Revista 21/22 Vedruna Prats de la Carrera

Page 1

Vedruna Prats de la Carrera

CAMINEM CAP AL PROJECTE 0 16 2021 / 22
Pàgina2 85. ( 0-12 anys ) pratsdelacarrera@vedruna.cat c/ d Anselm Clavé, 33. ( 12-16 anys) 972 300 204 @vedruna_pratsdelacarrera @vedrunaprats ell@vedruna.cat 607 255 705 602 254 373 ats de la Carrera

Editorial

P R O J E C T E

Teniu entre mans unes quantes pàgines, algunes fotos i centenars de paraules que resumeixen moltes hores de treball en equip. I és que aquest curs hem consolidat en ferm un projecte d’escola que permetrà garantir la continuïtat del projecte educatiu en la totalitat del seu propòsit, missió educativa i valors. Un projecte que s’inicia a la llar d’infants i que acompanya l’alumne/a fins als 16 anys, edat en què finalitzen l’etapa de secundària obligatòria. Educar la persona de manera integral, preparar els alumnes per encarar els reptes de l’avui i del demà i ser una escola arrelada a l’entorn, a la comunitat, a la vila de Palafrugell són els pilars essencials de la nostra raó de ser.

.

Des d’aquestes línies, amb la perspectiva de la feina feta, donem les gràcies al compromís de la seixantena d’educadors i educadores que han donat vida al projecte educatiu; a les famílies que ens fan confiança i a les entitats i institucions de Palafrugell que ens obren sempre les portes per tal de poder fer extensible el projecte més enllà de les parets de l’aula.

Mirar l’infant, el nen/a i l’adolescent amb les “mateixes ulleres” és un repte que ens il·lusiona i ens esperona a seguir avançant per tal de poder ser una proposta educativa de qualitat per a la vila de Palafrugell i el seu entorn. Una proposta innovadora, inclusiva i que, amb l’experiència i trajectòria de molts i molts d’anys, camina de la mà dels reptes que exigeix la societat. I és que, si anem junts, sempre és millor.

0 - 1 6
. Pàgina3
Índex Pàgina5 Els ODS.................................................................................................................pàg. 7 I, tu, què pots fer-hi? ..........................................................................................pàg. 8 La mirada d'aquí i de l'altra banda de l'oceà...................................................pàg. 11 1a cursa adaptada a Palafrugell........................................................................pàg. 13 Espais.....................................................................................................................pàg. 18 Ecosistemes d'aprenentatge .............................................................................pàg. 21 Primers passos ............... .....................................................................................pàg. 22 Aprenentatge globalitzat..................................................................................pàg. 24 Aprendre entre iguals també importa.............................................................pàg. 26 STEAM a l'hort......................................................................................... ............pàg. 28 Treballar en i per l'entorn.................................................................................pàg.32 Som família............................................................................................................pàg. 34 Us pica la curiositat?............................................................................................pàg. 36 Fer i sentir la comunitat......................................................................................pàg. 39 De dins cap a fora...............................................................................................pàg. 40 Emociona't.............................................................................................................pàg. 43 Celebrem................................................................................................................pàg. 45 Els nostres "aliats"..............................................................................................pàg. 47 Companys de viatge............................................................................................pàg. 48 Aquest curs hem celebrat.................................................................................pàg. 51

Els ODS

L N O S T R E G R A N E T

E S O R R A P E R A

E
D
U
N M Ó N M I L L O R
Pàgina7

I tu, què pots fer-hi?

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’escola

En el compte enrere cap a l’horitzó de l’Agenda

2030, el paper de l’educació esdevé clau en el compromís que ens interpel·la a totes i tots.

Els objectius de Desenvolupament Sostenible aprovats per l’Assemblea General de les Nacions

Unides el 2015 estableixen un full de ruta unificat per fer front als reptes globals de la humanitat en aspectes tan essencials com la sostenibilitat, l’educació en valors o la cultura de la pau. Les 5 grans àrees d’actuació (persones, planeta, prosperitat, pau i partenariat) són elements fonamentals en el desenvolupament personal i social de les persones. Des de les aules, a l’escola, tenim la responsabilitat d’acompanyar infants i joves per esdevenir ciutadans i ciutadanes proactius vers una societat més digna i més tolerant, més empàtica, resilient i respectuosa, més implicada, més sostenible.

Per això, el nostre projecte educatiu engloba la mirada ODS i desplega tot un seguit d’actuacions amb la finalitat de desenvolupar el compromís personal i col·lectiu vers el planeta i la societat. Des dels més menuts als més grans, totes les aules han treballat els ODS. En els projectes d’aula, en les reflexions i debats, en accions específiques.

Els podem veure pintats a la façana de l’escola i van ser motiu de decoració de l’escola per la celebració local de “Flors i Violes”.

I és que en aquest propòsit hem de sumar tots els esforços ; és per això que agraïm la col·laboració de tantes entitats, empreses i institucions que ens han ajudat a caminar cap al somni d’un món millor. Un món que comença a casa nostra amb el que fem cada dia i amb les relacions que teixim. Què podem fer-hi cadascú de nosaltres?

Pàgina8
Projecte de 2n d'ESO mentoritzat per Open Arms
Nur, l'infant apadrinat pels alumnes de l'escola

La mirada d'aquí i de l'altra banda de l'oceà

Un mirall i el teu rostre. Què diu la teva mirada?

Darrere de cada mirada hi ha una història i un context.

El retrat i la mirada cap a l’altre. Com són els qui tenim al nostre voltant? Ens hi fixem, observem i mirem per aprendre en un món global.

El projecte Mirades és l’Objectiu Educatiu de les escoles Vedruna de Catalunya que hem començat a treballar aquest any i que ens ha permès actuar amb solidaritat, generositat i empatia.

En Nur i la Lavia són dos rostres amb noms i cognoms i amb realitats molt diverses que la seva mirada ens ha portat a tenir ne cura, preocupar nos en i conèixer com viuen les seves emocions…

En definitiva, l’acció d’apadrinar-los ens ha ajudat a entendre què passa aquí i més enllà. D’aquesta manera, hem obert la finestra al món per mirar la amb el cor i amb el desig d’actuar per un món millor i més just.

Pàgina11

a

de la 1a cursa

Participants
adaptada
Palafrufgell Foto de Paco Dalmau

1a CURSA INFANTIL ADAPTADA

Del "twitter" a l'aula de 1r de primària

Una xarxa social. Una idea. Una mestra amb conscieǹcia, activista pels drets dels infants i amb una mirada inclusiva que ha mogut cel i terra per divulgar les necessitats dels nens i nenes que no sempre tenen les mateixes oportunitats que totes i tots. Llegim a "twitter" la iniciativa que Noemí Font, mestra, mare, i autora del conte "La revolució Shiwa" ha promogut: la primera cursa infantil adaptada. El projecte ens sembla que a més de ser una molt bona iniciativa social pot ser també una proposta que ens ajudi a vincular els aprenentatges de l'aula amb les necessitats de l'entorn i societat.

És d'aquesta manera com vam enfilar un dels projectes més enriquidors del curs: treballar i aprendre per acabar regalant als altres quelcom molt preuat: temps per gaudir, per compartir, per ser feliços. Les aules de 1r de primària van dedicar hores i hores a conscienciar se, conèixer, entendre i viure la diferència a partir de diferents tipus d'activitats que van acabar en la celebració de la "1a Cursa Infantil Adaptada a Palafrugell" el dia 5 de març a l'Estadi Josep Pla i Arbonès de Palafrugell. Aquell dia, famílies, educadores i educadors, infants, institucions i gent d'arreu vam celebrar l'esport, la convivència, la inclusió i l'aprenentatge compartit. La pluja va tintar el cel de gris, però el què allà es va viure deixarà una petjada de color per sempre al cor dels que ho van fer possible.

GRÀCIES!

Pàgina13
Pàgina16 Decoració inspirada en els ODS claustre de l'escola Flors i Violes 2022
Explicació del projecte de I5 als i les professionals del CAP de Palafrugell

Espais

“L’espai és l’ànima de l’escola infantil” ( J. Quilghini)

Pàgina18
Aula d'infantil I3
Aula de projectes Prats de la Carrera ( ESO )

Ecosistemes d'aprenentatge

L’espai és el nostre aliat, el considerem com un tercer educador, ja que depenent de com el disposem es creen unes relacions, uns aprenentatges, es promouen uns valors concrets i ens permeten acollir les emocions dels infants. Tots els espais de l’escola són educatius: les aules, l’espai exterior, els passadissos, l’entrada de l’escola… Per això els pensem, els dissenyem i renovem amb cura i mirada pedagògica. Formen part de la nostra metodologia de treball.

Aquests espais són vius, van evolucionant amb els infants, amb els seus interessos i les seves necessitats. Per això a l’escola hi anem fent canvis constants per promoure l’autonomia, l’interès, les preguntes, els aprenentatges, l’assoliment de reptes personals, les relacions, entre d’altres. L’equip educatiu treballa per oferir als infants uns espais nets, ordenats, amb un nombre d’objectes adequat per provocar el joc cooperatiu i alhora aprendre a compartir, amb una documentació pedagògica pensada per no deixar indiferent i amb uns colors i materials càlids per promoure sensació de proximitat, tranquil·litat, calma i, sobretot, de benestar als infants.

Pàgina21

Primers passos

Els primers contactes amb l'escola, la primera desvinculació dels referents, els primers aprenentatges o les primeres relacions són moments clau que per a nosaltres tenen molt de relleu.

Sabem que tot el que nosaltres som en l'edat adulta té una directa relació amb allò viscut en la nostra primera infància. Com ens han mirat, parlat, escoltat, acompanyat, tractat... A través d'aquestes vivències, cada infant va construint la seva personalitat. L'equip educatiu que treballa amb infants de 0 a 6 anys ho té molt present i cuida especialment la vivència de cada infant i l'entorn en el qual sorgeixen aquestes vivències, tot buscant el millor context de benestar i respecte.

Un context d'aprenentatge que construïm a partir de dos pilars: un espai acollidor amb materials rics que permeten un aprenentatge autònom i un vincle segur amb l'educadora que permet als infants creure en ells mateixos i en les seves possibilitats.

Pàgina22

de la llar

Aula
Petit Vedruna

Aprenentatge globalitzat

Pàgina24

Aprendre entre iguals també importa

A l’escola totes i tots som diferents. Tenim diferents talents i capacitats, ens relacionem de manera diferent i aprenem de múltiples maneres i de fonts diverses. Amb la finalitat d’incentivar aquests talents latents en l’infant, el nen/a o l’ adolescent, desenvolupar capacitats i competències essencials per al present i futur i fomentar l'aprenentatge entre iguals, plantegem el treball globalitzat com una font d’aprenentatge i motivació per a totes les edats. A partir de propostes dissenyades de manera globalitzada a totes les etapes, plantegem espais de temps per dur a terme un treball menys guiat pel docent, més autònom per a l’alumne, més significatiu i competencial.

Les propostes globalitzades pretenen incentivar capacitats com la presa de decisons, l’autonomia, la resolució de tasques, la comunicació o col·laboració, el pensament crític, per esmentarne algunes. Aprendre en i de l’equip és avui un objectiu important a fomentar en nens i joves. Els espais d’educació infantil, els projectes de primària i d’ESO volen ser propostes d'aprenentatge significatiu que ens recordin a totes i tots que aprendre entre iguals és una font de riquesa inexorable.

Pàgina26
Els alumnes de 3r d'ESO ajuden a I5 en el seu projecte: "Ets el que beus"

STEAM a l’hort?

Cada vegada són més les polítiques educatives i els països que aposten per desenvolupar les habilitats científiques i tecnològiques en els infants a les escoles i ja des de petits . Les sigles STEAM formen un acrònim en anglès que sorgeix de les paraules Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) en un intent d’incorporar també el component creatiu, obert i innovador que aporten les arts. La importància d’apostar pel desenvolupament de les habilitats STEAM entre els més petits es deu a diversos factors que van des de l’augment de la demanda de professionals qualificats en aquestes àrees a la necessitat de desenvolupar unes destreses que són aplicables a molts altres àmbits i que ajudaran a reforçar les competències dels i les alumnes.

Així, les habilitats STEAM, més enllà de focalitzar en uns coneixements específics, també incentiven capacitats com la de pensar per un mateix, prendre decisions en equip, experimentar i resoldre problemes, aprendre de l’error i també anar forjant el pensament computacional .

Fa temps que creiem i apostem per les habilitats STEAM com a mitjà per ajudar l’infant i jove a consolidar determinades competències i alhora preparar lo per les necessitats i demandes d’un futur canviant i exigent en aquests àmbits. Volem que des de petits aprenguin a experimentar, manipular, a errar i a viure l’error com a oportunitat de millora. Treballem per tal que visquin la ciència i la matemàtica de manera quotidiana, manipulativa i experimental.

Pàgina 28

Som part del projecte d’innovació “STEAMcat” del Departament d’Educació en el marc del qual rebem formació i assessorament. I, com que no entenem el desenvolupament tecnològic sense la conscieǹcia de la necessitat de millorar les persones i el planeta, el projecte STEAM va de la mà del projecte de l’hort.

Què ens depara el futur en temes mediambientals, de sostenibilitat, d’igualtat d’oportunitats i repartiment de riquesa? Fer el món millor també passa per fer ciutadans i ciutadanes que vegin en la ciència l’oportunitat de canvi.

Alumnes d'ESO a l'aula de robòtica

Alumnes de la llar d'infants a l'hort

Pàgina 29

Treballar en i per a l’entorn

Pàgina32

Pintem els ODS a la façana de l'escola

Som família

Ens agrada aprofitar qualsevol oportunitat per establir relació amb les famílies. A partir d’una renovada manera de proposar la participació dels pares i mares a l’escola no lligada exclusivament a la seva vinculació amb el Consell Escolar o a les AMPAS, innovem per millorar els vincles amb les famílies i generar proximitat.

La idea de comunitat educativa no és una simple declaració d’intencions sinó que esdevé el pilar central d’un model que assumeix la correlació entre la participació de les famílies i l’èxit educatiu. Volem posar sobre la taula què es pot fer des del centre educatiu, quins canvis en l’estructura escolar (temps, espais, organització, acollida, informació...) poden afavorir millores en l'aprenentatge i en la qualitat de l’educació. Evolucionem cap a una escola que ja no protagonitza en solitari la funció educativa.

Pàgina34
Projecte Patis liderat per l'AMPA

Us pica la curiositat?

La nostra escola és a Palafrugell i per a nosaltres és important fer-ho palès en les activitats que proposem i seqüenciem cada curs. Volem que siguin activitats arrelades a l'entorn, activitats que impliquin els i les alumnes i els facin conscients de l’espai que habiten; un espai i un llegat que cal estimar i protegir. Prenem part en iniciatives que ajuden a millorar l'experiència de viure en un poble de tants contrastos, en un entorn incomparable, però que, per aquesta mateixa raó, té una idiosincràsia particular i ben marcada.

Volem formar part d’aquest entorn, deixant la nostra petjada a través d’accions que millorin el medi ambient, que escurcin les desigualtats i que donin resposta a possibles mancances.

Projecte dels alumnes de 1r d'ESO guanyador dels "Student Awards" 2022

Pàgina36
Alumnes de 1r ESO presentant el projecte "Em pica la curiositat" a les jornades "Farmlab Week "de Rupit.
Activitat dels alumnes de 3r d'ESO de "Servei Comunitari"
dirigida
a infants de 2 i 3 anys que
combinava
robòtica i hàbits
saludables realitzada
al
"Museu
del
Suro
de
Catalunya".

Fer i sentir la comunitat

Som una comunitat. Això és el que volem que els nostres alumnes visquin. Que els educadors i educadores sapiguem transmetre. Que les famílies sentin.

L’escola és un punt de confluència de totes i tots però és alhora part d’un cercle concèntric. Som part de la comunitat educativa, que és, alhora, part del poble, de l'entorn, de la societat. Grans i petits som baules d’una cadena molt llarga. És a l’escola on hem de començar a desenvolupar aquest sentit de pertinença a la comunitat.

És per això que ens agrada desdibuixar les parets de l’aula per cercar complicitats amb l’entorn, per fomentar el vincle de grans i petits i sobretot, per implicar joves en la construcció d’un entorn i una societat més dignes. La comunitat és per a nosaltres” la llum que guia la tribu”

“La comunitat és el lloc que ens equilibra i al qual les persones acudeixen per compartir els seus dons i rebre els dels altres”

Pàgina39
(Sobonfu Somé)

De dins cap a fora

Pàgina 40

Mural realitzat per alumnes de 4t d'ESO fruit de la participació en el programa contra l'estigma de la salut mental de l'àrea de joventut de l'Ajuntament de Palafrugell.

Emociona't!

"Quan més a gust m'he sentit a l'institut és quan més hi he après"

Article de R.Cuartielles publicat al Blog de la Fundació Bofill amb entrevistes als alumnes d'ESO

Molts dels problemes de la societat actual, de les relacions i desenvolupament de les persones rauen en part en un substrat emocional. Observem el nostre voltant i constatem cada dia actituds, comportaments i problemàtiques vinculades a l’ansietat, l’estrès, la depressió… En els joves augmenten dramàticament els índexs de conflictes, suïcidis, consums, comportaments de risc…

Les competències emocionals afavoreixen les relacions amb altres persones i amb un mateix, faciliten la resolució positiva de conflictes i contribueixen a la salut física i mental a més de ser d’ajuda a la predisposició i motivació vers l’aprenentatge, entre d’altres.

“Sense salut emocional, no hi ha salut, benestar ni rendiment”

(Eva Bach)

Tot i que la responsabilitat educativa és compartida, veiem necessari que l’educació emocional es posi en pràctica també a l’escola. És per això que a totes les etapes impulsem iniciatives i actuacions i dediquem temps en què mestres, professors i alumnat aprenguin a desenvolupar eines de regulació i gestió emocional. En definitiva, a treballar les emocions. Per fer-ho, hem rebut formació i assessorament, comptem amb l’expertesa d’equips i entitats que ens hi ajuden i el nostre Pla d’Acció Tutorial contempla la incorporació del treball d'acompanyament de l’infant i el jove en tot aquest aspecte emocional. També hi dediquem hores afegides en el marc de les activitats complementàries de Primària, perquè sabem i creiem que no pot ser esporàdica.

Pàgina43
Festa de Santa Joaquima 2022

Celebrem!

Ens agrada ensenyar als nostres alumnes tot allò que va més enllà del coneixement acadèmic, volem que aprenguin a ser i a fer però també volem regalar los tot allò que forma part del desenvolupament personal i social i que ens fa sentir part de la comunitat. Volem transmetre’ls el bagatge cultural que ha forjat el nostre tarannà i el de les cultures que acollim. Volem que visquin les tradicions, la cultura i la festa perquè fent ho també els transmetem uns valors que els serviran al llarg de tota la vida. Tot això és present en el dia a dia però més especialment quan venen dates assenyalades en el calendari que ens agrada recordar i treballar dins i fora les aules.

Les celebracions són moments especials on aprenem i compartim tots junts, grans i petits, i ens sentim més arrelats a la nostra comunitat. Celebrar és part de la nostra manera de ser. Celebrar les petites coses però també les que són més grans. Celebrar que hi som, que ens tenim. Celebrar que podem celebrar! "Que no pensem el que vindrà. Tots dos sabem que tant fa. Celebrarem que sempre ho celebrem".

OQUES GRASSES

Pàgina45

Els nostres “aliats”

Pàgina 47

Companys de viatge

Donem les GRÀCIES a totes les entitats que han ajudat a que els projectes pedagògics d’escola s'hagin fet GRANS. Aliats i aliades que han entrat a les aules i han contribuït a enriquir el desenvolupament personal i acadèmic dels nostres alumnes.Coneixements més enllà de les quatre parets de les classes. I una menció especial a les entitats que desinteressadament van col·laborar amb el projecte Cursa Infantil Adaptada.

Pàgina 48
Pàgina 49
Pàgina 50

Aquest curs hem celebrat...

Cada 11 de febrer es commemora el “Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència” i l’escola s’adhereix a aquesta efemèride per tal de donar visibilitat i veu a la tasca que moltes dones estan duent a terme en diferents entitats i empreses vinculades a l’àmbit de la ciència. Actualment, només el 30% de les persones dedicades a la investigació al món són dones i prop del 30% de totes les estudiants escullen estudis superiors en el camp de la ciència. L’ONU va proclamar aquesta celebració el 15 de desembre de 2015 a l’Assemblea General de les Nacions Unides i des de llavors es celebra anualment, amb iniciatives diverses arreu del món.

LHistòricament, el paper de la dona en el camp de la ciència ha quedat en segon pla. Amb excepcions, el treball de les científiques ha estat sovint obviat, ignorat o adjudicat als seus companys masculins. Així ho va denunciar Matilda Joslyn Gage, la inspiradora de la campanya #NoMoreMatildas. Malauradament, avui dia, encara cal visibilitzar el paper de la dona en la recerca.

I, encara que reivindicar la igualtat en tots els àmbits no té data, ens agrada aprofitar efemèrides com la del passat 11 de febrer per fer saber que ni les professions ni les capacitats no haurien de tenir gènere.

Aquell dia, l’escola es va omplir de veus de dona. Donem les gràcies a totes les qui ho van fer possible i encoratgem els i les nostres alumnes a emmirallar se en exemples també femenins.

Pàgina 51
“ Vull ser enginyera, científica o investigadora ” Dia Internacional de la dona i la nena en la ciència a l’escola
Pàgina 52
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.