Losser Magazine 27-01-2023

Page 1

Keepersclinic Combinatie ‘64 Samen naar school-klas De Imenhof Schrijf je in voor de Grote Losserse Carnavalsoptocht Feestelijke afsluiting Leefbaar Platteland www.losserjournaal.nl www.twentejournaal.nl Hét Magazine voor Losser Gemeente-Info + UIT-agenda MagazineLosser HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE GEMEENTE LOSSER 27-01-2023 Boeren Streekmarkt 25 jaar Symfonia Junior

Volg Weeronline op twitter en facebook

Zaterdag wat zon, zondag druilerig

Zaterdag lost in de loop van de ochtend de grijzigheid op en breekt de zon regionaal door. Zondag overheerst de bewolking en valt af en toe wat lichte regen. Daarna blijft het wisselvallig en vrij zacht met een mix van zon, wolken en wat regen.

Zaterdag: eerst grijs, later regionaal zon

De dag start grijs met op veel plaatsen nevel en mist. In de loop van de ochtend lost de grijzigheid op en breekt de zon regionaal door. Waaien doet het niet of nauwelijks. In de middag schijnt regionaal geregeld de zon, maar er zijn ook gebieden met hardnekkige bewolking. De wind krijgt een voorkeur voor het zuidwesten en is niet meer dan zwak. De temperatuur loopt op naar 2 graden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag zijn er wolkenvelden en hier en daar is het nevelig. Het kwik blijft rond de nul. In de loop van de nacht loopt de temperatuur langzaam wat op.

Zondag: druilerige dag

De bewolking overheerst en uit dikkere bewolking valt af en toe wat lichte regen en motregen. Er waait een matige zuidwestenwind (3 tot 5 Bft) en het wordt zachter met maxima van 4 graden.

Maandag: buien en veel wind

In de nacht naar maandag is het bewolkt en trekt vanuit het noorden een regengebied over het land. De westen- tot zuidwestenwind neemt flink in kracht toe en is matig tot vrij krachtig boven land.

Overdag staat er een stevige westen- tot noordwestenwind. Boven land waait het (vrij) krachtig, met daarbij zware windstoten tot 75 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en enkele buien en bij buien is kans op hagel en onweer. De temperatuur loopt op naar 7 tot 9 graden.

Dinsdag: wisselvallig

Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Verder valt af en toe wat regen. Er waait een matige westenwind. De temperatuur loopt wederom op naar maximaal 7 graden.

Daarna: vrij zachte start van februari

De rest van de week blijft het vrij zacht met dagelijks maxima van 7 tot 9 graden. Ook de nachten verlopen vorstvrij met waarden veelal tussen 2 en 5 graden. Waarden van een graad of 6 en in de nacht net boven nul zijn gebruikelijk aan het begin van de laatste wintermaand. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en dagelijks komt het tot wat regen.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

3 INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 126 114 Natuur 110 Sport 98 Cultuur TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en Het Losser Magazine is lid van: Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland:
voor informatie
meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel
0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl
LosserMagazine

Gezocht: Vrijwilligers

Fundament Bibliotheek

LOSSER - Wij zijn op zoek naar iemand die op dinsdagmiddag beschikbaar is maar ook zoeken we vrijwilligers die het prima vinden op verschillende tijden te helpen.

In de bibliotheek worden dagelijks veel boeken geleend én weer teruggebracht. We proberen die allemaal op tijd terug in de kasten te zetten, zodat onze leners ze weer kunnen vinden. Daarnaast zijn er ook vaak vragen m.b.t. printen, kopiëren, inleveren, uitlenen enz. Wil je ons hierbij helpen?

Belangstelling?

Neem dan contact op met José Jacobs. E. j.jacobs@fundamentlosser.nl of T. 053-5382137

Altijd een plek voor mensen die mee willen helpen bij de dienstverlening van de Bibliotheek

De Bibliotheek heeft altijd een plek voor mensen die mee willen helpen bij de dienstverlening van de Bibliotheek. Wil je op vaste dagen en tijden werken? Of juist liever flexibel inzetbaar zijn? Wil je helpen bij activiteiten als begeleiden van mensen bij het vergroten van taal- en/of digitale vaardigheden? Of vind je voorlezen voor kinderen heel erg leuk? Laat het ons weten. Word vrijwilliger bij de Bibliotheek!

Keepersclinic Handbalvereniging

Combinatie ‘64

LOSSER - Afgelopen zaterdag organiseerde de Technische Commissie van handbalvereniging Combinatie ’64

Samen met de keepers van Dames 1 een keepersclinic voor de jeugdleden

van Combinatie ’64. Maar liefst 22 spelers van de vereniging

Handbalvereniging

hadden zich hiervoor opgegeven.

Vol enthousiasme werden diverse oefeningen gedaan.

Na de geslaagde clinic kregen de deelnemers iets te drinken en een broodje knakworst.

Er zal door de technische commissie nog een aantal clinics met andere thema’s georganiseerd worden.

Meedoen waar het kan

‘Samen naar School-klas’

LOSSER - Onlangs ging Samen naar School klas

Voor veel kinderen met een handicap is het niet mogelijk deel te nemen aan het regulier onderwijs. Het speciaal onderwijs is vaak ver weg, waardoor er weinig contacten is met vriendjes in de buurt. Samen naar school gaan is dé manier om andere kinderen te ontmoeten. Daarom is vandaag bij De Imenhof in Losser een ‘Samen naar school klas’ gestart. Dit is een extra voorziening voor kinderen met een beperking binnen het regulier onderwijs.

Goed voor alle kinderen

Dit initiatief zorgt ervoor dat kinderen met een handicap zoveel mogelijk gewoon mee kunnen doen. Ze hebben een eigen klas met een leerkracht en waar nodig een zorgmedewerker waar ze extra begeleiding op maat krijgen. Maar waar het kan sluiten ze aan bij hun leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld bij het buiten spelen, knutselen of gym. Zo leren ze kinderen uit hun eigen buurt kennen en groeien ze samen op. Ook leren ze veel van hun niet-gehandicapte

“de Rupsen” bij De Imenhof in Losser officieel van start.

kan in de School-klas’

leeftijdsgenootjes. Daarnaast ervaren kinderen dat iedereen op zijn eigen manier uniek is en een klasgenootje in een rolstoel ook gewoon een klasgenootje is.

Trots

DirectriceSanne Groener: ‘Ik ben heel trots op ons team met enthousiaste, hardwerkende collega`s die zich iedere dag weer inzetten om binnen hun mogelijkheden voor zoveel mogelijk kinderen thuisnabij onderwijs te verzorgen. Met de komst van de Samen naar School-klas hebben we hier nog meer mogelijkheden voor. We vinden het belangrijk dat kinderen samen kunnen leren en opgroeien en dat de school

een afspiegeling is van de maatschappij. Iedereen is op zijn of haar manier uniek en we kunnen veel van elkaar leren.’

Wethouder Jaimi van Essen was vandaag bij de feestelijke start aanwezig. ‘Als bestuur van de gemeente Losser vinden we het belangrijk dat alle kinderen in onze gemeente mee kunnen doen. Dat alle kinderen zich hier op hun plek voelen en hun eigen talenten op hun eigen manier kunnen ontwikkelen. Dankzij initiatieven zoals dit project wordt onze gemeente nog toegankelijker voor alle kinderen. We zijn dan ook blij met de stappen die De Imenhof heeft gezet.’

Herinneringen

Zeekenhoes

Eind vijftiger jaren van de vorige eeuw, ik was een jaar of vijf, werden mijn amandelen in het ziekenhuis van Losser geknipt. Na maanden van ziek, zwak en misselijk zou het verwijderen van de keelamandelen de oplossing zijn. Niet dus, maar dat terzijde. We hadden destijds een heus ziekenhuis met echte zusters verkleed als non. Wat ik toen nog niet wist: het zeekenhoes is ooit van de grond gekomen door een nalatenschap van boer Leurink in 1915. De beste man schonk zijn boerenbedrijf inclusief de landerijen aan de katholieke kerk. Hij had echter één voorwaarde: op zijn erf moest een gesticht verrijzen voor de verzorging van ouden van dagen.

Van dat alles wist ik als vijfjarige natuurlijk niks af. Wat ik me herinner is een lange gang bij binnenkomst met aan

het eind een groot beeld. Mijn moeder fluisterde: “Henkie, kijk maar eens goed, die daar is Onze Lieve Heer.” De goede God waakte dus ook over mij en dat was mooi meegenomen want na het knippen van de amandelen werd ik wakker op een kinderkamer met meerdere jongetjes. Bezoek was uit den boze, zo had de hoofdzuster tegen mijn moeder gezegd. “Daar krijgen die kinderen alleen maar heimwee van.” Ik had pijn in mijn keel, het kussen was meer rood dan wit en ik voelde me vooral alleen en in de steek gelaten.

In maart 1918 konden de zusters van de Orde van Julie Postel de deuren van het nieuwe gebouw openen en stonden zij klaar voor zieken en bejaarden. Voortaan was de naam St. Bernardus Gesticht maar de Lossenaren spraken over ’t zeekenhoes. De Spaanse griep die dat jaar wereldwijd 20 miljoen slachtoffers maakte, zorgde er voor dat de bedden al snel gevuld waren. In 1962 kwam het ziekenhuis in handen van een zelfstandige stichting met én ziekenhuis én een bejaardenhuis én een verpleeghuis. In 1969 werd een heel nieuw gebouw geopend: het Dinkelziekenhuis.

’s Middags gingen de gordijnen dicht en moest ik verplicht slapen. Ik moest nodig plassen maar waar was hier de wc? Een grote jongen die naast mij lag, vertelde dat ik in een speciale fles moest plassen. Het was een zware glazen fles die ik met moeite in mijn bedje kreeg. Dat kleine piemeltje erin en plassen maar. Helaas, toen ik de fles terug wilde zetten, viel hij in mijn bed om. De zuster die later die

Foto: Chocoladekoekje met suiker

Foto: Het oude ziekenhuis in Losser

middag de gordijnen weer open schoof, was boos op mij omdat ik volgens haar in bed geplast had.

De landelijke overheid oordeelde zo’n twintig jaar later dat het Dinkelziekenhuis te klein was en dat de stekker eruit ging. Eind 1983 was dat een pijnlijk feit. Wat overbleef en dat tot veler opluchting is woonzorgcentrum Oldenhove & St. Maartens-Stede voor de kwetsbare, vaak wat oudere medemens.

Twee dagen na mijn ‘operatie’ werd ik door mijn moeder opgehaald. De boze zuster die ook nog op mij gebromd had omdat mijn bed vol

Foto: Urinaal

suiker zat (ik had een beschuit met suiker besteld) was opeens poeslief. “Dag Henkie, tot ziens hoor.” Aanmenooitnie, zo dacht ik. Inpakken en wegwezen. Thuis kreeg ik cadeautjes alsof ik jarig was. .

Henk Poelakker (1953) mijmert over zijn jeugdjaren in Losser waar hij tot zijn 16e levensjaar woonde. In 1969 verhuisde hij met zijn ouders naar Brabant waar hij nog altijd woont. henkpoelakker@gmail. com

Bestel het boekje met 25 herinneringen door een mail te sturen naar info@twentejournaal.nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Aftrap eerste Boerenmarkt van 2023

LOSSER - Een nieuw jaar en een nieuwe reeks boerenmarkten op de laatste zaterdag van de maand.

Liefhebbers van streekproducten kunnen hun hart weer ophalen komende zaterdag in het centrum van Losser. Gezelligheid en creativiteit zijn de rode draad op 28 januari. Alvast op zoek naar een romantisch cadeautje voor je

Valentijn of meer gekkigheid voor carnaval? Je zoekt het en je vindt het op de boerenmarkt. En lukt het niet? Dan helpt BOA Brigadier Bob op zijn elektrische CO2-neutrale scooter wel mee. Vergeet niet je parkeerschijf achter je

Boerenmarkt Losser

autoruit te leggen, want Bob wil wel graag dat het op rolletjes loopt en de regels in acht worden genomen. Het kan ook zijn dat de stand-in van onze locoburgemeester een handje meehelpt. Deze twee ludieke typetjes zorgen tijdens de boerenmarkt voor vermaak en vertier in de straten van het gezellige kerkdorp. Kom je met kleine kinderen? Die weten zich vast te vergapen aan de sympathieke ballowclown Gerrit die de meest mooie en geinige creaties weet te maken van ballonnen.

Heerlijke, verrassende en originele producten

De boerenmarkt groeit met telkens nieuwe en verrassende deelnemers. Ook die komen graag naar Losser op de laatste zaterdag van de maand om de fijnproever en creatieveling met hun producten kennis te laten maken. Januari saai? We dachten van niet!

Waar en wanneer? Zaterdag 28 januari: 10.00 - 16.00 uur in het centrum van Losser

Feestelijke afsluiting Leefbaar Platteland

TWENTE - Leefbaar Platteland is een programma van Krachtige Kernen.

‘De impact van het programma Leefbaar Platteland hadden we niet kunnen realiseren zonder de lokale kracht vanuit de meer dan 70 initiatieven, de samenwerking in het netwerk en de inzichten vanuit de wetenschap-

pers die aan het programma zijn verbonden. Ook in de toekomst bouwen we samen verder aan vitale, leefbare en economisch sterke dorpen. Tijd om stil te staan bij de impact die we met elkaar maken. De provincie organiseert

afsluiting programma

op 2 februari een feestelijke en inspirerende bijeenkomst. Kom ook!

Je bent op donderdag 2 februari 2023 van 16.00 uur tot 19.00 uur van harte welkom. Een afwisselend programma staat voor je klaar.(vanaf 15.30 uur inloop)

Voor deze gelegenheid zijn we te gast

in de nieuwe multifunctionele accomodatie De Beuk, Beukenlaan 1a in De Krim (gemeente Hardenberg), een van de initiatieven die we mochten ondersteunen en een prachtig voorbeeld van goed noaberschap in Overijssel!

Meld je aan via www.samenvoorelkaar. nl/

Platteland

Symfonia Junior bestaat

ENSCHEDE - 2023 is een bijzonder jaar voor de Enschedese stichting Symfonia Jong Twente.

Het is het jaar waarin Symfonia Jong Twente 50 jaar bestaat en waarin ons junior-orkest Symfonia Junior 25 jaar bestaat.

Wij trappen ons jubileumjaar af met een spectaculair Winterconcert.

Het thema van ons jubileumjaar is ‘Reizen’. De muzikale reis van beginnende muzikant in ons junior-orkest tot een ervaren muzikant in ons grote orkest. Een reis waarbij je leert wat het betekent om samen muziek te maken, om naar elkaar te luisteren en om deel

bestaat 25 jaar!

te zijn van een groter geheel. In deze reis ontwikkelen onze leden zich op zowel sociaal als muzikaal niveau en dit is fantastisch om te zien. Of je nu in ons orkest zit voor je plezier, of omdat je je serieus wilt ontwikkelen tot professioneel musicus, Symfonia Jong Twente vormt de perfecte muzikale basis. Junior maakt een reis door de tijd en de stijlen. Ze speelt een bonte verzameling; van concerto grosso tot filmmuziek en van

opera tot showballet. Nog meer kleur aan het concert brengen oud-lid en topvioliste Niki de Vlaming samen met pianiste Katie Yao Morgan. Al met al wordt dit een veelzijdige en bovenal feestelijke middag.

Zondag 29 januari om 14:30 uur in het Muziekcentrum Enschede. Zien wij je daar?

Koop je kaarten via www.symfonia.nl

Grote Losserse Carnavalsoptocht

Enschedesestraat

LOSSER - De optochtcommissie van ‘de Gaffel

Aöskes’ organiseert op zaterdag 18 februari

2023 om 13:45 de Grote Carnavalsoptocht te Losser.

Dit zal de 59e optocht worden!

De optochtcommissie organiseert voor de deelnemers en toeschouwers weer de Grote Losserse Carnavalsoptocht.

De deelnemers van de afgelopen jaren hebben ondertussen de uitnodiging ontvangen om zich weer in te schrijven

voor de carnavals optocht op 18 februari 2023. Wij hopen dan ook op weer veel inzendingen van verenigingen en mensen die meedoen.

De deelnemers kunnen zich inschrijven in de volgende categorieën; Een- en tweelingen

Startpunt optocht
Oldenzaalsestraat A l l emansweg O VoswinkelDiepenbrocklaan B van -
weg Dorper- gaarden autovrij autovrij autovrij autovrij autovrij autovrij maximale doorrijhoogte 4,00 meter
la hovenBeet-

Carnavalsoptocht

Kleine groepen Grote groepen

Praalwagens Muziek Reclame

(3 t/m 11 personen)

(12 personen of meer)

(9 meter of langer exclusief trekkend voertuig)

De sluitingsdata voor de inschrijving van de carnavalsoptocht zijn: Alle categorieën tot 31 januari 2023.

Wilt u ook meedoen met de carnavalsoptocht in Losser

sies/optochtcommissie/

Andere carnavalsoptochten in de gemeente Losser zijn;

De optocht in Overdinkel op donderdag 17 februari 2023 De optocht in Beuningen op vrijdag 19 februari 2023

De optocht in de Lutte op maandag 20 februari 2023

Ei ndpunt optochten

maar heeft u nog geen deelnameformulier ontvangen, dan kunt het zich inschrijven via de site van de Gaffel Aöskes http://gaffelaoskes.nl/commis-

De kinderoptocht in Losser op dinsdag 21 februari 2023. Deze kinderoptocht start om 14:00 en aanmelden kan bij de jeugdcommissie van de Gaffel Aöskes.

en
Tulpstraat
Raadhuiss traa t Brinks t r a a t Gronausestraat straat LeurinkBer
kke r Hannekerveldweg Molenstraat straat LutterSportlaan
aan
Oldenzaalsestraat Muchteweg
Vlasa
nard- SintMaarten- straat

OCV de Kozakken

groot feest op carnavalszondag

OLDENZAAL - Het wordt weer een feestelijke

carnavalszondag voor carnavalsvereniging de Kozakken.

De vereniging presenteert – zoals elk jaar – twee hoogheden: een tsaar en een tsarina. Dat doen ze tijdens een uiterst vrolijk feest in stadstheater de Bond.

OCV de Kozakken is niet zomaar een vereniging: het is een carnavalsvereniging speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking.

Op carnavalszondag 19 februari barst het feest los om 10.00 uur, met om 10.15 uur het aftreden van het huidige tsarenpaar. Er klinkt volop carnavalsmuziek, er is bezoek van collega-verenigin-

gen de Glasbloazers en de Markloawen en dameskapel La Dolce Vita verzorgt een optreden.

“Fantastisch dat zij ons feest allemaal komen bezoeken. We waarderen zeer,” vertelt medeorganisator Ton van Dokkum. “Het schijnt dat de Kadolster ook nog een delegatie willen sturen. Dat zou geweldig zijn.”

Tsaar & tsarina

Hoogtepunt van het feest is de presentatie van de tsaar en tsarina. Wie dat zijn, is natuurlijk een geheim, maar er

viert

viert carnaval met carnavalszondag

kan al worden verklapt dat de tsaar van dit jaar het carnavalsfeest nóg inclusiever maakt dan het al was.

Samen optocht kijken

Het feest duurt officieel tot 13.00 uur. Dat is het moment dat de Grote Twentse Carnavalsoptocht begint. Een aantal kozakken kijkt de optocht live langs de route, voor de deur van het theater. Het theater blijft tot 16.00 uur geopend zodat de Kozakken ook warm binnen kunnen staan en gebruik kunnen maken van de voorzieningen. Er is trouwens nog een carnavalsfeest dat de Kozakken vieren: op vrijdag 17 februari doen ze mee aan de kinderwagenoptocht.

Iedereen welkom

De Kozakken nodigen iedereen met een verstandelijke beperking uit Oldenzaal en omgeving van harte uit om hun Kozakkencarnaval te bezoeken op zondag 19 februari.

“Het wordt de tiende keer dat we dit feest met de Kozakken vieren. We zijn er mee begonnen omdat er op carnavalszondag niets werd georganiseerd voor deze doelgroep terwijl zij er juist zo’n mooi feest maken. We hopen dan ook op een heleboel enthousiaste deelnemers,” besluit Van Dokkum.

Gratis entree

Het Kozakkencarnaval wordt gevierd op carnavalszondag 19 februari vanaf 10.30 uur in stadstheater De Bond in Oldenzaal. De entree is gratis.

Kidsproof museum

DENEKAMP - Tijdens de landelijke uitreiking van de Museumkids Awards is museum Natura Docet wederom verkozen tot het beste museum van Overijssel voor kinderen en is daarmee één van de 55 kindvriendelijkste musea in Nederland.

De Museuminspecteurs, kinderen tot en met 12 jaar, gaven het museum het rapportcijfer 9,4. Het museum werd daarmee provinciewinnaar, voor de 3

keer op rij!

Uit alle musea in Overijssel is Natura Docet door jonge bezoekers zelf

Natura Docet provinciewinnaar

provinciewinnaar 2023

aangewezen als het meest Kidsproof museum van de provincie. In de inspectierapporten geven zij aan wat ze zo leuk vinden aan museum Natura Docet. Koningspython Loesje scoort hoog, evenals de speurtochten en spelletjes door het museum en museumtuin. Interimdirecteur Jana Simmelink noemt de prijs de kers op de taart voor het museum: “We hebben het afgelopen jaar weer keihard gewerkt om ons mooie museum op de kaart te zetten, onder andere met uitgebreide activiteitenprogramma’s tijdens de vakanties. Nu educatie steeds meer een pijler wordt van ons natuurhistorische muse-

um, is het goed om te zien dat onze jonge bezoekers hier zo genieten.”

Uiteraard is het gehele team van Natura Docet heel blij en trots met de gewonnen award én het felbegeerde keurmerk. We hopen dat dit veel nieuwe kinderen en hun (groot)ouders uitnodigt om een bezoek te brengen aan museum Natura Docet. Dit jaar worden wederom allerlei mooie activiteiten en leuke workshops georganiseerd! Dus kom gauw naar Natura Docet of kijk op de website www.naturadocet.nl voor het programma.

Film ‘The Son’ in Filmhuis

OLDENZAAL - Op dinsdag 31 januari vertoont Filmhuis Oldenzaal de film ‘The Son’.

De nieuwe film van Florian Zeller, die ook het zeer succesvolle The Father maakte. Beide films zijn gebaseerd op toneelstukken die hij zelf schreef.

Een aantal jaar na de scheiding van zijn ouders voelt de sombere 17-jarige

Nicholas zich niet langer thuis bij zijn

moeder Kate (Laura Dern). Zijn vader

Peter (Hugh Jackman) en diens nieuwe

Filmhuis Oldenzaal

partner Beth (Vanessa Kirby) besluiten om Nicholas in huis te nemen in een poging zijn leven weer op de rit te krijgen. Peter doet er alles aan om een betere vader te zijn voor zijn zoon dan zijn eigen vader (Anthony Hopkins) voor hem was. Maar zijn alle goedbedoelde zorgen genoeg om Nicholas te helpen?

Cinemagazine: ‘Florian Zellers nieuwste

film is een vakkundig gemaakt drama: sterk geacteerd, competent geregisseerd en het soort volwassen drama waar we tegenwoordig meer van nodig hebben.’

Dinsdag 31 januari om 20.00 uur.

Entreeprijs: € 10. Voor donateurs: € 7. Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25.

Liegebeesten (7+) in Theater Sonnevanck

ENSCHEDE - Op zondag 5 februari gaat, twee jaar na de oorspronkelijke premièredatum, de muziektheatervoorstelling Liegebeesten (7+) in première bij Theater Sonnevanck.

De talentvolle regisseur Ada Ozdogan regisseert de nieuwe tekst van Daniel van Klaveren, artistiek leider van

Theater Sonnevanck. De voorstelling is geïnspireerd op het werk van de Japanse filmmaker Hayao

in première bij

Miyazaki, bekend van o.a. de familiefilm Spirited Away. Na de première gaat Liegebeesten tot en met zondag 19 maart op tournee door Nederland.

Een waargebeurd verhaal Noa weet niet wat hij hoort. Praten zijn ouders nou over een zusje? Maar hij heeft helemaal geen zusje. Hij loopt de kamer in en ziet dat zijn moeder tranen wegveegt. Noa snapt het niet. De radertjes in zijn detectivebrein draaien op volle toeren. Zijn moeder

liegt, dat is duidelijk. Hij heeft een zusje en ze is verdwenen. Waar kan ze zijn? Natuurlijk! Er is maar één mogelijkheid: het doucheputje. Die levensgevaarlijke plek in de badkamer. Altijd geweten dat daar iets mis mee was. Zijn zusje is weggespoeld en hij moet haar redden.

Meer informatie: www.sonnevanck.nl/ voorstelling/liegebeesten

Sonnevanck

Schoolprinses en adjudant C.V. De Keistenen

DINKELLAND - Afgelopen woensdag zijn, na een spannende loting, de schoolprinses en adjudant bekend geworden.

adjudant

Schoolprinses Dycke Scholten Linde, adjudant Pien Bruns en hoffotograaf Shirley Steghuis, gefeliciteerd!

Wij wensen jullie een hele leuke en gezellige carnavalsperiode.

Alaaf!

Gloepens mooie leedkes Songfestival

OOTMARSUM - Gevoelige liedjes, emotionele ballades, poëzie met een boodschap, meezingers, tranentrekkers en meestampers : ze komen

allemaal voorbij bij het 4e Twentse Songfestival op zondag 2 juli 2023 in het Openluchtmuseum.

leedkes bij Twents

Het Twentse Songfestival is een platform voor muzikaal talent in het Nedersaksisch. Trots zijn op je eigen streektaal en op een unieke manier je gevoelens overbrengen met een eigen song : dat kan op dit songfestival. Veelsoortig muzikaal talent in de regio kan winnaar worden van deze

Nedersaksische talentenjacht. De inschrijving is geopend en de voorrondes worden gehouden in maart 2023. Alle informatie is te vinden op www. twentssongfestival.nl : muzikaal talent in jouw omgeving ? Geef deze tip door en kom op zondag 2 juli luisteren naar talenten uit eigen regio.

Concordia zet in op D-pop door Leon Moorman

ENSCHEDE - Concordia presenteert de komende periode een afwisselend programma met één gemene deler: streektaal.

Dit is een speerpunt in de programmering van de Enschedese cultuurinstelling. “We merken dat onder ons publiek veel interesse is voor Twentse cultuur. Bij jong en oud. Echt een revival van streektaal” vertelt theaterprogrammeur Ellen Peters.

Voorstellingen met extra’s Concordia heeft verschillende Nedersaksische voorstellingen op het programma staan. Daaromheen wordt van alles georganiseerd. Kuiercafés, De Nedersaksen: songwriterscamp, presentaties en workshops, met verschillende partners zoals IJsselacademie,

streektaal met o.a.

Moorman

Sam Sam, Komvoor, Hedon, Stichting

Laudio en Liberein. “Dit doen we om onze tradities, verhalen, rituelen en sociale gewoonten in ere te houden” licht Peters toe. ‘’Bij elk programmaonderdeel is een stempel te halen. Stempelkaart vol betekent een onwies pries!’’

Vanuit behoefte publiek

Concordia staat letterlijk middenin de stad en wil bijdragen aan de taal, behoeftes en identiteit van de stad en haar omgeving. “Daarnaast willen we ook graag laten zien dat de kwaliteit

van het Nedersaksische aanbod heel hoog is” vult Peters aan.

Op het programma, o.a.

10 februari 2023 – D-pop door Leon

Moorman

Leon won de publieksprijs op het SUNS Europe Songfestival for Minority Languages en maakte veel Drentse covers van bekende popliedjes. Speciaal op verzoek van het publiek maakt Leon een Drentse cover van een bekende song.  In het Vestzaktheater.

op

Zin om samen met Enschede te

(her)ontdekken?

ENSCHEDE - SIVE (Stichting Intercultureel

Vrouwencentrum Enschede) organiseert het programma ‘Groet & Ontmoet’.

‘Groet & Ontmoet’ is voor vrouwen die vanuit het buitenland of vanuit een andere stad in Enschede zijn komen wonen. Het project is ook voor vrouwen die al in Enschede wonen en andere vrouwen willen leren kennen of de stad willen herontdekken.

Het project duurt 14 weken. Het gaat om vriendschap sluiten en samen Enschede ontdekken. Je weg vinden in een onze stad is soms best lastig, zeker als je nog niet zo lang in Enschede woont. Als je juist al langer in Enschede woont, maar nog weinig sociale con-

andere vrouwen (her)ontdekken?

tacten hebt, waar moet je dan heen?

Bij dit project gaan de deelnemers daarom samen nieuwe dingen uitproberen. De deelnemers maken ook kennis met de culturele instellingen en met andere instellingen en mogelijkheden in Enschede.

Er zal bovendien aandacht worden besteed aan het helpen en leren van elkaar en ook aan je eigen persoonlijke groei.

Meedoen aan ‘Groet en Ontmoet’ Heb je ook zin om andere vrouwen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten? Meld je dan nu aan via coordinator@sive.nl. Na een kort kennismakingsgesprek kun je meedoen. Meedoen aan het project van 14 weken en is gratis. Aanmelden kan via coordinator@sive.nl.

Mee informatie over ‘Groet & Ontmoet’ is te vinden op: www.sive.nl/activiteiten/ programmas/groet-en-ontmoet/

D66 organiseert informatieve over waterstof

ALMELO - Waterstof is één van de energiebronnen in de energiemix die de Nederlandse overheid heeft gedefinieerd voor de toekomst.

Er bestaan vele inzichten en aannames over deze energiedrager. Daarom heeft D66 twee experts uit de regio gevraagd

om hun kennis en kunde te delen tijdens een informatieve, interactieve avond bij het Natuurhus in Almelo.

informatieve avond

Woensdag 1 februari om 20:00 uur zijn alle belangstellenden welkom.

Kansen en mogelijkheden

Overheden en bedrijven zijn al druk doende om plannen te maken voor het gebruik van waterstof als energiebron. Echter bestaan er veel aannames en inzichten over waterstof die niet helemaal kloppen. Dat menen Ton Beune (manager van de H2 Hub Twente) en

Marco Derksen (Oprichter en directeur van Mateq Proces). “Om wel de juiste keuzes voor de toekomst te kunnen maken, is een bepaald kennisniveau over de kansen en mogelijkheden van waterstof noodzakelijk. Daaraan leveren we graag een bijdrage door deze interactieve en informatieve avond te organiseren” aldus Rens Weustink van D66 Enschede.

De frescotechniek van de Bornse Synagoge

BORNE - Tot en met 19 februari op de zondagen van 14 - 17 uur.

Raffaele Rossi is geboren in Italië waar hij op de kunstacademie Novara afgestudeerd is in 1976. Na zijn studie volgt hij lessen bij de Venetiaanse kunstenaar Rambelli. Van hem leerde hij de frescotechniek. Deze

techniek past hij nog steeds toe. Met een voorkeur voor intonaco, waarbij een dunne laag kalk, c.q. gips op papier of doek wordt aangebracht en waarna in de natte kalk pigmenten en bv. zand of marmerstof en natuurlijke

van Raffaele Rossi in

lijmen worden aangebracht. Deze techniek resulteert tot zijn bekende abstract en ongeëvenaard kleurenpalet.

Vanaf 1996 exposeerde hij met veel succes in Nederland bij Galerie Needien, waarna vele galeries volgden. Hij exposeert wereldwijd van Duitsland tot China, USA, Uruguay, Spanje,

Frankrijk, Spanje etc.

Raffaele Rossi, een van de grootste coryfeeën uit de Italiaanse hedendaagse moderne kunst.

Nu exposeert hij in Cultureel Podium Bornse Synagoge.

Entree: gratis

Synagoge

Zatlappenfestival 2023:

Jan Gat en Ria Valk

WEERSELO - Pretorkest Les Miezerables

presenteert met trots een nieuwe editie van het traditionele Zatlappenfestival. Hoofdgast dit jaar: Ria Valk.

Op zondag 12 februari barst het feest los in café de Troll in Weerselo. Het Zatlappenfestival wordt gevierd door het ‘exclusieve’ gezelschap van tweehonderd Les Miezerables-aanhangers. “Meer passen er niet in en het is ook groot zat,” aldus de muzikanten. “Zo weten we zeker dat we het feest met

alleen maar gezellige mensen vieren.”

En met Ria Valk, want zij is de hoofdgast op het feest. “Met haar 81 jaar bijna de oudste artiest ooit op het Zatlappenpodium. Alleen Pierre Kartner was nog ouder toen hij bij ons optrad, namelijk 84”, lacht Paul Wolbers van

2023: Miezerables,

Les Miezerables. “Ria Valk voert haar hits nog prima uit. Ze treedt niet vaak meer op, maar we waren ruim op tijd met onze aanvraag en ze heeft bewust voor ons feest gekozen. Scheelt dat ze leuke verhalen heeft gehoord van collega-artiesten die ook al bij ons hebben opgetreden.”

Orgelmuziek

Extraatje dit jaar: het Oldenzaalse Piepenrek verwelkomt de bezoekers met vrolijke orgeldeuntjes. Van tevoren speelt het Piepenrek voor woonzorgcentrum Sint Jozef. Cadeautje van Miezerables aan de Weerselose senioren.

Voor wie honger krijgt tijdens het Zatlappenfestival: er komt een authentieke FEBO-patatkraam voor de deur te staan, inclusief snackmuur.

Meefeesten?

Het Zatlappenfestival wordt gevierd op zondag 12 februari vanaf 16.00 uur in café de Troll in Weerselo. Wil je meefeesten? Dan moet je om een kaartje vragen bij de muzikanten van Les Miezerables. Kaarten zijn namelijk niet te koop, wel te geef.

Introdans presenteert versie van Carmen

HENGELO - Een groots bezette vurige

dansproductie voor de hele familie: met de moderne versie van het ballet Carmen start Introdans met een nieuwe traditie.

De aankomende jaren presenteert het Arnhemse gezelschap rond de feestdagen een klassieker in een modern jasje. Het stuk wordt gedanst door het com-

plete ensemble van meer dan twintig dansers en reist tot en met 17 februari 2023 langs de Nederlandse theaters. Op zaterdag 4 februari a.s. te zien

presenteert eigentijdse

in de Schouwburg Hengelo. Carmen. maquia van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano is wereldwijd een groot succes en nu voor het eerst in Nederland te zien in de versie van Introdans.

Deze gepassioneerde familievoorstelling vormt een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble. Het is een eigentijdse dansversie van de wereldberoemde – en bijna 150 jaar oude – opera op muziek van George

Bizet, over de temperamentvolle Carmen die zich door niets of niemand wil laten binden. Ramírez Sansano (o.a. ex-danser NDT) koos Picasso’s werk als inspiratiebron, met zwart-witte decors en kostuums en – uiteraard - muziek van Bizet.

Schouwburg Hengelo zaterdag 4 februari 2023 19.30 uur

Crazy Sunday: Funk DaSoul! in Mystiek

ENSCHEDE - De vijfkoppige band Funk on the Rocks speelt een mix van ‘Funk’ & ‘Rock!’

Gewoon Strak & Puur. Repertoire van o.a.: Jamiroquai, Sass Jordan, Prince, Brand New Heavies, Living Color, Chaka Khan, Paolo Mendonca, Bill Withers, Mothers Finest, Hall & Oates, Toto, Joss Stone, Michael McDonald, Stevie Wonder etc.

Da Soul

DaSoul is een band die al 20 jaar lang in uiteenlopende bezettingen bestaat. Hun repertoire bestaat uit soul, funk en popmuziek van overbekende artiesten uit recente en vervlogen tijden. De

Funk on the Rocks en Mystiek Theater

swingende muzikanten van DaSoul zijn zeer ervaren en hebben hun sporen ruimschoots verdiend in het commerciele circuit; o.a. in cover- en popbands. Plezier, passie en interactie met het publiek is een van de kenmerken van DaSoul en de muzikaliteit van de bandleden laat geen dansvloer leeg.

“DaSoul music from the heart” in Mystiek Theater Enschede

Datum: 29 januari 2023 16:00 – 20:00

Entree: €10,- (dit betaal je tijdens het online reserveren)

Deelname verschrikkelijk lekker warmen koud buffet: €15,- (tijdens online reserveren geef je aan dat je blijft eten en je betaalt op de middag zelf)

Koop bij de Dorcas in Nijverdal

NIJVERDAL - Wij hebben een ruim aanbod van kwalitatief goede 2e hands artikelen.

Bij ons koop je tweedehands boeken, speelgoed, spellen, servies, meubelen en nog veel meer. De prijzen zijn laag, dus kom snel schatgraven bij de Dorcas-kringloopwinkel in Nijverdal.

50% Korting op lampen, koffers, weekendtassen en rugtassen. De actie loopt 14 dagen t/m 10 februari.

Ons adres: Rijssensestraat 74A te Nijverdal.

Zie ook onze website: www.dorcas.nl/ winkels/nijverdal/ Dorcas is een internationale hulp- en samenwerkingsorganisatie en heeft - verspreid door heel Nederland 42 kringloopwinkels. De Dorcas-winkels worden gerund door vrijwilligers. Hierdoor houden we de kosten laag. De opbrengst van de winkels is bestemd voor de projecten van Dorcas in OostEuropa, Oost-Afrika en het MiddenOosten.

Dorcas Kringloopwinkel

50% korting op lampen, koffers, weekendtassen en rugtassen*

Koop bij de Dorcas Kringloopwinkel in Nijverdal. Wij hebben een ruim aanbod van kwalitatief goede 2e hands artikelen. Bij ons koop je tweedehands boeken, speelgoed, spellen, servies, meubelen en nog veel meer. De prijzen zijn laag, dus kom snel je koopjes halen bij de Dorcas-kringloopwinkel in Nijverdal. * De actie loopt 14 dagen t/m 10 februari.

Rijssensestraat 74A te Nijverdal | www.dorcas.nl/winkels/nijverdal/

Eerste eeuwfeest Evangelische Gemeente

NIJVERDAL - De VEG Nijverdal wil het

eeuwfeest van het kerkgebouw niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Optimistisch en niet wetend wat de toekomst brengt heeft de voorbereidingscommissie deze gebeurtenis “het eerste eeuwfeest” genoemd! Er is een aantrekkelijk programma vastgesteld, waarvoor we niet alleen onze gemeenteleden, maar zeker ook anderen uit Nijverdal en omgeving van harte uitnodigen!

Op donderdag 9 februari om 19:00 u gaan we bloemstukjes maken voor oudere en zieke gemeenteleden die niet meer in de kerk kunnen komen.

Zondag 12 februari is de aftrap voor de feestelijkheden in de ochtenddienst. We zingen de top 4 uit de top 5 van door de gemeenteleden aangeleverde favoriete liederen. De nummer 1 zin-

kerkgebouw Vrije Gemeente Nijverdal

gen we in de jubileumdienst op 19 februari. Er is een korte presentatie van het feestprogramma.

De Hellendoornse kunstenares Marian

Torenbeek heeft met een prachtig kunstwerk in glasfusion voor een blijvende herinnering aan dit jubileum gezorgd. Dat kunstwerk krijgt een plaatsje in “t Vischnet” (bijgebouw van de kerk) en zal na de dienst van 12 februari door ds. Laura van Weijen worden onthuld.

Maandagavond 13 februari zal in de leerkamer een indrukwekkende documentaire over het leven van de Amsterdamse journalist Awraham

Meijers worden vertoond. In de oorlogsjaren was hij als Joods jongetje ondergedoken in de pastorie van het gezin van ds. Müller. Hij werd liefdevol in dat gezin opgenomen en nadien zijn de contacten met de fam. Müller altijd blijven bestaan. De documentaire is deels opgenomen in de kerk en in de pastorie van de VEG. De heer Meijers zal deze avond zelf ook aanwezig zijn. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Kiijk op www.hellendoorn-journaal.nl voor het volledige programma voor de rest van de week.

Temmo Koopmans prijs op en maakt grote komend seizoen

NIJVERDAL - Voor karter Temmo Koopmans was de prijsuitreiking van het NK IAME een mooie bevestiging dat hij een geweldig seizoen achter de rug heeft.

Aan de vooravond van het nieuwe racejaar kreeg de elfjarige coureur uit Nijverdal bij kartcentrum Coronel in Huizen de beker uitgereikt voor zijn prachtige titel Nederlands kampioen in

de prestigieuze Mini Parilla-klasse.

“Ik ben natuurlijk hartstikke blij met deze trofee”, was de logische reactie van Temmo. “Ik ben er trots op. Het is

haalt de ultieme

grote stap voor

een heel mooie manier om afscheid te nemen van de Mini Parilla-klasse.”

Want zoals dat zo vaak gaat in de kartcategorieën bij de jeugd gaat de kampioen het volgende seizoen een niveau hoger rijden. Zo gaat Temmo dit jaar uitkomen in de IAME X30 Juniorenklasse. Opvallend daarbij is, is dat de talentvolle Overijsselaar pas elf jaar is terwijl de meeste rijders bij de Junioren debuteren op twaalfjarige leeftijd. Hij zal daardoor één van de jongste deelnemers zijn in de diverse kampioenschap-

pen die hij gaat rijden.

Dat zijn het NK IAME, het IAME

Benelux-kampioenschap, de IAME Euro Series, de IAME Euro Series Winter Cup in Valencia en een paar WSKwedstrijden in Italië. Een erg druk programma dus. Die wedstrijden gaat hij rijden voor twee teams. Tijdens de races in Italië komt hij uit voor het KiDiX driver performance team, in de overige wedstrijden komt hij uit voor Energy Corse Benelux.

Koopmans

Huldiging voor brandweervrijwilligers Hellendoorn en Nijverdal

HELLENDOORN - Op vrijdag 27 januari wordt een aantal medewerkers van Brandweer Twente in het zonnetje gezet.

In de brandweerkazerne van Hellendoorn vieren we het jubileum van zeven collega’s en nemen we afscheid van één brandweervrijwilliger. Burgemeester Jorrit Jan Eijbersen is aanwezig om hen te huldigen.

Jubilarissen

De jubilea variëren deze korpsbijeen-

komst van 10 tot maar liefst 25 jaar brandweerdienst. We vieren onder andere het 25 jarig jubileum van Freddie Voorhorst. Ook reiken we certificaten en diploma’s voor behaalde opleidingen uit.

Afscheid

Naast het huldigen van de jubilarissen

brandweervrijwilligers Nijverdal

nemen we tijdens de jaarlijkse korpsbijeenkomst officieel afscheid van Joke Voortman als vrijwilliger bij Brandweer Twente. Zij is respectievelijk 28 jaar in dienst geweest. “Ik ben trots maar ook zeker dankbaar voor de jarenlange inzet van Joke en alle andere vrijwilligers van kazerne Hellendoorn en Nijverdal.”, aldus Jack Beuting, teamleider Incidentbestrijding.

De heer Jorrit Jan Eijbersen, burgemeester van de gemeente Hellendoorn, is tijdens de korpsavond aanwezig om de vrijwilligers te huldigen.

De korpsbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 27 januari in de brandweerkazerne van Hellendoorn aan de Ninaberlaan 80 en start om 19.30 uur.

Jubilarissen

10 jaar: Ramon Musters

Jeroen Meijer

12,5 jaar: Nick Rodijk

Erwin van der Haar

15 jaar: Rianne Schutte

Tom de Jong

25 jaar: Freddie Voorhorst

Potgrond- en tuinaardeactie Muziekvereniging KSW

NIJVERDAL - Ze komen er weer aan hoor! Koos, Goos en dit keer worden ze vergezeld door….?

Dat ziet u zeer binnenkort!

u

Want: De jaarlijkse compost-, potgronden tuinaardeactie van Muziekvereniging KSW staat weer voor de deur. In week 5 van dit jaar wordt de flyer verspreid. Daarin staat aangegeven wat kunt bestellen tegen welke prijs. U kunt tot en met 4 maart bestellen via www.kswmuziek.nl , via deze site kunt u ook betalen.

tuinaardeactie van KSW

Wilt u wel bestellen, maar liever niet digitaal, dan kunt u ook tot en met 4 maart tussen 14.00 en 20.00 uur uw bestelling doorgeven via de composttelefoon: 06 83 13 87 87.

U bestelt en betaalt vanuit uw makkelijke stoel en wij brengen op zaterdag 18 maart de bestelling bij u thuis. Dat scheelt u gesleep met zware zakken en tegelijkertijd steunt u daarmee

Muziekvereniging KSW. Van de opbrengsten van deze actie willen we als KSW graag mooie muziekvoorstellingen blijven organiseren voor de Nijverdalse bevolking. Vandaar de vraag: “Helpt u ons mee?”

De bestelde potgrond kost € 5.50 per zak, compost € 5.50 per zak en de bemeste tuinaarde kost € 5,50 per zak.

Nieuwe expositie ‘Eigen Uitgelicht’

NIJVERDAL - Na de prachtige 19e editie van Eigen Oogst afgelopen november in De Smidse, volgt nu de ‘Eigen Oogst Uitgelicht’ expositie.

Deze vervolg expositie van Eigen Oogst is van woensdag 18 januari tot en met zondag 12 februari te zien in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. De expositie is gratis te bezoeken.

Net als andere jaren toont de ‘Uitgelicht’ expositie werken van de meest gewaardeerde kunstenaars uit de Eigen Oogst tentoonstelling. Eigen Oogst bezoekers konden na hun bezoek aan de expositie in november

‘Eigen Oogst

namelijk aangeven welke kunstwerken zij het meest waarderen en van welke kunstenaar ze dus nog meer werken zouden willen zien. 3700 uitgebrachte stemmen hebben geleid tot het volgende resultaat:

Metaalkunst: Tia Teijema met ‘Vogel’. Keramiek- en houtkunst:

o Herman Fransen met ‘Middeleeuws huis’.

o Roel Imbos met ‘3 Ganzen in het haverstro’.

Glaskunst: Marjan Harmsen met ‘Glazen schaal’. Schilder- en tekenkunst: o o o o

Textielkunst: Fotokunst: J.

Michel van Dijk met ‘Bruce Springsteen’.

Marieke van Petersen met ‘Mijn open boek’. Marinus de Vos met ‘Ocean’.

H. Bonhof met ‘Het leemhuussien’.

Marjo Bonnier met ‘Overdaad’. de Beer met ‘Een stralende dag’.

Uitslagen Hertruiters

HELLENDOORN - In Wierden werd er afgelopen weekend gesprongen en daar deden Jip Ottes en Danieke Berends aan mee.

Jip Ottes ging met haar paard Alexia Z naar Wierden. Zij wonnen daar de vierde prijs met 75 stijlpunten.

Danieke Berends sprong in het 1.10 meter met haar paard Iniësta Shizzle.

Ze werden vierde tijdens de kringkampioenschappen die werden gehouden en zijn daarmee afgevaardigd naar de Overijsselse kampioenschappen. Op zondag won de combinatie het 1.10m springen.

Hertruiters

Ook in Den Ham werd er gesprongen. Isabelle Plijter sprong met haar pony Karlos van Orchid’s mee en won hier een tweede prijs met 80 stijlpunten.

Lieke Bruins sprong mee in klassieke parcours direct op tijd en wist een tweede plaats te behalen samen met haar pony Park Candy in de klasse E 90 cm.

In Marienheem werd er een dressuur wedstrijd gehouden waar Silke Pot,

Silke Pot startte met Joy, hier won ze een tweede prijs met 181,5 punten in de klasse M1.

In de klasse L1/L2 won Melissa met Lord een eerste prijs met 216 punten.

Luc werd met Blacky derde met 195 punten in de klasse L1/L2.

Luc Eshuis en Melissa Eshuis aan mee deden.

Sinds lange tijd weer tegen Amicitia

NIJVERDAL - Zaterdag speelde NKC ‘51 sinds lange tijd weer de derby tegen Amicitia.

Een wedstrijd waarin veel strijd wordt verwacht, ondanks de verschillen op papier. NKC ‘51 staat nog ongeslagen bovenaan en Amicitia draait goed mee in de grote middenmoot van de Overgangsklasse. In een afgeladen en sfeervolle Stamper in Vriezenveen, was

het aan dhr. Deen en dhr. Hut om de wedstrijd in goede banen te leiden. Na het voorstellen van de spelers en de sfeeractie van de supportersvereniging van NKC ‘51, De Bamzaaiers, kon de wedstrijd ietwat verlaat beginnen. In de beginfase was goed te zien dat beide

weer derby NKC ‘51

ploegen op scherp stonden. Amicitia gaf hiermee aan dat de punten niet zomaar mee terug zouden gaan naar Nijverdal. De ploeg van Gerben Wind kwam net zo scherp uit de kleedkamers als het erin ging. Direct werd er tweemaal gescoord, 9-17. Amicitia wisselde al vroeg in de tweede helft om iets te forceren maar kon NKC ‘51 niet meer bijhouden.

Beide coaches wisselden veelvuldig om zo ook de reservespelers de minuten te

gunnen in deze derby, welke al vroeg in de tweede helft werd beslist. NKC ‘51 zorgde voor het slotakkoord en bepaalde de terechte eindstand op 18-27.

Komend weekeind speelt NKC ‘51 wederom een belangrijke wedstrijd, nummer twee uit de competitie KIOS uit Ruinerwold komt op bezoek. Aanvang 19:00 in Het Ravijn in Nijverdal.

Informatiebijeenkomst SlimFit in Het Ravijn

Backin shape

NIJVERDAL - Heb je ambitie en wilskracht om de strijd met je gewicht aan te gaan?

Wil je back in shape in 10 weken? Laat je dan tijdens de informatiebijeenkomst op 6 februari (om 19.30 uur) informeren over het SlimFit-traject van Het Ravijn – zwem sport zorg - in samenwerking met FTP Nijverdal.

t/m 23 april, 10 weken aaneengesloten intensief ingezet op jouw leefstijl. Je wordt begeleid en uitgedaagd in je beweeg- en voedingspatroon, met zorg en aandacht. Het traject biedt twee keer in de week tijdens het trainingsaanbod van FTP center small group training, online persoonlijk advies, individuele coaching en onbeperkte

SlimFit Met SlimFit wordt vanaf 13 februari

Informatiebijeenkomst 6 februari Ravijn

in WEKENTIEN

deelname aan AquaSport en AquaVitaal activiteiten en vrij zwemmen tijdens de reguliere tijden.

Motivatie

Je gaat niet lijnen maar je leefstijl aanpassen. Dit is ook iets wat je op langere termijn beter kunt toepassen en makkelijker kunt volhouden. Een motivatie kan ook zijn dat je, je fitter gaat voelen. Je krijgt adviezen omtrent voeding en beweging. Heb je wel eens gedacht aan een personal traject maar past dit niet in jouw budget. Dan hebben wij deze

toffe actie voor jou. De kosten hiervoor bedragen eenmalig slechts € 300,- per 10 weken of € 30,- in de week. Reageer snel want er is slechts plek voor 15 personen.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via deze link; https://www.supersaas.nl/ schedule/Zwembad_Het_Ravijn/Slim_ Fit, op de informatieavond of via de receptie van Het Ravijn – zwem- sport zorg -, tel. 0548-630 600.

19.30 uUr

Thema avond Medische de betere mens

HELLENDOORN - Op de donderdagen 2 en 9 februari om 19.30 uur in het Centrum te Nijverdal met inleider: dr. Bert-Jan Heusinkveld.

Er worden twee avonden gehouden over medisch-ethische onderwerpen. Op 2 februari gaat het over ‘Het leven verbeteren met behulp van (medische) technologie’. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om ons lichaam naar een niveau te brengen dat zonder technologie niet te bereiken is. Je kunt daarbij denken aan gedragsverbete-

ring, levensverlenging, het uitbreiden van je geheugen of het koppelen van je brein aan een computer. Waar komt het verlangen vandaan om ons lichaam met behulp van technologie naar een hoger plan te brengen? En is dat hogere plan dan ook echt een verbetering van je leven? We kijken naar wat de bijbel ons zegt over mensverbetering en wat dat

Medische ethiek:

dan betekent voor ons omgaan met de toenemende medisch-technische mogelijkheden om ons lichaam te optimaliseren of uit te breiden tot een ‘hoger’ niveau.

Op 9 februari gaat het over genetische modificatie. Hoe werkt erfelijkheid in het menselijk lichaam en wat zijn de toepassingen? We kijken naar erfelijkheidsonderzoek, erfelijke ziekten en (vanuit de eerste avond) naar toepassingen aan het begin van het leven: het optimaliseren of het upgraden van zich ontwikkelend leven – denk aan de

‘designer-baby’ (kind met gewenste eigenschappen). Wat zegt de cultuur waarin wij leven over deze ontwikkelingen, wat zegt de bijbel en hoe komen we tot ethische beslissingen rond dit soort medisch-technisch handelen?

Dr. Bert-Jan Heusinkveld is als predikant verbonden aan de Gereformeerde Kerk te Daarle. In 2021 is hij gepromoveerd op De betere mens. Een medischethisch kader voor mensverbetering vanuit christelijk perspectief..

Werkzaamheden

HELLENDOORN - Langs de Haersingel

wordt in opdracht van Landschap Overijssel

werkzaamheden uitgevoerd.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van veiligheid rondom rasters. Ook zijn er enkele soorten die de overhand dreigen te krijgen in de huidige beplanting. Deze soorten worden teruggezet zodat andere soorten meer kans krijgen om te groeien en bloeien. Het is mogelijk dat er enige overlast ontstaat op de ATB-route aan de Haersingel, we proberen dat wel tot een minimum te beperken. We hopen met de werkzaamheden ook een betere leefomgeving te creëren voor vogels, kleine zoogdieren, insecten, reptielen en amfibieën.

Zagen in beplantingen

Op verschillende plekken in het Reggedal wordt gezaagd in de aanwezige beplanting. Zo ook langs de Haersingel bij Hellendoorn. Er groeit beplanting tegen het raster, hierdoor komt er minder stroom op het raster te staan. Dit kan resulteren in een onveilige situatie, omdat vee dan kan uitbreken en op de openbare weg belandt. Dit willen we voorkomen. In deze beplantingen zijn enkele soorten die de overhand dreigen te krijgen. Deze snelle groeiers, zoals zwarte els en wilg, worden afgezet tot op maai-

langs

langs de Haersingel

veld. Zij lopen volgend jaar weer uit. De andere in de beplanting aanwezige soorten als meidoorn, zwarte bes en Gelderse Roos, krijgen meer licht en lucht en zullen beter groeien en bloeien. Op een enkele locatie langs de Haersingel wordt beplanting teruggezet tot hakhout, dit betreft vooral beplantingen met zwarte els. De bomen van circa 8 jaar oud worden tot ongeveer 30 cm boven de grond afgezet. Volgend jaar lopen de stobben weer uit. Hierdoor wordt een, nu open en saai, bosje weer dicht: daarmee creëren we een mooie schuilgelegenheid en broedplek voor vele vogels.

ATB-route

Tussen en langs de beplanting aan de Haersingel ligt een ATB-route. Door de werkzaamheden krijgen de ATBers meer zicht en ruimte en droogt ‘de

track’ sneller op waardoor de route beter begaanbaar blijft. Het is mogelijk dat ATB-ers tijdelijk enige hinder ondervinden, maar dat proberen we tot een minimum te beperken. Vrijkomend materiaal wordt, waar mogelijk, ter plaatse in rillen verwerkt. Onder andere kevers en wilde bijen profiteren van de schimmels die ontstaan in de ril. Diverse soorten vlinders leggen er eitjes in. Voor vogels (heggenmus, winterkoninkje), muizen (spits- en bosmuis), egels, wezeltjes is het een prima plek om voedsel te vinden en te schuilen. Het bied ook een schuilplaats of een plek om te overwinteren voor amfibieën en reptielen zoals de hazelworm. We voeren dus zo weinig mogelijk hout en takken af: alleen daar waar het niet anders kan in verband met de beperkte ruimte.

Lezing met muziek

HELLENDOORN - Op 1 februari 2023 houdt dr. Jan Nijen Twilhaar in het Dialectcafé in het Noaberhuus een lezing over de Heliand, Germaans voor Heiland.

De oud-Hellendoorner heeft dit Oudsaksische gedicht met de vier evangeliën uit de eerste helft van de negende eeuw vertaald in het Sallands, om precies te zijn, in het Hellendoorns. Het evangelie wordt in dichtvorm verteld op zo’n manier dat de Saksische bevol-

king de tekst kon begrijpen en aanvoelen. Zo verkondigen de engelen de geboorte van Christus niet aan schaapherders, maar aan paardenknechten, omdat dat edele dier een belangrijke plaats innam in de belevingswereld van de Saksen rond het jaar 800.

muziek over de Heliand

Jan Nijen Twilhaar is een boeiend verteller en als taalkundige een vooraanstaand kenner van het Nedersaksisch. Nijen Twilhaar heeft een uitgebreide inleiding geschreven bij de vertaling. Het boek, dat door Van Gorcum is uitgegeven, is verkrijgbaar bij Primera Hofman te Hellendoorn.

Bert Jansen zal muziek ten gehore brengen. Speciaal voor deze avond heeft hij teksten uit de Heliand op muziek gezet.

Programma

20.00 uur Welkom door Jan Diekmann

20.05 uur Heldersen Heliand door Jan

Nijen Twilhaar

20.35 uur Muzikaal intermezzo door

Bert Jansen

20.55 uur Pauze

21.15 uur Heldersen Heliand (vervolg) door Jan Nijen Twilhaar

21.45 uur Muziek door Bert Jansen

22.00 uur Afsluiting en gezellig napraten terwijl Bert nog speelt.

Datum en tijd: woensdag 1 februari

2023, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur).

Plaats: Noaberhuus, Dorpsstraat 15, Hellendoorn

Entree: vrije gift

Opgeven bij: dialectcafehellendoorn@ gmail.com

Ook Imker worden?

ALMELO - In februari 2023 start de Imkersvereniging ’t Iemenschoer Almelo en omstreken weer met de cursus Bijenhouden voor beginners.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar om hieraan deel te nemen. De cursus bestaat uit 5 theorielessen en 12 praktijklessen waarin je de basis-

beginselen van het imkeren leert. De theorie is in het Natuurhus Almelo en de praktijklessen zijn bij Erve Peeze in Bornerbroek. Uit ervaring blijkt dat het

imkeren de imker ook bewust laat worden van de seizoenen en de natuur die door voldoende diversiteit kan voorzien in voedsel voor niet alleen de honingbij maar voor alle insecten.

Begin september wordt de cursus afgesloten met een examen en de diplomauitreiking.

De begeleiders van de cursus zijn ervaren imkers. De cursuskosten zijn 200 euro en tijdens het cursusjaar

ben je gratis lid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en ontvang je het blad ‘Bijenhouden’.

Blijf je na afloop van de cursus lid van ’t Iemenschoer, dan krijgt je een bijenvolkje van de vereniging.

We ontvangen graag je aanmelding via iemenschoeralmelo@gmail.com of app via 06-28 99 42 12.

worden?

Officiële start digitaliseren

bevolkingsarchief gemeente

BORNE - Burgemeester Jan Pierik van de gemeente Borne gaf vandaag het officiële startsein voor het digitaliseren van de oude bevolkingsregisters en circa 200.000 persoonskaarten, gezinskaarten en woningkaarten van de gemeente Borne.

De aanleiding hiervoor is de aanstaande verhuizing van het gemeentehuis.

De documenten zijn straks te allen tijde op te vragen door de medewerkers van

digitaliseren gemeente Borne

de gemeente Borne. Daarnaast verbetert de gemeente hiermee de dienstverlening aan de inwoners. Ruim een eeuw aan openbaar bevolkingsarchief, van 1830 tot 1920, wordt in de loop van dit jaar online aangeboden via archieven. nl. Burgemeester Jan Pierik zei hierover het volgende: “Het is mooi dat ruim een eeuw van de archieven openbaar wordt. Hierdoor kan iedereen die zich verbonden voelt met Borne ze gebruiken voor bijvoorbeeld stamboomonderzoek.”

Het digitaliseren van de archieven is een

tijdrovende klus en wordt gedaan door mensen van het werk-leerbedrijf SWB. SWB ontwikkelt mensen en versterkt daarmee hun positie op de arbeidsmarkt. De digitale werkzaamheden zijn een geschikte werksoort en bieden een mogelijkheid voor deze verdere ontwikkeling. SWB-medewerker en Bornenaar Tim Nieterau hierover: “Het is mooi en degelijk werk. Ik vind het fijn dat ik op deze wijze mag bijdragen aan een stukje historie van Borne en dat we in de toekomst alle gegevens digitaal kunnen terugvinden.”

Groene cheques beschikbaar gemeente Dinkelland

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren.

Daarom kunnen initiatiefnemers, net als vorig jaar, een groene cheque aanvragen. De groene cheque is een subsidievoucher voor initiatieven om duurzame energie op te wekken of om energie te besparen. Er kan per initiatief een bedrag aangevraagd worden

tot € 3.500,-. De groene cheques zijn bedoeld om maatschappelijke organisaties uit de gemeente Dinkelland of een samenwerking tussen tenminste vijf huishoudens of bedrijven vooruit te helpen. De groene cheques kunnen worden aangevraagd door bijvoorbeeld

beschikbaar in de Dinkelland

verenigingen, kernraden, duurzaamheidscoöperaties, duurzaamheidswerkgroepen, maatschappelijke instellingen, inwoners en bedrijven.

Cheque voor diverse groene doelen De groene cheque kan op veel manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld voor onderzoek of inhuur van een advies, maar ook voor de opstart van een coöperatie of de inkoop en plaatsing van materialen. De gedachte achter de cheque is dat inwoners hun ideeën over

energie delen en gezamenlijk met het opwekken of besparen van energie aan de slag gaan.

Vraag ook een groene cheque aan Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 december 2023. In totaal is er dit jaar 30.000 euro beschikbaar. De verzoeken worden op volledigheid en volgorde van binnenkomst beoordeeld. Als het subsidieplafond bereikt is, wordt de regeling gesloten. Dus meld u snel aan!

vakantiegezinnen in

TWENTE - Er is ook een groeiende groep

kinderen uit Nederland die een onbezorgde

vakantie goed kunnen gebruiken.

Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. Want door de energiecrisis zijn er extra veel kinderen uit eigen land die te maken

krijgen met armoede. Onder andere in Overijssel wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kindje uit Nederland willen uitnodigen.

Nederlandse kinderen

Hoewel je bij Europa Kinderhulp wellicht meer aan buitenlandse kinderen

Europa
zoekt
Kinderhulp

zoekt Overijssel

denkt, organiseert de stichting ook al ruim 50 jaar reizen voor kinderen uit Nederland. Deze kinderen hebben het in veel gevallen thuis financieel niet breed, waardoor er weinig mogelijkheden zijn voor vermaak of uitjes. In andere gevallen komen ze financieel niets tekort, maar zijn er problemen op sociaal-emotioneel vlak en krijgen ze thuis bijvoorbeeld te weinig aandacht. Het is voor hen heerlijk om in de zomer een paar weken bij een vakantiegezin te verblijven en hun batterij weer op te laden.

Vandaar dat er druk wordt gezocht naar nieuwe vakantieouders. Dat kan

als gezin, maar ook als alleenstaande, of stel zonder kinderen. Zolang je maar ruimte in je hart en huis hebt om voor een paar weken een kindje op te vangen.

Kinderen uit het buitenland

Zin in wat extra avontuur? Je kunt ook een buitenlands kindje uitnodigen! In Overijssel is de stichting nog op zoek naar plekjes voor kinderen uit Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

De kinderen komen voor ongeveer twee weken. Ze zijn in de leeftijd van 5-12 jaar. Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.europakinderhulp.nl/ vakantieouders

140 jonge scouts uit Overijssel

Zuid-Korea voor avontuur

TWENTE - Uit Overijssel vertrekken 140 jonge scouts in de zomer van 2023 naar Zuid-Korea.

Bijna 2.000 Nederlandse scouts vertrekken in 2023 naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de World Scout Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Hier komen ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen voor

een onvergetelijke ervaring.

In het komende jaar staan er een aantal kennismakingsweekenden op de planning om de scouts voor te bereiden op deze bijzondere reis. In de voorbereidingsweekenden is eerst het kennismaken belangrijk, maar ook het leren

Overijssel naar avontuur van hun leven

van elkaar, het samen voorbereiden, de normen en waarden en het samenleven met andere culturen staan op het programma. Ook maken ze in de voorbereiding al kennis met de Zuid-Koreaanse cultuur en gebruiken, zodat ze zich tijdens de reis door Zuid-Korea ook prima weten te redden. Uiteraard is er genoeg gelegenheid om elkaar goed te leren kennen, zodat ze als hechte vriendengroep op reis gaan.

Tijdens een World Scout Jamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en maken ze kennis met elkaars culturen, gewoontes en gebruiken. Samen met een reis door Zuid-Korea maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers

HCV de Noorkermennekes voor het Ronald McDonald

HENGELO - Carnaval is méér dan alleen bier en polonaise. Ook maatschappelijk betrokken zijn is hier onderdeel van.

Onze carnavalsvereniging HCV

De Noorkermennekes zet zich dit jaar in voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Op initiatief van ons hoogheden trio, onder leiding van Prins Fred,

Prinses Iris en Adjudant Jeffrey zullen er enkele acties plaatsvinden om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

Noorkermennekes in actie McDonald Kinderfonds

Foto: Wilfred Odding / HCV de Noorkermennekes

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt ervoor dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn. Zieke kinderen voelen zich namelijk beter met hun ouders, broertjes en zusjes in de buurt. Ouders houden de zorg beter vol met een rustplek dicht bij hun zieke kind.

De aftrap voor de goede doelen actie is op zaterdag 7 Januari gedaan in de

vorm van een goede doelen bingo en veiling. Een mooi startbedrag is hiermee opgehaald, maar er kan natuurlijk nog veel meer bij... alles voor het goede doel!

Het is mogelijk om tot eind Februari te doneren aan deze actie. Kijk voor meer informatie of om te doneren op: www. noorkermennekes.nl/actie

Weggeefkast voor Wijkcentrum Sterrentuin en Kulturhus

HENGELO - Een kast waarin spullen liggen als verzorgingsmaterialen, boeken, kleding, maar ook voedsel.

Voor mensen die het even net wat moeilijker hebben in deze roerige tijden. Twee van zulke weggeefkasten gaat Wijkracht in samenwerking met Wijkcentra Noord plaatsen in wijkcentrum de Sterrentuin en Kulturhus Hasselo.

In tijden waar alles duurder is geworden en zuiniger moeten zijn met gas en

elektra, is het niet voor iedereen even gemakkelijk om rond te komen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die juist over hebben. Hoe mooi zou het dan zijn als er een systeem is waar iemand die belangrijke spullen over heeft ergens kan weggeven? En iemand die het nodig heeft het kan ophalen?

Wijkracht en Wijkcentra Noord vonden

Wijkcentrum de Kulturhus Hasselo

dit ook en sloegen de handen ineen. Het plan was al snel gemaakt. Een kast bij de ingang van wijkcentrum de Sterrentuin en bij Kulturhus Hasselo. Hier kunnen mensen die spullen hebben die bijdragen aan belangrijke behoeften als voedsel, kleding en verzorgingsproducten. Tijdens openingstijden van de deze beide locaties kunnen mensen die het even wat minder hebben, kijken of er iets wat ze nodig hebben erbij ligt en meenemen. Een weggeefkast.

Heb je bruikbare spullen? Leg ze in de weggeefkast.

‘In principe mag iedereen deze kast aanvullen, maar let wel op dat het om

complete en/of houdbare producten gaan,’ zegt Saadia Mouhsen, sociaal werker bij Wijkracht en een van de initiators van deze weggeefkasten. ‘Wij hopen dat veel mensen aan dit mooie initiatief mee gaan werken zodat we veel van onze inwoners kunnen helpen.’

De kasten zullen vanaf komende week in gebruik zijn.

Voor meer informatie over deze weggeefkasten kan je contact opnemen met Wijkracht: Telefoon: 088-9455722 of e-mail: s.mouhsen@wijkracht.nl

Succesvol ondernemer inspireert ZZP Hof

GOOR - “Met mijn ervaring, kennis en enthousiasme wil ik anderen helpen om succesvol te ondernemen”, vertelt Ben Admiraal, voormalig directeur van Yalp.

Op woensdag 8 februari komt hij naar De Zon in Goor bij ZZP Hof van Twente. Eind 2019 verkocht hij zijn bedrijf waaraan hij 20 jaar gebouwd had. “Loslaten

ondernemer Ben Admiraal van Twente

is moeilijk”, zegt hij over die tijd. Hij besloot als ZZP’er verder te gaan, geeft masterclasses, coacht ondernemers en schreef een boek over ondernemerschap met de titel: Ikbenadmiraal. “Tijdens mijn lezing vertel ik over doelen stellen, koers houden, doorzetten, geloof en klanttevredenheid. Ook de persoonlijke mindset komt aan bod. Hoe houd je plezier in het ondernemen? Hoe blijf je scherp en flexibel? Wanneer

neem je rust en hoe zorg je voor ontwikkeling en verandering?”

Ben jij ZZP’er en gevestigd in de gemeente Hof van Twente, meld je dan nu aan voor deze waardevolle middag. Stuur een link naar info@zzphofvantwente.nl. Meer informatie over dit netwerk en lidmaatschap vind je op www. zzphofvantwente.nl.

Gratis zangworkshop

ALMELO - Op 13 februari om 16:00 uur geeft

Marjon Revet van Kaliber Kunstenschool een superleuke gratis zangworkshop voor jongeren, waarin je aan de slag gaat met mash-ups!

Een mash-up is het samensmelten van twee nummers. Bekende voorbeelden

ken je misschien wel uit de hitserie

Glee of de films Pitch Perfect. Het klinkt fantastisch en is best moeilijk om zelf te

doen, maar Marjon Revet staat te popelen om samen met jou een fantastische mash-up te maken!

In de workshop ga je een uur aan het werk met de nummers Edge of Glory

Magische Mash-up!

van Lady Gaga en Euphoria van Loreen. Je gaat van alles leren over meerstemmigheid, samen zingen, op elkaar inspelen, ritme en toonvastheid. Ben je helemaal enthousiast geworden, dan kun je wekelijks meedoen met de vocal group ‘Scoop!’, op dezelfde dag, tijd en locatie als de workshop. In deze groep staat enthousiasme voorop en draait het voornamelijk om het samen zingen en het aanleren van de juiste zangtechnieken. Ook hier ga je meerstemmig zingen en aan de slag met diverse mash-ups.

Meld je snel aan voor de workshop via info@kaliberkunstenschool.nl (onder vermelding van je naam en leeftijd). Wij kunnen niet wachten om samen te gaan zingen!

Zangworkshop Magische Mash-up!

Wanneer: 13 februari 2023, 16:00 –17:00 uur

Voor wie: iedereen van 12-21 jaar

Waar: Elisabethhof 10, Almelo

Kosten: gratis

Aanmelden: info@kaliberkunstenschool. nl

zangworkshop

Energiecafé Glane: Informatieavond over verduurzaming Glanebeekhoek

GLANE - Maandag 30 januari om 19.30 uur

organiseert gemeente Losser een Energiecafé in Glane.

Tijdens deze avond zijn inwoners uit Glane van harte welkom om vragen te stellen over energie besparen in huis, isoleren en subsidies. Daarnaast praat de gemeente u bij over wat er in Losser gebeurt op het gebied van de energietransitie en duurzame energie.

Programma

Van het Klimaatakkoord van Parijs dalen we tijdens het Energiecafé snel af naar wat dit nu precies in de gemeente Losser betekent. Met de huidige energieprijzen is er veel behoefte aan informatie over hoe u daar als

Informatieavond verduurzaming voor Glane en

woningeigenaar wat aan kan doen, bijvoorbeeld door energie te besparen, te isoleren en zelf energie op te wekken. We vertellen meer over wat ons in de gemeente Losser te wachten staat, wat de gemeente biedt en wat inwoners zelf kunnen doen. U kunt rekenen op veel adviezen over verduurzamen die u direct thuis kunt toepassen.

Infomarkt

Ook is er een infomarkt waar u volop de mogelijkheid hebt om vragen te stellen over energie besparen en verduurza-

men. Het energieloket van de gemeente en een energie adviseur zijn aanwezig om u onafhankelijk advies te geven bij vragen over het verduurzamen van uw woning. Ook kunt u terecht met vragen over subsidies en inkoopacties. Het is hét moment om de vragen die u over energie besparen heeft aan experts te stellen.

Waar en wanneer

Het Energiecafé Glane vindt plaats op 30 januari om 19.30 uur in het Dorpshuis De Glaan in Glane.

Koninklijke Erepenning De Groote Sociëteit

OLDENZAAL - 28 December heeft burgemeester Patrick Welman een Koninklijke Erepenning, met bijbehorende oorkonde, uitgereikt aan de Vereeniging De Groote Sociëteit.

De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumreceptie t.g.v. het 125-jarig bestaan van deze vereniging. De uitreiking van de Koninklijke Erepenning is een mooie toevoeging aan het 125-jarig jubileum. Het is een verdienste voor het vele werk en de energie die bestuur en leden in deze vereniging hebben gestoken.

Doel Vereeniging De Groote Sociëteit De Vereeniging De Groote Sociëteit is op 28 december 1897 opgericht. Het is van oorsprong een Heerensociëteit en kent daarom uitsluitend manne-

lijke leden. De leden zijn in principe woonachtig of werkzaam in of rondom Oldenzaal. De vereniging heeft ten doel “leden met verschillende uiteenlopende opvattingen en vanuit verschillende disciplines bij elkaar te brengen om samen de zinnen te verzetten en de geest te prikkelen”. Dit alles in een ontspannen ambiance. De vereniging telt op dit moment 140 leden. Zij ontmoeten elkaar iedere donderdag in het J.W. Racerhuis en is uitdrukkelijk een actieve gezelligheidsvereniging en geen platform voor zakelijke activiteiten. Nieuwe leden worden voorgedragen door zittende leden.

Erepenning voor Vereeniging

De Vereeniging De Groote Sociëteit heeft een eigen gebouw. Dat is het markante pand dat aan de Marktstraat in Oldenzaal staat. Het pand is in 1613 gebouwd en ontleent zijn naam aan zijn beroemdste bewoner, mr. Jan Willem Racer (1736-1816). Vanwege financieel economische redenen heeft de vereniging het gebouw in 1995 overgedragen aan de Stichting J.W. Racerhuis. Deze stichting is onlosmakelijk verbonden aan de Vereeniging De Groote Sociëteit. In Oldenzaal en omstreken staat het J.W. Racerhuis bekend als “De Sociëteit”. Deze unieke plek wordt voor allerhande activiteiten gebruikt. De Vereeniging De Groote Sociëteit heeft sinds jaar en dag een goede reputatie in Oldenzaal en omstreken. Door zich continue door te ontwikkelen met de juiste investeringen en keuzes in de juiste tijd, heeft de vereniging de afgelopen 125 jaar haar bestaansrecht bewezen. Een vereniging met een

goede historie en een mooi toekomstperspectief en een begrip in Oldenzaal en ver daarbuiten.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat het respect en de waardering symboliseert dat de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. Deze bijzondere penning kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen. Deze staat strikt op naam van de ontvangende instantie. De ontvanger heeft het recht op briefpapier of gedrukte stukken van deze onderscheiding in woord en/of beeld melding te maken. De erepenning wordt alleen verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan is de Koninklijke erepenning aangevraagd door de vereniging.

Sociëteit
J.W. Racerhuis

MamaPapacafé

LOSSER - Elke week zijn (aanstaande) ouders/

verzorgers en hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar uit de gemeente Losser van harte welkom bij het MamaPapacafé.

In oneven weken is het MamaPapacafé geopend op woensdag van 9:30 uur tot 11:30 uur in ‘t Lossers hoes (bibliotheek)

Adres: Raadhuisplein 1, Losser

In even weken is het MamaPapacafé geopend op vrijdag van 9:30 uur tot 11:30 uur in ‘t Trefhuus.

Adres: Prins Hendrikstraat 1, Overdinkel.

Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie

Dit is het eerste artikel uit een reeks over de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ).

Chemisch gezien is zout (natriumchloride) heel eenvoudig. Het bestaat uit één atoom natrium en één atoom chloor. Door zout op te lossen in water ontstaat pekel. Met behulp van elektriciteit kan pekel gescheiden worden in chloor, natronloog en waterstof. Dat zijn dan weer de grond- en hulpstoffen voor de meest uiteenlopende producten.

Dag in dag uit is men bij de KNZ bezig met het maken van nuttige, hoog-

waardige producten en halffabrikaten. Daarbij is het uitgangspunt een grondstof die – chemies gezien – heel eenvoudig is: zout. In Twente is ruim tweehonderd miljoen jaar geleden het zout afgezet door de verdamping van zeewater. Aangezien dit deel van Nederland tot dan toe een binnenzee was, kon het zeewater eenvoudig verdampen. Bovendien bevond zich in onze omgeving op circa vierhonderdvijftig meter diepte een vijftig meter dikke zoutlaag: steenzout. Volgens de toenmalige berekeningen genoeg voor honderden jaren zoutwinning.

Nadat men in 1886 op landgoed Twickel een put ten behoeve van de

Zie ook www.museumhengelo.nl

drinkwatervoorziening had geboord, werd op honderden meters diepte een Artesische bron aangetroffen. Een bron die zout water spoot. Vervolgens werden onderzoeken gestart om vast te kunnen stellen of zoutwinning uit de Nederlandse bodem mogelijk was. Op basis van het resultaat van die onderzoeken wordt in 1903 een concreet plan gemaakt.

Enkele jaren later, we schijven het jaar 1909, volgen in Eibergen en Winterswijk proefboringen waarmee Zechstein-zout wordt aangetroffen. Twee jaar later wordt in Boekelo steenzout gevonden. Nadat de ‘Wet tot Ontginning van Steenzout te Buurse’ tot stand is gekomen, wordt een consessie verleend. Niet alleen de staat neemt deel aan de onderneming, maar ook in Nederland bestaande zoutzieders kunnen deelnemen.

In 1919 wordt in Boekelo op 325 meter diepte zout aangeboord. Deze gebeurtenis wordt ook wel gezien als het begin van de zoutwinning. Jaren later, het is dan 1931, wordt een zoutchemisch bedrijf geopend waar zoutzuur, chloorbleekloog, chloor, caustic soda en natronloog vervaardigd wordt. Twee jaar daarna wordt In Hengelo begonnen met het boren naar zout.

De hoofdvestiging van de KNZ wordt

in 1923 verplaatst van Boekelo naar Hengelo. In de fabriek in Hengelo vindt de verdamping plaats van pekel die in Boekelo is opgepompt. Nadat in 1938 het Twentekanaal gereed is gekomen, wordt het transport van zout een stuk gemakkelijker.

In 1957 wordt in Veendam een zoutlaag in de bodem ontdekt. Het gevolg daarvan is onder meer dat de KNZ zich in Delfzijl gaat vestigen. In datzelfde jaar wordt een begin gemaakt met de sloop van de fabriek in Boekelo.

De eerste van een reeks fusies volgt in 1962, waarbij de KNZ met Ketjen gaat fuseren tot Koninklijke Zout Ketjen. Uiteindelijk zou daaruit AkzoNobel ontstaan.

Het zoutverwerkingsbedrijf in Hengelo is de modernste zoutverpakkingsfabriek ter wereld. Dankzij verregaande automatisering en een uniek organisatieconcept wordt een constante, hoge productkwaliteit gegarandeerd en kan flexibel ingespeeld worden op de eisen van de markt.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Hengelo, breng dan een bezoek aan Museum Hengelo in de Beekstraat 51, of neem contact met het museum op; tel. 074 - 2594216 of e-mail info@museumhengelo.nl .

Deel 1 Geschiedenis van Hengelo door Gerrit ter Welle

Nederlands Kamerkoor koorwerk De Verzegelde

CULTUUR

ENSCHEDE - Op 5 februari brengt het

Nederlands Kamerkoor het monumentale koorwerk De Verzegelde Engel van de Russische componist Rodion Sjtsjedrin in Muziekcentrum Enschede.

Het koor werkt hiervoor samen met ster-dwarsfluitist Ana de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum

wereldwijd de klassieke hitlijsten domineerde. Het concert is te bezoeken in Leeuwarden, Amsterdam, Arnhem,

Kamerkoor zingt monumentale Verzegelde Engel

Utrecht, Zwolle, Den Haag, Haarlem, Enschede - tickets en info via nederlandskamerkoor.nl.

Stijl van de traditionele koorzang van de Russisch-orthodoxe kerk Voor dit stuk, dat gecomponeerd is in de stijl van de traditionele koorzang van de Russisch-orthodoxe kerk, liet de componist  zich inspireren door de novelle De verzegelde engel van de Russische schrijver Nikolaj Leskov, over dorpsbewoners die een verzegeld icoon beschermen tegen de grijpgrage handen van de machthebbers. In de

muzikale versie van Sjtsjedrin worden imposante koorklanken begeleid en afgewisseld door een even virtuoze als ontroerende dwarsfluitpartij.

Ana de la Vega

Het Nederlands Kamerkoor werkt hiervoor samen met ster-dwarsfluitist Ana de la Vega, die in 2018 met haar debuutalbum wereldwijd de klassieke hitlijsten domineerde.

Zondag 5 februari 2023 Muziekcentrum, Enschede

De “Passion” Luttenberg: iets voor je doen”

LUTTENBERG - Op 6 april a.s. (Witte

Donderdag) wordt in de sporthal van Luttenberg de Passion uitgevoerd.

In 2 voorstellingen (‘s middags en ‘s avonds) wordt op eigentijdse wijze en met Luttenberg als decor het lijden en de kruisiging van Jezus verbeeld en bezongen. Het kruis van Jezus dat anno 2023 ook symbool staat voor al die andere kruizen die opgericht worden in onze samenleving, kruizen die mensen opgelegd krijgen en moeten dragen of ze willen of niet. Het kruis van ziekte en dood, oorlog en armoede, verdriet en eenzaamheid. Al die kruizen komen samen in de Passion. En daarmee is de Passion een actueel verhaal van herkenning en bemoediging voor iedereen die te lijden heeft, voor iedereen die gepest wordt, voor iedereen die slachtoffer is van haat en geweld, voor iedereen die een kruis heeft te

dragen. De Passion van 2023 in Luttenberg heeft ook een sub thema meegekregen: “Kan ik iets voor je doen?”. Liefde was de centrale boodschap van Jezus. Hij keerde zich letterlijk en figuurlijk om naar mensen om hen op te richten uit hun misère, om hen met raad en daad bij te staan. Niet alleen Luttenberg maar onze gehele wereld anno2023 kan die liefde wel gebruiken. Hopelijk worden mensen door de voorstelling gestimuleerd in hun eigen omgeving om te zien naar anderen en hen te vragen: Kan ik iets voor je doen?

Het wordt op 6 april de derde keer dat de Passion in Luttenberg wordt uitgevoerd. Net als de voorgaande keren wordt de Passion (voor en achter de

Luttenberg: “Kan ik

schermen) uitgevoerd door mensen uit of verbonden met Luttenberg. Vermeld mag ook worden dat de muziekkeuze bestaat uit hedendaagse liederen die vertolkt worden door een gelegenheidskoor en muzikanten uit Luttenberg.

November 2021 zijn we begonnen met de voorbereidingen. Eerst met z’n zessen en daarna is de verteller en schrijver van het verhaal toegevoegd aan de crew. Alle muzikanten/spelers/ koorleden komen uit Luttenberg en omstreken. Spelers en verteller zijn persoonlijk door de werkgroep gevraagd en deze zijn allemaal Luttenbergers. Het gelegenheidsorkest (25 personen) word gevormd door leden van muziekvereniging “De Bergklanken” en accordeonorkest “Accordeola” aangevuld met een drummer en toetsenist. Via krant/ bladen/sociale media hebben we mensen gevraagd om zich via onze mailbox te melden voor het gelegenheidskoor (40 personen). Waarnaar we ze een bevestiging sturen. Orkest en koor staan

o.l.v. Herma Jalink. De leeftijd van alle deelnemers varieert van 30 t/m 70 jaar. We repeteren 9 dinsdagavonden in gemeenschapscentrum Elckerlyc. Op enkele zaterdagen in febr./maart worden er in Luttenberg opnames gemaakt die tijdens de 2 voorstellingen worden gebruikt tijdens de uitvoering. De opbouw in de sporthal in Luttenberg begint op maandag 3 april 2023 met het leggen van een brandwerende vloerbedekking om de sportvloer te beschermen. Daarna het podium erin bouwen zodat we dinsdagavond de één na laatste repetitie kunnen houden. Op woensdag een tribune bouwen en de 450 kuipstoeltjes plaatsen. Ook word deze dag licht en geluid geïnstalleerd. Als dit alles gelukt is word er s avonds de generale repetitie gespeeld. En zoals hierboven vermeld op witte donderdag 6 april 2023 2 voorstellingen van de Passion. Binnenkort meer informatie over de aanvangstijden en kaartverkoop.

doen”

Oost Nederlandse electronische brengen samen een vinyl

ENSCHEDE - Tymen Sliuzas uit Enschede is Fentom, muzikant/producer van electronische muziek.

In 2019 deed hij mee aan Nieuwe Electronische Waar, een talentontwikkelings programma dat producers uit Oost-Nederland ondersteund met kennis en een netwerk. Toen viel hem op hoe goed de andere electronische muzikanten waren: “Er is eigenlijk geen verschil in kwaliteit te horen met muziek uit andere delen van het land,

of zelfs internationaal. Het probleem is dat het moeilijk is om er buiten de regio aandacht voor te krijgen.”

Fentom besloot 7 nummers van collega muzikanten -zes uit Enschede, een uit Deventer- te verzamelen en uit te brengen op een vinyl plaat. Met als doel om

electronische muzikanten vinyl plaat uit

hem te verspreiden onder platenlabels, DJ’s, media en organisatoren, en op die manier meer aandacht te krijgen voor de muziek die in het Oosten van Nederland wordt gemaakt. De plaat wordt uitgebracht op het Enschedese label SoundUnbound Recordings, en krijgt steun van Music Support Overijssel.

Ondertussen zijn de nummers opgenomen en worden de platen geperst, maar daarna zit er nog een groot gat in de begroting: De verpak- en verzendkosten. Want om de pakketten met platen

te kunnen verzenden is veel geld nodig. Daarom organiseren we een crowdfunding via voordekunst.nl. Wil je het project ondersteunen, dan kun je daar terecht om de plaat alvast te kopen, de artiesten te boeken voor een DJ-set of door gewoon geld te geven.

De 7 artiesten op de plaat zijn: Fentom , HGHR LVLS, Bastian Benjamin, Nerds With Acid, |grens|, Odaira en Oosterse Lach.

Theater Sonnevanck zoekt voor nieuwe productie

ENSCHEDE - In het voorjaar van 2023 maken theatermakers Anne Reitsma, Emre Varlik en Simone van der Steen onder de vleugels van Theater

Sonnevanck de voorstelling We Go Way Back.

Een voorstelling op locatie, met jongeren uit Enschede in de hoofdrol. Over het textielverleden van Enschede, hoe mensen uit verschillende culturen elkaar daar hebben ontmoet en hoe deze ontmoetingen doorwerken in het Enschede van vandaag. We Go Way Back wordt gemaakt binnen Theater Sonnevanck’s talentontwikkelingsproject Playground053. Jongeren kunnen zich nu opgeven voor de audities op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023.

Spelers en muzikanten gezocht

Voor deze voorstelling zoekt Theater

Sonnevanck spelers (12 – 16 jaar) en daarnaast ook muzikanten (alle leeftijden). De repetities vinden vanaf februari tot mei plaats op zaterdagen en op 5, 6 en 7 mei 2023 worden er drie voorstellingen gegeven. Jongeren en muzikanten die geïnteresseerd zijn in het spelen in een professionele voorstelling kunnen zich vanaf deze week opgeven voor de audities. De audities vinden plaats op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 bij Theater Sonnevanck aan

zoekt spelers (12-16 jaar)

de Walstraat in Enschede. Theaterervaring is niet vereist en deelname is gratis.

Playground053

We Go Way Back wordt gemaakt binnen Theater Sonnevanck’s talentontwikkelingsproject Playground053. Binnen dit project wordt samengewerkt met verschillende (culturele) partijen uit Enschede. Er wordt jaarlijks een community muziektheaterproductie gemaakt, in en over Enschede. Het publiek wordt ieder jaar op een andere locatie in de stad uitgenodigd. De locatie van dit jaar wordt later bekend gemaakt. Binnen Playground053 krijgen jongeren tussen de 12 en 16 jaar de kans om zelf te spelen in een professionele voorstelling. Jongeren met de ambitie om naar een theateropleiding te gaan kunnen op deze manier proeven hoe de professionele praktijk is. De jongeren worden in

dit project ondersteund door een professioneel team. In 2022 werd de productie Stadsvlucht ontwikkeld, een theatrale trip op verschillende locaties in de stad.

Theater Sonnevanck

Theater Sonnevanck is gevestigd in Enschede maakt nieuw muziektheater voor iedereen vanaf 4 jaar. Met fysiek, energiek spel en verrassende en vernieuwende composities schudden we de verbeeldingskracht wakker. Sonnevanck speelt voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen in het theater, in speellokalen op basisscholen en op middelbare scholen in de tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer. In het talentontwikkelingsproject Playground053 maakt Sonnevanck één keer per jaar een voorstelling met jongeren.

Meer informatie: https://www.sonnevanck.nl/we-go-way-back/

Bintangs bij Metropool 60’s Revival

HENGELO - Engeland had The Rolling Stones, The Kinks en The Faces. Amerika had Blue Cheer, The Stooges en MC5. Nederland had en heeft The Bintangs.

En hoewel The Bintangs misschien nooit hetzelfde hitsucces heeft gehad als deze bands kennen wij de band toch minimaal dezelfde legendarische status toe. Want toen de Bintangs begin jaren 60 begonnen met muziek maken in de oerbezetting stond daar geen maat op

in Nederland. De band had een uniek en hard geluid dat werd omschreven als de zogenaamde Hoogoven sound. Bikkelharde onvervalste rythm & blues maakten ze toen en als je luistert naar een aantal succesnummers van toen dan kan je niet anders dan concluderen

Metropool Hengelo

dat The Bintangs hun tijd ver vooruit waren.

‘Ridin’ on the L & N’, ‘Mona Lisa’ en ‘Travelling in the USA’ zijn enkele van de vele hits die De Bintangs op hun naam hebben. Op dit moment bestaat de band uit Dagomar Jansen, Marco Nicola, Burt van der Meij en uiteraard Frank Kraaijeveld. De Bintangs zijn onlangs opgenomen in de Dutch Blues Foundation’s Hall of Fame.

Zo oorverdovend als vroeger is het niet meer maar vergis je niet; Bintangs

speelt nog altijd op het scherpst van de snede, uiterst energiek en zet elke zaal nog in vuur en vlam. Een geluid dat net als de band de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. De oudste rockband van Nederland doet het nog steeds en speelt menig jong honden bandje weer het nest in. Een perfecte band om de Hengelo 60’s Revival presents reeks af te trappen dus!

Vrijdag 10 februari 2023

€19,00(vvk)

Avondkassa € 21,00

Rijksmuseum Twenthe presenteert Anguissola

ENSCHEDE- In het voorjaar van 2023

organiseert Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met de Deense Nivaagaards

Malerisamling Sofonisba Anguissola.

Portrettist van de Renaissance, de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland. Anguissola

is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en geraakt

presenteert Sofonisba

ze aan het einde van de zestiende eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis.

De meest roemrijke vrouwelijke kunstenaar van Europa

Sofonisba Anguissola is een van de meest succesvolle kunstenaars van de renaissance en wordt door haar tijdgenoten geprezen om haar talent en creativiteit. Zo schrijft Giorgio Vasari, de bekende Italiaanse kunstenaarsbiograaf, in 1568 dat de figuren op Anguissola’s portretten zo levensecht

lijken, dat ze lijken te ademen. Ook in haar latere leven en na haar dood wordt er naar Sofonisba opgekeken. Sofonisba Anguissola wordt door de historicus Raffaele Soprani in 1674 omschreven als ‘la più illustre Pittrice d’Europa’: De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa.

Te zien in Rijksmuseum Twenthe van 11februari tot 11 juni 2023

Sanne van Dijke kringkampioen

HELLENDOORN - In Ambt-Delden werden de kringkampioenschappen voor het springen verreden en daar deden ook de leden van de Hertruiters aan mee.

Sanne van Dijke werd hierbij Kringkampioen en Jip Ottes reservekampioen.

Sanne reed haar pony Fellow in het klassieke parcours over 90 cm cat. C daarbij werd ze eerste. In het tweede parcours was ze tweede, dit samen

Sport

kringkampioen springen!

maakte dat ze kringkampioen is geworden.

Jip Ottes en Cor werden in AmbtDelden eerste en tweede in het 1.10 m springen. Jip werd hiermee reservekampioen van Kring Reggedal en ook zij heeft zich geplaatst voor de Regio Kampioenschappen.

Maaike Hulshof sprong mee in het 2 fasen klasse 1.00m cat.D/E. Ze behaalde hierbij een eerste plaats.

Lieke Bruins sprong mee met haar pony Park Candy en behaalde een vierde plaatst in het klassiek 90 cm. cat.D/E.

Ook werden de Sallandse Ruiterdagen gereden en daar deden Melissa Eshuis, Luuk Eshuis en Thijs Eshuis aan mee. In het klassiek parcours 80/90cm.waren Melissa en Luuk, tweede en derde. Thijs mocht de grote finale rijden in de cat. A/B/C en wist hier een derde prijs te winnen.

Gratis sporten bij H.G.V. dit hele schooljaar

HENGELO - Rhönradturnen is de leukste sport die er is.

Althans, dat vinden de turn(st)ers zelf. Toch lukt het niet om meer bekendheid te creëren voor deze sport. Ondanks de

pogingen om het onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld tijdens de Koningsdagfestiviteiten en de intocht

H.G.V. Rhönradturnen

van Sinterklaas, is er slechts een beperkt groepje sporters die naar de wekelijkse sporttraining komen. Om daar verandering in te brengen, komt sportvereniging H.G.V. met een gewaagde actie: het hele huidige schooljaar mag iedereen gratis

Rhönradturnen! Nieuwsgierigen kunnen op zaterdagochtend naar de training komen. Die is van 11.30 tot 13.00 uur in de gymzaal Fré Cohenstraat 10. Die gymzaal zit aan de sporthal van het CT Stork College vast.

Natuur

Foto: Leo Kemper

Scholieren in de gemeente helpen vogels de winter

DENEKAMP - Vogels hebben weer genoeg te eten dankzij de leerlingen van basisschool de Zevenster in Denekamp.

De scholieren hebben zich weer hard ingezet voor het scholenproject “Help vogels de winter door”. Een mooi initiatief van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, samen met de Natuur- en vogelwerkgroep de Grutto. Zoals de meesten al wel hebben ervaren is de winter weer begonnen. Het heeft de afgelopen maand veel gevroren en er kon zelfs weer geschaatst worden. Vogels kunnen in deze tijd vaak wat extra hulp gebruiken. Niet alleen door middel van bijvoeren maar

ook door rekening te houden met hun leefomgeving.

Over het project

In de klas werd ’s ochtends een presentatie gegeven door natuurcoach Wim Wijering van Natuur- en vogelwerkgroep ‘De Grutto’. Gedurende deze presentatie werden de scholieren meegenomen in het verhaal dat vogels de winter doorhelpen niet alleen leuk, leerzaam maar ook zeer belangrijk is.

gemeente Dinkelland winter door

De leerlingen mochten na de presentatie hun creativiteit de vrije geest laten. Ze mochten namelijk zelf voedselhuisjes in elkaar knutselen, pindasnoeren rijgen en vetbollen maken. Leerboerderij Stayble uit Mander heeft hiervoor bouwpakketjes samengesteld en de gemeente heeft deze gefinancierd. Na afloop mochten de scholieren hun eigen gemaakte knutselwerken meenemen naar huis.

“Namens de gemeente steunen we deze initiatieven enorm. We zijn blij dat er zulke initiatieven bestaan en hopen dat de jeugd hierdoor meer bewustwording creëert. Ik ben benieuwd naar de Nationale Vogeltelling over enkele weken. Deze opdracht heeft daar zeker aan bijgedragen”, laat wethouder Benno

Brand weten.

Nationale Tuinvogeltelling

De opgedane kennis en knutselwerken komen goed van pas tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2023. Iedereen wordt gevraagd om op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 één keer een half uur de vogels in de tuin of op het balkon te tellen. Vliegen de vogels over uw tuin? Die tellen niet mee. Mee doen is heel gemakkelijk, en met uw telgegevens helpt u de Vogelbescherming de vogels te beschermen. Bekijk de website van de vogelbescherming voor meer informatie: https://www.vogelbescherming.nl/ tuinvogeltelling

Groene handen gezocht Schoolpleinen Brigade!

RAALTE / TWENTE - Vind jij het heerlijk om buiten bezig te zijn?

Of heb je nog niet zo veel ervaring met het onderhouden van groen, maar lijkt het je juist leuk om dat te leren in een gezellige setting? Dan is de Groene Schoolpleinen Brigade misschien wel iets voor jou! Als Groene Schoolpleinen Brigadier help je scholen bij jou in de buurt drie à vier keer per jaar om het groene schoolplein te onderhouden. In gemeente Raalte hebben al een aan-

tal scholen hun schoolplein vergroend, of zijn hier druk mee aan de slag. De grijze tegels hebben plaatsgemaakt voor bomen, struiken en speelaanleidingen van natuurlijke materialen. Dat is super, want: een groener plein is leerzamer, gezonder én leuker voor kinderen dan een grijs plein. Maar een groen plein heeft wel meer onderhoud nodig. Voor veel scholen

voor de Groene

is het een uitdaging om het onderhoud goed georganiseerd te krijgen. Daarom willen we met elkaar de Groene Schoolpleinen Brigade oprichten: een groep vrijwilligers die een aantal schoolpleinen in gemeente Raalte helpt onderhouden. Lijkt het jou leuk om scholen te helpen de groene pleinen te onderhouden? Lees dan gauw verder!

Over de Groene Schoolpleinen Brigade

De Brigade bestaat uit een groep vrijwilligers die scholen met een groen schoolplein helpt in het onderhoud. Ze worden gekoppeld aan één of meerdere scholen bij hen in de buurt en gaan zo’n drie à

vier keer per jaar langs bij een school om te helpen op het plein. Denk dan bijvoorbeeld aan wilgen knotten, hagen snoeien en bladruimen. De brigadiers krijgen allemaal een aantal gratis cursussen aangeboden om kennis en kunde op te doen!

Interesse in de Groene Schoolpleinen Brigade?

Ben je enthousiast geworden over de Groene Schoolpleinen Brigade? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Maartje Langeslag, projectleider IVN Natuureducatie via m.langeslag@ivn.nl / 06 335 867 58.

Foto: Leo Kemper

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal

Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Sinds 1 juli 2021 publiceert de gemeente Hellendoorn de officiële bekendmakingen elektronisch op www.officiëlebekendmakingen.nl

Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

Gemeente Hellendoorn, Natuurlijk Ondernemend

Op dit moment staat er enkele interessante vacature open bij de gemeente Hellendoorn.

• Contract/relatiemanager Sociaal domein Wmo (24-32 uur)

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, maar staat de vacature van je keuze nu niet open, dan zien we je open sollicitatie via dezelfde de webpagina graag tegemoet.

Voor gedetailleerde informatie over deze vacature kun je terecht op:

WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Officiële mededelingen

Deze gemeentepagina en de officiële bekendmakingen vindt u ook op onze website. De (ontwerp)bestemmingsplannen, vergunningen, besluiten en meldingen leest u hieronder in verkorte vorm. De volledige teksten van de officiële bekendmakingen en informatie over de manier waarop u een zienswijze kunt indienen en over de bezwaar- en beroepsprocedure leest u op www.hellendoorn.nl/bekendmakingen of scan de QR-code.

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Rossinistraat 8 – het kappen van 1 eik

Hellendoorn

• Kathuizenweg 11 - het uitbreiden van een woning en het herbouwen van de bijgebouwen

• De Nieuwkamp 42 – het aanleggen van een tweede uitrit

• Hallerweg 1 – het kappen van 2 esdoorns

Energietoeslag aanvragen?

Kom je in de problemen door een hoge energierekening?

Check dan of je in aanmerking komt voor energietoeslag van de gemeente Hellendoorn.

Energietoeslag aanvragen kan nog tot woensdag 1 februari.

Voor wie is het bedoeld?

De toeslag is voor huishoudens met een laag inkomen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Het inkomen van huishoudens die in aanmerking komen is door de gemeente van 120% verhoogd naar 150% van de bijstandsnorm.

Wat is het doel?

De energietoeslag is bedoeld voor jouw hoge energierekening. Het is daarom verstandig dat je dit geld gebruikt voor de hogere energiejaarafrekening. Zo voorkom je eventuele betalingsproblemen achteraf.

Wat is de hoogte van de toeslag?

De toeslag ligt tussen de €800 en €1.300. Dit hangt af van jouw inkomen.

Hoe vraag ik de energietoeslag aan?

Dit kan online via www.hellendoorn.nl/energietoeslag. Bekijk hier ook of je voldoet aan de voorwaarden. Aanvragen kan nog tot 1 februari 2023.

Meer info? Check www.hellendoorn.nl/energietoeslag

Informatiebijeenkomst Verkenning N35 Wijthmen-Nijverdal

De N35 is de economisch belangrijke verbindingsweg tussen de regio Zwolle en de regio Twente. Toenemende verkeersdrukte en veel kruispunten zorgen voor vertragingen en onveilige situaties. Daarom is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de provincie Overijssel, in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) een verkenning gestart voor de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. De verkenning onderzoekt mogelijke oplossingen om de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid voor dit deel van de N35 te verbeteren.

Op een inloopbijeenkomst op woensdag 8 februari van 18.30 tot 21.00 uur bij Brasserie Zwakenberg, Schoolstraat 11 in Raalte kunnen belangstellenden een nadere toelichting krijgen over het project en het proces van de verkenning. U kunt zonder aanmelding binnenlopen. Betrokkenen geven uitleg over het project, de alternatieven en het proces van de verkenning en beantwoorden vragen.

Meer informatie over het project vindt u op www.mirttrajecten.nl/organisatie/mirt-n35-wijthmen-nijverdal Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Vragen, suggesties of ideeën voor de verkenning kunt u meegeven via mirtn35wijthmennijverdal@minienw.nl

Nieuws uit de gemeenteraad

Raadsvergadering dinsdag 31 januari 2023

De raadsvergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur. U kunt de vergadering bijwonen en live of achteraf volgen via raad.hellendoorn.nl. Ook de agenda en raadsstukken staan op raad.hellendoorn.nl

Op de agenda staan de volgende punten:

• Toelating tijdelijk raadslid

• Debat over de politieke situatie

• Eerste wijziging verordeningen afvalstoffenheffing, ozb, rioolen waterzorgheffing 2023

• Vaststellen onderzoeksvragen onderzoek buitendienst

• Vaststellen bestemmingsplan ‘Oude Deventerweg 19 en Wittebroeksweg 9-9A Haarle’

• Begrotingswijziging 2023-1 Omgevingsdienst Twente

• Vaststellen bestemmingsplan “Buitengebied 2009, veegplan agrarisch naar wonen 2022”

Spreekrecht

Wilt u inspreken op één van deze onderwerpen? Dat kan, mits u dat nog niet heeft gedaan in een eerdere vergadering en het voorstel niet gewijzigd is. U kunt zich aanmelden tot aan het begin van de vergadering. Of heeft u zelf een onderwerp waarover u wilt inspreken? Ook dat kan. Neem dan minimaal 24 uur vooraf aan de vergadering contact op met de griffie, per mail via griffie@hellendoorn.nl, of via 0548 – 630 000. Graag aangeven over welk onderwerp of agendapunt u wilt inspreken.

Stukken inzien

De agenda’s en alle agendastukken kunt u inzien op http://raad.hellendoorn.nl of opvragen via griffie@hellendoorn.nl

Haarle

• Raalterdijk (voor nummer 1a) – het kappen van 1 eik

Besluiten

Verleende omgevingsvergunning

Nijverdal

• Edisonstraat 7 – het vergroten van een bedrijfspand

Geweigerde omgevingsvergunning

Hellendoorn

• De Marsjes 25 – het uitbreiden van de carport met zonneschans

Ingetrokken omgevingsvergunning

Nijverdal

• Koersendijk 3 – het bouwen van een veranda en het plaatsen van vlaggenmasten

Activiteitenbesluit milieubeheer

Afgehandelde meldingen

Nijverdal

• Nicolaus Ottostraat 7a - oprichten van een inrichting (warehouse)

• Rijssensestraat 146 – aanpassen van de interne inrichting van de winkel

• Fuutweg 25 – het plaatsen van 2 palletboxen voor klein gevaarlijk afval

• Edisonstraat 7 - uitbreiding inrichting

Wet milieubeheer

Ontheffing branden

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben ingevolge artikel 10.63, lid 1 van de Wet milieubeheer besloten de volgende ontheffing van het stookverbod als bedoeld in artikel 10.2, lid 1, Wet milieubeheer te verlenen:

Haarle

• Bathemerweg 24, kadastraal bekend gemeente Hellendoorn, sectie D, nr. 704 (26-01-2023)

Brandperiode

De ontheffing wordt verleend voor de periode van 27 januari 2023 t/m 31 maart 2023.

Week 4 | Jaartal 2023

Week 4 | Jaartal 2023

Officiële bekendmakingen

van de gemeente Hellendoorn

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Rossinistraat 8 – het kappen van 1 eik (17-01-23)

Hellendoorn

• Kathuizenweg 11 - het uitbreiden van een woning en het herbouwen van de bijgebouwen (13-01-23)

• De Nieuwkamp 42 – het aanleggen van een tweede uitrit (15-01-23)

• Hallerweg 1 – het kappen van 2 esdoorns (17-01-23)

Haarle

• Raalterdijk (voor nummer 1a) – het kappen van 1 eik (16-01-23)

U kunt nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Dit is pas mogelijk op het moment dat er een (ontwerp)besluit is genomen.

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Edisonstraat 7 – het vergroten van een bedrijfspand (17-01-23)

Geweigerde omgevingsvergunning

Hellendoorn

• de Marsjes 25 – het uitbreiden van de carport met zonneschans (14-11-22)

Wanneer u belanghebbende bent en het niet eens bent met bovenstaande besluiten, kunt u binnen zes weken na de datum die tussen haakjes achter het besluit staat vermeld, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Dit bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet op zijn minst bevatten:

• de naam en het adres van de indiener;

• de dagtekening;

• een omschrijving van dit besluit;

• de gronden van het bezwaar (de motivering).

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u ook de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen.

Activiteitenbesluit milieubeheer

Afgehandelde meldingen

Nijverdal

• Nicolaus Ottostraat 7a - oprichten van een inrichting (warehouse)

• Rijssensestraat 146 – aanpassen van de interne inrichting van de winkel

• Fuutweg 25 – het plaatsen van 2 palletboxen voor klein gevaarlijk afval

• Edisonstraat 7 - uitbreiding inrichting

Wet milieubeheer

Ontheffing branden

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben ingevolge artikel 10.63, lid 1 van de Wet milieubeheer besloten de volgende ontheffing van het stookverbod als bedoeld in artikel 10.2, lid 1, Wet milieubeheer te verlenen:

Haarle

• Bathemerweg 24, kadastraal bekend gemeente Hellendoorn, sectie D, nr. 704 (26-012023)

Brandperiode

De ontheffing wordt verleend voor de periode van 27 januari 2023 t/m 31 maart 2023.

Bezwaar

Tegen een verleende ontheffing kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de datum die tussen haakjes achter het besluit staat vermeld, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Tijdens de bezwaarprocedure geldt het genomen besluit onverminderd. Gelet op het feit dat het branden binnen de bezwarentermijn kan plaatsvinden, kunnen belanghebbenden een verzoek om “voorlopige voorziening”, houdende een schorsing van het bestreden besluit, indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De ontheffing wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist.

Gemeente Losser

Dit is niet de officiële publicatie van de gemeente Losser

Doel commissievergaderingen

De commissievergaderingen zijn ter voorbereiding op de raadsvergadering . De raadsleden verzamelen informatie en kunnen een (voorlopig) standpunt meedelen. Er worden geen besluiten genomen. Daarnaast kunnen actuele zaken besproken worden.

Inspraak tijdens commissievergadering over raadsvoorstellen

Inwoners en instellingen kunnen in gesprek gaan met de raadsleden. Als u over de agendapunten die op de agenda’s staan mee wilt praten, verzoeken wij u zich vooraf te melden bij de griffie. Dit kan op de vergaderavond, maar het liefst vooraf per mail griffie@losser.nl of telefonisch 053-5377290. Spreektijd per inspreker is maximaal 5 minuten.

Adressen en telefoonnummers gemeente Losser

Telefoon: (053) 537 7444

E-mailadres: gemeente@losser.nl

Website: www.losser.nl

Bezoekadres gemeentehuis: Raadhuisplein 1, Losser

Postadres: Postbus 90, 7580 AB Losser

Openingstijden publieksbalie gemeentehuis in Losser

De publieksbalie werkt alleen op afspraak.

Plan uw afspraak zelf op www.losser.nl/afspraak (digitale balie).

U kunt ook telefonisch een afspraak maken: (053) 537 7444.

U kunt bij de publieksbalie terecht op:

Maandag 13.00 – 16.30 uur

Dinsdag 09.00 – 12.30 uur

Woensdag 13.00 – 16.30 uur

Donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 – 18.00 uur

Vrijdag 09.00 – 12.30 uur

Afhalen van uw documenten bij de receptie in het gemeentehuis

Op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 16.30 uur en op donderdag tot 18.00 uur.

Live-uitzending vergaderingen

De raads- en commissievergaderingen

zijn live (in beeld en geluid) te volgen op de website van de gemeente: www.losser.nl bij het onderdeel Bestuur.

Meldingen openbare ruimte

Een melding over de openbare ruimte doet u digitaal via: www.losser.nl/Digitalebalie. Meldingen over zeer dringende gevallen, buiten kantooruren, kunt u ook telefonisch melden via de calamiteitenlijn, telefoon: (053) 537 7399.

Afspraak met burgemeester, wethouder of gemeentesecretaris

Voor het maken van een afspraak met leden van het College van B&W neemt u contact op met het bestuurssecretariaat: (053) 537 7282 of 537 7283

Kijk op https://www.losser.nl/Actueel/Of fici_le_mededelingen voor de officiële bekendmakingen

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

126
127
128
129
130
131
132
133
134
135 twente.nl

Articles from Losser Magazine 27-01-2023