ZwembadBranche #64

Page 1

ZWEMBADBRANCHE #64 - JUNI 2018 - JAARGANG 14


MOVABLE FLOORS AND BULKHEADS FOR PUBLIC POOLS

SPRAY PARKS ADDING FUN TO YOUR POOL

POOL COVERS FOR PUBLIC POOLS

MOVABLE FLOORS AND THERAPY EQUIPMENT

ACRYLIC POOL WINDOWS AND MOVABLE FLOORS

WWW.VARIOPOOL.NL


Noortje en Bregje de Brouwer, Nederlands Kampioen Synchroonzwemmen, finalisten FINA World Series Madrid

Happy Together

Š Paul Bekkers Sport Art

Zo ervaart Hellebrekers de verbintenis met haar relaties ook. Met de KNZB. Met haar medewerkers. En met haar klanten. Tegelijkertijd willen we dat onze relaties hetzelfde ervaren bij Ăłnze dienstverlening. Behalve het streven naar perfectie zijn samenwerking en vertrouwen essentieel bij het realiseren van optimale zwemwater- en klimaatcondities. Alleen dan worden we samen gelukkig.

Official Sponsor


Helder in het delen van kennis en het beste assortiment zwembadcomponenten

AFM®/DAISY

InbouwSpa’s

Pomaz kent de kansen en uitdagingen bij openbare zwembaden, hotelbaden, sauna’s en wellness. En wanneer u nadenkt over de mogelijkheden met betrekking tot het optimaliseren van uw bad

er is al 40 jaar

meer

en het zwemplezier van uw bezoekers willen wij daar graag over meedenken. In oplossingen, welteverstaan. Pomaz is leverancier van Nederlands’ grootste en meest actuele assortiment zwembadcomponenten en jaarlijks organisator van de enige echte live zwembadproductshow. Bel voor meer informatie: +31 (0)40 285 66 58 of stuur een mail naar support@pomaz.nl


IN DIT NUMMER

8

18

12

15

22

26

33

40

8

‘Zwembadpersoneel vaak overbelast’

22

Vliegende start voor vernieuwd en duurzaam Boschbad

12

Steeds meer bezoekers en grotere klanttevredenheid

15

Realisatie en exploitatie in eigen hand

26 33

Fotowedstrijd ‘Zeg het met Foto’s’

18

‘Aquatraining maakt het revalideren met brandwonden draaglijker’

40

Omnium meest actief op social media in de zwembranche

Kort nieuws

ZWEMBADBRANCHE

5


‘ik ben geen ochtendmens...’ Ik kan er maar niet aan wennen. Sinds mijn oudste naar de middelbare school gaat, en dat is alweer bijna 4 jaar geleden, gaat de wekker regelmatig om 6.30 uur. Voor jou misschien heel normaal, maar ik vind het een ramp. Ik ben namelijk van nature een avondmens. De vroege ochtend laat ik liever aan mij voorbij gaan. Je hebt van die mensen die gelijk ‘aan’ staan. Ik niet. Na 7.30 ben ik weer een beetje aanspreekbaar… In het weekend probeer ik dat dan in te halen, maar dat lukt niet echt. Ik word evengoed vroeg wakker. Hier heeft mijn oudste overigens geen last van. Die haalt in het weekend al die vroege uurtjes wel in. Tot ik hem op een gegeven moment toch maar ga wakker maken voor het ontbijt. Of eigenlijk lunch. Zijn excuus: ’Daar kan ik niks aan doen, dat is mijn natuurlijke ritme.’ Yeah right… Maar hij heeft gelijk. Dit bleek uit een interview met chronobioloog Till Roenneberg - een wetenschapper gespecialiseerd in bioritmes dat hij voor Nederlands moest lezen en onder mijn neus schoof. Roenneberg beweert namelijk dat kleine kinderen heel vroeg wakker worden, maar dat het ontwaken steeds later gebeurt tot aan een piek in de pubertijd. Pubers blijven niet lang ik hun bed liggen omdat zij opstandig zijn, maar omdat dit hun natuurlijke ritme is. Ok, ok. Jullie hebben gelijk. En even verlangde ik ernaar om weer puber te zijn. Heel even maar. Ik heb meteen maar de rest van het interview gelezen. Bottomline is volgens de chronobioloog dat je wordt geboren als ochtend- en avondmens en dat je dat niet meer kunt veranderen. Beter is het om je ritme hier op

aan te passen. En daar gaat het mis. We laten ons leiden door de wekker. Maar als dat niet jouw biologische klok is, en je dus tegennatuurlijk vroeg opstaat, krijg je te weinig slaap. Met als resultaat een sociale jetlag met alle gevolgen van dien. Slaap mogen we dus vooral niet onderschatten. Het is een kunst om voldoende te slapen. Het zou daarom ook niet verkeerd zijn om eens aan je collega te vragen: ‘Wat is jouw ritme?’. Het vermogen om te focussen op resultaat, om de zaken van verschillende kanten te kunnen bekijken en om steun te kunnen bieden aan collega’s vraagt namelijk aandacht, concentratie, inzicht, creativiteit en een goed geheugen. En laten dit nou allemaal zaken zijn die juist gedijen bij een goede nachtrust. Te weinig nachtrust betekent dus niet alleen dat de dag even wat langer duurt dan voor je collega’s, op den duur heeft het een negatieve invloed op je prestaties. Slapen is namelijk noodzakelijk om het lichaam en de geest te laten herstellen en tot rust te laten komen. Het geeft nieuwe energie en die komt zeker weer goed van pas de volgende dag. Joop Zoetemelk zei het al: ‘De Tour win je in bed’. Optimaal presteren, betekent ook optimaal uitrusten. Gelukkig heb ik een vakantie voor de boeg waarin ik mij even helemaal kan concentreren op mijn eigen biologische klok. Waarin ik volledig tot rust kan komen. Om daarna dan natuurlijk weer fris en fruitig aan de slag te gaan, boordevol nieuwe ideeën. Oh ja, en dat betekent dat ook de wekker weer om 6:30 gaat... Ik wens jullie allemaal een heerlijke, uitgeruste vakantie!

info@zwembadbranche.nl • twitter.com/zwembadbranche • facebook.com/zwembadbranche

6

ZWEMBADBRANCHE


Roozeboom & van den Bos Instrument BV Weteringpad 58, 3762 EN Soest tel. 035 543 1511 info@zwem.nl www.zwem.nl

RB Instrument BV

Automatisering en monitoring

Gespecialiseerd in het leveren van meet-, regel- en doseertechniek voor zwembaden. Exclusief vertegenwoordiger van diverse fabrikanten voor de Nederlandse markt. Ontwikkelt in samenwerking met deze partners, hoogwaardige technische oplossingen voor controle en beheer van waterkwaliteit. Oplossingen die zijn toegespitst op de behoeften van de Nederlandse markt: RB Instrument is nu en in de toekomst een innovatieve en meedenkende partner.

PROGRAMMA Doseerpompen en accessoires

Flowsensoren

Fotometers

Onderhoudsarme elektrolyse installaties

ZWEMBADBRANCHE.NL/TOP50

Ons complete programma bestaat uit: • Meet- en regelapparatuur voor vrij-, gebonden en totaal chloor, pH, redox, temperatuur, troebelheid en geleidbaarheid. • Colorimetrische analyser voor het zogenoemde Water Monitoring Systeem (WMS). • Magneetmembraan-, motorgedrevenen slangen-doseerpompen inclusief alle benodigde accessoires zoals injectie- en voetventielen, zuiglansen, doseerconsoles en voorraadtanks.

• Onderhoudsvrije zoutelektrolyse systemen. • Complete range wateranalyse testen bestaande uit fotometers, comparators, pocket-kits en teststrips. • Magnetisch inductieve, dus onderhoudsvrije, flowmeetsystemen. • Draagbare pH, redox, temperatuur, troebelheid en geleidbaarheid metingen. Vanzelfsprekend beschikken wij over een professionele servicedienst die u telefonisch en/of ter plaatse kan assisteren.

KENNERS VAN HET ZUIVERSTE WATER


‘Zwembadpersoneel vaak overbelast’ FNV Zwembaden heeft onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden van toezichthouders. De uitkomsten van het onderzoek waren niet gering. En werden ook meteen opgepakt door de media. ‘Zwembadpersoneel vaak overbelast’, was de kop. Dat klinkt verontrustend. Kun je nog wel met een gerust hart met je kind naar het zwembad? Water brengt jong en oud veel plezier, maar het mag natuurlijk nooit en te nimmer omslaan in een nachtmerrie.

8

ZWEMBADBRANCHE


Wat zegt het onderzoek over de veiligheid in zwembaden? Het onderzoek is gedaan onder 330 toezichthouders. Onduidelijk is welk percentage dit is op het geheel. Het is namelijk niet bekend hoeveel toezichthouders er nu precies werken in de zwembranche. En hebben we het hier over uitschieters of gaat het structureel niet goed? Uiteraard staat veiligheid boven alles. En vooral in zwembaden zijn de risico’s groot. We mogen niks aan het toeval overlaten. Of het nu incidenteel is of structureel, het toezicht in een zwembad verdient altijd prioriteit. Maar hoe kijkt de zwembranche tegen de uitkomsten van het onderzoek aan? Wij vroegen het een aantal professionals uit de branche.

Alwin Heij Manager Sportfondsen Wageningen B.V. “Het is een specifieke branche, met specifieke werkomstandigheden en een grote verantwoordelijkheid. Goede arbeidsomstandigheden zijn heel belangrijk, maar we moeten ook niet vergeten waar we vandaan komen. Vroeger werd er heel weinig gekeken naar werkomstandigheden. De pauzes waren kort en aan het klimaat in het zwembad werd lang niet zoveel aandacht besteed als nu.” Heij herkent zich dan ook niet in de conclusies van het onderzoek. “Toezichthouden kun je bij ons ook zittend doen, als je maar een actieve houding aanneemt. En water drinken tussen door is ook geen probleem, maar met een blikje cola in de hand staan wel. En natuurlijk moet je gedurende de dag zorgen voor een goede mix aan activiteiten. Daarnaast hechten wij ook veel waarde aan vitaliteit. Hoe vitaler je bent, hoe beter je je functie kunt uitoefenen. Maar bovenal moeten we niet vergeten hoe bijzonder het is om in deze branche te werken. Onze branche staat op nummer één van de checklist voor vakanties, aan ons de taak om het meer te integreren in het dagelijks leven. Hiervoor hebben wij mensen nodig die gekwalificeerd zijn, maar ook hecht ik waarde aan die kwaliteiten die niet op een cv staan. Mensen die met elkaar met passie werken, maken wat mij betreft het verschil.”

Erwin van Iersel Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen De Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) hechten grote waarde aan de veiligheid in de zwembranche. Reden ook dat dit één van de thema’s is van de sociale agenda die momenteel nog wordt uitgewerkt met betrokken partijen. Erwin van Iersel

was dan ook enigszins verbaasd over de timing van het publiceren van het onderzoek. “Wij zijn hierover samen met de FNV in gesprek en op de dag van het mini-symposium van de WiZZ over veiligheid kwam de FNV met de resultaten naar buiten. Net als de FNV staan wij voor een veilige branche en hier horen ook goede arbeidsomstandigheden bij. We moeten met elkaar steeds weer kijken of het beter kan. Een goed voorbeeld is het protocol schoolzwemmen dat na het tragische ongeval in Rhenen is aangescherpt. Recent hebben wij nog onze verbeterpunten, met name over het scheiden van verantwoordelijkheden, doorgegeven aan de VSG. Toezichthouden is van levensbelang in onze branche en dat moeten we goed borgen, voor de veiligheid van onze gasten en die van onze werknemers. En hoewel we de resultaten van het FNV onderzoek niet herkennen, hebben deze zeker onze aandacht. Als blijkt dat de arbeidsomstandigheden beneden de maat zijn, moeten we maatregelen treffen. We zullen dit dan ook meenemen in de verdere uitwerking van de sociale agenda met onze partners, waaronder de FNV.”

Dick Eijlander Manager Bosbad Putten Dick Eijlander was nogal verbaasd over de resultaten van het onderzoek. “Dat je als toezichthouder 6 uur achter elkaar moet toezichthouden, dat is toch niet meer van deze tijd. Bij ons in het Bosbad Putten houden onze toezichthouders in de zomer maximaal 1,5 uur toezicht achter elkaar. En dan verdeeld over het 25 meterbad, het subtropisch zwembad en het buitenbad. Bij elk bad is staat men dus een half uur. Door deze afwisseling blijft iedereen scherp. Daarna heb je gebouw dienst, even checken of er nog iets gedaan moet worden zoals prullenbakken legen en

ZWEMBADBRANCHE

9


Omdat water niet vanzelfsprekend water is.

nieuw

fOtOmeter met blue tOOth

Aan water kunt u met het blote oog niet zien wat erin zit. Toch is die informatie in vele situaties van groot belang - soms zelfs letterlijk van levensbelang. Gelukkig kunt u rekenen op Pro Water bv, voor een ruim assortiment meet apparatuur van topmerken als Heyl, Lovibond, Go en Kuntze. Of het nu gaat om drinkwater, proceswater, afvalwater of zwembadwater, met onze apparatuur kunt u vrijwel elke denkbare parameter nauwkeurig meten, zowel online als handmatig. Zodat u precies weet wat voor eh... water u in de kuip heeft.

Pro Water B.V. | Lansinkesweg 4 | 7553AE Hengelo | 074-2915150 | www.prowater.nl | info@prowater.nl

De oplossing zit hem in de eenvoud

Bied uw gasten meer gemak

VConsyst is uw partner voor het vereenvoudigen van de processen binnen uw zwembad, zodat u zich kunt richten op datgene waar het om gaat: uw gasten. Of het nu om kassasoftware, toegangscontrole, reserveringssoftware of lockers gaat, VConsyst heeft voor elke situatie een specifieke oplossing.

vconsyst.com

Maakt complexe processen eenvoudig


heb je even tijd om te relaxen. Vervolgens begin je het rondje weer opnieuw. In drukke periodes sta je er ook nooit alleen voor. Je staat dan met z’n tweeën aan de badrand, zodat je altijd weg kan om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan of om wat te drinken.” Geschrokken van de resultaten heeft Eijlander het ook direct besproken met zijn medewerkers. “Gelukkig herkende niemand zich hierin. Wel moeten we met elkaar natuurlijk alert blijven en de arbeidsomstandigheden goed in de gaten houden. Zo kijken we bijvoorbeeld naar oorbeschermers om het gehoor te sparen. Uiteindelijk staat de gezondheid van onze medewerkers centraal. De fysieke belasting mag nooit te groot worden en we moeten natuurlijk vooral bij toezichthouders voorkomen dat men de focus verliest. Met elkaar blijven we hier aan werken.”

Freek Eshuis Manager Leeghwaterbad Purmerend Volgens Freek Eshuis wordt het toezichthouden nog wel eens onderschat, reden dat het dit jaar hoog op de agenda van het Leeghwaterbad staat. “We merken dat het toezichthouden niet altijd gaat zoals we graag zouden willen en daar nemen wij geen genoegen mee. Het is ontzettend intensief, je moet continu op scherp staan en ook nog eens vriendelijk blijven ook al heb je al tig keer hetzelfde gezegd. Dit vraagt heel veel van medewerkers. Bewust focussen wij ons nu dan ook op het toezichthouden en kijken we samen met onze medewerkers wat zij nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Natuurlijk is daarbij van belang hoe lang iemand moet toezichthouden en hoe vaak we rouleren, maar we nemen ook de personeelskantine onder de loep. Dit moet een plek zijn waar onze medewerkers kunnen relaxen en gezond kunnen eten. Als je wil dat medewerkers optimaal kunnen functioneren, hoort dit er ook bij. De verantwoordelijkheid voor onze toezichthouders is groot, als werkgever moet je hen dus i​n het zwembad en daarbuiten g ​ oed ondersteunen. Ik denk dan ook dat het goed is dat met dit onderzoek het belang van goede arbeidsomstandigheden weer even wordt benadrukt. ​Maar vooral ook is het belangrijk dat naast goede voorwaarden in de CAO​, i​eder zwembad kijkt naar zijn eigen situatie​en vraagt aan​zijn medewerkers: wat heb jij van ons nodig?

Kitty van den Hoven Beleidsmedewerker FVN Recreatie/Zwembaden FNV zwembaden is het onderzoek gestart om meer zicht te krijgen op de arbeidsomstandigheden van mensen die werkzaam zijn in de zwembaden. De resultaten logen er vervolgens niet om en dat bleef niet onopgemerkt bij de zwembranche en in de media. Kitty van den Hoven: “In totaal hebben 330 toezichthouders onze enquête ingevuld, alleen binnen de branche zijn er geen cijfers beschikbaar over het totaal aantal toezichthouders. We kunnen dus niet zeggen welk percentage toezichthouders hun mening heeft gegeven. Daarbij is het wel goed om een onderscheid te maken tussen een keer niet kunnen drinken en 6 uur achter elkaar toezichthouden. Desalniettemin geeft dit onderzoek een duidelijk signaal af, namelijk dat toezichthouden prioriteit heeft en dat we het niet mogen onderschatten. De arbeidsomstandigheden van sommige toezichthouders zijn echt zorgwekkend. En dat kan natuurlijk echt niet, de risico’s in dit vak zijn te groot. Daarnaast merken wij dat het onderzoek voor sommigen een taboe heeft doorbroken, sommige toezichthouders benaderen ons om hun verhaal te doen. We moeten daarom echt met elkaar scherp blijven en continu kijken hoe het beter kan. Om die reden organiseert FNV Zwembaden dan ook denktank bijeenkomsten. Zo kunnen we samen met de mensen die werkzaam zijn in de zwembranche kijken wat beter kan en hoe dat geregeld kan worden.”

NL Zwemveilig De zwemveiligheid en de rol van toezichthouders staat ook op het netvlies van NL Zwemveilig. Binnenkort publiceert men een animatie over wie is waarvoor verantwoordelijk en op dit moment is men bezig met een publicatie van het Mulier Instituut over de huidige regelgeving. In september wordt door het Mulier Instituut een onderzoek onder toezichthouders uitgezet naar de rol van toezichthouder nu wordt ingevuld en wat beter kan. In het najaar gaat men nog aan de slag met een onderzoek naar zwemveiligheid en toezicht bij open water. Voor NL Zwemveilig speelt ook het toewijzen van verantwoordelijkheden een rol. Men vraagt zich af of we door vooral te focussen op de werkomstandigheden van toezichthouders niet te veel verantwoordelijkheid neerleggen bij de toezichthouder zelf. En of de bezoeker zich wel voldoende realiseert wat zijn of haar eigen verantwoordelijkheid is. Hetgeen NL Zwemveilig dan ook interessant lijkt om nader met elkaar te bespreken.

ZWEMBADBRANCHE

11


Steeds meer bezoekers en grotere klanttevredenheid De bezoekersaantallen van sportcomplex Hoornse Vaart zijn de laatste drie jaar gegroeid van 346.000 naar 391.000 bezoekers. Een stijging van maar liefst 10%, grotendeels afkomstig uit de losse kaartverkoop. Marcel Ruitenberg, hoofd zwemaccommodaties van Alkmaar Sport, legt uit hoe dat kan. ”We denken van buiten naar binnen, vanuit het klantperspectief.” De klantenreis is een gevleugeld begrip geworden. Precies dat is het wat er na het aantreden van Marcel Ruitenberg in de Hoornse Vaart gebeurd is: de complete route doorlopen die de klant maakt bij een bezoek, vanaf het eerste aanklikken van de website tot het vertrek van de parkeerplaats. Deels zijn fysieke maatregelen genomen, variërend van het snoeien van het groen om optimale zichtlijnen te creëren, tot het verwijderen van zowat driekwart van alle bordjes in de accommodatie. Wat de signing betreft, die vond Ruitenberg te betuttelend. ”Alsof onze klanten als dom werden beschouwd.” Omdat de eerste indruk altijd telt, werd de entree aangepakt. Er kwam een nieuw plafond en een nieuwe gebruiksvriendelijke vloer. Ook belangrijk: de kassa maakt een opgeruimde indruk, zonder allerlei papieren memo’s die er in het verleden rondslingerden. “Ik ben nogal digitaal ingesteld.” Nog een maatregel die bijdraagt aan de klantvriendelijkheid van het bad, zijn de nieuwe kluisjes in de kleedcabines in het recreatieve gedeelte. Ruitenberg schetst hoe het vroeger was. ”De hele dag door waren bezoekers hun sleutel kwijt. En iedere keer als een kluisje geopend werd, moest er opnieuw betaald worden. Er kon alleen een muntstuk van 20 cent in.

12

ZWEMBADBRANCHE

We waren voortdurend aan het wisselen. Allemaal overbodige handelingen, tijdverlies en stress. Terwijl een bezoeker hier naar toe komt om lekker te zwemmen.”

Klachten Het begint allemaal met het serieus nemen van de wensen van de bezoeker. Maar ook met snel en open reageren op klachten. En die klachten delen met de betrokken medewerkers. ”Dat kan heel confronterend zijn.” Ruitenberg weet nog goed hoe hij, kort na zijn aantreden in Alkmaar, de traditionele klachtenbox in de Hoornse Vaart opende. Drie jaar geleden is dat nu. ”Ik kwam klachten uit 2009 tegen.” Wat de grootste klachten in het verleden waren? Het bad werd vaak vies genoemd, er was kritiek op de trage afhandeling van klachten en ook de service schoot over de hele lijn tekort. Of zoals Ruitenberg het zegt: ”Het bad werd als ons huis beschouwd, waar onze regels golden, met alle verboden en geboden die daar bij horen. Bezoekers werden door de badmeester in no time letterlijk weg gefloten. Het leek soms wel of we geen bezoekers wilden.” Samen met de toezichthouders en het receptieteam werden 20 als beklemmend ervaren regels tegen het licht gehouden. Met als resultaat dat ruim 75% van die regels is geschrapt. Ruitenberg introduceerde

het grijze gebied. ”Je moet als medewerker ook op je gevoel kunnen werken.”

Cultuuromslag Natuurlijk vroeg dat om een cultuuromslag in de hele organisatie, van hoog tot laag. Het organogram veranderde drastisch. Van de vier leden van het managementteam is er naast Ruitenberg als hoofd van de accommodatie nog maar één teamleider over. ”We hebben nu een veel plattere organisatie, met minder overhead.” Wat in dat proces ook meespeelt, is de transformatie per 1 januari 2014 van een gemeentelijk bad naar exploitatie door Alkmaar Sport als zelfstandig sportbedrijf. ”Die omslag heeft gezorgd voor een versnelling in werken en denken.” Natuurlijk moesten ook alle medewerkers mee in het proces. Zij kregen ineens van bovenaf het vertrouwen en de bevoegdheid om zelf beslissingen te nemen. Ruitenberg noemt het één van de grote succesfactoren. ”Het verleden had voor een soort angstcultuur gezorgd. Medewerkers werden aan het handje gehouden en gepamperd. Een beslissing liep altijd via de teamleiders. Veel medewerkers zijn opgebloeid door onze nieuwe manier van werken. Natuurlijk ging het niet bij iedereen even snel en vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben van nature meer moeite met ruimte en vrijheid.” Een dergelijke omslag is volgens Ruitenberg voor alle betrokkenen ook een leerproces. ”We staan als bedrijf ook achter de minder goede beslissingen die soms worden genomen. Dat bespreek je naderhand met elkaar.”


“We willen niet alleen het leukste recreatiebad van Noord-Holland, maar ook het leukste buitenbad aan de kust worden. Onze ligging, dichtbij het strand, biedt daarbij extra kansen.”

Schoonmaken De nieuwe organisatie en het veranderingsproces heeft niet geleid tot gedwongen ontslagen. Een deel van het oude management werkt in een nieuwe functie. Anderen kozen zelf voor een nieuwe uitdaging elders. Van alle medewerkers wordt verwacht dat ze overdag meedraaien in de nieuwe systematiek van schoonmaken. ”Vroeger gaven ze kritiek op de schoonmaak. Nu zijn ze er zelf bij betrokken.” ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat is een professioneel schoonmaakbedrijf in de Hoornse Vaart actief. Zij kwamen als meest aantrekkelijke partij uit de bus, na een verplichte aanbesteding die gold voor meerdere locaties. Na een moeizame aanloop zijn medewerkers, bezoekers en professionele schoonmakers aan elkaar gewend geraakt. Ruitenberg is er blij mee. ”Het is een onderwerp waar je als bedrijf,

inclusief politiek, keihard op wordt aangesproken.”

Doorgroeien Het ambitieniveau in de Hoornse Vaart ligt hoog. Binnen enkele jaren willen Ruitenberg en zijn team doorgroeien naar 440.000 bezoekers per jaar. Belangrijke speerpunten daarbij zijn de hoge kwaliteit van de zwemlessen, het 50-meterwedstrijdbad dat door zwemmers uit heel Noord-Holland wordt gebruikt als trainingslocatie en zeker ook het recreatiebad. Ruitenberg: “We willen niet alleen het leukste recreatiebad van Noord-Holland, maar ook het leukste buitenbad aan de kust worden. Onze ligging, dichtbij het strand, biedt daarbij extra kansen.” Het grote kleuterbad in de Hoornse Vaart is twee jaar geleden al aangepakt. ”We hebben in de waterspeeltuin meer sfeer gecreëerd.” Het 25-meterbad ademt de nabijheid van het

strand. In het golfslagbad is gekozen voor een tropisch concept. De glijbaan is interactief gemaakt met thema’s, geluiden, snelheidsmeter en foto mogelijkheden. Beleving en entertainment hebben wat Ruitenberg betreft de toekomst. ”Als één van de eerste baden in Nederland hebben wij bijvoorbeeld een bucketgame staan.” Om de animatie in en rond het bad te versterken is het team in Alkmaar uitgebreid met twee professionele krachten. Twee medewerkers werden intern bijgeschoold in die discipline. Elke woensdag- en zaterdagmiddag is er in de Hoornse Vaart gratis animatie in het buitenbad. Die activiteiten werden de voorbije winter al doorgetrokken naar de binnen programmering. Een bewuste keuze, zegt Ruitenberg. ”Beleving en entertainment, ondersteund door social media, gaan de komende jaren het echte verschil maken. Hier gaan bezoekers hun keuze op baseren.”

ZWEMBADBRANCHE

13


RCS LYON 380 552 976 - Document non contractuel - Illustration : © elvistheagence.fr

13 T/M 16 NOVEMBER 2O18

THE POOL LIFESTYLE

EUREXPO - LYON FRANKRIJK

VEILIGHEID, HYGIËNE, ENERGIEBESPARING, EVENEMENTEN, OPLEIDING... OPTIMALISEER UW ZWEMBADMANAGEMENT EN ONTDEK DE LAATSTE INNOVATIES • •

In partnerschap met

Een specifiek leveranciersaanbod Demonstraties

CONTACT: Coen Rosdorff c.rosdorff@promosalons.nl +31 20 4620026

• •

Conferenties Technische bezoeken

START UW BEZOEK OP WWW.PISCINE-GLOBAL-EUROPE.COM VRAAG UW TOEGANGSBADGE AAN MET DE CODE PPZWB


Bernard Van Zeebroek, S&R Group:

Realisatie en exploitatie in eigen hand Publiek-private samenwerking is de voorbije jaren in Vlaanderen uitgegroeid tot een ingeburgerd begrip. Steeds vaker wordt ook bij sportaccommodaties en zwembaden gekozen voor een DBFMO-contract. Bernard Van Zeebroek, commercieel directeur van S&R Group, legt de voordelen van een integrale opdracht uit. Een gesprek over exploitaties, de rol van de overheid, bouwformules en het belang van recreatie, wellness en horeca.

Bernard Van Zeebroek maakt het meteen duidelijk: de trend op de Belgische markt is niet zomaar te kopiëren in Nederlandse zwembaden. Andere wetgeving, commerciële trajecten die afwijken en ook een andere manier van omgaan met beslissers bij overheden. Nog afgezien van de verschillen in demografische ontwikkeling en wensen van de bezoekers. Zelfs in Wallonië ligt het anders. In Vlaanderen wordt het ontwikkelen van sportinfrastructuur steeds meer een verantwoordelijkheid voor marktpartijen, zoals bijvoorbeeld de S&R Group. In een DBFMO-contract tekent de private partij voor de financiering, het ontwerp en de bouw van een accommodatie. Maar ook het gebouwonderhoud en het leveren van facilitaire diensten wordt in ‘private’ hand gehouden, voor een periode van 30 jaar. Een dergelijke opzet zorgt volgens Van Zeebroek voor planoptimalisatie, kostenbesparing en betere prestaties. ”Je krijgt sneller zaken in beweging.’’

Kwaliteit S&R Group hoeft in de ontwerpfase niet extern te onderhandelen met architecten, aannemers en banken. Ook het onderhoud is voor rekening van de marktpartij. In het uitvoerende deel is iedereen in dienst van het consortium. Dat geldt ook voor de medewerkers in extra voorzieningen als bijvoorbeeld fitness en wellness. Een bewuste keuze. “Op die manier kun je beter inspelen op snel veranderende trends in de markt.’’ De horeca wordt eveneens in eigen hand gehouden. “Wij hebben een andere cultuur op het gebied van eten en drinken dan in Nederland. Het is belangrijk voor ons verdienmodel. Daarom ook baten wij in eigen beheer uit. Het zorgt voor continuïteit, kwaliteit en maakt het mede mogelijk dat we ons geld verdienen.’’ Veel bezoekers van accommodaties van de S&R Group zien hun verblijf als een uitstapje. De verblijfsduur is vaak een halve dag en het herhaalbezoek ligt naar

ZWEMBADBRANCHE

15


Lago Kortrijk, het nieuwste paradepaardje van de S&R Group.

verhouding relatief hoog, met gemiddeld meer dan 10 bezoeken per jaar. “Voor onze exploitaties is dat natuurlijk interessant.’’

Risicoverdeling Het DBFMO-contract zorgt ervoor dat realisatie en exploitatie op elkaar worden afgestemd. Dat maakt de financiële risico’s volgens Van Zeebroek beheersbaar. “Slecht bouwen zorgt voor veel misère, dat weet je op voorhand.’’ S&R Group steekt haar nek uit, ook in financieel opzicht. “De risicoverdeling in een publiek-private samenwerking is volledig anders.’’ Het eigen vermogen bestaat uit (volstort) werkkapitaal en een (onvolstorte) buffer voor de exploitatie. “Voor de tijden dat het minder zou gaan.’’ De klassieke kritiek op dit soort businesscases is vaak dat de kwaliteit van het product onder druk staat, als gevolg van de rendementswensen van de kapitaalverschaffers. Bij S&R Group

16

ZWEMBADBRANCHE

speelt dat probleem niet, zegt Van Zeebroek. “Onze aandeelhouders weten dat ze niet de klassieke beursrendementen halen.’’ De exploitaties bij S&R Group vallen gunstig uit. Het komt zelfs voor dat er extra geld vrij komt voor nieuwe investeringen of een robuuste reserve. Dit wordt bepaald in overleg met de opdrachtgever, de stad of gemeente. “Wij zijn als vennootschap in België wettelijk verplicht winst te maken. Maar die winst is door het bestek en de opdrachtgever contractueel afgetopt tot een maximum. Er is een plafond.’’

winstgevend te maken. De subsidies vanuit de overheid en de reguliere gebruikersvergoedingen zijn voor de baden nauwelijks kostendekkend. “Recreatie, wellness, fitness en horeca spelen in onze sportcomplexen een grotere rol dan in Nederland.’’ Hoewel S&R Group na de ingebruikname het stuur in handen heeft, blijven de lijnen met de lokale overheid kort. “Op strategisch niveau bespreken we samen elk kwartaal de cijfers. Er is een nauwe opvolging. Op werkniveau is er vrijwel dagelijks contact tussen onze manager en de gemeente.’’

Korte lijnen

Themaparken

Een standaardaanpak voor een succesvolle exploitatie bestaat ook in Vlaanderen niet, zegt Van Zeebroek. “Het hangt af van zoveel factoren, van de grootte van de stad en de samenstelling van de bevolking tot de financiële mogelijkheden.’’ Ook in Vlaanderen zijn zwembaden moeilijk

De positionering van de S&R Group bepaalt mede het succes. “Wij leggen andere accenten als private recreatiebaden.’’ Omgekeerd wil S&R Group niet concurreren met spelers als bijvoorbeeld Studio100, het Belgische amusementsbedrijf dat zich richt op het produceren van televisieprogramma’s,


FILTRATIE MET TROMMELFILTER: DUURZAAM, GEZOND EN ECONOMISCH

Niet langer kiezen of delen als het gaat om de waterbehandeling in uw zwembad. Bij toepassing van voor-filtratie met een trommelfilter hoeven ambities op het vlak van duurzaamheid, waterkwaliteit, gezondheid en betaalbaarheid elkaar niet meer in de weg te zitten. Ook uw zwembad – nieuwbouw of renovatie- kan hiervan profiteren.

muziek, film, merchandise en ook themaparken exploiteert. “Bij ons vind je een heel andere beleving.’’ De tarieven zijn navenant. In de gethematiseerde parken bedraagt de toegang al gauw tussen de 20 en 25 euro. “Bij ons is dat meer dan de helft goedkoper.’’ Een S&R accommodatie beweegt zich volgens Van Zeebroek in een heel ander segment. Jonge gezinnen zijn voor S&R een belangrijke doelgroep. “Voor kleine kinderen tot pakweg zes jaar zijn subtropische paradijzen al gauw te druk en te lawaaierig. Bij ons is het anders druk en is het aanbod gedifferentieerder.’’ Trots is Van Zeebroek op de wildwaterbanen en andere attracties in de S&R accommodaties. “Ze zijn uitdagender en leuker dan bijvoorbeeld in Nederland.’’ Ook voor de recreatieve voorzieningen heeft S&R eigen ontwerpers in dienst. “Wij kopen zelden een standaardproduct.’’

Architecten Wat ook opvalt in Vlaanderen is het ontbreken van staalconstructies in de gebouwen. Voor de technische uitvoering wordt gekozen voor betonskeletbouw en hout. Van Zeebroek heeft het aan het begin van het gesprek al gezegd: Vlaanderen laat zich moeilijk vergelijken met Nederland. Nog een voorbeeld? “Bij ons is een architect tot tien jaar na oplevering juridisch verantwoordelijk voor zijn product.’’ Binnen S&R Group heeft de architect een bijzondere status. “We schakelen soms een externe architect in, voor meer variatie in het ontwerp. Onze eigen architect is een vast teamlid. Onze ontwerpers komen met exploiteerbare voorstellen. Het gaat om de juiste balans tussen ontwikkeling en exploitatie. Als je onder één dak werkt, is dat een stuk efficiënter.’’

bespaar water en energie

schoner en gezonder water

verlaag de kosten

Cleardrum B.V. +31 30 7671051 www.cleardrum.nl info@cleardrum.nl


Geld nodig voor Aquatraining

‘Aquatraining maakt het revalideren met brandwonden draaglijker’ Brandwonden kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Het is pijnlijk en bewegen is ook erg lastig omdat de huid strakker en minder soepel is. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan dit worden verbeterd en de spierkracht weer worden opgebouwd. Alleen is op ‘het droge’ revalideren vaak pijnlijk en inspannend. Bewegen in het water daarentegen is minder zwaar en voelt fijner. Helaas is deze Aquatraining nog niet mogelijk voor alle brandwondenpatiënten. Hiervoor is nog veel geld nodig. Reden dat de Brandwondenstichting Nederlandse Brandwonden Stichting geld inzamelt. Aquatraining wordt (nog) niet standaard aangeboden in alle brandwondencentra. Momenteel kunnen alleen patiënten die verblijven in het brandwondencentrum van Rotterdam revalideren in het water. Maar om Aquatraining mogelijk te kunnen maken voor alle mensen met brandwonden is er nog veel werk te doen, zo benadrukt Gerie Smit

18

ZWEMBADBRANCHE

van de Brandwonden Stichting. “Er komt veel bij kijken om het te kunnen realiseren voor alle patiënten. Denk aan de logistiek om patiënten naar het brandwondencentrum te krijgen, het verzorgen van de wonden van patiënten die gaan en het begeleiden van patiënten tijdens het zwemmen. Hiervoor hebben we zo’n € 40.000 nodig.“

Draaglijker en sneller Men is gestart in één van de brandwondencentra om te onderzoeken of Aquatraining het gewenste resultaat oplevert. Maar ook om te weten of het voor de patiënten ook echt een prettige vorm is om te revalideren. Smit: “Gelukkig zijn de eerste resultaten erg positief. Brandwondenpatiënten hebben vaak


grote, pijnlijke wonden en trekkende littekens. Voor hen voelt revalideren in water veel fijner aan dan het revalideren ‘op het droge’.” Smit heeft zelf ook brandwonden en weet als geen ander hoe zwaar het is om te revalideren. Een methode die het draaglijker maakt, is dan heel waardevol. “Maar daarnaast gaat het herstel ook sneller en dat is zeker ook gunstig. Uiteindelijk wil je ook zo snel mogelijk weer uit het brandwondencentrum.”

Kinderen Daarnaast laat Smit weten dat het een prettige methode is voor kinderen met brandwonden. “Ruim 25% van de 900 patiënten per jaar die in een brandwondencentrum terechtkomen, is jonger dan 5 jaar. En helaas stijgt dit percentage de laatste jaren. Voor hen is het heel belangrijk om voldoende te kunnen bewegen. Dit is goed voor hun motorische ontwikkeling, maar het helpt ook tegen obesitas. Dit is namelijk een probleem waar kinderen met brandwonden al snel tegen aan lopen. Als het bewegen pijnlijk is, is de motivatie onder kinderen om te bewegen ook minder. Als kinderen dan onvoldoende bewegen, is de kans op overgewicht groter. Gelukkig merken we dat de Aquatraining voor hen een aantrekkelijke manier is om te bewegen, waardoor zij dus ook meer gaan bewegen.”

Merwestein Ook Sport- en evenementencomplex Merwestein onderstreept het belang van Aquatraining en steunt de Brandwonden Stichting. “Het is een mooi initiatief waar wij

graag onze naam aan verbinden”, zo laat Michel Heinsius van Merwestein weten. “Wij weten hoe belangrijk water kan zijn. Des te mooier is het dat het water het revalidatieproces voor patiënten draaglijker kan maken. Met een half miljoen bezoekers bereiken wij een groot publiek en kunnen wij een groot podium bieden om het onder de aandacht te brengen. En uiteraard proberen wij onder onze bezoekers ook zoveel mogelijk geld op te halen middels acties, activiteiten en collectes. Op verschillende punten in Merwestein staan collectebussen en tevens is laatst met de avond4daagse gecollecteerd. Daarnaast kunnen deelnemers aan de Zwem4Daagse zich laten sponsoren.”

Aquatraining voor iedere patiënt Smit is erg blij met de bijdrage van Merwestein. “Het is fijn om te weten dat Merwestein ons helpt om ons streefbedrag van € 40.000 bij elkaar te krijgen. Daarnaast steunt het NK Open Water Zwemmen ons en zal men tijdens dit evenementen geld ophalen voor Aquatraining.” Het zijn mooie initiatieven, maar uiteraard ziet Smit ook graag dat andere zwembaden het Merwestein volgen. “We hebben het geld ontzettend hard nodig. Hoewel we al blij zijn dat we de patiënten in Rotterdam het kunnen aanbieden, zijn er nog teveel brandwonden-patiënten die nu nog op ‘het droge’ moeten revalideren. Ons streven is dat we alle brandwondenpatiënten in het water kunnen laten revalideren. Elke bijdrage is dus van harte welkom.”

Wil jij een donatie doen of net als Merwestein geld inzamelen voor Aquatraining, ga dan naar www.nederlandse.brandwondenzorg.nl/aquatraining

POOLQUIP, UW VERTROUWDE GROOTHANDEL Als groothandel op het gebied van zwembadtoebehoren is Poolquip uw vertrouwde partner. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring in de openbarezwembadenbranche en we blijven ons assortiment ontwikkelen om u de beste producten aan te kunnen bieden. Om deze reden kunt u rekenen op een breed scala van de nieuwste producten tegen een marktconforme prijs.

POOLQUIP, FOCUS OP ZEKERHEID In de gehele Benelux is Poolquip een begrip als het gaat om het uitgebreide productengamma, technische ondersteuning, service en after-sales. Dit zijn onze kernwaarden waarmee wij altijd voor u klaar staan. Heeft u vragen? Twijfel niet en neem contact met ons op.

Bodemreiniging

Pompen

Verwarming

Hulpmiddelen

Filters

Fitness

www.poolquip.com | info@poolquip.com


AD D IN G F U N TO YO U R P O O L

bv

ZWEMBADINRICHTING

EN WATERSPEELELEMENTEN

Zwem zeker Zwem voor het Envoz Internationale diploma

envoz.nl

s

International

WWW.VARIOPLAY.NL


COLUMN

‘Pietertje, kom maar efkes wisselen…’ Ik las laatst een interview met Pieter van den Hoogenband met als intro Oud- Top zwemmer zegt: “de zwemlessen moeten weer leuker worden!”. Vervolgens beschrijft het artikel dat ‘zwemlessen te ouderwets zijn en een ‘moetje’ en dat kinderen daardoor hun plezier in zwemmen verliezen. Pieter vindt dat de focus van veiligheid moet gaan verschuiven naar plezier. Het aanleren van goede technieken gaat dan makkelijker. Daar ben ik het volmondig mee eens. Kinderen leren makkelijker én duurzamer vanuit betrokkenheid en intrinsieke motivatie. Plezier hebben is de basis om te zorgen dat ‘leren zwemmen’ als vanzelf gaat. Verder wordt het volgende over de zwemlessen geschreven: ‘zwemlessen in veel zwembaden zijn nog erg traditioneel, teveel kinderen krijgen les vanuit rijtjes met wachttijd en de oefenstof wordt niet altijd op het juiste niveau aangeboden terwijl het beter is om kinderen meer de regie te geven over wát en wannéer zij oefenen.’ Ook in dat laatste kan ik mij helemaal vinden.

daarom beter zijn als ouders zich vóór de zwemlesperiode oriënteren op de diverse soorten zwemopleidingen die worden aangeboden en laten informeren over visie en inhoud van de lessen, in plaats van alleen maar te focussen op de reisafstand. Het zwemonderwijs is de afgelopen jaren sterk veranderd. Er zijn nieuwe methodes en diplomalijnen ontwikkeld waarbij plezier, zelfredzaamheid en autonomie een grote rol spelen. Blijkbaar is het noodzakelijk om daar meer aandacht aan te schenken zodat ouders, net als Pieter, hier meer weet van krijgen. Door de jaren heen heb ik veel zwembaden bezocht en heb ik gesproken en gewerkt met honderden lesgevers. Allemaal gepassioneerde, enthousiaste en kindgerichte personen die, vaak onder lastige omstandigheden, op een gedreven en betrokken wijze kinderen begeleiden bij het leren zwemmen. Daarom voel ik plaatsvervangende schaamte als ik lees over ‘slecht betaalde zwemonderwijzers die de lessen afraffelden en geen goede focus hadden’. Het imago van de zwemonderwijzer wordt daarmee danig omlaag gehaald. Dit doet beslist geen recht aan alle initiatieven die zijn ingezet om jonge en getalenteerde lesgevers te enthousiasmeren voor onze zwembranche. In de geest van een bekende reclame zou ik willen zeggen: ‘Jammer Pietertje, kom maar efkes wisselen’. Om dan langs de zijlijn met Pieter kennis uit te wisselen over zwemlessen die écht leuk zijn, over ouders die écht tevreden zijn en over lesgevers die hun werk écht fantastisch vinden. En ik zou hem uitnodigen om dáar naar te kijken en om dáár over te schrijven en zo recht te doen aan al die mooie zwemlessen.

Hoewel ik deze suggesties en voorstellen helemaal onderschrijf, wil ik graag een flinke kanttekening maken. Zwemsport en zwemonderwijs zijn wezenlijk verschillend. Expertise van zwemonderwijs betekent niet automatisch expertise op het gebied van zwemsport én andersom. Uiteraard waardeer ik Pieter enorm voor zijn fenomenale prestaties en de positieve invloed die hij heeft gehad op andere (top)zwemmers. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de zwemsport in Nederland en ver daarbuiten. Tegelijkertijd vind ik het op z’n minst gezegd misleidend dat hij in dit artikel wordt opgevoerd als expert op het gebied van zwemles. De gemiddelde lezer krijgt daardoor écht een te eenzijdig beeld van het hedendaags zwemonderwijs. Natuurlijk vind ik het vervelend dat de kinderen van Pieter geen fijne start hebben gehad. Maar blijkbaar heeft hij daarna toch een zwembad gevonden waar ‘zijn kroost fluitend in de kleedkamer stond’. Er zijn dus zwembaden waar kinderen wel met plezier leren zwemmen. Het zou Claartje Driessen

Onze kleinkinderen zijn nog jong: ééntje is al een jaar klaar, ééntje is bijna klaar en de derde is net begonnen met de zwemopleiding. Nummer vier en vijf zijn nog gezellig aan het zwemmen in de Peuter groep. Zij doen dat met veel plezier, maar talent zoals dat van Pieter laten zij (nog) niet zien. Geeft helemaal niets, ze kunnen altijd nog gaan voetballen…

Wil je reageren op de column van Claartje, mail naar claartje@drie-essen.nl

ZWEMBADBRANCHE

21


Vliegende start voor vernieuwd en duurzaam Boschbad Het Boschbad in Apeldoorn is van het gas af. Een warmtepomp zorgt voortaan voor een aangename watertemperatuur in het markante openluchtbad. Ook de oude circulatiepompen van de waterbehandelingsinstallatie zijn vervangen door pompen met energiezuinige motoren. De gemeente Apeldoorn heeft een duurzaamheidsopgave en met deze aanpassingen draagt het Boschbad daar aanzienlijk aan bij. Van openluchtbaden hoor je altijd zeggen dat het bezoek afneemt. In Apeldoorn is dat niet het geval. Sterker nog, in de voorverkoop werden dit jaar 20% meer abonnementen verkocht. Manager Boschbad Patrick Versteeg gaat niet zeggen dat die groei enkel komt door de recent ingezette verduurzamingsslag en het investeren in milieuvriendelijke oplossingen. “Het gaat om het totaalverhaal.” Bovendien is Versteeg nuchter: pas aan het eind van het seizoen wordt de balans opgemaakt en zijn de nieuwe exploitatiecijfers bekend. Natuurlijk zorgde de soms tropisch warme maand mei voor een vliegende start. De eerste topdag met 3.200 bezoekers kwam er al snel nadat het Boschbad de deuren op 29 april had geopend. Later in mei konden op een zondag maar liefst 4.000 bezoekers worden genoteerd. Versteeg verwacht dat de nieuwe warmtepompen en circulatiepompen hun geld gaan terugverdienen. “De tarieven voor gas zijn hard gestegen en de CO2 uitstoot is groot. Met de nieuwe pompen vermijden we hoge kosten voor gas en reduceren we de CO2 uitstoot.”’

Energiekosten De Gemeente Apeldoorn stak als eigenaar van het maatschappelijk vastgoed de nek uit, het Boschbad moest van de gasleiding af. Hellebrekers Technieken kwam na een aanbesteding als meest aantrekkelijke partij uit de bus. Norbert Nijenhuis is er als technisch adviseur bij Hellebrekers trots op. “We hebben ruim op tijd voorgesorteerd in de energiediscussie. We zijn al tenminste vijf jaar intensief met de materie bezig. Toen de vragen uit de markt kwamen, was ons antwoord klaar.” De door Hellebrekers geleverde warmtepomp behoort tot de sterkste in zijn soort en verwarmt in het Boschbad zes miljoen liter water. Dankzij het grote thermische vermogen kan het water in het bad betrekkelijk eenvoudig tot 23 graden verwarmd worden, een streepje meer dan voorheen

22

ZWEMBADBRANCHE

het geval was. De aanschaf van de warmtepomp is volgens Nijenhuis naar verhouding duur. “Al gauw drie tot vier keer zo duur als een reguliere cv-ketel.” Maar daar staat tegenover dat de pomp per jaar een gasbesparing van 45.000 m2 oplevert. De energiekosten nemen met ongeveer 45% af.

Terugverdientijd Hellebrekers heeft alle kennis en vaardigheden voor de implementatie van duurzame warmtepompen


bij een totale investering van 200.000 euro komt dat neer op een terugverdientijd van circa acht jaar. Volgens locatiebeheerder Versteeg draait het bij dit soort investeringen om het integrale verhaal. “We willen graag een stap vooruit maken als het gaat om de duurzaamheidsdoelstellingen van onze opdrachtgever de Gemeente Apeldoorn en bijdragen aan de ambitie voor een energieneutraal Apeldoorn. We besparen bijvoorbeeld zo’n 57.000 kilo op Co2. Dat komt overeen met 325.000 kilometer autorijden.” Foto’s: Rob Voss

zelf in huis, van engineering tot realisatie en installatie. De engineering is in het hele traject veruit het meest kostbare onderdeel. Het plaatsen van de warmtepomp stelt volgens Nijenhuis in de praktijk niet zoveel voor. “De plaatsing van de pomp had een doorlooptijd van vier weken. Het is vooral takelwerk.” Eerst werd de gasleiding in de machinekamer afgekoppeld. “Letterlijk doorgehakt en afgesneden.” De circulatiepompen in het Boschbad waren achttien jaar oud en werden vervangen door de nieuwste

generatie pompen. Nijenhuis: “De energiezuinige motoren in de pompen zorgen voor een besparing van 20 %.” Het vertrouwen in de technische oplossingen bij Hellebrekers is groot. Met het Boschbad zijn energieprestatie-afspraken gemaakt met een looptijd van vier jaar, voor zowel verbruik als onderhoud. Natuurlijk is er sprake van een creditzijde, vanwege de 50.000 kWh extra elektriciteit die nodig is. Maar de besparing aan gas wordt begroot op circa 25.000 euro op jaarbasis. En

Gastvrijheidsconcept Versteeg noemt ook de ruimere openstelling als een belangrijke succesfactor. Het grootste openluchtbad van het land is dit seizoen zeven dagen per week open, ongeacht de weersomstandigheden. In het verleden was de openstelling afhankelijk van de buitentemperatuur. De deuren gingen pas open bij 21 graden. Dat zorgde voor veel onduidelijkheid bij de (potentiële) bezoekers. Versteeg: “De oude situatie werkte in de praktijk beperkend. De gasten wilden het graag anders. Voor vertrek hoeft een gast nu niet meer naar de thermometer te kijken of het Boschbad open is. Het betekent een forse verbetering van ons gastvrijheidsconcept.” In de winterperiode werden in en rond het Boschbad veel vernieuwingen doorgevoerd. De nieuwe vloer en coating in het recreatiebad springen het meest in het oog. De attractiewaarde van het bad is vergroot met een volleybalveld en een basketbalpaal. Binnenkort worden ook nog nieuwe speeltoestellen op het terrein geplaatst. Er is ook een survivalterrein dat nadrukkelijk wordt ingezet bij sportstimulering. Dit maakt de locatie in combinatie met de reeds aanwezige glijbanen, speeltoestellen, midgetgolfbaan, horeca, baden en ligweides tot een uniek openlucht zwembad. Verder zijn de contacten met basisscholen en het middelbaar onderwijs in het werkgebied geïntensiveerd. De abonnementenstructuur is flexibeler en aantrekkelijker gemaakt. Ook is er dit jaar een mooie samenwerking met de buren Apenheul en Koningin Julianatoren. “Zodat het nog aantrekkelijker is om een abonnement te kopen en een bezoek te brengen aan Apeldoorn.” Versteeg heeft de indruk dat de aanpak werkt. “Van een stedelijke voorziening groeien we steeds meer uit tot een bad dat ook bezoekers trekt uit de regio Utrecht en Almere. Ook toeristen die op de Veluwe verblijven weten ons steeds beter te vinden.”

ZWEMBADBRANCHE

23


27 juni: Gratis seminar Online trends in de Zwembranche Tijdens dit seminar laten we je zien hoe je online marketing voor jouw zwembad of zwemschool succesvol in kan zetten. En hoe je daarmee de concurrentie voorblijft.

Benut alle kansen binnen Google Welke voordelen biedt Facebook? Wat is de waarde van Instagram? Hoe bereik ik lokale bezoekers?

Houten | 10:00 - 12:30

MELD JE NU AAN OP ZWEMAPPS.NL

zwem zwem apps apps

zwem zwem apps apps

UW SPECIALIST IN ZWEMBADAFDEKKINGEN OP MAAT EN VOOR ELK BUDGET

WWW.VARIODECK.NL


COLUMN

Hygiëne voor den zwemmeester Ik was half april op de Dag van de zwemonderwijzer om wat te vertellen over zwembadtechniek. Als ludieke actie hadden ze op deze dag een boekenmarkt ingericht om oude publicaties over het zwemonderwijs te verkopen. Mijn oog viel op een boekje ‘Hygiëne voor den zwemmeester’ uit 1936. Een aantal hoofstukken wil ik graag met jullie delen. De vijf ‘Eisen aan zwemwater te stellen’ waren: • Zwemwater mag geen ziektekiemen overbrengen. • Zwemwater mag niet aan zodanig verontreinigingen blootstaan, dat de mogelijkheid van besmetting met ziektekiemen niet uitgesloten kan worden. • Zwemwater moet een zekere mate van helderheid bezitten. • Wanneer zwemwater gedesinfecteerd wordt, mag er geen abnormale prikkeling van huid en slijmvliezen ontstaan en ook geen onaangename prikkelende atmosfeer. • Zwemwater moet een zekere minimum temperatuur bezitten.

In het hoofdstuk over ‘eisen aan den zweminrichting’ stond hoe je het ratproof kon maken, maar ook hoe je verontreiniging van het bassinwater door zwemmers moest voorkomen. In iedere zwemgelegenheid moest voldoende gelegenheid bestaan tot het nemen van voordouches en voetenbaden. Die voordouches moesten naakt genomen worden en het hele lichaam moest met warm water en zeep gereinigd worden. Om te controleren of mensen naakt douchten, moesten de zwempakken over de deurtjes gehangen worden. Het volgende hoofdstuk ging over ‘Methoden van zuivering van het zwemwater’. Hierbij werd snelfiltratie genoemd, doseren van desinfectans, toevoegen van vlokmiddel, maar ook de risico’s van aanzuigopeningen onder water. Voor desinfectie werden stoffen genoemd zoals hypochloriet, chloorgas, chlooramines of UV-straling. De circulatie werd met pompen gedaan en een turnover van 24 uur werd voldoende geacht, al werd ook gesproken van een veel snellere circulatie van 4-6 uur in Engeland. In de basis is de huidige zuivering van een zwembad dus nog steeds hetzelfde.

Ik vond het opmerkelijk dat een groot deel van deze eisen nog steeds een belangrijke rol speelt. De eerste eis is in onze huidige regelgeving terug te vinden in de microbioHet mooiste hoofdstuk ging over ‘welke personen moet een zwemmeester uit een zwembad weren?’ Hier logische normen. De tweede eis zegt iets over de inbreng gaat het om personen die uitwendige aandoeningen van ziektekiemen, die moet je voorkomen. In eerste hebben zoals steenpuisten en eczeem. Ook personen, instantie betekende dit dat een zwembad ‘ratproof’ die lijden aan hevige verkoudheid moesten uit het moest zijn vanwege de ziekte van Weil en ten tweede zwembad geweerd worden of nog liever ‘eigener betrof dit tyfusbacillen, ziektekiemen van besmettelijke beweging wegblijven, daar ook zij het zwemmen in darmziekten of veroorzakers van kaakholteontsteking of diskrediet kunnen brengen’. oogbindvliesontsteking. In onze huidige regelgeving doen we eigenlijk nog maar weinig met deze tweede eis. De helderheideis wel, die is bijna onveranAl met al waren ze 82 jaar geleden dus prima in staat om de risico’s in zwembaden te derd gebleven. De 4de eis betekent eigenlijk benoemen en wisten ze ook wat ze moesdat er niet te hoge concentraties vrij ten doen. Kennis die we toen dus hadden, chloor gebruikt mochten worden, dat het moeten we nu opnieuw uitvinden om in gebonden chloor niet te hoog mocht zijn het kader van de nieuwe zwembadregelen dat er voldoende lucht ververst moest geving over een paar jaar deze risico’s worden. Voor vrij chloor was de grens opnieuw in te schatten. En aansluitend de destijds 0,2-0,5 mg/L, nu zijn die chloormaatregelen te nemen om die risico’s waardes toch een stuk hoger. De laatste eis acceptabel te maken. Toch blijf ik bij mijn over de minimale temperatuur hanteren stelling: zwemmen is gezond. we niet meer. Maarten Keuten Wil je reageren op de column van Maarten? Mail naar m.g.a.keuten@tudelft.nl

ZWEMBADBRANCHE

25


WINNAAR - ZWEMBAD ‘T WILLAER

Zwemschool Utrecht

MijnZwemschool Julianadorp

Goffertbad Nijmegen

Zwementie Voor welzijn

Zwemschool Born 2 Swim


Zwembad Twenhaarsveld Holten

Water Babies Amsterdam

ZEG HET MET FOTO’S

In deze rubriek tonen wij de leukste foto’s uit de branche. Hierbij kun je denken aan foto’s van een evenement bij jou in het zwembad of zomaar een mooie of grappige foto uit het archief. HEB JE EEN LEUKE FOTO? STUUR HEM IN! Vermeld bij de foto een korte omschrijving. Wij plaatsen alle foto’s op onze facebook pagina. De foto met de meeste stemmen wint. De winnende foto wordt op een groot canvas doek geprint. Mail jouw foto’s naar info@zwembadbranche.nl Zwemschool De Krabbelaar

Zwembad de Meerval

Aquaactief

Sammy’s Zwemschool

Zwemschool De Krabbelaar

De Mirandabad


DE ZWEMBADBRANCHE DAG IS DIT JAAR WEER TE LEUK OM TE MISSEN In alle hectiek van de dag zijn er te weinig momenten om ons te laten inspireren, informeren en motiveren. En om weer even bij te praten met collega’s. De ZwembadBranche Dag is dit jaar nog leerzamer, lekkerder, gevarieerder dan vorig jaar. Houd daarom dinsdag 9 oktober vrij in je agenda en maak er samen met je collega’s een fantastische dag van.

Eten en drinken Van zoet tot hartig en van een tussendoortje tot de lunch, tijdens de ZwembadBranche Dag kom je niks te kort. Verspreid over de hele dag en de hele beurs bieden wij je lekker eten en drinken aan.

Inspiratie Wil jij inspiratie opdoen? De hele dag door zijn er diverse workshops waar experts en ervaringsdeskundigen je bijpraten over actuele onderwerpen en interessante thema’s uit de branche.

Jij ook hier? Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om collega’s te ontmoeten. Over de hele beurs zijn genoeg zitplekken om even bij te praten of je kunt samen één van de workshops volgen of de beurs verkennen.

Beursplein Tijdens deze dag zie je op het beursplein de laatste trends en nieuwste

28

ZWEMBADBRANCHE

ontwikkelingen en kun je tevens terecht voor gratis advies en handige tips. Met meer dan 80 exposanten is het aanbod weer groter en gevarieerder dan vorig jaar.

ZwembadBranche Awards Tijdens de ZBBQ zullen aan het einde van de dag voor de tweede keer op rij de ZwembadBranche Awards worden uitgereikt. In diverse categorieën kunnen zwembaden en zwemscholen meedingen voor het Gouden Zeepaardje. Heb jij jouw zwembad of zwemschool al opgegeven?

Ben jij er ook? Het moge duidelijk zijn: een bezoek aan de ZwembadBranche Dag is ook deze keer weer een belevenis die je niet wilt missen. Dus blok dinsdag 9 oktober in je agenda en neem je collega’s mee naar DeFabrique in Utrecht. Deze dag willen we namelijk dolgraag samen met jullie vieren.

UPDATE JOUW KENNIS OVER ZWEMBAD­ TECHNIEK

ONTMOET OUDE BEKENDEN EN LEG NIEUWE CONTACTEN

LAAT JE INSPIREREN TIJDENS DIVERSE WORKSHOPS

VLIEG OVER DE BEURS MET ÉÉN VAN DE FLIGHT-TOURS

WIN ÉÉN VAN DE ZWEMBAD­ BRANCHE AWARDS


NEEM EEN LEKKER BROODJE OF EEN GEZONDE SNACK

VERMIJD DE FILE EN BLIJF NA DE BEURS ETEN TIJDENS DE ZBBQ

PROEF DE LEKKERSTE KOFFIE MET STROOPWAFEL IN HET ZBB CAFÉ


VDH LEERDAM EN BADIM INTRODUCEREN Een compleet nieuw plug and play waterpolosysteem

Aansluiten op LED scherm of traditioneel scorebord Gebruiksvriendelijke bedieningsconsole

Drijvend waterpolodoel (FINA) Multifunctionele LED shotclocks

www.vdh-leerdam.nl | info@vdh-leerdam.nl | 0345 -615266

www.badim.nl

|

info@badim.nl

Sterk in zwembadtechniek

Advies Ontwerp Realisatie Onderhoud T 055- 368 11 11

Kijk voor meer informatie op www.hollandertechniek.nl

|

050-130500


COLUMN

In the Summertime... De meeste buitenbaden zijn open en oh oh oh, wat een feest! Wat mij betreft mag het zo blijven tot eind november. Maar hoe maken de buitenbaden zich nu verder op voor de aankomende zomervakantie? Al leuke dingen op de planning? Bij het kijken op de Facebook pagina’s van vele baden, komen er al vele leuke activiteiten langs voor jong tot oud. Voor zowel de deelnemers als de lesgevers vereist het wel wat aanpassingen. Denk aan het meenemen van een flesje water (koud graag!) en voor de lesgever is een zweetdoekje wellicht een must! Zonnebril en/of petje kan bijna ook niet ontbreken. Laat de deelnemers met de rug naar de zon staan, zodat ze niet de hele tijd de ogen fijn moeten knijpen om de lesgever te kunnen zien. Sta je met de zon aan de zijkant? Doe dan de les er op de andere kant, zo bruin je zowel links als rechts goed. (Grapje!) Een goede geluidsinstallatie kan dan ook niet ontbreken, een stoeltje om de oefeningen goed te kunnen demonstreren en dan ben je er klaar voor!

les… Het is immers zomer, dus ach, het let allemaal niet zo nauw… Geef aan waarom je de oefening doet en leg het accent op zomerse billen, bikinibuik en strakke benen! Daar gaan de meeste immers voor. Zorg voor een goeie structuur in de buitenlessen, duidelijk afgebakende oefeningen en laat ze lekker veel verplaatsen als je daar de ruimte voor hebt. Wissel niet te snel af, maar houd het lekker simpel zodat je goeie accenten kan leggen op eenvoudige combinaties. Maar wel lekker pittig. Verras je klant met een dansje, een meezingnummer of een les met frisbees.

Wat ideeën op rij

• Joggen, met als variaties hakken-billen, knie heffen en dan links knie op rechts hak bil • Jumping jack in de letter X, of Y (welke letters kunnen nog? Heb je ook verschillende uitvoeringen met de X alleen? Absoluut!) • Staan op 1 been (core-training) en teken je telefoonnummer met 1 voet • Ski met verplaatsingen of zonder de bodem op je zijkant De deelnemers die in de zomer sporten, willen • Armcombinaties zoals bij de ‘Macarena’ zijn ook naast een goeie training ook een leuke les krijgen. altijd in en voeg er een beenbeweging aan toe Ze komen vaak in groepjes, want dat maakt het (moeilijk!) gezellig(er). Werken met materialen (verras ze • Tik met je voeten de cijfers van de klok en steeds) en het inzetten vrolijke zomerse ga van 1u naar 5u, of van 1u naar 7u nummers is dan ook een hele • Spelvorm: in 2 tallen mag je zelf gemakkelijke trekker om het echt een een oefening verzinnen met elkaar. top-les te laten zijn. Heb je de Een aantal mensen die ‘vrij’ zijn nummers al paraat? Kijk op kunnen het 2-tal breken door een afspeellijsten van bijvoorbeeld plek van iemand in te nemen en die Spotify en zoek op ‘summer 2018’ oefening te doen. Degene die of ‘ultimate summer’ en je hebt zo overgenomen is, wordt een loper en de meest toffe nummers paraat. kan nu naar een ander 2-tal toelopen Laat het een beetje meer los wat om daar een plek in te nemen. betreft het kletsen tijdens de Katrien Lemahieu Wil je reageren op de column van Katrien, mail naar info@kataqua.nl of via twitter @kataqua

ZWEMBADBRANCHE

31


Electrolysis Expertise Center

Doseertechniek

Automatisering: pH en vrijchloor

Elektrolyse ManagerÂŽ

ChlorinsituÂŽ

Elke week het laatste nieuws uit de zwembranche in je mailbox?

Bezoekadres Glashorst 114 Postadres Postbus 71 3925 ZH Scherpenzeel t. +31 (0) 33 2778600 e. info@vdhwater.nl

www.vdhwater.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief op zwembadbranche.nl


Buffercapaciteit van zwembadwater De alkaliteit, ook wel de buffercapaciteit genoemd, is onder meer bepalend voor een stabiele pH-waarde. Een juiste en stabiele pH waarde is wederom bepalend voor een adequate desinfectie van het zwembadwater. Bij een te lage buffercapaciteit (kleiner dan 0,7 mmol per liter) zal de pH bij dosering van minimale hoeveelheden zuur of loog sterk gaan variĂŤren. Deze sterke pH schommeling is onwenselijk. Zeker als men in ogenschouw neemt dat een optimale desinfectie pH afhankelijk is. Daarnaast bepaalt de buffercapaciteit in hoge mate of zwembadwater agressief is ten opzichte van metaal en kalkhoudende materialen, zoals voegwerk. Met name in turbulent en warm zwembadwater zal de buffercapaciteit laag zijn. Hier wordt het van nature in water opgeloste bicarbonaat (HCO3-) uitgedreven in de vorm van koolzuurgas (CO2). In praktisch alle Nederlandse zwembaden is de focus voornamelijk gericht op pH, vrij- en totaal chloor, terwijl de buffercapaciteit veel minder wordt gemeten of bewaakt. De buffercapaciteit kan eenvoudig continu gemeten worden met de Testomat ECO C controller van GebrĂźder Heyl. Indien gewenst kan hiermee ook de dosering van natriumbicarbonaat geregeld worden. Handmatig meten kan uiteraard ook. Met de fotometers van Lovibond uit de MD- en PM serie kun je, naast een groot aantal andere parameters, ook de alkaliteit meten plus de parameters die nodig zijn om de verzadigingsindex c.q. Langelier-index te bepalen. Er zijn ook eenvoudige en voordelige Lovibond sneltests voor de alkaliteit leverbaar. Voor meer informatie www.prowater.nl

28 juni Extra cursus Corrosiekunde In het Bouwbesluit zwembaden zijn de regels voor roestvaststalen onderdelen en constructies in zwembaden flink aangescherpt. Al het roestvaststaal dat niet goed tegen chloordampen in zwembaden bestand is en gevaar oplevert, moet vervangen worden. Daartoe moet eerst een adequate inventarisatie gemaakt worden van de aanwezigheid van nietresistent roestvaststaal. Belangrijk hierbij is je te realiseren dat een inventarisatie niet hetzelfde is als een inspectie. Het opstellen van dit inventarisatierapport kan uitbesteed worden aan een extern bureau. De regelgeving is echter vereenvoudigd en zo opgezet dat de corrosieinventarisatie ook zelf goed en betrouwbaar uitgevoerd kan worden. De cursus Corrosiekunde van NBZ biedt managers en technisch medewerkers van zwembaden de mogelijkheid om zelf de benodigde kundigheid te verwerven. Tevens is bij deze training een inventarisatie- en rapportagesysteem inbegrepen. Hiermee worden eenvoudig rapporten gegenereerd die aan de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente overhandigd kunnen worden. Op donderdag 28 juni organiseert NBZ een cursus Corrosiekunde. Deze eendaagse training gaat zeker van start. Inschrijven is nog mogelijk. Voor meer informatie www.nbz.nl

ZWEMBADBRANCHE

33


advertorial

Primeur in Nederland: Energiezuinige en onderhoudsarme stoomgeneratoren temperatuur gehouden totdat de volgende bezoeker komt. Zodra de volgende bezoeker is gearriveerd, is er binnen 30 seconden stoom en staat de stoomcabine binnen 1 minuut vol met stoom. Ook kan men ervoor kiezen om in plaats van een standby bediening te kiezen voor een muntapparaat.

Zelfmodulerend

34

ZWEMBADBRANCHE

HUGO masters of wellness heeft een nieuw type hybride stoomgenerator op de markt gebracht. Met deze generator wordt het stroomverbruik met 77% naar beneden gebracht, gegarandeerd. Dit Nederlands product zorgt daarmee voor een revolutie op het gebied van de stoomgeneratoren voor stoomcabines en Turkse stoombaden.

Maar er is nog een belangrijk aspect. Om stoom zichtbaar te maken moet er voldoende temperatuurverschil zijn, de zogenaamde Delta-T verhouding. Delta-T is het verschil tussen de temperatuur in de stoomcabine en de temperatuur van de omgeving. Is het temperatuursverschil te klein, dan geeft de stoomgenerator wel zijn warmte af maar geen zichtbare stoom. In heel veel zwembaden en hotels is de omgevingstemperatuur al 30 graden. Maar de HUGO stoomgeneratoren werken zelfmodulerend. Stel de stoomcabine is ingesteld op 45 graden, dan worden er enkele verwarmingselementen in de stoomgenerator automatisch uitgeschakeld zodra de temperatuur van 43 graden is bereikt. De stoomgenerator zal dan op één element langzaam doorstomen tot dat deze de 45 graden heeft bereikt, zodat men toch zichtbare stoom heeft. Belangrijk blijft de ventilatie in de stoomcabine, zodat deze wel kan afkoelen.

Stand-by instelling

Onderhoud

Afhankelijk van de situatie ter plaatse wordt met de generator van HUGO masters of wellness het stroomverbruik gegarandeerd met 77% naar beneden gebracht ten opzichte van andere merken en types. Dit betekent dat de stoomgenerator zich binnen een jaar terugverdient. Dat het stroomverbruik zover naar beneden wordt gebracht, komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde ‘stand-by’ instelling/knop. Zodra er iemand van de stoomcabine gebruik wil maken, gaat deze voor 30 minuten aan. Zijn die 30 minuten om en er zijn geen andere gebruikers, dan gaat de stoomgenerator automatisch op de stand-by stand. Vervolgens wordt er een aantal liters water op

Nog een niet onbelangrijke bijkomstigheid is het onderhoud. In alle andere merken bevindt zich een stoomcilinder, die een aantal keren per jaar gewisseld moet worden. Deze kosten kunnen oplopen van € 400,- tot wel € 1000,-. Bij de stoomgeneratoren van HUGO hoeft dit niet. Daarnaast hebben de HUGO stoomgeneratoren een aantal instellingen en mogelijkheden standaard inbegrepen die bij andere generatoren niet standaard zijn inbegrepen of zelfs niet mogelijk zijn. Denk hierbij aan wel of geen weekprogrammering, geen muntproever, stand-by bediening, extra spoeling. Verder zijn de stoomtank en de verwarmingselementen van RVS 316. Eventuele


defecte onderdelen zijn simpel uit te wisselen door middel van stekkerverbindingen op de printplaat. HUGO masters of wellness geeft 2 jaren garantie op de onderdelen, los van normale slijtage onderdelen.

Meer weten? De stoomgeneratoren zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar via geselecteerde professionele dealers, waaronder Avantgarde saunabouw. HUGO masters of wellness heeft eigen monteurs voor het instaleren van de stoomtechniek en is ook bezig met een eigen opleidingscentrum om monteurs van dealers op te leiden. Naast de stoomtechniek fabriceert HUGO masters of wellness ook hoogwaardige aluminium maatwerk kozijnen voor de stoomtechniek en diverse soorten complete stoomcabines. Tevens worden in eigen fabriek betegelbare banken en douches gefabriceerd. Kijk voor meer informatie: www.avantgardesaunabouw.nl

GEZOCHT: vakgenoten die het verschil maken Vorig jaar was Dirk Bouma de eerste winnaar van de ‘Persoonlijkheid van het jaar award’ die tijdens de ZwembadBranche Awards werd uitgereikt. Ook dit jaar zijn wij op zoek naar nominaties voor deze award. Om te komen tot deze persoon stellen wij ook dit jaar een top 50 samen van onmisbare mensen in het vak.

En daar hebben wij jouw hulp bij nodig! Wij zijn op zoek naar de 50 vakgenoten die in het afgelopen jaar het verschil maakten in de Nederlandse zwembranche. Jij kunt als lezer de lijst mede bepalen. De centrale vraag is: welke Nederlandse vakgenoot zou je het meeste missen als hij of zij er niet (meer) was? De winnaar ontvangt de award ‘Persoonlijkheid van het jaar’. De uitslag wordt op dinsdag 9 oktober bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ZwembadBranche Awards. Voor meer informatie www.zwembadbranche.nl/top50


The International Association of Amusement Parks and Attractions presents

EURO ATTRACTIONS SHOW 2018 CONFERENCE: 23–27 Sept. TRADE SHOW: 25–27 Sept.

RECTIFICATIE In ZwembadBranche #63 hebben wij een artikel gepubliceerd over Buitenbad De Zien (Buitenbad De Zien: mogelijk gemaakt door de inwoners zelf) naar aanleiding van een interview met Jan Ros. In dit interview liet de heer Ros ons weten dat hij de voorzitter is van Stichting Zwembad De Zien. Stichting Zwembad De Zien heeft ons echter naderhand laten weten dat ten tijde van het interview de heer Ros geen voorzitter meer was van buitenbad De Zien. Sinds 1 juli 2017 is Margriet de Beurs voorzitter van Stichting Zwembad De Zien.

European Attractions Show Amsterdam Van 25 tot en met 27 september staat de Amsterdamse RAI in het teken van fun, vertier en beleving. Drie dagen lang kun je als professional in de leisure-, recreatie- en entertainmentbranche je hart ophalen tijdens de European Attractions Show (EAS). Deze show wordt georganiseerd door IAAPA, het internationale netwerk van vrijetijds- en entertainmentontwikkelaars.

EXPAND YOUR

NETWORK BUILD YOUR KNOWLEDGE Join the premier European trade show and conference for the leisure, attractions, tourism, and entertainment industry.

RAI Amsterdam AMSTERDAM, NETHERLANDS www.IAAPA.org/EAS

Wil jij weten wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van leisure? En hoe jij beleving kan creëren in jouw zwembad? Tijdens de EAS is de internationale top van attractieparken en waterparken bijeen en kun je volop inspiratie opdoen tijdens de lezingen en op de beursvloer. De beursvloer biedt een grote diversiteit aan producten en diensten om je accommodatie verder te ontwikkelen. Je vindt er onder meer ticketing systemen, attracties, theming, decoratie, F&B opties, theater- en productie materiaal, audio animatronics, virtual reality. Maar ook is er een uitgebreid raamprogramma om kennis op te doen. De bezoekersaantallen voor attracties stijgen, het is de uitdaging om hier als zwembranche van mee te profiteren. Het creëren van beleving wordt dan steeds belangrijker. Wil jij dus weten wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van leisure, recreatie en entertainment? Kom dan naar EAS, het grootste event in Europa op dit gebied. En laat je nog meer inspireren door het te combineren met de educatieve rondleidingen naar Walibi Holland, Toverland of de Efteling. De European Attractions Show, de EAS, vindt plaats van 25 tot en met 27 september in de Amsterdamse RAI. Voor meer informatie en aanmelden: www.iaapa.org/eas


25-27 september

9 oktober

23-26 oktober

13-16 november

EUROPEAN ATTRACTIONS SHOW

ZWEMBADBRANCHE DAG

INTERBAD

PISCINE GLOBAL

RAI Amsterdam

DeFabrique - Utrecht

Stuttgart - Duitsland

Lyon - Frankrijk

Het grootste event van de vrijetijds-, toerisme-, en entertainmentbranche in Europa vindt voor de derde maal plaats in Amsterdam.

Een onmisbare dag voor alle professionals uit de zwembranche. De beursvloer en het workshopprogramma is dit jaar gevarieerder dan ooit.

Deze Duitse internationale vakbeurs zal ook dit jaar weer de nieuwste trends en ontwikkelingen tonen uit de sauna, wellness en zwembadbranche.

Deze Franse internationale vakbeurs zal ook dit jaar weer de nieuwste ontwikkelingen tonen uit de openbare en particuliere zwembadbranche.

Voor meer info iaapa.org/eas

Voor meer info zwembadbranche.nl/dag

Voor meer info interbad.de

Voor meer info piscine-global-europe.com

RESTUBE lifeguard: een compact reddingsmiddel De RESTUBE lifeguard is een opblaasbare rescue tube en is een handig, compact en lichtgewicht reddingsmiddel voor professionele lifeguards. Zodra je aan het koordje trekt, blaast de rescue tube zich op door middel van een CO2-patroon. Je kunt deze tube gebruiken als een normale rescue tube en ook om een drenkeling redden. De RESTUBE is compact van formaat en licht van gewicht en zit opgeborgen in een heuptasje. Zo kun je de RESTUBE altijd gemakkelijk bij je dragen en heb je altijd een reddingsmiddel bij de hand om direct in actie te komen. Voor meer informatie www.zwembadmaterialen.nl

ZWEMBADBRANCHE

37


Uw inspectieburo voor alle bevestigings­ middelen in uw zwembad, voor een compleet rapport met werkbare adviezen maar ook voor inspectie na renovatie of gedurende nieuwbouw van een zwembad zijn wij uw partij. U kunt contact met ons opnemen op telefoonnummer 085 ­ 876 89 90 of per email info@rbicorrosion.nl

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10 A4, 2131 XE HOOFDDORP 085 - 876 89 90 | www.rbicorrosion.nl

ZWEMBADBRANCHE.NL/TOP50


COLUMN

Laat je insperen! Wie mijn columns met enige regelmaat leest, kan het niet zijn ontgaan dat mijn hobby -en vooral ook bron van inspiratie- is gelegen in attractieparken. Met enige regelmaat gebruik ik mijn vrije tijd om pretparken te bezoeken en adrenaline op te doen op achtbanen. Dit jaar bezoek ik voor het eerst Zweden en ga ik op herhaling in Engeland. Maar eigenlijk hoef ik deze keer niet over de grens om te zien en te voelen wat de laatste trends in recreatieland zijn. Van 23 tot en met 27 september staat de Amsterdamse RAI in het teken van de European Attractions Show, de EAS, georganiseerd door de IAAPA, the International Association of Amusement Parks & Attractions. Om recreatietrends op te snuiven hoef je dus eigenlijk niet ver van huis. De internationale top van attractieparken, festivals en waterparken is in Amsterdam te vinden om congressen bij te wonen en de attractiebeurs te bezoeken. Dat alles om met elkaar uit te wisselen hoe de nog steeds stijgende aantallen bezoekers aan zich te kunnen blijven binden. De komende jaren wordt een investeringsbedrag verwacht die wereldwijd de drie miljard euro gaat overschrijden.

langer dan één dag aan zich te binden door verblijfsaccommodaties te ontwikkelen. In ons land is de Efteling hiervan een sprekend voorbeeld, met inmiddels een hotel en twee verblijfsparken en plannen voor een tweede hotel. Ook Toverland, ooit begonnen als een uit de kluiten gewassen speelhal, heeft plannen voor het bouwen van een gethematiseerd hotel. Toename van kwaliteit zorgt voor een verhoging van de dienstverlening. Het moet mij dan toch wel van het hart dat ik vind dat de zwembaden, uitzonderingen daargelaten, de hospitality onvoldoende in de genen hebben zitten. Het blijft voornamelijk steken op niet onbelangrijke veiligheidsnormen, maar oprechte warmte en betrokkenheid zou mijns inziens veel beter kunnen worden ontwikkeld. De IAAPA signaleert verder een toename in het gebruik van bestaande characters en verhalen in met name kinderspeelplaatsen en -attracties. Deze zogenaamde intellectual property is nauwelijks ingeburgerd in de zwemwereld, hoewel de hieraan gelieerde storytelling hier en daar wordt toegepast bij met name de zwemlessen.

De IAAPA benoemt een aantal ontwikkelingen die invloed hebben op het verblijf, gedrag en bestedingen van bezoekers. In willekeurige volgorde zijn dat het meer toepassen van digitalisering, in het bijzonder virtual reality, backoffice organisatieprocessen en mobiele applicaties. Geen van deze ontwikkelingen is de zwembadwereld vreemd, hoewel ik van mening ben dat we nog steeds voorzichtig aan het snufffelen zijn aan deze type digitalisering. Echte diepgang en iets bedenken vanuit en voor onze zwembadgasten staat nog in de kinderschoenen. Attractie- en waterparken trachten hun gasten

Onder de 500 stands staat een groot aantal bedrijven die in meer of mindere mate diensten en producten aanbiedt aan zwembaden. Er zijn voorbeelden te vinden van zwembadontwikkelingen in onze buurlanden, zoals de bouw van het waterpark Rulantica in Europa-Park (opening medio 2019). Niets is één op één mee over te nemen naar de eigen locatie. Maar inspireren, enthousiasmeren en energie opdoen voor meer passie voor ons vak, daar kom je eind september niet onderuit. Wellicht doen we elkaar een verlate vakantiegroet vanuit Amsterdam!

Eduard Leurs Wil je reageren op de column van Eduard, mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl ZWEMBADBRANCHE

39


Omnium meest actief OP SOCIAL MEDIA IN DE ZWEMBRANCHE

Omnium sport, recreatie & events in Goes is de elfde winnaar van onze Social Media rubriek ‘Ranking the Pools’. Door goed te scoren op Twitter, Instagram én Facebook hebben zij de winnaar van vorige keer, De Scheg, achter zich gelaten. De top 10 van de lijst is ten opzichte van de vorige ranking helemaal door elkaar geschud. Er zijn deze keer maar liefst 7 accommodaties de top 10 binnengekomen. In de, op de volgende pagina, gepubliceerde top 50 zitten voornamelijk bedrijven die een goede score behalen in de mix van Twitter, Instagram en Facebook. We hebben deze keer voor het eerst ook Instagram meegewogen in de berekening.

40

ZWEMBADBRANCHE

Instagram is namelijk een platform dat door steeds meer accommodaties in de lijst wordt gebruikt.

‘Ranking the Pools’ Het ranken van de 145 deelnemende zwembaden en zwemscholen in onze

social media top 50 is een zorgvuldig proces. Zo heeft Laco Glanerbrook met 3.654 net als voorgaande metingen het meeste aantal aantal volgers op Twitter en ook Swimfun uit Joure is een oude bekende in de lijst met het grootste aantal Facebook fans. Toch zijn beiden ook deze keer weer niet als winnaar uit de bus gekomen. Het aantal fans geeft slechts het potentiële publiek weer. Je hebt niks aan fans als ze niet in de doelgroep vallen en niet bereikt worden. En meer betekent ook niet altijd beter.


WA HANDELING T E R BE

Zwemouders zitten op Facebook, en de andere bezoekers dan? Een wereld zonder social media is niet meer voor te stellen: even je tijdlijn checken op Facebook, kijken of je iets gemist hebt op twitter of een filmpje bekijken op Youtube. Maar het is voor zwembaden en zwemscholen natuurlijk ook ideaal om (potentiële) bezoekers te bereiken. Is de vraag: wie ‘zit’ dan waarop? Uit ons zwemouderonderzoek (2018) blijkt dat de meeste zwemouders (90%) actief zijn op Facebook, gevolgd door WhatsApp (87%) en Instagram (25%). Slechts 6% van alle zwemouders is nog actief op Twitter. Begin dit jaar heeft Newcom de resultaten gepubliceerd van hun onderzoek naar het gebruik van social media in Nederland. Het grootste platform is en blijft nog steeds Facebook, gevolgd door Youtube (2,2 miljoen), Instagram (2,1 miljoen), Snapchat (1,3 miljoen) en Twitter (1 miljoen). Facebook begint overigens wel terrein te verliezen en dan vooral onder de jeugdige social media fans. Bij gebruikers onder de 20 jaar daalt het dagelijks gebruik van Facebook met 11%. Bij gebruikers

onder de 40 jaar is dat beperkt gebleven tot 3%. Als je de jeugd wilt bereiken zet dan vooral in op Snapchat, daarnaast is Instagram ook een serieuze speler om rekening mee te houden. Zeker ook omdat dit platform populair is onder zowel de jeugd als de ‘oudere jeugd’.

Start met Instagram Instagram bestaat inmiddels al 8 jaar, maar is het snelst groeiende sociale media platform van het moment. Dus is jouw accommodatie nog niet actief op Instagram? Begin dan vandaag nog! De grootste groep gebruikers is tussen de 15 en 35 jaar, maar de leeftijd gaat omhoog. De beste start is met een feed die er prachtig uit ziet. Kijk voor tips eerst eens naar andere bedrijven uit onze lijst of vraag je zoon, dochter of buurjongen ;). Daarna is het een kwestie van iedere dag actief zijn op Instagram, reageren op anderen (zorg voor een waardevolle reacties, dus een ‘mooie foto’ is niet genoeg helaas). Ga vooral het gesprek aan en reageer op de reacties die jij krijgt. Maar goed deze interactie geldt natuurlijk voor alle social media. Want interactie is nog altijd key!

De specialist voor veilig en schoon zwemwater

Nieuwe berekening Voor het eerst is ook het aantal volgers op Instagram meegenomen in de berekening. Deze ranking is gemaakt op basis van drie meetpunten: het aantal volgers op Twitter, het aantal volgers op Instagram en de LikeAlyzer score. Voor alle scores krijg je een ranking. Door alle rankings bij elkaar op te tellen en te delen door drie krijg je een overall score.

TM

www.semwaterbehandeling.nl


Twitter top 15

刀甀椀洀攀 欀攀甀稀攀Ⰰ  最爀漀漀琀 愀猀猀漀爀琀椀洀攀渀琀  攀渀 猀挀栀攀爀瀀攀 瀀爀椀樀稀攀渀 䄀焀甀愀昀椀琀渀攀猀猀洀愀琀攀爀椀愀氀攀渀 娀眀攀洀氀攀猀洀愀琀攀爀椀愀氀攀渀 娀眀攀洀⠀猀瀀漀爀琀⤀瀀爀漀搀甀挀琀攀渀

Naam organisatie Volgers #10 Laco Glanerbrook 3687 De Scheg 2746 Sportcentrum Kardinge 1713 Zwemparadijs Aqualaren 1652 Bad Hesselingen Meppel 1640 Stichting Sportspectrum 1485 Sportbedrijf Almelo 1291 Zwemcentrum de Tongelreep 1249 Sportbedrijf Arnhem 1156 Omnium 1165 Zwembad De Wetering 1154 Spurd-Leeghwaterbad 1123 Sportbedrijf Lelystad 1010 Rivièrabad 950 Zwembad de Lansingh 911 Totaal 22932

圀愀琀攀爀 猀瀀攀攀氀最漀攀搀 攀渀 猀瀀攀攀氀洀愀琀攀爀椀愀氀攀渀

Facebook top 15

䔀䠀䈀伀ⴀ 攀渀 栀甀氀瀀瘀攀爀氀攀渀椀渀最猀洀愀琀攀爀椀愀氀攀渀

Naam organisatie Swimfun Mosaqua Bosbad Putten Tropiqua De Scheg Rivièrabad Sportcentrum Kardinge Zwembad De Wilder Caribabad Zwemcentrum de Tongelreep Zwembad Groenoord Aquadrome Enschede Zwembad De Boetzelaer Spurd-Leeghwaterbad Laco Glanerbrook

吀爀愀渀猀瀀漀爀琀ⴀ 攀渀 漀瀀戀攀爀最洀愀琀攀爀椀愀氀攀渀 娀眀攀洀戀愀搀椀渀爀椀挀栀琀椀渀最 䬀氀攀攀搀欀愀洀攀爀椀渀爀椀挀栀琀椀渀最 吀攀爀爀愀猀洀攀甀戀椀氀愀椀爀 圀愀琀攀爀琀攀猀琀 愀瀀瀀愀爀愀琀甀甀爀

Fans #9 7922 7465 7776 5700 5887 5701 5530 5587 5050 5310 4452 4723 4509 4577 4474 84663

Volgers #11 3654 2731 1710 1627 1621 1460 1311 1233 1194 1159 1140 1116 1048 944 893 22841

Verschil -33 -15 -3 -25 -19 -25 20 -16 38 -6 -14 -7 38 -6 -18 -91

Fans #10 8223 7998 7747 6401 6256 5917 5763 5593 5485 5286 4834 4817 4675 4649 4577 88221

Verschil 301 533 -29 701 369 216 233 6 435 -24 382 94 166 72 103 3558

Likealyzer Net als bij de vorige ranking hebben wij ook deze keer de de likealyzer score gebruikt. Wanneer je de URL van jouw zakelijke Facebookpagina invoert in LikeAlyzer krijg je een pagina met een analyse van jouw Facebook pagina. Een cijfer en tips en aanbevelingen om de interactie met je Facebook fans te verbeteren. Naast interactie kijkt deze tool ook naar andere zaken zoals reactietijd op vragen. Het is dus een aanrader om dit voor jouw pagina te doen en om te kijken hoe je jouw score kunt verbeteren, zodat je volgende keer nog beter scoort in onze ranking. www.likealyzer.com

眀眀眀⸀稀眀攀洀戀愀搀洀愀琀攀爀椀愀氀攀渀⸀渀氀 洀愀愀欀琀 稀眀攀洀洀攀渀 渀漀最 氀攀甀欀攀爀℀


juni 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 = 44 45 46 47 48 49 50

feb 26 1 37 21 32 13 6 65 17 7 38 25 2 50 48 10 52 4 87 57 27 20 x 58 5 22 12 14 34 24 55 43 54 70 71 19 29 45 100 18 108 31 35 44 28 33 63 64 8 11

Naam organisatie Omnium De Scheg Sportbedrijf Almelo Rivièrabad Zwembad de Schaeck Spurd-Leeghwaterbad Sportboulevard Dordrecht Zwembad de Koerbelt Recreatieoord de Warande Zwembad de Bongerd Zwembad De Meerval Sportfondsen Rotterdam Noord Sportcentrum Kardinge Molenduinbad Zwembaden Hoorn Zwembad de Lansingh Optisport Houten zwembad De Wetering Aquacentrum Malkander Zwembad Steenderen Zwembad De Waterlelie Hoornse Vaart Zwembad De Boetzelaer Zweminstituut Subtropisch Zwemparadijs Aqualaren Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep Laco Glanerbrook Sportfondsen Voorschoten Sportcomplex de Sypel Zwembad de Stok Zwembad De Hoge Bomen Sloterparkbad Golfbad Oss Het Ravijn Optisport Barneveld Optisport Noordwijkerhout Sportbedrijf Lelystad Zwembad De Fakkel Zwembad de Does Zin in zwemmen Swimfun Zwembad Twenhaarsveld Zwembad Olympos Zwembad Groenoord Optisport Almere Sportcentrum Vreeloo Bosbad Putten Het Alexanderhof Zwembad Wasbeek Twentebad Bad Hesselingen Meppel

Staat jouw bedrijf er niet tussen? WEL AANGEMELD? Dan heeft jouw bedrijf het niet gered bij de eerste 50. Maar niet getreurd op facebook.com/zwembadbranche vind je de hele lijst.

Plaats Goes Deventer Almelo Spijkenisse Twello Purmerend Dordrecht Rijssen Oosterhout Wageningen Wijchen Rotterdam Groningen Norg Hoorn Krimpen a/d Ijssel Houten Apeldoorn Steenderen Aalsmeer Alkmaar Monster Zoetermeer Zuidlaren Eindhoven Geleen Voorschoten Harderwijk Roosendaal Naaldwijk Amsterdam Oss Nijverdal Barneveld Noordwijkerhout Lelystad Ridderkerk Leiderdorp Enschede Joure Holten Dendermonde Schiedam Almere De Lier Putten Rotterdam Sassenheim Hengelo Meppel

1159 2731 1311 944 846 1116 554 297 648 626 318 463 1710 525 405 893 1140 688 277 482 848 569 300 1627 1233 3654 499 448 609 360 355 x 70 540 473 1048 696 884 80 x 253 80 x 298 439 671 x 410 666 1621

484 456 239 148 199 273 163 1048 245 468 257 124 239 95 200 93 x 271 245 154 x 673 133 x 30 2695 307 320 34 x 398 384 174 50 123 x x 266 212 315 640 166 164 30 116 157 367 x 33 x

3725 6256 2056 5917 3113 4649 3214 2799 4139 3692 1847 1644 5763 2097 1893 4215 534 2487 989 2479 2550 4675 1125 623 5286 4577 2341 3191 2590 4028 2014 2193 2422 384 1034 1570 2987 1709 2261 8223 1542 4116 4834 2071 1542 7747 1586 1411 3358 3449

LA-Score 78 75 78 83 78 74 86 82 75 73 82 85 72 84 81 77 81 71 78 76 81 70 81 75 75 61 71 71 75 87 71 80 88 75 73 74 74 64 78 76 70 80 82 77 72 68 75 75 71 70

NIET AANGEMELD? Stuur een mailtje met jouw zakelijke twitteraccount ĂŠn facebook pagina en wellicht sta jij in februari 2019 ook in de lijst. ZWEMBADBRANCHE

43


Vanaf oktober 2018 van start

Instructeur Zwem ABC (ook Turbo) en Lifeguard/ Toezichthouder Ook bij jou in de regio!

Aalsmeer - Amsterdam - Arnhem/Velp - Delft - Driebergen - Eindhoven Groningen - Harderwijk - Leeuwarden - Nijverdal - Roosendaal - Sittard

Vanaf november 2018 van start

Instructeur: Fifty Fit - Medische Indicatie Leer&Gedrag - Aqua Fitness - Ouder&Kind Waterbootcamp - Zwemmen met Zwangeren Amsterdam - Delft - Driebergen - Eindhoven - Harderwijk Voor meer informatie, inschrijven, planning en lesdata: www.nbz.nl of bel 073 612 40 61


COLUMN

Kiezen of delen óf Kiezen om te delen Een logische titel, waar jij het mee eens bent toch?! In hoeverre ben jij bereid om te delen? Op het eerste oog is het makkelijk om te zeggen ‘natuurlijk deel ik’. Maar uit het voorbeeld in deze column blijkt dat het delen niet zo doorzichtig te zijn als bij de introductie zou lijken. Waar ligt voor jou de grens bij het delen?

Situatie 3. Bij een sms-je is er geen sprake van direct contact. De druk is in situatie 3 minder direct dan bij een telefoongesprek. Bovendien zijn jullie concurrenten, hem helpen kan jou je plek kosten. En heeft hij zelf moeite gestoken in het achterhalen van de visie van het zwembad?

Het wel of niet delen heeft te maken met het onderscheid in verschillende situaties. Stel dat jij tegelijkertijd solliciteert met een andere zwemonderwijzer, genaamd Sven, voor een functie bij een nieuw zwembad. Er zijn meerdere sollicitanten en maar enkele vacatures. De sollicitatie start met een algemene bijeenkomst. Jij weet wie Sven is, maar je bent niet bevriend. Situatie 1: Sven vraagt aan jou op social media hoe laat de bijeenkomst begint. Situatie 2: Sven belt en vraagt hoe het zwembad het beste te bereiken is met het OV. Situatie 3: Sven stuurt een sms-je met de vraag wat jij weet van de visie van het zwembad.

5 factoren spelen volgens de Speltheorie een belangrijke rol in de keuze om te delen of te helpen in jouw zwembad. • De onderlinge band • De zichtbaarheid naar anderen toe • De ontsnappingsmogelijkheden • Hoeveel moeite kost het • De hoeveelheid moeite die iemand zelf al heeft verricht

Van grote invloed is of jouw collega andere collega’s iets gunt. Als je ziet dat een collega een andere collega helpt, blijkt uit onderzoek dat je deze helpende collega ook meer gunt. De bereidheid om te helpen en te delen wordt dus gecreëerd op de werkvloer. Maar hoe vaak Situatie 1. In de 1e situatie verschijnt de vraag op ben jij bereid om andere collega’s in het zwembad te social media. De meeste mensen willen in het helpen? Een zwemonderwijzer heeft als roeping om algemeen aardig gevonden worden. Dus op social kinderen te helpen. Alleen hoe zit dat met je collega’s? media is iemand sneller geneigd om behulpzaam ‘Natuurlijk deel ik’, past niet altijd bij het zichtbare over te komen. Vrienden zien zo dat jij bereid bent gedrag op de werkvloer. Deze column is zeker geen om anderen te helpen. Als jij geen respons geeft, sneer naar mensen die ook weleens voor zichzelf kan dit een negatieve invloed hebben op het beeld kiezen. Hopelijk triggert deze column wel. Waarom wil dat anderen van jou hebben. iemand niet uit zichzelf delen met jou, of hoe zou dit nog meer kunnen gebeuren? Iedereen kan bijdragen om Situatie 2. Wanneer iemand belt, zoals in het delen in een team te bevorderen. Maar dan situatie 2, is de sociale druk om te moet jij zelf wel starten met delen, want reageren anders dan op Facebook. delen leidt tot delen. Beloon ook het Er zit verschil in of je iemand helpt, deelgedrag van collega’s. Niet alleen als negeert of bewust een foutief zij jou iets gunnen, maar ook als jij ziet antwoord geeft. Het blijkt van invloed dat ze anderen iets gunnen en delen. Zie te zijn of anderen erachter kunnen het, benoem het en laat zien dat je het komen wie jij wel of niet geholpen fijn vindt om te zien gebeuren. Zet dit hebt. Vanwege het directe contact bij voort in jouw team en zorg ervoor dat bellen, zullen de meeste hun informatie jullie het spreekwoord kiezen of delen toch delen. omdenken naar kiezen om te delen! Daan Hamaker Wil je reageren op de column van Daan, mail naar info@daanhamaker.nl of via twitter @daanhamaker ZWEMBADBRANCHE 45


Uw bedrijf in deze index? Vanaf € 250,00 per jaar

Voor meer informatie tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl Een indexplaatsing kan per nummer ingaan voor een periode van 12 maanden en wordt automatisch verlengd. LET OP! Opzegging schriftelijk en uiterlijk 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar.

Compudienst/LVP B.V.

ADVIESBUREAU'S 3span Bouwadviesbureau Molenstraat 16 5866 AB Swolgen tel. 0478-725045 contact@3span.nl www.3span.nl

Hollander Techniek

Aboma

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

Plan Plan Internet BV

EWZ adviseurs

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Dr. A.F. Philipsweg 15 F 9403 AC Assen tel. 0592 333 600 fax 0592 333 601 info@ppibv.nl www.planplaninternet.nl

Optisport Services

Syx Automations

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Sportfondsen Nederland BV

Tieleman Zwembad- en Hydrotechniek bv

AFDEKDEKENS

VConsyst

De Koppeling 11a 6986 CS Angerlo tel. 0313 47 62 65 info@tzhbv.nl www.tzhbv.nl

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

DECK

C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

BASF Nederland B.V. PCI-Tegellijmsystemen Postbus 132 4900 AC Oosterhout tel. 0162 476688 fax 0162 429694 PCI-Afbouw@basf.com www.PCI-Afbouw.nl

Kiwitz BV

Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315 270620 fax 0315 270621 info@kiwitz.nl www.kiwitz.nl

AUTOMATISERING BSpaaS B.V.

Zutphenseweg 42 7211 ED Eefde tel. 0570 634554 fax 0570 622782 info@bspaas.nl www.bspaas.nl

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

APP

AFDICHTINGS- & TEGELZETTERSPRODUCTEN

ZWEMBADBRANCHE

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@syx.nl www.syx.nl

Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 fax 020 355 06 66 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

Inducon Zwembadtechniek BV

46

Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 fax 0162 453868 compudienst@lvp.nl compudienst.lvp.nl

Syx Automations Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@syx.nl www.syx.nl

Zwem Apps

Veemarktkade 8 / ruimte 5333 5222 AE ’s-Hertogenbosch tel. 073 820 0231 info@zwemapps.nl www.zwemapps.nl

AQUAJOGGING ARTIKELEN Aquajogging ‘de Buffel’ Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 fax 0412 451370 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

AQUASPORT Aqquatix

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 fax 0162 463142 mvd@myhexagone.com www.aqquatix.com

BEWEEGBARE ZWEMBADBODEMS EWAC Medical

Dulleweg 16 1721 CT Broek op Langedijk tel. 0226 313457 fax 0226 313543 info@ewac.com www.ewac.com

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Thijssen techniek

Postbus 24 1770 AA Wieringerwerf tel. 0227 502427 fax 0227 501960 info@thijssentechniek.nl www.kbe-bauelemente.de

Tieleman Zwembad- en Hydrotechniek bv De Koppeling 11a 6986 CS Angerlo tel. 0313 47 62 65 info@tzhbv.nl www.tzhbv.nl

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

BETONHERSTEL Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 fax 0528-262804 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

BODEMZUIGERS Hexagone Benelux

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 fax 0162 463142 mvd@myhexagone.com www.hexagone-benelux.nl

Mariner 3S

Siemensstrasse 21 D-35394 Giessen Duitsland tel. +31 (0)6 543 888 95 dimitri@mariner-3s.com www.mariner-3s.de


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

index

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 Fax 040 204 0645 info@poolquip.com www.poolquip.com

COATING Nylo Food & Protective Coatings B.V.. Postbus 26 9172 ZS Ferwert tel. 0518 418000 info@nylocoatings.nl www.nylocoatings.nl

DOSEERAPPARATUUR Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 fax 0180 49 75 16 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 fax 040 2570892 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

DRENKELINGEN DETECTIESYSTEEM Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

ENERGIEBESPARING

GOLFSLAG MACHINES

KEERWANDEN

ENER-G Nedalo BV

Lotec

Inducon Zwembadtechniek b.v.

Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 fax 0297 28 59 30 info@energ.nl www.energ.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Van Remmen UV Techniek B.V. Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 fax 0570 52 18 99 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

Variopool BV

EWZ adviseurs

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

Hellebrekers Technieken

Aboma

Hollander Techniek

AIB-Vinçotte Nederland

INSTALLATIETECHNIEK Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

KEURINGEN

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 0341 25 26 88 fax 0341 25 75 64 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

DECK

EXPLOITATIES

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Belevingsspecialist

KIN Installatietechniek

C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

Laco Nederland

De Scheper 312-314 5688 HP Oirschot 088-2055999 www.laco.eu info@laco.eu

Optisport Exploitaties b.v. J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 info@optisport.nl www.optisport.nl

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 fax 020 355 06 66 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

Postbus 26 5120 AA Rijen tel. 0161-290500 fax 0161-226437 info@kin.nl www.kin.nl

MEER DAN ALLEEN TECHNIEK.

KWB Zwembadinstallaties Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Van dorp Zwembaden

FILTERSYSTEMEN pomaz openbaar

Wels Techniek

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 Fax 040 204 0645 info@poolquip.com www.poolquip.com

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

Postbus 6869 4802 HW Breda tel. 076 5712288 fax 076 5874760 info@vincotte.nl www.vincotte.nl

KLEUTERBADJES Aqua Drolics

Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 Fax: 0570 659 660 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 fax 0499 39 37 44 www.aquadrolics.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Zephir- Objects BV

Voltastraat 3b 4004 KA Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

ZWEMBADBRANCHE

47


KLEDINGLOCKERS

LOOPBRUG

ONDERWATER CAMERA’S

RVS ZWEMBADEN

Hermeta Projectbouw B.V.

EasyFloat ponton systemen

EVA Optic B.V.

hsb austria gmbh

Leerkotte b.v.

MEET- & REGELTECHNIEK

ONDERWATER REPARATIES

Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 fax 0345 61 10 50 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 fax 074 242 25 18 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

LED VERLICHTING EVA Optic B.V.

BEST Instruments

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 fax 020 2010 196 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V.

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 fax 0180 49 75 16 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Less Energy B.V.

pomaz openbaar

Anthonetta Kuijlstraat 47 3066 GS Rotterdam tel. 010 7144 844 fax 010 7144 845 info@less-energy.nl www.less-energy.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

WaterVision B.V.

Vlierberg 9 3755 BS Eemnes tel. 035 5387959 fax 035 5330551 info@watervision.nl www.watervision.nl

LEERLINGVOLGSYSTEEM Internet Zwemscore Module Dr. A.F. Philipsweg 15 F 9403 AC Assen tel. 0592 333 600 fax 0592 333 601 info@zwemscore.nl www.zwemscore.nl

Syx Automations

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Pro Water B.V. Postbus 960 7550 AZ Hengelo tel. 074 2915150 fax 074 2915350 info@prowater.nl www.prowater.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 fax 040 2570892 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@syx.nl www.syx.nl

Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

VConsyst

Wels Techniek

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

48

Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

ZWEMBADBRANCHE

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

AW Diving Onderwatertechniek Bregeleane 30 9051 PM Stiens Tel 058 2573969 Mob. 06 53285470 info@awdiving.nl www.awdiving.nl

Orka Duikservice & Zwembadreparatie

De Wieken 3 5571 RD Bergeijk tel: 06-12383670 info@zwembadreparatie.nl info@duikservice-orka.nl www.zwembadreparatie.nl

ZwembadPro

Elzenstraat 1 4921 DZ Made tel. 06-19239982 info@zwembadpro.nl www.zwembadpro.nl www.bufferkelderreiniging.nl

OPLEIDINGEN & CURSUSSEN Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

Belevingsspecialist

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

ENVOZ bv

Treubstraat 25 2288 EH Rijswijk tel. 070 3070344 fax 070 4150296 info@envoz.nl www.envoz.nl

Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs De Scheper 312 5688HP Oirschot tel. 073 612 40 61 info@nbz.nl www.nbz.nl

Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Myrtha Pools

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

SANITAIRE CABINES Hermeta Projectbouw B.V. Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 fax 0345 61 10 50 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 fax 074 242 25 18 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

SPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 fax 0499 39 37 44 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir- Objects BV

Voltastraat 3b 4004 KA Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

TOEGANGSCONTROLE BSpaaS B.V.

Zutphenseweg 42 7211 ED Eefde tel. 0570 634554 fax 0570 622782 info@bspaas.nl www.bspaas.nl


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

Compudienst/LVP B.V. Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 fax 0162 453868 compudienst@lvp.nl compudienst.lvp.nl

Syx Automations Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@syx.nl www.syx.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

TUBE SENSATIONS Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

UV DESINFECTIE BEST Instruments

VLOEREN Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 fax 0528-262804 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERBEHANDELING Hellebrekers Technieken Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 0341 25 26 88 fax 0341 25 75 64 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V.

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 fax 020 2010 196 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

bestUV

KWB Zwembadinstallaties

De Donge 4 5684 PX, Best tel. 0499 370300 info@bestuv.com www.bestuv.com

Van Remmen UV Techniek B.V. Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 fax 0570 52 18 99 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

VEILIGHEIDSINSPECTIES Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

AIB-Vinçotte Nederland Postbus 6869 4802 HW Breda tel. 076 5712288 fax 076 5874760 info@vincotte.nl www.vincotte.nl

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10-A4 2131 XE Hoofddorp tel. 085 8768990 info@rbicorrosion.nl www.rbicorrosion.nl

Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Tieleman Zwembad- en Hydrotechniek bv De Koppeling 11a 6986 CS Angerlo tel. 0313 47 62 65 info@tzhbv.nl www.tzhbv.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV

Van dorp Zwembaden

Tieleman Zwembad- en Hydrotechniek bv

Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 Fax: 0570 659 660 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

WATERGLIJBANEN BoerSlides & Disco BV Doornkampsteeg 36 5236 BB Den Bosch tel. 06-37605407 info@boerslides.nl www.boerslides.nl

Slide Factory B.V. De Veken 123a 1716 KG Opmeer Tel 0226 353757 info@slide-factory.nl www.slide-factory.nl

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERMONITORING BEST Instruments

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 fax 020 2010 196 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

De Koppeling 11a 6986 CS Angerlo tel. 0313 47 62 65 info@tzhbv.nl www.tzhbv.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

WATERSPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 fax 0499 39 37 44 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WHIRLPOOLS pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

WKK-INSTALLATIE ENER-G Nedalo BV Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 fax 0297 28 59 30 info@energ.nl www.energ.nl

ZWEMBADBRANCHE

49


ZONNECOLLECTOREN

ZWEMBADACCESSOIRES

Inducon Zwembadtechniek b.v.

pomaz openbaar

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

SunDisc Solar Systems B.V. Bark 59 9606 RC Kropswolde tel. 0598 35 21 26 fax 0598 35 21 46 info@sun-disc.nl www.sun-disc.nl

ZOUTELEKTROLYSE Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Tieleman Zwembad- en Hydrotechniek bv De Koppeling 11a 6986 CS Angerlo tel. 0313 47 62 65 info@tzhbv.nl www.tzhbv.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek

COLOFON

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

50

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Topsec Nederland

ZWEMBADBRANCHE

EasyFloat ponton systemen Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

Tieleman Zwembad- en Hydrotechniek bv

KIN Installatietechniek Postbus 26 5120 AA Rijen tel. 0161-290500 fax 0161-226437 info@kin.nl www.kin.nl

Wels Techniek

Variopool BV

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

ZWEMBADEN AANLEG Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

hsb austria gmbh Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

KWB Zwembadinstallaties

A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 fax 0528-262804 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

ZWEMBADINRICHTING

Optisport Services

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 050-3050047 info@badim.nl www.badim.nl

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

VDH Leerdam

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 0345-615266 info@vdh-leerdam.nl www.vdh-leerdam.nl

ZWEMBADBUFFERRENOVATIE Kiwitz Jaki BV

ZWEMBADMATERIALEN

Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

Lotec

Zwembadmaterialen.nl

Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Televisieweg 81-1 1322 AK Almere tel. 036 7117031 fax 087 7848916 info@zwembadmaterialen.nl www.zwembadmaterialen.nl

Copyright: ZwembadBranche is een uitgave van Leisure Media & Consultancy Group (LMCG). Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ZwembadBranche is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. ZwembadBranche behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

MEER DAN ALLEEN TECHNIEK.

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV

Badim BV

Topsec Nederland

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

ZWEMBADEN ONDERHOUD

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

De Koppeling 11a 6986 CS Angerlo tel. 0313 47 62 65 info@tzhbv.nl www.tzhbv.nl

Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

ZwembadBranche is een onafhankelijk en informatief magazine voor de professionele zwembadbranche. ZwembadBranche is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zwembadbranche en op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in deze branche. ZwembadBranche wordt, vijf keer per jaar, op basis van ‘Gericht Gratis Verspreiding’ verspreid. Redactieadres: Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef tel. +31 (0) 227 593433 info@zwembadbranche.nl www.zwembadbranche.nl

Myrtha Pools

Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315-270630 fax 0315-270631 info@jaki.nl www.jaki.nl

ZWEM-DRIJFPAK EasySwim Nederland

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT UDEN tel. 085-4896380 info@easyswim.com www.easyswim.com

Uitgeverij & Acquisitie: LMCG Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef +31 (0) 227593433 info@lmcg.nl Hoofdredactie: Susanne Post Tekst: Ben van den Aarssen Fotografie: Kenneth Stamp Coverfoto: Alena Ozerova / shutterstock.com ISSN: 1871-0360 Volgende uitgave: September 2018


DIN

O 9 AG D S

BE O KT

R

ZWEMBADBRANCHE DAG

ZWEMBADBRANCHE.NL/DAG


Drenkelingen detectie systeem

No body drowns No more

Direct alert op smartphone of -watch

Onderwatercamera’s mét of zonder geïntegreerde LED verlichting voor bestaande of nieuwe lampnissen

Een systeem dat niets mist, alles ziet en daarmee levens redt. Met AngelEye heb je altijd en overal een paar extra ogen die met je meekijken en je alarmeren als er neerwaartse bewegingen worden waargenomen in jouw bad. Samen met de badmeesters, covered het revolutionaire AngelEye-systeem het hele bad. En ziet het ook wat er in het bad daarnaast gebeurt. En jij dus ook. Smart technology die ieder zwembad bij de tijd brengt en ervoor zorgt dat je er altijd op tijd bij bent. We vertellen je natuurlijk graag meer, dus bel ons voor een afspraak.

ALTIJD ALERT LOTEC BV

|

Boven Zijde 12 5626 EB Eindhoven

|

T 040 243 00 21

Exclusieve distributeur Benelux

|

F 040 245 53 90

|

info@lotec.nl

|

www.lotec.nl