Idus förlags katalog

Page 1

Idus fรถrlag KATALOG


Vi på Idus förlag älskar böcker och våra fantastiska författare och illustratörer. Vi vill uppfylla drömmar, tända stjärnögon och beröra.

Facebook: idusforlag Instagram: idusforlag Twitter: @idusforlag Blogg: idusforlag.se/blogg


Mat & hälsa Bröllop & gör det själv Vuxen O-3 / 3-6 6-9 9-12

Lätta böcker om svåra saker Stellar förlag


Nya böcker på gång!Sverige är en ung vinnation och ett av de senaste tillskotten i världen bland vinproducerande länder. Titt som tätt poppar det upp nya vingårdar i landet. Med druvsorter som klarar det svenska klimatet bidrar det också till nya dofter och smaker som läggs till vinvärldens gigantiska smakpalett. Sommelier Mattias Säfwenberg med lång erfarenhet och stor kunskap om svenskt vin berättar om dess unika status.


FÜrfattare: Mattias Säfwenberg Fotograf: Marielle Stensson ISBN: 9789188964328


Mindfulness. Göra en sak i taget.

Min hälsa i et. första rumm

Utmattningens labyrint Författare: Ulrika Malmesved och Antonio Alonso-Villaverde Lozano ISBN: 978-91-7577-960-7


En unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne. PATIENTEN – Ulrika – berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet på att någonsin bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. LÄKAREN – Antonio – beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt pers­pektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. en bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.

MED FÖRORD AV ALEKSANDER PERSKI


CHICOLAT - Passion, choklad & böljande landskap Författare: Sofia Rydemalm ISBN: 978-91-7577-753-5

ek kärlm so a r sma k

62

Följ med chokladentreprenören Sofia Rydemalm på en fantastisk inspirationsresa där hon hittar nya spännande smakkombinationer och idéer till recept. Sofia åker runt i Frankrike bland vinmakare och dryckesexperter och upplever såväl storslagna miljöer som smaksensationer. På hemmaplan träffar hon bland andra stjärnkocken Mathias Dahlgren och folkkära Johanna Westman som delar med sig av sina tankar om smak och inte minst av sina favoritrecept! Sofia Rydemalm startade en chokladfabrik i Frankrike för drygt 15 år sedan. Nu bor hon i Paris och arbetar med choklad för både den franska och svenska marknaden. Hon har ett eget varumärke och tar löpande fram chokladsortiment åt andra. Dessutom utbildar hon sig till sommelier.

142


143


VEGANER ÄTER BARA GRÄS – MATPANELEN

MATPANELEN

24


VEGANER ÄTER BARA GRÄS – MATPANELEN

Tillsammans med min kloka Matpanel bestående av nio charmiga kids från TP Förskolor har vi under ett år lärt oss hur man, främst genom maten, kan förändra den kritiska klimatsituationen. Arbetet har bland annat resulterat i dessa ultimata vegomiddags- och kalasrecept, som fungerar för hela familjen. Barnkära klassiker helt enkelt, ibland med en småtokig twist ... testat och klart!

VEGANER ÄTER BARA GRÄS

Författare: Petra Cavini ISBN: 978-91-7577-737-5

VEGANER ÄTER BARA GRÄS är kokboken för framtiden, av framtiden själv – nämligen barnen. Det är också en grundläggande vegoguide och en bästa vän till dig som vill börja äta mer veganskt. Tillsammans med min kloka Matpanel och kräsna smakjury bestående av nio barn från TP Förskolor har vi under ett år testat fram vegorecept som tilltalar hela familjen – både till middagsbordet och kalaset. På resans gång har vi dessutom tagit reda på hur man blir en sann miljöhjälte. Resultatet är en värdefull samling av tips på hur man kan göra skillnad i vardagen, miljömärkningarnas betydelse, e-nummer att undvika,ersättningsguide med växtbaserade alternativ och an nat att tänka på som "gräsätare". Petra Cavini är född år 1994 och till största dels uppvuxen i Gävle. Idag driver hon en av Sveriges främsta vegobloggar. Präglad av sitt grekitalienska ursprung har hon alltid haft en stor passion för matlagning. År 2015 deltog Petra i TV4s matlagningstävling, Sveriges Mästerkock, där hennes resa avslutades då topp 12 skulle utses. Kort efter sin medverkan i programmet valde Petra att övergå till en helt växtbaserad kost. I samband med det inledde Petra sin karriär som bloggerska och influenser. Tidig vår, år 2017 började Petra arbeta på Mulledalens förskola i Täby. Det med syfte att introducera och normalisera en hållbar och därmed växtbaserad kost inom de offentliga köken runt om i Sverige. Petra har en tydlig vision för hur vi mest effektivt kan göra skillnad på klimatet. Det genom att skapa nya traditioner för framtidens generation vuxna och på så vis aktivt forma framtiden. Drömmen om en egen matpanel blev förverkligad och en verksamhetsplan för hur den nytänkande aktiviteten skulle schemaläggas tog form. Parallellt med förskolechefen och föräldrar-coachen Jenny Tangas kvalitetssäkrades det pedagogiska. Konceptet blev en succé, inte enbart på förskolan bland barn, pedagoger och föräldrar. Snabbt blev hennes arbete uppmärksammat, främst i media. Också inom just offentliga sektorn, restaurang- samt livsmedelsbranschen. Senare samma år vinner Petra med sin blogg Happyfoodbypetra, Sveriges största och Nordens äldsta bloggpris Matbloggspriset, kategori Folkets Val. Första veganska matbloggen att kamma hem en vinst i just den kategorin där svenska folket själva röstat, genom alla tider!

25


, o r rgård N a t e Agn ’k väll: f rån go öcker som är

kb r illar ko turerade, ge ”Jag g k u recept de, str a la tt k n a e tf r r ko h ha pt. tion oc a rece inspira tips och god jare, ör a [...] Br ör både nyb kar. f t na koc r a f Perfek r e h t!” milj oc s varm a r barnfa e d n me Rekom

Vegetarian på riktigt Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-759-7 En guide till bättre livsstil både till hälsa och miljö. Boken har en informationsdel med för- och nackdelar med att vara vegetarian, blandat med forskning, historia och näringslära. Här finns en recept där mat lagas från grunden med naturliga råvaror.


Matfilosophie Författare& fotograf: Sophie Cronquist ISBN: 978-91-7577-623-1 Låt dig inspireras av färgstarka förrätter, variationsrika varmrätter och njutbara efterrätter. Kokboken har även ett avsnitt med tillbehör där du hittar recept på bland annat röror, matiga sallader och kryddsmör. Sophies härliga recept visar att lågkolhydratkost är så mycket mer än gräddsåser och bacon!


Sanningen om mat och hälsa

" "

Undrar du vad som är sant och inte sant om alla kostråd? Finns det forskning bakom 5:2 metoden, LCHF, Atkinsdieten och lågfettkost? Kan vi lita på Dr Mosley och Livsmedelsverket? Får jag dricka ett glas vin? Här får du en faktabaserad vägledning i bruset av alla dieter. Och hur gör forskarna när de ska få svar? En introduktion i forskning om mat och hälsa. Boken sammanfattar vad vi vet och inte vet om mat och hälsa.

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

MÅNS ROSÉN har varit adjungerad professor vid Karolinska Institutet, är odontologie hedersdoktor och har i många år varit chef för SBU, den myndighet som utvärderar medicinska metoder. Han har tidigare varit ansvarig för de nationella folkhälsorapporterna och har forskat kring sjukdomars orsaker. Läst Måns Roséns bok. Utmärkt! Nu kan det äntligen bli slut på tokiga tips, råd och ovetenskapligt tyckande... Detta kommer att bli höstens snackis! Boken avslutas med recept på en fantastisk (och evidensbaserad) middag. Jag har provat förrätten. Den är gudomlig ...

SOFIA TRANÆUS

FÖRFATTARE: MÅNS ROSÉN


Kokbok för gamers 2.0

presenttips & julklapp

Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-620-0 Här är boken som ger dig kraft i verkligheten. Lär dig vad kroppen behöver. Lär dig impa. Få färdigheter att stiga i graderna i verkliga livet. För att vara ärlig ... problemet är mellan tangentbordet och stolen. Du behöver den här för att bli en vinnare. Här är boken som ger dig gear irl. lrn2 vad kroppen behöver. lrn2 impa. Skills to levla irl. tbh, PIBKAC, u need this. FTW.Brรถllop, hobby och fritid


Smarta

bröllopsboken Kapitel 5

Anna Östberg 70

Bröllopskläderna – skruda dig till bröllop Din bröllopsdag är en dag som på flera sätt skiljer sig från alla andra dagar. Jag tycker själv att bröllopsfesten är den finaste och ljuvligaste fest som vi firar under en livstid. Det är en dag för att fira den äkta kärleken, brudparet och den förhoppningsvis ljusa framtiden som ligger som ett oskrivet blad framför de nygifta. Jag tror att det är därför jag väljer bröllopsfester framför födelsedagskalas, för att alla brudpars bröllopsdagar innehåller framtidstro, massor av kärlek och glädjetårar. Vi har nu tagit oss ytterligare ett steg mot din bröllopsdag, och kommer in på ett underbart och mycket spännande avsnitt av bröllopsplaneringen. Det är nämligen dags att bestämma hur brudklänningen och bröllopskostymen ska se ut! Att leta bröllopskläder är en fascinerande mix av glädje, förväntan och en skvätt ångest. Frågor som Tänk om jag inte hittar något som passar? och Vad gör jag om jag inte har råd med brudklänningen som jag blev så stormförtjust i? tillhör de vanligaste bröllopsplågorna. I det här kapitlet får du hjälp på vägen och massor med bra tips el 1 och trix för hur du hittar bröllopskläder som passar både dig och din Ka pit budget. Bröllopskläder behöver inte alls bli en stor budgetpost om du lägger ner lite extra tid på att leta på flera ställen än i den vanliga bröllopsbutiken och vågar tänka några otraditionella tankar.

71

Smarta bröllopsboken

d op me t bröll ken ra dit sbo p o Plane ll ö ta br Smar Det

10

oken llopsb

Det kanske till och med är så att du kommer att åka på bröllopsresa direkt efter ditt bröllop. Då kan du av praktiska skäl inte hjälpa till med att städa utan kommer definitivt att behöva hjälp. Ta reda på i god tid vem som kan hjälpa till. Och naturligtvis ska de personer som ger av sin tid få en liten present eller extra uppskattning för sin insats.

ja. fått ett du har on och arta frågat någ as att Sm r du har jag hopp ri till brölt ja elle ! sagt dit era och n frie rt grattis bröllopsplan Du har en, frå kanske bart. Sto r men hela väg no börja gs g. att kro län s är under ls dag guide kärleksda usenta Nu är det n ska bli din hundrat för att fira din t men det era oke spend kronor underbar bröllopsb Du kan inte 25 000 ligt och . jligtvis , person n än lopsresan nor eller mö är unikt 11 rknade kro ma dig g på 000 10 tänker sitt sla skjortan. öllopsbok llop du unik i tbr e kosta Det brö ord int annan budge först och bröllopsplaner d andra ler i är ra tingen får me du hål har sto ns det för budge n. Boken dpar som man kalla Idag fin ngen är llopsboke blivande bru kan eri lan brö pet a llopsp Smart a bröllo till alla rsom brö t smart der sig och vän dget. De smart efte lbara beliten bu t ordet och hål har val men en rsam. sunda ation. Jag men jag klok och spa fattar du nomiska situ de bröllop kt, bröllop r. Men omtän vateko smart gränse är din pri extra gen planerar ett n sätter även om det let från oke du hål nb r Nä fest, t och att plå dags och utgår hel att upptäcka var och t till t e slu tris båd stress och det är det här hörd. a både aver ter sig vet att org ple han gör t att oss up elsen dget kan sad bu finns sät flesta av st när besvik rän det beg att trö ts en n är en klen a nyhete att du tro får Den god och som gör bröllop. e på här boken r tiskt den i ebä besvikels alldeles fantas tenar och varje del inn ett a hörns nisera vad tår av fyr krivning av bes llopet bes agogisk arta brö Det sm ående och ped lanering. ing psp en llo du brö och din för dig

Mat och dryck

Smart

a brö

Bröllopsmaten och drycken, de är en saga i sig. De brukar orsaka blivande brudpar en hel del funderingar och kanske till och med lättare ångestattacker. Frågan Vad ska vi bjuda på vid vårt bröllop? kan orsaka precis lika mycket oro som frågan Vem ska vi bjuda på vårt bröllop? Det finns ju så mycket gott att välja mellan! Maten är också en av de absolut största kostnadsposterna i en bröllopsbudget. Det har du nog redan blivit varse under din bröllopsplanering. Mat är dyrt i Sverige, och särskilt festmat kostar mycket pengar. Så ja, kostnaderna för mat och dricka drar snabbt iväg i bröllopssammanhang – men det behöver faktiskt inte bli så. Inte för dig som planerar efter en stramare budget. Det som är så spännande med mat och dryck är att det finns så många bra alternativ. För det finns en hel värld av plockmat, kallskuret och bufféer som är perfekta alternativ till traditionella trerättersmiddagar och fria barer. Utöver att mat och dryck är dyrt att köpa kommer du också att märka att kostnaderna hänger ihop med antalet bröllopsgäster som du bjuder. Lite enkel matematik: ju fler bröllopsgäster som du bjuder på ditt bröllop, desto dyrare blir mat- och dryckeskostnaden. I avsnittet om att hårdprioritera skriver jag om hur viktigt det är att sålla ordentligt i gästlistan och hur du gör det på ett klokt sätt. Gå igenom din gästlista flera gånger och var inte rädd för att ta bort namn. Genom att du minskar antalet bröllopsgäster, minskar du också på ett mycket effektivt sätt dina kostnader. Jag föreslår att du fattar ditt beslut i god tid och innan du skickar ut dina inbjudningskort. Det går inte att skicka ut 70 stycken inbjudningskort och sedan komma på att du egentligen bara har råd med att bjuda 60 bröllopsgäster, för att därpå kontakta tio gäster och be dem att stanna hemma. Jag vill inte ens tänka på känsloreaktionerna som

Smarta bröllopsboken

136

137

Smarta bröllopsboken Anna Östberg Formgivning: Cecilia Pettersson ISBN: 978-91-7577-755-9 Smarta Bröllopsboken är en unik och praktisk guide till hur du skapar ett alldeles underbart och personligt bröllop som passar både dig och din plånbok. Här får du kloka tips och råd från en erfaren bröllopsjournalist, som lär dig att enkelt göra en bra och genomtänkt bröllopsplanering. Du får de smarta verktygen som hjälper dig att smidigt prioritera, budgetera, ta hjälp och göra det själv. Steg för steg får du veta allt du behöver: från hur du hittar de finaste och mest prisvärda vigselringarna och kläderna till hur du dekorerar den perfekta festlokalen och hittar plånboksvänliga bröllopsresor. Allt med ett smart budgettänk i fokus! Smarta Bröllopsboken tar upp alla viktiga delar som ingår i en bröllopsplanering så att du kan känna dig trygg hela vägen in i ditt nya liv som gift!


Min Möhippa Författare & bild: Sandra Stridh ISBN: 978-91-7577-532-6 Det här är en tillbakablick för att minnas din möhippa! En gästbok med lyckönskningar, tips och visdomsord! Här får varje gäst/par möjligheten att reflektera, vara ärliga och komma med tips, råd och visdomsord. Den blivande bruden själv får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor. I början och slutet av gästboken finns plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.

Vår stora dag Författare & bild: Sandra Stridh ISBN: 978-91-7577-533-3 Det här är en tillbakablick för att minnas ert bröllop! En gästbok med lyckönskningar, tips och visdomsord! Här får varje gäst/par möjligheten att reflektera, vara ärliga och komma med tips, råd och visdomsord. Brudparet själva får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor. I början och slutet av gästboken finns plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.


Teknikpausa

Teknikpausa – 53 aktiviteter utan mobil, surfplatta och dator Författare: Fredrik Kellin Fotograf: Lina Östling ISBN: 978-91-7577-562-3 Spenderar du mycket tid framför mobilen, surfplattan och datorn? Genom att teknikpausa tar du kontrollen över tekniken, samtidigt som en hel värld av spännande teknikfria aktiviteter öppnar sig! Aktiviteterna i denna bok inspirerar till motion, naturupplevelser, skaparglädje, utmaningar, upptäckter, kunskap och gemenskap. Över 100 utövare, experter och kändisar har bidragit med sina passioner, erfarenheter och kunskaper.

"

Här finns många roliga förslag på aktiviteter att ta sig an, merparten har kort startsträcka och låg initialkostnad. Att vi måste uppmanas att pausa från tekniken på detta sätt blir en tydlig markör för tiden vi lever i. MARIA BENNMALM BTJ-häfte nr 18, 2017

"


Gör det själv året om

" "

Gör det själv - året om Författare & foto: Jenny Olsson, Eva Olsson och Linda Sellman ISBN: 978-91-7577-624-8 Att göra egna projekt för hem och trädgård är både roligt och spännande. Här finns över hundra projekt, både större och mindre, med varierande svårighetsgrad. Boken är uppdelad efter alla fyra årstider och här hittar du också högtidsdagar som påsk, midsommar, halloween och jul. Med bilder steg för steg till alla våra större projekt kan du enkelt se hur du gör dem.

En hobbybok full med idéer för att inspirera läsaren till att göra sina egna projekt. Gör både fina och funktionella saker för både hem och trädgård. Återvänd istället för att kasta bort det du har hemma och slipp krångliga beskrivningar, här nns tydliga bilder för varje steg med beskrivning som gör det enkelt att förstå.

”Gör det själv, året om är en innehållsrik hobbybok med idérika pyssel, såväl stort som smått, enkla och mer komplicerade projekt. Boken är uppdelad i kapitel för de fyra årstiderna samt påsk, halloween och jul. [...] Alla projekten är förträ igt beskrivna punktvis i såväl text som tydliga foton. En inspirerande bok med många kul idéer.” BTJ-häfte 1, 2018, Lektör Kerstin Hagstrand-VelicuVuxen biografier, deckare, humor och mycket mer


tv4

rgon

smo nyhet

rar av d till tå else r ö r v le erätt Tilde b ams b i ll i W emin. 8-årige mp mot leuk am ka v en kr a om sin t e d r ndra n Vä ma Sa m I boke a m r an och antal nyckla delar h t t e s v ri en. ga nom k e g med si m e älpte d som hj

När William var sex år gammal insjuknade han i leukemi och vi fick ge oss ut på en svår och skrämmande resa. Det visade sig också vara en resa full av tacksamhet, närvaro och målmedvetenhet. Jag kommer aldrig att glömma den dagen jag satt i sjukhusrummet med William bredvid mig, hur ljuset som föll in genom fönstret lekte i hans ljusa lockar. Hur jag tänkte på hur mycket jag skulle ge för en enda kram om han togs ifrån oss. Allt jag ägde skulle jag ge. Exakt 600 dagar senare tas fotot på bokens framsida. En glad och stark pojke som lyser ikapp med solen och vinden som leker i det numera mörka håret. Det här är inte bara en bok som slutar lyckligt, den har även lärt oss vad lycka egentligen handlar om. William har tagit med oss på en resa som har förändrat oss för all framtid och som inte lämnar någon oberörd. Detta är en inspirerande berättelse om hur ett barns leukemi lärde oss att leva fullt ut varje dag. Det är våra upplevelser, verktyg och segrar som vi hoppas kan hjälpa andra.

Värdet av en kram Författare: Sandra och William Fyhr ISBN: 978-91-7577-788-7


Stigarna Ann Beskow och Hedvig van Berlekom Här på utsiktsplatsen står de, så tätt ihop att värmen i deras andedräkter möts och flyter samman. En dotters rödbruna hårslinga mot en mammas prasslande vindjacka. De är förenade i en tystnad, en tystnad som ställer frågor om något mer. Och Malin hindrar en impuls att berätta om barnet. Men det finns ännu inget barn att berätta om. Modern Ingrid som är nybliven pensionär flyttar till staden där Malin bor. Dottern Malin längtar efter barn tillsammans med Lina. Vägen dit blir känslosam. Under gemensamma morgonpromenader försöker mor och dotter nå varandra. Hur ser de på kärlek, relationer, familj och äktenskap? Vad binder dem samman och vad skiljer dem åt?

ISBN: 978-91-7577-886-0 STIGARNA är en berättelse om moderskap och dotterskap. Om att hitta eller hitta tillbaka till sig själv och varandra. Om alla band som tiden formar och om mellanrummen mellan människor.


ordet m t a m banko uggs 010 h

ruari 2 vist till döds 14 feb rdk llades Per No e g i r rna ka e -å i d 24 e et Im atmord borg. m e o t k ö n G a i rB var lsen fö att det g o t n hände a en var n först då ma ord. Sanning m n ... ett rån n anna e k c o d

Pojken med stjärnorna Författare: Mirre Sennehed ISBN: 978-91-7577-798-6

Bankomatmordet kallade media det, men vad var det som hände egentligen på Länsmanstorget i Göteborg den där kalla februarinatten? Philip är en helt vanlig 24-årig kille, om man bortser från det långa, tuperade håret, silverstjärnorna under ögonen och den svarta kajalen. Philip är van vid att hans utseende väcker olika reaktioner. Det är sådant som händer, men ingen skulle någonsin tro att fördomarna och hatet kunde gå längre än så. Pojken med stjärnorna är baserad på verkliga personer och händelser. En gripande berättelse om kärleken i ett kompisgäng och hur det är att leva inom en subkultur som vuxen, tills allt förändrades den där söndagen på alla hjärtans dag.


Inte en Kroppsspråksbok! av Gabriella Lockwall

”Ända sen jag stegade in på mitt första uppdrag iförd läderbyxor och stilettklackar, för att hålla kurs i kroppsspråk har jag försökt lära mig av alla tokerier och misstag jag gjort. Min första lärdom var att människor har väldigt svårt att lyssna de första fem minuterna om man är lite för uppseendeväckande klädd.” I sin debutbok berättar skådespelaren och kroppsspråksexperten Gabriella Lockwall humoristiskt och pedagogiskt hur hon hjälpt människor att bli av med sin talarrädsla, sina fysiska ickeverbala ovanor – eller sin nervositet. Kort sagt – att bli bättre på att kommunicera med andra. Som läsare känner vi igen många av situationerna, personligheterna och lär oss om det spännande området ickeverbal kommunikation. Boken tar avstamp i Gabriellas övertygelse om att alla människor är unika och behöver genomtänkt personlig feedback och tydliga verktyg för att utvecklas.

ISBN: 978-91-7577-790-0

Gabriella Lockwall är utbildad skådespelare på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow (B.A). Sedan drygt 20 år utbildar och coachar hon personer inom bland annat näringslivet, organisationer, utbildningssektorn och turistnäringen. Hennes fokus är på den ickeverbala kommunikationen i bemötandet, värdskapet, det svåra samtalet och den individbaserade presententationstekniken. ”Det är så lätt att bara fundera på vad som skall sägas, Gabriella har verkligen hjälpt till med att sätta fokus på hur det skall sägas. Med riktigt stora besöksmängder på Vasamuseet är det viktigt att vara tydlig med sin kommunikation, Gabriella gör det lätt för oss att bli bra på det.” Spännande att det blir en bok!” Peter Rydebjörk, Guideansvarig Vasamuseet / Guide Manager, Vasa Museum

Bild: Johanna Henriksson


Klim-lit t än ulär me r popons in någ

r om handla m o s r e er sig Böck befinn m o s r kvinno makteriet. i kli

Sightseeing i mitt inre Författare: Maria Fogelberg Nelson ISBN: 978-91-7577-823-5

”Du är så jävla fet och gammal, du äcklar mig”, avslutade han inte förklaringen med, men jag vet att det var det han tänkte. Istället sa han: ”Jag har tröttnat på att vara gift.” Lena Nymans liv har mer att önska. Det är som om hon befinner sig i en stensarkofag och framtiden ser mörk ut. Hon måste göra en förändring, och det bästa sättet är att gräva där hon står för att kunna ta reda på varför hon är ensam, rädd och trygghetsnarkoman. Någonstans finns nyckeln till ett bättre liv, men var? I sitt sökande efter att hitta svaren gör hon bland annat nedslag i skönhetsindustrin, går på danskurs och gör en utlandsresa.


att möta en människa

MS

Med rullstol i grönsakshissen - Hopptimisten rullar vidare Författare: Marie Hav Lundkvist ISBN: 978-91-7577-483-1

Mitt år med MS – Är jag botad nu? Författare: Ida Berner ISBN: 978-91-7577-526-5

Med humor och optimism berättar företagskvinnan som blev gravt funktionsnedsatt om sitt möte med samhället och vården.

Om dödslängtan, skratt, morfintrippar, flygande peruker, personlighetsförändring, komplicerad kärlek, mandelkubbsdoft, fantastisk vård och en längtan efter den där vardagen som så många gör allt för att komma ifrån.

Mysdeckare

Att söka slut Författare: Anna Rodell Dahlberg ISBN: 978-91-7577-521-0 En spänningsroman med brott som drivkraft och fokus på att skildra människorna och de olika relationerna, och vad som ligger bakom brottet.


Fyrtiosjunde våningen Författare: Ina Ekegård ISBN: 978-91-7577-583-8

Måndagsbarn Författare: Annika Gustavsson ISBN: 978-91-7577-626-2

Eric har äntligen hittat rätt i livet. Efter tunga år är han omtyckt, harmonisk och kär. En dag erbjuds han en plats i dokusåpan Fyrtiosjunde våningen. Eric finner sig själv i ett inferno av lögner och offentlig förödmjukelse.

Vad är oddsen med en mor som övergavs på BB, en mormor som vistades på Beckomberga och en morfar som söp ihjäl sig? Som alla tre också var måndagsbarn? Inte underligt att jag hamnade på psyket och blev tablettberoende.

Ångest & Alzheimers

Funkismamman Författare: Ellinor Målaredotter ISBN: 978-91-7577-750-4

Försvinner och stannar kvar Författare: Jenny Eriksson ISBN: 978-91-7577-592-0

En berättelse om livet i ett annorlunda föräldraskap. När allting inte blir som man planerat och tänkt sig. Ni får följa med på en resa och uppleva utsattheten i samhället och hur det är att befinna sig i beroendeställning.

Det här är berättelsen om hur livet kan bli när hjärnan inte fungerar. Om ångest, utmattningssyndrom och Alzheimers sjukdom.


Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road. Robert Gustafsson 50-årig komiker från Skövde

Frid & Fröjdh ISBN: 978-91-7577-110-6

Far & Flyg ISBN: 978-91-7577-582-1

Skrot & Korn ISBN: 978-91-7577-428-2Bilderböcker 0-3 år 3-6 år


Följ med på sommarens äventyr!


Hösten knackar på Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-534-0

Våren kommer krypande Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-698-9

Höstens kalla vindar blåser. Storasyster och lillebror leker inomhus. Följ med på höstens bus och lär dig känna igen tio olika sorters höstlöv. Leta efter löven i naturen och skapa vackra höstpyssel.

Följ med på vårens äventyr och lär dig känna igen tio olika sorters blommor. Leta efter blommorna i naturen och skapa vackra vårpyssel.

Sommarens skatter Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-698-9 Sommarhimlen är klarblå. Storasyster och lillebror sitter i bilen på väg till stranden. Det är varmt och de längtar efter att svalka sig. Väl nere på stranden börjar en skattjakt.


Vara med Författare: Minette Lidberg Bild: Jesper Jenemark ISBN: 978-91-7577-969-0

De röda bären Författare: Kristina Murray Brodin Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-8896-441-0

Det är fest på slottet. Men Cornelis vet inte om han ska vara med. För det är så mycket folk. Och det finns ett barnbord, fullt med stora barn, och en mörk övervåning, där de ska leka. Fast kanske ska han ändå våga, våga vara med, bara en liten stund?

Pappa tänker att nätet över vinbärsbusken ska hindra trastarna från att kalasa på bären. De härliga röda bären som både han och jag tycker så mycket om. Men vad händer om en trast trasslar in sig i nätet? Vad är viktigast, bären eller trastarna?

Anton och gubbar Författare och bild: Maria Davidsson ISBN: 978-91-8896-446-5

Lilla Bebin Packar väskan Författare: Catharina Larsdotter Norén Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-545-6

Mormor är kär! Kan en mormor bli kär? tänker Anton. Han får träffa mormors gubbe. Det är en riktig snällis och han har present med sig. Nu vill Anton att mamma också ska ha en gubbe. En till snällis vore ju jättebra.

Lilla Bebin ska packa väskan. Men vad tänker Lilla Bebin göra med de olika sakerna? Gissa, lär och lek tillsammans med Lilla Bebin!

Men vill mamma ha en gubbe? Och vem är det mer som är kär, som mamma talar om, lite hemlighetsfullt ...?


Leo och hans längtan Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-983-6 När Leos föräldrar skildes började Leos längtan. Det känns som längtansstick i hans hjärta. Mest längtar han efter sin pappa som bor med en ny familj. Längtar pappa efter Leo också?

Mille och monsterspindeln Författare: Jenny Jansson Bild: Moa Fagerlund ISBN: 9789188964397 En spindel har flyttat in i familjen Nilssons hus. Det är inte vilken spindel som helst, utan en monsterspindel. Men allt är inte som det verkar, hur stor är egentligen spindeln? Mille och monsterspindeln är en bok som tar upp att allt kanske inte är så farligt som det verkar vara från början. Rädslan gör att en liten spindel blir en monsterspindel, fast det egentligen är en alldeles vanlig liten spindel. Något blir så läskigt att det tar över ens liv och man vågar inte längre göra saker på grund av sin rädsla.När Herr Normsson träffade Hen Författare: Diana Hancock Bild: Anna Windseth ISBN: 978-91-7577-930-0 I en liten stad som heter Normköping ska Herr Normsson ordna med kalas. Herr Normsson gör sitt bästa för att se till att alla barnen håller sig till alla hans knasiga kalasregler. När plötsligt den äventyrliga filuren Hen dyker upp på kalaset och förändrar Herr Normsson och Normköping för all framtid ...


Tornseglaren sjunger av Per Hedman och Karin Lundström

Lilla grodan, morfar och döden 9789175779614

En kväll efter att morfar läst klart godnattsagan frågar lilla grodan: “Morfar, vad händer när man dör?” När morfar tänkt efter en stund börjar han berätta om de idéer och tankar som finns om döden. Han berättar om att födas på nytt som vattenbuffel, om fester med en massa fläsk, om himlar fyllda med musicerande änglar och om spöken som rör sig som superhjältar genom väggarna. För det är väl ingen som riktigt vet vad som händer sen?


Tornseglaren sjunger ISBN: 978-91-7577-883-9

Tornseglaren sjunger av Per Hedman och Karin Lundström

Allt liv hänger ihop! Varifrån kommer vi? Är alla människor släkt med varandra? Är det sant att vi består av stjärnstoff? Vad är en atom och vad är syre, och hur hänger det ihop med eld? Vad gör en filosof? Vad tror du är allra, allra viktigast för människan? Varför är samarbete viktigt? Följ med Tornseglaren, Elias och hans morfar i en spännande berättelse som handlar om LIVET!

TORNSEGLAREN SJUNGER är skriven av Karin Lundströms pappa, Per Hedman. Min pappa var en passionerad överläkare i infektion med många år verksam i utsatta länder i både Asien och Afrika. Han var en kliniker av den gamla sorten, en som ofta satte sig på sängkanten och talade med patienten som en jämlike, men som lika ofta var mer lik en folkskollärare i katedern – huvudet högre än oss andra. Karins pappa drevs av en vilja att förmedla sina egna kunskaper och erfarenheter, och viljan att bekämpa orättvisor med solidaritet. När han fyllde 67 år och inte längre fick arbeta kvar inom landstinget blev han rastlös, men fann utlopp för sin lust genom att verka som frivillig vid en klinik i Kapstaden. Samtidigt blev han även morfar. En dag kom Karins pappa med en text till henne som han önskade att hon skulle illustrera till. Han hade sammanfattat allt fantastiskt han reflekterat över genom sitt liv, både som läkare och morfar, till Karins äldsta son Elias. Tillsammans skulle de skapa en bok som förklarade exestensialism för barn, lika kärnfullt som vackert. Först skulle Karins pappa bara till Kapstaden några månder. Hennes pappa kom aldrig hem från Kapstaden. Han gick plötsligt bort och ironiskt nog av en infektion han många gånger behandlat under alla yrkesverksamma år. ”Tornseglaren sjunger önskar jag nu bli ett eko av all den kunskap och kärlek han spred medan han var med oss.”


Bus med svea & Fånga draken Författare: Linda Palm Bild: Jessica Lindholm

Svea klipper ISBN: 978-91-7577-408-4

Svea målar ISBN: 978-91-7577-266-0

Varför är det fransar på toalettpapperet? Mamma funderar. Sedan hör hon ett vrål och får bråttom. I den här boken träffar du Svea när hon provar saxen, på sitt sätt.

Svea vill måla. Mamma rullar ut ett långt papper på golvet. Nu kan Svea måla … på sitt sätt.

Svea städar ISBN: 978-91-7577-537-1 I den här boken träffar du Svea när hon vill hjälpa mamma att städa. Svea städar, på sitt sätt!


Författaren till Bert och Sune

Mammornas bebisresa Författare: Hedvig van Berlekom Bild: Adrian van Berlekom ISBN: 978-91-7577-757-3

Va, ska vi vara syskon? Författare: Anders Jacobsson Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-760-3

Ett barn växer i magen. Isa och Anna längtar. De får vänta länge. En kväll mitt i vintern är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Va, ska vi vara syskon? är en vacker och livsbejakande bilderbok som tar upp en vanlig situation som många är med om. En ny familj.

Ludvigs knasiga spökfest Författare: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-7577-774-0

Mini & Maxi hittar på Författare: Karin Jacov Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-744-3

Ludvig har precis fyllt år, nu blir det spökfest. Med fjärilar i magen skriver han ett kort till Sara där han frågar om hon vill bli hans tjej.Det blir en knasig spökfest.

Det är en långsam, tråkig söndag tycker Mini. Det är en långsam, skön söndag tycker Maxi.Mini vill hitta på något, bygga koja under köksbordet till exempel. Maxi vill läsa bok och ta en extra kopp te. Hur ska detta bli?


De nyfikna systrarna Författare: Hanna Gerdes Bild: Eugenia Zaporozhets

"

Varför måste jag sova om jag inte är trött? Varför måste jag gå och lägga mig tidigare än min storasyster? Vad händer i kroppen när jag sover? ISBN: 978-91-7577-791-7

"

Vad händer i kroppen med maten när vi ätit den? Sarah och Anna tar reda på hur matsmältningen fungerar, vad röda blodkroppar är och vad olika organ har för funktion. ISBN: 978-91-7577-792-4

"

Hur skapas liv? Hur vet vi om något lever? Vad behövs för att överleva? I De nyfikna systrarnas bok om Allt levande upptäcker syskonen Sarah och Anna livscykeln. ISBN: 978-91-7577-793-1


ABC och de andra mjuka och hårda bokstavskompisarna Författare: Linda J. Harbers Bild: Marie Selenius ISBN: 978-91-7577-885-3

Marta och pulkatjuven Författare: Annika Jeppsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-887-7

När Alicia tänker får hon smarta idéer, det kan vara om rymdfarkoster eller modiga féer. Om Berit får visa sitt rätta jag, så ska du se att hon blir din vän en vacker dag. Ceasar kan cirkuskonster som få, han kan svinga, hjula och balansera på tå.

Marta älskar snö. När hennes pulka plötsligt försvinner utanför förskolan bestämmer hon sig för att lösa mysteriet med den hemlighetsfulla pulkatjuven.

Alla är unika och har sitt sätt att vara. De är alla barn och lika underbara!

Det här är en bok om mod, vänskap och om att vissa saker inte alltid är som man tror.

Titta, hitta och räkna med oss Författare och bild: Carina Jansson Grafisk form: Sune Börjesson ISBN: 978-91-7577-913-3

Ska vi leka mamma, mamma, barn? Författare: Lisa Kärmander Bild: Ksenia Spirina ISBN: 978-91-7577-914-0

Räkna till tolv med drakar, häxor och loppor. Korvar, grodor och gräshoppor. Här finns krokodiler, kråkor och flygande ballonger. Snögubbar, sniglar och hus som går i kalsonger. Kom och titta, hitta och räkna med oss.

Ska vi leka mamma, mamma, barn? är en charmig berättelse med både humor och allvar. Den tar på ett enkelt och lättsamt sätt upp frågor som är väldigt aktuella idag.


Stora frågor för små medborgare Författare: Angeli Sjöström Hederberg Bild: Caroline Sellstone

Annalisa och födelsedagspresenten ISBN: 978-91-7577-578-4

Annalisa och skräpmonstret ISBN: 978-91-7577-726-9

Annalisa och trollkarlsryktet ISBN: 978-91-7577-819-8

Förord av Alexandra Pascalidou.

Annalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? Och hur ska Annalisa få det att försvinna?

Annalisa får höra att en tjuvaktig trollkarl är i stan och vips sprider hon ryktet vidare. Först känns det härligt att skrämmas, sen börjar Annalisa fundera på vad som är sant. Hur ska Annalisa ta reda på sanningen? Och går det att stoppa ett rykte?

En bok om att vända klimatoro till handling.

En bok om källkritik och ryktesspridning.

”En bok som tar barns oro för miljön på allvar.” Maria Wetterstrand, fristående grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet de Gröna

”I tider av alternativa fakta och falska nyheter är det viktigare än någonsin med en barnbok som påminner oss om att tänka kritiskt.” Emma Frans, doktor i epidemiologi och författare till Larmrapporten

Snart fyller Annalisa år. Då är det äntligen dags för paket. Men efter ett oväntat möte förstår Annalisa att långt ifrån alla får presenter på sin stora dag. Hur kommer det sig att alla inte har det lika bra? Och går det att göra något åt det? En bok om att dela med sig. ”En viktig bok om medmänsklighet.” Alexandra Pascalidou, journalist och programledare

Följ normkreativa Annalisa som nyfiket utforskar samhällsfrågor som klass, klimat och källkritik.

"

Tre fristående delar i serien Stora frågor för små medborgare

Angeli Sjöström Hederberg Jag skriver för att jag måste. Och jag har gjort det så länge jag kan minnas. Alla dessa ord som kräver att få komma ut. Från början var det dagbok och små serier. Dagboksskrivandet har fortsatt – min eviga självterapi – men jag har även gett ut två fackböcker. Och så nu min första barnboksserie om stora frågor för små medborgare här på Idus förlag.


Rödluvan och Elvira Varg Författare och bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-7577-905-8

Chippen från tippen Författare: Anna Hansson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-815-0

När Emma fyllde år fick hon en fin röd mössa som mormor hade stickat. Den hade hon på sig varje dag och fick då namnet Rödluvan. Idag ska Mormor och Rödluvan ha kalas tillsammans i den lilla lägenheten i utkanten av staden. På sin väg till mormors lägenhet träffar Rödluvan elaka Elvira Varg. Vad som händer sen får ni veta om ni läser denna moderna variant av en klassisk saga.

I ett annat land, inte alls långt härifrån, bodde det en liten, liten hund på en jättestor soptipp. Han var ensam, hungrig och frös ofta. En dag kom en man till soptippen, en främling, precis en sådan hans mamma hade varnat honom för. Vad skulle hända nu?

Äventyrsgatan Författare: Linn Sandqvist Lyckman Bild: Karin Eriksson ISBN: 978-91-7577-531-9

Anton och explosionerna Författare: Malin Lindén Bild: Emma Svalander ISBN: 978-91-7577-908-9

Caspian har tråkigt. Dessutom bor han på världens tråkigaste gata där det inte finns någon att leka med … Eller?

Alla varelser föds med superkrafter. Katter, fåglar, hundar – ja alla djur och människor. Även om du inte vet vilken kraft du har så finns den inuti dig och väntar på rätt tillfälle att komma fram. Antons krafter kan ställa till det för honom. Ibland får krafterna det att bubbla och pysa inuti Anton och det känns som om hela han ska explodera!


Tidig ! julklapp

När Tomtarna vaknar ISBN: 978-91-7577-863-1 Författare: Lena Hultgren Bild: Sara N Bergman

Vart tar Tomtar vägen när julhelgen är slut? Vad gör de hela året när de har pustat ut? Ligger de och sover i flera hundra dar? Har de jobb och skola precis som människor har?


Vems är vems? Författare: Emelie Nirland och Björn Twerin Bild: Ann-Sofie Katus ISBN: 978-91-8896-404-5 När badhusets vaktmästare råkar blanda ihop skåpnycklarna blir allt fel. Ingen av badgästerna får med sig rätt väska med verktyg till jobbet, och det ställer till stora problem.

Mitt livs träd Författare: Emma Leijnse Bild: Lena Foroutan ISBN: 978-91-88964-33-5 Mitt livs träd leker med tanken ”om inte” – om inte våra förfäder hade gjort som de gjorde, så hade vi kanske inte funnits. Mitt livs träd är en fantasieggande resa genom släktträdet, som uppmuntrar barn och vuxen att tillsammans upptäcka den egna släkthistorien.

Kan du lista ut vem som har fått vems saker?

Melker pyntar sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-7577-835-8

Tvärhemligt Författare: Emma Askling Bild: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-635-4

”En riktigt bra barnbok med genomtänkt genusperspektiv. [...] Anna Lundgrens språk är rikt och beskrivande, ibland nästan poetiskt. Det behövs barnböcker som denna, som är normkritiska och där barn tillåts vara som de är och inte måste passa in i en särskild mall” BTJ-häftet nr 19, 2018. Lektör Maj-Britt Claesson

Det roligaste Maja vet är att leka med Tor. Men när han frågar om de ska sova över blir det svårt. Maja kan inte sova borta. I så fall måste hon berätta en grej som hon aldrig har berättat för någon. Det är tvärhemligt.


Tant Skateboard

Författare: Lotta Eriksson Bild: Jenny Lindqvist

Tant Skateboard rockar ISBN: 978-91-7577-752-8

DET ÄR ALDRIG FÖR SENT ATT BLI ROCKSTJÄRNA. Så tänker Tant Skateboard när hon hittar några nya kompisar som spelar rockmusik. En tant kan ju inte bara åka skateboard hela dagarna,hon måste utveckla nya intressen också.


Viktigt med mat

Apboken, en helt vanlig ap-dag Författare: Staffan Karlsson Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-591-3

Busens hunderbara äventyr Författare: Jeanette Bergenstav Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-75775-20-3

Vad äter egentligen en apa till frukost? Och lunch? Häng med under en dag i det här apgängets liv så får du reda på det. Kanske är de precis som vi.

Valpen Busens utflykt på egen tass blir ett spännande, roligt och alldeles hunderbart äventyr. I denna rimsaga lär sig Busen att det mesta går lättare när man hjälps åt. Innehåller varför-därförfrågor där läsaren får tillfälle att fundera över känslor och varför vi gör som vi gör.

Djuriskt alfabet

Fånga draken Författare: Linda Palm Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-399-5 Vincent & Ebba, från anka till ödla Författare & bild: Tina Lundgren ISBN: 978-91-7577-506-7 En bok för dig som tillsammans med någon vuxen, vill lära, söka och finna nya ord. Och vem vet, råttorna har kanske glömt några ord? Titta på sista uppslaget och hjälp dem leta!

En lekfull, varm och pedagogisk barnbok. Många tycker att det är spännande med riddare, rustningar och drakar. Linda och Johanna har tillsammans skapat ett lekfullt riddaräventyr för de allra yngsta. Vi blir inbjudna på ett besök i borgen och får hälsa på riddaren Frans. Med väl genomtänkta detaljer kan barnen vara delaktiga i berättelsen.


pälsdjursallergi

nötallergi

Stella och pälsdjuren Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-585-2

Lovisa och nötterna Författare: Anna Hansson Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-417-6

Stella är allergisk mot pälsdjur, men när en ny elev börjar i klassen, som har djur hemma, börjar Stella må dåligt. Författaren hoppas att ämnet pälsdjursallergi uppmärksammas samt att fler får information och förståelse.

Lovisa ska på utflykt med sin klass. Eftersom alla vet att hon är allergisk har ingen några nötter med sig. Men längst fram i tåget sitter en man som öppnar en påse nötter. Lovisa får svårt att andas.

Far & son bryter en dålig vana

pollenallergi

Sluta med napp

Amir och pollenchocken Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-981-2

Varför måste pappa äta bajs? Författare: Thomas Dunér Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-636-1

Amir tränar fotboll, men det är något som inte stämmer. Han, som alltid brukar springa snabbast och sparka längst, orkar nästan ingenting. Det svider och kliar i ögonen också. Hur ska det nu gå med fotbollscupen hans klass ska vara med i? Kommer Amir att kunna spela?

Charles pappa har alltid snus i munnen. Men han säger att det är skit att snusa. Charles förstår ingenting. Varför vill pappa äta bajs? En bok som vill få vuxna som använder nikotin att fundera över sitt ”måste”.


transsexualism

Hästen & Husse Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-584-5

Hästen & Husse på stranden Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-734-4

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

Här får du följa med Hästen och Husse till stranden! Hästen och husse kunde lika gärna handla om hunden och matte.

Hästen & Husse på tävling Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-894-5

Hästen & Husse på tivoli Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-8896-414-4

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte. Här får du följa med dem på agilitytävling!

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte. Här får du följa med dem på tivoli!


En sömnig zombie Författare: Åsa Öhnell Bild: Moa Graaf ISBN: 978-91-7577-706-1

Ali och Blåklockans hjältar Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-506-7

Välkommen på maskeradkalas! Träffa en snuvig tomte, en stark prinsessa och många andra charmiga, busiga figurer. Roliga rim och upprepningar som passar de yngsta barnen.

Ali tycker att pappa är en riktig hjälte, men vad gör han egentligen på jobbet? Häng med och träffa tanterna och farbröderna på avdelningen Blåklockan. En dag bland hjältar, löständer, dragspel, papiljotter och kärleksmums.

genus och kön

Viktors nya tröja Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-7577-414-5

Dagen då morfar blev pojke Författare: Emelie Nirland Bild: Joakim Hjortenklev ISBN: 978-91-7577-529-6

Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?

Jim har ingen lust att gå till förskolan. Mormor bestämmer att Jim och morfar skall byta plats för en dag. Morfar tror att det är lätt som en plätt, men riktigt så lätt var det inte ...


Charm, mystik och tankar Författare: Karin Jacov Bild: Kajsa Lind

Fallet med den stora chokladbollen ISBN: 978-91-7577-416-9

Fallet med den mystiska damen ISBN: 978-91-7577-506-7

Fallet med de försvunna föräldrarna ISBN: 978-91-7577-564-7

På födelsedagen får Liv & Lo riktiga förstoringsglas. Perfekt! Nu kan de börja öva sig på att leta ledtrådar, lösa fall och fånga skurkar. Och deras första fall dyker upp snabbare än de kan ana.

En dag möter Liv & Lo en tjusig dam med hatt. Damen fortsätter att dyka upp, och det är något mystiskt med henne. Inte bara att hennes hatt byter färg från gång till gång, utan hon verkar kunna vara på två ställen samtidigt också. Det är ju omöjligt. Eller?

När Liv & Lo plockar stenar till sin sandstad kommer de längre och längre bort från filten där mamma och pappa ligger. Precis när de börjar tro att de gått vilse, får de syn på filten. Men där ligger ingen mamma eller pappa. Filten är tom.

n är e lltet ng i a r s k ld vär tankar ap. h sk oc s arn vän dig Mo m ett b n och lte e o a M lse död et, ätte ber en, liv d r ym

Malte Modig och världsalltet ISBN: 978-91-7577-963-8 Varje kväll när Malte ska sova kommer rymdtankarna. Hur långt når egentligen rymden? Var tar den slut? Och när den tar slut, vad finns det då? Ingenting? Men ingenting är ju ingenting och finns ju inte alls. Han blir alldeles snurrig av tankarna. Plötsligt känner sig Malte så väldigt liten och liksom oviktig. För en stjärna kan ha slocknat för längesedan utan att vi ens märker det ju.

Illustra

tör Ka jsa Lin d


Lovis Ansjovis

Författare: Maria Estling Vannestål Bild: Sanna Hellberg

Lovis Ansjovis och rockpappan ISBN: 978-91-7577-415-2

Lovis Ansjovis och glömskan ISBN: 978-91-7577-535-7

Lovis Ansjovis och jorden ISBN: 978-91-7577-649-1

Sommarlovet har börjat, men pappa bara jobbar. Då får Lovis världens bästa idé. Hon ska fixa en överraskningskonsert. Ska Lovis hinna hitta instrument och bandmedlemmar, repa och sätta upp affischer innan pappa kommer hem från jobbet?

Lovis Ansjovis farfar bor på en liten ö i skärgården och har ett hjärta lika stort som havet. Men när han fyller år och hela släkten tar båten ut till ön förstår Lovis att något inte är som vanligt.

Lovis och hennes kompisar får reda på att skolans skog ska huggas. De förstår att något måste göras. De övertalar rektorn att få ha ett miljöprojekt på skolan, där alla får lära sig mer om jorden. Men hur går det med skogen?

Maria Estling Vannestål och hennes dotter Sanna Hellberg är tillbaka med den tredje boken i serien om Lovis Ansjovis. En bokserie som ger en både underhållande och tankeväckande läsupplevelse till både barn och vuxna. ”Maria och Sanna balanserar barnens ansvarskänsla mot de vuxnas på ett medvetet och reflekterat sätt. Med en dramatiserad och miljöskyddsanknuten version av Dickens En julsaga, gestaltar rektor, lärare och elever vad som krävs för att människor ska inse vilken hård dom över vår samtid framtidens spöke kommer att fälla. Språket är lättillgängligt med gott flyt i variation mellan dialog och återberättande.” BTJ-häfte 2, 2018, Jan Hansson


Snipp och Snopp Författare & bild: Tony Cronstam

ka eller oli p – Lika p o n S ch 46 Snipp o 577-2-6 78-91-7 ISBN: 9

Sni pp o ISB N: ch Sn o 97 8-9 pp oc 1-7 hd 57 7-2 umma 89 nya -9 fl

opp Snipp och Sn nda saga – En annorlu -7577-579-1 ISBN: 978-91

ick

an

Snipp och Snopp och kalaset som växte ISBN: 978-91-7577-412-1

Om de stora sakerna i livet, på en liten arena. Stora saker som jämställdhet, förutfattade meningar och hur vi ser på oss själva. Hur vi är olika men ändå lika.

Tony Cronstam (född -69) har arbetat professionellt som serieskapare sedan -90, då han började teckna Bamse. Han har en bakgrund som illustratör, men är mest känd för sitt arbete med serien Elvis (2000-2014).

”Vi föräldrar behöver ibland påminna oss självklarheter. Ur det perspektivet skriver jag lika mycket för vuxna som barn.”


Gangsterälgarna Författare: Åsa Öhnell Bild: Raul Leon ISBN: 978-91-7577-567-8

Selma vaknar på fel sida Författare: Mikael Rosengren Bild: Märta Lindqvist ISBN: 978-91-7577-747-4

Ibbe träffar på några otäcka typer. Det är ett gäng älgar som inte drar sig för något. Och nu vill de ha hjälp av Ibbe. Hur ska han ta sig ur knipan? Och är de där gangsterälgarna verkligen så coola som de tror?

Selma vaknar nästan alltid med ett leende på läpparna. Men inte den här morgonen. Hon drar täcket över huvudet och vill inte kliva ur sängen. Men varför är Selma sur egentligen?

Klaras & Simons handbok i hur du fångar husmonster Författare: Anna-Karin Andersson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-528-9

Trolläventyret i nöjesparken Författare: Elisabet Österlund Bild: Karin Holmström ISBN: 978-91-7577-410-7

Klara & Simon har byggt en mackapärmojäng som ska fånga husmonster. Men när katten Majsan lägger sig i den får den fnatt och börjar göra bullmonster, strumpmonster och gyttjemonster.

En rim-lig saga för barn! I denna saga flyger de på en mås från Borås till sin kusin Lise, som bor i en nöjespark i stora staden. Under sin vecka tillsammans hinner de uppleva massor av roliga saker … Äventyret kan börja!


Se upp för Prosit! Författare: Anna Bendréus Kinding Bild: Natalie Sjölund ISBN: 978-91-7577-448-0

Sagan om den vilsna ballongen Författare: Ida Berner Bild: Ulrika Gustafsson ISBN: 978-91-7577-970-6

Prosit är ett litet virus som kan göra dig förkyld. Följ med på den spännande resan där Prosit smittar ner barnen på förskolan och lär dig hur du kan undvika att just du blir smittad!

”Tänk om han hade varit rosa eller blå, kanske hade någon velat ha honom då.” Följ ballongens resa för att hitta sig ett bo, den resan blir besvärlig må du tro.

Krut reser i tiden Författare: Sofia Gottheil och Christina Gottheil Svahn Bild: Victoria Ljungren ISBN: 978-91-7577-637-8

Edwin och klänningen Författare: Susanna Vidlund Bild: David Henson ISBN: 978-91-7577-700-9

Krut sover över hos sin mormor. Det blir en spännande och lärorik helg för Krut, som får lära sig en massa om hur det var för mormor och mormors mor att vara barn.

Edwin är sex år och mest av allt vill han ha en klänning. Men hans mamma säger att pojkar inte ska ha klänning. Det tycker Edwin är dumt. Det är väl bara att köpa en klänning om man vill ha en?


ina d a l m Sa ästa r i käppha roliga denn i-bok! fyll-

Utfodring: Morgon: ....................... Lunch: ............................ Middag: ...................... Kväll: ............................

Namn:

smekNamn:

född år:

Utläpp i hagen kl: ............... Insläpp kl: ............... Att tänka på: ...................................................... Beteende i boxen: ................................................. Lättfångad i hagen: ............................................. Kommer inte överens med: .................................... Hästens favoritträning: ........................................

Mankhöjd: ........................................................... Kön: ...................................................................... Färg: .................................................................... Ras: ..................................................................... Född i: .................................................................

Så här bra är hästen på: Hoppning: Dressyr: Fälttävlan: Frihetsdressyr: Gymkhana: Longering:

Tävlingar vi har varit på: Ägare: .................................................................. 1 Tävling: ................................ datum: .................. Ålder: ................................................................... 2 Tävling: ................................ datum: .................. .. .................. .. .. .. .. .. : : g h c in 3 Tävling: ................................ datum: .................. n r . Lu ........ Utfod .................... Kväll: .................. .. .. : n o g r o M . .................. kl: ................ Middag: .. p p lä s In . .... ...... n: Nam n kl: ........ .................................. e g a h i p p lä .. Ut ........ nka på: .... ä t t amn: ................. t N .. A .. k .. e .. .. sm .. .. .. ................ ............................... : n e x o b i Beteende i hagen: .............. ............................ Lättfångad e överens med: ........ år: född ........ Kommer int .................. .. .. .. .. .. .. .. g: vorittränin Hästens fa å: är hästen p ressyr: a r b r ä h D Så r: : g rihetsdressy in . n F .. p p .. o .. H .. .. .. .. ...... Longering: ........................................ älttävlan: .. F .. .. .. .. .. .. .. .... ...... Gymkhana: Mankhöjd: ................................ ............................ på: .. .. .. i har varit Kön: ........ .............................. ............................. : ................ .. v m r u t a a g d n li v .. ä .. T .... .... Färg: ........................................ ............................. .................. ........ datum: .................... .. .. .. : g .. n .. li .. .. v .. .. .. ........ 1 Tä ........ Ras: .. .......................... : .............. .................. datum: .. g .. n li .. v .. i: ä .. T .. d .. d 2 .. ö F ...... ...... vling: ........ ................................... ä .. .. T .. 3 .. .. .. .. .. .......... .......... Ägare: ........................................ Ålder: ......


Mina käpphästar Författare: Anna Johansson och Elma D Johansson ISBN: 978-91-8896-474-8 Berätta om allt från hästens favoritmat och mankhöjd till tävlingar ni deltagit i tillsammans. Skriv ner och jämför vilken av dina käppisar som är bäst på gymkhana, dressyr eller hoppning och vilka du behöver träna mer med. Bokens uppslag har olika design för att passa både den busiga, den hungriga, den blyga och den lite tuffare käppisen. En fyll-i-bok för både hobbyryttaren och proffset.Lättläst 6-9 år


Äventyret med Havssulan Författare: Inger Hansson och Ellinor Hansson Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7577-889-1 Ett spännande sommarlov ligger framför Erik och hans bästa kompis Jesper. De ska segla från Strömstad till Marstrand. Erik älskar att kappsegla. Tyvärr kommer han inte så bra överens med klubbens huvudtränare. Jesper och Erik ser fram emot härliga lata sommarlovsdagar med segling, bad och fiske. Men det blir inte riktigt som de hade tänkt sig, när de träffar på klasskamraterna som retar Erik i skolan.

ss on an

t fa För

ta r

e:

I ng

er Ha nsson & E

r no ll i

Bi ld :S

H

e rs of i a Grege

n

Semla, tio dagar extra allt Författare: Gisela Nadasy Bild: Peter Lakowitz ISBN: 978-91-8896-472-4

Häxvrålet Författare: Ewa Christina Johansson Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7577-962-1

Semla har just flyttat med sin familj från Skottland till Knivsta, till ett hus fullt av flyttkartonger. En dag får Semla höra det värsta tänkbara: Storasyster Bea ska flytta hemifrån. Semla bestämmer sig för att göra allt hon kan för att det inte ska hända. Kommer hon att lyckas?

I Alvas klassrum flyger det omkring en liten häxa. Häxan ska egentligen hänga i påskriset, men hon flyger hellre omkring på sin kvast. Alva tycker att häxan är ffin, men också väldigt busig. Och ännu värre blir det när Alva får skulden för det som häxan ställer till med. Häxan måste stoppas!


Vardag och igenkänning

Sam och hemligheten Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-896-9 Det finns bra och dåliga hemligheter. Bra ­hemligheter kan kännas roliga och spännande. Hemligheter kan också ­kännas jobbiga och svåra.

Min mamma rullstolshjälten Författare: Ida Berner Bild: Ulrika Gustafsson ISBN: 978-91-7577-824-2 Det här är en berättelse om att ha en förälder som inte är som alla andra, men som kan vara världsbäst ändå!

Sommarpyromanen Författare: Minette Lidberg Bild: Emma Fäldt ISBN: 978-91-8896-442-7

Tim och fotbollen Författare: Anna Johansson Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-922-5

Nicki och hennes syrra Magda bor på husbåt. Det är härligt! Särskilt nu när de har sommarlov. De gör nästan ingenting annat än att bada. Tills en kväll, då de får syn på något konstigt, något som skrämmer dem. Vad var det de såg? Och hänger det ihop med branden som samma natt bryter ut i hamnen?

Kalle frågar om Tim vill vara med och spela fotboll i den stora finalen på lördag. Alla i det vinnande laget kommer att få en alldeles egen glansig guldpokal. Tim svarar ja, men hur ska han hinna lära sig att spela fotboll på bara några dagar?


Igenkänning för många

ÖSTEN - En födelsedagslek Författare: Sanna Larén ISBN: 978-91-8896-410-6

ÖSTEN - Hundar och halstabletter Författare: Sanna Larén ISBN: 978-91-7577-854-9

Tänk att det finns de som bara firar sin födelsedag en gång om året! Dem är det synd om, tycker Östen. Medan mormor tupplurar sig leker Östen födelsedag tillsammans med lillasyster Nora, trots att de egentligen inte får.

Östen ska påska. Han upptäcker snart att det inte bara bjuds på godis. Man kan få en näve halstabletter och en och annan … hund!

mer över alla.

gen! än stannar

et förut.

ina föräldrar.

r ingenting. Maria Davidsson

ående bok

adine”.

www.idusforlag.se

Maria Davidsson

Inte nu igen Amanda! Författare och bild: Maria Davidsson ISBN: 978-91-88964-03-8

Blä för Nadine Författare och bild: Maria Davidsson ISBN: 978-91-7577-929-4

Amandas pappa är chef. Han bestämmer över alla. Och nu ska han få en ny bil. Igen! Julia går hellre hem från lekplatsen än stannar kvar och lyssnar. Hon har hört det förut. I skolan nästa dag ska de skriva om sina föräldrar. Amanda vägrar. Varför?

Mysiga Nadine. Hon är rolig, hon är söt och … Usch! Isabell kan inte förstå varför alla gillar henne. Nadine skrattar och flamsar hela tiden. Spelar fotboll och annat trams. Och kompisarna hänger med på allt hon hittar på. Ska det vara så här nu?


Dagbok och bröder som löser fall

Texas och Vegas – Glassbilen Författare: Sofie Borg Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-7577-646-0

Texas och Vegas – Försvunnen Författare: Sofie Borg Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-7577-808-2

Texas och Vegas hör glassbilen, men bilen står inte där den brukar. Plötsligt ser Texas att någonting allvarligt har hänt.

Det är sommarfest i byn. Plötsligt är Vegas försvunnen. Det är något som inte stämmer. De måste hitta Vegas. Var är han?

Rafael Holst’s dagbok, päronsplitt och hallonsaft Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-7577-890-7

Texas och Vegas – SKIDRESAN Författare: Sofie Borg ISBN: 978-91-7577-897-6

Kära Dagbok, jag hatar Dig … Sommarlovet blir inte alls som jag har tänkt mig och allt är Livias fel! Om inte hon hade dött hade mamma och pappa varit som vanligt, glada.

Bröderna är på skidresa med sin familj. Snart upptäcker de att det är något konstigt med den utklädda Snöbjörnen. Varför försvinner han med lillebror och varför går han utanför deras stuga sent på kvällen? Till slut bestämmer de sig för att själva ta reda på vem som döljer sig bakom björndräkten.


Sk rattfest

Supernova - Glassväder och tre borttappade hundar Författare: Åsa Öhnell Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-404-6

Snökaosrekordet Författare: Johan Rockbäck ISBN: 978-91-7577-686-6

”Borttappad hund” Vilket perfekt hjältedåd! tycker Supernova. Men plötsligt finns det tre lappar om försvunna hundar. Går det en hundtjuv lös i Bjärred?

Rekordfarfars ärkefiende planerar att slå rekord i skidloppet. Med Flax och Lykkes hjälp ska farfar vinna tävlingen.

Flax & Rekordfarfar Författare: Johan Rockbäck Bild: Johanna Arpiainen ISBN: 978-91-7577-350-6

Fummel & Drummelrekordet Författare: Johan Rockbäck Bild: Johanna Arpiainen ISBN: 978-91-7577-435-0

Rekordfarfar har nästan världens längsta öronhår. Nu ska han och Flax sätta ett rekord som ingen tidigare klarat av. Ett megarekord.

Det ska göras rekordfilm. Det börjar bra. Men så kan farfar inte hålla fingrarna i styr och gör den ena tokigheten efter den andra.

Bild: Johanna Arpiainen


Magi & fantasi

Fantasifararen – Kapten Klos ring Författare: Thomas Westerlund Bild: Mikael Wigen ISBN: 978-91-7577-506-7 Tee-Boy och Emma kämpar mot vilda sjörövare, hungriga hajar, glödande lava och många andra faror.

Astrid och flickan i skogen Författare: Jenny Jansson Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-705-4 Sommaren på Gräsö blir inte alls som Astrid tänkt sig. Dimman ligger tät och spöklik över ön. På väg hem till mormor Myran och Majken ser hon en flicka i skogen. Vem är hon?

Sagor utan slut Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-544-9

Sagor utan slut 2 Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-867-9

Snipp snapp slut, så var sagan INTE slut! En unik sagobok med 50 sagor utan slut. Berättelserna avbryts mitt i en mening. Låt fantasin leka fritt.

Tänk dig en snögubbe som träffar en solkatt. Eller en drake som är förkyld och nyser eld. För att inte tala om den där mystiska bajskorven!


Mera Kråke Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Jessica Lindholm

Kråke och Lubbas ISBN: 978-91-7577-082-6

Kråke spelar spel ISBN: 978-91-7577-169-4

Kråke och Lubbas tävlar ISBN: 978-91-7577-513-5

Kråke och hans systrar får följa med morfar och titta på hundvalpar. Kråke lär sig mycket om hur man tar hand om en valp och tycker det verkar roligt med agility.

Vad ska man egentligen ta sig till när det inte finns någon ström i huset en fredagskväll? Hur ska man laga mat och vad ska man sysselsätta sig med utan dator och tv?

Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur.

Kråkes medeltidsskola ISBN: 978-91-7577-381-0

Kråke gör affärer Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-743-6

Kråke och Gustav ISBN: 978-91-7577-286-8

Kråke och läsarna får lära sig massor om medeltiden. Roliga fakta vävs in i de olika skolämnena och man får tips på saker man kan prova själv. Perfekt för nyfikna barn.

Här får Kråke och läsaren lära sig grunderna i att sköta en affärsverksamhet. Allt du behöver tänka på vävs in i berättelsen på ett lättsamt sätt. Något för alla unga entreprenörer.

Det blir både spänning och dramatik då Gustav kommer bort, inte bara en gång, utan två gånger! Kråke och Gustav försöker också reda ut hur allt egentligen hänger ihop med halloween och allhelgonahelgen.


Känslor

Var inte avundsjuk, Sven! Författare: Sofia Johansson Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-527-2

Alla tillsammans, Sven! Författare: Sofia Johansson Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-830-3

Sven får en ny klasskompis, Josef från Syrien. Alla tycker att det är roligt, utom Sven. En dag blir Josef av med en kär ägodel. Sven vet vart den är. Men vill han hjälpa till ?

Sven längtar efter mamma. Hon ska komma hem till jul men får förhinder och kommer inte hem som planerat. Hur ska Sven hantera sin längtan?

Sally Superstjärnan Författare: Anna Johansson Bild: Ammi Thoresson ISBN: 978-91-7577-864-8

Sally Superstjärnan vinner alltid! Författare: Anna Johansson Bild: Ammi Thoresson ISBN: 978-91-8896-411-3

Sally älskar att sjunga. Men när hon ska sjunga inför klassen händer något konstigt. Sally har fått rampfeber. Vad är det?

Sally är världens bästa på Fia med knuff. Men en dag händer något hemskt. Sallys pjäser går långsamt och hennes båda kusiner håller på att vinna! Vad händer om Sally fuskar … bara litegrann?


Djur, natur & omtanke

Katthemsäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-7577-643-9

Gräsandsäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-7577-921-8

Björkvikens katthem hotas och bröderna Jakob och Joakim blir indragna i jakten på den skyldige. Hinner de avslöja skurken och rädda katterna innan det är för sent?

En and fastnar i en fiskelina och bröderna Jakob och Joakim ser till att den räddas. Medan de ger sig ut på jakt efter den skyldige skadas fler djur av slängt skräp. Kan de förhindra att det händer igen? Killarna har snart tänkt ut en plan, men mysteriet blir krångligare att lösa än de trodde.

Amir + Alpus = sant Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-992-8

Kukuri och klimatmysteriet Författare: Hanna Jönsson Bild: Johanna Rehn ISBN: 978-91-7577-758-0

En bok om längtan efter en egen häst, om vänskap, modet att utmana sina rädslor och stoltheten när man lärt sig något nytt.

Kukuris mormor är orolig, det kom ingen mango på hennes mangoträd i år. Dessutom har det blivit varmare. Vad är det som har hänt med vädret? Varför har det blivit alldeles upp och ner? Kukuri måste undersöka detta klimatmysterium.


Djur, natur & omtanke

Äventyrliga klubben - Det stora skogsäventyret Författare: Emma V Larsson Bild: Maria Trolle ISBN: 978-91-7577-866-2

Alma och papegojmysteriet Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-7577-807-5

På sin födelsedag får Vidar ett par vandringskängor och ett efterlängtat äventyr – att tillsammans med familjen vandra i en nationalpark. Men skogen gömmer många hemligheter.

Almas två A, som i autism och som i ADHD gör Alma speciell. Alma är djurens väktare som mormor säger och när papegojan Jack försvinner är det bra att Alma finns där.

Elton får en idé Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-536-4

Liv och Smilla – Vägen hem Författare: Maria Redström Norrman Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-865-5

En bok om att alla kan göra något för att hjälpa andra. En bok om barn som hjälper barn på flykt.

En dag händer något ovanligt. Liv måste gå över stora vägen trots att hon inte får. En liten kattunge behöver hennes hjälp.


Spänning varvat med fakta

Lika olika – utsida insida Författare: Linda Svensson Bild: Jonna Bergqvist ISBN: 978-91-7577-707-8

Hej Håret – Om tidernas konstigaste kroppsdel Författare: Annica Hedin Bild: Fredrik Swahn ISBN: 978-91-7577-543-2

Är vi människor lika eller olika? Hur ser vi människor ut på utsidan och insidan? Fungerar kroppen lika för alla?

Visste du att hår kan prata? Att ko-kiss fungerar rätt bra som schampo? Det här är boken om den där lilla pälsresten du har på huvudet!

Albin, den store tidsresenären – Prinsessa i nöd Författare: Mikael Rosengren Bild: Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-418-3

Albin, den store tidsresenären – Astronatu i nöd Författare: Mikael Rosengren Bild: Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-764-1

Spännande äventyr kryddat med faktarutor och frågor som ger läsaren en mängd rolig och spännande fakta om 1600-talets Sverige.

Berättelsen varvas med fakta om månen, rymden och rymdfarkoster. Vet du hur man går på toaletten i en rymdfarkost?


Spänning varvat med fakta

I raketfart med änglapappan Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-577-7

Äventyr i havsdjupen Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-828-0

Följ med på ett hisnande raket- och djungeläventyr, där du möter monstret med de röda ögonen, de förtrollade ödlorna och Hector med turbosandalerna. Samtidigt lär du dig vad apbrödsträd är, varför havsleguaner nyser och hur kameleonten ändrar färg.

I undervattensfarkosten Bertilda tar änglapappan med Morris, Nellie och Ella på ett fantastiskt havsäventyr, på jakt efter en försvunnen nyckel. Legenden viskar om att nyckeln ska finnas gömd i någon av de sedan länge bortglömda och sjunkna städerna på havens botten.

Fallet med den försvunna pappan Författare: John Carling Bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-75779-68-3

Jakten på Bockstensmannen Peter Gissy Bild: Elisabeth Gillving Pettersson ISBN: 978-91-7577-732-0

Vlademar och Ylva är nästan som vilka andra nioåringar som helst, om man bortser från att Vlademar är en vampyr och att Ylva är en varulv. I deras första äventyr lär de känna varandra och löser även det spännande fallet med den försvunna pappan.

Niki & Nelson besöker mormor i Varberg och blir indragna i en spännande jakt när tjuvar bryter sig in på museet för att stjäla den berömde Bockstensmannen från 1300-talet.


Bokslukaren 9-12 år


Att inte fega ur Annakarin Rosengren ISBN: 978-91-8896-448-9

Maja märks knappt. Hon finns bara där och är alldeles, alldeles vanlig. Alice är en vinnarskalle, fotbollsstjärnan med massor av kompisar. Alla vill vara som hon. Silje tänker inte alltid efter så noga. Hon bara gör och skäms inte för något. Anton är sjukt prydlig och bäst i klassen. Men bakom allt det där ordentliga finns mer humor än man kanske först tror.

Maja, Alice, Silje och Anton träffas tack vare Morran, läraren som spelar moln och vindar på sin flöjt. Till en början verkar de inte ha något gemensamt alls, förutom att de går i sexan, men snart blir de kompisar. Vänskapen växer sig allt starkare men håller den när Anton avslöjar sin hemlighet?


Vem är Skuggan? Skuggan och skolsabotören är den tredje delen i berättelsen om den hemliga hjälten Skuggan, som tar sig fram på sin skateboard om natten och räddar människor som har råkat illa ut.

Vem är Skuggan? Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-482-4 Alla pratar om Skuggan, superhjälten som åker omkring på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Men vem är Skuggan egentligen? Kvinnan som blev överfallen i parken påstår att Skuggan är en tjej, men så kan det väl knappast vara?

Skuggan och skolsabotören Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-8896-409-0 Den sista terminen på högstadiet börjar bra för Tuva. Hon har världens bästa flickvän, och njuter av att få starta stadens nya sporthall. Men så kommer en av Albins stökiga bröder tillbaka till Granköping och vill veta om Albin har hämnats på Skuggan än. Samtidigt börjar någon förstöra på skolan och lämna hotfulla meddelanden efter sig. Ska Skuggan lyckas ta fast den mystiska skolsabotören?

Skuggan och pojken som försvann Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-702-3 Pojke försvunnen står det på kvällstidningarnas löpsedlar och bredvid rubriken finns en bild på Albin i Tuvas klass. Polisen och socialtjänsten verkar vara inne på helt fel spår och Tuva förstår att det är upp till Skuggan att hitta Albin. Samtidigt verkar det mesta i Tuvas liv gå snett. Hennes mamma har lämnat henne för att åka till Schweiz och tillverka en motor för sitt nya superbränsle och Julia är arg för att Tuva inte kan prata om sina känslor. Dessutom ska judohallen i Granköping stängas och i skolan är det dags för det Tuva hatar mest av allt: redovisning.


Lögner, orättvisa och bögar

Alla små lögner Författare: Anna Johansson ISBN: 978-91-8896-418-2

Jag kan inte vara hos dig nu Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-8896-460-1

Det enda Lova vill är att passa in i sin nya klass. Men det är inte det lättaste när man har hår som ser ut som sjögräs och en hjärna med extra mycket fantasi. Lovas mun säger en massa saker utan tillåtelse. Den säger till exempel att hon bor i det rosa sagohuset alldeles i närheten av skolan. Bara för att det är så fint. Men vad ska hon ta sig till sen när klasskompisarna vill komma på besök? Hur ska det bli med Melvin? Killen med vaniljglassleendet som har blivit kär i Lova. Vad kommer han att tycka när han får reda på att Lova ljuger hela tiden?

När mamma ringer säger hon förlåt tusen gånger, men det spelar ingen roll nu. Ordet förlåt kan inte göra det gjorda ogjort. Mammas dumma dumhet har ställt sig i vägen för allt som är bra. Ordet förlåt räcker inte till. Mamma är en bov. Någon som har gjort något riktigt dumt och nu ska hon få sitt straff.

Hockey, bänkvärmare och bögar Författare: Maria Skotte Pekkari ISBN: 978-91-8896-408-3 Adrian är så duktig på hockey att han får spela med de som är ett år äldre och trots det är han lagets stjärna. Pressen på honom är stenhård. Men hur ska det gå med den nya killen i laget och vad betyder Adrians drömmar och känslor för sin bästa kompis Robin?


Utanförskap & vänskap Författare: Jeanette Jonasson

Du klarar det, Amina Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-647-7

Amina + Lily = Bästa vänner? Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-771-9

Vågar du, Amina? Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-971-3

Såg Amina rätt? Hade Hanna stulit pengar? Amina kunde inte tro att hennes storasyster hade tagit en bunt sedlar från kassan i den lilla kiosken. Hur ska Amina göra?

Efter en trist sommar är Amina glad att skolan börjar igen. Men det blir inte som hon har tänkt. Bästa vännen Lily vill hellre umgås med klasskompisen Mimmi. Mimmi är elak och gör allt för att förstöra.

Amina och hennes familj står inför stora förändringar. Förändringarna väcker både jobbiga och härliga känslor. Amina blir kär, men vågar hon satsa på kärleken?

Josef – en tjuv? Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-650-7

DRA HÄRIFRÅN! Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-748-1

Du är väl min vän, Ayda? Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-742-9

Om utanförskap, kompisar och lojalitet. Hur mycket ska man egentligen ställa upp för en kompis?

Josefs pappa reser bort. När han kommer hem visar det sig att han har träffat en ny kvinna, Minna. Minna har ett barn, en flicka som heter Elis. Josef är arg. Pappa har svikit honom.

Leila vill bestämma över Ayda. Samtidigt sprider en okänd nätmobbare, jokerxx06, rykten om eleverna på skolan. Bara Ayda vet att det är Leila som är ”jokern”.

Från 6 år


Mystisk tidsresa med fakta Författare: Caolina Miilus-Larsen

Tempelprästens hemlighet Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-7577-868-6

Tempelprästens hemlighet Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-7577-868-6

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot under din mormors altan. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Med hjälp av klotets kraft hamnar de på Titanic där de dras in i ett mysterium kring ett försvunnet diamanthalsband. Men hur viktigt är ett diamanthalsband när Titanic är på väg att krocka med ett stort isberg?

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot som ligger inkilat mellan två stenar på sjöbotten. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Med hjälp av klotet hamnar tvillingarna Mia och Stella i Inkariket precis när européerna har upptäckt hur mycket guld och silver det finns att stjäla där. Men hur ska två elvaåringar kunna stoppa de brutala krigarna?

CAR

N

-LARSE

MIILUS OLINA

mer ur er kom iv r k s m jag mer so lserna De kom ig . Berätte a n li a ro nd m nd sky gen Ca la in r ib å r o n ti jag få var lite ttar och är jag N . n e filmsnu d de om or handla få ner m o s r för att e k r eller till böc ra tide g d n ja a s i g et i er, dro ibliotek ra länd b d n å a p i h barn hitta. eter oc kunde erkligh g v ja a t r ll d a i an de jag d låna Karlsta


Läskigt spännande

Den blå dörren, en spökhistoria Författare: Ewa Christina Johansson ISBN: 978-91-7577-5883

Stella och kyrkogården Författare: Jerker hultén ISBN: 978-91-7577-882-2

Albin ska köpa en julklapp, men han går fel. I huset som han kommer till finns bara hemligheter. För många år sedan hände en olycka i huset. Då kunde ingen stoppa den. Nu kanske Albin kan, innan det är försent …

Stella är med om en bilolycka och hamnar på kyrkogården. Men hon vill därifrån. Dessutom visar det sig att olyckan inte var någon olycka. Någon körde på henne med flit. Någon som egentligen var ute efter Stellas mamma ...

I skuggan av Blå Jungfrun Författare: Anna-Karin Andersson ISBN: 978-91-7577-168-7

Skuggsyster Författare: Anna-Karin Andersson ISBN: 978-91-7577-530-2

Detta är ingen vanlig spökhistoria. Det är en historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna.

Therese och Daniel åker på kurs i Västervik. De får bo i en lägenhet som tidigare tillhörde det gamla mentalsjukhuset. Det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända.


Vågar du?

STOPPA PRESSARNA! Den stora slottskuppen Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-7577-621-7 Husebys tidning går i graven och Dike och Theas mamma blir arbetslös. Systrarna börjar skriva en egen tidning. I jakten på den stora nyheten kliver de rakt in i något märkligt.

STOPPA PRESSARNA! Silverstolpes Hämnd Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-7577-770-2

Det övergivna barnhemmet Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-445-9

Det sjunde rummet Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-641-5

Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Vad hände när barnhemsbarnen bodde här?

Hos morföräldrarna i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem. Det går att ringa från de sex olika rummen men en dag ringer det från rum nummer 7 ...

Världskända Ricardo Rigatoni ska komma till slottet för att medverka i Maskeradbalen. Dike och Thea kastas rakt in i ett nytt dramatiskt äventyr.


Läskigt spännande

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

I andarnas spår Författare: Jessica Blomberg ISBN: 978-91-7577-825-9

Hemligheten på Skogslunda Författare: Stina McMullin Bild: Conor McMullin ISBN: 978-91-7577-794-8

En ungdomsbok som behandlar två av våra stora livsfrågor, kärleken och döden. Här varvas nutid med dåtid och fantasi med verklighet.

Följ med på ett äventyr med avstamp i sagan Nötknäpparen. Vem är den genomskinliga flickan som vandrar i trappan? Vad döljer sig i det gåtfulla rummet på tredje våningen?

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Mysteriet med den gamla kartongfabriken Författare: Gun-Britt Bergström Lindell ISBN: 978-91-7577-717-7 Under en utflykt hamnar Jim, Tanya och Pax framför ett övergivet hus. En gammal kartongfabrik. Vad är det egentligen som händer där på kvällar och nätter?

Spökkullen Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-7577-870-9 När Linnea tvingas flytta in i Floras gamla stuga inser hon att det spökar både i huset och på den märkliga kullen på andra sidan åkern.


Vågar du?

Skuggorna på Frostbacken Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7577-931-7 Vem är Elin och varför söker hon upp honom? Skuggorna på Frostbacken är en spökhistoria som följer Isak genom sorgen efter pappans död, samtidigt som en hemsk historia får sin lösning.


Solhjärtats hemlighet

Sku ISBN: 9 78-91-7 ggljusen 577-43 8-1 ingen 7-293-6 drottn 7 Silver 78-91-75 :9 ISBN Solhjärtats hemlighet ISBN: 978-91-7577-073-4

Saltregnen ISBN: 978-91-7577-157-1

”Berättelsen flyter på i ett rasande tempo. Hela tiden ökas intensiteten till kulmen nås. Man läser ivrigt vidare tills allt får sin slutliga upplösning. Nu väntar jag otåligt på nästa del.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ ”Solhjärtats hemlighet är spännande och man dras med från första sidan. Kim och Nela träffar både de som vill hjälpa och de som själva har berusats av maktbegär och agerar förrädare [...] En läsvärd och spännande fantasy-berättelse särskilt för de yngre barnen.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ


Klarabelladeckarna

.

..

Asa OÖhnell Snögubbens hemlighet ISBN: 978-91-87001-46-8

Droppstensgrottans hemlighet ISBN: 78-91-8700-171-0

Klara & Bella åker på skidresa till Sälen. Det har just inträffat ett rån i Dalarna och polisen har gripit två personer. Var är pengarna? Och vem är det som hotar Klara i skidbacken?

Klara ser fram mot resan till Grekland. Men det har blivit något fel. Plötsligt är Klara indragen i en spännande tjuvjakt och semestern blir allt annat än trist.

Tallskogens hemlighet ISBN: 978-91-7577-046-8

Polkagrisrånarens hemlighet ISBN: 978-91-7577-421-3

Klara passar en hundvalp, men valpen försvinner. Mystiska saker sker: en hemsk upptäckt i skogen, en man som beter sig skumt, en kille med en kamphund ... Hänger allt detta ihop?

En polkagrisförsäljare har blivit rånad på sina pengar och alla spår pekar åt samma håll. Det verkar som om en nyanländ flyktingkille är skyldig.


Mystik

Tuggummitanten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-424-4

Sture Sprakman Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-703-0

På ett spännande och naturligt sätt tar Åsa-Caroline upp matproblem, utanförskap och mobbning med målet att informera.

Sture jobbar som vaktmästare. Sture är ett musikaliskt geni. Tyra och Siri kallar honom för Sture Sprakman för när han spelar piano spretar hans hår åt alla håll och han ser nästan ut som ett sprakande tomtebloss. Men varför beter sig Sture så underligt?

Piratens hemlighet Författare: Anna-Karin Andersson & Ulrika Söderström Bild: Anna Westin ISBN: 978-91-7577-413-8

Glorias memoarer. Ryktesskurken Författare: Therese Loreskär Bild: Therese Gassne ISBN: 978-91-7577-648-4

Arkeologisk deckarserie som blandar fiktion med historia och arkeologi.

En dag börjar elaka rykten om Thaiboxen att dyka upp. TuHangs föräldrar får nog och hotar med på att flytta till Thailand. Klass 4A bestämmer sig för att ta reda på vem det är som är den hemska ryktesskurken.


Sk rattfest

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-178-6

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-368-1

Surtanten Birgitta ogillar barn och gör allt för att undvika de fem grannbarnen på gården. En dag får hon deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt.

Birgitta tar sig till Paris De fem grannbarnen smiter efter. Birgittas ärkefiende Lennart von Spetsnäsa och mc-knuttarna Forta Fjärters ska också ska dit, för att göra slut på Birgitta.

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-904-1

Livia och förändringarnas vindar Författare: Sofia Weiss ISBN: 978-91-7577-509-8

När Lennart von Spetsnäsa snott en biljett till månen från ett barn blir Birgitta rasande. Tillsammans med grannbarnen utsätter hon Lennart för en gasbildande brakhämnd.

En kapitelbok full med humor, spänning och allvar som belyser transsexualism. Och vikten av att vara sig själv och att följa sitt hjärta.


Tidsresa

Hemligheten i Haga ISBN: 978-918-700-189-5

Månuret ISBN: 978-91-7577-208-0

Silversländan ISBN: 978-91-7577-542-5

Lär känna Emma och Susanna, två tioåriga flickor. En höstdag möter de gubben Halling och han berättar en alldeles osannolik historia.

Nu är Emma och Susanna tillbaka i vår tid. Mirella följde med och får uppleva 2000-talet, en värld som är både spännande och skrämmande för henne.

Året är 1777. Emma, Susanna, Mirella och hunden Snobben har än en gång krupit genom trollroten i Hagaparken. De har lyckats ta sig tillbaka till sommaren innan Mirella föddes.

Fru Alms magiska resebyrå ISBN: 978-91-7577-375-9

Fru Alms magiska resebyrå, Nya och gamla vänner ISBN: 978-91-7577-227-1

Fru Alms magiska resebyrå, Raggarbilar och rullstolar ISBN: 978-91-7577-507-4

På bänken utanför affären sitter en mystisk kvinna invirad i filtar. Hilma förstår att varje människa bär på sin egen historia och att allt inte nödvändigtvis är vad det ser ut att vara.

Under påsklovet händer det saker i Lysekil som gör att den berömda Havsbadsparken och de älskade Havsbadsdagarna plötsligt är i fara.

Hilma ska bo hos mormor och morfar i Lysekil. Först tror Hilma att det ska bli som vilket sommarlov som helst, men när hon lär känna fru Alm förstår hon att inget någonsin kommer att bli som förut igen.


Sport

Gillad som du är ISBN: 978-91-7577-514-2

En vän som du ISBN: 978-91-7577-589-0

En bok om kärlek, löpning och att tvingas göra olagliga saker för att passa in.

Kia satsar allt på att bli bra i löpning, helst bäst, på att springa. Kanske tränar hon för mycket? Mirre drabbas av näthat. Vem är det som ligger bakom de hotfulla mejlen?

Tusen åter ISBN: 978-91-7577-730-6

Månuret ISBN: 978-91-7577-208-0

Kia och gänget har lovat varandra att hålla ihop under sommarlovet. Kia slits mellan tjejgänget och pojkvännen Viktor. Vad är det han döljer?

En stormande feelgood-roman. En hink tennisbollar kastas upp, och ned ramlar ett bollhav av äventyr.


Boktips till dig ...

Gurktjuven Författare: Emma Frey-Skött ISBN: 978-91-7577-685-9

Rådisgänget - vänner för livet Författare: Håkan Ahrling Bild: Peter Häggström ISBN: 978-91-7577-622-4

Vad gör man när någon stjäl ens bästa vän? Fia känner sig ledsen så när hon råkar stjäla Monkans kanin Gurkan, känns det riktigt bra.

Danne och Rolle har var sin råtta, eller rådis som de små också kallas för. Tillsammans är de rådisgänget och har hur kul som helst. Men så dör Rolles rådis och hela rådisgänget går i graven. Då får Danne en idé.

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Vargskräck Författare: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-210-3

KOD 513 Författare: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-423-7

En hunddeckarserie för tjejer och killar som älskar mysterier och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås!

När Flingan och hennes bror hjälper en vän, dras de in i en härva av mörka hemligheter och dramatiska händelser. Tillsammans med flocken gör de allt för att avslöja sanningen, innan det är för sent.


... som älskar djur

Hundkul! Författare: Nina Roegner och Jeanette Bergenstav Fotograf: Patrik Bergenstav ISBN: 978-91-7577-506-7 Hundkul! Trickträning för bästa vänner är en lättsam och inspirerande bok som handlar om hur man kan träna in olika trick tillsammans med sin hund.


Drömmer du om ...

Sara och Galahad Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-7577-772-6 En morgon berättar mamma att Sara ska få en sommarhäst. Denna sommar blir ett äventyr där Sara lär sig mer om både hästar och sig själv.

Sara och Salina Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-88964-25-0

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Sommarlovet är över och hösten och vardagen nalkas för Sara med skola, stall, kompisar och ridning. Galahad är såld och har fått ett nytt hem hos Stina och Matilda. När Sara en dag får frågan om att bli medryttare på vackra Salina blir hon först överlycklig. Men det visar sig att lyckan är svårfångad och kräver hårt arbete. Salina är både svår att rida och livrädd för hästtransporter. Mycket jobb ligger framför Sara. Ska hon lyckas vända denna viljestarka häst?


... en egen häst?

Mirakel och hemligheter Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-7577-973-7

Det är inte meningen att ta hästen. Jag heter Mi-Rakel Tapper. Jag dog i samma ögonblick som jag föddes. Ingen trodde att jag skulle lära mig att gå. Men jag kan till och med springa, fast jag har cerebral pares.

En i gänget? Författare: Anna Bendréus Kinding ISBN: 978-91-88964-02-1 Den första boken om Sanna på Tallåsen. Den riktar sig till alla hästintresserade killar och tjejer i bokslukaråldern.


Skola, utanförskap, mobbning könsdysfori

#tillsammans #utanför Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-373-5 En bok om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier.

Fuck mobbning! ISBN: 978-91-7577-432-9 Läs breven som aldrig blev skrivna tidigare till dem som mobbade. När du vänder på boken får du läsa breven som aldrig skrevs från mobbarna till dem som mobbades.

Julia finns inte Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7577-619-4 Julia gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt.

6-9 år

NU STICKER JAG! Författare: Eva Ludvigsen ISBN: 978-91-7577-776-4

Rune byter liv Suzanna Petersson Kero ISBN: 978-91-7577-777-1

Ludde och hans familj har flyttat. Så fort som möjligt vill han tillbaka till kompisarna och innebandylaget. Men mamma har inte hämtat ut diabetsutrustningen ännu. Utan den kan han inte överleva resan.

Rune drömmer om att vara som alla andra. Men det är han inte. Inte så länge han har en svart lucka i sitt fotoalbum. Rune är adopterad och försöker minnas vem han var innan han kom till Sverige.

Är det ledigt här? Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-950-8 När klassen pratar om trivselregler låter allt så enkelt. John vet exakt hur han ska göra för att vara en bra kompis och klasskamrat. I verkligheten är det svårare. När Gabbe och de andra i kompisgänget bestämmer saker vågar John inte säga emot. Att inte göra något är också en handling.


Skrivtävlingen ISBN: 978-91-7577-640-8

Astrid, Astrid ISBN: 978-91-7577-827-3

Är det bara jag som bryr mig? Författare: Camilla Dahlson ISBN: 978-91-7577-980-5

Astrid är bra på en enda grej, tror hon. Att skriva berättelser. När det är dags för skolans skrivtävling är hon säker på att vinna. Är man bäst så är man, tänker Astrid. Men vad händer om hon inte vinner?

Astrid har tråkigt. Men så ringer pappa. Han har världens överraskning! Innan Astrid vet ordet av har hon det inte tråkigt längre. Utan spännande. Lite väl spännande faktiskt.

Beethoven suger! Författare: Bengt Nyman ISBN: 978-91-7577-731-3

Zero betyder noll (som i nolla) Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7577-873-0

Bitar av ett pussel Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7577-982-9

Varning! Det är min högst privata dagbok som du just nu håller i din hand. Om du bara så mycket som andas på den så kommer det att gå illa för dig …

Hur vet man om man är mobbad? Det här är en berättelse om sociala relationer i s­ kolan, om utanförskap, makthierarkier och om att våga vara den man är.

Bitar av ett pussel är en fristående uppföljare till Zero betyder noll (som i nolla). En berättelse om att känna sig missförstådd av sina vänner, om ätstörningar och om den starka kärleken mellan systrar.

Wilma brottas med sin panikångest, som dyker upp ibland, oftast när hon oroar sig för något, som att prata inför klassen. Hon känner sig ensam när de andra tjejerna i klassen pratar om resor, kläder och mobilspel. Är hon den enda som bryr sig om klimathot och miljö?


Lätta böcker om svåra saker Vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt (Källa: SvD Nyheter mars 2014) Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas och ett barn kan inte alltid skyddas, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning. Här har vi samlat ihop barnböcker som alla belyser viktiga och svåra ämnen för att inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död, sorg och andra svåra saker. Böckerna kan läsas av barnet självt eller på ett mer pedagogiskt sätt tillsammans med en vuxen. De kan användas som kreativa redskap för barn som behöver en krya-på-dig-present, barn som är nyfikna, sjuka, har en sjuk anhörig eller husdjur.


Får mormor komma hit? En bok om migrationsrätt Angelica Öhrn och Christina Hildebrand Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-855-6 Khalil, Agnes och Lovisa är 10 år och bästa kompisar. De tycker om att leka hemma hos Lovisas mormor, som har en jättestor källare där de kan bygga kojor. Men de senaste veckorna har det inte känts roligt att gå hem till Lovisas mormor. Khalil kan bara tänka på hur orättvist det är. Lovisa kan träffa sin mormor hur ofta hon vill. Medan hans mormor är jättelångt borta i ett land där det är krig. Barnens lärare märker att Khalil är ledsen och bjuder in en person som förklarar för klassen vilka som har rätt att bosätta sig i Sverige och vilka som kan få asyl. Men också vilka det är som bestämmer lagarna i Sverige. Får mormor komma hit? – en bok om migrationsrätt är en berättelse om en pojke som längtar efter sin mormor men också en faktabok om migrationsrätt. ”Viktig, lärorik och berörande. Med säker hand kombinerar författarna en fin ramberättelse om en pojke som saknar sin mormor med fakta som vi alla bör känna till. Läs den tillsammans med ditt barn!” – Ingrid Jönsson, lärare och författare


Re x ISB och N: R 97 ut – 8-9 Sju 1-7 khu 57 stju 7- 3 v e 77 n -3

Sjukhus

n

Rex och Rut – Källarmonstret ISBN: 978-91-7577-431-2

ge väg et i pök -5 S 9 – 3 Rut 77-5 och 1-75 Rex 78-9 9 : ISBN

ren Vampy h Rut – -447-2 6 Rex oc 9 8 -8 78-91 ISBN: 9

Den som är sjuk är så mycket mer än bara sin sjukdom. En del barn är annorlunda, en del barn spenderar enormt mycket tid på sjukhus, men deras personligheter är intakta. I Eva Salqvists bokserie om Rex och Rut ligger fokus på de äventyr som barnen upplever på sjukhus, på vänskap och på att gestalta sjukhusmiljön som lugn och ofarlig. För barn som aldrig varit på sjukhus är det också en introduktion till vad som finns på sjukhus: provtagningar, emlaplåster, lekterapi, doktorer med mera.

Westin Andra ch Den d: Anna Annie o om Bil B a ri a re: M 4-2 Författa 577-44 hur 78-91-7 och om 9 : N B IS skällare . u h k a u sj ara rg ln, en ns att v Om mo det kän

Annie och Den Andra Författare: Maria Bom Bild: Caroline Sellston IISBN: 978-91-7577-788-7 Om vänskap, hemliga rum och hur det känns när man älskar någon.


Sorg

Pappa är sjuk Författare: Sofia Gregersen Bild: Elisabet Gregersen ISBN: 978-91-7577-510-4 Ett barns berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör.

Länge le ve fanta sin Författa re: Mari a Eng B ISBN: 9 ild: Ema 78-91-7 nuel Cla 577-82 esson 1-1 En dag blir Sara s syster lor, död Hilma sj en och uk. En d fantasin ag finns handla s kraft om. inte Hilm – det ä a mer. K r vad d änsen här sagan k ommer

Nils och den blin kande st Författa järnan re: Lena Forsaeu ISBN: 9 s Bild: 78-91-7 Mia Nil 577-39 sson 0-2

HejDå mamma! VI höRs! Författare: Andreas Hasselberg Bild: Vera Mulder ISBN: 978-91-7577-336-0 Fellans mamma är död och idag är det begravning. Vad ska han där att göra? Hans mamma är ju död ändå.

Ballonger mot himlen Författare: Lena Forsaeus Bild: Mia Nilsson ISBN: 978-91-7577-829-7

Lena skrev boken om Nils när hennes dotter Nora var sjuk och gick bort. I andra boken får vi läsa om tiden Nils syster Majken är på sjukhus och när hon sen ska begravas.

Lotten och Änglamorfar Författare: Linda Nilsson Bild: Lindalovisa Fernqvist ISBN: 978-91-7577-593-7 För barn och vuxna att vila i och hämta kraft ur när något händer som gör att livet inte längre är sig riktigt likt.


W il ISB liam sk N: 97 omp 8-9 is 1-7 ar 57 7-2 1

1-0

NPF

Williams nya kompis ISBN: 978-91-7577-342-1

sar a kompi s bråkig William 91-7577-733-7 78ISBN: 9

autism Eli har en storebror Författare: Karin Jacov Bild: Jenny Sjödin ISBN: 978-91-7577-684-2 Eli har en storebror. Men inte många har en storebror som Elis. Han är som en gåta. En gåta som inte går att lösa. Ofta oroar sig Eli för brorsan. Det är bara så. Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Ericsson Serien om William är en bokserie för barn från 3 till 6 år. Böckerna passar lika bra hemma som på förskola. Den är ett utmärkt underlag för vidare diskussioner om olikheter, allas lika värde och att det är okej att sticka ut och bryta mot normen. Att alla är bra som de är! Williams kompisar är normkreativ, med varierande hudfärger och utan stereotypa könsroller


NPF

adhd Sofia med k nuff Författ are: A nnelie Bild: Jo Strömb hanna erg Sandb ISBN: erg 978-9 1-757 7-386 -5 Sofia v ill vara sig sjä inte lä lv. Inte tt. Spe tjejen ciellt in ger he med a te när nne. S dhd. D henne ofia kä et är s bästa nner s vän ö ig ens veramma st i vä rlden.

Sofia med knuff – Det här är jag Författare: Annelie Strömberg Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-440-4 Sofia känner sig missförstådd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar.

orna lla känsl – och a ff u n k d e mberg Sofia m elie Strö re: Ann rg e Författa b d n a S hanna -6 Bild: Jo 77-699 8-91-75 ns7 9 : N sina kä ISB yra alla t hon e n inte st v a t k e d n o en r. H a adhd. M r fem å r. Hur sk fia har Sofia ä an helle r att So n fö n r a ä n t ge in t lor. De e v et själv. D r Sofia? inte om ag bli fö d n å m denna

tics

Tix & Tax – Flörten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7577-701-6

Förlåt för hålet Författare: Hanna Landahl Bild: Linda Mickelsson ISBN: 978-91-7577-972-0

Tvillingarna som kallas Tix och Tax skall börja skolan. Malin är rädd för att klassenskall tycka att Jonas är konstig eftersom han har något som kallas för tics.

Tioåriga Aston bor med sin morfar. Han saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. Adton har adhd och autism. Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Och en sak vet han – han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor.


Svåra saker

pappa är i fängelse

diabetes typ 1 Jag älskar min pappa ändå Författare: Kristina Murray Brodin Bild: Teresa Tingbrand ISBN: 978-91-7577-984-3

Klara är fosterbarn Klara räddar pappa med korvmackan Författare och bild: Eva Edberg ISBN: 9789175778204 Relationer, lögner, pinsamma föräldrar och livets små bästa stunder.

Som ett myggbett, flera gånger om dagen Författare: Eva Lud vigsen Bild: Alina Ögger ISBN: 978-91-757 7-538-8 Om hur det kan va ra när någon får diabetes .

En dag är pappa borta. Mamma säger att han gjorde nåt jättedumt mot nån. Och nu får han inte bo med oss. Jag saknar honom så mycket. Mot mig var han alltid snäll.

stress

om depression adhd

utmattning

Apelsinträdgården Författare: Malin Roca Ahlgren Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-780-1 Alla har ett apelsinträd. På vissa växer det många apelsiner och på andra färre. Varje apelsin ger ork att göra olika saker. Elinas mammas apelsiner försvann en dag, för att hon orkat för mycket under en lång tid.

Mamman som slutad e sjunga Författare : Sofia W eiss Bild: Auror a Lindfelt ISBN: 978 -91-7577 -387-2 Mamman som slutad e sjunga sig till läsa vänder re från 6 år och skild vuxen fam rar en iljemedlem s depressi ett barnpe on ur rspektiv.

Superhjälte-mamman flyger in i väggen Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Ulrika Nilsson ISBN: 978-91-7577-642-2 Oskars mamma är en Superhjälte. Hon kan allt. Hon hinner allt. Hon flyger jättefort. Men allt förändras när hon en dag flyger in i en vägg.


Superviktigt

Joel – Supert aggad ISBN: 978-9 1-757 7-508 -1 Joel h ar pre c is som m kraft. En sup ånga andra erkraft Använ , fått e (adhd da De n spec ). Han n och iell måste Hante lära sig ra Den att på rätt sätt.

Jespers supersinnen ISBN: 978-91-7577-508-1 Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp.

emligt Superh 8-1 Liam – 577-50 1 -9 o78 -7 rigt. I sk ISBN: 9 är det rö a a m m m m e ä H att best mlighet. genom om r en he g a e in h rr n ä m v rd a Li nu n få o vara än öker ha t skulle lan förs isar. De p m o k a bror. över sin ans lille änder h något h

Författare: Marie Bosson Rydell Sara – Supersnäll ISBN: 978-91-7577-832-7 Sara är supersnäll. Men det är svårt att vara snäll mot alla. Någon ledsen ändå. Om andra gör dumma saker och man själv bara är tyst. Är man snäll då?

Oskar superhjälte ISBN: 978-91-7577-884-6 Oskar har en kompis som heter Liam. Oskar misstänker att det är något som inte riktigt stämmer med Liam. Han måste vara modig, modig som en superhjälte för att kunna rädda Liam.


Facebook: stellarforlag Instagram: stellarforlag Twitter: @stellarforlag stellarforlag.se


Idus förlags vuxna lillasyster Ta del av våra romaner och deckare för vuxna. På Stellar förlag publicerar vi skönlitteratur som roar och berör skriven av etablerade författare.


“en underhållande och lättläst berättelse” – Inger Ulfstedt-Fjellsson BTJ


Snart sjuttiosjuåriga Anna-Lisa hade inte en tanke på attvarken flytta till Spanien eller bli kär. Hon ville ju bara följa med till barnbarnet till Thailand! När dottern vägrar låta Anna-Lisa följa med till Thailand för att fira jul, inser hon att det är dags att kasta av sig sin dotters strama tyglar en gång för alla. I vredesmod bokar hon en resa till spanska Torrevieja. Utan att meddela familjen, och utan att köpa någon returbiljett. Livet i solen blir dock inte riktigt så idylliskt som Anna-Lisa hoppats. Det visar sig snart att paradiset gömmer på oväntade faror och vistelsen i Spanien förvandlas till ett hisnande äventyr. Men med hjälp av nya vänner, hemlösa hunden Romeo och en ny tro på sig själv, tar Anna-Lisa sig an de mest dramatiska situationer. En fartfylld och hjärtlig feelgoodroman om att livet faktiskt kan börja i sjuttioårsåldern.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.