:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή GALLERY ΔΙΑΛΥΝΑΣ VITAFONE ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ GALLERY ΕΠΙΠΛΩΝ

08:00 08:30 10:00 11:30

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ GALLERY ΔΙΑΛΥΝΑΣ

14:00 15:00 15:30 17:00

MEHDI ORIENTAL CARPETS ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ψυχαγωγική εκπομπή GALLERY ΕΠΙΠΛΩΝ

18:00 19:00 20:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ πολιτική εκπομπή με τον Χ. Καπούτση ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

18:00 19:00 20:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ

21:00 22:00 23:00

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΠΡΟΣΕΧΩΣ εκπομπή για τον κινηματογράφο με την Η. Κισσανδράκη

MEHDI ORIENTAL CARPETS ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ αθλητική εκπομπή

00:00 01:00 03:00 04:30

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ αθλητική εκπομπή ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΠΡΟΣΕΧΩΣ εκπομπή για τον κινηματογράφο με την Η. Κισσανδράκη ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ κοινωνική εκπομπή με τον Κ. Μαρδά ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ πολιτική εκπομπή με τον Χ. Καπούτση Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ αθλητική εκπομπή ΚΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ψυχαγωγική εκπομπή ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 Η ΔΙΚΗ ΤΗς ΔΕΥΤΕΡΑΣ

00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

21:00 22:00 23:00 00:00 01:00 02:00 03:00 05:00

08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:00 20:30 21:00 22:00

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τον Μ. Ντουκάκη ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ αθλητική εκπομπή για τους φίλους της ΑΕΚ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα MEHDI ORIENTAL CARPETS ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή

08:00 08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:00 20:30 21:00 22:00 23:00

00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

08:00 08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:00 20:30 21:00 22:00 23:00 00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή


19

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Τις ταινίες της εβδομάδος σχολιάζει και γράφει η Ηρώ Κισσανδράκη

Έ

φτασε η στιγμή να υποδεχτούμε ένα από τα καλύτερα blockbuster του καλοκαιριού, την «Περίπτωση Λάρι Κράουν» η οποία πιστοποιεί την εκ νέου συνεργασία του Τομ Χανκς με τη Τζούλια Ρόμπερτς. Πρόκειται για ιστορία που συνδυάζει σύγχρονα στοιχεία απλής επιβίωσης σε ένα κόσμο οικονομικής δυσπραγίας και αναζήτησης ελπίδας. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Λάρι Κράουν που για χρόνια εργαζόταν σε κατάστημα ηλεκτρικών και άλλων ειδών ο οποίος από τη μία στιγμή στην άλλη βλέπει την ζωή του να αλλάζει, όταν απρόοπτα του ανακοινώνεται η απόλυσή του. Γύρω στα 50, με πολλά χρέη και ανοιχτές δανειακές υποχρεώσεις αντιλαμβάνεται πως πρέπει να κάνει κάτι άμεσα για να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Έτσι αποφασίζει να κάνει αυτό για το οποίο τον απέλυσαν, δηλαδή να αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Εγγράφεται λοιπόν σε μία «κολεγιακή σχολή» που αφορά σε άτομα που αναζητούν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, με σκοπό να πετύχει το στόχο του. Σε αυτό θα τον βοηθήσει η Μερσέντες, η καθηγήτρια των μαθημάτων, η οποία παλεύει με το αλκοόλ και τα προβλήματα στο γάμο της. Παντρεμένη εδώ και χρόνια με κάποιον που φαίνεται να δίνει σημασία περισσότερο στο διαδικτυακό πορνό παρά σε εκείνη, αρνείται να αποδεχτεί αυτό που της συμβαίνει και βρίσκει διέξοδο στο ποτό. Ευτυχώς όμως, την εποχή που γνωρίζει τον Λάρρι Κράουν, δεν έχει ακόμα χάσει τον έλεγχο και έτσι μπορεί να αντιληφθεί την ευκαιρία που της προσφέρεται… Την σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο ίδιος ο

Η Περίπτωση Λάρι Κράουν Τομ Χανκς, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε τη βασική ιδέα του σεναρίου στην καλή φίλη της συζύγου του, Νία Βαρντάλος. Θα μπορούσε να ειπωθεί πως το σενάριο φέρει και βιογραφικά στοιχεία καθώς μετά το σχολείο ο Χανκς φοίτησε σε junior college κι οι εμπειρίες που απέκτησε εκεί είχαν τεράστιο αντίκτυπο πάνω του. «Αυτό ήταν στα μισά των ΄70s, όπου υπήρχε η αίσθηση της ρευστότητας» δηλώνει ο Χανκς. «Στην τάξη μου υπήρχε κάποιος μεσήλικας, κάποιος στα 50 του, κάποιος που μόλις είχε γυρίσει από το Βιετνάμ. Έγινα φίλος σχεδόν με όλους όσους ήταν στην τάξη, ανακαλύπτοντας έναν πλούτο βιωμάτων ανάμεσά τους. Από την εμπειρία μου στο junior college προέκυψε ο χαρακτήρας του Λάρι Κράουν. Η ζωή του αλλάζει δραστικά όταν χάνει τη δουλειά του. Τον απολύουν με την πρόφαση πως δεν υπάρχει εξέλιξη για εκείνον μιας και δεν έχει σπουδάσει σε κολέγιο». Η ιδέα του εργαζομένου, που χάνει τη δουλειά του και αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του, ήρθε στον Χανκς πολλά χρόνια πριν την πρόσφατη οικονομική κρίση. Όμως, κατά τη διάρκεια της γραφής του σεναρίου, βλέποντας τα επακόλουθα της κρίσης που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους σε οικονομική αναταραχή και με αβέβαιο μέλλον, ο Χανκς δεν μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος και ενσωμάτωσε τα στοιχεία αυτά στην ταινία, με προσεγμένο τρόπο και αντίθετα

μία θετική ματιά για το μέλλον… Όταν πια το σενάριο ήταν έτοιμο, ο Χανκς πήρε τηλέφωνο την επίσης βραβευμένη με Όσκαρ Τζούλια Ρόμπερτς και ζήτησε τη συνεργασία της. Οι δυο τους είναι φίλοι εδώ και χρόνια, αλλά η επαφή τους στην ταινία “Charlie Wilson’s War” του Μάικ Νίκολς ήταν αυτή που δυνάμωσε τη φιλία τους. Η Ρόμπερτς εκείνη την εποχή, βρισκόταν στη Ρώμη για τα γυρίσματα της ταινίας “Eat Pray Love” όταν της ζητήθηκε να σκεφτεί το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τον Χανκς. «Η ιστορία ήταν ενδιαφέρουσα και επίκαιρη. Οι χαρακτήρες χάνουν την πίστη τους και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν επανεφευρίσκοντας τους εαυτούς τους. Με ιντρίγκαρε όλο αυτό, ιδιαίτερα η Μερσέντες και το πρόβλημά της με το αλκοόλ. Το να μπορείς να δουλεύεις σε έναν τέτοιο ρόλο είναι διασκεδαστικό, σπαρακτικό και πρόκληση. Έχει εγκλωβιστεί σε ένα κουκούλι δυστυχισμένης ζωής. Χωρίς δισταγμό λοιπόν, τηλεφώνησα στον Τομ και του είπα ότι θα ενώσω το βαγόνι μου με το δικό του» δηλώνει η Ρόμπερτς. Επομένως, όποιος επιλέξει τον «Λάρι Κράουν» θα πρέπει να ξέρει πως θα περάσει καλά καθώς η ταινία αναφέρεται με γλυκό και συνάμα αστείο τρόπο στις μικρές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η ζωή, στη δύναμη για νέα ξεκινήματα και στις αλλαγές που μας καθορίζουν. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως έχει την υπογραφή του Τομ Χανκς άρα, μόνο καλό μπορεί να είναι!

Σκηνοθεσία: Τομ Χανκς Παίζουν: Τομ Χανκς, Τζούλια Ρόμπερτς, Ταράτζι Π.

Χένσον, Νία Βαρντάλος, Μπράιαν Κράνστον, Ουίλμερ Βαλντεράμα Είδος: Κοινωνική Κομεντί Διάρκεια: 99΄

Επίσημο site της ταινίας: http://www.larrycrowne.com/#/home


20

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΛΕΣ...

ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΝΚΣ...

Ο

υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ξεκαθάρισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και συνέστησε προσοχή στους βουλευτές. “Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, περί εξόδου των τανκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες σε περίπτωση που η χώρα εισέλθει σε κατάσταση αναρχίας, και επιστρέψει στη δραχμή, λόγω μη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. “Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους από κάθε κόμμα να μην εμπλέκουν με δήλωση οποιασδήποτε μορφής το στράτευμα στην εσωτερική και κοινωνική ζωή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια δεν έχουν, έχουν με την εξωτερική ασφάλεια. Οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και να μην εξοικειώνουμε την κοινωνία σε ρόλους διαφορετικούς από αυτούς που έχει τάξει το Σύνταγμα” δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας στον τηλεο-

πτικό σταθμό Σκάι. “Δεν χρειαζόμαστε καμία υπερβολή, οι ευθύνες μας οι ίδιες μας οδηγούν στην υπερψήφιση του μακροπρόθεσμου”, κατέληξε ο υπουργός. Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο θα γυρίσουμε στη δραχμή και θα χρειαζόταν τα τανκς να προστατεύσουν τις τράπεζες από τους πολίτες. Τις πρωτοφανείς αυτές δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Θόδωρος Πάγκαλος προέβλεψε -ξεπερνώντας και τον ίδιο του τον εαυτό- ότι αν δεν... ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα περικυκλώνονταν από τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ ο στρατός θα έβγαζε στους δρόμους τανκ για να τις προστατέψει, καθώς δεν θα υπήρχε αρκετή αστυνομία. Θα υπήρχαν παντού αναταραχές, τα μαγαζιά θα άδειαζαν, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα… Και όλο αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη συνολικά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε όσους λένε

πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη βλάκες, επιμένοντας ότι “μπορεί να είναι αναλυτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και οικονομολόγοι, αλλά και μόνο που το λένε συνιστά τεράστια βλακεία. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ακόμα στην ισπανική εφημερίδα ότι θεωρεί ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί τελικά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν γίνει όμως το ίδιο είπε με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών. Όπως λέει στα πεδία αυτά ενδεχομένως και να υπάρξουν προβλήματα, καθώς θεωρεί πιθανό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν κατά. Ένα άρθρο γνώμης στην βρετανική εφημερίδα Financial Times και μάλιστα του έλληνα Γιάννη Σφακιανάκη έρχεται να πει αυτά που οι περισσότεροι στην χώρα μας δεν τολμούν. Ότι η κρίση δεν προκλήθηκε μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από την κοινωνία γενικότερα Δεν πρόκειται για «ανθελληνικό» δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού (όπως αυτά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες) αλλά για άρθρο γνώμης στους Financial Times το οποίο υπογράφεται από τον (Ελληνα) Γιάννη Σφακιανάκη. Ο υπογράφων το άρθρο είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία και έχει εργαστεί κατά το παρελθόν σε ποικίλες θέσεις και οργανισμούς σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ο αρθογράφος εντοπίζει την απαρχή της «πολιτικής και οικονομικής κρίσης» στις περιόδους διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο χαρακτηρίζει «αποτυχημένο οικονομολόγο αλλά πετυχημένο πολιτικό» ο οποίος

κατάφερε να καταστήσει το κόμμα του «το βασικό παράγοντα πολιτικής με την υποστήριξη των συνδικάτων στα οποία παρείχε προνόμια». Ο ίδιος κάνει λόγο για τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν ως σήμερα την πολιτική σκηνή καθώς «και η συντηρητική παράταξη εφάρμοσε την ίδια πολιτική με βάση τα κατεστημένα συμφέροντα και την διαφθορά (…) διαιωνίζοντας την ευνοιοκρατία και κακή διαχείριση». Η κριτική στο πολιτικό σύστημα διακόπτεται στην περίοδο της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να πάρει τη θέση της η κριτική στην «ευρύτερη Αριστερά η οποία είναι πνευματικά πτωχευμένη». Λίγο παρακάτω ο συντάκτης του άρθρου επιφυλάσσει επαινετικά σχόλια για τη διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη καθώς η τότε «κυβέρνηση πάλεψε σκληρά και για μεγάλο διάστημα προκειμένου να εισέλθει η χώρα στην ευρωζώνη». Ο ίδιος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και θα ήταν μάλιστα προτιμότερο να είχε συμβεί πριν τη συμφωνία για τα πακέτα διάσωσης. Εξίσου απαραίτητες θεωρούνται οι «ευρύτερες αλλαγές» όπως ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας αναφέρεται μόνο ως παράπλευρη απώλεια για τις τράπεζες καθώς μειώνεται «η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στις τράπεζες». Ο Γ, Σφακιανάκης καταλήγει ότι αυτό που απαιτείται πέρα από την αναδιάρθρωση είναι μια «αλλαγή σε επίπεδο ολόκληρης γενιάς, αλλαγή ήθους, ηθικής και πολιτικής»


21

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Επί τάπητος το κατεπείγον της αντιπυρικής προστασίας σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σ

τη σύσκεψη των αρμοδίων φορέων με θέμα "την εξειδίκευση των μέτρων για την αντιπυρική προστασία περιοχών υψηλού κινδύνου στην Αττική" που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Στην ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ), την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.Ε.Κ.Α), τα Δασαρχεία Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής, το Σ.Π.Α.Π, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (Α.Σ.Δ.Α) και το φορέα της Πάρνηθας, έθεσαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο προετοιμασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και συντονισμού σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας. Ανάμεσα στα ζητήματα που ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π κ. Πατούλης, έθεσε υπόψη των συμμετεχόντων, ήταν η μεγάλη χρονοτριβή που έχει υπάρξει από μέρους της Πολιτείας όσον αφορά στη χρηματοδότηση ΣΑΤΑ προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους για την πυροπροστασία, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα έπρεπε να είχε διατεθεί από το Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πρόσληψης πυροφυλάκων αλλά και του προσωπικού για την κοπή των ξερών χόρτων. Σε απάντηση οι εκπρόσωποι της κεντρικής Διοίκησης δεσμεύτηκαν ότι το θέμα της χρηματοδότησης όσον αφορά στους Συνδέσμους θα έχει διευθετηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π ενημέρωσε, επίσης, ότι τα αρμόδια Δασαρχεία θα πρέπει να προχωρήσουν στη διάνοιξη των χωμάτινων δρόμων προς όλες τις δασικές προσβάσεις, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων παρουσιάζουν σημαντικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην κοπή των κλαδιών των δέντρων που ακουμπούν στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Αναφερόμενος στην κατάσταση των πυροφυλακίων στην περιοχή ευθύνης του Σ.Π.Α.Π, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη, και θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης. Επίσης, ζήτησε να εγκατασταθούν έξι νέα πυροφυλάκια καθώς ο "Καλλικράτης" διεύρυνε τη ζώνη ευθύνης του Συνδέσμου. Υπόψη των αρμοδίων έθεσε και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μία "δεξαμενή" εθελοντών του Σ.Π.Α.Π, εκπαιδευμένων, πιστοποιημένων και ασφαλισμένων, που σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής θα μπορούν να αναλαμβάνουν δράση συντονισμένα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Στο επίπεδο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενημέρωσε ότι το κέντρο του Σ.Π.Α.Π βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν ήδη υπάρξει πολλά περιστατικά κατάσβεσης στα οποία έχει συνδράμει και επέμβει με επιτυχία. Με ικανοποίηση πληροφορήθηκε το Αρχηγείο του Π.Σ από τον κ. Πατούλη, ότι οι υδατοδεξαμενές του

Σ.Π.Α.Π έχουν ήδη πληρωθεί με νερό και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε όποια περίπτωση ανάγκης προκύψει, καθώς νωρίτερα ο Αρχηγός του Π.Σ Στέλιος Στυλιανίδης, είχε καταγγείλει στη σύσκεψη ότι το 2009, όταν χρειάστηκε να τις χρησιμοποιήσουν ήταν κενές. "Το επιχειρησιακό κέντρο του Σ.Π.Α.Π βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρά το αρνητικό ταμείο που μας παρέδωσε ο προηγούμενος πρόεδρος, όλα τα οχήματά μας είναι σε πλήρη λειτουργία. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, και βάσει των συνθηκών, όποια έκτακτη ανάγκη, γνωρίζοντας ότι την ευθύνη για την καταστολή έχει το Πυροσβεστικό Σώμα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού έχει την ευθύνη της πρόληψης" σημείωσε ο κ. Πατούλης. Στο ζήτημα του καθαρισμού των ρεμάτων, ο κ. Πατούλης, έλαβε τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ότι ως αρμόδια υπηρεσία η Περιφέρεια θα το αναλάβει άμεσα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ) Στέλιος Στυλιανίδης, ο Υπαρχηγός του Π.Σ Παναγιώτης Μπονάτσος, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας Π.Σ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο Επιτελάρχης Π.Σ Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Π.Σ (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ) Κώστας Πετρόπουλος, ο Διοικητής Π.Δ ΠΥΑ Π.Σ Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Π.Υ Αθηνών Περικλής Κούτρης, ο Διοικητής Π.Υ Πειραιά Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής Π.Υ Δυτικής Αττικής Δημήτρης Καβέτσος, ο Διοικητής Π.Υ Ανατολικής Αττικής Παναγιώτης Νίκας, ο Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Κώστας Αμοργιανιώτης, ο Δασάρχης Πεντέλης Πέτρος Σακκάς, ο Αναπληρωτής Δασάρχης Αιγάλεω Χρήστος Γκάτσης, ο αναπληρωτής Δασάρχης Πάρνηθας Γιώργος Ζαρίφης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Ιωάννης Σγουρός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Φουντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κώστας Παπαντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αττικής Κώστας Μανιάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθη Κισκύρα, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής Γιώργος Παπαδάκης, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Α.Σ.Δ.Α Μιχάλης Παντελάκης, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Πρόεδρος του Φορέα Πάρνηθας κ. Δημόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ ενημερώνει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τα ανοικτά μέτωπα στην πυροπροστασία

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρο Μπούφη

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέλιο Στυλιανίδη, και τον Υπαρχηγό του Π.Σ Παναγιώτη Μπονάτσο


22

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το Μαρούσι υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Μ

ε εγκαρδιότητα και την ανάλογη επισημότητα το Μαρούσι υποδέχεται την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δήμο μας θα ανακηρυχθεί ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ Αμαρουσίου. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης, προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας για τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες των Spesial Olympics. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Αμαρουσίου στη διάρκεια των συναντήσεών τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναδεικνύοντας έμπρακτα το πνεύμα αγαστής συνεργασίας και την αμοιβαία διάθεση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της πόλης του Αμαρουσίου με το Φανάρι και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Ο Δήμος Αμαρουσίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανακηρύξει ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ της ΠΟΛΗΣ την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό

Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για: Το πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο παγκοσμίως έργο του. Την ενωτική, μεταξύ των λαών, λειτουργία και δράση του ιδίου και του Πατριαρχείου Αυτού. Τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων της απανταχού Ομογένειας. Τη σεμνή πορεία του ως οραματιστή και ειρηνοφόρο Πατριάρχη του διαλόγου και της καταλλαγής. Τον άοκνο αγώνα του, σχετικά με την αρμονική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος, φύλου. Την περιβαλλοντική του ευαισθησία και τους αγώνες του για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος ως κυρίαρχου προβλήματος. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Μαρούσι έχει ως εξής: 07:30 π.μ. Υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη εις τα πρόπυλα Του ΚαθεδρικούΙερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Χοροστασία Οικουμενικού

Πατριάρχου εις τον Όρθρον. 08:30 π.μ. Έναρξις της Πατριαρχικής Λειτουργίας. Προσφώνησις υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου. Αντιφώνησις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου 11:00 π.μ. Λήξις της Πατριαρχικής Λειτουργίας Αναχώρησις του Οικουμενικού Πατριάρχου και επίσημος μετάβασις Αυτού πεζή εις το Δημαρχείο Αμαρουσίου. 11:30 π.μ. Άφιξις του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Τιμίας Συνοδείας Αυτού εις το Δημαρχείον Αμαρουσίου. 12:00 π.μ. Έναρξις τελετής Ανακηρύξεως του Οικουμενικού Πατριάρχου εις επίτιμο Δημότην του Δήμου Αμαρουσίου εις την αίθουσα Τελετών του Δήμου. Προσφώνησις υπό του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιωργίου Πατούλη. Ανάγνωσης Αποφάσεως Δημοτικού Συμβουλίου. Ανάγνωσις Τιμητικής Διακρίσεως και επίδοσης αυτής. Αντιφώνησις του Οικουμενικού Πατριάρχου 12:45 Λήξις Τελετής.

Κανονικά θα λειτουργήσει ο δημοτικός παιδικός σταθμός στην Αγία Φιλοθέη Τ

η διαβεβαίωση ότι ο δημοτικός παιδικός σταθμός στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης θα λειτουργήσει κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στην αντιπροσωπεία του εξωραϊστικού συλλόγου Αγίας Φιλοθέης «Άγιος Γεώργιος» και γονείς της περιοχής, απορρίπτοντας την όποια αντίθετη πληροφόρηση. Κατά τη συνάντηση, οι γονείς, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου και του Συλ-

λόγου «Άγιος Γεώργιος», εξέφρασαν την ανησυχία αλλά και τις ενστάσεις τους στην περίπτωση που ευσταθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες. Καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των γονέων, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού στη γειτονιά τους. Επαναλαμβάνοντας όσα είπε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Πατούλης, ανέφερε: «Έχουμε προχωρήσει σε προγραμματισμό για καινούριους βρεφονηπιακούς σταθμούς στην πόλη, όπως αυτόν στην

Κοκκινιά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε μία συγχώνευση στο Κέντρο με στόχο να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών μας, με βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα λειτουργούν με προσωπικό εκπαιδευμένο, ασφάλεια και βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προδιαγραφών. Η χωροταξία της Αγίας Φιλοθέης ανάμεσα σε δύο μεγάλους οδικούς άξονες, που διακόπτουν την επικοινωνία της με άλλες γειτονιές, κρίθηκε αναγκαίο να μην υπάρξει καμία τροποποίηση στη λειτουργία του παιδικού σταθμού της».


23

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ο Δήμος Αμαρουσίου υποστηρίζει έμπρακτα τους αθλητές των Special Olympics

Ο

Η Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη με τον προπονητή στην κολύμβηση Γιάννη Τσιώκο και τους αθλητές των Special Olympics στην κολύμβηση

Η Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη με την προπονήτρια του τένις Αγγελική Χατζοπούλου και τους αθλητές των Special Olympics στο τένις

Δήμος Αμαρουσίου υποστηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια των αθλητών των Special Olympics που συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι προπονητές του Αθλητικού Οργανισμού, Γιάννης Τσιώκος – κολύμβηση και Αγγελική Χατζοπούλου - τένις έχουν αναλάβει την προπόνηση των αθλητών που συμμετέχουν στα αντίστοιχα αθλήματα στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics και οι οποίοι θα τους συνοδεύσουν και τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι προπονήσεις των αθλητών στην κολύμβηση πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου. Η Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Ρένα Χαλιώτη βρέθηκε κοντά στους αθλητές των Special Olympics σε μία από τις τελευταίες τους προπονήσεις μεταφέροντας τις θερμές ευχές του Δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλη για «καλή επιτυχία» στην προσπάθεια τους, με την υπόσχεση ότι «θα είμαστε κοντά σας για να χειροκροτήσουμε τις επιδόσεις σας και να μοιραστούμε τη χαρά της επιτυχίας σας». Η κα Χαλιώτη μοιράστηκε με τους αθλητές τη χαρά τους για τη συμμετοχή στους αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι για μια ακόμη φορά θα αποδείξετε τη δύναμη ψυχής και θέλησης που διαθέτετε και γίνεστε παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.


O Μ Ε Γ Α Λ Υ Τ Ε Ρ Ο Σ Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ο Σ Τ Η Λ Ε Ο Π Τ Ι ΚΑΘΗΝΑΪΚΑ Ο Σ Σ Τ ΚΑΙ Α ΘΑΛΛΑ ΜΟΣ

24

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

1990 - 2010 2 0 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Τ Η Λ Ε Ο ΡΑ Σ Η

τα καλύτερα έρχονται!

452_28-06-2011  
452_28-06-2011  

σΤαΘεΡΟ “ΟΧΙ” σαμαΡα Θεόδωρος Πάγκαλος: «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς» Υπεραιωνόβιος Ηρακλειώτης και ο ...80χρονος γιος του, στα δικαστήρια για τα μ...

Advertisement