Houtekiet najaar 2023

Page 1

NAJAAR 2023

JULI

Stijn Bruers — Goed bedoeld

Marc de Bel en Jan Bosschaert — Blinker en de bende van Bork

AUGUSTUS

Chris Van Camp — Crash baby crash

Christian De Coninck — Histoires de flic

Twiggy Bossuyt — Niko & Nico

Marc de Bel, Mie Buur en Ann-Sophie D’Hollander — Lekker leren lezen met Smoef

Marc de Bel, Mie Buur en Jarne Daem — Van 1 konijn tot 1 dozijn

SEPTEMBER

Mattias M. Van Hulle — De burn-outparadox

Samira Harmach — Gedwongen, gevlucht, verstoten… maar vrij!

Christian De Coninck — De afrekening

Ann Graus — Het land waar de stenen je kennen / La terre où les pierres te connaissent

Lyne Uytterhoeven — Tussen slijk en satijn

OKTOBER

Douglas Murray — De aanval op het Westen

Hanna Vandenbussche — Noch engel, noch beest

Nicky Schelkens en Maxime Brusselaers — Viva la vulva

Elise Cordaro — Thriving differently

Stein Riverton — De ijzeren wagen

Dora Heldt — Het huis aan het water

Marc de Bel en Jan Bosschaert — De zweetvoetpralines van professor Otomoto

Marc de Bel en Koen De Cock — Splinter en het Spierewietkasteel

NOVEMBER

Wim Belaen — De vloek van Aida

Leonardo Sciascia — De protocollen van Egypte

Andy Fierens, Reine Hupin en Dieter Van der Ougstraete — Overlast in Villa Flabbergast

Kim Verhaeghe — Giraffes don’t sink, and approx. 137 other fantastic insights from science

Jo Claes — Het monster met de groene ogen

Philippe Quatennens — Be nice, get rich

Maurice D’Haese — De Heilige Gramschap

Bettie Elias — Jongen zonder naam

Anna Salvia en Cristina Torrón — De menstruatiesituatie

DECEMBER

De bemiddelaar 1: Heeft kernenergie toekomst?

Julien Weverbergh en Leo de Haes — Bok en andere gedachtesprongen

WAT VOORAFGING … HOUTEKIET IN

ANN CEURVELS EN TANIA POPPE

NIET NORMAAL

Niet normaal? van Ann Ceurvels en Tania Poppe, een boek over overleven in je hoofd en in de wereld, werd voorgesteld bij vcrb Gallery te Antwerpen. Niet normaal? werd door de pers met open armen onthaald, onder meer met een groot interview in Het Nieuwsblad.

MARC DE BEL HET MIRAKEL VAN MIRABEL

Het mirakel van Mirabel is een vrolijk boek over een dansend varkentje, over je dromen niet opgeven, over authentiek jezelf zijn. Het boek heeft verschillende troeven:

(1) een heerlijk verhaal van Marc de Bel, (2) charmante tekeningen van Frieda Van Raevels en (3) een beweeglijke lettering die het boek ook aantrekkelijk maakt voor moeilijke lezers. De presentatie vond plaats op de agroecologische bioboerderij van Modest & Kamiel in de Vlaamse Ardennen. Het was luidruchtig, het was gezellig en de varkens hadden er geen last van.

DE EERSTE HELFT VAN 2023

JO CLAES DE DODEN MOETEN HUN GETAL HEBBEN

Hoge cijfers en Jo Claes, dat gaat altijd samen. Er waren al 185.000 exemplaren verkocht van zijn Thomas Bergmisdaadromans en met De doden moeten hun getal hebben tikt de teller vrolijk door: 10 weken in de fictie-top-10 van Standaard Boekhandel, een record voor Thomas Berg. In de vn Detective & Thrillergids kreeg Claes 4 sterren.

Thrillergids

CAROLINE BOUCKENAERE RECHT JE RUG

Door allerlei omstandigheden liep Recht je rug, een boek over het voorkomen van rugpijn, maanden vertraging op, maar het eindresultaat bracht iedereen aan het glimlachen. Met een nieuwe cover en meer dan 100 foto’s is Recht je rug een heel aantrekkelijk boek geworden. Een reclamecampagne bij Basic Fit ging begin juni van start.

in Standaard Boekhandel Top 10 VN****
10 weken

HOUTEKIET STEEKT ZIJN NEK UIT…

Toen ik nog werkte als recensent vond ik aanbiedingsfolders een heel dubbel genoegen. Aan de ene kant kon ik het plastic niet snel genoeg lostrekken om al dat moois tot me te nemen. Aan de andere kant was ik na een folder of zes, zeven meer dan voldaan – en dan moesten er nog een tiental méér doorgeploegd worden. Boekenboulimie kreeg je ervan.

Van de 32 titels in deze folder krijg ik daarentegen geen genoeg. Dat is logisch: deze aanbieding is voor mij de eerste, voor mijn collega’s Maksim en Kimberly de tweede bij Houtekiet. En met elke aanbieding wordt de richting van de tanker een beetje bijgestuurd en gaat de uitgeverij de kant op die wij hebben uitgezet. Dat is een magnifiek gevoel, een beetje zoals dat spreekwoordelijke kind in de snoepwinkel: we beginnen een heel nieuw hoofdstuk van Houtekiet, maar met een indrukwekkende back catalogue aan talent.

En welke wonderlijke landen zal die tanker zoal aandoen? Het coverbeeld van deze brochure geeft daar een idee van. Die door ai gegenereerde giraf staat op de cover van Giraffes don’t sink, and approx. 137 other fantastic insights from science, een boek dat uitkomt in november. Het is non-fictie, want daarop ligt de klemtoon bij Houtekiet. Meer dan de helft van deze folder is gewijd aan non-fictie. Het is non-fictie voor Young Adults, want op die leeftijdscategorie heeft nu iedereen het gemunt maar het non-fictie-aanbod voor hen is bescheiden to say the least. En het is in het Engels, want Houtekiet brengt in het najaar meerdere boeken uit die niet in het Nederlands verschijnen: drie in het Engels, twee in het Frans.

We vertalen niet alleen uit, maar ook naar het Nederlands. Vertalingen deed Houtekiet in het verleden amper, maar ook dat is nu veranderd. We stellen u voor: de controversiële Britse opiniemaker Douglas Murray en de Duitse bestsellerschrijfster Dora Heldt. Het charmante seksuele-opvoedingsboek De menstruatiesituatie heb ik meegebracht uit Spanje. De protocollen van Egypte verscheen in een ver verleden bij uitgeverij Serena Libri, toen nog als De raad van Egypte. De ijzeren wagen, een detective van de Noor Stein Riverton, verschijnt voor het eerst in het Nederlands.

NAJAAR 2023

Over De ijzeren wagen gesproken: dat is boek 1 in de reeks ‘Crime Classics’, klassieke misdaadromans die vaak nog nooit eerder in het Nederlands beschikbaar waren. We lanceren nog een tweede reeks, ‘De bemiddelaar’, die uitwegen wil bieden uit maatschappelijke discussies die dreigen vast te lopen.

Eerste halte: kernenergie. Het boek komt uit in december, als de gordijnen weer zorgvuldig gesloten zijn en we witheet worden van onze stroomfactuur.

Welke boeken wil ik u in het bijzonder aanraden? Welke boeken in vredesnaam niet? Ik ben blij met De burn-outparadox, een beest van een boek dat vraagtekens zet bij een vaag medisch fenomeen van epidemische proporties. Ik ben blij met Het land waar de stenen je kennen, het Elschottiaanse debuut van de Vlaamse Ann Graus (dat we overigens meteen ook in Franse vertaling brengen). Ik ben blij met De Heilige Gramschap van Maurice D’Haese, de enige Vlaamse roman over het verzet tijdens wo ii . Ik ben blij met Viva la vulva en Tussen slijk en satijn en Crash baby crash en Overlast in Villa Flabbergast. Enzovoort enzoverder. Ik kan het niet, ik kan niet kiezen. De cover van deze brochure is gegenereerd door ai , maar in de brochure is het een festijn van menselijke creativiteit.

Beste boekhandelaar, beste journalist, ik kan nog wel een bladzijde of drie doorgaan met het blazen onzer eigen hoorn, maar minstens één ding lijkt me duidelijk. Blader door deze brochure, bekijk de covers, de revamp die we gegeven hebben aan de boeken van Christian De Coninck, de nieuwe richtingen van ons fonds, de nieuwe loten aan de Houtekietboom en geef toe: dit is een brochure die u niet zag aankomen.

Het leukste nieuws? Voorjaar 2024 wordt nog beter, met onder andere bijzonder nieuws over Jo Claes. Beste groet,

NON FIC TIE

Mattias M. Van Hulle is socioloog. In 2022 behaalde hij een PhD aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn onderzoek traceerde hij de vroegste historische oorsprong van burn­out, en verzoent hij de tegenstrijdigheden die het fenomeen zo typeren in een beeld van deze tijd.

‘Dit verfrissende sociologischhistorische onderzoek maakt duidelijk waar het fenomeen burn-out vandaan komt, en welke maatschappelijke ontwikkelingen in relatie staan met haar continue evolutie.’

– Ignace Glorieux

‘Mattias M. Van Hulle heeft een zeer belangrijk boek geschreven over burn-out. Vanuit sociologisch perspectief maakt hij overtuigend duidelijk waarom het begrip burn-out zo ingewikkeld is en waarom we er zo weinig grip op krijgen. Verplicht huiswerk voor ieder die zich met burn-out bezighoudt.’

– Christiaan Vinkers

DE BURN-OUTPARADOX

GESCHIEDENIS VAN

EEN ONGRIJPBARE

MAATSCHAPPIJZIEKTE

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

15,5 x 23,5 CM

PAPERBACK 224 BLZ.

OMSLAG: KANTOOR KOLOS

AUTEURSFOTO : KENZO DE BRUYN

ISBN: 978 90 5240 259 8

E-ISBN: 978 90 5240 266 6

NUR : 740, 770

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: SEPTEMBER 2023

9 789052 402598

MATTIAS M. VAN HULLE DE BURNOUTPARADOX

Geschiedenis van een ongrijpbare maatschappijziekte

‘Burn-out bestaat niet,’ zegt de een. ‘Burn-out is een epidemie die het Westen in haar greep houdt,’ zegt de ander. In beide opvattingen schuilt waarheid. Medisch gesproken zijn er geen indicatoren die van burn-out een ziekte maken. Toch ervaren veel mensen vandaag een reële uitputting, en wijst het fenomeen op een maatschappelijk probleem. Daar eindigen de tegenstrijdigheden niet: experts en therapeuten geraken het niet eens over een definitie, en gaan aan de slag met tegenstrijdige omschrijvingen. Hoe krijgen we vat op dit ongrijpbare fenomeen?

De burn-outparadox verscherpt ons beeld van het hedendaagse burn-out-begrip, precies door haar vergeten verleden in kaart te brengen. Inzicht in hoe het concept is ontstaan geeft een idee hoe het is kunnen uitgroeien tot een maatschappelijk fenomeen met epidemische proporties. Het boek laat zien wat burn-out ons kan leren over de tijdsgeest, over onze maatschappij en in het verlengde daarvan: over onszelf.

* EERSTE SOCIOLOGISCHE STUDIE OVER

HET FENOMEEN BURN-OUT

* UITGEBREIDE SOCIALE-MEDIACAMPAGNE

MET EEN MEDIAGENIEK AUTEUR

* INTERVIEWS MET DE AUTEUR

MENS EN MAATSCHAPPIJ / non-fictie / p 9

STIJN BRUERS GOED BEDOELD

30 valkuilen voor de wereldverbeteraar

Altijd het licht doven als je de kamer verlaat. Het is vast goed bedoeld, maar wat maakt het uiteindelijk uit in het grotere plaatje van de wereldwijde energievoorziening? Activisten, feministen, antiracisten en socialisten hebben het hart op de juiste plaats, maar bereiken lang niet altijd het doel dat ze voor ogen hadden. Sterker nog: met de beste bedoelingen is al veel kwaad aangericht.

Stijn Bruers (1981) is doctor in de natuurwetenschappen, doctor in de moraalfilosofie en master in de beleidseconomie. Hij is een rationeel ethicus, onderzoeker en activist die zich al jaren inzet voor goede doelen. Zo is hij ruim twintig jaar betrokken bij verschillende organisaties die werken op het vlak van milieu, dierenrechten en sociale rechtvaardigheid. Bruers is voorzitter en medeoprichter van Effectief Altruïsme België, een organisatie die rationeel denken en wetenschappelijk bewijs gebruikt om zoveel mogelijk goeds te doen.

Goed bedoeld bevat dertig voorbeelden van irrationele dogma’s die hun doel voorbijschieten. Het boek zal confronterend zijn en soms controversieel, maar is verplicht leesvoer voor wie écht iets wil bereiken als politicus, activist, sociaal geëngageerde burger of bewuste consument.

Vind je een gezond milieu belangrijk of kom je op voor dierenrechten? Koop je soms lokale biovoeding of fair trade? Vermijd je producten met palmolie of kleding die gemaakt is in sweatshops? Wil je minder criminaliteit of minder CO2uitstoot? Vind je veiligheid, rechtvaardigheid of gezondheid belangrijk? Kortom, wil je van deze wereld effectief een betere plaats maken? Lees dan dit boek.

Unieke invalshoek: de maatschappelijke impact van wetenschappelijk onderzoek

p 10 / non­fictie /

Stijn Bruers

GOED BEDOELD

30 VALKUILEN VOOR DE WERELDVERBETERAAR

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

15,5 x 23,5 CM

PAPERBACK

248 BLZ.

OMSLAGONTWERP : STUDIO RUBIO

AUTEURSFOTO :

RICHARD FREEDOM AGYEMANG

ISBN: 978 90 5240 276 5

E-ISBN: 978 90 5240 279 6

NUR : 740

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: JULI 2023

9 789052 402765

MENS EN MAATSCHAPPIJ

* EFFECTIEF ALTRUÏSME IS EEN DENKRICHTING

DIE WERELDWIJD

AAN POPULARITEIT

WINT (PETER SINGER, BILL GATES, RUTGER

BREGMAN)

* AUTEURSLEZINGEN

/ non­fictie / p 11

DOUGLAS MURRAY DE AANVAL OP HET WESTEN

Hoe we onze waarden wapenen tegen de waanzin

Het is vandaag hip om niet-westerse culturen te vieren en westerse culturen te minachten. Een deel hiervan is een broodnodige historische rechtzetting, maar veel ervan ondermijnt juist de dynamieken die vorm hebben gegeven aan de grootste, meest humane beschaving ter wereld.

Douglas Murray (1979) is een internationaal bestsellerauteur.

Hij is redacteur van The Spectator, en een veelgevraagd spreker en debater voor vele kranten, radio en televisie.

China heeft concentratiekampen.

Waarom beweren westerlingen dat onze zonden uniek zijn?

In De aanval op het Westen laat internationaal bestsellerauteur Douglas Murray zien hoeveel goedbedoelende mensen zich hebben laten misleiden door hypocriete en inconsequente antiwesterse retoriek. Immers, als we de ideeën van Kant, Hume en Mill moeten verwerpen vanwege hun opvattingen over ras, moeten we dan niet ook Marx, wiens werk doorspekt is met racistische beledigingen en antisemitisme, terzijde schuiven? In het Westen moet nasmeulend racisme nog worden gedoofd, maar hoe zit het met het racistische inferno dat woedt in het Midden-Oosten en Azië?

Het zijn niet alleen oneerlijke intellectuelen die zich bedienen van té gemakkelijk denkwerk, maar ook slechtbedoelende naties en mensenrechtenschenders die hopen de aandacht af te leiden van hun eigen schurkenstaten. Dictators die hun eigen volk afslachten springen maar al te graag op de kar en imiteren de taal van antiracisme en prorechtvaardigheidsbewegingen.

Als het Westen wil overleven, moet het worden verdedigd. De aanval op het Westen is niet alleen een scherpzinnige weerlegging van dwaze antiwesterse argumenten, maar ook een rigoureus pleidooi voor de beschaving zelf.

p 12 / non­fictie /

DE AANVAL OP HET WESTEN

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

ORIGINELE TITEL:

THE WAR ON THE WEST 14 x 22 CM

PAPERBACK

320 BLZ.

OMSLAGONTWERP : BEELDZORG

AUTEURSFOTO : DOUGLAS MURRAY

ISBN: 978 90 5240 281 9

E-ISBN: 978 90 5240 282 6

NUR : 740

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023 9 789052 402819

MENS EN MAATSCHAPPIJ

* MEER DAN 100.000 EXEMPLAREN VERKOCHT IN DE VS

* VOOR DE LEZERS VAN

BART DE WEVER

* RECHTEN VERKOCHT

AAN 17 LANDEN

* VOORPUBLICATIES IN VLAAMSE EN NEDERLANDSE MEDIA

/ non­fictie / p 13

17de-eeuws filosoof houdt de 21ste eeuw een lachspiegel voor

Hanna Vandenbussche behaalde een doctoraat filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven en werd in 2019 Belgisch kampioene veldlopen. In 2021 debuteerde ze als schrijfster met Het lot van Atalanta. Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen

* IN 2023 VIEREN WE DE 400STE

GEBOORTEDAG VAN BLAISE PASCAL

* VOOR DE LEZERS VAN TINNEKE

BEECKMAN EN ALICJA GESCINSKA

* AUTEUR IS BEKEND BIJ DE MEDIA

ALS ATLETE

* HOUTEKIET WERKT AAN EEN REEKS

OPTREDENS, IN DE VORM VAN FILOSOFISCHE SALONS

Hanna Vandenbussche

NOCH ENGEL, NOCH BEEST

HET CYNISCHE MENSBEELD

VAN BLAISE PASCAL ALS

PLEIDOOI VOOR MILDHEID

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

15,5 x 23,5 CM

PAPERBACK 260 BLZ.

OMSLAGONTWERP :

ROUWHORST EN VAN ROON

AUTEURSFOTO : CARMEN DE VOS

ISBN: 978 90 5240 293 2

E-ISBN: 978 90 5240 294 9

NUR : 730

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023

9 789052 402932

HANNA VANDENBUSSCHE NOCH ENGEL, NOCH BEEST

Het cynische mensbeeld van Blaise

Pascal als pleidooi voor mildheid

Gnothi sauton, ken uzelf: zo stond het op de Apollotempel van Delphi. Kennis over de mens en over jezelf blijft de hoeksteen van de filosofie.  De Franse filosoof en wetenschapper Blaise Pascal (1623-1662) was het daarmee eens, maar hij haalde de traditionele filosofische vraag naar het ‘mens-zijn’ op radicale wijze onderuit. De mens verschijnt in Pascals denken als een onbegrijpelijk monster vol tegenstrijdige verlangens en instincten. Pascal wijst de mens op zijn ellende en beperkingen, maar beklemtoont tegelijk de grootsheid van zijn denken.

Met vlijmscherpe inzichten en sardonische humor confronteert Pascal de lezer met herkenbare problemen zoals zelfbedrog, leugens, hypocrisie, onrechtvaardigheid en onrust. Wie zijn oeuvre doorkruist, komt terecht in een wirwar aan thema’s, verhalen en beelden die nu eens grappig, dan weer angstaanjagend zijn. De filosofie van Pascal is een roller coaster ride van humor en venijn, om te eindigen in een pleidooi voor mildheid.

Filosofe Hanna Vandenbussche brengt Blaise Pascal naar de 21ste eeuw. Ze confronteert zijn denken over wetenschap met onze ambivalente houding ten opzichte van coaches en experts. Ze gebruikt Pascals fascinatie voor de menselijke misère om een nieuw licht te werpen op maakbaarheid en slachtofferschap. En onze tijd van fake news en complottheorieën sméékt om een filosoof die de oorzaak van leugens en (zelf)bedrog op minutieuze wijze weet te ontrafelen.

FILOSOFIE / non­fictie / p 15

SAMIRA HARMACH GEDWONGEN, GEVLUCHT, VERSTOTEN… MAAR VRIJ!

‘Ik heb eindelijk een man voor haar gevonden.’

Samira Harmach is 24 jaar wanneer het vooruitzicht op een gedwongen huwelijk haar dwingt tot een radicale conclusie: ze moet weg. Haar hele jeugd lang wordt ze door haar conservatieve Marokkaanse ouders onder de duim gehouden: wanneer ze naar buiten wil, wordt ze gevolgd en gecontroleerd, bij een verkeerd woord volgen er berispingen en publieke vernedering. Thuis vallen er dreigementen en uiteindelijk ook klappen. Op 17 juli 2000 beslist Samira dat het daar eindigt.

van je ouders?

Met ontwapenende

openhartigheid

beschrijft Samira welke littekens dit slaat, maar ook hoe ze hier uiteindelijk uit kwam als trotse vrouw.’

– Griet Vandermassen

Nog liever dan uitgehuwelijkt te worden, kiest ze voor een bestaan als vluchteling in eigen land. Knokkend en overlevend ontdekt ze dat de voortdurende angst voor de wraak van haar familie het niet haalt van een gevoel dat ze nu voor het eerst leert kennen: vrijheid.

23 jaar later is Samira eindelijk niet meer bang om te spreken. Ze neemt ons in vertrouwen en vertelt een verhaal dat ontroert, maar in de eerste plaats de mond doet openvallen. Gedwongen, gevlucht, verstoten… maar vrij! is geen persoonlijke afrekening, noch een politiek pamflet. Het is een verhaal over de moed die een vrouw nodig heeft om zichzelf te zijn. En het is een aanmoediging: je bent niet alleen, ik heb het ook gedaan. Je kunt dit.

p 16 / non­fictie /
‘Wat gebeurt er met je zelfbeeld als je geen liefde of respect krijgt

GEDWONGEN, GEVLUCHT, VERSTOTEN… MAAR VRIJ

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

13,5 x 21 CM

PAPERBACK 160 BLZ.

OMSLAGONTWERP : ISABELLE GEERAERTS

AUTEURSFOTO : RICHARD

FREEDOM AGYEMANG

ISBN: 978 90 5240 298 7

E-ISBN: 978 90 5240 308 3

NUR : 402, 320

PRIJS: € 20,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: SEPTEMBER 2023

9 789052 402987

WAARGEBEURD

* VOOR DE LEZERS VAN ANNEMIE STRUYF

* UITHUWELIJKING EN TRAUMAVERWERKING; HOTTER TOPICS ZIJN

HAAST ONDENKBAAR

* UITGEBREIDE

PRINTCAMPAGNE

/ non­fictie / p 17

PHILIPPE QUATENNENS

BE NICE, GET RICH

Hoe ik de rijkste man ter wereld werd

Philippe Quatennens is een gelukkige jongen. Hij heeft dan ook alles waar veel mannen van dromen. Hij pendelt tussen zijn designhuis en zijn mooie buitenverblijf, rijdt met de snelste sportwagens en classic cars, vaart met zijn vintage jacht en is dan ook nog eens getrouwd met de mooiste van het land. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Door een over-mijn-lijk-mentaliteit? Door hardvochtig personeelsbeleid en keiharde beslissingen? Neen. De sleutel tot zijn succes is benijdenswaardig simpel: Vriendelijk zijn. Creatief zijn. Out of the box denken. En nooit opgeven.

Philippe Quatennens is oprichter en CEO van Effective Media, dat onder meer Fleet. tv op de sporen zette, naast online­projecten, tijdschriften en events. Daarnaast is hij ook CEO van Active, een productiehuis voor digitale communicatie en corporate magazines.

In deze bijzondere kruising tussen biografie en managementboek blikt Philippe terug op de weg die hij de voorbije decennia heeft afgelegd. Van rebellerende Brusselse ket met een passie voor muziek en sport tot gefortuneerd ceo van een mediabedrijf. Onderweg ging hij tegenslagen en ziekte met zijn eeuwige optimisme te lijf. Hij biedt een inkijk in zijn business, zijn afgelegde traject en geeft tips om het maximale uit het leven te halen. Zo kunt u ook de rijkste mens ter wereld worden. Op hem na dan.

p 18 / non­fictie /
Wat je als ondernemer kan leren van Johan Boskamp

Philippe Quatennens

BE NICE, GET RICH

HOE IK DE RIJKSTE MAN TER WERELD WERD

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

14 x 22 CM

PAPERBACK

200 BLZ.

OMSLAGONTWERP : STUDIO RUBIO

AUTEURSFOTO :

PHILIPPE QUATENNENS

ISBN: 978 90 5240 309 0

E-ISBN: 978 90 5240 313 7

NUR : 801, 808

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: DECEMBER 2023

9 789052 403090

MANAGEMENT

* ONDERSTEUNING EN PROMOTIE VAN

RELEVANTE MEDIA

KANAAL Z, FLEET TV

* UNIEKE EN IN DE PRAKTIJK BEWEZEN

BUSINESSFILOSOFIE

* SOCIALE-MEDIA-

CAMPAGNE

* BOEKPRESENTATIE

* AUTEURSLEZINGEN

/ non­fictie / p 19

Nicky Schelkens en Maxime Brusselaers zijn twee jonge seksuologen met een missie: ze willen meer aandacht voor de seksuele ontwikkeling die iedereen doormaakt. Naast dit boek zetten ze heel erg in op sociale media om over thema’s als seksualiteit, intimiteit en relaties te communiceren.

‘ Viva la vulva is een waardige opvolger voor het Vaginaboek dat ik in 2005 uitbracht.’
— Goedele Liekens

VIVA LA VULVA

OP WEG NAAR BODY POSITIVITY, ZELFLIEFDE EN SEKSUELE ZELFONTDEKKING

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

17 x 23 CM

GEÏLLUSTREERDE PAPERBACK

MET SPOT-UV EN FOLIE

200 BLZ.

OMSLAGONTWERP :

ISABELLE GEERAERTS

AUTEURSFOTO : NICKY SCHELKENS

EN MAXIME BRUSSELAERS

ISBN: 978 90 5240 318 2

NUR : 865, 740

PRIJS: € 22,99

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023

NICKY SCHELKENS & MAXIME BRUSSELAERS VIVA LA VULVA

Op weg naar body positivity, zelfliefde en seksuele zelfontdekking

In Viva la vulva nodigen Maxime en Nicky je uit om je vrouwelijke seksuele zelf te ontdekken. Wie ben jij als er niemand kijkt en als je even helemaal eerlijk bent, in de eerste plaats tegen jezelf? Ken jij je eigen lichaam vanbinnen en vanbuiten of sta je ervoor open om dat te (leren) doen? Weet jij waarom je bepaalde dingen denkt en durf je die ideeën in vraag te stellen? Welke dingen zou je graag anders zien?

In dit boek kom je dingen te weten die je nog niet wist en soms wel al wist maar nu dieper kan ontdekken. Het stelt je vragen die je misschien nog niet aan jezelf durfde stellen en het staat vol met leuke, grappige en interessante opdrachtjes die je op een andere manier naar je seksuele zelf laten kijken.

Met dit frisse en goed onderbouwde boek in de hand ontwikkel je met een klein beetje hulp van Maxime en Nicky een totaalbeeld van en een positieve blik op jezelf als seksueel wezen.

* SPEELSE, ZACHTE AANPAK, ZONDER NODELOZE PROVOCATIES EN SEKSUELE MANNETJESPUTTERIJ

* GESCHIKT VOOR VERSCHILLENDE

LEEFTIJDEN

* MEDIAGENIEK SCHRIJVERSDUO, MET STERKE AANWEZIGHEID OP INSTAGRAM

SEKSUALITEIT

* UITGEBREIDE PRINTCAMPAGNE

/ non­fictie / p 21
789052 403182
9

BENJAMIN CLARYSSE, MARC DEFRENNES EN PIETER VINGERHOETS DE

BEMIDDELAAR 1

Heeft kernenergie toekomst?

Benjamin Clarysse is bioingenieur en coördineert de projecten en beleidslijnen bij Bond Beter Leefmilieu.

Marc Defrennes is een ingenieur die zijn hele leven in de nucleaire sector heeft gewerkt, eerst bij de Europese Commissie en daarna bij de OESO.

Bemiddelaar Pieter Vingerhoets heeft een PhD in nucleaire fysica en is expert Energie­ en Klimaatstrategie bij EnergyVille/VITO.

Omdat er in praatprogramma’s en zelfs in uitgebreidere artikelen in de geschreven pers weinig ruimte is om echt inhoudelijk in discussie te gaan, geloven we bij Uitgeverij Houtekiet in het medium boek om die rol op te pakken. Een nieuwe reeks discussieboekjes onder de titel De bemiddelaar laat twee prominente stemmen de ruimte om grondig met elkaar van mening te verschillen en gaat qua ambitie zelfs nog een stapje verder. Een derde deskundige biedt telkens een praktische uitweg uit de discussie.

Na twee openingsessay’s die beide stellingnames rond het thema inhoudelijk onderbouwen, gaan de debaters in op elkaars argumenten via een briefwisseling. Aan het eind laten we de lezer niet achter in een patstelling, maar destilleert een onafhankelijke expert uit de gegeven argumenten een weg voorwaarts. In het bijzonder waar het thema’s betreft die polarisatie opwekken en waar discussies verzanden in kreten en slogans, is het moeilijk om een redelijk debat te organiseren. Kernenergie, bijvoorbeeld.

Eerste deel van een nieuwe reeks

‘De Bemiddelaar’

In dit eerste deel van De bemiddelaar schetst Benjamin Clarysse hoe een wereld zonder kernenergie eruit ziet. Vervolgens geeft Marc Defrennes argumenten die de merites van nucleaire energievoorziening voor België en Nederland aantonen. De bemiddelaar is dit keer Pieter Vingerhoets, die als wetenschapper en onafhankelijk expert het dossier kent als zijn broekzak.

p 22 / non­fictie /

/ non­fictie

Benjamin Clarysse, Marc Defrennes en Pieter Vingerhoets

DE BEMIDDELAAR 1

HEEFT KERNENERGIE

TOEKOMST?

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

12,5 X 17,5 CM

200 BLZ. PAPERBACK

OMSLAGONTWERP : BURO BLIKGOED

ISBN: 978 90 5240 330 4

E-ISBN: 978 90 5240 331 1

NUR : 740

PRIJS: € 21,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

* HET BOEK LANDT IN DE BOEKHANDEL OP HET MOMENT DAT DE VERWARMING WEER AANGAAT

* VOORPUBLICATIE

* BACKCARD/ POS-MATERIAAL

9 789052 403304 POLEMIEK / p 23

CHRIS VAN CAMP CRASH BABY CRASH

Exploring personal growth through positive disintegration

Herkauw je nog steeds de zure oprispingen uit je jeugd? Ken je diepe dalen maar net zo goed piekervaringen? Schrikt je heftigheid anderen af? Voel jij je vaak een buitenbeentje? Dan is de theorie van Positieve Desintegratie van de vergeten Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski wellicht de gamechanger die je nodig hebt.

Chris Van Camp deed alles wat je schrijvend (ongestraft) kan doen. In 2020 debuteerde ze als romancière met De kus van Dabrowski Haar non­fictieboek Crash baby crash (2022) verscheen in het Nederlands bij de collega’s van Manteau; de Engelse versie komt uit bij Houtekiet.

Kazimierz Dabrowski (1902-1980) was zijn tijd ver vooruit en bedacht, in de tijd van Hitler en Stalin, dé bevrijdende, humanistische theorie voor de 21ste eeuw. We groeien emotioneel via bewustwording van innerlijke conflicten: juist daar waar het schuurt en wrikt, bestaat de kans om jezelf als persoon te ontwikkelen. Weinig van zijn werken zijn beschikbaar in het Engels, laat staan in het Nederlands, maar met Crash baby crash geeft Chris Van Camp de ideale inleiding tot Dabrowski’s gedachtengoed. Ze focust daarbij op de tools die de 21ste-eeuwse lezer kan gebruiken om een zelfonderzoek te beginnen. Het is een moedig boek over autonomie en non-conformisme, over persoonlijke ontwikkeling en diepgewortelde empathie, maar ook over de stuwende kracht van emoties en het belang van de queeste.

Een positief verhaal dat voor velen het boeiende, intense traject kan blootleggen dat ze al jaren nietsvermoedend en met een fout label afleggen.

Chris Van Camp voor het eerst in Engelse vertaling

p 24 / non­fictie /

Chris Van Camp

CRASH BABY CRASH EXPLORING PERSONAL GROWTH THROUGH POSITIVE DISINTEGRATION VERSCHIJNT IN HET ENGELS

22 CM

PAPERBACK 224 BLZ.

OMSLAGONTWERP : PETER CARAEL

AUTEURSFOTO : CARMEN DE VOS

VERTALING: UITGEVERIJ

HOUTEKIET EN CHRIS VAN CAMP

ISBN: 978 90 5240 332 8

ISBN: 978 90 5240 333 5

NUR : 770

PRIJS: € 21,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: AUGUSTUS 2023

789052 403328

PSYCHOLOGIE

DE PERFECTE INLEIDING

TOT DABROWSKI, NU

OOK VERKRIJGBAAR IN HET ENGELS

VOOR ZELFHULPLEZERS

DIE DE VOORKEUR

GEVEN AAN ENGELSE

CONTENT

IDEAAL VOOR

BOEKHANDELS MET EEN

DIVERS LEZERSPUBLIEK

/ non­fictie / p 25

ELISE CORDARO THRIVING DIFFERENTLY

How I navigate life with autism and ADHD

Elise Cordaro ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en adhd heeft. Eerst wuifden psychologen haar vraag om hulp weg. Ze zag er immers perfect normaal uit, had twee masterdiploma’s op zak en woonde al een tijdje alleen.

Ze bleek een meester in camouflage. Door de jaren heen ontwikkelde ze strategieën voor de meest alledaagse dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn: studeren, werken, boodschappen doen, het huishouden, smalltalk…

Elise Cordaro (1987) is social media marketeer. In haar bestsellerdebuut Anders gaat ook deelt ze haar ervaringen en tips om grip te krijgen op het dagelijks leven en zich thuis te voelen in een wereld die niet aanvoelt als de hare.

10.000 exemplaren verkocht in het Nederlands

De diagnoses kwamen als een opluchting. Eindelijk had ze een verklaring waarom alles zoveel moeite kost en besefte ze dat ze het nog niet zo slecht deed.

In dit boek spreekt Elise openhartig over hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Ze gunt ons een blik in haar belevingswereld en steekt lotgenoten een hart onder de riem met concrete tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met autisme en adhd .

* BOUWT AAN INTERNATIONALE COMMUNITY

* LOKAAL DOELPUBLIEK LEEST STEEDS MEER ENGELS

p 26 / non­fictie /

THRIVING DIFFERENTLY HOW I NAVIGATE LIFE WITH AUTISM AND ADHD

VERSCHIJNT IN HET ENGELS

ORIGINELE TITEL: ANDERS GAAT OOK

HOE IK FUNCTIONEER MET

AUTISME EN ADHD

21,5 CM

PAPERBACK 232 BLZ.

OMSLAGONTWERP : MAARTEN DECKERS

AUTEURSFOTO : LEEN VAN DEN MEUTTER

VERTALING: UITGEVERIJ

HOUTEKIET EN ELISE CORDARO

ISBN: 978 90 5240 343 4

ISBN: 978 90 5240 352 6

NUR : 770, 740

PRIJS: € 21,99

PRIJS E-BOOK: € 15,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 403434

MENS & MAATSCHAPPIJ

DE NEDERLANDSE UITGAVE

KOMT NU OOK UIT ALS E-BOEK

ANDERS GAAT OOK

HOE IK FUNCTIONEER MET

AUTISME EN ADHD

E-BOOK

E-ISBN: 978 90 5240 527 8

NUR : 770

PRIJS: € 15,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

/ non­fictie / p 27

CHRISTIAN DE CONINCK HISTOIRES DE FLIC

La vraie vie d’un commissaire de police et porte-parole bruxellois

Dat de werkelijkheid de fictie vaak overtreft, hoef je Christian De Coninck niet te vertellen. Veertig jaar lang maakte de bekende misdaadauteur die vaak rauwe werkelijkheid mee vanop de eerste rij.

Christian De Coninck (1960) was commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad. In 2007 debuteerde hij als misdaadauteur met De Praagse connectie Sindsdien bouwde hij een trouw lezerspubliek op.

In Histoires de flic neemt de voormalige commissaris en woordvoerder van Politie Brussel Hoofdstad je mee achter de schermen van het échte politiewerk en ben je als lezer getuige van de realiteit achter de krantenkoppen. Gelukkig is het in deze memoires niet al kommer en kwel. Humor blijkt De Conincks sterkste wapen, als commissaris, maar ook als auteur.

Het tweetalige Brussel was jarenlang het werkveld van De Coninck. Met Histoires de flic kunnen eindelijk ook de Franstalige inwoners van onze hoofdstad kennismaken met zijn boeken.

– Humanistisch Verbond

p 28 / non­fictie /
De memoires van de bekendste politiewoordvoerder van het land, nu ook in het Frans
‘Het boek biedt een unieke kijk in het echte politieleven van een Brusselse flik en het zal de lezer zowel ontroeren als verrassen.’

Christian De Coninck

HISTOIRES DE FLIC LA VRAIE VIE D’UN COMMISSAIRE DE POLICE ET PORTE-PAROLE BRUXELLOIS

VERSCHIJNT IN HET FRANS

ORIGINELE TITEL: FLIKSTORIES.

HET ECHTE LEVEN VAN EEN BRUSSELS POLITIECOMMISSARIS EN -WOORDVOERDER

14 x 22 CM

PAPERBACK 400 BLZ.

COVER : WILL IMMINK DESIGN

AUTEURSFOTO : STUDIO DANN

VERTALING: UITGEVERIJ

HOUTEKIET EN

CHRISTIAN DE CONINCK

ISBN: 978 90 5240 359 5

E-ISBN: 978 90 5240 368 7

NUR : 402, 340

PRIJS: € 24,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: AUGUSTUS 2023

9 789052 403595

MEMOIRES

* DE CONINCK DEBUTEERT IN ZIJN TWEEDE MOEDERTAAL

* ALS WOORDVOERDER

ONDERHIELD HIJ JARENLANG

GOEDE CONTACTEN MET FRANSTALIGE PERS

* VOOR BOEKHANDELS MET EEN DIVERS LEZERSPUBLIEK

/ non­fictie / p 29

FIC TIE

CHRISTIAN DE CONINCK DE AFREKENING

Stijn Goris brengt op een ochtend zijn kinderen naar school, wanneer een wagen met gewapende mannen in de straat opduikt. Goris en de kinderen worden minutenlang onder vuur genomen.

Iemand heeft het duidelijk op de hoofdcommissaris gemunt. Welke zaak uit zijn verleden achtervolgt hem? Wie staat Goris zo naar het leven dat hij het lef heeft om hem thuis aan te vallen en zelfs zijn kinderen mee in gevaar te brengen? En vooral, kan de politie de dader opsporen voor die in zijn opzet slaagt?

De afrekening dompelt Stijn Goris onder in de wereld van de georganiseerde misdaad. Goris staat tegenover een overmacht en zal al zijn strategisch genie nodig hebben. En dan nog voert het onderzoek hem naar een moment dat hem voor het leven zal tekenen.

Christian De Coninck

DE AFREKENING

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

14 x 22 CM

PAPERBACK

300 BLZ.

OMSLAGONTWERP : WIL IMMINK

AUTEURSFOTO :

THOMAS SWEERTVAEGHER

ISBN: 978 90 5240 377 9

E-ISBN: 978 90 5240 378 6

NUR : 332, 330

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: SEPTEMBER 2023

9 789052 403779

THRILLER

De Stijn Goris-reeks wordt door liefhebbers

van het misdaadgenre gewaardeerd om zijn geloofwaardigheid – Christian De Coninck was als commissaris van de Brusselse politie dan ook zijn leven lang een bevoorrechte getuige. Inmiddels werden er al 50.000 exemplaren van verkocht.

* SUCCESREEKS IN EEN NIEUW KLEEDJE

* BOOK TRAILER

* 25STE BOEK VAN

CHRISTIAN DE CONINCK

* NOG MEER DAN ANDERS, EEN BOEK BOORDEVOL ACTIE

/ fictie / p 33

Wim Belaen (1967) is dirigent en klarinettist. Als klarinettist speelde hij o.a. met de Symphonische orkesten van de Vlaamse Opera in Gent en Antwerpen, De Munt, de VRT en het Collegium Instrumentale Brugense. Als dirigent werkte hij met symfonieorkesten in binnen­ en buitenland: het Gents academieorkest, Het Zeeuws Orkest (NL), het Noord Nederlands Orkest (NL) en het Orquestra Nacional do Porto (Portugal). Sinds 2013 is hij directeur van Art’lz, een grote West­Vlaamse kunstacademie. In 2017 debuteerde hij als auteur van misdaadromans.

‘Wim Belaen weeft een polyfoon web van lijnen dat de lezer vasthoudt tot de laatste bladzijde.’

– Geert Dhondt, voorzitter Symfonieorkest Vlaanderen

– Dirk Brossé, componist en dirigent

‘Een caleidoscoop van kleuren, personages, intriges, altijd verrassend en gestoeld op een encyclopedische kennis van de muziekwereld en van de wereld tout court.’

Wim Belaen

DE VLOEK VAN AIDA

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

14 x 22 CM

PAPERBACK

300 BLZ.

OMSLAGONTWERP : GRAMMA NV

AUTEURSFOTO : JEF PAUWELS

ISBN: 978 90 5240 544 5

E-ISBN: 978 90 5240 393 9

NUR : 330, 300

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 405445

WIM BELAEN DE VLOEK VAN AIDA

Lukas Lang, uitzonderlijk getalenteerd dirigent, krijgt de kans van zijn leven. Hij mag de iconische opera Aida dirigeren in de Arena van Verona. Maar er rommelt iets in Verona. Een kostuumontwerper van de opera wordt het slachtoffer van een gruwelijk ongeluk. Een dirigent pleegt zelfmoord, kort nadat zijn MeToo-achtige vergrijpen openbaar dreigen te worden. Het kantoor van de intendante wordt afgeluisterd. Lukas kan het vermoeden niet van zich afschudden dat er een brutale moordenaar aan het werk is. Terwijl de door het verleden getekende dirigent helderheid probeert te scheppen, vraagt hij zich af wie hij kan vertrouwen. Anna Bechstein, de intelligente intendante? Theo, zoon van een befaamde mezzosopraan en man met minstens twee gezichten?

Wim Belaen publiceerde bij Houtekiet drie misdaadromans die samen een trilogie vormden: Het Venetiaans Concerto, Het Londens Kwartet en Parijse Rapsodie. Met De vloek van Aida neemt hij een nieuwe start, met Lukas Lang als held.

Start nieuwe misdaadreeks

* START VAN EEN NIEUWE MISDAADREEKS ROND DETECTIVE-TEGEN-WILEN-DANK LUKAS LANG

* UNIEKE SETTING, ALLEEN BEKEND BIJ INSIDERS ALS BELAEN

* BOEKPRESENTATIE

* SOCIALE MEDIACAMPAGNE

MISDAADROMAN / fictie / p 35
LITERAIRE

STEIN RIVERTON DE IJZEREN WAGEN

Het begin van de 20ste eeuw. De vakantiegangers op een Noors eilandje worden opgeschrikt door een lugubere vondst: een van de toeristen wordt vermoord aangetroffen. De ik-verteller was de laatste die de man in leven zag en kan niet aan de verleiding weerstaan om het onderzoek van nabij te volgen – zelfs als hij daarvoor de luimen van inspecteur Asbjørn Krag moet verdragen. De inspecteur komt uit Kristiana (het huidige Oslo) en brengt behalve een scherpe blik ook een onderkoeld gevoel voor humor mee.

Stein Riverton (pseudoniem van Sven Elvestad, 1884­1934)

begon als journalist en schakelde daarna over naar het schrijven van detectiveromans. Hij schiep onvergetelijke personages, zoals de enigmatische inspecteur

Asbjørn Krag en zijn collega Knut

Gribb, een personage dat later werd overgenomen door andere schrijvers en nog steeds avonturen beleeft. Riverton gaf zijn naam aan de Rivertonprisen, een literaire prijs voor het beste Noorse misdaadverhaal of ­roman van het jaar.

Al gauw gaat de verbeelding van de verteller, de Kapitein Hastings van dienst, met hem op de loop. Heeft hij ’s nachts echt een rinkelen van kettingen gehoord? Heeft het iets te maken met de lokale legende over een spookachtige ijzeren wagen? Eenzaam in zijn vakantiehuisje bij het water probeert de verteller de moordenaar te ontmaskeren én zijn mentale gezondheid te bewaken. De zomerdagen worden korter en de nachten frisser. Is het niet hoog tijd om te vertrekken?

Start van Crime Classics, een nieuwe reeks met misdaadklassiekers, vaak nooit eerder vertaald naar het Nederlands

Op het snijvlak van klassieke literatuur en top-entertainment

Vertaald door twee gereputeerde vertaalsters. Liesbeth Huijer bracht Stargate, een kerstvertelling van Ingvild H. Rishøi naar het Nederlands bij uitgeverij Koppernik. Ze werkte eerder al samen met vertaalster-tolk Perpetua Uiterwaal, voor Sneeuwwit, een thriller van Samuel Bjørk (bij Luitingh-Sijthoff).

‘The founder of the modern Norwegian crime novel.’
p 36 / fictie /
– Jo Nesbø

Stein Riverton

DE IJZEREN WAGEN

CRIME CLASSICS 1

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

ORIGINELE TITEL: JERNVOGNEN

14 x 22 CM

PAPERBACK

200 BLZ.

OMSLAGONTWERP : BORIS SNAUWAERT

AUTEURSFOTO : OSLO MUSEUM

VERTALING: LIESBETH HUIJER

EN PERPETUA UITERWAAL

ISBN: 978 90 5240 394 6

E-ISBN: 978 90 5240 397 7

NUR 331, 300

PRIJS: € 21,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023

9 789052 403946

MISDAAD

Crime Classics: een reeks met misdaadklassiekers

/ fictie / p 37
Vertaling uit het Noors

ANN GRAUS HET LAND WAAR DE STENEN JE KENNEN

Augustus 1981. Ann vergezelt haar lief Mohamed naar Marokko, waar ze zijn familie zal leren kennen. Het voelt als een bevrijding, want Ann komt uit een benauwend gezin, waar de moeder het overspel van haar man uitwerkt op de dochter. In Marokko moet de liefde tussen Ann en Mohamed eindelijk kunnen bloeien. Maar dan blijken er wel heel veel sociale verplichtingen te zijn, verstikkende tradities en allerlei tenen om onverhoeds op te trappen.

Ann Graus (Leuven, 1959) is vertaalster. Ze woont in Luik met haar twee dochters en werkt aan haar tweede roman.

Het land waar de stenen je kennen is het literaire debuut van Ann Graus. Op laconieke, haast Elsschottiaanse toon doet Graus verslag van een reis, een liefde, een cultuurclash. Behalve over de reis gaat de roman ook over Anns familie, het einde van haar relatie met Mohamed en een terugkeer, jaren later, naar de voormalige schoonfamilie in Marokko. Een intens, soms geil, soms hartverscheurend boek vol haarfijne observaties en een nietsontziende eerlijkheid.

* FIJN GEOBSERVEERDE, LITERAIRE ROMAN VAN EEN BELOFTEVOLLE NIEUWE SCHRIJFSTER

* PRACHTIGE VORMGEVING MET KLEUR OP SNEE EN DE TITEL IN HET BERBERALFABET, HET TIFINAGH

‘Met precieze en sterke details neemt Ann Graus de lezer mee op een road trip naar Marokko. Dit is een liefdesverhaal, maar ook en vooral een belangrijke getuigenis over culturele verschillen die soms wel en dan weer niet overwonnen kunnen worden.’

– Kristien Hemmerechts

p 38 / fictie /

Ann Graus

HET LAND WAAR DE STENEN JE KENNEN

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

22 CM

PAPERBACK MET KLEUR OP SNEE 320 BLZ.

OMSLAGONTWERP :

MAARTEN DECKERS

AUTEURSFOTO :

RICHARD FREEDOM AGYEMANG

ISBN 978 90 5240 398 4

ISBN 978 90 5240 419 6

NUR 301, 300

€ 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: SEPTEMBER 2023

789052 403984

LITERAIRE ROMAN

LA TERRE OÙ

LES PIERRES TE CONNAISSENT

VERSCHIJNT IN HET FRANS

PAPERBACK MET KLEUR OP SNEE 320 BLZ.

VERTALING: UITGEVERIJ

HOUTEKIET EN ANN GRAUS

978 90 5240 422 6

E-ISBN: 978 90 5240 424 0

PRIJS: € 22,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: SEPTEMBER 2023

9 789052 404226

/ fictie / p 39
Literair debuut, verschijnt in het Nederlands én het Frans
Luxe-uitgave met kleur op snee

MAURICE D’HAESE DE HEILIGE GRAMSCHAP

De angst om ontdekt te worden in het vochtige gras van een weiland tijdens wapendroppings. Het ultieme zelfoffer in de strijd om het behoud van godbetert een brug. Vrienden die plots verdwijnen. Wat is de drijfveer van amper volwassen jongens en meisjes om hun leven te riskeren in een schijnbaar zinloze strijd? Een vaderlandslievend plichtsbesef? Heldendom? Een Heilige Gramschap?

Maurice D’Haese (1919­1981)

is de auteur van een klein maar uitzonderlijk literair oeuvre. Zijn debuut De Heilige Gramschap werd in 1955 meteen bekroond met de invloedrijke Arkprijs voor het Vrije Woord.

‘Een volstrekt vergeten roman die echter moeiteloos meekan in het rijtje De Avonden, Eenzaam Avontuur en De tranen der acacia’s.’

– Jos Joosten

Peter, een jonge lasser die nog inwoont bij zijn ouders, maakt deel uit van het gewapende verzet. Zijn groep is betrokken bij de verdeling van wapens, bij sabotageacties en aanslagen. Wanneer de bevriende legers eindelijk oprukken, verdedigen Peter en zijn kameraden een brug over de rivier, tegen een hoge menselijke prijs. Later sluit hij zich aan bij de legereenheden die de vijandelijke troepen opjagen. Ondanks dat hij vreugde zou moeten voelen over de bevrijding, overvalt hem de zinloosheid van al die jaren van extreem geweld.

In bezwerend en bijwijlen poëtisch proza componeerde Maurice D’Haese, vergeten grootmeester van het Vlaamse existentialisme, de enige Vlaamse verzetsroman die naam waardig. Deze heruitgave van De Heilige Gramschap mag gelden als de rechtzetting van een historische omissie, die eindelijk ook de literaire representatie van het verzet een plaats geeft tussen de eindeloze volumes die in Vlaanderen gewijd zijn aan oorlog, collaboratie en repressie.

‘Ik meen niet te overdrijven, als ik zeg dat men

[…] Maurice D’Haese zal moeten vermelden, telkens wanneer iemand de balans van het naoorlogse nieuwe proza wenst op te maken.’

– Louis Paul Boon

p 40 / fictie /

DE HEILIGE GRAMSCHAP

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

14 x 22 CM

PAPERBACK 224 BLZ.

OMSLAGONTWERP : ROUWHORST EN VAN ROON

AUTEURSFOTO : COLLECTIE STAD

ANTWERPEN - LETTERENHUIS

ISBN: 978 90 5240 429 5

E-ISBN: 978 90 5240 430 1

NUR : 301, 300

PRIJS: € 21,99

PRIJS E-BOEK: € 15,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 404295

LITERAIRE ROMAN

* BEKROOND MET DE ARKPRIJS VOOR HET

VRIJE WOORD

* ONTERECHT VERGETEN

LITERAIRE PAREL

/ fictie / p 41

LEONARDO SCIASCIA DE PROTOCOLLEN VAN EGYPTE

Palermo, 1783. De onderkoning van Sicilië ontvangt een Marokkaans ambassadeur. Als tolk schakelt hij de straatarme monnik Giuseppe Vella in. Vella spreekt maar een heel klein beetje Arabisch. Ondanks enkele gênante vertaalfouten weet hij zich te redden. De Marokkaanse ambassadeur schenkt de onderkoning een antieke codex, ‘De protocollen van Egypte’ getiteld, uit de tijd van de Arabische heerschappij in het zuiden van Europa. Vella krijgt de opdracht de codex te vertalen.

Hij wordt gegrepen door een plan: als hij de codex op een dusdanige manier vertaalt dat de inhoud de onderkoning bevalt, is zijn broodje gebakken.

Leonardo Sciascia (1921­1989) was een Italiaans schrijver. Hij was lange tijd actief als onafhankelijk politicus binnen de communistische partij en werd verkozen in het Europees Parlement als lid van de libertaire partij Partito Radicale. Politiek doordesemde zijn werk, of hij zich nu waagde aan satire, aan detectiveromans of historische romans. Als zoon van Sicilië schreef hij vaak over de Siciliaanse levenswijze, waar politieke partijen verknoopt zijn met families en de maffia. Zijn personages, zelfs zijn detectives, leggen het vaak af tegen de macht.

Leonardo Sciascia na jaren weer verkrijgbaar in het Nederlands

Zo begint een oefening op het slappe koord. Terwijl om hem heen de achterdocht én de jaloezie toenemen, verzint Vella zijn eigen versie van het Arabisch om het bedrog beter te verbergen. De protocollen van Egypte is een historische detectiveroman, een politieke fabel, een hilarisch verhaal van gekonkel en achterklap, een verre-van-episch gevecht tussen gevestigde belangen en de krachten van verandering die zich snel zullen laten voelen, in de vorm van de Franse Revolutie.

‘Sciascia’s meest verfijnde literaire prestatie.’

— Sydney Review of Books

‘Een van de geheime juweeltjes van de Siciliaanse literatuur.’

— The Guardian

— De Standaard

glasheldere stijl.’

p 42 / fictie /
‘Spannend en intrigerend zijn Sciascia’s boeken altijd, bovendien zijn ze geschreven in een onopgesmukte,

Leonardo Sciascia

DE PROTOCOLLEN

VAN EGYPTE

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

ORIGINELE TITEL:

IL CONSIGLIO D’EGITTO 22 CM

PAPERBACK 240 BLZ.

OMSLAGONTWERP : BORIS SNAUWAERT

AUTEURSFOTO : GIUSEPPE LEONE

VERTALING: FRANS DENISSEN

EN TOM DE KEYZER

ISBN: 978 90 5240 475 2

ISBN: 978 90 5240 480 6

NUR : 300, 302

PRIJS: € 21,99

PRIJS E-BOEK: € 15.99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

789052

404752

VERTAALDE LITERATUUR

EEN NOODZAKELIJKE

ROMAN VOOR ONZE

TIJD VAN FAKE NEWS

EN TOENEMEND CONSERVATISME

SCHITTERENDE

VERTALING DOOR FRANS

DENISSEN EN TOM DE KEYZER

/ fictie / p 43 Vertaling uit het Italiaans

DORA HELDT HET HUIS AAN HET WATER

Ze zijn al van kinds af aan goede vrienden: Marie, Alexandra, Friederike en Jule. Waar hun levenspad hen ook naartoe had geleid, elke vrijdag voor Pinksteren kwamen ze op uitnodiging van Marie bijeen in het prachtige huis aan het meer, waar ze prachtige zomers hadden doorbrachten. Marie, de gevoelige fotograaf, was de ziel van de vier. Het nieuws van het overlijden van Marie, begin vijftig, komt als een schok voor iedereen. Want sinds hun ruzie tien jaar eerder hebben ze nauwelijks contact met elkaar gehad. Maar zelfs na haar dood heeft Marie een verrassing in petto voor haar vrienden: een uitnodiging voor de notaris. De gedachte elkaar weer te zien, geeft Alexandra, Friederike en Jule een onbehaaglijk gevoel. Waar zijn ze bang voor? En wat maakt dat ze toch weer naar het huis aan het water komen?

Een kloek boek over de leugens die we (onszelf) vertellen, de waarde van vriendschap en het geluk van herinneringen.

Dora Heldt (pseudoniem van Bärbel Schmidt, 1961) is een Duits schrijfster. Verschillende van haar boeken haalden de top van de Duitse bestsellerlijsten. Ze schrijft romans, thrillers en YA­boeken.

Hartverwarmende

Die Zeit omschreef Dora Heldt ooit als ‘het spook van de bestsellerlijsten’: een auteur die onopvallend al jarenlang successen boekt. ‘Haar luchtige romans behoren al vier, vijf, misschien zelfs twintig of dertig jaar tot de best verkochte Duitstalige boeken.’ Hoog tijd om het fenomeen naar Nederland en Vlaanderen te brengen.

Eerste deel van een reeks

p 44 / fictie /
feelgood voor kille winteravonden
‘Heldt vertelt een gevoelig verhaal over vriendschap, verlies en vergeving vanuit de perspectieven van haar heldinnen.’
– Siegerländer Wochen­Anzeiger
‘Gewoon geweldig leesvoer.’
– Land & Forst

Dora Heldt

HET HUIS AAN HET WATER

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

ORIGINELE TITEL:

DREI FRAUEN AM SEE 22 CM

PAPERBACK 460 BLZ.

OMSLAGONTWERP : PETER CARAEL

AUTEURSFOTO : GUNTER GLÜCKLICH

ISBN: 978 90 5240 489 9

ISBN: 978 90 5240 493 6

NUR : 340, 350

PRIJS: € 24,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99 EURO

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023

789052 404899

FEELGOOD

VOORUITEXEMPLAREN

400.000 EXEMPLAREN

VERKOCHT IN HET DUITS

EERSTE BOEK VAN EEN

DRIEDELIGE REEKS

VOOR DE LEZERS VAN

CORINA BOMANN

/ fictie / p 45 Vertaling uit het Duits

LYNE UYTTERHOEVEN

TUSSEN SLIJK EN SATIJN

Lisse I

Doornik, 1538. Hendrick en Anna-Maria du Clercq hebben Lisse opgevoed als hun pleegdochter. Ze kijken uit naar een goede partij voor haar, wanneer Lisse wordt betrapt met Hans, een boerenzoon. In allerijl wordt het meisje naar Brugge gestuurd, waar ze gezelschapsdame wordt van vrouwe Ysabeau, de jonge bruid van de heer Despars uit de lage adel. Zowel Ysabeau als Lisse zitten in een situatie die ze zelf amper controleren en het komt tot pijnlijke spanningen tussen de jonge vrouwen.

Lyne Uytterhoeven is maatschappelijk werker in Brussel. Na het verslinden van de dikste boeken tijdens haar jeugdjaren begon ze op haar zestiende zelf te schrijven. Ze volgde diverse schrijverscursussen en is lid van de Leuvense schrijversgroep Friday Night Writing Party. Sindsdien vloeien de verhalen uit haar pen in grote variaties, van kortverhalen tot romans, van kinderverhalen tot historische fictie. In 2019 debuteerde ze met Nete, een roman voor jongeren waarmee ze laureaat werd van de Kinder­ en Jeugdjury Vlaanderen in 2021. Met het tweeluik Lisse maakt ze de overstap naar fictie voor volwassenen.

Zo nu en dan kruist Lisse het pad van Martijn, een volksjongen die opgroeide in een bordeel, maar een scherp verstand heeft. Hij probeert aanvaard te worden als leerjongen in een gilde, maar botst op maatschappelijke barrières. Studeren zegt hem ook wel wat, maar wat ben je met hersenen en talent als je geen Latijn spreekt?

Lisse en Martijn hebben weinig redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Maar het rijk van Keizer Karel v is in voortdurend oproer. Wetenschap bloeit open, godsdienstperikelen woekeren in het geheim, ontevredenheid over verloren privileges dreigt te exploderen. Alles kan in een oogwenk veranderen, vooral als Lisse zou ontdekken wie haar echte vader is.

Lisse is een monumentaal historisch epos, uitgespreid over twee boekdelen, dat de geschiedenis laat zien door de ogen van mensen zonder macht – meestal vrouwen.

p 46 / fictie /

Lyne Uytterhoeven

TUSSEN SLIJK EN SATIJN LISSE I

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS 22 CM

PAPERBACK

400 BLZ.

COVER : WIL IMMINK

AUTEURSFOTO :

RICHARD FREEDOM AGYEMANG

ISBN: 978 90 5240 433 2

ISBN: 978 90 5240 435 6

NUR : 285, 340

PRIJS: € 24,99

PRIJS E-BOEK: € 17,99

VERSCHIJNT: SEPTEMBER 2023

9 789052 404332

HISTORISCHE ROMAN

VOOR DE LEZERS VAN

SIMONE VAN DER VLUGT

DEEL 1 VERSCHIJNT IN SEPTEMBER, DEEL 2

VOLGT VOORJAAR 2024

BOEK MET LEESLINT

/ fictie / p 47
‘Een historische roman waarin de 16de eeuw in onze gewesten werkelijk tot leven komt, accuraat en zonder anachronismen.’
– Jan Dumolyn, historicus

KIND & JE UGD

MARC DE BEL EN JAN BOSSCHAERT STOVERIJ MET FRIETEN 4.

DE ZWEETVOETPRALINES VAN

PROFESSOR OTOMOTO

Mona heeft last van nachtmerries sinds zij en haar ouders zijn aangereden op de autosnelweg. De pilletjes van de dokter helpen geen zier. Dus gaat ze ten rade bij haar vriend, professor Otomoto. Die geeft haar een doosje van zijn zelfgemaakte pralinepillen. Maar dan blijken die zweetvoetpralines vreemde, magische nevenwerkingen te hebben. Mona krijgt vreemde dromen, met nog vreemdere gevolgen in de realiteit. Het wordt voor Mona en haar vriend Titus een paasvakantie om nooit te vergeten.

De zweetvoetpralines van professor Otomoto is het vierde deel in de reeks (S)toverij met frieten en zit, net als de vorige delen, boordevol spanning, magie en vlinderromantiek.

Marc de Bel is de bekendste jeugdschrijver van Vlaanderen. Zijn debuut Het ei van oom Trotter (1986) was een overdonderend succes. Sindsdien rijgt de rebelse auteur het ene succes aan het andere. Het hele jaar reist hij van school naar school. Met zijn heerlijke optredens krijgt hij hele generaties aan het lezen.

* VAN (S)TOVERIJ MET FRIETEN 1 GINGEN MEER

DAN 8000 EXEMPLAREN OVER DE TOONBANK

* PRESENTATIE OP BOEKTOPIA

STOVERIJ MET FRIETEN 4.

DE ZWEETVOETPRALINES

VAN PROFESSOR OTOMOTO

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +10

14 X 21,5 CM.

HARDCOVER MET ILLUSTRATIES

224 BLZ.

OMSLAGONTWERP : DEAR DESIGN

ISBN: 978 90 5240 437 0

NUR : 283, 280

PRIJS: € 19,99

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023

9 789052 404370

Marc de Bel en Jan Bosschaert
JEUGD
p 50 / kind & jeugd /

MARC DE BEL EN JAN BOSSCHAERT BLINKER EN DE BENDE VAN BORK

Pech voor de familie Van Steen. Hun auto is gestolen en paps vindt maar geen werk. Centen om een nieuwe wagen te kopen of om op vakantie te gaan zijn er dus niet. Tot overmaat van ramp gaan Jonas, Mats en Nelle wel op reis. Slechter kan de vakantie voor Blinker niet beginnen, want een vakantie zonder Nelle is geen vakantie. Immers, everybody needs somebody to love.

In dit derde Blinkerboek zijn Blinker en Nelle weer een jaartje ouder. Rijper ook. De vlinderkriebels in hun buik fladderen als nooit tevoren! Bovendien blijkt het avontuur ook nu weer in een klein hoekje op de loer te liggen.

Jan Bosschaert (1957) is illustrator en striptekenaar. Van bij het begin van Marc de Bels carrière is hij als illustrator bij diens boeken betrokken geweest. Dit jaar werkt hij mee aan twee titels: de nieuwe (S)toverij met frieten en Blinker en de bende van Bork, waarvoor hij nagelnieuwe illustraties maakte.

* NIEUWE ILLUSTRATIES VAN JAN BOSSCHAERT

* HERZIENE VERSIE VAN EEN BEL-KLASSIEKER

UIT 2002

Met nieuwe illustraties van

Jan Bosschaert

BLINKER EN DE BENDE VAN BORK

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +13

14 X 22 CM.

GEÏLLUSTREERDE PAPERBACK

168 BLZ.

OMSLAGONTWERP : DEAR DESIGN

ISBN: 978 90 5240 442 4

NUR : 284, 280

PRIJS: € 17,99

VERSCHIJNT: JULI 2023

9 789052 404424

Marc de Bel en Jan Bosschaert
JEUGD / kind & jeugd / p 51

MARC DE BEL, MIE BUUR EN ANN - SOPHIE D’HOLLANDER LEKKER LEREN LEZEN MET SMOEF

In het eerste verhaal uit deze reeks van vijf is Smoef nog een puppy. Ze wordt met enthousiasme verwelkomd door Mie en haar broertje Sep en zusje Nel, en met argwaan bejegend door de kat Lola. Haar aankomst in het gezin Buurman wordt verteld in korte, eenvoudige zinnetjes, geschikt voor eerste lezers.

Mie Buur is al ruim vijftig jaar niet alleen de Muze en Duivelindoet­al van Marc (de Bel), maar ook zijn klank­ en met passie en liefde bespeelde toetsenbord voor zijn fantasierijke, knotsgekke, vaak als een bol spaghetti in elkaar verstrengelde hersenspin­

In het tweede verhaal, waarin Smoef ziek wordt, is de woordenschat rijker, terwijl de zinnen langer en complexer worden in het derde verhaal, over Smoefs ontmoeting met een nestje kittens. En zo groeit het hondje Smoef samen met de lezer: aan het begin van het schooljaar leert de eerste lezer Smoef kennen en tegen het einde van het jaar ben je in staat om ook het vijfde en laatste avontuur van Smoef te lezen.

Lekker leren lezen met Smoef is een samenwerking tussen Marc de Bel en Mie Buur. De Bel zet hier zijn vakkennis als leerkracht in om een reeks verhalen te schrijven die zowel verrukkelijk onderhoudend zijn als educatief correct. De warme en uiterst kindvriendelijke tekeningen van AnnSophie D’hollander nodigen de lezers uit om door te zetten en ook het volgende verhaal te beginnen.

* 5 VERHALEN VAN OPLOPENDE AVI-NIVEAUS

* OVER DE LOOP VAN EEN JAAR KAN EEN

BEGINNENDE LEZER ALLE AVONTUREN

VAN HET HONDJE SMOEF LEZEN

p 52 / kind & jeugd /

Voor eerste lezertjes

Leer lezen en tellen met Marc de Bel

EERDER AANGEBODEN

In augustus 2023 verschijnt Van 1 konijn tot 1 dozijn, een zoeken telboek met versjes voor (grote) kleuters. Ook deze samenwerking tussen Mie Buur en Marc de Bel combineert het vrolijke met het educatieve. Voor de illustraties haalden we een nieuw talent

binnen: Jarne Daem. Daem studeerde Illustratie aan Sint-Lucas (Antwerpen). Van 1 konijn tot 1 dozijn wordt zijn debuut als illustrator van kinderboeken.

Marc de Bel, Mie Buur en Ann-Sophie D’Hollander

LEKKER LEREN LEZEN MET SMOEF

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +6

21 x 21 CM

HARDCOVER MET ILLUSTRATIES 120 BLZ.

ONTWERPOMSLAG:

ISABELLE GEERAERTS

ISBN: 978 90 5240 436 3

NUR : 191, 270

PRIJS: € 19,99

VERSCHIJNT: AUGUSTUS 2023

9 789052 404363

KIND

Marc de Bel, Mie Buur en Jarne Daem

VAN 1 KONIJN TOT 1 DOZIJN

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +2

21 x 21 CM

HARDCOVER MET ILLUSTRATIES 80 BLZ.

OMSLAGONTWERP : DEAR DESIGN

ISBN: 978 90 8924 592 2

NUR : 190, 275, 200

PRIJS: € 19,99

VERSCHIJNT: AUGUSTUS 2023

9 789089 245922

KIND

/ kind & jeugd / p 53

MARC DE BEL EN KOEN DE COCK SPLINTER EN HET SPIEREWIETKASTEEL

Splinter, een jonge, pientere kerel woont samen met zijn oma in een schamele hut in het Nevelbos. Ze hebben het er erg naar hun zin, tot oma op een ochtend niet wakker wordt en vredig in haar slaap is overleden. Splinter begraaft haar, zoals ze had gewenst, onder de oude appelboom en trekt de wijde wereld in, op zoek naar het avontuur.

Op zijn tocht ontmoet hij eerlijke en goede mensen, zoals Trampaulina, de waarzegster, die hem goede raad geeft en Smee, de dorpssmid, die een groot zwaard voor hem maakt.

Koen De Cock was al als kleine jongen verslaafd aan musea, waar hij viel voor het werk van Dürer en Matthias Grünewald, voor Chinese landschappen en Japanse houtsneden, voor meesters uit de renaissance en de barok. Dürer en barok werken door in zijn werk, dat de toeschouwer doet duizelen met ontelbare details. Mens en dier zijn realistisch en toch baadt alles in een sfeer van middeleeuwen en mystiek. Eerder verscheen van Koen De Cock de tentoonstellingscatalogus Shepherds (Roberto Polo Gallery). Splinter en het Spierewietkasteel is zijn eerste samenwerking met Marc de Bel.

Gelukkig maar, want ook schurken, rovers en zelfs griezels en monsters kruisen zijn pad.

Marc de Bel goes fantasy in een verhaal met prinsessen en monsters, liefde en verleiding, ernst en humor. Splinter en het Spierewietkasteel is een fantastisch (geestig) verhaal voor jong en oud.

Een nieuwe held met een groot zwaard en een nog groter hart:

Splinter

p 54 / kind & jeugd /

Marc de Bel en Koen De Cock

SPLINTER EN HET SPIEREWIETKASTEEL

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +9

21 × 29,7 CM

HARDCOVER MET ILLUSTRATIES

140 BLZ.

OMSLAGONTWERP : ISABELLE GEERAERTS

ISBN: 978 90 8924 428 4

NUR : 283, 280, 200

PRIJS: € 19,99

VERSCHIJNT: OKTOBER 2023

9 789089 244284

JEUGD

Voorlezen

vanaf 5 jaar, zelf lezen

vanaf 8 à 9 jaar

* UITBUNDIGE PRESENTATIE

OP BOEKTOPIA

* UITGEBREIDE SOCIAL MEDIA CAMPAGNE

* AUTEURSLEZINGEN

* BACKCARD

/ kind & jeugd / p 55

ANDY FIERENS, REINE HUPIN DIETER VAN DER OUGSTRAETE OVERLAST IN VILLA FLABBERGAST

Andy Fierens verwierf bekendheid als dichter maar ontpopte zich tot artistieke allesdoener. Hij schreef een roman, hoorspelen en oratoria. Recent legde hij zich toe op projecten voor kinderen.

Reine Hupin runde jarenlang haar eigen restaurant, had vervolgens een bakkerij en koos nadien voor een carrière in het onderwijs.

Dieter Van der Ougstraete is illustrator, stripmaker en docent aan de academie van Kortrijk. Hij publiceerde de graphic novels Snow, Fantomia en Dino

Als een ver familielid voor langere tijd op reis gaat, krijgt Robin van haar ouders de taak om op zijn huisdieren te letten en zijn planten water te geven. Maar wat een simpele taak lijkt, loopt al snel uit de hand, want Villa Flabbergast is geen gewoon huis. Het huis blijkt een aantal bijzondere gasten te hebben. De toiletten worden bewoond door buitenaardse wezens: weeceeliens. In de kelder dwaalt een vampier zonder tanden. Matt de sprekende mat blijkt een zeurpiet van jewelste.

Paniek breekt uit als een aardbeving alle kamers van de villa door elkaar schudt. Een orkaan vraagt Robin om hulp als hij door astma geen daken meer kan wegblazen. Wat moet ze doen als een overijverige stofzuiger alle meubels inslikt? En wie zijn toch die vervelende kabouters die een wereldstad op de kont van huurder Jef bouwen?

p 56 / kind & jeugd /
‘In zijn nieuwe dichtbundel slaagt Andy Fierens erin om speelsheid en diepgang met elkaar te verbinden.’
– John Vervoort in Het Nieuwsblad over De trompetten van Toetanchamon

Eerste deel van een nieuwe reeks

Andy Fierens, Reine Hupin en Dieter Van der Ougstraete

OVERLAST IN VILLA FLABBERGAST

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +10

14,7 × 21 CM

GEÏLLUSTREERDE HARDCOVER

180 BLZ.

OMSLAGONTWERP : DEAR DESIGN

AUTEURSFOTO’S: CIS VAN KETS

EN DIETER VAN DER OUGSTRAETE

ISBN: 978 90 5240 443 1

NUR : 283, 280, 200

PRIJS: € 19,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 404431

JEUGD

Podiumdichter Andy Fierens debuteert als schrijver voor kinderen

* VOOR WIE HOUDT VAN DE WILDE VERBEELDING IN DE BOEKEN OVER DE WAANZINNIGE BOOMHUT

* AUTEURSLEZINGEN

* SOCIALE MEDIA CAMPAGNE

/ kind & jeugd / p 57

BETTIE ELIAS JONGEN ZONDER NAAM

Samuel wordt midden in de nacht in Antwerpen met zijn familie opgepakt door de Duitse SS. Samen komen ze terecht in de Mechelse Dossinkazerne, een doorgangskamp waar duizenden Joden opgesloten zitten. In afwachting van hun deportatie per trein naar een van de concentratiekampen, ondergaan ze de wreedheden en vernederingen van de SS’ers.

Bettie Elias is een gevierd en meermaals bekroond jeugdauteur. Jongen zonder naam verscheen voor het eerst in 2015 en blijft een belangrijk werk in de herinneringscultuur rond de holocaust in Vlaanderen en Nederland.

Tegelijkertijd plannen drie jongeren in Brussel de sabotage van een van deze transporten. Een onmogelijk idee, waar zelfs verzetslieden niet in geloven. Hun verhaal en dat van Samuel zullen elkaar op een onwaarschijnlijke manier kruisen.

Jongen zonder naam is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Een meeslepend boek voor alle kinderen vanaf 12 jaar dat laat zien waartoe zowel het slechte als het goede in de mens kan leiden. Jongen zonder naam verscheen oorspronkelijk bij Davidsfonds/Infodok.

p 58 / kind & jeugd /
‘De kracht van Elias ligt in de korte, krachtige zinnen waarmee ze dit schrijnende verhaal vertelt. De nadruk ligt op de beschrijving van gebeurtenissen, maar er is ook ruimte voor overdenkingen van Samuel en voor zijn innerlijke groei in korte tijd.’
– MappaLibri

JONGEN ZONDER NAAM

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +12 22 CM

PAPERBACK 144 BLZ.

OMSLAGONTWERP : BRUGGN DESIGN

AUTEURSFOTO : PETER MOCKERS

ISBN: 978 90 5240 445 5

ISBN: 978 90 5240 453 0

NUR : 284, 200, 280

PRIJS: € 19,99

PRIJS E-BOEK: € 14,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

789052 404455

JEUGD

70 jaar na de aanval op het Twintigste Treinkonvooi

/ kind & jeugd / p 59

TWIGGY BOSSUYT NIKO & NICO

Storm-stilte in de auto.

Ik zie onze woontoren in de verte. We zijn bijna thuis. Oef-stilte.

Papa parkeert de auto in een rechthoek. Mama neemt broertje in haar armen en draagt hem naar de inkomhal. Muis-stilte.

Ik trek het platte bolletje van onder de bank en verstop het onder mijn jas. Het prikt in mijn buik.

Pijn-stilte.

We staan in onze kleine lift. Prop-stilte.

Twiggy Bossuyt schrijft jeugdromans en kinderboeken.

In mijn slaapkamer neem ik mijn woordendoos uit de kast, kieper de potloden eruit, maak een matrasje van mijn volgekriebelde blaadjes en leg het diertje erop. Ik trek mijn pyjama aan en kruip onder de deken. Alarm-alert-stilte.

Ik kijk met mijn oren. Mama stopt broertje in zijn bed, duwt zijn knuffel in zijn armen en de fopspeen in zijn mond. Hij draait zich op zijn zij en sluit meteen zijn ogen. Smikkel-stilte.

Papa sluit de flat af, loopt naar de keuken en drinkt een glas water.

Slok-stilte.

Mama poetst haar tanden. Druppel-stilte.

Papa loopt de trap op.

Donder-stilte.

Mama verlaat de badkamer. Snuif-stilte. Bots-stilte.

Nieuw werk van Bronzen Griffel-winnaar

Grijp-stilte. Barst-stilte.

p 60 / kind & jeugd /

Op een ijskoude nacht vindt Niko een gewond egeltje. Ze verzorgt het diertje en vertelt het al haar geheimen. Dat mama en papa vaak ruzie maken. Dat ze er niet van houdt dat ze haar Nieksje noemen. Dat de koelkast vaak leeg is. Nico kan goed luisteren. Maar het egeltje is niet de enige. Niko is altijd welkom bij de buren met hun kleurrijke tapijten. Pavel, een nieuw klasgenootje, laat haar proeven van de lekkerste taarten. En de vreemde, vriendelijke Singernaaimachinemeneer doet de letters dansen.

Twiggy Bossuyt

NIKO & NICO

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +10

13,5 x 20 CM

HARDCOVER

128 BLZ.

COVER : CARLL CNEUT

EN HERMAN HOUBRECHTS

ISBN: 978 90 5240 454 7

NUR : 283, 200, 280

PRIJS: € 17,99

VERSCHIJNT: AUGUSTUS 2023

9 789052 404547

KIND & JEUGD

* HET VORIGE JEUGDBOEK

VAN TWIGGY BOSSUYT (DAG,) WERD IN 2022

BEKROOND MET EEN

BRONZEN GRIFFEL

/ kind & jeugd / p 61
In een vormgeving die meer dan knipoogt naar
Paul van Ostaijen

KIM VERHAEGHE GIRAFFES DON’T SINK, AND APPROX.

137 OTHER FANTASTIC INSIGHTS FROM SCIENCE

Twijfel je of je dit boek wil kopen? Drink dan een groot glas water, en wacht tot je dringend moet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat je met een volle blaas meer kans hebt om de beste keuze te maken. Eos-redacteur Kim Verhaeghe bundelt in dit boek enkele ‘aparte inzichten’ van de wetenschap.

Kim Verhaeghe is een journalist (Eos) die de wetenschap bekijkt met verwondering. Hij schrijft het liefst over fantastisch onderzoek dat even ernstig als frivool is. Wetenschap die je eerst doet glimlachen en dan doet nadenken.

Zo ontdekten wetenschappers dat mannen die te horen krijgen dat ze een kleine piemel hebben, plots een hogere drang voelen om een dure wagen te kopen. Dat het drijfvermogen van je drollen mogelijk iets zegt over je gezondheid en dat geeuwen wel aanstekelijk is voor ons, maar niet voor schildpadden.

Giraffes don’t sink past in de non-fictietraditie van Houtekiet en reikt de hand naar jongere lezers. De even inzichtrijke als hilarische teksten van Kim Verhaeghe zijn ideaal voor ya -lezers, terwijl vormgeving en taal hen een eind tegemoet komen. De cover is overigens ontworpen door de ai -tool Dall-E.

Grappige wetenschappelijke

YA-lectuur in het Engels

p 62 / kind & jeugd /

GIRAFFES DON’T SINK, AND APPROX. 137 OTHER FANTASTIC INSIGHTS FROM SCIENCE

VERSCHIJNT IN HET ENGELS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +15 14 x 22 CM

PAPERBACK 244 BLZ.

OMSLAGONTWERP : BRUGGN DESIGN

AUTEURSFOTO : CHARLOTTE VANSIELEGHEM

VERTALING: UITGEVERIJ HOUTEKIET EN KIM VERHAEGHE

ISBN: 978 90 5240 510 0

E-ISBN: 978 90 5240 516 2

NUR : 259, 200, 240

PRIJS: € 19,99

PRIJS E-BOEK: € 14,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 405100

NON - FICTIE VOOR YA

* PRESENTATOR

VAN DE POPULAIRE

EOS-PODCAST

‘VRAAG HET AAN’

* RUIME AANDACHT IN GESPECIALISEERDE

PERS

/ kind & jeugd / p 63
Engelstalige YA

Jo Claes publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. Zijn schrijversloopbaan begon met De Stenen Toren, dat werd bekroond met de Debuutprijs. In 2008 verscheen De zaak Torfs, zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg. Van de delen uit deze reeks werden meer dan 185.000 exemplaren verkocht. In 2016 werd Claes door boekhandelaar Luc Vander Velpen (De kleine Johannes, Leuven) uitgedaagd om ook eens iets voor jongeren te schrijven. Dit leidde tot de reeks Niet voor mietjes, intussen een gevestigde waarde.

Zevende deel in de reeks jeugdboeken van bestsellerauteur

‘Een echte aanrader voor wie houdt van spanning’

‘Ik heb al heel de reeks gelezen en dit vind ik het beste boek tot nu toe’

— Niet voor mietjes­

ambassadeurs Lukas Strijbos en Julia Derveaux over Ontmaskerd!

NIET VOOR MIETJES 7

HET MONSTER MET DE GROENE OGEN

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +13 14 x 22 CM

PAPERBACK

224 BLZ.

OMSLAGONTWERP : BURO BLIKGOED

AUTEURSFOTO : USCHI CLAES

ISBN: 978 90 5240 465 3

E-ISBN: 978 90 5240 473 8

NUR : 284, 200, 280

PRIJS: € 19,99

PRIJS E-BOEK: € 10,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 404653

JO CLAES NIET VOOR MIETJES 7.

HET MONSTER MET

DE GROENE OGEN

In de klas van Matthias en zijn vrienden Dante en Rani komen vanaf maart twee nieuwe leerlingen de lessen volgen. Het zijn Vasyl en Elena die met hun moeder uit Oekraïne gevlucht zijn vanwege de oorlog met Rusland.

De leerlingen van klas 204 krijgen de opdracht om Vasyl en Elena zo veel mogelijk te helpen zodat ze zich snel op school zullen thuis voelen.

In het begin doet iedereen zijn best om de twee met raad en daad bij te staan, maar geleidelijk aan moeten goede bedoelingen wijken voor eigenbelang en jaloezie.

Tot er op een dag iets verschrikkelijks met Vasyl gebeurt.

* BOEKPRESENTATIE

* SOCIALE-

MEDIACAMPAGNE

* AUTEURSLEZINGEN

* WEDSTRIJD VOOR

SCHOLEN

JEUGD / kind & jeugd / p 65

ANNA SALVIA EN CRISTINA TORRÓN DE MENSTRUATIESITUATIE

Wat is menstruatie? Hoe transformeert de menstruatiecyclus jou? Doet menstrueren pijn? Welke opties heb je om te voorkomen dat je zelf vlekken maakt? Komt de eerste keer plotseling?

Anna Salvia is psycholoog, gespecialiseerd in seksuele gezondheid en seksuele opvoeding. Ze schreef succesvolle non­fictieboeken voor volwassenen, zoals El baile de la vida en las mujeres

Cristina Torrón is moeder, illustratrice en multimediaproducente. Ze tekende de comic Mammasutra en zette het seksuele voorlichtingsproject Menstruita op, waarvan De menstruatiesituatie deel uitmaakt. In dezelfde reeks verschenen ook nog Je lichaam is cool (als je het leert te ontdekken) en Sperma is cool (maar je moet weten hoe het werkt).

Alles wat je altijd al wilde weten over menstruatie (en nooit durfde te vragen) op een directe en leuke manier uitgelegd om deze veranderingen met vertrouwen en welzijn te ervaren. Omdat vrouw worden cool is, maar je moet weten hoe het werkt.

De menstruatiesituatie staat kinderen toe om te ontdekken dat er een variëteit aan lichamen is, en hoe je eigen lichaam te aanvaarden. Het boekje breekt taboes, maar doet dit op zo’n lichtvoetige, vrolijke manier dat het amper opvalt.

Lezersreacties uit Spanje:

“Onmisbaar voor pre-adolescenten, adolescenten, dochters, moeders en ja, zelfs vaders. Een boek voor elke vrouw die voldoende open van geest is om te bedenken dat ze misschien iets gemist heeft.”

“Gemaakt met veel liefde. Lectuur van dit boek geeft je echt innerlijke rust. Het lijkt me ook heel goedkoop voor wat het allemaal te bieden heeft.”

p 66 / kind & jeugd /
meer 70.000dan verkochtex.

Anna Salvia en Cristina Torrón

DE MENSTRUATIE SITUATIE VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

LEEFTIJDSCATEGORIE: +10

ORIGINELE TITEL:

LA REGLA MOLA. SI SABES CÓMO FUNCIONA

16 × 19,5 CM

GEÏLLUSTREERDE PAPERBACK

160 BLZ.

COVER : CRISTINA TORRÓN

VERTALING:

UITGEVERIJ HOUTEKIET

ISBN: 978 90 5240 519 3

NUR : 226, 200, 210

PRIJS: € 19,99

VERSCHIJNT: NOVEMBER 2023

9 789052 405193

KIND & JEUGD

Een

* INHOUDELIJK IJZERSTERK

* MEER DAN 70.000 EXEMPLAREN VERKOCHT WERELDWIJD

* VERTAALD IN HET FRANS, POOLS, CHINEES EN HET OEKRAÏENS

/ kind & jeugd / p 67
Vertaald uit het Spaans
body-positieve benadering van menstrueren, voor kinderen vanaf 10 jaar

TOT SLOT

JULIEN WEVERBERGH / LEO DE HAES

BOK EN ANDERE GEDACHTE SPRONGEN

Hommage aan de oprichter van Houtekiet, door diens opvolger

Op 3 april overleed Julien Weverbergh, oprichter van Uitgeverij Houtekiet. Al was hij van opleiding leerkracht, Julien had het boekenvak in het bloed. Hij werkte als criticus, schrijver en ten slotte als uitgever. Zijn kritieken vonden weerklank tot in Nederland, waar hij niemand minder dan Willem Frederik Hermans de gordijnen in joeg en bekend kwam te staan als ‘het Belgisch bijtertje’. Nog legendarischer waren zijn samenwerkingen/conflicten/ verzoeningen met Angèle Manteau en Jeroen Brouwers, het trio dat samen het Vlaamse boekenvak in de tweede helft van de 20ste eeuw personifieerde.

Julien was iemand die de confrontatie niet schuwde en had op zijn hoogtepunt de flair om een eigen smaak te combineren met een pragmatische bedrijfsvoering. Aan het derde deel van zijn memoires, dat ook de beginjaren van Houtekiet had moeten behandelen, is hij helaas nooit toegekomen. Dat betekent dat we, samen met Julien, een stukje van onze geschiedenis hebben verloren – maar als bron van inspiratie zullen we hem niet gauw vergeten.

Klassieke teksten uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis, eindelijk weer beschikbaar

En om dat vergeten nog even verder voor ons uit te schuiven, brengen we als laatste boek van het jaar een selectie uit Juliens eigen werk. Uit het legendarische Bok en de experimentele roman Puin, al lang onvindbaar, uit fictie en non-fictie. Een overzicht van het creatieve werk van Houtekiets oprichter, samengesteld door diens opvolger, uitgever Leo de Haes.

p 70 / non­fictie /

Julien Weverbergh

BOK EN ANDERE GEDACHTE SPRONGEN

VERSCHIJNT IN HET NEDERLANDS

13,5 x 21 CM

PAPERBACK 224 BLZ.

OMSLAGONTWERP : ISABELLE GEERAERTS

AUTEURSFOTO : STAN KENIS, COLLECTIE STAD ANTWERPENLETTERENHUIS

ISBN: 978 90 5240 474 5

NUR : 622, 320

PRIJS: € 21,99

VERSCHIJNT: DECEMBER 2023

9 789052 404745

LITERAIRE NON - FICTIE

* CADEAUBOEK

* VOORPUBLICATIE

* POS-MATERIAAL

/ non­fictie / p 71
waardig afscheid van schrijver-uitgever
Een
Julien Weverbergh

HOUTEKIET STERK IN AUDIOBOEKEN

Dodenspel

Christian De Coninck

De Mallorca-erfenis

Christian De Coninck

De Daikonkweker

Christian De Coninck

De doden moeten hun getal hebben

Jo Claes

Stoverij met frieten 2. De Geest van het Nevelbos

Marc de Bel

BESCHIKBAAR OP ALLE

LUISTERPLATFORMEN

Blinker. De bezemstaf

van de Belleheks

Marc de Bel

UITGEVERIJ HOUTEKIET

maakt deel uit van Veen Bosch & Keuning

Uitgeversgroep ( VBK )

Uitgeefdirecteur

Vé Bobelyn

+32 (0)495 58 97 68 vbobelyn@vbku.be

Uitgever

Mark Cloostermans

+32 (0)499 06 01 49 mcloostermans@vbku.be

Acquirerend redacteur

Maksim Marissen

+32 (0)476 84 32 68 mmarissen@vbku.be

Productie & marketing

Kimberly Maes

+32 (0)499 92 77 12 kmaes@vbku.be

Group accountmanager

Kim Hellemans

+32 (0)494 52 35 60 khellemans@vbku.be

Verkoop binnendienst

+32 (0)3 355 28 36 en +32 (0)3 355 28 42 verkoop@vbku.be

NEDERLAND

Communicatiemanager

Maartje de Jong

+31 (0)20 524 54 26 mdejong@amboanthos.nl

Accountmanager

Lisa van der Werf

+31 (0)6 158 22 950 lvanderwerf@amboanthos.nl

VBK België

Schaliënstraat 1 bus 11

2000 Antwerpen

www.houtekiet.be | info@houtekiet.be  www.facebook.com/uitgeverijhoutekiet

www.instagram.com/uitgeverijhoutekiet

De prijzen en verschijningsdata in deze brochure zijn onder voorbehoud. Alle wijzigingen voorbehouden

Coverillustratie © Dall-E

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.