Twente Magazine 03-05-2024

Page 1

Magazine Twente Hét Magazine voor Twente HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE REGIO TWENTE 03-05-2024 De Hoeve Zomerfeesten Enschede verbetert Jeugdzorg Arie Slob kopstuk bij Kanaaldrama Tukkers naar EK Klootschieten Schrijf je in voor Beachvolleybal Enter Gemeente-Info + UIT-agenda Veel activiteiten bij Molendag Militaire oefening

Volg Weeronline op twitter en facebook

In het weekend weer iets zachter Het weekend kent buien, maar ook dagdelen met zonneschijn. Het wordt een paar graden warmer dan vandaag. Op lange termijn is zicht op een drogere periode met veel zonneschijn.

Zaterdag: vrij zonnige start, vanuit het zuiden buien

Zaterdagochtend start droog met een mix van wolken en zon. Om 10:00 uur is het 12 tot 14 graden bij een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden.

Morgenmiddag neemt vanuit het zuiden de buienkans verder toe. Bij deze is ook kans op onweer. Het blijft op de meeste plaatsen tot de avond droog. Het wordt 16 tot 18 graden. Tijdens een stevige bui zakt het kwik naar een graad of 11. De wind is zwak of matig en waait veelal uit zuidelijke richtingen. Rondom buien is de wind vlagerig.

Zaterdagavond trekken de (onweers)buien verder noordwaarts. Op veel plaatsen moet tijdens Dodenherdenking rekening worden gehouden met buien. Het is daarbij een graad of 11. In de nacht komen nog enkele buien voor, maar geleidelijk wordt het vanuit het zuiden droog. De minima komen uit rond 9 graden.

Bevrijdingsdag: festivals in het zuiden de beste papieren

Zondag, Bevrijdingsdag, is kans op en enkele buien, maar naarmate de dag vordert overheersen de droge perioden en komt er meer ruimte voor de zon. Het wordt op de meeste plaatsen 15 tot 17 graden en dit is een hele gebruikelijke temperatuur voor begin mei. De wind is matig van kracht en waait uit het zuidwesten.

Maandag en dinsdag nog buien Ook maandag en dinsdag is het nog licht wisselvallig met een mix van wolken, zon en buien. De middagtemperatuur komt uit tussen 14 graden in het noordwesten en 18 graden in het binnenland.

Daarna: droge en zonnige periode van start

Vanaf woensdag breekt een overwegend droge periode aan met veel zonneschijn. Aanvankelijk ligt de middagtemperatuur tussen 15 en 18 graden, maar richting het volgende weekend kan het kwik landinwaarts oplopen naar zo’n 20 graden.

Twente Magazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Twente-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Losser, Borne, Delden, Denekamp, Ootmarsum, Nijverdal, Wierden, Rijssen, Holten, Enter, Tubbergen, Haaksbergen, Twenterand, Hardenberg, Ommen, Raalte, Goor en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor

Het Twente Magazine is lid van:

30 Sport

38 Natuur

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

42 Cultuur

Nieuws & Achtergrond:

3 INHOUD
4 Uitagenda pagina’s: 62

Ga op ontdekkingstocht molens!

TWENTE - Op 11 en 12 mei is het weer Nationale

Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland

Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. De organisatie is in handen van De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Molenaars en de deelnemende molens.

Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. De geuren, geluiden en indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Iedere molen is uniek en heeft grote aantrekkingskracht. Het is dan ook niet verwonder-

langs Overijsselse

lijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Op nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden. Voor kinderen is er een spaaractie: door vijf molens te bezoeken en stickers te verzamelen, ontvangen ze een uitnodiging voor een groot molenfeest in oktober.

Wissink’s Möl, Usselo De molenaars staan op 11 mei klaar om je van alles te vertellen over deze standerdmolen. Kinderen kunnen met een

Foto: Mees Wijnen

kweern (handmolen) zelf graan malen. Ook zijn er ambachtslieden, zoals een kantklosser en een klompenmaker, aan het werk te zien. Vlakbij de molen is een markt met een kleurrijke variatie aan keramiek, kunst, handgemaakte cadeaus en nog veel meer.

Openingstijden deelnemende molens Op www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. Ook tref je er fiets- en wandeltochten aan.

ontdekkingstocht

Militaire oefening regio IJsselland

TWENTE - Van 14 t/m 16 mei en van 21 t/m 23 mei is er een militaire oefening in delen van regio IJsselland en Twente, onder andere in de gemeente Tubbergen.

Het gaat om een oefening waarbij helikopterbemanningen worden getraind.

Er wordt geoefend met het opsporen van doelen, waarbij ook laag gevlogen wordt. Er worden VW Amarok’s en opblaasbare doelvoor-

stellingen gebruikt in de omgeving van Tubbergen, Fleringen, Reutum en Albergen. Twee helikopters moeten deze doelvoorstellingen opsporen. De helikopters vliegen tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

IJsselland en Twente

De oefenende eenheid maakt zo veel mogelijk gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. In andere gevallen wordt vooraf toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder. Er wordt alles aan gedaan om overlast en hinder te voorkomen. De oefenende eenheid zal geen gebruik maken van (oefen) munitie.

Schaderegeling

Indien er ondanks alle voorzorgsmaatregelen schade is ontstaan door de oefening, kan men dit melden

op onderstaand adres. Graag zoveel mogelijk gegevens vermelden, zoals: eenheid, voertuig kenteken, datum en tijd, plaats, soort schade etc.

Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims

Postbus 90004

3509 AA Utrecht

Telefoon 088 – 9561 951

Jdvclaims@mindef.nl

Ook dit jaar weer spinlessen bij

HOFVANTWENTE - Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst.

Steeds meer mensen ook jongeren willen een ambacht leren omdat er veelal met natuurlijke en lokale materialen wordt gewerkt met respect voor de omgeving.

Museumboerderij Wendezoele biedt daarom opnieuw dit jaar bij voldoende deelname spinlessen aan op de zaterdagmiddag van half 2 tot half 4. De groepsgrootte is maximaal 5 deelne-

mers. De lessen worden gegeven onder begeleiding van deskundige vrijwilligers.

Lesdata

De groep start in juni en krijgt spinles op 1, 8, 15 en 22 juni. Mocht er heel veel belangstelling zijn dan starten we in juli met nog een groep.

Museumboerderij Wendezoele!

spinlessen Wendezoele!

Kosten

De kosten zijn 35 euro voor vier lessen inclusief koffie of thee.

Lijkt het jou ook leuk om het ambacht spinnen te leren? Neem dan voor informatie contact op met secretariaat@wendezoele.nl of telefonisch 06-23360583. In de mail graag naam en telefoonnummer vermelden zodat een vrijwilliger van de Wendezoele contact met je kan opnemen.

Over Museumboerderij Wendezoele Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickelerf Erve Brinkcate, Twickelerlaan 14, Ambt

Delden. Het geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met daarbij wisselende exposities, is er een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin maar ook gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij. Daarbij verbinden de verhalen van de vrijwilligers vroeger met nu.

Nadere informatie vindt u op de webpagina: www.wendezoele.nl

Enschede zet schouders jeugdzorg

ENSCHEDE

- Zorgen dat kinderen zo veel mogelijk thuis kunnen opgroeien.

Passende hulp geven aan gezinnen die meerdere problemen tegelijk ervaren, zodat die problemen niet te groot worden. Werken aan “stevige” wijkteams die samen met onder meer huisartsen en jeugdbeschermers nagaan of en welke jeugdzorg nodig is. Goed luisteren naar kinderen en hun ouders.

Dat zijn enkele van de 47 maatregelen die het college van B&W wil treffen om de vraag naar en de kosten voor jeugdzorg te beperken. Belangrijk is ook dat we meer “normaliseren”, aldus het college. Ouders kunnen heel veel zelf, al dan niet met steun van familie, vrienden, buurtbewoners, sportverenigingen en/of onderwijs. We moeten zorgen dan kinderen veilig en kansrijk kunnen opgroei-

en, zodat het goed met hen gaat en ze geen hulp nodig hebben.

Maatregelen zijn nodig. Het aantal kinderen dat jeugdzorg heeft, neemt jaar na jaar toe. In 2023 maakte bijna 1 op de 6 kinderen (leeftijd tot en met 17 jaar) in Enschede gebruik van jeugdzorg. Ook de financiële tekorten lopen op. Dit baart het college van B&W zorgen. Deze situatie is onhoudbaar.

Streven naar daling verblijfshulp Het college zet daarom onder meer in op een daling van het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van zogenoemde verblijfshulp. Van verblijfshulp is sprake als kinderen zorg krijgen terwijl ze niet thuis wonen. Verblijfshulp is een

onder verbetering

intensieve (dure) vorm van zorg die niet altijd per se de beste oplossing is voor kinderen. Zorgaanbieders wordt gevraagd met (ambulante) alternatieven te komen. In complexe situaties, waarin bijvoorbeeld een uithuisplaatsing dreigt, gaan wijkteams een “verklarende analyse” maken, waarbij ze nagegaan of er andere mogelijkheden zijn. Ook zijn meer pleeggezinnen nodig.

Waakvlamfunctie nodig

Het college pleit voor het organiseren van een “waakvlamfunctie”. Dit betekent dat hulpverlening na een behandeling niet ineens stopt, maar op de “waakvlam” gaat. Nu gaan behandelingen soms (onnodig) langer door uit angst dat kinderen onderaan de wachtlijst komen als ze na afloop van een behandeling opnieuw problemen krijgen.

Wethouder Harmjan Vedder (jeugdzorg): “We hebben als stad de enorme taak om het anders te doen met jeugdzorg. Met de nota Onze jeugd onze zorg kiezen we ervoor te investeren in de volgende generatie. We willen toegankelijke en betaalbare jeugdzorg voor wie dat nodig heeft, waarin we goed samenwerken met iedereen met een hart voor onze jeugd. We blijven goed zorgen voor onze kwetsbare jongeren. We doen ook wat we kunnen om de tekorten op te lossen, maar zelfs met al deze maatregelen lossen we die niet op. De rijksoverheid zal echt meer moeten bijpassen dan ze nu doet. Ook dat is dringend nodig.”

De gemeente verwacht met alle maatregelen in 2028 7,2 miljoen euro te kunnen besparen. De gemeenteraad beslist op 10 juni 2024 over de 47 maatregelen.

DAARLERVEEN/TWENTERAND - Oudminister Arie Slob is bereid gevonden om de rol van onafhankelijk bestuurlijk kopstuk te vervullen bij kanaal Almelo – de Haandrik.

De gemeenten Hardenberg, Hellendoorn, Ommen, Twenterand, stichting Kant nog Wal en de provincie Overijssel zijn blij met zijn benoeming.

‘Samen met wethouder Arjan Hof en gedeputeerde Martijn Dadema zat ik in de selectiecommissie’ zegt Peter Blok, bestuurslid van stichting Kant nog Wal.

‘Met een positief gevoel en met vertrou-

wen hebben wij unaniem gekozen voor Arie Slob. Wij vertrouwen erop dat we hiermee écht een stap vooruit zetten in dit langslepende dossier’, vervolgt Peter Blok.

Zorgvuldigheid en oog voor mensen Arie Slob laat weten dat hij deze rol met de grootste zorgvuldigheid en oog voor

Arie Slob benoemd als bij kanaal Almelo-De

als ‘bestuurlijk kopstuk’ Haandrik

mensen gaat vervullen. Hij zegt: ‘In de komende periode ga ik als eerste kennis maken met het gebied en een team van medewerkers samenstellen. Aan de hand daarvan ga ik bepalen hoe ik mijn rol precies ga invullen. Ik ga ervan uit dat ik rond of net na de zomer kan beginnen met mijn werkzaamheden.’

En hij vervolgt:’ In de meeste gevallen zullen een schademelder en de provincie Overijssel tot overeenstemming komen over de afhandeling van een schade. Soms komen bewoners en provincie er samen niet uit. Dan zal ik die situatie zorgvuldig bestuderen en daar een advies over uitbrengen.’

Voorafgaand

Op 13 december 2023 heeft Provinciale Staten van Overijssel besloten de schaderegeling kanaal Almelo-De Haandrik aan te passen en de uitvoering menselijker, makkelijker en milder te maken. Dat besluit hebben zij genomen naar aanleiding van het rapport ‘Wat rechtvaardig is, is niet altijd ook rechtmatig’ van Mona Keijzer.

Mona Keijzer heeft de provincie aangeraden om iemand van buiten de provinciale organisatie te vragen die de overheden met gezag adviseert over hoe knopen door te hakken als situaties vastlopen. Deze onafhankelijke persoon is het bestuurlijk kopstuk.

College wil van Afvalbrengpunt kringloopplein maken

LOSSER - Als het aan het college ligt, wordt het huidige gemeentelijke afvalbrengpunt in Losser omgevormd tot een kringloopplein en wordt voor het innemen van grof restafval samengewerkt met de gemeenten Enschede en Oldenzaal.

Het huidige afvalbrengpunt aan de Ravenhorsterweg voldoet niet meer aan de wetgeving. Dit afvalbrengpunt is al tientallen jaren in gebruik zonder bouwkundige vernieuwingen. In de huidige staat is het niet meer toekomstbestendig. Knelpunten zijn onder meer de trage doorstroming van bezoekers (vaak opstoppingen), het ontbreken van een weeginstallatie en beperkte inzamelvoorzieningen. Op de huidige locatie is te weinig ruimte om de noodzakelijke uitbreiding te realiseren om wel aan de

eisen te kunnen voldoen. In de (nabije) toekomst zal deze situatie niet verbeteren.

Wethouder Jan Engels: “We hebben drie scenario’s voor een toekomstig afvalbrengpunt laten onderzoeken. De scenario’s zijn afgewogen op basis van de criteria ‘service’, ‘milieu’ en ‘kosten’. Daarbij kwam de doorontwikkeling van het huidige afvalbrengpunt tot een kringloopplein als beste scenario uit de bus. Bij het kringloopplein kunnen inwoners gratis spullen inleveren die nog een

Afvalbrengpunt Losser een

tweede leven kunnen krijgen. Het gaat daarbij primair om het recyclen van goederen en niet om afval. Tuinafval kunnen inwoners vanaf 1 januari 2025 gratis naar een groenbrengpunt op industrieterrein De Pol in Losser brengen. En het groffe restafval kan men, tegen betaling, naar de afvalbrengpunten van Twente Milieu in Enschede-Oost en Oldenzaal brengen. Deze moderne afvalbrengpunten liggen binnen een straal van 15 minuten rijden voor inwoners van onze gemeente.”

Samenwerking met Kringloop De Beurs en de afvalbrengpunten Enschede-Oost en Oldenzaal

Voor het innemen van kringloopgoederen gaat de gemeente samenwerken met kringloopbedrijf De Beurs. Op het kringloopplein komt een innamestraat voor spullen die hergebruikt kunnen worden, zoals meubels en speelgoed. Voor het inleveren van grof tuinafval komt er een samenwerking met Olde

Foto: Google Streetview

Bolhaar Ecoservice op industrieterrein De Pol in Losser. Op vertoon van de afvalpas kunnen inwoners bij dit groenbrengpunt hun tuin- en snoei-afval brengen. Startdatum is 1 januari 2025.

Experiment met Afvalbalie in De Lutte en Beuningen

In de kernen De Lutte en Beuningen kunnen inwoners, in eerste instantie als een experiment, gebruik maken van de Afvalbalie van Twente Milieu. De Afvalbalie neemt, op vertoon van de afvalpas, gratis grondstofstromen in.

De gemeenteraad besluit over het voorstel van het college. Zodra de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van het college, kan de gemeente starten met de ombouw van het afvalbrengpunt. Inwoners kunnen in elk geval al vanaf 1 januari 2025 gebruikmaken van het groenbrengpunt in Losser en van de afvalbrengpunten Enschede-Oost en Oldenzaal.

Viering van Aarde Dag bijenonderwijs in Oldenzaal

LOSSER/OLDENZAAL - ter gelegenheid van de Dag van de Aarde, hebben verschillende scholen in Oldenzaal en Losser een kleurrijke transformatie ondergaan.

In een unieke samenwerking tussen de gemeente, Groene Loper, en lokale ‘groene’ verenigingen, zoals de Imkervereniging Oldenzaal en IVN Losser-Oldenzaal, werden inheemse bloemen ingezaaid. Dit initiatief was niet alleen bedoeld om de scholen op te fleuren, maar ook om kinderen de liefde

voor natuur te laten ontdekken.

De kinderen hadden eerder in de week de eerste les gehad van een echte imker, die de basisschoolleerlingen alles leerde over het belang van inheemse bijen voor ons ecosysteem.

Tijdens de bijeenkomst bleek hoe goed

Dag met bloemen en Oldenzaal en Losser

de kinderen hadden opgelet: ze konden precies vertellen hoe het zit met wilde bijen en andere insecten en de bestuiving.

Bij De Maten in Oldenzaal was wethouder Evelien Zinkweg aanwezig om de inspanningen van de kinderen aan te moedigen. Maar ze toonde zichzelf ook als een ervaren tuinvrouw en ondersteunde de kinderen bij het harken en inzaaien.

Naast de activiteiten op de scholen konden inwoners van Losser en Oldenzaal inheems bloemzaad aanvragen via de

Groene Loper om hun eigen tuinen of buurt te verrijken.

Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe onderwijs en actieve betrokkenheid van de gemeenschap kunnen samenkomen om zowel lokale als globale milieukwesties aan te pakken. Het inzaaien van inheemse bloemen is een eenvoudige maar krachtige manier om te helpen bij het creëren van een duurzamere en bloeiendere toekomst voor iedereen.

Maker Festival Twente

LOSSER - Op dinsdag 21 mei stap je in de Bibliotheek Losser, onder begeleiding van professionele techniekcoaches en makers, in een wereld van maken, ontwerpen, programmeren, kunst en media.

Experimenteer in het MaakLab met creatieve technieken zoals de nieuwste

Make-It techniekkit of maak een kunstige robot. Leer in het FilmLab alles over films en duik in de wereld van AR en VR. Er is zoveel om te ontdekken.

Dus wees welkom en creëer je eigen

Maak Experience op 21 mei tussen 14.00 en 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor sommige

Twente

Duurzaam Trappen &

NIJVERDAL - Op zaterdag 11 mei organiseren de Fairtrade werkgroep en de Wereldwinkel een fietstocht langs bedrijven, winkels en horecagelegenheden die duurzame en/of Fairtradeproducten gebruiken, schenken en/of verkopen.

Fairtrade Happen

Het is een prachtige fietstocht van ongeveer 30 km, die zelfs ingekort kan worden als men dat wil. Onderweg komt men langs bij de verschillende fairtradebedrijven waar men verrast wordt met kleine versnaperingen of attenties. Men kan starten tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf de Wereldwinkel. Men krijgt daar de routebeschrijving.

Deelname is gratis. Men kan zich opgeven bij de

Wereldwinkel of via fairtradegemeentehellendoorn@gmail.com

Zie ook www. Duurzaamhellendoorn.nl/ fairtrade.

‘Pronken’ in museum Erve

HELLENDOORN - In museum Erve Hofman is de tentoonstelling Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij te zien.

In deze expositie staan drie negentiende-eeuwse vooraanstaande families centraal: Ninaber, Biben en Kluvers. Uit de nalatenschap van die families zijn verschillende voorwerpen en kledingstukken te bewonderen. Van de familie Kluvers wordt bijvoorbeeld prachtig kantwerk tentoongesteld.

Pronken gebeurde niet alleen bij de gegoede burgerij. Ook de boeren en het ‘gewone’ volk mochten graag pronken, zoals we nu ook graag mooi willen zijn. Er is een Twents trouwschort te zien uit 1828 met daarboven een geborduurde kraplap uit 1860. Als we aan pronken denken dan komt Staphorst in beeld. Prachtig stipwerk, tot op de dag van vandaag. Van het eiland Marken wordt kunstig borduur-

Erve Hofman

werk getoond. Naast het trouwschort is een ander topstuk een tweedelige japon uit 1823 met stola van kantwerk. Deze stola wordt op dit moment bestudeerd door deskundigen. Wie weet levert dit nog interessante wetenswaardigheden op.

Verder is er uitgebreid aandacht voor de havezaten Den Dam, Schuilenburg, Rhaan en Egede, die eeuwenlang langs de Regge stonden te pronken. Den Dam, Schuilenburg en Rhaan werden gesloopt, het huis Egede werd verbouwd tot de huidige boerderij. Voor Den Dam verrees in 1849 een mooi landhuis met de toepasselijke naam De

Voordam. Over dit huis en haar eerste bewoners, de familie Ninaber-Biben, is veel te zien op de museumzolder.

De tentoonstelling wordt ondersteund door diverse filmpjes over kleding en over de havezaten.

Vanaf woensdag 1 mei 2024 is Erve Hofman voor het publiek geopend. De openingstijden zijn: dinsdag – donderdag: 13.30 – 17.00 uur

Locatie: Erve Hofman, Hofmanstraat 2, 7447 AS Hellendoorn

Zie www.oaldheldern.nl

Hemelvaartsdag familie Eschländerkapel

NIJVERDAL - Hemelvaartsdag is de fietsdag bij uitstek.

De Eschländerkapel Hellendoorn organiseert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een mooie fietstocht voor jong en minder jong door onze prachtige omgeving. De route van ca. 45 km laat

je de schoonheid van de gemeente Hellendoorn en omliggende dorpen zien. Je komt zeker wel een terrasje tegen, waar je even heerlijk kunt uitrusten.

familie fietstocht met

Startpunt: Muziekgebouw De Tente, Park de Geuren, Hellendoorn Starten kan tussen 10.00-12.00 uur.

Inschrijfgeld: € 5,- per persoon, kinderen t/m 11 jaar € 2,50. Daarvoor krijg je een kop koffie of thee bij vertrek, de routebeschrijving en een lekker gevuld snacktasje voor onderweg.

Foto: Mike Rikken Photography

Inschrijven kan via eschlanderkapel@ gmail.com maar u mag op de dag zelf ook spontaan komen inschrijven en meefietsen! Meer informatie: www.eschlanderkapel.nl

Dauwtrap fietstocht De

LUTTENBERG - Museum De Laarman in Luttenberg organiseert op 9 mei, Hemelvaartsdag, weer een dauwtrap-fietstocht met routes van 30 en 40 kilometer.

De Laarman

De fietstocht start bij het museum. Deelnemers starten tussen 09.00 en 13.00 uur en rijden de tocht via een routebeschrijving op papier. Onderweg staan er richtingpijlen op cruciale punten. Halverwege de route is een rustpunt ingericht met koffie, thee, soep en broodjes tegen betaling. De deelnamekosten zijn € 5,00 per persoon voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen.

Tegen inlevering van het deelnemersbewijs, is er na afloop van de fietstocht een gratis broodje hamburger bij Museum De Laarman en kunt u in de gezellige ontvangstruimte nog napraten over de route.

Meer informatie: www.delaarman.nl

Sport

Rob Scholten en Sophie EK Klootschieten

HARBRINKHOEK

-Neuharlingersiel, een klein plaatsje in het noorden van Duitsland rechts van de Eemshaven en de Waddenzee.

Het dorp telt normaal zo’n 1000 inwoners, echter van 9 t/m 12 mei zal dit aantal ruimschoots verdubbelen, want dan vindt hier het Europees Kampioenschap Klootschieten plaats. Waar deze mooie sport hier in het oosten van Nederland erg populair is, is het klootschieten in het noorden van Duitsland tig keer zo populair, zo niet sport nummer 2 aldaar.

Als KV Niej Haarbig zijn we enorm trots dat we ook dit Europees Kampioenschap weer 2 clubgenoten mogen afvaardigen, Rob Scholten, Europees Kampioen op het veld in

2016 en 2e tijdens het laatste EK in 2022 en Sophie Koebrugge, opkomend talent en Queen of the Road (winnaar BH Tree services eurochallange) bij de meisjes 2023. Rob zal uitkomen op het onderdeel veld en zetten en Sophie mag zich bewijzen op alle 3 de onderdelen, de straat, het veld en het zetten.

Als voormalige Europees Kampioen was Rob Scholten een van titelkandidaten bij de heren op veld. Hij maakte hier zijn favorietenrol dan ook waar. Met slechts 2 verliespunten, 4x een eerste plaats en 2x een tweede plaats liet hij zien waarom hij nog steeds de beste

Sophie Koebrugge naar

veldschutter van Nederland is. Hij liet de concurrentie ver achter zich en is ook dit jaar op het EK één van de titelkandidaten voor het Europees Kampioenschap. Het hele seizoen al, maar vooral de laatste weken zijn

Samen met hun wijzers en begeleiders zullen Rob en Sophie woensdag 8 mei vertrekken richting Neuharlingersiel. Donderdag zal hier de opening plaatsvinden en vrijdag, dat zal de dag worden waarop Rob zich gefocust heeft, dan vindt het veldtoernooi plaats waar hij hoopt opnieuw een gooi te doen naar de titel van Europees Kampioen. Uiteraard zal ook Sophie zich van haar beste kan laten zien deze dag. Naast de wijzers en begeleiders die het hele toernooi daar aanwezig zullen zijn, reizen deze dag ook 2 bussen met supporters vanuit Harbrinkhoek af om Rob en Sophie aan te moedigen.

De zaterdag staat in het teken van het straattoernooi, waar Sophie een gooi naar het podium zal doen bij de dames. Op zondag zal het EK worden afgesloten met het onderdeel zetten. Hier zullen de Nederlanders geen poot aan de trapper krijgen, dit is het onderdeel van de Duitsers waar zij ongetwijfeld de Europees Kampioen zullen leveren.

Wij wensen Rob en Sophie enorm veel succes en plezier dit EK. Ook de wijzers en begeleiders, alsmede de supporters wensen we een fantastische tijd in Duitsland en we hopen er stiekem op dat we maandag, zodra de kernploeg weer terug is gekeerd een mooi feestje kunnen vieren met een Europees Kampioen in ons midden.

Beachvolleybaltoernooi van Enter

ENTER -Voor de 26e keer organiseert Volleybal

Vereniging Holyoke uit Enter het Datavisual Beachvolleybaltoernooi.

Er doen er weer diverse teams mee aan dit spektakel. We zullen in het laatste weekend van juni weer 8 beachvelden gaan optuigen, meer dan 250m3 zand, een gezellig terras, goed weer en in totaal meer dan 75 teams zijn de ingrediënten voor een prachtig beachvolleybaltoernooi.

Wat: 26e Datavisual Beachvolleybaltoernooi

Wanneer: 28 en 29 Juni 2024

Waar: In het Centrum van Enter, naast de RK Kerk (Pastoor Heimerikxstraat)

Programma

Op vrijdagavond vanaf 18.00 uur wordt er in de wedstrijd- en recreatieklasse (4 tegen 4) gestreden om de wisselbeker. Enternaren of iedereen die een binding met Enter heeft kan zich hiervoor inschrijven. Teams mogen hierbij bestaan uit zowel alleen heren, dames alsmede gemixt.

Naast de gebruikelijke klassen zal dit jaar vanwege het enorme succes van de vorige edities wederom op de vrijdag een bedrijvenklasse worden opgesteld. Speciaal voor alle bedrijven uit Enter en omstreken worden er een aparte poules gecreëerd om gezamenlijk met

Beachvolleybaltoernooi in het Centrum

collega’s deel te kunnen nemen aan dit gezellige toernooi. Wil je als bedrijf of personeelsvereniging gewoon eens kennismaken met de beachsport of heb je een team met volleyballers, schrijf je dan nu in en strijd voor de speciale bedrijvencup!

Op de zaterdag is er ruimte voor ruim 40 teams met volleyballers uit de hele regio van elk niveau.

Een aantal edities geleden hebben we de mogelijkheid geïntroduceerd om zaterdags deel te nemen met je eigen mixteam! Hier gaan we deze editie ook gewoon weer mee door! Heb je een gezellige ploeg mensen welke zin hebben in beachvolleybal maar krijg je geen compleet team met dames of heren bij elkaar, schrijf je dan in als mixteam.

Voor de zaterdag kan er ingeschreven worden in de volgende klassen: Heren en dames hogere klasse (3 tegen

3), Heren en dames lagere klasse (4 tegen 4), Mix klasse (4 tegen 4) Jeugdklasse (4 tegen 4)

Schrijf je tijdig in!

Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam je tijdig in te schrijven. Afgelopen edities is de inschrijfperiode iedere keer voortijdig gesloten door het enorme animo en hebben we helaas een aantal teams niet meer kunnen indelen.

Inschrijven is mogelijk t/m vrijdag 21 juni 2024 22:00 uur en kan via de website van Holyoke (www.vvholyoke.nl/ beachtoernooi)

Tot ziens op vrijdag 28 en/of zaterdag 29 juni!

Supporters

Ook voor supporters is er voldoende ruimte en een hapje en drankje rondom de beachvelden.

Regio Lange Afstanden Kampioenschappen

HENGELO -In het Twentebad in Hengelo worden op zaterdag 11 mei 2024 van 13.00-17.00 uur de jaarlijkse Regionale Lange Afstanden Kampioenschappen (RLAK) gezwommen.

Zwemmers uit Gelderland en Overijssel gaan in diverse leeftijdsgroepen de

sportieve strijd met elkaar aan op de 800 en 1500 meter vrije slag.

zwemmen

Afstanden zwemmen

De KNZB Regio Oost is initiatiefnemer en organisator van deze wedstrijd. Zwem- waterpolovereniging WS Twente uit Borne en Hengelo is zeer verheugd om de RLAK in nauwe samenwerking met het Twentebad te faciliteren middels het beschikbaar stellen van het 50-meter Sportbad en de ondersteuning door tientallen vrijwilligers voor de wedstrijdleiding, de jury, de bad- open en afbouw en de catering.

Publiek is van harte welkom, de entreekosten bedragen EUR 2,- per persoon. Meer informatie is te vinden op de website: www.knzboost.nl/wedstrijdzwemmen/ kampioenschappen/lange-afstandskampioenschappeen

Start met wandelen en rondom De Kruidenwijk

NIJVERDAL -Meer bewegen en nieuwe mensen ontmoeten?

Vier maanden wandelen met een leefstijlcoach van De Welle Eigenlijk zou u best wat meer willen bewegen, om fitter te worden en meer energie over te houden om leuke dingen te kunnen blijven doen. Herkent u zich hierin? Start dan met wandelen bij de wandelgroep ‘Kuier deur Kruidenwijk’. Onder begeleiding van een beweeg- en leefstijlcoach van De Welle bouwt u het wandelen in vier maanden rustig op. U wandelt hierbij samen met anderen en leert zo ook nieuwe mensen kennen.

Aandacht voor elke deelnemer Wanneer u zich aanmeldt, wordt u opgevangen en begeleid door een beweeg- en leefstijlcoach van De Welle en andere wandelbegeleiders. Daardoor is er volop aandacht voor elke deelnemer. Ook als u op dit moment (nog) niet zo ver kunt lopen of met stokken of een rollator loopt, kunt u meedoen. We houden rekening met iedereen.

Wekelijks wandelen op donderdagmiddag

Wandelgroep ‘Kuier deur Kruidenwijk’

bij ‘Kuier deur’ in Kruidenwijk

start op donderdag 6 juni om 14.00 uur vanaf Kulturhus Kruidenwijk, Kuperserf 43 in Nijverdal. Daarna wordt er elke week samen gewandeld. De lengte van de wandeling wordt opgebouwd op basis van wat u kunt. Rond 15.00 uur drinken we gezamenlijk koffie of thee. Na vier maanden wordt de wandelgroep voortgezet met vrijwillige wandelbegeleiders. Deelname aan de wandelgroep én twee workshops over voeding en vitaliteit zijn gratis. U betaalt alleen de koffie of thee na afloop.

‘Anders zit je maar alleen thuis’

De Welle heeft in 2023 een wandelgroep opgezet in De Blokken. Karel loopt hier al vanaf het begin mee. Hij vertelt dat hij heel blij is dat hij wekelijks

meewandelt met de groep. ‘Anders zit je maar alleen thuis te kijken. Nu spreek ik weer veel mensen.’ Annelies vindt ‘dat juist doordat je het samen met anderen doet, het wandelen een stuk leuker is. Anders deed ik het niet! Ik voel me door het wandelen een stuk fitter.’

Wandelt u mee?

Meedoen met ‘Kuier deur Kruidenwijk’ is eenvoudig. U kunt zich telefonisch aanmelden via 0548-638810 of door een mail te sturen naar leefstijlcoaches@stichtingdewelle.nl. Wilt u eerst meer informatie of twijfelt u nog? Bel gerust voor meer informatie en advies met Marije Dankelman, beweeg- en leefstijlcoach van De Welle, telefoon 06-12216966.

Avondexcursie door het Elfterheurne

DE LUTTE - Maak met een natuurgids van IVN Oldenzaal/Losser e.o. een verrassende avondwandeling door het mooie natuurgebied van Elfterheurne.

Een coulissen landschap met bos, weilanden met houtwallen, graanakkers en schilderachtige kruidenrijke natte hooilanden met wilde planten die nu

in volle bloei staan, o.a. de orchideeën. Eveneens is de kans groot om een ree en vogels te spotten. Tijdens deze excursie is er aandacht voor de geschie-

brongebied van

Natuur

denis van de omgeving. Vergeet je fototoestel niet voor de mooiste kiekjes.

Dinsdag 14 mei of dinsdag 21 mei

2024

Van 18:45 uur tot 21:00 uur

Afstand: ca. 3,5 km. Trek stevige schoenen en een lange broek aan.

Neem je verrekijker en of je fototoestel mee

Niet toegankelijk voor mindervaliden, de wandeling gaat van de paden af Honden niet toegestaan.

Locatie: parkeerplaats bij de Tankenbergweg 5, 7587 MK De Lutte, vlakbij de afslag vanaf de Bentheimerstraat (N735).

De kosten bedragen €3,00 per persoon. Voor IVN-leden is de deelname gratis. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding. www.ivn.nl/afdeling/oldenzaallosser-eo/

het

Topdrukte voor droneteams maaislachtoffers

TWENTE

- Het is voorjaar, de temperaturen stijgen en het gras begint weer te groeien.

Tijd voor de boer om de eerste snede gras te maaien. In Nederland wordt de eerste maaidatum vooral bepaald door de temperatuur in de maanden maart tot en met mei. Dit valt samen met de periode dat reekalfjes en hazen worden geboren en de nesten van weidevogels, fazanten en andere bodembroeders in de weilanden uitkomen. Jagers zijn daarom vanaf nu in heel Nederland actief om zoveel mogelijk maaislachtoffers te voorkomen, door de maaipercelen vooraf met een drone te checken op

de aanwezigheid van kwetsbare jonge dieren.

Door hun maaiwijze aan te passen houden veel boeren al rekening met de pasgeboren dieren die verstopt liggen in het hoge gras. De meest efficiënte maaimethode om het wild te sparen, is van binnen naar buiten maaien. Al maaiend drijf je de dieren naar de buitenkant van het perceel, waar ze kunnen wegvluchten. De pasgeboren reekalfjes, hazen en vogels die net uit hun ei krui-

droneteams bij voorkomen

pen, beschikken echter nog niet over dit vluchtinstinct. Zij zullen zich niet verroeren en zich enkel plat drukken als de maaimachine komt.

Warmtebeeldcamera

Om onnodig dierenleed te voorkomen komen jagers in actie, gewapend met een goed uitgeruste drone. Hieraan hangt zowel een warmtebeeldcamera als een gewone camera. Vroeg in de ochtend moet het droneteam aan de slag om optimaal gebruik te kunnen maken van de warmtebeelden. Reekalfjes en andere kwetsbare dieren worden op deze manier opgespoord. Er wordt vervolgens een metalen kooi om hen heen geplaatst of ze worden

tijdelijk verplaatst, om direct na het maaien weer bevrijd te worden, zodat ze herenigd kunnen worden met het moederdier. Goed contact tussen jager en boer is bij deze reddingsacties cruciaal.

Steeds meer wildbeheereenheden schaffen vanuit eigen middelen een drone aan. Dit komt omdat er ieder jaar meer vraag is naar de inzet van jagers voor deze doeleinden en steeds meer boeren en landeigenaren de vrijwillige jagers met een droneteam weten te vinden. Waarschijnlijk zijn de droneteams tot ongeveer medio juni druk met hun reddingsacties.

‘Jazz

in de wijngaard’ bij

CULTUUR

GEESTEREN - Skinny Boy en Curly Sue treden op dinsdag 14 mei op bij restaurant Vinck in Geesteren.

Met moderne vintage music spelen en bezingen zij hun hele gevoelsleven. Met

humor, pit en drama. Het is een swingende liveband met jazzy covers van

bij Theater Turf

onder meer Ed Sheeran, Lady Gaga en Justin Timberlake.

Tussen de muziek door kan iedereen de omringende wijntuin bekijken, terwijl de eigenaar hierbij tekst en uitleg geeft. Deze avond is inclusief een wijnproeverij met wijnen uit eigen wijngaard.

Kaarten a € 28,50 p.p., te bestellen bij www.theaterturf.nl

Ook kaarten aan de zaal te koop.

Wicked Little Letters bij

OLDENZAAL - Op dinsdag 14 mei vertoont

Filmhuis Oldenzaal de film Wicked Little Letters. Een ‘heerlijk vulgaire’ en messcherpe zwarte komedie-mysterie vol Britse humor.

In de jaren 1920 ontvangen diverse bewoners van het Britse kustplaatsje Littlehampton anonieme brieven vol grove scheldkanonnades. De verden-

king valt al snel op een vrijgevochten alleenstaande moeder, maar een slimme politieagente heeft zo haar eigen theorie.

bij Filmhuis Oldenzaal

Deze Britse komedie is gebaseerd op een waargebeurde zaak; de bizarre inhoud van de brieven schijnt historisch te kloppen. Wicked Little Letters is een even hilarisch als eerlijk verslag over vrouwen die veroordeeld worden vanwege afwijkend gedrag, maar die blijven vechten voor gerechtigheid in een oneerlijk rechtssysteem.

Cinemagazine: ‘Regisseur Sharrock brengt een verfrissende dosis humor in de actie, waardoor de film lichtvoetig en toegankelijk blijft’

Dinsdag 14 mei om 20.00 uur. Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram.

Voor verdere info zie http://filmhuisoldenzaal.nl

BoesCoolTuur zoekt culturele

OLDENZAAL - Om basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Oldenzaalse cultuursector heeft Stichting BoesCoolFit de culturele tak BoesCoolTuur.

In het najaar van 2024 gaat alweer de negende editie van BoesCoolTuur van

start. Basisschoolleerlingen kunnen kennis maken met de Oldenzaalse cul-

culturele aanbieders

tuursector door een 4 weken durende cursus te volgen bij een culturele aanbieder. Meer dan 1800 kinderen hebben hier ondertussen met veel plezier aan deelgenomen. De komende editie hopen we weer tot een groot succes te maken samen met de culturele aanbieders. Op het moment wordt achter de schermen gewerkt aan het opstellen van het cursusaanbod voor de negende editie.

Doel is een zo gevarieerd mogelijk aanbod te presenteren door een veelheid aan verschillende aanbieders uit Oldenzaal. Als er culturele aanbieders (of particulieren/individuen) zijn die een culturele kennismakingscursus willen aanmelden kan contact op worden genomen met projectleider Nikki Sneep-Snijders via info@boescooltuur.nl.

Herontdek de nalatenschap

HENGELO - Een uniek theaterconcert met koormuziek, hedendaagse dans en brieven van nu: Consensus Vocalis en BachTwente nodigen je uit voor “Gute Nacht, o Wesen”.

In dit bijzondere samenspel wordt Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach in het licht gezet en verrijkt met

reflecties van een nieuwe generatie makers. Multidisciplinair, verstillend en uitdagend. Consensus Vocalis zingt

nalatenschap van Johan Schouwburg Hengelo

het geliefde motet, waarin koraalmelodieën worden afgewisseld met teksten uit de Romeinenbrief van de Apostel Paulus, en verkent de thematiek die in het stuk besloten zit. Het geheel wordt omsloten door werken van componisten Palestrina, Pärt en Mendelssohn die de inhoud nog meer diepte geven. Twee dansers van IRON Dance Company en acteur Nick Renzo Garcia belichamen de geest van de nieuwe tijd en resoneren met brieven

van drie hedendaagse schrijvers. Laat je meevoeren op deze muzikale reis en herontdek de nalatenschap van Johann Sebastian Bach!

Schouwburg Hengelo vrijdag 31 mei 2024 - 20:30 uurMiddenzaal - Klassiek 1e rang:   € 27,50

Kunst op de vijver: Zes tonen hun visie op het

HENGELO - Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert, dit jaar voor de zevende keer, de expositie Kunst op de Vijver.

Onder de titel ‘Vrijheid2’ is ruimtelijk werk te bekijken op de vijver in het Prins Bernhardplantsoen. Het thema ‘Vrijheid’ wordt steeds actueler in de huidige tijden en geeft aan dat vrijheid iets van alle tijden is en gekoesterd moet worden. De expositie is van 12 mei tot 1 oktober 2024 te zien op de vijver in het Prins Bernhardplantsoen.

VRIJHEID2

Het thema Vrijheid past nog steeds in de huidig tijd. Evenals vorig jaar is dit weer het thema voor deze expositie

van Kunst op de Vijver. Vrijheid is iets van alle tijden en moet gekoesterd worden. Met deze expositie willen we aandacht blijven vragen voor de voortdurende strijd voor gelijke rechten en vrijheid. Iedere kunstenaar kijkt op haar eigen wijze naar het thema Vrijheid. Met als resultaat een aantal zeer uiteenlopende werken.

Kunstenaars

Geke Buis heeft als curator van deze expositie de kunstenaars Karen Boersma, Martha Lucía Inagán,

Zes kunstenaars het thema Vrijheid

Hiske Loomans-de Sonnaville, Arletta Wawrzyniak, José Maria Verstappen en Karin Wijnand gevraagd hun eigen kijk op vrijheid vorm te geven voor deze expositie.

Arletta Wawrzynia: ‘Mijn kunstwerk is ter ere van Navalny en alle mensen die hun leven opofferen voor vrije wereld. Navalny is voor mij een voorbeeld van een ware strijder die tegen grote brute macht vocht. Hij heeft zijn eigen vrijheid op spel gezet, eigen belangen overstegen, om de mooie idealen na te streven. Mijn kunstwerk is ook een symbolische commentaar over de huidige stand van zaken wat vrijheid betreft.’

‘Vrijheid is een kwetsbaar iets waar je heel dankbaar voor moet zijn en zorgvuldig mee moet omgaan. Daar zul je zelf ook iets voor moeten doen

en durf te dromen’. Hiske Loomans-de Sonnaville.

José Maria Verstappen heeft haar werk de titel BORDERCROSS gegeven. ‘Ik hoop dat ik mensen over hun eigen grenzen laat kijken.

‘Voor deze expositie, gingen mijn gedachten meteen naar het water, bewegen, vrouwelijk figuur (mijn dochter als model). Het is toch een uitdaging hoe ik deze keer het thema zal oppakken, want ik laat het werk ook ontwikkelen tijdens de uitvoering.’ Martha Lucía Inagán ‘Dans, ben flexibel, leef in het moment, ben dankbaar, weet dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel zodat je vrijuit in vrijheid kan leven’. Karin Wijnand

Korenfestival

LOSSER - Op zondag 26 mei organiseert Fundament Losser voor de 2e keer het AutoReuvers korenfestival in het openluchttheater Brilmansdennen.

Op deze middag, die vorig jaar een geweldig succes was zullen een 6-tal koren uit Losser en omgeving optreden.

Het festival begint om 12.00 met een optreden van het Martinikoor uit Losser.

Feest, muziek, cross, spektakel bij Zomerfeesten

ISIDORUSHOEVE - Zomerfeesten de Hoeve is een 4-daagse mix van feest, muziek, cross, kermis en spektakel tijdens het Hemelvaartweekend met jaarlijks ruim 30.000 bezoekers.

Dit jaar komen o.a. Jannes, Miss Montreal, Mooi Werk, Smoorverliefd op Doe Maar, Drock, Snollebollekes , Radical Redemption etc etc.

Combinerace

De combinerace is in Nederland ontstaan bij Zomerfeesten de Hoeve. Het idee is destijds overgevlogen vanuit Frankrijk. Anno 2024 bestaat er een

cross, kermis en Zomerfeesten de Hoeve

Nederlands kampioenschap voor combineracen met races in Sint Isidorushoeve, Mariënvelde, Yde de Punt, Emmeloord en Afferden. Ongeveer 50 rijders uit binnen- en buitenland strijden om deze prijs.

Kaarten

Het terrein van Zomerfeesten de Hoeve bestaat uit het feestterrein (incl. kermis) en een crossterrein. Voor het betreden van het feestterrein hebben personen vanaf 14 jaar een geldig ticket nodig

Foto: www.zomerfeestendehoeve.nl

op donderdag 9 mei (vanaf 14:00) en zaterdag11 mei (vanaf 19:00).

Het feestterrein is gratis te betreden op donderdag (tot 14:00), vrijdag, zaterdag (tot 19:00) en zondag. Voor het betreden van het crossterrein hebben personen vanaf 14 jaar te allen tijde een geldig ticket nodig.

Tweede editie van Beats, Barbecue bij Café de

LUTTENBERG

- Café de Schoenmaker in Luttenberg presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, de tweede editie van ‘Beats, Beer & Barbecue’.

De eerste editie van dit festival in de tuin achter het café trok vorig jaar zo’n driehonderd bezoekers. Ditmaal zijn er optredens van The Bössels (southern rock en bluesrock), The Damned Few (stevige rock) en Sun King (The Culttribute).

The Bössels

The Bössels is een grotendeels Twentse band met een vleugje Achterhoek. De vier mannen brengen covers van bekende bluesrock- en southern rockacts als Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers en Rory Gallagher.

The Damned Few

The Damned Few is een stevige rockband uit Haarle en omgeving. De band ontstond als project van gitarist Michiel Jansen. Zijn doel: een bluesrockband. Maar dat pakte anders uit. Al spelende ontstond er een ander, steviger geluid, want ook de andere bandleden namen hun invloeden mee. En zo klinken nu ook invloeden uit soul, grunge en stoner in het bandgeluid door. Met zangeres Dion Legebeke uit Dalmsholte, die

Beats, Beer & de Schoenmaker

is gezegend met een enorm krachtige stem, beschikt de band bovendien over een ijzersterke frontvrouw.

Sun King- The Cult Tribute Sun King bestaat onder andere uit oud-Luttenberger Sander van Olphen (zang) en stergitarist Wilco Lindeboom, opgegroeid in Dalfsen. The Cult is een Engelse rockband rondom zanger Ian Astbury en gitarist Billy Duffy. In de jaren tachtig maakte de band furore met drie invloedrijke albums: ‘Love’ met daarop een mengelmoes van postpunk, new wave en psychedelische rock; opvolger ‘Electric’ met stoere bikerrock en ‘Sonic Temple’, muzikaal gezien een samenvoeging van de invloeden van de eerder genoemde albums. Sun King (vernoemd naar het gelijknamige nummer op Sonic Temple) richt zich vooral op het werk van The Cult uit die glorietijd. Alle klassiekers komen voorbij:

Foto: The Damned Few

‘Little Devil’, ‘Love Removal Machine’, ‘She Sells Sanctuary’ en ‘Edie (Ciao Baby)’.

De pauzes worden opgevuld door DJ de Apotheker (van sixtiesmuziek tot hardrock). Jan te Wierike van Café de Schoenmaker steekt zijn barbecues aan. Ook voor vermaak voor de kinderen wordt gezorgd.

De entree bedraagt 12,50 euro (jeugd tot en met 13 jaar gratis). De poorten zijn geopend vanaf 15.00 uur, de eerste band (The Bössels) begint rond 16.00 uur. Het programma duurt tot circa 22.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar in het café. Bij slecht weer wordt het festival naar binnen verplaatst.

Examenleerlingen Reggesteyn ‘Daar word je blij van’

HELLENDOORN

- In het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal zijn tot en met 12 mei bijzondere kunstzinnige creaties te bewonderen.

Examenleerlingen van CSG Reggesteyn hebben hun examenwerk uitgestald in de hal van het gebouw.

Het gaat om het werk van leerlingen van 4 vmbo, 5 havo en 6 vwo. ,,De creativiteit spat ervan af”, zegt Margreeth

Sand, kunstdocent bij Reggesteyn. ,,Als docenten zijn we enorm trots op onze leerlingen.”

Verschillende thema’s De ongeveer vijftig leerlingen gingen aan de slag met verschillende thema’s,

Reggesteyn exposeren:

zoals natuur en reflectie. ,,Het heeft erg gevarieerd werk opgeleverd”, zegt Sand. ,,Iedere leerling heeft op eigen manier iets bijzonders gemaakt. Als je dit allemaal ziet, daar word je blij van.”

De expositie is dinsdag 23 april geopend door Ilonka Donker, directeur van Reggesteyn, in het bijzijn van leerlingen, leerkrachten en andere belangstellenden. De werken zijn tot en met 12 mei te bewonderen.

Podium ,,Als kunstdocenten vinden wij het prachtig dat onze leerlingen op deze manier een podium krijgen geboden”, zegt Sand. ,,Dat vinden de leerlingen trouwens zelf ook. Dit is wel wat anders dan onze eigen mediatheek in de school. Nu kan iedereen hun werk bekijken.”

De expositie van de examenleerlingen van Reggesteyn is gratis te bezichtigen tijdens openingstijden van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

van’

Randrock 2024: nieuw podium, up en vermaak in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Reuring in Vriezenveen: Randrock staat voor de deur.

Donderdag 9 mei van 13.00 uur ’s middags tot 1.00 uur ’s nachts kan het publiek genieten van de beste optredens, veel bekende artiesten en bands, goeie dj’s en lekker eten en drinken. Op de mainstage treden o.a. Stones Sessions op, gevolgd door optredens

van Mell VF, Flemming en Vandenberg. Bij Randrock Junior kunnen de kleintjes meedoen met Fien & Teun, bekend van de boerderijavonturen op tv. Randrock sluit af met een show van Mother Mercury, Europa’s meest authentieke Queen coverband enerzijds en The

podium, mooie lineVriezenveen

Partysquad en Jody Bernal op Dance anderzijds.

Randrock Junior

Voor de jongere bezoekers is op Randrock Junior van alles te beleven! Met optredens van het liefste boertje en boerinnetje Fien & Teun tot magische momenten met goochelaar Sander. Kinderen die zelf  aan de slag willen, kunnen meedoen met verschillende creatieve workshops als graffiti

spuiten of een drumworkshop door de Vriezenveense Harmonie. En blije gezichten zijn gegarandeerd na een bezoekje aan de schminkers of de airbrush met tattoos en glitters.

Meer info over het festival is te vinden op de socials en via www.randrock.nl.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

62
twente.nl
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77 twente.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.