__MAIN_TEXT__

Page 1


ALF R. JACOBSEN

Farlig farvann Hurtigruten i nord 1940-45

Beretningen om annen verdenskrigs ukjente drama: De krigførende ­nasjoners forsøk på å knekke kystens livsnerve – Hurtigruten. Krigen hadde vært hard for Henrik og Elida Johnsen Solbakk og deres seks små barn, med både brann og sykdom. Da det unge ekteparet høsten 1941 gikk om bord i hurtigruteskipet Barøy, håpet de at uhellskvoten var brukt opp.

historie og dokumentar

Elida og Henrik tok feil – som de andre 120 reisende om bord i Barøy. En total krig var under utvikling langs kysten av Nord-Norge. Verken allierte eller tyskere skilte mellom sivile og militære mål. Barøy ble senket i Vestfjorden av britiske fly med grufulle tap. Henrik og Elida kom aldri hjem til barna. De forsvant i dypet sammen med mer enn 100 passasjerer i en katastrofe som rystet Norge. Halvparten var kvinner og barn. Hele familier ble utslettet. Nye skrekkscener utspilte seg da britiske og sovjetiske ubåter kort etter senket hurtigrutene Richard With og Vesteraalen. En hel landsdel var i sorg. Hurtigruten nord for Tromsø ble tvunget til å innstille. Innleide motorkuttere overtok. Den nye erstatningshurtigruten var skapt. Boken er Alf R. Jacobsens nærgående skildring av krigshandlingene på kysten fra høsten 1941 til evakueringen i 1944. I en nervesitrende og medrivende fortelling beskriver han kampen for å holde kystens livslinje åpen i storm, kulde og mørke – jaget av Gestapo, omgitt av minefelt og truet av angripende fly og ubåter. Farlig farvann er Jacobsen på sitt aller beste: autentisk, spennende og avslørende!

Alf R. Jacobsen (f. 1950) er en av landets fremste historie- og dokumentarforfattere, og har skrevet mer enn 40 bøker. Han regnes også som en pioner innen norsk gravejournalistikk med bakgrunn bl.a. fra VG og NRK Brennpunkt.

2 | VEGA FORLAG


historie og dokumentar Utgivelse: SEPTEMBER Innundet kr 399,ISBN: 978-82-8211-640-4

• Ukjent drama fra annen verdenskrig • Boken kombinerer militærhistorie med beretningen om kystens folk

• Med mange bilder fra private og offentlige kilder

VEGA FORLAG | 3


PER HANSSON

Hver tiende mann måtte dø Fra konvoifarten under siste krig

Nyutgivelse av Hanssons kritikerroste dokumentarroman fra 1967 om krigsseilernes liv og skjebne under annen verdenskrig.

historie og dokumentar

Per Hansson var tidlig ute med å tale krigsseilernes sak. Han kjempet en livslang kamp for oppreisning og pensjon for sjøfolkene som hadde risikert livet på havet. Denne dramatiske boken inneholder hjerteskjærende skildringer av enkeltskjebner, og med storkrigen som bakteppe tegner Hansson et bilde av konvoifarten basert på intervjuer med over femti sjømenn: Intet normalt menneske kunne seilt i konvoiene uten å bli merket for livet i større eller mindre grad og tusener av krigsseilerne har levd i «et fredens helvete» og kjempet en umenneskelig kamp for å opprettholde en vanlig borgerlig tilværelse etter 1945. En del av mennene seiler fortsatt i konvoiene. De skriker om nettene og ligger alltid med åpne dører for å kunne «styrte på dekk». Anmeldelser fra 1967:

Uhyre spennende, vg Den bør leses av alle, aftenposten Den beste skildring av soldatens daglige liv under krig som er skrevet på norsk, dagbladet

Per Hansson (f. 1922, d.1982) var en norsk journalist og forfatter som skrev en rekke bøker om annen verdenskrig og motstandskampen. Han hadde et stort publikum og bøkene hans ble solgt til flere land.

4 | VEGA FORLAG


historie og dokumentar Utgivelse: Oktober Innbundet kr 349,ISBN 9788282116428

• Dokumentarroman om krigsseilerne under annen ­verdenskrig

• Boken gir en betydelig forståelse for krigsseilernes ­påkjennelser og senskader

• Nyskrevet appendiks av forfatterens barnebarn,

­ istorikeren Jørgen Eng, med hittil upubliserte bilder h og brev fra krigsseilere VEGA FORLAG | 5


REIDAR SOLSVIK OG MARIT BAKKE

Drømmen om paradis Thor Heyerdahl på Påskeøya

Hva skjedde egentlig på Påskeøya etter at ekspedisjonen forlot den?

historie og dokumentar

Mye er skrevet om Thor Heyerdahls ekspedisjon til Påskeøya, ikke minst av Heyerdahl selv. Men langt mindre er skrevet om de sosiale og kulturelle utfordringene både Heyerdahls følge og lokalbefolkningen på Påskeøya ble stilt overfor. Et aspekt mange forskere og lekfolk ofte glemmer, er hvordan forskningen som har foregått der – og oppmerksomheten i etterhånd – har bidratt til å endre kulturen på øya. Drømmen om paradis bygger på omfattende og til dels unike kilder som forfatterne har fått tilgang til gjennom arkiver i inn- og utland, deriblant hele Kon-Tiki Museets egen dokumentsamling. Materialet består av dagbøker, dokumenter, artikler, samtaler – og ikke minst hundrevis av fotografier, flere av dem tidligere upubliserte. Leseren får en sjelden innsikt i en ny side ved Thor Heyerdahl og ekspedisjonen til Påskeøya – og følgene av oppholdet der. Den tar samtidig for seg vår holdning til andre kulturer – og gir leseren innsikt i problemstillinger knyttet til vår tids store reisevirksomhet.

Reidar Solsvik er arkeolog og har siden 2006 arbeidet som kurator ved Kon-Tiki Museet. Som forsker konsentrerer han seg om Polynesia, hvor han også har gjort omfattende feltarbeid på flere øygrupper. Han har deltatt på to arkeologiske utgravninger på Påskeøya. Marit Bakke er professor emeritus i medievitenskap. Hun har undervist og forsket om nyhetsformidling, kulturpolitikk og kommunikasjon. Hun var venn av Edward N. Ferdon Jr, som var med på Heyerdahls ekspedisjon til Påskeøya, og hun har arbeidet på Kon-Tiki Museet med registreringen av hans arkiver.

6 | VEGA FORLAG


historie og dokumentar Utgivelse: Oktober Innbundet kr 399,– ISBN: 978-82-8211-625-1

• Nytt blikk på Thor Heyerdahl • Høyaktuell; repatriering av gjenstander fra Kon-Tiki Museet til Påskeøya

• Inneholder mange tidligere upubliserte bilder

VEGA FORLAG | 7


JAMES HAWES

Tyskland Hele historien kort fortalt Forfriskende, opplysende og konsis historie om det mest beundrede og fryktede landet i Europa.

historie og dokumentar

Vesten er i full tilbaketrekning. De anglosaksiske maktene, store som små, luller seg inn i fantasier om tapt storhet. Populister over hele Europa skriker ut om hvordan immigrasjonen og globaliseringen skyldes et kriminelt system drevet av skjulte ledere uten nasjonal tilhørighet. I Kreml sitter Tsar Vladimir og ser på spillebrettet, mens de baltiske landene og Visegrad-gruppen skjelver - og alle ser til Berlin. Men er tyskerne egentlig oss, eller dem? Dette spørsmålet har hjemsøkt Europa siden Julius Caesar fant opp Germania i år 58 f.kr. Hvordan ble Germania egentlig til? Ødela germanerne den romerske kulturen, eller arvet de den? Når trakk de først østover, og klarte de noensinne å holde på makten i øst? Hvorfor var Tyskland i århundrer et maktvakuum i Europa? Hvordan ble Preussen skapt? Og ble det samlet eller erobret av Bismarck? Hvor finner vi røttene til Hitlers Tredje rike? Hvorfor tapte han krigen? Hvordan klarte Tyskland på mirakuløst vis å reise seg fra asken? Er Tyskland nå Vestens siste bastion med økonomisk fremgang og rasjonelle myndigheter? Eller er EU og euroen bare et verktøy tyskerne bruker for å atter en gang kunne styre Europa? Disse, og mange flere spørsmål, svarer James Hawes på i denne friske, lysende og konsise lille historieboken. Innholdsrik og levende ... Det finnes ingen bedre innføring om dette store landets historie, philip pullman Omfattende og troverdig, observer

James Hawes (f. 1960) studerte tysk ved Hertford College, Oxford og UCL. Som forfatter har han gitt ut seks romaner og flere sakprosatitler. Boken Speak for England forutså Brexit og skal snart bli film. For tiden leder han masterstudiet i Creative Writing ved Oxford Brookes University. 8 | VEGA FORLAG


historie og dokumentar Oversatt av Roger Ødegaard Utgivelse: April Innbundet kr 349,– ISBN 978-82-8211-623-7

• Kritikerrost bestselger • Les den på én kveld – husk den resten av livet • Mer enn hundre kart og illustrasjoner

VEGA FORLAG | 9


ROLF DOBELLI

Kunsten å leve godt

52 overraskende veier til lykke og suksess Denne boken inneholder verktøyene du trenger for å leve et godt liv. Etter suksessen med Kunsten å tenke klart er Rolf Dobelli tilbake. Nå har han samlet 52 morsomme, overraskende og ikke minst praktiske verktøy for å leve et godt liv. Helt siden antikken, i minst 2500 år – antagelig enda lenger – har folk forsøkt å finne oppskriften på det gode liv: Er det et spørsmål om holdning, om personlig innstilling – eller handler det snarere om å oppnå konkrete mål? Er det best å strebe etter lykke eller å unngå ulykke?

fakta

Hver generasjon stiller seg disse spørsmålene på ny. Og svarene er i grunnen skuffende hver gang. Hvorfor? Fordi folk alltid leter etter det ene prinsippet, den ene grunnsetningen, den ene leveregelen. Men det finnes ingen hellig gral for et godt liv. I løpet av de siste årtiene har det funnet sted en stille revolusjon i hvordan man tenker. Verden er altfor komplisert til at vi kan favne den i én stor idé eller med en håndfull prinsipper. Dette gjelder innen naturvitenskap, politikk, økonomi, medisin og mange andre felt. For å forstå verden, trenger vi en verktøykasse full av ulike metoder. Og nettopp en slik verktøykasse trenger vi i dagliglivet også. Bøkene til sveitsere Rolf Dobelli gjør deg ikke bare smartere, men faktisk ­lykkeligere! der tagesspiegel Rolf Dobelli skriver klokt, klart og kompetent. srf1

Rolf Dobelli (f. 1966) er en sveitsisk gründer, skribent og forfatter. Han har en doktorgrad i økonomisk filosofi, og er grunnlegger av tankesmia ZURICH.MINDS. I 2014 kom han ut med Kunsten å tenke klart på norsk, hvor han på mesterlig vis omsatte tung vitenskap til underholdende prosa. Dobelli har også skrevet flere skjønnlitterære verk. 10 | VEGA FORLAG


fakta Oversetter: Ute Neumann Utgivelse: Januar Innbundet kr 349,ISBN 978-82-8211-620-6

Utvalgte kapitler:

• MENTAL BOKFØRING: Hvordan forvandle tap til gevinst • BEKYMRINGSBOKEN: Hvordan du skrur av stemmen i ditt eget hode • EN HYLLEST TIL BESKJEDENHET: Jo mindre høytidelig du tar deg selv, jo bedre blir livet

VEGA FORLAG | 11


HANS ANDREAS TVEDT

Språkets løse fugler

En røff guide til faste uttrykk og utslitte fraser Vet du hvor de velkjente uttrykkene i språket vårt kommer fra? Her er svarene. Den er heldig som har skutt gullfuglen, men visste du at det i gamle dager snarere var papegøyer man skjøt? Og at det opprinnelig var fugler som gikk, eller snarere satte seg, på limpinnen, og dermed var offer for en klissete jaktmetode? Og har du tenkt over at mange av de som i dag sies å klare brasene trolig aldri ville finne ut av de egentlige brasene, som er viktige å ha styr på for å justere råseilet og med det navigere en seilbåt?

fakta

Vi har alltid tatt ordet og gjort det til vårt eget med nytt innhold og nye bruksmåter. Innimellom har andre tatt etter - og vips har du et fast uttrykk. Til å begynne med har nok disse virket kreative og poetiske, men etter trofast tjeneste i folkets vokabular, går de av moten og enten blir forslitte klisjeer eller for kuriositeter å regne. I Språkets løse fugler serverer språkelsker og forlagsredaktør Hans Andreas Tvedt uttrykk som «bryte isen», «ditt og datt», «drite på draget», «klin kokos», «løs kanon», «ta ordet» og mer enn 200 andre mer eller mindre utslitte fraser i språket vårt, alle sammen presentert med en beskrivelse av og eksempler på bruk – og med henvisning til hvor uttrykket dukket opp for første gang – den gangen det var friskt og overraskende. Dette er en bok som garantert vil falle i smak.

Hans Andreas Tvedt (f. 1973) er født Oslo, der han bor med samboer, to barn, katt og fjordgløtt. Til daglig er han forlagsredaktør og om natten skriver han bloggen klisjeer.no om faste fraser og metaforer.

12 | VEGA FORLAG


fakta Utgivelse: September Innbundet kr 349,– ISBN 978-82-8211-558-2

• Opprinnelsen til mer enn 200 fraser fra språket vårt • Med beskrivelser og eksempler • Gjennomillustrert med tegninger fra Comic annual

VEGA FORLAG | 13


ESPEN SMITH

Honning

Oppskrifter, fakta, livet i bikuben Verdens beste naturprodukt! Denne boken handler om «naturens gull». Her får du lese om hva honning egentlig er for noe, hvordan den har fulgt oss som medisin og næringsmiddel gjennom historien – og ikke minst hva du kan bruke den til. Kjente kokker og restauranter som sverger til honning, gir deg oppskrifter på middagsretter, desserter og kaker, og på ulike former for drikke.

fakta

Du får naturligvis også stifte bekjentskap med de flittige og fascinerende biene som lager honningen, du får møte mennesker som er lidenskapelig opptatt av kubene sine, og du får et unikt innblikk i livet i bigården gjennom året. Underveis finner du nyttige tips og søt kuriosa. Dette er boken for alle som elsker honning!

Forfatter og kåsør Espen Smith (f. 1962) er ekspert på akevitt, øl, whisky – og honning. Han har skrevet eller bidratt til flere bøker, han anmelder produkter og skriver artikler i en rekke tidsskrifter, han underviser vinkelnere, utvikler produkter og arrangerer kulinariske temareiser. Espen var juryleder for NM i Honning i 2018. 14 | VEGA FORLAG


fakta Utgivelse: Juni Innbundet kr 399,ISBN 9788282116121

• Omfattende, gjennomillustrert bok om bier og honning • Den første komplette bok om norsk honning, både fakta og bruk • Honningoppskrifter fra kjente kokker både til hverdag og fest

VEGA FORLAG | 15


Året 1950–1989 40 gjennomillustrerte nostalgiske bøker i postkortformat, en for hvert år fra 1950 til 1989. Perfekte gaver til venner og familie – og deg selv. Hvem ble født og hvem døde dette året? Hvem fikk et gjennombrudd, og hva slo gjennom? Hva gikk vi kledt i og hva leste vi for noe? Hva hørte vi på og hvem snakket til oss? Hva var det vi spiste, og hva var det vi drakk? Ble du født dette året, eller kanskje konfirmert? Var det da du ble 18 eller traff din utkårede? Begynte du på skolen, eller kanskje i ny jobb? Hva husker du egentlig fra dette året? Bli med tilbake til begivenhetenes år!

fakta Utgivelse: oktober Innbundet kr 99,–

1980 isbn 978-82-8211-630-5 1981 isbn 978-82-8211-631-2 1982 isbn 978-82-8211-632-9 1983 isbn 978-82-8211-633-6 1984 isbn 978-82-8211-634-3

16 | VEGA FORLAG

1985 isbn 978-82-8211-635-0 1986 isbn 978-82-8211-636-7 1987 isbn 978-82-8211-637-4 1988 isbn 978-82-8211-638-1 1989 isbn 978-82-8211-639-8


978-82-8211-565-0

978-82-8211-566-7

978-82-8211-567-4

978-82-8211-568-1

978-82-8211-569-8

978-82-8211-570-4

978-82-8211-571-1

978-82-8211-572-8

978-82-8211-573-5

978-82-8211-574-2

978-82-8211-575-9

978-82-8211-576-6

978-82-8211-577-3

978-82-8211-578-0

978-82-8211-579-7

978-82-8211-580-3

978-82-8211-581-0

978-82-8211-582-7

978-82-8211-583-4

978-82-8211-584-1

978-82-8211-585-8

978-82-8211-586-5

978-82-8211-587-2

978-82-8211-588-9

978-82-8211-589-6

978-82-8211-590-2

978-82-8211-591-9

978-82-8211-592-6

978-82-8211-593-3

fakta

978-82-8211-564-3


MARTA SKADSHEIM TORKILDSEN

Babytepper Strikk et unikt teppe til en ny verdensborger – eller et slumreteppe til deg selv. Ingenting er som et mykt, deilig babyteppe du kan svøpe den nyfødte i. Denne boken inneholder hele 51 oppskrifter, alle designet og strikket av forfatteren selv. Et babyteppe er den perfekte barselgave. Et minne for livet, strikket i kjærlighet og omsorg for den nye verdensborgeren. Strikk et vognteppe, et lite sengeteppe, eller et teppe som passer til hentesettet. Nybakte foreldre kan nesten ikke få nok tepper! Og det er så klart ingenting i veien for å strikke et teppe til deg selv – da bare justerer du pinner og garntykkelse.

hobby

De fleste oppskriftene i boken er så enkle at også nybegynnere kan ta pinnene fatt. Her er ingen vanskelige forkortelser eller uforståelige ord og uttrykk. Det holder lenge med å kunne strikke rett og vrang. Et enkelt språk og vakre, men enkle mønstre gjør at alle kan ha glede av å strikke tepper fra boken, nybegynnere som den er mer erfarne. Hver oppskrift er merket med en vanskelighetsgrad.

Marta Skadsheim Torkildsen er født og oppvokst i Stavanger. Hun lærte å strikke da hun var fire år gammel – og har strikket siden. Babytepper er hennes første bok, et resultat av mange års kjærlighet til pinner, garn og farger.

18 | VEGA FORLAG


hobby Utgivelse: Oktober Innbundet kr 379,– ISBN 978-82-8211-641-1

• 51 unike, egendesignede tepper • Oppskrifter også på koseposer og tepper for premature • Finnes ingen liknende bok på markedet

VEGA FORLAG | 19


GEIR GRENI

Jeg ser død Kan hun løse drapsgåten og samtidig finne svaret på farens mystiske forsvinning? Ørje, nåtid: Maren Bjerke, kjent fra TV-serien «Syner», bestemmer seg for å slutte i TV-bransjen og flytte tilbake til barndomsbyen. Her blir hun oppsøkt av svenske Beata Vargstierna, som gjenkjenner henne fra TV. Hennes forlovede har forsvunnet sporløst dagen før bryllupet, og hun bønnfaller Maren om hjelp til å finne ham. Töcksfors, 60-tallet: Som syvåring oppdager Eric at familien ikke er den han trodde. Han oppsøker herregården Varghem i håp om å finne svar, og kanskje forsones med sin far. Men det er for sent. Et blodig lommetørkle etser seg inn som et siste minne.

krim

– Når Maren oppdager at det er en forbindelse mellom faren som døde da hun var liten og Beata, bestemmer hun seg for å hjelpe henne. Men snart skjønner Maren at hun ikke er den eneste som er på jakt etter sannheten om det som skjedde for over 50 år siden, og at noen er villig til å drepe henne for å holde på hemmeligheten. Rett ut sagt, boka er oppsiktsvekkande god bjarne tveiten, fædrelandsvennen

Geir Greni (født 1970), er journalist, filmregissør og produsent. Han har skrevet, regissert og produsert en mengde kortfilmer, og i 2011 laget han sin første spillefilm, «UMEÅ4ever». Greni bor i Sverige, og hans andre spillefilm har planlagt premiere i 2019. Jeg ser død er hans første roman, og bok nummer to er ventet allerede våren 2020. 20 | VEGA FORLAG


krim Utgivelse: Mars Innbundet kr 379,ISBN 978-82-8211-624-4

• Ny, original norsk krim • Kvinnelig hovedperson • En annerledes, moderne spenningsroman

VEGA FORLAG | 21


PER KRISTIAN BJØRKENG

Kunstig intelligens

Den usynlige revolusjonen Fremtiden kan bli spektakulær, men revolusjonen er allerede i gang.

pocket

Kunstig intelligens er vår tids største teknologiske kvantesprang. Denne tekno­ logien har lenge næret fantasiene til både fremtidsoptimistene og de mer dystopiske. Vil maskiner snart kunne gjøre alt vi ber dem om? Vil de ta jobbene våre? Eller i verste fall ta over kloden? Det ikke alle er klar over, er at kunstig intelligens allerede i dag styrer mye av våre liv. Kanskje ikke i form av roboter, men bitte små dataprogrammer som fungerer fundamentalt annerledes enn de vi kjenner fra før. Dette fører med seg helt mye muligheter. Og helt nye problemer. Forstår vi hva teknologene er i ferd med å skru sammen? Og kjenner vi konsekvensene ved å ta i bruk et verktøy som vil forandre vår hverdag fullstendig? Med stor formidlingsiver og gjennom visua­liserende eksempler forklarer Bjørkeng prinsippene bak teknologien og viser hvordan den gir oppsiktsvekkende resultater på stadig flere ­samfunnsområder.

22 | VEGA FORLAG

Utgivelse: MAI Heftet kr 169,– ISBN 978-82-8211-629-9

Et velskrevet innblikk i en fascinerende verden av lærende maskiner og hva de vil bety for oss på godt og ondt. simen gaure , aftenposten


ROLF DOBELLI

Kunsten å leve godt

52 veier til lykke og suksess Denne boken inneholder verktøyene du trenger for å leve et godt liv.

Helt siden antikken, i minst 2500 år – antagelig enda lenger – har folk forsøkt å finne oppskriften på det gode liv: Er det et spørsmål om holdning, om personlig innstilling – eller handler det snarere om å oppnå konkrete mål? Er det best å strebe etter lykke eller å unngå ulykke?

Oversetter: Ute Neumann Utgivelse: Mai Heftet kr 149,ISBN 978-82-8211-628-2

Hver generasjon stiller seg disse spørs­ målene på ny. Og svarene er i grunnen skuffende hver gang. Hvorfor? Fordi folk alltid leter etter det ene prinsippet, den ene grunnsetningen, den ene leveregelen. Men det finnes ingen hellig gral for et godt liv. I løpet av de siste årtiene har det funnet sted en stille revolusjon i hvordan man tenker. For å forstå verden, trenger vi en verktøykasse full av ulike metoder. Og nettopp en slik verktøykasse trenger vi i dagliglivet også.

VEGA FORLAG | 23

pocket

Etter suksessen med Kunsten å tenke klart er Rolf Dobelli tilbake. Nå har han samlet 52 morsomme, overraskende og ikke minst praktiske verktøy for å leve et godt liv.


ALF R. JACOBSEN

I Stalins skygge Andre bind av Alf R. Jacobsens bokserie Historien om det moderne Norge 1945-2000 Seiersrusen i mai 1945 hadde knapt lagt seg da et sjøfly med russiske spioner landet i Tromsø. Ryktene gikk. Ville Stalin utnytte maktvakuumet i nord? Var Norges selvstendighet likevel ikke sikret?

pocket

De vestlige allierte slo alarm. Men da nordmenn gikk til de første frie valgene etter krigen, kjente de ikke til Sovjetunionens krav om kontroll over Svalbard og Bjørnøya – et krav som truet Norges suverenitet og vitale interesser. Utenriksminister Trygve Lie hadde forlangt full taushet av Stortinget og pressen – og fått det. De færreste forsto at den såkalte brobyggingspolitikken innebar en glideflukt mot øst – inn i Stalins kvelende favntak. I Stalins skygge er Alf R. Jacobsens fortolkning av de dramatiske etterkrigsårene – spennende, underholdende, kontroversiell, og med et vell av nye avsløringer fra kilder som aldri før har vært brukt. Forfatteren gir ny innsikt i spillet bak kulissene – fra Kreml til Washington, fra intrigene i industrien og i revylivet til det ukjente bordellet i Oslo sentrum.

24 | VEGA FORLAG

Utgivelse: September Heftet kr 169,ISBN 978-82-8211-645-9


pocket

ANDRE BØKER I UTVALG FRA ALF R. JACOBSENS OMFATTENDE FORFATTERSKAP

VEGA FORLAG | 25


TIM MARSHALL

En delt verden

Hvorfor vi lever i murenes tid Verden føles mer delt enn noen gang. Denne boken forklarer hvorfor. I løpet av få år er det blitt bygget tusenvis av mil med piggtrådgjerder og vegger av betong. Nasjonalismen er igjen på fremmarsj, og verden oppleves mer urolig enn på lang tid. Hvordan havnet vi her? Og finnes det realistisk håp om at murene kan rives ned?

pocket

I denne boken presenterer Tim Marshall en fengslende analyse av vår polariserte verden. Med utgangspunkt i ti regioner forklarer han hvorfor disse fysiske hindringene har oppstått. Årsakene er mange, nettopp fordi det er så mye som deler oss: økonomi, etnisitet, religion og politikk. I vår verdensdel har et urolig tiår ført til at det europeiske fellesskapet er på bristepunktet, og i enkelte land er selve demokratiet under press. I Kina ­strever statspartiet med å takle skille­ linjene skapt av kapitalismen. Og i USA kan det synes som om grensemuren mot Mexico delvis skyldes en frykt for at landets hvite befolkning skal bli en minoritet. Gjennom mer enn tretti år har Tim Marshall overvåket og fortolket politiske spenninger og konflikter på alle kontinenter. I En delt verden gir han oversikten og innsikten som er nødvendig for å forstå hvorfor vi murer oss inne.  26 | VEGA FORLAG

Utgivelse: September Heftet kr 169,ISBN 978-82-8211-646-6


QUIZ-PARK

Enda mer julekjempequiz Test kunnskapen din med familie og venner. Her er spørsmål for alle, i flere ulike kategorier.

pocket

Slå at TV’n, lukk laptopen – spiss hjernecellene. Med denne store quizboken er det duket for flere timer med god underholdning. 3000 spørsmål i ulike kategorier, som populærkultur, samfunn og dagligliv, livsstil, finkultur, sport og spill og historie.

NY T T

O M S L AG E R PÅ

VEI

!

Utgivelse: oktober heftet kr 199,ISBN 978-82-8211-655-8

VEGA FORLAG | 27


PER KRISTIAN BJØRKENG

Kunstig intelligens Den usynlige revolusjonen I denne boken gir Per Kristian Bjørkeng en engasjerende innføring i en teknologi som kan lære seg å manipulere folkemengder, diagnostisere sykdommer bedre enn leger og kjøre en lastebil tvers over USA. Han viser hvordan den gir spektakulære resultater på stadig flere samfunnsområder og kartlegger hva vi kan forvente dersom utviklingen fortsetter i samme tempo. Underveis knuser han myter, tar et krasjkurs i maskinlæring og forteller hvordan en liten forskergruppe i 2012 fikk et gjennombrudd som fører til at fremtiden vil komme mye tidligere enn ekspertene hadde trodd.

Pris kr 379,ISBN 978-82-8211-600-8

backlist 2018

Et velskrevet innblikk i en fascinerende verden av lærende maskiner og hva de vil bety for oss på godt og ondt. simen gaure , aftenposten

TIM MARSHALL

En delt verden Hvorfor vi lever i murenes tid I løpet av få år er det blitt bygget tusenvis av mil med piggtrådgjerder og vegger av betong. Nasjonalismen er igjen på fremmarsj, og verden oppleves mer urolig enn på lang tid. Hvordan havnet vi her? Og finnes det realistisk håp om at murene kan rives ned? I denne boken presenterer Tim Marshall en fengslende analyse av vår polariserte verden. Med utgangspunkt i ti regioner forklarer han hvorfor disse fysiske hindringene har oppstått.

28 | VEGA FORLAG

Pris kr 379,ISBN 978-82-8211-605-3


YNGVE VOGT

Mattetriks på null komma niks

Bli mester i hurtigregning

Et regnestykke har bare ett svar, men veien dit kan være lang og kronglete. Heldigvis finnes det snarveier. Matematikkens verden er full av metoder som gjør deg i stand til å regne raskere. I denne boken lærer du hvordan. Talloppgaver blir aldri det samme igjen.

Pris kr 349,ISBN 978-82-8211-553-7

Utgis på russisk høsten 2019!

Dette er boka jeg bare drømte om å finne som barn. Jeg hadde blitt helt ellevill! For en som meg, som elsket tall fra ung alder, hadde slike hurtigtriks vært midt i blinken. Det du får ut av denne boken er som ekstra verktøy i verktøykassen for deg som allerede har en

viss oversikt over standardmetodene. Hvis du kan disse triksene, kan du ta dem fram for å regne lynraskt når du får en oppgave som passer. Eller de kan kombineres for å passe til enda flere oppgaver.

VEGA FORLAG | 29

backlist 2018

Er du glad i tall og liker en utfordring? Vil du imponere deg selv og andre med lynrask mattemagi? Lær triksene som vil gjøre deg til en mester i hurtigregning!


ALF R. JACOBSEN

I Stalins skygge I Stalins skygge er Alf R. Jacobsens fortolkning av de dramatiske etterkrigsårene – spennende, underholdende, kontroversiell, og med et vell av nye avsløringer fra kilder som aldri før har vært brukt. Forfatteren gir ny innsikt i spillet bak kulissene – fra Kreml til Washington, fra intrigene i industrien og i revylivet til det ukjente bordellet i Oslo sentrum.

Pris kr. 399,ISBN 978-82-8211-420-2

backlist 2018

MARTIN J. DOUGHERTY MFL.

Slagene som endret historien Fra antikkens Megiddo til vår tids Irak Slagene som endret historien er en engasjerende guide til mer enn 45 av historiens viktigste slag, fra oldtidens Megiddo til vår tids Operation Iraqi Freedom. Du kan lese om store strateger som Aleksander den store, Hannibal, Napoleon og Lord Nelson, og om hvordan utviklingen av våpen og militær taktikk endret måten å gå til angrep – og forsvare seg – på. Pris kr. 399,ISBN 978-82-8211-556-8

30 | VEGA FORLAG


KARI VETLESEN

Frukt- og grønnsaksleksikon En enestående, alfabetisk oversikt over all verdens frukt, grønnsaker og bær. Fra tropiske abiu til nordlige åkerbær beskrives mer enn 1000 dyrkede og viltvoksende arter. Hver artikkel inneholder botanisk karakteristikk og informasjon om smak, anvendelse og næringsinnhold. I tillegg forteller oppslagsverket om de spiselige vekstenes opphav og historie. For å gjøre det enkelt å navigere i jordens mangfoldige kjøkkenhage, inneholder boken dessuten plantenavn på en rekke språk samt flerspråklig register, også på latin. Av samme forfatter: Krydderleksikon

Pris kr. 499,ISBN 978-82-8211-490-5

backlist 2018

Pris kr 499,ISBN 978-82-8211-192-8

ROAR SANDVIK, ANDERS ROEDE, CHRISTEN ROEDE

Grill & BBQ-bibelen Nordmenn elsker grillmat. Det er så enkelt å bare slenge noen koteletter på knallvarm grillrist mens potetsalaten allerede står og venter på bordet. Og godt blir det. Men det finnes en annen måte å grille på som tar deg til grillhimmelen – barbecue. Men man trenger ikke stort utstyr for å lykkes. Hvem som helst kan få det til med det utstyret de har. Her får du framgangsmåter for hvordan ulike kjøttstykker behandles på grillen for at de skal bli saftige og himmelsk møre, og få nydelig røyksmak. Boka inkluderer de norske klassikerne pinnekjøtt og svineribbe, og den viser deg så klart også hvordan du behandler fisk og grønnsaker på grillen.

Pris kr. 399 ISBN 978-82-8211-560-5

VEGA FORLAG | 31


KNUT ALBERT SOLEM

Norsk Øl En guide til norske bryggerier I Norsk øl tar ølskribent Knut Albert Solem oss med inn i det norske øllandsskapet hvor han presenterer samtlige norske bryggerier. Vi får bli med gjennom øl- og bryggerihistorien her til lands, fra tradisjonsbryggingen i gamle dager til dagens spesialiserte og individualiserte øltyper. Med til historien hører fortellingen om de livsviktige butikkjedenes forhold til øl, om markedsmakt og om hylleplass. Du får også lære om de viktigste trekkene ved ulike ølstiler, og om hovedingrediensene vann, malt, gjær og humle.

Pris kr. 399,ISBN 978-82-8211-610-7

backlist 2018

ESPEN SMITH

Akevitt året rundt Smaksguide – historie – drinker – mat I denne praktiske guiden vektlegger forfatteren nettopp akevittens allsidighet, ikke minst som innslag i matretter og drinker. I samarbeid med et knippe etablerte restauranter og barkeepere fra ulike deler av landet presenterer han inspirerende oppskrifter og nye bruksområder som lar de gylne dråpene komme til sin rett. I tillegg gir boken en nær fullstendig og oppdatert oversikt over alle akevitter som er tilgjengelig på det norske markedet.

32 | VEGA FORLAG

Pris kr. 379,ISBN 978-82-8211-613-8


TINA HAUGLUND

Lille Tulla Denne boken inneholder 40 oppskrifter på drakter, jakker, bukser, kjoler, og uunnværlig småstrikk som sokker og votter, luer, kyser og krager – klær barn både kan leke i og pynte seg med. Kos deg med å strikke i nydelige farger, mønstre og strukturer. Du velger selv tykkelse og kvalitet på garnet ut ifra årstid og behov. Både alpakka, merinoull, bomull, ull og silke egner seg til myk barnehud.

backlist 2018

Pris kr 349,ISBN 978-82-8211-559-9

KIKKA VIROLAINEN

Gøyale babysokker Gled de minste med fargerike og morsomme sokker. I denne boken får du 40 uttrykksfulle sokkeoppskrifter for barn fra 6-12 måneder i herlige farger og gøyale mønstre. Alt fra innsekter, dyr og blomster til årstider og høytider. Alle sokkene er strikket etter samme enkle grunnoppskrift som er lett å lære, selv for nybegynnere. Oversetter: Pia Vinkki Pris kr 349,ISBN 978-82-8211-611-4

VEGA FORLAG | 33


JORID LINVIK

Jorids julestrikk

Herlige juleprosjekter til store og små Denne boken er spekket med oppskrifter på små og store prosjekter. Tovede votter og tøfler, luer, grytekluter, nisser, engler, bestikkholdere, kalenderposer, småting til juletreet – alt i farger og mønstre som hører julen til. Strikk til deg selv eller noen du er glad i. Strikk en liten vertinnegave i en fei eller bruk de lange førjulskveldene til å lage varmende plagg som vil spre glede utover vinteren. Og når julen er over – hva med å begynne neste års gaveproduksjon? Du vet hvordan det er – jula kommer før du får snudd deg, så her er det bare å gå i gang! Julegaver kan utmerket godt strikkes både vår og sommer.

backlist 2018

I denne fjerde boken fra Jorid Linvik har forfatteren virkelig fått boltre seg i farger, mønstre og modeller. Jorid er juleelsker av rang, og nå deler hun av mange års produksjon og design til årets vakreste høytid.

Over 80 000 solgte!

34 | VEGA FORLAG


backlist 2018 Pris kr 399,ISBN 978-82-8211-614-5

VEGA FORLAG | 35


HISTORIE OG DOKUMENTAR BACKLIST TIM MARSHALL

Geografiens makt 10 kart som forklarer verden Med utgangspunkt i ti kart viser forfatteren hvordan geopolitisk innsikt er avgjørende for å forstå historiens gang. På tilgjengelig og forfriskende vis for­ klarer Marshall komplekse sammenhenger, og gjør leseren i stand til å navigere i en konfliktfylt verden.

Ganske enkelt en av de beste bøkene om geopolitikk du kan tenke deg. evening standard

Skarpe innblikk i hvordan geografi former verdensledernes valg. financial times

historie og dokumentar backlist

Oversetter: Bertil Knudsen Innbundet kr 349,- | ISBN 978-82-8211-517-9 Pocket kr 169,- | ISBN 978-82-8211-552-0

LARS NILSSEN

Ørret

En beretning om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet skapte Norges nasjonalfisk. Med et brennende engasjement forteller Nilssen om hendelser og enkeltpersoner som har spilt en viktig rolle for den norske ørreten, og underveis deler han av sine egne erfaringer og opplevelser. Innbundet kr 399,- | ISBN 978-82-8211-519-3 Pocket kr 199,- | ISBN 978-82-8211-597-1

LARS LENTH, PETTER BØCKMAN OG MORTEN TØNNESSEN

Ulvetider

Rovdyret som splitter Norge Hva er det med dette fascinerende og myteomspunne dyret som får sindige nordmenn til å bli i fyr og flamme og nærmest splitter landet? Gjennom dette engasjerende portrettet forsøker en forfatter, en zoolog og en filosof å finne svaret. Innbundet, pris kr 379,- | ISBN 978-82-8211-430-1 | Pocket, pris kr 199,- | ISBN 978-82-8211-615-2

36 | VEGA FORLAG

En av de viktigste, norske fiskebøkene som noen gang er skrevet. hooked .no

Han har gjort en fantastisk jobb ... Det var så mye interessant informasjon at jeg lå bare og gapte av begeistring mens jeg leste. fiskeavisen .no

hamar arbeiderblad


ALF R. JACOBSEN

Skjebnehøst

Nå 17 000!

Nord-Norge 1944 Alf R. Jacobsens endelige framstilling av krigens dramatiske sluttfase i nord. Krigsdokumentar på sitt sterkeste, levende formidlet og basert på omfattede arkivstudier og vitnesbyrd fra frontlinjen.

Blir kanskje blir stående som hans dokumentariske hovedverk. forsvarets forum

altaposten

bok 365

GEIR BRENDEN OG TOMMY NATEDAL

Norske frivillige i Waffen-SS Over 5000 nordmenn meldte seg frivillig for å kjempe på nazistenes side under annen verdenskrig. Vel 900 av dem kom aldri hjem. Denne boken inneholder en utrolig samling fotografier som hovedsakelig stammer fra frontkjemperne selv. Her er mer enn 1000 tidligere upubliserte bilder.

historie og dokumentar backlist

Innbundet kr 399,- | ISBN 978-82-8211-541-4 | Pocket kr 199,- | ISBN 978-82-8211-616-9

Det er ingen tvil om at Brenden og Natedal har gjort et viktig stykke norsk, historisk arbeid, og det er hevet over tvil at deres bok er et meget viktig bidrag til den norske krigshistorien som vi hittil har hatt fragmenter av. bokstaver .no

Innbundet kr 379,- | ISBN 978-82-8211-515-5 | Pocket kr 169,- | ISBN 978-82-8211-599-5

THOMAS HARDING

Hanns og Rudolf Mai 1945, annen verdenskrig er over. Kommandant Höss, med mer enn en million mord på samvittigheten, er på flukt gjennom et kontinent i ruiner. Tett bak følger Hanns Alexander, innbitt i jakten på en av Nazi-Tysklands verste forbrytere.

dagbladet

En dokumentarbok skrevet like spennende som en thriller. kulturspeilet.no

En sterk historie om ansvar, skyld og rettferdighet. bokstaver .no

Oversetter: Bertil Knudsen Innbundet kr 379,- | ISBN 978-82-8211-479-0 Pocket kr 169,- | ISBN 978-82-8211-532-2

VEGA FORLAG | 37


Følg oss på sosiale medier

38 | VEGA FORLAG


VEGA FORLAG | 39


OM VEGA FORLAG Elen Zickfeldt Forlagssjef elen@vegaforlag.no 47 60 29 09/21 09 04 11 Eline Oppebøen Salgssjef (I permisjon til 2020) Finn Jørgen Solberg (Fungerende salgssjef) solberg@vegaforlag.no 900 61 894/21 09 04 12

Vega Forlag AS Postadresse: Postboks 8814 St. Olavs plass 0028 Oslo Besøksadresse: St. Olavsgate 21 B 0165 Oslo Tlf.: + 47 21 09 04 10 post@vegaforlag.no www.vegaforlag.no

Det tas forbehold om skrivefeil og prisendringer. Bestillingsinformasjon: Distribusjon: SentralDistribusjon Ordretelefon: + 47 22 98 57 00 Ordrefaks: + 47 22 98 57 20 MA9248946


Profile for VegaForlag

Vega Forlag katalog 2019  

Alle årets nye bøker, samt backlist og pocket

Vega Forlag katalog 2019  

Alle årets nye bøker, samt backlist og pocket

Profile for vega2003
Advertisement