Romanmagazine 2023

Page 28

Romanmagazine De meest geliefde familie- en streekromans in één serie Jaaroverzicht van alle nieuw te verschijnen boeken de prijspuzzel KORT VERHAAL DE REIS VAN HUN LEVEN MARLEEN SCHMITZ Doe mee met 2023 INTERVIEW MET AFRA BEEMSTERBOER, ANNE VAN DER VALK, MARY SCHOON EN SANDRA BERG OVER HUN FAVORIETE TRADITIES EN GEWOONTEN
4 Sara’s
5
6
7 Ik
8 Deense
9 Spoorloos 10 Interview:
17 Prijspuzzel 18 Nieuw
19 De
20
21 Zon
22 Een
23 Alles
24 De
25 Hotel
26
27
28 Kort
34 Dubbel
35 Nazomeren 36 Familiehuis
37 Toen
38 Verschijningsoverzicht 39 Informatie
inhoud
T:
E:
E:
dochter
Winst voor het leven
Toekomstbelofte
zorg voor je
zomer
Vier auteurs over hun favoriete tradities en gewoonten
geluk na oud verdriet
tuin van Teun
Zomer in het blauwe huis
over het eiland
netelige kwestie
wat leeft
weesmeisjes
De jutter
Melodie van verlangen
Alleen van de foto
verhaal; De reis van hun leven
geluk voor Zhong
aan zee
ik jou zag
over het abonnement
Abonnementenservice:
088 7002780 (ma t/m vrij 9 – 12 uur)
abonnementen@zomerenkeuning.nl W: www.romanserie.nl Het Romanmagazine is een uitgave van Uitgeverij Zomer & Keuning. Het magazine wordt verspreid onder abonnees van de Romanserie. Redactie Roos Kamies Michelle van Leeuwen Jedidja Stikkelorum Ontwerp en dtp Studio Font studiofont.nl Fotografie Manon van Bochove Joyce van Vliet Druk EMP VBK media Uitgeverij Zomer & Keuning Postbus 13288 3507 LG Utrecht T: 088 700 2600
info@zomerenkeuning.nl W: zomerenkeuning.nl Colofon

Beste abonnee van de Romanserie,

Van harte welkom in de nieuwe jaargang van de Romanserie!

In uw nieuwe jaarprogramma vindt u veel bekende namen en ook enkele schrijfsters die voor het eerst in de serie verschijnen. Neemt u fijn de tijd om deze mooie brochure vol boekinformatie en gezellige interviews door te nemen.

We vroegen een paar auteurs naar hun tradities. U herkent het vast: het mooie kleed op tafel en het serviesgoed bij een verjaardag of met kerst; of jaarlijks een dagje op stap met uw zus of dochter. Tradities zijn er om te koesteren, om naar uit te zien. Redacteur Roos Kamies neemt u mee in gesprekjes over tradities met vier schrijfsters.

Als trouwe abonnee van de serie ontvangt u als eerste het nieuwe boekenprogramma. Ik hoop dat de boeken u ontspanning brengen in deze roerige tijden. Zoals u gewend bent, ontvangt u uw nieuwe romans met grote korting op de winkelprijs, stevig verpakt thuisbezorgd. Een pakket dat zorgt voor fijne leesuurtjes.

Hartelijk dank voor uw vertrouwen en graag zijn wij u ook het komend jaar van dienst. Namens team Romanserie/Uitgeverij Zomer & Keuning

Uitgever/hoofdredacteur boekenseries

3
Monique Boltje Roos Kamies Monique Boltje Joyce van Vliet Michelle van Leeuwen

JANUARI

GERDA VAN WAGENINGEN SARA’S DOCHTER

Speelt zich af in Puttershoek

Lukt het Susette een nieuw thuis vinden nu haar enige steunpilaar, haar vader, is overleden?

De dochter van de flamboyante Sara Verschoor verschijnt in Puttershoek, en dit brengt de nodige roddels teweeg in het dorp. Vanwege haar vroegere werk in de Randstad wordt Sara met de nek aangekeken en hetzelfde lot valt nu ook dochter Susette ten deel. Maar Susette heeft een missie: nu haar vader is overleden, wil ze meer te weten komen over haar moeder. Helaas wordt ze bepaald niet met open armen ontvangen wanneer ze bij haar familie op de stoep staat. Ook haar relatie met haar stiefmoeder en stiefzus laat behoorlijk te wensen over. Ze wordt al haar hele leven door hen gekleineerd en aan het werk gezet, en dat werd nog erger toen haar vader overleed. Dit alles zorgt voor de nodige opschudding tussen de mensen in het dorp, maar ook in Susettes eigen leven.

VMet Sara’s dochter sluit Gerda van Wageningen haar Biezen en riet-trilogie af. De derde generatie van de Verschoor-familie zet Puttershoek wederom flink op stelten.

SIMONE FOEKENS WINST VOOR HET LEVEN

Miranda en Chantal zijn niet alleen nichtjes, maar ook beste vriendinnen. Althans… Wanneer Chantals moeder overlijdt, wordt hun wereld op de kop gezet. Chantal vindt in een oude doos op zolder een vergeeld document. Het blijkt een overlijdensverklaring te zijn van een kindje dat op dezelfde dag is gestorven als geboren. Dit roept veel vragen bij Chantal op. Nooit heeft ze haar moeder hierover horen praten. Wanneer ze het aan Miranda laat zien, realiseren ze zich dat het Miranda’s geboortedatum is die op dat document staat. Ze beginnen een zoektocht naar het verloren kindje en de bijbehorende vader. Hierbij komen echter meer familiegeheimen aan het licht dan verwacht.

VGeheimen kunnen een familie uit elkaar rijten, maar ook juist dichter tot elkaar brengen. In Winst voor het leven zet Simone Foekens niet alleen haar personages, maar ook haar lezers aan het denken over wat het betekent om familie te zijn. Speelt zich af in Twente
Slechts één puzzelstukje is nodig om Chantals en Miranda’s nog onbekende familiegeschiedenis te ontrafelen

FEBRUARI

OLGA VAN DER MEER

TOEKOMSTBELOFTE

Ze hebben elkaar altijd door dik en dun gesteund, maar een verkeerde uitspraak zorgt voor barsten in de relatie die moeilijk te helen zijn

De tweeling Merel en Sophie hebben altijd een hechte band gehad, vooral omdat hun ouders vrijwel hun hele leven afwezig zijn geweest. Ze komen zelfs niet opdagen voor de bruiloft van Merel. Een paar dagen voor de bruiloft besluit Sophie prompt om eveneens die dag te trouwen met haar vriend Ivo, ook al kennen ze elkaar nog niet zo lang. Door dit overhaaste besluit valt hun relatie snel in duigen, in tegenstelling tot het huwelijk van Merel, die dolgelukkig is met haar man.

Na een voetbalwedstrijd komen de echtgenoten onderweg naar huis in een auto-ongeluk terecht. Dit zet de relatie tussen Sophie en Ivo, en die tussen de zussen nog verder op scherp.

PLUS

VOlga van der Meer neemt de lezer van Toekomstbelofte mee in twee zeer verschillende gezinnen. We volgen de bijzondere zussenband tussen Merel en Sophie, die scheurtjes begint te vertonen na Sophies ongelukkige huwelijk.

KIRSTIN ROZEMA IK ZORG VOOR JE

Lucy heeft het goed voor elkaar. Ze woont samen met haar partner in de prachtige omgeving van Wächtersbach, is stiefmoeder van een dochter en werkt als privéarts in een kleine kliniek. Maar dan beginnen de verschillende relaties in haar leven te schuren. Haar vriend Benjamin is bijna elke dag van de week weg voor zijn werk, haar stiefdochter Sacha trekt zoveel met haar vriendje op dat haar schoolwerk eronder lijdt en haar ouders krijgen een steeds slechtere gezondheid, terwijl niemand in de buurt voor hen kan zorgen. Lucy weet niet goed wat ze nu moet doen. Eigenlijk wil ze dichter bij haar ouders gaan wonen om hen te kunnen verzorgen, maar Benjamin en Sacha willen niet verhuizen vanwege hun werk en vrienden. De irritaties en zorgen lopen steeds verder op. Hoe moet het nu verder?

VKirstin Rozema is regelmatig in Duitsland te vinden, bij het gezin van haar schoonzus. Ze weet de omgeving prachtig te schetsen in dit feelgoodverhaal vol onverwachte wendingen, romantiek en drama.

Speelt zich af in Wächtersbach, Duitsland PLUS
Het perfecte leventje, of is het slechts schijn? Sluipenderwijs dringen problemen naar voren totdat je geen kant meer op kunt

Speelt zich af in Grenen, Denemarken GREETJE VAN DEN BERG DEENSE ZOMER DEEL 1 VAN HET DUET TWEE ZEEËN

Manon reist naar Denemarken om bij te komen van een emotionele periode. Ze heeft altijd een hechte band met haar moeder gehad, en verzorgde haar vol liefde toen ze ALS kreeg, totdat die er uiteindelijk aan overleed. Manon gaat naar het huisje waar ze altijd samen heen gingen. Om afscheid te nemen, maar ook om haar nieuwe vrijheid te omarmen.

In Denemarken ontmoet ze Aksel Kristensen. Ze beleven samen geweldige weken en zijn al snel helemaal verliefd. Tijdens de herfstvakantie komt ze terug, maar dan vertelt Aksel haar dat hij thuis zorgt voor Kirstin, zijn lichamelijk gehandicapte zus. Dat had Manon niet zien aankomen. Ze ziet op tegen een nieuwe taak als mantelzorger, maar ze wil Aksel ook niet zomaar opgeven.

MAART
VMet Deense zomer begint Greetje van den Berg een nieuw tweeluik: Twee zeeën, dat zich afspeelt in Grenen, waar de Noordzee en de Oostzee op spectaculaire manier botsen. Zo botsen de gevoelens van Manon ook tussen wat hoort en niet hoort, tussen je hart volgen en je verstand.
Manon staat voor een moeilijke keuze: kiest ze voor haar vrijheid of voor de liefde?

INA

SPOORLOOS

Speelt zich af in Pijnacker

Hoe een onschuldige zomerliefde levensgrote gevolgen met zich mee kan brengen

Een aantal leuke weken in Frankrijk doorbrengen met een vakantiebaantje en ook nog eens met een leuke vakantieliefde. Het klinkt geweldig, maar de prille zomerliefde blijkt naderhand toch niet zo onschuldig te zijn als in eerste instantie gedacht. Josefien ontdekt namelijk dat ze zwanger is geraakt. Voordat ze de kans heeft om met David te overleggen hoe het nu verder moet, neemt David de benen zonder iets van zich te laten horen.

In de jaren die volgen leeft David gewoon zijn leven alsof er niets is gebeurd, maar zijn laffe daad blijft altijd aan hem knagen. Dan ziet Davids vrouw Carolie op tv plots een jonge vrouw die haar biologische vader wil vinden en verdacht veel lijkt op haar jongere dochters. Wanneer Carolie David hiermee confronteert, houdt die de boot af. Ze wil echter niet van wijken weten en gaat op onderzoek uit, tot grote irritatie van David…

VIna van der Beek zet op smaakvolle, invoelende manier lastige situaties op papier. Met compassie voor haar personages laat ze zien hoe alle acties consequenties hebben, ook als je daarvoor probeert te vluchten.

VAN DER BEEK

Vier auteurs over hun favoriete tradities en gewoonten

We hebben vier van onze auteurs vragen gesteld om hen beter te leren kennen. Twee van de vier debuteren in 2023 binnen de Romanserie. Hoog tijd om Afra Beemsterboer en Mary Schoon aan de tand te voelen! Ook Anne van der Valk en Sandra Berg zijn nog niet eerder geïnterviewd voor het Romanseriemagazine.

Wat hebben zij te vertellen over hun gebruiken?

Afra Beemsterboer Anne van der Valk Mary Schoon Sandra Berg

en het is zelf zo dat er lezers met een lijstje bij de kraam komen om te controleren wat ze nog niet hebben gelezen en de nieuwe boeken af te vinken. Nog steeds sta ik te glunderen bij ieder compliment!

Sint Maarten vind ik gezellig. Sinterklaas, Kerstmis en oud en nieuw, alles wordt gevierd. Elk jaar een verse kerstboom, want je moet wel kunnen ruiken dat er een boom in huis staat. Ik ben al 48 jaar getrouwd, en elk jaar bak ik op oudejaarsdag oliebollen. Dan komen alle kinderen en kleinkinderen in de middag oliebollen en appelflappen eten. Voor wie nog werkt geef ik een schaaltje mee naar huis, want mijn baksels vinden ze de allerlekkerste. Dit jaar ben ik precies 50 jaar lid van onze plaatselijke toneelvereniging. Dus ook een traditie, want al die jaren sta ik met de mooiste rollen op de planken. De leuksten waren toch wel Ma Druppel in De Jantjes en Lobke in Sil de strandjutter.

SANDRA BERG: ‘Ik heb jaren in Zweden gewoond, en dat land kent natuurlijk vele tradities. Een van de meest bekende tradities is wel het vieren van midsommar (midzomer). De avond van tevoren komen de familie en vrienden bij elkaar en vieren ze midsommarafton (de avond voor midsommar) met goed eten en alcohol. Er wordt een eenregelig liedje gezongen bij iedere schnaps.

Op midsommar, de dag zelf, dansen de Zweden om de meiboom om de komst van het voorjaar te vieren. In de hembygdsgård (verzameling oude huisjes in het dorp) dansen ze meestal in klederdracht. Vaak worden dan ook oude ambachten getoond, kun je er koffiedrinken en muziek luisteren.

Valborgsmässoafton wordt op 30 april ’s avonds gevierd met een groot vuur en soms met

vuurwerk. Het is een symbool voor de lente en het licht. ‘Met de kerst eten de Zweden julbord (kersttafel). Het is een typisch Zweeds buffet dat in alle restaurants wordt geserveerd, ruim voor Kerst. Op de kerstdagen zelf blijven de Zweden thuis.

Als familie hebben we eigenlijk geen vaste tradities, anders dan dat we gewoon iedere gelegenheid aangrijpen om bij elkaar te zijn. We zijn met zijn allen nogal hecht!

HEBBEN DE PERSONAGES VAN JE BOEK OOK ZULKE TRADITIES OF VASTE GEWOONTEN?

MARY SCHOON: ‘In december 2023 komt het eerste deel uit van de Hillie-trilogie: Toen ik jou zag. De hoofdpersoon, Hillie, is een slimme meid. Ze is bazig, eigenzinnig, een beetje vreemd, maar heeft een hart van goud. Ze is graag thuis bij haar moeder Annechien, die verloskundige is. Zo graag zelfs dat Hillie bijna niet van het erf af te krijgen is! Haar moeder vindt dat ze meer onder de mensen moet komen en dat gaat, zeer tegen Hillies zin in, ook gebeuren.’

AFRA BEEMSTERBOER: ‘De personages van De tuin van Teun hechten aan een lekkere kop koffie in de morgen. Dat hebben ze waarschijnlijk van mij, haha!’

SANDRA BERG: ‘Meerdere van mijn boeken spelen zich in Zweden af, en die personages volgen de tradities die ik hierboven beschreef natuurlijk. En in veel boeken is er ook sprake van een hechte familie, net als de mijne. Maar niet altijd. In Alleen van de foto is de band tussen mijn hoofdpersoon en haar moeder helaas wat gecompliceerder. Al is er voor alles een reden...’

12

ANNE VAN DER VALK: ‘Sarah is de hoofdpersoon van Melodie van verlangen. Ze is net terug uit het buitenland en heeft last van heimwee. Ze moet wennen aan het ritme en de gewoonten van haar broer en schoonzus. Henk en Sybille wonen en werken op de boerderij en hebben hun eigen routines. Aan het begin van de avond gaan ze samen eten. Handen wassen, samen aan tafel, de maaltijd beginnen met gebed. Sarah kan gewoon aanschuiven, maar ze voelt zich nog een buitenstaander, misschien wel omdat ze die gewoonten van Henk en Sybille niet gewend is. Kan ze haar plek vinden nu ze terug in Nederland is? En hoe ziet die plek eruit?’

WELKE WAARDE HECHT JIJ AAN DAGELIJKSE RITUELEN?

ANNE VAN DER VALK: ‘Rituelen. Zijn dat niet de goede gewoontes die we hebben? De goede gewoonte waar ik het meest van geniet is: rustig ontbijten! Heerlijk gewoon, ’s ochtends alle tijd hebben om op gang te komen. Een kopje thee en een broodje hagelslag erbij. De krant lezen of iets op tv kijken. Een tweede kop thee en vooruit, nog maar een boterham met hagelslag. Qua calorieën niet verstandig, maar ja, dat vergeet ik zogenaamd maar even. In de kerk geniet ik van het samenzijn. Samen zingen, samen naar de preek luisteren, de zegen ontvangen, koffiedrinken na afloop. Het samen zijn is een heel goede gewoonte. In coronatijd, toen we de kerkdiensten niet konden bezoeken, heb ik gemerkt hoezeer ik gehecht was aan het samen vieren van de diensten. Het is heel fijn dat het nu wel weer kan.’

MARY SCHOON: ‘Net als Hillie ben ik graag thuis. Ik kom nooit in nachtkleding beneden, of ik moet ziek zijn, ik eet stipt om 17.45 uur en ga altijd om dezelfde tijd naar bed. Vakanties duren nooit langer dan een week, ik mijd steden en drukte, maar bezoek wel oude streken, openluchtmuseums, dorpjes en hun bezienswaardigheden. Ik ben in verschillende landen, geweest maar vind ons eigen landje nog steeds het mooist. Noord-Holland, Drenthe, Friesland, Groningen, De Achterhoek, De Veluwe, Brabant, Zeeland en Limburg, allemaal heel verschillend, maar zo prachtig! Ik vind het geweldig maar ook nodig om voor mijn boeken op onderzoek uit te gaan. Naar museumboerderijen, molens, varkensfokkers, schippers, imkers, molenaars, boeren, vroedvrouwen, ik spreek ze allemaal. Voor de Tilly Tod-trilogie ben ik ’s nachts met jagers op pad geweest, voor Sterker dan de wind ben ik in een museummolen gaan werken (en daar werk ik nog) en voor De kracht van de liefde heb ik een midweek een authentieke plaggenhut gehuurd (tot grote schrik van mijn man Jan). Een muffe bedstee, een koud water kraantje boven een boenbak, een lemen vloer, prachtig! Overal waar een verhaal zich afspeelt, duik ik op, ga ik op onderzoek uit, fiets en wandel ik er rond, spreek ik met de lokale bevolking, koop ik boeken over het onderwerp. Allemaal om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn en om me helemaal in te kunnen leven in het verhaal. Ik surf op internet, maak honderden notities, koop een brok turf, klompen, een stuk klederdracht of oude sieraden, leg het naast me op mijn bureau, om zo het gevoel te versterken en dat vast te houden zolang ik erover schrijf. Ik dompel me erin onder en ik vind dat heerlijk!’

SANDRA BERG: Dagelijkse rituelen zijn voor mij best belangrijk omdat de structuur ervoor zorgt dat ik netjes aan het werk ga.  Ontbijten, wandelen met de hond, kopje thee... als die gebruikelijke routine wordt onderbroken, merk ik dat ik echt moet worstelen om mijzelf te motiveren om aan mijn computer te gaan zitten en te schrijven.

AFRA BEEMSTERBOER: Dat gegeven van koffiedrinken in de ochtend, wat mijn personages doen, wijst meteen naar mij. Ik hecht erg aan mijn bakkie in de ochtend. Heerlijk, een pot koffie op tafel, zo rond een uur of tien, tijdschrift erbij, daar neem ik de tijd voor. Voor de rest van de dag interesseert koffie me niet, maar als je me uit huis sleept voordat ik in de ochtend mijn koffie heb gehad… hm… dan worden we geen vrienden.

WAAR KIJK JIJ NAAR UIT IN 2023?

MARY SCHOON: ‘Ik kijk uit naar het uitkomen van het eerste deel van mijn nieuwe trilogie. Ik vind het nog steeds spannend en ik hoop dat mijn lezers net zo enthousiast zijn over deze als over de Tilly Tod-trilogie! En dan heb ik nog een aantal lezingen op het programma staan. Dat zijn ook altijd heel leuke avonden of middagen. Ik maak er een hele voorstelling en verkleedpartij van en eindig met een quiz met prijzen.

En natuurlijk kijk ik uit naar de markten! Terwijl ik dit schrijf zijn er de kerstmarkten, maar zo gauw in het voorjaar de eerste markten georganiseerd worden, zijn Afra en ik weer van de partij, want elke markt is anders en we beleven altijd wat!’

SANDRA BERG: ‘Ik hoop voor 2023 eigenlijk vooral dat iedereen gezond blijft. En ik hoop dat we eindelijk leren om met meer respect om te gaan met alles wat leeft; dat er een einde komt aan dierenleed en geweld. En als ik dan toch bezig ben, dan wens ik dat we onze planeet wat meer koesteren. Dat we beseffen dat we de plek waar we leven moeten omringen met goede zorgen omdat we zonder de aarde, zonder planten, bomen en dieren – tot en met het kleinste insect – nergens zijn. Tot slot wil ik natuurlijk dat er dan een einde is gekomen aan die vreselijke oorlogen. Is dat teveel gevraagd? Nee toch?’

AFRA BEEMSTERBOER: ‘Ik kijk uit naar het uitkomen van De tuin van Teun, mijn roman die voor april 2023 gepland staat. Ik heb zin om in het nieuwe jaar weer stevig aan het schrijven te gaan. Ik ga weer een aantal markten af met Mary, daarvoor maken we een planning in januari. Ik zie er bovendien naar uit om een nieuw seizoen het Mysterie van Langedijk te gaan draaien. Dat is een toeristische uitstap die ik zelf bedacht heb. Het is een vaartocht, volledig verzorgd met hapjes en een drankje, en ik vertel ondertussen een spannend verhaal, terwijl we door de achtergrond van dat verhaal heen varen. Mensen vinden het geweldig – en ik ook!’

ANNE VAN DER VALK: ‘2023 wordt een mooi jaar. Mijn tweede boek, Melodie van verlangen, komt uit! Deze keer wil ik daarvoor iets speciaals doen. Bij mijn eerste boek, Bloemen in de winter, kon dat niet omdat er door corona eigenlijk niets georganiseerd kon worden. Ik wil het boek presenteren op een mooie plek. Met muziek erbij, want muziek speelt een hoofdrol in het verhaal. Familie en vrienden uitnodigen, wat lekkere hapjes erbij… Ik heb er nu al zin in!’

Puzzel & win!

De filippine hieronder bestaat uit 13 vragen waarvan de antwoorden allemaal terug te vinden zijn in dit Romanmagazine. Zoek de woorden volgens de gegeven omschrijvingen. Wanneer een woord ingevuld is, kunnen de letters van dat woord overgezet worden naar de gelijk genummerde vakjes in de rest van het diagram. Probeer, steeds gebruik makend van de reeds gevonden letters, het diagram helemaal in te vullen en de oplossing te achterhalen. Los de prijspuzzel op en maak kans op een van de 5 originele streekpakketten.

1) Hoeveel euro winnen Winnie en Mark?

2) Wat moet Afra Beemsterboer ’s ochtends echt drinken?

3) Wat zijn Sietse en Germ van elkaar?

4) Waar werken de ouders en de zus van Mieke?

5) Waar strijdt de familie van Mary Schoon om op hun jaarlijkse familiedag?

6) Waar speelt het nieuwe boek van Gerda van Wageningen zich af?

7) Wat is het beroep van Winnie?

8) Hoe heet de zus op de foto in het boek van Sandra Berg?

9) In welk seizoen leren de hoofdpersonen van Spoorloos elkaar kennen?

10) Hoe oud is Emma wanneer ze het weeshuis verlaat?

11) Hoe heet het eerste boek in de Hillie-serie?

12) Waar verhuist Manon naartoe?

13) Wat is, naast Linda, de grote liefde van Teun?

Stuur uw inzending vóór 28 februari 2023 naar: info@zomerenkeuning.nl ovv prijspuzzel 2023. Zomer en Keuning Romanserie o.v.v. Prijspuzzel 2023 Antwoordnummer 4176 3500 BV Utrecht (postzegel is niet nodig) Vermeld duidelijk uw oplossing, naam, adres, woonplaats en e-mailadres.

17
1 20 13 22 21 20 22 12 6 27 22 4 21 6 2 9 5 28 28 22 3 20 13 4 4 23 22 21 12 8 5 8 2 4 6 5 8 2 13 22 21 9 4 23 5 5 9 10 10 23 6 27 20 20 8 2 25 5 4 9 7 2 25 5 5 27 28 8 3 4 10 21 22 4 9 19 5 3 8 10 13 10 10 23 28 11 20 5 4 21 22 9 5 27 19 10 12 12 6 4 21 4 3 10 8 9 21 13 3 5 4 20 27 22 21

CLEMENS WISSE NIEUW GELUK NA OUD VERDRIET

Speelt

Tonnie, de dochter van een rijke boer, groeit nauw op met Harm, de zoon van diens knecht. Zo nauw dat ze diepe gevoelens voor elkaar beginnen te koesteren. Tonnies vader Hein vindt dat maar niks: hij wil dat zijn dochter rijk trouwt en heeft al een man voor haar op het oog. Dat zijn dochter de welgestelde Bart maar een gemene man vindt, maakt hem niet uit: voor ze het weet heeft Hein het huwelijk al geregeld en al voor haar achttiende stapt ze met Bart in het huwelijksbootje Toch zijn Heins problemen daarmee nog niet opgelost. Op de achtergrond is Harm namelijk nog altijd aanwezig. Daarom besluit Hein Harm samen met zijn moeder en zussen weg te sturen naar Friesland, zodat Tonnie Harm nooit meer kan terugvinden. Maar liefde kruipt waar het niet gaan kan en de band tussen Tonnie en Harm blijkt niet zo gemakkelijk stuk te

eeuw. Nieuw geluk na oud verdriet sluit op prachtige wijze zijn indrukwekkende oeuvre af.

APRIL
VClemens Wisse stond bekend om de prachtige manier waarop hij familiegeschiedenissen optekende: vol liefde voor het boerenleven in de vroege twintigste
zich af in Noord-Holland
PLUS
Uit elkaar gedreven door Tonnies vader, weten ze elkaar toch altijd weer te vinden

AFRA BEEMSTERBOER DE TUIN VAN TEUN

De drie zussen Diede, Willemijn en Luus leiden ieder hun eigen leven en maken afzonderlijk van elkaar heftige gebeurtenissen mee. Na Lida’s overlijden besluiten ze samen te komen om de bed and breakfast van Lida en Teun naar een hoger niveau te tillen. Teun heeft Lida altijd actief geholpen met de B&B en is daarnaast vaak te vinden in zijn moestuin.

Op de dag van de nieuwe opening vinden de zussen Teun dood in bed. Om hem en Lida te eren willen ze er alles aan doen om de B&B en Teuns moestuin tot een succes te maken.

Dit gaat echter niet zo gemakkelijk: hun vader komt te overlijden, er gaat een roddel over hen het dorp rond, en dan staan ook nog eens hun persoonlijke levens op de kop. Zal het ze toch lukken?

PLUS

VDe tuin van Teun is het eerste boek van Afra Beemsterboer dat in de Romanserie verschijnt. Ze schrijft heerlijke feelgood met een rauw randje. De lezers sluiten Diede, Willemijn en Luus vast en zeker snel in hun hart!

Speelt zich af in Sint-Pancras
Drie zussen reflecteren op hun leven en leren langzamerhand hoe ze een hechtere familie kunnen worden

MARLEEN SCHMITZ ZOMER IN HET BLAUWE HUIS

Speelt zich af in Limburg

Carolien is klaar om te gaan genieten van haar pensioen, maar de rust wordt ruw verstoord wanneer haar ex-man op de stoep staat

Carolien Bloem heeft jaren gewerkt als receptioniste bij een verzorgingstehuis en nu is het tijd voor pensioen. Maar ze heeft totaal geen zin om gewoon achter de geraniums te gaan zitten. Zo komt ze op het spontane idee om een eigen bed and breakfast te beginnen. Tot haar verbazing en ergernis boekt haar ex-man Hans een midweek in de B&B. Jarenlang heeft ze tijdens hun huwelijk alles van hem geslikt, ruzies gesust en hem horen klagen over dat ze niet de gewenste zoon hadden gekregen, maar een dochter. Het staat haar dan ook totaal niet aan dat hij graag zijn kleindochter Nikkie wil leren kennen, terwijl hij daarvoor nooit naar haar heeft omgekeken. Is Carolien bereid Hans een tweede kans te geven?

VMarleen Schmitz is een vaste naam in de Romanserie en schrijft graag gevoelige, moderne verhalen. In Zomer in het blauwe huis kruipt ze in de huid van Carolien, die graag mensen om zich heen heeft, maar niet had gerekend op het gezelschap van haar ex-man, die plotseling opduikt.

MEI

MARGREET MALJERS

ZON OVER HET EILAND

Andra weet niet wat haar overkomt: ze is zwanger! En dat terwijl ze al drie oudere kinderen uit een vorig huwelijk heeft. Andra kan haar geluk kan niet op. Maar haar geluk is een doorn in het oog van Henri, haar ex. Uit jaloezie begint hij haar leven overhoop te halen. Want heeft hij niet veel meer recht op dat geluk? Hij probeert zijn kinderen over te halen om bij hem en zijn nieuwe vrouw te komen wonen, maar niet alle kinderen zijn hiervan gediend. Andra doet haar best om haar gezin bij elkaar te houden, maar dit is geen gemakkelijke opgave. Lukt het Andra om haar ex te negeren en haar kinderen tegen hem te beschermen?

VMargreet Maljers schreef al eerder drie boeken in de Zon over Wieringen-serie. De serie leek afgesloten na Vlucht naar het eiland, maar Andra’s verhaallijn liet Margreet niet los. Daarom pakte ze opnieuw de pen op en schreef een nieuw vervolg: Zon over het eiland.
Speelt zich af in Wieringen
Een vorige relatie blijft Andra achtervolgen. Is Andra opgewassen tegen alle problemen die haar kant op komen waaien?

JUNI

JOHANNE A. VAN ARCHEM EEN NETELIGE KWESTIE

Speelt zich af in Tubbergen

Stap voor stap ontvouwt zich een familiegeschiedenis van pijn, frustratie en verdriet

De fanfare bestaat 25 jaar! Maar Joosts hoofd staat er totaal niet naar. Een paar dagen daarvoor is zijn moeder overleden na een lange tijd tegen haar ziekte te hebben gevochten. Tijdens haar begrafenis merkt hij echter veel geroezemoes op. Pas naderhand hoort hij wat er is gebeurd: op het jubileumfeestje zijn twee veldwachters het café binnengekomen en zij hebben de hele boel kort en klein geslagen. Het hele dorp is van slag: er komt een rechtszaak en veel journalisten gaan zich ermee bemoeien. En dan komen daar nog Joosts eigen familieproblemen bij kijken. Zijn halfzus doet moeilijk over de erfenis en zijn tante komt met allemaal verhalen over zijn moeder. Joost weet niet meer waar hij het zoeken moet…

VJohanne A. van Archem schrijft aangrijpende historische romans, vaak geïnspireerd door lokale geschiedenis. Het verhaal van de fanfare berust op ware gebeurtenissen die in 1910 in Tubbergen hebben plaatsgevonden. De gebeurtenissen zijn vrij gebruikt voor deze roman, die zich in de twintiger jaren afspeelt.

ANNE-MARIE

ALLES WAT LEEFT

De negentienjarige Mieke heeft altijd al een grote passie gehad voor dieren. Haar ouders, broer en zus werken allemaal bij de dorpswinkel, hun familiebedrijf, maar Mieke is daar niet in geïnteresseerd. Zij wil dieren verzorgen. Daarom gaat ze regelmatig bij boeren uit het dorp langs om met hen te praten over het welzijn van hun vee. Dit wordt niet door iedereen even zeer gewaardeerd. Boer Nelis vindt Mieke maar een grote lastpost. Zijn zoon Stan daarentegen vindt Mieke wel erg knap… En dan is er ook nog een nieuwe veearts in het dorp: Diederik. Eerst weet hij nog niet zo goed wat hij van Mieke moet vinden, maar langzaamaan leert hij haar beter kennen en begint hij steeds meer gevoelens voor haar te koesteren.

zowel historische als moderne romans. Alles wat leeft is het aangrijpende verhaal van dierenactiviste Mieke aan het einde van de jaren zestig.

VDe Vlaamse auteur Anne-Marie Hooyberghs schrijft
Speelt zich af in Vlaanderen/België Westerlo
Lukt het Mieke om de juiste beslissing te maken in de liefde, of wedt ze op het verkeerde paard?

GERDA

VAN WAGENINGEN

DE WEESMEISJES

DEEL 1 VAN DE ZIERIKZEE-TRILOGIE

Speelt zich af in Zierikzee

Op jonge leeftijd verliest Emma haar familie en komt ze in een weeshuis terecht, waardoor ze nu moet vechten voor een goede toekomst

Na het overlijden van haar ouders en haar opoe komt Emma op achtjarige leeftijd in het burgerweeshuis terecht. Tijdens haar verblijf hier is ze altijd het buitenbeentje en wordt ze veel gepest. Pas wanneer ze twaalf is, mag ze eindelijk het strenge weeshuis verlaten en in dienst gaan bij de rijke familie Van Neck. Nou ja, rijk… Het familiekapitaal begint langzamerhand op te raken en mijnheer Van Neck doet zijn uiterste best om een voordelig huwelijk te regelen voor zijn oudste dochter. Maar zij is smoorverliefd op een ander, iemand die haar familie nooit zou goedkeuren. In de personeelsruimtes wordt alles tussen neus en lippen door besproken. Dit loopt echter zo erg uit de hand dat het Emma bijna haar baan kost…

VTopauteur

zet met De weesmeisjes een sterk begin van haar nieuwe Zierikzee-trilogie neer. Haar schrijfstijl kenmerkt zich door de prettige combinatie van rijke historische informatie en meeslepende personages.

SEPTEMBER
Gerda van Wageningen

Speelt zich af in Nes

MARTIN SCHERSTRA HOTEL DE JUTTER

Als tweeling gescheiden bij geboorte, maar herenigd na de dood van hun biologische moeder

De tweelingbroers Sietse en Germ zijn onbekenden van elkaar, omdat hun moeder hen ter adoptie heeft afgestaan, waarna ze als tweeling uit elkaar zijn gehaald. Na haar dood krijgen de broers een telefoontje van een notarisbedrijf met de vraag of ze naar Friesland willen komen om hun moeders testament door te nemen. Overrompeld aanvaarden ze allebei het aanbod. Na een ongemakkelijke ontmoeting vertelt de notaris hoe de vork in de steel zit. Hun moeder heeft voor elk een geschreven brief en een enorme berg geld achtergelaten. Het geld krijgen ze echter alleen wanneer ze samen als broers en zakenpartners het familiebedrijf hotel de jutter weer tot leven wekken en tot een succes maken. Aarzelend gaan ze uiteindelijk akkoord en langzamerhand begint er een hechte band te ontstaan.

De Jutter is daar geen uitzondering op. Gaandeweg leert de lezer de twee broers beter kennen en begrijpen, en leren zij op hun beurt met elkaar om te gaan, elkaar te waarderen en uiteindelijk zelfs van elkaar te houden.

VMartin Scherstra schrijft heerlijke feelgood. Ook Hotel

OKTOBER

ANNE VAN DER VALK

MELODIE VAN VERLANGEN

Speelt zich af in de provincie Groningen

Sarahs stem wordt door meer en meer mensen gehoord, maar de stemmen van haar thuisfront dreigen steeds verder te vervagen…

Na een jaar als vrijwilliger te hebben gewerkt in een verzorgingstehuis in Tel Aviv, keert Sarah terug naar huis. Ze trekt tijdelijk in bij het gezin van haar broer op de boerderij.

Via haar broer krijgt Sarah een baantje in het restaurant van Remco. Tussen beide botert het niet echt, maar het werk met de gasten bevalt Sarah goed.

Om haar week op te vullen wordt ze lid van een koor, waar haar zangtalent al snel wordt ontdekt en ze gevraagd wordt zangeres te worden in een bandje. Dit is zo succesvol dat ze binnen de kortste keren naar Hilversum verhuist om van zingen haar carrière te maken. Tot teleurstelling van Remco, die stiekem toch wel meer gevoelens voor Sarah koesterde dan dat hij eerst dacht…

PLUS

VMelodie van verlangen is het tweede boek van Anne van der Valk. Hierin vertelt ze het verhaal van Sarah, die maar moeilijk kan wennen na haar terugkeer in Nederland en zich in een zangcarrière stort. Dit nieuwe leven brengt zowel mogelijkheden als twijfels met zich mee.

SANDRA BERG ALLEEN VAN DE FOTO

Lulu’s moeder krijgt te horen dat ze beginnende dementie heeft. Vanaf dat moment gaat Lulu steeds vaker op bezoek om haar te helpen en verzorgen. Telkens weer trekt de vergeelde foto die in de kamer staat haar aandacht. Het is een foto van een klein meisje: Melanie, Lulu’s zus die ze nooit heeft gekend. Haar moeder heeft ook nooit over haar gesproken en verdere informatie over haar bestaan lijkt wel van de aardbodem verdwenen te zijn.

Op een dag raakt haar moeder overstuur wanneer ze een artikel leest over een dode vrouw die gevonden is in de beek Vloedgraaf. Dit brengt Lulu ertoe om op onderzoek uit te gaan. Langzaam maar zeker vallen alle puzzelstukjes op hun plek en doet Lulu een schokkende ontdekking.

VSandra Berg vertelt in Alleen van de foto een aangrijpende familiegeschiedenis. Door een uitspraak van haar moeder ziet Lulu zich gedwongen om eindelijk de waarheid over haar zus Melanie te achterhalen. Speelt
zich af in Roermond
PLUS
Lulu’s zus is al lang geleden overleden, maar het voelt nog steeds alsof ze in haar schaduw leeft

De reis van hun leven MARLEEN

SCHMITZ

KORT
VERHAAL

Winnie zet haar fiets tegen de gevel. Nog voordat ze de sleutel in het slot kan steken vliegt de deur open. Met glinste rende ogen kijkt Mark haar aan.

‘Raad eens, raad eens?’ roept hij.

Ze lacht om zijn enthousiasme. ‘Wat is er?’

‘Prijs!’ Het woord knalt als een cham pagnekurk uit zijn mond.

‘De staatsloterij?’

Mark knikt.

Winnie slikt. De ruzie over het staat lot is ze nog niet vergeten.

Mark merkt het niet. ‘Twintigduizend euro!’ juicht hij.

‘Twintigduizend?’ herhaalt ze ongelo vig. ‘Wat een boel geld. Wat heerlijk.’ Ze gaat op de trap zitten. Nu kunnen ze die mooie IKEA-kast kopen. En allebei een nieuwe fiets. Een weekje weg. Lekker uit eten. Misschien zelfs…

Mark komt naast haar op de trap zitten en slaat zijn arm om haar heen. ‘Vanmorgen zat ik in de bibliotheek aan mijn scriptie te werken. Ik logde in op onze rekening; ik dacht eerst dat ik het fout zag. We stonden zó hoog boven de streep, dat kon gewoon niet. Toen zag ik dat bedrag met al die nullen.’ Zijn ogen glanzen en hij trekt haar tegen zich aan. ‘Ik heb je nog gebeld, maar je telefoon stond uit. Je stond zeker voor de klas. Daarna kon ik mijn hoofd natuurlijk niet meer bij de studie houden. De rest van de dag heb ik maar vrij genomen.’

Ze laat zich door Mark overeind trekken. Prijs. Een bedrag met vier nul len.

In de woonkamer schrikt ze van de hoeveelheid kleurige reisgidsen op het lage tafeltje voor de bank. Het blauw van zee en zaligheid spat het vertrek in. Mark volgt haar blik. ‘Ik ben al bij het reisbureau geweest. Nu gaat het er echt van komen, onze wereldreis.’ Hij straalt.

‘Wéreldreis?’

"Toen zag ik dat bedrag met al die nullen."

Verbaasd kijkt hij haar aan. ‘Niet dan?’ Zijn gezicht betrekt van het ene moment op het andere. Alsof iemand het licht uitdoet. ‘Wil je niet meer op we reldreis?’

Hij ziet er zo teleurgesteld uit dat ze stilvalt. Maar hij komt naar haar toe en legt zijn handen op haar schouders. ‘Zeg eens wat,’ dringt hij aan.

‘Er zijn nog zoveel andere dingen,’ oppert ze voorzichtig.

‘Wat wil jij dan?’ Hij klinkt gepi keerd.

‘Een of twee weken vakantie, fijne nieuwe fietsen en iets van meubels.’

Haar geheimste wens, een feestelijke bruiloft met champagne, een mooie jurk en een huwelijksreis, durft ze niet onder woorden te brengen. Hij heeft haar nog niet eens gevraagd om te trouwen.

‘Meubels?’ herhaalt hij op geërgerde

30

toon. ‘Nu we de kans hebben om zorge loos rond te reizen?’

Ze werpt een blik op zijn verhitte gezicht. Het is beter nu niet tegen hem in te gaan. ‘Wat had jij dan gedacht?’

Mark grist een opengeslagen reisgids van het tafeltje en duwt hem onder haar neus. ‘Hier, backpacken in Australië of met een camper door Nieuw-Zeel and.’ Driftig bladert hij verder. ‘De hele wereld ligt voor ons open en dan wil jij huisje-boompje-beestje spelen.’

Met een ruk kijkt ze op. Hoe weet hij dat? Het is inderdaad precies wat ze wil. Ze heeft het nooit hardop gezegd, want Mark lijkt er nog lang niet aan toe. Zelf is ze zevenentwintig en leidt al een paar jaar het regelmatige leven van een schooljuf. En dat begint haar steeds beter te bevallen. De laatste maanden heeft ze zich meer dan eens betrapt op burgerlijke toekomstdromen. Ja, huis je-boompje-beestje. Maar Mark is pas vierentwintig. Eigenlijk nog steeds een kwajongen; hij is impulsief tot en met. Maar die pluk-de-daghouding, is dat niet net wat hem zo anders, zo leuk

"Met een ruk kijkt ze op. Hoe weet hij dat?"

maakt, en waar ze hem in haar hart om benijdt?

‘– De Chinese muur. Machu Picchu. Borobudur. Of de Trans-Siberië-expres,’ dreunt Mark onverstoorbaar verder. ‘Ik heb altijd al eens naar Hawaï gewild. Trouwens, als ik de loten niet had ge kocht, hadden we dat geld helemaal niet gehad.’

Winnie knijpt haar handen tot vuis ten. ‘Ik dacht dat we dat hadden uitge praat.’

Mark geeft geen antwoord. Met rode wangen pakt hij een andere brochure van de tafel en hij begint erin te blade ren. Wil hij stommetje spelen? Dat kan zij ook.

Trouwens, wie had gedacht dat hij werkelijk iets zou winnen? Een week of drie geleden had ze de loten tussen de rekeningen uit gevist en hem gevraagd

31

merkt, ‘want de jackpot gaat gegaran deerd vallen.’

‘Maar niet op een van deze!’ Winnie waaierde met het dunne stapeltje loten.

‘Hoezo niet?’

‘Hoezo wel? Toe nou Mark, hoeveel kans hebben we werkelijk? Hoeveel loten zijn het?’

‘Tien. Met een straat heb je altijd prijs.’ Zijn stem klonk verdedigend.

‘Wie koopt er nou een hele straat?’

‘Moet ik me tegenover jou ook al verantwoorden? Je lijkt mijn moeder wel.’ Kwaad beende hij naar de slaapkamer en zette zijn stereo keihard.

In haar eentje was ze op de bank blijven zitten en had erover nagedacht. Hij had wel gelijk, maar ook weer niet. Hij had het geld van zijn ouders gekregen om er samen iets leuks mee te doen. Maar hoe kon hij nou niet zien dat het geld weggegooid was?

Ze voelt Marks elleboog in haar zij. ‘Zeg, luister je wel? We kunnen op safari in Afrika! Je wilt toch zo graag zebra’s en giraffen zien? Of een cruise naar de Antillen. IJsland moet ook heel mooi zijn.’ Vragend kijkt hij haar aan, wacht op haar reactie.

Winnie voorvoelt het belang van haar antwoord. Het is een antwoord dat meer bepaalt dan een vakantiedoel. Ze zegt niets; ze wil er goed over nadenken. Mark is soms net een kind, terwijl zij altijd nadenkt, twijfelt, wikt en weegt voor ze iets besluit.

moeilijk is dat nou?’ Boos springt hij op. ‘Jij kunt nou nooit eens spontaan reageren.’ Even later schalt er weer luide muziek door het huis. ***

Marks spijkerjack hangt aan de kap stok. Met een zucht laat Winnie de grote plastic zak met aankopen vallen en wrijft over de striemen in haar handen. Vanbo ven komt het doordringende commentaar van een voetbalverslaggever. Er is nog geen eten klaar.

Ze haalt adem. Vandaag maakt dat niet uit. Gisteren wel, maar nu staat hier een nieuwe Winnie. Ze heeft vanmorgen een belangrijk besluit genomen en vanaf vandaag wordt ze zoals de vogels in de lucht en de lelies in het veld; niet zaaien en maaien, niet spinnen en weven, maar leven. Zich volop in het leven storten, dát gaat ze doen!

Met twee treden tegelijk rent ze de trap op. ‘Mark, Mark, moet je horen.’

In de deuropening blijft ze staan. Onrus tig blauwig licht spookt door de kamer. Mark ligt op bed en kijkt voetbal op een gigantisch tv-scherm. De reisgidsen en brochures zijn slordig onder het bed geschoven.

Mark richt zich half op en leunend op een elleboog zegt hij: ‘Hé, wat zeg je

32

ervan?’ Met zijn hoofd wijst hij naar de enorme tv. ‘Super, hè?’

Winnie schraapt haar keel. ‘Mark, eh… wat kost dat?’

Met een ruk schiet hij rechtop. ‘Wat het kost? Minder dan een wereldreis!’ zegt hij kortaf. ‘Nu we toch niet kunnen gaan…’

‘Hoezo, “niet gaan”?’ roept ze. ‘Ik heb net mijn baan opgezegd!’

Mark kijkt haar onthutst aan. ‘Win! Meen je dat nou?’

Ze knikt en slaat haar handen voor haar ogen. ‘Onder de kapstok ligt mijn nieuwe rugzak.’

Hij zet de tv uit en haalt zijn handen door zijn haar. ‘En nu?’

‘Geen idee. Kun je hem nog terugbren gen?’

Er flakkert iets in zijn ogen. ‘Ik kan het proberen. En dit,’ zegt hij, ‘moet ik dit dan ook terugbrengen?’ Hij werpt een klein vierkant doosje in haar richting.

"Onder de kapstok ligt mijn nieuwe rugzak."

Even is ze niet in staat zich te bewegen. Het doosje komt dichterbij. Er staan goud kleurige letters op. Ze vangt het op, net voordat het op de grond valt.

‘Trouwen?’ vraagt hij.

‘Op Hawaï?’ antwoordt ze.

INA VAN DER BEEK DUBBEL GELUK VOOR ZHONG

zich af in Amsterdam

Jolyn heeft jarenlang de wereld rondgezworven, maar nu voelt ze dat ze er klaar mee is. Ze verlangt naar stabiliteit en wil graag een gezinnetje stichten. Met haar 36 jaar beseft ze echter wel dat ze daar niet eindeloos meer de tijd voor heeft. Wanneer ze wordt aangenomen als secretaresse, slaat de vlam direct over tussen haar en haar nieuwe baas, de Chinese Paul Chow. Ze krijgen een relatie en niets lijkt Jolyns geluk nog in de weg te staan. Ze heeft een goede baan, een leuke man en ziet al helemaal voor zich hoe er binnenkort kleine kinderen om hen heen rennen. Maar deze droom blijkt moeilijker te bereiken dan eerst gedacht. Tot Jolyns frustratie en Pauls verdriet blijkt Paul onvruchtbaar te zijn. Jolyn wil de moed echter niet opgeven en zoekt koste wat het kost naar een oplossing. Een lange zware strijd staat haar voor de boeg.

NOVEMBER
VTwee culturen komen samen in het ontroerende Dubbel geluk voor Zhong. Ina van der Beek laat zien hoe groot de invloed van een onbeantwoorde kinderwens is, niet alleen op een relatie, maar op de hele familie. Speelt Hoeveel tranen, pijn en teleurstelling is het waard om je dromen uit te laten komen?

Speelt zich af in Grenen, Denemarken

GREETJE VAN DEN BERG NAZOMEREN

DEEL 2 VAN HET DUET TWEE ZEEËN

Op een dag ontvangt Manon een brief van Deense afkomst. Hoewel Manon eerst denkt dat hij afkomstig is van Aksel, blijkt hij van haar vader, Lasse Svendsen, te zijn. In eerste instantie heeft ze totaal geen behoefte om hem te ontmoeten, omdat ze door de verhalen van haar moeder een erg negatief beeld over hem heeft gevormd. Toch besluit ze om naar Denemarken te gaan om zijn kant van het verhaal te horen. Dit bezoek brengt haar aan het twijfelen. Wie is haar vader nu echt? Weer in Denemarken komen bovendien de vele herinneringen naar boven van de laatste keer dat ze er was.

VNazomeren is het tweede deel van het Twee zeeën-tweeluik van Greetje van den Berg. Manon keert terug naar Denemarken, maar het verleden laat haar daar opnieuw niet met rust. Een indringend verhaal dat de lezer niet snel zal vergeten.
Een zomer vol keuzes: wil ze nieuwe relaties aangaan of oude relaties een nieuw leven inblazen?

SIMONE FOEKENS FAMILIEHUIS AAN ZEE

Het bekende voelt vertrouwd, maar soms is het beter om voor je eigen geluk tegen de golven in te gaan

Het hostel van Coen en Sara loopt als een trein, maar hun relatie lijkt juist steeds minder vaart te maken. Coen heeft Sara nog altijd niet ten huwelijk gevraagd. Misschien komt dat wel omdat zijn blik steeds meer wordt getrokken door Mila, de onmisbare kracht van het hostel. Hij weet alleen niet zo goed wat hij met die nieuwe gevoelens aan moet.

Sara daarentegen kijkt steeds vaker om naar Alex, Coens broer, die af en toe te hulp schiet bij het hostel. Beiden durven echter nog geen punt achter hun eigen relatie te zetten en het oude vertrouwde los te laten.

Speelt zich af aan de Noord-Hollandse kust PLUS

VIn dit zijdelingse vervolg op Hostel aan zee kijken we opnieuw mee achter de schermen van Coen en Sara’s hostel. Ze leken zo verliefd, maar kunnen ze stand houden wanneer hun relatie in een sleur raakt? Simone Foekens vertelt in Familiehuis aan zee een luchtig feelgoodverhaal, dat ondanks de relatieperikelen ook veel humoristische momenten kent.

DECEMBER

MARY SCHOON TOEN IK JOU ZAG

een besluit een familie nog jaren kan achtervolgen

Hillie is de dochter van Annechien en Wolter Koops. Wolter heeft jaren geleden een portefeuille gevonden met 600 gulden en heeft daar toen een boerderij van gekocht. Hier woont de familie nu nog steeds, al komen de gezinsleden niet gemakkelijk rond. Als Wolter erachter komt dat het geld eigenlijk van zijn buurman Gerrit was, neemt hij zich voor alles terug te betalen zodra hij genoeg geld heeft. Voor het geval hij overlijdt, schrijft hij alvast een brief aan Annechien en Hillie met zijn laatste wens.

Niet veel later sterft hij, maar de brief blijft verstopt in de kast liggen en wordt niet gevonden. Wanneer de zoon van Gerrit jaren later verhaal komt halen bij Hillie, weet zij van niks. Een ruzie ontstaat, maar dan krijgt Hillie hulp vanuit onverwachte

leven aan het einde van de negentiende eeuw. Eerder schreef ze al meerdere historische romans.

VMary Schoon debuteert in deze Romanserie met Toen ik jou zag, het eerste deel van een nieuwe serie over hoofdpersoon Hillie Hop. Ze schrijft beeldend over het Speelt zich af in Wieringerwaard PLUS Hoe

VERSCHIJNINGSMAANDEN

Bij het abonnementprogramma Klein ontvangt u vier keer per jaar twee boeken. Voor 2023 zijn dit:

JANUARI

JANUARI

Bij het abonnementprogramma Basis ontvangt u zes keer per jaar twee boeken. Voor 2023 zijn dit:

Het programma Plus staat voor acht extra boeken voor dezelfde aantrekkelijke abonneeprijs wanneer u abonnee bent van de serie Klein of Basis. Bij het abonnement op programma Plus krijgt u, naast de boeken voor programma Klein of Basis, ook nog vier keer per jaar twee extra boeken. In 2023 zijn dit:

FEBRUARI APRIL OKTOBER DECEMBER MAART MAART SEPTEMBER MEI SEPTEMBER NOVEMBER JUNI NOVEMBER 38

INFORMATIE OVER HET ABONNEMENT

De romans van Uitgeverij Zomer & Keuning zijn van hoge kwaliteit, verschijnen in gebonden uitvoering en tellen ruim 200 bladzijden per boek. Als abonnee ontvangt u de romans telkens in pakketjes van twee boeken in de brievenbus. U bent de allereerste die de nieuw geschreven boeken met originele verhalen ontvangt.

De Romanserie kent drie abonnementsvormen. Als abonnee kunt u kiezen uit een Basis of een Klein abonnement.

Basis: u ontvangt zes keer per jaar twee romans. De verschijningsmaanden zijn januari, maart, mei, juni, september en november.

Klein: u ontvangt vier keer per jaar twee romans. De verschijningsmaanden zijn januari maart, september en november.

PLUSSERIE

Alleen als abonnee op Romanserie Basis of Klein kunt u aanvullend een abonnement nemen op de Plusserie. Dan ontvangt u vier extra pakketten per jaar. Deze verschijningsmaanden zijn februari, april, oktober en december. Interesse? In het kader hieronder vindt u de contactgegevens van onze abonnementenservice.

ABONNEEVOORDEEL

Uitgeverij Zomer & Keuning geeft u als liefhebber van familie- en streekromans de gelegenheid om u te abonneren op prachtige boeken. U ontvangt de boeken tegen een aantrekkelijke prijs van € 20,50 per pakketje van twee romans. Dit is inclusief verzendkosten. Ten opzichte van de winkelprijs ontvangt u een korting van bijna 45 procent. Spaart u liever de verzendkosten uit, dan kunt u bij een aangesloten boekhandel uw abonnement ophalen en vervallen de verzendkosten van € 4,= per pakketje. U bent zo nog goedkoper uit!

EXTRA VOORDEEL

Naast de voordelige romans uit de Romanserie ontvangt u als abonnee geregeld een vrijblijvend boekenaanbod. U kunt gebruikmaken van een aanbod van aantrekkelijke koopjes of splinternieuwe omnibussen. Alle extra bestellingen boven de € 20,= ontvangt u zonder portokosten in uw brievenbus. Ook waarderen we uw lidmaatschap zo af en toe met een leuke attentie.

NABESTELLEN

Boeken van de Romanserie die eerder zijn verschenen, kunt u nabestellen voor de abonneeprijs. Dit geldt zolang de voorraad strekt.

NIEUWSBRIEF

Ontvang maandelijks de Romanserie-nieuwsbrief in uw mailbox. Daarin staan de laatste nieuwtjes over de serie, leuke (win)acties en bent u altijd als eerste op de hoogte van nieuwe uitgaves. Heeft u zich nog niet aangemeld? Dat kan via www.zomerenkeuning.nl/nieuwsbrief.

Voor al uw abonneevragen kunt u mailen of bellen: abonnementen@zomerenkeuning.nl 088-7002780 (tussen 9 en 12 uur)

Wij staan graag voor u klaar.

39
De meest geliefde familie- en streekromans in één serie
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.