Hengelo Magazine 14-06-2024

Page 1

MagazineHengelo Hét Magazine voor Hengelo HET DIGITALE MAGAZINE VAN HENGELO 14-06-2024 Afrika Festival met Salif Keïta en nog veel meer! Week van de gezonde jeugd Tuindagen Bad Bentheim Keti Koti in Schouwburg Hengelo Open Tuinen Dag Las Bandidas in de Cactus Gemeente-Info + UIT-agenda Autofestival Vliegveld Twenthe Geen PFAS Tuindorpbad

Volg Weeronline op twitter en facebook

Wisselvallige periode

We beleven een wisselvallige periode en ook de komende dagen moeten we regelmatig rekening houden met buien. Tussen de buien door komen ook droge momenten voor met af en toe wat ruimte voor de zon. De maxima stijgen dagelijks naar 16 tot 20 graden.

Zaterdag: stevige zuidwestenwind

Zaterdagochtend hebben we nog te maken met flink wat buien die lokaal nog stevig uit kunnen pakken. In de middag is het tijdelijk wat droger, al blijft een enkele bui wel mogelijk. Er staat een matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 18 graden. Daarmee blijft het aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor halverwege juni liggen tussen 18 en 22 graden.

Zondag: later op de dag droger

Op de tweede dag van het weekend krijgen we wederom te maken met een wisselvallig weerbeeld. Verspreid over het land komt het tot buien, maar de nadruk ligt hierbij wel duidelijk in de ochtend en in de eerste helft van de middag. In de loop van de middag neemt de buienactiviteit geleidelijk af en het zou dus zomaar kunnen zijn dat

het tijdens de start van NederlandPolen op veel plekken droog is. Ook de zon krijgt in de loop van de dag steeds meer ruimte en de temperatuur valt net iets hoger uit dan op zaterdag. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 17 tot lokaal 20 graden. Zondagavond is het op de meeste plaatsen droog.

Maandag: opnieuw buien

Ook op de eerste dag van de nieuwe week zet het wisselvallige weerbeeld zich voort. Vanuit het zuiden trekken al vrij snel enkele stevige buien over het land. Lokaal is hierbij onweer mogelijk. De meeste buien lijken bestemd te zijn voor het binnenland. Een meest matige wind uit het zuidwesten voert wat warmere lucht aan richting ons land. De maxima komen uit tussen 18 en 22 graden.

Daarna: eerst nog flink nat

Dinsdag lijkt weleens vrij nat te kunnen verlopen met langdurige perioden met regen. De dagen daarna is het tijdelijk wat droger met meer ruimte voor de zon. Aan de temperatuur verandert weinig met maxima die dagelijks uitkomen rond een graad of 20. Al met al is van stabiel en warm zomerweer voorlopig nog geen sprake.

HengeloMagazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Hengelo-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hengelo, Hof van Twente, Delden, Borne, Deurningen, Beckum, Oele en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Het Twente Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

3 INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 52 40 Natuur 46 Cultuur 32 Sport

HERTME - Op zaterdag 6 en zondag 7 juli wordt voor de 35e keer het Afrika Festival Hertme georganiseerd in het openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme.

Er staan maar liefst 13 groepen op het podium, van het unieke geluid van Sinaubi Zawose & Pamoja uit OostAfrika, tot de wereldberoemde ‘gouden stem van Afrika’, Salif Keïta.

Randprogramma

Ook dit jaar is er een speciaal programma voor de jonge festivalbezoekers. Voor kinderen staan de workshops percussie en dans van Pépit’Arts uit Benin centraal, maar natuurlijk is er volop ruimte om te knutselen en te spe-

Afrika Festival met onder stem van Afrika’: Salif

onder meer de ‘gouden Keïta!

Foto: openluchttheaterhertme.nl / Anna Šolcová ©One-World-Records

len. En uiteraard wordt er weer volop geschminkt!

Op de momenten dat er niet wordt opgetreden op het hoofdpodium, draait DJ Kosmik Kat met zijn aanstekelijke enthousiasme op de horecaweide. Hij combineert zeldzame grooves uit Afrika en haar diaspora naadloos met baanbrekende clubgeluiden.

Ouderwets struinen over de Afrikaanse markt

Zoals ieder jaar is er rondom het podium weer genoeg te beleven op

de Afrikaanse warenmarkt, die dit jaar voller dan ooit tevoren is met meer dan 125 stands. Afrikaanse koopwaar en het lekkerste eten en drinken uit Afrika maakt al jaren een belangrijk deel uit van het festivalsucces.

Data: Het Afrika Festival vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024.

Locatie: Openluchttheater Hertme, tussen Almelo en Hengelo.

Informatie en tickets: www.afrikafestivalhertme.nl

Kunstmarkt Tuindorp

HENGELO - Kunstmarkt Tuindorp ’t Lansink is een fantastisch openlucht evenement waar veel mensen plezier aan beleven.

De markt wordt gehouden rond de Tuindorpvijver. Rondje Kunst kijken is dan ook zeker de moeite waard, het hoeft niet alleen bij kijken te blijven want alles is te koop. Naast de vele kunstwerken zijn er ook optredens en straattheater. Op het grote gezellige

Foto : www.visittwente.nl

terras kun je even pauzeren en genieten van een hapje en drankje, verzorgd door lokale ondernemers.

Wanneer 16 juni | 12:00 uur - 17:00 uur

Tuindagen Bad Bentheim

BAD BENTHEIM - De kasteeltuinen bij Schloss Bentheim hebben recent een make-over ondergaan en van 14 t/m 16 juni vindt er de beurs plaats over de thema ́s huis, energie en tuin.

Daarnaast staan de tuinen in het het teken van tuininrichting, tuinkunst en landelijke levensstijl. En dat al weer voor de zesde keer!

Bijzondere sfeer

De historische charme van Kasteel Bentheim, de gezellige bedrijvigheid en de beurs vol ambachtslieden, kun-

Bentheim

stenaars en designers die hun expertise en werken aan het publiek tonen zorgen samen weer voor een bijzondere sfeer.

Bezoekers kunnen daarnaast volop genieten van handgemaakte producten zoals houtwerk, keramiek en grotere sculpturen. Bovendien zijn er interessante kraampjes en stands met bloemen, planten, kruiden, tuindecoratie en tuinmeubels – niet alleen de tuinliefhebbers komen op de Gartentage helemaal aan hun trekken.

Veelzijdig programma

Tijdens dit evenement vinden op alle dagen veelzijdige programma ́s plaats. Op zaterdag en zondag is er een bijzondere walking-act met prachtige kostuums. Ook

staan er verschillende muzikale optredens gepland en zijn er volop activiteiten voor de kinderen.

Eten en drinken

Ook aan de inwendige mens is gedacht: tijdens het evenement zijn er talrijke lekkernijen en diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar. Het gehele terrein is toegankelijk voor mindervaliden en er zijn aangename zitplekken waar bezoekers kunnen neerstrijken.

Meer informatie, o.a. over de entreeprijzen en de openingstijden, is te vinden op de website  www.gartentage-bad-bentheim. de.

Geen overschrijding PFAS-norm overige zwemlocaties in Twente

TWENTE - Naast de reguliere controles is er op een aantal aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS.

Dat stelt de Provincie Overijssel. “In Overijssel hebben we, in samenwerking met de waterschappen, historische

gegevens en bodemgegevens geanalyseerd om die zwemlocaties te identificeren waar de kans bestaat dat PFAS

PFAS-norm Tuindorpbad, Twente nog niet onderzocht

Foto : tuindorpbad.nl

aangetroffen kan worden.

Tuindorpbad en Rutbeek schoon

Waterschap Vechtstromen heeft twee zwemlocaties onderzocht op PFAS: Rutbeek in Enschede en Tuindorpbad in Hengelo. Beide locaties lieten in de eerste en tweede meting geen overschrijdingen van de advieswaarde zien.

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft drie zwemlocaties onderzocht

op PFAS: Agnietenplas, Milligerplas en Summercamp Heino. Uit de eerste metingen blijkt dat er geen overschrijdingen van de advieswaarde zijn. Er wordt altijd twee keer gemeten; de resultaten van de tweede meting worden binnenkort verwacht.”

Het Hulsbeek en Lageveld

Verder onderzoek op andere locaties ,bijvoorbeeld bij Het Hulsbeek en Het Lageveld, wordt niet uitgesloten.

Keti Koti Conference in Schouwburg Hengelo

HENGELO - Laat je meeslepen in de onderhoudende Keti Koti Conference en begrijp waarom we samen ons verleden delen.

Wacht even: Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in Nederland wonen.Steeds meer mensen maken kennis met Keti Koti, het verbreken van de ketenen. Een steeds grotere groep weet zelfs waar het voor staat: de dag dat Nederland de slavernij afschafte. Dat is feest. Voor iedereen. Want geen weldenkend mens kan vóór slavernij zijn. Veel is ook nog onduidelijk. Over hoe dat ging. Over wat we vieren. En waarom dat nu nog steeds belangrijk

is.Keti Koti Conference. Het is tijd om de ketenen te verbreken en toch meer te verbinden met elkaar.

Hilarisch maar inhoudelijk MC Jeffrey Spalburg en DJ Phantom gaan graag het verhaal aan met de zaal. Zij weten ze als geen ander hoe je op een hilarische maar toch inhoudelijke manier contact legt met je publiek. Ongeacht wie voor je zit. In deze comedyspecial worden ze ondersteunt door de beelden en animaties van VJ Bikkel en nemen ze je vanuit het heden mee

Foto : jnp photography

terug maar kijken vooral vooruit. Wat vieren we met Keti Koti? Waar staat het voor? Wat is de erfenis van ons koloniaal verleden op vandaag de dag? Hoe geven we dat een plek en nog belangrijker; hoe gaan we samen verder? Want de enige weg is vooruit. Ken je verleden en wees klaar voor de toekomst.

Schouwburg Hengelo 20 juni | 22:00 uur - 21 juni | 01:59 uur

in

Week van de Gezonde en Bekers voor een

Gezonde

HENGELO -Tijdens de Week van de Gezonde Jeugd, van 10 tot en met 15 juni, zette JOGGregisseur Else de Feber een belangrijke stap richting een gezondere toekomst.

Op 12 juni overhandigde zij waterkannen en bekers aan Marlise Maduro, coördinator bij het Ouder & Kind Café van Humanitas. Dit initiatief is bedoeld om het drinken van water als een

gemakkelijke en gezonde keuze te promoten.

Water drinken is een gezonde en verfrissende dorstlesser zonder suiker of calorieën, en er is altijd wel een kraan in

Jeugd: Waterkannen Gezonde Toekomst

de buurt. Else de Feber benadrukt het belang van gezonde gewoonten: “Een gezonde omgeving willen we allemaal voor onze jeugd. Om gezond op te groeien, moeten we gezonde gewoonten aanleren, zoals sporten, bewegen, en gezond eten en drinken. Samen maken we gezond gewoon.”

Naast de overhandiging van de waterkannen en bekers, kunnen kinderen van 0-4 jaar genieten van het fruitspeelspel en kunnen zij allerlei soorten fruit proeven.

Ouder en Kind Café

Het Ouder & Kind Café is elke woensdagochtend open en heeft haar locatie in de bibliotheek Hengelo. De toegang is gratis.

Humanitas en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) streven ernaar om gezonde keuzes gemakkelijk en leuk te maken. Water drinken, zowel op school, na het sporten, tijdens het spelen als thuis, is een simpele manier om het lichaam gezond te houden. Dit initiatief is een stap in de goede richting om een gezonde leefomgeving voor onze jeugd te creëren.

Jong en oud ontmoet elkaar Wijkhuys Nijverheid

HENGELO -Hoe ziet jouw bubbel eruit? En hoe leg je contact met mensen buiten jouw sociale kring?

Precies over deze vragen heeft een groep migrantenjongeren van het wooncomplex aan de Sportlaan Driene nagedacht tijdens hun Bubbelbrekers traineeship. Gedurende een aantal weken volgden zij trainingen in gespreksvaardigheden, kregen zij een sollicitatietraining, en gingen zij in gesprek met senioren uit de buurt.

Maatschappelijke diensttijd (MDT)

Het Bubbelbrekers traineeship is georganiseerd door Bubbelbrekers, in samenwerking met Wijkracht, TempoTeam en Urban Talentz. Dit traineeship valt onder de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een initiatief vanuit de overheid waarin jongeren hun talenten

ontdekken, iets goeds doen voor een ander en mensen ontmoeten buiten hun eigen leefwereld.

Hoe maak je contact?

Als nieuwkomer in Nederland kan het een uitdaging zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Tijdens de trainingsdagen dachten de deelnemers na over hun eigen sociale bubbel, en oefenden ze met contact maken en gespreksvoering. Samen reflecteerden zij op de culturele verschillen en overeenkomsten tussen henzelf en Nederlanders.

Jong en oud in gesprek

Om de geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen gingen zij in gesprek

elkaar in

Foto : Jip Zant

met senioren van Wijkhuys Nijverheid. Onderwerpen die hier aan bod kwamen waren eenzaamheid, familie, werk, vriendschap, maar ook oorlog. Sociaal makelaar Puck van Zanten, werkzaam bij Wijkracht: “Super bijzonder om te zien hoe jong en oud de uiteenlopende normen en waarden maar ook de verrassende overeenkomsten met elkaar konden delen’’. Ook Annely Kamp, medewerker van Wijkhuys Nijverheid was enthousiast: “Het was genieten om de jongeren en ouderen in contact te zien, dit is zeker voor herhaling vatbaar!’’

Bouwen aan een toekomst in Nederland Behalve gespreksvaardigheidstrainingen hebben de jongeren ook een sollicitatietraining gevolgd, verzorgd door uitzendbureau Tempo-Team. De deelnemers waren erg enthousiast over deze training, aangezien deze hen helpt

bij het bouwen aan hun toekomst in Nederland. Een van de deelnemers zei hierover: “Ik wil graag buschauffeur worden en daar heb ik nu veel meer informatie over gekregen!”. Een andere deelnemer liet vol trots zijn nieuwe cv zien, na afloop van de sollicitatietraining.

Op naar volgend jaar?

Op 30 mei sloten de jongeren hun Maatschappelijke Diensttijd af tijdens een laatste feestelijke bijeenkomst. Als het aan het nieuwe kabinet ligt, is dit voorlopig de laatste keer dat jongeren deze mogelijkheid krijgen. Na alle kritiek die de afschaffing van de MDT heeft opgeleverd is het te hopen dat ze hier nog een keer goed over nadenken. Want wie is er nu tegen verbinding, ontmoeting en talentontwikkeling? De keuze is aan de politiek.

Groot autofestival op

VLIEGVELD TWENTHE - Op zaterdag 6 juli staat Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in

Enschede in het teken van snelle sportwagens en superluxe supercars.

Onder de naam Spring Event wordt het evenement voor de vierde keer georganiseerd op deze locatie en belooft ook deze editie een waar spektakel te worden.

1 tegen 1 sprintraces

Op de voormalige taxibaan voor F16’s biedt Spring Event de mogelijkheid aan eigenaren van bijzondere en snelle auto’s om zijn of haar auto op een legale en veilige manier uit te testen.

1 tegen 1 stellen de deelnemende auto’s zich op en maken zich klaar voor het startsein. Reactievermogen en voertuigbeheersing zijn cruciaal; elke fractie van een seconde telt. Wanneer het verkeerslicht op groen springt gaan de auto’s er volgas vandoor. Wie komt er als eerste over de finishlijn? De geur van benzine, het geluid van V8 en V12 motoren, de juichende menigte: fantastisch!

‘De afgelopen 3 keer dat ik bij Spring

op Vliegveld Twenthe

Event geweest ben heb ik erg genoten! Een sterke line-up aan auto’s, leuke dragraces en een gave locatie.’ – Google Review

Een hele dag plezier Spring Event is hét evenement waar autoliefhebbers uit het hele land elkaar ontmoeten. Jong en oud met een liefde voor auto’s bij elkaar op één plek. Om 10:00 uur gaan de poorten open en starten de races, om 17:00 uur zal de laatste sprintrace gereden worden. Gedurende de dag vind je over het gehele terrein auto’s. Hier kun je de auto’s van dichtbij bekijken en een praatje maken met de eigenaar. Diverse clubs en bedrijven vertellen je graag over de auto’s die zij hebben meegenomen.

‘Dit is simpelweg gewoon ‘het’ auto

event! Gezelligheid, veel dikke auto’s en vermaak staan hier centraal. Altijd weer iets om naar uit te kijken!’ – Google Review

Gratis voor kinderen onder de 10 jaar Tickets voor dit evenement zijn vóór aanvang van het evenement te bestellen op www.spring-event.nl. Kies voor de tickets 2+1 gratis en profiteer van 33% korting. Kinderen tot en met de leeftijd van 10 jaar zijn gratis welkom onder begeleiding van een betalende volwassene.

Op 6 juli is iedereen vanaf 10:00 uur van harte welkom op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in Enschede. Adres: Vliegveldweg 345, Enschede.

Foto : Instagram @rideofyours

Welkom in Eigen(zinnige)

HENGELO - Wie houdt van tuinen, kan z’n hart ophalen tijdens de open Eigen(zinnige)

Tuinendag op 29 juni.

Maar liefst 14 tuinbezitters in Hengelo zetten hun poortjes open.

De eigenzinnige tuinen zijn verrassend divers. Bezoekers treffen ‘postzegels’ en

Eigen(zinnige) tuinen in Hengelo

weelderige parktuinen, stads- en boerderijtuinen, bloemen- en groententuinen en overal paradijsjes voor vlinders en vogels. Wie strakke gazons en keurige borders verwacht, komt bedrogen uit. Eigenzinnig tuinieren laat ruimte voor nisjes en hoekjes, toevallige plantjes, stekjes van buren, nestkastjes en drinkbakjes. Elke locatie een eigen vertaling

van puur tuinplezier.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend op zaterdag 29 juni tussen 10 en 17 uur. Toegang is gratis en de koffie staat klaar. Voor meer info en de tuinadressen, kijk op groenbezig.nl/groepen/eigenzinnige-tuinenhengelo.

Fundament Losser wint innovatieprijs bibliotheken

LOSSER - Met het project: Muziekinstrumenten uitlenen in de bibliotheek heeft Bibliotheek

Losser (onderdeel van Fundament) de Innovatieprijs 2024 Landelijke Bibliotheken gewonnen!

De tweede prijs was voor de Openbare Bibliotheken Amsterdam en de derde prijs voor Bibliotheek Eemland.

Muzikaal talent

Fundament wil graag dat iedereen de kans heeft zijn muzikale talenten te ontdekken en ontwikkelen. Naast de bibliotheek, is muziek en dans een onderdeel

van Fundament. De samenwerking tussen de bibliotheek en muziek en dans zorgde voor het innovatieve idee om muziekinstrumenten in de bibliotheek uit te gaan lenen. Door muziekinstrumenten uit te lenen, heeft iedereen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier instrumenten uit te proberen. Hopelijk prikkelt de kennismaking

wint landelijke bibliotheken

met het instrument zo, dat men daarna muziek blijft maken. Of dat nou in een orkest is, met individuele muziekles of dat iemand zelf via YouTube op het instrument leert te spelen. Het gaat om het plezier en het genieten van muziek maken en dat is wat Fundament met de muziekinstrumenten uitleen voor iedereen mogelijk maakt.

Innovatiedag

De Landelijke Innovatiedag Bibliotheken is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door samenwerkende provinciale ondersteuningsinstellingen. De Innovatiedag is bedoeld om bibliotheken te inspireren en informeren over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties binnen het bibliotheeklandschap. Op die dag worden diverse workshops, presentaties en netwerkactiviteiten aan-

geboden, met als doel dat alle bibliotheken ideeën en inspiratie op kunnen doen. Op deze dag wordt ook de innovatieprijs uitgereikt; een publieksprijs waaruit blijkt welke innovatie dit jaar uitblinkt.

Fundament hoopt dat meerdere bibliotheken of organisaties zich aan willen sluiten bij dit project, waardoor iedereen die muziek wil maken, ook daadwerkelijk de kans krijgt.

Interesse?

Heb jij interesse in dit project? Neem dan contact op met Frank Damhuis via f.damhuis@fundamentlosser.nl. Wil jij graag een instrument lenen? Kom dan gezellig langs in de bibliotheek Losser.

Grote belangstelling Enschede Energie

ENSCHEDE

- Enschede Energie peilde de belangstelling voor aanschaf van een thuisbatterij en die bleek groot.

De Werkgroep Opslag van de Enschedese duurzaamheidscoöperatie vernam de interesse onder werkgroep leden en zette de peiling vervolgens uit onder de ruim 1.300 nieuwsbrieflezers van Enschede Energie. “Dat daaruit meer dan 300 geïnteresseerden naar voren kwamen, hadden we vooraf niet gedacht” aldus werkgroep lid Peter van der Vos.

Voorbeeld van inwoners die samen verduurzamen

Duurzaamheidscoöperatie Enschede Energie ontwikkelt zelf collectieve, duurzame energieprojecten namens haar meer dan 870 leden. De inzet is het maatschappelijke doel om

Enschede te verduurzamen samen met inwoners, bedrijven, instellingen en de gemeente. Er is geen winstoogmerk en de coöperatie is onafhankelijk. Naast de ontwikkeling van eigen projecten is de coöperatie de afgelopen jaren breder van opzet geworden en is men bewonersinitiatieven over het thema verduurzamen gaan ondersteunen en stimuleren. Eveneens werden steeds meer leden actief voor de diverse werkgroepen. De Parkbeheergroep werkt aan het onderhoud en de zo duurzaam en groen mogelijke inrichting van de zonneparken, de Werkgroep Opslag en de Werkgroep Meten = Weten zoeken beiden met hun eigen invalshoek naar de nieuwste manieren om nóg duurza-

voor thuisbatterij

mer om te gaan met energie.

Vervolg van het traject

“We zijn blij om te merken dat de interesse van leden en andere inwoners van Enschede voor een thuisbatterij groot is. Wellicht komt dat mede door het voorgenomen besluit om de salderingsregeling af te schaffen. Want dan wordt het interessanter om stroom overdag op te wekken, deze op te slaan en later te gebruiken in de avond. Na de eerste verkennende peiling, hebben we ruim 80 geïnteresseerden tijdens een informatiebijeenkomst verder geïnformeerd over de kosten, de opties en de voor- en nadelen van thuisbatterijen. De inschrijfperiode voor de inkoopactie is geopend tot en met 19 juni. Na afloop van de inschrijfperiode wordt de definitieve prijs van de thuisbatterij bekend. Koop je een thuisbatterij via de inkoopactie, dan krijg je via Enschede Energie een mooie korting. De duurzaamheidscoö-

peratie heeft zelf geen financieel belang bij de inkoopactie. Na de inschrijfperiode monitort Enschede Energie het traject van bestelling tot installatie zodat we samen met de leverancier kwaliteit kunnen bieden en een goede service kunnen verlenen.” Besluit projectmedewerker Pieter van der Woude enthousiast.

Meedoen kan nog

Mensen die geïnteresseerd zijn in de mogelijke aanschaf van een thuisbatterij kunnen lid worden van Enschede Energie voor €10,- per jaar en vervolgens deelnemen aan de inkoopactie voor een thuisbatterij die loopt tot en met 19 juni. Zie www.enschede-energie. nl/thuisbatterij voor de informatie over de thuisbatterij en de inkoopactie. Via de nieuwsbrief van Enschede Energie blijf je op de hoogte over verduurzamen en van de laatste nieuwtjes vanuit de coöperatie.

Geef je mening over mobiliteit in de gemeente Losser

LOSSER -De gemeente Losser is gestart met het proces om te komen tot een mobiliteitsplan voor de gemeente Losser.

Ook jij kunt je mening geven. Scan de QR-code of ga naar de website van gemeente Losser om de enquête in te vullen. Het kost je niet meer dan vijf minuten van je tijd! https://app.maptionnaire.com/q/6ga3vny9sy78

Jan Engels, wethouder mobiliteit: “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen uit de gemeente Losser deze korte enquête invullen. Zo krijgen we een goed beeld over wat de meningen, wensen en behoeften van de verschillende mensen zijn als het gaat over bereikbaarheid, verkeersveiligheid en mobiliteit in onze gemeente. Hoe meer we weten, hoe beter we straks plannen kunnen maken. Dus, doe mee en vul de enquête in!”

Waar gaat het mobiliteitsplan over? In het beleidsplan mobiliteit leggen we het toekomstige beleid vast over onder meer bereikbaarheid en toegankelijkheid van locaties en voorzieningen, verkeersveiligheid en parkeren. Dat doen we vanuit de ogen van diverse doelgroepen. Het nieuwe plan heeft betrekking op de hele gemeente, zowel op de

dorpen als het buitengebied en krijgt een looptijd van 2025 tot en met 2035.

Waarom is een beleidsplan voor mobiliteit nodig?

Een beleidsplan voor mobiliteit geeft beleidsmakers en beslissers, zoals de gemeenteraad, houvast en criteria bij het nemen van beslissingen over mobiliteitsvraagstukken en bij het uitvoeren daarvan.

Locaties aangeven op een digitale kaart

Hiermee kunnen mensen, die aandacht willen vragen voor bepaalde locaties in de gemeente, dit digitaal doorgeven door op een kaart de locatie aan te geven.

Je kunt de enquête ook op papier invullen

Inwoners die de vragenlijst liever op papier invullen, kunnen de papieren enquête gebruiken. De papieren enquête ligt vanaf woensdag 12 juni, gedurende vijf weken, in ’t Lossers hoes in Losser, bij ’t Trefhuus in Overdinkel, bij Erve Boerrigter in De Lutte en bij restaurant ’t Sterrebos in Beuningen.

De Losser Böggelrieders

LOSSER - Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de folkloristische groep ‘De Losser Böggelrieders en Daansers’ officieel werd opgericht.

In 1953 echter kwam de eerste Böggelfiets al op straat tijdens de Twentse Landdag. Meerdere fietsen werden er bij gemaakt en begin 1954 werd besloten er een officiële fiets-en dansgroep van te maken, hierbij konden dames ook lid worden. Dit was mede op aandringen van toenmalig burgemeester Van de Sandt en naar aanleiding van een optreden bij de opening van de Tour de France in 1954, gehouden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. De twee allereerste officiële optredens van de groep echter waren direct een week na oprichting de carnavalsoptochten van Gronau en Münster. De groep kende een succesvol begin en eind jaren vijftig waren er reeds buitenlandse reizen gemaakt, zoals naar Duitsland en naar Sicilië. Op de terugweg van dit Italiaanse avontuur was er een audiëntie bij paus Johannes XXIII. Ook waren en met regelmaat optredens voor het Koninklijk Huis, op paleis Soestdijk en

bijvoorbeeld op de verloving en kroning van prinses Beatrix.

Reizen door heel Europa

Internationale contacten zijn altijd belangrijk gebleven voor de Böggelrieders en Daansers, door heel Europa werden optredens verzorgd, zoals bijzondere reizen naar Ierland, Zweden, Rusland, Turkije of het Oktoberfest in München. Maar ook buiten Europa kon men van de bijzondere fietsen genieten, zoals in Hong Kong en de USA. Vooral in Duitsland zijn in al die jaren hele goede contacten opgebouwd, met vele vriendschappen die tot op heden voortduren. Met het Vierländer Speeldeel uit Hamburg is zelfs al 60 jaar vriendschap, een bijzondere mijlpaal!

Dankbaar voor gastgezinnen

In al die 70 jaren van het bestaan hebben veel folkloristische groepen Losser

Böggelrieders en Daansers 70 jaar!

bezocht, zo kon Losser kennis maken met andere culturen, talen en gebruiken. Het grote Internationale Folkloristisch Festival Eurofolk in 1989 ligt veel Lossernaren nog goed in het geheugen. Er waren maar liefst 17 dansgroepen in Losser te gast en ze werden allemaal ondergebracht in gastgezinnen. Zonder de gastvrijheid van vele Lossernaren was en is het niet mogelijk dergelijke folklorefeesten te organiseren. Ook dit jaar zijn we de gastgezinnen dan ook weer bijzonder dankbaar! Want we hebben gemeend het laatste weekend van juni ook enkele groepen naar Losser uit te nodigen. Zo hopen we samen ons jubileum te vieren. Op zaterdag 29 juni zullen de groepen optreden tijdens de Boerenmarkt en op zondag 30 juni is er in de feesttent vanaf 12.00 uur een muzikale en folkloristische middag , zie bijgevoegd programma.

Toekomst

Samen met de kindergroep hopen De Losser Böggelrieders en Daansers het nog jaren vol te houden. De groep is zeker in vergelijking met andere folkloregroepen in Nederland nog betrekkelijk jong wat betreft de leeftijd van de leden. Toch blijft het een uitdaging

de jonge generatie te interesseren voor folklore. Desalniettemin gaan de Böggelrieders en Daansers vol vertrouwen richting de 75!

Jubileumprogramma mmv diverse internationale dansgroepen

Zaterdag 29 juni

Optredens van nationale en internationale folklore-en muziekgroepen tijdens de Boerenmarkt in het centrum van Losser. Tevens Districtsfestival van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland

Van 11.00 tot 16.00 uur

Locaties: Winkelcentrum de Brink, kruispunt het Wiefke, podium Raadhuisplein en Zorggroep Sint Maarten

15.45 uur: gezamenlijke afsluiting alle dansgroepen op het Raadhuisplein

Zondag 30 juni

Erve Kraesgenberg Losser, feesttent Van: 12.00 tot 14.00 uur: Frühschoppen met Musikverein Fischach/Bayern

14.15 tot 17.00 uur: Internationaal dansprogramma met afsluiting van de Olnzelse Köpperbloazers.

Laat je inspireren tijdens

de Groene loper Losser-Oldenzaal

OLDENZAAL / LOSSER

- Een tuin als herberg voor grote en kleine dieren, een groene straat, hoe pak je dat aan?

Veel mensen hebben wel ideeën over hoe ze hun tuin, maar ook hun straat groener, biodiverser en gezelliger zouden kunnen maken. Op woensdagavond 19 juni organiseert de Groene Loper Losser-Oldenzaal een fietstocht voor extra inspiratie en verbinding op het gebied van waardplanten* en insecten.  Tijdens de fietstocht bezoeken we

een aantal prachtig ingerichte tuinen met aandacht voor vlinders, bijen en andere insecten. Er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.

Vaak zijn er mogelijkheden

Ook buiten de eigen tuin, in de straat, zijn vaak mogelijkheden om meer

tijdens fietstocht van Losser-Oldenzaal

groen toe te voegen. Hoe maak je bijvoorbeeld een geveltuin of adopteer je een boomspiegel. Mag dat zomaar en wat zijn de regels? Ook wordt stilgestaan bij mogelijkheden van financiële ondersteuning en ons aanbod van biologische bollen. Er is informatie over de najaarsactie ’Planten van Waarde’ van de Groene Loper LosserOldenzaal waarbij ‘vergroeners’ een prachtig plantenpakket tegen een bijdrage van € 5,- per pakket van 9 gifvrij geteelde waardplanten kunnen bestellen.

Foto : Dick Belgers

Praktische informatie

De inspiratiefietstocht Waardplanten is vrij toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Losser en Oldenzaal.  Graag je eigen fiets meenemen, als dat een probleem is, neem dan contact op.

Tijd: woensdag 19 juni van 19.00 –21.30 u.

Startlocatie: Erve Stakenboer Oldenzaal Aanmelden kan vóór 10 juni via groeneloperlosseroldenzaal@gmail.com (vol=vol!)

Prachtige paardensport Almelose Ruiterdagen

Sport

ALMELO - Nog nooit liep het zo storm bij de aanmelding en nog nooit heeft het programma zo vol gezeten als deze editie.

Vanaf vrijdag 14 t/m zondag 23 juni is Almelo weer het decors voor vele honderden pony- en paardensportliefhebbers. Binnen 10 minuten waren de meeste rubrieken vol en dat op een prachtig terrein dat nog weer meer aan de wensen van deze tijd is aangepast.

Live uitzending

Dit jaar worden de wedstrijden ook live uitgezonden via ClipMyHorse, een online platform met wereldwijd meer dan 6 miljoen vaste kijkers. Hier kunt u helemaal gratis kunt kijken hoe gezellig

het is in Almelo, om dan natuurlijk aansluitend ook zelf naar de Ruiterdagen te komen voor de prachtige paardensport of voor het leuke randprogramma.

Pony’s

Het eerste weekend (14 t/m 16 juni) staan de pony’s op het programma met natuurlijk allerlei prachtige wedstrijden. Zaterdagavond is er de traditionele playbackshow, op zondag hebben wij de kür op muziek en natuurlijk de Fairfax jumping voor pony’s met een prachtig zadel als ereprijs.

paardensport bij Ruiterdagen

Paarden van start

Maandag komen de paarden aan de beurt waarbij wij direct starten met de hoogste dressuurklassen. Om 12.00 uur gaat de landelijke dressuur van start met daarbij ook heel veel bekende toppers, er wordt zelfs tot op het Grand Prix niveau gestart. Vanaf dinsdag is het de hele week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat springen en dressuur.

Randprogramma

Daarnaast is er natuurlijk een uitgebreid randprogramma. Dinsdagavond de menmarathon onder het zadel, woensdagavond de Blingo en vrijdagavond een prachtige feestavond met een gezellige DJ.

Bedankavond sponsoren

Zaterdagavond is er de bedankavond

voor sponsoren met ondertussen het teamspringen en aansluitend de kür op muziek bij kunstlicht. Wij beginnen de laatste zondag met een primeur voor Almelo: Bixie, paardensport voor de allerjongsten. Natuurlijk zijn er die laatste zondag alle finales. Kortom weer een opperbest paardensportevenement waar Almelo Trots op is.

Gratis toegang

De toegang is alle dagen gratis, ook zijn onze consumptieprijzen heel vriendelijk, dus zeker een reden om een kijkje te komen nemen.

Informatie

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar onze helemaal vernieuwde website: www.almelose-ruiterdagen. nl, daar ben je gegarandeerd van alle actuele informatie.

TWENTE - Hoewel het voetbalseizoen ten einde komt, is er deze zomer genoeg voetbalplezier te beleven.

Alle kinderen, ongeacht voetbalniveau, zijn deze zomervakantie welkom bij de FC Twente Soccer Camps! Voor jongens en meiden van 6 tot 15 jaar biedt FC Twente een superleuke, unieke FC Twente beleving aan. Bekijk de

zomeragenda op www.fctwente.nl/soccercamps

Soccer Camp in de zomervakantie Een team van enthousiaste en ervaren trainers zorgt ervoor dat je kind(eren)

Voetballen bij FC Twente zomervakantie!

Twente in de

op een veilige en verantwoorde manier kan leren en groeien als voetballer. Voor zowel voetballers als keepers ligt een gevarieerd programma klaar met zowel trainingen, spelletjes en andere leuke activiteiten. Voor elk kind wordt het een onvergetelijk Soccer Camp!

Wat kan je verwachten?

Jouw eigen FC Twente Soccer Camps tenue (shirt, broek en sokken)

Begeleiding van enthousiaste trainers

Toegang tot een exclusief Soccer Camps evenement in de Grolsch Veste Dagelijkse lunch, tussendoortjes en drinken

Voetbalplezier in de zomervakantie

Zien wij jouw zoon of dochter terug tijdens een van onze sportieve activiteiten tijdens de zomervakantie? Ga voor meer informatie en aanmeldingen naar www.fctwente.nl/soccercamps

Dag van het Enschedese

ENSCHEDE - Eerste dag van het Enschedese

Voetbal bij EFC PW 1885!

Op zaterdagmiddag 15 juni 2024 zullen alle Enschedese voetbalverenigingen gezamenlijk de voetbalsport ‘vieren’ op het Sportpark Diekman-Oost op de velden van EFC PW 1885, de oudste voetbalclub van Nederland.

In een kleurrijke en plezierige ambiance is elke voetballiefhebber uit Enschede van harte welkom om deze dag te

komen vieren. Uit alle Enschedese voetbalverenigingen zal een elftal worden gesmeed dat het op zal gaan nemen tegen de FC Twente All Stars met de FC Twente sterren van voorheen. De aftrap is om 14:30 uur.

Diverse activiteiten Rondom de wedstrijd zullen er diverse

Enschedese Voetbal

activiteiten georganiseerd worden waarbij cultuur, de bal en/of de voet centraal zal staan. Zo zal er ook het eerste Enschedese Kampioenschap ‘Sportveer hooghouden’ worden gehouden. Deelname is gratis en de winnaar ontvangt de Hennie Ardesch Cup.

Voetballen met Plezier

Met deze Dag willen de Enschedese voetbalverenigingen, verenigd in de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV), uiting geven aan de afspraken die zij in 2019

Foto: seoenschede.nl

gemaakt hebben in hun Manifest ‘Voetballen met Plezier’. Dit Manifest is de uitkomst van een plan vanuit de Federatie om in en rond het voetbalveld een veilige sfeer te creëren en de sportiviteit en het respect voor elkaar te verhogen. Dit willen de verenigingen bereiken door elkaar beter te (leren) kennen, vriendschappelijk omgaan en met elkaar samen te werken om de lijnen kort te houden.

Wanneer 15 juni | 12:00 uur - 17:00 uur

Historische wandeling op

Natuur

ENSCHEDE - Donderdag 4 juli is er een historische wandeling op landgoed Groot Brunink.

Een bijzonder landgoed aan de zuidkant van Enschede. Met de natuurgidsen van Landschap Overijssel en IVN Enschede ga je op stap en vertellen ze je graag meer over de rijke geschiedenis, de typische Twentse kenmerken en de natuur van het landgoed. En heb je al gehoord van de put op erve Brunink? Verschillende verhalen doen de ronde. Ontdek het zelf tijdens de wandeling

bij de put. De excursie begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan en wandel mee!

Groot Brunink

Van het begin, in 1341, staat het bekend als een Münsters borgleen te Nieborg. Je ziet nog restanten van gracht, hoesstee en Heerenwal. Het Landgoed is bijna 100 hectare en

op het Groot Brunink

Foto: Maarten van Geelen

bestaat uit loof- en naaldbossen en houtwallen afgewisseld met weilanden en akkers. Er leven zo’n 58 verschillende soorten vogels, zoals de bosuil, patrijs en diverse soorten spechten. Ook leven er verschillende dieren, denk bijvoorbeeld aan de vos of ree. Welke sporen laten deze dieren achter? Denk daarbij aan uitwerpselen, maar ook de geur. En wie weet komen we de reeën onderweg ook nog tegen. Door het landgoed stroomt de Bruninksbeek van oost naar west. Een boeiende excursie, waar onze gidsen je meenemen en alles vertellen over de historie van Groot Brunink.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per persoon. Als je donateur bent van Landschap

Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Vollemaanwandeling Engbertsdijksvenen

KLOOSTERHAAR - Beleef de mystieke sfeer van de Engbertsdijksvenen bij volle maan.

Betreed met de gids van Staatsbosbeheer het natuurgebied bij

schemer, zet je zintuigen op scherp en geniet van het steeds donkerder

Engbertsdijksvenen

wordende hemel. In Natuurgebied de Engbertsdijksvenen heb je vol zicht op de volle maan en de sterrenhemel. 22 juni bij Kloosterhaar

Foto: staatsbosbeheer.nl

Meer informatie over deze activiteit en uw deelname boeken op www.staatsbosbeheer.nl/vollemaanengbertsdijksvenen

Zomeravondwandeling

GLANERBRUG - Nieuwsgierig naar de bijzondere natuur en de geheimzinnige verhalen van het Aamsveen?

Ga mee met de zomeravondwandeling op woensdag 19 juni. Met de natuurgidsen van Landschap Overijssel en IVN

Enschede ga je op stap in dit zeldzame hoogveengebied. De wandeling start om 20.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel mee!

Aamsveen

Het Aamsveen is een uniek stukje

natuur in Nederland. Hier vind je nog hoogveengebied met heide, beekbosjes en graslanden. Er komen zeldzame planten voor zoals de gevlekte orchis en zonnedauw. Ook zullen we het pijpenstrootje en het veenpluis zien. We komen ook langs een zogenaamde kluunplaats (een cirkel van zwerfkeien). Onze natuurgidsen vertellen je onderweg meer over deze keien en ook een

Aamsveen

Foto: Josette Veltman

aantal sagen uit het bijzondere gebied Aamsveen. Tip: Het veen is zompig, dus trek stevige schoenen aan en in verband met de muggen zijn lange broek en lange mouwen aan te raden. Neem ook een verrekijker mee.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12

Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Zomeravondwandeling

CULTUUR

HENGELO - Magic Miriam, Pretty Janetty, Handsome Hannah, Desy Belle en Styn de Drummachine. Wie kent ze inmiddels niet!

Deze 5 chicas met pit ‘rocken’ en ‘rollen’ tot je erbij neervalt. Oude swingende pareltjes uit de muziekhistorie,

die iedereen meezingt en waarbij het dak eraf gaat. Laat deze bandieten ook jouw muziek-

Cactus!

Las Bandidas (All female Friesland) Rock the

female rock band uit Cactus!

hart veroveren!

All female rock band uit Friesland. Vrijdag 28 juni 2024, koffie klaar en Cactus open vanaf 20.00uur, showtime 20.30uur.

Voorverkoop €12,50 online ex service fee maar inclusief 9% Btw en Buma/ Stemra afdracht.

Aan de deur (indien niet voortijdig uit-

verkocht) €15,Voor Vrienden van Cactus Live zijn er speciale Gratis! tickets beschikbaar als ze ingelogd zijn met hun account).

Locatie Café de Cactus Pastoriestraat 37 7551 DJ Hengelo

Rollerdisco met fijne

HENGELO - Stap in een wereld vol glitter, muziek en plezier op onze rollerdisco tijdens Heng Loose 2024!

Op 22 juni in de avond transformeert het skatepark van Hengelo in een sprankelende dansvloer op wielen met DJ Minka aan de draaitafels! Bereid je voor op een geweldige mix fijne hits en disco vibes waar je niet stil bij kunt

blijven staan. Alles en iedereen op wielen is welkom! Het maakt niet uit of je op rolschaatsen, rollerskates, inline skate, rolstoel, een step of een skateboard komt, zolang je maar op wielen staat, ben je van harte

hits en disco vibes

Foto: www.Metropool.nl

welkom! Maar, trekkers laten we thuis. Breng je eigen gear mee of huur ter plekke een setje rolschaatsen. We hebben een verschillende maten beschikbaar.

Om de sfeer helemaal compleet te maken hangt er de grootste disco bol van Nederland boven de dansvloer.

Dans onder de kleurrijke lichten en voel de magie van de rollerdisco. Om je energie op peil te houden zijn er foodtrucks en verfrissende drankjes beschikbaar. Schrijf het in je agenda, trek je

coolste outfit aan en rol met ons mee in deze fantastische rollerdisco-ervaring!

Locatie: Industrieplein Hengelo ()

Aanvang: 20:00

Genre: Rollerdisco

ZA 22 JUNI 2024 GRATIS!

Phion met meezingers

ENSCHEDE - Op zaterdag 6 juli 2024 organiseren de Reisopera, het Wilminktheater en Enschede Promotie de allereerste Oude Markt Sing-A-Long in het hartje van Enschede.

Een avond lang heerlijk meezingen met de grootste hits van ABBA, Queen, De Dijk, Rob de Nijs en nog veel meer!

Met ‘special guest’ musicalster René van Kooten, het Wilmink Project Orkest, solisten uit Wilminks Kweek en een heleboel zangliefhebbers in het

Meezingkoor!

Meezingkoor

Het publiek op de terrassen en op de Oude Markt mag natuurlijk alles naar hartenlust meezingen. Om de stemming er goed in te brengen organise-

meezingers op de oude markt

ren wij ook een Meezingkoor. Dit koor gaat o.l.v. dirigent Resy Weernink in een aantal repetities vijf songs driestemmig instuderen (Sopranen/Alten/Mannen).

Het gaat om o.a. Queen (Somebody to Love) en Teach In (Ding-e-Dong) en het bekende You’ll Never Walk Alone.

2, 8, 15, 23 en 30 juni

De repetities van het Meezingkoor worden gehouden in het Reisoperagebouw:

1. Zondag 2 juni, 11.00 – 13.00 uur

2. Zaterdag 8 juni, 11.00 – 13.00 uur

3. Zaterdag 15 juni, 11.00 – 13.00 uur

4. zondag 23 juni, 11.00 – 13.00 uur

5. zondagmiddag 30 juni, 13.00 –

Foto: Elisabeth van Lent

15.00 - repetitie met het Wilmink Project Orkest en de zangers van Wilminks Kweek.

Aanmelden

Deelname aan het Meezingkoor is gratis. Je krijgt van ons vijf gezellige en leerzame repetities, bladmuziek en oefen-mp3’s per stemgroep.

Aanmelden voor het Meezingkoor kan via www. reisopera.nl Geen koorervaring? Geen probleem!

Het is niet erg als je geen koorervaring hebt: iedereen mag en kan meedoen met ons Meezingkoor. Je hebt steun aan de andere Meezingers en dirigent Resy helpt je graag op weg met oefenen.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

52
twente.nl
53
54
55
56
57
58
59
60
61 twente.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.