Losser Magazine 31-05-2024

Page 1

OBS De Saller 25 jaar Herman Brood en Doe Maar weer vrienden in Openluchttheater Subsidie voor landbouwinnovatie Film Johan Nijenhuis in Oldenzaal Canadese wandelroute door Losser www.losserjournaal.nl www.twentejournaal.nl Gemeente-Info + UIT-agenda MagazineLosser Hét Magazine voor Losser HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE GEMEENTE LOSSER 31-05-2024 Welkoop Losser gaat voor goud

Volg Weeronline op twitter en facebook

Wolken en zon

Zaterdag is het lange tijd grijs, maar later komt de zon vaker door. De maxima liggen tussen 16 en 22 graden. Zondag is het minder warm, maar wel prima weer.

Zaterdag: (felle) buien

De dag gaat grijs van start door aanwezigheid van veel (laaghangende) bewolking. Uit dikkere bewolking valt af en toe een beetje regen. De noordenwind is matig tot aan zee vrij krachtig. In de loop van de middag kan de zon geregeld doorbreken. Het is nog onzeker hoe laat dit gebeurt. Het lijkt zo goed als droog te blijven. De temperatuur stijgt tot 22 graden in het bij een matige noordenwind. De gevoelstemperatuur ligt een aantal graden lager.

schermde huid al binnen 20 tot 40 minuten kan verbranden. Door de koele noordenwind heb je te laat door dat de huid verbrandt. De zonkracht is namelijk niet afhankelijk van de temperatuur.

Na het weekend: licht wisselvallig

In de nieuwe week is het licht wisselvallig weer met vrij veel bewolking, maar vooral vanaf woensdag zal de zon geregeld schijnen. Met een beetje pech krijgen we dinsdag met een regengebiedje te maken, maar dit is nog onzeker. De temperatuur stijgt dagelijks naar gemiddeld 18 graden, alleen dinsdag is het tijdelijk wat warmer.

Zondag: minder warm dan op zaterdag, felle zon

Het wordt een droge dag met zonnige perioden. De temperatuur stijgt bij een matige noordenwind naar 18 tot 20 graden. Hiermee is het vrij koel voor de tijd van het jaar. Uit de wind is het heerlijk weer. De zon schijnt met UV-Index 5 of 6 en dat betekent dat een onbe-

LosserMagazine INHOUD

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Het Losser Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

3
Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 38 30 Natuur 36 Cultuur 28 Sport

Concordia Overdinkel voor themaconcert

OVERDINKEL - Zondag 9 juni is het weer zover, dan zal muziek vereniging Concordia weer hun jaarlijkse themaconcert verzorgen.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt er ieder jaar een muzikaal thema vertolkt waarin het publiek helemaal kan opgaan. Dit jaar is er gekozen voor het thema filmmuziek. “’t Muziekhoes”

Zal speciaal voor deze zondagmiddag worden omgetoverd tot een ware bioscoop. Ja mensen u leest het echt goed een bioscoop en dan ook nog eens 1

met gratis toegang.

Dit jaar is er gekozen om het themaconcert op zondagmiddag te organiseren in plaats van de traditionele zaterdagavond zodat we de jongste leden van onze vereniging ook mee kunne laten musiceren. Alle muziekstukken die worden gespeeld worden ondersteund

Overdinkel opent bioscoop

door mooie filmbeelden uit de bijbehorende de film, het zal dus een middag worden die zowel de oren als de ogen prikkelt.

Een kleine selectie van wat u kunt verwachten, Roodkapje een muzikale reis door dit sprookje gespeeld door de blokfluit groep. Het C-orkest zal de wereld der dino’s betreden en het A-orkest zal de jungle ingaan onder begeleiding van Indiana Jones. Tevens zal de drumband een muzikale reis door de filmgeschiedenis gaan maken. Kortom het belooft een prachtige middag te worden in ‘’t muziekhoes’’

aan de Hoofdstraat 66a te Overdinkel

Het non-stop show programma dat om 14:00 uur aan zal vangen is gratis te bezoeken. De zaal zal ongeveer 30 minuten voor aanvang van de film geopend zijn.

De popcorn staat al klaar u komt toch ook?

Mocht u meer informatie willen over onze muziekvereniging of zelf een keer mee willen spelen neem dan snel een kijkje op www.concordia-overdinkel.nl of kijk op onze facebook of Instagram pagina.

Herman Brood en Doe

vrienden in Brilmansdennen

LOSSER - “Als je wint…heb je vrienden”. Dat gaat zeker op voor deze twee tribute bands die op 22 juni in Openluchttheater Brilmansdennen een spetterend gezamenlijk evenement gaan verzorgen: Go Nutz! Herman Brood Tribute en Skunk Doe Maar Tribute.

Go Nutz!

Go Nutz! is de Herman Brood tributeband die de essentie van de legendarische Nederlandse muzikant en kunstenaar Herman Brood op indrukwekkende wijze weet te vangen. Met hun opwindende live-optredens en authentieke interpretaties van Brood’s tijdloze hits, brengt de Twentse band

Go Nutz! een eerbetoon aan de erfe-

Doe Maar weer

Brilmansdennen Losser

nis van deze iconische artiest. Door hun gepassioneerde vertolking van Brood’s muziek en energieke podiumpresentatie, weten ze het publiek keer op keer te  boeien en een onvergetelijke ervaring te bieden.

Skunk

De muzikanten van SKUNK spelen de sound van Doe Maar uit het begin van de jaren 80, klein en strak, puur en recht door zee met veel gevoel, liefde en respect. SKUNK is een band met een missie, namelijk het publiek nog even mee terug te nemen naar die fantastische jaren 80 om de mensen hun mooiste muzikale herinneringen te laten herbeleven.

Vrienden

“Dat Herman Brood en Henny Vrienten het samen goed konden vinden behoeft natuurlijk geen betoog” geeft zanger

Marcel Snellenburg van Go Nutz! aan. In 1984 brachten ze samen het nummer “Als je wint, heb je vrienden” uit. Het werd een enorme hit. Op 22 juni aanstaande in Openluchttheater

Brilmansdennen in Losser belooft het een feest der herkenning te worden. De bands beloven een allebei een fantastische set neer te zetten die avond.

22 juni Openluchttheater

Brilmansdennen Losser om 20 uur. Tickets via www.brilmansdennen.nl of www.gonutz.nl

Gemeente Losser verbetert ondersteuning ouders met nieuwe “SMI”-regeling

LOSSER - Gemeente Losser heeft besloten om de eigen bijdrage voor ouders voor de regeling

Sociaal Medische Kinderopvang (SMI) af te schaffen.

Deze wijziging gaat per direct in. Met deze aanpassing wil de gemeente de regeling toegankelijker maken en de administratieve last voor zowel ouders als consulenten verminderen.

De regeling voor Sociaal Medische Kinderopvang (SMI)

De SMI-regeling biedt gezinnen ondersteuning door kinderopvang aan te bieden wanneer ouders door sociale of medische omstandigheden tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij de zorg voor hun kinderen. Deze regeling is bedoeld voor gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar die geen recht heb-

ben op kinderopvangtoeslag, omdat de ouders niet (allebei) werken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ouders met een chronische lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, of bij een sociale crisissituatie in het gezin.

Meewerken aan hulpverleningsplan Eerst was het zo dat ouders die gebruik maakten van deze regeling, hiervoor zelf ook een eigen bijdrage betaalden. In plaats van deze financiële bijdrage wordt nu van ouders gevraagd dat zij meewerken aan een hulpverleningsplan gericht op het verbeteren van hun situatie. Deze aanpak sluit beter aan bij de

visie van de gemeente om inwoners te ondersteunen en hun zelfredzaamheid te bevorderen.

Drempel verlagen

Wethouder Marian Oosterbroek: “Door de eigen bijdrage af te schaffen, hopen we de drempel voor ouders te verlagen en hen te stimuleren om samen met ons te werken aan een duurzame oplossing voor hun situatie. Deze maatregel vermindert ook de bureaucratie, waardoor we ons beter kunnen richten op waar het echt om gaat: het bieden van passende ondersteuning aan gezinnen die dat nodig hebben.”

Basisschool de Saller 25-jarig jubileum

LOSSER - Basisschool de Saller viert dit jaar haar 25-jarig jubileum.

Dit is gevierd in een hele feestweek met allerlei leuke activiteiten voor de leerlingen en ouders. 25 jaar geleden verhuisde basisschool de Springplank van de vertrouwde plek midden in het dorp naar de nieuwbouw

op de Saller. Onder de nieuwe naam “OBS de Saller” staan de deuren hier sindsdien open voor openbaar onderwijs met aandacht voor brede talentontwikkeling. Andere speerpunten zijn een positief pedagogisch klimaat en

Engelstalig onderwijs in groep 1 t/m 8. Het jubileum is gevierd in een feestweek met o.a. een feestelijk picknickontbijt, een familie spelletjesmiddag, workshops wetenschap en techniek en de talentenshow “Saller got Talent”. De week is afgesloten met een heerlijke schoolreisdag.

In de afgelopen weken zijn er ontwerpen door de leerlingen gemaakt voor

de picknicktafel op het plein. De leerlingenraad heeft de tekeningen van Emily (groep 5) en Emir (groep 8) als winnende ontwerpen gekozen. Deze ontwerpen zijn door kunstenares Manon Leeflang samengevoegd en samen met de ontwerpers op de tafel geschilderd. Met de onthulling van deze tafel is het startschot voor een geweldige feestelijke week gegeven.

Saller
viert

Start werkzaamheden

LOSSER - Op maandag 3 juni ondertekenen de gemeente Losser en waterschap Vechtstromen een overeenkomst voor het gebruik van het gezuiverde water van de rioolwaterzuivering.

Dorpsbleek Losser

Foto’s : www.visitdeluttelosser.nl

Dit water gebruikt de gemeente straks voor de verwarming van zwembad Brilmansdennen en het constant op peil houden van het water in de historische Dorpsbleek. Deze ondertekening is ook het startsein voor de werkzaamheden aan deze Dorpsbleek. De werkzaamheden worden uitge-

voerd door een bouwteam bestaande uit: Gemeente Losser, aannemer NTP, waterschap Vechtstromen en Odin landschapsontwerpers.

werkzaamheden

Welkoop in Losser krijgt certificaat “goud” in de MKB-toegankelijke route

LOSSER - Een nieuwe invalidenparkeerplaats en een aanpassing in het glaswerk bij de ingang.

Met die twee toevoegingen aan zijn winkel zorgde Raymond Kleine, eigenaar van de Welkoop in Losser, dat zij het certificaat “goud” krijgen in de MKB-toegankelijke route. Gisteren brachten de Losserse pro-ambassadeur van Ongehinderd, Jeanette Davina, en wethouder Marian Oosterbroek een bezoek aan de Welkoop om hen te bedanken voor hun acties. Raymond: “Een tijdje terug kregen wij bezoek van de organisatie Ongehinderd. Zij hebben toen de hele winkel gescand en beoordeeld hoe toegankelijk het is. Ze keken bijvoorbeeld of de paden breed genoeg zijn voor klanten die in een rolstoel zitten. We kregen toen in eerste instantie het certificaat brons. Toen heb ik eigenlijk meteen gevraagd wat ik kan doen om het certificaat goud te krijgen.” Er

hoefden maar twee aanpassingen te komen. Een invalideparkeerplaats en bij de ingangsdeuren een markering op het glas op ooghoogte van rolstoelgebruikers. Raymond: “Dat heb ik toen eigenlijk direct doorgevoerd. Ik vind het belangrijk dat iedereen onze winkel kan bezoeken en de auto dichtbij kan zetten. En daarnaast wil ik gewoon altijd voor goud gaan.”

De MKB-toegankelijke route in Losser De afgelopen tijd zijn de organisatie Ongehinderd en de Losserse pro-ambassadeur van Ongehinderd, Jeanette Davina, langs ondernemers in de gemeente Losser gegaan. Jeanette vroeg in eerste instantie of de ondernemers onderdeel wilden worden van de route. Vervolgens bracht een expert van Ongehinderd (gratis) in beeld hoe

toegankelijk zij zijn voor mensen met een beperking. Ook krijgt de ondernemer praktische tips om toegankelijker te worden. Met een bronzen, zilveren of gouden certificaat laten zij zien hoe toegankelijk de winkel is. In de gratis app Ongehinderd kunnen inwoners en landelijke bezoekers van onze gemeente zien waar zij een ongehinderd bezoek kunnen brengen. Jeanette: “Ik ben de afgelopen tijd langs een aantal ondernemers in Losser, Overdinkel en De Lutte geweest. In de zomervakantie ga ik verder: langs de ondernemers in de buitengebieden. Omdat ik daar vervoer voor nodig heb, gaat mijn dochter met me mee.”

Meld je ook aan voor de route

Er zijn inmiddels 61 locaties in de gemeente Losser die een scan hebben laten doen voor de MKB- toegankelijke route. Wethouder Marian Oosterbroek: “Dat is heel mooi, en ons doel is dat er nog een aantal mee doen! Ik nodig alle ondernemers die nog geen scan

hebben laten doen dan ook van harte uit om zich aan te melden. Ook als je onderneming nog niet zo toegankelijk is. Vaak kun je met een paar kleine aanpassingen al de toegankelijkheid verbeteren. Er was bijvoorbeeld één locatie die alleen nog maar 2 haakjes op rolstoelhoogte hoefde op te hangen en daardoor het certificaat kreeg. Dat lijkt iets kleins, maar hoe fijn is het als je niet steeds hulp hoeft te vragen om je jas op te hangen, maar dit gewoon zelf kunt doen. Een paar kleine toevoegingen kunnen al een verschil maken.”

• Download de app “ongehinderd” in de App- of Playstore. Typ bij ‘zoeken’ Losser in. U vindt dan de MKB toegankelijke winkel route en de MKB toegankelijke horeca route in onze gemeente.

• Ondernemers uit gemeente Losser die een toegankelijkheidsonderzoek willen laten doen mogen contact opnemen met mkbtoegankelijk@ongehinderd.nl

krijgt

Van de serie Bromsnor

door Henk Poelakker

Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader (1920-2011) kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven. henkpoelakker@gmail.com

Politiedossier: Een lijk zonder hoofd

Een open gegraven graf

Op 17 juni 1968 rinkelt de telefoon op het bureau van Bromsnor. De voorman van de plantsoenendienst valt met de deur in huis. “Veldwachter, kom snel naar de begraafplaats waar mijn mannen een open gegraven graf hebben ontdekt.”

Bromsnor spoedt zich naar het kerkhof waar hij een graf zonder gedenkteken en zonder afdeksteen aantreft. Aan weerskanten van het open graf liggen zand en stukken hout. Hier is duidelijk sprake van grafschennis. Bromsnor laat de begraafplaats onmiddellijk afsluiten en neemt contact op met de begeleider van de rijksspeurhond. Een collega van Brom is inmiddels aangekomen bij Plaats Delict om toezicht te houden.

Bromsnor benadert de Technische Recherche voor het nemen van foto’s en het maken van een gipsafdruk van een voetindruk in het zand nabij het graf. Als de hond zijn werk gedaan heeft en de recherche klaar is met het verzamelen van gegevens, wordt de plantsoenendienst verzocht om het graf verder uit te graven onder toeziend oog van de collega-veldwachter. Bromsnor gaat naar het gemeentehuis naar de afdeling Openbare Werken waar hij al snel de naam van de persoon krijgt

die in het graf zou moeten liggen, een zekere Berendina, geboren in 1866. Zij blijkt in 1940 begraven te zijn. Ongehuwd, geen kinderen. Met die summiere gegevens moet Bromsnor het doen. Terug naar de begraafplaats. Bromsnor spreekt grote waardering uit voor het werk van de plantsoenendienst. Opmerkelijk: in de deels vergane grafkist liggen wel de resten der beenderen maar niet de schedel.

Schedel gevonden

Wat nu? Is dit een bewuste opgraving geweest? En waarom? Wie doet zoiets? Het onderzoek neemt twee dagen later een vreemde wending. Het is 19 juni en een collega van Bromsnor is om 7.45 uur bij het politiebureau om de deuren te openen, de post van de mat te rapen, het stoepje even te vegen enz. Verscholen achter een tuinplant ziet hij een doos staan. Hij pakt deze op en merkt dat er iets in zit. Hij opent de doos en schrikt als hij een hoofd ziet. Meteen flitst het door zijn hoofd, zou dit doodshoofd van de mevrouw zijn die al bijna dertig jaar in haar graf ligt? Bromsnor heeft ook dienst en meldt zich net vóór 8.00 uur. Hij krijgt geen kans om rustig op te starten want bij binnenkomst wordt hem meteen de doos met inhoud getoond. Nog meer vragen doemen op. Feit is dat de doos

met schedel bij de politie blijft in afwachting van wat de Officier van Justitie beslist. Later die dag fietst Bromsnor met de doos onder zijn arm naar de huisarts die bevestigt dat het hoofd afkomstig is van een mens. Grote kans dat dit het hoofd is van Berendina. Opvallend: de schedel is in een krant van gisteren verpakt, juist met de bladzijde waarop de krant uitvoerig melding maakt van het open gegraven graf. Is dit een grap?

Deze lugubere zaak kent geen oplossing, ook na 1968 niet. Nabestaanden zijn nooit gevonden. Frustrerend. Hoewel men dik vijftig jaar geleden weet dat ieder mens specifiek DNA heeft, is in 1968 die techniek nog niet inzetbaar om definitief vast te stellen of het

gevonden hoofd van Berendina is. Waar de schedel uiteindelijk gebleven is, vermeld het verbaal niet.

Bestel het boekje ‘Herinneringen aan Twente” met 25 verhalen door een mail te sturen naar info@ twentejournaal.nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Subsidie

voor innovatieprojecten landbouw in Overijssel

TWENTE - Wie een goed idee heeft voor een innovatieproject in de landbouwsector in Overijssel kan daarvoor vanaf 5 juni een subsidie aanvragen.

innovatieprojecten in de Overijssel

Dan gaat de subsidie ‘Samenwerken aan innovatie’ in het kader van de Europese Innovatie Partnerschap (EIP) open.

De subsidie is bedoeld voor samenwerkingen tussen bijvoorbeeld landbouwers onderling, of tussen landbouwers en kennisinstellingen. Van 5 juni tot en met 30 september 2024 kan de subsi-

die worden aangevraagd. Dit opent de deur voor vernieuwende projecten ter verbetering van werkwijzen, producten of diensten die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw in Overijssel.

De opgedane ervaringen worden gedeeld met andere landbouwers en landbouwbedrijven.

Wandelen in de Voetsporen Canadese Bevrijders

LOSSER - Op 29 mei is in Retranchement een ‘Vector of Memory’ onthuld door de kinderburgemeester van de gemeente Sluis en de oudste en jongste bewoner van het dorp.

De nieuwe route loopt dwars door Nederland, van Zeeland naar Groningen, en vertelt over de belangrijke rol van Canadese militairen bij de bevrijding van Nederland. Met aandacht voor de nauwe samenwerking met andere legers, zoals de

Polen, Britten en Fransen. Ook wordt stil gestaan bij hoe burgers de strijd beleefden. De route maakt deel uit van de Liberation Route Europe, door de Raad van Europa erkend als Culturele Route. Meer dan 10.000 kilometer aan routes langs plekken en verhalen in

Voetsporen van de

ook door Losser

heel Europa die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

De routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes en vertellen onderweg over historische plekken.

Canadese wandelroute van Normandie naar Duitsland

Tijdens de bijeenkomst in Retranchement maakte Marc Kocken, lid

Raad van Toezicht van LRE Foundation, bekend dat Europese subsidie is ontvan-

gen voor uitbreiding van de Canadese route. Vanaf 2025 kan de hele opmars van de Canadese bevrijders worden gevolgd van Normandië tot aan NoordDuitsland. Met onderweg vele verhalen die vertellen over de strijd die Canadese soldaten leverden voor onze vrijheid. De internationale, Canadese route wordt gerealiseerd door Juno Beach Centre, For Freedom Museum, Liberation Route France en LRE Foundation. Namens de Canadese Ambassade sprak Militair Attaché col. Marc Lafortune zijn waardering uit voor het initiatief.

Bevrijders

Defensie heeft gebied het oog voor oefenterrein

NIJVERDAL - Een gebied ten westen van Nijverdal is in beeld bij het ministerie van Defensie als mogelijke oefenlocatie voor het trainen met explosieven.

De gemeente Hellendoorn is hier donderdag van op de hoogte gebracht door het ministerie.

Het gaat om een groot gebied tussen de N35 en de Schouwenburgweg, ten westen van de Nijverdalsebergweg. Het ministerie kijkt ook naar zeven andere

locaties in het land.

Onderzoeken

,,Als gemeente zijn wij hierdoor verrast”, zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. ,,Wat dit alles precies inhoudt, gaan wij onderzoeken. We kunnen ons voorstel-

gebied nabij Nijverdal op oefenterrein

len dat dit nieuws tot vragen of zorgen leidt in de omgeving. Vragen hebben wij zelf ook. We hopen snel meer duidelijkheid te krijgen. Zodra wij iets kunnen delen, doen wij dat.”

Het ministerie van Defensie zoekt al langer naar meer ruimte binnen Nederland voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan kazernes, maar ook aan zogenoemde springterreinen. Dat is een oefenterrein waar getraind en geoefend wordt met explosieven en munitie.

Een van acht potentiële locaties

Voor dit laatste wordt nu onder andere gekeken naar de genoemde locatie ten westen van Nijverdal. Naast het gebied

Foto: www.defensie.nl

nabij Nijverdal zijn er nog zeven andere potentiële locaties in beeld in het land. ,,Het ministerie heeft ons laten weten dat één daarvan uiteindelijk zal worden gekozen”, zegt Eijbersen.

Bijeenkomst

Het ministerie heeft bekendgemaakt op maandag 10 juni een bijeenkomst te houden over de plannen. Deze bijeenkomst vindt plaats in Zwolle. Op defensie.nl/ruimtevoordefensie is meer informatie te vinden over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.

Wandelsport Haarle Sallandse Heuveltocht

Sport

HAARLE - Op zaterdag 8 en zondag 9 juni a.s. organiseert Wandelsport Haarle voor de 22e keer “de Sallandse Heuveltocht”

Vanaf sporthal “De Veldkamp” te Haarle starten vijf afwisselende routes.

De routes lopen vanuit het dorp Haarle naar de Sprengenberg, waar de mooie Palthetoren staat. U komt langs een prachtig heidegebied en vervolgt uw route naar de Helhuizen.

De langere afstanden (30 en 40 km) gaan verder over de heuvels naar Holten.

Na de grote rust gaan de wandelaars van de 30 en de 40 km via het

Numendal met een slinger door de Helhuizen terug naar Haarle.

In de bekende “witte” tent van Wandelsport Haarle heeft u gelegenheid om uit te rusten en wat te eten en te drinken.

Alle deelnemers ontvangen tijdens de wandeling een appel, aangeboden door Zorgsaam Nijverdal-Hellendoorn.

De route is bewegwijzerd en u krijgt een uitgebreide routebeschrijving mee.

organiseert

Heuveltocht

Op beide dagen worden dezelfde routes aangeboden. De Sallandse Heuveltocht is een prima training voor een of DE vierdaagse.

De afstanden en starttijden zijn:

30 en 40 km tussen 8.00 en 9.00 uur

20 km tussen 8.00 en 11.00 uur

15 km tussen 9.00 en 13.00 uur

7,5 km tussen 9.00 en 14.00 uur

De start is bij sporthal “De Veldkamp” Veldkampsweide 1a 7448 RB Haarle

Inschrijven kunt u op 8 en 9 juni vanaf 7.45 uur bij het startbureau.

De kosten bedragen € 5,00 en leden KWBN krijgen 1 euro korting.

Leden/donateurs van Wandelsport Haarle mogen 1 dag gratis meelopen.

Kinderen t/m basisschoolleeftijd mogen gratis mee wandelen.

De organisatie hoopt vele wandelaars te ontmoeten.

Voor meer informatie: www.wandelsporthaarle.nl

Slootjes dag IVN Oldenzaal-Losser

Natuur

DE LUTTE - Van 9 t/m 16 juni is het de IVN Week van de Natuur!

Op zondag 9 juni kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant in het Arboretum Poortbulten, Lossersestraat 68 ,7587PZ De Lutte van 10.30 uur tot 13.00 uur. De IVN-natuurgidsen staan klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over

het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en

Oldenzaal-Losser

(groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant!

Aanmelden is niet nodig, Kom gezellig met familie en bekenden en doe mee!!!

Algemene informatie:

Datum: zondag 9 juni

Locatie: Arboretum Poort Bulten

Lossersestraat 68

7587 PZ De Lutte

Tijd: 10:30 tot 13:00 uur

Kijk op onze website voor meer informatie www.ivn.nl/afdeling/oldenzaallosser-eo/ of volg ons op Sociale Media

Wespenstichting luidt noodklok: tegen Aziatische hoornaar!”

TWENTE - De Wespenstichting maakt zich grote zorgen over de huidige aanpak van de bestrijding van de Aziatische hoornaar.

Uit steekproeven van de meldingen blijkt dat veel mensen de Europese hoornaar en andere inheemse wespen aanzien voor de invasieve exoot.

Sinds de Aziatische hoornaar in 2017 zijn intrede deed in de provincie Zeeland heeft deze invasieve exoot zich razendsnel verspreid over de rest van Nederland. Dit heeft een paniekstemming veroorzaakt in de wereld van bijenhouders en natuurliefhebbers, omdat de Aziatische hoornaar als een bedrei-

ging voor de honingbij en andere insecten wordt beschouwd. De opmars gaat snel. Zo snel dat de gedachte nu leeft dat om de opmars te vertragen iedereen moet worden opgeroepen om alert te zijn en mee te helpen beginnende nestjes en koninginnen van de Aziatische hoornaar te onderscheppen. Helaas kleven er aan deze begrijpelijke en goedbedoelde initiatieven ook grote nadelen. Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting: “Het inschakelen van burgers bij de bestrijding van de

noodklok: “Stop hetze hoornaar!”

Aziatische hoornaar heeft tot gevolg dat men massaal wespenkoninginnen is gaan vangen en overal naar beginnende wespennesten speurt. Doordat de meeste burgers een hekel hebben aan wespen en velen zich niet aan de instructies houden, pakt deze actie nadelig uit voor de inheemse insectenpopulatie.”

Is de Aziatische hoornaar een bedreiging voor de biodiversiteit?

Dat intensieve bestrijding van de Aziatische hoornaar belangrijk is omdat dit insect slecht is voor de biodiversiteit is een populaire mening, maar wordt niet door iedereen gedeeld. In een recent rapport van kenniscentrum EIS wordt bijvoorbeeld geconcludeerd dat de Aziatische hoornaar een opportunistische jager is en voorkeur heeft voor

Foto: Sjoert Fleurke

algemeen en veelvuldig voorkomende prooidieren zoals honingbijen, wespen en vliegen. Zeldzame insectensoorten zijn als prooi niet interessant waardoor er geen negatieve impact op de biodiversiteit zal zijn, aldus EIS.

Oproep

De Wespenstichting roept de media, imkers en betrokken organisaties daarom op om onmiddellijk te stoppen met het betrekken van het grote publiek bij de opsporing en de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Laat dit specialistische werk over aan deskundigen die weten wat ze doen. Maak het middel niet erger dan de kwaal.

Ga mee met de ‘OpStap’ de Regge

WIERDEN -Ga zondagochtend 16 juni mee met de wandelexcursie ‘OpStap’ langs de Regge, vanuit De Wisselmaat bij het Exoo tussen Wierden en Enter.

Langs de oevers van de Regge tref je veel bijzondere bomen en planten aan. Een excursie waarbij je volop geniet van de Regge en haar omgeving. De naam Exoo verwijst naar een ‘met eiken begroeide hoogte’ ‘Ekeshoe’, een aanlegplaats voor schippers op de Regge. De gidsen stoppen onderweg nog voor een kleine pauze, de wandeling duurt

minimaal 2,5 uur. Meld je aan en wandel met ons mee!

Het rivierenlandschap staat bekend om haar ‘wandelende’ rivieren. Dat komt omdat een rivier aan de buitenkant van de bocht het land ‘opeet’ en aan de binnenkant van de bocht het zand weer afzet. Onderweg krijg je van onze land-

‘OpStap’ excursie langs

schapsgidsgids uitleg over de prachtige flora en fauna en cultuurhistorie langs de Regge. Dit waterrijke gebied is de leefomgeving van veel bijzonder vogels, zoals bij voorbeeld de ijsvogel. Daarnaast tref je een grote diversiteit van planten en bomen waar de gidsen je meer over kunnen vertellen. Stevige, waterdichte schoenen zijn een goed idee tijdens deze excursie in dit natte gebied.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap

Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen.

Foto: Marcel Veenstra

Filmhuis Oldenzaal vertoont Verliefd op Bali van Johan

CULTUUR

OLDENZAAL - Op dinsdag 11 juni vertoont

Filmhuis Oldenzaal de film Verliefd op Bali.

We sluiten het seizoen af met een zomerse film, van regisseur Johan Nijenhuis die Twente zo verrast heeft met De beentjes van Sint Hildegard.

Na het overlijden van haar Indische oma, overtuigt influencer Jenny haar

moeder en zus ervan om samen naar Bali te gaan. Ze zijn totaal verschillend en komen ieder met hun eigen vragen naar het eiland. Terwijl Jenny haar carrière probeert te redden, wil Dewi vooral op zoek naar haar roots. Cornelie hoopt dat de reis haar en haar dochters

vertoont de film

Johan Nijenhuis

dichter bij elkaar zal brengen. Door de zoektocht naar een familielegende ontvouwt zich te midden van de kleurrijke Indonesische cultuur niet alleen een oude liefdesgeschiedenis, maar ontstaan er onverwacht ook nieuwe liefdes.

De Volkskrant: ‘Zonder een moment zwaarwichtig te worden, komen in Verliefd op Bali veel aspecten van de pijnlijke, gedeelde geschiedenis van

Nederland en Indonesië aan bod’

Dinsdag 11 juni om 20.00 uur. Entreeprijs: € 10. Voor donateurs: € 7. Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram. Voor verdere info zie http://filmhuisoldenzaal.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

38
twente.nl
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48 twente.nl
49 twente.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.