Overal uit

Page 1

V

UiTnetwerk

UiTPAS

www.UiTnetwerk.be

Van Aalst tot Zwijndrecht en van Brussel tot Oostende: UiT kom je overal tegen. Ruim 80% van de Vlaamse steden en gemeenten gebruikt het infolabel UiT om hun inwoners actief te betrekken bij het vrijetijdsleven. Het is namelijk om de hoek dat het gebeurt, binnen een straal van ± 30 km rond de eigen woonplaats. Daarom bieden steden en gemeenten binnen het UiTnetwerk infodiensten op maat van hun burgers aan: handige kalenders in de infobladen maar ook agenda’s op lokale websites, gratis ezines of heuse UiTbalies voor last minutes. UiT staat voor een breed gamma van laagdrempelige communicatie: van klassieke raamaffiches tot elektronische schermen met tips van de bakker-amateurdanser en de kapster-operaliefhebber uit de buurt. De nood aan toegankelijke communicatie over het vrijetijdsaanbod bestaat in alle segmenten van de brede samenleving. Zo bieden de Huizen van het Nederlands sinds kort ook een UiTagenda met taaliconen aan die hun cursisten door geschikte vrijetijdsactiviteiten binnen het lokale aanbod loodst.

www.UiTPAS.be

CultuurNet Vlaanderen introduceerde op vraag van de Vlaamse overheid een vernieuwende vrijetijdskaart onder de noemer UiTPAS. Dit vrijetijdspasje functioneert tegelijk als voordelenkaart voor iedereen en als financiële kortingkaart voor mensen in armoede. Wie deelneemt aan het vrijetijdsleven kan punten sparen en inruilen voor aantrekkelijke voordelen. Zo kan de UiTPAS herhaalbezoek aanmoedigen en een nieuw publiek kennis laten maken met een nog onontdekt aanbod. Tegelijk hebben mensen in armoede met de UiTPAS recht op een verminderde prijs, het kansentarief. Eén pasje voor iedereen dus, want zo kunnen kortingen voor mensen die het financieel niet breed hebben in alle discretie worden toegekend. De UiTPAS ondersteunt lokale besturen bij het uittekenen en realiseren van een integraal vrijetijdsbeleid. Het pasje is immers inzetbaar op verschillende terreinen: cultuur en sport, maar ook welzijn, jeugd, toerisme en city marketing. Het gebruik van UiTPAS tot een buitengewoon rijke set van reële participatiecijfers, bruikbaar voor – uiteraard anonieme! – effectmetingen. De technologische onderbouw van UiTPAS maakt het tenslotte ook mogelijk om efficiënte, gepersonaliseerde marketingacties te ontplooien. Deze acties kunnen bijvoorbeeld inspelen op iemands persoonlijke biografie (“verdien dubbele UiTpunten op je verjaardag”) of smaakvoorkeuren. Hierbij gelden de strengste standaarden op het punt van privacy: de houders van een UiTPAS zijn 100% “in charge” en kunnen op elk moment de persoonlijke data in hun profiel wissen. De UiTPAS werd in juni 2012 geïntroduceerd als pilootproject in Aalst en omringende gemeenten (ErpeMere, Haaltert en Lede). Eind 2014 ging het programma van start in Brussel (Paspartoe) en Gent (UiTPAS Gent). De voorbereiding in verschillende steden en regio’s in heel Vlaanderen is volop aan de gang.

www.UiTnetwerk.be www.UiTPAS.be www.UiTinVlaanderen.be www.UiTdatabank.be www.UiTmetVlieg.be www.cultuurkuur.be

Sint-Gisleinsstraat 62, 1000 Brussel tel +32 (0)2 551 18 70 info@cultuurnet.be www.cultuurnet.be

UiTdatabank

www.UiTinVlaanderen.be

Zeggen dat er veel te beleven valt in Vlaanderen is een understatement. Om je een weg te banen door de grote hoeveelheid activiteiten die organisatoren voor jou in petto hebben, biedt UiTinVlaanderen.be echter een uitstekende GPS. Dat is alvast de mening van nagenoeg 90% van de gebruikers van deze populaire site, goed voor meer dan 10 miljoen clicks per jaar. De website bedient een breed publiek over alle profielen heen en is uitgegroeid tot een echte referentie voor algemene zoekvragen over het vrijetijdsaanbod. Wat is er waar en wanneer te doen in Vlaanderen? UiTinVlaanderen kent het antwoord. Precies omdat er zo veel te beleven is, maken surfers op UiTinVlaanderen.be in toenemende mate een persoonlijk profiel aan onder de naam “UiTiD”. Met iD op z’n Engels zoals in identiteit en iD op z’n Nederlands zoals in idee. Met een UiTiD ontvang je tips op jouw maat en kan je de activiteiten waar je naar uitkijkt opslaan in een persoonlijke kalender, “likes” delen met vrienden op Facebook of een seintje ontvangen telkens als een nieuw concert van je favoriete band of een activiteit binnen je favoriete genre plaatsvindt. Van Arno-alerts tot tango-alerts. UiTinVlaanderen.be is ook beschikbaar als applicatie voor smartphones en tablets. “Hier en nu” is je startpositie: de app scant het aanbod in je onmiddellijke omgeving en laat je weten wat er op exact hoeveel meter te beleven is. De app biedt uiteraard nog tal van andere handige functies en kent hoge waarderingscijfers.

Vlieg

www.UiTdatabank.be

De UiTdatabank vormt het kloppend hart van een uitgebreid netwerk voor vrijetijdsinformatie in Vlaanderen. In dit grote online datamagazijn voeren zo’n 20.000 organisatoren meer dan 150.000 activiteiten per jaar in. Invoeren is dan ook de moeite waard: de UiTdatabank voedt meer dan 500 vrijetijdsagenda’s van lokale of nationale media, steden en gemeenten, grote koepelorganisaties en nog vele andere partners. Elke UiTagenda heeft zijn eigen karakter dankzij geografische filters en inhoudelijke selecties. De evolutie van “broadcasting” naar “narrowcasting” (*) trekt zich door tot het niveau van strikt persoonlijke smaakvoorkeuren. Wie rondkijkt in de grootste toonzaal van de UiTdatabank – de website UiTinVlaanderen.be – kan daar bijvoorbeeld “alerts” aanmaken zodat je als eerste te weten komt wanneer je favoriete artiest optreedt. Dankzij een groot aantal partnerships groeit de UiTdatabank zowel in cijfers als in kwaliteit. Op die manier kan CultuurNet Vlaanderen ook tegemoetkomen aan vragen van mensen met specifieke informatiebehoeften. In samenwerking met welzijnspartners kwamen recent de eerste UiTagenda’s op maat van mensen met een handicap tot stand. Ander voorbeeld: onder impuls van de Huizen van het Nederlands maakt de UiTdatabank eenvoudige vouwblaadjes mogelijk voor anderstalige cursisten Nederlands, met cultuur en vrijetijdstips die inspelen op verschillende taalniveaus.

UiT in de media De UiTdatabank is de grootste leverancier van vrijetijdsdata voor alle mediagroepen, de zenders van de openbare omroep en heel wat lokale tv-stations in Vlaanderen. Op die manier kunnen deze media hun gedrukte filmagenda of online vrijetijdskalender voor hun eigen lezers, luisteraars of kijkers publiceren zonder zelf te investeren in het verzamelen van data. Daarbij kunnen ze eigen selecties maken, rekening houdend met de leefstijlprofielen en smaakvoorkeuren van hun klanten. CultuurNet Vlaanderen werkt ook aan flexibele koppelingen tussen UiTagenda’s en journalistieke inhoud. Zo kom je straks via de website van je favoriete medium niet alleen te weten wat er speelt, maar je zal er ook makkelijk kunnen doorklikken naar recensies of interviews. Via flexibele koppelingen tussen UiTagenda’s en journalistieke inhoud kom je straks via de website van je favoriete medium niet alleen te weten wat er speelt, maar kan je ook makkelijk doorklikken naar recensies of interviews.

(*) Broadcasting staat voor communicatie die een groot aantal ontvangers tegelijkertijd een algemene boodschap stuurt. Narrowcasting draait erom de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste doelgroep over te brengen via op maat gesneden en steeds geactualiseerde content op audiovisuele displays.

www.UiTmetVlieg.be

Hoe jonger je kennis maakt met kunst en cultuur, hoe groter de kans op een rijk cultuurleven en dat een heel leven lang. Het effect van een vroeg cultureel rendez-vous is het grootst als het plaatsvindt in familieverband, maar ook de school blijft een belangrijke toeleider. Dat is in een notendop de conclusie van menig onderzoeksrapport. Redenen genoeg dus voor CultuurNet Vlaanderen om te investeren in het project “Vlieg”. Wat is Vlieg voor een beest? Het sympathieke familielabel functioneel eerst en vooral als signaal. Het duikt op in de communicatie van honderden cultuurorganisaties, media, scholen en lokale besturen om de aandacht te vestigen op activiteiten voor het jongste publiek. Vlieg heeft ook een eigen website, een eigen nieuwsbrief en een eigen family planner. Op UiTmetVlieg.be vinden ouders, grootouders, leerkrachten of jeugdwerkers de meest volledige cultuuragenda voor jonge kinderen (0-12 jaar). De agenda bevat niet alleen tips van onze redactie maar ook verhalen en tips van andere families die lid zijn van de meest ongevaarlijke bende van het land, de Bende van Vlieg. Tenslotte is Vlieg ook de mascotte van een jaarlijkse zomercampagne, een populaire schattentocht in samenwerking met meer dan 250 cultuurhuizen.

cultuurkuur

www.cultuurkuur.be

De culturele sector heeft een uitgebreid, kwaliteitsvol maar vaak te weinig bekend aanbod voor scholen. Dit cultuureducatieve aanbod varieert van workshops met kleuters tot creaties met middelbare scholieren. Het overbrugt alle genres en disciplines. De website cultuurkuur.be verzamelt al dit aanbod op één platform: een cultuureducatieve TripAdvisor voor ontdekking en dialoog tussen cultuureducatoren en leerkrachten. Een krachtige zoekmotor laat leerkrachten toe om het educatieve aanbod te filteren op specifieke leerdoelen. Tips en recensies van andere leerkrachten vormen een unieke inspiratiebron. De website cultuurkuur.be is het resultaat van een coproductie tussen Canon Cultuurcel (Ministerie van Onderwijs) en CultuurNet Vlaanderen.

v.u. Bart Temmerman, Sint-Gisleinstraat 62, 1000 Brussel – illustratie: Jan Van Der Veken – ontwerp: Kern02

UiTinVlaanderenIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.