5 minute read

NY VEGG PÅ EN KVELD Bytt stil med veggplater

MEDLEMSFORDEL OPPUSSING Ny vegg på én kveld Lei av gammel strietapet eller bulkete, malte overflater? Med veggplater endrer du raskt både uttrykk og stil i hjemmet.

TEKST MARTA HOLSTEIN-BECK FOTO LEVERANDØRENE

Veggplater med panel gir koselig stemning i stuen. Disse fra Nordic Living er ferdigmalt i fargen Industrial Grey, en rolig og varm gråtone.

Den hvite tiden er forbi, nå innreder vi hjemmene våre med mer farger. –Den viktigste trenden i dag er ikke å følge trender, men å gå for egen magefølelse og smak, sier Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

Noen tendenser stikker seg likevel ut. Blant annet er matt maling og kalkmaling blitt svært populært. – Helt matt maling gir flott fargegjengivelse og et ekte og naturlig utseende, forklarer Westman, og tilføyer at mange velger ulike gråblå- og grønntoner hjemme. Ønsket om å skape en lun atmosfære i hjemmet står sterkt. – Du får et helhetlig og harmonisk interiør ved å fargesette flere vegger, gjerne hele rom, og ved å bruke ulike nyanser som matcher gjennom hele boligen, sier fargeeksperten.

De siste årene er det også blitt stadig større etterspørsel etter veggplater. Ikke bare er platene rimelige, de er dessuten ganske enkle å sette opp på egen hånd. Platene er et perfekt alternativ til deg som ikke orker tanken på å fjerne gammel tapet som sitter ekstra godt, eller helsparkle ujevne vegger. – MDF, eller sponplater, er et populært produkt som mange velger fordi det raskt gir en ferdig vegg. Resultatet ser også bra ut, påpeker Westman.

Ståle Kvam Mikkelsen er kategorisjef for trelast og plater i Montér. Han mener veggplater vil være enkle å sette opp, selv for en som ikke har snekret så mye før, og som kanskje ikke har alt av proffutstyr.

For en litt annerledes vegg, del opp og mal i to farger. Det gir trendy paneleffekt.

Veggplater kommer i ulike varianter, og de mest vanlige er altså MDF- eller sponplater. Disse er som regel malt i hvite eller lyse farger og har en klassisk profil, som imiterer et trepanel. For å imøtekomme etterspørselen etter veggplater, har Montér, i samarbeid med designerduoen Aina Steen og Tahani Aiesh, utviklet produktet Nordic Living. Disse veggene er i et tidløst og stilfullt design, ferdigmalt i tidstypiske farger som ulike grå- og blånyanser. Nordic Living-platene er dessuten matte, noe som fjerner gjenskinn og gir et dempet uttrykk.

Mikkelsen anbefaler ofte

MEDLEMSFORDEL HOS MONTER Nyhet! Fra 12. februar økes bonusen hos Montér til 5 %. Som medlem i Usbl får du bonus på toppen når du handler på utvalgte Montér byggevarehus. Se oversikt på usbl.no/fordel.

Slette, ferdiggrunnede veggplater kan du male uten å sparkle først. Walls2Paint fra Forestia/Byggma Huntonit, malt med kalkmaling i fargen Green Leaf, Jotun.

veggplater når du ønsker et raskt sluttprodukt. –Det gjelder både om du vil ha slette vegger, eller overflater med mer liv og struktur. Det siste oppnår du med de klassiske veggplatene som imiterer trepanel. Har du derimot en ujevn vegg, for eksempel kledd i strietapet, som du ønsker å få helt slett, kan du velge glatte veggplater, sier han.

Walls2paint er hvite

veggplater av spon med klikkskjøter. Platene er ferdig grunnet og må males etter at de er satt opp. Maler du to strøk, vil skjøtene skjules helt. Til tross for malejobben, er det å sette opp disse platene en langt enklere løsning enn å sette opp gipsplater, mener eksperten. –Med gipsplater må du først lime på en sparkelremse i skjøtene. Så har du en stor

Med baderomsplater får du et stilfullt uttrykk på badet. Platene er enklere og ofte rimeligere å sette opp enn fliser. Disse heter Shabby Chic fra Fibo-Trespo.

Nordic Living Classic veggpanel fra Montér, i fargen Misty Blue.

sparkeljobb foran deg, deretter grunning og til slutt maling. Det krever en del øvelse og mye tålmodighet for å få et bra resultat. Med veggplater kan du få en like fin, ny vegg på langt kortere tid, forklarer Mikkelsen.

Veggplatene leveres i standard høyde og med bredde på 60 cm. Dermed er det bare å

Baderomsplater fra Berry Alloc.

kappe til platene, og feste dem til stenderverk eller gammel vegg. Avslutningsvis setter du på gulv- og taklister for å få et pent resultat. –I et rom på 20 kvadratmeter setter du opp veggplater på én kveld, hevder Mikkelsen.

Det er bare å finne din favoritt og gå i gang, enklere blir det ikke!

FINN DIN NYE VEGG!

PROFILERTE VEGGPLATER Disse imiterer en gammel trevegg. Finnes i ulike profiler, stiler og farger. Sjekk for eksempel Nordic Living fra Montér, Smartpanel fra RBI interiør, MDF-vegg eller Heltre-vegg fra Mjøspanel, samt Panelplater fra Södra.

SLETTE VEGGPLATER Dette er plater som er ferdig grunnet og som kan males umiddelbart etter at de er satt opp. Du trenger ikke å sparkle skjøtene, de forsvinner når du maler veggen. Walls2Paint fra Forestia/Byggma Huntonit og Smartpanel Paint fra RBI Interiør er slette veggplater som er ferdig grunnet. Smartpanel Trend fra RBI Interiør er ferdigmalte, slette veggplater, fås i sju ulike farger. Smartpanel Wood og Smartpanel Funkis fra RBI Interiør er slette veggplater som imiterer tre.

FERDIGTAPETSERTE VEGGPLATER Platene finnes i mange ulike farger og mønstre. Skjøtene synes ikke når du setter opp platene riktig. Walls4You fra Forestia/ Byggma Huntonit er tapetserte veggplater som fås i flere design.

BADEROMSPLATER Disse imiterer flis og har ferdig membran i seg. Platene settes opp på samme måte som veggplater, men krever litt mer arbeid med silikon og fuging for å få det helt tett. I tillegg kan det være noe kronglete å skjære til platene på våtrom siden røruttak til servant, dusj og toalett er montert i veggen. Sjekk ut Smartpanel Tiles og Smartpanel Fuktbestandig fra RBI Interiør, og Fibo baderomsplater Wall&Water fra Berry Alloc

KJØKKENPLATER Dette er spesialtilpassede plater for området mellom benk og overskap. Platene er motstandsdyktige mot vannsprut og temperatursvingninger. Platene kan monteres direkte på stenderverk eller på eksisterende skrufaste vegger. Sjekk blant annet Smartpanel Kitchen fra RBI Interiør, og Fibo kjøkkenplater Kitchen Wall fra Berry Alloc.