ZwembadBranche #79

Page 1

ZWEMBADBRANCHE #79 - JUNI 2021 - JAARGANG 17

ZBB79 - Book.indb 1

16-06-2021 11:51


ZBB79 - Book.indb 2

16-06-2021 11:52


ZBB79 - Book.indb 3

16-06-2021 11:53


Roozeboom & van den Bos Instrument BV Weteringpad 58, 3762 EN Soest, tel. 035 543 1511 info@zwem.nl www.zwem.nl

RB Instrument BV

Automatisering en monitoring Doseerpompen en accessoires

Gespecialiseerd in het leveren van meet-, regel- en doseertechniek voor zwembaden. Exclusief vertegenwoordiger van diverse fabrikanten voor de Nederlandse markt. Ontwikkelt, in samenwerking met deze partners, hoogwaardige technische oplossingen voor controle en beheer van waterkwaliteit; oplossingen die zijn toegespitst op de behoeften van de Nederlandse markt. RB Instrument is nu en in de toekomst een innovatieve en meedenkende partner.

PROGRAMMA

Flowsensoren

Fotometers

W

NIEU

Ons complete programma bestaat uit: • Meet- en regelapparatuur voor vrij, gebonden en totaal chloor, pH, redox, temperatuur, troebelheid en geleidbaarheid. • Colorimetrische analyser voor het zogenoemde Water Monitoring Systeem (WMS). • Magneetmembraan-, motorgedreven en slangendoseerpompen inclusief alle benodigde accessoires zoals injectie- en voetventielen, zuiglansen, doseerconsoles en voorraadtanks. • Onderhoudsvrije zoutelektrolyse-systemen. • Complete range wateranalyse testen bestaande uit fotometers, comparators, pocket-kits en teststrips. • Magnetisch inductieve, dus onderhoudsvrije, flowmeetsystemen. • Draagbare pH-, redox-, temperatuur-, troebelheid- en geleidbaarheidmetingen. Vanzelfsprekend beschikken wij over een professionele servicedienst die u telefonisch of ter plaatse kan assisteren.

aquaSwissTech De nieuwste zoutelektrolyse-systemen van aquaSwissTech, die wij exclusief vertegenwoordigen binnen de Benelux, zijn ontwikkeld en geproduceerd in Zwitserland. Basis is een speciale elektrolyse-techniek waarbij geen membraan wordt gebruikt en dus geen chloorgas wordt gevormd. De installaties zijn modulair en worden geheel naar uw wensen gebouwd. De maximale capaciteit is onbegrensd. Geschikt voor een of meerdere baden!

aquaSwissTech® zoutelektrolyse

Meer dan 1.700 klanten wereldwijd, waarvan ruim 100 binnen Nederland, hebben voor deze installaties gekozen, mede dankzij de eenvoudige bediening en zeer lage onderhoudskosten. De installaties zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Dit wordt aangetoond door het feit dat vele installaties al ruim 25 jaar in bedrijf zijn.

KENNERS VAN HET ZUIVERSTE WATER ZBB79 - Book.indb 4

16-06-2021 11:53


In dit nummer

1

14

8

or de git; kt. de

20

24 30

u

ef n

s

d, -

25

8

26

32

46

26

Fotowedstrijd ‘Zeg het met Foto’s’

14

‘De Boetzelaer, het team en de bezoekers hebben voor altijd een speciaal plekje in mijn hart’

30

Zwemmen is een life skill waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen

20

Instructies stimuleren ouders en kinderen te spelen in het water

32

‘Op deze natuurlijke plek past eigenlijk geen bad met chloor’

24

‘ESCo constructie heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dan vooral het laaghangend fruit’

46

[Bijna] Alle leveranciers in de zwembranche op een rij

R

We mogen weer! Zwembranche in stappen weer open

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 5

5

16-06-2021 11:53


Zekerheid is zoooo 2019 De eerste zomerse dagen zijn een feit. We hebben er voor mijn gevoel lang op moeten wachten, maar het is beloond. In maart hadden we twee mooie dagen, maar daar bleef het ook bij. Nu voelt het echt als zomer. Heerlijk weer dat buitenleven. Ook de jeugd geniet volop, meteen werd de zwemboek uit de kast gehaald. De eerste mooie dag was ik alle drie mijn jongens kwijt. Handdoek onder de snelbinders en wat lekkers in het fietsmandje. ‘Ik app nog wel over het eten...’, en weg zijn ze. Gelijk hebben ze. Weer een beetje vermaak, hebben ze ook wel verdiend na zo’n lange winter met allerlei beperkingen.

Wie niet? Nu de cijfers teruglopen en de vaccinatiegraad oploopt, begint het gevoel van vrijheid steeds meer op te komen. Natuurlijk zijn we er nog niet en moeten we uitkijken voor varianten. Maar als we iets inmiddels wel weten, is dat niks zeker is. Zekerheid is zooo 2019. We moeten daarom ook kunnen genieten van wat wel kan. Ik hoorde tijdens de lockdown mensen vaak zeggen dat wij behoefte hebben aan zekerheid. Dat de overheid een vooruitzicht moet geven, zodat je weet waar je aan toe bent. Maar als er zoveel onzeker is, hoe kun je dan weten waar je aan toe bent? Natuurlijk wil je teleurstelling voorkomen, maar kansen wil je toch ook pakken? Het is niet de zekerheid die ik het afgelopen jaar heb gemist. Alles is zo grillig, dan is zekerheid een illusie. Waar ik vooral moeite mee had, is het leven met de rem erop. Zonder twijfel ontstaan er in een crisis ook weer nieuwe ideeën. Maar er sneuvelen er ook veel, zeker als het gaat om het bij elkaar brengen van mensen.

Ontwikkelingen in corona snel. Door detijd gaan tijd die het drukken en ons magazine verzenden van in be slag ne kan het zijn da t je in deze uitemt, informatie lees gave actueel is. Ho t die niet meer website in de ud daarom onze aan voor onzegaten en meld je nie blijf je altijd uwsbrief. Zo geïnformeerdals eerste laatste nieuwover het s de zwembranchuit e.

Ik ben in de loop der jaren wel gewend dat ideeën het uiteindelijk niet redden, mislukken of slagen. Maar dan wel ideeën waar je zelf je schouders onder kan zetten en zelf de keuzes maakt. Zoals Johan Cruyff eens zei: ‘je moet schieten, anders kun je niet scoren’. Maar meer dan een jaar lang krijg je niet eens de kans om te schieten en je plannen liggen te wachten op betere tijden. Natuurlijk moesten er in het belang van onze gezondheid maatregelen worden genomen en hadden wij te maken met een grillig virus. Uiteraard ben ik ook blij dat wij met ons magazine en de site door konden blijven gaan. Maar het elkaar kunnen ontmoeten heb ik wel enorm gemist.

B

Inmiddels is bij mij ook de eerste prik gezet en zit het tempo van vaccineren er in ons land nu ook goed in. Als het zo doorzet, en de vaccins standhouden tegen nieuwe varianten, zijn wij echt op de goede weg. Volgens Diederik Gommers gaan wij een normale zomer tegemoet en dat is in deze tijd al heel bijzonder. In zwembaden mogen behalve zwemlessen nu ook weer doelgroepactiviteiten worden gehouden, is banenzwemmen weer toegestaan net als sportactiviteiten en zelfs het recreatief zwemmen mag weer. Tevens wordt er binnen de branche alweer gekeken naar de periode ná corona: hoe gaan we naar ‘normaal 2.0’.

Z

Wij zijn ook weer volop bezig met de ZwembadBranche Dag en met de huidige vooruitzichten, heb ik goede hoop dat we elkaar op dinsdag 30 november echt in levenden lijve gaan ontmoeten. Natuurlijk is niks zeker, maar voor nu ziet het er goed uit. Ik voel me net als mijn jongens met hun handdoek onder de snelbinders: we kunnen weer schieten!

S info@zwembadbranche.nl • twitter.com/zwembadbranche • facebook.com/zwembadbranche

6

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 6

16-06-2021 11:53


BEWEEGBARE BODEMS & KEERWANDEN

ZWEMBADAFDEKKINGEN

SPRAY PARKEN EN ZWEMBADINRICHTING

VARIOPOOL.NL | VARIOGROUP.COM ZBB79 - Book.indb 7

16-06-2021 11:53


We mogen weer!

ZWEMBRANCHE IN STAPPEN WEER OPEN 15 december 2020 zwembaden dicht | 16 maart 2021 zwembaden open voor zwemles voor kinderen tot 13 jaar | 19 mei 2021 banenzwemmen en sportactiviteiten in zwembaden weer toegestaan | 5 juni 2021 doelgroepactiviteiten én recreatief zwemmen weer toegestaan Na een lockdown van bijna zes maanden ging Nederland in mei in stappen weer open. Zwemles geven mocht al wel eerder, maar alle andere zwemfans moesten langer wachten. Gelukkig kunnen er nu weer doelgroepactiviteiten worden gehouden, individuele sporten, sportactiviteiten en zelfs recreatief zwemmen is weer toegestaan. Of het einde van de tweede lockdown tegelijkertijd ook het einde van de coronamaatregelen inluidt, weet niemand. Maar te hopen is dat we nu eindelijk weer terug kunnen naar het ‘oude normaal’. Of gaan we het straks toch anders doen? Wij vroegen Marjon van Vilsteren (SRO), Jean-Paul Lancée (Omnium Goes) en Saskia Schakel (Gemeente Amsterdam) hoe zij terugkijken op de afgelopen maanden en wat zij de komende maanden verwachten. 8

Dat zwembaden eindelijk weer meer mogen, is goed nieuws voor alle zwemliefhebbers. Maar Saskia Schakel (manager zwembaden Amsterdam) benadrukt dat het nu ook het moment is om keuzes te maken. “Deze coronatijd heeft een aantal interessante inzichten opgeleverd en sommige maatregelen hebben ook zo hun voordelen. Hoe kunnen wij deze behouden nu we steeds meer gaan versoepelen? Voor ons interessante materie, wij benutten graag onze leerervaringen om straks sterker uit deze crisis te komen.” Verheugd was Schakel dat half maart weer zwemlessen mochten worden gegeven, vooral omdat hiermee in Den Haag werd erkend hoe essentieel dit is. “Ik vind dit een heel groot compliment aan al die zwemonderwijzers die zich inzetten voor de zwemveiligheid van onze kinderen. De afgelopen maanden is in Amsterdam ook hard gewerkt aan een inhaalslag.” Zelfs na de versoepelingen ligt voor Amsterdam de prioriteit bij het leren zwemmen en dat zorgt voor een uitdaging. “We starten graag weer met doelgroepzwemmen en recreatief zwemmen in het binnenbad, maar waar het knelt krijgen de zwemlessen voorrang.” Een andere uitdaging waar Schakel nu voor staat, is het inroosteren van personeel. “Het is een puzzel om, zeker met het oog op de vakantieperiode, voldoende personeel beschikbaar te hebben. Logisch dat mensen met vakantie willen, maar als iedereen tegelijk gaat wordt dit lastig. Gelukkig kunnen wij dit in goed overleg met elkaar regelen.” Daarnaast kijkt Schakel al vooruit naar de periode na corona: welke veranderingen zijn blijvend? Zo ziet men in Amsterdam veel voordelen in het vooraf reserveren en registreren. “Dat je niet meer spontaan naar het zwembad kan, was natuurlijk even wennen. Maar als coronamaatregel is het geaccepteerd en voor ons werkt het heel prettig. Zo weten wij van tevoren precies hoeveel kaartjes zijn verkocht en hebben wij de betalingen hiervan ook al meteen binnen. Daarnaast weten wij wie

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 8

16-06-2021 11:53


Saskia Schakel | Gemeente Amsterdam

‘IK BEN ER HEILIG VAN OVERTUIGD DAT WIJ NU EEN PROFESSIONALISERINGSSLAG KUNNEN MAKEN’

wanneer komt, interessante informatie om vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten.” Maar bovenal benadrukt Schakel dat het zwembad een maatschappelijke functie heeft. “Het zwembad is een laagdrempelige voorziening en wij willen iedereen de gelegenheid bieden om te zwemmen. Het mag dan niet zo zijn dat rijke Amsterdammers of diegene die digitaal handig zijn er meer van profiteren, al onze inwoners hebben recht op een duik in het zwembad. Het is dus de uitdaging om een optimale mix te creëren tussen resultaat, efficiency, kwaliteit en toegankelijkheid.” De coronamaatregelen geven ruimte aan ontwikkelingen die je anders niet zo snel voor mogelijk had gehouden. Nu versoepelingen snel kunnen gaan, wil men in Amsterdam bewust keuzes maken in wat men wil behouden. “Het is nu de kunst om niet het kind met het badwater

weg te gooien, maar ook de maatschappelijke functie te behouden.” Als voorbeeld noemt Schakel het kopen van een kaartje voor het buitenbad. “Wij hebben afgelopen zomer gemerkt hoe efficiënt het is als mensen vooraf een kaartje kopen. Maar op een mooie dag wil je ook ruimte houden voor spontane beslissers en dus moet je voldoende kaartjes vrijhouden voor de losse verkoop.” Het afgelopen jaar heeft volgens Schakel veel interessante nieuwe inzichten opgeleverd. Het is een zoektocht, maar vooral ook een uitdaging die Schakel graag aangaat. “Ik ben er heilig van overtuigd dat wij als zwembranche nu een professionaliseringsslag kunnen maken. Wij werken binnen de gemeente daarom graag aan deze puzzel, maar ik ben ook heel benieuwd hoe andere zwembaden hierin staan. Om met elkaar te kijken hoe wij de leerervaringen van het afgelopen jaar kunnen inzetten ten gunste van het zwembad én al onze zwemfans.”

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 9

9

16-06-2021 11:53


Marjon van Vilsteren | directeur SRO

‘ER IS OOK NA CORONA NOG HEEL VEEL TE DOEN, DOOR DIT SAMEN TE DOEN KUNNEN WIJ OOK DAN MEER BEREIKEN’

Samenwerken staat altijd al hoog in het vaandel bij SRO, maar het afgelopen jaar was het een cruciale factor. Tijdens deze crisis werd volgens Marjon van Vilsteren (directeur SRO) zichtbaar duidelijk dat je hiermee echt het verschil kunt maken. “In onze branche zijn er veel verschillende belangen, door de krachten te bundelen hebben wij een slag kunnen maken. Maar er staan ons nog meer uitdagingen te wachten, deze samenwerking blijft daarom ook na de pandemie van grote waarde.” Het zorgen voor goed onderhouden en toekomstbestendig maatschappelijk vastgoed, waaronder zwembaden, in samenspraak met de gebruikers en gemeentelijke opdrachtgevers is wat SRO al 24 jaar doet. Samenwerken zit in het DNA, men verbindt lokale partners om breed gedragen resultaten te realiseren. Als voorbeeld noemt Van Vilsteren de Joint Venture, naast de samenwerkingen zoals het beheren en exploiteren van gemeentelijk vastgoed een intensieve vorm van samenwerken. “Wij trekken in deze publiek-publieke samenwerking samen op met de gemeente, zij houden zo invloed op onder andere het

10

sportbeleid en wij zorgen als professionele partij voor een optimaal rendement. Uiteraard moet er altijd kritisch worden gekeken naar de besteding van het gemeenschapsgeld, zeker een zwembad kost veel geld, maar steeds meer gemeenten zien de toevoegde waarde van sporten, bewegen én spelen. Alle drie zijn het belangrijke voorwaarden voor onze fysieke en mentale gezondheid.” Uit onderzoek blijkt dat door het sluiten van de binnensport helaas veel minder mensen hieraan toekwamen. “Een sportaanbieder levert een belangrijke bijdrage aan een vitale samenleving, daar zijn wij ons terdege van bewust. Gelukkig hebben wij het afgelopen jaar toch nog het één en ander kunnen doen. Hoewel het aantal bezoekers minder was, hadden we evengoed nog een mooie zomer. Tijdens de lockdowns hebben wij ook niet stilgezeten en aan productontwikkeling gedaan, dit heeft geleid tot een vernieuwing van het ouder en kind zwemmen. Daarnaast zijn wij zoveel mogelijk in contact gebleven met onze klanten door het delen van filmpjes waarbij in de ‘Thuis-zwem-school’ nieuwe lessen werden aangeboden om vaardigheden uit de zwemlessen te

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 10

16-06-2021 11:53


(blijven) oefenen, het sturen van kaarten en te bellen. Maar de sluitingen waren natuurlijk verre van ideaal.” Van Vilsteren was dan ook blij dat de zwemlessen half maart mochten opstarten. “Hierdoor konden wij enigszins weer beginnen en natuurlijk ook werken aan de zwemveiligheid en de wachtlijsten. Maar na een sluiting van zes maanden is het fijn dat ook banenzwemmen en groepslessen weer zijn toegestaan om mensen zo de gelegenheid te kunnen bieden aan hun gezondheid werken.” Van Vilsteren hoopt alleen niet dat er een groep is afgehaakt. “We zijn natuurlijk best wel lang dicht geweest. Het is nu de uitdaging om ook diegene die de afgelopen maanden alternatieven hebben gevonden weer terug te winnen.” Hoewel in de verkiezingsprogramma’s nauwelijks werd gesproken over sport en bewegen, hoopt Van Vilsteren wel dat het in het regeerakkoord een plek krijgt. “Het advies van de NLsportraad was in ieder geval duidelijk en biedt mooie aanknopingspunten. Een sportwet is wat mij betreft niet per se noodzakelijk, maar het voorstel om vanuit meerdere ministeries de handschoen op te pakken onderschrijf ik volledig. We moeten dit vraagstuk echt vanuit verschillende disciplines benaderen.” Waarmee Van Vilsteren benadrukt dat het om meer gaat dan het voldoen aan de beweegnorm. “Als sportaanbieder kunnen wij veel meer betekenen en met andere partijen breder kijken, bijvoorbeeld door mensen ook te helpen met hun voeding. Voor de toekomst zie ik daar nog genoeg kansen liggen.” De NLsportraad wil tevens dat er meer wordt geïnvesteerd, maar er ligt nu ook een rekening van de coronacrisis. “We leven in een economisch onzekere tijd, maar door meer in te zetten op preventie kunnen we de zorgkosten aanzienlijk verminderen. Een gezonde leefstijl levert meer op dan alleen gezondheidswinst.” Om hier ook als zwembranche een bijdrage aan te leveren, pleit Van Vilsteren voor het behoud van de samenwerkende partijen. “Het afgelopen jaar hebben we gezien wat de meerwaarde hiervan is. Er is ook na corona nog heel veel te doen, door dit samen te doen kunnen wij ook dan meer bereiken.”

Uw inspectieburo voor alle bevestigingsmiddelen in uw zwembad, voor een compleet rapport met werkbare adviezen maar ook voor inspectie na renovatie of gedurende nieuwbouw van een zwembad zijn wij uw partij.

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10 A4, 2131 XE HOOFDDORP 085 - 876 89 90 | www.rbicorrosion.nl

ZBB79 - Book.indb 11

223-2101-001 1/2 pag advertentie 190x117.indd 1

13-01-2021 16-06-2021 11:53 11:59


Internationaal Waar zwemmen vanzelfsprekend is erkende diploma’s

Erkende vakopleidingen

Internationale zwemdiploma’s

envoz ZBB79 - Book.indb 12

Vanaf september hoopt Jean-Paul Lancée (Omnium Goes) dat het weer ‘normaal’ is, maar tot die tijd verwacht hij eenzelfde zomer als vorig jaar. “Wij hebben na de eerste lockdown redelijk kunnen draaien, het zou fijn zijn als we dat nu weer kunnen doen om dan na de zomer de draad weer op te kunnen pakken.” Belangrijk ook volgens Lancée want Nederland moet weer meer gaan bewegen. “Na twee lockdowns is het goed dat er weer wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl. Onder het motto ‘Van covid naar go fit!’ dragen wij daar vanuit het Omnium graag ons steentje aan bij.” Net als de gehele branche was het ook voor het Omnium schakelen, maanden achter elkaar een gesloten zwembad was natuurlijk ongekend. “Aan het begin van de eerste lockdown zaten medewerkers veel thuis zonder werk. Velen hebben dat als heel vervelend ervaren, je wil toch iets om handen hebben en betrokken blijven. Bewust hebben wij dan ook gekeken naar mogelijkheden om mensen op een veilige manier in contact met elkaar en het zwembad te laten houden. Naast de nodige werkzaamheden die horen bij een gesloten zwembad zoals legionellabeheersing, is er ook veel onderhoud gedaan en schoongemaakt. Doordat medewerkers toch, zij het beperkt, naar het Omnium konden komen voelde men zich niet helemaal geïsoleerd van het zwembad.” Evengoed heeft lang niet iedereen hiermee zijn of haar uren kunnen draaien, maar bij het Omnium wordt niet meer gekeken naar de minuren. “Hoewel wij hebben geprobeerd om onze mensen zoveel mogelijk hun uren te laten draaien, is het natuurlijk toch lastig. Wij hebben daarom besloten om alle ‘coronaminuren’ tot aan 1 juni kwijt te schelden, zodat iedereen dan met de derde stap van het openingsplan weer op nul staat.“ Hoewel er vanaf 5 juni weer veel meer mocht, gaat het Omnium rustig opstarten. “Wij hebben afgelopen zomer met de maatregelen zo’n 350 mensen per blok kunnen toelaten. We gaan nu beginnen met zo’n 150 mensen per blok voor recreatief zwemmen en breiden dat dan verder uit.” Hoewel Lancée graag weer

16-06-2021 11:53


Jean-Paul Lancée | Omnium Goes

‘ONDER HET MOTTO ‘VAN COVID NAAR GO FIT’ KIJKEN WIJ ALVAST NAAR DE PERIODE NA CORONA’

teruggaat naar normaal, verwacht hij wel een aantal maatregelen van de afgelopen maanden te behouden. “Wij hebben gemerkt dat de bedrijfsvoering op een aantal punten efficiënter is geworden. De automatisering heeft zeker voordelen, zo zijn er door het online betalen nu geen rijen meer voor de kassa. Daarbij geeft het reserveren door bezoekers in blokken veel meer rust. Als we straks weer volledig mogen draaien, kunnen wij in een aantal blokken hetzelfde aantal bezoekers halen alleen dan zonder de piekmomenten die wij voorheen hadden. Dit is natuurlijk veel overzichtelijker, werkt voor het personeel dus prettiger en onze bezoekers weten inmiddels niet beter.” Nu we meer mogen merkt Lancée dat mensen ook echt de behoefte hebben om te bewegen in het water, maar tevens om elkaar weer te zien. “De doelgroepactiviteiten hebben ook een sociaal karakter en het uurtje zwemmen kan voor mensen veel meer betekenen dan alleen werken aan hun conditie.” Of iedereen weer terugkeert naar het

zwembad, vindt Lancée moeilijk te zeggen. Wel verwacht hij dat het belang van een gezonde leefstijl door deze pandemie extra zal worden onderstreept. “Onderzoeken wijzen uit dat mensen minder zijn gaan bewegen en zijn aangekomen. Daarnaast horen wij ook dat meer mensen lichamelijke klachten hebben gekregen door te weinig beweging en nu bij de fysiotherapeut lopen. Wij zijn als zwembad bezig om deze mensen (weer) naar het zwembad te trekken en kijken naar een programmering die hier meer op inspeelt. Zo denken wij onder meer na om iets te betekenen voor senioren die door vereenzaming of om medische redenen een uurtje zwemmen goed kunnen gebruiken vanwege de beweging en het sociale aspect. Daarnaast spelen wij er nu al op in door in onze communicatie het belang van vitaliteit te benadrukken en de rol die wij als zwembad hierin kunnen spelen. Met de versoepelingen in het vooruitzicht en de goede cijfers kijken wij niet alleen uit naar een mooie zomer, maar onder het motto van covid naar go fit ook alvast naar de periode na corona.”

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 13

13

16-06-2021 11:53


14

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 14

16-06-2021 11:53


‘De Boetzelaer, het team en de bezoekers hebben voor altijd

een speciaal plekje in mijn hart’

In 2019 stond Peter Wielaart na een lange loopbaan aan de vooravond van zijn pensioen. Maar toen sloeg op 28 februari het noodlot toe en een verwoestende brand legde De Boetzelaer, het levenswerk van Wielaart, plat. Ter plaatse van de brand schoot er veel door Wielaart heen, maar één ding wist hij zeker: er moest een nieuwe Boetzelaer komen en die zou hij samen met zijn team realiseren. Het pensioen werd even uitgesteld. Inmiddels zijn wij ruim twee jaar verder, Wielaart heeft het stokje overgedragen aan Frank Haagsma en zijn woord gehouden. Er kan weer worden gezwommen in De Boetzelaer. ‘Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat er in 2021 weer een zwembad staat’, aldus Wielaart een dag na de brand. Het is ongelofelijk, maar het is hem gelukt. Het staat voor de enorme drive en energie die Wielaart kenmerkt. Maar ook voor de toewijding die hij heeft richting zijn medewerkers en bezoekers vanaf zijn eerste werkdag op 1 maart 1975. “Na de brand was ik meteen vastberaden om samen met mijn collega’s te werken aan een nieuw begin. De Boetzelaer was tot op de grond toe afgebrand, maar ik merkte meteen dat wij als team het zo niet wilden laten eindigen. Met elkaar hebben wij de schouders

eronder gezet. Wij voelden ons ook verplicht naar al die bezoekers uit Westland en omstreken die naar ons komen om te leren zwemmen, te sporten of te recreëren.” Net als de oude Boezelaer moest ook nu weer het creëren van een unieke beleving centraal staan, hetgeen de opvolger van Wielaart Frank Haagsma ook zo aanspreekt. Na jaren bij Sportbedrijf Rotterdam de zwembaden onder zijn hoede te hebben gehad, was hij toe aan een nieuwe uitdaging. “Het bijzondere karakter van De Boetzelaer gaf bij mij de doorslag. Ik kijk er dan ook naar uit om een start te maken met dit nieuwe zwembad.”

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 15

15

16-06-2021 11:53


Daadkracht De oplevering van het nieuwe zwembad twee jaar na de brand roept ook weer veel emoties op. Wielaart heeft de beelden van die nacht in februari nog altijd helder op zijn netvlies staan. “Ik weet alles nog van minuut tot minuut, daar kom je je leven niet meer van af.” Hetzelfde geldt voor zijn collega’s, reden ook dat hier vanaf het begin bewust aandacht aan is besteed. “Je merkt alleen nu met de oplevering van het nieuwe zwembad dat mensen nog steeds geraakt zijn. Sommigen hebben het voor zich uit geschoven, maar de klap komt toch.” Ook Haagsma realiseert zich heel goed dat dit voor de medewerkers lastig is. “De impact hiervan mag je natuurlijk nooit onderschatten. Alle medewerkers waren heel erg betrokken en dan trekt

16

zo’n heftige gebeurtenis een zware wissel op het team. Tegelijkertijd is dit ook hun kracht, zij kunnen elkaar erdoor heen helpen. Dit hebben ze van het begin af aan gedaan en dat doen ze nu nog.” Waarop Wielaart met trots nog aanvult hoe vanzelfsprekend iedereen na de brand aan de slag ging. “Nog steeds kan ik emotioneel worden van de heftigheid, maar ook de enorme daadkracht die het opriep. Iedereen

pakte zijn rol op en in een korte tijd werden de zwemlessen verplaatst, bezoekers ingelicht, mensen te woord gestaan. Het is toch ongelofelijk dat de zaterdag na de brand ieder kind kon afzwemmen zoals gepland? Gedurende de bouw bleef deze spirit.” Daarnaast hebben ook de trouwe fans hun steentje bijgedragen. Middels crowdfunding is een mooi bedrag binnengekomen en dat ontroert Wielaart. “Een basisschool heeft geld

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 16

16-06-2021 11:54


opgehaald voor de glijrots in het recreatiebad. Natuurlijk is dat voor ons financieel gunstig, maar het verhaal erachter is voor mij net zo waardevol.”

Eigentijds Vanaf het begin af aan was duidelijk dat het nieuwe zwembad een eigentijdse en futuristische zwemaccommodatie moest worden, maar wel letterlijk en figuurlijk op de

fundamenten van het oude zwembad. Sinds zijn start bij De Boetzelaer heeft Wielaart het recreatieve element van het zwembad willen benadrukken onder meer door de jungle uitstraling. Deze komt ook nu weer zowel binnen als buiten tot uiting. Maar je vindt het ook terug in de speelelementen en de indrukwekkende handgemaakte muurschilderingen. Tevens is er een recreatiebad waar de kleintjes zich volop kunnen vermaken en een

interactieve glijbaan voor de oudere jeugd. Daarnaast heeft Wielaart ook een aantal aanpassingen gedaan. “Natuurlijk loop je in de loop der jaren tegen dingen aan die die je graag anders zou willen. Zo hebben wij het instructiebad met vijf meter verruimd zodat we 65 m2 extra hebben voor de zwemlessen en is er een tribune geplaatst waar je zicht hebt op het gehele zwembad. Tevens kunnen minderinvaliden met een hellingbaan het 25 meter bad gelijkmatig inlopen zonder de zwemmers te hinderen en zijn de kleedhokjes groter.“ Dat laatste ook tot genoegen van Wielaart zelf. “Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom juist een omkleedhokje zo krap moet zijn. Nu ik het bad vooral zal aandoen als bezoeker ga ik hier natuurlijk van genieten, maar ik weet zeker ook alle andere bezoekers.”

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 17

17

16-06-2021 11:54


in het delen van kennis en het beste assortiment zwembadcomponenten

AFM

®

Pomaz kent de kansen en uitdagingen bij openbare zwembaden, hotelbaden, sauna’s en wellness. En wanneer u nadenkt over de mogelijkheden met betrekking tot het optimaliseren van uw bad en het zwemplezier van uw bezoekers willen wij daar graag over meedenken. In oplossingen, welteverstaan. Pomaz is leverancier van Nederlands’ grootste en meest actuele assortiment zwembadcomponenten. Bel voor meer informatie: +31 (0)40 285 66 58 of stuur een mail naar support@pomaz.nl

ZBB79 -Adv Book.indb 18 Eva, Dolphin en AFM.indd 1 151188 ZZB Helder,

16-06-2021 11:54 11-11-20 09:08


20 09:08

Nalatenschap Hoewel het door corona een uitzonderlijk jaar was, geldt dit zeker ook voor de medewerkers van De Boetzelaer. Na twee jaar kunnen zij eindelijk weer werken in hun eigen zo geliefde zwembad en om goed te beginnen besloot Haagsma dat zij het met hun familie mochten inwijden. “Je kunt de beleving natuurlijk beter overbrengen als je het ook zelf hebt ervaren. Daarbij zijn de medewerkers zo intensief bezig geweest met de bouw, dat het ook fijn is als zij nu het resultaat als eersten aan hun familie en vrienden kunnen laten zien.” Wielaart heeft zijn team altijd een warm hart toegedragen en zijn bevlogenheid weten over te brengen op al zijn collega’s en Haagsma treedt graag in zijn voetsporen. “Er zijn ook een aantal nieuwe collega’s bij gekomen en met elkaar wil je die hechte club blijven. Waarbij ik het ook belangrijk vind dat iedereen een stem krijgt, of je hier nu lang of nog maar kort werkt. Zo hebben wij met elkaar intensief aan het toezichtsplan gewerkt. Zo’n plan kan natuurlijk alleen maar werken als het ook door iedereen wordt gedragen.” Net zoals iedereen binnen het team even belangrijk is, benadrukt Haagsma duidelijk genietend van de diversiteit in zijn zwembad dat dit ook geldt voor de bezoekers. “Wij willen een plek bieden aan iedere zwemfan, waarbij persoonlijk contact hoog in het vaandel staat. Peter was altijd nauw betrokken bij zijn bezoekers en die lijn zet ik samen met het team door. Het feit alleen al dat er zoveel mensen zijn die zich hebben ingezet voor de nieuwe Boetzelaer en hebben meegeleefd is ongekend. Het is de nalatenschap van Peter waar wij heel zuinig op zijn.”

Het is een feit, De Boetzelaer heeft na 46 jaar een nieuwe directeur. Maar helemaal weg zal hij nooit zijn. “Natuurlijk blijf ik wel betrokken, wekelijks kom ik nog baantjes­ zwemmen. Ik heb ook gemerkt dat ik het echt los heb kunnen laten, ik geniet van mijn vrije tijd. Komt mede

omdat ik het met een gerust hart over kan dragen aan Frank en het team. Maar De Boetzelaer, het team en de bezoekers hebben voor altijd een speciaal plekje in mijn hart. De geweldige tijd die ik met hen heb gehad, draag ik voor altijd met mij mee.”

Terwijl wij een rondje maken door de het zwembad wordt Wielaart aangesproken als de ‘oude directeur’.

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 19

19

16-06-2021 11:54


Nieuw en 100% Nederlands Wij produceren in eigen huis

Uw Zwembadmaterialen Specialist

mail naar claartje@drie-essen.nl

Innovatief lamellen design Uniek ontwikkelde anti-vuil kamer voorkomt o.a. algengroei • Zwembadautomatisering • Zwembadmonitoring • Chemicaliëninstallaties, volgens BRL-K903 • Doseerpompen en accessoires • Zoutelektrolyse systemen • Hy-Tab - Calciumhypochloriet tabletten oplos- en doseerunit

Industrieweg 94 2651 BD Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5115211 info@hycon.nl - www.hycon.nl

ZBB79 - Book.indb 20

Hoogwaardige kwaliteit Uitsluitend polycarbonaat lamellen

Het Helmhout 71, 9206 AZ Drachten T +31 512 55 01 31, info@soldeck.nl

SOLDECK.NL

www.poolquip.com | info@poolquip.com

16-06-2021 11:54


Zomer zonder zorgen

Column Cla t je Drie

Wil je reageren op de column van Claartje? mail naar claartje@drie-essen.nl

Al een paar dagen heb ik zo’n onbestemd gevoel. Een mengeling van blij zijn, positieve verwachting en kriebelende hoop op mooie dingen. Het doet me denken aan vroeger toen we op vakantie gingen met mijn ouders. Enkele kilometers vóór aankomst werd de opwinding steeds groter. Hoe zou het zijn? Leuke speeltuin, een mooi zwembad, zou ik nieuwe vriendinnetjes kunnen maken? Mijn moeder maakte dat nog even erger door de laatste kilometers herhaaldelijk te zingen: ‘we zijn er bijna, maar nog niet helemaal…’. Ook al waren soms de voorzieningen inderdaad wat minder indrukwekkend dan gehoopt, de vakantie was altijd fijn. Als kind keek ik al naar de dingen die wél leuk waren. Als moeder deed ik hetzelfde bij mijn kinderen als wij op vakantie gingen. Terwijl de jongens op de achterbank datzelfde liedje zongen, kwamen er allerlei vragen in mij op. Zal er voldoende vermaak zijn? Kunnen ze lekker zwemmen? Zullen er voldoende leeftijdsgenootjes zijn? Datzelfde gevoel van blije opwinding met een leuke tijd in het vooruitzicht. En ook al waren er wel eens tegenvallers, op papier lijkt alles veel mooier en groter, we wisten er altijd van te genieten. Tegenover de dingen die minder leuk waren dan we hadden verwacht, vonden we altijd wel dingen die niet in de folder stonden en die onverwachts toch veel plezier brachten. Met een goede dosis positiviteit en humor werden kleine geneugten toch feestelijk groots. In de loop van de jaren heb ik wel geleerd dat het glas niet altijd halfvol kan zijn. Soms gebeuren er dingen waarbij ik het leven gewoon even niet zo feestelijk vind. Om zo’n vervelende tijd toch goed door te komen hanteer ik het principe ‘leven van dag tot dag’. Niet te veel nadenken over hoe dingen in de toekomst zullen gaan, maar proberen om van elke dag het beste te maken. Gelukkig heb ik nogal wat mensen om mij heen die dat ook kunnen. In onze familie hebben we

allemaal de neiging om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Deze positieve inslag heeft ons bedrijfsmatig wel geholpen. Uiteraard waren de sluitingen verschrikkelijk vervelend en zullen wij daar een nasleep van krijgen. Maar ook nu is het glas weer halfvol. Met een flinke dosis creativiteit lukte het onze planners om extra kinderen te laten starten met de zwemles om de opgelopen wachtlijsten in te korten. De kinderen die al op les zaten, blijken niet veel last te hebben van de onderbrekingen. Het aantal lessen dat nodig is om zwemveilig te worden verandert niet, ze zijn alleen later aan de eindstreep. Met een heldere communicatie is dat voor ouders wel te begrijpen. Voor de kinderen die in 2019 -2020 hun diploma hebben gehaald, is het moeilijk geweest om regelmatig te zwemmen. Daarom hebben we dit jaar in de vakantieweken veel opfrislessen ingepland en die worden druk bezocht. Het geeft een goed gevoel dat dit in de zomer zal bijdragen aan de veiligheid van die kinderen. Daarnaast genieten niet alleen de kinderen van de zwemlessen, ook de lesgevers zijn weer helemaal happy. Dat alles maakt dat ik steeds vaker dat ‘we zijn er bijna’- gevoel krijg van vroeger. Bij elk bericht over afnemende besmettingen en een toenemende vaccinatiegraad maakt m’n hart een hupje. Elke dag groeit mijn positieve verwachting: we gaan een heerlijke zomer tegemoet. Geen zorgen over gezondheid, geen uitgestelde feestjes en geen bedrijfssluitingen. Met optimisme kijk ik uit naar deze zomer waarin we zonder zorgen kunnen genieten van zon- en zwemplezier. Inmiddels zijn er al heel wat gezinnen die een vakantie hebben geboekt. Ook onze kleinkinderen gaan dit jaar weer naar de camping. Ik hoop dat ze daar kunnen genieten van de grote en kleine pleziertjes die horen bij vakantievieren. En stiekem hoop ik een beetje dat ook zij vanaf de achterbank eindeloos zullen zingen ‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal…’

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 21

21

16-06-2021 11:54


Watervrij met ‘Wennen Aan Water in Oost’

Instructies stimuleren ouders en kinderen te spelen in het water Het project ‘Wennen Aan Water in Oost’ is een mooie samenwerking tussen Anouk Drent en Thea Emke om ouders te stimuleren met hun kinderen te spelen in het water. Drent werkt als sportmakelaar voor de jeugd van Amsterdam-Oost en was vooral op zoek naar activiteiten waarmee kinderen van twee tot vijf jaar worden bereikt. Emke is werkzaam bij Team Sportservice Amsterdam en door haar voorliefde voor water kwamen zij samen al snel uit op het gebruiken van de pierenbadjes in de openbare parken. Momenteel zit het project in de afrondende fase en hopen Drent en Emke dat je deze zomer in de parken van Amsterdam- Oost niet alleen kunt genieten van al het groen, maar ook veilig en verantwoord van het water. Voor dit project raakte Emke geïnspireerd door de bebording bij fitnessapparatuur in de openbare ruimte die aanzet tot gericht bewegen. “Hetzelfde wilde ik eigenlijk realiseren voor de kleine kinderen. Waarmee kun je ze dan blijer maken dan met ‘prutten in het water’? Om de ouders er ook bij te betrekken hebben wij gekozen voor het maken van oefeningen en spelletjes die ze samen kunnen doen in

22

het pierenbad.” De instructies hiervoor zijn weergegeven op stuurkaarten die speciaal voor dit project zijn ontworpen door Leone Hamaker. Daarnaast staat bij elk bord een QR-code waarmee de ouders filmpjes kunnen zien die de oefeningen verduidelijken.

Voorschool Naast het plezier staat het ontwikkelen van de motoriek en de voorbereiding op

de zwemles centraal, leren zwemmen is volgens Drent niet het doel. “We willen vooral dat ouders spelenderwijs hun kinderen vertrouwd maken met water zodat ze al wat meer watervrij zijn. Met als gevolg dat ze het leren zwemmen leuker vinden en dat het wellicht ook wat makkelijker gaat.” Waarbij Emke benadrukt dat nu nog niet duidelijk is wat het exacte effect hiervan is op de zwemles.

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 22

16-06-2021 11:54


“De oefeningen zijn wel bewust gekozen en het zou mooi zijn als het daadwerkelijk zorgt voor het sneller aanleren van de zwemslagen en uiteindelijk leidt tot een korter traject.” Daarnaast hoopt men door het geven van informatie over de zwemles ouders te stimuleren om hun kind op zwemles te doen. “Niet voor alle ouders is dit vanzelfsprekend, hopelijk realiseren zo meer ouders hoe belangrijk zwemveiligheid is.” Daarbij vult Drent aan dat de voorschool, bedoeld om kinderen voor te bereiden op de basisschool, wordt betrokken om ouders te informeren over het belang van leren zwemmen en te wijzen op de instructies bij de pierenbadjes in de parken. “Daarnaast willen wij de oefeningen integreren in het programma van de spelinloop die door de voorschool voor ouders en hun kinderen wordt georganiseerd. Hierbij betrekken we dan zwemonderwijzers zodat ouders en kinderen onder professionele begeleiding ervaren hoe leuk spelen in het water kan zijn.”

Zwemveiligheid Amsterdam kent een goed gecoördineerd vangnet waardoor er geen kind zonder diploma van de basisschool gaat, het project ‘Wennen Aan water in Oost’ vormt daarop volgens Drent een mooie aanvulling. “Het zou fijn zijn als het project op deze manier een positieve bijdrage kan leveren aan de zwemveiligheid van de Amsterdamse kinderen. Als het ervoor kan zorgen dat het aantal kinderen dat in de bovenbouw nog geen zwemdiploma heeft afneemt.” Daarbij kan Emke zich ook heel goed voorstellen dat de gemaakte stuurkaarten en filmpjes door zwembaden gebruikt

ZBB79 - Book.indb 23

worden bij de ondiepe (buiten) badjes. “Op deze manier worden ouders uitgedaagd te spelen met hun kind. Tevens is het goed voor de veiligheid, we merken namelijk dat steeds meer ouders afgeleid zijn als kinderen in water spelen en meer oog hebben voor hun telefoon dan hun kind.” Daarnaast zijn er zorgen dat voor veel kinderen de watergewenning minimaal is omdat kinderen de afgelopen maanden niet mochten vrijzwemmen en ook het ouder en kind zwemmen heeft bijna een half jaar stilgestaan. “Met het oog op de zomer is het project daarmee een uitgelezen kans om niet alleen het spelenderwijs bewegen in water voor de kleintjes toegankelijk te maken, maar ook te zorgen dat ouders hun kind goed in de gaten blijven houden.” Bewust is gekozen voor een project in de openbare ruimte, Emke benadrukt dat deze coronatijd duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk dit is voor mensen om te sporten, te bewegen en te recreëren. “Hoewel de sportaanbieders weer zijn begonnen, ben ik ervan overtuigd dat bewegen in de buitenruimte blijft. Een kans dus voor de gemeente om hierop in te spelen.” Vooralsnog is het project alleen voor het stadsdeel AmsterdamOost maar als het aan Drent en Emke ligt, wordt het uitgerold over de hele stad en wie weet welke steden daarna nog zullen volgen. “Wij zijn in ieder geval klaar om van start te gaan zodat de Amsterdamse ouders in aanloop naar deze zomer met hun kroost spelenderwijs en veilig kunnen genieten van het water. Natuurlijk zou het helemaal te gek zijn als dit volgend jaar op nog veel meer plekken mogelijk is.”

16-06-2021 11:54


‘ESCo constructie heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dan vooral het laaghangend fruit’ In 2008 stond het vastgoed van de gemeente Rotterdam voor een belangrijke opgave: er moest worden verduurzaamd. Ook de zwembaden moesten kijken naar energiebesparing en kwaliteitsverbetering. Als snel zag men een oplossing in een Energy Service Company (ESCo). Een constructie waarbij in een prestatiecontract opdrachtgevers en opdrachtnemers afspraken vastleggen over prijs en resultaat. Tien jaar na de invoering hiervan is het tijd om de balans op te maken. Carl Fontijne van Sportbedrijf Rotterdam is zeker enthousiast, maar het volgende contract zal zeker geen copy paste worden. In de afgelopen 10 jaar is er veel bereikt en het werken met een ESCo constructie heeft volgens Fontijne zeker zijn vruchten afgeworpen. Maar dan vooral het laaghangend fruit. “Terugkijkend kunnen wij inderdaad stellen dat wij hebben kunnen besparen, maar wij hebben ook wel wat laten liggen. Uit een prestatiecontract kun je meer rendement halen als je het minder strak vastlegt. Tien jaar vooruitkijken is lang, er kan veel gebeuren. De ontwikkelingen kunnen snel gaan en natuurlijk heb je ook te maken met wetgeving die kan wijzigen na verloop van tijd.” Met de kennis en ervaring van de afgelopen jaren is er dit jaar een nieuw contract op de markt gebracht. Omdat er het een en ander is gewijzigd, is er vooraf een marktconsultatie gedaan onder grote spelers in de branche. “Wij hebben onze ideeën over een prestatiecontract voorgelegd met de vraag of dit voor hen ook werkbaar is. Uiteindelijk heb je meerdere partijen nodig om er een succes van te maken en dus moet het ook reëel zijn wat je vraagt van de markt. Met nu als resultaat een gedragen uitvraag.”

24

Flexibiliteit Opvallend is vooral dat de energiecomponent uit de huidige uitvraag is gehaald. De verduurzaming waar het allemaal mee begon, lijkt hierdoor ondergeschikt te raken. Maar niets is minder waar volgens Fontijne. “Met de energieafspraken in het prestatiecontract dachten wij tien jaar geleden belangrijke besparingen te kunnen realiseren. Gaandeweg bleek het contract echter te rigide om het optimaal te kunnen benutten.” Ter illustratie noemt Fontijne het voorbeeld van het plaatsen van zonnepanelen. “Toen we begonnen is er vanuit milieuoogpunt gekozen voor een warmtekrachtkoppeling. Maar in de loop der jaren kwamen er nieuwe technieken en andere inzichten. Zo ontstond bij ons de interesse in zonnepanelen, alleen gaat dat niet goed samen met de warmtekrachtkoppeling. In de afgelopen tien jaar zijn er wel meer innovaties geweest die we niet konden realiseren omdat het niet paste in de contractafspraken. Besparingen die je daarom moet uitstellen en dus niet volop kunt uitnut-

ten. Maar je kunt ook denken aan ontwikkelingen in het gebruik van het zwembad die je van tevoren niet kunt voorzien, maar waar je door het opstellen van een contract voor tien jaar minder makkelijk op in kan spelen.” De les voor Fontijne is vooral dat je minder rigide afspraken moet maken. “Je moet meer ruimte creëren voor flexibiliteit en je niet vastleggen voor een langer termijn. Het moet mogelijk zijn om aanpassingen die geld besparen ook direct uit te kunnen voeren. Je wil gelijk kunnen oogsten en niet hoeven te wachten tot een termijn is verlopen.” Het maken van energieafspraken zoals de afgelopen tien jaar is daarmee niet ideaal gebleken, daarnaast is er nu gekozen voor een korter termijn van vier jaar.

Ontzorgen Dat men de ESCo op punten drastisch heeft aangepast, wil zeker niet zeggen dat Fontijne er niet in gelooft. “Zoals gezegd hebben wij ook de vruchten geplukt van deze samenwerking. Eén van de

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 24

16-06-2021 11:55


absolute winstpunten is het feit dat het zwembad wordt ontzorgd in het onderhoud.” Ook Fontijne ziet dat het zwembad steeds minder technische kennis zelf in huis heeft. “In de loop der tijd zijn er minder mensen in de zwembranche werkzaam met gespecialiseerde technische kennis, die weten van de hoed en de rand.” Voor Fontijne is het uitbesteden van het technisch onderhoud, zowel betreffende het gebouw als de installaties dan ook één van de grote voordelen van de ESCo constructie. “Onze partner heeft ons het afgelopen decennium vakkundig en adequaat bijgestaan. Om het zwembad echt goed te kunnen onderhouden is specialistische kennis nodig. Je moet natuurlijk alle regels weten, maar ook in kunnen spelen op veranderingen. Je moet kunnen anticiperen, de verschillende omstandigheden vragen om verschillende handelingen. Daarbij is het creëren van een veilig zwemklimaat ook een verantwoordelijke taak.” Tegelijkertijd waarschuwt Fontijne ervoor dat je binnen zwembaden ook mensen zelf in dienst moet hebben met enige kennis van zaken.

ZBB79 - Book.indb 25

“Uiteraard is er altijd wel veel overleg met elkaar. Ook als je het uitbesteedt, moet je nog wel in grote lijnen mee kunnen kijken. Je moet daarom in eigen huis kunnen beschikken over een basiskennis zwembadtechniek om te weten wat er speelt. Neem bijvoorbeeld de waterkwaliteit, je moet toch minimaal bij een meting een idee hebben van wat je meet en wat dat zegt.”

FILTRATIE MET TROMMELFILTER: DUURZAAM, GEZOND EN ECONOMISCH

Constructief en professioneel Hoewel er in de nieuwe uitvraag wel het één en ander is veranderd ten opzichte van de ESCo van tien jaar geleden, kijkt Fontijne tevreden terug op de afgelopen jaren. “Ik zie het vooral als een hele goede leerschool. De praktijk is en blijft uiteindelijk toch de beste leerplek. Het heeft ons doen inzien wat er goed gaat en wat beter kan, waardoor we nu beter in staat zijn om optimaal te profiteren van een samenwerking met de markt. De uitvraag van nu is daardoor ook een stuk interessanter geworden. ”Waarbij Fontijne tevens wil benadrukken dat de samenwerking met de markt heel goed is bevallen. “De grote winst is en blijft de specialistische kennis die je hiermee in huis haalt. Daarnaast is het ook heel fijn om te merken dat alles altijd in goed overleg is gegaan. Hoewel je door afspraken te maken wil zorgen dat iedereen weet waar men aan toe is, moet je bij onvoorziene zaken toch met elkaar om tafel te gaan. Hetgeen ook is gebeurd, maar in al die jaren hebben we nooit voor een situatie gestaan die niet werkbaar was. Alles is in harmonie gegaan, op een constructieve en professionele wijze zijn wij met elkaar opgetrokken. Daar gaan wij ook bij het nieuwe contract weer voor.“

Niet langer kiezen of delen als het gaat om de waterbehandeling in uw zwembad. Bij toepassing van voor-filtratie met een trommelfilter hoeven ambities op het vlak van duurzaamheid, waterkwaliteit, gezondheid en betaalbaarheid elkaar niet meer in de weg te zitten. Ook uw zwembad – nieuwbouw of renovatie- kan hiervan profiteren.

bespaar water en energie

schoner en gezonder water

verlaag de kosten

Cleardrum B.V. +31 30 7671051 www.cleardrum.nl info@cleardrum.nl

16-06-2021 11:55


Zwemschool Burdaard

Zwembad den Hommel

WINNAAR - APELDOORNSE WATERVRIENDEN

Zeg het met foto’s

In deze rubriek tonen wij de leukste foto’s uit de branche. Hierbij kun je denken aan foto’s van een evenement bij jou in het zwembad of zomaar een mooie of grappige foto uit het archief. HEB JE EEN LEUKE FOTO? STUUR HEM IN! Wij plaatsen alle foto’s op onze facebook pagina. De foto met de meeste stemmen wint. De winnende foto wordt op een groot canvas doek geprint. Mail jouw foto’s naar info@zwembadbranche.nl Bosbad Leersum

Bubbels Zwemschool ZBB79 - Book.indb 26

Aquamigos / Het Run 16-06-2021 11:55


Zwembad de Byvoorde

Zwembad Stelleplas

Zwemvereniging Arma Zeist

Caribabad

Zwemschool de Abeel

Recreatiecentrum de Staver

Zwembad Vitaloo

Zwembad Mounewetter

ZBB79 - Book.indb 27

De Witte Brug

16-06-2021 11:55


leone@leonehamaker.nl of via twitter @leonehamaker

volgende editie thuis ontvangen? advertentie - abonnement.indd 1 ZBB79 - Book.indb 28

26-01-2021 10:32 16-06-2021 11:55


‘Verandering is de enige constante’

Column Leône Hamaker

Wil je reageren op de column van Leône? Mail naar leone@leonehamaker.nl of via twitter @leonehamaker

Aldus de Griekse filosoof Heraclites. Sinds maart 2020 hebben we dit aan den lijve ondervonden. Bij mijn werkzaamheden, mijn klanten, alle communicatie en de wijze van communiceren en natuurlijk bij de zwemstuurkaarten. Ik ben benieuwd welke veranderingen blijvend zijn. Uitbreiding van openingsuren, zwemlessen door laten gaan in de zomer en geen sluiting voor groot onderhoud, online trainingen en webinars, zijn dit veranderingen voor de langere termijn? Sommige zullen blijvertjes zijn, waarbij live bijeenkomsten altijd hun waarde zullen blijven houden. De meest recente vernieuwing komt van de gemeente Amsterdam. Zij plaatsen visuele borden bij alle openbare peuterbadjes van Amsterdam. Hierop staat een methodische opbouw van zwemstuurkaarten voor een ouder met kind. Zodat ouders beter weten wat ze met hun peuters en kleuters kunnen doen om ze watervrij te maken. Die informatie hebben ouders nodig. Veel ouders weten dat simpelweg niet. Zo kunnen ze hun verantwoordelijkheid nemen en weten wat zinvol is bij het leren zwemmen van hun kind. Daarmee dragen ze bij aan de veiligheid van hun kind. Veel buitenbaden zijn open gebleven in de winter of veel eerder open gegaan dan gebruikelijk. Het eerste zwembad die dit deed was het De Mirandabad in Amsterdam. Ron Wessels hield wekelijks bij welke zwembaden er nog meer opengingen en openbleven. Het hele jaar zwemmen in een buitenbad lijkt een blijvertje te zijn. Zelf kon ik ook niet achterblijven. Ik heb deze tijd gebruikt om mijn Zwemstuurkaarten aan te passen. Voornamelijk in de vormgeving. In plaats van een blond jongetje zijn er nu jongens en meiden met verschillende achtergronden. Minder praktisch, maar dit past veel meer bij mijn hart. Een leuke leerzame zwemles voor ieder kind, ongeacht achtergrond, karakter of niveau. Maar hoe kan je dit voor elkaar krijgen?

Tijdens een van mijn trainingen in een zwembad stond de uitspraak ‘voor wie doe ik wat’ op een bepaald moment centraal. Het is in vijf woorden geformuleerd waar het bij de zwemles om gaat. Kijk naar jezelf als lesgever en vraag het je af. Bij iedere handeling, tip, keuze van organisatie in je les kun je je afvragen ‘voor wie doe ik wat’. Als je kunt uitleggen waarom je dat ene kind een makkelijkere oefening laat doen, dan zit je goed. Als je jezelf betrapt dat je veel eindvormen aan het oefenen bent zoals bijvoorbeeld het duikzeil, vraag je dan af voor wie je het doet. Dan is het fijn als dat echt is wat dat ene kind nodig heeft. Het duikzeil oefenen, terwijl het kind daar nog niet vaardig genoeg voor is, maar wel doen omdat het kind er voor het A diploma doorheen moet. Of als je heel veel borst- en rugcrawl beenslag oefent. Doe je dit dan omdat jezelf wedstrijdzwemmer bent geweest of omdat ze anders geen van allen de vijf meter borstcrawl voor het A diploma volhouden? Als je fijne lessen aan je kinderen wilt geven, met veel plezier en snel leren zwemmen, zou het antwoord (bijna) altijd moeten zijn: ‘Ik doe dit voor het kind, omdat dit het beste voor hem is’. Dat is leuk, zo maakt hij een stapje en geniet hij, ik en de ouder van het leren zwemmen. De crux bij ‘voor wie doe ik wat’ is om dit voor alle kinderen te doen. Van de beste tot de meest angstige. Zo kom je bij het prettigste inzicht. Lukt het om veel momenten in de les te doen wat voor het kind het beste is? Dan heb jij hartstikke leuk werk, is de ouder de lachende derde en het kind is de ware kampioen. Alleen maar winnaars in deze periode. Op naar een veilige sportzomer met veel Nederlandse kampioenen. Zij hebben zich heel vaak afgevraagd ‘voor wie doe ik wat?’ Want daar mag je natuurlijk ook gerust op antwoorden: voor mezelf! Ik merk dat de lesgevers ontzettende trek hebben om de komende maanden te vlammen met de zwemlessen in de nieuwe omgeving. Gelukkig maar, want verandering van spijs doet eten.

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 29

29

16-06-2021 11:55


Zwemmen is een life skill waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen

Water quality Accurate & precise disinfection control

In Schotland maakte Willemijn MacDonald toen zij moeder werd van haar eerste zoon kennis met het concept Water Babies. De ervaringen die zij had, waren zo overtuigend dat zij het vervolgens met haar man naar Nederland heeft gehaald. Wat MacDonald aansprak, is dat het verder gaat dan spelen in het water. “De kleintjes die bij ons zwemmen, leren echte zwemen veiligheidsvaardigheden. De meeste van onze peuters kunnen al kleine afstanden zwemmen als ze zo’n twee jaar zijn.” In 2014 haalden Willemijn en Colin MacDonald Water Babies naar Nederland. Het van oorsprong Engelse concept laat jaarlijks 60.000 kinderen zwemmen in water aan de hand van een gestructureerd lesprogramma. Hoewel het volgens MacDonald heel anders is dan het reguliere baby en peuter zwemmen in Nederland, benadrukt zij dat het ook niet bedoeld is om kinderen alleen maar te leren zichzelf zelfstandig te kunnen redden. “Wij willen kinderen vooral al op jonge leeftijd het zwemplezier bijbrengen. Dat is goed voor als ze straks zonder begeleiding van hun ouders leren zwemmen, maar ook om te laten zien wat voor een leuke sport het kan zijn. Je kunt je hele leven zwemmen, het is een life skill waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen.”

www.semwaterbehandeling.nl

ZBB79 - Book.indb 30

16-06-2021 11:55


Emotionele ontwikkeling Met Water Babies leren de kinderen vaardigheden zoals in het water vallen, naar de kant zwemmen en eruit klimmen, maar ook de vier zwemslagen komen aan de orde. Omdat de kleintjes dit nog niet helemaal zelfstandig kunnen, is er in het water altijd een ouder of verzorger bij. Wat MacDonald de ouders wel steeds op het hart drukt, is dat zij hun kind nooit uit het oog mogen verliezen. “Hoewel ouders echt verbaasd zijn over wat hun kind allemaal al in het water kan, is het natuurlijk nog veel te jong om alleen te laten. Het is wel heel fijn dat de kinderen naast de vaardigheden ook vertrouwd raken met water en daarom niet snel in paniek raken als zij onverwachts te water raken. Ouders kunnen hierdoor in een noodsituatie hun kind heel goed begeleiden, waardoor het voor het kind ook geen traumatische ervaring is.” Verder noemt MacDonald de fysieke voordelen zoals een betere balans, hart- en longfunctie, sterkere spieren en goede coördinatie.

“Daarbij bevordert het de band tussen ouder en kind wat goed is voor de emotionele ontwikkeling en het zelfvertrouwen van het kind.”

Progressieve leerlijn Zonder twijfel zijn de kinderen die na de lessen van Water Babies starten met zwemles watervrij, wat een groot voordeel kan zijn bij het leren zwemmen. Maar MacDonald voegt daaraan toe dat het ook afhankelijk is van het kind zelf. “De lessen hebben een progressieve leerlijn met een duidelijke doelstelling en vormen daarmee een mooie opmaat naar de zwemlessen. Maar ieder kind is weer anders en daarbij weegt ook mee hoe goed een lesaanbieder erop kan inspelen. Uiteraard maakt het ook uit hoe lang kinderen bij ons lessen. Er zijn ouders die vanaf dat hun kind drie maanden is wekelijks komen zwemmen totdat hun kind zelfstandig op zwemles gaat, zij merken dat dit het leertraject verkort.” Voor MacDonald is het in ieder geval duidelijk dat je kinderen op jonge leeftijd niet alleen vertrouwd kunt laten maken met water, maar ook vaardigheden kunt leren zoals je een kind ook op jonge leeftijd kunt leren lopen. “In mijn beleving is het dan ook een zwemles. Helaas werd deze nuance niet gemaakt in het openingsplan, waardoor wij pas in stap drie mochten starten. Een enorm gemis voor al die kinderen en ouders, sommige kinderen zijn hierdoor op latere leeftijd gestart dan de ouders eigenlijk zouden willen. Dit haal je natuurlijk nooit meer in.”

Opleiding Dat ouders het hebben gemist, blijkt ook uit de aanmeldingen die fors zijn toegenomen. Op de zes locaties wordt hard gewerkt om zo min mogelijk ouders en kinderen te laten wachten, maar ook nu nog speelt corona parten. “Net als zoveel zwembaden zijn ook wij op zoek naar personeel. Alleen onze mensen moeten worden opgeleid in Engeland en helaas kan dat nog niet. Natuurlijk hopen wij dat het verandert, maar ik verwacht dit niet op korte termijn.” MacDonald overweegt om wellicht zelf mensen op te gaan leiden, maar ook dit biedt voor nu geen oplossing. “In het begin waren wij vooral bezig met het opbouwen van ons bedrijf en was hier geen ruimte voor. Nu het bedrijf staat, zou dit inderdaad een volgende stap kunnen zijn. Alleen is ook dit niet snel geregeld, het duurt wel even voordat ik zelf trainer ben. Maar het zou zeker een leuke uitdaging zijn om zo nog meer zwemonderwijzers in Nederland kennis te laten maken met Water Babies. Mooi ook om zo uiteindelijk nog veel meer kinderen al op jonge leeftijd te laten genieten van het water. Daar hebben het kind, de ouders en de zwembranche alleen maar profijt van.”

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 31

31

16-06-2021 11:55


Natuurlijk De Loete

‘Op deze natuurlijke plek past eigenlijk geen bad met chloor’ In buitenbad Natuurlijk De Loete in Haastrecht is zowat alles nieuw, op de twee bassins na. Bij de grootscheepse 1,3 miljoen euro kostende renovatie was duurzaamheid de leidraad. Voor het zuiveren van het water is zelfs gekozen voor een oplossing zonder chloor. Een helofytenfilter en plantzone zorgen voor zuiver water en maximaal zwemplezier. Voorzitter Peter van Schaik van de Stichting Vlister Openluchtbaden is trots op wat zijn vrijwilligersorganisatie heeft gerealiseerd. “De bezoekers komen uit de wijde omtrek en zijn razend enthousiast.” 32

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 32

16-06-2021 11:55


Vijf jaar geleden werden de koppen bij elkaar gestoken om antwoord te vinden op de vraag hoe de baden in Stolwijk en Haastrecht toekomstbestendig konden worden gemaakt. Het project in Ons Polderbad in Stolwijk beet het spits af en werd het eerst afgerond, met onder andere thermische zonnecollectoren en andere technieken die milieuwinst opleverden. Bij Natuurlijk De Loete ging men een stapje verder, voor het zuiveren van het water komt geen chloor aan te pas. In de voorbije winterperiode werd De Loete aangepakt door de Koninklijke Ginkel Groep en het team van circa zeventig vrijwilligers. Bestuurslid en trouw vrijwilliger Jan Molenaar sloeg op 11 september 2020 de eerste paal de grond in en ruim een half jaar later ging op Hemelvaartsdag 2021 het vernieuwde bad open. Sindsdien wordt het bad bezocht door zwemliefhebbers uit de directe omgeving en zelfs daarbuiten. Tot uit Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer weten de bezoekers de weg te vinden

naar het pittoreske Haastrecht, waar het openluchtbad Natuurlijk De Loete tussen twee natuurgebieden mooi ligt te zijn. Precies ook die unieke ligging vroeg volgens Van Schaik om een bijzondere oplossing voor de kwaliteit van het zwemwater. “Op deze mooie natuurlijke plek past eigenlijk ook helemaal geen bad met chloor.”

Bewuster Veel voorbeelden van chloorvrije buitenbaden zijn er niet, in ons eigen land is alleen het buitenbad De Peppel in Ede een referentiepunt, maar dat bad is wel iets kleiner dan het openluchtbad in Haastrecht. Een afvaardiging van Natuurlijk De Loete bezocht daarom ook enkele buitenbaden in Duitsland waar oplossingen zonder chloor veel meer gemeengoed zijn. Het gezelschap keerde enthousiast huiswaarts. Ondertussen werd in de Ginkel Groep, ook al eerder verantwoordelijk voor buitenbad De Peppel, een gedegen bouwpartner gevonden en zorgde een

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 33

33

16-06-2021 11:55


NATUUR GEZUIVERDE BUITENBADEN

www.ginkelgroep.nl

Ontwerp & realisatie

UW GROOTHANDEL EN PARTNER IN BEVEILIGING EN TOEGANGSTECHNIEK www.ebtc.nl | info@ebtc.nl | 058 845 71 00

Lage tourniquets

ZBB79 - Book.indb 34

Zwembad tourniquets

Glas tourniquets

RVS hekwerk

Hoge tourniquets

16-06-2021 11:55


bijdrage van 200.000 euro uit Leadersubsidie, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, voor een extra aanmoediging. Wat ook meetelde: de in Haastrecht beschikbare ruimte voor het ontwikkelen van een plant- en filterzone. Van Schaik geloofde van meet af aan heilig in het project. “Er is absoluut een toekomst voor buitenbaden zonder chloor. Het zwemwater is zo zacht en geeft een heel andere beleving. Het past ook bij deze tijd waar wij veel bewuster met onze leefomgeving omgaan.” Niettemin werd er in Natuurlijk De Loete opgelucht ademgehaald toen de Omgevingsdienst Midden-Holland haar bevindingen presenteerde en alle waardes perfect waren.

Dubbel genieten Natuurlijk De Loete is het eerste natuurgezuiverde bad in het Groene Hart. De innovatieve watertechniek in Haastrecht haalt fosfaten uit het water en voegt zuurstof toe, voordat het water in het bassin komt. Ook bacteriën en organismen hebben ieder een specifieke functie. De gebruikte planten, van oeverplanten tot waterlelies, zijn volgens Van Schaik zorgvuldig geselecteerd op hun waterzuiverende eigenschappen. Waaraan Van Schaik geruststellend toevoegt dat geen enkele zwembadbezoeker zal zwemmen tussen de lelies. “De bak met filters, planten en zandkorrels bevindt zich buiten het bad.” Ook voor het opwekken van energie is in Haastrecht gekozen voor een duurzame oplossing. “Thermische zonnecollectoren, de zogeheten sundiscs, warmen het water op tot een aangename temperatuur van rond de 22 graden. Dit is vergelijkbaar met de temperatuur van voor de renovatie.” Meteen is ook al het straatwerk rond het bad vervangen en hebben de glijbanen een frissere tint gekregen. “Ook de buitenruimte is zodanig aangepakt dat bezoekers zich in Natuurlijk De Loete helemaal thuis voelen. De ligweiden bieden daarbij fraaie uitzichten op het bad en de bijzondere omgeving, waarin molens voor het klassieke Hollandse plaatje zorgen. Bij ons is het dus eigenlijk dubbel genieten.”

vergisters.” Van Schaik voerde zijn duurzaamheidsprincipes verder door, de tijdens de renovatie gebruikte container, waar nu de nieuwe technische ruimte in is gehuisvest, is zelfs tweedehands.” Het vernieuwde bad biedt ook kansen op een nog gunstigere exploitatie. Beide baden van de Stichting Vlister Openluchtbaden waren in 2019 samen goed voor 120.000 bezoekers. “Door de sluiting in de eerste lockdown en de beperkingen bij opening daarna, hebben we nog wel wat in te halen.” Gezien de grote belangstelling in de eerste maand na de heropening verwacht Van Schaik dat de bezoekersaantallen deze zomer explosief te zullen stijgen. De dagelijkse badlast in Natuurlijk De Loete is nu op 2.500 bezoekers gesteld. Ook wordt nagedacht over een eventuele seizoensverlenging. “Wij brengen op dit moment de behoeften in kaart om op basis daarvan keuzes te maken. Maar één ding is zeker, wij kijken ernaar uit om al onze bezoekers te vermaken in een natuurlijk en state of the art zwembad.” Dankzij het groot onderhoud kan het zwembad in Haastrecht zeker weer voor tenminste 30 jaar mee, het voldoet tevens aan alle eisen van de nieuwe zwemwaterwet. “Natuurlijk De Loete is mede dankzij al onze vrijwilligers weer helemaal klaar voor de toekomst. Het is echt uniek dat we het met elkaar zover hebben geschopt.”

Circulair denken Het circulaire denken hield overigens niet op bij het planontwerp. Ook bij het bestemmen van het restmateriaal werd zoveel mogelijk ingezet op recycling dat na de renovatie overbleef. “Er is niks in de shredder gegaan. De oude tegels kregen een tweede leven op een schoolplein en de overtollige zandfilters fungeren straks op een andere locatie als

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 35

35

16-06-2021 11:55


www.im-pro.nl

085 – 0161461

Omroep- & muzieksystemen ▸

Vocht- en hittebestendige componenten.

Excellente dynamiek en spraakverstaanbaarheid.

Waterbestendige digitale portofoons.

Communicatiesystemen ▸

Integratie VoIP netwerk.

Functionele-, sfeer- en effectverlichting.

Verlichting ▸

Implementatie in GBS systemen.

Bedieningspanelen conventioneel en digitaal.

Bediening & Automatisering ▸

Procesautomatisering.

NPR-9200:2015 gecertificeerde ophangconstructies.

Ophangconstructies & Bevestigingsmiddelen ▸

Inspecties en 0-metingen.

✓ Modulaire oplossingen

✓ Professioneel maatwerk

✓ Toekomst bestendig

De robuuste Multilock® Veelzijdig gemak met een uitgekiend lockersysteem Multilock is onderdeel van ons totaalpakket VConsyst Access Suite®. Door gebruik te maken van de VConsyst Access Suite bent u verzekerd van realtime inzicht en grip op uw processen. Met meer dan 25 jaar ervaring is VConsyst een bekende naam binnen en buiten de zwembadbranche. Deze ervaring en de ervaringen van klanten is samengevoegd tot de dienst Access Suite. Neem voor meer informatie contact op met één van onze accountmanagers: Julie van de Klok Ian Beck jvdklok@vconsyst.com ibeck@vconsyst.com +31 6 21 20 97 33 +31 6 34 23 74 92

advertentie VConsyst.indd 3 ZBB79 - Book.indb 36

14-06-2021 12:16 16-06-2021 11:55


Een andere manier van recreëren Chloorvrij buitenbad:

Natuurlijk De Loete is het tweede buitenbad dat de Koninklijke Ginkel Groep chloorvrij heeft gemaakt en de interesse neemt toe. Jorrit Zwart van de Koninklijke Ginkel Groep ziet voordelen voor het milieu, maar daarnaast benadrukt hij ook dat je zo een bijzondere beleving creëert. “Chloorvrij zwemmen is voor de bezoekers een bijzondere zwemervaring, het is een andere manier van recreëren.” Zo blijkt ook uit het feit dat mensen van heinde en verre naar Haastrecht komen voor een verfrissende duik in een natuurbad.

buitenbad moest voldoen, was dat nog even pionieren. In de nieuwe zwemwaterwet die 1 juli 2022 in werking treedt, is dit inmiddels wel vastgelegd. Totdat deze nieuwe wet van kracht is, geldt er voor Natuurlijk De Loete een ontheffing.” Voor de kwaliteitseisen is destijds ook gekeken naar Duitsland, waar men al een stuk verder is met dit concept. “In Duitsland zie je veel meer natuurbaden, onze Oosterburen hebben een andere zwemcultuur en daarbij is het fenomeen ‘natuurbad’ daar ook ontstaan. Maar door ontwikkelingen in de techniek, verandering van wetgeving en toenemende aandacht voor duurzaamheid neemt de vraag ook in Nederland toe.”

Zuiveringszone Het overstappen op een chloorvrij zwembad vraagt om een zorgvuldig proces dat de Koninklijke Ginkel Groep, gespecialiseerd in het duurzaam vergroenen van de leefruimte en van gebouwen, van ontwerp tot realisatie begeleidt. “Mensen denken dat een natuurbad simpelweg een zwembad zonder chloor is, maar zo eenvoudig is het niet. Zo moet er voor de zuivering van het water een zone komen met planten en sproeifilters om het water schoon, kraakhelder en zacht te krijgen. De grootte van deze zone is vergelijkbaar met het zwembad zelf en dan moet je daarnaast ook nog ruimte over houden voor een ligweide.” Voor Natuurlijk De Loete betekende dit dat er voor een zwembad van 800m2, een planten- en regeneratiezone van 400 m2 is aangelegd en een sproeifilter van 350 m2. In deze bak, die losstaat van het zwembad, bevinden zich granulaten in de vorm van korrels die het water filteren en sproeiers die het water door het grind pompen. Daarnaast zitten er nog allerlei soorten planten in die onder meer fosfaten eruit halen en zuurstof toevoegen voordat het water in het bassin terechtkomt. Dit continue proces van het zwembad naar de planten- en grindbak en weer terug, houdt het water gezuiverd. Het borgen van de kwaliteit van het water als het eenmaal in gebruik is, wordt ook verzorgd door de Van Ginkel Groep. “Middels een geavanceerd besturingssysteem wordt bijgehouden of alles nog voldoet aan de wettelijke waarden om indien nodig ook meteen te kunnen corrigeren. Voorheen waren de vrijwilligers van Natuurlijk De Loete hiervoor verantwoordelijk, nu nemen wij het uit handen en daarmee worden zij voor een belangrijk deel ontzorgd”.

Unieke zwembeleving

Zwart blijft echter wel realistisch. “Een chloorvrij zwembad moet altijd een bewuste keuze zijn en geen doel op zich. Aan dit concept zitten ook beperkingen zoals bijvoorbeeld de watertemperatuur. In Haastrecht wilde men water van rond de 23 graden, maar veel hoger zal het niet worden. Daarnaast speelt de badlast een rol, zo’n 2.500 bezoekers per dag is heel goed te realiseren, maar ook hier zit een grens aan.” Hiermee rekening houdend biedt een chloorvrij zwembad volgens Zwart zeker interessante mogelijkheden voor het zwemmen in de buitenlucht en is het zonder meer een bijzonder concept dat de bezoekers aanspreekt. “Met een chloorvrij buitenbad ben je veel meer één met de natuur en creëer je een andere manier van recreëren in de buitenlucht. Dus als je wil weten wat de (on)mogelijkheden zijn, wij kijken graag samen hoe we het buitenbad door chloorvrij gezuiverd water een nieuwe impuls kunnen geven en daarmee oude en nieuwe bezoekers een unieke zwembeleving.”

Buitenbad De Peppel was het eerste natuurbad dat werd gerealiseerd. Omdat er toen nog geen kwaliteitseisen waren vastgesteld waaraan natuurlijk zwemwater in een openbaar

Kijk voor meer informatie op www.ginkelgroep.nl of bel 0318 519039

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 37

37

16-06-2021 11:55


Nieuwe eigenaren voor Hellebrekers Begin juni heeft Eddy Vlijm zijn bedrijf Hellebrekers B.V overgedragen aan Rob de Bie en Maurice Ditewig. Zelf houdt hij nog een minderheidsbelang. Beide nieuwe eigenaren zijn al jaren werkzaam binnen de organisatie en navigeren Hellebrekers verder als zelfstandig bedrijf de toekomst in. Sinds 2000 stond Vlijm aan het hoofd van Hellebrekers, dat op dat moment voornamelijk in de zwembadbranche actief was. In de afgelopen 20 jaar groeide het bedrijf en ging Hellebrekers naast technische oplossingen voor zwembaden ook steeds meer hightech oplossingen voor de leisure markt en industrie leveren. Inmiddels telt het bedrijf ruim 250 mensen. Vlijm kijkt met gepaste trots terug op de afgelopen twee decennia: “Mijn motto is altijd geweest ‘Vandaag is de nieuwe werkelijkheid.’ Het wordt immers nooit meer zoals vroeger. We moeten met de blik vooruit en groeimogelijkheden waar mogelijk oppakken. Dat hebben we gedaan, met dit prachtige bedrijf als resultaat. Daar ben ik alle medewerkers en relaties heel dankbaar voor.” Rob de Bie en Maurice Ditewig zijn al jarenlang werkzaam binnen Hellebrekers. Beiden ontwikkelden intern door en werden in 2018 elk directeur van een business unit. De Bie van Water & Leisuretechniek, Ditewig van Industriële Automatisering. Ze gaan hun nieuwe zakelijke uitdaging vol enthousiasme aan en zijn ontzettend blij dat de ziel van het unieke bedrijf voor iedereen op deze manier bewaard blijft.

nieuw

Kiosk software in Dataduiker We kennen het allemaal wel, de kiosk zuilen bij verschillende ketens waar je makkelijk producten kunt bestellen. Het ontwikkelingsteam van Sera Business Design heeft dit nu ook geïntegreerd binnen het Dataduiker pakket. Dat betekent dat het vanaf nu mogelijk is om gemakkelijk een product aan te schaffen of extra strippen toe te voegen aan de badenkaart. Dit betreft een mooie toegevoegde waarde voor zwembaden, waarbij het aankopen en toevoegen van producten nu nóg gebruiksvriendelijker is gemaakt voor de bezoeker. Door de kiosk zuilen neemt ook de drukte bij de kassa af, omdat de bezoeker daar niet meer langs hoeft. Kijk voor meer informatie op www.dataduiker.nl of bel 0172 473430

38

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 38

16-06-2021 11:55


Kuntze Krypton Multi Controller Het Duitse familiebedrijf Kuntze produceert al meer dan 75 jaar hoogwaardige meet- regelapparatuur en bijbehorende sensoren voor de waterbehandeling. De Kuntze Krypton® Multi Controller is speciaal ontwikkeld voor het monitoren en regelen van de desinfectie- en pH-waarden in zwembaden en spa’s. Daarnaast meet het systeem de watertemperatuur en kan het worden voorzien van totaal chloor meting, geleidbaarheidsmeting en ORP meting.

Uw zwemwater gezond, veilig en schoon

De Kuntze Krypton® Multi Controller meet het vrij chloor gehalte met de Zirkon DIS sensor. Dit is een potentiostatische sensor voorzien van 2 goudringen voor de meting. De sensor is drukvast tot 6 bar, heeft geen membraan en er hoeft geen elektroliet te worden bijgevuld, echt onderhoudsarm dus. In combinatie met de gepatenteerde Automatische Sensor Reiniging (ASR) is handmatig reinigen van de sensor in principe niet meer nodig en blijft het signaal langer constant waardoor er minder vaak hoeft te worden gekalibreerd. Het in het doorstroomarmatuur geïntegreerde Stabiflow® systeem zorgt voor een zeer constante flow langs de sensor waardoor de meting uiterst stabiel en betrouwbaar is. Met het optionele Cloud Connect® 24/7 bewakingssysteem is toegang op afstand mogelijk en kunnen problemen vaak ook op afstand worden opgelost. Dit zorgt voor een snellere reactietijd en verhoogt de tevredenheid van de gasten. Kijk voor meer informatie op www.prowater.nl of bel 074 291 5150

Uw one-stop groothandel voor zwembadproducten

www.sibofluidra.nl

SIBO Fluidra Netherlands B.V. Doornhoek 3950 5465 TC Veghel (NL) T +31 (0)413 - 29 39 18 sales@sibofluidra.nl

ZBB79 - Book.indb 39

16-06-2021 11:55


Ieder jong talent is welkom bij VDH watertechnology. VDH is een erkend leerbedrijf welke al jaren nauw samenwerkt met het onderwijs. Doordat er veel ruimte is voor ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden is VDH de perfecte plek. Onze missie is om techniek aantrekkelijk(er) te maken bij de jeugd, zodat zij meer voor de techniek kiezen. Wij kunnen hierin bijdragen door het faciliteren van mooie opleidingsmogelijkheden en cursussen. Met 42 jaar ervaring in de zwembadbranche, valt er veel te leren. VDH watertechnology desinfecteert water op een duurzame manier. Onze unieke combinatie van zoutelektrolyse en membraantechnologie is effectief, schoon en veilig. Het garandeert de zuiverste desinfectie van water voor uw zwembad. Deze 2 jongemannen en jongedame wisten van kleins af aan al dat ze later iets in de techniek wilden gaan doen. Dat is te merken, want zij doen gemotiveerd hun werk met passie. De combinatie van techniek en de leuke zwembadbranchewereld is een goede formule voor een fantastische functie. Wat bij alle drie naar voren komt is dat het werk uitdagend en veelzijdig is. Je krijgt je eigen verantwoordelijkheden en de mogelijkheid om je te ontplooien en ontwikkelen. Mede door dit alles en dat ze van hun hobby hun werk hebben gemaakt, zijn ze ook trots op de projecten die ze realiseren.

Werkvoorbereider en Electrical Engineer Arno van den Brink is 21 jaar en sinds augustus 2018 werkzaam bij VDH “Veel ruimte voor ontwikkeling, ik kan mij hier bezig houden met mijn passie en ambitie”

Servicemonteur Jip Jansen is 21 jaar en sinds december 2019 werkzaam bij VDH “Heerlijk om mensen te helpen op technisch gebied met het onderhouden van de installatie”

Terwijl Jip eerst werkzaam was op de elektra-afdeling, sloeg de vonk over bij de service toen hij mee mocht. ‘Dit wil ik gaan doen!’ Arno is altijd al technisch geweest en vindt het geweldig dat hij dit nu mag uitoefenen als baan. Gerjanne heeft voor VDH watertechnology gekozen omdat dit voor haar een onbekende branche was, maar haar toch aantrok. ‘Het is super uitgepakt’

Logistiek medewerker Gerjanne van Lagen is 21 jaar en sinds maart 2019 werkzaam bij VDH “De veelzijdigheid in de werkzaamheden vind ik echt tof”

www.vdhwater.nl

ZBB79 - Book.indb 40

16-06-2021 11:56


De robuuste Multilock® Veelzijdig gemak met een uitgekiend lockersysteem Met Multilock® kunnen jouw bezoekers hun eigendommen veilig en gemakkelijk opbergen. Deze veelzijdige oplossing voor je lockers en garderobekasten is online aan te sturen en staat open voor jouw specifieke wensen. Ook qua look & feel: bepaal zelf de kleur van jouw lockers zodat ze goed bij de uitstraling en huisstijl van jouw accommodatie aansluiten.

Zo werkt het De bezoeker kiest zelf een locker uit. Multilock® weet precies welke er nog vrij zijn, want elke locker is gekoppeld aan de andere lockers. Passeert een bezoeker na de activiteit vervolgens de uitgang? Multilock® registreert het en geeft de betreffende locker weer vrij. Zo blijven er geen lockers onnodig bezet. Tijdens de openingstijden van de accommodatie zijn de lockers standaard op slot. Na sluitingstijd kan je alle lockers van het Multilock®systeem in één keer vrijgeven. Een praktische optie met het oog op schoonmaak en beheer.

Bereikbaar comfort voor iedereen Multilock® is in te richten op gebruikers van rolstoelen en scootmobielen, openen en sluiten vanuit een zittende positie is mogelijk met een lager geplaatst bedieningsscherm. Tevens is er een speciaal scherm voor slechtzienden, met grotere cijfers en letters of zelfs met braille. Bediening met één hand is ook mogelijk, net als voorkeur aangeven voor een hoger of lager geplaatste locker.

Verzekerd van solide kwaliteit Met Multilock® haal je een storings- en onderhoudsarm lockersysteem in huis. De zeer solide constructie maakt jouw lockers vandaalbestendig. En in geval van diefstal word je direct op de hoogte gebracht door een akoestisch inbraakalarm.

VConsyst Sports & Leisure Met meer dan 25 jaar ervaring is VConsyst een bekende naam in de zwembranche. Nieuwsgierig naar welke (online) oplossingen wij u kunnen bieden? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers:

Julie van de Klok

Ian Beck

jvdklok@vconsyst.com +31 (0)6 21 20 97 33

ibeck@vconsyst.com +31 (0)6 34 23 74 92 ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 41

41

16-06-2021 11:56


foto: Gerben Pul

Subsidie voor Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021-2024

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend voor de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid in 2021 – 2024. Het plan is opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in overleg met meer dan 30 landelijke organisaties uit de zwembranche en daarbuiten. Doel van het plan is dat iedereen veilig kan opgroeien in ‘Nederland waterland’.

Drie pijlers Het Nationaal Plan Zwemveiligheid bevat drie inhoudelijke pijlers waaronder meerdere thema’s zijn uitgewerkt: 1. Leren en blijven zwemmen: meer kinderen voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (niveau van Nationaal Zwemdiploma C), kwaliteit van zwemlessen, stimuleren dat kinderen na de zwemlessen regelmatig blijven zwemmen, basisscholen betrekken en het vergroten van de zwemvaardigheid van kinderen uit arme gezinnen. 2. Omgevingen veiliger maken: vergroten veiligheid bij zwemlocaties in open water en in zwembaden en het ondersteunen van lifeguards. 3. Meer risicobewustzijn: voorlichting over risico’s bij zwemlocaties in open water met nadruk op risicogroepen als mensen met een migratieachtergrond, arbeidsmigranten, toeristen, ouderen en (ouders van) baby’s/peuters.

42

Doelen van het Nationaal Plan Zwemveiligheid Door betere samenwerking onderling én met lokale en landelijke overheden wil de zwembranche in 2024 onder andere het volgende bereiken: • De Nederlandse water- en zwemcultuur floreert! Meer Nederlanders gaan regelmatig zwemmen. • Het aantal verdrinkingen daalt. • De kwaliteit van zwemonderwijs is verbeterd. • Er zijn voldoende deskundige zwemonderwijzers en lifeguards. • Ouders van jonge kinderen kiezen vaker op basis van inhoudelijke redenen voor een zwemlesorganisatie. • Meer kinderen blijven regelmatig zwemmen nadat ze hun zwemdiploma’s hebben gehaald en met name verenigingen bieden unieke kansen om kinderen en volwassenen te boeien en binden. • Meer inwoners voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (niveau van Nationaal Zwemdiploma C) • De maatschappelijke waarde van zwembaden is onbetwist en zwemles/ zwemmen wordt vaker als aangrijpingspunt voor andere doelen (zoals leefstijl, participatie en duurzaamheid) ingezet.

Concrete acties gericht op de zwembaden Gekoppeld aan zestien thema’s zijn er doelstellingen en acties in het plan uitgewerkt. In 2021 richten de activiteiten

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 42

16-06-2021 11:56


aangaande de zwembaden zich onder andere op: • Meer inzicht krijgen in beweegredenen van ouders van kinderen in de zwemlesleeftijd, onder andere als het gaat om doorstroom van diploma B naar diploma C, maar ook de bekendheid van de Nationale Norm Zwemveiligheid en het belang van blijven zwemmen na het behalen van de zwemdiploma’s. • Ontwikkelen van communicatiemiddelen en handvatten voor zwemonderwijzers voor de communicatie met ouders. • Draagvlak vergroten voor de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. • Vakinhoudelijke discussies over opleidingen tot lifeguard zwembad/ toezichthouder en de vraag ‘Wat is goed zwemonderwijs?’. • Initiatieven om de kennis bij zwemonderwijzers wat betreft zwemles geven aan kinderen met een beperking te vergroten. • De mogelijkheden om werken in het zwembad te stimuleren en daarmee uitdagend en leuk te houden worden onderzocht. Daarbij is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, werksfeer en loopbaanperspectief. • Kennis delen vanuit drie proeftuinen waarin zwembaden en verenigingen samenwerken met als resultaten dat (meer) kinderen regelmatig blijven zwemmen na de zwemlessen. • Tools en ondersteuning bieden aan zwembaden, gemeenten en buurtsportcoaches die nadenken over (nieuwe) lokale schoolzwemprogramma’s. • Stimuleren dat de diversiteit in financiële (vangnet)regelingen in gemeenten afneemt en kinderen uit arme gezinnen (kunnen) leren zwemmen tot en met zwemdiploma C. • Voorlichting gericht op ouders van jonge kinderen bij het recreatief zwemmen in zwembaden over de gezamenlijke zorg voor de veiligheid. • Vernieuwen van instrumenten om grensoverschrijdend gedrag in de zwembaden tegen te gaan (Gedragscode, Dilemmaspel, Protocol Vrolijk & Veilig). • Vraaggericht realiseren van een kennis- en innovatieagenda zwemmen en zwemveiligheid.

Samenwerking Gekoppeld aan specifieke deelthema’s nemen projectleiders vanuit verschillende organisaties het voortouw in de uitvoering. Zo neemt Henrica Bergsma (namens WiZZ) het voortouw bij de thema’s kwaliteit zwembadpersoneel en veiligheid in zwembaden, Sjors Lommerts (KNZB) bij het thema blijven zwemmen na de zwemles en Herman Rijsdijk (namens VSG) bij de thema’s rol van scholen bij zwemveiligheid en kinderen uit arme gezinnen. De Nationale Raad Zwemveiligheid coördineert de uitvoering en zorgt voor verbinding. Projectmanager Jarno Hilhorst heeft veel vertrouwen in de gerealiseerde samenwerking: “We gaan de komende vier jaar samen aan de slag met onder meer als doel om de veiligheid en kwaliteit van het aanbod in zwembaden verder te verbeteren. Veel activiteiten zijn niet volledig nieuw, maar sluiten aan op langer bekende verbetermogelijkheden. Dat gaan we nu omzetten in concrete acties.” Stap voor stap willen de samenwerkende partijen zo, ondersteund door de overheid, de zwemveiligheid van mensen in Nederland in 2024 op een hoger niveau krijgen.

ZBB79 - Book.indb 43

16-06-2021 11:56


Sterk in zwembadtechniek

Advies Ontwerp

Mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl

Realisatie Onderhoud T 055- 368 11 11

nieuw

fOtOmeter met blue tOOth

Kijk voor meer informatie op www.hollandertechniek.nl

Omdat water niet vanzelfsprekend water is. Aan water kunt u met het blote oog niet zien wat erin zit. Toch is die informatie in vele situaties van groot belang - soms zelfs letterlijk van levensbelang. Gelukkig kunt u rekenen op Pro Water bv, voor een ruim assortiment meet apparatuur van topmerken als Heyl, Lovibond, Go en Kuntze. Of het nu gaat om drinkwater, proceswater, afvalwater of zwembadwater, met onze apparatuur kunt u vrijwel elke denkbare parameter nauwkeurig meten, zowel online als handmatig. Zodat u precies weet wat voor eh... water u in de kuip heeft.

Pro Water B.V. | Lansinkesweg 4 | 7553AE Hengelo | 074-2915150 | www.prowater.nl | info@prowater.nl

ZBB79 - Book.indb 44

16-06-2021 11:56


Refreshen? Koude douche! Column Edu d Leurs

Wil je reageren op de column van Eduard? Mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl

‘Hé, wat vind je ervan als we een ‘refresh-cursus’ opzetten? Een les of zes en dan afsluiten met een certificaat.’ Het bericht bereikte mij zaterdagavond en hoewel ik niet word gehinderd door weekendgevoelens om te reageren, heb ik het bericht maar even laten liggen. Zelfs ik kan zo af en toe een nachtje slapen om dan pas los te gaan. En uit deze formulering mag je afleiden dat het idee mij vanaf het lezen van het woord ‘refresh’ enorm tegenstond. Ondanks dat ik via de media er niet meer omheen kan. Om te antwoorden heb ik zelfs twee nachtjes geslapen. Toch lekker lui het weekend uitgevierd en maandagmorgen per mail de reactie gegeven. En ik heb netjes geformuleerd dat ik niet warm word van het idee van opfriscursussen voor de kinderen. Ik heb de maandagochtend mijn weerzin tegen het idee met een aantal argumenten omkleed. Hoeveel anders is de periode van de lockdown dan bij reguliere zwemlessen? Is het dan wel zo dat kinderen die een zwemdiploma hebben gehaald regelmatig in het zwembad liggen om hun zwemvaardigheden op peil te houden? Kijkend naar de belangstelling voor recreatief zwemmen en de samenstelling van gasten, durf ik dat te betwijfelen. Het eerste oefenmoment ligt voor de grootste groep kinderen tijdens de vakantie in het zwembad van het all-in resort. En reden twee is misschien nog wel belangrijker: gedurende de lockdown zijn de wachtlijsten, gebaseerd op demografische gegevens, met 100.000 tot 150.000 kinderen gegroeid. Kinderen die wellicht nu op zwemles hadden gezeten, maar voor wie het leren zwemmen door de pandemie met minimaal een half jaar is uitgesteld. Voor mij ligt daar de prioriteit. Mede omdat ‘refreshen’, gelet op de doelgroep, een verdringingsmarkt is voor de reguliere zwemlessen. Ik steek liever vakmanschap en beschikbaar zwemwater in het leren zwemmen. Met daarbij de kanttekening dat deze kinderen langer in het zwembad blijven en daardoor ook nog eens meer besteden. Gelukkig blijk ik niet de enige te zijn die hier anders over denkt. Een paar uur nadat ik mijn ernstige twijfels over de opfriscursus had geuit, kwam ik deze tweet van een vader tegen, die hij op 6 juni plaatste. “Een #bewijsvanonvermogen is de #opfriscursus #zwemmen voor #kinderen. Een bewijs dat het #zwemdiploma anno 2021 niets voorstelt. Volgens mij proberen #zwemscholen hun verliezen door de #coronacrisis zo te compenseren. Op hem heb ik niet gereageerd, maar helaas herken ik me wel in het bewijs van onvermogen dat één van onze gasten formuleert. Een koude douche, die hopelijk als verfrissing werkt.

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 45

45

16-06-2021 11:56


Uw bedrijf in deze index? Vanaf € 250,00 per jaar

Voor meer informatie tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl Een indexplaatsing kan per nummer ingaan voor een periode van 12 maanden en wordt automatisch verlengd. LET OP! Opzegging schriftelijk en uiterlijk 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar.

E.B.T.C. BV

ADVIESBUREAU'S

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

EWZ adviseurs

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Optisport Services

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

IMPRO

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

Plan Plan Internet BV

AFDEKDEKENS Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

Dorperesch 27 7641 SL Wierden tel: 0546-579835 info@zwembadplus.nl www.zwembadplus.nl

AFDICHTINGS- & TEGELZETTERSPRODUCTEN Kiwitz BV

Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315 270620 info@kiwitz.nl www.kiwitz.nl

AKOESTISCHE OPLOSSINGEN MetroXL BV

Keurweg 12 5145 NX Waalwijk tel. 0416 335368 info@acoustiwall.nl www.acoustiwall.nl

AUTOMATISERING Compudienst/LVP BV

46

DECK

C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

ZwembadPlus B.V.

Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 compudienst@lvp.nl www.lvp.nl

Winkler Prinsstraat 13 9403 AZ Assen tel. 0592 333 600 info@ppibv.nl www.planplaninternet.nl

Sera Dataduiker

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

Oude Boekeloseweg 3 7553 DS Hengelo tel.: 085-0161461 info@ im-pro.nl www.im-pro.nl

Splash Software

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT Uden tel. 085-4896388 info@easyswim.com www.easyswim.com/software

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

APP Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Zwem Apps

Veemarktkade 8 / ruimte 5333 5222 AE ’s-Hertogenbosch tel. 073 820 0231 info@zwemapps.nl www.zwemapps.nl

AQUASPORT Aqquatix

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 mvd@myhexagone.com www.aqquatix.com

Aquajogging ‘de Buffel’ Aquarunner

ARCHITECTEN FACET architecten & adviseurs Bloemenweg 5 7011 AH Gaanderen tel. 0315 237075 info@facet-aa.nl www.facet-aa.nl

BEWEEGBARE ZWEMBADBODEMS EWAC Medical

Galileistraat 20 1704 SE Heerhugowaard tel. 0226 313457 medical@ewac.nl www.ewacmedical.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Thijssen techniek

Postbus 24 1770 AA Wieringerwerf tel. 0227 502427 info@thijssentechniek.nl www.kbe-bauelemente.de

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

BETONHERSTEL Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

BODEMZUIGERS Hexagone Benelux

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 mvd@myhexagone.com www.hexagone-benelux.nl

Mariner 3S

Siemensstrasse 21 D-35394 Giessen Duitsland tel. +31 (0)6 543 888 95 dimitri@mariner-3s.com www.mariner-3s.de

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 info@poolquip.com www.poolquip.com

Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 46

16-06-2021 11:56


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

COATING Nylo Food & Protective Coatings B.V. Postbus 26 9172 ZS Ferwert tel. 0518 418000 info@nylocoatings.nl www.nylocoatings.nl

Zandleven Coatings B.V. Snekertrekweg 57-59 8912 AA Leeuwarden tel.: 058 212 95 45 info@zandleven.com www.zandleven.com

DOSEERAPPARATUUR Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Van Remmen UV Technology Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

DECK

C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

ZwembadPlus B.V. Dorperesch 27 7641 SL Wierden tel: 0546-579835 info@zwembadplus.nl www.zwembadplus.nl

EXPLOITATIES Laco Nederland

De Scheper 312-314 5688 HP Oirschot 088-2055999 www.laco.eu info@laco.eu

Optisport Exploitaties b.v. J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 info@optisport.nl www.optisport.nl

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

FILTERSYSTEMEN pomaz openbaar

DRENKELINGEN DETECTIESYSTEEM Lotec

Poolquip Nederland B.V.

ENERGIEBESPARING Advanced Climate Systems BV Sylviuslaan 5 9728 NS Groningen 085 200 3989 info@acs-buildings.com www.acs-buildings.com

Centrica Business Solutions Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 centricabusinesssolutions.NL@ centrica.com www.centricabusinesssolutions.nl

De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard tel. 040 201 9765 info@poolquip.com www.poolquip.com

SIBO Fluidra Netherlands BV Doornhoek 3950 5465 TC Veghel tel. 0413 293918 info@sibofluidra.nl www.sibofluidra.nl

GELUID & COMMUNICATIE SYSTEMEN IMPRO

Oude Boekeloseweg 3 7553 DS Hengelo tel.: 085-0161461 info@ im-pro.nl www.im-pro.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

EWZ adviseurs

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

KLEUTERBADJES Aqua Drolics

INSTALLATIETECHNIEK

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

GOLFSLAG MACHINES Lotec

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Hellebrekers

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 088 456 8000 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

IMPRO

Oude Boekeloseweg 3 7553 DS Hengelo tel.: 085-0161461 info@ im-pro.nl www.im-pro.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Van dorp Zwembaden Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

KEERWANDEN Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

KEURINGEN Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 393540 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V. Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir-Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

KLEDINGLOCKERS E.B.T.C. BV

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Hermeta Interieur Partners B.V. Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 47

47

16-06-2021 11:56


KLEDINGLOCKERS

LUCHTBEHANDELING

ONDERWATER REPARATIES

SANITAIRE CABINES

VConsyst

Rosenberg Kunststof Luchtbehandelingskasten

AW Diving Onderwatertechniek

Hermeta Interieur Partners B.V.

LED VERLICHTING

MEET- & REGELTECHNIEK

EVA Optic B.V.

BEST Instruments B.V.

Orka Duikservice & Zwembadreparatie

pomaz openbaar

Hydrochemie-Conhag B.V.

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

SIBO Fluidra Netherlands BV Doornhoek 3950 5465 TC Veghel tel. 0413 293918 info@sibofluidra.nl www.sibofluidra.nl

Elandlaan 8 3734CP Den Dolder post@rosenberg.nl www.rosenberg.nl

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

WaterVision B.V.

pomaz openbaar

LEERLINGVOLGSYSTEEM

Pro Water B.V.

Vlierberg 9 3755 BS Eemnes tel. 035 5387959 info@watervision.nl www.watervision.nl

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Internet Zwemscore Module Winkler Prinsstraat 13 9403 AZ Assen tel. 0592 333 600 info@zwemscore.nl www.zwemscore.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

LOOPBRUG EasyFloat ponton systemen Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Postbus 960 7550 AZ Hengelo tel. 074 2915150 info@prowater.nl www.prowater.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

De Wieken 3 5571 RD Bergeijk tel: 06-12383670 info@zwembadreparatie.nl info@duikservice-orka.nl www.zwembadreparatie.nl

ZwembadPro

Haagstraat 7 4921 XA Made tel. 06-19239982 info@zwembadpro.nl www.zwembadpro.nl www.bufferkelderreiniging.nl

OPLEIDINGEN & CURSUSSEN Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

Belevingsspecialist

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

ENVOZ

Postbus 1064 2280 CB Rijswijk tel. 070 3070344 info@envoz.nl www.envoz.nl

Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs De Scheper 312 5688HP Oirschot tel. 073 612 40 61 info@nbz.nl www.nbz.nl

RVS ZWEMBADEN

Van den Heuvel Watertechnologie bv

EWAC Medical

Wels Techniek

hsb austria gmbh

Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ONDERWATER CAMERA’S EVA Optic B.V.

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

48

Bregeleane 30 9051 PM Stiens Tel 058 2573969 Mob. 06 53285470 info@awdiving.nl www.awdiving.nl

Galileistraat 20 1704 SE Heerhugowaard tel. 0226 313457 medical@ewac.nl www.ewacmedical.nl

Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

SPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V. Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir-Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

SPRAY PARKS Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V.

Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Myrtha Pools

Pooljoy BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 48

16-06-2021 11:56


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

THEMATISERING PoolSensations

Hofstraat 3 5258 CE Berlicum tel. 06 547 815 87 info@poolsensations.nl www.poolsensations.nl

TOEGANGSCONTROLE

UV DESINFECTIE bestUV

De Donge 4 5684 PX, Best tel. 0499 370300 info@bestuv.com www.bestuv.com

Van Remmen UV Technology Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

VEILIGHEIDSINSPECTIES Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 info@aboma.nl www.aboma.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV

Van den Heuvel Watertechnologie bv

Van den Heuvel Watertechnologie bv

Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Van dorp Zwembaden Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

WATERGLIJBANEN

Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

WATERSPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 www.aquadrolics.nl

iPlay Water Attractions B.V.

Compudienst/LVP B.V.

RBI Corrosion BV

BoerSlides & Disco BV Doornkampsteeg 36 5236 BB Den Bosch tel. 06-37605407 info@boerslides.nl www.boerslides.nl

Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

E.B.T.C. BV

VLOEREN

iPlay Water Attractions B.V.

Pooljoy BV

Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 compudienst@lvp.nl www.lvp.nl

Ceresweg 20A 8938 BG Leeuwarden tel. 058 845 71 00 info@ebtc.nl www.ebtc.nl

Gantner

Schipluidenlaan 4 1062 HE Amsterdam tel. 033 43 28 416 info@gantner.nl www.gantner.nl

Sera Dataduiker

Raadhuisstraat 211 2406 AC Alphen aan den Rijn tel. 0172 473 430 info@dataduiker.nl www.dataduiker.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

TUBE SENSATIONS Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Burgemeester Pabstlaan 10-A4 2131 XE Hoofddorp tel. 085 8768990 info@rbicorrosion.nl www.rbicorrosion.nl

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

WATERBEHANDELING BEST Instruments B.V. Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Hellebrekers

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 088 456 8000 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Keulenaar 13 3961 NM Wijk bij Duurstede Tel. 085 018 7679 info@iplaywaterattractions.com www.iplaywaterattractions.com

Slide Factory B.V. De Veken 123a 1716 KG Opmeer tel 0226 353757 info@slide-factory.nl www.slide-factory.nl

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@variopool.nl www.variopool.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERMONITORING Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer tel. 079 206 5060 info@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WHIRLPOOLS pomaz openbaar Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

WKK-INSTALLATIE Centrica Business Solutions Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 centricabusinesssolutions.NL@ centrica.com www.centricabusinesssolutions.nl

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 49

49

16-06-2021 11:56


ZONNECOLLECTOREN

ZWEMBADACCESSOIRES

ZWEMBADINRICHTING

Inducon Zwembadtechniek b.v.

pomaz openbaar

Badim BV

SunDisc Solar Systems B.V.

Topsec Nederland

VDH Leerdam

ZwembadPlus B.V.

Varioplay

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Bark 59 9606 RC Kropswolde tel. 0598 35 21 26 info@sun-disc.nl www.sun-disc.nl

Dorperesch 27 7641 SL Wierden tel: 0546-579835 info@zwembadplus.nl www.zwembadplus.nl

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 info@pomaz.nl www.pomaz.nl

Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Aquajogging ‘de Buffel’ Aquarunner

Hollander Techniek

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek

COLOFON

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

50

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

hsb austria gmbh

Topsec Nederland Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Televisieweg 81-1 1322 AK Almere tel. 036 7117031 info@zwembadmaterialen.nl www.zwembadmaterialen.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 info@lotec.nl www.lotec.nl

ZWEMBADEN ONDERHOUD

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

ZWEMBADBUFFERRENOVATIE Kiwitz Jaki BV Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315-270630 info@jaki.nl www.jaki.nl

ZWEM-DRIJFPAK EasySwim Nederland

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT UDEN tel. 085-4896380 info@easyswim.com www.easyswim.com

EasyFloat ponton systemen

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ZwembadBranche is een onafhankelijk en informatief magazine voor de professionele zwembadbranche. ZwembadBranche is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zwembadbranche en op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in deze branche. ZwembadBranche wordt, vijf keer per jaar, op basis van ‘Gericht Gratis Verspreiding’ verspreid. Redactieadres: Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl www.zwembadbranche.nl

Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

Zwembadmaterialen.nl

Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Myrtha Pools

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

ZWEMBADMATERIALEN

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Hydrochemie-Conhag B.V.

Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Optisport Services

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 0345-615266 info@vdh-leerdam.nl www.vdh-leerdam.nl

ZWEMBADEN AANLEG

Lutz-Jesco Nederland B.V.

A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 050-3050047 info@badim.nl www.badim.nl

ZOUTELEKTROLYSE Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 info@hycon.nl www.hycon.nl

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV

Copyright: ZwembadBranche is een uitgave van Leisure Media & Consultancy Group (LMCG). Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ZwembadBranche is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. ZwembadBranche behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

Uitgeverij & Acquisitie: LMCG Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef +31 (0)227 593433 info@lmcg.nl Hoofdredactie: Susanne Post Tekst: Ben van den Aarssen Fotografie: Kenneth Stamp Coverfoto: cokacoka | iStock ISSN: 1871-0360 Volgende uitgave: September 2021

ZWEMBADBRANCHE

ZBB79 - Book.indb 50

16-06-2021 11:56


SPECIALIST IN ZOUTELEKTROLYSE SYSTEMEN VOORUITSTREVEND IN OPEN CEL- EN MEMBRAANTECHNOLOGIE

✔ Laagste chloraatwaarden ✔ Laagste chloridewaarden ✔ Maximale waterbesparing ✔ Klaar voor de nieuwe wetgeving

✔ Beste prijs-kwaliteitverhouding ✔ Minimale onderhoudskosten ✔ Zeer geschikt voor buitenzwembaden MEER WETEN OVER DE VERSCHILLENDE TECHNIEKEN?

VRAAG HET ONS! www.vdhwater.nl

ZBB79 - Book.indb 51

16-06-2021 11:56


LOTEC GEEFT WATER VORM

DE EUROPESE SPECIALIST VOOR ‘STATE OF THE ART’ ZWEMBADEN EN WATERTECHNIEK.

LAGO Kortrijk-Weide

LAGO Kortrijk-Weide

Exclusief distributeur

Drenkelingendetectie

Lotec is een Europese specialist voor ‘state of the art’ zwembaden en watertechniek. We zijn uitgegroeid tot een absolute specialist met kwalitatief hoogwaardig zwemwater als belangrijkste uitgangspunt. Hierbij gaan wij tot het uiterste. Met geavanceerde technologieën en efficiënte oplossingen creëren we innovatieve (beheers)systemen die water een extra dimensie geven. In veel gevallen ontstaan op onze eigen tekentafels. We durven daarom wel te stellen dat we onze sporen als totaalinstallateur op zwemwater gebied hebben verdiend. Onze naam staat garant voor de hoogste waterkwaliteit en is onlosmakelijk verbonden met uw, maar ook onze reputatie. ONTDEK WATERPROOF H2O TECHNOLOGY, ONTDEK LOTEC!

LOTEC Nederland LOTEC Noord-Oost LOTEC Belgium

ZBB79 - Book.indb 52

Boven Zijde 12, 5626 EB Eindhoven

T 040 243 00 21

E info@lotec.nl

www.lotec.nl

Koppelstraat 35, 7391 AK Twello

T 057 174 38 00

E twello@lotec.nl

www.lotec.nl

Esperantolaan 4, 3001 Heverlee

T 016 98 01 03

E info@lotec.be

www.lotec.be

16-06-2021 11:56


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.