Page 1

Maanl채heinen tekij채.

Pieni kirja Jannesta


2


Hyvä puoluekokousedustaja, Päätin kirjoittaa sinulle tämän pienen kirjan, jotta voisimme tutustua toisiimme hieman paremmin. Haluan toki tavata sinut kasvotusten, mutta kaikkein syvällisimpiin keskusteluihin emme välttämättä puheenjohtajakampanjan tai puoluekokouksen tuoksinassa ehdi. Tässä on siis sinulle pieni kirja elämästäni, arvoistani ja ajatuksistani. Mikäli jokin jää mieltäsi tämän luettuasi askarruttamaan, kysy ihmeessä kun seuraavan kerran kasvotusten tapaamme. Kirjassa on kaksi osiota, joista toisessa kerron elämästäni ja sen erilaisista sattumuksista. Kerron tarinani aakkosten mukaan – yksi tulokulma kullekin aakkoselle. Toisessa osiossa taas kerron arvoistani ja ajatuksistani Kokoomuksen sekä Suomen uudistamiseksi. Kokoomus on valtavan hieno kansanliike. Minulla on vahva tunneside tähän puolueeseen, kuten tuhansilla kokoomusaktiiveilla eri puolilla maata. Uskon vahvasti arvopohjaamme ja siihen, että yhdessä tekemällä voimme muuttaa maatamme paremmaksi. En voisi kuvitella upeampaa tehtävää kuin toimia tämän kansanliikkeen puheenjohtajana. Tälle toivon tukeasi.

Jan Vapaavuori

3


Arvojani ja ajatuksiani Vuosien varrella moni on kysynyt, miksi valitsin puolueekseni Kokoomuksen. Vastausta ei ole tarvinnut sen suuremmin miettiä, koska valinta oli minulle itsestäänselvyys – uskon ensisijaisesti ihmiseen järjestelmän tai yhteiskunnan sijaan. Maailma muuttuu hurjaa vauhtia. Samalla muuttuvat asiat, joihin pitää ottaa kantaa ja kysymykset, jotka edellyttävät ratkaisemista. Arvot, joiden pohjalta päätöksiä ja ratkaisuja tehdään, eivät kuitenkaan muutu samalla tavalla. Kokoomuksen arvopohja on vahva, ja sen pohjalta on hyvä tehdä päätöksiä muuttuvassa maailmassa. Kokoomus ei ole joidenkin väestöryhmien etujärjestö, vaan koko maan etua ajava, kaikkien suomalaisten kansanliike, kansanpuolue. Kokoomuksessa erilaisten aatesuuntausten vuoropuhelusta on vähitellen syntynyt se, mitä Kokoomus tänään on – keskustaoikeistolainen kansanpuolue. Kokoomus-

4


ELÄMÄNI AAKKOSET

A

HKERUUS

Olen perusluonteeltani ahkera. Teen sen, minkä lupaan ja yritän hoitaa työni mahdollisimman hyvin. Haluan kovasti saada aikaiseksi konkreettisia tuloksia. Vaadin paljon itseltäni, mutta myös muilta. A:lla alkaa myös Aika. Sain parhaalta ystävältäni opiskeluaikoina lahjaksi kellon, koska tapasin myöhästellä. Otin tuosta lahjasta sen verran itseeni, että sen jälkeen olen ollut ajoissa paikalla. Alkaapa A:lla vielä asennekin. Minusta asenne on monessa kaikkein ratkaisevinta.

B

»Kokoomus ei ole joidenkin väestöryhmien etujärjestö, vaan koko maan etua ajava, kaikkien suomalaisten kansanliike, kansanpuolue.

laisessa ajattelussa on aina ollut läsnä niin liberaaleja, konservatiivisia kuin sosiaalireformistisiakin virtauksia, jotka ovat oppineet elämään sulassa sovussa keskenään. Tämä eräänlainen symbioottinen tila on puolueen nykyistä yhtenäisyyttä keskeisesti selittävä tekijä. Se on myös asia, jota haluan osaltani vahvasti vaalia.

ILEET

Maailman parantaminen hyvässä seurassa on suurta juhlaa. Illanistujaiset ystävien kesken on mainio tapa katkaista arki ja haastaa omia ajatuksia. Työminäni on suhteellisen vakava, jo sen takia, että politiikassa on kyse vakavista asioista. Vapaalla olen kuitenkin rennompi, tavallinen suomalainen mies. Vaikka työ on minulle tärkeää, elämä on paljon muutakin. Aina löytyy hyvä syy juhlia jotakin. Minulla on useita erilaisia kaveriporukoita, joiden kanssa tapaamme säännöllisesti. Muutama näistä on ollut kasassa jo kymmeniä vuosia.

C

ELSIUS

Pidän Suomen talvesta ja suorastaan rakastan kesäämme. Kylmästä vedestä en kuitenkaan enää nauti sen jälkeen, kun aloitimme kesät-talvet jokaisen päivän aamu-uin-

5


Ihmisen vapaus ja ihmisen vastuu Minulle kaiken lähtökohta on ihminen, yksilö ja tämän yksilön vapaus toimia. Ihmisarvo on jakamaton ja loukkaamaton – jokainen meistä on yhtä arvokas. Minulle tämä tarkoittaa syvältä kumpuavaa tunnetta siitä, että toisten kunnioittamisen ja erilaisuuden suvaitsemisen on oltava yhteiskuntamme perustassa. Jos ihminen ei omalla toiminnallaan loukkaa tai aiheuta vahinkoa muille, ei vapautta lähtökohtaisesti pidä rajoittaa. Ihmisen vapaus ja ihmisen vastuu muodostavat kokonaisuuden. Minun Suomessani jokaisella on mahdollisuus kehittää itseään, mutta samalla vastuu kantaa huolta itsestään, läheisistään ja elinympäristöstään. Meillä jokaisella on oltava oikeus omiin valintoihin ja mielipiteisiin. Vapaus on oikeutta kasvaa, kehittyä ja toteuttaa itseään. Haluan, että Suomi on maa, jossa jokaisella on mahdollisuus ponnistella paremman elämän eteen ja se myös omalla työllään, taustastaan riippumatta, saavuttaa. Vapaus on väistämättä myös muiden huomioimista. Jotta meidän jokaisen vapaus voi käytännössä toteutua, on ymmärrettävä ja tunnustettava muiden ihmisten vastaava oikeus omaan vapauteensa. Samoin vapautta on voitava rajoittaa silloin, kun tämä on tarpeen heikompien oikeuksien turvaamiseksi. Vapauden ja vastuun yhteiselo asettaakin vaatimukset myös markkinatalouden vastuullisuudelle. Vapaa yrittäjyys on talouden dynaamisuuden elinehto, mutta ei oikeuta mitä tahansa.

6


Ihmisen vapaudella on monia ilmentymiä. Yksi tärkeimmistä jokaisen arkipäivää koskeva on vapaus yrittää, mutta myös epäonnistua. Yhteiskunnan on kannustettava omalla työllä ja yrittämisellä pärjäämiseen. Meidän on vaalittava vapautta ja oikeutta tehdä asioita oman tahdon mukaan ilman, että kukaan pakottaa toimimaan vasten tahtoaan. Meiltä kokoomuslaisilta kysytään välillä, että mitä jos elämässä tulee eteen tilanteita, joissa asiat eivät mene suunnitellusti? Vastaus on selvä. Huolta on pidettävä muistakin kuin pärjääjistä ja menestyjistä. Vapaus ja kannustavuus ovat tärkeitä arvoja, mutta silti meidän on lakkaamatta varottava näiden edistämistä toisista välittämisen kustannuksella. Vastuu on siis vahvasti myös välittämistä. Lähimmäisistä, asuinympäristöstä ja maapallomme tulevaisuudesta välittäminen on keskeistä meidän jokaisen arjessa. Ihmisen tulee kantaa vastuu valinnoistaan ja ymmärtää tekojensa seuraukset. Yhteisöllisyys ja lähimmäisenrakkaus eivät saa jäädä yksilöllisyyden varjoon. Yhteiskunta voi kannustaa yksilöitä käyttämään vapautta viisaasti – niin, että valinnat koituvat myös laajempien kansanjoukkojen tai luonnon parhaaksi. Vastuun käsite on laaja ja moniulotteinen. Hyvääkään tarkoittava toiminta ei saa johtaa siihen, että eläisimme tulevien sukupolvien, luonnon monimuotoisuuden tai globaalin ilmaston kustannuksella. Ajatus siitä, että jokaisen sukupolven on jätettävä maa seuraavalle sukupolvelle vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin missä itse sen on saanut, on edelleen vastuullisen ajattelun ydintä. Talouden saralla vastuun voi kiteyttää vasemmistoliiton entisen kansanedustajan Outi Ojalan sanoin: vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Näin se on, ainakin hieman pitemmällä aikavälillä. Jokainen vastuullinen perheenäiti tai -isä ymmärtää, että perheen tulojen ja menojen pitää aivan tilapäisiä poikkeuksia lukuunottamatta olla tasapainossa. Ei ole yhtään syytä, miksi yhteisiä asioita ei pitäisi hoitaa samanlaisella vastuullisuudella.

nilla meressä inttivuosinani Rannikkojääkärikoulussa. Lämpötiloihin liittyy myös ilmastonmuutos, josta olen ehkä enemmän huolissani kuin mistään muusta.

D

EMARIT

Olen lähtenyt politiikkaan siksi, että demareilla on tässä maassa liian suuri vaikutusvalta. Olen edelleen asiasta samaa mieltä. Pitkäaikaisasunnottomuutta viime vaalikaudella puolittaessani tiedostin myös omakohtaisesti sen, että me kokoomuslaiset edistämme sosiaalisen vastuun toteuttamista usein demareita tehokkaammin ja konkreettisemmin. D:llä alkaa myös Ditty, lapsuuteni karkeakarvaisen saksanseisojan nimi. Odotan innolla aikaa, jolloin perheemme täydentyy taas nelijalkaisella ystävällä.

E

PÄONNISTUMINEN

F

AIR PLAY

Epäonnistumiset kuuluvat elämään. Uskon, että on parempi panna itsensä aika ajoin kunnolla likoon, ottaa riskejä ja yrittää epäonnistumisen uhallakin kuin pelata koko ajan varman päälle. Olen itse epäonnistunut monissa asioissa, niin työssä kuin siviilissä. Jokainen epäonnistuminen on kuitenkin minulle myös oppimistapahtuma. En myöskään häpeile tunnustaa, etten tiedä tai osaa. Ei kukaan kaikkea osaa.

Eli reilu peli. Olen tiukka, mutta reilu. En välttele kovaakaan peliä, onhan politiikkakin toisinaan aikamoinen kontak-

7


tilaji. Kaikki on kuitenkin tehtävä sääntöjen mukaan, reilusti, aina toista kunnioittaen. Ne asiat pidän, jotka lupaan. Olen oikeudenmukainen, enkä nipota pienistä. Asiat sanon suoraan, en selän takana. Olen positiivinen luonne, mutta en suuri tarinaniskijä.

G

OLF

Golf on ollut rakkain harrastukseni ja on sitä varmaan taas joskus, kun elämä hieman rauhoittuu. Laji on oiva tapa liikkua luonnossa, koetella omia rajojaan ja kärsivällisyyttään sekä aidosti saada ajatukset pois arjen murheista.

H

EIKKOUS

Kaikilla ihmisillä on heikkouksia. Olen itse usein varsin kärsimätön. Varsinkin nuorempana olin monenlaisille turhanpäiväisille houkutuksille altis. Painonhallinta on monesti ollut minulle tuskaisen hankalaa; suklaa, jäätelö ja juusto yksinkertaisesti maistuvat liian hyvältä. Olen hyvä priorisoimaan, mutta innostun silti usein ihan liian monesta asiasta samaan aikaan. Laulaa en osaa lainkaan, eivätkä tekniset laitteet todellakaan kuulu vahvuuksiini.

I

DEAPARK

Minua on moitittu ideaparkkien ja automarkettien vastustamisesta. En minä niitä sinänsä vastusta, mikäli niiden rakentaminen ei vaaranna eläviä kylä- ja kaupunkikeskustoja. Asioita pitäisi kuitenkin mielestäni aina osata tarkastella riittävän laaja-alaisesti. En ole luonteeltani kovin laskelmoiva,

8

Sivistys Kokoomuslaisista arvoista ehkä läheisin itselleni on lopulta sivistys. Kokoomus on alkujaan juuri sivistyspuolue. Kansakuntamme menestystarinakin on kautta historian rakennettu juuri sivistysihanteelle. Sivistys on muutoksen ja uudistumiskyvyn kivijalka niin ihmisen itsensä kuin yhteiskunnan tai maailmanlaajuisten ongelmienkin kannalta. Maailman muutos koskettaa meitä suomalaisiakin, mutta voimme itse valita, miten tulevaisuus meitä kohtelee. Vain sivistys ja kykymme oppia sekä synnyttää uutta tietoa säilyvät alati muuttuvassa maailmassa. Vain ne voivat turvata menestyksemme tulevaisuudessa. Koen itseni sivistysporvariksi ja uskon, että jatkuva pyrkimys sivistystasomme monipuoliseksi nostamiseksi on yhteiskuntamme kaikkein keskeisin missio. Kaikenlaisen osaamisen vahvistaminen


»Yhteiskunnan sivistystaso mitataan sillä, miten se pitää heikoimmistaan huolta. tulee samalla nostaa uudelleen myös kokoomuslaisen politiikan kärkeen. Koulutus, osaaminen ja sivistys laajemmin muodostavat pohjan ihmisen kasvulle ja kehitykselle sekä mahdollisuudelle toteuttaa itseään. Koulutus ja osaaminen luovat turvaa erilaisiin elämän muutostilanteisiin. Se on myös tehokkain lääke syrjäytymisen ehkäisyssä ja vähäosaisuuden torjunnassa. Yhteiskunnan sivistystaso mitataan sillä, miten se pitää heikoimmistaan huolta. Tasa-arvoisista mahdollisuuksista huolimatta on ihmisiä, jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukea. Sivistynyt yhteiskunta huolehtii myös heistä. Sydämensivistys on sitä, että ymmärrämme ja tiedostamme tämän ilman, että sitä pitää erikseen jostain lukea tai oppia. Sydämen sivistys auttaa meitä paremmin ymmärtämään toisiamme. Suomalaisen koulun kunniakkaasta historiasta huolimatta emme voi tuudittautua menneeseen menestykseen. Peruskoulu tarvitsee päivityksen, joka ottaa huomioon teknologisen kehityksen ja erilaiset oppijat. Ulkoa opettelun sijaan tärkeimmät tulevaisuuden taidot ovat monipuolinen kielitaito, kokonaisuuksien hallinta, looginen päättelykyky ja hyvä yleissivistys. Nämä taidot luovat pohjan korkean osaamisen rakentamiselle ja itsensä kehittämiselle. Oppimisen ilo, erilaiset ja epämuodolliset oppimisympäristöt sekä yksilölliset opinpolut pitää tehdä todeksi. Ennen kaikkea nuoret tarvitsevat kuitenkin uskoa itseensä ja omiin kykyihinsä. Pienen, viennistä riippuvaisen Suomen menestystarina ei voi perustua muuhun kuin korkeaan osaamiseen. Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys sekä innovaatiot muodostavat taloutemme selkärangan yhä korostetummin tulevaisuudessa. Kaikissa näissä meillä on parantamisen varaa. Suomi on maailman kärkeä, kun vertaillaan yli-

mutta shakinpelaajan logiikalla pyrin katsomaan ainakin kaikkia isoja asioita aina muutaman siirron eteenpäin. Markkinataloudenkin pitää sitäpaitsi olla vastuullinen.

J

OUKKUE

Olen joukkuepelaaja henkeen ja vereen. Luotan ihmisiin ympärilläni ja tiedän, että kukaan ei paljoa yksin saa aikaiseksi. Jaan vastuuta ja etsin jokaiselle pelaajalle oman roolin joukkueessa. Yhteisten tavoitteiden eteen ponnistelu on minulle tärkeämpää kuin nopea pikavoitto itselle. Mikään ei tuota niin paljon iloa kuin se, että porukka pärjää.

K

OKOOMUS

Kokoomus on minulle sydämen asia, minun tärkein joukkueeni. Olen saanut toimia Kokoomuksen piirissä erilaisissa tehtävissä yli 20 vuotta. Tie on kulkenut erilaisista järjestöhommista eduskuntaryhmän kansliaan, erityisavustajaksi, kansanedustajaksi ja viimein ministeriksi. Olen kiitollinen jokaisesta tehtävästä, jota olen saanut tässä kansanliikkeessä hoitaa. Erityisen iloinen olen siitä, että olen saanut tehdä niin monenlaisia asioita.

L

APSET

En ole erityisesti valinnut lapsettomuutta. Kaikki ei elämässä aina kuitenkaan mene niin kuin toivoisi. Monet lähipiirini lapset ovat ehkä juuri siksi minulle kovin rakkaita. Olen myös erittäin vakaasti sitä mieltä, ettei yhdelläkään sukupolvella ole oikeutta elää

9


seuraavien sukupolvien kustannuksella, oli sitten kyse valtiontaloudesta tai luonnon monimuotoisuudesta.

M

ÖKKI

Lapsuuteni kesät vietin paitsi urheilukentillä ja partioleireillä, erilaisilla vuokramökeillä eri puolilla maata. Tutuiksi tulivat niin Laukaa, Jämsä, Pieksamäki, Tammisaari, Västanfjärd kuin Kemiökin. Tätänykyä perheelläni on kesäpaikka Hämeessä. Siellä rentoudun piha- ja puutarhahommissa sekä risusavotassa. Monien hämmästykseksi tykkään niin ruohonleikkuusta kuin lumitöistäkin. Kaikkein hienointa on kuitenkin nautiskella suomalaisesta luonnosta.

N

UMEROT

Tunnen numerot, ymmärrän suuruusluokat ja suren nykypäivän numerotaidottomuutta. Minua pidetään kovana asiapoliitikkona ja mieluusti sitä olenkin. Faktojen ohella ratkaisevaa on myös oma arvopohja ja se, miltä päätökset tuntuvat. Pelkästään fiilispohjalta ei nykyajan erittäin monimutkaisessa maailmassa kuitenkaan kannata luovia.

O

UTI

Outi on rakas vaimoni ja elämäni tärkein henkilö. Se, että olemme molemmat jo menettäneet molemmat vanhempamme, on tehnyt meistä erityisen läheisiä. Kaiken maallisen tohinan keskellä on hyvä muistaa, että kaikkein tärkeintä ihmiselle on toinen ihminen. Eläinlääkärin suurella sydä-

10

opistojen perustutkimukseen tehtyjä panostuksia. Silti todellisia huippuyksiköitä ei meiltä löydy montaakaan. Samoin jäämme jälkeen keksintöjen kaupallistamisessa. Näin ei tarvitse olla tulevaisuudessa. Huippuihin on panostettava, mutta on myös luotava mittarit ja vaatimukset, joilla kehitystä voidaan arvioida. Sivistykseen panostaminen on myös paras keino taklata maailmanlaajuisia megaongelmia. Erityisesti kehitysmaiden tyttöjen koulutus torjuu parhaiten köyhyyttä ja hillitsee tehokkaimmin väestönräjähdystä. Ilmastonmuutoksen torjuminen, kansainvälisten ympäristöongelmien lieven-

täminen ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen edellyttävät sekä teknologista kehitystä että sivistyksen tuomaa ymmärrystä ja vastuunkantoa. Sivistynyt ihminen pohtii asioita monista eri tulokulmista eikä tyydy yksinkertaistuksiin monimutkaisten ongelmien edessä. Sivistynyt ihminen ymmärtää, että moniin ongelmiin ei ole yhtä oikeaa valmista ratkaisua. Sivistynyt ihminen hyväksyy toiset ihmiset ja sietää erilaisuutta. Sivistynyt ihminen kykenee myös arvioimaan ajatuksiaan uudelleen. Samoin toimii sivistynyt yhteiskunta. Jos jotakin, niin tätä haluan edistää.


mellä ja kirurgin tarkkuudella Outi pitää tarvittaessa huolta siitä, että minulla pysyvät jalat tukevasti maassa.

P

OLITIIKKA

Työ, intohimo ja elämä. Olen ollut Kokoomus-touhuissa mukana koko aikuisikäni. Sinä aikana olen nähnyt niin parempia kuin huonompiakin aikoja, niin Kokoomuksen kuin isänmaankin kannalta. Aina se on kuitenkin yhtä kiehtovaa. Joku toivoisi politiikan poistuvan politiikasta. Minä en toivo.

Q

UEEN

Tarvitseeko sanoa enempää!? Legendaarinen yhtye, jonka musiikkiin liittyy huikeita ja hurjia muistoja erityisesti opiskeluajoilta.

Luottamus Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on aina ollut vahva luottamuksen ilmapiiri. Suomessa luotetaan toisiin ihmisiin ja yhteiskunnallisiin instituutioihin. Luottamus lisää yhteisöllisyyttä, auttaa sietämään elämän väistämätöntä epävarmuutta ja mahdollistaa energian suuntaamisen omaa tai yhteiskunnan tulevaisuutta palvelevaan toimintaan. Luottamuksen ylläpitäminen ja vahvistaminen ovat aina olleet ja tulevat vastaisuudessakin olemaan politiikan tekemisen keskiössä. Luottamus syntyy rehellisyydestä, toisten kunnioittamisesta ja turhanaikaisen vastakkainasettelun välttämisestä. Hyvistä aikaansaannoksista

R

UOKA

Olen nuorena ollut töissä ravintolan keittiössä, mutta en ole suuri ruokahifistelijä. Olen hyvin kaikkiruokainen ja olen edelleen sitä mieltä, että kaikkein parasta on perinteinen suomalainen kotiruoka ja tietysti kesäinen grillaaminen. R:stä tulee mieleen myös Rooma, ehdoton suosikkikaupunkini maamme rajojen ulkopuolella. Roomassa joka henkäyksellä aistittavaa historiaa ja kulttuuria emme voi kopioida, mutta sen astetta rennommasta elämänmuodosta voisimme ehkä oppia jotakin.

S

UOMI

Suomi on maailman paras maa, ainakin meille suomalaisille. Tämä ei tarkoita, ettei maatamme pitäisi jatkuvasti

11


uudistaa. Suomi on alueidensa summa. Suomessa on monenlaisia toinen toistaan kiehtovampia todellisuuksia. Koko maata pitää kohdella tasapuolisesti, mutta ei tasapäistävästi. Olen isänmaallinen ihminen. Arvostan kovasti Mannerheimia, mutta myös Sibeliusta, Snellmania ja monia muita, jotka ovat omalla panoksellaan vieneet tätä kansakuntaa vahvasti eteenpäin.

T

Olen ihminen, joka tykkää tehdä ja oppii tekemällä. Rakastan työtäni ja koen tekeväni työtä, jolla on tarkoitus. Kaikki hyvinvointi perustuu viime kädessä työntekoon ja yrittämiseen. Työnteon tulee aina olla kannattavampaa kuin joutenolon ja tämän tavoitteen eteen olen valmis ponnistelemaan.

U

RHEILU

Urheilu on merkittävä osa elämääni. Nuorena tulin harrastaneeksi toistakymmentä lajia ainakin hetken seuratasolla, toki ilman mainittavaa menestystä. Pari vuotta edistin myös ammatikseni suomalaista urheilukulttuuria. Liikun edelleen varsin paljon, mutta vähemmän kuin haluaisin. Lenkkeilen, golffaan, käyn salilla, pelaan tennistä ja kaukalopalloa. Jos en muuta ehdi, kävelen paikasta toiseen. Pidän arki- ja hyötyliikunnan dramaattista vähenemistä ja siitä seurannutta liikkumattomuutta isoimpana kansanterveydellisenä ongelmanamme.

12

pitää olla vilpittömän ylpeä ja antaa tunnustusta, mutta mahdolliset mokat on pystyttävä yhtälailla reilusti myöntämään. Maailman muutoksen nopeutuessa luottamuksen merkitys kasvaa. Uskoa siihen, että asiat hoituvat ja yhteiskuntamme pitää yhtä. Uskoa siihen, että päätöksentekijät pyrkivät vaikeassa maailmassa vilpittömästi löytämään kansakunnan kannalta parhaita ratkaisuja. Luottamus syntyy konkreettisista teoista. Poliitikkojen puheet ja teot eivät saa olla eri planeetoilta. Hyväntahtoisen pohdiskelun ohella tarvitaan päätöksiä, tekoja ja ratkaisuja, jotka myös toimeenpannaan asianmukaisesti. Haluan rakentaa Suomea, jossa yritteliäisyys, ahkeruus ja usko parempaan tulevaisuuteen kantavat ihmisiä ja koko yhteiskuntaa. Työstä ei saa rangaista veroähkyä luomalla. Ihmisten on voitava tulla toimeen palkallaan ilman yhteiskunnan tulonsiirtoja. Työn tekemisen on oltava aina kannattavaa.Yksi maailman korkeimmista kokonaisveroasteista on käännettävä laskuun. Toisaalta luottamus tarkoittaa sitä, että riittää, kun tekee parhaansa. Epäonnistuminen sallitaan ja jokainen saa tämän jälkeen mahdollisuuden yrittää uudelleen. Luottamusyhteiskunnassa ihmiset kantavat enemmän vastuuta itsestään ja läheisistään parhaaksi katsomallaan tavalla, heikoimpia unohtamatta, mutta heitä kuitenkaan holhoamatta. Luottamus ei synny hetkessä. Luottamus on ansaittava. Vain rehellinen ja pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Suomen kannalta luottamus tarkoittaa juuri nyt sitä, että julkisesta taloudesta pidetään huolta. Vastuullisen talouspolitiikan jatkaminen, jo päätettyjen sopeutustoimien toteuttaminen sekä vireillä olevien rakennemuutosten käytäntöön asti vieminen ovat tärkeitä asioita maatamme kohtaan tunnetun luottamuksen säilyttämiseksi, niin oman kansan keskuudessa kuin ulkomaisten tarkkailijoidenkin osalta. Kokoomuksen puheenjohtaja ja tuleva pääministeri on vastuussa siitä, että nämä uudistukset


etenevät. Aikaa odottelulle ei ole, toimeen on tartuttava heti. Se vaatii sitkeyttä, johdonmukaisuutta, paneutumista sekä luottamusta – niin meiltä itseltämme, kuin hallituskumppaneiltakin. Sillä, miten hoidamme Suomen asioita heti uuden hallituksen ensimmäisestä päivästä lähtien, on merkitystä, kun suomalaiset arvioivat olemmeko heidän luottamuksensa arvoisia myös seuraavalla vaalikaudella. Luottamus syntyy teoista. Luottamuksesta puolestaan kumpuaa toivo ja usko paremmasta tulevaisuudesta. Tulevaisuudenuskoa luovaa politiikkaa tärkeämpää tarjottavaa tuskin aatteellisella kansanliikkeellä voi olla.

V

IRHE

Jokainen sortuu joskus virheisiin – valitettavasti. Nuoruuteni rikokset ovat olleet elämäni suurimpia virheitä. Tehtyä en saa tekemättömäksi, mutta tiedän, että ihminen voi oppia virheistään ja muuttua. Olen omien kokemusteni kautta myös oppinut paremmin suhteuttamaan muiden ihmisten erehdyksiä. Vaadin itseltäni paljon ehkä juuri sen takia, että tiedän aikanani mokanneeni pahasti ja koen nyt, että minun on ponnisteltava tavallista kovemmin, jotta kelpaan edes itselleni.

W

HAT?

Mitä ihmettä? Olen kiinnostunut lähes kaikesta elämään, ihmisiin ja yhteiskuntaan liittyvästä. Lueskelen paljon, kuuntelen monenlaisia mielipiteitä ja rakennan jatkuvasti maailmankuvaani, joka koko ajan elää ajassa, eikä tavallaan koskaan ole valmis. Maailmankuvani on muuttunut vuosien saatossa, niin kuin sen tietenkin pitääkin. Haluan mennä vahvasti eteenpäin ja sinne haluan myös Kokoomusta viedä.

X

X-kirjain tuo mieleen STX:n ja tämä sen, että olen hyvin pragmaattinen ja ratkaisukeskeinen ihminen. Politiikka on arvoja, asenteita, unelmia ja ihanteita, mutta viime kädessä tarvitaan konkreettisia tekoja. Rationaalisena ihmisenä korostan kuitenkin aina sitä, että ratkaisujen pitää olla järjellisiä ja juristina sitä, että niiden pitää olla laillisia. Uskon malttiin ja siihen, ettei paineen allakaan

13


pidä hötkyillä vaan jaksaa hakea oikeita ratkaisuja.

Y

STÄVÄT

Ystävien seurassa olen Janne. Minulla on monenlaisia ystäviä – miehiä ja naisia. Osa on politiikan liepeiltä, osa ei. Ystävien kesken jaetaan iloja, mutta myös niitä elämän varjopuolia. Ystävyys on vahva ihmismieltä koossapitävä voima. Y:llä alkaa myös yksityisyys, joka on minulle tärkeää. Julkinen työ ei tarkoita sitä, että kaiken pitää olla julkista. Politiikan viihteellistäminen vähentää sen uskottavuutta ja on osin poliitikkojen omaa syytä.

Z

YSKOWICZ

Benillä on iso rooli siinä, että tulin politiikkaan. Zysse on opettanut minulle kaikkein tärkeimmät politiikan pelisäännöt: reiluuden, rohkeuden, avoimuuden ja joukkuepelin. BZ:lta olen myös oppinut sen, että jokaisen sukupolven pitää politiikassakin auttaa nuorempia eteenpäin.

Å

BO

Äitini oli riikinruotsalainen ja ruotsi onkin toinen äidinkieleni. Olen kiitollinen kahdesta kotikielestä. Ehkä juuri taustani takia olen aina ollut monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden vankka puolestapuhuja. Åbo viittaa myös saaristoon, tuhansiin järviimme ja Itämereen. Vesi on aina ollut tärkeä elementti elämässäni.

14

Reiluus ja rohkeus tapana toimia Tulevaisuuden Suomi vaatii päätöksentekijöiltä yhä enemmän. Politiikka ja sen johtaminen on tehtävä läpinäkyvämmäksi, mutta myös opittu tapa tehdä asioita on kyseenalaistettava. Miksei asioita voitaisi hoitaa yhä useammin yli hallitus-oppositio-rajan? Miksi hallitusohjelmat ovat niin yksityiskohtaisia ja yrittävät nähdä tulevaisuuden jopa neljän vuoden päähän? Miksi tarjoamme aina valmiita vastauksia kun arvokkaampaa olisi esittää ensin oikeita kysymyksiä? Maailma ei aina ole oikeudenmukainen. Siksi sen eteen pitää tehdä töitä. Oikeudenmukaisuuden ja reiluuden tunne on olennainen osa luottamukseen perustuvaa, tolkun yhteiskuntaa. Oikeudenmukaisuutta ei kuitenkaan ole se, että kaikilla on samat leikkikalut. Tärkeämpää on, että kaikille turvataan yhtäläiset mahdollisuudet hankkia samanlaiset leikkikalut – tai juuri sellaiset kun itse haluaa. Oikeudenmukaisuus edellyttää, että kukaan ei lopulta jää kokonaan vaille leikkikaluja, mutta myös sitä, että ahkeruudella ja osaamisella voi hankkia itselleen hieman paremmat leikkikalut. Maailman monimutkaistuessa päätöksiin liittyvien intressien ja yksityiskohtien lukumäärä kasvaa. Poliittiset ratkaisut vaativat yhä enemmän asiantuntemusta, laajempaa vaikutusten arviointia ja erilaisten sidosryhmien huomioimista. Silti yksi oikea ratkaisu kohdattaviin ongelmiin löytyy yhä harvemmin. On oltava uskallusta lähteä liikkeelle ja rohkeutta muuttaa suuntaa matkan varrella. Arvot ohjaavat tätä liikettä kohti oikean suuntaisia ratkaisuja. Tulevaisuudessa keskeisin kysymys politiikassa ei ole ”mitä” vaan ”miksi”, ”miten” ja ”mihin


suuntaan”. Politiikan onnistuminen mitataan sen laaja-alaisissa vaikutuksissa, ei hallinnon tai pykälien määrässä. Tarvitsemme ketteryyttä ja notkeutta kyseenalaistaa opittua ja olemassa olevaa. Tarvitaan myös kykyä lähteä liikkeelle kokeillen, epäonnistuakin, kehittyä ja lopulta onnistua. Suomen vahvuutena on aina ollut maanläheinen ongelmanratkaisukyky. Se nousee tulevaisuudessa uuteen arvoon. Meidän pitää luopua kuvitelmastamme poliitikkojen kaikkivoipaisuudesta. Auktoriteettien murentuminen pakottaa kaikki ottamaan vastuuta ja ajattelemaan itse. Tarvitsemme kunnianpalautuksen terveelle järjelle. Ihmiset ja yritykset tietävät useimmiten päättäjiä ja viranomaisia paremmin, mikä on heille hyväksi. Sen sijaan että valtio pyrkisi yhä tiiviimmin ohjaamaan, normittamaan ja säätämään lakeja, olisi terveellistä pohtia mistä päin tihenevää ja luovuutta rajaavaa säädösviidakkoa voisi purkaa. Yhä harvemmin maailman muutoksen ajurina on laki ja yhä useammin ihminen. Suomen menestys tulevaisuudessa riippuu kyvystämme uudistua. Uudistuminen lähtee lopulta kuitenkin yksilöstä, ei järjestelmästä. Ihmisiä ei enää johdeta ylhäältä käskien, vaan suuntaa näyttäen. Rohkeasti rohkeuteen kannustaen. Muutoksen moottoriksi on nostettava ihmisten tekemät valinnat. Kokoomuksen osalta uskon ihan samaan. Ilman innostunutta ja toimivaa kenttää, puolueen perusta rapautuu. Olennaista on luoda myös omalle järjestökentällemme mahdollisuuksia tuoda ideoitaan eteenpäin, sparrata ajatusten kanssa, luoda ilmapiiriä ja mahdollisuuksia kohtaamisille, kannustaa uudistumiseen. Emme pelkää epäonnistua, mutta haluamme vielä kovemmin onnistua. Rohkeat uudet tavat eivät tarkoita sitä, ettei kannatta valmistautua tai suunnitella. Esimerkiksi hallitusohjelmien pohjana voi hyvinkin olla aidosti strategisempia tavoitteita yksityiskohtaisten keinojen sijaan. Mutta vaatimustason tulee olla riittävän korkealla. Pienenä maana Suomelle ei riitä keskinkertainen, täytyy pyrkiä aidosti huipulle.

Ä

ITI

Ö

YLÄTTI

Sain kotoa hyvät eväät elämääni. Koti Pohjois-Helsingissä muodosti hyvin tavalliset puitteet lapsuudelleni. Perhesuhteeni eivät kuitenkaan olleet aivan tavanomaiset. Minulla on veli, velipuoli ja sisarpuoli. Tämä tausta on opettanut minua näkemään rikkauden erilaisissa perheissä ja erilaisissa parisuhteissa. Ä:sta tulee mieleen myös äidinkieli, jota pidän kouluaineista tärkeimpänä. Vahva suhde omaan kieleen ja sen suulliseen ja kirjalliseen käyttämiseen on minulle iso osa identiteettiäni.

Olen peruskristitty, kuten suuri osa suomalaisista. Uskon kristilliseen etiikkaan ja pyrin toteuttamaan sitä elämässäni. Kuulun kirkkoon ja käyn vuosittain ainakin joulukirkossa.

15


Tule mukaan Jannen tiimiin: vapaavuori.net/tulemukaan

Kansallinen Kokoomus

Pieni kirja Jannesta  

Politiikassa minua ajavat eteenpäin arvot. Rakennan politiikkaani keskeisimpien kokoomuslaisten arvojen: yksilön vapauden ja vastuun, sivist...

Pieni kirja Jannesta  

Politiikassa minua ajavat eteenpäin arvot. Rakennan politiikkaani keskeisimpien kokoomuslaisten arvojen: yksilön vapauden ja vastuun, sivist...

Advertisement