Hellendoorn Magazine 03-05-2024

Page 1

Nationale Molendag Duurzaam Trappen & Fairtrade happen Start met Kuiern bij Kruidenwijk Mooie line-up Randrock Dauwtrappen De Laarman Hellendoorn Magazine www.hellendoorn-journaal.nl Lokaal Optimaal Hét Magazine voor Hellendoorn en omgeving HET DIGITALE MAGAZINE VOOR DE GEMEENTE HELLENDOORN e.o. 03-05-2024 Gemeente-Info + UIT-agenda Beats, Beer, BBQ Arie Slob kopstuk bij Kanaaldrama

Volg Weeronline op twitter en facebook

In het weekend weer iets zachter Het weekend kent buien, maar ook dagdelen met zonneschijn. Het wordt een paar graden warmer dan vandaag. Op lange termijn is zicht op een drogere periode met veel zonneschijn.

Zaterdag: vrij zonnige start, vanuit het zuiden buien

Zaterdagochtend start droog met een mix van wolken en zon. Om 10:00 uur is het 12 tot 14 graden bij een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden.

Morgenmiddag neemt vanuit het zuiden de buienkans verder toe. Bij deze is ook kans op onweer. Het blijft op de meeste plaatsen tot de avond droog. Het wordt 16 tot 18 graden. Tijdens een stevige bui zakt het kwik naar een graad of 11. De wind is zwak of matig en waait veelal uit zuidelijke richtingen. Rondom buien is de wind vlagerig.

Zaterdagavond trekken de (onweers)buien verder noordwaarts. Op veel plaatsen moet tijdens Dodenherdenking rekening worden gehouden met buien. Het is daarbij een graad of 11. In de nacht komen nog enkele buien voor, maar geleidelijk wordt het vanuit het zuiden droog. De minima komen uit rond 9 graden.

Bevrijdingsdag: festivals in het zuiden de beste papieren

Zondag, Bevrijdingsdag, is kans op en enkele buien, maar naarmate de dag vordert overheersen de droge perioden en komt er meer ruimte voor de zon. Het wordt op de meeste plaatsen 15 tot 17 graden en dit is een hele gebruikelijke temperatuur voor begin mei. De wind is matig van kracht en waait uit het zuidwesten.

Maandag en dinsdag nog buien Ook maandag en dinsdag is het nog licht wisselvallig met een mix van wolken, zon en buien. De middagtemperatuur komt uit tussen 14 graden in het noordwesten en 18 graden in het binnenland.

Daarna: droge en zonnige periode van start

Vanaf woensdag breekt een overwegend droge periode aan met veel zonneschijn. Aanvankelijk ligt de middagtemperatuur tussen 15 en 18 graden, maar richting het volgende weekend kan het kwik landinwaarts oplopen naar zo’n 20 graden.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945

info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

3
INHOUD Nieuws
Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 38 26 Natuur 30 Cultuur 22
&
Sport

DAARLERVEEN/TWENTERAND - Oudminister Arie Slob is bereid gevonden om de rol van onafhankelijk bestuurlijk kopstuk te vervullen bij kanaal Almelo – de Haandrik.

De gemeenten Hardenberg, Hellendoorn, Ommen, Twenterand, stichting Kant nog Wal en de provincie Overijssel zijn blij met zijn benoeming.

‘Samen met wethouder Arjan Hof en gedeputeerde Martijn Dadema zat ik in de selectiecommissie’ zegt Peter Blok, bestuurslid van stichting Kant nog Wal.

‘Met een positief gevoel en met vertrou-

wen hebben wij unaniem gekozen voor Arie Slob. Wij vertrouwen erop dat we hiermee écht een stap vooruit zetten in dit langslepende dossier’, vervolgt Peter Blok.

Zorgvuldigheid en oog voor mensen Arie Slob laat weten dat hij deze rol met de grootste zorgvuldigheid en oog voor

Arie Slob benoemd als bij kanaal Almelo-De

als ‘bestuurlijk kopstuk’ Haandrik

mensen gaat vervullen. Hij zegt: ‘In de komende periode ga ik als eerste kennis maken met het gebied en een team van medewerkers samenstellen. Aan de hand daarvan ga ik bepalen hoe ik mijn rol precies ga invullen. Ik ga ervan uit dat ik rond of net na de zomer kan beginnen met mijn werkzaamheden.’

En hij vervolgt:’ In de meeste gevallen zullen een schademelder en de provincie Overijssel tot overeenstemming komen over de afhandeling van een schade. Soms komen bewoners en provincie er samen niet uit. Dan zal ik die situatie zorgvuldig bestuderen en daar een advies over uitbrengen.’

Voorafgaand

Op 13 december 2023 heeft Provinciale Staten van Overijssel besloten de schaderegeling kanaal Almelo-De Haandrik aan te passen en de uitvoering menselijker, makkelijker en milder te maken. Dat besluit hebben zij genomen naar aanleiding van het rapport ‘Wat rechtvaardig is, is niet altijd ook rechtmatig’ van Mona Keijzer.

Mona Keijzer heeft de provincie aangeraden om iemand van buiten de provinciale organisatie te vragen die de overheden met gezag adviseert over hoe knopen door te hakken als situaties vastlopen. Deze onafhankelijke persoon is het bestuurlijk kopstuk.

Duurzaam Trappen &

NIJVERDAL - Op zaterdag 11 mei organiseren de Fairtrade werkgroep en de Wereldwinkel een fietstocht langs bedrijven, winkels en horecagelegenheden die duurzame en/of Fairtradeproducten gebruiken, schenken en/of verkopen.

Fairtrade Happen

Het is een prachtige fietstocht van ongeveer 30 km, die zelfs ingekort kan worden als men dat wil. Onderweg komt men langs bij de verschillende fairtradebedrijven waar men verrast wordt met kleine versnaperingen of attenties. Men kan starten tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf de Wereldwinkel. Men krijgt daar de routebeschrijving.

Deelname is gratis. Men kan zich opgeven bij de

Wereldwinkel of via fairtradegemeentehellendoorn@gmail.com

Zie ook www. Duurzaamhellendoorn.nl/ fairtrade.

‘Pronken’ in museum Erve

HELLENDOORN - In museum Erve Hofman is de tentoonstelling Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij te zien.

In deze expositie staan drie negentiende-eeuwse vooraanstaande families centraal: Ninaber, Biben en Kluvers. Uit de nalatenschap van die families zijn verschillende voorwerpen en kledingstukken te bewonderen. Van de familie Kluvers wordt bijvoorbeeld prachtig kantwerk tentoongesteld.

Pronken gebeurde niet alleen bij de gegoede burgerij. Ook de boeren en het ‘gewone’ volk mochten graag pronken, zoals we nu ook graag mooi willen zijn. Er is een Twents trouwschort te zien uit 1828 met daarboven een geborduurde kraplap uit 1860. Als we aan pronken denken dan komt Staphorst in beeld. Prachtig stipwerk, tot op de dag van vandaag. Van het eiland Marken wordt kunstig borduur-

Erve Hofman

werk getoond. Naast het trouwschort is een ander topstuk een tweedelige japon uit 1823 met stola van kantwerk. Deze stola wordt op dit moment bestudeerd door deskundigen. Wie weet levert dit nog interessante wetenswaardigheden op.

Verder is er uitgebreid aandacht voor de havezaten Den Dam, Schuilenburg, Rhaan en Egede, die eeuwenlang langs de Regge stonden te pronken. Den Dam, Schuilenburg en Rhaan werden gesloopt, het huis Egede werd verbouwd tot de huidige boerderij. Voor Den Dam verrees in 1849 een mooi landhuis met de toepasselijke naam De

Voordam. Over dit huis en haar eerste bewoners, de familie Ninaber-Biben, is veel te zien op de museumzolder.

De tentoonstelling wordt ondersteund door diverse filmpjes over kleding en over de havezaten.

Vanaf woensdag 1 mei 2024 is Erve Hofman voor het publiek geopend. De openingstijden zijn: dinsdag – donderdag: 13.30 – 17.00 uur

Locatie: Erve Hofman, Hofmanstraat 2, 7447 AS Hellendoorn

Zie www.oaldheldern.nl

Ga op ontdekkingstocht molens!

TWENTE - Op 11 en 12 mei is het weer Nationale

Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland

Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. De organisatie is in handen van De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Molenaars en de deelnemende molens.

Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. De geuren, geluiden en indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Iedere molen is uniek en heeft grote aantrekkingskracht. Het is dan ook niet verwonder-

langs Overijsselse

lijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Op nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden. Voor kinderen is er een spaaractie: door vijf molens te bezoeken en stickers te verzamelen, ontvangen ze een uitnodiging voor een groot molenfeest in oktober.

Wissink’s Möl, Usselo De molenaars staan op 11 mei klaar om je van alles te vertellen over deze standerdmolen. Kinderen kunnen met een

Foto: Mees Wijnen

kweern (handmolen) zelf graan malen. Ook zijn er ambachtslieden, zoals een kantklosser en een klompenmaker, aan het werk te zien. Vlakbij de molen is een markt met een kleurrijke variatie aan keramiek, kunst, handgemaakte cadeaus en nog veel meer.

Openingstijden deelnemende molens Op www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. Ook tref je er fiets- en wandeltochten aan.

ontdekkingstocht

Hemelvaartsdag familie Eschländerkapel

NIJVERDAL - Hemelvaartsdag is de fietsdag bij uitstek.

De Eschländerkapel Hellendoorn organiseert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een mooie fietstocht voor jong en minder jong door onze prachtige omgeving. De route van ca. 45 km laat

je de schoonheid van de gemeente Hellendoorn en omliggende dorpen zien. Je komt zeker wel een terrasje tegen, waar je even heerlijk kunt uitrusten.

familie fietstocht met

Startpunt: Muziekgebouw De Tente, Park de Geuren, Hellendoorn Starten kan tussen 10.00-12.00 uur.

Inschrijfgeld: € 5,- per persoon, kinderen t/m 11 jaar € 2,50. Daarvoor krijg je een kop koffie of thee bij vertrek, de routebeschrijving en een lekker gevuld snacktasje voor onderweg.

Foto: Mike Rikken Photography

Inschrijven kan via eschlanderkapel@ gmail.com maar u mag op de dag zelf ook spontaan komen inschrijven en meefietsen! Meer informatie: www.eschlanderkapel.nl

Dauwtrap fietstocht De

LUTTENBERG - Museum De Laarman in Luttenberg organiseert op 9 mei, Hemelvaartsdag, weer een dauwtrap-fietstocht met routes van 30 en 40 kilometer.

De Laarman

De fietstocht start bij het museum. Deelnemers starten tussen 09.00 en 13.00 uur en rijden de tocht via een routebeschrijving op papier. Onderweg staan er richtingpijlen op cruciale punten. Halverwege de route is een rustpunt ingericht met koffie, thee, soep en broodjes tegen betaling. De deelnamekosten zijn € 5,00 per persoon voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen.

Tegen inlevering van het deelnemersbewijs, is er na afloop van de fietstocht een gratis broodje hamburger bij Museum De Laarman en kunt u in de gezellige ontvangstruimte nog napraten over de route.

Meer informatie: www.delaarman.nl

Examenleerlingen Reggesteyn ‘Daar word je blij van’

HELLENDOORN

- In het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal zijn tot en met 12 mei bijzondere kunstzinnige creaties te bewonderen.

Examenleerlingen van CSG Reggesteyn hebben hun examenwerk uitgestald in de hal van het gebouw.

Het gaat om het werk van leerlingen van 4 vmbo, 5 havo en 6 vwo. ,,De creativiteit spat ervan af”, zegt Margreeth

Sand, kunstdocent bij Reggesteyn. ,,Als docenten zijn we enorm trots op onze leerlingen.”

Verschillende thema’s De ongeveer vijftig leerlingen gingen aan de slag met verschillende thema’s,

Reggesteyn exposeren:

zoals natuur en reflectie. ,,Het heeft erg gevarieerd werk opgeleverd”, zegt Sand. ,,Iedere leerling heeft op eigen manier iets bijzonders gemaakt. Als je dit allemaal ziet, daar word je blij van.”

De expositie is dinsdag 23 april geopend door Ilonka Donker, directeur van Reggesteyn, in het bijzijn van leerlingen, leerkrachten en andere belangstellenden. De werken zijn tot en met 12 mei te bewonderen.

Podium ,,Als kunstdocenten vinden wij het prachtig dat onze leerlingen op deze manier een podium krijgen geboden”, zegt Sand. ,,Dat vinden de leerlingen trouwens zelf ook. Dit is wel wat anders dan onze eigen mediatheek in de school. Nu kan iedereen hun werk bekijken.”

De expositie van de examenleerlingen van Reggesteyn is gratis te bezichtigen tijdens openingstijden van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

van’

Taizéviering van de Vrije

te Nijverdal

NIJVERDAL - De Taizéwerkgroep Nijverdal organiseert op zondag 12 mei om 09:30 u een viering in het kerkgebouw van de Vrije

Evangelische te Nijverdal.

De Taizéwerkgroep Nijverdal organiseert in principe elke 2 maanden een viering. Doorgaans worden deze vieringen gehouden op zondagavond om 18:30 u. Omdat de Vrije Evangelische Gemeente geen avondvieringen meer houdt is deze keer gekozen voor de zondagochtend. In deze dienst zal de Maaltijd van de Heer worden gevierd. Het is een goede gewoonte in de Vrije

Evangelische

Evangelische

Evangelische Gemeente om dan houdbare producten in te zamelen voor de plaatselijke voedselbank. Er staan kratten bij de ingangen van de kerk en bij de zij-ingang van de pastorie naast de kerk waarin u meegebrachte producten kunt deponeren. Fijn als u gul wilt geven!

Groot gebed in zangvorm

Een Taizéviering kun je zien als één groot gebed, in zangvorm. Er worden Taizéliederen gezongen, korte muziekfragmenten op tekst, die zich steeds herhalen. Zo kun je steeds meer bij de diepere betekenis komen van de nummers en ze tot je laten spreken. Er wordt een Bijbeltekst voorgelezen, zonder preek. Ook is er een lange stilte, waarin je tot rust kunt komen, of je verder kunt bezinnen op de Bijbeltekst. Tijdens de viering is er de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken.

De eerstvolgende viering staat gepland voor zondag 14 juli om 18:30 u in de Regenboog te Nijverdal.

Herman Egberts volgend seizoen team NKC ‘51

Sport

NIJVERDAL - Korfbalvereniging NKC ’51 heeft met Herman Egberts een ervaren, maar ambitieuze trainer voor het tweede team gevonden.

Met Dave van Zonderen, die aanblijft als hoofdtrainer, zijn daarmee de trainers voor de selectie van NKC ’51 voor volgend seizoen bekend.

Herman Egberts (57) is een ervaren trainer/coach, die woonachtig is in Ede

en zijn trainerscarrière is begonnen bij CKV Reehorst ’45. Daarna heeft hij deze voortgezet bij onder meer verschillende teams van Dalto en DVO, en eerste teams van ODIK, DUKO, DOS Kampen, Telstar en KVZ. Egberts heeft bij Dalto en DVO in de absolute top kunnen wer-

seizoen trainer tweede

ken en daar en bij de andere clubs veel kennis opgedaan. Ook heeft hij zijn trainersdiploma’s KT2, 3 en 4 behaald. Egberts geeft echter aan ook goed wat meer in de luwte te kunnen werken bij het tweede team van NKC ‘51, dat in de Reserve Hoofdklasse (veld) en Reserve Eerste Klasse (zaal) ook op een hoog niveau speelt. Zaken die hij belangrijk vindt zijn een groep leren kennen, vertrouwen opbouwen en vanuit daar te werken met plezier, aanwezige kwaliteit en intrinsieke motivatie om tot mooie resultaten te komen.

Na een aantal positieve gesprekken is

besloten om volgend jaar de samenwerking aan te gaan met Herman als trainer van NKC ’51 2. Het eerste team van NKC ‘51 strijdt momenteel voor klassebehoud in de Ereklasse, en is in de degradatiepoule goed begonnen met een overwinning tegen Synergo. NKC ’51 2 heeft met een winst- en een verliespartij voorlopig wisselende resultaten in de Reserve Hoofdklasse, maar hier is nog van alles mogelijk.

Op 4 mei speelt NKC ’51 1 thuis tegen Dalto. NKC ’51 2 is dan vrij en vervolgt de competitie op 11 mei met een thuiswedstrijd tegen Wit-Blauw 2.

Start met wandelen en rondom De Kruidenwijk

NIJVERDAL -Meer bewegen en nieuwe mensen ontmoeten?

Vier maanden wandelen met een leefstijlcoach van De Welle Eigenlijk zou u best wat meer willen bewegen, om fitter te worden en meer energie over te houden om leuke dingen te kunnen blijven doen. Herkent u zich hierin? Start dan met wandelen bij de wandelgroep ‘Kuier deur Kruidenwijk’. Onder begeleiding van een beweeg- en leefstijlcoach van De Welle bouwt u het wandelen in vier maanden rustig op. U wandelt hierbij samen met anderen en leert zo ook nieuwe mensen kennen.

Aandacht voor elke deelnemer Wanneer u zich aanmeldt, wordt u opgevangen en begeleid door een beweeg- en leefstijlcoach van De Welle en andere wandelbegeleiders. Daardoor is er volop aandacht voor elke deelnemer. Ook als u op dit moment (nog) niet zo ver kunt lopen of met stokken of een rollator loopt, kunt u meedoen. We houden rekening met iedereen.

Wekelijks wandelen op donderdagmiddag

Wandelgroep ‘Kuier deur Kruidenwijk’

bij ‘Kuier deur’ in Kruidenwijk

start op donderdag 6 juni om 14.00 uur vanaf Kulturhus Kruidenwijk, Kuperserf 43 in Nijverdal. Daarna wordt er elke week samen gewandeld. De lengte van de wandeling wordt opgebouwd op basis van wat u kunt. Rond 15.00 uur drinken we gezamenlijk koffie of thee. Na vier maanden wordt de wandelgroep voortgezet met vrijwillige wandelbegeleiders. Deelname aan de wandelgroep én twee workshops over voeding en vitaliteit zijn gratis. U betaalt alleen de koffie of thee na afloop.

‘Anders zit je maar alleen thuis’

De Welle heeft in 2023 een wandelgroep opgezet in De Blokken. Karel loopt hier al vanaf het begin mee. Hij vertelt dat hij heel blij is dat hij wekelijks

meewandelt met de groep. ‘Anders zit je maar alleen thuis te kijken. Nu spreek ik weer veel mensen.’ Annelies vindt ‘dat juist doordat je het samen met anderen doet, het wandelen een stuk leuker is. Anders deed ik het niet! Ik voel me door het wandelen een stuk fitter.’

Wandelt u mee?

Meedoen met ‘Kuier deur Kruidenwijk’ is eenvoudig. U kunt zich telefonisch aanmelden via 0548-638810 of door een mail te sturen naar leefstijlcoaches@stichtingdewelle.nl. Wilt u eerst meer informatie of twijfelt u nog? Bel gerust voor meer informatie en advies met Marije Dankelman, beweeg- en leefstijlcoach van De Welle, telefoon 06-12216966.

Cursus Jeugdnatuurbegeleider

Heuvelrug & Twents Reggedal

Natuur

HELLENDOORN - Op 7 september 2024

start in het karakteristieke gebied Sallandse

Heuvelrug & Twents Reggedal een cursus ‘Jeugdnatuurbegeleider’.

Gedurende een half jaar leren cursisten hoe zij een groep kinderen kunnen begeleiden om op een leuke en luchtige manier te leren over de natuur. Vijf zaterdagen volgen de deelnemers een cursus in natuureducatie. Kennis over de natuur is handig, maar niet nodig. Enthousiasme staat voorop. De cursus is overigens ook geschikt voor mensen die al actief zijn op dit gebied, maar behoefte hebben aan verbreding of verdieping.

Kinderen in contact brengen met natuur Bezig zijn met de natuur en in de natuur zijn, is goed voor kinderen. Voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. En kinderen die veel bezig zijn met natuur, willen de natuur, later als ze groot zijn, ook beter beschermen. Meer dan genoeg redenen om kind en natuur met elkaar in contact te brengen. In hun vrije tijd en op school. “Kinderen die opgaan in de natuur, is het mooiste wat er is,” geeft cursusleider Marian Torenbeek aan. Zij

Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Reggedal

is zelf enthousiast begeleider van de Junior Rangers en JeugdNatuurClub in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Praktische insteek

Met de cursus Jeugdnatuurbegeleider leren cursisten hoe zij kinderen in hun vrije tijd op een leuke en luchtige manier iets kunt leren over de natuur. Denk hierbij aan activiteitenbegeleiding, maar ook het uitdenken en het organiseren hiervan. “Naast theorie, is het vooral veel doen, oefenen, observeren en leren van elkaar. Denk aan allerlei spelvormen, bushcraft-vaardigheden, onderzoekend leren en gebruikmaken van alle zintuigen. Daarbij komen steeds de verschillende leeftijdscategorieën aan bod,” vertelt de cursusleider. De cursus wordt afgesloten met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van

een activiteit en wordt beloond met een certificaat.

Geef je op!

De cursusdagen vinden plaats op 7 en 21 september, 19 en 26 oktober 2024 en eindigt op 11 januari 2025. Dankzij financiering vanuit Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn de kosten slechts € 25,- per persoon. Je krijgt hiervoor 5 zaterdagen instructie, observatieen praktijkmogelijkheden, een cursusboek, begeleiding en uiteraard koffie en thee. Er zijn 15 plekken beschikbaar.

Dus schrijf je snel in via www.ivn.nl/ provincies/overijssel/cursussen-over-denatuur/cursus-jeugdnatuurbegeleiderbij-nationaal-park-de-sallandse-heuvelrug of neem contact op met Marian Torenbeek via 06 15 60 61 75.

Ga mee ‘OpStap’ in natuurgebied

OMMEN - Dinsdagavond 7 mei organiseren wij een ‘OpStap’ excursie in natuurgebied Beerze.

Onder leiding van twee gidsen maakt u een prachtige wandeling van ongeveer twee uur in dit gevarieerde gebied met zandverstuivingen, bos, heide en veenputten. Tijdens de wandeling is er aandacht voor natuurverschijnselen en de cultuurhistorie van het gebied. De wandeling start om 19.00 en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel met ons mee!

Beerze Het natuurgebied Beerze in de gemeente Ommen is zo bijzonder, omdat hier veel landschapstypen bij elkaar komen: rivierlandschap, (stuif) duintjes, essen, beschermd dorpsgezicht met kamduin, stuifzanden, natteen droge heide, veenputten, bos en zogenaamde “nieuwe natuur”, elk met zijn eigen specifieke flora en fauna. Samen met onze natuurgidsen loop

natuurgebied Beerze

je door en langs een aantal van deze landschapstypen en kun je genieten van de schitterende planten – en dierenwereld. De gidsen vertellen je hier alles over maar ook is er volop de gelegenheid om vragen te stellen. Goed wandelschoeisel is aanbevolen voor deze excursie.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen. Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op

Foto: Martijn Hulst

www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Tweede editie van Beats, Barbecue bij Café de

LUTTENBERG - Café de Schoenmaker in Luttenberg presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, de tweede editie van ‘Beats, Beer & Barbecue’.

De eerste editie van dit festival in de tuin achter het café trok vorig jaar zo’n driehonderd bezoekers. Ditmaal zijn er optredens van The Bössels (southern rock en bluesrock), The Damned Few (stevige rock) en Sun King (The Culttribute).

The Bössels

The Bössels is een grotendeels Twentse band met een vleugje Achterhoek. De vier mannen brengen covers van bekende bluesrock- en southern rockacts als Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers en Rory Gallagher.

The Damned Few

The Damned Few is een stevige rockband uit Haarle en omgeving. De band ontstond als project van gitarist Michiel Jansen. Zijn doel: een bluesrockband. Maar dat pakte anders uit. Al spelende ontstond er een ander, steviger geluid, want ook de andere bandleden namen hun invloeden mee. En zo klinken nu ook invloeden uit soul, grunge en stoner in het bandgeluid door. Met zangeres Dion Legebeke uit Dalmsholte, die

Beats, Beer & de Schoenmaker

CULTUUR

Foto: The Damned Few

is gezegend met een enorm krachtige stem, beschikt de band bovendien over een ijzersterke frontvrouw.

Sun King- The Cult Tribute

Sun King bestaat onder andere uit oud-Luttenberger Sander van Olphen (zang) en stergitarist Wilco Lindeboom, opgegroeid in Dalfsen. The Cult is een Engelse rockband rondom zanger Ian Astbury en gitarist Billy Duffy. In de jaren tachtig maakte de band furore met drie invloedrijke albums: ‘Love’ met daarop een mengelmoes van postpunk, new wave en psychedelische rock; opvolger ‘Electric’ met stoere bikerrock en ‘Sonic Temple’, muzikaal gezien een samenvoeging van de invloeden van de eerder genoemde albums. Sun King (vernoemd naar het gelijknamige nummer op Sonic Temple) richt zich vooral op het werk van The Cult uit die glorietijd. Alle klassiekers komen voorbij:

‘Little Devil’, ‘Love Removal Machine’, ‘She Sells Sanctuary’ en ‘Edie (Ciao Baby)’.

De pauzes worden opgevuld door DJ de Apotheker (van sixtiesmuziek tot hardrock). Jan te Wierike van Café de Schoenmaker steekt zijn barbecues aan. Ook voor vermaak voor de kinderen wordt gezorgd.

De entree bedraagt 12,50 euro (jeugd tot en met 13 jaar gratis). De poorten zijn geopend vanaf 15.00 uur, de eerste band (The Bössels) begint rond 16.00 uur. Het programma duurt tot circa 22.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar in het café. Bij slecht weer wordt het festival naar binnen verplaatst.

Randrock 2024: nieuw podium, up en vermaak in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Reuring in Vriezenveen: Randrock staat voor de deur.

Donderdag 9 mei van 13.00 uur ’s middags tot 1.00 uur ’s nachts kan het publiek genieten van de beste optredens, veel bekende artiesten en bands, goeie dj’s en lekker eten en drinken. Op de mainstage treden o.a. Stones Sessions op, gevolgd door optredens

van Mell VF, Flemming en Vandenberg. Bij Randrock Junior kunnen de kleintjes meedoen met Fien & Teun, bekend van de boerderijavonturen op tv. Randrock sluit af met een show van Mother Mercury, Europa’s meest authentieke Queen coverband enerzijds en The

podium, mooie lineVriezenveen

Partysquad en Jody Bernal op Dance anderzijds.

Randrock Junior Voor de jongere bezoekers is op Randrock Junior van alles te beleven! Met optredens van het liefste boertje en boerinnetje Fien & Teun tot magische momenten met goochelaar Sander. Kinderen die zelf  aan de slag willen, kunnen meedoen met verschillende creatieve workshops als graffiti

spuiten of een drumworkshop door de Vriezenveense Harmonie. En blije gezichten zijn gegarandeerd na een bezoekje aan de schminkers of de airbrush met tattoos en glitters.

Meer info over het festival is te vinden op de socials en via www.randrock.nl.

‘Jazz in de wijngaard’ bij

GEESTEREN - Skinny Boy en Curly Sue treden op dinsdag 14 mei op bij restaurant Vinck in Geesteren.

Met moderne vintage music spelen en bezingen zij hun hele gevoelsleven. Met

humor, pit en drama. Het is een swingende liveband met jazzy covers van

bij Theater Turf

onder meer Ed Sheeran, Lady Gaga en Justin Timberlake.

Tussen de muziek door kan iedereen de omringende wijntuin bekijken, terwijl de eigenaar hierbij tekst en uitleg geeft. Deze avond is inclusief een wijnproeverij met wijnen uit eigen wijngaard.

Kaarten a € 28,50 p.p., te bestellen bij www.theaterturf.nl

Ook kaarten aan de zaal te koop.

Week 18 | Jaartal 2024

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Gemeentenieuws Gemeente Hellendoorn

Een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart

In 2024 verloopt bij veel mensen het paspoort of de ID-kaart. Daardoor is het dit jaar drukker en zitten de afspraken bij onze balie sneller vol. Maak daarom op tijd een afspraak voor een nieuw reisdocument. Dit kan via hellendoorn.mijnafspraakmaken.nl

Ook een afspraak voor ophalen We werken volledig op afspraak. Maak daarom ruim op tijd, vóór het verlopen van uw reisdocument, twee afspraken.

Één voor de aanvraag van uw document en één voor, op z’n minst, 5 werkdagen later voor het afhalen van het document.

Enquête woningbehoefte dorp Hellendoorn Invullen kan tot zaterdag 1 juni 2024

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

• Beleidsmedewerker Vergunningen, toezicht en handhaving – 32/36 uur

• Beleidsadviseur Sport & Gezondheid – 32 uur4

• Praktijkondersteuner Huisarts Jeugd – 20 uur

Voor gedetailleerde informatie over deze vacature kun je terecht op WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, maar staat de vacature van je keuze nu niet open, dan zien we je open sollicitatie via dezelfde de webpagina graag tegemoet.

Op https://www.officielebekendmakingen.nl staan alle officiële bekendmakingen. Daar leest u ook hoe u documenten kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens bent met een besluit.

Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen.

Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

In samenwerking met de Dorpsraad van Hellendoorn hebben we een woningbehoefte enquête gemaakt. We zijn namelijk benieuwd naar uw mening als het gaat om de woningbehoefte in Hellendoorn. Woont u in het dorp Hellendoorn of wilt u juist graag in het dorp Hellendoorn komen wonen? Vul dan deze enquête in om uw behoefte duidelijk te maken. Zo kan er gekeken

worden wat er gedaan moet worden op het gebied van wonen in het dorp Hellendoorn en kunnen we Hellendoorn leefbaar houden voor jong en oud.  Alvast bedankt voor uw input!

De enquête is te vinden op onze website: www. hellendoorn.nl.

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Bedrijvenweg 51 – het kappen van 3 platanen

• Kuperserf 1 – het uitbreiden van een buitenberging

• Strausstraat – het tijdelijk plaatsen van een bouwkeet en containers

• Baruch Spinozastraat 23 – het plaatsen van een luifel en het aanleggen van een laadkuil

• Parallelweg 22 – het bouwen van een overkapping

Hellendoorn

• Hofsteestraat 14 – het bouwen van een overkapping

• Zuid Esweg 72 – het verbreden van een uitrit

• Ommerweg 139 – het vergroten van een woning

Daarle

• Dalvoordeweg 4 – het realiseren van een huiskamerrestaurant

mededelingen
Officiële

Gewijzigde inzameling

van huishoudelijke afvalstoffen

Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei 2024, halen wij geen afval- en grondstoffen op bij u aan huis. De inzameling van plastic, metaal en drankkartons (PMD) dat voor die dag gepland staat, wordt verplaatst naar maandag 6 mei, woensdag 8 mei en vrijdag 10 mei. Het afvalbrengpunt is gesloten.

Naar maandag 6 mei:

Nijverdal Oost, Wierdensestraat (kruising Boomcateweg tot industrieterrein), Groot Lochter, ‘t-Lochter, Kampswegen, Konijnenberg / Slettenhaarsweide.

Naar woensdag 8 mei:

Haarle (bebouwde kom en buitengebied ten zuiden van de N35), Nijverdal centrum (inclusief het gebied tussen Parallelweg, Thomas Ainthworthstraat, Nijkerkendijk tot de Smidsweg), Grotestraat / Wierdensestraat (tot kruising Boomcateweg), Veldsweg, Tollenstraat en een gedeelte van de Potgieterstraat en Vondelstraat.

Naar vrijdag 10 mei: Rivierenbuurt, Prinsessenwijk, De Brake (inclusief Hoge Dijkje), Salomonsonstraat, Weverstraat, Schoolstraat, Fabrieksstraat, Spoelerstraat en Schilderswijk. De gewijzigde dienstverlening is ook zichtbaar in de AfvalApp van de gemeente Hellendoorn.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de publieksbalie via e-mail; gemeente@hellendoorn.nl of telefonisch 0548- 630 000.

Subsidie voor vergroenen van de tuin

De lente is in aantocht, tijd om aan de slag te gaan met de tuin! Dit is gelijk een mooi moment om de tuin te vergroenen. Je kan hier subsidie voor aanvragen. Met deze subsidie kun je maatregelen nemen om water vast te houden en je tuin of terrein te vergroenen. Denk hierbij aan het installeren van een regenwateropvangsysteem of het hergebruiken van regenwater. Daarnaast kun je de subsidie ook gebruiken voor het vergroenen van je tuin of terrein, het planten van bomen of het aanleggen van een groen dak. Ook aan te vragen als collectief (vereniging, stichting, buurt). Wil je meer informatie over deze subsidie, voorwaarden en hoe je deze kunt aanvragen, ga dan naar onze website www. hellendoorn.nl/vergroenen

Examenleerlingen Reggesteyn exposeren in Huis voor Cultuur en Bestuur: ‘Daar word je blij van’

In het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal zijn de komende weken bijzondere kunstzinnige creaties te bewonderen. Examenleerlingen van CSG Reggesteyn hebben hun examenwerk uitgestald in de hal van het gebouw.

Het gaat om het werk van leerlingen van 4 vmbo, 5 havo en 6 vwo. ,,De creativiteit spat ervan af”, zegt Margreeth Sand, kunstdocent bij Reggesteyn. ,,Als docenten zijn we enorm trots op onze leerlingen.”

Verschillende thema’s

De ongeveer vijftig leerlingen gingen aan de slag met verschillende thema’s, zoals natuur en reflectie. ,,Het heeft erg gevarieerd werk opgeleverd”, zegt Sand. ,,Iedere leerling heeft op eigen manier iets bijzonders gemaakt. Als je dit allemaal ziet, daar word je blij van.”

De expositie is dinsdag 23 april geopend door Ilonka Donker, directeur van Reggesteyn, in het bijzijn van leerlingen, leerkrachten en andere belangstellenden. De werken zijn tot en met 12 mei te bewonderen.

Podium

,,Als kunstdocenten vinden wij het prachtig dat onze leerlingen op deze manier een podium krijgen geboden”, zegt Sand. ,,Dat vinden de leerlingen trouwens zelf ook. Dit is wel wat anders

dan onze eigen mediatheek in de school. Nu kan iedereen hun werk bekijken.”

De expositie van de examenleerlingen van Reggesteyn is gratis te bezichtigen tijdens openingstijden van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Besluiten

Verleende omgevingsvergunning (reguliere procedure)

Nijverdal

• Groen van Prinstererstraat 32 en 32a – nieuwbouw van 2 appartementen, een schoonheidssalon en een kapsalon

Hellendoorn

• Luttenbergerweg – het organiseren van Buurtzorg kennisfestival 2024

• Heuversteeg 5 – het verbouwen van een hooischuur

• Marsdijk 7 – het tijdelijk plaatsen van een woonunit

Haarle

• Kappertskaamp 1 – het bouwen van een schuur met overkapping

Daarle

• Dalvoordeweg 6 – het verbouwen van de woning (bouwactiviteit technisch)

Verleende omgevingsvergunning (reguliere procedure)

Haarle

• Stationsweg 4 – eerste fase revisie i.v.m. de uitbreiding met vijftien grondstoffensilo’s

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

38
twente.nl
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.