Issuu programma

Page 1

14 en 15 maart 2015

DICHTER BIJ DE BAR DELFTWELKOM BIJ DICHTER BIJ DE BAR

WELCOME TO OUR INTERNATIONAL VISITORS

Ruim 40 taalkunstenaars veroveren het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart de binnenstad van Delft. Singer-songwriters, dichters en prozaïsten trekken van locatie naar locatie en klimmen waar mogelijk op de bar om hun kunsten te vertonen. Het belooft weer een mooi festival te worden.

During the weekend of 14-15 March, over 40 poets and singer-songwriters will perform in 14 different venues in Delft’s old city centre. The Festival ‘Dichter bij de Bar’, meaning both closer to the bar and poet at the bar, invites you to have a drink at one of the participating locations, sit back, relax and enjoy a variety of artists giving short performances.

Het festival zou niet mogelijk zijn geweest zonder de bijdrage van ondernemers en hulp van vrijwilligers. Ook de artiesten werken belangeloos mee en samen gaan we ervoor om een fantastisch festival neer te zetten. Het wachten is alleen nog op u, het publiek! Wij hebben het voor u zo makkelijk mogelijk gemaakt. U hoeft slechts een deelnemende locatie binnen te wandelen en plaats te nemen, met een drankje, en een stoet artiesten trekt aan u voorbij. Het rooster vindt u achterin dit boekje. Engelstalige optredens zijn gemarkeerd met een *. Voor langere optredens bent u welkom op het Prinsenkwartier, onze centrale locatie. Hier vindt u ook de merchandise en informatie over programma en deelnemers. Rest ons u een taalkunstig en plezierig festival te wensen, Het bestuur van Stichting Verzet de Zinnen

Poets and singer-songwriters form pairs and visit several locations. Some will give longer performances on our main stage at Prinsenkwartier, St. Agathaplein 4. Merchandise and information are also available at Prinsenkwartier. In the the back of this booklet you will find the schedule. Performances suitable for international guests are indicated with a *. Here you can also find the names of participating venues and artists. We hope to see you at a Bar, Verzet de Zinnen


VERZET DE ZINNEN Volgens de statuten: “De stichting heeft ten doel het stimuleren van het actief of passief beleven van poëzie. De stichting beoogt niet het maken van winst. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het tot stand doen komen van laagdrempelige activiteiten, zoals optredens en workshops”. In de praktijk betekent dit dat wij met Verzet de Zinnen zoveel mogelijk de taalkunst willen promoten. Wij vinden dat iedereen minstens één keer in aanraking moet zijn gekomen met goede taalkunst en we willen zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor taal. Onze reguliere activiteiten bestaan uit de maandelijkse activiteiten in het Prinsenkwartier (Dichter bij…), iedere laatste woensdag van de maand een poetry slam in het Rietveldtheater en het op aanvraag aanwezig zijn bij zoveel mogelijk activiteiten in Delft en verre omgeving (denk bijvoorbeeld aan jureren, boekingen verzorgen, samenwerken met en/of programmeren voor bestaande evenementen). Singer-songwriters, rappers/spoken word artiesten, dichters en prozaïsten zijn allemaal welkom bij Verzet de Zinnen! Wij proberen om alle verschillende disciplines van de schrijfkunst bij elkaar te brengen. Wij komen regelmatig inwoners uit Delft en omgeving tegen die ons vragen om activiteiten te organiseren. Om deze activiteiten mogelijk te maken schrijven wij fondsen aan en proberen wij sponsors aan ons te binden. Ook is het mogelijk om vriend van onze stichting te worden. Als Vriend van Verzet de Zinnen krijgt u de laatste nieuwtjes als eerste te horen maar ontvangt u ook uitnodigingen voor onze speciale activiteiten voor vrienden!


VRIENDEN Wat is een mens zonder vrienden? Een stichting nog minder… Wij hopen dan ook dat u vriend wilt worden van de meest taalgevoelige stichting van Delft en verre mstreken. Als vriend of vriendin ontvang je twee keer per jaar een uitnodiging voor een onderonsje. Tijdens het onderonsje hopen wij te horen wat je van onze vriendschap vindt en of je tips voor ons hebt om een nog stevigere vriendschapsband op te bouwen. Bovendien nodigen wij je één keer per jaar uit voor onze poë-tea. De poëtea is een high-tea maar dan met poëtische optredens tussen de lekkernijen door. Ondanks dat vriendschap niet te koop is vragen wij per jaar toch een bijdrage van €25,-. Zie dat bedrag als het bedrag dat je neerlegt als je met een groep vrienden iets leuks gaat doen en een pot maakt. Vriend worden? Leuk! Stuur een mail naar info@verzetdezinnen.nl

VRIJWILLIGER WORDEN Onze activiteiten kunnen geen doorgang vinden zonder ondersteuning door vrijwilligers. Artiestenontvangst, kaartverkoop, het begeleiden van kinder­ activiteiten, decors maken, flyers ontwerpen, gids zijn tijdens ons festival en nog veel meer taken wachten op enthousiaste vrijwilligers. Wil je vrijwilliger worden? Graag! Stuur een mail naar info@verzetdezinnen.nl en wij nemen snel contact op om een kennismakingsafspraak te maken.


SWEETHARD In 2012 begonnen ze met hun ‘romantiek in een potje sambal’. Sweethard is een duoformatie waarvan je eerlijke en gewaagde teksten kunt verwachten. De schoonheid van Syll kleurt als een zonnetje bij het slacker-achtige voorkomen van Timo. Samen zittend op parkbankjes en stoepranden schrijven ze de liefde en nijd van zich af. Akoestische gitaren, mannenzweet, inkijk en romantiek. Sweethard is liefde waar je van wilt braken.


MIGUEL SANTOS Miguel Santos (1986) is schrijver, dichter en levensgenieter. Hij woont, schrijft, blogt en werkt in Rotterdam. In vriendenkringen wordt hij vaker ‘dichter’ dan ‘schrijver’ genoemd. Met zijn poëzievoordrachten stond hij op het Rotterdamse kunstplatform Speyksessies, Vuurverhalen, Geen Daden Maar Woorden en Firma ZINtuig. In 2013 kwam zijn debuutroman 71|17 uit bij Uitgeverij Free Musketeers en is hij sinds 2014 de huisdichter van het radiostation OPEN Rotterdam. In oktober 2015 wordt zijn poëtische debuut verwacht, dat uit zal komen bij Uitgeverij Leeuwerik. Deze zal voorafgegaan worden door mini-bundel met een selectie uit zijn UURTJESPOËZIE online.

foto: Boyd Dercksen

Kijk voor zijn debuutroman op 7117.nl, voor zijn poëzie op miguelsantos.nl.


ANDREA VAN HERK Andrea (30), regelmatig bij De Poetsclub te vinden in Rotterdam, trad op op het Lezersfeest Rotterdam als Dichter in de lift, exposeerde een gedicht op festival Lost&Sound, klom op het podium bij Speak XL en nu bij Dichter bij de Bar. Schrijft graag over het alledaagse, liefde en het leven, hoewel zij denkt, dat dat hetzelfde is. Is graag onderweg, omdat dit de momenten zijn waarop de geest zich opent, de ziel spreekt. Werkt aan een novelle waar ook poĂŤzie in te vinden zal zijn.


‘Samen op reis’ We zitten beide in een vliegtuigstoel, alles wat ik denk is hou je smoel.

foto: Alex de Groot

BARBARA BREEDIJK


STEFAN BRAKMAN Kroegentocht kroegentochtlucht zwetend bier en kruishaar plakkerig op het urinoir warme ademwalmzucht

uitgewisselde kattenharen kwijlslierten tussen monden drinkend van vleselijke zonden niets brengt de geest tot bedaren

natgeregende bovenbenen klevend aan mannenhanden pus en make-up onder nagelranden streel de zilte wangen een voor een en

op naar de volgende door, door! met vloeibaar vergif in je lichaam is niemand meer eenzaam neuk, neuk zongen zij in koor

het eind bedreigt als een muur deze late zoete lustnacht die danst, spuugt, vecht en lacht tot het laatste uur


MARCEL DE JONG Delft is een dorp Het dorpse karakter van Delft is vooral zondag­ ochtend voelbaar, als de straten stil en verlaten wachten op de kuis geklede kerkgangers. Ik wandel dan graag door het centrum, het liefst op een prille lentedag wanneer de van warmte bezwangerde lucht loom zijn weg boven de klinkers zoekt. Mijn voetstappen weerkaatsen tegen de ruiten van de nog gesloten winkelpanden en het ritme van mijn passen galmt verder langs de historische panden aan de Oude Delft. Soms ontwaar ik tussen het overweldigende gebeier van de Nieuwe Kerk en de Maria van Jessekerk de ijle klanken van de remonstrantse gemeenschap en het kleine vrijgemaakte kerkje, kinderstemmen die nooit opgeven - wij laten ons niet zomaar uit het veld slaan!

Marcel de Jong (1965) is schrijver en columnist. Bij uitgeverij Passage verschenen zijn romans Tropenkolder (2010), Geen les meer (2011) en Coma (2012). In zijn boeken koppelt hij literaire fictie aan actuele maatschappelijke thema’s. Sinds 2012 schrijft hij wekelijks een column voor de Delftse Post en Stadsradio Delft.


JOSÉ VAN ZUTPHEN Toen ik je rug zag verdwijnen sloeg de regen gaten in mijn grond de maan zweeg, ik moest je laten.

Nu hef ik op dit zonnige terras mijn glas op jou, Delft, stad van bruggetjes die me door de tijd en over water droeg, me beschutte met je muren me wenkte met je wuivende bomen.

Nu laten wij en weten elkaar gewist te hebben.


BENJAMIN KOOPS Let us breathe Let us seed Let us read, the words The images The stories, of the past The love, Let us breathe


BABAN KIRKUKI BABAN KIRKUKI (Koerdistan-Irak, 1974) debuteerde in 2006 met Op weg naar Ararat. In 2009 verscheen bij Uitgeverij P Lontananza, 2011 Territorium en in 2013 Licht onbekend. Baban Kirkuki vluchtte in 1999 uit Iraaks-Koerdistan omdat hij weigerde propagandistische gedichten te schrijven voor het toenmalige regime van Irak en kwam in Nederland terecht. Ondanks gemis een overlever, nederig en integer, laat hij op zijn onnavolgbare manier de taal tollen. Het laait onder de huid van zijn gedichten. Ze dansen lichtvoetig, verhalen van jassen en schoenen, van wolken die als een zwarte kat op het dak van de dag hangen, luidt het in zijn laatste dichtbundel Licht onbekend. In 2011 ontving hij het C.C.S. Crone Stipendium. Baban Kirkuki is stadsdichter van het Utrechts Stadsdichtersgilde. “Als dichter heb je de taak om te laten zien dat niets vanzelf­ sprekend is”


DAAN ZEIJEN Nederlands Kampioen Poetry Slam 2015

Vallen is niets meer dan leren staan op een andere as


STOOMBOOT De tweeëntwintigjarige Niels Boutsen is de muzikale kapitein van Stoomboot. In de basis een eenmansproject waarin de student geschiedenis liedjes zingt over wat hem bezig houdt – en dat is veelal de liefde in al zijn facetten. Hij won drie jaar geleden als jongste winnaar ooit de beruchte tweejaarlijkse Nekkawedstrijd en liet begin 2014 zijn enthousiast onthaald debuutschijfje uitvaren. Aan die titelloze plaat werkten onder andere ook Raf en Mich Walschaerts (van Kommil Foo) en Steven De Bruyn mee. Zijn soms vertederende, soms ludieke kleinkunst – geheel in de geest van Raymond Van Het Groenewoud en Zjef Vanuytsel – brachten hem het afgelopen jaar langs ettelijke Vlaamse theaterzalen en culturele centra. Stoomboot heeft in 2014 de boot alvast niet gemist en belichaamt mee de toekomst van het Nederlandstalige lied. 2015 staat dan ook helemaal in het teken van de tweede plaat.


ROEL WEERHEIJM Ze tikken glas tegen glas, kijken naar platgeslagen vissen in het aquarium. Ze zijn blij dat je hier niet je eigen hoofdgerecht hoeft aan te wijzen.

Twee handen glimmen van de uierzalf, twee proberen levervlekken te verbergen achter gouden ringen. Als ik niet beter zou afluisteren

was dit een spelletje Triviant: De dagen zijn te kort en het is moeilijk

wie diept de meeste modder op,

om na zoveel jaar een treffend kerstcadeau te vinden.

wie kan het best de grote ogen.

Om beurten kirren de kraaien Het is moeilijk uit te leggen waarom ze nog vriendinnen zijn, daarom praten ze vooral in drukke restaurants.

en klauwen ze naar elkaar.

De winter is vroeg, dit jaar.


MICHIEL DOL Stronken Roes Van alcohol En drugs Doet lust Heter Spatten Dan Werkelijkheid Geloven kan Maakt Nachten wilder Dan nuchter Schijnen zal Ik wil Slapen Tot ik wakker Word En ’t bed uitschop Wat ‘s nachts Te mooi leek Om waar te zijn


foto: Robbert Meijntjesv

MENNO OLDE RIEKERINK - SMIT In Delft drinken wij tot nachten ochtend worden en vogels fluiten


VON SOLO Als dichter bij de bar vloeien de woorden gul als de drank. De laatste twee biertjes of shotjes zijn de dodelijkste. Als Prins PoĂŤzie fiets je net niet de Oude Delft in en komt tot stilstand tegen een muur. Blijft liggen, dromend, wetend dat ook dit dichterlijke vrijheid is.


foto: Joke Timmermans

JEE KAST IN DELFT (fragment) naar Jonathan Griffioen Hij wachtte, misschien verwachtte hij dingen. Ze zweeg misschien verzweeg ze dingen Ze kon, Nee, ze kon geen keuze maken. De man aan de andere kant dacht, -zuchtwas ik maar nooit barman geworden.

JEE KAST IN STEEKWOORDEN: 22 april, Belg, strips, leven, zin in liefde, natuur en kunst. Brussel, dynamiek, reizen, prikkelgevoelig & beelddenker.


IRIS PENNING “Dat is wat Iris Penning doet: harten stelen. Met haar charmante voorkomen, maar zeker ook met haar prachtige liedjes die vaak een poëtische ondertoon hebben en altijd oprecht en bezield klinken. Ze wordt wel eens vergeleken met Eefje de Visser, ergens treffend, maar ze is toch ook echt weer heel eigen en uniek.” (3voor12) Iris stond in 2014 het voorprogramma van onder meer Spinvis, Janne Schra en De Dijk. Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, in Paradiso, en deed mee aan de Popronde.


SANNEMAJ BETTEN als een lintje knip ik je lippen door dit museum is officieel geopend voor publiek er hangen tanden langs de wanden en wortels zijn alleen vandaag gratis souvenir


MARIO VAN MEEGEN BIJ DE BAR Piet praat Prietpraat bij de bar De prutser prutst Prutsiger bij de bar De visser vist Vissen bij de bar De smurf smurft Smurfser bij de bar De dichter dicht Dichter bij de bar


MICHEL EBBEN “Gruizige maar uitgekiende Americana met respectvolle knipoogjes naar goed volk als Ry Cooder, Lowell George, John Mellencamp en hier en daar toch ook een vleugje Rolling Stones” altcountryforum.nl


EDWIN DE VOIGT Edwin de Voigt is een oude bekende en lange tijd publiekslieveling van Dichter bij de Bar. Als onderdeel van de bloemlezing ‘Wij dragen Rotterdam’ toerde hij vorig jaar zomer met deze dichters langs Rotterdamse festivals zoals Poetry International, Woordnacht en het voormalige Dunya. De bundel is inmiddels uitverkocht net als de award winning designbundel ‘Naar Inkt Vissen’. Wel zijn er nog Voordeelbundels, die bijna altijd uitverkocht zijn. Edwin’s beruchte collectief Revolutie.TV is niet dood maar slaapt met 1 oog open. www.revolutie.tv

Delfts Lef gedurfd blauw met ballen rookvrij zonder verzet drink ik me een stuk in de barspiegel

dit lef is me lief


KASPER PETERS stadsdichter van Groningen Hard huilen Als het donker wordt huilen de baby’s zo hard dat je bang wordt dat ze gelijk hebben dat de nacht de zon gestolen heeft

Dat je in je broek plast van het lachen hebben alle mensen die in een lichaam wonen

Maar dat je zo hard moet huilen dat je in je broek poept verleer je als je weet dat niemand de zon kan stelen


foto: Ben Kleyn

MARTIN BEVERSLUIS Martin Beversluis (Vlaardingen, 1972) debuteerde in 1995 met de bundel ‘De Zeisloper’. Hij speelde als dichter in de band Listening Principles, werkte daarna samen met zeefdrukker/ beeldend kunstenaar John Dohmen. Uit deze samenwerking ontstonden de bundels ‘Rijpen onder invloed’ (2005) en ‘Blauw van jou’ (2007). Sinds 2007 is Martin Beversluis succesvol actief als slamdichter in de Nederlandse Poetry Slam. In 2009 stond hij in de Finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en in 2011 in de Halve Finale. Op 5 november 2011 presenteerde Martin Beversluis zijn zevende bundel: ‘Talisman’, die verscheen bij Uitgeverij teleXpress in Tilburg. Sinds september 2012 maakt Beversluis deel uit van muzikaal dichterscollectief Hongerlief. Martin Beversluis organiseert daarnaast samen met Daan Taks de Tilburgse Podiumvlees Poetry Slam. In 2014 formeerde hij samen met DJ Levi van Huygevoort Meandertaler. Met Meandertaler trad hij onder andere op op de Uitmarkt in Amsterdam. Sinds september 2014 organiseert Martin Beversluis voor Beyond Borders Poëzie Polygonaal: poëzie en muziek op de zondagmiddag. Op gedichtendag 2015 kwam ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Martin Beversluis de interactieve digitale dichtbundel ‘De liefde begonnen’ uit. De bundel bestaat uit 9 gedichten op muziek. Zie ook: www.beversluis.com www.facebook.com/martin.beversluis twitter: @Martin_B013 www.telexpress.nl


MARTIN AART DE JONG Martin M Aart de Jong werd met een voornamelijke achternaam geboren in het Nederlandse puntje van de driehoek Londen, Parijs, Hellevoetsluis. Hij werd herboren in Leiden waar hij na een studie Engelse taal- en letterkunde post-doctoraal sjeesde en zich via wandelstokhalveerfabrieken, bierbrouwerijen, postbezorging en kennisoverdrachtelijke werkzaamheden in Nederland en Nepal waar hij tevens reisbegeleider en kok was, opwerkte tot Minister van Serieuze Wandelingen en de eerste Illegale Stadsdichter van Nederland werd. Hij beleefde momenten van enorme glorie en diepe depressie in het slamcircuit waarin hij ook organisatorisch actief is. Arthur Lava schreef over hem: Hoewel Martin M. Aart de Jong regelmatig op de Nederlandse poëziepodia staat, is hij nog geen grote naam. Nog niet. Wij denken dat ie gaat doorbreken. Flink doorbreken. Want Martin schrijft spannende, rijke en een beetje ruige poëzie. Poëzie waarin wat gebeurt. Voormalig dichter des Vaderlands Ramsey Nasr was al even lovend over zijn gedicht Ali Baba en de 40 Rovers.


Foto: (c) 2014 TinType Studio

SIMON MULDER Op de Oude Kerk te Delft (fragm.) Ineengeklonken steen der eeuwen, kerk Sterk als een fort dat, trots, hoewel verzwakt Tóch is gebleven, om, hoewel versleten, de ongemeten eeuwen te weerstreven En, onverdroten trouw aan ‘t oude pact Eens door de mens met goden afgesloten, Een hemels en een werelds wonderwerk [...]


DITMAR BAKKER “Hij is hier niet om u iets nieuws te leren, hij zoekt langs vaste kaders in de taal om semantiek en plot te combineren tot amusant & adequaat verhaal”

Ditmar (1985) studeerde ooit Engelse Taal & Cultuur, voorts werkte als personal assistant, corrector en vertaler. Tijdens studietijd leidden enthousiasme en gelijkgestemden tot de opvoering van ‘GEEF!’ een eenakter die tweede prijs binnenhaalde tijdens het Leids Universitair Lustrum Theaterfestival. Thans vooral callcentermedewerker, sinds 2004 te horen als dichter met vormvast werk op Nederlandse poetry slams. Optreden en entertainen doet hij graag. Ditmar woont in Leiden, en houdt van katten en ontelbare zelfstandig naamwoorden.


JELMER VAN LENTEREN Delfts trappenhuis bij een oud gedicht dat nog altijd zeer vrij naar De Coninck is

De gracht huist water dat decennialang langs is komen stromen. Heen richting Den Haag en weer naar Rotterdam. Alsof het al die jaren twijfelde maar onbewust besloten heeft dit pand te imponeren met dit tamelijk armzalig lonkgedrag. (...)

In BelgiÍ zijn trappenhuizen trapzalen gedoopt. Hier niet. In Delft moet je om zo’n status te behalen door een Vlaamse dichter in een vers worden gestopt. (...)

Pas dan heb jij het, niettegenstaande nergens aangeduid, volledig anoniem, in deze stad tot eretrapportaal geschopt. (...)


JOZ KNOOP Gedicht voor mijn baas Ik kom wat later

foto: Theo Huijgens

Ik heb een kater.


DAAN TAKS Hoe malser je billen, hoe eerder je leven eindigt als lunch

foto: Theo Huijgens

van een harig gedrocht.


MICHELLE VAN DIJK Ik trof Marek op het Stadhuisplein en ik weet niet eens hoe het café heette waar we naar binnengingen, maar het was een van de kleinste en het stonk er naar mensen en bier en geiligheid. Ik dacht dat Hollywood een slettentent was, maar dit café spande de kroon. Vrouwen van alle leeftijden dansten op de bar, maar ze droegen allemaal dezelfde witte, dunne stretchjurkjes waarin je elke bilpukkel kunt zien. Ik zag veel bilpukkels, Marek zag veel bil. Later begreep ik pas dat de bardansers niet bij het café hoorden, het was een vriendinnengroep. Sommigen hadden geen slipje aan, zei Marek. Ik vond dat eigenlijk beangstigend. Dit café was zo stampensvol dat je die vrouwen kon verkrachten als iemand je opzij duwde om bij de wc te komen. Maar misschien was dat ook de bedoeling. (uit Darko’s lessen)


LUCKIE DELACROIX Het leven is te kort om met lelijke vrouwen te dansen, mompelde ik terwijl ik mijn wodka opdronk, nog een keertje naar de blondine naast me keek en dacht: schijt aan.


LIANNE COLLIGNON Schrijver | Schrijfjuffie Korte fictie op: achtentwintiger.com Meer over mij: liannecollignon.com


TSEAD BRUINJA adem voor wie na dit lichaam verschijnt en in zijn bed klimt vannacht kruip dicht tegen haar aan kruip dicht tegen hem aan houd jezelf vast en luister naar je adem loop desnoods naar het koude raam en bevochtig voor wat na dit lichaam verdwijnt en geen meer havent ik dank je alvast voor de weg die je was en blaas voor wie hier na voor wat hier na komt

foto: Tineke de Lange

adem


YVONNE VAN DER HAVEN Requiem voor een vriend drink met hem breek met hem zing met hem drink kou breek ijs week ijs in kou en gedenk en drink en breek en weet

en gedenk en drink en breek en weet dat het soms nog zeer sneeuwt in april

Geschreven naar Requiem for a friend, part 1, 04, Offertorium van Zbigniew Preisner


MAX GREYSON Nooit gedacht Krekels in het stadscentrum knarsetanden de nachtrust weg als het oog van een beeldhouwer die natuursteen met een pluim boetseert

Ik sta tussen roes en ochtendlicht uitgesleten op een of andere Grote Markt nooit gedacht dat ik vannacht nog een verwaarloosd monument zou zijn


AUTEUR OP BESTELLING Het lege glas

Goedendag meneer of mevrouw,

Het geluk van de smaak lacht

ik wil je proeven en beleven.

mij uit en toe vanuit een glazen

Ik wil je heerlijke schuim onder

toren op de bar van het heden.

mijn neus voelen branden. Ik wil

De dagelijkse sores van een

de alcohol in mijn vooronder

eenvoudig leven vergeten. De

voelen landen. Voel je het? Voel je

vriendschap met het eenzame

het met mij? Maakt het je vrij?

lot gedachteloos vermeden. De weemoed van het dronkenschap zit in mijn kloten te schuimen. De weerzinwekkende dubbelgang van het gevoel te leven. Het bier is mijn vijandige vriend omarmend als een traan. Wanneer mijn glas leeg is, is mijn geluk totaal vergaan.


LOREN BROUWERS Sunday Pub Je heft je glas. Ik leg mijn huid hier op de vloer. Je kent me naakt zoals geen ander.

De manier waarop ik wakker schrik is schaars, druppend bier bedekt mijn schouder alsof ik te lang niet heb stilgestaan.

Bij de deur waait warmte in je gezicht. De straten worden wit de mannen roken. Jij ook zoals gewoonlijk. Ik zeg dat ik

tegenwoordig vaak onder mensen zwem. In je glimlach zit sarcasme. Alles lijkt hetzelfde. Ik denk dat je veel doorhebt.


foto: Jan Somers

GERT VANLERBERGHE Piano streelt haar zwarte haren En ze schrijft en ze peinst Maakt natte kringen In gekloofd hout En is dat een traan Dat in haar bierglas duikt?


LUUK WOJCIK Vijver met grote vissen Ik ken de hele godganse nachthemel, omdat ik wil daten. Wil kunnen zeggen, dat is de Poolster en daar is het zuiden. Daar is mijn zachte g, mijn gladde nek, mijn sterrenbeeld is stier.

En hier zijn wij, in de jungle in het donker, op het mossige dak, tussen de auto die te wachten staat in de straat en de openstaande deur. tussen doen en laten in, naast de rozenstruik.

We zijn overal maar ergens komen we niet: het muurtje achter de tennisbaan waar je voor het eerste zoende, de huid onder je ketting, je vriendinnen verlegen meisjes, de vijver met grote vissen, een schuddende vinger verwijderd van aanraken. We kunnen niet bewegen alsof we liggen met honden, katten, dieren die je liever laat slapen dan je eigen armen. Onze lippen plakken aan elkaar alsof zijderupsen hier hun cocon sponnen. Een plaatsdelict, een huls op de grond.

En dit is de plek waar je mij voor het laatst aanraakte, mijn tattoo die ik oprekken kan met mijn vingers, ik zoek je er soms nog.


LOCATIE

BARBAAR De Barbaar werd altijd gezien als vreemdeling; onverstaanbaar en onbegrepen, niet alleen in taal maar ook in zienswijze. Wij zien de barbaar echter als brenger van vernieuwing, met een frisse blik, overtuigd van het succesvolle onconventionele, de rebel van innovatie. De Barbaar is onze vertaling van de ontmoetingsplek voor dit fenomeen en de rebellen die deze overtuiging naleven. De Barbaar is gevestigd in het Prinsenkwartier aan het Agathaplein. Omringd door dagelijkse programmering rondom de thema’s kunst, cultuur en techniek, voorziet de Barbaar haar gasten van onze eigen koffieblend, een lekkere borrel en een lokale en verantwoorde lunch. Het Prinsenkwartier dient als podium in Delft voor inspirerende discussies, lezingen, uitdagende tentoonstellingen, experimenten, creativiteit en innovatie. Van Dichter bij de Bar festival tot Fringe Festival tot intieme akoestische uurtjes. De Barbaar is het kloppende hart dat deze activiteiten met elkaar verbindt. Maar genoeg over ons, geniet er zelf vooral van!


LOCATIE

HET LABYRINT Gelegen in één van de oudste en smalste straatjes van Delft vindt u een lunchroom/ brasserie en cultuurpodium Het Labyrint. Een inspirerende plek met lekkere, verantwoorde voeding, speciaal bieren en heerlijke koffie. Centraal in de ruimte staat het podium waar regelmatig culturele en culinaire activiteiten plaatsvinden. Schuif aan één van de grotere tafels om een krantje te lezen, te werken of om mensen te ontmoeten of geniet van de open, uitnodigende sfeer van Het Labyrint. U kunt gratis gebruik maken van de Wifi. Het Labyrint is gevestigd in rijksmonument ‘t Koesthuys, een voormalig koetshuis aan de Schoolstraat. Tijdens zonnige dagen kunt u neerstrijken op ons pittoresk terras omringd door de geschiedenis van Delft. Wees welkom bij Het Labyrint! Het Labyrint Schoolstraat 28 2611 HS Delft 015 - 888 44 08 info@hetlabyrint.eu www.hetlabyrint.eu Openingstijden Dinsdag t/m Zaterdag 10:00 - 21:00 Zondag 11:00 - 21:00


LOCATIE

DE OUDE JAN Café de Oude Jan ondersteunt graag de vele culturele activiteiten die onze Prinsenstad rijk is. Zo ook op deze zondag het veelzijdige ‘Dichter bij de Bar’. Kom in een knusse Oudhollandse setting, onder het genot ons eigen gebrouwen ‘Onwijs’ bier en met een lekkere lunch, genieten van de talentvolle artiesten die gedurende deze middag het café zullen bezoeken. Al zittend op de bar, tonen zij het publiek in een intieme sfeer hen uiteenlopende talenten.


LOCATIE

HUYSER Huyser staat geheel in het teken van de boekenweek, neem eens een kijkje.


LOCATIE

DELFTSE SFEER IN VLAANDEREN Café Restaurant Vlaanderen ligt ideaal gelegen aan de Beestenmarkt, het mooiste plein van Delft. Midden in het hart van de bruisende binnenstad kun je bij Vlaanderen in de middag genieten van één van de winnaarsbroodjes of ’s avonds van het verrassende seizoensmenu. Maar ook voor een goede kop koffie aan de leestafel of voor een (speciaal)bier uit één van de wisseltaps kun je hier uitstekend terecht. Een kijkje in de prachtige patio en binnentuin achterin het café restaurant is zeker de moeite waard! Vlaanderen maakt de Delftse sfeer helemaal compleet met regelmatig

muzikale optredens. Ontspan elke tweede zondag van de maand op lekkere jazz of geniet van nieuw talent op ‘Het Open Podium van Vlaanderen’.

Café Restaurant Vlaanderen Beestenmarkt 16, 2611GB Delft T 015 213 33 11 Facebook: VlaanderenDelft Twitter: VlaanderenDelft info@vlaanderen.nl www.vlaanderen.nl


LOCATIE

SWIEBER Sinds mei 2014 heeft Swieber zijn deuren geopend aan de Beestenmarkt! Bij café Swieber is het altijd rommelig gezellig. Buiten een zonnig terras en binnen een gemoedelijke sfeer om in bij te kletsen met een borreltje, bitterballen, koffie, taartjes, broodjes of één van de kruidenbittertjes. En in het weekend kun je hier terecht voor heerlijke ‘Hollandse pot’ zoals stamp- & stoofpot, gehaktballen, huisgemaakte soepen en dat alles voor een schappelijke prijs. Café Swieber is het kleine eigenwijze ‘neefje’ van Kobus Kuch en de enige andere plek waar de befaamde huisgemaakte appeltaart ook te verkrijgen is. Daarnaast is café Swieber dé plek om een borrel te geven, klein of groot, oud en jong, alles kan!


LOCATIE

BIERFABRIEK Bierfabriek is een unieke combinatie van bierbrouwerij, café en restaurant in het historische hart van Delft.

Bierfabriek in een notendop – Vrolijk en onconventioneel – Grote jute zakken met pel-pinda’s voor iedereen – Meerdere ‘self-service’ taps voor je eigen borrelfeestje – Ambachtelijke, biologische producten en een eigen broodbakkerij – Eigen bierbrouwerij en meerdere huisgebrouwen bieren – Onze trots, het op houtskool gegrilde Franse boerderijkippetje


LOCATIE

VRIJ Lunchcafé Vrij is dé plek om te ontbijten, koffie te drinken, te lunchen en te borrelen in de warme mediterrane omgeving. We proberen onze gasten met veel gevoel voor sfeer en aandacht voor de producten te verzorgen. Mooie wereldmuziek is voor ons een belangrijk deel van de beleving. We zijn trots op onze koffie. We doen elke dag ons best om het maximale uit de bonen en de machine te halen. De laatste jaren zijn we meerdere keren onderscheiden voor onze voortreffelijk koffie. We durven gerust te stellen dat we de lekkerste koffie in Delft serveren. Daarnaast importeren we onze eigen thee, wijn en olijfolie. We staan bekend om onze mediterrane High Tea en High Wining, allebei net even anders dan anders. En om onze intieme wereldmuziekavonden, waaronder Fado, Flamenco, Cuba, etc. In onze keuken combineren we de smaken van Portugal en Spanje met die van de Arabische wereld, van Marokko tot Libanon. Al onze taarten bakken we zelf en met onze specialiteit, de Portugese Pastel de Nata, waan je je even op een terrasje in Lissabon. Kom genieten van onze gastvrijheid. Wij willen graag dat je je bij ons VRIJ voelt! Café Swieber is het kleine eigenwijze ‘neefje’ van Kobus Kuch en de enige andere plek waar de befaamde huisgemaakte appeltaart ook te verkrijgen is. Daarnaast is café Swieber dé plek om een borrel te geven, klein of groot, oud en jong, alles kan!


LOCATIE

PLAN B Plan B is gevestigd in het historische centrum van Delft op de unieke overkluisde gracht de Boterbrug, in één van de mooiste en oudste panden van de stad (1584). Wij serveren kwaliteitswijnen uit de oude en nieuwe wereld. Maar Plan B is meer: Frans zuurdesembrood, mooie hammen, worsten, kazen en hoogwaardige delicatessen of gewoon een heerlijke kop koffie van één van de beroemdste koffiebranders uit Rome: Danesi. Naast Plan B bevindt zich IJssalon B waar in de catacomben van ons pand ambachtelijk Italiaans ijs wordt bereid, volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Met de mooiste ingrediënten creëren onze ijsmakers tal van unieke smaken. We hopen u snel te mogen begroeten in Plan B.


LOCATIE

BLUE INN. DELFT – Op de Oude Delft 125 lekker dineren onder het genot van de mooiste wijnen of heerlijk borrelen bij Food & Wine Bar – BLUE INN. De nieuwe eigenaren, Laura en John hebben voor een geheel nieuw interieur gezorgd. De wanden, de bar, de verlichting, de aanwezigheid van grote en hoge tafels, maar ook zithoekjes met lage tafels en een draaitafel voor de live-DJ muziek; trendy, sfeervol en vooral warm. Als één van de weinige restaurants in de binnenstad beschikt BLUE INN over een unieke binnentuin waar het heerlijk is om te zitten. BLUE INN beschikt over een goede wijnkaart. En naast het á la cart menu is er ook de specialiteit van Blue Inn; De Plank! Een beleving van verschillende smaken. U kunt kiezen uit; vlees- vis- , vegetarisch-, kaas- of de borrelplank. In de weekenden zijn er live performances van verschillende bands uit Delft en omstreken en op zondag genieten van “ Lazy Sunday live music”. Op de website www.blueinn.nl en de facebook pagina kunt u alle activiteiten vinden. Kortom, Blue Inn - Good food & Great wines and music ! Telefoon: (015) 364 31 17. Internet: www.blueinn.nl en info@blueinn.nl


LOCATIES ZATERDAG 14 MAART Barbaar (St. Agathaplein 4) Het Labyrint (Schoolstraat 28) Uit de Kunst (Oude Delft 140) Boekhandel Huyser (Choorstraat 1) Plan B (Boterbrug 15) Blue-Inn (Oude Delft 125)

LOCATIES ZONDAG 15 MAART Barbaar (St. Agathaplein 4) Het Labyrint (Schoolstraat 28) Uit de Kunst (Oude Delft 140) Oude Jan (Heilige Geestkerkhof 4) Boekhandel Huyser (Choorstraat 1) CafĂŠ Restaurant Vlaanderen (Beestenmarkt 16) Swieber (Beestenmarkt 12) de Bierfabriek (Burgwal 45) de Beierd (Burgwal 18) Vrij (Brabantse Turfmarkt 61) de Sjees (Markt 5) Plan B (Boterbrug 15) Blue-Inn (Oude Delft 125)

Centraal podium, informatiepunt en merchandise: Prinsenkwartier St. Agathaplein 4


ROOSTER ZATERDAG 14 MAART 14.00 – 14.15

LABYRINT

UIT DE KUNST

HUIJSER

xxxxx

Michel Ebben* Edwin de Voigt

Sweethard* Joz Knoop

14.15 – 14.30

Ria Westerhuis Delia Bremer

14.30 – 14.45

Luuk Wojcik Sannemaj Betten Iris Penning

Stoomboot Jaap Montagne Daan Taks

14.45 – 15.00

Ria Westerhuis Delia Bremer

15.00 – 15.15

Miguel Santos Stefan Brakman

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

15.15 – 15.30

Barbara Breedijk Roel Weerheijm

Benjamin Koops* Michelle van Dijk

Simon Mulder Baban Kirkuki Luckie Delacroix

16.00 – 16.15

Daan Zeijen Michiel Dol José van Zutphen

Marcel de Jong Jee Kast Lianne Collignon

Miguel Santos Stefan Brakman

16.30 – 16.45

Michel Ebben* Edwin de Voigt

Sweethard* Joz Knoop

Barbara Breedijk Roel Weerheijm

15.30 – 15.45

16.45 – 17.00

Ria Westerhuis Delia Bremer

17.00

Stoomboot Jaap Montagne Daan Taks

Dean Bowen* Puck & the Pyjammahs* Andrea van Herk

Daan Zeijen Michiel Dol José van Zutphen

17.30

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Michel Ebben* Edwin de Voigt


PLAN B

BLUE INN

BARBAAR

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen Roel Weerheijm

Benjamin Koops* Michelle van Dijk

Simon Mulder* Baban Kirkuki Luckie Delacroix Simon Mulder* Baban Kirkuki Luckie Delacroix

Dean Bowen* Puck & The Pyjammahs* Andrea van Herk

Daan Zeijen, Michiel Dol JosĂŠ van Zutphen

Marcel de Jong Jee Kast Lianne Collignon Marcel de Jong Jee Kast Lianne Collignon

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Michel Ebben* Edwin de Voigt

Sweethard* Joz Knoop

Luuk Wojcik Sannemaj Betten Iris Penning

Stoomboot Jaap Montagne Daan Taks

Sweethard* Joz Knoop Ria Westerhuis Delia Bremer

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Benjamin Koops* Michelle van Dijk

Simon Mulder Baban Kirkuki Luckie Delacroix

Luuk Wojcik Sannemaj Betten Iris Penning Luuk Wojcik Sannemaj Betten Iris Penning

Marcel de Jong Jee Kast Lianne Collignon

Miguel Santos Stefan Brakman

Benjamin Koops* Michelle van Dijk

Sweethard* Joz Knoop

Barbara Breedijk Roel Weerheijm

Benjamin Koops* Michelle van Dijk

13.00 uur

opening Iris Penning

20.00 uur Nacht van de Taalkunst in Barbaar, bijzondere optredens en lekkere plaatjes tussen de praatjes in Barbaar


ROOSTER ZONDAG 15 MAART 14.00 14.15

LABYRINT

UIT DE KUNST

OUDE JAN

HUYSER

VLAANDEREN

SWIEBER

xxx

Benjamin Koops* Tsead Bruinja

Miguel Santos Stefan Brakman

Simon Mulder Yvonne van der Haven

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Luuk Wojcik Iris Penning

Dean Bowen* Sven de Swerts

Michiel Dol Roel Weerheijm

Baban Kirkuki/ Max Greyson

14.15 14.30

14.3014.45

Ria Westerhuis Delia Bremer

xxx

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Sannemaj Betten Loren Brouwers

14.45 15.00

15.0015.15

Ria Westerhuis Delia Bremer

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen

Jee Kast Gert Vanlerberghe Auteur op Bestelling

Benjamin Koops* Tsead Bruinja

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Sannemaj Betten Loren Brouwers

15.30 15.45

Stoomboot Jaap Montagne

Daan Zeijen José van Zutphen Marcel de Jong

Puck & the Pyjammahs* Andrea van Herk

Miguel Santos* Stefan Brakman

Jee Kast Gert Vanlerberghe Auteur op Bestelling

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

16.00 16.15

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Puck & the Pyjammahs* Andrea van Herk

Luuk Wojcik Iris Penning

Sannemaj Betten Loren Brouwers

Simon Mulder Yvonne van der Haven

Daan Zeijen José van Zutphen Marcel de Jong

16.30 16.45

Sannemaj Betten Loren Brouwers

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Simon Mulder Yvonne van der Haven

Stoomboot Jaap Montagne

Miguel Santos Stefan Brakman

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen

17.00

Simon Mulder Yvonne van der Haven

Michiel Dol Roel Weerheijm

Daan Zeijen José van Zutphen Marcel de Jong

xxx

Stoomboot Jaap Montagne

Puck & the Pyjammahs* Andrea van Herk

17.30

Dean Bowen Sven de Swerts

Luuk Wojcik Iris Penning

Jee Kast Gert Vanlerberghe Auteur op Bestelling

xxx

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

15.15 15.30

16.45 17.00


BIERFABRIEK

BEIERD

VRIJ

SJEES

PLAN B

BLUE INN

BARBAAR

Stoomboot Jaap Montagne

Daan Zeijen José van Zutphen Marcel de Jong

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen

Jee kast Gert Vanlerberghe Auteur op Bestelling

Puck & the Pyjammahs* Andrea van herk

Baban Kirkuki Max Greyson

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen

Benjamin Koops* Tsead Bruinja

Simon Mulder* Yvonne van der Haven

Stoomboot Jaap Montagne

Luuk Wojcik/Iris Penning

Daan Zeijen José van Zutphen Marcel de Jong

Puck & the Pyjammahs* Andrea van Herk Puck & the Pyjammahs Andrea van Herk

Simon Mulder* Yvonne van der Haven

Dean Bowen* Sven de Swerts

Luuk Wojcik Iris Penning

Miguel Santos Stefan Brakman

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Michiel Dol Roel Weerheijm

Ria Westerhuis Delia bremer

Baban Kirkuki Max Greyson

Baban Kirkuki Max Greyson

Baban Kirkuki Max Greyson

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Sannemaj Betten Loren Brouwers

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Michiel Dol Roel Weerheijm

Dean Bowen Sven de Swerts

Sweethard*

Jee Kast Gert Vanlerberghe Auteur op bestelling

Miguel Santos Stefan Brakman

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Benjamin Koops* Tsead Bruinja

Dean Bowen Sven de Swerts

Stoomboot Jaap Montagne

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Puck & the Pyjammahs Andrea van Herk

Baban Kirkuki Max Greyson

Benjamin Koops Tsead Bruinja

Daan Zeijen José van Zutphen Marcel de Jong

Jee Kast Gert Vanlerberghe Auteur op Bestelling

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Michiel Dol Roel Weerheijm

Ria Westerhuis Delia Bremer Benjamin Koops* Tsead Bruinja

Barbara Breedijk Harry Zevenbergen

Martin Aart de Jong Martin Beversluis

Luuk Wojcik Iris Penning

Baban Kirkuki Max Greyson

Sannemaj Betten Loren Brouwers

Dean Bowen Sven de Swerts

Jelmer van Lenteren Kasper Peters

Ditmar Bakker Von Solo Mario van Meegen

Michiel Dol Roel Weerheijm

Baban Kirkuki Max Greyson

Sannemaj Betten Loren Brouwers

Miguel Santos Stefan Brakman

Ebben & Smit*

12.00 - 14.00 workshops gedichten schrijven en songwriting


HIGHTLIGHTS FESTIVAL zaterdag 12.00 uur: opening met optreden van enkele jongeren en de finalisten van de schrijfwedstrijd zaterdag 12.45 uur: start van workshops; songwriting/gedichten voor ramen en muren zaterdag 13.00 uur: Iris Penning opent festival

14 en 15 maart 2015

DICHTER BIJ DE BAR DELFT

zaterdag 14.00 uur: artiesten trekken door de stad en dragen voor op het centrale podium zaterdag 20.00 uur: Nacht der Taalkunst! In Barbaar op het Sint Agathaplein treden tot 2.00 uur alle artiesten die aan het festival deel­ nemen voor u op, afgewisseld met lekkere muziek uit de collectie van het Prinsenkwartier. zondag 12.00 uur: workshops songwriting en gedichten schrijven zondag 14.00 uur: taalkunstenaars trekken door de stad en spelen op het centrale podium NB: de workshops zijn voor iedereen toegankelijk en deelname bedraagt â‚Ź5,- euro p.p. Aanmelden voor de workshops is wel verplicht. Mail: info@verzetdezinnen.nl of bel: 0614044422

facebook.com/verzetdezinnen | verzetdezinnen.nl | verzetdezinnen@gmail.com ontwerp: www.gewoonarie.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.