Losser Magazine 08-09-2023

Page 1

Kom kennis maken met hockey Workshop KiCad-PCB ontwerp Proeflessen kleuterjudo Open monumentendag op de fiets www.losserjournaal.nl www.twentejournaal.nl Hét Magazine voor Losser Gemeente-Info + UIT-agenda MagazineLosser HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE GEMEENTE LOSSER 08-09-2023 Losser bouwt Trekvogels Aamsveen

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

3 INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 36 26 Natuur 32 Cultuur 22 Sport
HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl
GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente
TwenteJournaal.nl en Het Losser Magazine
TwenteJournaal is uitgever van o.a.
en
,
is lid van:
LosserMagazine

Nieuwe appartementengebouw Gronausestraat op locatie

LOSSER - Het college van B&W legt het ontwerpbestemmingsplan voor een appartementengebouw op de locatie Gronausestraat 199 in Losser ter inzage.

Met ingang van donderdag 14 september tot en met 25 oktober 2023 kan het ontwerpbestemmingsplan worden

ingezien. Dat kan bij de receptie van het gemeentehuis van Losser. Het plan en de toelichting kunnen ook via www.

appartementengebouw aan de locatie rest. De Orchidee

losser.nl/Actueel/Bekendmakingen en op www.ruimtelijkeplannen.nl worden bekeken.

Orchidee

Op de locatie Gronausestraat 199 staat het voormalige restaurant De Orchidee. De aanvrager wil de huidige bebouwing weghalen en een nieuw appartementengebouw realiseren met daarin 15 appartementen: 11 koopappartementen en 4 voor de verhuur. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moet het huidige

bestemmingsplan worden aangepast.

Uitstraling

In het ontwerp krijgt de nieuwe bebouwing een dorps karakter met een eigen identiteit. De nieuwe bebouwing verbetert ook de ruimtelijke uitstraling van de locatie hoek GronausestraatSmalmaatstraat. De groene overgang tussen het nieuwe gebouw en het hofje aan de Kloppenstraat zal verder worden verbeterd.

Kom kennis maken Club Losser

LOSSER - De eerste trainingen zijn achter de rug, aanstaande zaterdag worden de eerste wedstrijden gespeeld.

Lijkt jou het ook leuk, hockey? Maar wil je eerst kennis maken met het spelletje hockey en onze gezellige club? Dat kan!

met Hockey

De eerste 4 weken is de introductieperiode. Je mag dan 4 keer gratis meetrainen, zonder contributie dus. Een hockeystick kun je lenen van de club. En je krijgt een gratis bitje, mogelijk gemaakt door TReNT Glasvezel. Onder begeleiding van ervaren trainers ga je kennis maken met de hockeysport.

Vind je het een beetje eng om alleen te komen? Je broertje of zusje is ook van harte welkom. Of neem gezellig een vriendje of vriendinnetje mee.

Aanmelden?

Vraag je mama of papa om een mailtje te sturen naar info@hockeyclublosser.nl. Wij doen de rest.

maken

Proeflessen Kleuter Judo

LOSSER - Op zaterdagen 16, 23 en 30 september

2023 zijn er bij Judo Losser proeflessen

Berenjudo.

Het berenjudo is een judoactiviteit speciaal ontwikkeld voor kinderen van 4 en 5 jaar. De lessen zijn van 9.00 tot 9.45 uur in de dojo in het MAN-gebouw in Losser. Kinderen kunnen gratis aan de 3 proeflessen meedoen.

Berenjudo is een echte allround bewegingsactiviteit die wordt aangeboden

door verschillende spelvormen. Tijdens de lessen wordt ingespeeld op alle vijf motorische vaardigheden (snelheid, kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie) door te rollen, vallen, springen, balanceren en klauteren. Ook is er aandacht voor sociale aspecten, zoals samenwerken, winnen en verliezen, zelfbeheersing, luisteren naar

Judo

anderen en voor jezelf opkomen. Leuke, fantasievolle oefen- en spelvormen helpen de jongste kinderen op weg bij bewegen en het vertrouwen in hun eigen kunnen en bij het omgaan met en respecteren van anderen. Al stoeiend lekker je energie kwijt kunnen en er nog van leren ook; het maakt berenjudo tot de ideale sport.

Het berenjudo wordt verzorgd door een speciaal door de Judo Bond Nederland opgeleide trainer. Aanmelden voor de proeflessen kan

door een mail te sturen naar info@judolosser.nl o.v.v. naam en leeftijd. Meer informatie op www.judolosser.nl

Proeflessen aanvragen voor andere judolessen.

Ben je 6 jaar of ouder dan kun je een proefles aanvragen voor een van de andere judolessen. Zo zijn er op zaterdagmorgen 2 startersgroepen en zijn er op donder- en vrijdagavond technische judolessen.

Talent in Huis ; Jouw huiskamer als podium?

OLDENZAAL - Oldenzaal barst van het talent, dat blijkt wel uit het aantal aanmeldingen die de organisatie dit jaar weer mocht ontvangen.

Of het nu zang, dans, theater of een goed verhaal is. Elk talent verdient een podium! En daarom is er op zondag 15 oktober van 12.30 tot 17.30 uur weer een geweldig huiskamerfestival in de stad.

Intieme optredens en eenbijzondere sfeer

Diverse huiskamers veranderen voor een middag in échte podia voor optredens van uiteenlopende, lokale talenten. Bezoekers kunnen hun eigen programma samenstellen en lopend of

podium?

op de fiets van de ene naar de andere huiskamer verhuizen.

Talent in eigen huis? meldt je huiskamer aan!

Zonder huiskamers geen festival. Er zijn nog locaties nodig waar onze talenten op kunnen treden. Dus woon je in- of nabij de binnenstad van Oldenzaal en wil je samen met anderen bij jou thuis van een flink staaltje cultuur genieten?

Meld je aan als gastheer/vrouw en stel je huiskamer beschikbaar voor een act van Talent in Huis. Of je nu in een kas-

teel woont of een kleine bovenwoning hebt, er is altijd wel een plekje voor het talent om te stralen!

Je adres aanmelden als speelplek is eenvoudig door te mailen naar info@ talentinhuis-oldenzaal.nl De artiesten staan al online op www.talentinhuisoldenzaal.nl en hier is binnenkort ook het programma te bewonderen.

Workshop KiCad-PCB-ontwerp bij TkkrLab

ENSCHEDE - Tegenwoordig kom je het overal

tegen: in smartphones, afstandsbedieningen, auto’s - zelfs op plekken waar je het niet zou verwachten.

PCB’s (Printed Circuit Boards) zijn die groene plaatjes die alomtegenwoordig zijn. Maar hoe werken ze eigenlijk? En nog belangrijker, hoe ontwerp je ze zelf?

Voor velen blijven deze groene plaatjes

een compleet raadsel. Na deze workshop geldt dat wellicht niet meer voor jou.

In deze cursus zal Erik Bozelie uitleggen hoe je van een idee naar een prototype kunt gaan en uiteindelijk naar

KiCad-PCB-ontwerp

een PCB-ontwerp, dat je zelfs in China kunt laten produceren.

Deze cursus laat vooral zien welke stappen je moet nemen en hoe je jouw idee kunt verwezenlijken met behulp van het open source programma genaamd KiCad.

Neem je laptop mee en installeer alvast www.kicad.org/download/

Over Erik Bozelie

Erik Bozelie is professioneel embedded softwareontwikkelaar en heeft gewerkt voor bedrijven zoals Alliander, DGT en

Locamation. Hij is een van de actieve leden bij tkkrlab en is er wekelijks te vinden met verschillende projectjes.

Wanneer : Zaterdag 16 September 2023 14:00-16:00

Waar : TkkrLab, Marssteden 98, Enschede

Kosten : Gratis,reserveer jewww.tkkrlab. space Taal : Engels

Kijkochtend Trekvogels

GLANERBRUG - De vogeltrektocht komt op gang! Tijd om trekvogels te spotten in het Aamsveen.

Ga op zaterdag 7 oktober mee met de vogelgids van Landschap Overijssel. Jaarrond vind je hier zo’n 70 verschillende soorten vogels. We gaan de vogels observeren in dit on-Nederlandse stukje natuur met kluunplaatsen, veenputten en heide. We starten om

8.30 uur en lopen ongeveer 1,5 uur. Meld je wel van te voren even aan.

Aamsveen

Het Aamsveen bestaat voor een groot deel uit hoogveen, dat maakt het juist bijzonder. Niet alleen is het uniek in

Aamsveen

Nederland, ook is het een paradijs voor heel veel dieren. Dat maakt het een geliefde plek voor vogels en dus ook voor vogelspotters. Van kraanvogels en stellopers tot grauwe klauwier en de blauwe kiekendief. Waar komen deze vogels vandaan, blijven ze in Nederland of trekken ze verder? En waar herken je de verschillende soorten aan? Tip: neem je verrekijker mee en trek stevige laarzen aan, het veen kan hier en daar erg drassig zijn. Bedekkende kleding vanwege de muggen wordt ook aangeraden!

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website

www.landschapoverijssel.nl/activiteiten Aanmelden is noodzakelijk om de groepsgrootte te beperken.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 3,- per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Trekvogels
Foto: Mark Zekhuis

Beleef Open Monumentendag op de fiets

OLDENZAAL - Open Monumentendag is een landelijk initiatief dat ieder jaar in het tweede weekend van september wordt georganiseerd.

Dit jaar op 9 en 10 september. Het thema is Levend Erfgoed.

Speciale fietsroute op 10 september

De Stichting Oldenzaalse Musea heeft speciaal voor Open Monumentendag een unieke fietsroute uitgezet. Je fietst deze dag langs plekken waar bijzondere dingen te zien en beleven zijn die met (levend) erfgoed en monumenten te maken hebben. Interessant!

Activiteiten en bijzonderheden

Het start- en eindpunt van de route, die 30 km lang is, is de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Je kunt hier een kijkje nemen en ook openen de deuren van de Hofkerk en Antoniuskerk. Historisch museum het Palthe Huis is deze zondag gratis te bezoeken en elk half uur (van 11.30 uur – 15.30 uur) kun je er een rondleiding volgen van ongeveer een

Monumentendag in Oldenzaal

kwartier. Hier waan je je terug in de tijd en kom je van alles te weten over de rijke geschiedenis van de stad. Kinderen kunnen er het “Mysterie van de Gouden Haarspeld” oplossen. Maar er is meer...

Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt? Je ziet het op de werkplaats van de midwinterhoornblazers! Bij de Höfte maak je kennis met een aantal zeldzame veerassen die juist nu heel relevant voor ons zijn en je kunt meedoen aan een rondleiding over het schitterende landgoed de Hulst. Ook ontdek je een bijzondere manier van paarden houden in het “Paddock Paradise”. Tenslotte kun je deze dag de Joodse begraafplaats bezoeken en dat is bijzonder te noemen, omdat deze normaal gesloten is voor publiek.

Kortom: dit wil je niet missen, dus spring op de fiets op zondag 10 september. Deelname is gratis en je bepaalt helemaal zelf hoe en in welk tempo je de route fietst.

Meer informatie en route

Voor meer informatie en (openings)tijden van monumenten en rondleidingen kijk je op www.openmonumentendag. nl/activiteit/fietsroute-oldenzaal. Op www.palthehuis.nl/openmonumentendag2023 kun je alvast de route downloaden. Lukt dit niet, dan is de route vanaf maandag 4 september verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal of bij het Palthe Huis. Op de dag zelf ligt de route klaar bij het startpunt; de Plechelmusbasiliek.

Mtb-/graveltocht, bokbieren, live muziek bij Bokbierfestival

HOGE HEXEL - Voor het tweede

achtereenvolgende jaar vindt het altijd gezellige

bokbierfestival Folk & Bock plaats bij De Boshoeve Sport & Adventure in Hoge Hexel.

Het bokbierfestival is op een prachtige bosrijke omgeving en wordt aangekleed met sfeervolle verlichting, stretchtenten voor de beschutting, een hoofdpodium, veel barretjes en foodtrucks. Ook voor de kids is er van alles te doen: oudhollandse spelen, knutselen en outdoor adventure games. De toegang is gratis. Beer, wine & food De organisatie biedt in ieder geval 7 verschillende soorten bokbieren van de tap en in de fles. Bij Wijndert,

een lokaal wijnhuis, zijn verschillende goede wijnen in glas te verkrijgen. Er is een ruime keuze aan foodtrucks te vinden op het terrein, waar o.a. poffertjes, heerlijke stamppotten, vlees van de grill of vis van de kamado-bbq gegeten kan worden.

Live Music

Qua muziek is er veel te beleven: onverwoestbare klassiekers van Creedence Clearwater Revival worden

bokbieren, wijnen, food en Bokbierfestival Folk & Bock

vertolkt door de beste CCR-tribute band

The Fortunate Sons. Rock ’n Roll komt van Stones Sessions. Deze band laat zich inspireren door albums als Let it Bleed en Sticky Fingers. Tot slot is ook de inmiddels bekende lokale band The Beggars’ Clan present. Deze band timmert al jaren serieus aan de weg met Ierse traditionele Folkmuziek Dé

Boktocht

Voorafgaand aan Folk & Bock is er voor de sportieve liefhebbers een prachtige boktocht opgezet door Wielerclub

Twenterand voor mbt- en gravelbikes.

Mooi Dat ’t Zo Kan (MKZD) -de organisatie achter Folk & Bock- verzorgt de pauzeplek geheel in stijl. Het startpunt van de 50 km mbt of 80 km gravel is ook bij De Boshoeve Sport & Adventure. Starten (en/of inschrijven) kan tussen

11.30 en 12.30 uur. Na afloop van de boktocht door het mooie Twentse en Sallandse land staat er een heerlijk koude versnapering voor de fietsers klaar in de vorm van een bokbiertje.

Meer info

Meer weten over Folk & Bock en/of de Boktocht? Check dan www.mdzk.nl. Inschrijven voor de Boktocht kan ook via www.fietssport.nl (zoek op Boktocht).

• Start Boktocht: zondag 24 september tussen 11.30 en 12.30 uur.

• Aanvang Folk & Bock: 13.00 uur

• Eindtijd: ca. 21.00 uur

• Locatie: De Boshoeve Sport & Adventure, Oude Zwolseweg 1, Hoge Hexel (tussen Vriezenveen en Wierden).

Wierdense coureur Eduard zich op voor thuisrally

Sport

WIERDEN - Op 15/16 september gaat een groot aantal regionale equipes deelnemen aan de belangrijkste rally van ons land.

De Eurol Hellendoorn Rally is al meer dan 40 jaar een evenement waar rallyrijders uit binnen- en buitenland naar uitkijken. Onder de 140 deelnemende equipes bevindt zich uiteraard ook de Wierdense rallyrijder Eduard Eertink, die zich samen met zijn nieuwe navigator Joachim Wagemans opmaakt voor zijn thuisrally: “Het is altijd fantastisch om voor eigen publiek te rijden en de rally in en rond Hellendoorn heeft altijd mooie klassementsproeven te bieden.”

Nieuwe navigator Voor zijn deelname aan de Eurol

Hellendoorn Rally moest Eduard Eertink op zoek naar een nieuwe navigator aan zijn zijde in de snelle Toyota GR Yaris. “Er kwam een enorme kans voor mijn navigator Bart van Heun om in te stappen bij het jonge talent Mitchel van den Brink en helaas voor mij betekende dat het einde van onze plezierige samenwerking. Ik wens Bart en Mitchel succes en we gaan in Hellendoorn nu dus tegen elkaar rijden in plaats van met elkaar,” aldus Eertink. De zoektocht naar een geschikte opvolger van Bart van Heun leidde Eertink naar België, waar Joachim Wagemans bereid bleek

Eduard Eertink maakt

de opengevallen plek op de hot-seat in te nemen. De nu nog 28-jarige Joachim Wagemans uit België is al sinds 2012 actief in de rallysport, eerst als rijder en sinds 2021 als navigator.

Slootje

Innovationsoft Racing, het team van Eduard Eertink, staat te popelen om in de eigen regio te gaan rijden en heeft ook nog wat recht te zetten. “Vorig jaar ging het steeds sneller in Hellendoorn, totdat we door mijn eigen gretigheid van de weg gleden en in een slootje terecht kwamen. Eigenlijk hadden we door kunnen rijden, maar we kwamen op eigen kracht niet meer uit de sloot. Dat was erg spijtig.”

Startnummer 41

Dit jaar reed Eertink al drie wedstrijden in de GR Yaris Challenge, waar hij de tweede plaats in het klassement inneemt. In de ELE Rally viel Eertink uit, in de Vechtdal Rally viel hem een tweede plaats ten deel en in de GTC Rally was de derde plek voor de coureur uit Wierden. “Yannick Vrielink rijdt met een snellere versie van de GR Yaris, dus die kunnen we in principe niet bijbenen, maar de tweede plaats moet toch eigenlijk altijd voor ons zijn,” aldus een gemotiveerde Eertink. De equipe Eertink/ Wagemans rijdt met startnummer 41: “Maar met mijn nieuwe navigator mik ik in Hellendoorn in het ongekend sterke deelnemersveld toch eigenlijk op een top-15 positie,” zegt Eertink tot slot.

Foto: Erik van ’t Land/RallyPicture

Kampioensteam bij afscheidswedstrijd Wout Brama

TWENTE - Na een fantastische carrière neemt Wout Brama vrijdag 8 september afscheid als profvoetballer.

Die avond vindt in De Grolsch Veste zijn afscheidswedstrijd plaats. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kaartverkoop. fctwente.nl/ en via de receptie bij De Grolsch Veste. Kaartprijs: € 10,- en € 5,- voor leden van de Kidsclub en Young Reds.

Kampioensteam

Speciaal voor deze avond keert een groot gedeelte van het kampioensteam van 2010 terug in Enschede. Samen met spelers die in 2011 de KNVB Beker wonnen, nemen zij het op tegen een team waarmee Wout tijdens zijn rijke carrière samenspeelde. Ook spelers uit de huidige selectie van FC Twente maken hun opwachting. Bryan Ruiz, Blaise Nkufo, Kenneth Perez, Theo Janssen, Peter Wisgerhof, Douglas, Nacer Chadli, Sander Boschker, Ronnie Stam, Jeroen Heubach, Nicky Kuiper,

Arnold Bruggink, Karim El Ahmadi, Orlando Engelaar, Eljero Elia… vrijdag 8 september staan zij met vele andere oud FC Twente-spelers op het veld om Wout een afscheid te geven dat hij verdient.

#WoutBedanktVoorAlles!

Het programma - vrijdag 8 september

• 16.30 uur Horeca-punten rondom De Grolsch Veste geopend

• 17.30 uur De Grolsch Veste geopend

• 17.45 uur Voorwedstrijd Wout & Maud

• 18.15 uur Warming-up

• 19.00 uur Speciale opkomst Wout Brama en selecties

• 19.30 uur Aanvang wedstrijd

•Omstreeks 21.00 uur eindprogramma op het veld

afscheidswedstrijd

Trainers

Het ene team wordt gecoacht door Steve McClaren en Erik ten Hag, de andere selectie wordt gecoacht door Fred Rutten, Rini Coolen en Jan van Staa. Trainers die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld in de carrière van Wout Brama.

ESPN Special

Op woensdag 6 september is om 20.00 uur de Special ‘Wout Brama: liefhebber, prijzenpakker en clubicoon’ te zien op ESPN. In aanloop naar zijn afscheid blikken we terug op zijn weg naar de top en zijn tijd als profvoetballer.

Fruitpersdagen bij Landschap

Mander en Balkbrug

MANDER/BALKBRUG - Landschap Overijssel verzorgt weer twee fruitpersdagen waar particulieren het fruit van hun eigen bomen tot sap kunnen laten persen.

Vanaf 75 kilo appels en peren kun je al bij de mobiele fruitpers terecht en ga je met heerlijke pakken fruitsap weer naar huis. Woensdag 27 september komt de

Mander,
trum
de
bij bezoekerscentrum
fruitpers in
bij bezoekerscen-
Dal van
Mosbeek en zondag 8 oktober is de fruitpers aanwezig
De Wheem in
Natuur

Landschap Overijssel in

Balkbrug.

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel uit Welsum is weer aanwezig. Dit is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 3 en 5

liter. Deze zijn ongeopend twee jaar en geopend twee maanden houdbaar. Op onze website vind je meer informatie over de kosten, bewaartips en het aanmelden.

Heb je voldoende appels meld je dan aan en kom op 27 september of 8 oktober met eigen fruit naar één van onze fruitpersdagen!

Aanmelden: Kijk voor meer informatie op: www. landschapoverijssel.nl/activiteiten

Bloemenpracht en proeven van toen’ tijdens de Wendezoeledagen

DELDEN - Van 13 t/m 17 september zijn de jaarlijkse Wendezoeledagen.

Vrijwilligers van de museumboerderij zetten zich volop in om deze dagen tot een succes te maken.

De oogst is binnen en het erf is prachtig versierd met bloemen en vruchten van het land. In de ‘Keuken van toen’ kun

je boerengerechtjes proeven die ter plekke worden bereid. Recepten zullen beschikbaar worden gesteld. Dagelijks worden er demonstraties gegeven zoals spinnen, weven, manden maken, zandstrooien en linnen rollen.

Elke dag is er iets anders te ontdekken

proeven uit ‘de keuken Wendezoeledagen

voor jong en oud.

Kom gezellig samen genieten van de nazomer met een kopje koffie of thee en/of iets anders op het mooie en ouderwets gezellige boerenerf.

Museumboerderij Wendezoele is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 te Ambt Delden en is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Entree volwassenen € 5,-- en kinderen tot en met 12 jaar € 1,50. De allerkleinsten tot 4 jaar hebben gratis toegang.

Kijk voor het volledige jaarprogramma en voor de openingstijden op www. wendezoele.nl. Kinderen hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene.

Excursie ‘Vogels in het

ENSCHEDE - Welke vogels komen graag in de zomer naar het Kristalbad? Ontdek het tijdens de excursie ‘Vogels in het Kristalbad’ op dinsdag

12 september.

De natuurgids van Landschap Overijssel neemt je mee naar de vele mooie plekjes en vertelt onderweg meer over de bijzondere functie en natuur van het Kristalbad. Dit unieke natuurgebied is erg populair bij vogels. Maar welke

vogels kun je juist nu spotten? Het start om 09.00 en duurt ongeveer 1,5 uur. Waar water is, zie je ook veel vogels. Dat geldt zeker voor natuurgebied het Kristalbad, een bijzonder stukje nieuwe natuur tussen Hengelo en Enschede.

Kristalbad’

Een bijzonder terrein met meerdere gezichten. Een natuurlijke watermachine die proceswater weer leven inblaast, een groot bergingsgebied voor water, een ecologische verbindingszone en een recreatief gebied in één. Het is ook een geliefde plek voor vogels. In de lente spot je hier heel veel verschillende soorten, zoals de fuut, dodaars, zwaluw en knobbelzwaan. Tijdens deze boeiende excursie proberen we deze en nog vele andere soorten te ontdekken. De gidsen vertellen onderweg over de vogels en het Kristalbad. Welke ontwikkelingen zijn er en welke dieren leven hier nog meer? Neem je verrekijker mee

en ga mee op stap met onze vogelexperts.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 30 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5,00 per volwassene en € 3,00 per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Foto: Jolein Klein Gunnewiek

Sagenfestival in Theater

WESTERHAAR - In samenwerking met het

Veenmuseum aan de Paterswal in Westerhaar

organiseert Theater Turf op zaterdag 16

september weer het jaarlijkse Sagenfestival.

Van 19.00 uur tot 21.00 uur worden op het hele terrein mooie vertellingen gedaan. Ook kan de bezoeker een niet al te nauwkeurig kijkje in de toekomst voorgeschoteld krijgen door twee ‘glazenbolkijkers’. Maar dat dit een kwestie van lachen wordt is duidelijk. De muzikale noot deze avond op het terras komt van accordeoniste Gerry Zengerink. Zij zorgt voor gezellige muziek die tot ver op het terrein te horen is.

Ook dit jaar is er voor de liefhebber weer een lekkere heksensoep. De soep wordt verkocht in de boerderij

door twee aardige heksen. Dat is alleen al een bezoekje waard.

Het is een kleine greep uit deze gezellige avond voor jong en oud.

Start Theaterseizoen

Theater Turf start het culturele seizoen altijd traditiegetrouw haar activiteiten met dit jaarlijkse sagenevenement aan het eind van de zomer. Daarbij geholpen door de vrijwilligers van het Veenmuseum. Ook nu is er weer een aantal gezellige verhalenvertellers.

Vertelster Zuleika (Helene Huizenga) komt deze keer met Minke en Margot.

CULTUUR

Turf Westerhaar

Zuleika is vaker te gast bij Theater Turf tijdens het Sagenfestival en zij staat garant voor mooie verhalen, evenals haar beide collega’s. Bij Anita Stegeman kun je daarna op een andere plek even uitrusten en luisteren.

Natuurlijk ontbreken dit jaar de Witte Wieven niet. In deze tijd van het jaar kun je ze bijna niet missen ….. Zij zorgen voor mooie en soms komische beelden en momenten in het donker wordende Veenmuseum.

Een rustpunt onderweg is de boerderij. Hier wordt de warme bak Heksensoep geschonken.

Veenmuseum

Het grote terras van het Veenmuseum wordt weer ingericht om even uit te rusten en met elkaar te kletsen. Met een kop koffie, thee of limonade en krentewegge.

Ook kan de expositieruimte in het

gebouw bezichtigd worden. Deze interessante tentoonstelling vertelt het verhaal achter het Veenmuseum, hoe het kwam dat iedereen zo woonde en nog veel meer, in woord en beeld.

Treintje

De vrijwilligers van het Veenmuseum zorgen de hele avond dat het treintje zijn rondgangen maakt over het terrein om bezoekers te vervoeren. Het is wel raadzaam stevig schoeisel aan te trekken, in verband met de hier en daar ruwe bosgrond.

Het Sagenfestival wordt gehouden zaterdag 16 september van 19.00 tot 21.00 uur.

De entree is gratis. Wel wordt het erg gewaardeerd om een vrije gift te doneren.

Theater

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal

Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Zaterdag 9 september Open Monumentendag

Elk jaar in het tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. Ook de gemeente Hellendoorn doet op 9 september mee aan de Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Levend Erfgoed’, ofwel culturele gebruiken of tradities.

Wandeling met Klepperderk

De aftrap van Monumentendag is een wandeling met Klepperderk langs de monumenten in Hellendoorn. Tijdens deze wandeling vertelt Dinand Webbink over de monumenten. De wandeling begint om 10 uur vanaf museum Erve Hofman aan de Hofmanstraat 2 in Hellendoorn. Deelname is gratis.

Open monumenten op 9 september van 10 tot 16 uur:

• Erve Hofman, Hofmanstraat 2 in Hellendoorn

• Kerk ’n Oalen Griezen, Dorpsstraat 39 in Hellendoorn

• St. Sebastianus Kerk, Bibenstraat 36 in Hellendoorn

van de gemeente Wierden bij de gemeente Hellendoorn zijn gevoegd.

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

• Medewerker financiële administratie Sociaal domein (32 uur)

• Communicatieadviseur (24 uur)

Voor gedetailleerde informatie over deze vacatures kun je terecht op: WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Een goede burenrelatie

Al 55 jaar bestaat er een levendige stedenband tussen Ibbenbüren en de Gemeente Hellendoorn.

Een mooi moment om dit te vieren. Check onze website voor het programma en meer informatie

www hellendoorn-ibbenburen nl scan for webs te

Follow us on:

Officiële mededelingen

Op https://www.officielebekendmakingen.nl staan alle officiële bekendmakingen. Daar leest u ook hoe u documenten kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens bent met een besluit. Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

• ’t Oale Karkhof, hoek Koestraat-Hofmanstraat in Hellendoorn

• D’Oale Pastorie, Grotestraat 150 in Nijverdal

Activiteiten De Smidse

Bij De Smidse aan het Hoge Dijkje 4a in Nijverdal zijn de volgende activiteiten:

• 9 en 10 september van 11 tot 17 uur: expositie over de geschiedenis en ontwikkelingen van de gebieden die in 1955

De scholen zijn weer begonnen!

Het is zover! De scholen zijn weer begonnen. In de praktijk zorgt dit voor extra verkeersdrukte. En dat is weer even wennen voor de kinderen en jongeren, maar ook voor de automobilist. In onze gemeente hangen de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland. Let jij ook extra op je snelheid?

• 9 september van 13.30 tot 16.30 uur: demonstratie oude ambachten

• 10 september om 14.30 uur: lezing Levend erfgoed door Bert Hallink / Evert Jan Krouwel van Ter Steege Vastgoed.

• Vanuit de Smidse kan een wandeling van ongeveer 1 km gemaakt worden langs een aantal Rijks- en gemeentelijke monumenten. De routebeschrijving is tijdens openingstijden gratis beschikbaar.

Afvalbrengpunt eerder gesloten op 14 september

Het Afvalbrengpunt is op donderdagmiddag 14 september vanaf 15.00 uur gesloten. Op vrijdag 15 september bent u weer welkom vanaf 9.00 uur.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 12.00 en 13.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• PC Stamstraat 98 – het verwijderen van een draagmuur en het plaatsen van een staalconstructie

Hellendoorn

• Reggeweg (voor nr. 30) – het kappen van een eik

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen

(reguliere procedure)

Nijverdal

• Erve Boomcate 15 – het wijzigen van de voorgevel

• Wierdensestraat 46 – het verbouwen/vergroten van de woning

Hellendoorn

• De Velthoek 25 – het bouwen van een woning

Daarle

• Opgangerweg 4 – het plaatsen van een mono-mestvergister

Activiteitenbesluit milieubeheer

Afgehandelde meldingen

Daarlerveen

• Daarlerweg 1a – het veranderen van activiteiten

Week 36 | Jaartal
2023
Help D Steeds zwerfvuil de de zichtbaar je Hoe Door lijn naar en Gratis Bij zwerfafval en

Help ook mee om Hellendoorn helemaal groen te houden

Download de app om zwerfvuil te verminderen

Steeds meer inwoners houden de openbare omgeving schoon door zwerfvuil op te ruimen. En daar zijn we erg blij mee! Wil je ook aan de slag om Hellendoorn helemaal groen te houden? Download dan de app HelemaalGroen. Dit is een (landelijke) app die op een kaart zichtbaar maakt waar zwerfafval is opgeruimd. Op deze manier kun je gelijk zien waar actie nodig is.

Hoe werkt de app?

Door de app tijdens het afval rapen aan te zetten, verschijnt een groene lijn op de kaart van Hellendoorn. Deze verkleurt na verloop van de tijd naar bruin. Zo is makkelijk te zien waar kort geleden nog opgeruimd is en in welk gebied waarschijnlijk nog zwerfvuil te vinden is.

Gratis hulpmiddelen

Bij de gemeente Hellendoorn kun je gratis hulpmiddelen lenen om zwerfafval op te ruimen, zoals grijpers, afvalzakhouders, handschoenen en hesjes.

Download de app

Ga naar de Android app store van Google Play of ga naar de App Store van Apple.

Nieuws uit de gemeenteraad

Raadspleinvergadering 12 september 2023

Op dinsdagavond 12 september is er een debatronde van de gemeenteraad. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal. U bent van harte welkom om de vergadering in de raadzaal te volgen. De vergadering is ook live te volgen of achteraf terug te kijken via raad.hellendoorn.nl.

Initiatief van vrijwilligers

Een aantal vrijwilligers uit de gemeente zocht de samenwerking op met het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie Hellendoorn en de gemeente Hellendoorn. Met het initiatief Hellendoorn Helemaal Groen vragen op verschillende manieren extra aandacht voor een schone leefomgeving. Een ander daarvan is het aanbieden van lesmaterialen op basisscholen.

Meer informatie? Kijk op www.hellendoorn.nl/helemaalgroen

In deze debatronde staan de volgende raadsvoorstellen op de agenda:

• Verklaring van geen bedenkingen voor flexwoningen in de gemeente Hellendoorn

• Subsidieplafond Lokaal Sportakkoord 2.0

• Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Hellendoorn 2023

• Wijzigen gemeenschappelijke regeling SamenTwente

• Ontwerp wijziging gemeenschappelijke regeling Stadsbank Oost Nederland

• 2e wijziging begroting 2023 Omgevingsdienst Twente

Inspreken

Wilt u inspreken op één van deze onderwerpen? Of heeft u zelf een onderwerp waarover u wilt inspreken? Dat kan. Neem dan voorafgaand aan de vergadering contact op met de griffie, per e-mail via griffie@hellendoorn.nl, of telefonisch via 0548 –630 000. Graag aangeven op welk onderwerp of agendapunt u wilt inspreken, met het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Stukken inzien

De agenda en de voorstellen met bijlagen kunt u inzien op http://raad.hellendoorn.nl.

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.