Page 1

DELTA. 16 29-04-2010

weekblad van de technische universiteit Delft

>DELTA 17 Meivakantie

>03 Kritiek op college

>07 Lagoon

>08 Joris Luyendijk

Delta 17 verschijnt in verband met de meivakantie weer op 20 mei. Mededelingen voor dat nummer kunnen worden ingeleverd tot vrijdag 14 mei.

Twijfel, onvrede en een hoop vragen. De onderdeelcommissies op de faculteiten kampen er allemaal mee. De kritiek op het college van bestuur (cvb) neemt toe. “Het wijgevoel bestaat niet meer.”

Banana crops and ocean currents are threatening the homes of nature conservationists at a turtle sanctuary in Costa Rica. A team of four hydraulic engineering students are trying to help. “Worst of all are the sand fleas: they drove us crazy!”

Joris Luyendijk riep zichzelf vorig jaar uit tot correspondent ‘nieuwe journalistiek en elektrische auto’ voor NRC Handelsblad. Op zoek naar meer informatie looft hij een prijs uit van maar liefst twaalfduizend euro voor de beste bachelorof masterscriptie over dit onderwerp.

01

>19 English Savings plan The university’s Executive Board has asked the deans of TU Delft’s faculties to submit cost-savings plans based on the university receiving ten percent less in government funding. This week a partial summary of the cost-saving plans submitted by the faculty deans. Based largely on the deans’ recommendations, the Executive Board will reveal its formal action plan on June 8.

TUDELTA.16

Studenten en medewerkers van geotechnologie (CiTG) strijden elk jaar om de Velzenboerbeker. De Mijnbouwkundige Vereeniging pakte het toernooi dit jaar groots aan vanwege het halflustrum: ze bouwden in het Mekel-

park een complete curlingbaan. Hoewel de score niet zo goed was bijgehouden, mochten de studenten aan het einde van de dag met de beker naar huis. (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)


DELTA. 16 29-04-2010

02

nieuwsinterview

‘We verbinden mensen via muziek’ TUdelta.16 > Jaargang 42 Delta is het informatie- en opinieblad van de TU Delft, verzorgd door een journalistiek onafhankelijke redactie.

> Redactie Frank Nuijens, (hoofdredacteur), Katja Wijnands, Dorine van Gorp, (eindredactie), Saskia Bonger, Tomas van Dijk, Erik Huisman, Connie van Uffelen, Jos Wassink (verslaggeving). > Medewerkers Willemijn Dicke, Robbert Fokkink, Jorinde Hanse, Dap Hartmann, Auke Herrema, Richard van 't Hof, Christian Jongeneel, Barry van der Meer, David McMullin, Anna Noyons, Edgar van Os, Daan Schuurbiers, Jimmy Tigges, Stephan Timmers, Ellen Touw, Robert Visscher, Pascale Warners, Martine Zeijlstra. > Foto‘s Sam Rentmeester/ Hans Stakelbeek (FMAX).(info@fmax.nl) > Vormgeving Kummer & Herrman, Utrecht > Lay-Out Liesbeth van Dam > Mededelingen Martin Kers (m.kers@tudelft.nl) > Redactieraad Ir. S. Rozendaal (voorzitter), prof.dr Jeroen van den Hoven, prof.dr.ir. F.W. Jansen, J. Op Den Kelder, mr. J.J. M.Kok, R.H.G. Meijer, T. Niks, prof.dr.B.J. Thijsse, ir. M. Persson, dr.ir. C. Vermeeren > Redactie-adressen Universiteitsbibliotheek Kamer 0.18-0.28 Prometheusplein 1 2628 ZC Delft Postbus 139 2600 AC Delft Tel. 015-278 4848 E-mail: delta@tudelft.nl www.delta.tudelft.nl > ISSN 0169-698x > Druk Wegener Nieuwsdruk Twente, Enschede > Oplage 12.000 > Advertenties H&J uitgevers Postbus 101 2900 AC Capelle aan den IJssel Tel. 010-451 55 10 Fax 010-451 53 80 E-mail:delta@henjuitgevers.nl www.linkmagazine.nl > Abonnement Een abonnement kost 37,50 en kan elk moment ingaan. > HOP Delta werkt samen met het Hoger Onderwijs Persbureau Hein Cuppen, Bas Belleman, Thijs den Otter Tel. 071-523 6151 Fax 071-523 2138 E-mail hop@xs4all.nl > Copyright Delta Auteursrecht voorbehouden. Het is verboden zonder schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur artikelen, schema‘s of illustraties geheel of gedeeltelijk over te nemen en/of openbaar te maken, in enigerlei vorm of wijze.

Studentenmuziekgezelschap Krashna Musika is de komende maand veel te horen op de campus. Eerst met het Music Worlds Festival op 1 mei in het cultureel centrum, dan met een serie lunchconcerten op alle faculteiten. Initiatiefnemer is Cynthia Liem, promovenda bij EWI en student aan het Haags conservatorium. xSASKIA BONGER Tijdens het Music Worlds Festival moeten verschillende muziekwerelden samenkomen. Hoe werkt dat? “Het gaat dan vooral over de klassieke muziek van Krashna en de wereldmuziek. Daarmee bedoel ik volksmuziek uit allerlei delen van de wereld. Die wereldmuziek heeft een lange traditie en heeft altijd veel invloed gehad op andere stromingen. Zo zijn Afrikaanse ritmes terug te vinden in de jazz.” Er zijn masterclasses en workshops voor leden van Krashna

Cynthia Liem: "Al die ritmes hebben invloed op ons." (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

Musika en voor andere geïnteresseerden. Kunnen zij ieder willekeurig instrument bespelen? “De masterclasses zijn voor klassieke muziek. Dan moet je dus wel een klassiek instrument bespelen. Maar de workshops gaan over wereldmuziek. Dan kun je best met je gitaar komen en mee jammen. Je kunt als zanger meedoen aan de Indonesische kecak, een stemtechniek. Ook de geschiedenis van de klassieke ballade komt langs. Er is een cursus djembé-percussie en is er aandacht voor Latijns-Amerikaanse muziek.”

“Uit het verleden weet ik dat veel internationale studenten bands vormen met mensen uit hun eigen gemeenschap. Ze spelen vaak traditionele muziek op hun eigen instrumenten. Zo is er in Delft bijvoorbeeld een grote Iraanse gemeenschap met een band die vaak optreedt. Er schijnt een Chinese groep te zijn en een aantal Afrikanen musiceert samen. Zo willen ze allemaal hun eigen achtergrond in stand houden. Voor ons is dat interessant, want al die ritmes hebben invloed op ons. Ik hoop dat ze allemaal komen op 1 mei.”

Jullie hopen op interculturele uitwisseling met internationale studenten. Zitten daar veel muzikanten tussen?

In mei is er voor het eerst een serie lunchconcerten op alle faculteiten. Wat krijgt het publiek daar te zien en te horen?

“Medewerkers en leden van Krashna die samen kamermuziek maken. Ook zo verbinden we via muziek mensen met elkaar. Op faculteiten zijn heel veel mensen die van muziek houden en praktiseren, merkte ik alleen al op mijn eigen afdeling bij EWI. Ik heb veel contacten bij Technische Natuurwetenschappen, waar al geregeld lunchconcerten zijn gehouden. Zo kreeg ik het idee om samen stukken in te studeren. Mensen die zich opgeven komen overal vandaan: uit de secretariaten, of de ondersteuning. Of het zijn hoogleraren. Iedereen kan straks op de eigen faculteit spelen, maximaal vijf minuten per persoon.” Ben je zelf muzikaal actief op een van de activiteiten in mei? “Ik ben pianist, dus breed inzetbaar. Ik ga mensen begeleiden als ze geen andere pianist kunnen vinden. Er staan op verschillende faculteiten piano’s en vleugels, bij EWI, TNW en Bouwkunde. Soms staan ze in een hoekje van een vergaderzaal te verpieteren, soms worden ze vaak gebruikt.”

x

Voor de kamermuziekconcerten op de faculteiten kunnen medewerkers zich nog opgeven. www.krashna.nl

hartmann

Kochito ergo mentio Herman Koch is geniaal, dat zweer ik op het Wetboek van Strafrecht. Deze toevoeging is de ultieme garantie dat ik de waarheid spreek, want in zijn openbare openingscollege zwoor Herman Koch ook een paar maal op het Wetboek van Strafrecht. Voor wie het wellicht ontgaan is: Herman Koch is dit jaar de gastschrijver van de TU Delft. Veel mensen halen daar hun neus voor op. Tuurlijk: lachen, gieren, brullen met Herman Koch in Jiskefet. Als Lullo Kerstens, als boekhouder Jos, en als eigenaar van de Díerenwinkel. Maar als schrijver is Herman Koch moeilijk serieus te nemen want hij valt in de categorie Kluun en Saskia Noort. Daar ben ik het apert mee oneens. Ik ken het werk van Koch vrij aardig en het is van een beduidend hoger niveau dan de boeken van voorgenoemde auteurs waarvan ik er ook een aantal heb gelezen. Herman Koch beschikt over een subtiel gevoel voor humor dat zich kenmerkt door een grote innerlijke voldoening zodra die humor aan mensen voorbij gaat. Je verkneukelen in het besef dat het veel mensen ontgaat, maar daar niet de nadruk op leggen. 'Nee man, juist níet!' zou Kamphuijs zeggen. Kochs openbare lezing was geweldig. Het beste openingscollege van alle gastschrijvers die ik de afgelopen zeven jaar heb mogen aanschouwen. Zijn thema ‘het liegen van de waarheid’ is zowel fascinerend als zorgwekkend ontregelend. Aan het einde van de avond wist niemand meer wat er waar was van alles wat hij had verteld. Zijn ontmoeting met Bill en Hillary Clinton in Colorado is natuurlijk een verzinsel, en zijn daaruit voortvloeiende amoureuze avontuurtje met Hillary in Amsterdam is pure fantasie. Maar wat te denken van het schreeuwen op de roltrap in de Bijenkorf? Of

het redden van een drenkeling in zee? Kochs ultieme geluk is het liegen van de waarheid, dat wil zeggen dat je de waarheid spreekt terwijl iedereen denkt dat je het verzonnen hebt. Hij illustreerde dat aan de hand van een anekdote over een producent genaamd Antoinette Grotegansei. Die naam had hij verzonnen, dat wist Hermans zuster zeker. Herman ontkende het ten stelligste, Antoinette Grotegansei bestond écht. Zijn zuster was teleurgesteld, want de altijd zo grappige Herman had die onwaarschijnlijke en daarmee humoristische naam Grotegansei niet verzonnen. Na deze teleurstelling enige tijd te hebben laten inwerken, gaf hij toe dat hij die naam natuurlijk wél verzonnen had. Grote hilariteit nu bleek dat Herman tóch zo grappig bleek te zijn als zijn zus had verwacht. Aan het eind van de avond toonde Herman haar een contract dat hij met de producent had gesloten. Het was ondertekend met Antoinette Grote Gansey. De impact van Kochs verhaal werd tijdens de receptie na afloop hinderlijk tastbaar. Tot tweemaal toe werd iets dat ik vertelde door iemand in twijfel getrokken. Dat vond ik ontluisterend, want ik spreek namelijk altijd de waarheid en ik overdrijf nooit. Dat heeft me al menigmaal veel ellende bezorgd omdat de waarheid opvallend vaak ongewenst blijkt te zijn. Toch kon ik tot nu toe niet anders. Na de lezing van Herman Koch ga ik mijn leven beteren en zal ik de waarheid vaker liegen. Dat zweer ik op het Wetboek van Strafrecht. Dap Hartmann is astronoom. Hij werkt als onderzoeker bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.


DELTA. 16 29-04-2010

Hoogleraren Joris Dik en Kristina Lauche zijn benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Dik onderzoekt de gelaagdheid van schilderijen bij de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Hij haalde in de zomer van 2008 het wereldnieuws toen hij een vrouwenportret zichtbaar maakte onder het schilderij ‘Grasgrond’ van Vincent van Gogh. “Net zoals gynaecologen over echoapparaten beschikken, zouden restaurateurs technieken moeten hebben om schilderijen van binnen

CO2-opslag te bekijken”, zegt hij. Dik wil zijn onderzoek voortzetten met nieuwe visualiseringtechnieken. Lauche houdt zich bezig met innovatiemanagement bij de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO). Ze doet onder meer onderzoek naar de implementatie van nieuwe ict in verdeelde teams in de olie-industrie. Dit heeft geleid tot meer bewustwording van menselijke factoren. Een Van Leeuwenhoekhoogleraar is bedoeld voor jonge, uitblinkende wetenschappers.

Een kritisch artikel over CO2opslag heeft in Engeland verwarring veroorzaakt over de wijsheid en de haalbaarheid van de techniek om broeikasgassen onderaards op te slaan. Dat meldde de Britse krant The Guardian afgelopen zondag. Onderzoekers van de universiteit van Houston en Texas A&M University stellen volgens de krant dat regeringen de potentie van CO2-opslag overdrijven en dat voor de opslag van het CO2 van één kolencentrale een reservoir twee maal groter dan Nederland nodig is. Men heeft zich vergist door aan

Kritiek op college neemt toe Twijfel, onvrede en een hoop vragen. De onderdeelcommissies op de faculteiten kampen er allemaal in meer of mindere mate mee. De kritiek op het college van bestuur (cvb) neemt toe. “Het wij-gevoel bestaat niet meer.” xSASKIA BONGER/CONNIE VAN UFFELEN De voorzitter van de odc van Industrieel Ontwerpen, Jouke Verlinden, hoort ‘zorgwekkende geluiden’ over de opstelling van het cvb. “Het cvb houdt zelf de kaarten tegen de borst gedrukt. Daardoor proberen de decanen vooral hun eigen tent te redden. Het wij-gevoel bestaat niet meer en dat was er voorheen wel.” En dat terwijl er van het cvb juist meer samengewerkt moet worden. “Men wil niet op lijstjes voor interfacultaire synergie staan, want dan doe je kennelijk iets dubbel”, merkt Verlinden. College van bestuurlid Paul Rullmann zegt die reactie te begrijpen. “We willen een einde maken aan versnippering. Als dat jou treft, is dat ongelukkig. Maar we kunnen meer kracht ontlenen aan samenwerking. Dit is een positieve stap,

BKBeats 2010

03

Nieuws

we willen er samen sterker uitkomen.” Jouke Verlinden denkt dat het cvb de inspraak niet hoog in het vaandel heeft staan. En odc-voorzitter Peter Verheijen van Technische Natuurwetenschappen wil weten wanneer de voorgenomen besluiten over de besparingen ‘inhoudelijk op de overlegtafel komen bij met name de gemeenschappelijke vergadering van de or en de sr’. Paul Rullmann vindt juist dat het cvb heel open is voor inspraak van anderen, zoals ondernemingsraad

’Je krijgt de deksel op je neus’ en studentenraad. “En we hebben tegen de decanen gezegd: deel met je odc in welke fase van het proces je zit.” Floor Koornneef, odc-voorzitter van Techniek, Bestuur en Management, is niet te spreken over de door het cvb gekozen werkwijze tijdens het ‘herijkingsproces’. “Het effect is dat iedereen zijn bezuinigingsopdracht over de schutting gooit bij iemand anders: het cvb bij de decaan, de decaan bij de afdelingsvoorzitters, de afdelingsvoorzitters bij de sectieleiders. Dat is visieloos." Henny van der Meulen, odc-voorzitter van Civiele Techniek en Geowetenschappen, heeft geen goed woord over voor de keuze van het

En alweer was BkBeats, het tweejaarlijkse festival van Bouwkunde, uitverkocht. In een recordtijd van vier dagen, vertelt vijfdejaars student Jimmy Verhoeven, bij Stylos verantwoordelijk voor het festival, dat dit jaar op 23 april plaatsvond. Er kwamen zo’n tweeduizend bezoekers op het rustig verlopen evenement. Hoogtepunt vond Verhoeven het optreden van de Amsterdamse rappers Flinke Namen. “Het publiek ging helemaal los, en toen wist ik: nu is het festival geslaagd.” (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

cvb om dertig miljoen euro vrij te maken voor investeringen. “Mensen eruit schoppen en het geld gebruiken om de boel op te leuken. De TU wil bij de beste tien universiteiten van de wereld behoren. Dat bereik je niet met gebouwen, maar met mensen.” Ook Jouke Verlinden begrijpt die keuze niet. “Als medewerkers werken we hard, de studentenaantallen groeien, we doen het heel goed in het nieuws en tegelijkertijd krijg je het deksel op je neus.” En waar gaat het geld precies heen, vraagt hij zich af. “Als je in dit gebouw rondloopt, is er niemand te zien met blije ogen van ‘o, dit geld gaat naar ons toe’. Rullmann heeft begrip voor de zorgen, maar zegt die dertig miljoen per jaar nodig te hebben voor een gezonde bedrijfsvoering. “We hebben nu geen vast lijstje, omdat we het geld eerst willen vrijmaken. Onze wensen zijn niet nieuw, het zijn urgente zaken. Zoals de nieuwbouw voor Technische Natuurwetenschappen, de bouw van het Learning Centre en vernieuwingen in onderwijs en onderzoek.” Pagina 4: Twijfels over besparingen

Patentparade te nemen dat de druk om de CO2 in de bodem te pompen constant zou zijn, zegt prof. Michael Economides. “Maar het is alsof je een fietspomp tegen een muur zet.” De enige grootschalige CO2-opslag vindt plaats bij het Noorse Sleipner gasveld met een miljoen ton CO2 per jaar. Een 500 megawatt kolencentrale produceert al drie keer meer CO2.

Een plastic fietskettingkast, de Senseo en de eerste cd-speler; talloze Nederlandse uitvindingen zijn tot en met eind mei in bibliotheek DOK Delft te zien. Aanleiding voor de expositie ‘Patent Parade’ is het feit dat de Rijksoctrooiwet dit jaar een eeuw bestaat. De parade is een initiatief van DOK Delft en NL Octrooicentrum in samenwerking met de TU, Philips en het Beste Idee van Nederland. Na Delft reist de expositie het hele land door.

x

www.patentparade.nl

‘OV-chipkaart bedreigt privacy’ Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zou onderzoek moeten doen naar de privacyproblemen bij de ov-chipkaart. Dat zei onderzoeksjournalist Brenno de Winter dinsdag tijdens het symposium ‘Cloud your Identity, Distribute Your Life’. Het symposium van de Wiskunde en Informatica studievereniging Christiaan Huygens draaide om de privacyproblemen in nieuwe systemen. “Hierover is vaak ophef in de media, zoals bij de ov-chipkaart of het elektronisch patiëntendossier”, lichtte informa-

‘Reisgegevens worden zeven jaar lang bewaard’ ticastudent Michiel van Dam, één van de organisatoren, toe. “Dit raakt de studenten bij wie privacy in hun studie aan bod komt. Zij kunnen er in de toekomst nog iets mee doen.” Het symposiumthema ‘Cloud your Identity’ had een dubbele bodem. Enerzijds sloeg dit op het internet – breng je identiteit in de onzichtbare wolk van informatie – maar er werd ook het beschermen, ofwel verhullen, van je persoonlijke gegevens bedoeld. IT-journalist Brenno de Winter

(schrijft onder andere voor Computable en Automatiseringsgids) was één van de sprekers. Vorige week haalde hij nog het nieuws met zijn openbaringen over grote hoeveelheden geld die lijken te verdwijnen in het ov-chipkaartproject. Hij sprak over zijn talloze pogingen om de waarheid in dit project boven water te krijgen. “Ik durf met droge ogen te beweren dat het hier om een miljarden euro’s kostend project gaat.” Volgens De Winter is het onderzoek dat het CBP begin dit jaar is gestart naar het registreren van persoonsgegevens aan de late kant. “Reisgegevens worden zeven jaar lang bewaard. Onduidelijk is wie er toegang heeft en waarom”, aldus De Winter. “Officieel is het CBP de privacywaakhond, maar daar heb ik nog weinig van gemerkt.” Verrassend genoeg is De Winter geen tegenstander van het ov-chipkaartsysteem, zo benadrukte hij. “Ik vind het concept van de ov-chipkaart perfect. Maar de uitvoering pakt voor de reiziger nu niet goed uit.” (BM)

x ch.tudelft.nl/symposium


DELTA. 16 29-04-2010

Nieuws

Besparingsplannen (1)

Besparingsplannen (2)

Numerus fixus

Volgens Dineke Heersma, voorzitter van de ondernemingsraad, ‘is er op de werkvloer nog weinig geland’ van de besparingsplannen voor de faculteiten en de universiteitsdienst. “Genoeg mensen realiseren zich niet wat voor majeure operatie eraan komt.” Over de plannen die al naar buiten zijn gekomen, wil ze niet veel zeggen. “Het zijn heel veel managerskreten en de bedragen die worden genoemd, zijn maar aannames.”

De studentenraad reageert terughoudend op de besparingsplannen. Oras-lid Edske Smit zegt wel bang te zijn dat veel student-assistenten verdwijnen. Hij vraagt zich af of dat een efficiënte oplossing is. Ook wil hij het praktijkgericht onderwijs niet kwijt, omdat dat studenten in zijn ogen juist motiveert. En hij vreest dat er kennis verloren gaat als masteropleidingen worden geschrapt en de hoogspanningshal verloren gaat.

Behalve Bouwkunde wil nu ook de faculteit Industrieel Ontwerpen een numerus fixus. De instroom van 370 studenten in 2009 was volgens decaan Cees de Bont ‘over the top’. “We zijn blijer als er 330 komen, maar een lagere instroom leidt tot nieuwe financiële problemen”, vertelde hij medewerkers dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst over zijn besparingsplannen. Een daarvan is geleidelijke verlaging van de inhuur van externen voor het geven van onderwijs. Vaste medewerkers en promovendi moeten daar meer tijd in stoppen; promovendi twintig

04

Hoorzittingen procent in plaats van tien procent van hun tijd. Verder wil De Bont minder vaste staf door gebruik te maken van natuurlijk verloop, door samenwerking met andere faculteiten en door vermindering van ondersteuning. Om vijf procent te besparen op niet-personele lasten wil hij onder meer materiaalkosten voor het onderwijs doorberekenen aan studenten en minder reizen naar congressen.

Medewerkers kunnen hun vragen over de besparingsplannen aan het college van bestuur kwijt op openbare hoorzittingen op 21 en 25 mei, van 12.30 uur tot 14.00 uur. De locatie is nog niet bekend. De hoorzittingen volgen op de groepsraad van 17 mei, als het college van bestuur en de decanen samen met de directeuren van de diensten de voor tachtig procent definitieve plannen bespreken. Op 7 juni moet er een voorgenomen besluit liggen.

Twijfels over besparingen Veel onderdeelcommissies voelen zich redelijk op de hoogte gehouden van de besparingsplannen van hun decanen. Over de haalbaarheid en de opbrengst van veel voorstellen zijn ze kritisch. xSASKIA BONGER/CONNIE VAN UFFELEN

Technische Natuurwetenschappen (TNW) Odc-voorzitter Peter Verheijen heeft ‘geen wereldschokkende zaken’ gezien in de besparingsplannen van zijn decaan. Maar hij wil nu alleen ingaan op de interfacultaire plannen, waar TNW bij betrokken is. Zoals die voor de samenwerking op het gebied van stromingsleer tussen TNW en 3mE. Die komt er volgens Verheijen op neer dat de afdeling multi-scale physics (MSP) naar de faculteit 3mE verhuist. “Er wordt al langer over een fusie gesproken en het is geen onlogische stap. Maar waarom moet er meteen twintig procent worden gesnoeid? Dat is een donderslag bij heldere hemel.” De odc-voorzitter is van mening dat MSP binnen zijn faculteit ‘een goede kleuring geeft aan natuurkunde en scheikunde’. “Dat moet behouden blijven.” Verheijen vindt het overhevelen van het wiskundeonderwijs van EWI naar TNW ‘een bijzonder vreemde zet’. “Dat is het mengen van twee culturen: de pure onderwijscultuur van het serviceonderwijs van wiskunde met de overwegend onderzoeksgerichte cultuur van TNW. Ik denk dat de weerstand tegen deze zet zeer breed is.”

Bouwkunde huurt volgens Hobbelman veel gastdocenten in om in kleine groepen te kunnen werken. “Dat is voor ontwerponderwijs essentieel. Als je minder studenten hebt, heb je ook minder gastdocenten nodig. En als je teruggaat naar tweeduizend studenten hoef je het pand aan de Drebbelweg ook niet te huren.” Een miljoen euro snijden in overheadkosten wordt ‘heel lastig’, denkt Hobbelman. “Ik heb daar nog geen uitwerking van gezien.” Ook heeft hij zijn twijfels over een nieuwe opleidingstak landschapsarchitectuur. “De odc heeft daar moeite mee: het kost geld en gaat juist nieuwe studenten trekken.” Hobbelman zegt dat Bouwkunde al sinds eind 2008 ‘behoorlijk onder druk staat’. “In 2009 hadden we drie miljoen euro minder. Tijdelijke contracten werden massaal niet verlengd. Ik las in de begroting dat we tachtig fte minder hadden. In 2010, 2011 en 2012 moeten we weer bezuinigen. De faculteit kreunt.”

Techniek, Bestuur en Management (TBM)

Odc-secretaris Erik Ulijn vraagt zich af of de bedragen reëel zijn die zijn decaan denkt te besparen. “We zijn nog steeds op zoek naar meer informatie, bijvoorbeeld over het aantal arbeidsplaatsen dat hiermee gemoeid is. Volgende week donderdag hopen we meer te horen.” Het anders invullen van het practicum modelbouw bewerken ligt volgens Ulijn ingewikkeld. “Bij maritiem – waar ik zelf zit – is men verbaasd over dit voornemen, omdat het practicum in het eerstejaarsproject nuttig is. Bij maritiem moet je de vaardigheid van het lassen in de vingers hebben.” Het plan om studenten voor dit practicum te koppelen aan een Regionaal Opleidingen Centrum in Heijplaat haalt volgens Ulijn de flexibiliteit uit het onderwijs. “Even naar binnen lopen kan straks niet meer.” De odc-secretaris heeft persoonlijk twijfels over de tien procent ‘flexibiliseren’. “Het moest tien procent zijn vanwege de werkgroepen in Den Haag die naar bezuinigingen zochten, maar als we nu naar Den Haag luisteren denk ik: waarom doen we dit allemaal? Ja, om beleidsruimte bij het college van bestuur te creëren, maar ik weet niet of dat de taak van een faculteit is.”

Odc-voorzitter Floor Koornneef ziet in de plannen van zijn faculteit ‘een flinke verzameling onzin’. “Ze zijn cryptisch en onwaarschijnlijk. Hoe bezuinig je met ‘meer profileren naar buiten’? Ik zie niet hoe.” Als de decaan spreekt over een kleinere faculteit dan kan dat volgens Koornneef alleen door taken af te stoten, niet door hetzelfde werk te doen met minder mensen. “De rek is eruit!” Koornneef is niet te spreken over de manier waarop in zijn faculteit met de besparingsopdracht van tien procent wordt omgegaan. “Onze decaan ziet zichzelf als aangever van deelplannen voor het college van bestuur. Hij legt de besluitvorming over wat er op onze faculteit gaat gebeuren daar neer.” De odc-voorzitter merkt dat er op de werkvloer een ‘radiostilte’ heerst. Hij vindt het ‘hoog tijd’ dat de inhoudelijke discussie op zijn faculteit losbrandt, maar vreest dat de tijd te kort is. “Er komen feestdagen aan en in mei moet de decaan met zijn plannen naar het college. Terwijl de afdelingsvoorzitters nog niet veel meer hebben gedaan dan een beetje koffiedik kijken. Wat zij eind april naar de decaan brengen is niet gebaseerd op onderzoek op de werkvloer.”

Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) Volgens odc-voorzitter Henny van der Meulen zijn er tijdens de reorganisatie van de ondersteunende diensten (OOD, red.) al veel mensen via natuurlijk verloop vertrokken. “Het plan is om dat weer te doen, maar ik denk dat dit nu voldoende zal opleveren. En wat betreft die samenwerking met andere faculteiten: de decaan heeft een tijdje geleden al opdracht gegeven tot het delen van laboratoria met andere faculteiten. Daar kwam geen echte winst uit.” Toch zal die winst ergens vandaan moeten komen, realiseert Van der Meulen zich. “Dan zou je kunnen denken aan het samenvoegen van onderwijsvakken die - soms binnen de faculteit – op verschillende plekken gegeven worden, maar is dat winst? Vakspecifieke kennis die vervolgens ontbreekt, moet je dan toch weer geven.” Medewerkers raken volgens Van der Meulen steeds minder betrokken bij hun faculteit. “Mensen zeggen: ‘Ojee, daar komt weer een bui. Ik ga maar gewoon aan het werk en ik zie het wel.’ We hebben al tweemaal krimp gehad: eerst de OOD en nu de reorganisatie bij Bouw. Dat verhoogt het draagvlak binnen de faculteit niet.”

Bouwkunde Odc-voorzitter Gerrie Hobbelman zegt behoorlijk slecht geïnformeerd te zijn over de besparingsplannen van zijn decaan. “We hebben ze nog niet op papier gezien.” De numerus fixus-plannen komen hem bekend voor. “Twintig jaar geleden is dat ook geprobeerd, maar het was moeilijk om argumenten richting het ministerie te vinden. Er was vervolgens een jaar een fixus, maar die moest je elk jaar met tien procent verhogen. Op de lange termijn kun je die fixus niet volhouden.” Selectie aan de poort is volgens Hobbelman ‘best goed’. “Analoog aan een fabriek is het immers raar dat een universiteit geen invloed heeft op de kwaliteit van haar ‘grondstoffen’, ofwel: de vwo’ers die zij opleidt.”

Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3me)

Industrieel Ontwerpen (IO) Odc-voorzitter Jouke Verlinden houdt zijn hart vast voor de consequenties van de besparingen voor personeel en onderwijs. “We kunnen niet inschatten of het inleveren van de machinewerkplaats iets oplevert of dat het ons geld kost.” Een andere zorg is het efficiënter inrichten van het handtekenonderwijs met andere faculteiten. “We zien niet in dat er iets mee gewonnen kan worden. Handtekenen bij Bouwkunde is anders dan bij ons.” De odc vindt het lastig om mee te gaan in een numerus fixus voor IO. “We zijn een faculteit die zijn recht ontleent aan grote aantallen studenten. De kans bestaat dat studenten verdwijnen naar andere TU’s.” Samenwerken met andere faculteiten op het gebied van perceptieonderzoek, informatica (met EWI) en keuzevakken (met TBM) levert volgens Verlinden financieel weinig op. Het onderzoek bij IO lijkt volgens Verlinden niet al te veel geraakt te worden, maar dat kan tegenvallen. Er staan veel projecten op stapel die gefinancierd worden uit de tweede en derde geldstroom. “Daarvoor zijn veel faciliteiten nodig. Als je net bent ingedikt moet je bij wijze van spreken een tent op het dak plaatsen. Flexibiliseren lijkt zich nu iets te veel te vertalen in bezuinigingen.”

Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) Odc-voorzitter Jaap Hoekstra wil nog niets kwijt over de besparingsvoorstellen van EWI. “We wachten het voorgenomen besluit van de decaan af. We zijn in goed overleg en vanaf het begin bij het proces betrokken.”

Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) Odc-voorzitter Otto Bergsma wil pas reageren als hij met zijn commissieleden heeft gesproken.


DELTA. 16 29-04-2010

Rubicon Dr.ir. Rami Barends (TNW) en dr.ir. Roland Tóth van het Delft Center for Systems and Control ontvangen dit jaar een Rubicon-beurs (van de 33 in totaal). Dankzij deze subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek krijgen tientallen jonge onderzoekers de kans onderzoekservaring op te doen bij gerenommeerde universiteiten in het buitenland. Barends zal twee jaar op de University of California in Santa Barbara onderzoek doen naar geheugenverlies van supergeleidende quantumcircuits. Supergeleidende

05

Nieuws

qubits, de geheugenelementen voor quantumcomputers, vergeten hun informatie te snel door verstrooiing aan oppervlakken. Tóth zal acht maanden verblijven aan de University of California, Berkeley (USA) om onderzoek te doen naar regeltechnieken, technieken die bijvoorbeeld toepasbaar zijn in chipmachines en vliegtuigen.

Robotvoetbal

Statoil

Blauw-groen

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven is vorige week in Duitsland Europees robotvoetbalkampioen geworden in de categorie rijdende robots. Eind juni is het WK in Singapore. Mocht het toernooi in Zuid-Afrika niet zo vlotten, kan Nederland misschien dan toch wereldkampioen worden. Het Delftse robotteam, een team van lopende robots, deed dit jaar niet mee. Lopen, sturen en de bal trappen tegelijk bleek nog iets te ambitieus. Het team bereidt zich voor op het WK 2011.

Het Noorse energiebedrijf Statoil ondertekent donderdagmiddag een samenwerkingscontract met de TU. Rector Karel Luyben zal het contract tekenen samen met Statoils hoofd onderzoek Jensen Hagen. Het gaat om 125 duizend euro per jaar voor afstudeerders en promovendi voor een periode van drie jaar. Daarnaast heeft Statoil de afgelopen jaren onderzoek gesteund voor 170 duizend euro per jaar. De relatie tussen TU en Statoil bestaat al twintig jaar.

Het onderzoeksprogramma ‘Building with Nature’ heeft tien miljoen euro ontvangen van het ministerie van verkeer en waterstaat. Volgens Marjolein van Wijngaarden van het programma, betreft het een voortzetting van het bestaande programma op gebied van bouwen met de natuur: “Een groen-blauwe benadering.” De toekenning betekent voor de TU de financiering van vier promovendi bij de afdeling waterbouw (CiTG).

x

‘Eén ministerie voor techniek’ Maak één ministerie verantwoordelijk voor techniek en innovatie. Die hartenkreet uitte collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg tijdens een debat van studentenraadspartij Oras over de bezuinigingen op de TU. xCONNIE VAN UFFELEN Hij reageerde daarmee op de vraag of het bedrijfsleven wellicht de oplossing heeft voor de financiële problemen van de TU. Want die problemen stonden afgelopen maandag centraal tijdens het debat ‘TU Delft in de min, kwaliteit in het geding?’ Welnu: het bedrijfsleven alleen is volgens Van den Berg niet de oplossing. “We krijgen dit jaar meer geld vanuit NWO, Europa en het bedrijfs-

leven. We gaan van tachtig miljoen euro naar 136 miljoen euro, maar het bedrijfsleven is niet scheutig met investeren in universiteiten. Er is meer aandacht voor onderzoek. De belangstelling is er, maar tientallen miljoen komen er niet direct vandaan.” Van den Berg ziet meer heil in het beter organiseren van innovatie,

‘Bezuinigingen op de schoonmaker staan er nog net niet in’ vanaf het onderzoek tot aan de markt. Daar pleit hij in 3TU-verband voor. Hij verwees naar Zwitserland. “Het is niet voor niks dat de universiteiten in Zürich en Lausanne hoger in de rankings staan. Maak één ministerie verantwoordelijk.” CDA-onderwijsspecialist Ciska Joldersma wees er op dat anderen dan ook zeggen dat ze iets met technologie doen. “Cluster dingen beter,

zodat je niet allemaal instituten hebt die elkaar beconcurreren.” Los het met elkaar als drie technische universiteiten op door herschikking van het aanbod, was het credo van panellid Pieter Gerrit Kroeger, hoofdredacteur van ScienceGuide (‘de krant op het web voor de kennissector’). “Dan hou je gemakkelijk 45 miljoen euro over”, zei hij, verwijzend naar het structurele bedrag dat het college van bestuur wil besparen. Kroeger zei tranen in zijn ogen te krijgen van ‘het sprokkelwerk van de faculteiten’ om te komen tot dit bedrag. Hij verwees naar de lijst met besparingsplannen zoals die vorige week in Delta stond. “Bezuinigingen op de schoonmaker staan er nog net niet in. Het is een detailniveau waar ik verdrietig van word.” Oud-studentenraadslid Menno van der Kamp sprak van ‘speldenprikken met een grote impact’. Het probleem zou volgens Kroeger zijn opgelost als de TU de gemiddelde studieduur verlaagt van 7,2 naar 6,2 jaar.

Volgens collegelid Paul Rullmann zou dat echter financieel niet veel opleveren, vanwege de wijze waarop het ministerie universiteiten bekostigt voor diploma’s. “Negen jaar nadat een student binnenkomt, worden wij gefinancierd. Destijds was er een dieptepunt aan instroom, daarmee financier je nu het hoogtepunt.” Universiteiten zouden niet zozeer moeten worden afgerekend op aantallen studenten, stelde Thomas Bakker, landelijk voorzitter van de Jonge Democraten (verbonden aan D66). Hij pleitte ervoor om juist studenten hun universiteit te laten afrekenen op kwaliteit. Eerder in het debat vroeg Joldersma zich al af hoe je kwaliteit meet en verwerkt in de bekostiging van universiteiten. “Laat universiteiten gewoon eens hun werk doen in plaats van ze tot bepaald gedrag aan te zetten”, verzuchtte Van den Berg. “In Den Haag zit men telkens iets te verzinnen om universiteiten wat te laten doen, dat is ontzettend slecht.”

Speelman onttroond

delta online Vrij reizen Donderdagmiddag 29 april mogen alle studenten met een OV-chipkaart vrij reizen, ook als ze een weekendabonnement hebben. De Landelijke Studenten Vakbond heeft het reisrecht van studenten weten te verruimen.

Spaghettispektakel Studievereniging Practische Studie (Civiele Techniek) houdt donderdag 29 april voor de tiende keer de Spaghetti Bruggenbouwwedstrijd.

Hogere lonen Universiteitenvereniging VSNU onderhandelt tijdelijk niet met de vakbonden over een nieuwe cao.

Particulier Voor het eerst wordt een student van een particuliere opleiding voorzitter van een landelijke studentenbond. Guy Hendricks, student van Business School Noteboom in Maastricht, leidt komend jaar het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Toename studenten

Het lukte Nico Speelman van studentenschermvereniging Delft Fencing Club zaterdag niet om zijn nationale titel op de sabel te prolongeren. In de finale van het in Delft gehouden NK moest hij het hoofd buigen voor Zutphenaar Robbert Goossens (15-11). “Ik heb een slechte eerste helft geschermd, stond halverwege met 8-3 achter. Daarna ging het een stuk beter, maar niet goed genoeg om te winnen”, aldus de masterstudent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, die zijn aandacht momenteel hoofdzakelijk op zijn afstuderen richt. “Gezien de gebrekkige voorbereiding daardoor, ben ik redelijk tevreden met mijn tweede plaats.” Rik Adema werd vijfde. De vierdejaars L&R-student werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Mike Goedhart. DFC’er Jiri ten Cate eindigde als vijftiende, clubgenoten Teun Plantinga (Nederlands kampioen in 2008) en Paul Water waren verhinderd. Op de degen behaalde Boudewijn Wisse het brons na verlies in de halve finale tegen de latere winnaar op dit onderdeel, Stephane Ganeff. Wisse was er blij mee, hoewel hij

www.ecoshape.nl

De crisis heeft waarschijnlijk geen invloed gehad op de groei van het aantal studenten in het hoger onderwijs. Het ministerie liet uitzoeken waar het dan wel aan lag.

Deurwaarder Oud-studenten met achterstallige schulden hoeven niet op te draaien voor de kosten van een brief over de naamsverandering van de Informatie Beheer Groep.

Starterscompetitie TU-alumni hebben vorige week toegeslagen in de halve finale van de strijd om de Baby Tycoon Award.

Geen dubbelstudie

Winnares op de floret, Milja Mondt (rechts), tijdens de kwartfinale tegen Esther Goddijn. Aan deze categorie namen geen Delftse schermers deel. (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

stiekem op zilver of zelfs goud had gehoopt: “Ik had het gevoel dat er meer in zat. Mijn vorige partij tegen Stephane ging behoorlijk gelijk op. Die verloor ik maar nipt.” Deze keer was het verschil wat groter en won Ganeff met 15-8. Trots was Wisse op de prestaties van de talenten Koen van den Boogaart en Noud Werter, die hij als trainer onder zijn hoede heeft. “Ze werden wel meteen uit-

geschakeld, maar het is mooi dat ze op dit niveau kunnen meedraaien.” Voor de twee vrouwelijke deelnemers namens DFC waren slechts laatste plaatsen weggelegd. Degeniste Ingeborg Hooijkaas moest in de eerste ronde haar meerdere erkennen in de ervaren Sonja Tol die voor de tiende keer Nederlands kampioen werd. Op de sabel verloor Marlies Mulder eveneens haar eer-

ste partij, zij het nipt (15-14), van Laura Winkel. In de categorie floret waren geen Delftse deelnemers. Het NK werd dit jaar georganiseerd door DFC en TU-personeelsvereniging Prometheus en vond plaats in de oude sporthal van De Buitenhof, aan de Martinus Nijhofflaan. (JT)

De Utrechtse rechtenfaculteit wil studenten verbieden om aan dezelfde faculteit twee masteropleidingen tegelijk te volgen.

x www.delta.tudelft.nl


DELTA. 16 29-04-2010

06

science

opinion please

Chips with a beat The remarkable combination of silicon chips with beating heart muscle cells promises interesting applications, ranging from drug toxicity tests to selfpowered implants, says professor Ronald Dekker. xJos Wassink ‘Athlete drops dead at athletics meet’. Headlines like this are illustrative of what may well be the rare side-effects of apparently harmless pharmaceuticals, which can often be purchased prescription-free at drug stores. An infamous example is the first generation of histamine inhibitors, which are used to alleviate hay fever. As recently as last month, the Dutch physician’s magazine, Geneesmiddelenbulletin, cited the hay fever drug fexofenidine as having a disturbing influence on heart rhythm. The drug can make the heart beat dangerously slow. Nonetheless, this drug can still be purchased off the shelf as ‘STPfree’ or ‘Telfast’ in the Netherlands, although not in the United States. Occurrences of lethal side-effects may be rare, but a drug that shows serious side-effects at some stage and then subsequently retreats off the market certainly isn’t. Dr. Stefan Braam, of the Leiden University Medical Centre (LUMC), says that over the last 30 years some 28 percent of the drugs taken off the market had caused serious side-effects for the heart, including rhythm disturbances. “The pharmaceutical industry has set up special safety

pharmacology labs where each new drug is extensively tested for cardiac by-effects”, Braam says. These labs may soon profit from a new device, in which their products can be tested on actual living human heart cells. This device is currently under development at Pluriomics, a techno-starter, which has won the 2009 Netherlands Genomic Initiative Venture Challenge. Pluriomics is a joint initiative of the LUMC, a pharmaceutical industry partner, and professor Ronald Dekker, of the Dimes lab at the faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (microelectronics & computer engineering). Professor Dekker is mainly involved with the design of this device. The first prototype consists of a small array of contacts on the glass bottom of a tiny dish in which heart muscle cells are kept alive and kicking in a nutritious solution. Outside the dish, a selection of the contacts may be read out to record the electrical activity of the heart muscle cells. Add some drug with known a

Being able to make stem cells from adult specialised cells is an important step side-effect and one can actually see the repolarisation of the heart muscle cells slow down, which in a real heart manifests itself as disturbances of the heart rhythm. “The principles works”, says Dekker, who is quick to point out that selecting and growing the right heart cells is crucial for the device’s success. Braam, who completed his PhD under the supervision of stem cell expert professor Christine Mummery in Leiden, is responsible for

Heart muscle cells have been patterned on a bed of silicon rubber. (Photo: Stefan Braam, LUMC)

the cell cultures. He explains that skin cells can be reprogrammed into stem cells by adding three genes crucial in early foetal development. Stem cells can be persuaded under the right conditions to grow out into contracting lumps of heart muscle cells, which must then be eased apart in order to line them up on the test chip. Being able to make stem cells from adult specialised cells is an important step. By taking tissue from someone who is known to have suffered the cardiac side-effects, the researchers are confident that the cultured tissue will be sensitive to the side-effects. Dekker and Braam estimate that they will need another three to four months before they can present their prototype drug tester. Meanwhile the design is being improved to best accommodate the heart cells. “The cells get stressed when they are mounted on rigid glass”, Braam explains. So now the researchers are experimenting with a softer and more flexible substrate, which can be stretched periodically (by air pressure) to mimic the beating heart tissue. For Dekker, the fun has only just begun. He likes to fantasise about the possible combination of micro electrical or mechanical devices and living cells. One of his favourites is a dynamo driven by one’s own heart muscle cells. Such a bio-battery could be used to power implants, like drug pumps or pacemakers. And it would never need to be replaced. A lifetime guarantee.

Oil submarines An explosion on an oil rig in the Gulf of Mexico killed eleven workers and is threatening to become an environmental disaster. Ships, airplanes and robots are currently being deployed to try to minimise the damage. The explosion of a pipeline caused oil to start leaking. The pipeline was attached to an oil well at the bottom of the Gulf of Mexico, some 1500 meters below the surface. Following the explosion, the pipeline caught fire and the oil rig sank. 150,000 litres of oil a day are now leaking into the sea. “There is an investigation going on, so we don’t yet know exactly what happened, but I think it was what we call a blowout,” says professor of offshore engineering, Kees Willemse (Civil Engineering/3mE). “After a drill has made a borehole in the ground, they put a casing in it and fix it with cement. Probably some oil or gas leaked past the casing. This happened under very high pressure, so it went up very fast to the oil rig, which then caught fire.” There are several systems, including a blowout preventer, that should prevent this from happening. “That machine, which is located on the seabed, should have closed the borehole with its valves when gas or oil leaks. I have no clue why that didn’t work. It often happens that a little gas leaks and the blowout preventer stops the flow from getting out of control.” Using remote controlled robots, specialists are now trying to activate the blowout preventer. But that’s probably a tough job, Willemse surmises: “They’re operating at a depth of 1500 meters with a twisted pipeline, because of the explosion. The oil rig sank and parts of it are probably lying around as well. So it will be very hard.” These robots are small submarines equipped with powerful lights, a camera and two tentacles to grab and move things. If the rescue operation with the robots doesn’t work, there are still other options left, however. “They could drill a relief well”, Willemse suggests. “Another oil rig drills a new hole that intersects with the old borehole, into which a substance is placed that will stop the oil from leaking. But this has to be done very precisely, using advanced technology, because it is done at a depth of more than 1500 meters and a further five kilometres into the rock at the seabed.” This explosion shows that drilling for oil at great depths can indeed be dangerous. Willemse: “It confirms what we already know. We have to be very careful and take extreme safety precautions. It’s very important that oil companies, like BP, in this case, are committed to stopping the oil from leaking. They are using ships to try to keep the oil contained at the surface, while airplanes drop chemicals to break down the oil. I hope this dedication will help to keep the damage to a minimum.” (RV)


DELTA. 16 29-04-2010

07

science

come to think of it

Filtering annoying background noise

Taming the lagoon

From left to right: Sander Post, Dennis Joosten, Frank Melman and Viannette den Boer. (Photo: Arturo Fernandez-Alfaro)

Banana crops and ocean currents are threatening the homes of nature conservationists at a turtle sanctuary in Costa Rica. A team of four hydraulic engineering students are trying to help. xTomas van Dijk “For hours we drove by taxi to a little river deep in the jungle. From there a small boat took us to the coast, to the headquarters of Pacuare Nature Reserve”, hydraulic engineering student, Frank Melman, laughingly recalls. “To get to that nature reserve for turtles you have to perform quite some tricks. It’s really in the middle of nowhere.” Last autumn Melman and three fellow hydraulic engineering students, Sander Post, Viannette den Boer and Dennis Joosten, spent three weeks in that remote place, modeling the local hydrology. Small as it may be, this little river poses a threat to the nature conservationists, just as the poachers do to the sea turtles that lay their eggs along the shoreline each summer. The students’ objective was to analyze the river and coastal morphology, in order to provide recommendations for the safe discharge of water during the winter months. One branch of the water system ends in a lagoon that is separated from the ocean by a 100-meter wide strip of beach. Or so it is under ideal conditions. The problem is that, due to heavy rainfall, the lagoon regularly overflows in winter, flooding the beach. The homes of the con-

servationists meanwhile are built right at the corner where river and ocean meet. With the beach gone, ocean waves and strong river currents gnaw at the pole bases of the conservationists’ homes. Not very smart to build your living quarters right on that particular spot, one would think. But Melman disagrees: “I wouldn’t say it was stupid. The Englishman John Denham, who first started working as a conservationist in the park in 1989, couldn’t have known about the dangers. There was no scientific knowledge about the river dynamics at that time.” And what’s more, the water problems have increased since 1989, owing to an increase in upstream banana crops. In order to cultivate areas along the river that normally

The students developed their model with very basic equipment flood in winter, the farmers built dikes, which, consequently, means more water flows towards the lagoon. Somewhat to their surprise, the students found that the hydrological model they developed seems to be fairly accurate. They had predicted that if a lagoon a few miles away was to overflow this winter, the beach next to the conservationists’ homes would remain intact. Since the two lagoons are connected to each other by inland waterways, if one of the lagoons overflows, the result is less water buildup in the other lagoon. And this exact scenario occurred. Farmers, who wanted the water level in the canals to decrease, dug a channel in the beach in front of the

other lagoon. As a consequence of this, the water level in the lagoon next to the conservationists’ homes lowered exactly as much as the students had predicted. Adding to their thrill of discovery was the fact that the students developed their model with very basic equipment. The most sophisticated gear they used was a little boat outfitted with GPS and sonar equipment to measure the depth of the water along the river. Other parameters were obtained more primitively. “We used intuition to estimate the height of the dikes”, Post explains. “And we used two Coca Cola bottles tied together to measure the current: one of them empty, the other filled with sand. When you throw them in the water and measure the speed of the floating bottle, what you’re actually measuring is the speed of the current deeper in the river, which is what you need in a hydrological model.” Removing the dikes along the banana plantations would be one solution for preventing erosion; however, a more practical solution for the conservationists is to reinforce their lagoon with sandbags and dig a small channel each winter in the other lagoon. “Of course the best solution - also for the turtles - is beach nourishment, the adding of sand from the ocean to the beach, as we do in Holland”, Melman says. “But that’s not going to happen”, Post counters, “because it’s too expensive. It would’ve been different if there were tourists there, but the tourists are all on the west coast, which isn’t surprising. You can’t swim in the ocean there because of the rip currents and the lagoon is full of crocodiles. But worst of all are the sand fleas: they drove us crazy!”

Delta and Delft Integraal often write about innovative ideas that offer big promises for the future. But what has happened to such ideas a couple years on? What for instance has happened to the research to filter background noise for cell phones and hearing aids? Everyone who uses a cell phone at a train station knows how annoying Delta, 21-02-2008 the noise of loudly passing trains Richard Hendriks received his can be, as it’s virtually impossible to Ph.D. cum laude this week for make oneself heard on the phone. a new method to filter backBackground noise causes similar ground noise. problems for people with hearing aids. When hearing aid wearers are at a party, for example, it’s difficult for them to hear what the person talking to them is saying, because of all the noise in the room. Dr Richard Hendriks was irritated by these problems and intrigued about how technology could fix them. For his PhD thesis, Hendriks developed a filter that reduces background noise: “We developed an algorithm that suppresses sounds that change very fast. When for example a car or train drives by, the volume of the sound increases and then fades away. At present it takes a few seconds for hearing devices to detect a train, and by the time it adjusts, the train has already passed. My algorithm detects a passing vehicle earlier and adjusts faster, so it makes a difference.” The filter could also reduce some of the sound of ambient noise at a party. “But it’s very hard to reduce all the noise,” he says. “It’s all about voices. The sound of the background noise is very similar to the voice of someone who’s talking to you that you still would like to hear.” After Hendriks received his PhD cum laude in 2008, he further developed his filter in Denmark. He worked in Copenhagen at Oticon, a company that develops hearing aids and works together with TU Delft. “For my algorithm, lots of calculations must be done. That was difficult, because there is only a small processor inside hearing aids. I therefore had to adjust the algorithm. I simplified it, without consequences for the performance. Now we are looking into using the filter inside a hearing aid. We still have to test it and certify it, but I think that in a couple of years the filter will be used in hearing devices.” Hendriks returned to TU Delft a year ago and is now an assistant professor in the multimedia signal processing group of the faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science. Recently he received a prestigious Veni grant for young scientists to develop a system that improves the sound of a voice, instead of only reducing the ambient noise. Hendriks: “That research could also make it easier for people who are talking on the phone with someone who’s at a train station, for example. When a train passes they could still hear the one who’s talking, because the sound of the voice is improved.” (RV)

Richard Hendriks: “It’s all about voices.” (Photo: Hans Stakelbeek/FMAX)


DELTA. 16 29-04-2010

interview

Wie is Joris Luyendijk? Joris Luyendijk (Amsterdam, 1971) werd bekend als Midden-Oosten-verslaggever. Zijn boeken en artikelen boden een vaak onthutsende inkijk in de Arabische wereld en de islam. In zijn boek ‘Het zijn net mensen’ beschreef hij openhartig de moeilijkheden bij journalistiek in dictaturen. Luyendijk studeerde af bij religieuze antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en noemt zichzelf een echte gamma. Hij was twee jaar de gastheer bij ‘Zomergasten’ en presenteert nu de maandageditie van ‘Met het oog op morgen’. Sinds een jaar houdt Luyendijk zich vooral bezig met duurzaamheid. Dit is een instinctieve keuze. “Ik heb met duurzaamheid hetzelfde gevoel als bij de islam: dit gaat zó groot worden. Zoals de islam in de jaren negentig geen interessant onderwerp was, zien de meeste mensen duurzaamheid nu nog niet.” (Foto’s: Sam Rentmeester/FMAX)

08


DELTA. 16 29-04-2010

09

interview

‘Het gaat mij om effecten’ Joris Luyendijk riep zichzelf vorig jaar uit tot correspondent ‘nieuwe journalistiek en elektrische auto’ voor NRC Handelsblad. In zijn columns probeert hij, nadrukkelijk samen met de lezer, te begrijpen wat er speelt rond elektrische auto’s. Op zoek naar meer informatie looft hij een prijs uit van twaalfduizend euro voor de beste scriptie over dit onderwerp. xIonica Smeets Waarom heb je je op de elektrische auto gestort? “Ik dacht aan olie-onafhankelijkheid. Ik wilde iets terug doen voor de Arabieren. Het grootste plezier dat je die mensen kunt doen is niet langer hun olie kopen. Dan moeten ze hun universiteiten weer gaan runnen en een democratie beginnen. Alle landen die nog geen democratie hadden toen ze olie ontdekten, zijn nu dictaturen. Olie is echt verschrikkelijk voor een land. Daarom sprak de elektrische auto me aan. Bovendien is dit een vorm van duurzaamheid waar je er iets bij krijgt. Van duurzame energievoorziening merk je zelf weinig in je omgeving. Maar met de elektrische auto wordt de lucht schoner en het lawaai minder. Het is duurzaamheid-plus.” Is je correspondentschap een fulltime baan? “In principe wel, maar zo’n column betaalt bijna niks. Dus ik moet er dingen naast doen en uiteindelijk ben ik blij als ik er twee dagen per week aan kan besteden. Ik had inmiddels veel meer kunnen weten, maar dan word je zo’n monomane gast. Ik ga liever langzaam en breed, dan kort, snel en diep. Het is ook allemaal heel complex.”

Moet Nederland die berg op? “Misschien niet, er zijn ook andere bergen. We moeten vooral beter weten waarom we iets doen. Nu valt de keuze vaak op degene die het beste pr- en lobbybureau inhuurt, niet op degene met de beste plannen. Dat gebeurt omdat de media geen inzicht geven in lange, strategische problemen. We moeten vooral meer kennis hebben over de elektrische auto.”

Heb je inmiddels een idee van hoe het ervoor staat met de elektrische auto? “Er zijn volgens mij twee misverstanden: het eerste is dat hij er niet komt en het tweede is dat hij er snel komt. De elektrische auto komt er, maar het zal nog een jaar of dertig duren voor hij er op massale schaal is. In 2050 moet alle transport schoon zijn. Tenzij de noodzaak tot CO2-reductie wegvalt of er een supergewas voor biobrandstof komt, heeft de elektrische auto daarvoor, volgens de experts die ik sprak, de beste kaarten.”

Is dat de reden dat je een scriptieprijs hebt ingesteld? “Ik had vijfduizend euro gekregen voor klussen rond de elektrische auto. Dat geld wilde ik niet zelf houden. Ik vroeg me af hoe kon ik het besteden met een maximale impact. Toen bedacht ik dat het geweldig zou zijn als een hele groep studenten afstudeert op de elektrische auto. Als er over een paar jaar allerlei investeerders komen, dan lopen er allemaal mensen rond met kennis. Daarnaast moeten hun begeleiders ook over de elektrische auto lezen en zo plant je het onderwerp in de samenleving.”

Je hebt zelf geen bèta-achtergrond, wat is voor jou het moeilijkste om te begrijpen? “Ik ben een gamma, ik weet wat een normale verdeling is en daar ben ik enorm dankbaar voor. Als ik een alfa was, dan was dit echt moeilijk. Het moeilijkste zijn niet de berekeningen, maar het feit dat ik niet alles kan plaatsen. Ik schreef zo lang over de islam, dat ik daarvan een goed overzicht had. Als iemand met een sekte kwam waarvan ik nooit gehoord had, wist ik zeker dat het geen grote sekte kon zijn. Hier is dat niet zo. Iemand zegt bijvoorbeeld ineens dat windmolens waarmee je de elektrische auto’s wilt opladen heel snel roesten. Maar iemand anders zegt dan weer dat er verf is waardoor ze niet meer roesten. Dan roept weer iemand anders dan in die verf een heel zeldzaam metaal zit. Zo gaat het maar door. Je moet lezen met grote witte plekken op de kaart. Lithium voor accu’s zit bijvoorbeeld in Bolivia, maar Bolivia weigert informatie te delen, net zoals Saoedi-Arabië niet wil zeggen hoeveel olie het nog heeft." Krijg je dan straks niet dezelfde ellende met lithium als nu met olie? “Die kans is aanwezig. Aan de andere kant is er van lithium veel minder nodig en zit het op meer plekken. We weten het niet. Ik zie het probleem als een berg waar een weg langzaam langs omhoog kringelt. Op de top is duurzaam vervoer voor iedereen, dat is geweldig. Het probleem is dat je de achterkant van de berg niet kunt zien. Misschien loopt daar helemaal geen weg. Daar kom je pas achter als je helemaal omhoog gaat. Daarom ben ik ook niet zo zeer tegen of voor de elektrische auto. Het gaat om de vraag of we als Nederland die berg op moeten.”

Wat voor scripties kunnen meedoen? “Elke bachelor- en masterscriptie die onze kennis over de elektrische auto vooruit brengt. Dat kan van het industrieel ontwerpen van een laadpaal zijn tot de bestuurskundige implementatie. Maar ook een scriptie over beeldvorming rond de elektrische auto, of een historische scriptie over Amsterdamse taxi’s in 1909.” Wie zitten er in de jury? “Voor vijfduizend euro konden lezers van mijn column een plaats in de jury kopen. Twaalf mensen meldden zich aan: consultants, deskundigen op het gebied van duurzaamheid, hoogleraren, maar ook privépersonen die geïnteresseerd zijn in dit experiment. Die jury en de suggesties van de lezers zijn voor mij het boeiendste van het afgelopen jaar. Dat is voor mij de kern van nieuwe journalistiek. Ik krijg mijn beste ideeën van lezers die specialist zijn.” Hebben jullie al scripties binnen? “Een paar. We hadden het geld pas laat rond en het kostte tijd om de organisatie op te zetten. Dit is een soort proefjaar, we hebben geld om de prijs een paar jaar door te laten gaan. Dit jaar zullen er niet veel inzendingen komen, dus als je deze prijs ooit zou kunnen winnen, dan is het nu. De deadline is 1 september. Wie weet motiveert dit mensen om toch snel voor september af te studeren. Ik vind het trouwens raar dat Nederlandse scripties niet worden gerubriceerd. Er zitten vaak interessante dingen tussen. Er is geen overkoepelende plek waar die kennis bij elkaar komt, dat zou een krant ontzettend

goed kunnen doen. Laat elke redacteur een scriptieprijs organiseren.” Wat zouden universiteiten van hun kant moeten doen? “Medewerkers aan de universiteit moeten worden beloond voor medewerking aan de media. Als je nu in het Helsinki Journal of Language publiceert, dan telt dat mee voor je carrière. Publiceer je daarnaast een stuk in NRC dat door tienduizend mensen wordt gelezen, dan telt dat niet mee. Dat is raar.” Wat heeft je het meest verbaasd het afgelopen jaar? “Het conservatisme van veel mensen. Mensen worden boos als je zegt dat hun leven veel beter zou kunnen. In plaats van te vragen ‘oja, kan het beter?’, roepen ze gelijk ‘Dat kan helemaal niet.’ Wat me ook heeft verbaasd is hoe goed de TU Delft is. Ik kom van de Universiteit van Amsterdam en daar is het een bende. Veel middelmatige docenten, slechte studenten, bijna niemand doet een reet. Een goede voorbereiding op de samenleving, want het gaat overal zo. Maar in Delft zijn veel mensen echt goed. Je merkt dat als bèta’s de stap naar de buitenwereld weten te zetten, je achttien-karaats kwaliteit hebt. Gamma’s blijven toch altijd een beetje hangen, omdat ze die basis missen. Maar de Delftenaren moeten wel iets aan hun presentatie doen.” Hoezo? “Ingenieurs breken elk probleem op in de kleinst analyseerbare eenheden en denken dat het verband tussen die dingen en de relevantie vanzelf opstijgt uit die losse stukjes. De meeste mensen verwerken informatie in metaforen en narratieven. Het denken in metaforen is heel moeilijk, dat is een vak: gamma. Dat kunnen ingenieurs niet goed en ze vinden het moeilijk om toe te geven dat er vakgebieden zijn waar zij niet goed in zijn. Gamma’s zijn wel bereid om te erkennen dat ze geen inzicht hebben in technische dingen.” Ben ik nog iets vergeten? “Dat alle studenten van de TU Delft twaalfduizend euro kunnen winnen. Twaalf fucking duizend euro. Ik heb nog geen Nederlandse scriptieprijs gevonden die zoveel geld heeft.“ Ben je nu niet bang dat mensen alleen meedoen voor het geld? “Dat vind ik prima. Ik ben geen calvinist. Het gaat mij niet om motieven, het gaat mij om effecten.“

x Voor informatie over de scriptieprijs: weblogs.nrc.nl/luyendijk


DELTA. 16 29-04-2010

10

lifestyle

Sporten en feesten Sporten, integreren en feesten. Dat zijn de ingrediënten van de traditionele sportontmoeting tussen studenten van de vijf universiteiten van de Idea League. Naast de sportieve strijd om de felbegeerde wisselbeker spelen promotie en het sociale aspect een grote rol.

Het hoogste vrouwenvoetbalteam van Taurus trof zondag de dames van Hekelingen op het sportcentrum als tegenstander. De vierdeklassers streden om een betere positie in de middenmoot. (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

Net als vorig jaar was S.N.O.T. het hoogst geëindigde, aan de TU Delft gerelateerde team in het algemeen klassement van de Batavierenrace. De eindtijd van 11:29.30 uur over het in 25 etappes verdeelde traject tussen Nijmegen en Enschede was goed voor de vierde plaats. De snelste loper van het team was Martin Bloemendal, die op zijn etappe een gemiddelde snelheid van 17.09 kilometer per uur haalde. Teamgenoot Rob Mulders wist te verklaren waarom de ploeg een plaats lager eindigde dan vorig jaar: “Er vielen in de laatste week vijf mensen af, de meeste vanwege blessures. Eentje zat nog vast in New York, door de aswolk. We moesten dus op het laatste moment nog wat lopers bij elkaar zoeken. Volgend jaar gaan we weer voor een podiumplaats.” Het universiteitsklassement werd gewonnen door Nijmegen. De TU Delft kon dit jaar geen team op de been brengen, meldt Fleur Kessels namens de Stichting Studentensport Delft (SSD): “Er was niet genoeg animo voor. Sommige sterke lopers wilden liever met het team van hun eigen club of kennissenkring meedoen. Anderen hadden geen tijd of interesse.” De beste Delftse prestatie in het senioren-A-veld bij het NK roeien voor kleine nummers werd zaterdag geleverd door de dames twee-zonder van Proteus-Eretes. Chantal Achterberg en Sytske de Groot zetten op de Amstelveense Bosbaan de tweede tijd neer. Bij de B-senioren haalde clubgenote Ellen Hogerwerf goud binnen in de skiff en zilver in de gecombineerde tweezonder met Rianne Schoo van Okeanos. Op de veel onstuimiger golven van de wildwaterbaan in Zoetermeer raakte een week eerder Robert Bouten verrassend zijn nationale titel op de kanoslalom kwijt aan Bas Wesselink uit Bergen op Zoom. Wesselinks snelste run ging in 87.23 seconden. Bouten overtroefde dat met een run in 85.53, maar zag daar twee strafseconden bijgeteld worden. De TU-student, in 2008 finalist op de Olympische Spelen in Peking, was in de afgelopen jaren vijfmaal op rij de ongenaakbare Nederlands kampioen. Collega werktuigbouwkundestudent Roy Hopmans eindigde als twaalfde. In de categorie freestyle had zijn Delftse studiegenoot Casper van Kalmthout eveneens veel moeite met de concurrentie. Niettemin schreef hij zijn vierde nationale titel op rij op zijn naam. Het jaarlijks kampioen worden verveelt hem niet: “Het was de zwaarste strijd om de titel tot nu toe. Ik eindigde in de voorrondes als derde Nederlander en moest er alles aan doen om mezelf omhoog te vechten. Gelukkig is het gelukt. Er is dus zeker geen sprake van sleur.” Keiharde beslissingen vielen er de afgelopen weken ook in diverse teamsportcompetities. De rugbyers van Thor liepen promotie naar de derde klasse mis. De volleyballers van Punch zagen het doek vallen in de regionale derde divisie na twee nederlagen in de laatste twee competitieduels. (JT)

x Tips? Jimmy.tigges@hetnet.nl

Een prestige-evenement, bedoeld om de Idea League onder de aandacht te brengen. Dat is volgens Iris van Loon, sprekend namens de organisatie, het achterliggende idee van het sporttoernooi. Drie dagen lang worden zo’n driehonderd studenten van de technische universiteiten van Aken, Delft, Londen, Zürich en – voor het eerst - Parijs aangenaam beziggehouden op het voornamelijk sportieve vlak. Zowel actief als passief. “Naast het sporttoernooi willen we laten zien wat Delft allemaal doet. Er zijn promo’s van projecten als de Formula Student en Nuna, er is een rondleiding door het Mekelpark en er wordt natuurlijk gefeest.” Negen jaar geleden brachten de betrokken universiteiten hun samenwerkingsverband voor het eerst sportief onder de aandacht middels een volleybaltoernooitje in Aken. De TU Delft, voor de derde maal gastheer, heeft dit jaar de aandacht voor sport hoog op het prioriteitenlijstje staan. “We zijn de wervingscampagne vroeg begonnen, met posters en dergelijke. We hebben veel aanmeldingen gekregen voor de selectietrainingen die inmiddels geweest zijn.” Het sociale aspect staat voorop, winnen heeft geen prioriteit. Toch wil Delft graag sportief goed voor de dag komen, zo blijkt uit de enthousiaste woorden van Van Loon: “Onze snelste zwemmer, Wouter Smeets, is een absolute topper. Hij heeft op de honderd meter vrije slag een persoonlijk record van 51.04 secon-

stephan

Sport

xJimmy Tigges

(Illustraties: Maarten Heijmerink)

den.” Dat komt toch aardig in de buurt van de 46.81 van Pieter van den Hoogenband, wil ze maar zeggen. “En in het basketbalteam zitten spelers van Punch. Dat speelt in de promotieklasse, de op een na hoogste landelijke divisie.” Na een gezamenlijke lunch en de officiële opening door collegelid Paul Rullmann, op woensdag 12 mei, wordt de survivalbaan opgezocht. Op het door outdoorsportvereniging Slopend op het sportcentrum uitgezette traject worden de deelnemers niet alleen op conditie getest, maar ook op ruimtelijk inzicht en andere vaardigheden. De ploegenindeling is hier bewust gericht op integratie.

’Prima test of je een teamspeler bent’ “Door teams samen te stellen uit deelnemers van verschillende universiteiten leer je elkaar wat sneller kennen. Bovendien is het een prima test tussen allemaal onbekenden of je een goede teamspeler bent.” Na de survivalbaan vertrekt het gezelschap in bussen naar het Kerkpolderbad, voor de zwemestafette. Hierbij staat de eer van de eigen universiteit wel degelijk voorop en strijdt iedereen voor zijn eigen stad. Op donderdag staan op het sportcentrum rugby voor zeventallen, basketball en badminton op het programma. Peter Batenburg, die eveneens bij de organisatie van het sporttoernooi is betrokken en het evenement

al enkele malen meemaakte, verheugt zich erop: “Het internationale karakter ervan maakt het extra leuk. Er is veel gezelligheid en je komt ontzettend veel mensen tegen. Die buitenlandse studenten zijn vaak heel nieuwsgierig. Het competitieve element, zonder dat het er keihard aan toegaat, maakt het ook mooi. Het is toch leuk om je eigen universiteit aan te kunnen moedigen.” Tim Hilhorst, een van de geselecteerde basketballers, kijkt er eveneens naar uit: “Een vriendin die vorig jaar aan het fitnesstoernooi in Aken meedeed vertelde mij er enthousiast over. Het is leuk om de TU Delft te representeren en er zitten allerlei aardige activiteiten bij. Sportief gezien vind ik het wel een uitdaging om tegen buitenlandse universiteiten te spelen. Of we gaan winnen? Dat is wel de bedoeling, we gaan ervoor knokken. Ik heb alleen geen idee hoe sterk de tegenstand is, basketbal staat niet elk jaar op het programma.” Aan het eind van de sportdag wordt er gedineerd in het Delft Science Center, waar ook de wisselbeker zal worden uitgereikt. Daarna is het feesten in Speakers. Het evenement wordt vrijdag afgesloten met workshops en clinics. Van Loon: “Alles in het teken van de sport.”

x Idea League sporttoernooi, 12, 13 en 14 mei. Sportcentrum en Kerkpolderbad.


DELTA. 16 29-04-2010

11

lifestyle

hoe overleef ik...

Feestjes met een kroontje 24 Uur Koninginnedag, 180 uur feest. Dat betekent keuzes maken. De beste oranjeparty’s op een rijtje. xJorinde Hanse

… als Don Juan? Zon op je bol en vlinders in je buik. Het is lente en de liefde viert hoogtij. Nu nog iemand versieren… Makkelijk zat! Hou van jezelf en de wederpartij valt met bosjes voor je. Zelfvertrouwen is sexy. Hou je rug recht en je kin omhoog. Zeg in de spiegel: “Ik mag er wezen.” (En meen het!) Maar sla niet te ver door in je liefde, want voor je het weet ben je een arrogante glijer.

Aai poesje In de kroeg een tikkeltje onzeker naast alle doorgewinterde Don Juans? If you can’t beat them, join them. Maar pik alleen de nuttige moves: raak je doelwit af en toen aan tijdens het praten. Heel subtiel, gewoon een korte aai over de arm of het hoofd. Hartstikke spannend, en meteen een goede manier om te zien of die ander ook interesse heeft.

Ken ik jou niet ergens van? Je kúnt het proberen, een openingszin. ‘Damn! Waar kun je die ogen kopen?’ ‘Heb je slingers bij je? Dan kan ik je versieren.’ ‘Je hebt zeker wel een groot hart, want bij jou klopt alles.’ Of een echt originele: ‘Ik heb geen openingszin, maar jij hebt een opening en ik heb zin.’ Maar surprise: over het algemeen zijn die vooral doeltreffend als je níet wilt scoren. Wat wel werkt: grijp in als je ziet dat iemand haar lastigvalt. Als redder in nood schep je bergen vertrouwen.

Da’s ook toevallig! Zorg voor dezelfde interesses. Verdiep je van tevoren in zaken die vrouwen (of mannen) over het algemeen interesseren. Lekker eten, voorbestemming. Manolo Blahniks. Of auto’s, motoren en bier, natuurlijk. Vraag eerst haar mening, dan zit je veilig. Maar laat je ook hier weer niet al te erg meevoeren: je moet niet verwijfd (of juist mannelijk) worden en vooral ook jezelf blijven. Tip: vermeld je bijzondere bezigheden en vertel erover met humor en zelfspot. Parachutespringen of je pilotenopleiding. Moet je die van tevoren wel even waarmaken, natuurlijk.

Vertel… De aller-, allergrootste afknapper voor bijna iedereen, is iemand die alleen over zichzelf praat. Dus toon interesse! Stel vragen, laat zien dat je haar of zijn mening waardeert. Zorgt meteen voor een gesprek op niveau, en dat kan reuze aantrekkelijk zijn… Exclusief voor de mannen: praat ook met haar vriendinnen en zorg dat ze je leuk vinden. Op het moment dat je verovering aan je twijfelt, kletsen zij haar wel om. Onzeker hoe de vlag er na de eerste date bij hangt? Laat áltijd wat van je horen! Eén vleiend sms’je kan ‘t ‘m net doen.

Als student in Delft heb je het zo gek nog niet. Kroegen en verenigingen binnen handbereik en met een OV-kaart onder je kont zit je binnen tien minuten in twee van de leukste steden van Nederland. En dat is met Koninginnenacht wel zo handig. Niet dat je je studentenstad per se uit hoeft op 29 en 30 april, want voor het eerst houdt Delft een eigen Koninginnenacht, in de Kromstraat. Die begint met een ‘akoestisch uurtje’ om 19.00 uur. Café De Kurk en de Aperitivobar serveren buiten een diner met koninklijke amuses en daarna barst een Braziliaans feestje los, met Gritt & Bazar, Tommy Tequila en Boemklatsch. Voor de afterparty kun je zelfs kiezen: de officiële afsluiter van de Delftse ‘Nach’ begint om 23.00 uur in Ciccionina, maar ook Speakers doet oranjegezind met een wel heel lekker feestje. Daar houden dj’s Darkraver, Nicky Romero, Kid Kaio en anderen je de hele nacht bezig. Daar moet je wel de Haagse, enige echte ‘Koninginnenach’ voor missen. En die is dit jaar nog grootser aangepakt dan in vorige jaren. Op vier podia in de binnenstad zijn gratis optredens te zien van onder anderen Caro Emerald, Laura Jansen, Di-rect, Jason Isbell (ex-Drive By Truckers) en Flinke Namen. Handig: via de NachMobiel ontvang je het laatste nieuws over de Nach, een plattegrond met programmering en kun je een passe-partout voor het festival kopen. Die geeft trouwens ook meteen korting op de party in het atrium van het stadhuis, waar Billy the Klit zijn ‘Royal Ball’ houdt. Alleen de kleinere optredens in kroegen en clubs zijn er niet op aangegeven. Beetje jammer, want juist die zorgen voor

Met Koninginnedag hoef je Delft niet uit. (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

dat intieme, typisch Haagse sfeertje. Heb je het liever iets minder grootschalig, maar toch wat spectaculairder dan in Delft? De leukste stapplek van Rotterdam, het Westelijk Handelsterrein, houdt zijn eigen mininacht. Lekker divers, met muziek uit de 80’s en 90’s, funk, soul en jazz. Het is wel het enige oranjefestival waarvoor je moet betalen, tien euro maar liefst, maar het is dan ook het enige overdekte. Natuurlijk spelen

Primeur: Delfts eigen Koninginnenacht in de Kromstraat ook de clubs in op het evenement. De Maassilo bijvoorbeeld, waar tijdens ‘Révolt’ onder anderen Dr. Lektroluv (niet missen!), Vitalic en Erol Alkan draaien. Watt houdt onder de noemer ‘Hey! Queensnight’ gewoon een ouderwetse avond, met optredens van onder anderen Michel de Hey en Benny Rodrigues. Flinke bikkel die daarna nog energie over heeft voor een vrijmarkt op Koninginnedag, natuurlijk. Maar mocht je fris en fruitig wat nuchtere oranjegekte op willen snuiven: om 12.00 uur begint op het Agathaplein in Delft het ‘Orange Sun Festival’. Een prima plek om een beetje loom

time out

Muzikale vrijheid Vrijheid maak je met elkaar, net als muziek, vindt het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Dat leidt natuurlijk tot een vrijzinnige programmering.

‘Four Freedoms’ van Franklin D. Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Kijken! Ook Den Haag houdt een vrijheidsfestival. Op het Spuiplein staan twee podia, met optredens van onder anderen Jurk, Bad Manners, Moss en All Missing Pieces. In Theater aan het Spui kun je onder andere naar Puur Gelul, met Nico Dijkshoorn en Renske de Greef. Bij dit alles past eigenlijk maar één outfit. Onder het thema ‘vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?’ hebben Ambassadeurs van de Vrijheid Guus Meeuwis, Junkie XL en The Boris & Wicked Jazz Experience een T-shirt ontworpen met de leus ‘Ik geloof dat ‘t kan’. Mooi. Je kunt ‘m op het festival kopen, maar ook nu al bij WE. (JH)

Spaanse vlieg Je kunt het proces een handje helpen. Meteen naar een pilletje grijpen gaat misschien wat ver, maar wat dacht je van een halve kop grapefruitsap met een half kopje warme appelsap en een halve theelepel kaneelpoeder? Schijnt voor Casanova heel goed gewerkt te hebben. Google op ‘liefdesdrank’ en je vindt nog tientallen recepten die succes ‘garanderen’.

Jouw mandje of het mijne? Maar wáár doe je dat nou, versieren? Nou, overal natuurlijk! Een verrassende plek biedt de grootste kans op succes. De supermarkt, bijvoorbeeld, of de trein. Wat niet wegneemt dat de kroeg ook nog altijd héél goed werkt.

Daar zit een luchtje aan Het meest verleidelijke parfum voor vrouwen is sinds jaar en dag ‘Chanel No. 5’ van Chanel. Voor mannen lijkt dat nooit onderzocht, maar zanger Usher ontwikkelt momenteel een geurtje dat mannen meer zelfvertrouwen moet geven en (daardoor?) vrouwen in bed lokt. (JH)

rond te struinen tussen zomerse livemuziek, (straat)theater, workshops en een exotische markt. Het algemene Koninginnedagprogramma van Delft begint om 12.00 uur op de Markt, met optredens van The Clarks en verschillende dj’s. Rotterdam is doorgaans niet zo oranjegezind. Maar ‘Oranjebitter’, een piepklein festival rond de Pannekoekstraat, is er niet minder leuk om. Vanaf 12.00 uur presenteert Jakhals Sjoerd bij restaurant/cocktailbar Level (tip!) onder anderen de Rotterdamse rockers van Dean, funk-Vlaming Stijn en The Freshest Kidz met Alainde Lon als mc. Daarnaast is er een barbecue, een oranjefontein en – handig na een onverantwoorde hoeveelheid bier: je kunt er trouwen voor één dag. Aangrenzend, bij Café Rembrandt op de Nieuwemarkt, wordt ook oranje gefeest, met optredens van Bassjackers, Marc MacRowland en Kenneth G. Perfect om je huwelijkse staat te bezegelen. En de dag daarna? Ben je met een koninklijke kater automatisch weer gescheiden.

Een festival in de open lucht is al snel goed voor een lekker sfeertje. Dat daar nu ook nog een waardevolle betekenis aan hangt, is alleen maar mooi meegenomen. Op 5 mei worden dertien officiële bevrijdingsfestivals gehouden door het hele land, en daar komen nog tientallen kleine festivals bij die gemeenten zelf organiseren. De Zuid-Hollandse versie staat bij Het Park in Rotterdam. Stand-up comedian Howard Komproe presenteert er bands in alle soorten en maten; van Flinke Namen tot Rigby, van Club des Belugas tot The Boris & Wicked Jazz Experience en van Hausmagger tot The Parents, de winnende singer/songwriters van de Grote Prijs van Zuid-Holland. Wel heel bijzonder is Freedom in Music. Daarin worden in samenwerking met de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en New York vier bands samengesteld. Ze inspireren hun nummers op de

x Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, op 5 mei vanaf 13.00 uur aan de Parklaan in Rotterdam. www.bevrijdingsfestivalzh.nl 5 Mei Festival, op 5 mei vanaf 14.00 uur op het Spuiplein in Den Haag. www.5meifestival.nl Vrijheidsshirt bestellen? www.shop.wefashion.com


DELTA. 16 29-04-2010

12

reportage

NWO vreest NWO beoordeelt de komende maanden weer honderden beursaanvragen, aanvragen voor zogenaamde venisubsidies. De beoordelingsrapporten maakt NWO niet openbaar terwijl een rechter vorig jaar nog oordeelde dat ze dat wel moet doen. xHOP/Tomas van Dijk Met bloed, zweet en tranen heb je een subsidieaanvraag geschreven, en wat blijkt? NWO vindt je voorstel ‘zeer goed’ en zeker ‘subsidiabel’. Reden voor een feestje? Nou nee. NWO vindt andere voorstellen namelijk net iets beter en het budget is nu eenmaal beperkt, dus je valt buiten de boot. Dit overkomt de beste wetenschappers. Jaarlijks doen duizenden onderzoekers een gooi naar subsidies. Aan de hand van allerlei protocollen moeten commissies van wetenschappers beoordelen welke onderzoeksvoorstellen van hun collega’s de beste zijn. Daar gaat het geld naartoe (dit jaar gaat het om ruim 327 miljoen euro). Meestal leggen onderzoekers zich neer bij het besluit. Hoogleraar

(Illustratie: Auke Herrema)

staats- en bestuursrecht Ben Vermeulen van de Vrije Universiteit deed dat niet. Hij stapte naar de

rechter, toen zijn subsidieaanvraag voor een promovendus was afgewezen en zijn bezwaar bij NWO op niets uitliep. Waren andere voorstellen werkelijk beter dan zijn eigen voorstel? Dat wilde Vermeulen wel eens met eigen ogen zien. Maar openheid van zaken wilde NWO niet geven. De oordelen en rapportages over de andere indieners bleven achter slot en grendel. Vermeulen moest er maar op vertrouwen dat de commissieleden hun werk goed hadden gedaan. Maar dat deed hij niet; hij stapte naar de rechter. Tot twee keer toe kreeg hij gelijk. De rechter veegde de vloer aan met NWO.

Privacy

Voor hoogleraar Ben Vermeulen lijkt na vier jaar procederen het eind van de rechtsgang in zicht. (Foto: Hans Stakelbeek/FMAX)

Op één punt kreeg Vermeulen zijn zin niet. De onderzoeksvoorstellen van andere indieners mag hij niet zien, want dat zou hun privacy schenden. Bovendien zouden hun prille ideeën in de openbaarheid kunnen komen. Maar alle andere relevante stukken – zoals externe adviezen van deskundigen – moest Vermeulen gewoon kunnen inzien, meent de rechter. Vooral deze externe adviezen liggen gevoelig bij NWO. Commissies weten natuurlijk lang niet alles, dus elk voorstel krijgt commentaar van twee externe deskundigen: de zogeheten referenten. NWO is bang dat de externe deskundigen – toch al zo moeilijk te vinden – er massaal de brui aan zullen geven als al hun rapporten voor afgewezen indie-

ners toegankelijk worden. Ook al blijven de referenten altijd anoniem, de verliezers zouden hun naam kunnen raden en dat kan reputatieschade opleveren. Nonsens, oordeelt de rechter: ‘De rechtbank stelt vast dat het argument dat referenten zich uit de beoordelingsprocedure zullen

Vermeulen moest er maar op vertrouwen dat de commissieleden hun werk goed hadden gedaan terugtrekken niet is onderbouwd en derhalve onvoldoende aannemelijk is gemaakt.’ Want, redeneert de rechter, alle referenten weten dat een indiener het commentaar op zijn eigen onderzoeksvoorstel mag inzien.

Daar hebben ze kennelijk geen bezwaar tegen. Waarom zouden referenten dan moeilijk doen als iemand inzage vraagt in het commentaar van diezelfde referenten op andere onderzoeksvoorstellen? En zo geschiedde. Vermeulen kreeg inzage in de referentencommentaren op de subsidieaanvragen van andere indieners. Bovendien heeft hij mogen lezen hoe die indieners eventuele kritiek hebben weerlegd, want daar geeft NWO iedere aanvrager de mogelijkheid toe.

Geen inzage De uitspraak betekent nogal wat voor het beleid van NWO. In het licht van de uitspraak heeft NWO twee keuzes: ofwel beter onderbouwen dat referenten inderdaad zullen afhaken (bijvoorbeeld met een enquête), ofwel het commentaar van de externe referenten openbaar maken voor alle indieners. Maar de onderzoeksfinancier doet


DELTA. 16 29-04-2010

13

reportage

pottenkijkers geen van beide. ‘Wij handhaven onze onderbouwing en geven geen inzage in andere referentencommentaren’, stelt NWO in een schriftelijke reactie. Wat zal er gebeuren als een volgende onderzoeker een rechtszaak aanspant? Kan die gewoon naar de vorige uitspraak verwijzen? Daar denkt NWO anders over. Zij presenteert een geheel eigen visie op de zaak. NWO had de twee juristen laten weten dat hun voorstel van mindere kwaliteit was dan andere onderzoeksvoorstellen. De crux zit hem in de vergelijking met die andere voorstellen, meent NWO. De rechtbank zou hebben gedacht: als je verwijst, moet je ook laten zien waarnaar je verwijst. Alleen daarom zouden de klagers in het gelijk zijn gesteld.

Crux En welke les trekt NWO hieruit? Gewoon niet meer verwijzen naar andere voorstellen. Geen expliciete vergelijking meer trekken. In de woorden van NWO zelf: ‘We hebben besloten de argumentatie bij afwijzing in de toekomst voor zich te laten spreken en dus niet vergelijkenderwijs te doen zijn. Dan is de inhoud van de referentenrapporten

van andere aanvragers dus niet opportuun voor de afgewezene.’ Of het trucje van NWO zal werken? Peter van den Besselaar, hoofd science system assessment van het Rathenau Instituut, denkt van niet. “Als NWO de voorstellen formeel niet meer zal vergelijken met andere indieners, dan zal er vast iemand opstaan die zegt: NWO heeft haar oordeel niet goed onderbouwd. Anders moet elk voorstel

Carrières kunnen knakken of opbloeien dankzij een beurs van NWO dat niet gehonoreerd kan worden een ‘onvoldoende’ krijgen, ook al verdient het dat niet.” Wie zich in de positie van NWO verplaatst, kan de beweegredenen overigens wel begrijpen. Van een afstandje bekeken maakt het immers weinig uit welke briljante wetenschapper het geld krijgt, zolang het budget maar niet naar de middelmaat gaat. Dus voor het Nederlandse wetenschapssysteem doet het er weinig toe of nummer

zeven het geld krijgt of nummer tien. Misschien maken zorgvuldiger procedures het proces ook taaier en duurder. Daar komt nog eens bij dat afgewezen indieners sneller een aanknopingspunt voor een beroepsprocedure vinden als ze meer informatie krijgen. Al met al zou NWO – en dus de staat – duurder uit zijn, terwijl er voor de gemeenschap weinig te winnen valt. Maar voor individuele wetenschappers maakt het wel iets uit. Hun carrière kan knakken of opbloeien dankzij een beurs van NWO. En de onderzoeksfinancier is een semipublieke instelling: de commissies doen aan review, maar het bestuur neemt formele besluiten. Dus hebben belanghebbenden in principe het recht alle mogelijke documenten te zien die betrekking hebben op dat besluit. Voor Ben Vermeulen – tegenwoordig werkzaam bij de Raad van State – lijkt na vier jaar van procederen het eind van de rechtsgang in zicht. NWO moet nu opnieuw een besluit nemen over zijn subsidieaanvraag.

Vriendjespolitiek Dat afwijzingen soms ondoorzichtig zijn, vindt ook Laura Pander van het valorisation centre van de TU Delft. Het valorisation centre helpt om kennis te gelde te maken; zij stimuleert onderzoekers om aanvragen in te dienen en begeleidt onderzoekers in het hele aanvraagen interviewtraject. Ze richt zich vooral op de subsidies van de zogenaamde vernieuwingsimpuls van NWO; de veni-, vidi- en vicisubsidies, voor respectievelijk jonge onderzoekers, ervaren postdocs en zeer ervaren onderzoekers. “Commissies bepalen aan de hand van de beoordeling van externe reviewers én op basis van interviews met de kandidaten welke aanvragen ze honoreren en welke niet. Maar hoe ze dit precies doen, houden ze geheim. We weten bijvoorbeeld niet of elke kandidaat die op basis van zijn voorstel is uitgenodigd voor een interview een even grote kans maakt op een subsidie. Of dat van tevoren al op basis van de externe reviews al een ranglijst is gemaakt die een grotere rol speelt. Er lijken ook verschillen te zijn tussen de acht NWO-gebieden (NWO hanteert acht categorieën van wetenschap waar je onderzoeksvoorstellen voor kunt indienen, variërend van natuurkunde, chemische wetenschappen tot geesteswetenschappen, red.). We zouden graag willen dat ze hier duidelijker over zijn.” Leidt ondoorzichtigheid tot vriendjespolitiek? Dat woord neemt Pander liever niet in de mond, maar dat het geld niet altijd honderd procent eerlijk verdeeld wordt, sluit ze niet uit. “Het blijft een lastige discussie hoe je subsidies het beste kunt verdelen. Universiteiten staan voor exact dezelfde dilemma’s bij het beoordelen van aanvragen uit verschillende wetenschapsgebieden. En ook op universiteiten kunnen mensen bevooroordeeld zijn ten opzichte van een bepaald onderwerp.” Het zou volgens het valorisation centre goed zijn als NWO bereid was

om een brede openbare discussie aan te gaan over de wijze waarop ze aanvragen beoordeelt en of die methode niet leidt tot vriendjespolitiek. Dat NWO beoordelingsrapporten van externe reviewers niet openbaar wil maken, begrijpt Pander wel. “Dat is ook in het belang van de indieners zelf. De externe reviews kunnen erg gedetailleerd zijn en ingaan vernieuwende technologieën. Mensen van buitenaf die zich in de reviews verdiepen, kunnen daaruit dan een aardig beeld destilleren van het voorstel dat beoordeeld is. Het risico bestaat dat vernieuwende ideeën daarmee op straat komen te liggen.” Maar de reviewers zelf kunnen nu natuurlijk ook ideeën jatten. Wat doet NWO tegen dat risico? “Daar is over nagedacht”, zegt Pander. “Als indiener van een subsidieaanvraag kun je drie namen noemen van mensen die je per se niet als externe reviewer wilt. Dat kunnen mensen zijn die je als concurrent beschouwt. Je kunt ook reviewers uitsluiten van wie je denkt dat zij je negatief zouden beoordelen omdat je het niet goed met ze kan vinden.” Er is volgens Pander nog een tweede nadeel aan het openbaar maken van de reviews. “Elke referent beoordeelt op zijn eigen manier. Sommige mensen geven al snel hoge cijfers terwijl anderen behoudender zijn. De referent ziet doorgaans ook maar één voorstel, terwijl de commissies de hele set zien. Zij maken dan ook de uiteindelijke afweging tussen de voorstellen.” Overigens heeft de TU als geheel de laatste tijd niet te klagen over de toekenning van NWO-subsidies. Vorig jaar scoorde ze met in totaal zeventien veni-subsidies behoorlijk goed. Alleen de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden scoren hoger met respectievelijk 26 en 18 veni’s. In 2008 kreeg de TU maar vier veni’s. (TvD)


DELTA. 16 29-04-2010

14

service

Aankondigingen Officieel Verkiezingen leden studentenraad op instellingsniveau De Verkiezingscommissie maakt hierbij de kandidaten voor de verkiezingen op 26 en 27 mei 2010 van de leden van de studentenraad op instellingsniveau bekend. Tegen de geldigheid van de kandidatenlijst kan tot donderdag 6 mei 2010 17.00 uur bezwaar worden ingediend. Indien er geen bezwaarschriften zijn ingediend, zullen de kandidatenlijsten op 7 mei 2010 onaantastbaar zijn. Bezwaarschriften kunnen ingediend worden bij de Verkiezingscommissie, Stevinweg 1, Delft, kamer 5.16. Lijst 1: Oras 1 Mark van den Ende B-WB 2 Caroline Streng B-MST 3 Collin Verhagen B-LR 4 Milou Foole B-IO 5 Elise de Reus B-LST 6 Martijn Lugten B-BK 7 Max Knipschild B-TB 8 Katrien Meijdam B-TB 9 Niek van der Leer B-CT 10 Rik Schuffelen B-LST 11 Sal Dukker B-BK 12 Tom Verhoeff B-TI 13 Dennis Michon B-LR 14 Thijs Bosma B-WB 15 Benjamin de Jonge B-MT 16 Loes Noom B-CT 17 Robert-Jan Pielkenrood B-TA 18 Caroline Beelen B-BK 19 Joost van der Weiden B-MT 20 Almira Brahim B-TB 21 Niek Lemans B-CT 22 Philip Boontje B-MST 23 Esther Bijloo M-TIL 24 Jörgen van den Broek B-BK 25 Kris van Houten B-MT 26 Maurice van Erp B-MST 27 Emiel Meijerink B-BK 28 Minke van der Kleij B-TB 29 Lodewijk Frima B-TN 30 Josiena Simonian B-BK

het bestuur van Morgen, voor het bestuur van 2010/2011 (0,6 fte = 400 euro p/m). Stuur een motivatiebrief samen met je CV naar vacature@studentenvoormorgen.nl. Deadline is op 1 mei. Zie www.watdoejijvoormorgen. nl voor meer informatie. Student Research Conference Tijdens de Student Research Conference op 14 en 15 oktober op de Universiteit Leiden krijgen alle Nederlandse en Vlaamse bachelorstudenten de kans om hun onderzoek voor een breed publiek te presenteren. Dien je onderzoeksbeschrijving in tot 1 mei via www.vsnu.nl/SRC. Nationale Jeugdraad De NJR zoekt een nieuw bestuur voor 2010/2011. NJR zoekt zeven jonge, gemotiveerde en enthousiaste bestuursleden. Solliciteer vóór 10 mei naar sollicitatiecommissie@njr.nl of kijk op www.njr.nl. Nationale Denktank De werving voor de Nationale Denktank 2010 is gestart. Het thema van 2010 is ‘Vertrouwen in een veranderende samenleving’. De Nationale Denktank zoekt ‘maatschappelijke ingenieurs’ uit alle studierichtingen die creatieve antwoorden hebben op de vraag hoe de overheid interactie met burgers beter kan vormgeven. De deadline voor inschrijving is 16 mei. Zie www.nationale-denktank.nl voor meer informatie. Groninger Studenten Cabaret Het 24ste Groninger Studenten Cabaret Festival zoekt deelnemers. Ken jij iemand die klaar is voor deze uitdaging of zie je jezelf wel op het podium staan? Trek jij volle zalen? Twijfel niet en meld je voor 17 mei aan voor de selecties via www.gscf.nl.

Studenten Delft Case Cycle De Delft Case Cycle organiseert bij diverse bedrijven een ‘dagje over de vloer’ om een casestudy uit te voeren. Zie www. delftcasecycle.nl voor meer informatie. Morgen Morgen, de landelijke studentenorganisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling in je studie, je studentenleven en natuurlijk ook na je studie, zoekt vier nieuwe talenten voor

Innovatie Challenge De Club van Maarssen nodigt studenten en young professionals uit om met innovaties te komen voor Deltametropool Nederland tijdens het Olympisch jaar 2028. Een prijs van 10.000 euro wordt uitgereikt op het World Congress on Information Technology op 25-27 mei. Zie www.clubvanmaarssen.nl/ innovatiechallenge voor meer informatie. DeltaCompetition Royal Haskoning, de Delta

Als trainee kort aan de halsband? Bij ons dus niet! www.werkenbijprovincieoverijssel.nl

Alliance en Rotterdam nodigen studenten over de hele wereld uit om creatieve oplossingen te bedenken om de deltasteden van de wereld aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Studenten hebben tot 15 juni de tijd om hun oplossingen in te sturen. Drie winnaars ontvangen 3000 US dollar en mogen hun oplossing presenteren tijdens de Deltas in Times of Climate Change conferentie 2010 in Rotterdam. Zie www. deltacompetition.com voor meer informatie. James Dyson Award De James Dyson Award is een internationale design award die de nieuwe generatie van design ingenieurs huldigt, aanmoedigt en inspireert. De award wordt uitgereikt aan een student, wiens ontwerp het beste aantoont dat hij in staat is anders te denken en een product kan ontwikkelen, dat meer gewild is en beter werkt. De winnaar ontvangt 10000 pond en de deadline is 1 juli. Zie www.jamesdysonaward.org voor meer informatie. Camaretten De inschrijving voor het cabaretfestival Camaretten is weer geopend. Zie www.cameretten.nl voor meer informatie. Inschrijven kan tot en met 1 augustus.

Student and Career Support Informatie Bij Student and Career Support kun je terecht voor een bezoek aan een studentendecaan, een studentenpsycholoog, het Career Centre met studiekeuzeadviseurs en loopbaanadviseurs, en het Informatiecentrum. Voor de studentenpsychologen geldt dat het eerste contact loopt via het Open Spreekuur op dinsdag- of donderdagochtend van 11.30-12.30 uur. De studentendecanen en de loopbaanadviseurs houden een inloopspreekuur op dinsdag van 11.30-12.30 uur en de studiekeuzeadviseur op donderdag van 11.30-12.30 uur. Het Informatiecentrum (begane grond) is geopend van 9.00–17.00 uur. Er is documentatie beschikbaar over WO- en HBO-opleidingen, arbeidsmarkt, studie- en beroepskeuze, buitenlandse studies, enz. Bij de balie, telefo-

nisch of via de email kun je een afspraak maken met een van de medewerkers. Bezoekadres: Jaffalaan 9a (ingang Mekelweg); tel. 0152788004. e-mail: studentandcareersupport@tudelft.nl website: www.studentandcareersupport.tudelft.nl Sociale Vaardigheden Leer voor jezelf op te komen, meer ontspannen gesprekken te voeren en effectiever met anderen om te gaan in de training Sociale Vaardigheden. Aanmelden en meer informatie op www.smartstudie.tudelft.nl. Online huurprijs check Is jouw huurprijs redelijk? Check www.huurcommissie. nl voor meer informatie en om helderheid te krijgen over huren en geschillen tussen huurder en verhuurder. WorkNtravel WorkNtravel is een jong bureau dat bemiddelt tussen vrijwilligers/stagiair(e)s en bedrijven. WorkNtravel is op zoek naar Nederlandse stagiair(e)s die stage willen lopen in Suriname. Meer informatie via info@ bluefrogtravel.net. International Office Het International Office, Jaffalaan 9a, is op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur. Je kunt ook vragen stellen via internationaloffice@tudelft.nl of telefonisch (015-2788012) een afspraak maken

x Delta Inleveren kopij Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de rubriek 'Aankondigingen' in Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: delta@tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten. Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur.

Announcements Official Elections members of the Student Council at institutional level The Central Election Committee hereby makes known the candidates for the elections for the university’s Student Council at institutional level on 26th en 27th May 2010. A formal objection pertaining to the validity of the candidate lists can be submitted, in writing, to the election committee until 17.00 o’clock on Thursday 6th May 2010. If no formal objections are received then the results will be made irreversible on 7th May 2010. Formal objections can be submitted to the Student Council Election Committee, Stevinweg 1, Delft, room 5.16.

List 1: Oras 1 Mark van den Ende B-WB 2 Caroline Streng B-MST 3 Collin Verhagen B-LR 4 Milou Foole B-IO 5 Elise de Reus B-LST 6 Martijn Lugten B-BK 7 Max Knipschild B-TB 8 Katrien Meijdam B-TB 9 Niek van der Leer B-CT 10 Rik Schuffelen B-LST 11 Sal Dukker B-BK 12 Tom Verhoeff B-TI 13 Dennis Michon B-LR 14 Thijs Bosma B-WB 15 Benjamin de Jonge B-MT 16 Loes Noom B-CT 17 Robert-Jan Pielkenrood B-TA 18 Caroline Beelen B-BK 19 Joost van der Weiden B-MT 20 Almira Brahim B-TB 21 Niek Lemans B-CT 22 Philip Boontje B-MST 23 Esther Bijloo M-TIL

24 Jörgen van den Broek B-BK 25 Kris van Houten B-MT 26 Maurice van Erp B-MST 27 Emiel Meijerink B-BK 28 Minke van der Kleij B-TB 29 Lodewijk Frima B-TN 30 Josiena Simonian B-BK

Students SIFE Delft Looking for something new? Students in Free Enterprise Delft offers you the opportunity to combine social entrepreneurship with your academic knowledge. With the support of companies like Unilever, Heineken, HSBC, KPMG, Schiphol and Philips we create projects to help people all around the world. Do you also have a head for business and a heart for the world? We are looking for new

participants now! Check www. sifedelft.nl or mail your motivation to info@sifedelft.nl.

days from 11.30-12.30 o’clock. More information on www.studentandcareersupport.nl.

Student and Career Support

International Office The International Office, Jaffalaan 9a/visitor’s entrance at Mekelweg, office opening times Monday to Friday 9.00–17.00 hrs. Appointments and enquiries can be made by email: internationaloffice@tudelft.nl or by phone: 015-2788012.

Information The student psychologists and the central student and careers councilors are located at Jaffalaan 9A. Office hours: Monday-Friday from 9.00-17.00 hrs. You can direct your inquiries or make an appointment at the Front Office or by phone: 0152788004. For an initial appointment with one of the student psychologists you should first come to one of the open office hours: Tuesdays and Thursdays from 11.30-12.30 hrs. The open office hours of the Student and Career counselors are on Tues-


DELTA. 16 29-04-2010

15

service

Agenda Deze week Donderdag 29 april Gezelschap Leeghwater Vanaf 16.00 uur vindt de borrellezing ‘Hypnose’ plaats op de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Materiaalwetenschappen door mind artists Maarten Vogelaar en Owen Darque – toegang gratis.

Zaterdag 1 mei DSMG Krashna Musika Op zaterdag 1 mei vindt van 10.00-18.00 uur het muziekfestival ‘Music Worlds’ plaats op het Cultuurcentrum van de TU Delft, Mekelweg 10. Er zullen verschillende optredens en interactieve masterclasses en workshops worden verzorgd. Zie www.krashna.nl voor meer informatie.

Zondag 2 mei International Student Church Students of all denominations are invited to our ecumenical
service every Sunday at Raamstraat 78, 11.30 hrs followed by tea/coffee. The services are led by the chaplains Reverend W. Stroh and Father Avin, and are supported by student leaders. More information on www.iscnetherlands.nl.

Maandag 3 mei Wetenschapsagenda Improving Industrial Main-

tenance Contract Relationships: Optimising the allocation of decision rights and risk in contract relationships involving uncertainty in demand. Promotie van ing. A. de Jong, MSc. Promotor: prof.ir. K. SMit. 15.00 uur. Studium Generale 20.15 uur – ‘Wagner, de Maya's en graancirkels door de ogen van een sjamaan’ door Bert Janssen. Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183, Delft toegang gratis.

Dinsdag 4 mei Kamerkoor Delft Blue Op dinsdagavond 4 mei voeren Kamerkoor Delft Blue en het Delfts Symphonie Orkest vanaf 21.00 uur ‘The Armed Man: A Mass For Peace’ uit van Karl Jenkins. Onderdeel van de uitvoering is een beeldpresentatie die in 2007 samengesteld werd voor ‘The Armed Man’. Het concert vindt plaats in de Oude Kerk, Oude Delft 144 – toegang gratis.

Woensdag 5 mei Studium Generale 20.15 uur -
Concert ‘De beata Vergine’ door I Buoni Antichi. Aardse zuchten, klachten en smeekbeden tot een Hemelse Maagd. Muziek uit Renaissance en Vroegbarok. De Oud-Katholieke Kerk, Bagijnhof 21, Delft - toegang gratis.

Global Meeting Point The international student chaplaincy has the pleasure to invite you for the next Global Meeting Point at Voorstraat 60 on the 5th of May, 18.30 hr. We start with a simple meal followed by a discussion ‘Freedom, a love story’. Come share your ideas and views. More information on www.iscnetherlands.nl.

Donderdag 6 mei Civiele Bedrijvendagen Op donderdag 6 mei wordt de lezing ‘Bouwen op het water’ aangeboden door het DHV als onderdeel van de Civiele Bedrijvendagen. Zie www.civielebedrijvendagen.nl voor meer informatie.

Vrijdag 7 mei Wetenschapsagenda • Preference-based Design in Architecture. Promotie van ir. R. Binnekamp. Promotor: prof. J. Barzilai. 10.00 uur. • Intreerede van prof.dr. M. Menenti, faculteit Luchtvaarten Ruimtevaarttechniek. 15.00 uur.

Zondag 9 mei International Student Church Students of all denominations are invited to our ecumenical
service every Sunday at Raamstraat 78, 11.30 hrs followed by tea/coffee. The services are led by the chaplains Reverend W. Stroh and Father Avin,

and are supported by student leaders. More information on www.iscnetherlands.nl.

waterstaat als onderdeel van de Civiele Bedrijvendagen. Zie www.civielebedrijvendagen.nl voor meer informatie.

Maandag 10 mei Woensdag 12 mei Wetenschapsagenda • Taalproblemen bij BRZO- en ARIE bedrijven, een onderschat gevaar? Een verkennend onderzoek naar het raakvlak tussen taalproblemen en zware ongevallen. Promotie van ing. P. Lindhout, Master of Safety. Promotor: prof.dr. B.J.M. Ale. 10.00 uur. • Optical Techniques for the Study of Living Tissue. Promotie van E. Margallo Balbás, Diplom-Ingenieur. Promotor: prof.dr. P.J. French. 12.30 uur. • Strategy as Force. Towards Effective Strategies for Urban Development Projects: The Case of Rotterdam CityPorts. Promotie van ir. T.A. Daamen. Promotor: prof.ir. H. de Jonge. 15.00 uur.

Dinsdag 11 mei Wetenschapsagenda Innovative contracting practices in the road sector. Crossnational lessons in dealing with opportunistic behaviour. Promotie van ir. M.A.D.J. Altamirano. Promotoren: prof.dr.ir. M.P.C. Weijnen en prof.dr. W.M. de Jong. 12.30 uur. Civiele Bedrijvendagen Op dinsdag 11 mei wordt de lezing ‘Is infrastructuur rendabel?’ aangeboden door Rijks-

Wetenschapsagenda • Analysis of Electrospraying as an On-Demand Deposition Method. Promotie van U. Stachewicz, MSc. Promotor: prof. dr. E.J.R. Sudhölter en prof.dr. A. Schmidt-Ott. 10.00 uur. • Novel strategies for biobased feedstoch utilization. Promotie van drs. F.W. Koopman. Promotor: prof.dr. J.H. de Winde. 12.30 uur. Idea league This year Delft University of Technology organizes the tenth Idea League Sports Event from 12-14 May. See www.snc.tudelft. nl for more information.

Vrijdag 14 mei Festival Aangeschoten Wild Op 14 mei vindt het festival Aangeschoten Wild vanaf 15.30 uur plaats op het Lijm & Cultuur terrain. Naast muziek zullen er ook circusacts, theater-, life action painting- en dansvoorstellingen worden gehouden. Tickets in de voorverkoop zijn 12 euro. Zie www.aangeschotenwild.com voor meer informatie.

Zondag 16 mei International Student Church Students of all denominations

are invited to our ecumenical
service every Sunday at Raamstraat 78, 11.30 hrs followed by tea/coffee. The services are led by the chaplains Reverend W. Stroh and Father Avin, and are supported by student leaders. More information on www.iscnetherlands.nl.

Maandag 17 mei Wetenschapsagenda • Orientation Analysis: multivaluedness and shape descriptors. Promotie van drs. F.G.A. Faas. Promotor: prof. dr.ir. L.J. van Vliet. 10.00 uur. • Networking Technologies for Future Home Networks Using 60 GHz Radio. Promotie van ir. J. Wang. Promotor: prof. dr.ir. I.G.M.M. Niemegeers. 12.30 uur. • Approximate Algorithms for Model-Based Diagnosis. Promotie van ir. A.B. Feldman. Promotor: prof.dr.ir. A.J.C. van Gemund. 15.00 uur.

Dinsdag 18 mei Wetenschapsagenda • Fundamentals of Rolling Contact Fatigue. Promotie van A. Grabulov, MEng. Promotor: prof.dr. H.W. Zandbergen. 10.00 uur. • High-Performance Processing in Networked and Grid Environments. Promotie van M. Ahmadi, MSc. Promotor: prof. dr. C.I.M. Beenakker. 12.30 uur. • Quantitative risk analysis of urban flooding in lowland areas. Promotie van ir. J.A.E.

ten Veldhuis. Promotor: prof. dr.ir. F.H.L.R. Clemens. 15.00 uur.

Woensdag 19 mei Remote Sensing Symposium Op 19 mei vindt het Remote Sensing Symposium plaats aan de TU Delft. Zie http://rss2010. tudelft.nl voor meer informatie. Civiele Bedrijvendagen Op woensdag 19 zal de eerste dag van de bedrijvenmarkt van de Civiele Bedrijvendagen plaatsvinden. Ook kunnen studenten deelnemen aan de workshop ‘Netwerken’ van Yes!Delft. Zie www.civielebedrijvendagen. nl voor meer informatie.

x Delta inleveren kopij Bijdragen van faculteiten, diensten en overigen voor de rubriek 'Agenda' in Delta ontvangt de redactie graag per e-mail: delta@ tudelft.nl. Bijdragen dienen zo beknopt mogelijk te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om in te korten. Aanleveren vóór vrijdag 14.00 uur. Alle promoties, intree- en afscheidsredes genoemd in deze agenda vinden, tenzij anders vermeld, plaats in de Aula van de TU, Mekelweg 5, Delft.

ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY

MSc in

Supply Chain Management 11-12 May 2010 Master Orientation Days

Sign up for a Supply Chain Management info session

• Obtain a supply chain management degree in one year • No business bachelor required

SIGN UP: www.rsm.nl/studysupplychain


DELTA. 16 29-04-2010

service

H&J Uitgevers_2x70_zw-w

Minimaatjes Een wetenschappelijk probleem waarin je bent vastgelopen? Nieuwsgierig genoeg om een experiment aan te gaan? Voor een gratis workshop waarin een methode uit de gedragswetenschappen wordt onderzocht: j.schenkel@tudelft.nl. AC-HOP de vakbond voor Universiteitspersoneel. Voor informatie kijk dan op www. AC-HOP.nl. Yoga geeft je rust, leert je ontspannen en je eigen grenzen

14-05-2004

Voor advertenties bel met:

zoeken in een fraai zaaltje in gebouw Delftstede, Phoenixstraat 66. Informatie: www. johanmolenbroek.nl/yoga, 0152783086 of j.f.m.molenbroek@ tudelft.nl.

H & J Uitgevers Postbus 101 2900 AC Capelle aan den IJsel

Pagina 1

16

Werken bij de Universiteit tWente Universiteit Twente. De plek waar talent zich het best ontplooit. Studenten en medewerkers staan centraal. 3.300 wetenschappers en professionals zorgen samen voor baanbrekend onderzoek, relevante innovatie en inspirerend onderwijs voor meer dan 9.000 studenten.

T (010) 451 55 10 F (010) 451 53 80 E delta@henjuitgevers.nl

Spelregels minimaatjes. Minimaatjes zijn niet toegankelijk voor het bedrijfsleven. Voor commerciële aanbiedingen en advertenties: H&J Uitgevers (adres in colofon). Minimaatjes zijn maximaal 200 tekens lang. Inleveren vóór vrijdag 14.00 uur via e-mailadres delta@ tudelft.nl.

Neem contact op met Hennie de Ruyter of met Mireille van Ginkel voor nadere informatie

PhD Heat transfer to micro- and nanostructures surfaces 1,0 fte Faculty of Engineering Technology

Gezocht:

Leden redactieraad Delta en Delft Integraal/Outlook Delta is het onafhankelijke weekblad van de TU Delft, Delft Integraal/Outlook is het wetenschappelijk magazine van de TU Delft dat naar alumni en externe relaties wordt verzonden. De redactieraad van Delta en Delft Integraal/Outlook controleert het redactionele en journalistieke beleid van beide uitgaven, is een klankbord voor de redactie en bespreekt de uitgekomen nummers. De redactieraad vergadert vier keer per jaar. De raad heeft negen leden. Per 1 september 2010 zijn er drie vacante plaatsen in de redactieraad, twee voor studenten en een voor ondersteunend en beheerspersoneel (OBP). Journalistieke interesse is

14:02

wenselijk. Meer informatie is te vinden in het redactiestatuut*, in het bijzonder artikel 5. De zittingstermijn voor studentleden is twee jaar, voor overige leden vier jaar. Internationale studenten en medewerkers zijn van harte welkom om te reageren, maar een goed begrip van het Nederlands is noodzakelijk. *www.delta.tudelft.nl/nl/contact/ redactiestatuut

x

Aanmeldingen en informatie voor maandag 31 mei 2010 bij de voorzitter van de redactieraad, ir. S. Rozendaal, Simon.Rozendaal@elsevier.nl.

DE UT DAAGT UIT MEER TE DOEN! IK STUDEER, VOLLEYBAL, GEEF VOORLICHTING EN WERK HIER! EMMA LIGTENBELT STUDENT WB FACULTEIT CTW

PhD-students for closed loop identification of the nociceptive system 2,0 fte Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine (MIRA)

Ook werken bij Universiteit Twente? Een goede keuze. Universiteit Twente biedt ruimte! Ruimte voor ambitie, voor talent. Ruimte voor eigen ideeën en initiatieven. Jouw ondernemende instelling wordt gewaardeerd en gestimuleerd. We bieden je carrièreperspectief. Ambitieuze en kritische collega’s. Volop trainingen en cursussen om je verder te ontwikkelen. En vanzelfsprekend een goed salaris en prima secundaire voorwaarden.

WWW.UTWENTE.NL/VACATURES

Webspace nodig? Gratis Windows Server 2008 web hosting en .nl domeinnaam Ga naar: http://www.gratiswindowshosting.nl


DELTA. 16 29-04-2010

17

Opinie/recensies

Wassend water Willemijn Dicke en Vincent Marchau peilen de meningen op het tweede Elsevier Technologiedebat over zeespiegelstijging. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de zeespiegel stijgt. “Afwijkende meningen in het huidige debat over watermanagement komen onvoldoende aan bod.” Politici, beleidsmakers en journalisten lijken het eens: de zeespiegel stijgt alarmerend en er moeten nieuwe, onorthodoxe maatregelen genomen worden om Nederland in de toekomst langdurig te beschermen tegen hoog water. Zo pleit de Commissie Veerman voor noodoverloopgebieden (polders onder water zetten in geval van nood) en voor een meer veerkrachtige en dynamische manier van waterbescherming, die ook meer ruimte biedt voor de natuur. Zo niet Han Vrijling, hoogleraar waterbouwkunde en probabilistisch ontwerpen aan de TU Delft. Op het tweede Elsevier Technologiedebat,

van het KNMI. Deze geven aan dat we te maken krijgen met een serieuze zeespiegelstijging. Hij stelde voor om de ingeslagen weg van versterking van de waterkering, het verhogen van de gemaalcapaciteit, het verbreden van de watergangen en het aanleggen van waterberging verder te volgen. Dat moet wel stapsgewijs. Als de metingen iets anders laten zien dan de huidige voorspellingen, moeten de plannen worden bijgesteld.

Mensen in de zaal konden stemmen over bepaalde stellingen. (Foto: Eric Philippa)

georganiseerd door de TU Delft, weekblad Elsevier en Campus Den Haag, ging hij lijnrecht tegen de heersende mening in. In het interview tijdens het debat met Elseviers wetenschapsredacteur Simon Rozendaal zei Vrijling dat we nu nog niet kunnen weten of de zeespiegel extra snel stijgt, en zo ja, hoeveel. Metingen van zijn promovendus wijzen erop dat de stijging van afgelopen jaren een terugkerende, tijdelijke stijging is, die samenhangt met de stand van de aarde ten opzichte van de maan. Volgens die metingen zal de zeespiegel de komende jaren juist dalen. Vrijling denkt dat we beter de dijken kunnen versterken en pompen, dan kiezen voor noodoverloopgebieden: “Die gebie-

den zetten geen zoden aan de dijk. Voor de opvang van de pieken in het hoog water in de Rijn zou je de hele Betuwe nodig hebben.” In plaats van ons zorgen te maken over de stijging van de zeespiegel, kunnen we volgens Vrijling beter onze dijken op orde brengen. Er is achterstallig onderhoud. Die zwakke plekken verdienen voorrang, boven de megalomane plannen om meters zeespiegelstijging aan te kunnen, waarvan helemaal niet duidelijk is of die wel gaat optreden, aldus Vrijling. De panelleden dachten daar anders over. De dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Delfland, Michiel Haersma Buma, heeft meer vertrouwen in de voorspellingen

‘Die zwakke plekken verdienen voorrang boven de megalomane plannen om meters zeespiegelstijging aan te kunnen’ Fanny HeemskerckPillis van Arcadis hekelde de wijze waarop de overheid omgaat met risico’s. De bestuurders zijn erop gericht elk mogelijk risico uit te sluiten. Dat is volgens HeemskerckPillis niet mogelijk en niet nodig. In plaats van dit risicomijdende gedrag te tonen, zou de overheid openheid moeten geven aan bedrijven en inwoners van een bepaald gebied: welk risico loopt u en wat kunt u doen in geval van nood. Ze was het met Vrijling eens dat de huidige voorspellingen

en maatregelen overdreven zijn. Karina Czapiewska bood een nieuwe manier van kijken. Samen met vijf andere Delftse alumni is ze Deltasync gestart, een jong bedrijf dat zich bezighoudt met overstroombestendig bouwen. Voorbeelden zijn waterwoningen, drijvende wegen en zelfs drijvende wijken. Vrijling was hier minder positief over: “Drijvende woningen kun je niet te hoog maken want dan worden ze instabiel. Dan kun je nog beter op palen gaan bouwen.” De zaal was op de hand van Han Vrijling. Dat bleek bij het stemmen over stellingen: het valt wel mee met die zeespiegelstijging, en pompen en dijken bouwen zijn superieur aan het aanleggen van noodoverloopgebieden. Het publiek in de zaal maakte zich druk over het feit dat afwijkende meningen en metingen binnen het huidige debat over watermanagement, zoals van Han Vrijling, onvoldoende aan bod komen. En voor die ontmoeting tussen wetenschap, praktijk en politiek zijn juist deze technologiedebatten bedoeld. We hopen dat de nieuwe Deltacommissaris er zijn voordeel mee zal doen. Willemijn Dicke en Vincent Marchau werken bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management, TU Delft

Vergeten uitvindingen Koeienschoenen, een ijszeilboot, een moddermolen en een rioolstelsel. Talloze bekende en minder bekende uitvindingen passeren de revue in het boek ‘uitvinders in Nederland’. xRobert Visscher Het centrum van Delft ligt er vandaag de dag fraai bij. Maar in de tijd dat er nog geen riolering was, was dat wel anders. Toen dreven de drollen door de grachten en stonk het bruine water naar uitwerpselen en urine. Verschillende mensen deden uitvindingen om aan deze overlast een einde te maken. Neem ingenieur en militair Charles Liernur met zijn Liernurstelsel uit 1866. Met behulp van een kar, die eruit zag als een kleine tankwagen, kon hij speciale strontreservoirs schoonzuigen. Vervolgens wilde Liernur de opgepompte drollen verkopen als mest of er ammoniak van laten maken. Zijn theorie leek waterdicht. Maar

de praktijk bleek weerbarstig. Want naast uitwerpselen belandde ook andere rotzooi in het toilet en daar had Liernur geen rekening mee gehouden. Gevolg: verstoppingen. De verkoop van mest kon hij wel vergeten. Het Liernurstelsel is een van de opmerkelijke uitvindingen die beschreven worden in ‘Uitvinders in Nederland’, een uitgave van het Nationaal Archief en Quest Historie. Het boek richt zich op de octrooien van Nederlanders door de eeuwen heen. Er is veel aandacht voor bekende uitvinders en uitvindingen. Zoals Simon Stevin, Jan Adriaanszoon Leeghwater en de Zuiderzeewerken. Dat is niet zo verrassend. Deze onderwerpen worden zo kort besproken, dat het weinig toevoegt. De kracht van dit boek ligt vooral bij de vergeten pareltjes en bloopers. Neem de veeschoenen, waarvoor de Amsterdamse uitvinder J.P. Bles in 1831 octrooi aanvroeg. Hij bedacht ze ‘tot voorkoming dat het vee bij natte zomertijden de lage weide niet vertrede’. Dankzij deze schoenen vertrapten koeien niet langer het drassige weiland. Bovendien zakten ze er niet meer in weg en bleven ze dus ook niet vast zitten. Waardoor ook in de zomer de natte, laagst

gelegen weiden bereikbaar waren. De innovatieve ‘koeschoen’ had een zool van ijzer. De randen ervan waren, als een soort omgekeerde schaats, naar beneden gebogen om de koe meer grip te geven. Ook had de schoen een teenbeugel en een speciale verstelbare haksteun. Een succes werd het niet. Bles kondigde in zijn aanvraag aan dat hij proeven

‘Er staan opvallend veel ‘natte’ onderwerpen in het boek wilde doen, maar daar zijn helaas geen bewijzen van aangetroffen. Een aantal octrooiaanvragen in ‘Uitvinders in Nederland’ heeft een Delfts tintje. Stadstimmerman Cornelis Muys bijvoorbeeld vroeg in de zestiende eeuw octrooien aan voor zijn moddermolen en sluisdeuren. De moddermolen was een baggermachine. Over de sluisdeuren raakte Muys in conflict met de legendarische natuurkundige en wiskundige Simon Stevin. Eerst werkten de twee nog samen, maar al snel kregen ze ruzie. Stevin, die

november 1589 maar liefst negen octrooien aanvroeg, vond dat Muys een van deze uitvindingen had gestolen. Waarom is helaas niet duidelijk. Of het weer goed kwam tussen de vooraanstaande uitvinders is ook niet met zekerheid te zeggen. Wel is bekend dat de burgemeester van Delft ze probeerde te verzoenen. In 1604 overleed Muys. Er staan opvallend veel ‘natte’ onderwerpen in het boek. Er is veel aandacht voor sluisdeuren, watermolens, duikboten en brandspuiten – geen toevallige uitvindingen in Nederland. Ook de uitvinding van Haarlemmer Adriaen Terrier is typisch Hollands. Hij bedacht de ijszeilboot en vroeg in 1600 octrooi aan. Die uitvinding kwam precies op het juist moment, namelijk in een ‘kleine ijstijd’, waardoor de winters bijzonder koud waren en water lang bevroren bleef. Transport ging in Nederland voornamelijk over water, dat veel sneller en comfortabeler was dan reizen over slechte, hobbelige wegen. De ijszeilboot leek de ideale oplossing. Maar al snel bleek dat alleen kleine bootjes geschikt waren, waardoor het schip uiteindelijk alleen recreatief werd gebruikt. Sprankelend en meeslepend wordt de ontwikkeling van de

ijszeilboot, net als andere uitvindingen, helaas niet beschreven. Toch zijn het dit soort opzienbarende, vergeten voorbeelden die het lezen van dit boek waard maken.

x ‘Uitvinders in Nederland. Vier eeuwen octrooien’, Nationaal Archief en Quest Historie, 133 p., € 16,95.

x Smaakt dit naar meer? Het besproken boek is te vinden op de leestafel in de bibliotheek.


DELTA. 16 29-04-2010

Memorial service

Alcohol

Tuition fees

On Tuesday, May 4, a memorial service will be held in the Aula to commemorate the TU Delft (formerly TH Delft) staff and students who died during the Second World War. A wreath will be laid at the commemorative plaque in the foyer of the Aula building on behalf of the Executive Board and the Delft University Fund/Alumni Association. The university invites all those who wish to remember the fallen to do so on this day.

The TU Delft student world is not concerned about a new amendment to the national Drink & Catering Law (Drank- en Horecawet) currently being proposed by the government. The amendment would make it easier for municipal authorities to force student associations to report in advance when they plan to serve alcoholic beverages and to whom. Stip, the student political party, which has a seat on the newly formed city council, has not yet taken a formal position on the issue.

As of the 2011/12 academic year, students who are not from EU and EFTA (Lichtenstein, Norway, Iceland and Switzerland) countries will pay substantially higher tuition fees, the university’s Executive Board announced this week. For non-EU/EFTA MSc students, tuition fees will rise to 12,500 euro, compared to the present annual tuition fee of 8,600 euro. As of 2010/2011, tuition fees will rise to 8,818 euros per year. BSc students from non-EU/EFTA countries will pay 8,000 euros per year for tuition as of 2011/2012, which is one and

the bike of

Johan Jannung: “The back rack is the only unpredictable part.” (Photo/text: Aarabi Kumar)

Name: Johan Jannung (26, Sweden, industrial design) Brand: Junkyard jumble Price: €40 Striking feature: solid, ‘non-junky’ performance Jannung’s bike is a cool one, with ‘Super Style’ written in reddish retro-style fonts on it. It’s a single gear bike and he’s had only one flat tire since he bought it last December. “The bike looks fragile, but it’s surprising solid”, Jannung proudly states. “Although the back rack is the unpredictable part. Last Sunday I was biking home from the Delftse Hout with a friend sitting on the back when suddenly the rack gave way, taking my friend with it. Luckily neither of us was hurt.” The only complaint Jannung has about his bike is how it camouflages with all the other bikes: “I want to paint it in multiple colours so it’ll really stand out.” Jannung was out bike shopping one day last December when a nice Dutch guy he met in the street told him to go to see some guy in a car junkyard in Delft who fixes up and sells bikes. “But my bike is an old bike the guy had and fixed up for me; it’s not one made of spare parts from his junkyard”, Jannung explains. At home in Stockholm, Jannung has a better bike – a mountain bike with 24-gears and full front and rear suspension: “My bike at home is specially made to ride in forests, but my Dutch bike looks a lot cooler so I bought it!” In Sweden, bikers are more cautious than in Holland, Jannung says, and everyone wears helmets and protective gear: “But Sweden doesn’t have a dedicated road network for bikers like here. Holland is lucky to be able to afford such a sustainable solution.” (AK)

pÉpette

18

Delta in English

a half times more than the 5,311 euro they will pay for the 2010/2011 academic year. At present these students pay 5,180 euro. The reason for the price hike is that the current tuition fees are no longer high enough to cover costs. A final decision on these measures will be taken in mid May 2010. The new measures will affect approximately 500 students. If the price increases go ahead, the TU will earn approximately 1.8 million euros more in revenue in 2011/2012 than it did in 2010/2011.

news below sea level This week’s round-up of what’s been making headlines in the Netherlands begins with the news of the coming Dutch general election. The former ruling Christian Democrats (CDA) party is sinking fast in the polls, as CDA Prime Minister Jan Peter Balkenende’s popularity hit an all-time low (31 percent). Balkenende implied he’d quit politics if not re-elected as Prime Minister, a position he held for the past eight years. Both the centre-right VVD and centre-left PvDA (Labour) are polling strongly. With former Amsterdam mayor Job Cohen now leading the party, the PvdA is favoured to win. Meanwhile, the far-right Freedom Party’s leader, Geert Wilders, demanded and received government statistics relating to the costs of immigration. A subsequent study of some 20,000 non-Western immigrants found that these immigrants cost the Netherlands between 6 to 10 billion euros per year, because such immigrants are more likely to claim welfare benefits and commit crimes. Elsewhere, former Dutch deputy justice minister, Nebahat Albayrak, a Muslim of Turkish descent and leading Labour Party politician, said Dutch civil servants shouldn’t be forced to conduct same-sex marriage ceremonies if they object to marrying gays on religious grounds. Dutch NS intercity trains now offer free WiFi connections onboard. The Dutch government funded this NS project to the tune of 15 million euros, but so far the WiFi connections are reported as being too slow to access video-content via site like YouTube. Meanwhile, NS said it wants to charge passengers higher ticket prices for travelling during peak hours. The government isn’t happy about the plan, though, as it could convince more people to travel by car instead, further congesting the country’s over-congested roads. Dutch politicians are also asking NS to explain where the 1.3 billion euros the government gave it in 2000 went to. The cash was meant to be spent on upgrading station security, the country’s stations and rail network, and on a new electronic e-ticket system. NS apparently only spent 280 million on an e-ticket system and deposited the rest in the bank to collect interest. The Dutch population is rapidly ageing, so local governments, concerned about road safety, have created special driving licences for the elderly that permit them to only drive around their homes (a 25 km radius, and not on busy motorways. Meanwhile, recent crime statistics show that robbers are increasingly targeting old Dutch folk, especially in their own homes. Last year 159 elderly people were robbed, a 70 percent increase over the previous year. With banks and shops tightly

secured nowadays, criminals view the elderly as soft targets. Recently three Romanians robbed and killed an elderly Dutchman in his home. A road-side bomb killed two Dutch soldiers in Afghanistan. Cleaners in Holland went on strike, demanding better pay and working conditions. As many cleaners are immigrants, part of the deal struck to end the strike not only included a 3.5 percent pay raise but also free Dutch language courses. The Netherlands and Belgium want to jointly host the 2018 World Cup, just as they co-hosted the European Football Championships in 2000. Only problem: Belgium might not exist by then. The Belgian government fell again, with some saying the deep divisions between Belgian’s French-speaking (Walloon) and Dutch-speaking (Flemish) regions could ultimately lead to Flemish-speaking Belgium becoming part of the Netherlands. Meanwhile, thanks to the threat of soccer fan brawls, Dutch soccer hit a new low: the League Cup match between Ajax Amsterdam and Feyenoord Rotterdam will be played at two venues: the first leg was won by Ajax (2-0) in Amsterdam, with Feyenoord fans barred from attending; the second leg in Rotterdam, with Ajax fans barred. A study found that Dutch girls are in fact just as good as Dutch boys in mathematics, but that Dutch girls believe boys are better. A Dutch nurse, Lucia de Berk, convicted of murdering seven patients under her care between 1997 and 2001, has been acquitted and released from prison. Controversy following a TV news programme’s revelations that prisoners in Dutch prisons are permitted to watch porn, including those imprisoned for sex crimes, like one paedophile who raped and killed three young girls and was overheard on video saying he liked watching teen-porn best. And finally, the Salvation Army in Zutphen have been told to pipe down. Apparently, while praising Jesus, these Christian soldiers make an ungodly racket with their drums and electric guitars, in violation of local noise pollution laws. The Christians say making noise is how they honour their god; the authorities say quiet down or pay up in fines. (DM)


DELTA. 16 29-04-2010

Rubicon winners The Netherlands Organisation for Scientific Research has been allocating grants as part of the Rubicon programme since 2005. Rubicon enables Dutch scientists recently conferred with a PhD to gain work experience abroad. In the latest round of funding applications, 33 of the 144 applications were honoured. Two of the winning recipients were from TU Delft: Rami Barends from the faculty of Applied Science and Roland Tóth from the Delft Center for Systems and Control (DCSC). Dr. Tóth will now spend eight months at the University of

19

Delta in English

Innovation award California, Berkeley (USA) carrying out research into ‘Automated datadriven modelling of linear parameter-varying systems’. Dr. Rami will spend two years conducting research at the University of California in Santa Barbara (USA). Dr. Rami was awarded the Rubicon on account of his research: ‘Resolving memory loss in superconducting quantum circuits’.

x www.nwo.nl/rubicon

Although a squint (strabismus) is said to be one of the ‘seven signs of beauty’, it is still a condition that should be corrected, preferably at an early age. The main problem with young children, however, is that they seldom sit still long enough to enable a doctor to make the proper measurements needed to carry out corrective eye surgery. That was until Daisy (the ‘Delft Assessment Instrument for Strabismus in Young children’), a fast and accurate method for measuring the angle of a squint in young children. On 15 April 2010, it was

Feedback announced that Team Daisy, which is the name used by TU Delft students Elsbeth Geukers and Nicole de Bakker, had won the Philips Innovation Award. Some four percent of children have a squint. If left untreated, it can lead to problems with their sight. DAISY will mean a considerable reduction in the number of second operations, thereby cutting the costs and preventing unnecessary anxiety for children and their parents. The assessment itself will also be more childfriendly.

Savings plan for the faculties The university’s Executive Board has asked the deans of TU Delft’s faculties to submit cost-savings plans based on the university receiving ten percent less in government funding. The following is a partial summary of the plans submitted by the deans. Based largely on the faculty deans’ recommendations, the Executive Board will reveal its action plan on June 8. Technology, Policy and Management (TPM) • Save 1.5 million euro • Conduct more research with a smaller faculty • Discontinue educational services • Maximise combinations of education and research • Fewer student assistants • Entrepreneurship more important in applied research • Reorganize departments that only provide education • Make students pay for language courses • Enhanced external profile, especially within Europe • More clusters in graduate schools Aerospace Engineering (AE) • Operate more efficiently (save 1.5 million euro) • Save 0.5 million euro through savings on facilities • Save 800,000 euro through a hiring freeze • Create new curriculum for MSc programmes • More multi-disciplinary collaboration • Enhance expertise in aircraft propulsion and flight performance Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS) The following plans deliver savings of 1.7 to 2 million euro • Abolish the electromagnetism section • Abolish the International Research Centre for Telecommunications and Radar (IRCTR); integrate it with telecommunications department • Close the high voltage hall or give it a new function • Formally discontinue the computer graphics section; convert it into a interactive visualisation section • Give the Veem Hall another function (possibly an electrical engineering and computer science lab) • Reduce support services via a natural process of attrition • Cut MSc programmes • Strengthen ICT as service provider • Stricter hiring and project policies Architecture • As of the 2012-2013 academic year, set enrolment through admission exams. With 400 fewer students than the current enrolment of 3,200, fewer teachers are needed, which saves nearly 2 million euro • Cut 1 million euro from overhead costs Industrial Design Engineering (IDE) • Save 500,000 euro by returning rooms in the large machine hall to the real estate department. Reorganize the model making/machine shop and merge with mechatronica • Critically evaluate the laboratory course curriculum and offer joint courses with TPM • Collaborative research: jointly set up with EEMCS laboratories (for example computer science and per-

If you’d like to comment on anything appearing on the English Page or on a university-related matter, or if you have a question or suggestion for us, send your emails to d.mcmullin@tudelft.nl. We welcome all feedback from our readers. Letters intended for publication should include your name and be no longer than 350 words. This edition of Delta is also available online at www.delta.tudelft. nl, where you can also access the English Page archive.

foreign eye

ception research) • More efficient organisation of visualisation (drawing, model making) with other faculties that also use visualisations Civil Engineering & Geosciences (CEG) Due to CEG’s weak financial position, a renewal plan was devised last year to deliver 9.5 million euro in savings. This plan must lead to a balanced budget via the following measures: • Cut 18 (fte) full-time equivalents (21 positions) and a natural attrition of 15 fte (already partly achieved) • Save 1.4 million euro on laboratories: the construction lab (Stevin II) becomes a macro-mechanical lab shared with TNO and Architecture. Halving the hydrology lab (Stevin III) for the water engineering department. Designating the other half for the water management section and a smaller part to the AS faculty. • Save 500,000 euro by relinquishing two semi-storey floors • Save 500,000 euro in overhead costs • Generate extra income via the engineering sector: currently 13 million euro In addition, become 10 percent more ‘flexible’ through partnerships with other faculties and additional section reductions.

(Photo: Pouyan Mehdizadeh, Iran, BSc architecture)

Poker face A new excuse for students to hang out together and have fun and make new friends. Every night of the week can’t be a party night, so instead students get together with their ‘poker buddies’ and drink and play poker till late.

Mechanical, Maritime and Materials Engineering (3mE) • Alter the model making/machine shop; use more postdocs/PhD students for teaching (0.6 million euro) • Reorganize material sciences (1.1 million euro) • Simplify education and exam regulations, reduce time needed for study advisors. • Structurally support industry and revenue-generating projects (1 million euro) • Facility: flexible working spaces; possibly terminate lecture hall pooling system (0.4 million) • Assess the social and economic importance of groups (0.6 – 0.7 million euro)

Interfaith sharing

Applied Sciences (AS) This faculty will reveal its plans in May 2010

xAARABI KUMAR

Collaboration between faculties The Executive Board has asked the faculty deans to further develop the following plans: • CEG, OTB, TPM and 3mE will determine whether they can combine their activities in the field of transport, while further strengthening course content. • Mathematics transferred to AS faculty, thus separated from EEMCS • Flow and sections of process technology are more clearly organized; set up the Institute for Sustainable Process Technology • The construction and construction technology department given a new focus, supplementing CEG’s ongoing reorganization • The design context and conceptualization (IDE) department to collaborate with the media studies section (Architecture), creating more efficient, innovative education • OTB to merge with faculty of Architecture • Reorganise materials science and engineering department and strengthen the Delft Centre for Materials (3mE) • Development a Climate Change Institute Delft; the Aerospace faculty’s remote sensing of environment section relocated elsewhere (CEG, AE, EEMCS and AS). (SB/CvU)

Each month people from around the world and of varying religious beliefs gather together in Delft to discuss matters of faith.

A room full of students of varying beliefs, discussing the dictates of their religion and asking questions of each other’s faiths. Welcome to the InterFaith Sharing session, organized by the International Students Chaplaincy (ISC). These monthly sessions held in Delft are headed by Rev. Waltraut Stroh, one of the seven ISC chaplains active in the Netherlands. The sessions first started around the time of the 9/11 terrorist attacks in the US, when many students from the chaplaincy wanted to talk to Muslim students in the hope of understanding them better. Nowadays, the Interfaith sessions often involve the participation of various experts, who present their views on a certain subject, followed by discussions and a question-andanswer session. Four years ago, for example, a group of Iranian students wanted to understand Judaism and Christianity. The chaplaincy then brought in a Jewish rabbi, who also happened to be one of the world’s first female rabbis. The focus of the sessions change each time, but the guidelines for the talks remain constant. At last

week’s meeting, the experts who spoke were Stroh and dr. Alper. Stroh, who is also the Protestant chaplain for TU Delft, often leads the Delft InterFaith Sharing sessions. Stroh was born in Germany, brought up in Zambia. Dr Alper was born in the Netherlands but is of Turkish descent. He is a part of the Islam and Dialogue Foundation, which is where he met Stroh. “The ISC aims to increase the spiritual, social and physical wellbeing of the internationals studying in Delft,” Stroh explains. “The students present at interfaith meetings are always a mixed lot.” At the last session, for example, among the students present were those from Indonesia, Pakistan, India and the Netherlands, believers each in Islam, Hinduism and Christianity. Sometimes the discussions are about a particular religion, while at other times the students take the initiative to talk about their own faiths, often in the aftermath of world incidents, in the hope of revealing a side of the story not immediately understood by the general public. Above all, those attending the interfaith session do so as individuals, not as representatives of religious institutions. Arguments about which religion is ‘better’ are discouraged. Stroh: “The objective is to explain, not convince. ”

x The next Interfaith Sharing meeting is on Monday, May 17, 19:30, at Voorstraat 60 in Delft. The topic to be discussed: Religion, Tolerance and Extremism.


DELTA. 16 29-04-2010 achterkant

00 20

dream teams Naam: Yvonne Voorrips (20, werktuigbouwkunde) Dreamteam: Eco-Runner (ecorunner.nl) Functie: Manusje van alles en piloot “De schade is alweer verholpen hoor, alleen nog even overspuiten”, relativeert Yvonne Voorrips de gevolgen van haar crash. Eind maart was er een testsessie met de Eco-Runner. Dit is een ultrazuinige auto die op waterstof een equivalent verbruik van maar één liter op 2283 kilometer heeft. De test vond plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam, op de atletiekbaan waar normaal hardlopers hun rondes maken. “Onze wagen, gebouwd op zuinigheid, gaat zo’n dertig kilometer per uur. Ook tijdens de crash.” Hoe kreeg Voorrips het voor elkaar om van de baan te raken? “Dat was geen gebrek aan stuurmanskunst”, lacht ze. “Onze auto gebruikt steerby-wire. Dat wil zeggen dat er geen mechanische koppeling is tussen het stuur en het wiel, maar een elektronische. Ik stuur met een joystick. Een servomotor laat vervolgens het wiel sturen. Althans, normaliter dan. Tijdens de testsessie zat er een contactje los, waardoor de auto onbestuurbaar werd.” (EvO)

as in olde times

Stolen trophy It’s often the case that student associations’ possessions - like banners, chairman’s glasses or beer taps - are stolen. It’s therefore often the job of a board, team or commission to recover those stolen items, which apparently weren’t very well-guarded anyway. A good example of this is student tennis club Obvius’ ‘league trophy’, explains board member, Joor Arkesteijn. “During a party held before the start of the season’s league matches this trophy is awarded to the ‘best’ team in the league. And by ‘best’ team we mean the team that scores the most points during the games and trivia quizzes we play during the party.” The winning team’s members get their names written on the trophy, and this coveted prize is then publically displayed during match days, much to the displeasure of the losing teams. “The trophy therefore doesn’t remain in the possession of the winning team for long, but rather ‘by accident’ is taken by one of the other teams. And this sometimes already happens on the same night the trophy is awarded! But in order to be able to display the trophy during the league matches, the winning team must try to get the stolen object back as quickly as possible, which leads to lots of fooling around. Moreover, the club’s events commission, which organizes the match league parties, is also responsible for getting the trophy back in time for the next party, so it can be awarded to the next winning team.” This year’s winning team was awarded a trophy and a mascot in the club’s color green: Oscar from Sesame Street. But both Oscar and the trophy went ‘missing’ during the pre-match practice day held in Amsterdam. It’s still a mystery as to where these items disappeared to and what kind of offering must be made to get trophy and mascot back. (JT/DM) This is the last issue of As in Olde Times. Next week we start with a new feature.

Kriep

Oscar and the Obvius trophy. (Photo: Hans Stakelbeek/FMAX)

Yvonne Voorrips: “Een klein probleempje, met grote gevolgen.” (Foto: Richard van ’t Hof)

Anna noyons

Nietsdoen Een van mijn zwakste punten is nietsdoen. Dan ga ik namelijk piekeren. In het tijdperk voor Nietsche heette dat bidden, of bezinnen, filosoferen of in het ergste geval mijmeren. Tegenwoordig heet dat ‘te veel nadenken’. Onze economie houdt helemaal niet van mensen die nietsdoen of te veel nadenken. Tijd is namelijk geld, vooral andermans tijd, want daarin had in plaats van nietsdoen ook gebruik gemaakt kunnen worden van een bepaalde dienst of product. En als er te veel wordt nagedacht zouden mensen wel eens uit zichzelf kunnen bedenken dat het belachelijk is om eerst met een heel dure zeep het vet van je huid te wassen om het er vervolgens met een heel dure crème weer op te smeren. En dus bestaat er een wereldwijde lobby om het nietsdoen als de allergrootste zonde van de 21ste eeuw te bestempelen. En daar ben ik blijkbaar gevoelig voor, want van de rust na mijn afstuderen is niets terecht gekomen. Mijn vriend kan heel goed nietsdoen. Onze levensfilosofieën staan wat dat betreft loodrecht op elkaar. Ik heb het in principe druk, tenzij ik niets te doen heb. Hij doet in principe niets, tenzij hij het druk

heeft. Ik kan vol bewondering van hem genieten terwijl hij op de bank ligt te wachten tot er een leeuw voorbij komt, terwijl ik ondertussen bessen verzamel, mijn nagels lak, mijn i-pod oplaad, een wasje draai, mijn mail check, te laat kom en deze column schrijf. En dat zie ik niet als een kracht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat in nietsdoen het antwoord ligt voor een groot deel van de huidige wereldproblemen. Als we allemaal wat minder zouden doen, zouden we ook wat minder verdienen. Geld dat we dan niet zouden kunnen uitgeven aan milieuvervuilende producten of activiteiten. De TU moet bezuinigen en mijn advies zou zijn: promoot het nietsdoen! Als iedereen wat minder werkt, scheelt dat enorm veel salaris en overspannen medewerkers. Bovendien hebben mensen meer tijd om met een echt goed idee op de proppen te komen. Socrates zei het al: pas op voor de onvruchtbaarheid van een druk leven. Maar goed, hij had makkelijk praten. Hij leefde niet in een individualistische, geglobaliseerde, multimediale, geëmancipeerde, kapitalistische wereld in tijden van crisis…

Delta TU Delft  

newspaper technical university Delft

Delta TU Delft  

newspaper technical university Delft

Advertisement