Page 1

För dig som vill utvecklas nr 1 • februari 2013

mycket verkstad & lite snack

+

Anki Karlsson visar vägen genom hänsyn Se över din digitala närvaro

Så gör Pontus Eklind och Aspen i praktiken Per Åsling (C)

”Svenska företag utsätts för osund konkurrens”


Säkra datorskåp för industri och offentlig miljö. Småländska Eventus Design AB har mångårig erfarenhet av att tillverka kapslingsklassade skåp och pulpeter för IT-utrustning i krävande miljöer. Produkter från Eventus kännetecknas av hög kvalitet och slitstyrka samtidigt som våra produkter prismässigt är

Utvägen 6 SE-361 31 Emmaboda

mycket konkurrenskraftiga. Har du miljön och behoven, ring oss

Tel: 0471 466 00 Fax: 0471 134 25

- vi vet var skåpet ska stå.

e-post: info@eventus.se • www.eventus.se


Innehåll nummer 1 • 2013

Hej!

Trä & Möbelforum är TMF:s medlems­ söker till-­ för vi r dä tidning m medlem föra värde till dig so d verktyg genom att bidra me . on ati pir ins och vi ska skriva Vad tycker du att nen och tio ak om? Mejla red berätta! tomf@tmf.se

Trä & Möbelforum ges ut av TMF – en del av Arbio AB tel: 08-762 72 50 Storgatan 19, 102 04 Stockholm Ansvarig utgivare: Leif G Gustafsson tomf@tmf.se Produktion: Uppdragsmedia Redaktör: Kristofer Sandberg (KS) tel: 073-913 41 46 kristofer.sandberg@uppdragsmedia.se Adressregister: Sofia Stensson tel: 08-762 72 47 sofia.stensson@tmf.se Annons: Lime AB tel: 040-40 86 80 Tryck: Trydells Tryckeri Omslagsfoto: Ola Torkelsson

8 Trä, arv och hantverk

Trendspanaren Stefan Nilsson kallar en av inredningstrenderna för 2013 ”Urban Farming”. Intresset är stort för produkter med tydligt ursprung och därmed har historien bakom föremålet blivit viktigt för köparna. 4 Aktuellt Nytt, intressant och så ett par ord från redaktören. 6 Spaningen Mässor att se fram emot.

12 Det lilla extra

Framgångarna för Aspens badrums­ möbler bygger på att företaget alltid ger kunderna lite mer än vad de förväntar sig. Aspen sätter kunden i centrum och försöker hålla hantverkarna på gott humör.

7 Hallå där! Per Åsling (C) tar upp kopieringsfrågan. 10 Strategiskt Förstå kunden och skapa bättre närvaro på webben.

18 Checklistan Så får du bättre avkastning på nätsatsningen. 22 Insikt Missa inte TMF på Stockholm Furniture Fair!

TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, och företräder cirka 750 ­medlemsföretag med över 30 000 anställda. Med fokus på medlemsnytta skall TMF ständigt arbeta för att främja företagandet inom svensk trä- och möbelindustri, visionen är att TMF skall vara en självklar företrädare för den svenska trä- och möbelindustrin i alla företagarfrågor.

Det finns jobb inom träindustrin PRAKTIK UTBILDNING NYTT JOBB

Undersökningar inom industrin slår fast att det idag och i framtiden finns ett behov av utbildade CNC- och robotoperatörer samt ytbehandlare. Vi utbildar och har ett brett kontaktnät där det finns alla möjligheter att nå en anställning efter utbildningen. Under 2012 gick 76% av våra elever i arbete. Hör av dig! VÄLKOMMEN TILL MONTER VHÖ:13

Tibro Training Center – kontakta oss på 0504 -183 33 | www.tibro.se/ttc


Aktuellt

REDAKTÖREN:

Kunderna vet vad de kan få

O

m jag säger ”kunden i centrum” vad tänker du då? Håll med om att det är ett ganska slitet uttryck. Jag kan inte komma på någon affärsmodell där kundernas krav och förväntningar inte skulle stå i fokus för tjänster och utbud. Tillsammans med begrepp som ”vi värnar om kvalitet” utgör det här snarast en slags hygienfaktor. Och det är inget fel i det. Men det finns en risk för att den här typen av uttryck långsamt urvattnar kundernas förtroende. Det blir mycket snack och lite verkstad.

Men jag vill tro att det håller på att vända. Som alla vet är kunderna i dag mycket väl medvetna om vad de vill ha och vad de kan få. Frågan är vem som kan ge det till dem. Därför är det extremt viktigt att kunna sätta sig in i deras perspektiv och få förståelse för vilka behov och förväntningar som styr. Först då kommer kunden i centrum att bli något konkret. Ett företag som tar det här till en ny nivå är Aspen. Deras koncept har blivit framgångsrikt just på grund av en djup förståelse för kundernas önskemål. De har gjort läxan och på vägen även insett vikten av det där lilla extra.

”Det blir mycket snack och lite verkstad”

PS. Vi ses på Stockholm Furniture

Fair!

4

trä&möbelforum Januari 2013

Medlemsenkäten Tilltalande, enkel och lättläst. Det är tre grundkrav en webbplats måste uppfylla för att ha en chans i konkurrensen om kundernas uppmärksamhet. Men hur resonerar medlemsföretagen? TEXT kristofer sandberg

Vad är det viktigaste för er när det gäller er webbplats?

– Vi satsar mycket på vårt nya varumärke som vi lanserade i oktober 2012, Move Home, där man utifrån 15 modeller bygger ihop sitt eget hus på webben. Det här är även kopplat till en Ärlighet Facebook-sida. Vi varar var tvungna att ta steget fullt ut och längst vara transparenta eftersom kunderna har andra behov i dag. Husbranschen är en viktig industri, men den är också svår. Det gäller att vara ärlig, trovärdlig och stå för vad man säger. Därför tror vi att det här konceptet är framtiden. Utöver det så handlar det Roger Simonsson för oss om att vara idéskapande på Marknadschef, T­rivselhus nätet.

– Vi lanserade en ny sajt den 1 oktober och det är ganska mycket fokus Fångar upp på detta. kundens Generellt så vill vi inspibeteende rera kunderna på webben, men vi har lite olika kundgrupper att ta hänsyn till. Vi har också satsat mer på kundperspktivet och tittat på hur en utomstående söker information. Det ser också lite olika ut beroende på vilken målgrupp man tillhör. Sedan vi gjorde om sidan har vi också full koll på vad besökarna klickar på och vill ha, och kan utifrån det optimera ­sajten ännu bättre.

Carl-Henrik Nyström Marketing Manager, Swedoor JELD-WEN Scandinavia

Första svenska passivhuset godkänt Arkitektur Fiskarhedenvillan har fått Villa Björken, godkänd som första svenska passivhus enligt internationell standard. – Vi har jobbat med att utveckla ett passivhus under en längre tid och har hittat ett koncept som också kommer att ”spilla över” på våra traditionella hus­ modeller som ständigt blir mer energi­ effektiva, säger Fiskarhedenvillans vd Gunnar Jönsson till Byggkanalen.com. Ett passivhus får ha energibehov för uppvärmning på max 15 kilowattimmar per kvadratmeter om året.


Aktuellt

Brandstation i trä i samklang med naturen Foto: Rasmus norlander

Arkitektur I österrikiska Mellau finns en kombinerad brand- och alpräddningsstation byggd helt i trä. Stationen är ritad av den öster­rikiska arkitektbyrån Dietrich/Untertrifaller Architekten och stod klar 2005. De 830 kvadratmeterna har kostat 1,4 miljoner euro, motsvarande nästan 13 miljoner svenska kronor, att bygga.

Exportrådet blir

Business Sweden Nyheter En samman­

slagning av Exportrådet och Invest S ­ weden blir Business Sweden. Resultatet kommer att bli en effektiv organisa­ tion med uppgift att stärka bilden av Sverige som en attraktiv, inno­ vativ och konkurrens­ kraftig affärspartner.

Stationen, som ligger vid floden Mellenbach, är byggd som en komplimang till den omgivande miljön och den funktionella byggnaden integreras väl i topografin. På grund av brand­säker­hets­ skäl är den stora bottenvåningen, där fordonshallen är inrymd, gjord med bara en träbeklädnad medan övervåningen är konstruerad av timmer.

”Jag hoppas att höghusbygget i Sundbyberg är det första av en lång rad höga trähus i Sverige” Eskil Erlandsson, landsbygdsminister. Källa: Byggvärlden

Trähusindustrin vill ha nationella byggkrav Nyheter I mitten av december

presenterade statliga Byggkravsutredningen sin utredning – en release som fick stor uppmärksamhet. Det viktigaste förslaget är att kommunerna inte ska kunna ställa krav som går längre än Boverkets regler, ett förslag som stöttas såväl av trähusindustrin och TMF som Villaägarnas Riksförbund. Enligt utredningen fördyrar särkraven bostadsbyggandet med så mycket som upp till 15 procent.

Code Handle Door Förmodligen marknadens smartaste handtag för innerdörr

ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Material ConneXion till Skövde I januari öppnar material­ biblioteket Material ConneXtion ett showroom i Skövde. Men här finns inga böcker. Dock 500 innovativa och hållbara byggmaterial. Målet är att öka med 30-40 material per månad. Material ConneXtion är världens första och största materialbibliotek och hjälper företag att utveckla sina produkter genom materialkunskap.

Stolab bygger i trä Arkitektur Anrika Stolab Möbel AB satsar stort och

bygger ut i Smålandsstenar. I början av decem­ber restes stommen med 28 meter långa tak­stolar i limträ. Tillbygget som består av 900 kvm ­produktion och råvarulager ska vara klart i april. – Det är ett material som vi vill förknippas med och det har även visat sig hålla både ur ett ekonomiskt och säkerhetsmässigt perspektiv., säger vd Martin Johansson.

www.assaoem.se


Spaningen

Massor av mässor Under våren drar den europeiska mässäsongen igång – mässor som är nischade för hela branschen. Tyskland dominerar som värd men mest uppmärksammad är iSaloni i Milano. TEXT cecilia uhler

7

1

bygg reis deg

Hannover, 12–15 januari

Byggnäringens viktigast mötesplats i Norge och av intresse för svenskar eftersom landet ju är den största exportmarknaden för Sverige. www.byggreisdeg.no

Stockholm 5–9 februari

2013 inleddes med världens ledande golvmässa. www.domotex.de/home

5

6

Världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign och en självklar destination för Sveriges ­ möbel- och inredningsföretag. www.stockholmfurniturefair.se

8

Ligna

Hannover, 6–10 maj Väldigt viktig internationell mässa för den träbearbetande industrin. www.ligna.de/home

INTERZUM Köln, 13–16 maj

2

Den internationellt ledande mässan när det gäller under­ leverantörer för möbler och inredning. Här hittar man ofta innovativa tekniker och lösningar. Anordnas vartannat år. www.interzum.com

9

BAU

Fensterbau Nürnberg, 26–29 mars 2014

Europas största dörr-/ fönstermässa som anordnas vartannat år. 2012 lockade evenemanget nästan 800 utställare från 36 länder. www.frontale.de/en

München, 14–19 januari Världsledande fackmässa när det gäller arkitektur, byggdesign, byggkonstruktion och byggmaterial. Närmare 200 000 besökare och cirka 2 000 utställare. www.bau-muenchen.com

Orgatec Köln, 21–25 oktober 2014

4

iSALONI Milano, 9–14 april

6

Stockholm Furniture fair

Domotex

Oslo, 16–20 oktober

Mässan med stort M för kontorsmöbler och offentlig miljö. Anordnas vartannat år. 2012 års upplaga lockade drygt 600 utställare från 30-talet länder. www.orgatec.com

3

trä&möbelforum Januari 2013

Milanos iSaloni Internazionale del Mobile är ohotad som världens viktigaste möbelmässa och årets givna höjdpunkt för den internationella designvärlden. Väntelistan för att få monteryta är lång. Utöver möbelmässan (huvudmässan) alternerar iSaloni en kontors- alt. kök & bad-mässa vartannat år. Totalt handlar det om nästan 3 000 utställande företag på cirka 530 000 kvadratmetersmässyta. www.cosmit.it/en


Hallå där!

ot Per Åsling (C), ­riksdagsledam iering som lyfter frågan om pirat­kop av möbler med ett s­ eminarium i riksdagen.

Han tar frågan om piratkopiering till riksdagen Vad tar du upp, och vad trycker du särskilt på i ditt seminarium?

Mindre och större företag kan kanske ha olika intressen i de här frågorna?

– Precis, och de här åtgärderna är i väldigt stor utsträckning inriktade mot mindre företag. De behöver ett bättre stöd och ett tydligare ramverk.

– Det är en stöld från privatpersoner och företag. Det skapar en osäkerhet i näringsutövandet. Det kostar mycket pengar, och därigenom går samhället också miste om intäkter.

Varför har du engagerat dig i den här frågan?

– Jag har ju i hela mitt yrkesverksamma liv varit företagare, i företag som arbetar med förädling av träråvara, från sågverk till möbelproduktion. Jag har upplevt problemet, sett det i min yrkesutövning. Så det är lätt för mig att ta till mig.

Foto: Anna Hult

– Att svenska företag utsätts för en osund konkurrens, tappar affärer och är utsatt för brottslighet på olika sätt. Politiken måste hjälpa till, och företagare måste kunna lägga sin kraft på att skapa innovationer. Det måste bli lättare att hantera sina immateriella tillgångar. Jag lyfter också vad TMF lanserat: en domstol med specialkompetens. Medvetenheten måste också öka, bland annat genom mer utbildning. Jag lyfter också fram att det i stor utsträckning handlar om småföretagare, entreprenörer.

Vad är det största problemet med pirat­ kopiering av möbler, som du ser det?

Har du själv någon favoritmöbel, rent spontant?

– Spontant skulle jag säga något av Carl Malmsten.

TEXT Gabriel Stille

Engagerad. Riksdagsledamoten Per Åsling tar upp frågan om piratkopiering i ett seminarium i riksdagen.

Per Åsling Gör: Riksdags­ledamot från ­Jämtlands läns val­ krets för Centerpartiet. Född: 1957. Bor: Trångsviken. Januari 2013 trä&möbelforum

7


Perspektiv

Trendspaning 2013: Heminredning

Ekonomin sätter

Inför en osäker ekonomisk framtid kommer kanske kunden inte att köpa många soffor – men vill fortfarande uttrycka sin personlighet med möbler och inredning. Intresset för identitet och hantverksmässighet kvarstår och förstärks, inom ekonomins ramar. Text Gabriel Stille

M

lite nyare utan att det kostar så arie-Louise mycket. Folk är rädda för att Sigemalm, vd spendera pengar. för branschorganisation Även Stefan Nilsson, analyFärg, möbler tiker på Trendgruppen, ser och interiör, som företräder rörelser mot accessoarer och försäljarledet, blickar framåt mindre möbler, och talar om mot bakgrund av en mycket ett ödesår för försäljarledet. tuff höst. Branschen måste tänka över de – Handeln har inte tagit erbjudanden de presenterar, fart igen, men det ser positivt och bli bättre på att möta ut. Utifrån att vi fått så dystra prognoser är det ändå bättre än kundens önskemål. Han sammanfattar årets övervi har räknat med. gripande tendenser Det har lossnat ”Det finns i fem huvudtrender: efter julhelgen. länder som ”Syndig och salig”, Räntorna har gått ”Formbart”, ”Urban ner och det har stor det går betydelse. Rör sig väldigt bra Farming”, ”Blue bostadsmarknaden Lagoon” och ”Kul i för trots kök”. är det också posiDen första handlar tivt för möbelsidan. att de har Lisa Marie om det svarta och en stark skinnaktiga, en sexig Mannfolk, chefrevaluta” och sober trend. Den daktör för branschtidskriften Färg, andra är en avskalad möbler och interiör ser mycket nymodernistisk trend, en mini­ma­lism med återgång försiktighet på mässorna. Klassiker relanseras i många till grundfärgerna och grundvarianter, men versionerna av formerna. Den tredje är vår stora möbler blir färre. I stället längtan till landet: mycket trä, för att ta fram fyra soffor, kan arv, hantverk. Den fjärde handdet handla om att presentera lar i stället om längtan till de en soffa och fem plädar. varma och härliga tropikerna. – Ingen vill lansera något Därifrån hämtas årets färg: sjukt ball nu, folk sitter still i smaragdgrönt. Stefan Nilssons båten. Jag tror att kunderna sista trend innebär att allt mer vill ha små saker, glada och ska hända i våra kök, ”en enervänliga som gör lägenheten gisk och glad trend”.

8

trä&möbelforum Januari 2013

För trä- och möbelbranschen är intresset för produkter med ett tydligt och tilltalande ursprung intressant. Det gäller att kunna visa upp en bra historia bakom föremålet, och det handlar i sin tur mycket om presentation och berättande. Som ovanligt tydligt exempel nämner Stefan Nilsson prydnadsföremål han och designern Emma Olbers tagit fram, gjorda av träd från bestämda gator i Stockholm. Gatunamnen stämplades på föremålen. Intresset för autencitet och

identitet är också en trend som kommit stark internationellt, menar Harry Wakefield i Montréal, som under tio år drivit designsajten Moco Loco. Han pekar på att europeiska tillverkare har hantverksmässigheten som en naturlig del av den industrialiserade processen. – Vi har inte alls den traditionen i Nordamerika. Här är det är antingen massproduktion eller specialtillverkning som gäller, säger han, och menar att det innebär att även om trenden finns, finns inte alltid betalningsviljan i större kundgrupper. En annan viktig förändring är att e-handeln är på

Marie-Louise Sigemalm Vd för Färg, möbler och ­interiör.

frammarsch. Mönstret känns igen från annan detaljhandel, där kunden först tittar runt i en butik på stan, men ofta bestämmer sig hemma framför datorn. Köpbeteendet blir ett annat, och närmar sig till exempel resebranschen där kunden rådgör med en


www.interzum.com

gränser

Möbeltillverkning Inredning Köln

Framtiden börjar här.

Längtan till landet. Emma Olbers dörr­stoppar är ett tydligt exempel på en av trenderna 2013. I ­trenden ”Urban Farming” hittar vi mycket trä, arv och  hantverk.

interzum

13 – 16 maj 2013 Nytt: måndag – torsdag !

Lisa Marie Mannfolk Chefredaktör, Färg, möbler och interiör.

försäljare över telefon, men samtidigt kollar upp andra bud på nätet. För varumärken innebär det här att kunden förväntar sig att kunna köpa möbler direkt på hemsidan, menar Stefan Nilsson. Även en aningens konservativ bransch med stora

Stefan Nilsson Analytiker, Trendgruppen

inköp, som möbelbranschen, kommer att förändras av e-handeln, säger Lisa Marie Mannfolk. – Det är mycket lättare att klicka hem en ljusstake, än till exempel en matsalsmöbel. Men har man väl klickat hem ljusstaken, är steget inte lika långt.

World’s Leading Event

Underleverantörerna levererar främst en sak: nya idéer. Visionära tekniker och innovativ design: På interzum finns en samlad innovationskraft för nya försäljningsframgångar. De bästa idéerna och branschnyheterna för möbel- och inredningsindustrin visas här för första gången. Som internationellt ledande mässa öppnar interzum ett fönster mot framtiden. interzum är träffpunkten för branschens nyckelpersoner. Skaffa dig konkurrensfördelar – och låt dig inspireras. Spara tid och pengar ! Registrera dig online och köp biljetter. www.interzum.com

Swedish Fair & Trade Service AB Kölnmässans representant i Sverige Tel. 08 6678500 info@swedishfairtrade.se www.swedishfairtrade.se


Strategiskt

Kunden visar vägen Att sprida ditt varumärke till många olika plattformar kan vara ett sätt att öppna fler ögon för dina produkter och tjänster. Men i första hand ska du se över din egen sajt så att den gör sitt jobb. Och vad det innebär beskriver du i din digitala strategi. Text Per torberger Illustration Jonas Larsson

N

är konkurrensen levande innehåll. ”När en sajt lanseras är cirka tio procent hårdnar ökar kraven på företa- av arbetet gjort”, säger Chrille Peterson, som menar att det gets webbplats. tunga jobbet är att fylla sajten Den ska vara med bra innehåll och att informativ, inge förtroende, fortsätta att arbeta med detta vara enkel att använda och kontinuerligt. kommunicera företag och Men detta är något kunprodukter på bästa möjliga derna kan hjälpa till med, sätt. enligt Niklas Fischerström. – Det är ett grundläggande – Optimera sidan utifrån krav att ens sajt speglar vad kunderna gör varumärket. Tilltalande, enkel och ”Tilltalande, där. Flytta eller ta bort material lättläst är tre krav enkel och som ingen tittar jag tycker att man lättläst är på, prioritera upp ska ställa på sin tre krav jag sådant som intressajt, säger Niklas serar, säger han. Fischerström, tycker att Kundanpassplanner på web­ man ska ning handlar byrån Ottoboni. ställa på sin också om att ta Niklas lyfter sajt” emot besökare fram en grundlägfrån alla olika gande attityd enheter – även mobiltelefoner som många gånger saknas på och läsplattor. webbsidor – kundfokuset. I – Det behöver inte alls vara det får han medhåll av Chrille en app, utan lika gärna en Peterson, strateg på webbyrån webb­plats som är optimerad Grand Public. även för mobila besökare, – Det är en av de största säger Chrille Peterson. bristerna hos många sajter i dag, att de inte möter kundens behov. Man har inte ställt Men en sajt kan vara hur sig frågan om vad kunden är bra som helst – kommer det ute efter, utan utgår från hur inga besökare, är det pengar ens eget företag vill jobba eller i sjön. En viktig åtgärd för sälja, säger han. att få besökarna att hitta till Rätt innehåll alltså. Men sidan är att göra den synlig, det gäller också att ha ett bland annat i sökmotorer. Det

10

trä&möbelforum Januari 2013

handlar om sökmotoroptimering, SEO. – Du måste ha texter som är anpassade för sökningar, texter där du använder rele­­ vanta begrepp, säger N­iklas Fischerström. Ett stöd i jakten på relevanta sökord kan vara att titta på tjänsten Google Trends, som visar sökvolymen på olika ord hos Google. Också den omvända metoden kan användas, att titta i sitt eget statistikverktyg för att få reda på vilka sökord människor har använt när de hamnat på den egna sajten.

det om sociala medier som Facebook, ibland är det redak­ tionella sajter, olika portaler eller andra platser där målgruppen finns, säger han. Några generella recept för

framgång på webben finns tyvärr inte. Allt är avhängigt olika företags individuella förutsättningar och målsättningar. Något som dock är gemensamt för alla är att man bör ha satt upp mål och syften med sin närvaro och formulerat en digital strategi för sitt arbete. Precis som ens övergripande marknadsstrategi, ska den Den egna webbplatsen är digitala strategin vara en plan fortfarande navet för för hur marknadsfömånga företag i den ringen kan bidra till ”Det digitala marknadsbehöver ens affärsmässiga mål. föringen. Men det behöver inte bara inte alls Det betyder inte att den är handla om utåtriktad företagens enda arena vara en verksamhet. på nätet. – För en av våra kunapp” – Förr hade man en der har strategiarbetet webbplats, i dag har företagen handlat om två saker: dels flera webbplatser, till exempel att bygga en tydligare bild av en webbsida, en Facebookföretaget och deras produkter sida, en Pinterest-sida och så på webben, dels att få dem som vidare, säger Chrille Peterson. arbetar med kommunikatioErik Lidsheim, vd och stranen på webben dagligen att teg på webbyrån Söderhavet, lära sig ett nytt sätt att tänka, att tänka webbstrategiskt. Det fyller i. – Det handlar om att flytta är vanligt att en strategi riktar sig både inåt och utåt på detta sin digitala närvaro närmare målgruppen. Ibland handlar sätt, säger Chrille Peterson.


till bättre webb Webbpionjären Theofils:

”Navet är vår e-handel”

Att vara starka på webben har varit en

tydlig strategi för Theofils. De har haft produktkatalog på webben sedan 2002 och lanserade redan 2004 e-handel till sina företagskunder. Sedan 2011 finns de också på Facebook. Och nu är det dags för ytterligare ett steg. – Vi kommer under de närmaste månaderna att starta upp ett nytt Anna Agerhall. e-handelsprojekt med fokus på mobil e-handel, säger Anna Agerhall, marknadsföringschef.

Hur ser er digitala strategi ut i korta drag?

– Navet är vår e-handel. Vår webbsida och vår e-handel har ett starkt produktfokus och för att komplettera detta använder vi oss av bland annat Facebook. Vi kommunicerar också med våra kunder via e-postmarknadsföring, det driver mycket trafik till vår webbsida. Hur gör man för att få besökarna att gå från att ”klicka runt” till att göra ett köp på webbplatsen?

– För det första måste man tydliggöra sortimentet och ha en intelligent sökfunktion. Kunderna letar på lite olika vis, därför tror vi att sök kommer att bli mer framträdande på vår webb. Kassan ska också vara tillgänglig i alla skeden och kunden ska kunna se tillgängligt saldo i realtid. Hur hänger er webbsatsning samman med ert varumärke?

Strategiskt tänk. Det finns inga generella recept för framgång på webben. Det viktiga är att komma närmare sin målgrupp via exempelvis sociala medier eller redaktionella sajter.

– Theofils har över 90 år i beslagsbranschen, men vi blickar hellre framåt. Det tror jag märks genom våra digitala satsningar. Nästa steg blir att öka webbdialogen ytterligare. Text Kristofer Sandberg

Januari 2013 trä&möbelforum

11


Checklistan

Ta din digitala marknadsföring till nästa nivå Okej, din webbsida är på plats och är uppdaterad med aktuell information. Men sedan då? Så här kan du arbeta för få större avkastning på din marknadsföringsinvestering på nätet. Av Per torberger

Många företagssajter berättar vad företaget tycker är viktigt på ett sätt som företaget tycker att det ska berättas. Vänd på det. Det är besökarnas intresse som ska styra. Börja här: Ta reda på vad som lockar dina besökare på din sajt. Prioritera innehåll som många tar del av. Använd dina

12

Öka konverteringen

Konvertering handlar om att få en intressent att bli en faktisk kund. För e-handlaren gäller det att få dem som plockar ihop en varukorg att också gå igenom kassan. Börja här: Att öka konver­te­ rin­gen är svårt och det finns inga gyllene lösningar. Du hittar mycket kunskap och många knep på nätet. Kanske kan det löna sig att investera i några konsulttimmar?

5

Låt folk hitta dig

Har du väl investerat i en webbsida ska du se till att människor hittar till dig.

trä&möbelforum Januari 2013

mobila webbplats Kontrollera att din indexeras av Google

Undvik: djupa webbadresstrukturer med underordnade kataloger som “.../dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/ sida.html” katalognamn som inte har någon koppling till innehållet i dem

n på Googles inte visas i sökresultate på Om din webbplats site: kan det bero att du använder operatorn mobilsökning trots orsaker: någon av följande

Använd bara en version av en webbadress för ett dokument

kanske inte din webbplats 1. Googlebot hittar innan den kan läggas genomsöka din webbplats vi Googlebot måste webbplatsen vet Om du nyligen skapade om till i vårt sökindex. du informera Google finns. I så fall bör ta för mobila kanske inte att den att skapa en webbplatskar webbplatsen genom or för mobila enheter den till oss. Webbplatskart a, precis som enheter och skicka verktyg för webbansvarig skickas in via Googles or. standardmässiga webbplatskart

en annan Undvik att vissa användare länkar till en version av en webbadress och andra länkar till länkar version genom att fokusera på och använda samma webbadress i strukturen och interna Om du på dina sidor (annars kan innehållets anseende delas mellan de olika webbadresserna). göra en upptäcker att användare besöker samma innehåll via flera olika webbadresser kan du använda 301-omdirigering från de oönskade webbadresserna till huvudadressen. Du kan också canonical-webbadresser eller använda länkelementet rel=canonical om du inte kan omdirigera. Undvik: att sidor från underordnade domäner och rotkatalogen har samma innehåll (t.ex. “doman. com/sida.htm” och “sub.doman.com/sida.htm”) omotiverade versaler i webbadresser (många användare förväntar sig gemener i webbadresser och kommer ihåg dem bättre)

Länkar 301-omdirigering http://www.google.se/support/webmasters/bin/answer.py?hl=sv&answer=93633 rel=“canonical” http://www.google.se/support/webmasters/bin/answer.py?hl=sv&answer=139394

Marknadsföring och Analys

Gör en sajt för dina besökare

att Använd en katalogstruktur som ordnar innehållet på ett bra sätt så att det är lätt för besökare vilken veta var på webbplatsen de befinner sig. Försök använda din katalogstruktur för att visa typ av innehåll som finns på webbadressen.

Dynamiska webbadresser http://www.google.se/support/webmasters/bin/answer.py?hl=sv&answer=40349 Att skapa Google-vänliga webbadresser http://www.google.se/support/webmasters/bin/answer.py?hl=sv&answer=76329

med efter [baseball cards] (1) Exempel på sökning (ovan) och mobilsökning r är Googles datorsökning för mobilsökninga (vänster). Resultaten likadana enheter och ser inte anpassade efter mobila för “vanliga” datorsökningar. ut som resultaten

du se till att din psen nedan kan Med hjälp av felsökningsti korrekt sätt: och indexeras på ett webbplats genomsöks

Skapa en enkel katalogstruktur

Sökmotoroptimering för Mobiltelefoner

2

4

är en del av de flestas mobil. Mobiltelefoner stor Världen blir alltmer enheter har en söksida för mobila att vardag och Googles uppgift för webbansvariga är dock ingen lätt Mobila användarbas. Det och nå fram till användarna. hantera mobila webbplatser format än webbplatser inte bara ett annat och webbplatser använder typ av hantering också en annan Många mobila på datorer, de kräver en rad utmaningar. expertis. Det innebär visas optimalt på för att de ska kunna utformas webbplatser sökvänliga. de är inte nödvändigtvis mobiltelefoner, men

Undvik: långa webbadresser med onödiga parametrar och sessions-ID generiska sidnamn som “sida1.html” att använda för många sökord, till exempel “baseball-cards-baseball-cards-baseballcards.htm”

Genomsökning

Ett strategidokument kräver att vi tänker till och fattar beslut. Samtidigt som vi bestämmer oss för vad vi ska göra bestämmer vi oss för vad vi inte ska göra. Börja här: Se över din digitala närvaro i dag. Fundera på vad du vill uppnå, vem du vill nå och vilka verktyg du behöver. Samordna aktiviteter på nätet med din övriga marknadsföring.

Att bygga en företagshemsida är ett digert arbete. När den väl är lanserad, är risken stor att utvecklingen avstannar. Börja här: Håll startsidan vid liv. Uppdatera information på olika delar av sidan, för att sajten ska kännas fräsch också tredje gången jag besöker den. Lyft fram händelser, produkter och människor.

webbplatser så att Konfigurera mobila de indexeras korrekt

struktur Webbadresser som innehåller ord som är relevanta för webbplatsens innehåll och benägna underlättar för webbplatsens besökare. Besökare kommer ihåg dem lättare och är mer att länka till dem.

Skapa en levande sajt

för Mobiltelefoner

Optimera Innehållet

Skapa en digital strategi

3

Bästa Praxis

Använd ord i webbadressen

Grundhandbok om sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering

mobila webbplatser Meddela Google om

Välj en webbadress som är lätt för användare och sökmotorer att förstå!

Förbättra Webbplatsens Struktur

1

statistik­verktyg för att se vad besökarna är ute efter. Du kan också använda andra källor för din research, från de frågor din kundtjänst tar emot till regel­ rätta mål­grupps­under­sök­ningar.

Grunderna i sökmotoroptimering

D

et är inte mer än tio år sedan en jpeg-bild med företagslogga och kontaktuppgifter kunde fungera som webbsida. Men i dag ser det annorlunda ut. Med ny teknik har alla företag möjligheter att möta sina besökare på ett intressant och relevant sätt. Denna check­ lista är tänkt att fungera som inspiration för ditt digitala arbete.

9

Ordlista mobila enheter som utformats för Webbplatskarta för adresser till webbplatser så ta som innehåller till det mobila webbinnehållet En XML-webbplatskar Google om adresserna mobiltelefoner. Meddela webbsidorna. att vi kan genomsöka besöker en Användaragenter (user-agents) används av användaren när han/hon som Program och maskinvara

din Se till att Google hittar så att den mobila webbplats visas i sökresultaten.

utökats för HTML i XML som XHTML Mobile Profile av märkningsspråket XHTML är en omarbetning användning med mobiltelefoner. webbsidor som kan Compact HTML används för att skapa liknar HTML och Märkningsspråk som handdatorer. med PHS och på visas på mobiltelefoner,

webbplats.

24

Annonser är ett sätt, men det blir väldigt dyrt. Då kan sökmotoroptimering vara en mer lönsam investering. Optimeringen gör att sökmotorer som Google har lätt att hitta din sajt. Börja här: Känner du dig osäker på vad sök­motor­opti­ me­ring handlar om så bjuder Google själva på en bra guide – du hittar den på: http://bit.ly/seoguide_google.

6

Öppna upp för dialog

På webben har du möjlighet till en dialog med din målgrupp. Grundkravet är att du är intressant. Via sociala medier kan du förstärka din relation till dina kunder. På vilka plattformar du ska finnas och vad du ska är individuellt. Börja här: Fundera på varför någon skulle vilja interagera med ditt företag på webben. Se över vilka resurser du har och vilket innehåll som intresserar din målgrupp.

7

Rörlig bild berör

Billigare teknik och mer kraftfulla uppkopplingar gör att video blir allt vanligare på webben. Det är ett bra format för allt från instruk­ tioner till varu­märkes­ byggande. Börja här: Det svåraste med video är inte själva filmandet eller publiceringen, utan att skapa bra manus.

8

Bli mobil

Besök din egen sajt från mobiler och läsplattor. ­Fungerar sajten mobilt? Tillgodoser den de behov du kan tänka dig att den mobila besökaren har? Börja här: Ta en titt i dina statistikverktyg så får du reda på om du många besökare från mobila enheter. Om svaret är ja kan det vara värt att överväga en investering för att tillgodose deras behov.


Garanterat helt채ckande med Teknos

www.teknos.se

Industritr채


Aspen

Ett företag i tiden. Pontus Eklind och Aspens snabba framgångar speglar vår samtid. Efter flera års fokus på heminredning boostade trenden ytterligare tack vare ROT-avdraget.


De har varit innovativa och vuxit blixtsnabbt. Alla gillar en vinnare, men vad är egentligen nyckeln till framgångarna? Vi åkte till ett industriområde i Jönköping för att ta reda på svaret. Text Roland Fransson Foto Ola Torkelsson

aspen har tänkt * på allt

*Och lite till


många varianter. Aspen har fyra möbelserier i sitt sortiment. Det kan tyckas lite, men med alla olika kombinationer fyller det fort upp den stora lager- och monteringshallen.

Pontus Eklind Bor: I Jönköping. Ålder: Har nyligen fyllt 40 år. Familj: Gift med Annika och har två tonårsbarn, Samina och Collin. Fritid: För­söker Pontus hålla igång. Oftast blir det löpträning. Den största av­kopp­ lingen är långresor med familjen. Just nu: Pendlar mellan Jönköping och Malmö eftersom han även är vd för Malmöbaserade INR.

16

D

en sista biten fram till Aspen går genom ett industriområde i Jönköpings södra utkanter. Här, mitt i södra Sverige, ligger fabriken strategiskt placerad. Läget är viktigt eftersom det här hela tiden rullar lastbilar, in och ut från hela Norden. In kommer skåpsidor, dörrar, lådfronter, handfat, speglar … Ut åker färdiga badrumsmöbler. Allt som tillverkas är beställt. Ledtiden ­mellan order och färdig möbel är en till två veckor, vilket innebär att färdiglagret är minimalt. I praktiken finns Aspens lager av färdigmonterade bad­ rums­möbler på olika lastbilsflak på väg ut till slut­­kunderna.

Den mörkbruna fondväggen bakom Pontus Eklind,

vd, är full av utmärkelser. Bland diplomen syns flera ”Årets Gasellföretag” och marknadsföringspriset ”Guldstickan”. Att sälja färdigmonterade badrumsmöbler är uppenbarligen ett vinnande koncept. – När vi startade för tio år sedan såg vi hur Ikea växte sig starka inom badrumssegmentet. Vi ville

trä&möbelforum Januari 2013

inte kriga med Ikeas platta paket, så vi bestämde oss för att tillverka färdiga möbler med hög kvalitet i stället, säger Pontus Eklind. Det låter ju enkelt: Vi gör som Ikea fast tvärtom. Lite för enkelt, månntro. Tvivlet besannas när Pontus Eklind börjar berätta om hur han kom in i branschen och träffade grundaren Jan Asplund. Det är då som man anar den mer komplexa sanningen bakom framgångssagan. Det finns nämligen ett före Aspen, ”pre-Aspen”, då läxan gjordes och grunden lades. Jan Asplund hade övertagit sin pappas butik i Jönköping där han bland annat sålde garderober och badrumsinredningar. För 20 år sedan började Pontus Eklind jobba i butiken, som då hette Öret bad & rum. Verksamheten lever kvar i samma lokaler under namnet Badhuset. – Janne är multientreprenören, full av idéer och som hela tiden kastar upp nya bollar i luften, säger Pontus Eklind och beskriver sin egen roll som den som fångade några bollar och lät andra falla mot marken. En nog så viktig funktion. En av Jan Asplunds alla idéer handlade om att i butiken själv limma samman badrumsskåp, framför allt handlade det om dåtidens storsäljare


” När det var lite folk i butiken gick vi ut på lagret och gjorde några skåp”

– skjutspegelskåpet. Egentligen den enda möbel som ett badrum hade för några decennier sedan. – Vi hade en maskin ute på lagret som limmade och pressade samman badrumsskåpen. Så när det var lite folk i butiken gick vi ut på lagret och gjorde några skåp. Vi jobbade även som underleverantörer åt de etablerade varumärkena, minns Pontus Eklind. Den blygsamma produktionen på lagret blev inkörsporten till en ny bransch. Jan Asplund och Pontus Eklind kom i kontakt med de lokala möbeltillverkarna. Tillverkningen satte också igång andra processer. Plötsligt kunde man påverka utformningen av skåpen och möta kundernas krav i butiken på ett mer omedelbart sätt. Pontus Eklind berättar också en historia från den här tiden som säger att det inte bara var Ikeas platta paket som satte honom och Jan Asplund på spåren mot det färdigmonterade. Han beskriver hur flera kunder, som hade köpt skåp och utrustning för tiotusentals kronor, tappade ansiktet när de kom runt till lagret på baksidan av butiken för att hämta sina grejor. – De tittade misstroget på de platta kartongerna och undrade om det var allt. De hade ju betalat dyrt och nu skulle de åka hem och behöva skruva ihop prylarna

också. Vi hade inte lyckats möta deras förväntningar och de blev besvikna, säger Pontus Eklind. Här lärde han sig läxan att man som tillverkare och försäljare i stället ska försöka överträffa kundens förväntningar, att alltid lägga till något extra. Något som Aspen tillämpar. Han berättar om den lilla magnetlisten i spegelskåpen för småprylar där man kan fästa nagelsaxen och pincetten. Han beskriver hur man har placerat eluttag inne i lådorna så eltandborsten och rakapparaten kan laddas utan att synas. Hur en spegel har utrustats med dolda högtalare och plats för en Iphone. I dag heter det väldigt ofta att ”kunden står i centrum”, att företaget har ett ”kundperspektiv” eller något annat på samma tema. Men alltför ofta är det ett innehållslöst mantra, en floskel. Pontus Eklind hemfaller inte till dessa begrepp från managementlitteraturen utan berättar i stället hur de gör i praktiken för att få nöjda kunder. Det är mer verkstad än prat. Kundperspektivet är en naturlig del av Aspens affärsstrategi och antagligen den stora hemligheten bakom framgångarna. Erfarenheten av att dagligen under mer än tio års tid möta kundernas behov och krav i butiken på Solåsvägen går förmodligen inte att överskatta.

Aspen Aspen ingår i Vanna Group, som även består av INR och finska Sanka. Pontus Eklind är vd i Vanna Group, som ägs av det finska riskkapitalbolaget Capman. Vanna Group omsätter sammanlagt 310 miljoner kronor och har ungefär 120 personer anställda. Aspen omsätter i år strax under 100 miljoner kronor och har 30 anställda.

Januari 2013 trä&möbelforum

17


”Vi var, och är, ett företag med en kraftig tillväxt och hög lönsamhet. Här fanns inget att skära”

Nycklarna till framgång Kundnytta. Sprunget ur detaljhandeln har Aspen ett genuint fokus på kunden. Att försöka överträffa kundens förväntningar. Badrummet är inget för hemmafixarna. Det är ett rum för proffs. Badrum helrenoveras. Kostnaden för möblerna har mindre betydelse när du som renoverar ändå måste lägga upp över 100 000 kronor. Färdigmonterat och kontrollerat. Allt fungerar när det hängs på plats. Fokus på enbart badrumsmöbler. Konsekvent varumärkesvård. Förmedlar en nordisk och sparsmakad känsla. Ständiga innovationer. Når ut via en lojal fackhandel.

18

Och det var denna erfarenhet som de tog med sig när Jan Asplund bestämde sig för att starta en egen fabrik. De visste vad som sålde och de hade lärt sig sina blivande konkurrenters styrkor och svagheter, eftersom det var deras badrumsinredningar som de hade haft i butiken. Men det fanns fler faktorer som gjorde att Jan Asplund vågade kasta sig ut i ett nytt företagsäventyr. En viktig slutsats som de hade dragit var att badrummet aldrig kommer att bli en stor sak för hemmafixaren. Det krävs specialkunskaper för att följa regelverket kring våtrum, det är krångligt att dra rör och sätta kakel. Badrummet är ett rum för hantverkare helt enkelt. Dessutom innebär våtrumsreglerna att lägenhetsinnehavaren eller husägaren nästan alltid bestämmer sig för en totalrenovering. Och om en badrumsrenovering kostar 150 000 kronor betyder det inte så mycket om ett Aspen-skåp är ett antal tusenlappar dyrare än ett Ikea-skåp. Så när Jan Asplund startade Aspen 2002 hade han siktet inställt på fackhandeln och hantverkarna när han började bygga sitt nät av återförsäljare. Och det är en strategi företaget har hållit fast vid. – I dag skulle vi antagligen ganska snabbt kunna höja omsättningen genom att lanseras oss hos de stora byggvaruhusen, men då skulle vi genast ­förlora fackhandelns lojalitet, säger Pontus Eklind. En annan lärdom från tiden före Aspen var att de

hade lärt sig hur hantverkarna jobbade. – De gillar ju inte platta paket där de måste hålla på och skruva ihop grejorna på plats. De vill ha utrustningen i tid, ha få returer och så ska skåpen vara lätta att sätta upp, förklarar Pontus. Aspen försöker hålla hantverkarna på gott humör. Bland annat har företaget lanserat en monteringsskena som skåpen hängs på. Den gör det möjligt att efterjustera skåpen, men framför allt behöver det bara vara en hantverkare på plats. En annan sak som gör yrkesfolket glada är få transportskador som ger få returer. En något oväntad effekt av att gå över till färdiga möbler. – Vi levererar allt på pall. Åkaren måste hantera

trä&möbelforum Januari 2013

den med truck. Ett platt paket kan lätt kastas runt och komma i kläm på flaket. På sina försäljningsresor fick Jan Asplund gott gensvar på sina idéer och kände att företaget bar. Han beslöt sig för att sälja sin butik i Jönköping, eftersom han inte tyckte den gick att förena med att samtidigt vara leverantör till andra fackhandlare. Dittills hade det bara varit några få anställda i Aspen. Förutom Jan Asplund själv spelade Tobias Thure en viktig roll som produktionschef. Han hade varit med från starten. Nu två år senare lockades även Pontus Eklind, som varit butikschef, över till Aspen och fick rollen att fortsätta bygga vidare på det återförsäljarnät som Jan Asplund startat. Ett år senare, 2005, invigs den nya fabriken som vi nu sitter i. Och det är då verksamheten tar ordentlig fart och det är då som Aspen formas till dagens företag. Till höger om väggen med alla diplomen i konfe-

rensrummet, sitter ett antal inramade omslag på de kataloger som Aspen gett ut. De första åren fram till just 2005 ser de väldigt konventionella ut med blanka badrumskommoder, skåp och kromade kranar. Men sedan händer det något. Åren därefter ser omslagen mer ut som om de vore sparsmakade modekataloger eller fotomagasin. Den senaste katalogen föreställer en ung blond kvinna vid havet i motljus. Bilden är ljus och skir. – Vi tror på våra produkter. Därför försöker vi stärka varumärket genom att förmedla en skandinavisk ton och en exklusiv känsla i våra bilder, säger Pontus. Något som går igen på hemsidan, i utställningshallen och hur emballaget är utformat. Bakom designarbetet finner vi den lokala reklam- och webbyrån NY i Jönköping. – Dem har vi faktiskt jobbat med sedan starten. NY har betytt väldigt mycket för oss. De kommer med idéerna, sedan är det upp till oss att säga ja eller nej. Men på samma sätt som vi enbart gör badrumsmöbler tror vi på professionalitet hela vägen, säger Pontus Eklind. Uppstickaren Aspen, med 40-procentig tillväxt de första åren, vann priser och fick berättigad


Stolt vd. Bakom Pontus Eklind syns väggen med Dagens Industris Gasellpris och marknadsföringspriset ”Guldstickan”.

upp­märksamhet. Och redan 2007 knackade risk­ kapital­bolaget Valedo på dörren och lade ett bud på företaget. Ägaren Jan Asplund accepterade och släppte ifrån sig 70 procent av aktierna men stannade kvar som vd. – Klart att det skapade lite oro. Nu kommer de med sina excelark och ställer en massa krav tänkta man. Men i praktiken spelade det ingen större roll. Vi var, och är, ett företag med en kraftig tillväxt och hög lönsamhet. Här fanns inget att skära. Jag tycker att Valedo-killarna tillförde struktur och analytisk förmåga, men annars lät de oss i stort sett vara i fred, säger Pontus Eklind. Tre år senare var det dags igen. Då klev nästa riskkapitalbolag in på scenen i form av finska Capman och tog över ägandet. I affären låg även ett annat badrumsföretag som var Malmöbaserade INR, som gör duschdörrar i glas. INR har en parallell historia med Aspen. Startat av entreprenörer, urstark tillväxt, innovativt med produkter av hög kvalitet. I dag ägs de både företagen av koncernen Vanna Group. Grundaren Jan Asplund lämnade företaget

och Pontus Eklind tog i samband med affären över vd-skapet och chefar nu även i INR och Vanna. – Jag delar min tid mellan att vara här i Jönköping och Malmö, så det blir många mil upp och ner på E4:an. Men han tycker det är en lyckad konstellation. Aspen och INR ger draghjälp åt varandra. Aspen är stark hos fackhandeln och INR ligger väl till på den så kallade projektmarknaden, alltså de stora byggföretagen som Skanska, NCC och Peab. Dessutom håller den nordiska marknaden på att öppnas upp även österut sedan den finska badrumsinredaren Sanka införlivats i Vanna Group. 2011 var det första året sedan starten som Aspen

tappade försäljning jämfört med föregående år. Men trots det var vinstmarginalen 17 procent. Och under 2012 ökar Aspen igen. Omsättningen steg med tio procent på en marknad som vek ned med femton. – Konjunkturmässigt har det varit några förlorade år, men vår strategi håller. Just nu plockar vi marknadsandelar, så när väl ekonomin kommer igång igen är vi väl rustade, säger Pontus Eklind. Januari 2013 trä&möbelforum

19


Mycket mer än trä... Fredricsons Trä är ett av Sveriges ledande företag när det gäller försäljning till den träbearbetande industrin samt bygg- och golvmaterialhandeln. Vi erbjuder marknadens mest kompletta produkt- och tjänsteutbud inom trä och träbaserat skivmaterial. Läs mer på www.fredricsons.com

Fredricsons Trä AB Södra Virvelvägen 2-4, Box 55, 232 21 Arlöv, Tel: 040-53 85 00, Fax: 040-43 02 70 Holmvägen 54, Stora Holm, Box 8844, 402 71 Göteborg, Tel: 031-70 50 500, Fax: 031-70 50 501 Farabolsvägen 21, 290 60 Rönås, Kyrkhult, Tel: 0454-57 07 40, Fax: 0454-77 00 05 Instrumentvägen 13-15, Hägersten, Box 47213, 100 74 Stockholm, Tel: 08-744 52 50, Fax: 08-744 15 57 Ödestuguvägen 40, Box 70, 567 22 Vaggeryd, Tel: 0393-36 260, Fax: 0393-36 269

E-post: info@fredricsons.com

Alla skivor ur en hand

läs på campus eller distans

I skogen startar resan från planta till färdig produkt. Vill du vara med? trä är ett positivt material på många sätt. Det är en råvara som det finns gott om och användandet av trä bidrar till ett sunt kretslopp. Ingenjör? Skogsförvaltare? Inköpare? Vill du jobba någonstans i kedjan från planta till färdig träprodukt? Mitt i det skogsrika Småland kan du utbilda dig inom Skog och trä, antingen på campus eller distans. Sök senast 15 april. På hemsidan hittar du mer info, studentbloggar, intervjuer mm. lnu.se/amnen/skog-och-tra

vår studievägledare Stanley Neergaard svarar gärna på dina frågor, tel 0470-70 86 25.

Kalmar Växjö

Vi har:

Vi kan:

Erbjuda FSC® certifierade produkter!

Sveriges rationellaste såganläggning för skivor. Klarar dina krav!

Vi erbjuder:

SPÅNSKIVOR - PLYWOOD - FANERAT - MELAMINBELAGT - OSB MDF - TRÄFIBERSKIVOR - LAMELLTRÄ - INTERIÖRPRODUKTER LIMTRÄ - GOLV - TRÄDÄCK - FORMATSÅGAT

Vi står för:

KUNSKAP - SERVICE - KVALITET - SNABBHET

Vittsjö 0451 - 235 00

www.wiwood.se

Älvsjö 08 - 694 0470


Frågor + svar

Fråga våra experter! Du ställer frågorna. Vi svarar. Mejla dina frågor till hjalp@tmf.se. Katia Storm

Anders ROSENKILDE

Bitr förhandlings­ chef, jurist/­ förhandlare

Chef teknisk utveckling

anders.rosenkilde@ tmf.se

katia.storm@tmf.se

Behöver vi varsla arbetsförmedlingen? Vi kommer behöva avbryta ett flertal arbetares tidsbegränsade anställningar i förtid på grund av ­arbetsbrist. Är vi skyldiga att varsla Arbetsförmedlingen?

Om minst fem arbetstagare berörs av en driftsinskränkning skall arbetsgivaren varsla arbets­ förmedlingen enligt 1§ Främjandelagen. Huvudregeln är att driftinskränkningens omfattning beräknas utifrån enbart ­tillsvidareanställda som sägs upp på grund av arbetsbrist. Det kan dock i ­kollektivavtal finnas möjlighet att avbryta tids­begränsade anställningar i ­förtid. ­ Om sådan uppsägning sker, på grund av en driftsinskränkning, skall arbetsgi­

varen varsla arbetsförmedlingen enligt ­Främ­­­jan­de­lagen. För mer detaljerad rådgivning kontakta TMF på 08-762 72 00. Katia Storm

Vad betyder Nollenergihus?

Tillför däremot byggnaden mer energi än den använder under året kallas den för plusenergihus. Nära Nollenergihus är den krav­nivå som ska gälla all nyproduktion senast 1/1 2021. Kriterierna ligger för närvarande på ­regeringens bord att bestämma. Anders Rosenkilde

Man läser allt oftare om termen Nollenergihus. Vad innebär egentligen det? Nollenergihus är en byggnad som inte använder mer energi under året än vad den själv tillför. Det kan vara el från till exempel solceller eller värme som levereras till annan byggnad eller fjärrvär­ menätet. Men eftersom olika energislag är olika mycket värda finns enligt de svenska kriterierna för Nollenergihus ett tillägg: Samma viktningsfaktor används både för använd som för tillförd energi.

Har energikraven skärpts 2013? Har energikraven i BBR för ­bostäder skärpts från 2013? Ja, kraven har skärpts för bostäder som värms upp med andra ­energi­­slag än el, till exempel fjärrvärme. Energi­ krav är numera 90 kWh/m2 år i zon 3 (södra Sverige), i stället för 110 som tidigare. För elvärmda bostäder är däremot kraven oförändrade, 55 kWh/m2. Anders Rosenkilde

Heco-Unix Trähusdagar S k r u v Spec i a l i St en

Glöm inte att anmäla dig till årets

Modernt trähusbyggande för en hållbar utveckling 13-14 mars 2013, på SP i Borås

Spara tid och kraft • • • • •

Sammandragande Tål höga belastningar Snyggt självförsänkande Lämplig till beslag Skadar inte plugg

HECO Nordiska 0370 -37 51 00

www.heco.se


TMF SÖKER

Branschutvecklare för TMF Syd

Att arbeta som branschutvecklare för TMF i ­Småland ger dig stor möjlighet att arbeta ­självständigt med delegerat ansvar i nära dialog med TMF:s m­edlemsföretag. Ditt uppdrag är att ut­veckla förutsättningarna för trä- och möbelindustrin och du driver TMF:s verksamhet i ­region Syd med utgångspunkt Jönköping. Här för du ­medlemsföretagens talan gentemot kommuner, myndigheter, skolor och näringsliv.

Wood Finishes and Adhesives

Wood Finishes

www.akzonobel.com/wood/se

Adhesives

www.akzonobel.com/cascoadhesives

Vi ser gärna att du har några års erfarenhet av ledande befattningar inom branschen, exempelvis inom områdena produktion, marknad eller liknande. Med en stark egen drivkraft och en engagerande personlighet kan du bli vår nästa kollega. Du är en van nätverksbyggare, kan leda projekt, anordna seminarier och företagsträffar och är intresserad av omvärldsbevakning och marknadskonsekvenser.

Ansök och läs mer på experis.se (annonsnr: 863487). För mer information är du välkommen att kontakta rekryteringskonsult Annika Brandin, 036-17 30 57. I denna rekrytering tillämpar vi löpande urval.


Insikt

TMF-­evenemang PÅ GÅNG

nytt och nyttigt från TMF

1

2

Stockholm ­Furniture Fair, ­Älvsjö 5–9 feb

Trähusdagar, Borås 13–14 mars

3

Trädagen, Norra Latin, Stockholm 17 april

Möbelfakta firar 100 För två år sedan lanserades nya Möbelfakta. 100 möbler är redan märkta och många står på tur. Men viktigast av allt: Möbelfakta har vunnit upphandlarnas förtroende. En kontorsstol från debutanten Frapett blev i slutet av 2012 möbel n ­ ummer 100 att märkas med nya Möbelfakta. En viktig milstolpe, konstaterar Cecilia Ask Engström som är chef för TMF:s branschutveckling samt ansvarig för Möbelfakta. – Vi hade 100 märkta möbler/möbelserier som mål 2012 och den gränsen är passerad med råge. Det intresse som vi märkte redan vid starten har förstärkts under året. Ambitionen med Möbelfakta är att bringa ordning i sammanhang där kraven på kvalitet, miljö- och hållbarhetsarbete är höga, men också mycket varierande. Det gäller inte minst upphandlingar för offentlig miljö där stat, landsting, kommuner och privata aktörer ofta formulerar sig olika.

Möbelfakta har baserats på europeiska kvalitets- och miljökrav medan kraven inom socialt ansvar följer FN:s uppförandekod. Med andra ord ett väldigt internationellt gångbart system. Varje märkt möbel har sedan testats fysiskt i ett ackrediterat laboratorium. Kontinuerligt ses innehållet

över av TMF:s Teknis­ka Kom­ mitté för möbler där kom­­mit­ tén utvärderar gällande krite­­ rier i systemet och tar ställning till förändringar. – Tanken har varit att etablera ett märkningssystem för samtliga aktörer på möbelmarknaden där vi stärker industrins konkurrenskraft genom att lyfta fram kvalitet, miljö och socialt ansvar, säger Cecilia Ask Engström. 2012 har varit intensivt för Möbel­­faktagrup­pen. – Vi har bland annat bjudit in till olika seminarier och tagit fram en upphandlingsguide. Ett arbete som har gett resultat. Fler

kommuner och landsting ställer i dag krav på att möblerna i en upphandling ska uppfylla Möbelfakta eller motsvarande, säger Cecilia. Möbelfakta ska även under-

lätta för producenterna – och för deras underleveran­tö­rer – i ­upp­hand­lings­pro­ces­sen. Med en märkt möbel kan pro­du­cen­ten känna sig säker i kommunikationen med upphandlaren och spara tid på pappers­arbetet. – Möbelfakta är ett bra stöd till många mindre företag med begränsade resurser. Där är det ofta vd:n som håller i håll­bar­ hets­frågor och då kan Möbelfakta göra stor skillnad. Även för det större företaget med en etab­lerad hållbarhetsorganisation är effek­tivi­tets­vinsterna bety­dande, menar Cecilia Ask Engström.

Där­med inte sagt att man kan släppa allt ansvar och förlita sig på Möbelfakta?

– Nej, producentansvaret är och förblir producentens. Men då vi följer utvecklingen inom kvalitet-, miljö- och socialt ansvar mycket noga, är du som

Bland de företag som ökat på sitt Möbelfakta-sortiment på sistone, och som ståtar som ”meste märkaren” så här långt, finns Edsbyverken med 20 märkta möbler.

Mer om

Möbelfakta är ett referens- och märkningssys­ tem för den s ­ venska möbelbranschen som introducerades av Möbel­­ institutet 1972. Sedan 2002 ägs och förvaltas Möbel­

fakta av TMF. I slutet av 2010 ­lan­sera­des en upp­ daterad, tredje version av systemet. Alla möbel­produ­center kan bli med­lemmar i Möbel­­ fakta. Årsavgiften 2013 är

Cecilia Ask Engström, chef för TMF:s branschutveckling samt ansvarig för Möbelfakta

medlem alltid uppdaterad om de senaste kraven. Det gör omvärldsbevakningen betydligt lättare. Rent praktiskt går det till så att en eller flera medarbetare skickas på kurs hos Möbelfakta och därmed skaffar sig möjligheten att få deklarera och märka möbler. Tanken är att produktutvecklare, kvalitets-, miljö- eller upphandlingsansvariga ska få strategiska redskap att med sig hem. Med jämna mellanrum förbehåller sig sedan Möbelfakta rätten att utföra stickprovskontroller av godkända Möbelfakta-producenter. Till dags dato har 49 svenska producenter gått med i Möbelfakta och under 2013 räknar Cecilia Ask Engström med fler. Ambitionen är att nå ut till hemmöbelproducenter. – Även här finns ett stort behov av en gemensam kvalitetsmärkning. Dessutom har Möbelfakta en vision om att på sikt göra märkningssystemet till en nordisk angelägenhet. text Amelie Bergman/TMF

3 000 kronor (6 000 för icke-­medlem). För att få märka möblerna krävs en utbildning via Möbel­fakta. För medlemmar i TMF ­kostar denna 4 000 kronor inklusive märkning av fem

produkter (8 000 för ickemedlemmar). ­Där­efter tillkommer 1 000 per produkt (2 000 för icke-medlem). ­Varje produkt­variant ­måste testas och laboratoriets arbete ingår inte i avgiften.

Januari 2013 trä&möbelforum

23


Insikt

läs tidningen på webben

www.traomobelforum.se

nytt och nyttigt från TMF

Stockholm Furniture Fair startade 1951 i Göteborg.

Svenska Möbelmässan arrangerades då av SMI, Sveriges Möbelindustriförbund, som numera ingår i TMF. Ett 80-tal företag deltog, det var nära hälften av landets möbeltillverkare. Efter några år kom mässan till Stockholm 1957, då deltog 223 utställare. Marknadsföring såg de mindre företagen som osäkra kostnader. Det var tryggare att investera i produktionen.

SMI trodde dock på mässor och arrangerade den första exportmässan i Helsingborg 1957, ett samarrangemang mellan Sverige och Norge. Man beslutade sedan att fortsätta med skandinaviska, exportinriktade mässor, de skulle dock arrangeras på en plats som var lämpligare ur kommunikations- och hotellsynpunkt. Ett problem, som redan då uttalades, var plagiering av möbler. På mässorna vid den tiden ”I dag är skulle alla möbler godkännas av en Stockholm jury innan de fick ställas ut. Furniture Svenska Möbelmässan blev mer Fair den klart permanentad i Stockholm och dominerande sedan Stockholmsmässan flyttade möbelmässan till Älvsjö 1971 växte den för varje i Skandinavien år. Inriktningen blev alltmer internationell och successivt har den svenska möbelmässan tagit en mer internationell inriktning. I dag är Stockholm Furniture Fair den klart dominerande möbelmässan i Skandinavien. TMF tror starkt på värdet av en attraktiv mässa och arbetar tillsammans med Stockholmsmässan för att öka det internationella intresset. På årets mässa ställer drygt 700 företag ut och man räknar med runt 6 000 utländska besökare. TMF arbetar i dag målmedvetet mot piratkopiering, vilket bland annat lett till att vi tillsammans med mäs�san bildat det etiska rådet No Copy, vars uppgift är att säkerställa att plagierade produkter inte ställs ut. Det är ju intressant att konstatera att det ansågs redan 1957 vara en av mässans huvuduppgifter. Grundtanken är här likartad med det tidigare systemet med jurymän. Det långsiktiga arbetet med att utveckla möbelmässan har verkligen gett resultat där SFF 2013 är den ledande mässan i Skandinavien som årligen drar fulla hus. Parallellt har produktionen i svensk möbelindustri har ökat kraftigt sedan 1957 till en exportandel på 65%. Vi ses på SFF – Nordens viktigaste möbelmässa!

Leif G Gustafsson vd, TMF

24

trä&möbelforum Januari 2013

Den 18 januari tillkännagav Yrkeshögskole­ myndigheten vilka utbildningar som får tillstånd att starta till hösten. Merparten av dem som träoch möbelindustrin har efterfrågat har fått avslag.

Nej till utbildningar oroar Sammantaget kommer alltför få

utbildningar att starta till hösten. TMF befarar att industrins konkurrenskraft drabbas på sikt. – Utbildningarna har ett stort inflytande från arbetslivet och en verklighetsbaserad utbildning med stora inslag av praktik som ger goda resultat, säger TMF:s utbildningsansvarige Henrik Smedmark i en kommentar och fortsätter: – Eftersom stora delar av industrin har brist på kompetens samtidigt som alltför många unga saknar jobb borde en satsning på yrkeshögskolan vara högprioriterad. – TMF:s medlemsföretag välkomnade införandet av Yrkeshögskolan även om vi befarade att reformen var underfinansierad. Tyvärr hade vi rätt. För att rusta oss inför framtiden och möte den konjunkturnedgång vi just nu upplever kräver vi en kraftfull satsning på nya

Foto Anna Hållams

Kopierade möbler – ett problem redan 1957

Henrik Smedmark

yrkeshögskoleplatser riktade till industrin, kompletterar Leif G Gustafsson, vd TMF. Trä- och möbelindustrin är överhuvudtaget väldigt orolig för vad regeringens hantering av Yrkeshögskolan innebär för framtiden och kompetensförsörjningen. I början av januari, före YH-beslutet, skrev Leif G Gustafsson ett brev till utbildningsminister Jan Björklund med rubriken ”Bristande resurser till Yrkeshögskolan hotar svensk industri”.

Utbildningar som har fått tillstånd • Trähusprojektör, Vetlanda • Projektkoordinator inom Möbel- och Inredningsbranschen, Tibro • Möbel- och inredningssnickare, Kristianstad • Möbelproduktionstekniker, Vaggeryd

TMF lanserar nya kontorsmöbelindex

TMF har tillsammans med Kinnarps, Martela, Scandinavian Business Seating och EFG tagit fram tre nya kontorsmöbelindex; planmöbler, arbetsstolar samt övriga möbler. Dessa kommer att ersätta det ursprungliga kontorsmöbelindexet från 1994 som visade prisutvecklingen

för hela gruppen kontorsmöbler. Syftet med förändringen är att få fram ett mer rättvist index för prisutvecklingen Kontakta Yvonne Identeg på TMF om du vill prenumerera, yvonne.identeg@tmf.se. OBS! För detaljerat index på tmf.se krävs medlemsinloggning.


6%

67%

40%

52%

Export

26%

3%

5%

1%

Import

Import och export. Den totala exporten av ­möbler beräknas till 15,8 miljarder kronor under 2012. Den största exporten av möbler går till EU och Europa. Importen av möbler från EU är 67 procent.

EU-länder Europa utom EU Asien Övriga länder

Dags att inta mässcenen

Möbelsveriges årliga mötesplats, Stockholm Furniture Fair, närmar sig och därmed laddar Trä- och Möbelföretagen för fullt med aktiviteter. 2013 tar TMF frågan om kopiering till mässans scen i entréhallen. Foto TMF

text CECILIA UHLER

Mässan har etablerat sig som en internationell mötesplats där många givande kontakter knyts. I TMF:s monter är det åter fokus på Möbelfakta men vi lyfter även fram det v ­ äxande hotet mot möbelindustrin som piratkopieringen utgör. Vi laddar för och hoppas på rekordmånga besökare under en intensiv vecka.

P

ersoner verksamma inom möbelbransch och media debatterar kopiering, och det Etiska råd som TMF instiftat tillsammans med Stockholmsmässan kommer att presenteras. Därefter leder Hanna Nova Beatrice en paneldebatt med företrädare från möbelbranschen om vad som kan göras åt kopieringen med särskilt fokus på medias roll.

Dessutom frontar TMF som vanligt Möbelfakta – nu med över 100 möbler märkta. Precis som 2012 kommer Möbelfakta ha ett särskilt fokus gentemot upphandlare med två stycken seminarier. Vad är Möbelfakta, och vad är nyttan med systemet för den som upphandlar möbler? Vi går igenom hur Möbelfakta kan hjälpa de som är upphandlare till tryggare affärer.

Tid och plats: Onsdag 6 f­ ebruari, kl 11.00, S ­ cenen ­entréhallen

Tid och plats: Onsdag 6 f­ ebruari, kl 14.00 + fredag 8 februari, kl 14.00, lokal: K14

TMF på SFF y TMF har n !  monterplats hallen é tr n e i oss I år hittar ni trén till vid huvuden H:08). Kom A-hallen (E och prata gärna förbi ller , kopiering e Möbelfakta ch o h sc ran helt andra b r rågor som ä rf a iv g ts arbe s ig. Vi se viktiga för d an! ss ä på m

Vilt, vågat och träigt

Wood Punk är en träutställning med attityd. Under möbel­veckan visas utvalda, samtida verk från olika formgivare och leverantörer upp i lobbyn på Scandic Anglais. Gemensamt för formgivarna var att man vill göra saker i trä – men på ett helt nytt sätt och med en rejäl dos attityd.

”SFF2013 är i princip fullbokad och den är en av de allra viktigaste mässorna för TMF:s medlemsföretag , vilket verkligen förpliktigar att TMF på plats representerar branschen.” Robin Ljungar, projektledare branschutveckling TMF

Utveckling av no copy

Under Stockholm Furniture & Light Fair 2012 introducerades det nybildade etiska rådet No Copy, ett samarbete mellan Stockholmsmässan och TMF, Trä- och Möbelföretagen. Rådet finns åter på plats på mäs�san 2013 - nu med förenklade processer för hantering av ärenden.

Greenhouse

Än en gång får unga kreatörer chansen att visa sina alster för producenter och besökare från möbel- och belysningsbranschen, press samt för allmänheten i utställningen Greenhouse. Totalt handlar det om 36 designers och 38 form- och designskolor som blivit utvalda.

• 4/2 kl 15.00: WoodPunk , pressträff på Scandic Anglais. • 5/2: Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling TMF, talar på invigningen. •5  -6/2: TMF deltar i Agent till Agent tillsammans med SFF. Över 130 internationella besökare får VIP-inbjudan till mässan. • 6/2, kl 11.00: Etiska Rådet ­presenteras, Paneldebatt om Immaterialrätt på mässans scen. • 6/2, kl 14.00: Möbelfakta för upphandlare – ­seminarium. • 6/2: Nordiskt möte med ­ansvariga för möbelorganisa­ tionernas verksamhet i Norge, Finland, Danmark. • 7/2: Möte med Branschråd för offentlig upphandling. • 7/2: Cecilia Ask Engström ­håller presentation för lettiska ambassaden och lettiska möbelproducenter. • 8/2, kl 14.00: Möbelfakta för upphandlare – ­seminarium. • Hela veckan: Möten med ­journalister.

Januari 2013 trä&möbelforum

25


Profilen

”Man måste ta hänsyn till varje människa” Anki Karlsson har lett många till en ny framtid på arbetsmarknaden, via jobb på Totebo AB:s packavdelning. För sina insatser nominerades hon till Samhalls Visa vägen-pris, i kategorin Årets eldsjäl. TEXT Gabriel stille

A

nki Karlsson började själv av var och en. En del som kommer hit har inte som packare på Totebo AB för trivts på sitt jobb tidigare, medan de i dag kommer sexton år sedan. När Totebo varje dag och har kompisar. Ingen går ensam här, börjande anlita Samhall för att säger hon bemanna avdelningen, blev två packare kvar för att leda Det första mottagandet på arbetsplatsen är arbetet. Det visade sig vara ett viktigt. Till Totebos packavdelning kommer en drömjobb att leda och visa de nya tillrätta, och del från Samhall, andra direkt från arbetsförmedAnki Karlsson märkte att hon hade mycket att lingen. Och det är stor omsättning: bara två persoge dem. När senare endast en produktionsledare ner är kvar från den ursprungliga gruppen. Anki behövdes, blev det hon som fick tjänsten. Karlsson börjar med att fråga nya medarbetare – Det var nog, utanför min familj, den bästa varför de sökt sig dit, och i regel talar de om det. dagen i mitt liv. Varje dag möter jag personalen. – De som har arbetsskador eller varit med om Mår någon dåligt, så tar man en olyckor får pröva sig fram. Och så ser pratstund. Någon har en arbetsskada man om de trivs ihop, verkar det bli tjafoch får omplaceras. Jag trivs natursigt så får man flytta på någon. Jag har ju ”Jag har ligtvis jättebra på Totebo industrier åtminstone tre packbanor, säger hon. stor familj också. Och särskilt bra med dem från Att vara öppen med de funktionssjälv, och Samhall. Jag känner varje dag när hinder varje person har, kan också göra har tagit jag kommer hem att jag har gett dem samarbetet lättare, och i förlängningen något, säger hon. förenkla för funktionshindrade på med mig arbetsplatsen. Men det ska ske på det” Det råder en omvittnat familjär stämarbetstagarens villkor. ning i det trettio män och kvinnor – Vi frågar var och en, om vi får tala starka packlaget. Det är inte bara Anki Karlsson om vad de har för de andra. Får vi det, så gör vi det. som kallar det sin andra familj. En handledare Antingen kan personen säga det själv, eller så gör eller arbetsledare som vill skapa ett gott arbetsjag det. klimat, måste se varje människas egenart, menar Att bli nominerad till ett pris är givetvis en extra hon. Det räcker, kort sagt, inte att säga hej på morglädje, även om arbetet i sig är det viktiga. gonen. Man måste fortsätta prata, och framförallt – Första tanken var ju att det här är så självklart berömma. för mig. Det är så som jag är, jag tycker inte att jag – Man måste ta hänsyn till varje människa, gör mer än andra. Jag har stor familj själv, och har lyssna och vara lyhörd. Då får man fram det bästa tagit med mig det. 26

trä&möbelforum Januari 2013

Anki Karlsson Gör: Produktions­ledare på packavdelningen, Totebo AB. Bor: i Hjorted. Familj: Man och sju vuxna barn. Förebilder: Mor och far. Jag är uppvuxen på det här viset, det har jag lagt på min egen familj, och det har jag flyttat med hit. OM TOTEBO: Ett av ­Sveriges största före­ tag för tillverkning av planmöbler. Företaget syssel­sätter närmare 200 p ­ ersoner och vd är Ulf Åberg.


POSTTIDNING B AVS: Trä och Möbelföretagen Box 55 525 102 04 STOCKHOLM

Becker Acroma is a brand of SHERWIN-WILLIAMS

State of the art – Inline kantbehandling med Becker Acroma

Kantbehandling med Becker Acroma – Nu kan du ersätta MDF med spånskiva utan att göra avkall på vare sig beständighet eller design. Läs mer på www.beckeracroma.se

Sherwin-Williams Sweden AB Industrigatan 5 | 195 60 Arlandastad | Tel 0381-261 00 | Fax 0381-261 99 info.acroma@sherwin.com | www.beckeracroma.se

Trä- och möbelforum, nr 1 2013  
Trä- och möbelforum, nr 1 2013  

Trä- och möbelforum, nr 1 2013

Advertisement