Page 1

IZ RODINA KLJUNA SAVJETI I INFORMACIJE RODITELJIMA 1. izdanje


Iz Rodina kljuna

SAVJETI I INFORMACIJE RODITELJIMA

1. izdanje


IZ RODINA KLJUNA SAVJETI I INFORMACIJE RODITELJIMA Nakladnik: RODIN LET d.o.o. Zagreb, Čanićeva 14 tel. 01 61 77 500 fax 01 61 77 510 www.roda.hr roda@roda.hr Priručnik je autorski rad volonterki udruge RODA. Isključiva nositeljica autorskih prava je udruga RODA. Fotografije: iz privatnih albuma naslovnica: PHOTO NINA, Nina Anić Ilustracije: Maja Benčić • www.fritula.hr Lektura: Rosanda Kokanović • Andrea Grkovski Zimet Grafička urednica: Renata Domazet - Mukica Prijelom i priprema za tisak: ČUVARI SNOVA j.d.o.o. Naklada: 9320 primjeraka od čega 1000 primjeraka za prodaju 1. izdanje Tisak: ACT Printlab d.o.o. | Dr. Ivana Novaka 38 | 40000 Čakovec Tiskanjem ove brošure u tiskari ACT Printlab d.o.o. RODA podupire neprofitno poduzetništvo s ciljem razvoja civilnog društva. Osnivač ACT Printlaba je neprofitna, nevladina organizacija AUTONOMNI CENTAR – ACT (www.actnow.hr). listopad, 2013. ISBN 978-953-57842-0-3 CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 858174


Rodin pozdrav Rođenje djeteta dočekujemo s velikim veseljem. To je kraj razdoblja posebnog, uzvišenog stanja, bez obzira na to je li prošlo u savršenom redu i doista blaženo, ili je žena bila opterećena problemima povezanima s trudnoćom. Trenutak rođenja djeteta označava početak preobrazbe žene i muškarca u roditelje – majku i oca. Koliko god mi roditelji, a osobito majke, bili prirodno uvjetovani za brigu o potomstvu, civilizacija je mnoge od nas udaljila od urođenog instinkta. Znanja koja su skrivena negdje duboko u nama čekaju da ih potaknemo, “pozovemo”, i da njima ponovo ovladamo. Ako se osjećate izgubljeno sad kad je dijete napokon s vama i čini vam se da ne znate što biste s njim, dok okolina od vas očekuje samo ushit, sreću i majčinsku vještinu, ne brinite se! Osim što na vas djeluje bura hormona zbog koje ste promjenjiva raspoloženja, a povremeno i tužni, iskonsku majčinsku vještinu i znanje u vama tek treba probuditi. Rijetki se sretnici rađaju kao roditelji, rijetke žene kao majke. Svi mi ostali učimo, razvijamo se i kao roditelji rastemo zajedno sa svojom djecom. Ovaj smo priručnik pripremili upravo za vas – da vam pomognemo u prvim danima majčinstva i roditeljstva (ne zaboravimo tatu kao važnog sudionika pustolovine od samoga početka). Cilj nam je da pomoću naših iskustava i saznanja probudite svoje instinkte i naučite kako biti roditelj. Uživajte u svojem djetetu, ali i u sebi kao roditelju. Svaki je vaš zajednički dan neponovljiva i jedinstvena pustolovina. Svaka nova vještina i saznanje koje primijenite pridonijet će rastu i razvoju vašeg djeteta u samopouzdanu i samouvjerenu osobu, a s djetetom ćete rasti i vi. Sretno!


Ocijenjen kao iznimno koristan i poseban za nove roditelje, priručnik Iz Rodina kljuna do ovoga je izdanja pronašao mjesto u 40 000 novih obitelji u Zagrebu, Dubrovniku i Puli.  Dosadašnja izdanja podupirali su gradovi i županije pa su se primjerci Kljuna besplatno dijelili u njihovim rodilištima. Poželjele smo, međutim, da Kljun dobiju i obitelji iz drugih krajeva Hrvatske, da naše informacije i savjeti dođu do svih kojima su potrebni. U tome su nas ohrabrili i brojni telefonski pozivi s molbama za slanje našega priručnika na različite adrese ili s upitima o mogućnosti njegove kupnje. Od ovoga izdanja za novčanu su se pomoć pri tiskanju Kljuna odlučili i drugi gradovi: Bjelovar, Čakovec, Našice, Sinj, Zadar i Pag te Međimrska županija. Time se ponešto povećala njegova dostupnost, ali ipak nedovoljno, jer većina obitelji i dalje nema mogućnosti dobiti knjižicu najboljih savjeta koje su, na temelju vlastita iskustva rođenja djeteta i izazova proširenja obitelji, napisali roditelji. Budući da se udruga Roda financira iz natječaja, a natječaji za tiskanje materijala kao što je priručnik Iz Rodina kljuna trenutačno nisu dostupni, morali smo Kljunu odrediti cijenu da bismo pokrili troškove dizajna i tiska. Sav ostali rad na priručniku volonterski su odradile članice Udruge. Prikupi li se prodajom Kljuna više novca nego što je to potrebno za navedene troškove, on će se iskoristiti za financiranje novih projekata i programa koji su besplatni krajnjim korisnicima – roditeljima i onima koji to žele postati. Zahvaljujemo Vam što ste kupnjom Kljuna podržali rad naše udruge te što ćete našu misiju širiti među svojim prijateljima i znancima. Vaša RODA


Zahvaljujemo recenzentima: DOJENJE dr. sc. Milan Stanojević, dr. med., spec. pedijatar neonatolog DOHRANA prim. mr. sc. dr. Marija Jungvirth Hegeduš, spec. pedijatar OSNOVNA NJEGA DOJENČETA • • ZDRAVLJE DJETETA prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar Metka Regan, dr. med., spec. pedijatar Ljubica Mendaš, vms., patronažna sestra RAST I RAZVOJ • • IZAZOVI RODITELJSTVA dr. sc. Sanja Smojver Ažić, psihologinja, docentica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, kolegiji Razvojna psihologija i Psihologija djetinjstva AUTOSJEDALICE dr. med. Saša Tiefenbach, spec. ortoped Ante Gašpar, dipl. ing. prometa, policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu PRAVA RODITELJA Jasenka Papp, dipl. iur., pomoćnica za osnovno zdravstveno osiguranje i pravne poslove mr. sc. Jasenka Dukić, načelnica Odjela za odnose s javnošću HZMO-a


DOJENJE

najvredniji dar za vaše dijete


Iz Rodina kljuna

Rodin S.O.S. telefon za dojenje 01 61 77 520 091 22 77 220 radnim danima od 15 do 21 h vikendom i blagdanima od 9 do 21 h Na Rodinu S.O.S. telefonu svakodnevno dežuraju savjetnice, majke s iskustvom, educirane za pružanje pomoći pri dojenju.

Potražite savjet Prednosti dojenja Dojenje u rodilištu Ispravan položaj djeteta na dojci Njega dojki Napreduje li dijete dobro Skokovi u razvoju Gdje dojiti Treba li moje dijete dudu varalicu Kad dijete odbija dojku – štrajk dojenja Najčešći i najveći mitovi o dojenju O trajanju i prestanku dojenja Tehnika ručnog izdajanja Što ne treba činiti dok dojite Dojenje i lijekovi Dohrana Kad dojenje boli – ragade, soor i mastitis Ako ne dojite

8

DOJENJE


Iz Rodina kljuna

Mnoge se žene već u trudnoći počinju pripremati za ulogu majke. Čitaju, istražuju, raspituju se o iskustvu bližnjih: mama, sestara, prijateljica... U ovakvoj samo-edukaciji važna su i pitanja o dojenju. Kako se mlijeko stvara? Hoću li imati dovoljno mlijeka za svoje dijete? Koliko dijete treba pojesti u jednom obroku? Što ako dijete bude samo žedno, mogu li mu dati vode ili čaja? Je li potrebno dojiti i noću? Pitanja je mnogo i svaka majka se s njima susreće. Dojenje je poseban odnos, više od hranjenja, dodira, više od davanja i primanja. Dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje nas, jača vjeru u naše roditeljske sposobnosti. I za majku i za dijete dojenje je NAJBOLJI POČETAK. Dojenje je nešto najvažnije što možete dati svojem djetetu, ali je ono i vještina koja se uči. Može potrajati i do dva mjeseca da se uskladite i da dojenje profunkcionira. Dojenje se oduvijek učilo metodom pokušaja i pogrešaka. Savjeti i iskustva prenosili su se sa žene na ženu. Taj se lanac prekinuo uvođenjem masovnog hranjenja djece bočicom i nadomjesnim mlijekom. Za uspješno dojenje važna je i okolina naklonjena dojenju, stoga pokušajte pronaći takvu okolinu. Vrlo su važne prijateljice, susjede, majke naklonjene dojenju i s pozitivnim iskustvom dojenja.

Potražite savjet! U ovom dijelu priručnika možete naći odgovore na to kako ispravno dojiti, ali i rješenja za probleme s kojima ćete se možda suočiti. Koliko god oni bili neugodni i zabrinjavajući, rješivi su! Uz edukaciju i potporu, sigurno ćete ih prevladati. Nadamo se da ćemo vam u tome pomoći i našim savjetima. Ne zaboravite ni na Rodin SOS telefon za dojenje, gdje će vam iskusne mame uvijek priskočiti u pomoć savjetom i utjehom. Vjerujte u sebe i ne sramite se tražiti pomoć! Majčino mlijeko bez sumnje je idealna hrana za novorođenče. Do dobi od otprilike šest mjeseci djetetu nije potrebno ništa osim majčina mlijeka. Dojenje je i mnogo više od hrane - ono je za dijete komunikacija s mamom, razmjena ljubavi i topline, sigurnost i nježnost. Većina žena može dojiti, a rješenja problema i poteškoća u najvećem broju slučajeva postoje, potrebno ih je “samo” pronaći i prepoznati.

DOJENJE

9


Iz Rodina kljuna

Prednosti dojenja Majčino mlijeko namijenjeno je prehrani ljudskog dojenčeta. Svi sisavci proizvode mlijeko prilagođeno svojoj vrsti, pa tako i ljudske ženke proizvode mlijeko namijenjeno zadovoljavanju svih potreba male djece u prvim mjesecima života. Nijedan drugi pripravak ne može osigurati optimalan rast, razvoj i zdravlje dojenčeta. Upotreba drugih pripravaka nosi određene zdravstvene rizike. Prehrana majčinim mlijekom donosi mnoge prednosti, međutim one se smanjuju ako dojenje u prvih šest mjeseci nije isključivo. Isključivo dojenje podrazumijeva hranjenje samo majčinim mlijekom, bez dodavanja čaja, vode, sokova, mliječnih formula, drugih mlijeka ili krute hrane.

Prednosti dojenja za dijete ** Za razliku od bilo kojeg umjetnog pripravka, majčino mlijeko sadrži žive stanice, enzime. U njemu se nalazi imunoglobulin A koji stvara zaštitni sloj u crijevima te tako štiti dijete od alergena. ** Majčino mlijeko smanjuje rizik od razvoja raznih bolesti u dojenačkoj dobi, ali i u kasnijem životu, npr. od imunoloških bolesti (limfoma, Chronove bolesti, celijakije), astme, ekcema, infekcija izazvanih bakterijom haemophilus b, od nekrotizirajućeg enterokolitisa, proljeva, respiratornih infekcija, kasne sepse, reumatskog artritisa, povećanog kolesterola u krvi, od nastanka žutice, leukemije, Hodgkinove bolesti itd. Dojena djeca rjeđe obolijevaju od upale uha, bakterijskog meningitisa, upale pluća, viroza, infekcija urinarnog trakta, dijabetesa i od bolesti koje izaziva salmonela. Dojenje pomaže u prevenciji prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka u odrasloj dobi. ** Dojena djeca znatno rjeđe od druge djece pate od probavnih smetnji i bolesti probavnog sustava. Dojenje osigurava optimalan razvoj djetetova mozga, bolji psihomotorni i emocionalni razvoj. ** Majčino mlijeko je optimalan izvor željeza za dijete pa je anemija u dojene djece vrlo rijetka. ** Dojenje smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). ** Osim što smanjuje mogućnost karijesa, dojenje pridonosi optimalnom razvoju usne šupljine. ** Nedonoščad koja boravi u inkubatoru, a čijim je majkama omogućeno dojenje i klokanova njega (kangaroo care), tj. kontakt koža na kožu, bolje napreduju od nedonoščadi kojima je takva njega (a vrlo vjerojatno i dojenje) uskraćena.

10

DOJENJE


DOHRANA

veliki početak za male početnike


Iz Rodina kljuna

Dohrana Uvođenje dohrane uzbudljiv je dio roditeljstva Alergije na hranu Alergogene namirnice kako početi s dohranom Što ne nuditi na početku Može li se dojenče samo hraniti Tablica dohrane Recepti po mjesecima

42

DOHRANA


Iz Rodina kljuna

Dohrana Početak dohrane ne znači prestanak dojenja, kao ni zamjenu mliječne formule nemliječnom hranom. Dohrana znači upravo što i naziv govori: dodatak neke druge hrane majčinu mlijeku ili dojenačkoj formuli. U stručnoj literaturi naziva se još i komplementarnom hranom. Prema tome, komplementarnom prehranom naziva se sva druga hrana i tekućina osim majčina mlijeka ili dojenačke formule.

Uvođenje dohrane uzbudljiv je dio roditeljstva Katkad smo radoznali, nestrpljivi, čak i prestrašeni... kako će djeca prihvatiti okuse drugačije od onih na koje su navikli – drugačije od majčina mlijeka ili dojenačkog mliječnog pripravka (mliječne formule). Dojena djeca su kroz majčino mlijeko djelomično okusila razne namirnice „kušajući“ hranu koju su jele njihove majke, ali to ne znači da će prihvatiti dohranu jer je riječ o drugačijoj teksturi, temperaturi, mirisu, okusu, okruženju... Različiti su stavovi o vremenu uvođenja komplementarne hrane u pojedinim zemljama, jer je malo znanstvenih dokaza koliko vrijeme uvođenja ima dugoročni utjecaj na zdravlje. Različitost stavova dovodi u dilemu roditelje te se stoga često pitaju koji je pravi trenutak za uvođenje dohrane. S jedne strane preporučuje se isključivo dojenje ili mliječna formula prvih šest mjeseci kao dostatna hrana, ali u okolini često čujemo savjete kojima se teško oduprijeti. Generacija naših majki vrlo je rano počinjala s dohranom - već oko trećeg mjeseca. Nažalost, neki još uvijek misle da ranije uvođenje krute hrane bolje navikava dijete na nove okuse i da će ono teže prihvatiti dohranu ako se čeka do navršenog šestog mjeseca života. Taj običaj ranog uvođenja dohrane nastao je u vrijeme masovne primjene mliječnih formula. Roditelji kao da su se natjecali čije će dijete biti krupnije i koje će prihvatiti što veći broj namirnica u što kraćem vremenu. Težilo se tome da se dječja prehrana što prije izjednači s prehranom odraslih. Zdravstveni stručnjaci i stručnjaci za dojenje slažu se da je najbolje pričekati da dojenče navrši barem šest mjeseci prije nego što mu ponudimo drugu hranu. Hrvatsko pedijatrijsko gastroenterološko društvo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN),

DOHRANA

43


Iz Rodina kljuna

Europska unija (EU) 2006. g., Američka akademija za pedijatriju (AAP) i Američko udruženje za srce (AHA) 2005. g., Europska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI) i druge organizacije, stoga preporučuju isključivo dojenje ili mliječnu formulu, dakle bez dodataka sokova, vode, čajeva, kašica ili druge hrane, prvih šest mjeseci djetetova života. Razlog za takav stav je nezrelost probavnog sustava djeteta, odnosno fizička nespremnost da prihvati dohranu. Osim toga, prerano uvođenje krute hrane moglo bi umanjiti pa čak i ugroziti stvaranje majčina mlijeka. Time se povećava rizik od prestanka dojenja. No, nakon 6 mjeseci, samo majčino mlijeko nije dovoljno za daljnje potrebe zahtjevnog rasta i razvoja djeteta. U prosjeku, dojeno dijete u dobi od 6 do 8 mjeseci namiruje oko 70% svojih energetskih potreba iz majčina mlijeka, u dobi od 9 do 11 mjeseci oko 55%, dok u dobi od 12 do 23 mjeseca svega 40% svojih energetskih potreba. Veće su i potrebe za vitaminima A i C, nekim vitaminima iz skupine B, željezom, kalcijem i cinkom.

Alergije na hranu Važan razlog odgađanja uvođenja dohrane je veliki porast alergija na hranu u čitavom svijetu. Probavni sustav malog dojenčeta nije dovoljno zreo i propušta neprerađene sastojke hrane, čime se povećava mogućnost razvoja alergije. Ona se može očitovati na koži, probavnom ili dišnom sustavu. S navršenih šest mjeseci djetetov je organizam enzimatski i imunološki zreliji, crijevna sluznica nepropusnija, a ako je dojenče ipak alergično, to se pokaže najčešće u roku od nekoliko dana. Time je lakše prepoznati i definirati namirnicu koja je izazvala reakciju, te će ona biti kroz neko vrijeme uklonjena iz jelovnika djeteta. Zbog nezrelosti probavnog sustava (osobito enzimatskog dijela), većina čvrste hrane se slabo probavlja i može uzrokovati neugodne reakcije. Tako, primjerice, djetetova gušterača ne može lučiti enzim za razgradnju škroba prije navršenih šest mjeseci života. Prije sedmog ili osmog mjeseca života djeca ne mogu probaviti žitarice kao ni vlakna iz nekog povrća.

44

Alergijske reakcije vrlo su raznolike i mogu zahvatiti jedan ili više organskih sustava: * kožne reakcije (pelenski osip, urtikarija, angioedem, atopijski dermatitis, svrbež, crvene oči) * oralni alergijski sindrom (osjećaj pečenja ili svrbeža jezika, otekline jezika, usnica, nepca ili ždrijela) * zahvaćenost dišnog sustava (simptomi astme i alergijskog rinitisa, kašalj, kihanje, curenje i začepljenost nosa) * simptomi u probavnom sustavu (grčevi, nadimanje, plinovi, zatvor, mučnina, povraćanje i proljev)...

DOHRANA


OSNOVNA NJEGA DOJENČETA


Iz Rodina kljuna

O savjetima Njega pupka Kupanje dojenčeta Kozmetika za djecu Čišćenje nosića, uha i oka Njega pelenskog područja

60

OSNOVNA NJEGA DOJENČETA


Iz Rodina kljuna

O savjetima Napokon ste došli kući, sami ste s djetetom, u vašoj glavi je zbrka izazvana informacijama koje ste prikupljali posljednjih devet mjeseci. Primljenih savjeta o njezi vašeg djeteta ponekad je tako mnogo da lako zbune svojom oprečnošću. Evo pitanja koja majke najčešće postavljaju: Koliko često kupati dijete? Što raditi s pupkom? | Što je zaista nužno od kozmetike za novorođenče? | Kako pravilno njegovati nježnu dječju kožu? Nakon povratka s djetetom iz rodilišta u posjet vam dolazi patronažna sestra koja će vas savjetovati o njezi pupka, prvom kupanju, dojenju, stavljanju pelena i presvlačenju vašeg dojenčeta. Posljednjih tjedana trudnoće informirajte se o patronažnoj službi u vama najbližem Domu zdravlja te ih nazovite kad se vratite iz rodilišta.

NJEGA PUPKa Sam pogled na pupčani batrljak izaziva strah u nekih roditelja. Njege pupka se ne morate bojati! Pri izlasku iz rodilišta sestra će vam pokazati kako se brinuti za pupak vašeg djeteta, no lako je moguće da pod silnim dojmom odlaska kući ne zapamtite gotovo ništa od toga. Nemojte se uzrujavati, to je sasvim normalno. Zato postoje patronažne sestre koje će vam još barem jedanput ponoviti postupak. Krenuli ste u ekspediciju previjanja pupka, a vaše dijete plače.

Neodgodivo se treba javiti liječniku: ** ako novorođenče dobije temperaturu ** ako nastane crvenilo ili otok oko hvatišta batrljka ** ako nastavi krvariti ** ako se stvara gnojni iscjedak ** ako se osjeti neugodan miris.

OSNOVNA NJEGA DOJENČETA

Njega pupka vaše dijete ne boli, plače od nelagode ili jednostavno nije raspoloženo za vašu intervenciju. Pupčani batrljak najčešće otpadne za sedam do deset dana, a ranica zaraste obično do kraja drugog tjedna života. Pupak treba njegovati dva puta dnevno te dodatno ako je zaštitna gaza prljava ili se navlažila od urina. Bitno je da batrljak ili pupak bude suh. Prije njegovanja pupka dobro operite ruke. Pupčani batrljak treba održavati suhim i nije potrebno prati ga ukoliko nije uprljan stolicom ili mokraćom. Bit će dovoljno poviti ga sterilnom gazom, bez uporabe antibiotskih praškova

61


Iz Rodina kljuna

Preporuke* SZO-a

ili tekućina. Ukoliko je zamazan izlučevinama, pupak treba oprati sapunom (sintetski preparat) i vodom, potom posušiti i poviti sterilnom gazom. Gazu učvrstite samo rubom benkice, izbjegavajte flaster jer je dječja koža vrlo nježna te skidanje flastera može samo dodatno oštetiti područje oko pupka. Dobro je rub pelene presavinuti tako da bude ispod područja pupka. Ako primijetite gnojni iscjedak ili neugodan miris pupka, crvenilo i otečenost okolne kože, što upućuje na infekciju, svakako se javite patronažnoj sestri ili nadležnom pedijatru radi daljnjeg liječenja. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije odnose se na što prirodniju njegu pupka, osim u slučaju nekih komplikacija.

** Područje pupčanog batrljka održavajte čistim i suhim. ** Nakon prvog kupanja u običnoj vodi, posušite batrljak čistim ručnikom, povijte sterilnom gazom i postavite pelenu tako da batrljak ostane izvan nje kako bi se što prije posušio. ** Vlažnim pamučnim tupferom operite područje pupka samo ako je uprljano stolicom. Pojavi li se crvenilo ili neugodan miris pupčanog batrljka, potražite savjet liječnika. * preporuke iz 1999. g.

Infekcije pupka su rijetke, no brzo započeto liječenje može spriječiti napredovanje upale.

Kupanje dojenčeta Prvo i osnovno što trebate znati je da vaše dijete nije prljavo. Ono se ne znoji i dovoljno ga je okupati jedanput do dvaput tjedno, pogotovo u zimskim mjesecima. Uz to, svako dojenče na koži ima prirodni fini zaštitni sloj koji ga štiti od infekcije i alergije te nikako nije uputno kupati ga svaki dan. Područje pokriveno pelenama treba temeljito očistiti vodom svaki put kad dijete ima stolicu, a dijelove tijela koji se pojačano znoje ili zaprljaju (područje iza ušiju, ispod pazuha, vratne nabore i nabore na preponama) dovoljno je

62

OSNOVNA NJEGA DOJENČETA


PLATNENE PELENE i zdravlje djeteta


Iz Rodina kljuna

Platnene pelene Zašto platnene pelene – zdravlje, ušteda, ekologija, jednostavnost Održavanje platnenih pelena

68

PLATNENE PELENE


Iz Rodina kljuna

Platnene pelene Nakon dolaska iz rodilišta previjanje djeteta postaje sastavni dio svakodnevice. U današnje je vrijeme uobičajeno da svaku obavezu što više skraćujemo i pojednostavnjujemo. Tržište je prepuno proizvoda koji omogućavaju praktičnu i brzu primjenu kako bismo uštedjeli vrijeme. No previjanje djeteta nije samo vrijeme koje moramo potrošiti, to je vrijeme u kojem možemo mnogo i dobiti. Previjanje je i vrijeme za komunikaciju, maženje, smijanje i škakljanje, to je vrijeme za upoznavanje i igranje. Riječ je o nekoliko minuta intimnosti, vrijeme u kojem smo posvećeni samo jedno drugome. Prematanje modernim platnenim pelenama jednostavno je i ugodno, a osim što možemo pridonijeti zdravlju djeteta, možemo znatno pridonijeti čišćem okolišu.

Zašto platnene pelene – zdravlje, ušteda, ekologija, jednostavnost Iako na reklamama čujemo da je suha guza - dobra guza, zapravo je prljavština, a ne vlaga ono što uzrokuje pelenski osip. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tekućine pa ih roditelji mijenjaju rjeđe. Također, sa svakom bačenom pelenom roditelj baca i novac pa je zadovoljan što guza dugo izgleda suho. Čak i na omotima jednokratnih pelena postoje upute za mijenjanje svaka 3 sata. Želite li zdravu guzu, tih uputa se treba i držati. Istraživanja su pokazala da je za prosječnu djecu pojava pelenskog osipa neovisna o vrsti pelena, jednokratnim ili platnenim, ali je ovisna o učestalosti mijenjanja pelena. No postoje i vrlo osjetljiva djeca koja razviju osip na svaki dodir s umjetnim materijalima – za njih su platnene pelene od prirodnih materijala daleko bolji izbor od jednokratnih. Kako dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija, jer se tekućina odmah upije, razumljivo je da se djeca koja koriste jednokratne pelene mnogo kasnije odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo

PLATNENE PELENE

69


Iz Rodina kljuna

da dijete troši pelene veličine XXL do 3 ili više godina, a danas je to uobičajena pojava. Djetetovi intimni djelovi tijela u kontaktu su s pelenama 24 sata. Pregrijavanje od 1 °C koje se događa u jednokratnim pelenama s plastičnim vanjskim slojem u vrijeme kad se dječacima još razvijaju testisi može utjecati na kasniju plodnost. Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i ako se pravilno održavaju, ne sadrže kemikalije koje mogu štetiti zdravlju djeteta. Koriste se sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju zrak pa dječja guza dovoljno ”diše” i ne pregrijava se. Platnene pelene su i velika ušteda za obitelj, računajući čak i zajedno s dvogodišnjim održavanjem: PLATNENE PELENE pelene održavanje UKUPNO:

JEDNOKRATNE PELENE

1.500 - 2.000 kn

4500 – 5000 kom x 1,7 kn*

600 - 1.400 kn

2.100 - 3.400 kn

7.650 – 8.500 kn

*prosječna cijena u HR

Platnene pelene su korak naprijed prema zdravijem okolišu, jer Zemlja nije za jednokratnu upotrebu! Za detaljnije informacije pogledajte internetske stranice www.pelene.info i obratite se drugim roditeljima na internetskom forumu Udruge RODA www.roda.hr.

70

PLATNENE PELENE


ZDRAVLJE DJETETA


Iz Rodina kljuna

Zajedničko spavanje SIDS - Sindrom iznenadne dojenačke smrti Spavanje na leđima Pelenski osip Cijepljenje u prvoj godini života Tjelesna temperatura dojenčeta Grčevi (kolike) Izbijanje zubića Prehlade Kako djetetu dati lijek Kako pripremiti dijete za liječnički pregled ili hospitalizaciju Hospitalizacija

74

ZDRAVLJE DJETETA


Iz Rodina kljuna

Za vrijeme trudnoće raspitajte se o dobrom pedijatru u blizini svojeg mjesta stanovanja. Izbor dobrog pedijatra je vrlo bitan jer je zaista važno da vjerujete pedijatru te da se slažete u osnovnim stavovima, kao što su dojenje, dohrana, cijepljenja i slično. Prva kontrola kod pedijatra očekuje vas kada dojenče navrši mjesec dana. Međutim, ako mislite da se nešto događa s vašim djetetom, nemojte se ustručavati u bilo koje vrijeme javiti se u vama najbližu hitnu pedijatrijsku ambulantu. Najčešća pitanja vezana uz zdravlje djeteta: Cijepljenje? | Povišena temperatura – kako je izmjeriti, kada je snižavati i čime? | Upale dišnih puteva? | SIDS, kolike, izbijanje zubića? Pitanja je mnogo, a najbolji odgovor vam može dati vaše zadovoljno i zdravo dijete. Tada možete biti prilično sigurni da postupate kako treba.

Zajedničko spavanje Zajedničko spavanje u mnogim je obiteljima oduvijek bila pouzdana i zdrava alternativa krevetićima i kolijevkama. Vaše dijete osjeća se najsigurnijim spavajući u vašoj blizini. Pritom imajte na umu sigurnost svojega djeteta: ** Vrlo mala djeca trebala bi spavati između majke i zaštitne ograde (ili zida), nikako između roditelja ili uz starije dijete. ** Dijete mora spavati na čvrstoj podlozi, nikako na vodenom krevetu, podlozi od perja ili kuglica, jastuku ili drugoj neprihvatljivo mekanoj podlozi. ** Ne spavajte s djetetom ako ste pod utjecajem droga, alkohola ili lijekova koji vam remete svijest. ** Ne natrpavajte krevet jastucima, prekrivačima i mekanim igračkama. ** Dijete ne oblačite pretoplo, tjelesna temperatura u obiteljskoj postelji zamjenjuje dio odjeće i prekrivača koje biste inače koristili. Zapamtite, vaša blizina je vrlo važna vašem djetetu!

SIDS - Sindrom iznenadne dojenačke smrti SIDS je kratica za sindrom iznenadne dojenačke smrti, a označava pojam neočekivane i neobjašnjene smrti naizgled potpuno zdravog djeteta, u nas poznat kao ”smrt u kolijevci”. Najučestalije se javlja između 2. i 4. mjeseca života, a najčešći je uzrok smrti djece mlađe od godine dana i starije od jednog mjeseca.

ZDRAVLJE DJETETA

75


Iz Rodina kljuna

Često se roditelji zabrinjavaju zato što dijete češće plače i budi se dok je na leđima. Ta je pojava česta i muči mnoge roditelje. Većina djece mirnije spava na trbuhu, međutim taj položaj povećava za 12 posto mogućnost smrti djeteta. Osim smanjenja rizika od SIDS-a, položajem na leđima smanjuje se rizik od apneje, tj. zastoja u disanju. Majke se često brinu da će dijete imati zaležanu glavicu spava li na leđima, no to se lako može spriječiti tako da se glavica svaki dan okrene na drugu stranu, a da dijete u trenucima budnosti provodi neko vrijeme na trbuščiću. Česta zabluda je kako je dijete koje može samostalno odignuti glavicu od podloge u manjoj opasnosti od SIDS-a.

Pelenski osip Unatoč čestom mijenjanju pelena, većina djece dobije pelenski osip. Koža izložena djelovanju mokraće i stolice podložna je infekciji bakterijama i gljivicama čija prisutnost može dodatno pogoršati situaciju. Prevencije radi: ** često mijenjajte pelene (posebno noću) - ujedno se preporučuje noću koristiti platnene pelene ** nakon stolice odmah previjte dijete čistom pelenom ** pelensko područje nakon pranja dobro osušite ** dobro isperite platnene pelene - dodajte pola šalice octa u perilicu rublja pri ispiranju odjeće jer to pomaže u otklanjanju alkalnih sredstava koja nadražuju kožu; pritom izbjegavajte sredstva za omekšivanje rublja jer ih alergolozi smatraju vrlo štetnima ** koristite običnu vodu ** ako je nužno, upotrebljavajte kremu za prevenciju osipa ** razodjenite dijete i ostavite guzu bez pelena. Ako osip ne prolazi, javite se liječniku!

Cijepljenje u prvoj godini života Vaše će dojenče biti cijepljeno prema kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj, u određenim i pravilnim razmacima kako bi cjepivo bilo učinkovito. Prvo cjepivo protiv tuberkuloze i hepatitisa B dijete prima u rodilištu, a sva ostala cijepljenja obavlja pedijatar. Raspitajte se o alternativama, na tržištu postoje i ostala kombinirana cjepiva koja se plaćaju, zato pitajte svojeg pedijatra preporučuje li ih. Pedijatar će vas upozoriti na moguće nuspojave cjepiva. Dobije li dijete nakon cjepiva temepraturu, veću oteklinu na mjestu uboda ili alergijsku reakciju, znači da je došlo do reakcije na cjepivo. U tom slučaju, otiđite liječniku.

ZDRAVLJE DJETETA

77


RAST I RAZVOJ


Iz Rodina kljuna

Osnovna načela Vrijeme prvog povezivanja Hranjenje i njega kao prilike za povezivanje Važnost dodira Nošenje djeteta Uloga oca Djetetov plač “Zahtjevno” dijete Djetetov razvoj Tablice razvojnih prekretnica Rani znakovi razvojnih poremećaja

90

RAST I RAZVOJ


Iz Rodina kljuna

Rast i razvoj djeteta dio je priručnika u kojem vam želimo pružiti informacije o fizičkom, mentalnom i emocionalnom rastu i razvoju djece. Ponuđene informacije pomoći će vam da svoja očekivanja uskladite sa stvarnim sposobnostima djeteta, da razlikujete kada od djeteta očekujete previše, ali isto tako da uvidite ako dijete ima nekih razvojnih poteškoća koje zahtijevaju stručnu pomoć. Roditelji se često pitaju: Zašto je važno povezivanje s djetetom i koji utjecaj ima na kasniji razvoj? | Hoće li dojenče koje se nosi postati razmaženo? | Koja je uloga tate u životu djeteta? | Odvija li se razvoj djeteta prema očekivanjima ili se trebate obratiti stručnjacima? Na ovim stranicama naći ćete informacije o aktivnostima i sposobnostima koje dijete postiže u određenoj dobi (razvojnom statusu), ali i informacije koje će vas upućivati kako da pomognete svom djetetu da dostigne puni potencijal svog razvoja.

Osnovna načela Osnovna načela zdravorazumskog odgoja vrlo su jednostavna. Sve što dijete traži od roditelja je da se s njim postupa s puno ljudske topline, dobrote i spremnosti na opraštanje pogrešaka. A pogrešaka u odgoju bit će s obje strane, zato je važno odmah istaknuti da ne postoje idealni roditelji, niti postoje odgojni gurui koji će znati savjetovati kako postupiti savršeno. Postojite vi, novopečeni roditelj svojem djetetu, i vaše dijete. Za razvoj vašeg odnosa postoji mnogo otvorenih mogućnosti. Kada bismo mudrost roditeljstva morali sažeti u nekoliko misli, prva od njih bi glasila: upoznajte svoje dijete! Najveći stručnjak od svih odgojnih savjetnika je zapravo samo dijete – programirano milijunima godina evolucije da signalizira svojim roditeljima, zvukom i djelom, kada je briga pogrešna. Djetetov signal, skrbnikovo razumijevanje tog signala i nagon da se taj signal poštuje – sve su to dijelovi uspješnog roditeljstva. Nije potrebno da roditelji žive u stalnom strahu od ”traumatiziranja” djeteta zbog nenamjernog krivog postupka, čak ni zbog većeg raspona ”manjih” pogrešaka. Ne postoji savršen roditelj. Svi će roditelji s vremena na vrijeme naljutiti svoje dijete: ili nepažnjom ili jednostavno zato što žive u realnom svijetu. Na sreću, da bi odgojili psihički zdravu djecu, roditelji ne moraju biti savršeni. Djeca imaju urođenu toleranciju na propuste. Iz dana u dan u kontaktu s djetetom učimo kako mu biti dovoljno dobar roditelj. Brinite se o svojem odnosu i povežite se s djetetom!

RAST I RAZVOJ

91


Iz Rodina kljuna

Pojam povezanosti odnosi se na odnos dviju osoba koje imaju jake emocionalne veze i trude se održati svoje odnose. U roditeljstvu (kao i u svakom odnosu) važna je iskrenost. Budite onakvi kakvi jeste. Roditelj kao osoba je onaj koji oblikuje odnos s djetetom. To ne čini stil roditeljstva koji je roditelj odabrao primjenjivati. Povezivanje je put, ono nije cilj, već sama bit roditeljstva. Ono je osnova odnosa i prihvaćanja djeteta kao ljudskog bića s vlastitim potrebama i pravima. Za dijete je razvoj privrženosti najvažniji oblik razvoja na emocionalno-socijalnom planu. Osjećaj sigurnosti koji je nastao iz odnosa majke (ili oca) i djeteta stvara osnovno povjerenje i nepovjerenje u odnosima i definira vjeru djeteta u to kako će okolina reagirati na njegove potrebe. U užem smislu, povezanost se odnosi na jaku emocionalnu vezu djeteta i onoga tko se brine o njemu, najčešće roditelja ili skrbnika. Privrženost se pokazuje srećom kada je dijete s roditeljem, odnosno strahom i neugodom kada se odvaja od roditelja ili u traženju utjehe u roditelju kada je dijete u nepoznatoj ili opasnoj situaciji.

Vrijeme prvog povezivanja Vrijeme početnog povezivanja počinje nakon porođaja. Zamolite osoblje koje je asistiralo pri porođaju da vam stavi dijete na trbuh i grudi odmah nakon rađanja ili nakon rezanja pupčane vrpce, osim ako medicinska komplikacija ne zahtijeva privremenu odvojenost. Djetetu je potreban jasan prvi dojam o vama, ono vas treba osjetiti u kontaktu koža na kožu i s vama uspostaviti kontakt očima. U trenutku prvog podoja dijete dobiva ono što mu treba – dodir koji smanjuje razinu stresa, utješan zvuk mamina srca i pogled osobe koja će se obvezati na brigu o njemu. Povezivanje ne prestaje na porođajnom stolu, to je samo početak. Stvaranjem vizualnog (pogled), taktilnog (dodir), olfaktivnog (miris) i auditivnog (zvuk) kontakta s djetetom odmah nakon porođaja, kao i stvaranjem povezanosti sisanjem, možete osjetiti da se ne želite odvojiti od te male osobe koju ste se trudili donijeti na svijet – i ne morate! Savjetujemo zdravim majkama i djeci da vrijeme boravka u bolnici provedu zajedno. Uživajte u vizualnom povezivanju tijekom ovog kratkog razdoblja tihe budnosti, prije nego što dijete padne u dubok san. Gledanje u oči djeteta može potaknuti bujicu predivnih majčinskih osjećaja. Osjećaji nakon porođaja su individualni. Mnoge majke odmah pokažu ”sjaj majčinstva” i uzbuđenost nakon rađanja, nakon završene utrke u kojoj su pobijedile. To je ljubav na

92

RAST I RAZVOJ


IZAZOVI RODITELJSTVA


Iz Rodina kljuna

Disciplina Ne! po guzi Zamjenske metode discipliniranja Ravnoteža i potpora Vrijeme odvajanja Pronalazak odgovarajuće skrbi za dijete Kako pomoći djetetu kod odvajanja Prihvaćanje nove skrbi Kako pomoći samom sebi pri razdvajanju od djeteta

108

IZAZOVI RODITELJSTVA


Iz Rodina kljuna

Očekivanje i rođenje djeteta sigurno su među najljepšim događajima u životu. Uloga roditelja zahtijeva razumijevanje, upornost, maštu, energiju, znanje i strpljenje. Jednom kad imate dijete, vaš se život mijenja - zauvijek. Kako raste vaše dijete (vaša djeca), rastete i vi kao roditelj, mijenjate se u stalnom odnosu u kojem će ponekad sve teći savršeno lako i razumljivo, a ponekad će biti teško i osjećat ćete se zbunjeno, zastrašeno ili nedoraslo. U tim trenucima dobro je znati da je i osjećaj potpune sreće i osjećaj nemoći sastavni dio svake roditeljske priče. Mnogo je pitanja koja roditelje zaskoče na putu odrastanja: Što napraviti kad dijete neutješno plače? | Kada počinje odgoj i zašto nije dobro koristiti silu u odgoju? | Kako ne izgoriti u zahtjevnosti roditeljske uloge? | Treba li dijete ići u jaslice? | Može li i treba li se dijete pripremiti za odvajanje od roditelja? Ovo su neka od pitanja na koja smo pokušali odgovoriti u ovom poglavlju.

Disciplina Usmjeravanje i postavljanje granica nužni su u procesu odrastanja djeteta. Pozitivne, nenasilne metode discipliniranja i usmjeravanje s puno ljubavi i razumijevanja pomažu u razvoju samokontrole i suosjećanja prema drugima. Dobro je poznavati djetetove razvojne faze i razumjeti što je u određenoj razvojnoj fazi normalno i očekivano, a koje ponašanje nije u skladu s razvojnom fazom, kako biste adekvatno reagirali. Ako tražimo od novorođenčeta da bude tiho, od dvogodišnjaka da mirno sjedi, a od četverogodišnjaka da samo pospremi sobu – vrlo smo nerealni u očekivanjima. Pripremamo se na razočaranje, a dijete programiramo da ponavlja greške kako bi nam udovoljilo. Mnogi roditelji očekuju od svoje djece nešto što bi i starijem djetetu bilo teško. Zapravo traže od djece da se ponašaju odraslije nego što ona to mogu. Dijete može samo ono što može! Ako ne može učiniti ono što tražimo, nepošteno je očekivati ili zahtijevati više, a ljutnja samo pogoršava stvar. Dvogodišnjak postupa kao dvogodišnjak, petogodišnjak ne može biti kao desetogodišnjak, a desetogodišnjak se ne ponaša kao odrastao čovjek. Postoje granice dječjih mogućnosti, a ako mi ne prihvaćamo te granice, frustriramo i sebe i djecu. Budući da djeca imaju malo iskustva u životu, neminovno je da pogriješe. Pogreške su prirodni način učenja u bilo kojoj dobi. Umjesto da razumijemo dijete i pomognemo mu, mi ga često korimo, kao da bi trebalo sve savršeno znati otprve. Pogriješiti je ljudski, a griješiti u djetinjstvu je ljudski i neizbježno. Pa ipak, zbog svake pogreške, kršenja pravila ili lošeg ponašanja, razočarani smo i iznenađeni. Nema nikakva smisla razumjeti

IZAZOVI RODITELJSTVA

109


Iz Rodina kljuna

da će dijete pogriješiti, a onda reagirati kao da mislimo da bi se dijete trebalo savršeno ponašati u svim situacijama. Djeca imaju potrebu vjerovati da mogu ispraviti pogrešku koju su učinila. Pokažite im kako da uče iz vlastitih pogrešaka. Pomozite im shvatiti što su učinila loše i kako da izbjegnu slične pogreške u budućnosti. Osobito je važno u takvoj situaciji ne poniziti dijete. Djeca uvijek imaju potrebu da ih volite i poštujete.

Ne! po guzi Stav da djecu treba odgajati uz pomoć sile nažalost je još uvijek uvriježen. Takav stav opravdava se bezazlenošću (”nije to ništa” a zašto se onda koristi sila?), time da dijete udarac ne boli (a što je onda njegova svrha?) i da se tako odgaja već godinama. Istina je da batine mogu ublažiti frustraciju roditelja i zaustaviti na trenutak ”loše” ponašanje, no sve upućuje na to da je udaranje najmanje učinkovita metoda discipliniranja. Udaranje je neučinkovito jer ne uči djecu alternativnom načinu ponašanja. Udarana djeca češće se osjećaju ljuto, poniženo i bespomoćno. Osnovna ”lekcija” koju uče iz udaranja je potruditi se da sljedeći put bolje sakriju svoje ponašanje kako ne bi bila uhvaćena i kažnjena. Udaranje šalje djeci pogrešnu poruku – ono ih uči da su batine prihvatljiv način rješavanja problema i da je u redu da jača i veća osoba napadne manju i slabiju osobu od sebe. Kad dijete dobije batine, ono možda i može shvatiti da je učinilo nešto loše, ali je najčešće premalo da bi shvatilo ”poruku” batina. Vrlo je zbunjujuća poruka koju roditelj šalje sasvim malom djetetu kada udarcem želi prekinuti potencijalno opasno ponašanje: ”Udaram te jer ne želim da se ozlijediš.” Na kraju krajeva, ako je udaranje najčešće korištena metoda u odgoju, ona može izazvati potencijalno opasne dugoročne učinke: povećava vjerojatnost neprihvatljivog ponašanja, agresiju, nasilno i kažnjivo ponašanje, poteškoće u učenju i depresiju.

Zamjenske metode discipliniranja Jedan od razloga zašto roditelji koriste udaranje kao metodu odgoja je činjenica da ne poznaju druge učinkovite metode promjene neprihvatljivog dječjeg ponašanja. Da bi bilo učinkovito, discipliniranje se nužno treba prilagoditi djetetovoj dobi. Neučinkovite su metode često utemeljene na nerealnim očekivanjima od djece. Možda će vam pomoći sljedeći prijedlozi učinkovitih, dobi prilagođenih metoda discipliniranja. 110

IZAZOVI RODITELJSTVA


AUTOSJEDALICA uvijek i bez iznimke!


Iz Rodina kljuna

Iz rodilišta u autosjedalici Za prvu vožnju djeteta najvažnije je da je autosjedalica primjerena djetetu, da je pravilno pričvršćena te da je dijete pravilno vezano. Kako je prva vožnja kući iz rodilišta veseo i radostan dan, roditeljska odgovornost nam nalaže da se pobrinemo da bude i siguran. Sigurno i odgovorno od prvog dana jedini je prihvatljiv način. Nemojmo dopustiti da nam djeca nisu sigurna u prometu. Ispravno pričvršćena autosjedalica te ispravno vezano dijete u njoj, najsigurniji je način za prvu vožnju vašeg djeteta.

IDEM SAMO DO DUĆANA Čine li vam se poznatima rečenice: Prestat će plakati ako ga držim u krilu. | Misli da je prevelika za sjedalicu. | Sigurna mi je u naručju. | Tek je rođen, ne može još sam sjediti. Sve su to izgovori zbog kojih roditelji ne vežu djecu u autosjedalice. Katkad nam se čini da je vožnja u automobilu postala djeci pravo mučenje: smješteni u autosjedalici, vezani sigurnosnim pojasom i daleko od mame i tate koji su zaokupljeni vožnjom, našim se mališanima vožnja uopće ne sviđa. No zapamtite da alternativa njihovoj sigurnosti ne postoji! Vi možete biti dobar i oprezan vozač, ali ne možete kontrolirati druge sudionike u prometu koji možda nisu tako oprezni.

Autosjedalice spašavaju život i smanjuju rizik ozljede i više od 90% Autosjedalice koje se postavljaju suprotno od smjeravožnje, u poluležećem položaju, gotovo u potpunosti uklanjaju rizik teške povrede, od prvoga dana života. Drugim riječima, od 10 mališana koji bez sjedalice smrtno nastradaju ili su hospitalizirani zbog sudara vozila u kojem su se nalazili, čak njih sedam bi preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da su bili ispravno vezani u autosjedalici. Međutim, istraživanja i iskustva pokazuju da se čak 70 do 80% dječjih sjedalica ne koristi ispravno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće čak oko 90%.

AUTOSJEDALICA - uvijek i bez iznimke

125


Iz Rodina kljuna

Iz rodilišta u autosjedalici Djeca do 12 godina voze se na stražnjem sjedalu Ne riskirajte život svog djeteta Autosjedalica po mjeri Sigurna dječja zona Kupnja autosjedalice Poluležeći položaj štiti novorođenče Za malu djecu grupa 1 Za veliku djecu - pomoćna postolja Starija djeca i sigurnosni pojas vozila 10 zlatnih pravila 124

AUTOSJEDALICA - uvijek i bez iznimke


Iz Rodina kljuna

Djeca do 12 godina voze se na stražnjem sjedalu Na vozaču je odgovornost da je dijete u vozilu primjereno vezano. Djeca se ne smiju prevoziti u vozilima bez pojasa. Na ovom mjestu pružit ćemo vam osnovne i najvažnije informacije o ispravnom korištenju dječjih autosjedalica kako bi se povećala sigurnost najmlađih u putničkim vozilima. Ako trebate dodatne informacije ili pomoć, slobodno se obratite udruzi Roda, čiji će vam educirani savjetnici i savjetnice pomoći u pronalaženju odgovora na sva pitanja.

Što kaže hrvatski zakon Od 17. lipnja 2008. g. sva djeca do 12 godina starosti moraju biti vezana u njima primjeren sustav vezanja, u autosjedalici ili uz pomoć posebnog dječjeg postolja za automobil, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08). U pravilu, sva djeca do 12 godina starosti moraju se po hrvatskom zakonu prevoziti na stražnjem sjedalu, ali kao mogućnost dozvoljava se prevoženje djeteta do dvije godine starosti na mjestu suvozača, isključivo u autosjedalici učvršćenoj suprotno smjeru vožnje, uz obvezu isključenog zračnog jastuka ili nepostojanja istog. Ovdje se želimo posebno osvrnuti i naglasiti kako je prevoženje djeteta na prednjem sjedalu najnesigurnije i svakako preporučamo izbjegavanje korištenja ove mogućnosti. Po zakonu, svako dijete u vozilu broji se kao jedna osoba pa se time u automobilu smije prevoziti onoliko djece putnika za koliko je vozilo registrirano, i to na način da moraju biti pravilno vezana primjereno njihovoj dobi. Djeca se ne smiju prevoziti u osobnim vozilima koja nemaju ugrađene pojaseve. Ove odredbe osiguravaju zaštitu svoj djeci u vozilu te stavljaju odgovornost na vozače da primjereno zaštite djecu koju prevoze. Sustavi zaštite koji postoje u vozilu, sigurnosni pojasevi i zračni jastuci, napravljeni su da zaštite osobe visine iznad 150 cm i mase veće od 36 kg.

126

AUTOSJEDALICA - uvijek i bez iznimke


PRAVA RODITELJA


Snalaženje u propisima vezanim uz ostvarivanje prava i naknada tijekom trudnoće te po rođenju djeteta, odnosno glede prijave djeteta, dojenja, njege i ostalog, obično svakom roditelju oduzme poprilično vremena. Iz tog smo razloga u ovom prilogu prikazali zakonska prava (i obveze) roditelja. Neka se od njih donose odvojeno za majke odnosno za očeve. Korisne poveznice na kraju priloga sigurno će Vam pomoći u rješavanju nekih posebnih situacija. Upozorenje: Osvrt na prava roditelja u ovom prilogu temelji se na zakonskim propisima i praksama važećim u lipnju 2013. godine. Temeljni zakon koji pokriva predmetna prava je Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, na snazi od 1. siječnja 2009. godine. Svi zakonski propisi podložni su promjenama. Fotografija: www.exlumine.com Recenzenti: Jasenka Pap, dipl. iur, rukovoditeljica Službe za obvezno zdravstveno osiguranje i normativnu djelatnost mr. sc. Jasenka Dukić, načelnica Odjela za odnose s javnošću HZMO-a


Iz Rodina kljuna

A. RODILJNE I RODITELJSKE POTPORE Prava su definirana na osnovi radnog statusa roditelja te se dijele na prava: ** zaposlenih i samozaposlenih roditelja (naknade plaće/novčane naknade i rodiljni/ roditeljski dopust) ** roditelja koji ostvaruju drugi dohodak, roditelji poljoprivrednici izvan sustava poreza na dobit ili dohodak te nezaposleni roditelji (rodiljna pošteda/ roditeljska pošteda) i novčana naknada ** roditelja izvan sustava rada (rodiljna briga/ roditeljska briga) i novčana naknada. Odredbe tog Zakona primjenjuju se pod jednakim uvjetima na roditelje u bračnoj i u izvanbračnoj zajednici, kao i na posvojitelje djeteta, skrbnika, udomitelja ili na osobu kojoj je maloljetno dijete odlukom mjerodavnog tijela povjereno na čuvanje i odgoj. Novčane potpore ostvarene prema tom Zakonu: ** ne mogu biti predmet ovrhe ili osiguranja (kredita, pologa i slično), osim prema sudskoj odluci ili rješenju ovlaštenog centra za socijalnu skrb, radi koristi djeteta za koje su ostvarene ** ne mogu iznositi manje od 50% proračunske osnovice koja trenutačno iznosi 3.326 kuna, neovisno o tome radi li korisnik ili volontira u punom ili nepunom radnom vremenu.

1. Rodiljna naknada i roditeljski dopust Korisnici Zaposleni roditelji: ** osobe u radnom odnosu kod domaćeg ili stranog poslodavca sa sjedištem u RH, osobe u radnom odnosu u RH sa sjedištem poslodavca u drugoj državi/državama članicama EU ** osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravištem u RH zaposlene u inozemstvu kod stranog poslodavca koje nisu obvezno osigurane prema inozemnim propisima u skladu s međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju odnosno u skladu s propisima EU ** osoba izabrana ili imenovana na stalnu dužnost u tijelima državne vlasti ili lokalne samouprave, ako za taj rad prima plaću i ako po toj osnovi ima priznat status u obveznom zdravstvenom i mirovinskom osiguranju ** član uprave trgovačkog društva ** osoba koja je prema propisima o radu sklopila ugovor o stručnom osposobljavanju ** roditelj-njegovatelj ** osoba koja pruža njegu i pomoć HRVI iz domovinskog rata. Samozaposleni roditelji: ** obrtnici i osobe koje samostalno u obliku slobodnog zanimanja obavljaju profesionalnu djelatnost

PRAVA RODITELJA

147


Iz Rodina kljuna

** osobe koje obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva kao jedino ili glavno zanimanje, ako su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, a nisu osigurane po osnovi rada; nositelji i članovi OPG-a, ako nisu osigurani po osnovi rada ili ako su korisnici mirovine odnosno ako se nalaze na redovnom školovanju ** službenici vjerske zajednice koja je upisana u evidenciju vjerskih zajednica koju vodi ovlašteno državno tijelo, ako nisu osigurane po osnovi rada ** osobe koje po toj osnovi imaju priznat status osiguranika iz obveznog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Broj djece: U broj rođene djece uračunavaju se i mrtvorođena i umrla djeca, posvojena djeca, maloljetna djeca kojima je korisnik određen za skrbnika, maloljetna djeca kojima je korisnik određen za udomitelja i djeca koja su odlukom mjerodavnog tijela povjerena korisniku na čuvanje ili odgoj. Korištenje roditeljskog dopusta u dijelovima: Najviše dva puta godišnje, svakog puta u trajanju od najmanje 30 dana. Uvjet prethodnog staža osiguranja: Dvanaest mjeseci neprekinuto ili osamnaest mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodni staž) prije dana početka korištenja prava – ako nije ispunjen uvjet, prava na naknadu plaće iznose 50 % proračunske osnovice mjesečno. Staž osiguranja: Staž ostvaren na temelju radnog odnosa, obavljanja djelatnosti, primanja naknade plaće po prestanku radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti. Obračun rodiljne naknade (uvažavajući uvjet prethodnog staža) na temelju: ** prosjeka isplaćenih plaća u zadnjih šest mjeseci koje su prethodile otvaranju dopusta (plaća iz redovnog rada i naknade plaća za vrijeme odsutnosti s posla – bolovanje, godišnji odmor, plaćeni dopust) ** primitaka (naknade po ugovoru o djelu itd.) kojima se utvrđuje drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak, a koji čine osnovu za obračun doprinosa u skladu s propisima o doprinosima za obvezna osiguranja ako su ti primitci isplaćeni u navedenom šestomjesečnom razdoblju. Izuzetak: ** Pravo na rodiljni dopust od 45. dana prije očekivanog termina poroda i pravo na obvezni rodiljni dopust ostvaruje se na temelju izvješća o bolovanju koje izdaje izabrani doktor ginekolog iz obveznoga zdravstvenog osiguranja u kojem se naznačuje dan očekivanog poroda i početni datum korištenja prava na obvezni rodiljni dopust. Pravo na rodiljni dopust ostvaruje se na temelju: ** izvješća o bolovanju za rodiljni dopust 45. dana prije očekivnog poroda, odnosno za obvezni rodiljni dopust od 28. dana prije očekivanog poroda do 70. dana nakon poroda

148

PRAVA RODITELJA


Iz Rodina kljuna

IZ RODINA KLJUNA Ovaj skup savjeta i informacija (iz našeg kljuna) pokušaj je da nadomjestimo jedan prekinuti slijed. Zatvoreni u nuklearne obitelji (roditelji i dijete), ostali smo bez podrške, ali i savjeta koje je šira obitelj i zajednica uvijek pružala mladim roditeljima. Znajući kakvi savjeti nekad mogu biti, to nije nužno loše. Ipak, ostavljeni sami, ili izborom sami, roditelji mogu izgubiti vjeru u vlastite kompetencije. Oslonjeni na specijaliziranu i stručnu pomoć u svim segmentima svog života, mogu pomisliti da za poziv roditeljstva oni sami ne mogu biti dovoljno stručni. Mi nismo stručnjakinje za roditeljstvo, mi vam kažemo da takvi i takve ne postoje. Majke smo, kao i vi, stručnjakinje u nekim drugim životnim pozivima, možda smo susjede, možda smo kolegice, ali najvjerovatnije je da se nikad nećemo sresti niti ćete čuti za nas. Nismo stručnjakinje za roditeljstvo, ni jedna od nas, ni jedna od vas, ali smo za roditeljstvo sposobne.

169


Iz Rodina kljuna

Kako biste ih vi dalje širili, za vas su ove savjete skupile: UVODNA RIJEČ: Jasena Knez Radolović, mama Eme i Kaia, direktorica obiteljskog poduzeća, glavna urednica Rodina portala • DOJENJE: Aleksandra Bešlić, mama Lee, apsolventica prava, suvoditeljica zaštite dojenja * Anita Jovanov, mama Klare i Hanne, filmska montažerka * Gorana Vidnjević Fabijanić, mama Ane Magdalene, akademska glazbenica, savjetnica za dojenje * Ivana Zanze, mama Ivara, izvršna direktorica Udruge Roda, savjetnica za dojenje * Jasmina Fracassetti, mama Zacha, Sergeja i Gregora, magistrica međunarodnih odnosa * Maja Tarle, mama Jana i Nole, matematičarka, savjetnica za dojenje * Renata Jelušić, mama Barbare, Veronike i Lare, elektrotehničarka, savjetnica za dojenje * Tamara Grahovac, mama Ilone i Pave, prevoditeljica, savjetnica za dojenje * Zrinka Radunić, mama Mislava i Jelene, arhitektica, savjetnica za dojenje • DOHRANA: Mirela Blažanović, mama Orke i Zrina, arhitektica, savjetnica za dojenje * Lejla Turalić Ligata, prevoditeljica * Virginia Zubović, mama Leile, menađerica • NJEGA • ZDRAVLJE DJETETA: Darija Birtić, mama Domagoja i Leona, liječnica – spec. otorinolaringologije * Đulijana BadurinaSertić, mama Borne i Franke, psihologinja * Sonja Antić, mama Lovre i Leona, liječnica – spec. neurologije • PLATNENE PELENE: Renata Jelušić i Irena Cesar Vičar, mama Eme Helene, Ane Lorene i Iana Mihaela, medicinska biokemičarka • ODGOJ I RAST • IZAZOVI RODITELJSTVA: Iva Gorenc Stern, mama Zare, Margite i Demiana, apsolventica psihologije * Sonja Pribela-Hodap, mama Dore, psihologinja • AUTOSJEDALICE: Ana Duff, mama Petre i Robija, matematičarka, savjetnica za autosjedalice * Ines Mindjek, mama Lucije i Rebecce, turistička tehničarka, savjetnica za autosjedalice * Ines Ostrihon, mama Petre, Bee i Tije, administratorica, savjetnica za autosjedalice * Kristina Bosorić Skrbin, veterinarska tehničarka, savjetnica za autosjedalice * Kristina Šafranec, mama Benedikta i Timoteja, administratorica, savjetnica za autosjedalice • PRAVA RODITELJA: Sandra Prebeg Brčić, mama Lovre, revizorica * Vesna Lončarić, mama Filipa, ekonomistica • LEKTORIRALA: Andrea Grkovski Zimet, mama Matilde i Jana, profesorica hrvatskog jezika, savjetnica za autosjedalice • STO SITNICA: Anita Falamić, mama Vite, ekonomistica, voditeljica Rodina foruma * Maja Kurtović, mama Marina i Brune, diplomirana ekonomistica • GRAFIČKI UREDILA: Renata Domazet Mukica, samohrana mama Oskara i Melite, grafička urednica, čuvarica snova • PROJEKT ”IZ RODINA KLJUNA” KOORDINIRALA: Mirela Blažanović

170


Iz Rodina kljuna

“RODA – Roditelji u akciji” skupina je zainteresiranih građanki i građana koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Osnovani smo 2001. godine i okupljamo trenutno preko 300 članica i članova iz cijele Hrvatske. Svojim djelovanjem prepoznati smo u javnosti u područjima ostvarivanja prava na adekvatnu rodiljnu naknadu i prava na rodiljni dopust, medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće i poboljšanja uvjeta rađanja, promociji, edukaciji i savjetovanju o dojenju, edukaciji i podršci roditeljima i budućim roditeljima, sigurnosti djece u prometu te zagovaranju prava djeteta i roditelja za vrijeme bolničkog liječenja djeteta. U svim područjima rada trudimo se djelovati u više smjerova – informirati i educirati ciljane skupine društva, aktivno (i aktivistički) utjecati na promjene sustava, te utjecati na strukture vlasti kako bi se stvorili infrastrukturni, zakonski i ostali preduvjeti promjena koje smatramo nužnima u ostvarenju naše vizije, društva koje aktivno radi na ispunjavanju potreba, te zaštiti i ostvarivanju prava djece, roditelja, budućih roditelja i obitelji u cjelini, uključujući pravo pojedinca na izbor utemeljen na znanju. Misija Rode je mijenjati društvo u društvo odgovorno prema djeci, roditeljima, budućim roditeljima i obiteljima - informiranjem, educiranjem, aktivnim zagovaranjem i sudjelovanjem u procesima promjene, kao i poticanjem roditelja i ostalih društvenih skupina na preispitivanje postojećeg stanja i sudjelovanje u promjenama. U Rodi smo vrlo rano prepoznali da društvo i institucije koje skrbe o djeci daju nedovoljnu pozornost dojenju - jedinom prirodnom načinu prehrane djece. Zbog višestrukih koristi koje nosi, djetetu, majci i obitelji, jedna od primarnih djelatnosti Rode upravo je promicanje i podrška dojenju. Već pet godina neprekidno dajemo podršku i savjete oko dojenja na Rodinom SOS telefonu za dojenje. Ostali projekti su obilježavanje Tjedna dojenja, te redovito mjesečno održavanje radionica poznatih pod nazivom Mala škola dojenja. Od 2007. godine u listopadu održavamo Rodinu mliječnu konferenciju. Kroz sudjelovanje u radu Nacionalnog povjerenstva za dojenje, doprinosimo kreiranju nacionalne politike dojenja. U području aktivnosti zaštite dojenja nadziremo poštivanje Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko i implementiranje Pravilnika u hrvatske zakone. Sudjelujemo u programskom i ocjenjivačkom timu UNICEF-ove inicijative ”Rodilišta – prijatelji djece”, gdje vidimo prve pomake ka ostvarenju preduvjeta institucionalnoj zaštiti dojenja u Hrvatskoj. Vrlo nam je važan i program poroda. Na području ovog programa aktivno djelujemo na promjenama unutar zdravstvenog sustava, a u smjeru omogućavanja

171


Iz Rodina kljuna

prirodnog i neometanog poroda u Hrvatskoj. Rodina je velika želja usvajanje postupnika za skrb tijekom normalnog poroda, kojim bi se humanizirao proces rađanja, omogućio neprekinut kontakt majke i djeteta tijekom boravka u rodilištu, te smanjilo opterećenje zdravstvenog sustava. U sklopu projekta Medicinski potpomognute oplodnje senzibiliziramo javnost na problem medicinski potpomognute oplodnje, informiramo i educiramo parove s problemom neplodnosti, vršimo pritisak na mjerodavne institucije za proširenje prava pacijenata suočenih s problemom neplodnosti, vršimo pritisak na zakonodavce za donošenje kvalitetnijeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te rješavanje ostalih problema vezanih uz neplodnost. U Rodi smo vrlo rano prepoznali da društvo i institucije koje skrbe o djeci daju nedovoljnu pozornost dojenju - jedinom prirodnom načinu prehrane djece. Zbog višestrukih koristi koje nosi, djetetu, majci i obitelji, jedna od primarnih djelatnosti Rode upravo je promicanje i podrška dojenju. Već pet godina neprekidno dajemo podršku i savjete oko dojenja na Rodinom SOS telefonu za dojenje. Ostali projekti su obilježavanje Tjedna dojenja, te redovito mjesečno održavanje radionica poznatih pod nazivom Mala škola dojenja. Od 2007. godine u listopadu održavamo Rodinu mliječnu konferenciju. Kroz sudjelovanje u radu Nacionalnog povjerenstva za dojenje, doprinosimo kreiranju nacionalne politike dojenja. U području aktivnosti zaštite dojenja nadziremo poštivanje Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko i implementiranje Pravilnika u hrvatske zakone. Sudjelujemo u programskom i ocjenjivačkom timu UNICEF-ove inicijative ”Rodilišta – prijatelji djece”, gdje vidimo prve pomake ka ostvarenju preduvjeta institucionalnoj zaštiti dojenja u Hrvatskoj. Vrlo nam je važan i program poroda. Na području ovog programa aktivno djelujemo na promjenama unutar zdravstvenog sustava, a u smjeru omogućavanja prirodnog i neometanog poroda u Hrvatskoj. Rodina je velika želja usvajanje postupnika za skrb tijekom normalnog poroda, kojim bi se humanizirao proces rađanja, omogućio neprekinut kontakt majke i djeteta tijekom boravka u rodilištu, te smanjilo opterećenje zdravstvenog sustava. Cilj programa Sigurno u autosjedalici je edukacija roditelja i šire javnosti o važnosti sigurnosti djece u vozilu i uporabe dječjih autosjedalica s ciljem sprječavanja ozbiljnih i smrtonosnih ozljeda djece pri sudaru. Najvažnije aktivnosti unutar programa su pružanje informacija i pomoći roditeljima kod korištenja sjedalica, suradnja sa zakonodavcima, zdravstvenim institucijama i drugima koji skrbe o zaštiti dječjeg zdravlja te zalaganje za kvalitetu sjedalica na tržištu kod nadležnih institucija. Iz našeg najmlađeg projekta - promocije platnenih pelena kao zdravstveno, ekološki i financijski isplativije i prihvatljivije opcije za obitelj, razvijen je projekt proizvodnje platnenih pelena ”Rodina pusa” koji, uz Rodinu rasprodaju rabljene dječje odjeće i opreme, ima za cilj uspostavljanje dobrih temelja financijske održivosti naših projekata. Sposobnost Udruge da većinu svojih projekata i aktivnosti provodi samofinanciranjem i neovisno o donatorima, zasigurno je jedan od razloga naše vidljivosti i našeg rasta.

172


Iz Rodina kljuna

Sustavno pratimo stanje prava trudnica, roditelja, obitelji i djece i na razne načine ukazujemo na propuste, sugeriramo načine ispravljanja propusta i aktivno djelujemo na društvenim promjenama. Kroz brojne aktivnosti podižemo svijest društva o pravima (budućih) roditelja, osobito unutar zdravstvenog sustava. Zalažemo se za bolja općenita prava i pravo izbora, pravo na adekvatan roditeljski dopust, prava trudnica, žena koje rađaju, majki i djece, te za zaštitu reproduktivnih prava i zdravlja. Naša djeca jesu naša budućnost, ali brigu o njima ne smijemo prepustiti budućnosti. Nastojimo da sve naše aktivnosti i projekti budu zastupljeni na Rodinu portalu i forumu, kako bi i kroz te sve pristupačnije medije mijenjali svijest ciljanih skupina, educirali ih i stvarali kritičnu masu građana koja će dovesti do promjena. Posjetite nas na www.roda.hr.

173


Iz Rodina kljuna

Roditeljstvo se ne može zamisliti. Vjerojatno zato nema pristupa, stručnjaka, knjige ili tečaja koji će nas tome moći naučiti. Naše je dijete jedino, jedinstveno, nema drugog istog na ovom svijetu. Naš odnos je isto takav, poseban, neponovljiv. Mi roditelji, našom ljubavlju, našim riječima, pogledima, dodirima, našim postupcima, dajemo svojem djetetu otisak srca, jedinstven kao otisak prsta. Naša putovanja su različita. Sretan nam put. Udruga RODA

174


Iz Rodina kljuna

Korisne adrese, linkovi i brojevi telefona 192 – Policija 193 – Vatrogasci 194 – Hitna pomoć (Zagreb) Državna uprava za zaštitu i spašavanje

** tel. 112 ** http://www.duzs.hr Hrvatski zavod za javno zdravstvo

** tel. (01) 48 63 222 ** http://www.hzjz.hr Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

** besplatni tel. 0800 63 63 63 ** tel. (01) 48 91 666 ** http://www.mirovinsko.hr Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

** tel: (01) 48 06 333 ** besplatni tel.: 0800 79 79 ** podr. ured Zagreb tel. (01) 48 82 100, (01) 23 59 555, (01) 65 93 600

** http://www.hzzo-net.hr BIJELI TELEFON MZSS - Pritužbe, pohvale, primjedbe građana vezano uz ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu

** tel: 0800 200 063 Zdravstveno i psihološko savjetovalište DEŽURNI TELEFON - Na pitanja odgovaraju liječnici specijalisti

** tel: 060 555 055 od 8 do 23 h ** cijena poziva 3,40 kn/min (PDV uključen) SOS telefon za dojenje - Udruga RODA

** tel: (01) 61 77 520 ** mob. 091 22 77 220 ** radnim danom od 15 do 21h ** subota, nedjelja i praznici od 9 do 21h

Centar za edukaciju i savjetovanje SUNCE - Savjetovanje u odgoju djece

** tel (01) 38 37 873 ** http://www.ti-si-sunce.hr Savjetodavni centar za djecu, mlade i obitelj MODUS

** Kneza Mislava 11 ** tel. (01) 46 21 554 Obiteljski centar Grada Zagreba Ustanova osnovana u cilju pružanja pomoći i podrške obitelji i svim njenim članovima

** Ulica grada Chicaga 13 i Preobraženska 4/4 ** tel. (01) 45 77 194 MAMA JE MAMA - Pružanjepomoći

maloljetnim trudnicama i majkama, Udruga KORAK PO KORAK

** tel. (01) 24 42 061 ** radnim danom od 12 do 14 h PLAVI TELEFON - Linija za pomoć djeci i

roditeljima

** tel: (01) 48 33 888 ** radnim danom od 9 do 21 h ** plavi-telefon@zg.t-com.hr

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, KBC Rebro ** tel. (01) 24 21 603 od 0 do 24 h

DUGA - Zagreb - Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja ** tel. (01) 38 31 770 ** telefon dostupan od 8 do 21 h

DOBRI DOM Grada Zagreba - Ustanova DOBRI DOMA Grada Zagreba objedinjuje sustav socijalne pomoći koju Grad Zagreb u ovom trenutku pruža za građane slabijeg materijalnog stanja ** Kruge 44 ** tel. (01) 63 11 640 ** socijalna skrb: tel. (01) 61 51 798, (01) 46 96 281 ** http://www.dobri-dom.hr

KORISNE ADRESE, LINKOVI I BROJEVI TELEFONA

175


Iz Rodina kljuna

Savjetovalište za mlade - Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Služba za školsku i sveučilišnu medicinu ** Mirogojska 16, Zagreb ** tel. (01) 46 96 111, (01) 46 96 281

HRABRI TELEFON - Savjetodavna linija za

pružanje pomoći i podrške zlostavljanoj i/ili zanemarenoj djeci te njihovim roditeljima i skrbnicima ** besplatni tel: 0800 0800

KLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB ** Klaićeva 16 ** tel. (01) 46 00 111

PSIHIJATRIJSKA BOLNICA ZA DJECU I MLADEŽ ** Kukuljevićeva 11 ** tel. (01) 48 62 501 ** hitna ambulanta tel. (01) 48 22 502, (01) 48 62 511

** radni dan od 9 do 20 h ** www.hrabritelefon.hr

PEDIJATRIJA - DJEČJE BOLESTI

** info@hrabritelefon.hr

POLIKLINIKA ZA ZAŠTITU DJECE ** Đorđićeva 26, Zagreb ** tel. (01) 34 57 518 ** radnim danom od 7,30 do 20 h ** subotom od 7,30 do15 h

Klinički bolnički centar Rebro ** Kišpatićeva 12 ** Tel. (01) 23 88 888

Klinika za dječje bolesti ** Klaićeva 16 ** tel. (01) 46 00 111

B.a.B.e. - Udruga za ženska ljudska prava ** besplatni tel. 0800 200 144 ** te. (01) 46 11 351

Klinička bolnica Sestara milosrdnica ** Vinogradska 29 ** tel. (01) 37 87 111

** utorkom od 17 do 19 h ** srijedom 10-12h ** četvrtkom od 12 do 14 sati

PEDIJATRIJA - DJEČJA KIRURGIJA

Autonomna ženska kuća Zagreb -

Klinika za dječje bolesti

Savjetovalište i sklonište za zlostavljane žene ** besplatni tel: 0800 55 44 ** radnim danom od 10 do 17 h

** Klaićeva 16 ** tel. (01) 46 00 111

** azkz@zamir.net

Klinički bolnički centar Rebro

Psihološki centar TESA

** tel. (01) 23 88 888

** Kišpatićeva 12

** tel: (01) 48 28 888

RODILIŠTA BOLNICE

Merkur

ZARAZNE BOLESTI - Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Klinička bolnica Merkur

** Mirogojska 8

** tel. (01) 24 31 390

** tel. (01) 28 26 222

** http://www.kb-merkur.hr

SPECIJALNA BOLNICA ZA BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA DJECE I MLADEŽI Dječja bolnica Srebrnjak

Klinika za ženske bolesti i porode

** Srebrnjak 100

** tel. (01) 46 04 616

** tel. (01) 63 91 100

** http://www.kbc-zagreb.hr

** Zajčeva 19

Petrova

** Petrova 13

** Asmafon (01) 24 31 311 od 0 do 24 h

176

KORISNE ADRESE, LINKOVI I BROJEVI TELEFONA


Iz Rodina kljuna

Sveti Duh - Rodilište prijatelj djece

Opća bolnica Sveti Duh, Klinika za ginekologiju i porodništvo ** Sveti Duh 64 ** tel. (01) 37 12 317

Trg žrtava fašizma bb (Zaprešić) ** tel. (01) 33 10 799

Trg Petra Krešimira 7 (Velika Gorica) ** od 1. do 15. u mjesecu tijekom cijele godine

** http://www.obsd.hr/

** tel. (01) 62 21 269

Vinogradska

Matice hrvatske bb (Velika Gorica)

Klinička bolnica Sestre milosrdnice Zagreb ** Vinogradska cesta 29 ** tel. (01) 37 87 441

** od 16. do 31. u mjesecu tijekom cijele godine ** tel. (01) 62 56 526

** http://www.kbsm.hr/

DOMOVI ZDRAVLJA Dom zdravlja Zagreb - Centar ** Runjaninova 4 ** tel. (01) 48 97 666

Dom zdravlja Zagreb - Istok ** Grižanska 4 ** tel. (01) 29 60 444

Dom zdravlja Zagreb - Zapad ** Prilaz baruna Filipovića 11 ** tel. (01) 37 80 444

LJEKARNE - stalna noćna služba 0-24 Trg bana J. Jelačića 2 (Centar) ** tel. (01) 48 16 198

Ilica 301 (Kustošija) ** tel. (01) 37 50 321

Grižanska 4 (Dubrava) ** tel. (01) 29 92 350

V. Holjevca 22 (Siget) ** tel. (01) 65 25 425

Ozaljska 1 (Trešnjevka) ** tel. (01) 30 97 586

D. Budaka 17 (Borongaj) ** tel. (01) 23 05 285

Ljudevita Gaja 37 (Samobor) - Dom zdravlja ** tel. (01) 33 30 723

KORISNE ADRESE, LINKOVI I BROJEVI TELEFONA

177


Iz Rodina kljuna

Grad Zagreb pomaže u podmirenju osnovnih životnih potreba socijalno ugrože-

nih, nemoćnih i drugih osoba koje one same ili uz pomoć članova obitelji ne mogu zadovoljiti zbog nepovoljnih osobnih, gospodarskih, socijalnih i drugih okolnosti. Radi ostvarivanja prava na ovu vrstu pomoći, građani se mogu javiti u:

Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Odjel socijalne skrbi na lokaciji:

Zagreb, Đorđićeva 26/1 tel: (01) 61 01 815 Sukladno Odluci o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Službeni glasnik 11/03 - pročišćeni tekst, 22/04 i 14/06) Gradski ured za zdravstvo i branitelje provodi vrstu pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba – Savjetovanje. Pri Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje djeluju tri savjetovališta: Savjetovalište za osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji - Sa-

vjetovalište djeluje na dvije lokacije:

** u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Kneza Mislava 7 ** na lokaciji Zagrebačka 4a, Sesvete Savjetovalište za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja - Savjetovali-

šte djeluje u prostoru Doma zdravlja Zagreb - Istok ** Sesvete, Ninska 10 ** Savjetovalište za korisnike socijalne zaštite

Savjetovalište djeluje u prostorijama Grada Zagreba, Gradski ured za zdravstvo i braniteljeNova cesta 1

Savjetovanje je za korisnika besplatno. Obuhvaća savjetodavnu pomoć stručne osobe sa svrhom uspješnog prevladavanja nedaća i teškoća s područja: odgoja i obrazovanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne skrbi, zapošljavanja i rehabilitacije, obiteljskih odnosa i drugih područja.

178

KORISNE ADRESE, LINKOVI I BROJEVI TELEFONA


webshop.roda.hr

Moderne platnene pelene sašivene su od nekoliko slojeva pamuka u oblik gotov za primjenu, sa čičak-trakom ili drukerima za jednostavno i brzo pričvršćivanje. Nemaju sličnosti s četvrtastim pelenama nasih baka koje je trebalo savijati, iskuhavati i peglati...


Zašto kupiti Rodine proizvode Sav prihod od prodaje proizvoda se koristi za osiguravanje funkcioniranja projekata i programa, društveno korisnih i besplatnih za krajnje korisnike. * Naši proizvodi su kvalitetni. Trudimo se kontinuirano prilagođavati naše proizvode vašim potrebama. Otvoreni smo za komunikaciju i dogovore, jamčimo vam funkcionalnost i mogućnost popravaka i zamjena. * Kupnjom naših proizvoda pomažete druge Rodine projekte i programe, društveno korisne i besplatne za korisnike. Tako sudjelujete u ispunjavanju naše misije, mijenjanju društva u odgovorno prema djeci, roditeljima i obiteljima, čak i ako niste aktivno uključeni u rad udruge. * Kad god je moguće, koristimo materijale proizvedene u Hrvatskoj ili bližim zemljama, kako bismo što manje zagađivali okoliš transportom. Trudimo se ponuditi vam i ekološke materijale napravljene od prirodnih vlakana konoplje, organskog pamuka i bambusa. Na taj način i vi pridonosite očuvanju okoliša. * Svi proizvodi su izrađeni u Hrvatskoj. Za proizvođače biramo društveno odgovorna poduzeća ili udruge. Krojeve za Rodine pelene osmišljavaju Rodine volonterke, a kroje ih i šivaju zaposlenice i zaposlenici Zaštitne radionice. Ostali Rodini proizvodi izrađuju se u radionici socijalne zadruge HUMANA NOVA. Na taj način podržavamo integraciju u društvo osoba sa invaliditetom i socijalno ugroženih osoba.

Kupnjom platnenih pelena Rodina pusa i ostalih Rodinih proizvoda, potpomažete druge Rodine projekte, zajedno s nama doprinosite očuvanju okoliša, te pomažete u socijalnoj integraciji osoba s invaliditetom.


Iz Rodina kljuna

SADRŽAJ Rodin pozdrav_____________________________________________________3 Pismo gradonačelnika______________________________________________5 DOJENJE - najvredniji dar za vaše dijete___________________________ 7 Potražite savjet ______________________________________________ 9 Prednosti dojenja_____________________________________________ 10 Dojenje u rodilištu_____________________________________________ 12 Ispravan položaj djeteta na dojci________________________________ 16 Njega dojki____________________________________________________ 19 Napreduje li dijete dobro_______________________________________ 21 Skokovi u razvoju_____________________________________________ 22 Gdje dojiti___________________________________________________ 22 Treba li moje dijete dudu varalicu_______________________________ 23 Kad dijete odbija dojku – štrajk dojenja_________________________ 23 Najčešći i najveći mitovi o dojenju______________________________ 26 O trajanju i prestanku dojenja__________________________________ 29 Povratak na posao_____________________________________________ 31 Tehnika ručnog izdajanja______________________________________ 33 Što ne treba činiti dok dojite__________________________________ 35 Dojenje i lijekovi______________________________________________ 35 Kad dojenje boli – ragade, soor i mastitis________________________ 36 Ako ne dojite_________________________________________________ 40 Dohrana______________________________________________________ 41 Uvođenje dohrane uzbudljiv je dio roditeljstva___________________ 43 Alergije na hranu______________________________________________ 44 Alergogene namirnice_________________________________________ 45 Kako početi s dohranom______________________________________ 46 Što ne nuditi na početku______________________________________ 48 Može li se dojenče samo hraniti________________________________ 49 Tablica dohrane_______________________________________________ 51 Recepti po mjesecima________________________________________ 53 Osnovna njega dojenčeta_______________________________________ 59 O savjetima___________________________________________________ 61 Njega pupka__________________________________________________ 61 Kupanje dojenčeta___________________________________________ 62 Kozmetika za djecu___________________________________________ 63 Čišćenje nosića, uha i oka_____________________________________ 65 Njega pelenskog područja_____________________________________ 66 Platnene pelene i zdravlje djeteta____________________________ 67 Platnene pelene______________________________________________ 69

SADRŽAJ

181


Iz Rodina kljuna

Zdravlje djeteta________________________________________________ 73 Zajedničko spavanje__________________________________________ 75 SIDS - Sindrom iznenadne dojenačke smrti______________________ 75 Pelenski osip_________________________________________________ 77 Cijepljenje u prvoj godini života________________________________ 77 Tjelesna temperatura dojenčeta_______________________________ 78 Grčevi (kolike)________________________________________________ 79 Izbijanje zubića______________________________________________ 80 Prehlade_____________________________________________________ 81 Kako djetetu dati lijek________________________________________ 81 Kako pripremiti dijete za liječnički pregled ili hospitalizaciju________82 Hospitalizacija_______________________________________________ 86 Rast i razvoj____________________________________________________ 89 Osnovna načela ______________________________________________ 91 Vrijeme prvog povezivanja_____________________________________ 92 Hranjenje i njega kao prilike za povezivanje______________________ 93 Važnost dodira_______________________________________________ 94 Nošenje djeteta______________________________________________ 94 Uloga oca____________________________________________________ 95 Djetetov plač________________________________________________ 96 ”Zahtjevno” dijete____________________________________________ 96 Djetetov razvoj_______________________________________________ 97 Tablice razvojnih prekretnica___________________________________ 99 Rani znakovi razvojnih poremećaja______________________________ 104 Izazovi roditeljstva_____________________________________________ 107 Disciplina____________________________________________________109 Ne po guzi!__________________________________________________ 110 Zamjenske metode discipliniranja______________________________ 110 Ravnoteža i potpora__________________________________________ 113 Vrijeme odvajanja_____________________________________________ 113 Pronalazak odgovarajuće skrbi za dijete_________________________ 116 Kako pomoći djetetu kod odvajanja____________________________ 118 Prihvaćanje nove skrbi________________________________________ 119 Kako pomoći samom sebi pri razdvajanju od djeteta_____________ 120 AUTOSJEDALICA - Uvijek i bez iznimke___________________________ 123 Iz rodilišta u autosjedalici!_____________________________________ 125 Djeca do 12 godina voze se na stražnjem sjedalu_________________ 126 Ne riskirajte život svog djeteta_________________________________ 128 Autosjedalica po mjeri________________________________________ 129 Sigurna dječja zona___________________________________________ 130 Kupnja autosjedalice__________________________________________ 132

182

SADRŽAJ


Iz Rodina kljuna

Poluležeći položaj štiti novorođenče____________________________ 134 Za malu djecu grupa 1_________________________________________ 137 Za veliku djecu - pomoćna postolja_____________________________ 139 Starija djeca i sigurnosni pojas vozila___________________________ 141 PRAVA RODITELJA ______________________________________________ 145 A. Rodiljne i roditeljske potpore_____________________________ 147 1. Rodiljna naknada i roditeljski dopust__________________________ 149 2. Rodiljna pošteda i roditeljska pošteda _______________________ 152 3. Rodiljna i roditeljska briga ___________________________________ 154 4. Zabrana otkaza i istek ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme__________________________________________ 155 5. Prava majki na redovitom školovanju__________________________ 156 6. Mirovinsko osiguranje_______________________________________ 156 7. Pravo zaposlenih i samozaposlenih majki prijevremeno rođenog djeteta____________________________________________ 157 8. Ostvarivanje prava samohranih roditelja______________________ 157 B. ZAKONSKE OBVEZE I PRAVA RODITELJA (i samohranih roditelja) NAKON DJETETOVA ROĐENJA__________________________________ 158 1.1. Obveza prijave djeteta_____________________________________ 158 1.2. Zdravstveno osiguranje djeteta_____________________________ 158 1.3. Jednokratna novčana potpora za novorođeno dijete__________ 159 1.4. Naknade gradova/općina___________________________________160 1.5. Ostvarivanje prava zaposlenih odnosno samozaposlenih roditelja djeteta s težim smetnjama _______________________ 132 1.6. Roditelj-njegovatelj________________________________________ 161 1.7. Pravo na doplatak za djecu_________________________________ 161 1.8. Prava roditelja za vrijeme bolničkog liječenja djeteta__________ 163 1.9. Porezna olakšica za dijete _________________________________ 164 1.10. Rodiljna naknada i godišnja prijava poreza na dohodak _______ 164 1.11. „Zamrzavanje” obveza po minusima na tekućim računima i obvezama za otplate kredita te ostale pogodnost __________ 164 1.12. Korisni linkovi ____________________________________________ 165 Iz Rodina kljuna_________________________________________________ 169 Udruga RODA___________________________________________________ 171 Korisne adrese, linkovi i brojevi telefona____________________________ 175 SADRŽAJ_______________________________________________________ 181

SADRŽAJ

183


Copyright© 2013. Udruga RODA Sva prava pridržana. Ni jedan dio ovog priručnika ne smije se upotrebljavati ili reproducirati u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, niti pohranjivati u bazu podataka bilo kojeg oblika ili namjene bez prethodne pismene dozvole izdavača, osim u slučajevima kratkih navoda u osvrtima i predstavljanju priručnika. Svrha ovog priručnika je informirati vas i educirati o važnim aspektima ranog roditeljstva i njege djeteta i nije joj namjena zamijeniti savjet liječnika. Kod individualnih, specifičnih problema i stanja, uvijek konzultirajte liječnika-pedijatra ili drugu stručnu osobu.


Radi se o podržavajućem, toplom štivu, koje u središte stavlja dijete i njegove razvojne potrebe, istodobno ohrabrujući oba roditelja u njihovoj ulozi, koja uz osjećaj radosti i ljubavi prema djetetu nosi sa sobom i različite dileme i izazove. Priručnik je to u kom roditelji mogu naći odgovore na mnoga pitanja, koja istodobno mogu biti i polazište za daljnja propitivanja te dobiti praktične savjete na pitanja, koja proizlaze iz roditeljske uloge, što uz razvoj osjećaja roditeljske kompetentnosti može doprinijeti i sadržajnijem, kvalitetnijem odnosu s djetetom. Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu

Biti roditelj doživotna je zadaća, i zadaća koja se stalno mijenja. Razdoblje nakon rođenja i prvih nekoliko godina života osobito su važne. Ako se dječje i roditeljske potrebe usklade, i jedni i drugi će rasti i razvijati se kroz taj odnos. Ako se, pak, ne uspiju razumjeti, i djeca i roditelji mogu trpjeti. Ova je knjiga važna jer pomaže suvremenim roditeljima da bolje razumiju i prate potrebe svog djeteta kako bi to dijete odraslo u tjelesno i emocionalno zdravu osobu koja je u stanju razumjeti sebe i druge ljude. Ona ne pretpostavlja da samim biološkim činom rođenja djeteta znamo što nam je činiti, jer daje vrlo jasne i čitljive savjete. Ali na suptilan i osviješten način šalje i poruku da većina roditelja posjeduje i prirođeni dar ljubavi i empatije kojem također treba vjerovati. Taj dar ne treba idealizirati, jer su roditelji u stanju napraviti i silnu štetu - nekad iz neznanja, a nekada zato što je njima netko učinio istu ili sličnu štetu kada su bili mali. No, najvažnije o ovoj knjizi je da je ona nastala iz iskustva roditelja koji su poslušali i prilagodili savjete stručnjaka, s vjerom u svoj dar ljubavi - to je čini živim svjedočanstvom poticajnog roditeljstva koje zaista postoji. Tanja Radočaj, bivša predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Pred nama je jedna neobična knjiga, ne toliko po sadržaju, već zbog autora koji su je pisali – a to su roditelji. Radi se o knjizi u kojoj roditelji pišu i daju savjete drugim, osobito novim roditeljima, o ranom rastu i razvoju, zdravlju, njezi, prehrani i mnogim drugim pitanjima vezanim uz najraniju dob djeteta. Knjiga je obojena jednom posebnom toplinom, odiše izvornošću i razumijevanjem o problemima zdravlja i razvoja djece. Naravno, knjiga nosi i konkretnu i verificiranu stručnu pomoć jer iza nje stoje imena recenzenata – istaknutih stručnjaka. Ona je svojevrsni prvijenac i značajan iskorak prema velikom izazovu – partnerstvu stručnjaka i roditelja u promicanju zdravlja djece. Prof. dr. sc. Josip Grgurić, specijalist pedijatar ISBN 978-953-57842-0-3

9

789535 784203

cijena: 55 kn

IZ RODINA KLJUNA  

Tiskano izdanje možete kupiti putem Rodine web trgovine: webshop.roda.hr/

IZ RODINA KLJUNA  

Tiskano izdanje možete kupiti putem Rodine web trgovine: webshop.roda.hr/