Page 1

FÖR DIG SOM VILL UTVECKLAS NR 2 • APRIL 2014

+

Hanna de la Motte tar fram textilier ur cellulosa

”Energifrågorna måste prioriteras” Nio svenska utställare på Milanomässan

ÄR DU REDO? Anna Jarnehammar, IVL, om hur du förbereder din verksamhet inför en renoveringsboom

5

lätta favoriter


Innehåll nummer 2 • 2014

Hej!

Trä & Möbelforum är TMF:s medlems­ ker till-­ tidning där vi försö m medlem föra värde till dig so d verktyg me ra bid att m no ge . on ati pir och ins vi ska skriva Vad tycker du att nen och tio om? Mejla redak ! ta rät be tomf@tmf.se

Trä & Möbelforum ges ut av TMF – en del av Arbio AB tel: 08-762 72 50 Storgatan 19, 102 04 Stockholm Ansvarig utgivare: David Johnsson tomf@tmf.se Projektledare: Cecilia Uhler (CU) cecilia.uhler@tmf.se Produktion: Uppdragsmedia Redaktör: Kristofer Sandberg (KS) tel: 073-913 41 46 kristofer.sandberg@uppdragsmedia.se Adressregister: Sofia Stensson tel: 08-762 72 47 sofia.stensson@tmf.se Annons: Lime AB tel: 040-40 86 80 Tryck: Trydells Tryckeri Omslagsfoto: Ola Torkelsson

8 I väntan på besked

Det råder politiskt vakuum. Otydligheten kring renoveringarna av miljonprogrammet har lett till att företagen försöker hitta lösningar för fastighetsägarna och de boende. Nu kräver branschen besked.

4 Aktuellt Besvärligt, intressant och smart. Samt några ord från redaktören. 6 Spaningen Journalisten och författaren Dan Gordan väljer fem lätta favoriter.

14 Gör dig redo för en boom

Är du förberedd inför en renoverings­ boom? Har du koll på hur nya lagar och bestämmelser kommer att påverka din verksamhet? Anna Jarnehammar, IVL, om vad som krävs för att hänga med när proppen går ur.

7 Milano Stort intresse för de svenska utställarna i Milano. 18 Insikt Fullmatat program på Wood Fusion under Trä & Teknik 2014.

19 Årsmötet Export i fokus på TMF:s årsmöte som i år hölls i Tidaholm/Skövde. 22 Profilen Hanna de la Motte forskar på nya träbaserade textilier.

TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, och företräder cirka 700 ­medlemsföretag med över 30 000 anställda. Med fokus på medlemsnytta skall TMF ständigt arbeta för att främja företagandet inom svensk trä- och möbelindustri, visionen är att TMF skall vara en självklar företrädare för den svenska trä- och möbelindustrin i alla företagarfrågor.

Spånskivor - MDF - Plywood - Träfiberskivor - Lamellträ LVL - Limträ - Inredningsskivor - OSB - Laminat - mm

Alla skivor ur en hand

ASSA Connect 2500 och 510 Starka mekaniska låshus godkända enligt SS3522, utg. 4, klass 5 För entrédörrar i villor, lägenheter och servicehus.

2500 och 510:

- ger bibehållet listtryck genom spärrning av handtag.

2500:

- med möjlighet att blockera insidans vred när ingen är hemma, genom funktion Hemmabekvämt/Bortasäkert.

Med kontor och lager i Vittsjö i norra Skåne och i Stockholm har vi löst logistiken för hela landet.

www.assaoem.se

ASSA Connect 2500/510

- när säkerhet, trygghet och bekvämlighet är väsentligt. Vittsjö 0451 - 235 00

www.wiwood.se

Älvsjö 08 - 694 0470


Aktuellt

Alla förlorar på otydliga besked

 F

å begrepp är så starkt förknippade med ovisshet som miljonprogrammet. Alla är överens om att bostäderna behöver renoveras. Helst i går. Och ju längre vi väntar desto värre blir situationen. Men tiden går. Politikerna är inte direkt glasklara i sina besked. Hur energieffektiviseringen ska gå till i praktiken är en surdeg av guds nåde. Och det är illa. Trä- och möbelindustrin behöver besked eftersom en renoveringsvåg kan innebära både stora affärer och stora omställningar. Patrik Johansson, miljöchef på Elitfönster (sid 8), säger att det i dag är företagen själva som driver utvecklingen. Det är de som försöker hitta lösningar och koncept som passar fastighetsägarna och hyresgästerna. Men någon boom handlar det inte om. För en sådan krävs tydlighet i bland annat finansieringsfrågan och en strategi för genomförandet. Och det väntar vi på. Samtidigt duger det inte att sitta stilla. Anna Jarnehammar, IVL, menar att företagen måste bli bättre på att bedöma vad som sker runt knuten, att omvärldsbevaka helt enkelt (sid 14). – Man behöver följa hur lagstiftningen utvecklas. Det är på EU-nivå många energieffektiviseringskrav sätts, säger hon.

Skrivbord och stol i ett – eller? Inspiration Minna Magnusson (Konstfack, 2014) gör det lite besvärligt – och intressant. För vad är The Desk egentligen? Ett klassiskt skrivbord? Nja. En sittmodul? Kanske det. Helt säkert är att den ifrågasätter vårt sätt att förhålla oss till dessa möbler.

”En renoveringsvåg kan innebära stora affärer och omställningar.”

Från dimma till klarhet. I mitten av mars

landade Attefallshuset på Norrmalmstorg i Stockholm. Vi tror, precis som Stefan Attefall, att många kommer att bli nyfikna på ett Attefallshus i sommar. Vi ser fram emot många läckra skapelser.

Kristofer Sandberg, redaktör

4

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

Mer trä i framtidens bilar Nyhet Biofore – så heter konceptbilen som finska skogsföretaget UPM tagit fram tillsammans med högskolan Metropolia i Helsingfors. Och med den visar de att det går att byta ut plast mot trä. Bland annat är bilens instrumentbräda och dörrpanelserna gjorda av av en slags plywood. Totalt lyckades man därmed banta vikten cirka 150 kilo. KÄLLA: VI BILÄGARE

FOTO: JOAKIM BERGSTRÖM

REDAKTÖREN:


Aktuellt

500 borgmästare möter svensk träbyggnadsteknik

Statsministerbesök i Markaryd

Svensk träbyggnadsteknik kommer att finnas på plats i Sveriges paviljong när FN:s program för boende och bebyggelsefrågor samlar nära hundra ministrar, 500 borgmästare och 25 000 andra deltagare i Medellin, Colombia, den 5–11 april. – Svensk träbyggnadsteknik får nu representera det moderna svenska samhällsbyggandet inför resten av världen, säger Susanne Rudenstam, chef på Sveriges Träbyggnadskansli. [wuf7.unhabitat.org]

Nyhet Johanson Design fick i januari besök av statsminister Fredrik Reinfeldt. Samtalet handlade bland annat om hur det är att bedriva hantverksindustri i Sverige och hur man skapar bättre förutsättningar för att driva företag på mindre ort. – Det är vi ett levande bevis på att

det går, säger Dan Johansson, Johansson Design. Hur insatt var Fredrik Rein­ feldt i svensk möbelindustri?

– Han verkade engagerad i svensk tillverkningsindustri och han förstod vikten av att behålla den i Sverige, säger Dan Johansson.

Ett, tu, Twain

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Inspiration Formgivaren Marina Lothigius (Industridesign, Lund) har skapat en snygg och praktisk stol – som i en handvändning blir två. Det här ser vi gärna mer av. KÄLLA: MOCOLOCO.COM

Återvunnet ”Broom” består till 75 procent av åter­ vunnen plast och 15 procent återvunnen träfiber. Att den är stapelbar och trivsam att titta på gör inte saken sämre. KÄLLA: INREDNINGSNYHETER.SE

TMF bjöd in finansminister Anders Borg och bostadsminister Stefan Attefall till husesyn av ett Attefallshus – mitt på Norrmalmstorg. Huset hade färdigställts av ett av TMF:s medlemsföretag, Sommarnöjen. APRIL 2014 TRÄ&MÖBELFORUM

5


Spaningen

Fem lätta favoriter ”Tunga matbordsstolar är en styggelse. Fåtöljer däremot står där de står och får väga vad de vill.” Det säger Dan Gordan, journalist och författare till ”Svenska stolar och deras formgivare 1899-2013”. Vi bad honom lyfta fram fem favoriter. Det blev en lätt match.

”Med inspiration från ostasiatiska möbler, både vad gäller form och material, gav Josef Frank sin luftiga stol ett stramt och samtidigt gracilt uttryck. Och tidlöst.”

FANETT Ilmari Tapiovaara, 1955

”Tapiovaaras pinnstol sammanfattar 50-talet. Den var lätt som ett fjun tack vare plywoodsitsen, och vägde bara 2,5 kilo. Man lyfter den på ett finger, underbart!”

6

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

TRIENNA Carl-Axel Acking, 1958 ”Carl-Axel Acking var en nestor i svensk inredning. I hans dansk­ inspirerade fåtölj för NK sitter jag ofta och gärna i hemma. Skinn och teak hörde tiden till.”

”I över 40 år har Sveriges mest hängivna stolformgivare funderat på den perfekta safaristolen. Resultatet är suveränt – bekvämt och minimalistiskt i alla led.”

TABURETT HI-21 Hans Johansson, 1961

”I det goda hantverket finns ofta en idé. Hans Johanssons taburett sätts ihop och demonteras utan skruv, beslag, lim eller verktyg. Renodling som skön konst.”

Vilken är din favorit? Mejla tomf@tmf.se och berätta, så har du chans att få ett exemplar av ”Svenska stolar och deras formgivare 1899–2013”.

FOTO: SVENSKT TENN (STOL 2025), GUSTAV THÖRNQVIST (NOMAD), PATRIK JOHANSSON (FANETT, TABURETT HI-21 OCH TRIENNA)

STOL 2025 Josef Frank, 1925

12 3 4 5

NOMAD Åke Axelsson, 2013


Aktuellt FOTO: COSMIT.IT

Salone Internazionale del Mobile Världens största fackmässa för möbelbranschen

Benvenuti a Milano!

*

 D

et är bråda dagar som alla representerar en hög för Marco Sabetta, kvalitet. Den lätta och luftiga president för Salone nordiska stilen är tongivande Internaziovärlden över och ur det nale del Mobile. Den tidlösa föds hela tiden 8 april går ridån nya klassiker. upp för världens Vad uppskattar största fackmässa besökarna mest? för möbelbranschen – Det minimalis– en tillställning som Marco Sabetta tiska uttrycket och lockar över 300 000 den starka materialkänslan. Här finns också ett besökare. Och av de 2 400 företag som väljer att synas finstämt formspråk med rena här är nio av dem svenska. linjer och en enkelhet. Många Hur ser du på de svenska av möblerna är synonyma med en hållbar livsstil, vilket företagen från ett interna­ blir allt viktigare liksom att tionellt perspektiv? –Intresset är stort och det hantverket känns småskaligt, här är nio spännande företag snarare än industriellt.

*Välkommen till Milano!

Hur profilerar sig de svenska företagen på mässan?

– Jag kan bara gissa, men av erfarenhet från tidigare år tror jag att de kommer vara tydliga med sin filosofi och sitt ursprung. De brukar inte krångla till det, utan föredrar ett okomplicerat tilltal och en öppenhet som uttrycks i montrar med hög visuell och fysisk tillgänglighet. De svenska företagen har frigjort sig från varandra och är numera starka nog att agera på egen hand, i stället för en grupp som mer lyfter fram en nationell identitet än sig själva.  KATARINA BRANDT

Salone Internazionale del Mobile VAD: Världens största fack­ mässa för möbelbranschen. Startade 1961 och drar årligen över 2 400 utställare, 5 000 journalister och 300 000 besökare från hela världen. SVENSKA MILANO­ UTSTÄLLARE 2014: Blå Station, Bolon, Johanson Design, Karl Andersson & Söner, Kasthall, Lammhults, Offecct, Swedese, Hästens. ÅRETS NYHET: ”Installatio­ nen ’Where Architects Live’ där besökarna får glänta på dörren till några av världens främsta arkitekters hem.”

APRIL 2014 TRÄ&MÖBELFORUM

7


Branschens krav till politikerna:

VI MÅSTE FÅ TYDLIGA BESKED TEXT PER TORBERGER ILLUSTRATION KRISTIN LIDSTRÖM

8

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014


Läget är akut. Stora delar av miljonprogrammet behöver renoveras omgående. Och branschen står redo. Men det råder politiskt vakuum och oenighet om vilken väg som är rätt att gå.   – Gör en politisk överenskommelse, kräver Torgny Hellberg, vd på Modexa.

A  

tt miljonprogrammen är mogna för renovering har stått klart i många år. Situationen har utretts av företag, myndigheter, organisationer och forskningsinstitutioner. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) beräknar i rapporten ”Energieffektivisering av Sveriges flerbostadshus” att tre av fyra svenska bostäder i flerbostadshus, drygt 1,8 miljoner bostäder, kommer att behöva renoveras före 2050. Det innebär 50 000 bostäder om året de kommande 40 åren, till en årlig kostnad på mellan 25 och 50 miljarder kronor. I kostnaden ingår också de åtgärder för energieffektivisering som krävs för att Sverige ska klara EU-målet på en halvering av energianvändningen till 2050. Gällande det akuta renoveringsbehovet finns flera

samstämmiga beräkningar. De landar på siffror liknande Industrifaktas*, som säger att 300 000 lägenheter behöver renoveras de närmsta fem åren och uppemot 600 000 lägenheter de närmsta tio åren. Behovet handlar alltså inte bara om att husen är

slitna. EU och Sverige har tagit beslut om att energieffektiviteten ska öka. Och för detta finns det två mål: Fram till 2020 ska behovet av energi ha minskats med 20 procent. Fram till 2050 ska det ha halverats. Trots detta har renoveringarna inte kommit igång på bred front. Anledningarna handlar bland annat om politik, där direktiv och propositioner har utformats så att energieffektivisering har kommit i tredje hand, efter krav på bland annat förnyelsebar energi och minskad användning av energi i transporter. Ett annat viktigt skäl är den ekonomiska risk det innebär för fastighetsbolagen att ta sig an omfattande renoveringar. Att byta fasader och att tilläggsisolera beräknas löna sig på sikt. Men en investeringshorisont på uppemot 40 år kan vara svårsmält för många fastighetsbolag. – Vi hoppas att det här kommer igång och att energifrågorna prioriteras så att man ser mer till

*korta.nu/industrifakta APRIL2014 TRÄ&MÖBELFORUM

9


”Sluta utreda och fatta beslut.” Torgny Hellberg, vd Modexa”Vi måste enas om att effektivisering är något bra.” Lise Nordin (MP), energipolitisk talesperson

”Variationen i bostads­ beståndet är för stor.” Hannes Carl Borg (C), politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet

livscykelperspektiv och inte bara kostnaden för produktion. Man behöver också fundera mer i termer av klimatnytta, vilket är väldigt starkt kopplat till energiförbrukningen. Nya fönster sparar väldigt mycket uppvärmningsenergi, eller kylenergi. Det säger Patrik Johansson, miljöchef på Inwidoägda Elitfönster. Att en renoveringsvåg skulle innebära en kraftigt ökad efterfrågan för dem, råder det ingen tvekan om. – Miljonprogrammet är väldigt omfattande. Kommer renoveringarna igång, skulle det påverka oss väldigt mycket, säger han. Eftersom det varken finns beslut eller politisk samsyn om hur energieffektiveseringen ska genomföras, är det enligt Patrik Johansson branschen själva som i dag driver på utvecklingen mot energismartare lösningar. För Elitfönsters del har det inneburit att de tillsammans med några av sina kunder har utvecklat egna koncept. – Bland annat har vi genomfört projektet Green window tillsammans med Skanska. Det är ett koncept med fönster monterade direkt i väggdelar, säger Patrik Johansson. Modexa är ett annat företag som ökar chanserna till fler affärer tack vare renoveringarna. – Men vi behöver veta vad som gäller så att vi kan utveckla nya idéer och metoder på marknadsmässiga villkor. Det ska vara en bred överenskommelse 10

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

som inte ägs varken av alliansen eller de rödgröna, säger Torgny Hellberg, vd. Enligt Torgny är nuvarande situation inte bra. – Visst är det mycket som görs, men många går och väntar på besked om subventioner, så har det fungerat historiskt. Det har till exempel diskuterats om vi ska få avdragsrätt på ingående moms. En form av statlig subvention, alltså, och något som utretts i över fem år. Så länge det utreds, väntar företagen. Det är lite vakuum, säger han. Hos näringsminister Anna-Karin Hatt (C) är det

oklart hur energieffektiviseringen ska göras konkret. Hannes Carl Borg, politiska sakkunnig, menar att det inte finns någon enkel mall för hur det ska gå till. – Variationen i bostadsbeståndet är för stor. Det pågår insatser, men de är svåra att koppla till tydliga åtgärder och resultat. Ett exempel är den kommunala rådgivningen om energieffektivisering, som regeringen satsar 60–70 miljoner kronor per år på, säger han. – I andra änden finns villaägarna som är en målgrupp för förnybar energi. Där har regeringen precis beslutat om skatteminskningar för den som skapar egen el. Enligt Hannes Carl Borg är det angeläget för Centerpartiet att renoveringarna kommer igång. Detsamma gäller för Miljöpartiet.


”Det är uppenbart att det behövs ett statligt ekonomiskt ansvar i detta.” Veronica Palm (S), energipolitisk talesperson

”Kommer renoveringarna igång, skulle det påverka oss väldigt mycket.” Patrik Johansson, miljöchef på Elitfönster

– Den första utmaningen finns i den politiska debatten. Vi måste enas om att effektivisering är något bra. Jag har hört svenska representanter säga att energieffektivisering kan hota konkurrenskraft och tillväxt. Debatten borde istället handla om att vi kan spara pengar och energi och göra en stor insats för konkurrenskraften och företag. Det måste ses som något positivt, säger Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson. En fråga som återkommer är vem som ska stå för kostnaderna. En farhåga är att de läggs på hyran, vilken i så fall riskerar att bli så hög att många tvingas flytta. Detta är något Socialdemokraternas energipolitiska talesperson, Veronica Palm, lyfter fram. – Fastighetsägarna har intresse av att renovera, men saknar incitament för att göra så pass omfattande renoveringar som behövs. Om den som trots allt gör en tillräcklig renovering får ta hela det ekonomiska ansvaret, hamnar kostnaden i slutänden på hyresgästen. Det är inte rimligt – när det har hänt hittills, har folk fått flytta, säger Veronica Palm.

Både Lise Nordin (Mp) och Veronica Palm (S) vill se en förändring av reglerna för ROT-avdraget för att skapa incitament och möjligheter för renoveringar. – Det är uppenbart att det behövs ett statligt ekonomiskt ansvar i detta. Vi behöver något liknande ROT också för hyresgäster. Vi vill att det ska gå till fastighetsägarna för att hyran inte ska bli för hög, säger Veronica Palm. Miljöpartiet vill spetsa till ROT-avdraget och rikta det specifikt mot energieffektivisering. – Vi har ett förslag om att rikta om dagens ROT-avdrag mot energiåtgärder och breddas till att också gälla flerbostadshus. I dag används rot för att byta köksinredning – det har vi inget emot, men det är inte effektiv användning av skattemedel, säger Lise Nordin. Modexa, som är specialiserade på just köksrenoveringar, har både ett eget koncept inom området, men också en egen syn på själva genomförandet. – Vi försöker utmana det konventionella tänket att ”här kommer APRIL2014 TRÄ&MÖBELFORUM

11


ett arbetslag och hyresgästen får finna sig i våra metoder”. När de renoverar sker det bit för bit i stället för som ofta sker, allt på en gång. – Vi börjar med en enkät – vad är hyresgästerna mest missnöjda med? Svaren matchas med fastighetsägarens syfte och mål och hyresgästernas betalningsförmåga. Därefter paketeras renoveringsreceptet, säger Torgny Hellberg, som hävdar att detta ger en ökad acceptans för hyreshöjningar. Torgny Hellberg talar om ”ansvarsfull renovering”, vilket innebär att hyresgästerna är kraftigt involverade i projekten. – Vi genomförde nyligen en intervjurunda på ledningsnivå med fastighetsbolag i hela Sverige där vi frågade efter deras behov de kommande tio åren. Efter den står det klart att intresset för att få med hyresgästerna på renoveringsplanerna har blivit ännu starkare. De måste involveras i hela processen, man måste lyssna på deras svordomar och ta reda på vilken betalningsförmåga de har, säger Torgny Hellberg. Och i stället för att helt och hållet riva ut och bygga nytt, har de tagit fram ett koncept som innebär att de delvis rustar upp, delvis byter ut. – Köksstommarna från 60- och 70-talet håller ohyggligt bra kvalitet. Med lite ommålning klarar de sig bra länge till, säger Torgny Hellberg. Från regeringens sida finns i dagsläget inga förslag

om lånegarantier eller liknande. För Centerpartiets del ligger fokus istället på ökad kunskap. – Vi har satsat på information, bland annat genom de kommunala energirådgivarna och energikartläggningscheckar. Det är den typen av åtgärder som är aktuella framöver, säger Hannes Carl Borg. Veronica Palm (S) vill inte se alltför höjda hyror. – Vi vill använda gemensamma resurser för gemensamma åtaganden så att hyrorna inte blir för höga. Högern vill i stället låta marknaden styra – blir hyrorna för höga, ska bostadsbidragen öka, säger hon.

12

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

Ny Teknik, oktober 2013.

”Renoveringen måste ske nu” ”Den tekniska livslängden på miljonprogrammets hus är slut och renovering måste ske nu. Reger­ ingen och politikerna som styr de kommunala bostadsbolagen måste visa ledarskap. Oavsett vilken metod man använder sig av; ökade bostads­ bidrag, statliga kreditgarantier, Rot-avdrag, lägre moms eller någon annan stimulans, måste ett initiativ tas nu. Miljonprogrammet förfaller.” Latours vd Jan Svensson, Swegons vd Hannu Saastamoinen och Kabonas vd Kjell Carlberg uppmärksammar tillsammans behovet av renoveringar i miljonprogrammen genom en debattartikel i tidningen Ny Teknik.

Torgny Hellberg på Modexa är tydlig i sina önskemål till politikerna: – Sluta utreda och fatta beslut. Ge tydliga besked om att det är slut på subventioner. Gör istället en bostadspolitisk överenskommelse om att ”detta gör vi”. Det ska vara enkla och tydliga regler, som gör det möjligt att få bygglov och bygga nytt. 


Säkra datorskåp för industri och offentlig miljö. Småländska Eventus Design AB har mångårig erfarenhet av att tillverka kapslingsklassade skåp och pulpeter för IT-utrustning i krävande miljöer. Produkter från Eventus kännetecknas av hög kvalitet och slitstyrka samtidigt som våra produkter prismässigt är mycket konkurrenskraftiga. Har du miljön och behoven, ring oss - vi vet var skåpet ska stå.

Utvägen 6 SE-361 31 Emmaboda Tel: 0471 466 00 Fax: 0471 134 25 e-post: info@eventus.se • www.eventus.se


Strategiskt

Med sina drygt 300 000 renoveringsmogna lägenheter kan miljonprogrammet bli ett Klondyke för företagen inom trä- och möbelindustrin. Och när det väl smäller gäller det att stå redo. Anna Jarnehammar på Svenska Miljöinstitutet berättar hur du förbereder dig. TEXT PER TORBERGER FOTO OLA TORKELSSON

Är du redo för en re

B    

ara de närmsta åren behöver cirka 320 000 bostäder i miljonprogrammen renoveras. På längre sikt handlar det om 50 000 bostäder per år fram till 2050. Miljonprogrammets hus har nått sin maximala livslängd. Dessutom behövs renoveringarna för att Sverige ska klara målen för energieffektivisering.

Hittills har det gått långsamt. Läget kan dock

förändras snabbt, till exempel som en effekt av politiska beslut. Och när proppen dras ur för renoveringarna, så är det de företag som förberett sig mest som blir de största vinnarna. – Ett problem som kan uppstå om efterfrågan ökar väldigt snabbt är att företagets produktion inte är omställd för mer energieffektiva tekniker och produkter. Nya produkter kan behöva utvecklas och nya koncept, som bättre passar denna mer omfattande renovering, kan behöva tas fram, säger Anna Jarnehammar,

14

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014


enoveringsboom?

5 TIPS NÄSTA SIDA

APRIL 2014 TRÄ&MÖBELFORUM

15


Strategiskt

”Det handlar om att ha en bra omvärlds­ bevakning och att förstå hur de nya kraven kommer att påverka min produkt”

chef för enheten för Klimat och Hållbara Samhällssystem på Svenska Miljöinstitutet. Hon fortsätter: – Även mer omfattande systemlösningar kan krävas, med ett helhetstänk kring hela byggnadsskalets energieffektivitet. Det kan behöva inbegripa både väggar, fönster och anslutningar däremellan.

väl uppstår. För företagsledningen gäller det att kunna tolka hur snabbt förändringen kommer. Det handlar om att ha en bra omvärldsbevakning och att förstå hur de nya kraven kommer att påverka min produkt, säger Anna Jarnehammar. Kompetens kring vilka energikrav som kan komma

För det enskilda företaget är

det högt ställda krav. I värsta fall handlar det om att hela produktionslinjer behöver byggas om för att uppfylla kraven på ett kostnadseffektivt sätt. En möjlig väg är att jaga standardiserade lösningar. – Vad går att standardisera i produktionen som rör de nya energikraven? Ska delar av produktionen ställas om eller ska hela produktionen ställas om? Ju större andel som kan ställas om, desto billigare blir produktionen av de nya energieffektiva lösningarna, säger Anna Jarnehammar. Det är en svårhanterlig situation för företagen. Utan tydliga riktlinjer, blir det svårt att anpassa verksamheten. Utan tydliga tidsplaner, blir det vanskligt att investera. Men att stå stilla duger inte heller. – För att klara dessa förändringar krävs att produkt- och produktionsutvecklingen går i takt och att man kan leverera de nya koncepten och produkterna när efterfrågan

16

Fem tips som gör dig redo för renovering 1 Omvärldsbevaka Håll koll på omvärlden, både nationellt och på EU-nivå.

2 Scenarioplanera Ta fram strategier för olika möjliga utvecklingar.

3 Inventera Se över produktportföljen. Vad finns i dag i din produkt­ portfölj och vilka nya pro­ dukter och koncept kan ni ta fram?

4 Anpassa Se över produktionslinjerna. Vid en omställning, hur behö­ ver ni anpassa produktionen för att kunna leverera?

5 Torrsimma

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

Engagera företaget i före­ gångarprojekt där ni kan för­ djupa kunskapen och se hur er verksamhet passar fram­ tiden.

och kompetens inom utvecklingen av nya tekniker är nödvändigt för de företag som vill stå redo. Anna Jarnehammar nämner kunskap om att renovera medan människor bor kvar i sina bostäder, att man klarar renoveringarna utan att kostnaderna skenar iväg samt förmågan att visa på livscykelperspektivet vid val av teknik och material. Omvärldsbevakningen handlar bland annat om att ha koll på vilka miljökrav som kan komma att ställas på leverantörer vid renoveringar. Det kan handla om kemikalieinnehåll och förmågan att säkerställa en god inomhusmiljö. – För företaget gäller det att hela tiden vara lyhörd och att känna av marknadens förväntningar. Dessutom behöver man följa hur lagstiftningen utvecklas och känna till olika direktiv – det är på EU-nivå många av energieffektiviseringskraven sätts, säger Anna Jarnehammar. Det är också vettigt att

förebyggande se över sin verksamhet och titta på hur olika scenarion på marknaden påverkar den egna verksamheten. Vilka flaskhalsar finns, vilka samarbeten krävs och vilka nya affärsmöjligheter uppstår? – Det kan också vara en bra idé att delta i några föregångarprojekt för att lära sig vad de nya kraven kan innebära, säger Anna Jarnehammar. 


”Det gäller att fråga sig vad marknaden faktiskt vill ha” Hallå där Agneta Persson, expert inom hållbar energi­ användning, WSP Group. Vad måste företagen tänka på för att snabb kunna ställa om sitt utbud till energi­effektivare lösningar?

”D  

Som chef på enheten för Klimat och Hållbara Samhällsystem på Svenska Miljöinstitutet är Anna Jarnehammar väl insatt i de frågor företagen har att ta i tu med.

et gäller att lyfta blicken och fråga sig vad det är marknaden egentligen vill ha. De som köper bostad i dag är en helt annan kund­ grupp än den för tio, tjugo år sedan. De ställer helt andra mil­ jö- och klimatkrav. Och det gäl­ ler att förstå detta och se både kortsiktigt och över längre tid. Givetvis krävs det olika insatser för olika företag. Men alla mås­ te se över vad är det för pro­ dukter man bygger in. Vad är det till exempel för isolering och vilken återvinningsgrad är det på ventilationssystemen? Det här är basala byggklossar, men det gäller också att med livscy­ kelperspektiv räkna på vad som ger mest för pengarna. En annan aspekt är hur före­ tagen ska marknadsföra sig. För fönstertillverkare kan det till exempel handla om försöka få småhustillverkarna att alltid köpa in energieffektiva fönster i sina ramavtal. Och för mark­ naden med befintliga småhus handlar det också om att lyf­ ta kunskapsnivån för bygghan­ deln, hantverkarna och de som arbetar med produkterna.” 

APRIL 2014 TRÄ&MÖBELFORUM

17


Insikt

LÄS TIDNINGEN PÅ WEBBEN www.traomobelforum.se

NYTT OCH NYTTIGT FRÅN TMF

Den ljusnande framtid är vår Hållbarhet, ekologi och miljö är, hoppas jag, mer än bara ord för dagen. De är för viktiga för att reduceras till trender. Orden har dock lika många definitioner som uttalare. Orden betyder dessutom olika saker beroende på i vilket sammanhang de uttalas. För vissa handlar det om att ta miljöhänsyn i det lokala. För andra blir frågan större och handlar om globala perspektiv och samband. Vissa menar att ekonomisk utveckling inte kan

kombineras med samhällelig tillväxt. Att vi redan i dag konsumerar mer än vi har råd med och världen inte klarar av att tillväxtekonomierna runt om i världen får uppleva en levnadsstandard i paritet med vår egen. En av de klassiska ekonomerna, Thomas Robert Malthus, formulerade redan på 1700-talet den ekonomiska doktrinen ”KonkurrensMalthusianismen som, i korthet, kraften ligger i produkter som går ut på att befolkningen ökar lämnar så litet snabbare än vad produktionen av mat gör. Det finns ingen gräns miljöavtryck för hur mycket befolkningen kan som möjligt.” öka men det finns det för maten. Eftersom befolkningen ökar snabbare än tillgången på mat skulle brist på mat uppstå med svält som en given följd. Under århundranden har liknande teorier dykt upp och torgförts som slutliga sanningar, än så länge har teserna visat sig felaktiga, oftast eftersom de bortser från innovation och skaparkraft. Jordbruket har utvecklats och nya tekniker och metoder för vidareförädling har ökat tillgången. I dag svälter färre människor än någonsin. Detta betyder givetvis inte att tillväxt kan ske utan hänsyn till miljö och ekologi. Industrin söker hela tiden utveckling, i dag oftast med utgångspunkt i långsiktig hållbarhet som ska tillgodose dagens behov utan att begränsa kommande generationers utveckling. Jag tror att svensk industri har en fantastisk framtid. Men vi kommer inte kunna konkurrera med dålig miljö eller miljöfarliga produkter. Tvärtom ligger konkurrenskraften i produkter som lämnar så litet miljöavtryck som möjligt. Goda nyheter för oss som arbetar med världens bästa material – trä – som inte bara är miljövänligt, utan dessutom vackert. Jag vet många andra material som har framtiden bakom sig.

David Johnsson vd, TMF

18

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

Enorm maskinpark på Trä & Teknik 2014 T Trä & Teknik laddar för sin 17:e upplaga. TMF har varit samarbetspartner de senaste upplagorna.

– Branschens viktiga mötesplats, Trä och Teknik 2014, börjar ta form. Över 2 000 kvadratmeter Robin Ljungar. maskinpark, inspirerande temadagar under Wood Fusion och massor av kringarrangemang borgar för en spännande mässvecka, säger

rä & Robin Ljungar, Teknik branschutveck2–5 sep ling på TMF. Svenska tember Mä I vanlig ordGöteborgssan ning är robotisering och automation viktiga inslag. Tanken med Trä & Teknik är dock att förena teknik med form och design samt att skapa en mötesplats för träindustrin. Det sker inte minst genom Wood Fusion, mässans särskilda showroom, där industrin och den kreativa designvärlden skapar en innovativ mix. CU

Teman på Wood Fusion 2 september Kompetensför­ sörjning. Förlängning av temat på Industridagen. En plats där bran­ schen och framtidens arbetskraft ska mötas. 3 september Trä 2014. Arkitek­ tur, bygg, design, material. Allt med fokus på råvaran trä. 4 september Stora Produktions­ dagen. Robotisering och automa­ tion. 5 september Made in Sweden, men för vems skull? Tanken att knyta ihop säcken och konkretisera ett antal frågeställningar. Hur ska en stark blågul industri, som byg­ ger det svenska välståndet i betyd­ ligt högre grad än såväl fordon som musik, få större uppmärksamhet och politisk respons? Hur kan vi lyf­ ta fram branschen bättre för att alla ska förstå hur viktig den är för svensk framtid. Och hur kan vi upp­ muntra ungdomar att söka sig dit?

AnnaSara Perslow.

Vad är Wood fusion? – Wood fusion handlar om det kre­ ativa mötet mellan träindustrin och design. Vi vill visa hållbara och effektiva tillverkningsprocesser, berätta om vilken oer­hört styr­ ka och tillgång den svenska träin­ dustrin är på så många olika plan, säger AnnaSara Perslow, projekt­ ledare för Wood Fusion samt marknadsansvarig för industri­ mässor på Svenska mässan.

”Det är hedersamt och spännande att få bidra i en av de viktigaste frågorna, utbildning och rekrytering. Uppdra­ get innebär också att förvalta ett arv som bland annat min kollega, Henrik Smedmark, byggt upp.”  David Johnsson, vd TMF, om att ha blivit invald i Teknikcolleges styrelse


TMF-­EVENEMANG PÅ GÅNG

1

Testledarutbildning Maskinkörkortet, Nässjö 29 april

2

Robotiserad automation, Elmia, Jönköping 8 maj

3

Swedish Midsummer Design Weekend 26–27 juni

TMF Årsmöte 2014 – Tidaholm/Skövde

Våga och vinn – men tänk efter före FOTO: MEDIASPJUTH

Gör hemläxan innan du ger dig ut på nya marknader. Det rådet fick deltagarna under TMF:s exportdag.   – Vi försöker stoppa plågsamma exportförsök, säger Jonas Karlsson, exportrådgivare på Business Sweden. TMF:s exportdag arrangerades i sam-

band med årsstämman som i år hölls i Skövde. Efter ett studiebesök på Nobia i Tidaholm lyftes frågan om export. – Det krävs mod, men det finns mycket att vinna, menade Anders Rosenkilde, teknisk chef på TMF och moderator. Business Sweden berättade hur de kan hjälpa små och stora företag att exportera. – Innan man satsar bör man göra en noggrann analys och ta reda på vad som krävs för att lyckas. Har jag rätt kontakter, rätt produkt, rätt pris, menade Jonas Karlsson. Visst finns det risker med att satsa på export. Men det finns också möjligheter. – Gemensamt för vinnarna är att de är närvarande på marknaden, de lyssnar av kundernas behov och anpassar sin produkt tidigare än konkurrenterna.

Dagen inleddes med studiebesök på Nobia i Tidaholm.

Därefter blev det paneldebatt om export med moderator Anders Rosenkilde, TMF.

Men det krävs uthållighet. Det kan ta upp till sju år att erövra en tysk marknad, sa Jonas Karlsson. Men det finns flera skäl än så för att ge sig iväg utanför Sveriges gränser. – Det är andra typer av marknader i utlandet. I Kina planerar man för 100 stycken miljonstäder för att möta bostadsbrist och den ökande levnadsstandarden. Det handlar inte om 20 lägenheter i Växjö, sa Klas Eriksson, från AIX Arkitekter som är involverade i flera byggprojekt utomlands. Ett fåtal svenska småhusföretag är aktiva utomlands. En undersökning som Högskolan i Jönköping genomfört visar att flera småhusföretag vill öka sin export,

dels för att sprida risk, dels för att öka sin omsättning. Flaskhalsen ligger i begränsad produktionskapacitet och resurser. – De marknader som bedöms vara mest intressanta är England, på grund av höjda energieffektivitetskrav, och Polen, där det finns en starkt växande medelklass, redovisade Per-Erik Eriksson som jobbar för Smart Housing Småland. – Om vi kan bygga färdiga bostäder i fabrik, i moduler, borde de gå att exportera! KARIN SPJUTH En stadgeändring angående styrelsens valbarhet klubbades igenom: bestämmel­ sen att en styrelseledamot endast bör omväljas maximalt två gånger.

Tre nya styrelseröster Tre nya ledamöter har tagit plats i TMF:s sty­ relse: Mats Andersson, H-fönstret i Lysekil AB, Lars Bülow, Lammhults Möbel AB och Johan Jonsson, Trätrap­ por AB. Ny ordföran­ de efter avgående Ulf Adolfsson (Biketjänst AB) blir Claes Hansson, vd för Götenehus Gro­ up AB och ordförande i TMF:s trähusgrupp.

Ny ordföra

Mats Andersson: – En av de viktigaste frågorna för svensk träoch möbelindustri är att påverka våra besluts­ fattare kring byggan­ det eftersom det är en motor för hela den svenska industrin.

Lars Bülow: – Jag tycker att det är viktigt att se till att behålla möbelindustrin i Sverige. Vi får inte gå samma väg som Dan­ mark, som outsourcat och outsourcat, och till slut varken har kompe­ tens eller produktion kvar i landet.

Johan Jonsson: – Viktigast för vår industri är att bli mer effektiva och få in mer process-tänk. Det är en nödvändighet för att vi ska kunna vara konkur­ renskraftiga.

Claes Hansson: – Jag tackar för för­ troendet. Både vi som organisation och våra medlemsföretag står inför stora utmaningar de kommande åren. Det ska bli roligt och intres­ sant att tillsammans med de anställda i TMF arbeta med dessa.

APRIL 2014 TRÄ&MÖBELFORUM

19

nde


Insikt

Intresserad av företags- och utvecklingsfrågor inom en spännande bransch? TMF söker branschutvecklare/projektledare inom områden dörrar, fönster, trappor och trägolv. Se tmf.se/branschutvecklare

NYTT OCH NYTTIGT FRÅN TMF

Mia Wahlström, konsult i samhällsanalys, bjöd på flera botrender i samband med Trähusdagarna.

Fråga oss! Du ställer frågorna. Vi svarar. Mejla dina frågor till hjalp@tmf.se. KATIA STORM BITR FÖRHANDLINGS­ CHEF, JURIST/­ FÖRHANDLARE

katia.storm@tmf.se

Trähusdagarna 2014

Vi vill bo tryggt och flexibelt Bostadsbrist, kommunal planering,

energieffektivisering var några av höjdpunkterna under Trähusdagarna i Växjö i mitten av mars. De drygt 100 deltagarna fick också lära sig mer om det nystartade Smart Housing Småland-projektet. En annan punkt på agendan var Botrender 2012, en studie om framtidens bostäder (av Thyréns). Botrenderna i korthet:

Mobilitet Generellt handlar det om en ökad flyttbenägenhet. Vi flyttar inte alltid på grund av arbete, skälen är mer livsstilsrelaterade. Vi har parallella boenden och arbetsplatser. Kontakt & kreativitet Vi har gått från ett kunskaps- till ett kreativitetssamhälle. Kontaktintensiva miljöer och möteplatser behövs, samtidigt som kommunikationer och IT ökar möjligheten till kontaktskapande. Identitet En allt starkare individualism i takt med ökad välfärd. Det handlar om att sälja in sitt varumärke, hur du bor en extremt viktig komponent för att visa vem du är. Välbefinnande Sverige har en åldrande befolkning som ställer krav på senioranpassat. Parallellt har många oerhört stort fokus på hälsotrender, att hitta livskvalitet samt ett intresse för miljö och natur.

20

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

I studien fick deltagarna värdera sin ”bostad i dag” kontra ”bostaden i morgon”. Vad som gör de allra flesta nöjda med dagens boende är att den är hemtrevlig och att man ska kunna bjuda hem folk med gott självförtroende. Den perfekta bostaden ska vara mer välplanerad, praktiskt och funktionell. Ett personligt kök ligger också extremt högt i rankingen. När deltagarna i studien tog ställning till ”bostaden imorgon” fanns trender som ökat de senaste åren. Köket har en fortsatt central roll. Men framförallt ställs nu krav såväl miljömässigt, såsom källsortering och miljöstation, som socialt, att bostadsområdet är tryggt, säkert och välskött. Bostaden ska vara användbar i många aspekter och skapa mötesplatser. Vad överraskade er mest i er senaste studie av botrender?

– Att bostadsområdets status har så stor betydelse för hur nöjd man är med sin bostad. Detta stämmer med trenden mot ett mer unikt och personligt boende där syftet är att stärka och kommunicera det egna varumärket. Detta är också en förklaring till att hemmet är en så viktig social arena, det är ett showroom där vi visar upp vem vi är och kanske ännu mer vem vi vill vara, säger Mia Wahlström. CU

Kan jag betala ut semesterdagar i pengar? En av våra anställda har varit sjukskriven länge. Han har många semesterdagar kvar och kommer inte hinna ta ut dem innan semesteråret har gått ut. Kan jag betala ut dem som pengar i stället? Ja, det kan du. Enligt semes­ terlagen kan semesterdagar med semesterlön som inte sparats och som inte kunnat läggas ut under semesteråret ersättas med semester­ lön. Dock är det endast de dagar som tillsammans med de dagar som har tjänats in under intjänandeåret, och som överstiger 25 dagar som kan utbetalas. Anledningen är att en som varit frånvarande länge, fortfarande ska ha möjlighet att ta semesterledigt vid återkomsten till arbetet. Själva beräkningen av semesterlönen avgörs utifrån vilken princip ni tillämpar på företaget, det vill säga sammalöne­ principen eller procentprincipen. Semesterlönen ska betalas ut senast en månad efter semesterårets utgång. Om du ser till att den anställde för det nya semesteråret får med sig betalda semesterdagar upp till 25 betalda dagar, kan du utbetala semesterlön som är utöver 25 dagar för det innevarande semesteråret. Då centrala parter har möjlighet att träffa kollektivavtal om avvikande regler är det bra att kontrollera detta före en utbetalning. Kontakta gärna TMFs rådgivare om vad som gäller i frågor om lag och avtal.


SKR UV SP E CIAL ISTE N

Yrkesintroduktionsavtalet – nu på TMF:s webbplats

Sparar tid och kraft Den patenterade och innovativa

Under hösten 2013

HECO-UNIX är en helgängad skruv

ingick TMF ett avtal med GS-facket om yrkesintroduktion, ett avtal som ska underlät­ ta för arbetslösa ung­ domar att komma i kon­ takt med arbetslivet och för att säkra företa­ gens långsiktiga kompe­ tensförsörjningsbehov. Nu finns mer informa­ tion om Yrkesintroduk­ tionsavtalet, inklusive en FAQ, på TMF:s webb­ plats, tfm.se. Givetvis finns även avtalet att ladda ner. Notera dock att det kräver med­ lemsinloggning. CU

med sammandragande effekt. Gängan trycker automatiskt trämaterial mot varandra utan att behöva använda kraft eller tvingar.

Heco-Unix Se film på www.heco.se

www.heco.se HECO Nordiska, Nyhems Industriområde, 330 33 Hillerstorp. 0370 -37 51 00.

Helhetslösningar för lim och ytbehandling

Wood Finishes and Adhesives www.akzonobel.com/wood


Profilen

”Nya material ger trä en högre status och bredd” Kan nya, träbaserade produkter bli räddningen för den hårt pressade skogsindustrin? Frågar du Hanna de la Motte är svaret ja. TEXT KATARINA BRANDT

H     Hanna de la Motte AKTUELL: Som forskare på SP Trä och projektledare på Chalmers/Mistra Future Fashion. ÅLDER: 30 år. BOR: Strax söder om Göte­ borg. BÄSTA MED TRÄ: Alla möj­ ligheter. Med trä kan man göra allt från att bygga höga hus till att väva tex­ tilier. FAVORIT I TRÄ: Borde säga textilfibrer, men är väldigt förtjust i fina trämöbler. GALNAST I TRÄ: Ett öra i nanocellulosa som är kom­ patibelt med människo­ kroppen.

22

TRÄ&MÖBELFORUM APRIL 2014

anna de la Motte delar sin tid mellan rollen som forskare på SP Trä i Borås och projektledare på Chalmers i Göteborg. Fokus i hennes arbete ligger på att hitta nya, träbaserade material och möjligheten att återvinna textilier. Precis som många andra organiska kemister började Hanna sin bana inom läkemedelsindustrin. Det var först som doktorand i projektet “WooDi – den vedbaserade blöjan”, som hon kom i kontakt med cellulosa. – Syftet med WooDi var att ta fram en blöja där hälften av plastmaterialet som i dag finns i blöjorna ersatts med förnybar cellulosa. Arbetet fick mig att inse vilket fascinerande material cellulosa är. På SP Trä har Hanna bland annat varit delaktig

i att ta fram ett cellulosabaserat väggkakel och ett slags skum som skulle kunna användas som isolering. Just nu forskar hon i huvudsak om nya, skogsbaserade textilier och att hitta processer som kan appliceras på våra svenska pappersbruk. – Det kluriga med ta fram textilier av cellulosa är att man måste lösa upp fibern och sedan spinna den. Sedan är det svårt att hitta en fiber som har den rätta styrkan. Fördelen med att arbeta på SP Trä är att det finns så många olika kompetenser att samarbeta med. I dag är vi i ett läge där vi måste arbeta på bred front för att

hitta värdeskapande produkter av den svenska träråvaran. Rollen som projektledare för området Återanvändning, återvinning och end-of-lifefrågor inom Mistra Future Fashion, innebär även det arbete med textilier. Men här handlar det inte om att utveckla nya material, utan att återvinna gamla. – Det är enorm utmaning! Konsumtionen av kläder fortsätter att öka samtidigt som det vi har på oss inte återanvänds i någon större omfattning. Under klädernas livscykel påverkas människor och miljö, särskilt klimatet och vatten. I vårt projekt tittar vi bland annat på vad som händer när vi sliter kläder och om fibern på något sätt kan förbehandlas för att på så sätt underlätta återvinning. Som om arbetet på SP Trä och Chalmers

inte vore nog, har Hanna även en postdok på universitetet BOKU i Wien. Här arbetar hon med en oxidationsprocess som skulle kunna integreras i den svenska skogsindustrin för att skapa nya material som till exempel nanocellulosa. – Min förhoppning inför framtiden är att det jag arbetar med i dag ska ge materialet trä en högre status och bredd. Att vi kan hitta en kvalitetsfiber som kan tas fram i våra bruk, men också gör framsteg när det gäller andra högteknologiska cellulosamaterial. Trä är hett just nu och för mig känns det viktigt att vi tar tillvara på det fina råvarulager som växer i Sverige.


blir Sherwin-Williams

Becker Acroma blir Sherwin-Williams

Sherwin-Williams – Your Coating Solutions Partner På Sherwin-Williams har vi levererat ytbehandlingslösningar till industrin i nästan 150 år. Vi strävar kontinuerligt efter att leverera optimala produkter och tjänster som bygger på de senaste innovationerna. Genom gedigen erfarenhet och genom att vara lyhörd för marknadens behov, kan vi erbjuda dig skräddarsydda lösningar och kvalificerad teknisk support som ger mervärde för din verksamhet. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta din lokala representant eller besöka vår hemsida. Sherwin-Williams Sweden AB Box 2016 | 195 02 Märsta | Tel 0381-261 00 | Fax 0381-261 99 www.sherwin-williams.eu

®


POSTTIDNING B AVS: Trä och Möbelföretagen Box 55 525 102 04 STOCKHOLM

Våra detaljer i dina produkter skapar helhet!

"

0513 - 120 95 - www.herrljunga-tra.se

Formatsågning Ommantling Hyvling Kapning Borrning Fräsning Montering Packning

Trä- och Möbelforum, nr 2 2014  

Trä- & Möbelforum är en medlemstidning som ges ut av TMF, Trä- och Möbelföretagen. Ambitionen med tidningen är att gå på djupet och lyfta fr...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you