Page 1

D

Hälsa & skönhet Tisdag 20 mars 2012

Tilde de Paula ”Envisheten är min drivkra ”

Vårtips: Allt för cykelträningen

Mindfulness

Ta med barnen i träningen

Hitta lugnet i vardagen

Stort Stort ttest: est: v vårens årens bäs bästa ta mineralfoundation

– vilken typ passar dig?

Yogaguide

Smink med solskydd

FRISK Maten som gör dig

K KOSTRÅD O ST R Å D D DÅ ÅO OCH CH N NU U • HÄLSOPROFILERNAS H Ä L SO PRO F I L E R NA S FAVORITRECEPT FAVO R I T R E C E P T

Swedish Academy of Cosmetic Dentistry

www.enmunsommin.se •


D2 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

n VÄLKOMMEN!

Alla dessa dieter

V

issa saker är bra för kroppen att äta. Vissa saker är sämre för kroppen att äta. Det borde ju finnas en objektiv sanning här, eller hur? Därför är det så märkligt att åsikterna om vad som är rätt ständigt förändras, att nya dieter dyker upp hela tiden och gör anspråk på att vara det mest hälsosamma alternativet – våra mammor bantade på 1980-talet genom att bara äta grapefrukt med ett tjockt lager socker på, i dag bantar vi själva genom att äta ost med ett tjockt lager smör på.

Anna Bratt

Redaktör

Jag tror att våra kroppar egentligen vet vad som är bra för oss. Se på alla lyxiga grönsaker och frukter längre bak i tidningen. Det är sådant som människan har ätit i evigheters evigheter, och som visat sig ha

mängder av läkande och immunförsvarsstärkande egenskaper – och även om vi inte vetat tidigare på vilket sätt fytosubstanserna veckar proteinerna i kroppen, så visste våra kroppar att det var bra mat för oss. Tilde de Paula säger att mat inte behöver vara så komplicerat – om vi bara struntar i alla dieter så vet vi när vi är hungriga och när vi är mätta, och äter utifrån det. Lätt att säga, svårt att följa kanske, men förmodligen sant.

n INNEHÅLL MARS 2012 4 6 8 12 13

Bästa träningsresorna Guide: Hetaste yogan Test: Mineralfoundation Fixa fina ögon Huvudtema: Den sunda maten 18 Ta med barnen i träningen 20 Cykelträning 22 Bästa träningsapparna 26 Smink för soliga dagar 26 Hälsoprofilen: Tilde de Paula

Maten som gör dig frisk

Koll på antioxidanter, trenddieterna, kostråden och de bästa recepten.

n Hälsoprylarna vi minns ABtRONIc

Upp som en sol och ner som en spikmatta. tta. Fi Fitnessnå gamla och hälsoprylarna kommer och går,, här är några och nya godingar vi kommer ihåg.

Magiskt enkelt – ett vibrerande bälte som formar dina magmuskler medan du pysslar med annat. Tio minuter om dagen med den här rackaren motsvararr enligt tillverkaren ungefär 600 situps. Abtronic säljs fortfarande, och numera tränar den även ryggmusklerna på sam-ma gång. Vem behöver gymmet?

Text Sofia Hallonsten

SpIKMAttAN

Årets julklapp 2009 skulle hjälpa mot stress, vara avslappnande och smärtlindrande. Nu hör man inte ett knyst om den vassa mattan som säkerligen ligger och sticks i mången garderob.

ORBItREK

Hemmacrosstrainern som fortfarande är en storsäljare via tv-rutan lovar en ganska unik möjlighet – gå ner en hel byxstorlek på tolv dagar utan att det är jobbigt! Den fiffiga formen på maskinen gör nämligen att träningen känns lätt, berättar reklamen.

AB cIRcLE pRO

Tre minuter om dagen ska du snurra på den här tv-shop-storsäljaren från 00-talet, så får du på nolltid ett tjusigt sexpack på magen. Fem kilo ner på två veckor garanteras i reklamen eftersom kombinationen av mag- och konditionsträning är oslagbar.

tempurkudden

Foto: Tvins, Tempur, Tv-shop, Bertil Ericson/Scanpix

Kudden som formar sig efter nackens och huvudets konturer när du sover kom 1991och blev ordentligt hajpad under 1990-talet. Enligt tillverkarna är materialet ursprungligen utvecklat av Nasa för att minska g-kraftens tryck på astronauterna vid uppskjutningen. Tempurkudden finns fortfarande och kostar fortfarande ganska mycket mer än en vanlig kudde.

HÄLSA & SKÖNHET

Ansvarig utgivare: Anders Nilsson projektledare: Maria Ståbi, Uppdragsmedia Redaktör: Anna Bratt, Doris Produktion Layout: Jonas Larsson, Uppdragsmedia Annonsering lokalt: NT:s B2B-grupp, 011-200 355 Riksannonsering: Uppdragsmedia, 08-738 39 50. Omslagsfoto: Shutterstock tryck: Pressgrannar AB. Hälsa & Skönhet produceras i samarbete med Uppdragsmedia.


NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

hälsa & skönhet · D3

Ballongmage, gaser och obehag?

20 års svensk forskning och drygt 60 studier visar att ProbiMage hjälper. I början av 1990-talet började en grupp lundaforskare att söka efter nyckeln till en välfungerande tarm. Efter hundratals försök lyckades gruppen identifiera den bakteriestam som skulle visa sig ha avgörande betydelse för att minska svullnad, gasbildning och andra vardagliga obehag. Bakterien fick namnet Lactobacillus plantarum 299v och är nu patenterad i hela världen.

Minskar svullnad och gasbildning Huvudförklaringen till Lp299v:s unika effekt på ballongmage och gaser, är dess förmåga att öka mångfalden av goda bakterier, att stärka tarmväggarna och att öka produktionen av skyddande slem i tarmen.1

9 av 10 får hjälp Under de senaste 20 åren har mer än 180 forskare genomfört drygt 60 vetenskapliga studier. Studier som bland annat visar att 90% av de som provat Lp299v upplever en klar förbättring.2 Som ett resultat har ProbiMage på kort tid blivit Sveriges mest använda probiotiska kostillskott. 1.

Atherosclerosis 2010, vol. 208, sid 228-233, Gut 2003, vol. 52, sid 827-833

2.

Eur. J. Gastroent Hepat. 2001 vol. 13, sid 1-5, Am. J. Gastroent. 2001, vol 95, sid 1231-1238

Varje kapsel ProbiMage innehåller 10 miljarder Lp299v – samma bakterie, i exakt den dos som använts i studierna. Därför räcker det med en kapsel per dag.

ProbiFrisk – från samma forskare men för kroppens försvar. I början av 2000-talet gjorde forskarteamet en ny banbrytande upptäckt. Två andra bakteriestammar, Lp 8700:2 och Lp HEAL 9, visade sig istället ha en specifik effekt på kroppens motståndskraft.

Studier i Uppsala, Lund och Berlin Två stora studier på drygt 600 personer genomfördes i Lund, Uppsala och Berlin. Även här var resultaten övertygande.

De personer som fått ProbiFrisk bibehöll sin motståndskraft och sin hälsa vilket ledde till färre sjukdagar.3 3.

EN SVENSK ! VÄRLDSNYHET

European Journal of Nutrition, sep 2010

Tack vare den unika tuggtabletten påverkas försvaret i ett 3-stegssystem, först i munhålan, sedan i tunntarmen och slutligen i tjocktarmen. ProbiFrisk är välsmakande och passar hela familjen.

PROBIMAGE OCH PROBIFRISK FINNS PÅ ALLA APOTEK OCH I HÄLSOBUTIKER. PENGARNA-TILLBAKA-GARANTI:

Skulle du av någon anledning inte bli nöjd med ProbiMage eller ProbiFrisk, ring GreenMedicine så får du pengarna tillbaka. Kosttillskotten ProbiMage och ProbiFrisk marknadsförs av GreenMedicine AB. Konsumentkontakt: 040-22 29 50. Marknadsförs i enlighet med inskickade hälsopåstående: EFSA-Q-2008-1823; EFSA-Q-2008-1689; EFSA-Q-2008-1810 och EFSA-Q-2008-1813.


D4 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

n Guide: TräNA På SEMESTErN Gå i bergen på semestern. Det ger en fin balans i både kropp och själ.

Foto: Felix Oppenheim/Temaresor, Shutterstock

Mallorca är en dröm att cykelsemestra på. Lugn trafik och ett fantastiskt landskap.

Spring tjejmilen i New York på semestern och kanske en välförtjänt shoppingtur?

Fem spännande träningsresor i år

En träningsresa sätter fart, ger variation och nytändning för din träning. Välj det som passar dig bäst – en organiserad gruppresa med guide och ett färdigt träningsprogram, eller en egen resa till en ort med träningsmöjligheter. Text Anna Bratt Vandra i Pyrenéerna Upplev det dramatiska landskapet i spanska Pyrenéerna under en nio dagars vandring som också bjuder på besök i romanska kyrkor från 1100-talet och ett dygn i Barcelona. Pyrenéerna har en kuperad terräng med relativt stora höjdskillnader, och några vandringar kan vara ansträngande. Den längsta dagsvandringen är på 18 kilometer, den kortaste 5 kilometer. Arrangör: Temaresor När: 28 juni, 5 juli eller 12 juli 2012. Pris: Omkring 14 600 kronor för flygresa till och från Barcelona och övriga transporter, del i dubbelrum, måltider, reseledning, inträden, utflykter. Läs mer: www.temaresor.se Spring tjejmilen i New York En vecka i New York med morgonjogg, sightseeing, shopping och New Yorks tjejmil i Central Park, där fem tusen tjejer deltar. Banan är småtuff med flera backar och värmen och den höga

boende, 1 500 kronor extra för cykelpaket (cykeltransport, tillgång till förråd). Läs mer: www.fritidsresor.se

luftfuktigheten kan göra loppet hårdare än vad man är van vid. Arrangör: ToppHälsa och Springtime Travel När: 4–11 juni 2012, loppet är den 9 juni. Pris: Från 12 640 kronor till 25 600 beroende på vilken typ av boende man väljer. I priset ingår resa och logi. Utflykterna kostar extra och startavgiften för loppet på 500 kronor tillkommer. Läs mer: www.springtime.se

Yoga på fjället I friheten och tystnaden på Grövelsjön Fjällstation i den svensk-norska fjällvärlden hålls en veckolång introduktionskurs i yoga, qigong och zenmeditation. Inga förkunskaper krävs. Tre timmars träning per dag, övrig tid kan man följa med fjällstationens färdledare på dagsturer i området eller välja en av alla de leder som finns och gå på egen hand. Arrangör: STF När: 12-19 augusti 2012. Pris: 2 900 kronor för STF:s medlemmar, 3 625 för övriga. Kost, logi och resa tillkommer. Läsmer: www.svenskaturistforeningen.se

Cykla på Mallorca Det vackra landskapet, den höga kvaliteten på rutter och vägar, den goda skyltningen och trafiksäkerheten gör Mallorca till ett paradis för landsvägscyklister. Bo på hotell eller i lägehet och gör egna dagsutflykter på din medhavda cykel, eller en som du hyr på plats. Arrangör: Fritidsresor När: Våren ger behagligast cykelklimat – 20 grader i april! Under perioden juliseptember är det oftast över 30 grader. Pris: Omkring 5 600 kronor för resa och

Boot camp i Stockholms skärgård Bo i flottans baracker och träna stenhårt med instruktörer från British Armed Forces – för den som vill ha en utmaning!

Det är träning från morgon till kväll, och programmet innehåller bland annat fitnessträning i grupp, individuell träning och mentala utmaningar, löpningsteknik, lagsporter och samarbetsövningar. Arrangör: Army Fitness När: 21-23 september 2012. Pris: 2 950 kronor för båtresa mellan centrala Stockholm och den hemliga skärgårdsön, kost, logi och träning. Läs mer: www.armyfitness.se Tips De flesta stora researrangörer har träningsresor till speciella träningsresorts med inbokade pass varje dag. Men du kan också välja en träningsresort när du bokar en charterresa istället för ett hotell. Du kan välja hur mycket och när du tränar, men också njuta av sol och bad. Några exempel är Apollos sport- och träningsresort Playitas på Fuerteventura, Vings Sunprime Kamala Beach Resort i Phuket, Thailand eller Fritidsresors spahotell Sensatori Resort i Sharm el Sheikh, Egypten.


FÖRE

  

På Hageby hittar du allt du behöver för en ny vårlook. Vi lät våra bästa stylister, make-up artister och frisörer göra om Madelene Sandelin och Linda Eliasson till modeller för en dag. Inspireras av förvandlingen!

H

ageby efterlyste kunder i behov av en ny stil. Men man fick inte anmäla sig själv – vännerna fick göra det. Responsen var enorm. Slutligen föll juryns val på Madelene och Linda. Madelene blev nominerad av sin syster. ”Hon förtjänade uppmärksamhet efter att ha litat på sin magkänsla i svåra val”, tyckte hennes syster. Linda blev nominerad av sina tjejkompisar. ”Hon tar så väl hand om oss. Nu är det hennes tur att få bli uppmärksammad och ompysslad”.

”Jag får fortfarande vara jag. Men kläderna och stilen är snäppet vassare än vad jag själv hade valt. Roligt!” LINDA ELIASSON

Linda var nyklippt och fick därför en FÖRDJUPAD HÅRFÄRG. För att göra hennes hår mer levande så har Evelina från Nikita lagt in guldiga slingor.

Anna på Kicks ger Linda LITE KRAFTIGARE MAKE-UP KRING ÖGONEN, eftersom hon har glasögon. Hon får även starkare färg på läpparna.

BUTIKER MED FOKUS PÅ SKÖNHET, HÄLSA OCH MODE I HAGEBY CENTRUM: Accent,

Albrekts Guld, Apotek Hjärtat, Apotek Hjärtat Hägern, Bellbox, Cubus, Deichmann Sko, Dressmann, Ecco Store, Esprit, Flash, Gina Tricot, Glitter, Guldfynd, H&M, Intersport, Jack & Jones, Joy, Kalle P. Sko, KappAhl, Kicks, Life, Lindex, Lundbergs Handskar & Väskor, MQ, Nikita Hair, Pieces, ProfessioNail, Scorett, Specsavers, Synsam, The Body Shop, Triumph, Trudes frisörer, Ur & Penn, Vero Moda

EFTER MADELENE SMINKAS I LJUSA, SKIRA FÄRGER som passar hennes blonda hårfärg.

”Fantastiskt! Jättebra! Jag är så nöjd! Och så många bra tips jag har fått!”

Madelene är blond och hade cirka tre centimeters utväxt innan Frida från Nikita lade folieslingor och bottenfärg. HÅRET KLIPPTES UPP FÖR ATT FÅ MER VOLYM OCH KOMPLETTERADES MED LUGG som ramar in Madelenes fina ansikte.

MADELENE SANDELIN

ÅSA SJÖBERG, STYLIST: Jag har gjort Madelene kvinnligt ljuvlig, men har rockat till det. Jag har valt blått, som är fint mot Madelenes ansikte. Linda har fått en betydligt tuffare stil som passar henne utmärkt. Tajta byxor med knalliga färger kommer stort i vår.

ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-20, LÖR-SÖN 10-18. Ica Kvantum: Mån-lör, 08-22. Sön 10-22. Willys: Mån-lör, 08-21. Sön 10-21. VÅRA BUTIKER: ACCENT, ALBREKTS GULD, APOTEK HJÄRTAT, APOTEK HJÄRTAT HÄGERN, ARKEN ZOO, BAMBOO SUSHI, BELLBOX, BOKIA, CAFÉ & VINBAREN, CLAS OHLSON, CUBUS, CURRY REPUBLIK, DEICHMANN SKO, DRESSMANN, ECCO STORE, ESPRIT, FLASH, FRÄCKA FRÖKEN, 4 KÖK, GALLERIX, GAME, GINA TRICOT, GLITTER, GOTTHUSET, GULDFYND, H&M, HAGEBY SKO & NYCKLAR, HAGEBY GRILLEN, ICA KVANTUM, INTERSPORT, JACK & JONES, JOY, KAHLS THE & KAFFEHANDEL, KALLE P. SKO, KAPPAHL, KICKS, KJELL & CO, LAGERHAUS, LASSES TRAFIKSKOLA, LEKIA, LIFE, LINDAHLS KONDITORI, LINDEX, LUNDBERGS HANDSKAR & VÄSKOR, LUNDBY BLOMMOR, MCDONALD´S, MIX MAT, MOBILIZERA, MQ, NIKITA HAIR, PANDURO HOBBY, PHONE HOUSE, PIECES, PRESSBYRÅN, PROFESSIONAIL, SCORETT, SPECSAVERS, SWEDBANK, SYNSAM, SYSTEMBOLAGET, TANDLÄKARE JAN ELFSTRÖM, TEKNIKMAGASINET, TELENOR, TELIA, THE BODY SHOP, TRE, TRIUMPH, TRUDES FRISÖRER, UR & PENN, VERO MODA, VILLAGE, WAYNE´S COFFEE, WILLYS, WOK KITCHEN.


D6 · hälsa & skönhet Bikramyoga är hett i flera bemärkelser – det är trendigast i Yogasverige och utövas i 40-gradig värme.

Foto: Shutterstock

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

n GuiDe: välj din egen Yoga iyengaryoga Fokus på hållning, precision och teknik i lugnt tempo. Övningarna hålls länge och är balanskrävande. Ofta används kuddar, pallar eller remmar för att utföra rörelserna rätt. Passar för: Dig som vill förbättra styrka och balans, som är stel eller har skador. ashtangayoga En idrottslig och dynamisk yogaform i högt tempo som är rejält krävande för hela kroppen och förbättrar både kondition, styrka och rörlighet. Passar för: Dig som har bra grundkondition och -styrka, och inte har några skador. Poweryoga Fysiskt krävande yoga som bygger på ashtanga men är anpassad för att bli mer som ett aerobicspass med varierade övningar. Förbättrar kondition, styrka och rörlighet. Passar för: Dig som är vältränad och vill testa yoga som kompletterande träning. Kundaliniyoga Fokuserar på andning och hållning och bygger på en filosofi om att människan har en fysisk och en subtil kropp. Den subtila kroppen består av energicentra, chakror. Genom yogaövningar väcker man kundalinikraften och pressar den uppåt genom chakrorna. Passar för: Dig som är mer intresserad av det andliga och mentala än det fysiska. Yinyoga En meditativ yogaform som fokuserar på leder och ligament till skillnad från ovanstående former som alla tillhör det som kallas yangyoga och fokuserar på muskler. Passar för: Dig som är intresserad av meditation, vill komplettera din mer fysiskt krävande yoga och/eller har stela leder.

Yoga i hettan renar kroppen

Hetast i yogavärlden på senare år är bikramyogan – en och en halv timmes yoga i 40-gradig värme som ska öka rörligheten och rena kroppen. Den svettdrypande träningsformen funkar för nybörjare som yogaveteran.

H

andduken ligger som en hopknölad dyngsur korv på yogamattan och svetten fortsätter rinna utan stopp. När den första personen lämnar salen fläktar det ljuvligt utifrån. Efter en och en halv timmes bikramyoga i 40-gradig värme är man mör i kroppen men känner sig mjuk och behaglig, och på kvällen somnar man som en stock. Bikramyoga uppfanns av indiern Bikram Choudhury och alla pass ser exakt likadana ut – de är 90 minuter långa och består av en serie av 26 asanas, positioner. Temperaturen i salen ligger runt 40 grader och luftfuktigheten är hög. Det

enda som hörs är deltagarnas tunga andhämtning och instruktörens röst, hon visar inte rörelserna utan förklarar intensivt samtidigt som hon peppar och berömmer. Som nybörjare kan man känna sig lite överrumplad av temperaturen och rörelserna som kan te sig omöjliga att utföra, men det känns att kroppen mår bra av att få sträcka ut i värmen. – Bikramyoga har ett rykte om sig att vara tufft, men det är väldigt skonsamt och passar de allra flesta, säger Angelica Majoros, instruktör på Bikram Yoga Söder i Stockholm. Hon har hållit

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Text Sofia Hallonsten

på med bikramyoga i 13 år och tycker att det balanserar ens liv både mentalt och fysiskt. Om man har problem med rygg och axlar, eller ont i lederna kan bikram vara ett bra sätt att må bättre. – Värmen gör att det blir lättare att utföra rörelserna även om man är stel. Man blir både mjukare och starkare och får en helt annan kontakt med sin kropp än tidigare. Yoga har många hälsofördelar – förutom att muskler och leder sträcks ut och stärks frigörs också enligt yogafantasterna slaggprodukter och gifter, nervsystemet stimuleras och blodcirkulationen ökar.


hälsa & skönhet · D7

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Känner du någon här? Även om du skulle känna någon här, men kanske inte träffat henne eller honom på ett tag, skulle du förmodligen inte känna igen personen i fråga. Alla på bilden var nämligen kraftigt överviktiga innan de gick igenom en viktoperation på CFTK. En del väljer att göra en Gastric Bypass. De här tre valde Sleeve Gastrectomy. Alla har nått sina viktmål – och förblivit normalviktiga. Ring 08 32 62 20 och boka en tid för en kostnadsfri konsultation om du funderar på vad en viktoperation skulle innebära för dig.

ekelund&wik

Läs deras egna berättelser och se hur de såg ut förr, på: www.cftk.se

Vi vet var du hittar äventyret!

Välkommen till Inatur.se

Scanna QR-koden med din smartphone så länkas du till inatur.se

På Inatur.se hittar du äventyret! Allt från jakt och fiske till vandring, paddling, älgsafari, tjäderspel, cykling, boende och mycket mer. Vi har erbjudanden från hela Sverige. Boka och betala kan du göra direkt på sajten. Välkommen in och låt dig inspireras!

Inatur Sverige AB. 0771-78 72 00, info@inatur.se, www.inatur.se

facebook.com/inatur.sverige

twitter.com/inatur

Forsränning Forsränning i brusande älvar - lätta till medelsvåra forsar. Eller en stilla flottfärd i lugna vatten.

Slappna av med isfiske i vårsolen. Röding, öring, lax och gädda i fantastiska fiskevatten året om.

FFällfångst ällfångst i Tornedalen. Tornedalen. Spännande bäverjakt. Gåsjakt i Gåsriket. Eller vill du gå en kurs och ta jägarexamen?

Rogivande Rogivande boende i kulturhistoriska miljöer. Eller stuga i vildmark med vedeldad bastu och badtunna.

inatur.se/googleplus

flickr.com/inatur-sverige

youtube.com/InaturSverige


D8 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

■ TEST: 6 MINERALFOUNDATIONS

Lättburen foundation

En bra mineralfoundation är lätt att bära, täpper inte igen porerna och ger en naturlig finish. Vi har testat 6 produkter där bareMinerals är bäst i test. Text Susan Dymling/Smartson.se

B

land de testade produkterna finns en klar vinnare och en tydlig förlorare. bareMinerals och Jane Iredale ger båda ett fantastiskt resultat men bareMinerals dosa är mer genomtänkt och praktisk och blir därför testvinnare. IsaDora är ett bra och prisvärt alterna-

Betyg

tiv och utses till bästa budgetval. Produkten från Face ger fin lyster men har en opraktisk dosa. Skönhetsterapeuten Patricia Symeou tycker att man investerar i sig själv genom att göra god research om mineralpuder innan köp. – Läs innehållsförteckningen

noggrant då många mineralfoundations innehåller ämnen de inte borde. Undvik produkter som innehåller parabener vilket är konserveringsmedel. Ett ofta förekommande misstag många gör är att välja fel färgnyans för sin hudton. – De flesta väljer ofta en alldeles för mörk färg. Det är bättre att välja en nyans som är lite ljusare än din egen hudton och sedan arbeta med solpuder för att få mörkare skuggor. Våga fråga om råd när du är i butiken så får du professionell hjälp att väja rätt. Bra att veta Människor med problemhy upplever ofta förbättring när de använder mineralpuder. En del produkter innehåller dock

ämnen som kan ge reaktioner på huden. Ett exempel är Bismuth Oxychloride eller Vismutoxidklorid som det heter på svenska. Det är inte förbjudet men många erfarna mineralpuderanvändare vittnar om att ämnet gör att huden kliar och blir irriterad när det blir varmt. Det bör tilläggas att inte alla reagerar på ämnet. Av de testade produkterna är det endast Jane Iredale som inte innehåller Bismuth Oxychloride. De flesta produkter i testet har någon typ av solskydd vilket är bra. Önskvärt är en solskyddsfaktor på minst SPF 15 då produkten är avsedd för ansiktet. Speciell teknik Lös mineralfoundation kräver en speciell teknik. Pudret

appliceras genom att borsten förs över ansiktet i cirkelformade rörelser. De flesta tillverkare har sina egna borstar och en av de vanligare är kabukiborsten, som är en liten och kompakt borste med många och täta strån. Den passar om man vill ha hög täckningsgrad. Rådgör med din återförsäljare för att hitta rätt borste för dig.

Så gjorde vi: Testföretaget Smartson har testat 6 mineralfoundations i lös form. Produkterna har applicerats med en kabukiborste. Samtliga foundations har testats med och utan solpuder. Produkterna har bedömts utifrån förpackning, applicering, kvalitet, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

bareMinerals original

Jane Iredale Amazing base

IsaDora Mineral Foundation Powder

Face Stockholm Mineral Foundation

Elizabeth Arden Pure Finish

L’Oréal Paris True Match Minerals

22/25

20/25

19/25

18/25

17/25

10/25

Sammetslen finish

Bästa budgetval

Fin lyster

Spegeldosa

Komplicerad dosa

Kommentar Bäst i test Volym

8g

10,5 g

8g

9g

8,33 g

10 g

Solskydd

SPF 15

SPF 20

SPF cirka 15

SPF 20

SPF 15

Färgnyans

Medium beige

Amber

04 Medium beige

Go natural 2

04

W4 Golden natural

Cirkapris

440 kr

485 kr

160 kr

380 kr

365 kr

190 kr

Pris/gram

55 kr

46 kr

20 kr

42 kr

44 kr

19 kr

Kundkontakt

www.bareminerals.se, 08-14 18 11

www.janeiredale.se, 08-545 787 40

www.isadora.com, 040-691 50 00

www.facestockholm.se, 08-650 65 52

www.elizabetharden.se, 020-42 32 22

www.loreal-paris.se, 08-598 96 930

Omdöme

Förpackning: Dosa med skruvlock. Invändig skruvplatta gör det enkelt att reglera mängden. Applicering: Pudret arbetas smidigt in borsten och nästan inga puderrester yr runt. Lättapplicerat som går in i huden på ett bra sätt. Kvalitet: Hög kvalitet som visar sig i ett hållbart resultat. Resultat: Ger naturligt resultat med fin lyster. Pudret ger god täckning. Riktigt bra mineralfoundation som ger ett naturligt resultat. Prisvärde: Högt pris som kan skrämma bort förstagångsköpare.

Förpackning: Dosa med skruvlock. Invändigt plastskydd där du själv reglerar pudermängd. Dock samlas mycket puder i locket. Applicering: När pudret knackas ut i locket går en del till spillo. Produkten arbetas enkelt in i borsten och är lättapplicerad. Kvalitet: Hög kvalitet och känns bra hela dagen. Resultat:Resultatet är så pass naturligt att det knappt syns. För ett mer täckande resultat krävs fler appliceringar. Ger fin lyster. Prisvärde: Högt pris kan skrämma bort förstagångsköpare.

Förpackning: Plastig behållare med skruvlock. Invändig skruvplatta gör det lätt att reglera mängden puder. Tack vare konstruktionen uppstår minimalt med spill. Applicering: Pudret appliceras smidigt in i huden. Kvalitet: Hög kvalitet med ett bra resultat som varar hela dagen. Resultat: Ger en fin och naturlig look. Är dock inte så täckande och ger inte så mycket lyster. Prisvärde: Ett bra budgetalternativ som ger ett fint resultat.

Förpackning: Dosa med skruvlock som saknar invändigt skydd vilket gör att det fastnar en del puder i locket. Applicering: Pudret arbetas lätt in i borsten och appliceras smidigt på huden. Kvalitet: Produkten håller hög kvalitet och ger ett hållbart resultat. Resultat: Ger ett naturligt resultat. Pudret glittrar en del och ger väldigt mycket lyster vilket inte passar alla. Låter huden andas. För hög täckningsgrad bör flera lager appliceras. Prisvärde: Aningen högt pris men ger i gengäld ett fint resultat.

Förpackning: Praktisk dosa där du skruvar fram pudret. Mängden regleras enkelt. Behållare med invändig spegel och puff. Applicering: Pudret arbetas smidigt in i borsten men en del rester fastnar. En lättapplicerad produkt. Kvalitet: Hög kvalitet men får minus för att den innehåller parabener vilket är ett konserveringsmedel. Resultat: Ger en naturlig finish med fin lyster och bra täckningsgrad. Prisvärde: Relativt högt pris men produkten ger fint resultat. Elegant förpackad.

Förpackning: Annorlunda dosa med komplicerad appliceringsborste. Det är svårt att reglera mängden puder. Applicering: Borsten är följsam men spretig och inte särskilt mjuk. Det följer med mycket puder i borsten vid applicering. Kvalitet: Resultatet är hållbart, dock täpps porerna igen vilket kan bero på att pudret innehåller talk. Lägger sig som en tung slöja över huden. Resultat: Blir inte särskilt naturligt. Täckningsgraden är nästa för hög men ger dock fin lyster. Prisvärde: Bättre alternativ finns i prisklassen.

+ Praktisk dosa. Lättapplicerat. Naturligt resultat och fin lyster. - Högt pris.

+ Lättapplicerad. Mycket naturligt resultat. Ger fin lyster. - En del puder går till spillo vid applicering. Högt pris.

+ Praktisk dosa. Ger ett bra resultat. Prisvärd. - Något plastig dosa. Inte så täckande. Ger inte mycket lyster.

+ Arbetas enkelt in i huden. Ger fin lyster. Naturligt resultat. - Saknar invändigt skydd. Rester samlas i locket.

+ Praktisk dosa med spegel. Lättapplicerad. Ger naturlig finish. - Puderrester fastnar lätt i dosan. Innehåller parabener. Högt pris.

+ Följsam borste. Hållbart resultat. Ger fin lyser. - Opraktisk behållare. Täpper igen porerna. Pudrigt resultat


hälsa & skönhet · D9

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012


D10 · hälsa & skönhet

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Promenadträning passar alla. Kom ihåg att värma upp och ha en bra hållning.

Maxa promenaden med intervaller och vikter När du ändå är ute och njuter av vårsolen – gör promenaden till ett träningspass genom att lägga till utmaningar som intervaller, stavar eller vikter. En rask promenad stärker hjärtat, förbättrar blodcirkulationen och gör dig pigg!

En halvtimmes promenad om dagen ger dig … ... bättre blodcirkulation ... lägre blodtryck ... starkare hjärta ... ökad ämnesomsättning och fettförbränning ... starkare leder

Text Anna Bratt

E

o: Fot

J oha n Ro s é

n

n halvtimme om dagen behöver vi röra på oss för att må bra. Är du ingen superträningsperson – gå på promenad! Promenader är skonsam PT:n träning där du själv Beatrice väljer motstånd och Amundstempo. Men kom son ihåg att kroppen vänjer sig vid upplägget på din favoritrunda, så se till att variera dina promenader, tipsar Beatrice Amundsson som är personlig tränare.

Det är jättebra att använda den egna kroppen som motstånd – gå utfallsgång, gå i trappor, hoppa jämfota eller på ett ben. Att gå baklänges är också ett bra sätt att låta andra delar av kroppen jobba. Promenader räcker gott som enda träningsform tycker Beatrice Amundsson. Vill man komplettera med annan träning ska man välja styrketräning. Promenader är lättillgänglig träning eftersom man egentligen inte behöver någon utrustning, utöver ett par bra skor.

– Bryt mönstret och gå åt ett annat håll än du brukar, och variera genom att lägga in lite intervaller – gå snabbt en sträcka och lite lugnare en sträcka. Gå olika långa promenader olika dagar. Ett sätt att sporra sig lite är att ta tid på promenaden och bestämma sig för att gå lite fortare nästa gång. – Jobba med armarna också så att du kommer upp i puls.

Njut av att vara ute i naturen och andas vårlu , rensa hjärnan.

– Gå till en affär där de kan hjälpa till att hitta ett par som passar just din fot. Kom ihåg att skor är en förbrukningsvara, de behöver bytas ut innan de blir allt för slitna. Sen är det bara att snöra på sig skorna, sträcka på sig och ge sig ut i fågelkvittret. Och du behöver inte ånga på i värsta tempot varje gång. – Passa på att njuta av att vara ute i naturen och andas härlig vårluft, rensa hjärnan och släpp taget om allt annat, säger Beatrice Amundsson.


hälsa & skönhet · D11

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Stavgå i vår!

■ SNABBFAKTA

Kaloriförbränning

När du ändå är ute och njuter av vårsolen – gör promenaden till ett träningspass genom att lägga till utmaningar som intervaller, stavar eller vikter. En rask promenad stärker hjärtat, förbättrar blodcirkulationen och gör dig pigg!

SOC Gåstavar i lätt aluminium med korkhandtag, justerbara handledsremmar, reflexer och gummifötter. 199 kronor.

Text Anna Bratt Effektivisera träningen med vristmanschetter. Tänk på att inte använda tyngre tyngre använda vikt än att du fortfarande kan kan gå fortfarande rätt hållning. med rätt Från 229 kronor. kronor. Från

Toningskor i damstorlekar. Yttersulan består av två bollar som skapar en obalans – det gör att vad-, lår- och sätesmuskler aktiveras. 999 kronor.

Linköpings enda instruktörsutbildning i IMY´s MediYoga startar den 27:e mars 2012

30 minuters tuffare promenad bränner cirka 210 kalorier. 30 minuters powerwalking bränner cirka 255 kalorier.

Stavar gör att även överkroppen får träning, och hjärtat får jobba mer. Du förbränner mer och kan passa på att göra stavhopp, sidohopp och gå stavgång i uppförsbackarna. ■ Viktväst gör träningen lite tyngre. Välj en väst där du kan reglera vikten, och lägg inte på för tungt så du tappar hållningen. ■ Handleds- och vristmanchetter med tyngd gör promenaden lite mer mer ansträngande. ansträngande. Hitta Hitta lite ett par par som som känns känns bra, bra, är är de de ett för tunga tunga kan kan du du börja börja röra röra dig dig för konstigt och och belasta belasta fel. fel. konstigt ■S tegräknare hjälper dig att att Stegräknare ttävla ävla mo a mott dig själv och jobb jobba mo mott mål. n MB n T-skor ger b alansträning, MBT-skor balansträning, sstärker tärker ffotleden otleden och minsk ar minskar risk en fför ör ry ggbesvär. T oningsrisken ryggbesvär. Toningskkor or fformar ormar rump an och ger rumpan sstarkare tarkare ben. ■

ENDAST IDAG ! KÖP 2 BETALA FÖR 1

Vad gör du för att må bra?

Ansiktsbehandling Bowenterapi Massage Vaxning m m

Hypnos EFT • Energihealing Reiki healing • Fotmassage/Zon Regndroppstekniken med specialoljor

Gäller alla våra behandlingar

Salong Linnean

Anmälan till: Jenny Söderström, 070-678 20 10 linkoping@medicinskyoga.se Vill du veta mer om MediYoga: www.medicinskyoga.se

30 minuters promenad i normal takt bränner cirka 165 kalorier.

Fem prylar som maxar promenaden

Toningskor i herrstorlekar med ovandel i skinn och Easytone-teknologi för effektivare träning. Balansbollar i yttersulan ger en instabilitet som ökar muskelaktiviteten i rumpa, lår och vader. 1 199 kronor.

Vill du bli instruktör i Medicinsk Yoga?

30 minuters lätt promenad bränner cirka 135 kalorier.

Ring så ser vi vad som passar just dig!

www.enjoylife.se

Behandlingar i lugn och avslappnande miljö

Nelinsgatan 12 011-10 11 70 www.salonglinnean.se

Bli vårfin i dina bästa färger!

med inre balans

Mia Byrge 073-941 03 43

Passa på! CISSI ERBJUDER:

Färganalys

Hattaffären

inkl palett 1.200:(ord pris 1.400:-)

Hospitalsg 16 i Gamla stan • 011-12 30 78 • info@modehatten.se

Välkommen till oss!

På Norrtull Tandvård i Söderköping jobbar vi med inriktning mot god tandhälsa och har många nöjda friska patienter.

Gåva till dig som tar en Faceprint Treatment! FacePrint-behandlingen skräddarsys efter dina behov. Har du känslig hud, blandhud eller pigmentförändringar? Face Print behandlar alla! Just nu får du en fin gåva på köpet, en söt necessär med 4 resestorlekar (värde 430 kr).

Vårt erbjudande till dig och din familj: • Allmäntandvård • Kostnadsfri barn- och Eva Gehrke, Eva Leffler, Rolf Engwall, ungdomstandvård Ingela Engwall, Helén Söderberg • Implantatbehandling • Tandblekning • Vänligt bemötande i lugn och trivsam miljö Tandläkare Ingela Engwall 0121-15100 Breda Gränd 3

Tandläkare Rolf Engwall 0121-12727 Breda Gränd 3

www.norrtulltandvard.se

Gå in på facebook.com/hudokroppshalsan och gilla oss och dela med dina vänner så kan du boka en ansiktsbehandling och köpa produkter den dagen till 15% rabatt!

Ring för att boka 011-13 00 04

Välkommen! Erbjudandet gäller så länge lagret räcker.

www.systrarnaowens.se

Nagelvård Hudvård Make-up Massage Fotvård Presentkort

Gäller till den 15 maj 2012

200 kr i rabatt när du bokar tid för färganalys under mars-april.

Skolg. 1B, 1 vån. Kv Knäppingsborg. Tel 0708 – 96 96 17

www.nailshop.se Hamngatan 4 011-18 55 50


D12 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Snygga ögon utan smink Concealer och kajalpenna i all ära – det finns mer bestående alternativ för den som vill ha en pigg snygg blick utan smink. Här är några populära alternativ inom permanent makeup och små skönhetsingrepp som ger dig snygga ögon redan innan du ly huvudet från kudden. Text Anna Bratt

■ Fransförlängning Mellan 70 och 100 lösa syntetfransar fästs med lim på de egna fransarna längs den övre fransraden. Håller i tre till sex veckor. Mascara förkortar livslängden på fransförlängningen. Sätter behandlaren på för många eller för tunga fransar kan dina egna fransar gå av. En förlängning kostar mellan 600 och 1 000 kronor, påfyllning omkring 500–600 kronor. Ett alternativ är att själv lägga på ett serum som ska ge näring men också göra att fransarna sitter längre och därmed hinner växa mer innan de lossnar.

■ Botox mot kråksparkarna Botox är ett nervgift som sprutas in i mycket små doser för att släta ut rynkor i ansiktet. Efter fem till tio dagar syns den fulla effekten, som håller i tre till fem månader. Alla rynkor går inte att ta bort helt. En misslyckad behandling kan i sällsynta fall ge ett stelt och asymmetriskt resultat, svårigheter att blinka eller tugga, eller innebära att ena ögonlocket eller ögonbrynet hänger ner. En behandling kostar 2 000–5 000 kronor, beroende på hur stora områden som ska behandlas.

■ Kosmetisk tatuering

Forma ögonbrynen en gång för alla och gör en permanent borttagning av de oönskade stråna. Det finns fler metoder för permanent hårborttagning. Diatermi innebär en upphettning av hårsäcken så att hårstrået inte kan växa ut. Laser eller IPL (intense pulsed light) fungerar båda genom att ett starkt fokuserat ljus absorberas av hårsäcken och omvandlas till värme, som förstör hårsäcken. Diatermi passar till skillnad mot laser och IPL även för ljusa hårstrån. Kostar från 300 kronor och uppåt beroende på hur lång tid det tar.

■ Tänk på Kontrollera att den som ger botoxinjektioner har medicinsk utbildning och kunskap om anatomi, helst ska han eller hon vara legitimerad läkare. ■ Se till att din hudterapeut är med i Sveriges hudterapeuters riksorganisation – då vet du att han eller hon är auktoriserad. ■ På salonger som genomför fransförlängning ska det finnas ett utdrag ur säkerhetsdatabladet MSDS med information om vad bindemedlet innehåller. ■ Kolla att personen som utför kosmetisk tatuering har behörighet och utbildning. Det kan vara en hudterapeut, sjuksköterska, läkare eller en vanlig tatuerare.

Foto: Shutterstock

För att förstärka ögonbrynens färg eller skapa en eyelinereffekt på ögonlocket kan man skaffa sig en kosmetisk tatuering. Färgen läggs ofta lite ytligare än en vanlig tatuering och resultatet håller bara i mellan två och fem år. Färgen är inte heller lika hållbar – ett återbesök kan behövas för att fylla på färgen innan resultatet blir bra. Kostar från 1 500 kronor och uppåt.

■ Forma brynen med laser


hälsa & skönhet · D13

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

■ REPORTAGET DEN SUNDA MATEN

Hälsomaten i fokus

Säsongens nyttigaste råvaror Foto: Ulrika Ekblom/Fitnessförlaget

Kostråd vi minns Recept: Experternas val


D14 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Foto: Stockxchng

■ REPORTAGET DEN SUNDA MATEN

Nötter innehåller enkelomättade fetter som sänker nivån av blodfetter och motverkar åderförkalkning, E-vitamin som skyddar mot fria syreradikaler och arginin som hindrar att blodplättar fastnar i kärlväggen. Valnötter innehåller fleromättade fettsyror, både omega-3 och omega-6.

Tomater skyddar mot åderförkalkning och cancer samt innehåller krom som motverkar sötsug. Tomaterna ska helst ätas processade, det gör det lättare att absorbera antioxidanten lykopen. Det nyttiga sitter nära skalet, därför är cocktailtomater bättre än bifftomater.

Maten som stärker din hälsa

Kiwi innehåller dagsdosen av C-vitamin, 50–70 milligram i en grön, och upp till 100 milligram i en gul kiwi. Den skyddar mot natthosta och andnöd.

Att maten du stoppar i dig påverkar hur du mår är inte konstigt – men äter du rätt kan maten också ge dig skydd mot sjukdomar och stärka ditt immunförsvar. Strunta i dieter och ät varierat istället, tipsar professorn. Text Anna Bratt

G

enom att äta rätt kan du hjälpa kroppen att bygga upp ett starkt försvar. De hälsobringande effekterna kommer dels från näringsämnen som glukos, aminosyror och fetter, dels från vitaminer och bioaktiva ämnen, som finns i såväl frukt och grönsaker som sädesprodukter. – Rätt kost stimulerar kroppens försvarssystem så att det upp-

cancer och alzheimer. – De hjälper kroppen genom att motverka fria syreradikaler, alltså syrets skadliga effekter. Fytosubstansernas uppgift i själva frukten eller grönsaken är att hålla den fräsch och motverka nedbrytning. En skål med frukt kan stå en vecka och ändå se fin ut, det skulle inte fungera med en skål med kött, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

täcker och kan bekämpa ämnena som kan leda till sjukdomar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och författare till boken Maten som stärker din hälsa. I frukt och grönsaker finns gott om fytosubstanser, som fungerar som antioxidanter, har antibakteriella effekter och skyddar mot

e s . p o h S c Arcti Handgjorda knivar

Handgjorda stora kåsor

Pris från

398:-

Fyll en trälåda med ren & älgkött Pris från

300:-

395:-

Fler fritidsprodukter och delikatesser hittar ni på www.ArcticShop.se •

Att lägga om kosten är ett effektivt sätt att skydda sig mot

Products from Lapland

Picnic Muurikka

Våffeljärn

Mjuka och härliga renskinn

Pris från

Rätt kost stimulerar kroppens försvarssystem

Samma effekt har fytosubstanserna i kroppen. Men de städar också upp omkring sig. – De verksamma redskapen i cellerna är proteiner. Om vi är stressade så veckas proteinerna fel, men det kan fytosubstanserna rätta till – de städar och gör så att det ser snyggt ut.

Pris

898:-

Pris

398:-

Pris

280:-


hälsa & skönhet · D15

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

■ REPORTAGET DEN SUNDA MATEN

Kostråd förr och nu

Kostcirkel, matpyramid och nyckelhål – staten har månat om vad svenskarna äter ända sedan 1930-talet.

Text Sofia Hallonsten

M Morötter skyddar mot bröstcancer och innehåller antioxidanter, viktiga spårämnen och fibrer, som skyddar mot cancer i tjocktarmen. Kokar man moroten tas antioxidanterna upp lättare.

ycket ägg, spannmål, mjölk och grönsaker skulle fram på middagsbordet. Det fick husmödrarna lära sig 1938, när de första officiella kostråden kom för att minska undernäringen. – Man visste ju ganska lite på den tiden om vad vi behöver för näringsämnen, socker ansågs till exempel som ett utmärkt sätt att få i sig kalorier. Men i stort var de statliga råden inte så dumma, det fanns rentav med att man skulle välja fullkorn i stället för vitt mjöl, säger Eva Callmer, nutritionist och konsult med mångårig erfarenhet av kostrådsfrågor.

Äpplen innehåller polyfenoler som är starka antioxidanter, skyddar mot åderförkalkning och innehåller pektin som skyddar mot tjocktarmscancer. De skyddar också mot åldersförändringar i hjärnan.

Lök stimulerar kroppen att bryta ner potentiellt cancerogena ämnen, verkar bakteriedödande och motverkar förkylningar. Dessutom innehåller lök antioxidanter som motverkar cancer.

Innan råden hunnit få genomslag kom ett världskrig i vägen och ransoneringskupongerna avgjorde matvalen. Husmor fick lära sig att ta tillvara på mat från naturen och hushålla med vad hon hade. Och när kriget var slut fanns ingen tanke på att hålla igen. – Det var inte förrän 1963 när kostcirkeln lanserades som man försökte

Jordgubbar motverkar inflammation, innehåller C-vitamin som är en antioxidant, och antocyanin som motverkar cancer. Antioxidanterna i olika bär har olika egenskaper, så blanda gärna gubbarna med hallon och blåbär.

livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. Men naturligtvis är man inte helgarderad mot alzheimer för att man äter mycket brysselkål. – Det här är ju statistik, man kan aldrig säga hur det blir i det enskilda fallet. Genetiken spelar naturligtvis in, men risken att man drabbas på grund av sin livsstil är större, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som också

Kostcirkeln Lanserades 1963 av föregångaren till Livsmedelsverket och byggde på den amerikanska förlagan basic seven. Innehåller sju olika fält som man ska äta något från varje dag: frukt och bär – grönsaker – potatis och rotfrukter – bröd, flingor, gryn, pasta och ris – matfett – mjölk och ost – kött, fisk och ägg. Matpyramiden Lanserades av Kooperativa Förbundet (KF) 1974 och bygger på de statliga kostråden om bas och tillägg – livsmedlen längst ner i pyramiden ska man äta mest av, och mindre och mindre ju högre upp man kommer.

Från Sverige: Isbergssallad, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål, rabarber. Från Europa: blomkål, broccoli, fänkål, mangold, citron, persika. (Källa: Naturskyddsföreningen)

betonar vikten av långsiktighet. Det räcker inte att äta morötter i en vecka för att slippa bröstcancer. – Det handlar om att äta bra hela livet. Därför är det viktigt att välja en blandad kost – många dieter är för ensidiga, det är mångfalden som behövs. Genom att äta en riktig blandkost får vi i oss både vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Under 1970-talet blev vi mer medvetna om vad som var bra för oss, och 1974 kom en ny omgång kostråd som byggde på att vi borde äta vissa livsmedel som basmat och andra som tillägg – grunden till matpyramiden. Under 1980-talet började man bry sig om portionsstorlekar och hur mycket av vad som skulle ligga på varje tallrik. 1991 lanserades tallriksmodellen som fortfarande av många anses som det bästa verktyget för att äta rätt.

■ Kostråd vi minns

■ Välj e er säsong Frukt och grönsaker som får mogna på egen hand kräver mindre energi att odla, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare än de som fraktas långt och fått mogna på vägen. Det här är i säsong i Sverige under april till juni:

få lite ordning på kosten igen från statligt håll, säger Eva Callmer. Från kostcirkeln fick man lära sig hur mycket man skulle äta av olika sorters livsmedel, men fortfarande nämndes inte vad man skulle undvika. – I slutet av 60-talet trillade polletten ner; vi äter för mycket fett. Undernäringen hade blivit till felnäring utan att vi märkte det. Så 1969 drog Socialstyrelsen igång en stor nationell kampanj som hette Kost och Motion, säger Eva Callmer.

Tallriksmodellen Modell för en enskild måltid som Livsmedelsverket presenterade 1991. Drygt en tredjedel grönsaker, drygt en tredjedel pasta, ris eller potatis, och mindre än en tredjedel kött, fisk eller fågel är rekommendationen. Gröna nyckelhålet Nyckelhålsmärkningen kom i slutet av 1980-talet och märker ut produkter som har mindre fett, socker och salt och mer kostfiber och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Den typen av hälsomärkning var länge unik för Sverige men finns nu även i Norge och Danmark.

■ Matbovarna Matbovarna då och och nu nu

Skurk på trettiotalet.

11930–1940-tal 930–1940-tal – Kaffe, vitt mjöl och indus trimat. industrimat. 1950–1960-tal – Inga 1950–1960-tal bovar, alla fick äta allt. 1970–tal – Fett, socker och tillsatser.

1980–tal – Feta mejeriprodukter och livsmedel från storskalig produktion. 1990–tal – Få bovar, mycket matglädje. 2000–tal – Kolhydrater, särskilt socker, och tillsatser. 2010–tal – Kolhydrater i alla former.

Piggare kollegor – träna på jobbet! W W W. A B O U T B A L A N C E . S E

• Dags för en tidseffektiv träningsstund på jobbet? • Vi kommer till din arbetsplats! • Anlita en av våra duktiga personliga tränare. • Vi har resurser i yoga, pilates, stressreducerande träning, viktminskning, ergonomi och funktionell träning.

NYGATAN 12 I VÄXJÖ • WWW.ABOUTBALANCE.SE • INFO@ABOUTBALANCE.SE • TEL: 0470 - 211 11 • MOBIL: 070-68 14 534


D16 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

■ REPORTAGET DEN SUNDA MATEN

Kostexperternas favoritrecept

Tre dieter, tre profeter alla drar de mot samma mål – att stärka din hälsa. De har valt ut sina bästa rätter så att du ska få ett smakprov, välkommen till bords!

Blåbärsgröt

Här har du en underbar blandning av råg och blåbär! Båda dessa ingredienser är kända för sina hälsobringande antioxidanter och de kommer att ge dig energi under hela förmiddagen. Visste du att frysta bär i princip innehåller lika mycket näring som de färska?

Foto: Ulrika Ekblom/Fitnessförlaget

(1 portion) 2 dl vatten 1 dl rågflingor 1 dl frysta blåbär 1 krm salt 1 banan ■ Mät

upp vatten, flingor, blåbär och salt i en kastrull och rör om. ■ Koka upp och låt småputtra under lock i cirka 5 minuter. Rör om då och då. ■ Toppa med skivad banan. ■ Servera med mjölk och ät gärna en näve sötmandel till. Ur boken Paulúns GI-frukost. Av Fredrik Paulún och Karoliina Paulún. Fitnessförlaget.


hälsa & skönhet · D17

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Foto: Arne Adler/Tukan förlag

■ REPORTAGET DEN SUNDA MATEN

Nötfärsbiffar med fetaost, oliver och fransk senap Mycket smak och helt GI-rätt. (4 personer) 1 lök, hackad 2 vitlöksklyftor, hackade 800 g nötfärs 200 g fetaost 10 oliver, skurna 5 torkade tomater i olja, klippta 1 ägg 1 msk fransk senap Rapsolja till stekning Salt Peppar 250 g keso Grönsallad

5 frågor till Ola Lauritzson

■ Hacka

och bryn löken och vitlöken snabbt. löken i färsen och smula ner fetaosten, oliverna, de torkade tomaterna, ägget och senapen. ■ Rör runt färsblandningen till en jämn smet och forma till biffar. ■ Stek i rapsolja på bägge sidor. ■ Salta och peppra, servera med keso och grönsallad. ■ Blanda

Text Maria Ståbi

Alla recept i boken är skapade för att ge en lång mättnadskänsla och en stabil blodsockernivå. Det senare är viktigt just för att hålla förbränningen på en hög nivå och samtidigt minska risken för sockersug och lågt blodsocker.

– Är det något man ska tänka på kring mat om man tränar mycket?

Om du tränar mycket kan det vara en fördel att komplettera med ett extra mellanmål ungefär en timme innan träningen. Då har du extra energi till ditt träningspass. Om du tagit ut dig riktigt ordentligt under träningen så är det också en fördel att fylla på med lite extra energi direkt efter passet. En banan eller proteinshake är två förslag om du vet med dig att det dröjer ett tag innan du äter en ordinarie måltid. – Många som tränar mycket äter tillskott av protein, är det något du förespråkar?

Protein kan bidra till en ökad

muskeltillväxt och snabbar återhämtning. Dessutom mättar protein bra och även om man självklart inte ska överdriva intaget så är det oftast motsatsen som är ett problem för de flesta. Min rekommendation är att ca en tredjedel av dagsenergin från mat ska komma från proteinrika källor.

– Det pratas mycket om viktnedgång och mat, vad är din filosofi där?

Om man vill gå ner i vikt är det avgörande att också hålla koll på vad du stoppar i dig. Visst kan du gå ner i vikt bara genom att träna mer, men då pratar vi om väldigt mycket träning - kroppen är förbluffande energieffektiv. Genom att kombinera bra mat och effektiv träning får du de bästa och snabbaste resultaten. – Har du några korta tips för en hälsosammare livsstil?

■ Vänd på ”mat-dygnet”: Ät en rejäl frukost, lagom lunch och lite mindre på kvällen, istället för tvärtom. De flesta gör precis tvärtom.

■ Ät

något proteinrikt livsmedel till varje måltid - då håller du dig mätt längre och ökar förbränningstakten. ■ Undvik alla snabba kolhydrter som får blodsockerkurvan ur balans. Var särskilt uppmärksam på socker och vetemjöl som har högt GI. ■ Ta för vana att läsa innehållförteckningen så att du vet vad maten innehåller. Ofta smyger man in socker och onödiga tillsatser i maten. ■ Underskatta inte vardagsmotionen: det är viktigare vad du gör under dygnets alla timmar, än just under en flåsig timme på gymmet. Gå eller cykla till jobbet, eller testa att stå upp och jobba på kontoret (många har höj- och sänkbara skrivbord). ■ Tänk på att stress och dålig sömn också påverkar sötsug och hormonbalansen. Ofta sitter problemen mer i livsstilen än i hur du äter eller tränar. ■ Tänk på att vad du dricker: alkohol, juicer, mjölk och kaffelattes är vanliga källor till onödiga kalorier.

Biff med lök Ferrystyle

Foto: Martin Cederblad/Norstedts

(2–4 portioner) 4 rejäla utskurna biffar 4–6 gula lökar grönsallad, olika typer tomater avokado olivolja och balsamvinäger smör salt och peppar

Ur boken Lättlagad GI – Lättlagade GI-recept för vardag och fest av Ola Lauritzson. Tukan förlag.

Foto: Arne Adler/Fitnessförlaget

– På vilket sätt främjar receptet hälsan?

Ferrystyle betyder helt enkelt att du serverar rätten på en bädd av god och krämig sallad. Här får avokadon stå för det energirika. Rätten kan ytterligare energiberikas med en klick vitlökssmör, om så önskas. ■ Skala och skiva löken tunt. Bryn den på svag värme tills den blivit genomskinlig, mjuk och lite söt. Smaka av med salt och peppar. ■ Stek köttet hastigt på båda sidor i en rejäl klick smör och krydda med salt och peppar. ■ Lägg biff och lök på en bädd av salladsblad, skivade tomater och avokado. ■ Avsluta med ett par droppar olivolja och vinäger samt salt och peppar.

Spenatquinoa med soltorkade tomater och rökt lax (2 portioner) 2 dl okokt quinoa (80 g) 200 g spenat 1 grönsaksbuljongtärning (utan härdat fett) 4 soltorkade tomater i olja 300 g kallrökt lax ■ Koka

spenat och quinoa tillsammans med buljong. ner de soltorkade tomater. Servera med laxen. ■ I denna enkla men fantastiskt goda rätt får du i dig massor av järn från spenaten och omega-3 från laxen. Föredrar du kokt lax går det naturligtvis också bra. ■ Passa gärna på att koka extra quinoa och spenat för att frysa in. ■ Paketera i portionsförpackningar. På så vis blir rätten en perfekt matlåda, bara att köpa lite kallrökt lax när det är dags. ■ Blanda

Ur boken Ferry Food av Björn Ferry och Cathrine Schück. Norstedts.

Ur boken Isodieten kokboken av Fredrik Paulún Kristina Andersson Martin Brunnberg. Fitnessförlaget.


D18 · hälsa & skönhet tips för att få med barnen naturligt på motion ■ Cykla eller gå tillsammans till förskolan eller skolan. I stället för att sätta barnen i vagnen eller bilen utnyttjar man tiden till motion.

Foto: Shutterstock

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

■ Ta initiativ till spontanidrott – föreslå att ni ska gå ut och leka, ta fram badmintonrack eller en fotboll och rör på er tillsammans på gården eller i trädgården en stund. ■ Sätt på en skön låt hemma och dansa loss före middagen.

Väck barnens lust till rörelse Barn behöver röra sig minst en timme om dagen för att må bra, och det är mycket man kan göra för att få fart på kidsen. Peppa, stötta och viktigast – rör dig själv tillsammans med barnen. Text Sofia Hallonsten

B

arnen fastnar lätt framför datorn eller tv:n, och har man mycket att göra som förälder låter man dem lätt sitta för länge. Men det finns enkla knep för att få barnen att röra sig mer i vardagen. – De flesta barn vill röra sig, men de hindras av att vi vuxna inte har tid eller att något annat kommer i vägen, säger Nina Forsberg, projektledare för barnaktiviteter på Friskis & Svettis.

DU HAR VÄL INTE MISSAT ATT VI HAR

2 EGNA LOKALER? Välkommen att prova på!

Vi finns i City och på Ingelsta och i Söderköping, Skärblacka och Svärtinge. Du kan välja mellan hela 160 pass/vecka – jympa, spinning och träna ute. Vi har även gym på sammanlagt 1200 kvm.

Lite tuffare, mycket roligare! PROVA PÅ! Namn: Personnummer: Aktivitet: Giltig t.o.m 2012-04-30. OBS! Gäller i mån av plats. Ingen förbokning.

City S:t Persgatan 110 t Ingelsta Ståthögavägen 48 Tel 011-21 13 30 www.friskissvettis.se/norrkopi www.friskissvettis.se/norrkoping p ng

■ Stick iväg på upptäcktsfärder i naturen – klättra, spring och upptäck. ■ Låt lite större barn följa med och göra ärenden – att gå till affären och hjälpa till att bära och lasta i och ur saker är också motion.

De föräldrar som har svårt att få in motionen naturligt i vardagen rekommenderar Nina Forsberg att gå med barnen på ett gruppträningspass där barn och vuxna tränar tillsammans. Där kan man på ett lekfullt sätt träna både grovmotorik och uthållighet till musik. – Det är lusten att röra sig som är det viktigaste. För vissa barn kan det vara viktigt att slippa tävlingsmomentet, vissa behöver mycket variation.

Om barnen själva inte vill röra sig gäller det att ligga på som förälder, tycker Nina Forsberg. Var ihärdig, prova nya aktiviteter och försök vara en bra förebild även om det tar emot ibland. – Kanske måste ni göra en aktivitet flera gånger tillsammans för att barnet ska nappa. Vi har barn på familjegympan som sitter vid sidan och tittar på under flera pass och sen gör de hela passet när de kommer hem.


hälsa & skÜnhet ¡ D19

Foto: Shutterstock

NORRKÖPINGS TIDNINGAR ¡ TISDAG 20 MARS 2012

           

 

Tel: 013-25 99 91, 0771-919 919

CaroAnz

"Kläder fÜr kvinnan var dag"

ALLT KLÄR EN SKÖNHET! Stort utbud av kläder fÜr Kvinnan var dag i storlek 36-56 Jensen, Intown, Zizzi Micha, Long Island

Massor av vĂĽrnytt!

Svenskar älskar godis

Välkommen hälsar Caroline och Ann-SoďŹ

SkĂśnbergag. 8A SĂśderk. Tel 0121-101 10 www.caroanz.se

Folk är fetast i USA, och minst feta i Japan och Korea – vad kan vi lära av japanerna och koreanerna?

– De har traditionellt mat med mycket kolhydrater, fisk och

Rygg/Nackmassage 30 min. 300 kr Ansiktsbehandling 30 min. 300 kr Bemer magnetterapi 6 veckor. 1200 kr

mtiden� mt �Hos mig gÜr du ett klipp fÜr miljÜn och framtiden�

Välkommen!

Tidsbest. 0121-22227

YOGA V13

START

PROVA ASHTANGAYOGA Torsdag 22 mars kl 17.30-18.30 OBS! FĂ–RANMĂ„LAN!

NYBĂ–RJARKURS ASHTANGAYOGA

Text Anna Bratt

– SÜtad dryck har blivit billigare, samtidigt som frukt och grÜnt har blivit dyrare. Vi är det folk i världen som äter mest godis, och vi har tillgüng till det när som helst pü dygnet. Dessutom kan vi se pü film eller spela dataspel hur mycket vi vill medan vi äter. Vi äter ocksü mer oregelbundet i Claude dag eftersom vi lever Marcus mer oregelbundna liv – det gÜr att vi tappar kontrollen Üver hunger och mättnad.

ekologisk frisĂśr&friskvĂĽrd

När servade du dig själv senast? Passa pü nu när jag har vürerbjudande.

VĂ…RENS KURSER

Hallü där, fetmaforskare Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet. Svenskarna är dubbelt sü feta nu som fÜr tjugo ür sedan – varfÜr?

Marie´s dam & herrfrisering

MĂĽndagar kl 19.30-21.00

grÜnsaker, som antagligen är mindre fetmabildande än amerikansk skräp­ mat med animaliskt protein och animaliska fetter.

TERAPEUTISK YOGA FĂ–R NACKE & RYGG MĂĽndagar kl 16.15-17.15

MJUKYOGA

Hur ser framtiden ut i Sverige?

Onsdagar kl 16.15-17.15

– Under de senaste fyra­fem üren har utvecklingen stannat upp, troligen tack vare medias budskap att det är farligt att vara fet. Men jag är orolig fÜr vad som händer om inte samhället gÜr nügot. Till exempel müste fÜrskolan och skolan vara helt fria frün sÜtsaker. Dessutom bÜr vi infÜra en sÜt skatteväxling, där vi beskattar det vi vet är onyttigt och använder pengarna till att ta bort momsen pü färsk frukt och grÜnsaker.

ENKEL YOGA FĂ–R ALLA Torsdagar kl 13.30-14.30

TONĂ…RSYOGA

Var rädd om dina Ügon

SÜndagar kl 15.15-16.15 FÜr anmälan och info www.vayu.se, 0722-22 72 12

SkĂśnbergag 9 SĂśderk Tel 0121-131 20

yoga

NYHET HOS OSS! Makeupserien med 100 % mineraler

KĂ–P 2 PRODUKTER FRĂ…N BARE MINERALS

n Vi blir allt fetare Andel vuxna feta i procent i dag, och inom parentes fÜr 20 ür sen Källa: OECD

SĂ… BJUDER VI PĂ…

MAKEUPRÅDGIVNING 30 min (värde 290:-) eller

PROVFOUNDATION

med borste i ďŹ ckformat (värde 198:-) USA 33,8 (23,3)

Sverige 11,2 (5,5)

Island 20,1 (7,5)

Norge 10

(ingen äldre uppgift)

Schweiz 8,1 (5,4)

Finland 14,9 (8,4)

Japan 3,9 (2,3)

Danmark 13,4 (5,5)

Vi utfÜr även fÜljande behandlingar:

Hürborttagning med laser • Celluliter / LPG • Åderbrück • Fettsugning med laser Ögonlocksplastik • Ansiktslyft • Restylane / Perlane • Botox • LäppfÜrstoring • Rynkborttagning Ytliga blodkärl • Leveräckar • Vürtor • Ansiktsbehandlingar • Vaxning • Konstnaglar

Korea 3,8

Laser & SkÜnhetskliniken i NorrkÜping • Drottninggatan 63 A 011-16 56 56 • www.laserestetik.se

(ingen äldre uppgift)

•

•

•

•


D20 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Foto: Shutterstock

■ TRÄNING: CYKEL

Kom igång med cykelträning En hjälm, ett par vadderade brallor och en hyfsad hybridcykel – sen är du redo att cykelträna. Även nybörjaren kan få effektiv och rolig träning snabbt, så dra med hojen ut på vägarna och kör igång! Du tränar hela kroppen och får mycket träning på kort tid, det går att köra länge och hårt utan att bli alltför sliten – cykelträning har många fördelar. – I och med att träningen inte är viktbärande handlar det om muskulär styrka och syreupptagningsförmåga, inte så mycket mekaniskt slit, säger Kalle Bern, cykelfantast och chefredaktör för tidningen Kadens. Cykelträning kan delas in i två kategorier – landsvägscykling och mountainbike. Landsväg är lättast att komma igång med för nybörjaren eftersom tekniken är enkel.

Sitt rätt och sitt ner En runda på 25-30 kilometers landsvägscykling är lagom för nybörjaren med hyfsad grundkondition. Intensiteten i passet mäter man lättast med en pulsmätare – det är svårt att jämföra tider eftersom väder och underlag påverkar cyklingen mycket. Det är viktigt att sitta rätt. Sadelhöjden är lagom när benet är rakt när du har hälen på pedalen. Lägg inte tyngden på händerna, sitt på sittbenet och inte på mjukdelarna – och håll dig sittande större delen av passet. – Ställ dig bara upp när du behöver omväxling eller vill få

Landsväg är lättast att komma igång med för nybörjaren e ersom tekniken är enkel.

upp fart snabbt, det är skönt för musklerna när de håller på att stumna. Det blir när man upp, llättare ättare n är m an sstår tår u pp, men m en tträningen räningen äärr iinte nte llika ika effektiv, Kalle Bern. e ffektiv, ssäger äger K alle Be rn. tipsar komHan tips ar om aatt tt k omplettera cyklingen p lettera cy klingen med bålstyrkan ccoreträning, oreträning, b ålstyrkan gör blir stabilare påå g ör aatt tt du b lir st abilare p cykeln. – Och ha alltid ha slang, verktyg pump och v erktyg med ut, kan lagaa en dig u t, om du k an lag punktering punkt ering ssåå slipper du gå hem!

Foto: Foto: Shut Shutterstock terstock

Text Sofia Hallonsten


hälsa & skönhet · D21

Foto: Kalle Bern/Cykeltidningen Kadens

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Kalle Berns träningspass för nybörjare Det lättaste man kan göra på cykel är att hålla en jämn hastighet. Fartökningar är därför viktiga i ett träningspass. Det här passet är ungefär en timme och tjugo minuter långt. Inled med 20 minuters uppvärmning. Ansträngningsnivån ska vara tillräcklig för att du ska få upp både pulsen och andningsfrekvensen till ungefär 75 procent

av din maximala förmåga. ■ Efter uppvärmningen kommer tre 15-minutersintervaller. Varje intervall körs stegrande, toppen ska du nå efter elva minuter och hålla i fyra minuter. I slutet av varje intervall ska du vara så trött att du måste slå av på intensiteten. ■ Vila två minuter mellan varje intervall. ■ Avsluta passet med att rulla lugnt i tio minuter för att varva ner.

Criterium 2012 från svenska Nishiki 8 995 kronor, nishiki.se.

Gore Ozon Ozon III III Gore cykelbyxa dam dam cykelbyxa 1 100 kronor, cykloteket.se

Shimano R-133, 1 077 kronor, sportamore.se

Limar Ultralight Ultralight race race Limar cykelhjälm, 999 999 kronor, kronor, cykelhjälm, xxl.se xxl.se

Sigma Bc1009 cykeldator 330 kronor, cykloteket.se

Utrustning för nybörjaren Cykel – För landsvägsnybörjaren passar en hybrid – en blandning mellan vardagscykel och terrängcykel. Den har fler växlar och möjlighet att montera smalare hjul samtidigt som den är stabil och hyfsat billig. ■ Cykelhjälm – Den behöver inte vara dyr så länge den är CE-godkänd. Det är viktigt att ha hjälmen på sig rätt, följ tillverkarens instruktioner. Många har den för långt bak, men eftersom de flesta fall är framåt ska den sitta ner mot ögonbrynen.

Cykelbyxor – vadderade träningsbyxor gör att du slipper få skav av sadeln, förutsatt att du inte har något under! Tar man på sig underkläder ger byxorna ingen effekt. ■ Cykelskor – genom att klicka fast skorna i pedalerna får du en helt annan stabilitet. Det krävs dock att man lär sig tekniken för att ta sig loss om man trillar. ■ Cykelapp eller cykeldator – håll koll på hastighet, distans, tid, karta, puls med mera så blir träningen roligare. ■


D22 · hälsa & skönhet

Foto: Marc Femenia/Scanpix

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Runkeeper Håll koll på löprundan – den här appen tar tiden, mäter avståndet, genomsnittshastighet per minut och hur många kalorier du förbränner. Du ser på kartan var du sprungit och kan få information uppläst i lurarna under rundan. Kräver dock en bra inbyggd gps i telefonen och hyfsad mottagning. Finns för: iPhone och Android Språk: Engelska Pris: Gratis

Appa dig i form Kolla cykelturens lutning, räkna steg, tajma det perfekta hemmaträningspasset eller lär dig nya yogaövningar. Här är apparna som för en billig penning gör träningen bättre. Text Sofia Hallonsten

UltraTimer All tidtagning samlad på ett ställe, den perfekta hjälpen om man vill slippa tänka på minuter och sekunder. Använd antingen de förinställda tiderna och till exempel träna efter tabatametoden och stretcha exakt lagom länge, eller ställ in egna tider. Finns för: iPhone och Android Språk: Engelska Pris: 15 kronor

Stepmetr Håll enkelt reda på hur många steg dina promenader genererar. Ställ in vikt och längd och du får veta antal steg du tagit, hur länge du gått och hur många kalorier du förbränt. Men vill du vara helt säker på att du får rätt antal steg kan det vara klokt att investera i en betalapp. Finns för: iPhone och Android Språk: Engelska Pris: Gratis

Smygträning för stillasittare En svensk app utvecklad av sjukgymnaster för kontorsnissar och pendlare. Den innehåller övningar som du kan göra när du sitter stilla för att få igång blodcirkulationen, bli piggare och känna dig starkare. Träna framför datorn, i tv-soffan eller i flygstolen. Finns för: iPhone och Android Språk: Svenska Pris: 7 kronor

Cyclist PRO GPS+ Det är som att ha en hel liten cykeldator i fickan – eller för den delen på styret, den här appen har nämligen funktioner som kan vara bra att se under färd. Mäter förutom hastighet och tid bland annat lutning, trampfrekvens och genomsnittsfart, och kan kopplas ihop med en pulsmätare. Finns för: iPhone, liknande finns för också för Android. Språk: Engelska Pris: 22 kronor

All in Yoga Ger både nybörjaren och den mer avancerade yogaträningsprogram anpassade efter ålder, vikt och syfte med träningen. Varje övning visas med en liten filmsnutt. Du kan också sätta ihop ett eget program eller lära dig en övning i taget. Finns för: iPhone och Android Språk: Engelska Pris: 7 kronor


hälsa & skönhet · D23

Jäkta mindre med mindfulness i vardagen

För den stressade nutidsmänniskan kan den största utmaningen vara att stanna upp och bara befinna sig här och nu. Genom att träna mindfulness – att vara närvarande i nuet – kan man må bättre och bli mer uppmärksam.

Ola Schenströms bästa tips för mindfulness i vardagen

Text Sofia Hallonsten

– Då kommer du att lägga märke till att tankarna snabbt flyger iväg till middagen, barnens kläder eller något annat. Men du kan öva dig på att stanna kvar i nuet med tankarna, säger Ola Schenström. Ett annat bra sätt är att öva mitt i vardagen. Hejda dig och tänk efter – lyssnar jag verkligen på samtalet som pågår? Känner jag kylan mot kinden, värmen från kaffekoppen, ser jag vad barnen gör? Mindfulness har många fördelar, menar Ola Schenström. – Forskning visar att man blir bättre på att kommunicera, hantera svårigheter och reglera sina känslor. Jag upplever också att man får ett annat perspektiv på sig själv och kan undvika att fastna i dåliga mönster.

Foto: Shutterstock

I

en värld där intrycken är många flyttar sig vår uppmärksamhet snabbt från en sak till en annan. Vi ältar det som varit och oroar oss för framtiden, men missar den stunden som vi faktiskt kan påverka – nuet. Mindfulness handlar om att stanna upp och komma i kontakt med vad som pågår. – Om jag har mitt medvetande i det förflutna missar jag kanske samtalet som pågår med mina barn eller min partner, säger Ola Schenström, läkare och författare till boken Mindfulness i vardagen. Det mest effektiva sättet att fånga ögonblicket är att träna sin uppmärksamhet genom meditation. Det behöver inte vara avancerat, bara sätt dig ner och koncentrera dig på var och hur din andning känns.

Res tillsammans med oss!

n SNABBFAKTA Foto: Mindfulnesscenter

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Endast 450:- för

Stanna upp ofta – bara det att du stannar upp gör dig mer medveten och närvarande, vi går lätt på autopilot. Ställ dig själv frågan: Vad är det som pågår just nu? Lägg märke till hur andningen känns i kroppen. Det andetag som pågår erbjuder ett sätt att återkomma till nuet. Det är ett enkelt sätt att stilla surret i hjärnan, bli lugnare och träna fokus. Lyssna på din kropp. Kroppen gör inga krumbukter, den ljuger inte om vad som pågår. Är jag trött är jag trött, har jag ont har jag ont. Kroppen är många gånger klokare än huvudet.

Vi erbjuder dig:

Skonsamma Gelenaglar, Nagelvård Paraffinbad, Ansiktsbehandling, Nagelvård, Ögonfransf Ögonfransförlängning, Frans & brynfärg, Trådning, Hårbortagnin Brasililiansk vaxning, Fotvård, Hårbortagning, Massage, Stå solarium, Välgörande produkter & tillbehör. För mer information besök gärna vår hemsida. Välkomna

40 min massage + 30 min akupunktur

Specialiteter:

Nacke, rygg, axelbesvär, huvudvärk, migrän, muskelvärk, stress, sömnlöshet, viktminskning m m.

Vårnyheter från Capri

011-12 77 77 Kungsgatan 24 salongmatilda.se

Norrköpings Kinaterapi

Bo fyrstjärnigt, ät femstjärnigt och SPA:a ”sexstjärnigt”!

Kosmetisk akupunktur

Laserbehandling av fina linjer och rynkor, påsar och mörka ringar under ögonen, stramar upp och stärker slapp/åldrad hud mm Förbättrar hudkvaliteten och ger friskare hud Uföres av leg sjuksköterska Ring 0760-296885 för info och tidsbokning

Spahotellet Cape East, Haparanda

PRIS 8.695:-

Järnvägsgatan 4. 0123-127 27

Flygskatt tillkommer ca 295:-

Avresa 21-24/9

I priset ingår: Flyg fr Norrköping t/r •Transfer • 3 nätter del i superiorrum inkl frukost Välkomstchampagne • Lyxig GANTbadrock att ta med hem. 2 SPA-luncher 2 efter SPA-buffé • En 2- rättersmiddag • En 5-rättersmiddag En 3- rättersmiddag tredje kvällen • 1 Midnight Fire(SPA och tvagningsritual) Fri tillgång till SPA, bastu, bad, gym Arrangör: Kultur Resor

www.naturkicken.se, 0769-461977

Kroppsinpackning Härlig kroppsinpackning med ansiktsmassage, 60 min, 500 kr. Fjärilsgatan 50 i Smedby.

Återförsäljare av

Friskt åldrande • Ökad koncentration • Starkare motståndskraft

Bromsa åldrandet med fysisk aktivitet och mycket mer som vi erbjuder på Träningsverket – Boka din personliga visning. Ta med annonsen. Vi bjuder på halva startavgiften och 2,5 tim personlig träning. Erbjudandet gäller t.o.m 2012-03-31

Var rädd om hjärtat! Förebygg kärlkramp, infarkt & stroke och gör en omfattande koll av hjärta & kärl med

- Arteriografen -

VAD ÄR DITT MÅL? • Maximerad energi • Ökad prestationsförmåga • Strålande hud • Din drömvikt • Stärkt immunförsvar

Ge din kropp välbalanserad näring

• Mer ork

Drottning 66, Norrköping • tel 011-200 390 Mån-fre 9-17.30 www.ntresecenter.se

Uteträning | Barnyoga | Spädbarnsmassage Barndans | Massage- och spabehandlingar

JUST NU!

Unna dig lite lyx i vardagen

Albrektsvägen 95 Tel 011-18 98 60 • 0702-899 955 www.kinaterapi.se

Ring I DAG för GRATIS wellnessanalys och kroppsscanning Monica, 070-291 46 39 Kerstin, 070-238 26 77 Oberoende Herbalifedistributörer

ÎÎ

Nu finns den i stan… prova den hos mig till nyhetspris: 500 kr (ord pris 800 kr) inkl rådgivning. (Gäller t o m 31/5)

Jag erbjuder även massage, zonterapi och livstilsförändring gnm kost & näringsbehandling. Ring o boka tid redan i dag! 011-333 05 66 eller 0707-87 46 15 www.muskelrehab.se Välkommen! Catrin Bildning är det som är kvar sedan vi glömt allt vi lärt. Ellen Key


D24 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Foto: Shutterstock

■ VÅRTRÖTTHET

Vårljuset ger oss jetlag

Vårsolen strålar och ljuset är tillbaka – ändå känner du dig så trött, så trött. Vårtrötthet drabbar ungefär var fjärde svensk och är o ast som värst i mitten av mars. Text Sofia Hallonsten

– Ljus vrider upp hjärnan och gör oss piggare, och ju tidigare på morgonen du utsätts för ljus desto bättre, säger Torbjörn Åkerstedt. Om man vet med sig att man blir deppigare i övergången mellan mörker och ljus kan det också vara smart att utsätta kroppen för mer ljus under den mörka tiden av året för att förebygga. – För den som har möjlighet att ge sig av till ljusare trakter i till exempel november när mängden dagsljus minskar som hastigast har förmodligen nytta av det när våren kommer. Man kan inte lagra ljus, men däremot kan man förbereda kroppen och därigenom förkorta effekten, säger Torbjörn Åkerstedt.

Runt 25 procent av svenskarna blir märkbart tröttare när dagarna blir längre, och för 6-7 procent går tröttheten så långt att det blir en så kallad säsongsbetingad depression. Förutom tröttheten, som kan bli i det närmaste förlamande, får man då också andra depressionssymtom som nedstämdhet, irritation och ofta ökat sötsug och viktuppgång. Både vårtrötthet och säsongsbetingad depression går över när säsongen är slut, men det kan vara tufft att vänta ut att den biologiska klockan ska anpassa sig efter verkligheten. Det bästa sättet att motverka vårtröttheten under den värsta perioden är mycket ljus.

■ Tips till den vårtrötta Utsätt dig för så mycket ljus som möjligt så tidigt på dagen som möjligt. ■ Tänd lamporna direkt när du vaknat eller skaffa en väckarklockslampa som gör sovrummet ljusare redan innan du stiger upp. ■ Undvik solglasögon, de gör att du tillgodogör dig dagsljuset sämre. ■ Rör på dig! Ta till exempel en morgonpromenad det första du gör varje morgon. Motion är bevisat effektivt mot trötthet och depressionssymtom. ■ Motionera även hjärnan, du blir piggare av att stimuleras mentalt. ■ Sov mer än vanligt om du känner att du behöver det, men försök hålla en regelbunden dygnsrytm. ■ Känner du dig helsänkt kanske du tillhör de 4–5 procent vars vårtrötthet utvecklas till en säsongsbunden depression. Det förekommer även på hösten och behandlas oftast med ljusterapi och/eller antidepressiva läkemedel. ■

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

V

år biologiska klocka styrs av ljus och mörker – vi är trötta när det är mörkt ute och pigga när det är ljust. Långt norrut och söderut på jordklotet måste våra kroppar två gånger om året anpassa sig efter en ny dygnsrytm. Vårtröttheten är vårt straff för att vi bor på de här breddgraderna – det existerar inte närmare ekvatorn. – Vårtrötthet är en kusin till jetlagen, vår biologiska klocka hinner helt enkelt inte anpassa sig efter att dagslängden förändras så snabbt som den gör på våren, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet i Stockholm.

Undvik solglasögon i vårsolen så tillgodogör du dig ljuset bättre.


hälsa & skönhet · D25

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

■ SOLA MED STIL

Snygg och solskyddad

Den som vill helgardera sig mot solens skadliga strålar väljer smink med solskyddsfaktor. Men använd inte smink som enda skydd – komplettera med en vanlig solskyddskräm. Text Anna Bratt Intense Repair Shampoo från Sachajuan är ett schampo för hår som exponeras för sol. UV-skyddet bevaras i håret efter sköljning. Cirkapris 255 kronor.

Clarins Bronzing Powder SPF 15 kompakt solpuder med mediumtäckning ger ett naturligt solkysst resultat i ansikte och dekolletage. Innehåller vitamin E. Kostar runt 395 kronor.

B alm S helter T inted Balm Shelter Tinted Moisturizer är är en en Moisturizer kkombination ombination a v av dagcreme som som dagcreme å terfuktar o ch llätt ätt återfuktar och foundation som som jämnar jämnar foundation u uden. IInnehåller nnehåller utt h huden. solskyddsfaktor 18. 18. solskyddsfaktor C irkapris 2 55 kkronor. ronor. Cirkapris 255 Duwop Iced Teas i färgen Black currant är läppbehandling med kylande effekt. Återfuktar med jojobaolja, aloe vera och grönt teextrakt, med solskyddsfaktor. Cirka 190 kronor.

Cliniderm Sun Lip Protection Sun Gloss i färgen Natural Pearl har spf 25 och skyddar läpparna mot UV-strålning. Applicera rikligt – alltför små mängder minskar solskyddseffekten. Kostar runt 139 kronor.

Vårnyheter från Friendtex

nya n Den kataloge mar en 2012 m o vår/s ollektion u! n k och nns här x.se fi dte n e i r .f www

• Beställ en ny katalog • Boka en visning/modeträff • Bli modeåterförsäljare Vi erbjuder flera försäljningskoncept – sälj modekläder på fritiden/modeträffar Modekläder & accessoarer i storlekar XS/34-4XL/52. Hur mycket tid du kan och vill spendera på att sälja kläder bestämmer du helt själv.

Klicka in på www.friendtex.se om du vill veta mer eller ring oss på:

KORT JACKA 849,TOPP M PRICKAR 329,SOLGLASÖGON 179,-

011-12 27 00


D26 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

Envisheten driver Tilde

Ibland sover hon bara fyra timmar per natt för att hinna med allt. Men för det mesta är Tilde de Paula snäll mot sig själv – hon gillar att träna, är vegetarian och tycker att man ska ge sig själv en klapp på axeln ibland. Text Anna Bratt • Foto Jens L’Estrade, Scanpix

F

lera personer på gymmet kommer fram och hälsar på Tilde de Paula och snackar lite. Hon har tränat här i många år, både i gymdelen och på gruppträningspassen. – Jag tycker jättemycket om att träna, egentligen har det bara funnits fyra perioder då jag inte har tränat, och det är när jag har varit gravid. Då har jag lagt ner eftersom jag inte har varit sugen alls, säger Tilde, som nyligen kommit tillbaka till jobbet som programledare för Nyhetsmorgon söndag i TV4 efter föräldraledigheten med Ilyah, sex månader. – Jag kände att jag ville komma igång så fort som möjligt med träningen, så när

han var sex veckor på dagen körde jag mitt första pass med en personlig tränare, och sen körde vi tre gånger i veckan hela hösten. Redan som barn sportade Tilde de Paula mycket, hon red och tränade friidrott och basket. – Jag har nog provat det mesta. Men då tränade man ju på ett annat sätt, det var laget och kompisarna eller att få en medalj som var viktigast, inte att man skulle må bra, säger hon. Envishet är det som driver Tilde, både i träningen och i resten av livet. Ofta går hon på ren vilja. Men någon tävlingsmänniska är hon inte – åtminstone tycker hon inte det själv.

Jag tror att de flesta kvinnor som gått igenom en graviditet kan känna en tacksamhet gentemot sin kropp. – Men min man och mina barn säger att jag är en extrem tävlingsmänniska, haha! Förutom gymträningen har

yoga länge varit en favorit. Tidigare tränade hon mycket bikramyoga. – Mitt drömscenario är att jag skulle gå upp varje dag klockan sex och köra 90 minuter bikramyoga. Men just nu ser mitt liv inte ut så, klockan sex på morgonen är jag så trött så ögonen blöder. Tilde de Paula tänker på vad hon äter, men undviker inget speciellt. Lagom av allt är det som gäller – men inget kött. – Jag har varit vegetarian i 15 år nu, jag gillar inte kött och är aldrig sugen på det. Och just nu är jag inne i en period när jag undviker glassfrossa eftersom det syns på min kropp att jag precis fått mitt fjärde barn.

Men jag har en snäll kropp – den är stark och svarar snabbt på träning. Synen på den egna kroppen har förändrats efter graviditeterna, berättar Tilde. Aldrig har hon tyckt så mycket om sin kropp som precis efter en förlossning. – När kroppen såg som risigast ut älskade jag den som mest, för då förstod jag hur stark och bra den var. Jag tror att de flesta kvinnor som gått igenom en graviditet kan känna en tacksamhet gentemot sin kropp. Jag känner respekt gentemot min egen kropp som klarar så mycket, och ändå svarar när jag kommer på att jag vill kunna ha bikini i sommar, säger Tilde och ler.

■ Tilde de Paula Ålder: 39 år. Aktuell: Programledare för Nyhetsmorgon söndag i TV4. Familj: Förlovad med Thomas Eby, 32, sångare i Calle Real och medlem i gruppen Hoffmaestro. Barnen Elian, 12 år, Zion, 10 år, Naemi, 7 år, och Ilyah, 6 månader. På fritiden: ”Jag hänger mest med mina barn – jag prioriterar barnen, min man och mina vänner. Sen vill jag jättegärna träna, och jag älskar att resa och att läsa böcker. Böckerna är min verklighetsflykt.” Är noga med: ”Mitt känslomässiga välmående, det prioriterar jag framför allt annat. För att må bra pratar jag, jag pratar hål i huvudet på både min man och mina vänner.” Struntar i: ”Jag slarvar med allt, i perioder. Ibland är det träningen, ibland är det maten, ibland är det sömnen.”

■ Tildes bästa hälsotips

Tilde är ofta på jobbet klockan fyra på morgonen, då är det viktigt att träna för att orka vara pigg.

Maten: ”Det är egentligen så enkelt. Vi är alldeles för matfixerade, men egentligen vet vi när vi har ätit för mycket och när vi har ätit för lite. Om man bara vågar lyssna på sin kropp så blir det bra. Skit i alla de olika dieterna och ät lagom!” Träningen: ”Se till att hitta något du tycker är roligt, då lägger du inte av. En PT kan funka om man har svårt med motivationen – jag har tusen skäl att inte träna, men står det någon och väntar på mig så ser jag ju till att komma iväg.” Välbefinnandet: ”Var snäll mot andra, men också mot dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln emellanåt. Att vara snäll mot andra är på sätt och vis en egoistisk handling – man mår ju bra av det själv också.”


hälsa & skönhet · D27

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

– Jag tänker inte så mycket på att folk tittar på mig, men för mig är det viktigt att jag mår bra i mitt utseende säger Tilde de Paula.


D28 · hälsa & skönhet

NORRKÖPINGS TIDNINGAR · TISDAG 20 MARS 2012

på en kopp varm havredryck, ljuvligt doftande av äpple och kanel. Njut av en het mexikochoklad uppkrupen i soffan. Eller tänk vad gott med varm blåbärsdryck i termosen på utflykten. Det fixar du enkelt med Oatlys havredrycker som är laddade med havrens alla nyttigheter. Massor av mys för både kropp och själ alltså! Recepten hittar du på oatly.se

Fina priser från GANT HOME. Recepttävling i butik eller på oatly.se

Följ oss på Oatly I Facebook

Hälsa&Skönhet  
Hälsa&Skönhet  

Tematidning om träning, hälsa och skönhet.

Advertisement