Västerås Sinfonietta | konsertserier 2023-2024

Page 1

Västerås Sinfonietta

KONSERTERTSERIER | 2023-2024
Säsongsprogram_23-24.indd 1 2023-05-05 09:59

Programmet är producerat av Västmanlandsmusiken. Programtexter: Stellan Moberg. Grafisk form: Elizabeth W Genberg. Omslagsbild: Urban Grip. Foto: Jonas Bilberg.

Säsongsprogram_23-24.indd 2 2023-05-05 09:59

Välkommen till en ny konsertsäsong!

Jag vill börja med att tacka för säsongen som varit, tack till alla musiker i orkestern och tack till alla i publiken. Vi har sagt det förr och säger det igen – vi har världens bästa publik! Och det är inte bara vi i Västerås Sinfonietta som säger det, utan även alla gästsolister och dirigenter som kommer till oss och vårt vackra Västerås Konserthus.

I din hand håller du nu ett häfte där du framförallt kan läsa om konserterna i abonnemangsserierna; Torsdagsserien och Lördagsserien. Orkesterns alla andra konserter som sker under säsongen finns att läsa om bl a i Västerås Konserthus programtidning, våra sociala kanaler och på hemsidan.

Nytt för säsongen är bland annat att Lördagsseriens konserter kortas ner till en timme, utan paus. Efter mångas önskemål kommer de konserterna att bestå av ”klassiska pärlor” med få moderna inslag. Som vanligt möter vi författaren och radiorösten Dan Linder i ”Grundkurs med Dan” innan lördagskonserterna. Har du inte lyssnat på Dan förut rekommenderar jag dig att göra det. Grundkurs med Dan är en föreställningsserie i formen av underhållande folkbildning med olika musikaliska teman utifrån Västerås Sinfoniettas lördagskonserter och ingår som bonus i konsertbiljetten. Dessutom erbjuder vi lite extra guldkant vid lördagskonserterna om man så vill. Vi kallar det Lyxig Lördag där man kan man plussa på med lunch, bubbel och dryckes/matprovning. Läs mer om Lyxig Lördag på sid 32. Utöver orkesterns abonnemangsserier kan du, från och med i höst, sätta ihop en egen serie som vi kallar Flexabonnemang. I det kan du plocka fem russin ur en kaka av olika genrer; alltså välja ut fem konserter eller föreställningar bland dansföreställningar, kammarmusik, familjekonserter och Sinfoniettans konserter i Torsdags- och Lördagsserierna. Vill du plocka fem russin ur enbart orkesterns konserter kan du självklart göra det. Det blir spännande att se och höra vad du tycker om den formen av abonnemang.

”Jag ser fram emot att fortsätta töja på gränserna med denna fantastiska ensemble, att nå ut till en ny publik, underhålla och utmana våra lojala besökare.” /Simon Crawford-Phillips

Jag har tidigare berättat att vi förlänger kontraktet med Simon Crawford-Phillips som chefsdirigent och konstnärlig rådgivare. Han anslöt till Västerås Sinfonietta 2017 och påbörjar nu sin tredje period i rollen, med engagemang fram till våren 2026. Han är en unik och fantastisk kombination av dirigent, pianist och konstnärlig idéspruta och vi är så glada att få ha honom hos oss.

Dessutom – med start hösten 2023 och tre år framåt kommer Västerås Sinfonietta att använda sig av så kallade artistiska partners. Det är ett för svenska orkestrar unikt arbetssätt. Fenomenet finns etablerat hos utländska orkestrar under benämningen Artistic Partners, där konstnärer inom musikområdet skapar en längre relation med orkestrar och återkommer i flertalet samarbeten. Med tre års inplanerade framträdanden ger det oss mer framförhållning och ett sätt för orkestern att utvecklas och att knyta personer till verksamheten som blir en slags ambassadörer för Västerås Sinfonietta. På nästa sida kan du läsa om vilka våra fyra fantastiska artistiska partners är.

Vi ses i vimlet!

Rikard Gateau, konstnärlig chef, Västmanlandsmusiken

Foto: Linda Eliasson
3 Säsongsprogram_23-24.indd 3 2023-05-05 09:59
Foto: Jonas Bilberg.

Y Västerås Sinfonietta

MAGNUS LINDGREN JESSICA COTTIS BENJAMIN STAERN

LORENZA BORRANI Foto: Per Groth. Säsongsprogram_23-24.indd 4 2023-05-05 09:59

Artistiska partners

Västerås Sinfonietta påbörjar under hösten 2023 ett, för

svenska orkestrar, unikt arbetssätt där fyra musikaliska konstnärer knyts till verksamheten i tre år framöver.

Fenomenet finns etablerat hos utländska orkestrar under benämningen Artistic Partners, där konstnärer inom musikområdet skapar en längre relation med orkestrar och återkommer i flertalet samarbeten.

5
Säsongsprogram_23-24.indd 5 2023-05-05 09:59

Magnus Lindgren, jazzmusiker och arrangör:

– Att få vara artistisk partner med Västerås Sinfonietta är en stor ära och något jag verkligen ser fram emot. Både för mig personligen vad jag kan lära, och jag hoppas också kunna tillföra saker som är utmanande och inspirerande för orkestern. En jazzmusiker måste förstå till exempel hur mycket en klassik musiker har övat på att spela ett perfekt mezzopiano med crescendo på en halv takt till ett piano. Jag upplever Sinfoniettan väldigt “open minded” och lyhörd.

Jessica Cottis, dirigent:

– I tidigare samarbeten med den här orkestern har jag alltid känt en speciell musikalisk anknytning och intellektuell samhörighet. Det är väldigt inspirerande att skapa musik med dessa briljanta och öppensinnade musiker som tillför så mycket värme och vision till sin konst. Jag är väldigt stolt över att få vara en del av denna underbara grupp av människor.

Lorenza Borrani, ledare/musiker:

– Redan under vårt första projekt med Haydn och Maderna fanns hos alla musiker i Västerås Sinfonietta en vilja att hela tiden skapa något speciellt. Det är i den här sortens kreativa miljö, med sin atmosfär och engagemang som jag älskar att vara. Jag ser fram emot våra nästa projekt tillsammans!

Benjamin Staern, tonsättare:

– Att jobba med en helt ny orkester är som att gå på en blinddejt. Man har ingen aning om hur det ska gå, men Västerås Sinfonietta och jag fann varandra direkt. Vi hade det otroligt roligt när orkestern i höstas framförde mina ”Sånger om bländvit kärlek”. Det gläder mig att få höra dem spela flera av mina verk och inte minst att få skriva helt nya verk till denna underbara ensemble. Vad det blir får vi se. Det ska också bli spännande att få lära känna de andra musikerna i detta projekt.

6 Foto: Per Groth
”Under åren när jag har bokat gästartister dyker det ibland upp
sådana som vi gillar lite extra, som fastnar. Fördelen med artistiska partners
är att det blir något mer än bara konsert för konsert.”
Säsongsprogram_23-24.indd 6 2023-05-05 09:59
Rikard Gateau, konstnärlig chef på Västmanlandsmusiken.
Jessica Cottis Magnus Lindgren Benjamin Staern
Säsongsprogram_23-24.indd 7 2023-05-05 09:59
Lorenza Borrani
Säsongsprogram_23-24.indd 8 2023-05-05 09:59
Foto: Jonas Bilberg.

Västerås Sinfonietta

Västerås Sinfonietta är en av Sveriges äldsta orkestrar med anor från 1883 och har sin hemvist i Västerås Konserthus. Förutom konserter i det egna konserthuset framträder orkestern runt om i Västmanland och Mälardalen. Turnéer, inspelningar, samt framträdanden i radio hör också till orkesterns vardag. Västerås Sinfonietta bjuder på variation, tradition och innovation. Det betyder att publiken får möta de klassiska mästarna liksom dagens nya stjärnor. På hemmascenen i Västerås Konserthus spelar den 33 musiker starka orkestern för sin publik i bland annat i två abonnemangsserier, julkonserter, crossoverkonserter samt ett utbud för barn och unga. Simon Crawford-Phillips är orkesterns chefsdirigent och konstnärlige rådgivare sedan 2017. Han är även pianosolist och kammarmusiker. Tillsammans med orkestern skapar han som dirigent och pianist program som belyser musiken på nya och oväntade sätt.

Västerås Sinfonietta vann Grammis 2017 i kategorin ”Årets klassiska” för albumet Mats Larsson Gothe: Symphony N0. 2. Orkestern har uppmärksammats för flera album och var även nominerade till Grammis 2016 och 2019. Orkesterns Cd-skivor finns att köpa i Västerås Konserthus biljettkassa eller att beställa på vasteraskonserthus.se

De två vänföreningarna; Västerås Musiksällskap och Konserthusets Vänner stöttar orkestern med bl a ekonomiska bidrag ur den gemensamma artistfonden samt stipendier. De arrangerar även konsertresor och andra specialarrangemang. Läs om vänföreningarna och hur du blir medlem på vasteraskonserthus.se

VÄSTERÅS SINFONIETTA RIKTAR ETT STORT TACK TILL FINANSIÄRER, SPONSORER OCH SAMARBETSPARTNERS:

9
VÄNFÖRENINGEN VÄSTERÅS SINFONIETTA STE ÅS MU KÄL Säsongsprogram_23-24.indd 9 2023-05-05 09:59

KONSERTABONNEMANG 23/24

TORSDAG HELÅR – 11 KONSERTER

Pris: 3 175 kr

(ord.pris 3 960 kr) 25 % rabatt!

LÖRDAG HELÅR – 4 KONSERTER

Pris: 970 kr

(ord.pris 1 040 kr) 15 % rabatt!

FLEX – 5 KONSERTER 15 % rabatt på ordinarie pris.

Välj fritt mellan Västmanlandsmusikens abonnemangsserier:

Kammarmusik, Familj, Dans samt orkesterns Torsdags- och Lördagsserier.

122
Säsongsprogram_23-24.indd 10 2023-05-05 09:59
Tom Poulson. Foto: Jonas Bilberg.

vet att du kommer iväg – allt blir klart med en enda bokning! Torsdagsserien och Lördagsserien är orkesterns abonnemangsserier.

MED ETT KONSERTABONNEMANG FÅR DU:

FÖRTUR

Som abonnent bokar du dina platser innan lösbiljetterna släpps.

DIN EGEN PLATS

i salongen varje konsert (gäller ej flexabonnemang).

GARDEROB INGÅR

Du slipper köa i garderoben. Garderobsbiljett är inbakad i priset till alla konserter (gäller ej flexabonnemang).

MYCKET FÖR PENGARNA

15-25 % rabatt på dina biljetter.

VID FÖRHINDER

Möjlighet att göra ett kostnadsfritt byte

(därefter tillkommer en serviceavgift på 25 kr).

Möjlighet att byta till valfri konsert eller föreställning inom alla våra abonnemangsserier, vid mån av plats. Vid byte till en dyrare konsert tillkommer kostnad för mellanskillnaden.

Bytet måste ske senast en dag före ordinarie föreställning.

NYHETSBREV

med erbjudanden och aktuell information inför varje konsert.

SPECIALRABATTER OCH INBJUDNINGAR

Alla abonnenter får under säsongen möjlighet att köpa rabatterade lösbiljetter till utvalda evenemang, samt chans att delta i exklusiva event, t ex nedan:

BONUSKONSERT FÖRKÖPOCH15%RABATT

23 augusti kl 18.00

BONUSKONSERT FÖR

ABONNENTER

En kundkväll för dig som är abonnent + en vän. Det bjuds på musikaliska smakprover ur kommande säsong och lite mingel med dryck, tilltugg och trevlig samvaro.

FÖRKÖPOCH15%RABATT

HÄNDELS

MESSIAS

13 december kl 19.00

HÄNDELS MESSIAS

Ljus i adventstid med Västerås Sinfonietta och gräddan av Sveriges solister i detta mästerverk av Georg Friedrich Händel. Biljettsläpp i maj-23. Abonnenter får 15% rabatt och möjlighet till förköp.

20 april kl 15.00

KUNGLIGA

FILHARMONIKERNA

Ett efterlängtat gästspel av en av världens bästa orkestrar. Dirigent: Ryan Bancroft. Solist: Seong-Jin Cho, piano. Biljettsläpp 25/8-23. Abonnenter får 15% rabatt och möjlighet till förköp.

Abonnemang löser du på www.vasteraskonserthus.se eller i biljettkassan i Västerås Konserthus, öppet ons–fre kl. 10-12 samt 1,5 h före föreställning. Telefontider: 021-40 36 02, tis–fre kl. 13-15.

E-post: biljett@vastmanlandsmusiken.se

11
Ett konsertabonnemang ger dig en hel säsongs musikupplevelser med upp till 25 procent rabatt jämfört med lösbiljettpriset. Du är garanterad plats, du har din egen stol i salen. Och du
Säsongsprogram_23-24.indd 11 2023-05-05 09:59

TORS DAGS SERIEN

Paula Hedvall. Foto: Jonas Bilberg.
Säsongsprogram_23-24.indd 12 2023-05-05 09:59

11 KONSERTER I TORSDAGSSERIEN 23/24

Låt Västerås Sinfonietta ta dig med på en musikalisk resa genom historiska och moderna mästerverk. Torsdagsseriens konserter är cirka 2 timmar långa inklusive 30 minuters paus.

13
Säsongsprogram_23-24.indd 13 2023-05-05 09:59

ZOLTAN KODALY: SUMMER EVENING

SAULI ZINOVJEV: DUBBELKONSERT FÖR VIOLIN, PIANO OCH STRÅKAR (SVERIGEPREMIÄR)

WOLFGANG

AMADEUS MOZART: SATS 2 UR PIANOKONSERT 21 (ELVIRA MADIGAN)

SYMFONI 39

Säsongsöppning med Mozarts 39:a

VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT OCH SOLIST: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS, PIANO. SOLIST: HUGO TICCIATI, VIOLIN.

Sauli Zinovjev är just nu det hetaste namnet bland finska tonsättare med beställningar från orkestrar över hela världen. Hans musik är starkt känsloladdad. ”En komposition måste rymma allt, hela livet i ett ögonblick” är hans motto. Dubbelkonserten för violin och piano är skriven direkt för dagens solister, Simon Crawford-Phillips och Hugo Ticciati, som delar sin tid mellan solistuppdrag och ledarskapet för orkestern O/Modernt. Men säsongen inleds med sommarnattsmusik där Zoltan Kodaly i sitt första stora orkesterverk målar

upp ett färgrikt pastoralt landskap, tillkommet några sommarkvällar ”mitt ibland sädesfält och krusningar från Adriatiska havet”. Andra satsen i Mozarts Pianokonsert nr 21 har blivit en klassisk hit sedan Bo Widerberg använde den som soundtrack till sin Elvira Madigan, musik kongenial med filmens skildring av bitterljuv kärlek och dans på lina. Sommaren 1788 var en bekymmersam tid för Mozart. Men skaparkraften var obruten. Ess-dursymfonin fullkomligt sprakar av livslust.

14
HUGO TICCIATI. FOTO: KAUPO KIKKAS.
T Säsongsprogram_23-24.indd 14 2023-05-05 09:59
TORSDAG 14 SEPTEMBER KL 19.00 VÄSTERÅS KONSERTHUS

TORSDAG 28 SEPTEMBER KL 19.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

FELIX MENDELSSOHN: HEBRIDERNA

MARIA LITHELL FLYG: ANTROPOCEN – JAG ÄR UNIK OCH SPELAR INGEN ROLL (URUPPFÖRANDE)

THEA MUSGRAVE: HÖST UR ÅRSTIDERNA

RALPH VAUGHAN WILLIAMS: THE LARK ASCENDING

JOSEPH HAYDN: SYMFONI 59 (ELD)

Västerås Sinfonietta: Naturens toner

VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS.

SOLISTER: JULIA SPORSÉN, SOPRAN, DANIEL FRANKEL, VIOLIN.

Vid den här konserten bjuder vi på ett uruppförande av Maria Lithell Flyg som bl a har skrivit musik för Kungliga Operan och Sveriges Radio. Hon vann Svenska Kyrkans Kulturstipendium 2019 för Frid-lyst, ett Requiem över förlusten av biologisk mångfald. Hennes nya verk bygger på en dikt av Jonas Gren, Antropocen - en dikt för en ny epok, som hon gett titeln Antropocen - Jag är unik och spelar ingen roll. Solist är Julia Sporsén som anlitas flitigt på operascener i Sverige och utomlands. Oändligt mycket musik har skrivits i inspiration från naturen. På en ö utanför Skott-

land fick Mendelssohn impulsen till sin uvertyr med illusoriska bilder av milda dyningar och stormpiskat hav. Engelska Thea Musgraves inspiration var mer indirekt. Hon utgick från en medeltida målning med människor och djur i kamp för livet. Vaughan Williams pastorala tonpoem bygger på en dikt om lärkan som fyller dalen och rymden med sin vackra sång. Daniel Frankels silvriga violinton får illustrera lärkans stigning i skyn. Konserten är en del av Region Västmanlands miljödagar.

KONSERTEN GES ÄVEN onsdag 27 september kl 18.00 i Norbergs kyrka.

15
JULIA SPORSÉN. FOTO: RADEK DRANIKOWSKI.
T
Säsongsprogram_23-24.indd 15 2023-05-05 09:59

WOLFGANG

AMADEUS MOZART:

SATS 1 UR SERENAD 12

FÖR BLÅSARE

ALFRED SCHNITTKE:

SONATA 1 FÖR VIOLIN

WOLFGANG

AMADEUS MOZART:

SYMFONI 36 (LINZ)

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Mozart med Lorenza

Vi är glada att ha lyckats knyta italienska Lorenza Borrani till oss som artistisk partner några säsonger framöver. Alla vill ju samarbeta med henne. Hon är konsertmästare i Chamber Orchestra of Europe och inbjuds av orkestrar världen över som solist och spelande ledare. Alfred Schnittke, en av de mest betydande ryska tonsättarna från förra seklet, sammansmälte stilmedel från olika epoker och genrer till en stark mix. Hans violinsonat från 1963 är omtumlande musik med typiska skiftningar av ljus och mörker, banalt och sublimt, här i en

version med stråkorkester. Mozart var bäst i alla sin tids genrer, inte minst serenader, som blev långt mer än tillfällig förströelse. Serenaden i c-moll har tillnamnet ”Nachtmusik”. En serenad var avsedd just som stämningsfull och festlig kvällsunderhållning. På väg hem till Wien stannade Mozart i Linz. Han hade ingen symfoni i bagaget men för att hedra sina värdar skrev han ”hals över huvud” en ny som blev en av hans allra bästa. C-dur hos Mozart har ofta en glansfull resning men som alltid ryms också hemlighetsfulla undertoner.

16
VÄSTERÅS SINFONIETTA. LEDARE OCH SOLIST: LORENZA BORRANI, VIOLIN. Camilla Tilling. Foto: Maria Ostlin LORENZA BORRANI. FOTO: PIERA MUNGIGUERRA. TORSDAG 19 OKTOBER KL 19.00
Säsongsprogram_23-24.indd 16 2023-05-05 09:59
T

RICHARD STRAUSS:

SERENAD FÖR BLÅSARE

BERNHARD

HENRIK CRUSELL:

KLARINETTKONSERT 2

GEORGES BIZET:

SYMFONI I C

TORSDAG 9 NOVEMBER KL 19.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Crusells klarinettkonsert med Collins

VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT OCH SOLIST: MICHAEL COLLINS, KLARINETT.

Det blir allt vanligare att artister framträder i den dubbla rollen dirigent/solist. Brittiske Michael Collins är ansedd som en av världens främsta klarinettister och dessutom en framstående dirigent. Som 16-åring vann han BBC Young Musician of the Year. Alla klarinettister bör rikta en tacksamhetens tanke till Bernhard Crusell som skrev fem konserter för instrumentet. Collins har spelat in samtliga med Svenska Kammarorkestern. Crusell var själv virtuos klarinettist, känd över Europa under tidigt 1800-tal. Han gjorde också en mängd

kammarmusik för klarinett och andra blåsinstrument. Före de spektakulära tondikterna och operorna skrev den unge Richard Strauss en mozartsk serenad, en tacksam uppgift för våra eminenta blåsare. Bizet skrev sin enda symfoni när han var 17 år. Självkritisk som han var hamnade den i en byrålåda. Den upptäcktes 100 år senare och visade sig vara ett mycket charmfullt och spirituellt verk.

17
MICHAEL COLLINS. FOTO: BENJAMIN EALOVEGA.
T
Säsongsprogram_23-24.indd 17 2023-05-05 09:59
TEATERUPPSÄTTNINGEN Sinfoniettas

TORSDAG 23 NOVEMBER KL 19.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Jupitersymfonin

Likt många av våra tidigare tonsättarprofiler blir Andrea Tarrodi ofta spelad på utländska scener som t ex Royal Albert Hall, Musikverein, Wien och Berlinerphilharmonie. Här får vi höra hennes färgskimrande Camelopardalis. Patrik Ringborg får vi äntligen se hos oss igen. Han har under lång tid varit verksam i Tyskland, bland annat som chefsdirigent vid Staatstheater Kassel. Ava Bahari är ett nytt stjärnskott bland svenska violinister. Som 15-åring vann hon 2012 Polstjärnepriset och får sedan dess prestigefyllda solistuppdrag internationellt.

ANDREA TARRODI:

CAMELOPARDALIS

FRANZ BERWALD:

VIOLINKONSERT

WOLFGANG AMADEUS MOZART: SYMFONI 41 (JUPITER)

Med Göteborgs Symfoniker har hon framfört Arnold Schönbergs extremt krävande violinkonsert. Det tyder på mod. Hos oss framför hon en verklig raritet: en violinkonsert av den unge Franz Berwald, vårt eget stora B i musikhistorien. Han var själv en skicklig violinist, liksom brodern August som uruppförde konserten 1821 i Stockholm. Namnet ”Jupiter” tillades efter Mozarts död och är av ovisst ursprung. Men varför inte, det är ju onekligen en olympiskt strålande symfoni.

18
VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: PATRIK RINGBORG. SOLIST: AVA BAHARI, VIOLIN. Camilla Tilling. Foto: Maria Ostlin AVA BAHARI. FOTO: SYLVAIN BARRÈS.
T Säsongsprogram_23-24.indd 18 2023-05-05 09:59

ROBERT SCHUMANN: KINDERSZENEN.

ORKESTRERING: ROLF MARTINSSON (URUPPFÖRANDE)

CLARA SCHUMANN: HOMMAGE AN CLARA

ORKESTRERING: ROLF MARTINSSON

JOHANNES BRAHMS: SERENAD 1

Hommage an Clara

VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS. SOLIST: LISA LARSSON, SOPRAN.

Sopranen Lisa Larsson och tonsättaren Rolf Martinsson har länge haft ett fruktbärande samarbete, vilket vi flera gånger fått ta del av hos oss. Den här gången gäller det Clara Schumann, som verkligen är värd en hyllning. Hon var en av sin tids främsta pianister men med åtta barn och en make med sviktande hälsa fanns inte mycket utrymme att komponera. Idag uppmärksammas hennes tonsättargärning allt oftare. Pianokonserten har tagit sig in i standardrepertoaren. Några av hennes många sånger har Rolf Martinsson

givit en känslig och färgrik orkestrering, vilket han också har gjort med Robert Schumanns Kinderszenen med den kända Träumerei som verkets själva signatur. Paret Schumann tog den 20-årige Johannes Brahms under sina vingar. Mellan honom och Clara utvecklades en kärleksfull relation. Som ett slags förövning till kommande symfoniska stordåd skrev han två serenader, älskvärd musik med inslag av en musikantisk spelglädje som man sällan skulle finna i hans senare verk.

KONSERTEN GES ÄVEN lördag 20 januari kl 15.00 i Stockholms Konserthus.

19
LISA LARSSON. FOTO: MERLIJN DOOMERNIK. TORSDAG 18 JANUARI KL 19.00 VÄSTERÅS KONSERTHUS
Säsongsprogram_23-24.indd 19 2023-05-05 09:59

BENJAMIN STAERN: WAVE MOVEMENTS

WOLFGANG AMADEUS MOZART: PIANOKONSERT 22 FRANZ SCHUBERT: SYMFONI 6

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Mozarts Pianokonsert 22

Roland Pöntinen har en lysande drygt 40-årig karriär bakom sig med framträdanden över hela världen. Det är hög tid att hälsa honom välkommen hit igen. Som hos ingen annan befinner sig pianot och orkestern i ständigt dialogiskt samspel i Mozarts pianokonserter, solisten som den främsta band likar. Operatonsättaren Mozart var alltid närvarande i de konsertanta verken. Nr 22 är en grandios konsert med pukor och trumpeter. Som alltid gav han blåsarna framträdande roller, här i synnerhet klarinetterna.

Benjamin Staern är en av våra mest spännande tonsättare som vi får höra mycket av framöver. Havet är ett återkommande motiv hos honom. Wave Movements är en suggestiv maritim tonmålning i glittrande och dova färger. När Schubert skrev sin sjätte symfoni hade han Rossini som förebild. Mycket riktigt sprudlar hans ”lilla C-dur” av gott humör och intagande melodik. För första gången får vi möta Anton Holmer som på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest framstående dirigenter, även internationellt.

20
VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: ANTON HOLMER. SOLIST: ROLAND PÖNTINEN, PIANO. Camilla Tilling. Foto: Maria Ostlin ROLAND PÖNTINEN. FOTO: SIMON LARSSON. TORSDAG 1 FEBRUARI KL 19.00
T Säsongsprogram_23-24.indd 20 2023-05-05 09:59

JESPER NORDIN: RETROSPECTIVE 1, 2, 3 & 4 (URUPPFÖRANDE)

JOSEPH HAYDN: SYMFONI 104 (LONDON)

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Simon med vänner

VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS. SOLISTER: RICK STOTIJN, KONTRABAS, MALIN BROMAN, VIOLIN, ELEFANTÖRA, WORKANSEMBLEN, CANDOCO DANCE COMPANY.

Retrospective är namnet på en serie orkesterverk där Jesper Nordin, för tio år sedan vår tonsättarprofil, tittar tillbaka på tidigare verk och återskapar dem i ny belysning. Hans musik är en personlig mix av svensk folkmusik, rock, improvisation och elektronik där hans eget konstruerade ”gestrument” ofta är i centrum. Jesper Nordin får beställningar från orkestrar och ledande ensembler för nutida musik världen över, Chicago Symphony och Ensemble Intercontemporain i Paris för att nämna några. Nu blir det ett uruppförande av 4 Retrospectives där piano, violin och kontrabas har solis-

tiska roller. Ipadensemblen Elefantöra står för elektroniken. Med Malin Broman, Rick Stotijn och Simon Crawford-Phillips, tre i sanning gränslösa artister, samt dansare från Workensemblen och Condoco Dance Company på scenen finns det anledning att vänta sig något extraordinärt. Joseph Haydn satte punkt för sin succéartade sejour i London med Symfoni nr 104, en festlig och folkligt färgad final. Koreografi samskapas av ShareMusic & Performing Arts och Candoco Dance Company. Konserten sker i samarbete med ShareMusic & Performing Arts.

21
SIMON CRAWFORD-PHILLIPS. FOTO: JONAS BILBERG. TORSDAG 22 FEBRUARI KL 19.00
Säsongsprogram_23-24.indd 21 2023-05-05 09:59
T

MICHAEL TIPPETT: FANTASI ÖVER

TEMA AV CORELLI

BENJAMIN STAERN: SURPRISE! – CONCERTINO FÖR

TRUMPET OCH KAMMARORKESTER

ARCANGELO CORELLI: CONCERTO GROSSO F-DUR

JOSEPH HAYDN: SYMFONI 94 (PUKSLAGET)

Orkestern i fokus

Med sin karisma och distinkta teckengivning lyckas Jessica Cottis locka fram det bästa ur orkestern. Henne har vi glädjen att få möta också kommande säsonger. På tidstroget manér leder hon ett concerto grosso av Arcangelo Corelli från cembalon. Corelli är fadern till den här genren, dvs en konsert för sologrupp och orkester. Michael Tippett var en av de ledande brittiska tonsättarna under 1900-talet. På adagiot i Corellis Concerto grosso skrev han Fantasy där gammalt och nytt förenas på ett fängslande sätt. Verket

skrevs till Corellis 300-åriga födelsedag. Här får Sinfoniettans stråkar tillfälle att briljera. Benjamin Staern är en av dagens ledande svenska tonsättare. Hans trumpetconcertino upplagd på klassiskt vis med trumpeten som ”solosångare” i ständigt växelspel med orkestern som ”kör”. Solostämman innehåller både intensiv ”bel canto” i det övre registret och lekfullt virtuoseri. Den kräver en trumpetare av högsta kaliber och en sådan har vi i Sinfoniettan: John Axelsson.

KONSERTEN GES ÄVEN onsdag 13 mars kl 18.00.

22
VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: JESSICA COTTIS. SOLIST: JOHN AXELSSON, TRUMPET. Camilla Tilling. Foto: Maria Ostlin JOHN AXELSSON. FOTO: LINDA ELIASSON. JESSICA COTTIS. FOTO: GERARD COLLETT. TORSDAG 14 MARS KL 19.00 VÄSTERÅS KONSERTHUS
T
Säsongsprogram_23-24.indd 22 2023-05-05 10:00

FELIX MENDELSSOHN: UVERTYR TILL DEN SKÖNA MELUSINA

PJOTR TJAJKOVSKIJ: ROKOKOVARIATIONER LOUISE FARRENC: SYMFONI 3

TORSDAG 11 APRIL KL 19.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Rokokovariationer

VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: CHLOÉ VAN SOETERSTÈDE. SOLIST: KIAN SOLTANI, CELLO.

Den franska tonsättaren Louise Farrenc har på senare år fått en rättmätig renässans. Under mitten av 1800-talet var hon en känd pianovirtuos, förkämpe för jämlikhet och tonsättare med en egen, stark profil. Schumann och Berlioz hörde till beundrarna. I hennes omfattande verklista finns fyra symfonier, en utmaning i en genre där ”Stora Män” dominerade. Chloé van Soeterstède, också hon från Frankrike, gästade oss förra säsongen och det var självklart att bjuda hit henne igen. Tjajkovskijs beundran för Mozart kommer till uttryck i Rokokovar-

iationer. Han kände sig ”trasig och andligen ur led” och fann tröst och ro i Mozarts musik. Österrikisk-iranske Kian Soltani var solocellist i Western-Eastern-Divan Orchestra och är nu en av de mest eftertraktade cellisterna världen över. Mendelssohn var bra på att fånga ett helt drama i sina konsertuvertyrer. Här handlar det om sjöjungfrun Melusina som förälskar sig i en riddare. Ett vågmotiv rör sig genom hela uvertyren som växlar mellan ljuv melodisk sång och kraftfull energi.

KONSERTEN GES ÄVEN fredag 12 april kl 19.00 på Culturum, Nyköping.

23
CHLOÉ VAN SOETERSTÈDE. FOTO: OLIVIA DA COSTA.
T
Säsongsprogram_23-24.indd 23 2023-05-05 10:00

GRAZYNA BACEWICZ: UVERTYR FÖR ORKESTER FRANZ SCHUBERT:

SYMFONI 8 (DEN OFULLBORDADE)

JOHANNES BRAHMS:

SYMFONI 3

Vem älskar inte Brahms?

VÄSTERÅS SINFONIETTA OCH DALASINFONIETTAN. DIRIGENT: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS.

Det är alltid en stor fröjd att ha Dalasinfoniettan hos oss. Tillsammans med Västerås Sinfonietta blir det drygt 60 musiker på scenen. Inledningsvis får de fyra av en färgsprakande uvertyr av polska Grazyna Bacewicz där brasset får glänsa lite extra. Som förra säsongen blir det en symfoni av Brahms, den här gången hans tredje som gott kunde få tillnamnet ”Den romantiska”, fylld som den är av vackra melodier och känslostarkt uttryck. ”Tycker ni om Brahms?” frågade Francoise Sagan i titeln på sin roman. Den bitterljuva cellomelodin i tredje

satsen blev soundtrack i filmen med samma namn. Varför fullbordade inte Schubert sin symfoni? Kunde han inte, ville han inte, är två satser försvunna? Frågor som aldrig fått något trovärdigt svar. Man kan väl nöja sig med att den är fulländad som den är. Hundra år efter Schuberts död utlyste skivbolaget Columbia en internationell tävling i avsikt att ”fullborda” symfonin. Den vanns av vår egen Kurt Atterberg.

KONSERTEN GES ÄVEN fredag 10 maj kl 19.00 i Kristine kyrka, Falun.

24
DALASINFONIETTAN. FOTO: SIMON HJORTEK. TORSDAG 9 MAJ KL 19.00 VÄSTERÅS KONSERTHUS
Säsongsprogram_23-24.indd 24 2023-05-05 10:00

LÖR DAGS SERIEN

4 KONSERTER I LÖRDAGSSERIEN 23/24

Lördagsseriens konserter är en timme, utan paus och presenteras av en musiker ur orkestern. Innehållet består av ”klassiska pärlor” med få moderna inslag. Innan lördagskonserterna hålls ”Grundkurs med Dan – allt du skulle vilja veta om klassisk musik men varit för skraj att fråga om”, en föreställningsserie i formen av underhållande folkbildning med olika musikaliska teman utifrån Västerås Sinfoniettas lördagskonserter. Grundkurs med Dan ingår som bonus.

25
Säsongsprogram_23-24.indd 25 2023-05-05 10:00
Mattias Normell. Foto: Jonas Bilberg.

FELIX MENDELSSOHN: HEBRIDERNA

THEA MUSGRAVE: HÖST UR ÅRSTIDERNA

RALPH VAUGHAN WILLIAMS: THE LARK ASCENDING

JOSEPH HAYDN: SYMFONI 59 (ELD)

LÖRDAG 30 SEPTEMBER KL 15.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Naturens toner

Soluppgångar, vindsus, fågelkvitter - hur mycket musik har inte haft naturen som inspirationskälla i alla tider? Årstiderna är en bra utgångspunkt, det insåg inte bara Vivaldi. Engelska Thea Musgrave skrev sin årstidsmusik inspirerad av tavlor hon sett på Metropolitan Museum of Art. Hösten skildrar en våldsam jaktscen och inte oväntat gav hon valthornet en framträdande roll. Med The Lark Ascending skapade Vaughan Williams ett av de mest älskade verken i engelsk musik, ett närporträtt i toner av lärkan som fyller dalen

med sin vackra sång. Soloviolinen beskriver i långt utspunna figurationer hur den stiger mot himlen. På sin skotska resa kom den unge Mendelssohn till ögruppen Hebriderna. Här fick han impulser till sin mästerliga konsertuvertyr som plötsligt förvandlas från mild havsbris till rasande storm. Haydns Symfoni nr 59 fick tillnamnet ”Feuersinfonie”, kanske för att den förekom i ett sångspel som handlar om ett nedbränt dockhus. Hur som helst, en Haydnsymfoni kan alltid sätta sprutt på livsandarna.

26
Camilla Tilling. Foto: Maria Ostlin
L
VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS. SOLIST: DANIEL FRANKEL.
Säsongsprogram_23-24.indd 26 2023-05-05 10:00

FRANZ BERWALD: VIOLINKONSERT

WOLFGANG AMADEUS MOZART: SYMFONI 41 (JUPITER)

LÖRDAG 25 NOVEMBER KL 15.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Jupitersymfonin

Kors i taket! Ännu en svensk violinist som gör internationell karriär. Ava Bahari debuterade som 8-åring med Göteborgs Symfoniker och har vunnit en rad priser vid bland annat Paganinitävlingen i Genova. Efter att ha vunnit Polstjärnepriset 2012 engageras hon av orkestrar runt om i Europa. Hon har också hunnit med att spela en roll i tv-serien Molanders. Heder åt henne att hon inte bara framträder med de vanliga paradnumren. I den sällan spelade violinkonserten av Franz Berwald får hon excellera i sångbar melodik och briljant teknik.

Mozarts stjärna hade dalat, ekonomin var usel men skapartakten var obruten. På en dryg månad sommaren 1778 hade han skrivit sina tre sista symfonier. Det som gjort Symfoni nr 41 så känd är främst den mirakulösa finalen. Cirkeln sluts, huvudmotivet hade han använt redan i sin första symfoni. Det är inbegripet i en allt äventyrligare kontrapunktisk labyrint som krävde en Mozart för att ta sig ur. Allt under ledning av Patrik Ringborg som efter många år på tyska konsert- och operascener alltmer syns på hemmaplan.

27
AVA BAHARI. FOTO: SYLVAIN BARRÈS. VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: PATRIK RINGBORG. SOLIST: AVA BAHARI, VIOLIN.
Säsongsprogram_23-24.indd 27 2023-05-05 10:00

JOSEPH HAYDN: SYMFONI 104 (LONDON)

DMITRI SJOSTAKOVITJ: KAMMARSYMFONI I C-MOLL

LÖRDAG 24 FEBRUARI KL 15.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Londonsymfonin

VÄSTERÅS

I den här konserten framförs två verkliga önskenummer som är varandras totala motsatser. Till skillnad från många av sina kollegor i branschen fick Haydn en lång och oavbrutet framgångsrik karriär. Hans ljusa, livsbejakande musik med inslag av drastisk humor fick spridning över hela Europa, ja, till och med i Amerika. Det är betecknande att bara sex av hans 104 symfonier går i moll. ”Jag har roligt när jag komponerar och hoppas att mina lyssnare ska ha det också.” I London gjorde han pyramidal succé med tolv symfonier.

Hans feelgood-musik var ju helt i publikens smak. Sommaren 1960 bodde Sjostakovitj en tid i Dresden för att skriva musik till filmen ”Fem dagar - fem nätter”. Här tillkom hans åttonde stråkkvartett till minne av krigets och fascismens offer. Den genljuder av hans egna krigsminnen: bombkrevaderna i det belägrade Leningrad och heroiskt motstånd. Det är inte svårt att se en koppling till vad som händer på nära håll idag. Versionen för stråkorkester har blivit ett av hans mest spelade verk.

28
Camilla Tilling. Foto: Maria Ostlin
L
Säsongsprogram_23-24.indd 28 2023-05-05 10:00
SINFONIETTA. DIRIGENT: SIMON CRAWFORD-PHILLIPS.

ARCANGELO CORELLI:

CONCERTO GROSSO F-DUR

MICHAEL TIPPETT:

FANTASI ÖVER TEMA AV CORELLI JOSEPH HAYDN : SYMFONI 94 (PUKSLAGET)

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Surprise!

Australisk-brittiska Jessica Cottis har blivit en av Sinfoniettans stora favoriter. Henne kommer vi se mer av framöver. Michael Tippett var en av de mest prominenta gestalterna i brittiskt musikliv förra seklet. I sin musik går han gärna tillbaka på gångna epoker som i ett av sina populäraste verk, Fantasy, där han gett adagiot ur en concerto grosso av Corelli en ny briljant tondräkt. Vi får också höra den i sin helhet och i ursprungligt skick. Barockmästaren Arcangelo Corelli var fadern till en ny genre för sologrupp och orkester. Den blev

på modet i hela Europa. Hans mest kända concerto grosso är Julkonserten. Corelli var förste violinist i drottning Kristinas orkester i Rom. Henne tillägnade han tolv triosonater. Med 104 symfonier på jämn och hög nivå förtjänar Haydn epitetet ”Symfonins fader”. Hans Symfoni nr 94 har fått namnet ”Surprise” men det skulle snart sagt alla kunna heta. Haydn satte en ära i att alltid bjuda på överraskningar.

I den här symfonin är överraskningen...nja, det vore väl synd att spoila.

29
JESSICA COTTIS. FOTO: KAUPO KIKKAS. VÄSTERÅS SINFONIETTA. DIRIGENT: JESSICA COTTIS. LÖRDAG 16 MARS KL 15.00
L
Säsongsprogram_23-24.indd 29 2023-05-05 10:00

Lyxig Lördag

Vill du lyxa till det lite extra på lördagskonserterna kan du plussa på med lunch, bubbel och dryckes-/matprovning. Välj mellan en- eller tvårätters. Därefter är det mat- och dryckesprovningar från producenter som jobbar med äkta mathantverk. Lyxig Lördag bokas vid respektive tillfälle. Mer info om meny, pris m m kommer i augusti.

PLUSSA PÅ LYXIG LÖRDAG TILL

ABONNEMANGET

Kl 13.00-13.45 Lördagslunch

Kl 13.45-14.00

Provning/inspiration

DETTA INGÅR I ABONNEMANGET

Kl 14.00-14.45 Grundkurs med Dan

Kl 15.00-16.00 Lördagskonsert

30
Foto: Per Groth.
Säsongsprogram_23-24.indd 30 2023-05-05 10:00

GRUNDKURS MED DAN

Författaren och radiorösten Dan Linder tar nya jämfotahopp in i musikens värld med lättsamt lördagslärande.

Grundkurs med Dan är föreställningar på Foajéscenen som alla har formen av underhållande folkbildning med olika musikaliska teman utifrån Västerås Sinfoniettas lördagskonserter. För Sinfoniettapubliken blir det som en form av konsertintroduktion som ingår i konsertbiljetten. Föreställningsserien genomförs med stöd av Konserhusets Vänner.

LÖRDAG 30 SEPTEMBER KL 14.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Grundkurs med Dan – Allt du skulle vilja veta om kompositörer i det gröna men varit för skraj att fråga om

Här bjuder Dan på berättelser om kompositörer som Vivaldi, Beethoven, Bellman och deras relation till skog och natur.

LÖRDAG 25 NOVEMBER KL 14.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Grundkurs med Dan

– Allt du skulle vilja veta om Berwald före hallen men varit för skraj att fråga om

Här bjuder Dan på berättelsen om kompositören och ortopeden Franz Berwald, hans liv, verk och värk.

LÖRDAG 24 FEBRUARI KL 14.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Grundkurs med Dan – Allt du skulle vilja veta om klassisk musik och film men varit för skraj att fråga om

Här bjuder Dan på historien om klassisk musik i storverk av Widerberg, Allen, Bergman, Spielberg och Kubrick.

LÖRDAG 16 MARS KL 14.00

VÄSTERÅS KONSERTHUS

Grundkurs med Dan

– Allt du skulle vilja veta om kända konserthus men varit för skraj att fråga om

Här bjuder Dan på berättelser om myter och legender kring kända konsert- och operahus i världen som La Scala i Milano, Operan i Paris och Royal Albert Hall i London.

31
Foto: Jonas Bilberg
Säsongsprogram_23-24.indd 31 2023-05-05 10:00

15

% rabatt

Flex abonnemang

HÖST | 2023

Med ett Flexabonnemang i höst mixar och matchar du själv fritt ihop 5 evenemang från alla abonnemangsserier i Västerås Konserthus:*

Dans-, Kammarmusik-, Sinfonietta- och Familjeabonnemang.

Ett bra sätt att uppleva lite av varje, fortfarande till ett förmånligare pris! Med Flexabonnemanget får du hela 15 % rabatt på ordinarie biljettpriser. Utöver konserterna i Västerås Sinfoniettas Torsdags- och Lördagsserier i höst kan du välja bland följande konserter och föreställningar

*På grund av ombyggnation i Västerås Konserthus hålls en del av konserterna på Västerås Slott.

32
FAMILJ FAMILJ FAMILJ KAMMARKAMMARKAMMARKAMMARKAMMARKAMMAR-
Säsongsprogram_23-24.indd 32 2023-05-05 10:00

21/9 D.I.S.C.O

Josépha Madoki, a.k.a. Princess Madoki, överöser oss med glitter, glamour och fullkomlig excentricitet. Nio dansare och en DJ tar oss med på en extravagant klubbkväll! Biljettpris: 225 kr

10/10 In bloom - a rite of spring

Den franska streetdansgruppen Chute libres tar sig an Nijinskijs legendariska koreografi Våroffer. Biljettpris: 225 kr

9/9 Pappa Kapsyl

Rekommenderad ålder: från 4 år. Med publikens hjälp försöker Pappa Kapsyl sjunga sig igenom alfabetet. Men bokstäverna är för många och dinosaurierna för långa. Och en del bokstäver verkar ha dött ut... Biljettpris: 195 kr

16/9 Marmelad

Rekommenderad ålder: från 2 år. Tillsammans med publiken utforskar våra två vitklädda figurer världen genom kropp, öga, känsla och smak. Vad kan marmelad vara? Biljettpris: 75 kr

14/10 Korans magiska värld

Rekommenderad ålder: 5-9 år. Vi får höra sagan om den stora ormen Miniyamba och lyssna på musik från Västafrika medan alla barnen bjuds in till sång, klapp och dans! Biljettpris: 75 kr

21/9 Förbud och Förtryck – Västerås Slott

Tre av norra Europas allra mest framstående unga artister (Stalheim, Holmander och Huang) möts i denna konsert på Västerås Slott och tillsammans hyllar och inspireras de av människor som tagit stora risker och stått upp för att uttrycka sin inre sanning och för den fria konsten. Biljettpris: 225 kr

12/10 Vår plats på jorden – Västerås Slott

Pianisten Martin Sturfält tolkar Maurice Ravel, Olivier Messiaen och Sergej Rachmaninov på konserten på Västerås Slott.

Biljettpris: 225 kr

26/10 Dahlkvistkvartetten – Västerås Slott

I denna konsert på Västerås Slott får vi höra Stenhammars andra stråkkvartett, ett stycke av den amerikanska tonsättaren Gabriella Smith samt en wienklassisk kvartett. Biljettpris: 225 kr

16/11 Sören Hermansson och Ivo Nilsson

Sören Hermansson möter trombonisten och tonsättaren Ivo Nilsson som tillsammans utforskar nya ljudvärldar. Det bjuds på tango, folkmusik och musik från 2000-talet. Biljettpris: 225 kr

30/11 Marmén Quartet – Västerås Slott

Marmén Quartet spelar Haydn och Beethoven, men också Ligetis klangligt fängslande Métamorphoses nocturnes och Heal av den nyzeeländska tonsättaren Sally Fisher. Biljettpris: 225 kr

14/12 Julkonsert med Anne Sofie von Otter

Tillsammans med några av sina favoritmusiker, bjuder Anne Sofie von Otter på en resa genom julmusik från olika tidsåldrar och genrer, eller vad sägs om allt från Bach till Per-Erik Moreaus, via Jean Sibelius, Chad Jones och mycket, mycket mer.

Biljettpris: 250 kr

33
DANS FAMILJ FAMILJ FAMILJ KAMMARMUSIK KAMMARMUSIK KAMMARMUSIK KAMMARMUSIK KAMMARMUSIK KAMMARMUSIK Säsongsprogram_23-24.indd 33 2023-05-05 10:00
DANS

PopArt och andra konserter med Västerås Sinfonietta

Utöver konserterna i Torsdags- och Lördagsserierna ger orkestern en mängd andra konserter t ex sopp- och kaffekonserter, vårcapricer, försommarkonserter, familjekonserter m m.

I serien PopArt tar Västerås Sinfonietta grepp om populärmusikaliska storheter – artister som genrér och musikstilar. Orkestern har samarbetat med artister som Linnea Henriksson, Weeping Willows, Uno Svenningsson, LaGaylia Frazier, Andreas Lundstedt med flera. Nästa konsert i serien är med Tomas Ledin som i höst, tillsammans dirigenten Peter Nordahl beger sig ut på turnén ”Symphonia” för att framföra symfoniska tolkningar av Ledins digra sångskatt tillsammans med orkestrar från olika delar av Sverige och Finland. I oktober är det Västerås Sinfoniettas tur! Allt från valthorn, fagotter till många stråkar kommer att ta ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta” och andra favoriter ut i helt nya musikaliska landskap.

I konserterna under benämning ”Symfoni under huven” får du en chans att höra musiken inifrån när du möter du dirigenten och ”mekanikern” Simon Crawford-Phillips som tillsammans med orkestern öppnar den musikaliska huven och mekar isär en symfoni i mindre beståndsdelar. Du får höra hur musiken är uppbyggd och hur tonsättaren kan ha tänkt. Tänk dig tv-programmen ’Grand designs’ eller ’Masterchef’ – sätt det sedan i ett musikaliskt perspektiv. Hur bygger man en symfoni, hur tänker en tonsättare och en dirigent? Vilka ingredienser behövs för en lyckad konsert? Upplev hur den musikaliska hjärnan fungerar och det musikaliska hjärtat slår.

Läs mer om Västerås Sinfoniettas alla konserter och boka biljetter på vasteraskonserthus.se

34
Säsongsprogram_23-24.indd 34 2023-05-05 10:00
37 Säsongsprogram_23-24.indd 35 2023-05-05 10:00

Abonnemang

Med ett orkesterabonnemang får du upp till 25 % rabatt på ordinarie biljettpris samt fri garderob. Vid förhinder kan du låta en vän gå i ditt ställe eller byta till en annan föreställning eller konsert från våra olika abonnemang; Dans-, Kammarmusik-, Sinfonietta- och Familjeabonnemang.

Första bytet är kostnadsfritt därefter debiteras du 25 kr. Vid högre biljettpris tillkommer kostnad för mellanskillnaden.

ABONNEMANG VÄSTERÅS SINFONIETTA

TORSDAGSSERIEN

Helårsabonnemang – 11 konserter 3 175 kr

(ord.pris: 3 960 kr) 25 % rabatt

LÖRDAGSSERIEN

Helårsabonnemang - 4 konserter 970 kr

(ord.pris: 1 040) 15% rabatt

FLEXABONNEMANG

Vill du ha en större variation i ditt abonnemang?

Med ett flexabonnemang väljer du själv innehåll i din konsert- och föreställningsserie från våra olika abonnemang; Dans-, Kammarmusik-, Sinfonietta- och Familjeabonnemang. Ett bra sätt att uppleva lite av varje samt att få 15 % rabatt på biljettpriserna.

Biljetter

Ord. pris ........................................................... 360 kr*

Barn och unga (t o m 18 år) Fri entré

Studerande med Mecenatkort 100 kr

*Gäller konserter i Torsdags- och Lördagsserien. Övriga konserter med Västerås Sinfonietta, se hemsidan: vasteraskonserthus.se

Kontakta oss

Abonnemang och biljetter kan köpas online på vasteraskonserthus.se eller i Konserthusets biljettkassa.

BILJETTKASSAN

Ordinarie öppettider: onsdag – fredag kl. 10:00-12:00 samt 1,5 h före föreställning.

FRÅGOR OM BILJETTER OCH ABONNEMANG

E-post: biljett@vastmanlandsmusiken.se

Telefontider: tisdag – fredag kl. 13:00-15:00

Tel. 021-40 36 02.

Säsongsprogram_23-24.indd 36 2023-05-05 10:00
Johan Morén. Foto: Jonas Bilberg.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.