Hellendoorn Magazine 18-11-2022

Page 1

Gemeente-Info + UIT-agenda Hellendoorn Magazine www.hellendoorn journaal.nl Lokaal Optimaal Hét Magazine voor Hellendoorn en omgeving HET DIGITALE MAGAZINE VOOR DE GEMEENTE HELLENDOORN e.o. 18-11-2022 Mirrewinter muziektheater in Het Ravijn Historisch schouwspel Den Ham “2Shot Swing”bij Uncle Sam Wie zijn de sporthelden van Hellendoorn? Dialectavond is terug Ontdek Hightech Almelo

Koud weekend met kans op sneeuw

Zaterdag zijn er zonnige peri oden en vriest het in het. Zon dag beginnen we met vorst met kans op sneeuw en later neerslag.

Zaterdag flink koud, wel regionaal zonnig

Het is droog het wordt een vrij zonnige dag. In de ochtend vriest het licht Door de combi natie van wind en vorst is het voor het gevoel erg koud; iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld ‘s ochtends aan het sportveld staat. In de middag wordt het droog met regionaal veel zon. Het is koud voor de tijd van het jaar met 2 graden. Daarbij staat een matige oostenwind en voor het gevoel lijkt het alsof het vriest. In de nacht naar zondag vriest het 5 graden, plaatselijk nog wat kouder.

Zondag : grijs en nat met kans op sneeuw

Het vriest in de ochtend op grote schaal. Er zijn zonnige perioden en geleidelijk steeds meer wolkenvelden. Aan het begin van de middag is de vorst op de meeste plaatsen

verdwenen. In de middag is het geheel bewolkt en zijn er perioden met regen. Een matige zuiden tot zuidwesten wind voert minder koude lucht aan en daardoor stijgt de tem peratuur naar 4 graden. Er kan tijdelijk ook wat natte sneeuw vallen. Later in de avond en in het nacht naar maandag stijgt de temperatuur en valt alleen nog maar wat regen.

Maandag: wisselvallig

Er zijn vrij veel wolkenvelden met van tijd tot tijd enkele buien. Soms breekt de zon even door, maar de hoeveel heid zon is heel beperkt. Het wordt 6 graden. Daarbij staat een matige zuidwestenwind.

Daarna herfstachtig

De dagen daarna blijft het herfstachtig met dagelijks kans op regen. De middagtempera tuur stijgt licht met later in de week 9 tot 11 graden.

Volg Weeronline op twitter en facebook

Colofon Twente Journaal BV Sponsored Magazines Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

3
INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 157 142 Natuur 134 Sport 118 Cultuur
- De IJssel is aan de westzijde van Salland een beeldbepalend icoon.
we hebben het Overijssels Kanaal dat onder andere Deventer verbindt met Raalte. Er worden al jaren gesprek
gevoerd over het beter beleefbaar
van die Sallandse wateren.
met Waterschap Drents Overijsselse Delta en De Kracht van Salland organiseert Salland Marketing het Salland Café – Verslingerd aan het Sallandse water. Het is mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Overijssel, MarketingOost en de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. vrijdag 25 november 2022 12.00 - 16.00 uur Landgoed Groot Zwaaftink Heetenseweg 26, Heeten
Salland Café Verslingerd aan het Sallandse water
HEETEN
En
ken
maken
Welke kansen zie jij? Samen
Uitnodiging

Mirrewinter Muziektheater

Samen met de van oorsprong uit Haarle afkomstige theatermaker Laurens ten Den en zangeres Lucy Leegland wordt het binnenbad van Het Ravijn om geto-

verd in een pop-up theater waar een mix

lokale historie en dichterlijke vrijheid zorgt

vermakelijke

beleving in ‘duustere einde

eigentijdse
- De stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn, in samenwerking met de muziekvereniging KSW, komt na ‘Reuring in ’t Reggedal’ met een nieuw muziektheater initiatief.
van
voor een
en
NIJVERDAL

Muziektheater

joarsdaagn’. Met christelijke klanken, heidens gejoel en tijdloze verhalen geven we een opwekkende zwiep aan het jaarwiel, want: “Wiej goat aait verdaan, onie dan!”

De voorstellingen zijn op 19, 20 en 21 december vanaf 19.30 uur in Het Ravijn in Nijverdal. Kaarten zijn te koop voor € 15,- per persoon via www.zinin.com/ voorstelling/mirrewinter.

Zang –

Lucy Leegland

Muzikaal
Orkest
Dans
Credits: Verhaal – Laurens ten Den Eindregie – Anne de Blok Productie
leider – Bert Pfeiffer
– Muziekvereniging KSW
– ZPC Het Ravijn
– Ellen Wisse Deze productie is een initiatief van Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn
Locatie: Het Ravijn Piet Heinweg 16 7441 GZ Nijverdal

Het Huis van Sinterklaas

NIJVERDAL - Goed nieuws! Sinterklaas komt ook in 2022 weer logeren in het Huis van Sint.

Kom je ook hallo zeggen tegen Sint en zijn pieten? Hij opent namelijk drie dagen de deuren van zijn huis voor iedereen!

Wie heeft een leuke vraag voor Sinterklaas en durft die ook aan hem te stellen? Of wil je gewoon een handje geven, je mooiste tekening overhandigen of op de foto met Sinterklaas?

Sinterklaas

Kom gezellig langs in het Huis van Sint en ontmoet de goedheiligman en zijn pieten. Sinterklaas nodigt alle kinderen uit om een kijkje in zijn huis te komen nemen. Je mag dus bij hem op bezoek! Het Huis van Sint is dit jaar te vinden aan de Grotestraat 158, in het oude winkelpand van EP Nijverdal welke door eigenaar Gewoon Bouwen (Hegeman) dit jaar wederom in bruikleen is gegeven aan Sinterklaas.

De dagen dat het huis geopend is voor gezinnen:

Zaterdag 19 november, zaterdag 26 november en zaterdag 3 december tussen 14.00 en 16.30 uur. De pieten zorgen deze dagen voor gezelligheid en plezier met hun gekke fratsen.

Ontdek Hightech Almelo

ALMELO - Meer dan 600 leerlingen uit klassen 3 & 4 van

Stichting Ontdek Hightech Almelo gelooft in het belang van wetenschap en techniek in het onderwijs, voor nu en in de toekomst. En daarom brengen we dit tijdens de LOB week in de week van 21 november op een leuke en interac tieve manier naar de scholen toe. De Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) week gaat vanaf maandag 21 november van start en daarom

organiseert Stichting Ontdek Hightech Almelo de hele week activiteiten voor klas 3 & 4 van de Almelose middelbare scholen: Het Noordik, Het Erasmus, Pius X College & Canisius Almelo. De leerlingen uit klas 3 havo gaan aan de slag met een ‘Loxbox’ activiteit, de leerlingen uit klas 4 havo & vwo met de ‘Coded Game’. Met 80 minuten op de klok lossen de leerlingen verschillende

alle middelbare scholen in Almelo zeggen Hi tegen Tech!

Almelo

opdrachten op, gekoppeld aan de hightech bedrijven en verschillende technische sectoren in Almelo. Zo laten we de leerlingen op een leuke en interactieve manier kennis maken met techniek én functies om vervolgens een betere studiekeuze te kunnen maken. Het team dat als eerste alle opdrachten heeft opgelost, wint.

Techniek speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven, maar tegelijk is er een steeds groter gebrek aan technisch geschoolde mensen. Bedrijven staan te springen om technisch talent. Het is dus van groot belang dat meer jonge-

ren techniek omarmen en kiezen voor een toekomst in de techniek. Mede om deze reden hebben 13 hightech bedrijven in Almelo hun krachten gebundeld in Stichting Ontdek Hightech Almelo. Vanuit dit gezamenlijke platform doen ze er alles aan om jongeren enthousiast te maken voor techniek én de kansen die er liggen, met name bij de vele hightech bedrijven in Almelo. Voor de middelbare scholen zijn hier geen kosten aan verbonden.

Samen zeggen we Hi tegen Tech! Meer informatie www.ontdekhightech.nl

Historisch Schouwspel Heksen en (Bij)geloof

DEN HAM - De vrijwilligers, acteurs en muzikanten nemen de bezoekers van het Historisch Schouwspel op zaterdag 10 december zo’n 350 jaar mee terug in de tijd naar het jaar 1678.

Een periode van wolven, heksen en (bij)geloof. De toenmalige Schout van het Brinkdorp en de dominee konden erover meepraten: striekerieje, geneeskrachtige kunsten, heydenen èn… donderpreken.

Na twee jaar afwezigheid is het Historisch Schouwspel op 10 december tussen 13.00 en 20.00 uur in volle glorie terug op de karakteristieke brink in Den Ham. Zo’n 150 acteurs nemen de bezoekers mee naar het jaar 1678. Een roerige tijd, waarin natuurgenees-

kunst en toverij niet ongewoon waren. Er gebeurden onverklaarbare dingen. In Den Ham was er het kruidenvrouw tje Swaene Leefers, die druk was met hoefijzers, konijnenpoten en amuletten. Over haar wordt in de analen geschreven door de Schout van Den Ham: “Op zekere dag kwam Derck Lamberts uit het veld met een lelijke wond aan een van zijn benen. Wat de gewone gang van zaken was in het dorp weten we niet, maar hij vervoegde zich bij Leeferts Swaene. Zij zal wel bekend gestaan hebben om haar geneeskrach-

Schouwspel over Wolven, in Den Ham

tige kunsten. Daar gekomen ging hij op een tafel of bed liggen en Swaene Leeferts streek langdurig aan één stuk ‘al grommende met de mond’ om het been, verscheijdene krujsen slaand. Een ‘striekert’ dus. De schout van Ommen en Den Ham vond het verstandig om wat verklaringen af te nemen van omwonenden. Niet om nu op verbranding aan te sturen, maar toch. Misschien waren wat dorpelingen enigszins verontrust of, zoals het zo vaak ging, waren er nog rekeningen te vereffenen.” Was Swaene een heks? Dat wordt duidelijk als ze door haar mede-dorpsbewoners naar de “De Waegh” wordt gesleept.

Sterfstro

En wat te denken van het volgende voorval: “Jennegie van Dieks is plotseling overleden. Zomaar, mankeer’s niks. De buurvrouw gooit het stro, waarop Jennegie is ingeslapen uit het raam.

Het moet verbrand worden, zodat het geen ongeluk meer kan brengen. Je weet maar nooit wat er met het sterfstro aan de hand is: ziekte, ongeluk, kwade geesten…” Had het te maken met een grote groep Heydenen, die zich tijdelijk in het dorp hadden gevestigd? De dominee hield in ieder geval om de haverklap donderpreken tegen hekserij en andere vreemde zaken.

De sfeer van 350 jaar geleden Deze en nog veel meer verhalen uit de geschiedenis van Den Ham geleden, worden op zaterdag 10 december verbeeld tijdens het Historisch Schouwspel. De Brink in het centrum van Den Ham ademt tussen 13.00 en 20.00 uur de sfeer van 350 jaar geleden. Allerlei historische figuren en beroepen worden gespeeld en uitgebeeld door Hammenaren, waarvan sommigen let terlijk hun eigen voorvader zijn.

Wie zijn de sporthelden gemeente Hellendoorn?

HELLENDOORN - Het sportjaar 2022 loopt al bijna ten einde.

Wie verdient volgens u een nominatie en moet kans maken op de titel sportman, sportvrouw, sportploeg of sport talent van het jaar? De aanmelding is inmiddels gestart via de website: www. sportverkiezinghellendoorn.nl.

Het Hellendoornse sportgala keert

terug na een aantal jaren afwezigheid vanwege de coronacrisis. 2022 was weer een mooi sportjaar voor onze gemeente. Met vele goede sportprestaties. In januari 2023 is het mogelijk om op uw Hellendoornse Sportheld(en) voor de Sportverkiezing Hellendoorn 2022 te stemmen. Het sportgala vindt

sporthelden van onze Hellendoorn?

plaats op 11 maart. De vernieuwde werkgroep is nu alvast druk aan het werk om een mooi programma voor het gala op poten te zetten.

Iedereen kan kandidaten aanmelden. Dat kan via onze website: www.sportverkiezinghellendoorn.nl. Aanmelden kan voor de categorieën: Sporttalent, Sportploeg, Andere Sporten (niet noc/ nsf), Sportvrouw en Sportman.

Geleverde sportprestaties worden tot 31 december meegenomen. De vak-

jury komt in januari bij elkaar om te stemmen over de kandidaten. Ook het publiek krijgt een stem. Vanaf medio januari kan iedereen in de gemeente Hellendoorn een stem uitbrengen via een online stemformulier. Houd de website en media in de gaten.

Meer informatie (zie verkiezingsreglement) en het aanmeldformulier vindt u op onze site: www.sportverkiezinghellendoorn.nl. Voor vragen kunt u ook mailen naar: info@sportverkiezinghel lendoorn.nl.

Brandweer Twente is vijfentwintig opgeleide vrijwilligers

TWENTE - Onlangs hebben vijfentwintig vrijwilligers van Brandweer Twente hun diploma Manschap in ontvangst genomen.

Na een opleiding van tweeëneenhalf jaar zijn ze allemaal geslaagd en inzetbaar om hulp te verlenen aan de inwoners van Twente.

De bijeenkomst vond plaats op donder dag 17 november in de Risk Factory op de Twente Safety Campus. Een officieel moment waarbij de manschappen de eed of belofte afleggen en hun diploma in ontvangst nemen.

Opleiding en diploma

De opleiding Manschap duurt 2,5 jaar en bevat de onderdelen brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Voorheen ontvingen de nieuwe manschappen hun diploma bij hun eigen kazerne, nu sluiten we de opleiding gezamenlijk feestelijk af met deze bijeenkomst. “De opleiding bestaat uit een theoretisch deel, maar ook uit veel realistische trainingen en levensreddende handelingen. ‘Train

vijfentwintig rijker

as you fight’…dus vooral leren door te doen. Dat maakt de opleiding heel aantrekkelijk”, aldus commandant Stephan Wevers. “We leiden jaarlijks zo’n 50 nieuwe vrijwilligers op, die er mede voor zorgen dat we 24/7 paraat kunnen staan.”

Eed of belofte Tijdens de bijeenkomst legden de 25 nieuwe manschappen de eed of belofte af. Met een belofte of eed spreken de brandweervrijwilligers uit dat zij zich realiseren wat het betekent om als brandweervrijwilliger een maatschap pelijke functie te hebben en dat zij zich daarnaar zullen gedragen. Ze zweren of beloven dat ze zich aan de waarden en normen houden die bij een functie

binnen de brandweerorganisatie gel den. Iedereen die in dienst komt bij Veiligheidsregio Twente legt deze eed of belofte af.

Werkgevers

Voor de bijeenkomst waren ook de werkgevers van de vrijwilligers uitgenodigd. Omdat een vrijwilliger bij de brandweer de functie bekleedt naast zijn of haar baan is het belangrijk dat de werkgever weet wat de brandweertaken zijn. De werknemer moet toestemming geven om, indien het werk het toelaat, bij een alarmering de vrijwilliger te laten komen en deel te laten nemen aan oefeningen. Hiervoor is Brandweer Twente bijzonder dankbaar en daarom zijn de werkgevers die avond in het zonnetje gezet.

Pieterpad

NIJVERDAL - Sinterklaas en de Pieten zijn weer in het land.

Wist je dat de Sint en de Pieten ook erg graag in het bos zijn? Gewoon even een frisse neus halen of op pad voor een stevige wandeling en natuurlijk om hun Pietenkunsten te oefenen. Ook Ozosnel, het paard van Sinterklaas, moet af en toe flink draven door de bossen.

Tijdelijk, in de tijd dat Sinterklaas in het land is, kun je bij het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal, het Pieterpad lopen. Het is niet het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, maar een klein rondje door het Kabouter-bos.

Volg het Pieterpad en doe allerlei bospietenkunsten, zoals springen, rennen en klimmen. De Pieten oefenen in het bos ook hun zangkunsten en leer de truc hoe de Pieten overal de weg weten te vinden.

Tijdens de openingstijden van het buitencentrum kun je voor €3,75 een zakje kopen met alle spulletjes die je nodig hebt om het pad te volgen. Natuurlijk zit daar ook een Pietenmuts in om als

echte bos-piet naar buiten te gaan. Voor andere activiteiten op: https:// www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten

Het Buitencentrum is het startpunt voor uw dagje uit op de Sallandse heuvelrug. Kom kijken en genieten. Na een wandeling is het goed vertoeven in het restau rant Buitengewoon Lekker.

“2 Shot Swing” bij Café

NIJVERDAL - Zondagmiddag 27 november speelt de de band “2 Shot Swing” bij Café Uncle Sam in Nijverdal.

De band heeft de setlist weer opgefrist en staat dan ook te popelen om dit te laten horen in thuisbasis Nijverdal. En dat gaan ze zeker doen met een mix van pop, rock, funk en blues uit eind jaren ’70 en begin jaren ’80. Net niet

Café Uncle Sam

die hele bekende songs, maar zeker wel herkenbare ”oh ja” nummers van o.a. Boz Scaggs, Mothers Finest, Toto, Living Colour, Bad Company en vele anderen. Gevoelige ballads, poppy songs en het wat stevigere bluesrock-werk maar ook enkele bekendere Top 2000 songs zullen zeker voorbij komen. In ieder geval groovy genoeg om er een leuke muzikale middag van te maken. Ga mee terug

naar de jaren ’70 en ’80 op zondagmid dag 27 november bij Café Uncle Sam in Nijverdal.

Café Uncle Sam, Grotestraat 256 in Nijverdal. Zondag 27 november. Aanvang 14.30 uur. Entree is gratis.

Sterrencollege: UFO’s

Gaat het bij UFO’s om geheime technologie van de Chinezen, -Russen of misschien van de Amerikanen? Of gaat het toch echt om buitenaards bezoek?

Sinds het moderne ufo-tijdperk in 1947 begon, spreken ufo’s tot de collectieve verbeelding. In wetenschappelijke krin gen daarentegen, was het onderwerp lange tijd taboe. Worden ufo’s vandaag de dag wél serieus genomen? En waarom dan?

UFO’s actueel geworden. Aanleiding om momenteel toch weer op het UFO-fenomeen in te gaan, is de hernieuwde Amerikaanse belangstelling voor UFO’s . In 2017 bleek dat de Amerikaanse regering zich al jarenlang in het geheim met dit onderwerp bezighoudt. Een onweerlegbaar feit is dat militairen UFO’s waarnemen. In 2021 bracht het Pentagon een rapport naar buiten waaruit bleek dat de

NIJVERDAL - Op donderdagavond 24 november organiseert de Sterrenwacht Hellendoorn een Sterrencollege over deze steeds vaker gehoorde vraag: UFO’s bestaan ze ? Zo ja, wat zijn het dan?

UFO’s bestaan ze ?

Amerikaanse overheid ufo’s als echte objecten van verschijning beschouwt, objecten van een onbekende technologie, die bovendien een bedreiging vormen voor de luchtveiligheid. Recentelijk gaf de NASA dan ook aan zich intensief met ufo’s te willen bezig houden.

Tijdens het Sterrencollege zal Dhr. Smedes ingaan op de geschiedenis van het Ufo-fenomeen, over zijn eigen fascinatie voor dit onderwerp en ingaan op de meest recente ontwikkelingen rond het verschijnsel UFO.

Over Taede A. Smedes. Hij is filosoof, -theoloog, -freelance journalist en schrijver, en houdt zich al jaren intensief met UFO’s bezig. Hij werkt als docent aan de Radboud

Universiteit en is verbonden aan het Ufomeldpunt Nederland.

Recent verscheen zijn boek boek We zijn misschien niet alleen: Ufo’s toen en nu (Walburg Pers, 2021), waarin hij niet alleen vertelt over zijn eigen ufo-waar neming, maar ook uitgebreid de achtergronden beschrijft van de Amerikaanse overheidsinteresse in het Ufo-fenomeen.

Koepel en Planetarium. Na afloop is een bezoek naar de koepel en planetarium bij dit sterrencollege inbegrepen.

Foto: Leo Kemper

Concert Looft den

HELLENDOORN - Op zaterdag 26 november geeft Chr. Gemengd koor Looft den Heer haar najaarsconcert in de protestantse kerk te Hellendoorn onder leiding van dirigent Gerrit Hoekstra.

den Heer

Het thema is ‘Engelse kerkmuziek’. Het jongerenkoor Voices to Heaven, onder leiding van Louis ten Vregelaar uit Hengelo zal ook haar medewerking verlenen.

Zij zullen eigen stukken ten gehore brengen en enkele stukken samen met Looft den Heer zingen. De vaste gastzangers van ‘In Leatitia’ zingen deze avond mee met het koor en nemen enkele descanten en coupletten voor hun rekening.

Componisten die voorbijkomen zijn onder andere: Richardson, Stainer, Clark, Lyte en Wesley. De avond begint om 20.00 uur. De deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten 10 euro per persoon en zijn te koop bij leden van het koor en bij Primera Hofman te Hellendoorn. Jongeren tot 12 jaar betalen 5 euro per kaartje. Zie ook de website: www.ldhhellen doorn.nl

Dialectcafé is terug!

HELLENDOORN - Het dialectcafé in het Noaberhuus is weer terug!

We beginnen op woensdagavond 23 november a.s. een nieuwe reeks meteen met een uitsmijter: A’j liever plat wilt proaten met Herman Kampman en Jan Nieuwold Kampman & Niewold beginnen de avond met een korte impressie over het boek ‘Humor en verhalen rond

de Piepe’, waarbij Jan Niewold het lied van de fabrieker zal laten horen, gevolgd door een ode aan één van de bekendste maatschappelijk werksters bij de KSW: Juffrouw Smit. Vervolgens zal Kampman een tipje oplichten over zijn vlotte geboorte aan de toenmalige Parallelweg in Hellendoorn. Omdat schrijver Kampman naarstig op zoek is naar oude raadsels en gezegden, zal hij een beroep doen op de

Dialectcafé Noaberhuus terug!

aanwezigen om hieraan mee te werken zodat ze kunnen worden toegevoegd aan de lange lijst die hij inmiddels heeft verzameld.

Na de pauze vertelt Herman Kampman hoe het eten van een gehaktbal er bij hem thuis aan toe ging, deelt hij mee een hekel te hebben aan bejaarden en legt hij uit hoe het bevolkingsonderzoek bij iedereen vanaf 55 jaar het beste kan worden uitgevoerd. Hierna kijken Kampman en Niewold terug op hun jonge jaren, ondersteund met muziek uit die tijd, tevens reden

voor Kampman om zijn tekortkomingen op muzikaal gebied nog eens uit te leggen.

In verband met de beperkte plaatsruim te graag even aanmelden via e-mail: dialectcafehellendoorn@gmail.com of bel 06 18306169.

Dialectcafé Noaberhuus Woensdag 23 november 2022 Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Toegang gratis .

Lespakket Nedersaksische cultuur

REGIO - De Overijsselacademie heeft een nieuw lespakket gelanceerd over de regionale Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis voor het mbo.

Een lespakket waarbij ook aandacht is voor multicultureel samenleven vanuit de eigen cultuur, meertaligheid en de dorps- en stadscultuur in (de regio’s van) de provincie Overijssel. Vanuit het project streektaal in de zorg voor het mbo is er doorgewerkt aan het project Nedersaksisch op het mbo. De lessen worden mbo breed gegeven in het kader van Burgerschapsonderwijs. Het lespakket is eveneens geschikt

voor het hbo. Op basis van de ervaringen wordt in samenwerking met het beroepsonderwijs in Overijssel een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor een leerlijn.

‘Door te weten wie ze zijn en waar ze vandaan komen, worden ze zich bewust van hun cultureel en immaterieel erfgoed en leren ze het heden begrijpen,’ aldus Albert Bartelds van

Nedersaksische taal en cultuur voor mbo studenten

de Overijsselacademie, het provinciale kenniscentrum en productiehuis voor de regionale geschiedenis, taal en cultuur. ‘Als Overijsselacademie voelen we ons verantwoordelijk om de kennis over de regionale geschiedenis, taal en cultuur met onze jongeren te delen.

Het zijn verhalen die van waarde zijn voor vandaag en morgen. We maken ze bewust van de plek waar ze vandaan komen, waar ze leven en wonen. Het doel is hiermee de band met de leefomgeving te versterken en daarmee ook een gevoel van eigenwaarde.’

Albert Bartelds en Cornelis Kapitein (Deltion College), bedenkers van het lespakket, hebben de afgelopen jaren veel gastlessen gegeven binnen het

Burgerschapsonderwijs. ‘Het viel ons op hoe geïnteresseerd de mbo-studenten zijn in hun eigen cultuur. “Deze lessen gaan over ons” is een veel gehoorde opmerking,’ vertelt Cornelis Kapitein. ‘Veel van deze mbo-klassen hebben een multiculturele samenstelling. De erva ring leert dat deze lessen aansluiten bij alle jongeren uit de diverse culturen. De jongeren ervaren de waarde, overeenkomsten en verschillen van de diverse (regionale) talen en culturen aanwe zig in de klas. Daarom vinden we het belangrijk om ze te vertellen over de kracht van de regionale Nedersaksische taal en cultuur. Het is een cultuur die nog steeds voelbaar is in de regio. Het is ons dna, ons erfgoed dat leeft en verbindt.

Wedstrijden zaterdag 19 bereiken kwartfinale van

NIJVERDAL - Het was zondagmorgen feest in Barcelona.

De Nijverdalse waterpoloheren zijn er in geslaagd de kwartfinale om de Challenger Cup te bereiken door de cruciale wedstrijd tegen het Israëlische ASA Tel Aviv met 4-14 te verslaan. Daarmee is de Nijverdalse

formatie van trainer-coach Zeno Reuten tweede geworden achter de gastheren van CN Terrassa, dat zaterdagavond met 16-13 te sterk was voor de Nijverdallers.

19 november na van de Challenger Cup

Wedstrijden zaterdag 19 november 2022:

Dames 1 is dit weekend vrij. Ze hoeven geen competitiewedstrijd te spelen. en komen pas zaterdag 26 november weer in actie in een uitwedstrijd tegen De Ham Krommenie. Hopelijk gaan er dan weer punten mee naar Nijverdal?

Heren 1 mag zaterdag 19 november weer aan de bak in een thuiswedstrijd.  Wellicht heeft de Spaanse zon vorige week in Terrassa haar werk goed gedaan en wordt de thuiswedstrijd tegen ZPC Amersfoort, aanvang 17:00 uur, er eentje die weer eens kan worden gewonnen!

Met de Sociale Hypotheek dorpshuizen, wijkcentra

Deze en andere accommodaties met meerdere (sociale) functies onder één dak zijn plekken waar goede ideeën ontstaan voor een aantrekkelijke en sociale leefomgeving. Door de corona effecten, inflatie en energieprijzen staan de multifunctionele accommodaties voor veel uitdagingen. De provincie Overijssel geeft hen een steun in de rug met het openen van een extra ronde van de Sociale Hypotheek. Een uniek concept waarbij bijvoorbeeld een dorpshuis een ‘hypotheek’ van maximaal € 5.000 kan aanvragen om te

investeren in bijvoorbeeld het energiezuiniger maken van de accommodatie of het verbeteren van de programmering. Aanvragen voor de Sociale Hypotheek kunnen tot 23 december 2022 ingediend worden via www.overijssel.nl/socialehypotheek.

Een greep uit de inspirerende voorbeelden die met de Sociale Hypotheek zijn gerealiseerd: Stichting Noab erhoes Windmolenbroek in Almelo en Stichting Kulturhus Bornerbroek heb-

REGIO - Dorpshuizen, wijkcentra en kulturhusen zijn belangrijke sociale ontmoetingsplekken in wijken en buurten in Overijssel.

Hypotheek investeren in en kulturhusen

ben de hypotheek ingezet voor de aan schaf van elektrische bakfietsen waar mee vrijwilligers de buurt in gaan om bewonersbehoeften te inventariseren en om te zetten in concrete acties. Zo heeft het Noaberhoes de input die ze tijdens ‘bakkie doen’ heeft opgehaald, door vertaald naar eigen activiteiten zoals een repair cafe, bingoavond en noaberhap.

In Bornerbroek zetten de vrijwilligers zich in bij het organiseren van onder andere de wekelijkse rummikub voor ouderen en het opbouwen van een historische put en winterklaar maken van de tuin van Peeze. En eigen timmerlie den hebben de tafels in het Broekshoes vernieuwd.

Stichting Multifunctionele

Accommodatie Albergen heeft met de

Sociale Hypotheek een deel van de exploitatie kunnen betalen en zonnepa nelen aangeschaft. Als tegenprestatie vernieuwen de vrijwilligers het dak van de accommodatie en de IJsclub, zodat de zonnepanelen gemonteerd kunnen worden.

Extra inzet op energiebesparing Naast de Sociale Hypotheek heeft de provincie Overijssel voor het bedrijfsle ven, verenigingen en (culturele) instel lingen ook extra subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen beschikbaar.

Via de volgende link kunnen onderne mers, verenigingen en (culturele) instel lingen een aanvraag indienen voor de subsidies: www.nieuweenergieoverijssel.nl/investeren-om-te-besparen/.

Thema-avond ‘Een

Het is ongetwijfeld het meest in het oog springende gebouw in Nijverdal: de rooms-katholieke Antonius van

NIJVERDAL - op donderdag 24 november om 19.30 in de ‘St. Antonius van Padua’, Grotestraat 148; inleider: dhr. Johan Huis in
Veld.
Paduakerk aan de Grotestraat. Je kunt er niet omheen en het gebouw staat er al meer dan een eeuw. Veel
’t

‘Een goede buur’

Nijverdallers lopen of fietsen er dage lijks langs. Velen zullen ook wel eens binnen zijn gelopen of er zelfs een (uitvaart-)dienst hebben meegemaakt. Maar wat zit er achter de stenen van dit imposante gebouw? Wat is de historie? En nog belangrijker: wat gebeurt er vandaag de dag en wat zijn de plannen voor de toekomst? Dhr. Huis in ’t Veld is één van de parochianen die zich ervoor inzetten om de kerk te bewaren

en - nog belangrijker – nieuw leven in te blazen. Hij wil ons op deze avond ver tellen en iets laten zien over de historie van de kerk. Hij wil ons ook meenemen door het gebouw en aan protestanten vertellen over ‘het rijke Roomse leven’ dat zich afspeelt tussen deze muren. Kortom: we gaan op bezoek bij de buren. En we weten: ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend!’

‘Twentse proat, doar woj

Eeuwig zonde, vindt ze. “Voor veel mensen is het hun moedertaal. En in het Twents kun je mooie dingen nóg mooier zeggen.” Om de taal te behouden bedacht ze ‘Twentse proat’, met de ondertitel ‘doar woj bliej van’. Een boek vol tekeningen met bijbehorende Twentse en Nederlandse woorden.

Anne groeide op met ouders die Twents tegen elkaar praatten, maar tegen haar spraken ze Nederlands. Dat betekent niet dat Anne zelf geen Twents praat. Sterker nog, als iemand in het Twents tegen haar begint, doet

ze direct mee. Dit gebeurde regelmatig op de school waar ze juf was. “Als ouders van kinderen op school merkten dat ze Twents tegen me konden praten, dan zorgde dat meteen voor een band. Twents geeft het gevoel van thuiskomen.”

Een schep? Een ‘bats’ bedoel je! Ook voor de jongste generatie is Twents soms nog de moedertaal. Anne kan zich nog goed herinneren dat er een jongen in haar klas kwam. Ze legde uit dat er nieuwe scheppen waren voor in de zandbak. “Die jongen keek me

AGELO - Jarenlang was ze juf op basisschool ‘n Baoken in Agelo. Daar zag de Oldenzaalse Anne Winkelhuis langzamerhand het Twents verdwijnen.

woj bliej van’

wat vragend aan. Eenmaal bij de zandbak riep hij: ‘Oooh, dat bint ja bátsen’.”

En toch merkt Anne dat deze kinderen steeds vaker een uitzondering zijn. Het Twents verdwijnt. Eeuwig zonde, als je het haar vraagt. “Het is niet alleen een taal, het is ook onze cultuur en geschie denis. Eén Twents woord heeft soms meer betekenis dan een zin met tien woorden in het Nederlands. Ik merk dat de taal soms geassocieerd wordt met ‘lomp’. En dat is onterecht, want het is juist een prachtige taal.”

Aquarelverf

De creatieve Anne vindt dat de Twentse woorden, die haar moeder altijd gebruikte een mooie plek verdienen. Omdat ze graag schildert, was het al snel duidelijk dat bij ieder woord een aquareltekening moest komen en uiteraard de Nederlandse vertaling.

Gebundeld geven de ruim tachtig tekeningen een mooie weergave van het Twents.

Wat je mag verwachten? Woorden als ‘kale klets’ met een tekening van Erik ten Hag. Die het boek overigens ‘onmeunig mooi’ vindt. De slepkök k’n, oftewel de caravan van Anne én de ‘niendeur’ van haar vaders ouderlijk huis. Anne: “Van bats tot zönnekuuk’n. De mooiste woorden staan erin. Een boek voor jong en oud. Want hoe gaaf is het als jij je kinderen óf kleinkinderen nieuwe woorden kunt leren! Of dat je gespreksstof met je vader of opa hebt, dankzij de Twentse taal.”

Het boek ‘Twentse proat, doar woj bliej van’ wordt uitgegeven door Geen Blad voor de Mond uit Enschede. Het boek is online te bestellen via www.gbvdm.nl/ twentse-proat.

Medailles voor Hertruiters

NIJVERDAL - Bibi van Geldere, Jip Ottes en Berber Nijland stonden op het podium bij de wedstrijden afgelopen weekend, ze komen allen uit voor de Hertruiters.

Hertruiters

Bibi ging naar een dressuur wedstrijd in Hardenberg en ze reed mee in de klasse L1. Ze behaalde met 188 punten een tweede prijs.

Jip reed een dressuur wedstrijd met Cor in Almelo. Dit was de eerste selectiewedstrijd van de Almelose dressuurcom petitie. Met 205.5 en 203 punten won ze een eerste en een tweede prijs in de

klasse B.

Berber sprong mee om de Twente Cup in Rijssen met haar pony Simba van Bernij. Ze wisten in het progressief parcours foutloos te blijven en de snelste tijd te zetten. Dit was goed voor een eerste prijs in het 70cm klasse C.

Herinneringen

Sinterklaas deel 2

Op de foto sta ik bij sinterklaas. Het is december 1959 en ik ben dan zes jaar. Ieder jaar kwam de sint hoogstpersoonlijk langs bij mijn oom en tante in Borne en wij waren dan steevast van de partij. Met koffers en tassen stapten we op za terdagmiddag op de TAD bij hotel Smit in Losser. Een half uurtje later waren we bij het station in Enschede om de stop trein naar Borne te nemen. Als het fluitje van de conducteur het vertreksein gaf, begon het kedengedeng-kedegedeng. Spannend want vanavond kwam sinter klaas aan de Azelosestraat. Eenmaal op de plaats van bestemming vroeg ik of ik het kaartje mocht houden en zo waar, de stationschef zei ja maar dan moest ik wel even mee naar binnen komen. Hij zette met een gewichtig gebaar een stempel op het halve kaartje (want ik reisde als kind voor half geld) zodat er het woord ongeldig op kwam te staan. Met de koffers en de tassen moesten we voor mijn gevoel een heel eind lopen om vervolgens oma te begroeten. Zij

woonde bij oom en tante in en stiekem was ik jaloers op mijn twee neefjes: zij hadden altijd die lieve oma Poelakker om zich heen.

Het was een feestelijke middag. Er was cake uit de wonderpan (met die pan kon je een cake bakken op een petrole umstelletje) en voor ons kinderen een eierdopje met slagroom. Kort na het avondeten moesten mijn vader en oom naar een belangrijke vergadering. Dat was jammer want als sint zo dadelijk zou binnen stappen, zouden zij hem niet zien. We zongen uit volle borst over de Stoomboot, over de maan die door de bomen scheen en natuurlijk kwam ook Sinterklaas Kapoentje voorbij. Daar ging de bel. Tante deed de deur open, heette de sint welkom en even later zongen we sinterklaasje kom maar binnen met je knecht; die laatste was overigens niet mee gekomen. Sint sprak met zware bromstem: “Goedenavond allemaal, oh oh wat kunnen jullie prachtig zingen.” Mijn jongere neefje riep: “Da’s mien va, da’s mien va”, waarna hij onder de eet tafel kroop.

Voor mij was het de enige echte sin terklaas, the one and only, 100% zeker. En dat ondanks zijn vlassige baard, zijn mijter van karton en het brilletje van oma op zijn neus. Inmiddels was mijn vader weer binnen gekomen maar oom moest nog even wat napraten op de vergadering. Eén voor één werden we bij sinterklaas geroepen, moesten we een liedje zingen en kregen we een cadeautje. In het pakje dat ik op de foto met bewondering open maak, zit onge

twijfeld een stripboek van Sjors en Sjimmie. Zolang ik me kan heugen kregen neefje en ik ieder jaar een nieuw exemplaar. Anno nu is het een boek dat op de verboden lijst staat omdat Sjimmie racistisch wordt uitgebeeld: pikzwart, dikke rode lip pen, gebrekkig Nederlands pratend en een gouden oorbel in. Het was al weer tijd dat sint ons ging verlaten en terwijl wij zongen Dag Sinter klaasje, grinnikten de volwassenen. Niet veel later kwam oom thuis van de vergadering en werd de mand pakje voor pakje leeggemaakt. Een onvergetelijke avond.

Henk Poelakker (1953) mijmert over zijn jeugdjaren in Losser waar hij tot zijn 16e levensjaar woonde. In 1969 verhuisde hij met zijn ou ders naar Brabant waar hij nog altijd woont. henkpoelakker@gmail. com

Bestel het boekje met 25 herinneringen door een mail te sturen naar info@twentejournaal.nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Opnieuw project Heracles gevangenis Almelo

Afgelopen week is een groep van vijftien gedetineerden begonnen aan een nieuw tien weken durend project dat is gericht op re-integratie van de gedetineerden in de maatschappij.

De vijftien gedetineerden krijgen twee maal in de week een voetbaltraining van Heracles Almelo-icoon Mark Looms om ze fysiek en mentaal fit te krijgen

en om ze laten werken aan kernwaarden van Heracles Inside zoals respect, discipline, initiatief en samenwerken. Daarnaast nemen ze deel aan workshops waar ze kennis en vaardigheden opdoen die ze moeten helpen om na hun detentie een betaalde baan te kun nen vinden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een cv of een motivatiebrief.

van Heracles Almelo en de penitentiaire inrichting (PI) Almelo krijgt een vervolg.
ALMELO - Het project Heracles Inside

Heracles Inside in

De deelnemende gedetineerden hebben zichzelf aangemeld voor het maatschappelijk project van de betaald voet balclub en de gevangenis en zijn na een interne screening geschikt bevonden om mee te kunnen doen. Ze moeten bijvoorbeeld in de laatste fase van hun detentie zitten en goed gedrag verto nen binnen de gevangenis.

Ook Uitzendbureau Olympia is aangehaakt bij Heracles Inside. Het uitzendbu reau gaat in gesprek met de deelnemers om te kijken welke kwaliteiten ze hebben en welke banen mogelijk geschikt

zijn wanneer ze weer vrijkomen. Het hebben van een betaalde baan is een belangrijk voorwaarde voor exgedetineerden om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan.

De deelnemende gedetineerden maken niet alleen kans op een baan via Uitzendbureau Olympia, ook verschillende bedrijven uit het zakelijk netwerk van Heracles Almelo zijn bereid om gemotiveerde en geschikte kandida ten in dienst te nemen. Via het project Heracles Inside hebben inmiddels vijf gedetineerden een baan gevonden.

Almelo

Televisievrienden Pip met kinderkomedie

OLDENZAAL - De televisievrienden Pip & Pelle komen deze kerstvakantie naar Stadstheater de Bond.

Met hun doldwaze kinderkomedie ‘Chaos in het Sprookjesbos’ gaan ze dit theater op z’n kop zetten! Afgelopen jaar waren ze druk bezig met hun bio scoopfilm en om het jaar af te sluiten komen ze alle families in Oldenzaal aan het lachen brengen.

Naast Pip & Pelle doet ook cabaretier

en komiek Onno Innemee mee met de voorstelling. Innemee die o.a. de Wim Sonneveldprijs won, in Kopspijkers zat, een voorstelling maakte met Mike Boddé en Jochem Myjer en de laat ste jaren veelvuldig te zien was in de kluchten van ‘Adje’ Arijan van Bavel, zal te zien zijn als domme boef Pluun. De

Pip & Pelle komen kinderkomedie naar Oldenzaal!

voorstellingen van Pip & Pelle zijn een doldwaas familiespektakel voor jong en oud. “Het is een komedie net zoals bij bijvoorbeeld Jon van Eerd, maar dan voor alle leeftijden. En daar past een routinier als Onno Innemee fantastisch bij” vertelt producent Ydwer Bosma. De voorstelling zit vol met elementen die je van een goede komedie gewend bent; bizarre wendingen, heel veel chaos en vooral heel veel hilariteit! “Het is geweldig om kinderen van de stoel af te zien vallen van het lachen. En hoe leuk is het, om als ouders samen te kunnen lachen

met je kinderen?! We kunnen ook niet wachten om met Onno van start te gaan in december”. Daarnaast kunnen de kinderen meezingen en meedansen tijdens de show. “We gaan proberen verschil lende sprookjes op de hak te nemen, met hilarische gevolgen”.

Pip & Pelle, Chaos in het Sprookjesbos is op 28 december 2022 te zien in Stadstheater de Bond in Oldenzaal. Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via het theater. Kijk op www.stadstheaterdebond.nl

Basisschoolleerlingen vieren Nationale Boomfeestdag

WEERSELO - Onlangs was het Nationale Boomfeestdag.

In de gemeente Dinkelland werd dit samen gevierd met de basisschoolleerlingen van de Aloysiusschool in Weerselo. De leerlingen kregen een schop in de hand en konden zich uitleven nabij de Geerdshof.

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om ieder kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te planten. Kinderen die onder schooltijd

een boom planten, leren op een speel se manier het belang van bomen voor het klimaat en duurzaamheid. “Het is belangrijk dat onze jeugd wordt klaargestoomd voor de toekomst, hier hoort een goed en gezond klimaat ook bij”, laat wethouder Benno Brand weten.

De leerlingen van de Aloysiusschool in Weerselo hadden een drukke ochtend. De dag begon met een presentatie in

Basisschoolleerlingen uit Weerselo Boomfeestdag

de klas door Wim Weijering, natuurcoach van Natuur- en vogelwerkgroep de Grutto, over natuur en bomen. Vervolgens liepen de leerlingen naar de Geerdshof in Weerselo om daar samen met wethouder Brand diverse bomen en struiken te planten.

Zaterdag 19 november worden er in Weerselo bomen geplant. In dit geval gaat het om de aanleg van een voedselbos, geschikt voor zowel mens als dier op het Stift. Deze organisatie is in handen van de Hervormde stichting het Stift Weerselo, samen met de Natuur- en

vogelwerkgroep de Grutto. Het inplanten gebeurt wederom door kinderen, die hulp krijgen van vrijwilligers van de organisaties. Kwekerij de Transitie bege leidt als voedselbosexpert de activiteiten en de gemeente Dinkelland bekostigd het plantgoed op deze locatie.

Heeft u zelf ook een boom geplant? Meld hem dan aan op www.iedereeneenboom.nl. Uw geplante bomen tellen namelijk ook mee voor de 1,1 miljoen nieuwe bomen die we in Overijssel planten!

Concordia Overdinkel

OVERDINKEL - Zaterdag 19 november is het weer zover, dan zal muziek vereniging Concordia weer hun jaarlijkse themaconcert verzorgen.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt er ieder jaar een muzikaal thema vertolkt waarin het publiek helemaal kan opgaan. Dit jaar is er gekozen voor een muzikale reis naar het zonnige Ibiza. Dit alles om uit de winterdip te komen en even lekker te gaan genieten

van een muzikale avond in het heerlijk warme clubgebouw van Concordia, Die speciaal voor deze gelegenheid is omgetoverd tot een ware Ibiza Lounge club.

Aan het begin van de avond stap pen we met zn allen in het vliegtuig

Overdinkel reist naar Ibiza

onder het welkbekende nummer van de Vengaboys Were going to Ibiza, wat er vervolgens zal gebeuren op deze muzikale reis zal een verassing blijven. 1 ding is zeker Onder de muzikale leiding van Dirigent Herbert Vreeman zal er een spetterende show worden opgevoerd. De leden van de drumband zullen op deze avond ook acte de pressence geven. Met een gehele nieuwe snieuwe invulling die totaal anders is dan u van de drumband van Concordia gewend bent zal u doen verbazen.

Het non-stop show programma dat om 20:00 uur aan zal vangen met een spectaculaire openingsshow is gratis te zien in ‘’t muziekhoes’’ aan de Hoofdtsraat 66a te Overdinkel. Wij hopen u allen te mogen begroeten om samen met ons van deze speciale avond te komen genieten.

Mocht u meer informatie willen over onze muziekvereniging of zelf een keer mee willen spelen neem dan snel een kijkje op www.concordia-overdinkel.nl.

De Grote Sinterklaasfilm grappige momenten en vrolijke

OLDENZAAL - In de muzikale familiefilm De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis krijgt Hugo Hogepief de belangrijke taak om op de sleutelring van Sinterklaas te passen.

Deze ring geeft toegang tot de kluis waarin alle cadeautjes voor pakjes-

avond liggen. Maar wanneer hij ongelukkig ten val komt, weet Hugo niet

Sinterklaasfilm boordevol met vrolijke liedjes

meer wie of waar hij is. Twee gemeneriken Mats (Jan Versteegh) en Peer (Richard Groenendijk) krijgen hier lucht van en ontvoeren Hugo. Een grote ramp dreigt, want zonder sleutelring kan de kluis niet geopend worden. De Pieten hebben maar één missie en zetten alles op alles om Hugo Hogepief terug te vinden en pakjesavond te redden.

Algemene informatie: Woensdag 30 november 2022. Aanvang

15.00 uur. Entreeprijs: € 7, inclusief ranja voor de kinderen.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram Voor verdere info zie http://filmhuisoldenzaal.nl

Natuurwerkochtend

Er is daar een heel bijzonder heideveld met veel variatie in de hoogte van de bodem. Zo zijn er hogere ruggen waar dan vooral struikheide groeit en er zijn

lage

soort

wilde het vee

ja, op dit
LOSSER - Op zaterdag 19 november organiseren EnHOe, IVN Oldenzaal-Losser e.o. en Natuurmonumenten een Natuurwerkochtend in het duvelsmooie gebied Duivelshof.
en natte delen. We zien hier bijzondere planten als Klokjesgentiaan, Oeverkruid en Beenbreek. Beenbreek,
terreinen

Natuurwerkochtend Duivelshof

nog wel eens een been breken. Dat gaan wij niet doen, maar wel opslag op de heide verwijderen om te voorkomen dat het heideveld dicht groeit en bos wordt.

We beginnen om 9u en gaan door tot ongeveer 13u. We verzamelen op Lossersedijk hoek Hengelmansweg, ook wel Hengelerheurneweg genoemd, vlakbij Lossersedijk 3 De Lutte. We hou den rond 10u30 een pauze. Neem hiervoor zelf wat mee. Het is ook handig om

iets mee te nemen om droog op te zit ten, eventueel een vuilniszak. Na afloop is er lekkere soep en een broodje. Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Draag wel stevige schoenen.

Graag je uiterlijk dinsdag 15 november aanmelden via de site van IVN Oldenzaal-Losser e.o. : https://www.ivn. nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo

Galaconcert Excelsior t.b.v.

LOSSER - Het orkest van Excelsior Losser met Karin Hertsenberg en Mark Lucassen brengen

Een bijna twee uur durend concert met een pauze voor een pauzedrankje moet de opmaat zijn voor voedsel en geldinzameling voor de Voedselbank Losser. U ziet en leest het in de media. De voedselbanken hebben moeite met het voldoende binnenhalen van voedingsmiddelen voor haar cliënten. De kerk wordt weer omgetoverd tot een concertzaal. De twee geweldige solisten Karin Hertsenberg (sopraan) zij bracht al meerdere sfeervolle concerten met Excelsior. Mark Lucassen

is nieuw maar zeker niet onbekend. Deze beroepsmusicus bespeelt deze middag sopraan en altsaxofoon. Geen kerstmuziek, maar wel heerlijk herkenbare nummers die herinneringen weer boven brengen. Beide solisten worden begeleid door het orkest o.l.v. Jurgen Wentzel. Dit alles staat voor een heerlijke zondagse concertmiddag. Een korte pauze waar u een pauzedrankje wordt aangeboden. Het geheel staat in het teken van de Voedselbank Losser. Excelsior wil producten inzamelen waar

samen op zondag 20 november aanvang 15.30 uur in Maria-Geboorte Kerk Losser een galaconcert t.b.v. de voedselbank Losser.

t.b.v. Voedselbank Losser

de voedselbank om verlegen is. Dat zijn voedingsmiddelen en geld om voedingsmiddelen bij te kopen. In de kerk staan manden waar etenswaren in gelegd kunnen worden. Dat kan die zondag al vanaf 9.00 uur tot na het concert. Eerder kun je ook al producten afgeven in de manden in de hal van het muziekgebouw van Excelsior aan de Dr. Frederiksstraat 8 te Losser. Dat kan op woensdag 16 november van 19.30 tot 22.00 uur op donderdag 17 november van 19.30 tot 22.00 uur. Een financiële gift kunt u overmaken op rekeningnummer NL37RABO 0337312427 t.n.v. Muziekvereniging Excelsior Losser onder vermelding: actie voedselbank Losser. In de kerk zijn collecteschalen aanwezig. Wij hopen dat de actie een groot succes gaat worden en iedereen met Kerst kan zeggen. Ik heb wat voor mijn medemens kunnen betekenen. Excelsior hoopt dat u geniet van het concert, geniet van het mooie program-

ma in het teken staat van de december maand.

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door ondernemers/sponsoren, dorpsraad Losser, gemeente Losser, SPL, parochie Mariavlucht, leden, HPL, vrijwil ligers muziekvereniging Excelsior Losser en natuurlijk u als bezoeker. Wees welkom. Wensenlijstje van de voedselbank: Jam, hagelslag, appelstroop, pannenkoekenmeel, schenkstroop, mix voor nasi, bami en spaghetti, toiletrollen (pak van 4), aardappelpuree, blikjes champignons, blikken soep. Daarnaast mag u zelf bepalen wat u schenkt als het maar een lange houdbaarheidsdatum heeft en niet gekoeld of ingevroren.

Kaarten à €10,-- per stuk inclusief pauzedrankje zijn verkrijgbaar bij Primera Marcel en op de inleveravonden bij Excelsior. Via info@excelsior-losser.nl Bij de kassa in de kerk zullen nog kaarten verkocht worden.

Programma “Indo’s toen,

Een programma over vluchtelingen toen en nu, voor jong en oud! Doelstelling Kennisnemen van elkaars cultuur schept begrip en acceptatie en dat uit zich in respect en verbondenheid. Het levert een belangrijke bijdrage aan de sociale

cohesie in de maatschappij. Juist nu laat de actualiteit, met de grote stroom vluchtelingen, zien hoe belangrijk dat is. Onbekend maakt onbemind.

programma In dit programma, muzikaal omlijst

ENSCHEDE - Op maandag 21 november 2022 organiseert seniorenverenigingen KBO en PCOB uit Enschede een bijzondere avond bijeenkomst.
Het

toen, vluchtelingen nu”

door singer-songwriter Wouter Muller, laat zien dat er verschillen zijn maar ook overeenkomsten tussen de vluch telingen in de jaren vijftig (méér dan 350.000 Indische Nederlanders) en de huidige vluchtelingen. Het programma is interactief waarbij de bezoekers actief mee moeten doen. Uit de geschiedenis genereren we lessen voor de toekomst, maar als je de geschiedenis niet kent?

Praktische informatie De avond vindt plaats op maandag 21 november in de Roef, Pastoor

Geertmanstraat 17 te Enschede. Inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Beëindiging programma ca. 21. uur.

Aanmelden

Deelname aan deze bijzondere avond is gratis. Vanwege de discussie die volgt na de voorstelling is het aantal bezoe kers beperkt tot 50 personen. Voor deelname dient men zich aan te melden via email info@profitcare.nl of mobiel 06-20136968.

Midwinterhoornblazers bij Wendezoele

Die zondag is namelijk de eerste dag van de advent. Op het erf van de museumboerderij blazen de leden van de

Midwinterhoornblazers Stad en Ambt Delden van 16.00 uur tot 17.00 uur de eerste klanken van dit seizoen over de

- Zondagmiddag 27 november 2022 is de start van het midwinterhoorn-seizoen.
DELDEN

bij museumboerderij

Deldeneresch. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen genieten van de nostalgie van ‘n oaln roop. Het erf zal in passende stijl worden aangekleed met o.a. vuurkorven. In ’t Spieker is het goed vertoe-

ven en zijn diverse warme lekkernijen verkrijgbaar zoals chocolademelk maar natuurlijk ook glühwein.

Het museum is gesloten. De toegang tot het erf is gratis.

Wijkracht sportcarrousel: sporten is voor

HENGELO - Vanaf maandag 28 november start Wijkracht met de sportcarrousel.

Tien weken sporten en om de twee weken mag je een andere sport proberen.

Je wilt graag sporten, maar vindt het lastig om te ontdekken welke sport bij je past. Eigenlijk wil je een paar spor-

ten uitproberen. Wijkracht introduceert daarom de sportcarrousel.

Tien weken lang uitproberen Bij de sportcarrousel van Wijkracht probeer je gedurende 10 weken diverse sporten uit. Je bezoekt samen met onze

sportcarrousel: voor iedereen

beweegcoach Mitchel diverse sportverenigingen/aanbieders uit Hengelo en elke sport proberen we twee weken uit. De sporten die we bezoeken worden afgestemd op de groep. Je maakt zo kennis met de activiteit, maar proeft ook de sfeer bij de vereniging! Plezier beleven en elkaar ontmoeten staan bij de sportcarrousel ook centraal. Samen met deze verenigingen bieden we diverse sporten aan, zoals:

Yoga, Kickboksen, Fitness, Gym, Thai Chi

Meer weten of doe je mee? Alle informatie is terug te vinden op de website van Wijkracht Hengelo. Of neem contact op met de beweegcoach van Wijkracht: Mitchel Ganeshi: 088 945 57 22 of Beweegcoach@wijkracht. nl

Inwoners van de gemeente krijgen de Nederlandse

TUBBERGEN

-

Waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld leidde de naturalisatieceremonie: “Fijn dat u ervoor heeft gekozen om bij ons, Nederlanders, te willen horen.”

Het is een speciale dag voor Bahira Barakat, Haifa Sido en Roshin Adhedi. Ze zijn allen al enkele jaren woonachtig in de gemeente Tubbergen, maar heb

ben nu ook echt de Nederlandse nationaliteit.

Op 14 november 2022 hebben drie personen
Bahira Barakat (54 jaar) is één van de drie inwoners van de gemeente Tubbergen die deze maandag officieel Nederlands staatsburger wordt. Bahira is afkomstig uit Syrië. Ze woont sinds 2017 in Nederland. Ze is gehuwd met Nederlandse
uit Syrië de
nationaliteit gekregen.

gemeente Tubbergen

Nederlandse nationaliteit

Mohamad, die vorig jaar november de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. Samen wonen ze in Geesteren en hebben drie kinderen.

Ook Haifa Sido (22 jaar) heeft de Nederlandse nationaliteit gekregen. Haifa Sido komt uit Syrië. Ze woont samen met haar vader en haar broer sinds 2016 in Tubbergen.

Ten slotte heeft Roshin Ahmadi (21 jaar) de Nederlandse nationaliteit gekregen. Ze woont sinds 2017 samen met haar ouders, twee zusjes en twee broertjes in

Tubbergen.

Dat verklaar en beloof ik Met de woorden ‘dat verklaar en beloof ik’, worden Bahira, Haifa en Roshin Nederlander. Daarvoor spreken zij tijdens dit officiële moment de verklaring van verbondenheid uit. Uit handen van waarnemend burgemeester HermansVloedbeld krijgen ze de Nederlandse vlag en een pakketje met Nederlandse levensmiddelen. Ook ontvingen ze een tegoedbon waarmee ze hun eerste Nederlandse identiteitsbewijs gratis kunnen afhalen.

Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie

Dit is het eerste artikel uit een reeks over de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ).

Chemisch gezien is zout (natriumchloride) heel eenvoudig. Het bestaat uit één atoom natrium en één atoom chloor. Door zout op te lossen in water ontstaat pekel. Met behulp van elektriciteit kan pekel gescheiden worden in chloor, natronloog en waterstof. Dat zijn dan weer de grond- en hulpstoffen voor de meest uiteenlopende producten.

Dag in dag uit is men bij de KNZ bezig met het maken van nuttige, hoog-

waardige producten en halffabrikaten. Daarbij is het uitgangspunt een grondstof die – chemies gezien – heel eenvoudig is: zout. In Twente is ruim tweehonderd miljoen jaar geleden het zout afgezet door de verdamping van zeewater. Aangezien dit deel van Nederland tot dan toe een binnenzee was, kon het zeewater eenvoudig verdampen. Bovendien bevond zich in onze omgeving op circa vierhonderdvijftig meter diepte een vijftig meter dikke zoutlaag: steenzout. Volgens de toenmalige berekeningen genoeg voor honderden jaren zoutwinning.

Nadat men in 1886 op landgoed Twickel een put ten behoeve van de

Zie ook www.museumhengelo.nl

Geschiedenis van Hengelo door Gerrit ter

drinkwatervoorziening had geboord, werd op honderden meters diepte een Artesische bron aangetroffen. Een bron die zout water spoot. Vervolgens wer den onderzoeken gestart om vast te kunnen stellen of zoutwinning uit de Nederlandse bodem mogelijk was. Op basis van het resultaat van die onderzoeken wordt in 1903 een concreet plan gemaakt.

Enkele jaren later, we schijven het jaar 1909, volgen in Eibergen en Winterswijk proefboringen waarmee Zechstein-zout wordt aangetroffen. Twee jaar later wordt in Boekelo steenzout gevonden. Nadat de ‘Wet tot Ontginning van Steenzout te Buurse’ tot stand is gekomen, wordt een consessie verleend. Niet alleen de staat neemt deel aan de onderneming, maar ook in Nederland bestaande zoutzieders kunnen deelnemen.

In 1919 wordt in Boekelo op 325 meter diepte zout aangeboord. Deze gebeurtenis wordt ook wel gezien als het begin van de zoutwinning. Jaren later, het is dan 1931, wordt een zoutche misch bedrijf geopend waar zoutzuur, chloorbleekloog, chloor, caustic soda en natronloog vervaardigd wordt. Twee jaar daarna wordt In Hengelo begonnen met het boren naar zout.

De hoofdvestiging van de KNZ wordt

in 1923 verplaatst van Boekelo naar Hengelo. In de fabriek in Hengelo vindt de verdamping plaats van pekel die in Boekelo is opgepompt. Nadat in 1938 het Twentekanaal gereed is gekomen, wordt het transport van zout een stuk gemakkelijker.

In 1957 wordt in Veendam een zoutlaag in de bodem ontdekt. Het gevolg daarvan is onder meer dat de KNZ zich in Delfzijl gaat vestigen. In datzelfde jaar wordt een begin gemaakt met de sloop van de fabriek in Boekelo.

De eerste van een reeks fusies volgt in 1962, waarbij de KNZ met Ketjen gaat fuseren tot Koninklijke Zout Ketjen. Uiteindelijk zou daaruit AkzoNobel ont staan.

Het zoutverwerkingsbedrijf in Hengelo is de modernste zoutverpakkingsfabriek ter wereld. Dankzij verregaande automa tisering en een uniek organisatieconcept wordt een constante, hoge productkwaliteit gegarandeerd en kan flexibel ingespeeld worden op de eisen van de markt.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Hengelo, breng dan een bezoek aan Museum Hengelo in de Beekstraat 51, of neem contact met het museum op; tel. 074 - 2594216 of e-mail info@museumhengelo.nl .

Deel
1
Welle

Hertog Nick is de 56e Hertog carnavalsvereniging De

Hij gaat het komende carnavalsseizoen de vereniging voor, met aan zijn zijde Robert Jan Nijhuis als zijn secretaris. De lijfspreuk van het nieuwe koppel: “Wie könt ‘t beaamn, carnaval viern doo’w saamn!”

Op 18 november werd in een volle Proatpoal de nieuwe hoogheid gepre senteerd aan het Oldenzaalse publiek. Door middel van een voice-over, ingesproken door de Gladjakkers, werd

de hoogheid op spectaculaire wijze bekend gemaakt.

Hertog Nick is een fanatiek carnavals vierder en al vele jaren actief lid van de Raad van 11. Dit is niet zo gek, want van jongs af aan is carnaval hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader Tonny Veltmann werd Hertog in 1986, zodoende was Nick al op jonge leeftijd in onze toenmalige residentie Hotel De Zon te vinden. Afgelopen zomer

Oelewappers!

OLDENZAAL - Nick Veltmann is de 56e Hertog van O.C.V. De Oelewappers.

Hertog van Oldenzaalse Oelewappers!

is Tonny helaas komen te overlijden. Ter nagedachtenis liet Hertog Nick de borstzak van zijn vaders overhemd aan de binnenkant van zijn hoogheidspak naaien.

Secretaris Robert Jan is de naaste buur man van Hertog Nick. Robert Jan is niet actief bij De Oelewappers, maar al wel jaren berucht binnen het Oldenzaalse carnaval. Hij en zijn vrienden noemen zichzelf de Lastpakken. Meerdere jaren hebben ze in de meest creatieve pakken Oldenzaal op zijn kop gezet. Naast de Lastpakken heeft Robert Jan ook enkele jaren bij blaaskapel Krisus gespeeld.

Hertog Nick woont samen met Nicol en kinderen Bo (13) en Luuk (11). Nick zit in de directie van TomaCarParts B.V. en Dollegien Nicol werkt als bloemiste bij Tuintotaal Oldenzaal.

Secretaris Robert Jan is mede-eigenaar bij Platvoet Beveiliggingssystemen en Opleidingen en Truttebel Kirsty is werkzaam bij DOC17 bouwmanagement als projectvoorbereider. Samen met de kinderen, Isabelle (13) Kees (12) Teun (12) Sterre (12) en Lune (9) gaan zij er een fantastisch jaar van maken.

Overdekte parkeerplaatsen en laadpalen bij De Poppe

Daartoe heeft het college B&W in Losser deze week besloten. Het gaat om openbare laadpalen op het terrein van De Poppe in De Lutte.

Deze uitbreiding van openbare laadpalen helpt de gemeente bij haar ambitie om de laadinfrastructuur snel te vergro ten. Tot aan 2030 wil de gemeente zo’n 400 publieke laadpunten realiseren. En

Losser komen er acht parkeerplaatsen met snelladers bij, die bovendien van duurzame elektriciteit worden voorzien middels
zonnepanelen
bovenop
liggen.
LOSSER - In
de
die er
komen te

parkeerplaatsen met zonnepanelen Poppe

dat is nodig, omdat de verwachte stijging van het aantal elektrische voertuigen in Losser overeenkomt met de groei van het aantal geregistreerde elektri sche auto’s bij de inwoners. In de laadvi sie van de gemeente staat hoe en waar de gemeente de openbare laadpunten wil realiseren. Ook in wijken zullen meer parkeerplekken worden voorzien van laadpunten.

Wethouder van Essen: “Het aantal elektrische auto’s en de vraag naar laadpunten groeit enorm. Dat willen we faciliteren, omdat elektrisch rijden bijdraagt aan minder CO2-uitstoot en zo een positief effect heeft op het kli-

maat. Deze acht snelladers helpen de gemeente daarbij. Dat de stroom voor elektrisch rijden hier ook nog eens ter plekke wordt opgewekt met de zon nepanelen op de overkapping maakt de cirkel rond. Hoe duurzaam wil je het hebben!”

Voor het realiseren van deze overdekte parkeerplaatsen was een afwijking van het huidige bestemmingsplan nodig, wat door het college is goedgekeurd. De parkeerplaatsen worden naar verwachting in de loop van 2023 gereali seerd, waarna iedereen met een elektrische auto daar kan laden.

Gezocht: Pioniers van

LOSSER -Het basislab in de Bibliotheek Losser is er voor iedereen die het leuk vindt om iets nieuws te ontdekken en te experimenteren met nieuwe technologieën.

Het basislab is voor jong en oud. Ben jij 65-plusser en wil jij iets leuks maken of graveren voor je kleinkinderen? Een

handige oplossing voor een uitdaging in je eigen huis bedenken? Of wil je wel eens weten wat een lasercutter,

van 65 jaar en ouder

snijplotter, 3D-printer en Virtual Realitybril eigenlijk doen? Schrijf je dan in voor de workshopserie Maaktechnologie in actie!

Workshops

In november organiseren we samen met het DesignLab van de Universiteit Twente twee workshops. We laten je zien wat er allemaal mogelijk is in het basislab én je gaat gelijk zelf aan de slag.

Data: 18 en 25 november

Tijd: 10.00 – 12.00 uur Locatie: de Bibliotheek Losser. Raadhuiplein 1, Losser

Aanmelden

Je kunt je voor deze workshops aan melden bij de balie in de Bibliotheek of door te bellen naar Fundament. Tel: 053-5369400 / mail: info@fundamentlosser.nl

Prachtige koormuziek

HAAKSBERGEN - Op 26 en 27 november a.s.

Een programma met prachtige koormu ziek in het licht van kerst.

Arte Vocale heeft voor dit programma een compilatie van niet alledaagse, maar wel bijzonder mooie kerstmu ziek gekozen. Het thema ‘Hoop’ en ‘Licht’ als boodschap van Kerst is in verschillende stijlen terug te horen. Van sprankelend en uitbundig, zoals het ‘Hodie Christus natus est’ van Jan Pieterszoon Sweelinck, waarmee het

concert zal worden geopend, tot aan het indringende Daemon van Orbán. Maar ook ingetogenheid en rustige verwondering komen voorbij. Zoals in Songs of a Questioner van LaVoy, waarin levensvragen op muziek zijn gezet; waar vinden we rust, troost en vrede?

Overdag in het licht vinden we vaak de gelegenheid niet. Zien we ’s nachts, in het duister, niet veel scherper waar het leven echt om draait?

Verwondering horen we ook terug

geeft Kamerkoor Arte Vocale twee concerten rondom het thema ‘A New Dawn’.

koormuziek in Haaksbergen

in het nog weinig gehoorde werk ‘Stránoye Rozhdestvó videvshe’ van Georgy Vasyljevich Sviridov (overleden 1998) en het verstillende ‘Ave Maria’ van de jonge Utrechtse componist Diederik van der Laag. Kortom een programma waarbij de feestelijke en hoopvolle verwachting van Kerst overgenomen wordt door de nachtelijke klanken van Brahms, Holst en LaVoy. Na veel overdenkingen en het bewonderen van de nachtelijke hemel opent zich de dageraad in al haar warmte met “O radiant dawn” van James MacMillan en wordt het concert feestelijk afgesloten met muziek van John Tavener.

Arte Vocale werkt in dit concert samen

met pianist Ivo Boytchev. Ivo zal enkele liederen begeleiden en zal de verschil lende stijlen binnen het programma verbinden met een prachtig intermezzo van Brahms.

Za 26 nov - 20.00

PKN kerk, Jhr. von Heijdenstraat, Haaksbergen

Zo 27 nov - 15.30

Heilige Blasiuskerk Haaksbergerstraat, Beckum

Dirigent: Jurriaan Poesse Pianist: Ivo Boytchev

www.kamerkoorartevocale.nl

Het Nederlands Blazers speelt Erik Satie

ENSCHEDE - Op veler verzoek speelt het NBE na 10 jaar weer Concert in de vorm van een peer, een prachtige voorstelling rondom componist Erik Satie (1866-1925).

Het NBE brengt de dynamiek van Satie weer tot leven met de ogen en oren van hedendaagse kunstenaars. Zo is

Saties muziek bewerkt door compo nisten als Micha Hamel en Vincent van Warmerdam en zijn er korte absurdisti

-

Blazers Ensemble

sche films te zien. Een typisch NBE programma, met prachtige arrangementen, film, teksten, veel ‘op het verkeerde been’ en af en toe een dikke knipoog. Satie was meester van het absurdisme, maar ook meester van de meest intieme en sensitieve muziek. Met zijn tegen de haren in strijkende eigenzinnigheid was hij de held van jonge componisten en kunstenaars in Parijs rond 1900. Hij had een grote aantrekkingskracht op

kunstenaars als Pablo Picasso en Sergej Diaghilev, oprichter van de Ballets Russes. Deze geweldige invloed en veelzijdigheid van Erik Satie inspireerde de Blazers tot deze unieke, meeslepen de en verrassende voorstelling.

Het concert in de vorm van een peer is Vrijdag 25 november in de Grote Kerk in Enschede.

Artez- studenten op het

BORNE - Cultureel Podium Bornse Synagoge biedt een podium voor Artez- studenten, die de opleiding geheel of gedeeltelijk hebben afgesloten.

Vanavond een programma met hedendaagse muziek en poëzie met twee jonge, ambitieuze aanstormende talenten.

Hij treedt zowel solo op als met zijn band. Hij maakt, zoals hij zelf zegt, ont haastende folk pop. Inspiratiebronnen

Chris Egbers is singer-songwriter en student Academy of Pop Music aan Artez.

het podium in Borne

voor hem zijn o.a. bijzondere verhalen van andere mensen, Bertolf en John Mayer.

Johanneke ter Stege studeerde in 2013 af aan de opleiding Singer-songwriter aan Artez. Van 2015-2017 was zij stadsdichter van Deventer. In 2019 ging haar debuutvoorstelling Muntjes duiken tussen de haaien in première. Momenteel

werkt Johanneke aan samenwerkings projecten met o.a. kunstenaar Jeroen Hermkens en drummer/live electronica artiest Yonga Sun.

Waar: Bornse Synagoge, Ennekerdijk 17, 7622 ED Borne

Datum: vrijdag 25 november 2022 Aanvang: 20.00 – 22.00 uur Entree: 15 euro

Cartoonkunst siert sportlocaties

In opdracht van het Sportcentrum heeft de Enschedese cartoonist en componist LUVANE alle sporten die op de universiteit in verenigingsverband worden beoefend verwerkt in cartoons die aan de muren van verschillende sportloca ties hangen.

Jeroen Meijaard, verantwoordelijk voor de communicatie van het Sportcentrum: “Begin vorig jaar ontstond het idee om

met LUVANE een poster te maken die ons sportaanbod onder de aandacht brengt. Algauw bleek dat het lastig werd om zo’n veertig verenigingen en een flink aantal sportfaciliteiten te verwerken in één kleine afbeelding. Daarom hebben we gekozen voor dit vierdelige kunstwerk. Doorslag gaf dat het studentenbestuur van de sportkoepel ook enthousiast was over het plan om de sportlocaties wat kleurrijker te

ENSCHEDE - Op de Universiteit Twente zijn sinds enkele dagen vier nieuwe kunstwerken te zien.

sportlocaties campus

maken.”

LUVANE, vaste cartoonist voor universiteitskrant U-Today, vereeuwigde eerder op vergelijkbare wijze dichter Willem Wilmink en componist Harry Bannink op de muren van popacademie ArtEZ. “Het leuke van deze cartoons in de publieke ruimte is dat ik een beetje met het publiek kan spelen. Van grote afstand herken je makkelijk een aantal sporten op de voorgrond, maar om alle poppetjes die in de achtergrond aan het sporten zijn te ontdekken moet je dichterbij staan. Voor het weergeven van sommige sporten moest ik overigens flink op

onderzoek uit. Hoe ziet een knotsbal stick er precies uit? En welke regels gelden voor gehelmde Lacrosse-spelers die met een visnet achter elkaar aan hollen? Ik hoop dat studenten en medewerkers door de cartoons ook nieuwsgierig wor den naar al deze sporten, wat uiteindelijk het doel is.”

Wie de cartoons zelf wil bekijken kan ze op de universiteitscampus vinden bij de tennisbanen, de atletiekbaan, het zwembad en het hoofdgebouw van het Sportcentrum.

Warme overdracht taken naar de stichting ‘Wat

DENEKAMP - Op donderdag 10 november is er formeel afscheid genomen van de dorpsraad Denekamp.

Natuurlijk met koffie men gebak. Leden van de voormalige dorpsraad Denekamp zijn hiervoor door Kernwethouder Richard de Way uitgenodigd op het gemeentehuis.

Tegelijk was dit een ‘warme overdracht’ naar stichting ‘Wat vindt ’n Doarp!’, die de taken heeft overgenomen van de dorpsraad. De Way is dankbaar voor de inzet van de dorpsraad in het belang

taken van de Dorpsraad vindt ’n Doarp!’

van de inwoners van Denekamp: “De dorpsraad heeft natuurlijk wel de basis gelegd, waar de stichting met een eigentijdse aanpak op kan voortbouwen.”

Al Ruim een jaar is de stichting ‘Wat vindt ’n Doarp!’ nu onderweg met een denktank van 18 Doarpers. René Snijders: “De onderwerpen waarover we van gedachten wisselen, zijn divers, maar het gaat allemaal om een leefbare toekomst van ons dorp.” Richard de Way

is trots op de denkkracht, creativiteit en daadkracht van de stichting. “Goed overleggen, aanpakken en met name gemeenschapszin garanderen een vitale en stabiele toekomst voor Denekamp.” De werkwijze van ‘Wat vindt ’n Doarp!’ is vooral nuchter volgens Snijders: Van ambitie naar plan en van plan naar realisatie. Belangrijk is dat het energie moet geven en... “Het mot veural leuk bliem’n!”

Deurbelactie Borne is groot succes

46% van de winkels en horecazaken hebben nu een deurbel. En na bezoek bleek dat 19% elektrische deuren heeft, dus daar was een deurbel niet nodig. Een kleine 3 % heeft een eigen deurbel of is goed toegankelijk. Nog niet iedereen is bezocht, maar zoals het er nu naar uitziet kunnen mensen met een rollator of rolstoel bij bijna 70% van de winkels gemakkelijker naar bin nen.

De reacties van de winkeliers die meedoen zijn heel positief. Van hun klanten ook, trouwens, de vrijwilligers die de deurbellen rondbrengen worden geregeld aangesproken.

De gemeente Hengelo heeft inmiddels contact gezocht met de stichting en wil deze deurbelactie ook bij hun winkels gaan uitzetten.

De stichting is in ieder geval heel blij met de medewerking van de winkeliers en de positieve reacties. En ze willen graag meedenken en advies geven over toegankelijkheid bij winkels.

Als er winkels (of horecazaken) zijn die onze deurbelactie gemist hebben, maar graag een deurbel willen; mail naar deskundigenhandicapborne@gmail. com

BORNE -De deurbelactie van de stichting Ervaringsdeskundigen Handicap Borne is een groot succes!

Carnaval van start met Opperdar en Sik OCV

OLDENZAAL -Na een aantal gekke jaren met opgelegde restricties, afgelaste optochten, pech voor wagenbouwers en een bijna zomers carnaval vorig jaar, is het op vrijdagavond 25 november a.s. eindelijk weer zover!

met opkomst 48e

OCV De Thijdarren

Het vele gissen stopt, geheimhouding is niet langer nodig en het carnavals seizoen gaat vanaf die avond voor alle Thijdarren echt van start!

Met vanzelfsprekend een spetterende opkomst act zullen om klokslag 22:41 uur de 48e Opperdar en Sik van OCV De Thijdarren zich bekend maken!

Hier wil jij natuurlijk ook bij zijn. Nieuwsgierig wie ons dit jaar voorgaan in de polonaise? Zin in een gezellig avondvullend feest? Kom dan ook op vrijdag 25 november a.s. naar het J.C. Racerhuis in Oldenzaal. Vanaf 20 uur zijn de deuren geopend voor ieder een. Geen aanmelding vooraf nodig, gewoon ouderwets samen feest vieren!

Topprestatie twirlsters Overdinkel

ruimschoots gehaald want
de titel
- Onlangs namen de twirlsters van Revenge Overdinkel deel aan het Overijssels kampioenschap in Vroomshoop.
Voor de allereerst keer werd deze show opgevoerd. De benodigde 73 punten werden
naast
Overijssels kampioen OVERDINKEL

twirlsters van Revenge

wisten de jongedames een geweldige score van 78 punten te halen.

De felbegeerde NK ticket is in het bezit Revenge!

Soraya Kleine werd tweede in het klassement solo Artistiek jeugd 2.

Het dansteam heeft ook opgetreden tijdens het gala van de Veldmuuskes in

het Trefhuus en ook dit was een succes. Aanmelden Vanaf januari start Revenge met een Pomteam ( cheerleaders). Je kunt je hiervoor aanmelden via 06-51554559.

Tijdelijke opvang vluchtelingen van Losser naar Noord

LOSSER/DINKELLAND - Tuincentrum Oosterik heeft in samenspraak met de gemeente Dinkelland het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers beschikbaar gesteld voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Hier kunnen 40 tot maximaal 80 vluch telingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen voor de maximale termijn van 2 jaar.

In samenwerking met de ‘NOT gemeen ten’ (Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal) worden op dit moment vluchtelingen opgevangen in Losser.

In januari zal de gemeente Dinkelland deze opvang overnemen. Op dit moment worden er in Losser 40 men sen opgevangen.

Het college van Dinkelland is blij, dat hiermee op een goede manier tege moet kan worden gekomen aan de taakstelling vanuit het Rijk. Ook de medewerkers en vrijwilligers verhui-

zen mee naar de nieuwe locatie in Dinkelland. Wethouder Cel Severijn: “Mooi hoe we dit oppakken, samen met onze collega gemeenten. Deze samenwerking met Losser is tot nu toe ook heel goed verlopen.” Er komt veel op alle Nederlandse gemeenten af De Rijksoverheid is verantwoordelijk van eerste opvang van vluchtelingen tot het toewijzen van statushouders aan gemeenten. Deze zogenaamde ‘migratieketen’ zit op dit moment helemaal vast. Het Rijk is nu met spoed op zoek naar locaties waar vluchtelingen kun nen worden opgevangen om de doorstroom in de migratieketen weer op gang te brengen. Aan alle Nederlandse

vluchtelingen verhuist Noord Deurningen

gemeenten is gevraagd om versneld statushouders op te nemen en tijdelijke opvang voor vluchtelingen te realiseren. De taakstelling voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen loopt voor alle Twentse gemeenten via de Veiligheidsregio Twente (VRT).

Tijdelijke opvang vluchtelingen in Noord Deurningen Voor de opvang in het voormalige bedrijfscomplex van Kuipers worden de bedrijfshal en het kantoor de komende tijd ingericht. Hier kunnen vluchtelingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen, voor de maximale termijn van 2 jaar. De uiteindelijke uitvoering van deze opvang zal in stappen gaan, waarbij we rekening houden met veranderende taakstellingen.

Een goede communicatie en goed contact met betrokkenen en omwonenden is hierbij belangrijk. Burgemeester John Joosten heeft daarom op don derdag 17 november als eerste tijdens de Algemene jaarvergadering van de Kernraad Noord Deurningen, waarvoor alle inwoners van Noord Deurningen waren uitgenodigd gesproken, over bovenstaande ontwikkelingen.

Omwonenden ontvangen hier ook een informatiebrief over. Daarnaast organiseert de gemeente voor alle inwoners van Noord Deurningen een informatieinloop avond op een nog nader te bepalen moment.

Regie houden De aankomende asielspreidingswet geeft de Rijksoverheid meer bevoegd heid om zelf locaties aan te wijzen bin nen gemeenten. “Wij pakken zelf de regie.” aldus Wethouder Cel Severijn “Wat we niet willen is ‘achter de vraag aan hobbelen en verrast worden’, maar verder kijken naar de toekomst.” De taakstelling waar de gemeente mee wordt geconfronteerd is namelijk doorlopend aan verandering onderhevig.

Gemeente Dinkelland wil de regie hou den op alle taakstellingen, die rondom migratie op de gemeente afkomen. Hierbij trekt het college samen op met de gemeenteraad en betrekt ook de inwoners en kernraden zoveel moge lijk hierbij. “Wij willen als gemeente Dinkelland een veilige en comfortabele woonomgeving bieden aan iedereen. Vluchtelingen èn Dinkellanders.”

Onthulling insectenhotel kinderburgemeester Annemijn

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen is een goedgevulde insectenhotel rijker.

Een tijdje geleden is het hotel geplaatst aan de Bruno van Ommenstraat. De afgelopen weken is de seniorengroep van Jong Nederland Tubbergen druk in de weer geweest om het insectenhotel op te vullen. Houten blokken, stro, dennenappels en stukken bakstenen werden op maat gemaakt om in het hotel

te plaatsen. Een mooi initiatief.

Kinderburgemeester Annemijn Snijders mocht de officiële onthulling van het insectenhotel verrichten. Samen met de kinderen van Jong Nederland en hun leiding werd het hotel ontdaan van een doek en kwam het fraaie resultaat

insectenhotel door Annemijn

tevoorschijn. In het kader van de biodiversiteit is dit weer een stukje aanvulling voor de natuur en vooral voor de insecten die het momenteel zo hard nodig hebben. Na afloop werd iedereen in de blokhut uitgenodigd om nog even onder het genot van een hapje en een drankje.

Jeugd en biodiversiteit

“Wij willen graag in elke kern een insectenhotel plaatsen. Dit in het kader van de biodiversiteit en leefbaarheid

van de insecten. Om de jeugd hier zoveel mogelijk bij te betrekken is ervoor gekozen om de basisscholen en/ of jeugdorganisaties uit de dorpen hier een rol in te laten spelen. Wij plaatsen de insectenhotels en de jongeren vullen ze op met diverse soorten materialen”, vertelt wethouder Oude Avenhuis. Een mooie kans om kinderen stil te laten staan bij de natuur”, laat wethouder Oude Avenhuis weten.

Hengelo Heroes: over staking in april 1943 die

De aanleiding: de 300.000 Nederlandse mannen die in mei 1940 in dienst van het Nederlandse leger waren geweest moesten zich melden voor krijgsgevangenschap en tewerk stelling in Duitsland. Werknemers van Stork in Hengelo begonnen de 1943 april-mei staking. Een staking die geen staking was, maar een volksopstand. Er was geen voorop gezet plan, geen sta kingsleiders.

De staking sloeg over naar andere fabrieken en Twentse steden. Binnen twee uur deed heel Twente mee. In nog geen dag waren er acties in heel Nederland, meer dan 500.000

Nederlanders legden het werk neer. De Duitse reactie op de staking was hard, intimidatie, standrechtelijke executies en vermissingen.

De staking duurde vier dagen, maan dag 3 mei 1943 was de staking voorbij. Maar er was een verandering teweeg gebracht. Helden waren het, de 3000 werknemers van Stork. Zij begonnen de staking.

Stichting Bernhards Ontmoeting is initiatiefnemer van Hengelo Heroes 1943. Het stuk is een muziektheater productie die gepland staat voor 6 april 2023.

HENGELO - Helden waren het, de 3000 werknemers van Stork. Donderdag 29 april 1943 legden zij het werk neer.

over de landelijke die bij Stork begon

Het is gebaseerd op feiten, maar geen opsomming en geen dramatisering van gebeurtenissen. De verhaallijn is het levensverhaal van Joachim Nuszbaum, in de vorm van flashbacks en berust op fantasie van de schrijver, gegoten in een combinatie van vertellingen ondersteund door beelden en afgewisseld met muziek.

Een creatief team is samengesteld voor de vorm en inhoud. Medewerkenden zijn gevonden/worden gezocht in de netwerken van het creatief team,. In de meeste gevallen zijn dit professionals. Het projectorkest en -koor worden voor dit project speciaal samengesteld. Een samenwerking met het ROC van Twente is aangegaan, waarbij studenten worden ingezet bij deze muziektheaterproductie. Studenten worden inhoudelijk betrokken en repeteren het vak waarin zij worden opgeleid.

Wil je meezingen dan kan je dat melden met een e-mail aan hengelohelden@ gmail.com . Geef dan ook je stemsoort aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Half januari 2023 benaderen we de “aanmelders” voor een definitieve opgave.

Bram van der Beek is bereid gevonden als dirigent voor het HengeloHeroeskoor. Met hem gaan we het repetitieschema opstellen. Zodra dit bekend is zullen we het publiceren.

Voor de muzikale begeleiding is een samenwerking aangegaan met Armonia, ooit ontstaan vanuit Stork. De muzikale leiding is in handen van Kimmy Reef.

Kaarten (zitplaatsen, ongeplaceerd a € 15 zijn te verkrijgen via www.schouwburghengelo.nl

Buiten Westen #3 Centre Diepenheim

Dit met als doel om de kwaliteit van jong talent uit de regio zichtbaar en toegankelijk te maken voor een breed publiek. De derde editie , van 12.11.2022 tm 29.01.2023 , presen

teert kunstenaars van de afstudeerlich tingen ’21 en ’22.

Deelnemende kunstenaars: Sterre Arentsen

DIEPENHEIM - De tentoonstelling ‘Buiten Westen’ toont werk van startende, veelbelovende kunstenaars afkomstig van academies in het oosten van Nederland.

in Drawing Diepenheim

ArtEZ, Enschede, 2022

Layla May Arthur

Minerva Academie, Groningen, 2021

Frida Berntsen

ArtEZ/BEAR, Arnhem, 2022

Ina Kodrzycka

ArtEZ, Enschede, 2022

Ida Leijting

ArtEZ/BEAR, Arnhem, 2021

Abiha Naderi

Minerva Academie, Groningen, 2022

Bart Pols

ArtEZ/BEAR, Arnhem, 2021

Caillyn Vos

Minerva Academie, Groningen, 2022 ‘Buiten Westen’ is een initiatief en concept van curator Hélène Webers (1987).

Drawing Centre Diepenheim is hét kunstpodium voor tekenen in Nederland.

Grotestraat 17 7478 AA Diepenheim

Workshop Soundcape bij Rijksmuseum

Ze bestormen de toekomst ieder op hun eigen manier: bliksemend, dende rend, vrolijk, licht, bulderend, voorzich tig....

In deze workshop van Studio Koosje maak je je eigen soundcape, een cape die het geluid van jouw stemming maakt zodra je hem aandoet. Hoe? Je

ENSCHEDE - Hier zijn de nieuwe Futuristen! Ze dragen een soundcape, de cape die verraadt in welke stemming ze zijn!

Soundcape maken | 6+

kiest je eigen ontwerp van stof, papier of plastic, en maakt gebruik van geluidmakende materialen, die je in je ont werp verwerkt.

Informatie Deze workshop vindt plaats op zon dag 27 november en 8 januari van 11:00-12:30 uur in Atelier nr. 1. van Rijksmuseum Twenthe. De workshop is

geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is te boeken als product in de ticketshop. Deze keuzemogelijkheid verschijnt nadat je de keuze hebt gemaakt voor jouw entreeticket in de tweede stap.  Er zijn maximaal 10 plaatsen per workshop: vol = vol.  Kosten voor de workshop zijn € 5,--

Open leeskring Fundament Bibliotheek Losser

Onder het motto ‘Eén boek, duizend gesprekken – een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar’, geven bibliotheken ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls cadeau aan hun volwassen leden.

Bespreking Mevrouw mijn moeder Het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ staat centraal en iedereen kan aanschuiven.

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder. Het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Tijdens de open leeskring gaan deelnemers met elkaar over dit boek in gesprek. Dit gebeurt aan de hand van een leeswijzer met informatie over het boek, de auteur en de context onder leiding van Jolanda Klunder.

LOSSER - In november is het Nederland Leest.

Fundament Losser

Schuif aan en ontdek hoe leuk het is om met elkaar dieper in een boek te duiken. Deze open leeskring wordt georganiseerd in samenwerking met Leescluborganisatie Senia.

Wanneer?

Vrijdag 25 november  Hoe laat? Van 19.30 uur - 21.30 uur Waar? In ‘t Lossers hoes Kosten Gratis

Aanmelden Graag vooraf aanmelden via infobibliotheek@fundamentlosser.nl Na aanmelding ontvangen deelnemers digitaal de leeswijzer ter voorbereiding op de boekbespreking.

Hoe kom je aan het boek? Leden van de Bibliotheek Losser kunnen vanaf 1 november kunnen ‘Mevrouw mijn moeder’ afhalen in Bibliotheek in Losser en De Lutte. Voor deelnemrs is het ook mogelijk een exemplaar te reserveren via infobibliotheek@fundamentlosser.nl

Langdurige omleiding door Mekkelholt /

ENSCHEDE

Deze omleiding duurt ongeveer 2,5 jaar. In verband met de bouw van 2 woontorens is de Hulsmaatstraat volledig afgesloten voor gemotoriseerd

verkeer. Daarom rijdt de bus voortaan vanaf de Deurningerstraat door de Beekstraat en de Fazantstraat.

- Van 7 november rijdt buslijn 2 (Helmerhoek - Deppenbroek) een langdurige omleiding door de Beekstraat en de Fazantstraat.

omleiding buslijn 2

Deppenbroek

Is jouw muziek binnenkort vanuit de toren van

ENSCHEDE - Op 19 november krijgt de speeltrommel van de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede vier nieuwe melodieën.

De stadsbeiaardier daagt je uit om daarvoor een compositie te maken.

Wil je meedoen? Ga dan eens luisteren wat er nu op de speeltrommel staat. Elk kwartier hoor je een ander liedje. Zo

binnenkort te horen van de Grote Kerk?

krijg je een idee van wat er mogelijk is. Vorig jaar waren er zelfs twee winnaars: https://youtu.be/IisAfe01USw

Meer info over de speeltrommel en de wedstrijd voorwaarden vind je hier: https://stadscarillonenschede.weebly. com/oproep-nieuwe-melodie-voorde-speeltrommel.html Lever jouw melodie in op uiterlijk 6 november. Op 13 november maken we de winnaar

bekend.

Als jouw muziek wordt uitgekozen, staat die een jaar lang op de speeltrommel en mag je de laatste noot van jouw compositie op 19 november er zelf opzetten! Ook komt jouw foto op de website, Instagram en Facebook pagina van StadsCarillon Enschede.

Sinterklaasfeest in

De Sint is dol op verse pepernoten, hij komt dan ook langs met zijn pieten om lekker te snoepen. Kinderen kunnen meedoen aan diverse activiteiten. De middag is leuk voor het hele gezin en duurt van 12.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Sinterklaas is bijna jarig en daarom komt hij graag langs bij Watermolen

Frans. Samen met zijn pieten en alle kinderen maakt hij er een gezel lig feestje van. Kinderen kunnen zelf pepernoten bakken en samen met piet kleurplaten inkleuren. Dit feestje van Sinterklaas wil je niet missen! Het is een gezellige familiemiddag voor jong en oud.

Watermolen
VASSE - Zin in versgebakken pepernoten? Zondagmiddag 27 november viert Sinterklaas zijn feest in Watermolen Frans.

Watermolen Frans

De molen draait Zondag 27 november is het dubbel feest want Watermolen Frans draait in al haar glorie. Buiten in het rad spettert het water er lustig op los en bin nen draait de graanmolen volop. Zo kunnen kinderen meteen zien waar het meel voor pepernotendeeg vandaan komt! De vrijwillige molenaar vertelt je graag meer over de watermolen en zijn geschiedenis.

Praktische informatie Het Sinterklaasfeest is van 12.00 tot

16.00 uur. Parkeren kan bij Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8 in Mander/Vasse. Vanuit hier loopt een paadje naar Watermolen Frans (niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens), het is ongeveer 5 minuten lopen. Kijk voor meer informatie over activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.

Kosten De bijdrage voor deze activiteit is € 3,per persoon. Je kunt contant of per pin betalen.

Wijkhuys Nijverheid zoekt

HENGELO - Wat is er nu mooier wanneer mensen een plek hebben waar ze zich thuis voelen?

Waar ze elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen en bijvoorbeeld samen kunnen koken? Wijkhuys Nijverheid van Wijkracht is zo’n plek. Een plaats waar ouderen samen activiteiten kunnen ondernemen. En wat is er nóg mooier om daar kookvrijwilliger voor te zijn?

Samen eten op maandag Elke maandagavond komen een groep

ouderen gezellig met elkaar eten in het Wijkhuys. Een fijne manier om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. Natuurlijk moet er ook gekookt worden voor de groep. Daarvoor zoekt Wijkracht voor Wijkhuys Nijverheid kookvrijwilligers.

Wat doet een kookvrijwilliger? Een kookvrijwilliger bedenkt een drie-

zoekt kookvrijwilliger(s)

gangen-menu, haalt de boodschappen hiervoor en maakt de maaltijd voor de groep in een professionele keuken. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Er zijn altijd twee vrijwilligers aanwezig ter ondersteuning bij de voorbereiding. Natuurlijk eet je als vrijwilliger gezellig mee.

Belangstelling?

Ben jij iemand die graag kokkerelt en dit graag voor anderen doet? Laat het ons weten en neem contact op met Wijkhuys Nijverheid via: wijkhuysnijverheid@wijkracht.nl of door

te bellen met 088 – 945 59 40.

Wat is een wijkhuys. Het Wijkhuys is een plek voor ouderen om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en zich te ontwikkelen. Er is een breed activiteitenprogramma, begeleidt door vrijwilligers en ondersteund door een beroepskracht. Het Wijkhuys is 5 dagen per week geopend, waar men ook even binnen kan lopen met een vraag of het drinken van een kopje koffie.

Klein Driene Deel 2

Hengelo; de één noemt het een groot dorp, de ander vindt het een echte stad. Juist die combinatie is de kracht van Hengelo met haar vele uiteenlopende wijken. In de van oudsher techniekstad is Klein Driene één van die wijken.

‘Driene’ (Thrinon) wordt al voor het jaar 1000 in oorkonden genoemd. In die vroegste tijd was de samenleving in Twente georganiseerd in het zo genoemde hofstelsel, een stelsel dat bekend staat als een systeem van heer en horige. Dat betekent dat zelfstandige boeren die geen bescherming hadden tegen landeigenaren het wel konden verkrijgen, maar dan moesten zij hun grond overdragen aan grondbezitters.

Klein Driene is een jaren ‘50 buurt’ en hoort bij Wijk 02 Noord. Van oorsprong behoorde de buurt tot het grondgebied van ‘de marke Klein-Driene’ van de gemeente Weerselo. In dit gebied werd in 1865 de spoorlijn AlmeloSalzbergen aangelegd. Ongeveer vijfentwintig jaar later werd het ten behoeve van de noodzakelijke uitbreiding van Hengelo door de gemeente Weerselo afgestaan aan Hengelo.

Klein Driene, kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, was in de eerste plaats bedoeld om de woningnood te bestrijden. De wijk ligt ten noorden van de wijk Groot Driene en is omslo ten door de Beethovenlaan, Oldenzaalsestraat, Pentropsdijk en de eerder genoemde spoorlijn. De Hengelose wijk heeft het karakter van een typische wederopbouwwijk en bestaat overwegend uit sociale woningbouw. In 2006 werd een deel van de woningbouw gesloopt en ver vangen door grondgebonden woningen. Mede daardoor is Klein Driene anno 2022 een mooie karakteristieke en groene wijk.

Uitgaande van een oppervlakte van iets meer dan eenentwintig hectare is het wel een betrekkelijk kleine wijk. Om die reden behoort het tot

bijna de kleinste wijken van Nederland. er gebrek is aan natuurlijke waterlichamen bestaat Wijk 02 Noord enkel uit land. In vergelijking met de rest van Nederland heeft Klein Driene weinig inwoners. bedrijven, daarentegen, ligt boven het gemiddelde van wijken. Goed vertegenwoor digd zijn de bedrijfstakken vervoer, en communicatie, cultuur, recreatie en diensten. Minder vertegenwoordigt landelijk gemiddelde zijn horeca en dienstverlening. Bedrijfstakken die weinig niet voorkomen zijn landbouw, bosbouw, rij, financiële diensten en onroerend

De enorme ontwikkeling in de stedenbouw de wijk goed af te lezen. Aanvankelijk er een vooroorlogs opgesteld plan sluitend eengezinswoningen, maar de heid greep in en eiste dat de dichtheid bebouwing vele malen groter moest betrekkelijk korte tijd zou een wijk verrijzen eengezinswoningen, etagewoningen, bovenwoningen en bejaardenwoningen.

Tot zover het eerste deel over Klein Volgende keer meer over deze wijk.

Enkele jaren geleden heeft het BEWONERSOVERLEG KLEIN DRIENE NOORK een verjaardagskalender uitgege ven met historische foto’ s van onder Schubertstraat in 1954, kleuterschool de Mozartlaan, de Schumannstraat, Vogelkwartier en de Beethovenlaan. der is aan de balie van Museum Hengelo koop voor 1 EURO.

Wilt u meer weten over de geschiedenis Hengelo, breng dan een bezoek aan Hengelo in de Beekstraat 51. Of neem met het museum op; tel. 074 - 2594216 e-mail info@museumhengelo.nl .

Nederland. Omdat waterlichamen land.

Nederland Het aantal het landelijk vertegenwoorinformatie en overige dan het en zakelijke weinig of bosbouw, visseonroerend goed.

stedenbouw is in Aanvankelijk bestond met uitde overdichtheid van de moest worden. In verrijzen met etagewoningen, onder- en bejaardenwoningen.

Driene. wijk.

DRIENE - DE uitgege onder meer de kleuterschool Pinkeltje, speeltuin ‘t Beethovenlaan. De kalen Hengelo te geschiedenis van aan Museum neem contact 2594216 of

Gerrit ter Welle Zie
www.museumhengelo.nl
Geschiedenis van Hengelo door
ook

40 jaar Vestzaktheater: met plek voor iedereen

CULTUUR

ENSCHEDE - Op 18 november om 20.30 wordt dit op originele wijze gevierd.

Het kleinste theater van Enschede aan de Walstraat 35 vult zich die avond met een handjevol genodigden. Artiesten, medewerkers en oud-medewerkers beleven een bijzondere avond met

elkaar. De avond is echter voor iedereen, gratis toegankelijk via een inter actieve livestream. Een live verbinding met het Vestzaktheater, met volop de ruimte is voor eigen inbreng, vragen en

Vestzaktheater: mini theater iedereen

reactie. Je volgt de hybride livestream via www.hetvestzaktheater.nl.

Tijdens deze feestelijke avond kijken we terug op de rijke geschiedenis van het theater, maar blikken we ook vooruit naar de toekomst van het Vestzaktheater. ‘Bewoners’ uit het verleden spreken het publiek toe en nieuwe theatermakers geven hun visie op

originele wijze vorm. Muziek, cabaret, columns en theater wisselen elkaar af en zorgen voor een fris en vol programma.

De avond wordt gepresenteerd door Evelien Harberink. Het publiek geniet van bijdrages van het Enschedees Vrije Toneel, Jasper Slaghuis, Jan van Houwelingen, Mies Portier en oprichter Fred Hofer.

Nieuwe expositie van Fundatie in het Huis Bestuur

NIJVERDAL

Dit keer zijn we tot en met 1 mei 2023 verblijd met een expositie van autodidact Harm Kamerlingh Onnes

(Zoeterwoude, 1893 – Leiden, 1985). De expositie is gratis te bezoeken. Museum de Fundatie uit Zwolle orga

- Kunst- en cultuurliefhebbers kunnen weer komen genieten van een prachtige nieuwe expositie van Museum de Fundatie in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

van Museum de Huis voor Cultuur en

niseert op verschillende locaties in de provincie Overijssel exposities onder de noemer ‘FUNDATIEfusions’. Het Huis voor Cultuur en Bestuur is één van deze locaties. Cultuurwethouder Peter Lage Venterink is erg blij met de samenwerking. “Door de samenwerking met de Fundatie kunnen we onze inwoners op een laagdrempelige manier kennis laten maken en laten genieten van kunst. De exposities wisselen elkaar af, waardoor er elke keer weer wat nieuws te zien is.

Ik nodig iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen”.

Harm Kamerlingh Onnes Harm Kamerlingh Onnes staat vooral bekend om zijn kleine, humoristische karakterschetsen van het dagelijks leven. Maar deze veelzijdige kunstenaar ontwierp ook glas-in-loodramen en postzegels, hield zich bezig met binnen huisarchitectuur en maakte een groot aantal keramische voorwerpen.

Lezing over het realisme hedendaagse kunst

BORNE - De twintigste eeuw kenmerkt zich hoofdzakelijk door revolutie en vernieuwingen.

In de kunst zien we dit terug in de enorme hoeveelheid diverse stromingen. Vaak ging het meer om de individuele expressie van de kunstenaar en steeds minder om de uitvoering en esthetiek van het kunstwerk.

Als reactie erop kwam in de jaren 60 en 70 een stroming tot stand die zich weer wilde richten op de werkelijkheid, zo natuurgetrouw mogelijk de realiteit

nabootsen. En zo ontstond het hyperrealisme of fotorealisme. Met de onverbloemde weergave van het alledaagse menselijk bestaan waarbij vaak de details uitvergroot weergegeven worden waardoor een vervreemdend, haast surreëel effect optreedt.

Aan de hand van het prachtige werk van vele buitenlandse, maar ook

realisme in de kunst

Nederlandse kunstenaars als Jos Engbersen en anderen zal Miranda Nieuwenhuis de ontwikkeling van het (hyper) realisme laten zien. Tijdens de lezing kunt u ook de expositie van Jos Engbersen in het Cultureel Podium bekijken.

Laat u verrassen door de fascinerende wereld van het realisme!

Miranda Nieuwenhuis heeft kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd. Ze geeft cursussen en lezingen over diverse thema’s uit de kunstgeschiede nis en rondleidingen in het Rijksmuseum

Foto: ‘Big man’ van Ron Mueck

Enschede.

Lezing Miranda Nieuwenhuis: Spiegel van het Realisme Cultureel Podium Bornse Synagoge Ennekerdijk 17 7622 ED Borne

Kaarten: www.bornsesynagoge.nl

Datum: vrijdag 18 november 20.00 uur Entree: € 10,00

Vroeg-boekkorting van € 2,50 tot 10 november

Stadsjongenskoor ook in Losser en Denekamp

LOSSER/DENEKAMP - Voor jongens uit Losser en Denekamp wordt het nu gemakkelijker om bij het Stadsjongenskoor Oldenzaal te zingen.

Dirigent Mariette Effing start in november niet alleen een nieuwe opleidingsgroep in Oldenzaal, maar ook in Losser en Denekamp. Effing; ‘Er zijn altijd al jongens van buiten Oldenzaal die in het koor zingen, maar met name als ze nog jong zijn is dat vaak een grote stap.’ Daarom gaat de dirigent nu iedere dinsdagmiddag ook naar Losser en Denekamp. Ze wordt in Losser gastvrij ontvangen in het gebouw van het Mannenkoor Martinikoor en in Denekamp in het Kulturhus waarbij ook het Denekamper Mannenkoor dit initia

tief van harte ondersteunt.

Muzikale opleiding Zingen bij het Stadsjongenskoor biedt jongens een unieke kans om met muziek bezig te zijn. De jongens werken samen naar de concerten toe, maken muziekvrienden, doen podiumervaring op en ze krijgen een muzikale opleiding. Ze leren veel nieuwe liedjes in allerlei talen, maken kennis met het notenschrift en leren hun stem op een gezonde en goede manier te gebruiken Het Stadsjongenskoor geeft meerdere

Stadsjongenskoor Oldenzaal nu Denekamp

concerten per jaar, bestaat uit meerdere niveaugroepen en biedt een doorlopende leerlijn. Voor slechts € 50 per kwartaal krijgen jongens van alle leef tijden iedere week zang- en muziekles sen. Alle jongens die vanaf november en december instromen doen mee aan kerstconcert op zaterdag 17 december in de Hofkerk in Oldenzaal.

Alleen jongens?

Ja, want jongens zingen graag. Maar de drempel om te gaan zingen is voor jongens vaak hoog. Bij een koor met alleen jongens vinden ze veiligheid en herkenning. De repetities en zanglessen zijn ‘jongensachtig’ met humor, wat rumoer en veel beweeglijkheid. Het Stadsjongenskoor bestaat al meer dan 100 jaar!

De nieuwe opleidingsgroep in Losser zingt op dinsdagmiddag van 15.0015.45 uur Dr Frederiksstraat 6 (gebouw Martinikoor) en in Denekamp van 16.30- 17.15 uur  Oranjestraat 23 (Kulturhus). De zanglessen en repetities in Oldenzaal zijn op maandag en donderdagmiddag vanaf 15.00 uur  in het repetitielokaal , Haverstraat 9 (St. Joseph). Alle jongens vanaf 6 jaar zijn van harte welkom.

Aanmelden en informatie: stadsjongenskoor@koorenzo.nl. en www.stadsjongenskoor.nl. Telefoon 06 1594 1409 (Mariette Effing).

werken
Paralleltentoonstelling:
Theo Wolvecamp

Stichting HeArtpool

De Stichting HeArtpool heeft als doel “het stimuleren van de beeldende kunst in het algemeen en in Hengelo in het bijzonder”. De stichting brengt mensen bij elkaar die de beeldende kunst een “gouden hart” toedragen. Een collectief mecenaat, voor de beeldende kunst.

Deelname kosten/schenking HeArtpool € 550,--, deelname aan overige activiteiten op basis van inschrijving. De stichting HeArtpool heeft de status van een culturele ANBI.

Wolvecampprijs sinds

1998

De Wolvecampprijs is een tweejaarlijkse Nationale prijs voor de schilderkunst. Een deskundige jury, nomineert 3 schilders. De prijsuitreiking is tijdens de tentoonstelling van de kunstwerken in Hengelo. Foto: Natasja Kensmil neemt de prijs in ontvangst uit handen van Karel Appel (2000)

Op de Brink, voorheen Achter de Basiliek sinds 2005

In de zomer staan op 15 sokkels ruimtelijke werken, in de wintermaanden vervangen door lezenaars met gedichten. In 2023 is Op de Brink gesitueerd naast het nieuwe Marktplein. Foto’s: Werken van Ben Schildkamp met als thema 150 jaar Stork

HeArtfund sinds 2007

Het HeArtfund steunt een jong schildertalent. De kunstenaar krijgt een jaar lang een financiële bijdrage en een atelier. De periode wordt afgesloten met een solotentoonstelling en een publicatie. Foto: Liesbeth Piena winnaar in 2018 in het atelier

Projecten HeArtpool organiseert kunstprojecten als HeArtgardens, Street art, Behoud beelden Rinus Roelofs en Citygardens (beelden rond het stadhuis) Foto: Rinus Roelofs, Een van de beelden uit de serie van 8 Foto: HeArtgardens. Frans Zekhuis, bij HeArtpool deelnemers aan de Deldenerstraat.

Voor meer informatie over Stichting HeArtpool verwijzen wij u naar de website www.heartpool.nl

Gek op Kerst én zingen? A Ceremony of Carols

ENSCHEDE - Met dit gezellige projectkoor kun je er alvast op een muzikale manier naartoe leven.

Samen met het koor Kaliber Vocaal stu deren de deelnemers Benjamin Britten’s prachtige A Ceremony of Carols in, om dat op 17 december samen met een harpiste en vrouwenkoor Vivace ten

gehore te brengen.

We starten na de herfstvakantie en repeteren acht zaterdagen van 10.15 tot 11.30 uur in Kaliber Enschede.

zingen? Dan is Carols voor jou!

Om een mooie balans in de koorklank te krijgen doen we een extra oproep voor bas- en tenorstemmen. Dus zegt het voort!

Heb je enige koorervaring en lijkt het je leuk om mee te zingen? Zing dan mee van herfst tot kerst, want het wordt een

ervaring die je nooit zult vergeten!

Kijk voor meer informatie op www.kaliberkunstenschool.nl/module/a-ceremony-of-carols.

Wendezoele staat in landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs

Het vrijwilligersteam van de Wendezoele is genomineerd voor deze landelijke prijs, die voor de derde keer wordt uitgereikt. De uitreiking vindt plaats op donderdag 1 december in Diligentia te Den Haag. Stemmen is vanaf nu mogelijk. Stem nu Het is vanaf nu t/m 25 november

mogelijk om te stemmen via www.wendezoele.nl of via www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om al het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote

DELDEN - Het Twentse museum Museumboerderij Wendezoele staat in de finale van de landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs 2022.

in de finale van de Erfgoedvrijwilligersprijs

publiek toegankelijk te maken. Stichting Nederland Monumentenland is de organisator van de prijs.

Op donderdag 1 december 2022 zal de uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs plaatsvinden in Diligentia te Den Haag.

Over Museumboerderij Wendezoele Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickelerf Erve Brinkcate in Ambt Delden. Het geeft bezoekers een beeld over de landbou-

wen veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met daarbij wisselende expo sities, is er een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin maar ook grasen akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij. Daarbij verbinden de verhalen van de vrijwilligers vroeger met nu.

Meer informatie: www.wendezoele.nl

Nieuw Talent Orkest Losser: samen muziek maken!

LOSSER - Op zaterdag 19 november is de eerste repetitie van Nieuw Talent Orkest Losser.

Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Er hebben zich al twee enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

Sjoerd Janssen (voorzitter DTKS Losser) over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Het mooie van het Nieuw Talent Orkest is dat iedereen mee kan doen. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. Deelnemers kunnen kiezen uit een keur aan instrumenten: bugel, trompet, fluit, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk.

Nieuw Talent Orkest

Het Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden

bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen vroegen of zij ook niet eens een instrument mochten uitproberen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Het heeft inmiddels in het hele land al veel nieuwe muzikanten opgeleverd die nu samenspelen in opleidings orkesten óf zich hebben aangesloten bij de verenigingen. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). We vragen Pieksma naar het geheim van Nieuw Talent Orkest: “De kracht is dat er geen drempel is. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Wij vinden het iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Losser: het plezier van

Wervingscampagne

Sjoerd Janssen: “We willen mensen uit Losser en omgeving enthousiast maken voor muziek. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. We maken daarom op allerlei manieren reclame voor dit mooie project. Er heeft al een uitnodiging in de krant gestaan, we gebruiken social media, we gaan huis aan huis flyeren en hangen posters op. We staan straks met instrumenten in het dorp omdat we ook gewoon graag aan iedereen vertellen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Ook staan we komend weekend op de Boerenmarkt in Losser. Mensen kunnen mij bellen of mailen voor informatie of om zich aan te melden. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen”.

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Sjoerd: “We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin adviseren we ze dan natuurlijk”. Sjoerd kijkt erg

uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hier naar toe om de start met ons te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met DTKS. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Doe je mee?

Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen laten we nieuwe muzikant Hetty (54 jaar) aan het woord. Ze is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu op de trompet bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij de fanfare te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het heel spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan mijn trompet en muziek maken!”.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Talent Orkest Losser op https://dtks.nl/ of neem contact op met Sjoerd Janssen, sjoerdajanssen@hotmail.com of telefoon 06-24406531.

Samen wandelen in groen in en om de stad

Sport

OLDENZAAL - Elke week een met elkaar een uurtje wandelen in een rustig tempo, met onderweg aandacht voor de natuur. Dat is Gezond Natuur Wandelen. Gezond Natuur Wandelen is in eerste instantie bedoeld voor mensen die meer willen gaan bewegen. Maar ook mensen die het gezellig vinden om

samen met anderen te wandelen en nieuwe mensen te ontmoeten, zijn van harte welkom.  Vrijwilligers begeleiden de groep en vertellen onderweg iets

in de natuur en het stad

over de natuur. Na afloop drinken we -als je dat wilt- gezamenlijk koffie of thee. De wandelingen zijn gratis en je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Consumpties zijn wel voor eigen rekening.

In Oldenzaal gaat Gezond Natuur Wandelen op vrijdag twee september van start: Startlocatie: Boerderij Stakenboer, Burgemeester Wallerstraat 115, 7574 ZM Oldenzaal.

Waar: Buiten verzamelen. Vervolg: Elke vrijdag om 10.00 uur. Gezond Natuur Wandelen Oldenzaal is een gezamenlijk initiatief van IVN Overijssel, Stichting Gezond Natuur Wandelen en Impuls-Oldenzaal. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Oldenzaal, Provincie Overijssel en de Koninklijke Wandelbond Nederland.  Wilt u meer informatie over Gezond Natuur Wandelen kijk dan eens op gezondnatuurwandelen.nl

Dutch Masters of MTB met spectaculaire editie

HAARLE - De vijfde editie van Dutch Masters of MTB gaat zondag 20 november van start.

Om 6.30 uur klinkt in Haarle het startschot van deze ultra-marathon mountainbiken. Het belooft een mooie tocht te worden over een prachtig parcours waar je alles kunt geven. “Met hoogteverschillen en uitdagende singletracks vind ik de Dutch Masters of MTB echt de mooiste ultra-marathon van Nederland”, aldus tweevoudig winnaar Gerben Mos.

Dutch Masters of MTB komt dit jaar met een geheel nieuwe route die in drie verschillende klassen verreden kan worden. De prachtige omgeving van de Sallandse Heuvelrug en de vele hoogtemeters maken dat het deze editie zowel genieten als afzien wordt.

Verschillende klassen

Er is keuze uit 3 verschillende klassen: 1. 200 km solo. Dit is dé ultra-marathon die iedere mountainbiker een keer gereden moet hebben; 2. 100 km E-bike marathon. Dit jaar organiseert Dutch Masters de tweede E-Bike marathon van Nederland; 3. 100-100 km duo. Ga samen de uitdaging aan, ieder rijdt één helft van het parcours.

Doorstart na corona

Na tegenslagen in 2020 en 2021, als gevolg van de coronapandemie, is de organisatie verheugd dat het event een doorstart heeft gekregen. Gezien het aantal aanmeldingen dat inmiddels binnenloopt, blijkt dat niet alleen de organisatoren zich hierop verheugen.

Gerben Mos kan niet wachten om aan de start te verschijnen: “Ik kijk enorm uit naar deze jubileumeditie, ik ben me volop aan het voorbereiden en ga uiteraard voor de hattrick!”

Onze vrijwilligers Bijna 200 vrijwilligers zetten zich vol enthousiasme in om de jubileumeditie succesvol te laten verlopen. Onder hen Dennis en Bastian, de projectleiders van het evenement: “We zijn erg onder de indruk van de inzet en professionaliteit van alle vrijwilligers. Zij zijn echt de drijvende kracht achter Dutch Masters.” Het belangeloos helpen en de saamhorigheid is kenmerkend voor Haarle en de omliggende dorpen. Het wiele revent wordt hier volledig omarmt vertelt Dennis: “Zelfs de voetbalvereniging past haar programma erop aan, om bij ons te kunnen helpen. Dat is toch geweldig!”

De datum 20 november

Met al een behoorlijk aantal aanmeldingen stond de organisatie voor een behoorlijk dilemma met een tweetal opties:

1. De tocht door laten gaan op 18 september kan, maar hiervoor dient de route van 200 km om de Sallandse Heuvelrug heen geleid te worden. Bij deze oplossing wordt de mooie omgeving van de Sallandse Heuvelrug, met haar mooie singletracks en de uitdagende hoogteverschillen gemist.

2. De tocht verplaatsen naar 20 novem ber 2022, zodat de route, inclusief het gedeelte van de route over de

MTB viert jubileum editie

Sallandse Heuvelrug, in stand kan worden gehouden.

Manage Haarle De start vindt plaats aan de Haarlerveldweg 1, bij de manege aan de rand van het dorp. Deze sfeervolle manege krijgt dit jaar een nog centra lere rol. Na 100 kilometer rijden de solo deelnemers door de manege, finishen de E-bikers en de eerste duorijder geeft hier het stukje door aan zijn fietsmaat voor de volgende 100 kilometer. Daarnaast is er een grote verzorgings

post aanwezig en hier zullen de strijders ten slotte finishen en stuk voor stuk als helden op het podium worden onthaald. Een perfecte plek voor de toeschouwers om het spektakel te volgen en de renners aan te moedigen.

Aanmelden Durf jij het 20 november op te nemen tegen Gerben Mos en alle andere deelnemers? Schrijf je dan nu in voor de 200 km, de E-bike marathon of de 100 - 100 duo, via het inschrijfformulier op de website www.dutchmastersofmtb.nl.

LOSSER - Zondag 16 oktober vonden de onderlinge kampioenschappen van de DinkelSurvivalRunners plaats.
DinkelSurvivalRunners Clubkampioenschappen

DinkelSurvivalRunners

Clubkampioenschappen

Op deze zonovergoten dag had de organisatie een strak geregeld programma neergezet waarbij hindernissen op en buiten het complex overwonnen moesten worden.  Het deelnemersveld bestond uiteraard uit mannelijke en vrouwelijke leden van de club. Snelste mannen waren Wouter,

Kevin en bijna-veteraan John. Bij de vrouwen was het ook spannend maar uiteindelijk bleef Judith Wendy net voor.  De organisatie denkt eraan om deze kampioenschappen volgend jaar uit te breiden met de jeugdafdeling. Ook lid worden? Zie voor meer info www.dinkelsurvivalrunners.nl/

Vol judoweekend

LOSSER - Onlangs kwamen bijna alle jeugdjudoka’s van Judo Losser de tatami op.

De jongsten en de startende wed strijdjudoka dee mee aan het derde Speerstra Spettertoernooi. Terwijl de meer ervarend wedstrijdjudoka’s afreisden naar Drente voor het Hunnebedtoernooi

Negen vaantjes op het Spettertoernooi Een kleine 40 judoka’s waren actief op 2 wedstrijdmatten onder deskundige begeleiding van 3 clubscheidsrechters. Meedoen is winnen en daarom lag er voor elke deelnemer een mooie

medaille klaar. Voor negen judoka’s kon de ochtend helemaal niet meer stuk omdat zij door een 100-puntengrens gingen er daardoor ook een mooi vaantje en een spetterdiploma ontvingen.

Hunnebedtoernooi Judoka’s van circa 40 judoverenigingen uit Noord en Oost Nederland streden om het eremetaal. Judo Losser stond

met 11 judoka’s op de tatami. Coach en trainer Robin Peters was na afloop erg trots op al zijn pupillen: “Ze hebben aanvallend gespeeld en mooie judotechnieken laten zien”. Over een paar weken reizen de judoka’s van Losser af naar Brabant om in Sint-Oedenrode te strijden voor het eremetaal van Het Klompentoernooi.

Natuur

Foto: Richard Koopman

Excursie ‘Wintervogels’

ENSCHEDE -Hoeveel vogelsoorten weet jij te spotten in het Kristalbad?

Ontdek het tijdens de excursie ‘Wintervogels in Kristalbad’ op donderdag 24 november. Tijdens deze boeiende excursie proberen we vele soorten te ontdekken. De gidsen ver-

tellen onderweg over de vogels en het Kristalbad. Welke ontwikkelingen zijn er en welke dieren leven hier nog meer? De wandeling wordt georganiseerd door Landschap Overijssel in

‘Wintervogels’ in Kristalbad

samenwerking met IVN Enschede. Het start om 09:30 uur en duurt ongeveer 1,5 uur.

Aanmelden Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 24 personen.

Kosten De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 3,- per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Foto: Lucia den Ouden Foto: Leo Kemper Foto: Rix Grimberg

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000

gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Doorgaan!

Voor mij zit het er bijna op. In het nieuwe jaar ga ik het cultuurburge meestersstokje overdragen aan ie mand anders. Wie dat is, dat horen jullie binnenkort.

Ik kan alleen maar zeggen, ik heb veel gezien, gehoord en meegemaakt. Ik heb ook veel geleerd. Dingen gedaan en ervaren, die ik, wanneer ik dit ereambt niet had bekleed, waarschijnlijk nooit had meegemaakt. Ik heb de passie en de beleving gezien bij heel veel mensen. Daarbij heb ik vastgesteld dat cultuur niet alleen je leven verrijkt, maar ook dat het je een heel prettig gevoel kan geven. Gewoon lekker ergens naar kijken of naar luisteren, er zelf actief aan meedoen in welke vorm dan ook. Het geeft je het gevoel ergens bij te horen.

Ik ben ervan overtuigd, dat cultuur bijdraagt aan een gezonde sa menleving. Net als iedereen weet ik, dat wanneer het economisch wat minder gaat, alles duurder wordt en er op veel terreinen bezui nigd moet worden, cultuur bij veel mensen hoog op het lijstje staat voor een korting op het budget. Laten we samen proberen te doen wat nodig is om het rijke culturele leven dat we hebben opgebouwd in stand te houden, en liever nog, uit te breiden.

Sinds 1 juli 2021 publiceert de gemeente Hel lendoorn de officiële bekendmakingen elektro nisch op www.officiëlebekendmakingen.nl

Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

Tijdens mijn cultuurburgemeesterschap heb ik vastgesteld dat er mensen zijn met nieuwe frisse ideeën. Ik zou het prachtig vinden als deze ideeën verder ontwikkeld kunnen worden. Vaak is het met enige ondersteuning mogelijk deze ideeën verder te ontwikkelen en leidt dit tot een verrijking van het culturele landschap.

Reconstructie Constantijnstraat vordert gestaag

Op maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 november tot 17.00 uur zal de Constantijnstraat tussen de Markt en de Grotestraat volledig zijn afgesloten voor alle verkeer. Dan worden de defini tieve asfaltdeklaag en de belijning aangebracht. Auto’s maar ook (brom)fietsers kunnen dan niet vanaf de Constantijnstraat de Spoelerstraat bereiken. Gele omleidingsborden geven aan dat de Albert Heijn met parkeerplaats die drie dagen alleen bereik baar is vanaf de kant van de Wierdensestraat.

Naar verwachting zal maandag 5 december het kruispunt bij het po litiebureau naar de westkant worden opengesteld. Dat betekent dat autoverkeer uit de Kruidenwijk via de Helmkruidlaan en de G. van der Muelenweg het centrum en de markt weer kan bereiken. Het ge deelte van de Grotestraat tussen het politiebureau en de Aldi zal in verband met werkzaamheden nog tot 22 december afgesloten zijn.

Inmiddels is ook gestart met het planten van nieuwe bomen en hees ters langs de Constantijnstraat. Zoals het er nu uitziet, zal het hele project dus voor de kerst zijn afgerond.

Officiële mededelingen

Deze gemeentepagina en de officiële bekendmakingen vindt u ook op onze website. De (ontwerp)bestemmings plannen, vergunningen, besluiten en meldingen leest u hieronder in verkorte vorm. De volledige teksten van de offi ciële bekendmakingen en informatie over de manier waarop u een zienswij ze kunt indienen en over de bezwaaren beroepsprocedure leest u op: www.hellendoorn.nl/bekendmakingen of scan de QR-code.

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Nijverdalsebergweg 1 – het plaatsen van zonnepanelen in een veldopstelling

• Dalkruid 27a - het plaatsen van zonnepanelen in een veldopstel ling

Hellendoorn

• Hancateweg-Oost 22 – het bouwen van een vervangende woning

Daarle

• Groeneweg 13a – het uitbreiden van een schuur

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen Nijverdal

• Burgemeester H. Boersingel/Baruch Spinozastraat – het plaatsen van een kunstwerk

Haarle

• Haarlerveldweg 2b – het bouwen van een vervangende woning

Daarle

• Dalvoordeweg 8 – het plaatsen van zonnepanelen en het kappen van 4 eiken

Week
46 | Jaartal 2022
Laten we dus vooral doorgaan met alles wat we samen hebben op cultureel gebied en het verder ontwikkelen van de mooie initiatieven die er zijn. Cultuur is als zuurstof, brood en water. We hebben het nodig om goed te leven! Met een vriendelijke groet, Jaap Harmsen Cultuurburgemeester

Informatiebijeenkomst inrichting Willem-Alexanderstraat, Keizerserf en Maximastraat

Op maandagavond 28 november vindt een informatiebijeen komst plaats over de inrichting van de Willem-Alexanderstraat, het Keizerserf en de Máximastraat in Nijverdal. Iedereen is van harte welkom! De avond start om 19:30 uur en eindigt rond 21:30 uur en vindt plaats in het ZINiN theater in Nijverdal.

De wens is om van het centrum van Nijverdal een gebied te ma ken waar het fijn is om te winkelen, te wonen, te ondernemen en te verblijven. En dat alles in samenwerking met inwoners en onderne mers. Na een aantal participatiebijeenkomsten met inwoners en on dernemers is een ontwerp aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Het college heeft het ontwerp inmiddels definitief vastgesteld. Graag presenteert de gemeente dit definitieve ontwerp én het vervolgproces samen met OKRA Landschapsarchi tecten op maandagavond 28 november.

Het ontwerp moet de komende periode verder worden uitgewerkt naar een uitvoeringsplan dat vervolgens kan worden aanbesteed. Volgend jaar zal de aanbesteding plaatsvinden. Vervolgens zullen door de nutsbedrijven kabels en leidingen verlegd moeten worden.

Zonder afspraak een herhaalprik halen in Hellendoorn

GGD Twente organiseert op dinsdag 22 november van 13.30 tot 19.30 uur een tijdelijke pop-up vaccinatielocatie aan de Dorpsstraat 15 (Het Noaberhuus) in Hellendoorn. De tijdelijke locatie is bedoeld voor inwoners uit de directe omgeving die in aanmerking komen voor een corona-herhaalprik. Er is vrije inloop, dus je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Naar verwachting kan de herinrichting tussen eind 2023 en het voor jaar van 2024 starten.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Hellendoorn is meer informatie te vinden over de ontwikkelingen in het centrum via www.hellen doorn.nl/projecten.

Nieuws uit de gemeenteraad

Raadspleinvergadering 22 november 2022

De debatronde op 22 november 2022 vindt plaats in de raad zaal. Let op: deze vergadering begint om 20.30 uur. U bent van harte welkom de vergadering in de raadzaal te volgen. De ver gadering is ook te volgen via de website én achteraf na te kijken via raad.hellendoorn.nl.

In deze debatronde staan diverse onderwerpen op de agenda:

• Principeverzoek bouw compensatiewoning Oude Deventer weg.

• Maatregelen brug Kerkstraat

• Vaststellen bestemmingsplan ‘Herziening Brugstraat naast 25, Reefhuisweg 1 en Hammerweg 16b’

Spreekrecht

Wilt u inspreken op één van deze onderwerpen? Of heeft u zelf een onderwerp waarover u wilt inspreken? Dat kan. Neem dan vooraf aan de vergadering contact op met de griffie, mail grif fie@hellendoorn.nl, tel 06 54248121. Graag aangeven op welk onderwerp of agendapunt u wilt inspreken en een telefoon nummer waarop u bereikbaar bent.

Stukken inzien

Openbare BLOS-vergadering

Maandag 21 november a.s. staat om 20.00 uur een openbare vergadering van de bestuurscommissie voor de lichamelijke opvoeding en de sport (BLOS) gepland. Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.

Op de agenda staat o.a. • Advies subsidie-aanvragen Lokaal Sportakkoord 2022

Vergaderingen bezoeken / inspreken Als u deel wilt nemen aan de vergadering, kunt u zich aanmelden via blos@hellendoorn.nl.

Wilt u tijdens de BLOS-vergadering inspreken? Dat kan. U kunt tij dens de vergadering maximaal twee keer het woord voeren. U kunt uw inspraakreactie ook mailen naar blos@hellendoorn.nl.

Ter inzage

De agendastukken kunt u lezen/ downloaden op www.Hellendoorn.nl/blos.

Grotestraat in Nijverdal in december dicht voor auto’s

Net als vorig jaar wordt, ten behoeve van de verkeersveiligheid een deel van de Grotestraat in december afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer in beide rijrichtingen.

Het gaat om het gedeelte tussen de Maximastraat en de Meijboom straat. De parkeergarage blijft dus gewoon bereikbaar. De afsluiting geldt van 1 december 2022 tot en met 8 januari 2023 en wordt met borden aangegeven.

De agenda’s en alle agendastukken kunt u inzien op http://raad. hellendoorn.nl of opvragen via griffie@hellendoorn.nl.

Gratis omruilen grijze en groene container

Is uw container voor het GFT- of restafval te groot of te klein, dan kan die in de eerste weken van 2023 gratis worden omge ruild voor een container van een ander formaat. U kunt van 240 naar 140 liter ruilen of omgekeerd. Papier- of PMD-containers zijn er alleen in 240 liter formaat en kunnen dus niet worden geruild.

U heeft van 14 november tot en met 11 december 2022 de gele genheid om aan te geven dat u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. Dat kan via de link: https://www.hellendoorn.nl/aanvraag?schema=containerruiling en via www.hellendoorn.nl/afval

Wij nemen vervolgens contact met u op om aan te geven hoe en wanneer precies de ruiling plaatsvindt.

Afvalstoffenheffing en tarieven containers restafval Naast de basisheffing van € 175,20 betaalt u voor een 140 liter rest container € 67,68 en voor een 240 liter restcontainer € 130,32 (prijs niveau 2022). Aan het gebruik van de GFT-container zijn geen extra kosten verbonden.

Vragen?

Bij vragen of hulp bij het invul len/aanmelden kunt u contact opnemen met de publieksbalie via e-mail; gemeente@hellendoorn.nl of telefonisch 0548- 630 000.

Verleend huisnummerbesluit

Daarle

• Piksenweg 10b - verzoek om extra huisnummer

Geweigerde omgevingsvergunning

Daarle

• Esweg 20 – het kappen van 1 lindeboom

Activiteitenbesluit milieubeheer

Afgehandelde melding

Hellendoorn

• Kasteelstraat 9 – het oprichten van een brandweerkazerne

Wet milieubeheer

Ontheffing branden

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben ingevolge artikel 10.63, lid 1 van de Wet milieubeheer besloten de volgende ontheffing van het stookverbod als bedoeld in artikel 10.2, lid 1, Wet milieubeheer te verlenen:

Nijverdal

• Jipkesbeltweg ongenummerd, kadastraal bekend gemeente Hel lendoorn, sectie B, nr. 4380 (17-11-2022)

Alcoholwet

Verleende vergunning

De burgemeester van de gemeente Hellendoorn heeft op grond van artikel 30 van de Alcoholwet een wijziging van de alcoholvergun ning afgegeven voor slijtersbedrijf Supermarkt Rob Loomans B.V. te Hellendoorn.

Het betreft een gewijzigde vergunning op naam van Supermarkt Rob Loomans B.V. aan de Dorpsstraat 48b 7447 CT te Hellendoorn (11-11-2022).

Pleegzorg informatieavond

Donderdagavond 24 november

Kom jij ook naar de informatieavond over pleegzorg op don derdagavond 24 november? Pleegouders Joël en Simon uit Nijverdal zijn er om te vertellen over hun ervaringen. Afgelopen woensdag is wethouder Peter Lage Venterink bij hen op bezoek geweest om te praten over het pleegouderschap. Over hoe mooi het is en over hoe het nog beter kan.

Wil jij ook meer weten over pleegzorg of sta je wellicht open voor pleegouderschap? Kom dan 24 november naar de informatieavond van Jarabee en Trias in de Hellendoornzaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur aan de Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal. De avond start om 19:30 uur. Aanmelden voor deze avond kan door een e-mail te sturen aan: pleegouders@jarabee.nl.

Kijk voor meer informatie op www.jarabee.nl/pleegouders of www.triasjeugdhulp.nl/pleegzorg.

Sjokken door de Blokken: wandel je ook mee?

Vanaf 23 november wordt er elke woensdagochtend gewandeld door de wijk De Blokken. De wandeling wordt georganiseerd door de werkgroep ‘Meer Bewegen’ van het Lokaal Preventieakkoord ‘Vitaal Hel lendoorn’. Hierin werken de volgende partijen samen: Huisartsen ZorgSaam, Fysiotherapie ZorgSaam, De Haere, Fysio Centrum Nijverdal, Het Ravijn, De Welle en Fysio Sterk. De start van de wandeling is om 9.00 uur bij het wijkgebouw De Blokkendoos. Na de wandeling is er koffie in het wijkgebouw. Wandel jij ook gezellig mee? Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geslaagde boomfeestdag in de Kruidenwijk

Woensdag 16 november was het Nationale Boomfeestdag Leerlingen van basisschool de Triangel plantten in groepjes van twee 14 bomen en 500 sierstruiken aan de Venkel in de Kruidenwijk. Wet houder Egbert Nijenbanning hees eerst samen met Ella Stoelers en Lars Hegeman de Nationale Boomfeestvlag en plantte vervolgens samen met Cas Maas en Stef Wagenvoort de eerste boom.

Daarvoor had Johan ten Dam aan groep acht al een prachtig verhaal verteld over de grote monu mentale bomen in de wijk.

Zeven buitendienstmedewerkers van de gemeente zorgden ervoor dat de bomen en struiken op precies de goede plek de grond in gingen.

Na afloop kregen de kinderen een vogelhuisje mee naar huis en tijdens de ochtend was er al koffie, thee, appelsap, en kregen de kinderen appels en peren van het Weidehuus uit Hellendoorn.

Klok voormalige grote kerk in Nijverdal luidt op Algemene Begraafplaats in Hellendoorn

Het was een prachtige dag die de kinderen niet licht zullen vergeten.

Vrijdagmiddag 7 oktober werd de oude klok van de Grote Kerk in Nijverdal in een nieuwe klokkenstoel in gebruik ge nomen op de Algemene Begraafplaats aan de Ninaberlaan. Al in 2018 was die klok door de Protestantse Kerk Nijverdal geschonken aan de gemeente Hellendoorn. Nadat de klok een paar maanden geleden in de robuuste klokkenstoel was gehangen, was nu het moment aangebroken om de klok of

Kerkrentmeester Wielent Zonnebelt memoreerde het tra ject van de afgelopen vier jaar en wees op het duurzame karakter van de door zonne-energie tot klinken te brengen klok. Wethouder Egbert Nijenbanning benadrukte de sym bolische waarde van de beide zusterklokken; een op de begraafplaats in Hellendoorn en een op kerkgebouw Het Centrum in Nijverdal.

Sinds 1 juli 2021 publiceert de gemeente Hel lendoorn de officiële bekendmakingen elektro nisch op www.officiëlebekendmakingen.nl

Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

Dominee Hans van Dalen tenslotte kroop in de huid van de grote klok en vertelde vanuit dat perspectief de geschie denis van de beide klokken en verhaalde van de hoop en troost die het gebeier van deze klok biedt als mensen hun geliefden komen begraven. Toen was het moment daar dat begraafplaatsbeheerder Ronald Meenderink wethouder Nijenbanning assisteerde om de klok daadwerkelijk te la ten klinken.

Het geluid is een echte meerwaarde voor inwoners van de gemeente en bezoekers van de fraaie parkachtige begraafplaats.

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

Op dit moment staat er geen directe vacature open, maar ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, dan zien we je open sollicitatie via www.hellendoorn.nl/werken-bij graag tegemoet.

• Medewerkers Groen (36 uur)

Week 46 | Jaartal 2022
Pleegzorginfor matieavondop donderdagavond 24 november. Geefjeopvia pleegouders@ jarabee.nl. Sinds 1 december zijn we bereikbaar onder één centraal telefoonnummer: (0548) 630 000 Wij staan graag voor u klaar! Week 41 | Jaartal 2022 Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op: De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000
WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ
Consulent Inburgering en Participatie (28-36 uur) Voor gedetailleerde informatie over deze vacature kun je terecht op

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Nijverdalsebergweg 1 – het plaatsen van zonnepanelen in een veldopstelling (06-11-22)

• Dalkruid 27a - het plaatsen van zonnepanelen in een veldopstelling (02-11-22)

Hellendoorn

• Hancateweg-Oost 22 – het bouwen van een vervangende woning (28-10-22)

Daarle

• Groeneweg 13a – het uitbreiden van een schuur (26-10-22)

U kunt nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Dit is pas mogelijk op het moment dat er een (ontwerp)besluit is genomen.

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Burgemeester H. Boersingel/Baruch Spinozastraat – het plaatsen van een kunstwerk (11-11-22)

Haarle

• Haarlerveldweg 2b – het bouwen van een vervangende woning (09-11-22)

Daarle

• Dalvoordeweg 8 – het plaatsen van zonnepanelen en het kappen van 4 eiken (10-11-22)

Verleend huisnummerbesluit

Daarle

• Piksenweg 10b - verzoek om extra huisnummer (14-11-22))

Officiële bekendmakingen van de gemeente Hellendoorn Week 46 | Jaartal 2022

Geweigerde omgevingsvergunning

Daarle

• Esweg 20 – het kappen van 1 lindeboom (09-11-22)

Activiteitenbesluit milieubeheer

Afgehandelde melding

Hellendoorn

• Kasteelstraat 9 – het oprichten van een brandweerkazerne

Wet milieubeheer

Ontheffing branden

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben ingevolge artikel 10.63, lid 1 van de Wet milieubeheer besloten de volgende ontheffing van het stookverbod als bedoeld in artikel 10.2, lid 1, Wet milieubeheer te verlenen:

Nijverdal

• Jipkesbeltweg ongenummerd, kadastraal bekend gemeente Hellendoorn, sectie B, nr. 4380 (17-11-2022)

Bezwaar

Tegen een verleende ontheffing kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de datum die tussen haakjes achter het besluit staat vermeld, een gemotiveerd bezwaarschrift indie nen bij burgemeester en wethouders.

Tijdens de bezwaarprocedure geldt het genomen besluit onverminderd. Gelet op het feit dat het branden binnen de bezwarentermijn kan plaatsvinden, kunnen belanghebbenden een verzoek om “voorlopige voorziening”, houdende een schorsing van het bestreden besluit, indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De ontheffing wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist.

Alcoholwet

Geweigerde omgevingsvergunning

Verleende vergunning

Nijverdal

• Bergleidingweg 23a – het aanleggen van een uitrit (26-10-22)

De burgemeester van de gemeente Hellendoorn heeft op grond van artikel 30 van de Alcoholwet een wijziging van de alcoholvergunning afgegeven voor slijtersbedrijf Supermarkt Rob Loomans B.V. te Hellendoorn.

Wanneer u belanghebbende bent en het niet eens bent met bovenstaande besluiten, kunt u binnen zes weken na de datum die tussen haakjes achter het besluit staat vermeld, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Het betreft een gewijzigde vergunning op naam van Supermarkt Rob Loomans B.V. aan de Dorpsstraat 48b 7447 CT te Hellendoorn (11-11-2022).

Bezwaar

Dit bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet op zijn minst bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van dit besluit; de gronden van het bezwaar (de motivering).

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan degene wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken daartegen binnen zes weken na de datum die tus sen haakjes achter het besluit staat vermeld, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester.

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u ook de Voorzieningenrechter van de Recht bank Overijssel (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen.

Verleende omgevingsvergunning (uitgebreide procedure)

Haarle

• Terhoeksweg 1 – het brandveilig gebruiken van een pand

Belanghebbenden die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze naar voren te brengen, kunnen vanaf zaterdag 5 november t/m vrijdag 16 december 2022 be roep instellen.

Het beroep kan worden ingesteld bij de Rechtbank Overijssel, postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en moet op zijn minst bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit; de gronden van het beroep (de motivering).

Na het indienen van een beroepschrift kan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel worden gevraagd een voorlopige voorziening te treffen. Voor het instellen van beroep en een verzoek om een voorlopige voorziening, is griffie recht verschuldigd.

n via het digitaal loket.

Gemeente Losser

Dit is niet de officiële publicatie van de gemeente Losser

Kijk op https://www.losser.nl/Actueel/Of fici_le_mededelingen voor de officiële bekendmakingen

Doel commissievergaderingen

De commissievergaderingen zijn ter voorbereiding op de raadsvergadering . De raadsleden verzamelen informatie en kunnen een (voorlopig) standpunt meedelen. Er worden geen besluiten genomen. Daarnaast kunnen actuele zaken bespro ken worden.

Inspraak tijdens commissievergadering over raadsvoorstellen

Inwoners en instellingen kunnen in gesprek gaan met de raadsleden. Als u over de agendapunten die op de agenda’s staan mee wilt praten, verzoeken wij u zich vooraf te melden bij de griffie. Dit kan op de vergaderavond, maar het liefst vooraf per mail griffie@losser.nl of telefonisch 053-5377290. Spreektijd per inspreker is maximaal 5 minuten.

Adressen en telefoonnummers gemeente Losser

Telefoon: (053) 537 7444

E-mailadres: gemeente@losser.nl Website: www.losser.nl Bezoekadres gemeentehuis: Raadhuisplein 1, Losser Postadres: Postbus 90, 7580 AB Losser

Openingstijden publieksbalie gemeentehuis in Losser

De publieksbalie werkt alleen op afspraak. Plan uw afspraak zelf op www.losser.nl/afspraak (digitale balie).

U kunt ook telefonisch een afspraak maken: (053) 537 7444. U kunt bij de publieksbalie terecht op: Maandag 13.00 – 16.30 uur Dinsdag 09.00 – 12.30 uur Woensdag 13.00 – 16.30 uur Donderdag 09.00 – 12.30 uur en 13.30 – 18.00 uur Vrijdag 09.00 – 12.30 uur

Afhalen van uw documenten bij de receptie in het gemeentehuis

Op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 16.30 uur en op donderdag tot 18.00 uur.

Live-uitzending vergaderingen

De raads- en commissievergaderingen zijn live (in beeld en geluid) te volgen op de website van de gemeente: www.losser.nl bij het onderdeel Bestuur.

Meldingen openbare ruimte Een melding over de openbare ruimte doet u digitaal via: www.losser.nl/Digitalebalie. Meldingen over zeer dringende gevallen, buiten kantooruren, kunt u ook telefonisch melden via de calamiteitenlijn, telefoon: (053) 537 7399.

Afspraak met burgemeester, wethouder of gemeentesecretaris

Voor het maken van een afspraak met leden van het College van B&W neemt u contact op met het bestuurssecretariaat: (053) 537 7282 of 537 7283

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samen werking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

157
158
159
160
161
162
163
164
165

twente.nl

166