Gräsandsäventyret

Page 1

Mari Bister & Kristian Hägglund

Djurdeckarna Gräsandsäventyret


Fler böcker i serien:

Djurdeckarna – Katthemsäventyret, 2017

Utgiven av Idus förlag

www.idusforlag.se info@idusforlag.se © Författare: Mari Bister

© Illustratör: Kristian Hägglund

Grafisk form och sättning: Sandra Stridh, Idus förlag Första upplagan

Tryckt i Riga, 2018 ISBN: 978-91-7577-921-8


Mari Bister Kristian Hägglund


Kapitel 1

Hektors upptäckt – Men vad gör du? Hektor, stanna! ropar Milla. Hektor lyssnar inte. Han släpper pinnen som han just har hämtat och rusar ut i sjön.

4


Vattnet stänker kring tassarna. Han fortsätter mot vassen som växer som högt gräs ute i sjön. Plötsligt stannar Hektor och börjar skälla. Han tittar på Milla. – Han kanske är tokig ibland och jagar både katter och fåglar, men Hektor skäller nästan aldrig. Jag tror att han vill att vi kommer, säger Milla till Jakob och Joakim. Milla vänder tillbaka upp på stranden och de drar snabbt av sig kläder och skor och springer ut i vattnet i badkläder. De simmar till Hektor så fort de kan.

5


Hektor tittar inte ens på dem när de kommer fram. Han tittar bara på vassen. De hör hur något rör sig där inne. Det plaskar i vattnet. De står stilla och lyssnar. Joakim böjer försiktigt undan lite av vassen och försöker se vad det är. Det plaskar mer och mer och vattendropparna flyger.

6


Plötsligt släpper han vassen och vänder sig om. – Det är en and. Den verkar ha fastnat i något. Joakim tittar på Milla och fortsätter: – Vi behöver hjälp. Kan du hämta veterinären? – Bra idé, säger Milla. Jag säger till Max att han ska ta med sig en håv. Och att han måste skynda sig. Milla och Hektor simmar tillbaka till stranden. Milla klär snabbt på sig igen och killarna ser henne försvinna in i skogen med Hektor tätt bakom sig.

7


Kapitel 2

Räddningen – Inte precis varmt, säger Joakim och hackar tänder. – Max borde komma snart, säger Jakob. Vi har varit i vattnet så länge att jag är helt skrynklig. Han tar upp sin hand ur vattnet och visar fingrarna. Efter en stund ser de Max komma ut från skogen. Han sätter sin ryggsäck och en bur i sanden, tar av sig skorna och går lugnt ut i vattnet. – Hej killar, säger han. Er kompis sa att ni hade hittat en and som sitter fast. – Precis. Där! säger Jakob och pekar in i vassen. Max böjer försiktigt undan lite vass.

8


– Åh, en fiskelina! utbrister han. Max tittar på anden.

9


– En gräsand, fortsätter han. Risken när djur fastnar är inte bara att de inte kan få tag i mat. Om linan sitter tillräckligt hårt kan de skadas så svårt att de förlorar foten eller benet. Djur har också svårt att försvara sig och gömma sig för andra djur om de sitter fast. De kan fastna i mycket, inte bara i gamla fiskelinor. – Han dör väl inte? frågar Jakob oroligt. – Nej, inte nu när ni hittade honom. Annars vet man aldrig, svarar Max. Nu ska jag försöka fånga in honom. Sedan undersöker jag honom på min mottagning. Det är ju så nära, precis här bakom skogen. Jag vill se så att inte benet har skadats av linan. Han behöver mat också om han inte har ätit. – Vad händer med honom sen, om benet är okej? frågar Jakob. – Då släpper jag tillbaka honom här igen, svarar Max. Killar, när jag har fångat honom i håven skär ni av linan med kniven. Skär en bit ifrån honom, bara så att han inte sitter fast. Resten av linan tar jag av när jag kommer till mottagningen. Är ni redo? 10


Jakob och Joakim nickar. Max tar upp en liten kniv ur fickan och räcker den till Jakob. Sedan tar Max på sig handskarna som han hade med sig. – Han kan försöka bitas, förklarar Max. Han vet ju inte att vi ska hjälpa honom. Bäst att skydda händerna. Joakim böjer bort vassen så att Max lättare kommer åt. Max lyfter håven och siktar.

11


En and fastnar i en fiskelina i Björkvikens sjö och

bröderna Jakob och Joakim ser till att den räddas. Medan killarna ger sig ut på jakt efter den skyldige

skadas fler djur av slängt skräp. Kan de förhindra att det händer igen? Vem är det som har lämnat fiskelinan? Och hur fångar man bäst den skyldige?

Killarna har snart tänkt ut en plan, men mysteriet blir krångligare att lösa än de trodde.

www.idusforlag.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.