Issuu on Google+

THOMASCHOI

PORTFOLIO

Design and Architecture works of Iowa State University undergraduate program of 2009~2013

515-450-6570 tthomaschoi@gmail.com


CONTENTS


THOMASCHOI

SOCIALIZE MERGE LEVITATE BLEND MUTATE ILLUMINATE


Hotel VIV

Waterfront Hotel / Miami, FL 4th year Multi-disciplinary Project The waterfront hotel ‘VIV’ seeks for new ways to involve the fun-seeking young tourist populations in the Miami. This hotel. The architecture and landscape design of the hotel works to provide a backdrop in which social interaction can occur. In the design, social interaction is promulgated by view. The sociability of space and interaction of people within the hotel is encouraged by a ‘see and be seen’ atmosphere. Formally, the tower breaks apart into two pieces which turn inward to allow optimal views to both the ocean and the pool decks below. The landscape derives its geometry from the towers and tiers down to allow views to the ocean and the landscaping below it.

+Hospitality Design Magazine Competition Entry Professor: Jason Alread / Cigdem Akkurt Team: Thomas Choi / Seth Lehman / Youngjae Ahn / Charlie Zhong


THOMASCHOI

SOCIALIZE


SITE

PROGRAM

W

‘W’ Hotel

Collins Ave Access

S

Guests & Public Service Access

Beach Access

Setai Hotel

Administration Back of House

The amenities of the hotel, including the restaurants, café, spa, exercise room, and bar, are located on the edges of both towers which creates a centralization of the building between the two towers and becomes the primary social core. Additionally, the amenities on the side create a triangulation of views for people interacting with each other, once again creating a ‘seeand-be-seen’ atmosphere. Lastly, the exposure of the amenities to the outer edges of the hotel increases visibility and draws people from the street into populating the social spaces of the hotel. An escalator runs between these two edges and binds them together, lifting people off the street and into the hotel through a highly visible circulation core.


THOMASCHOI Pickup / Dropoff Recreation

SOCIAL

Meeting / Function Food / Drink / Party Lobby

SOCIAL

SOCIAL

SOCIAL

Guestrooms

LOBBY

Offices etc.

SOCIAL

COMPETITORS

LOBBY

SOCIAL

VIV

SOCIAL


THOMASCHOI

1. 2. 3. 4.

Building mass oriented North and West to maximize view and sun exposure to the pool

Void in the middle to open up to the street sides Connecting separate mass for program adjacency and view

Tiered Pool and rotated building mass for optimized view toward the ocean and pool

Void penetration for program division and social gathering green space


w

Bungalows Boardwalk South Beach

Atlantic Ocean


THOMASCHOI UP UP UP UP UP laundry

elevator

UP

UP

UP UP

UP

meeting room 2 meeting room 1

conference room conference room

backroom cashier and baggage

UP

communications room

UP

meter room

fire pumps

emergency generator

lobby retail

electrical switchboard

janitor and support area for business center

chair storage

catering station for business lobby bathroom

main pantry

refrigerated food storage

bathroom

mechanical space

retail 2 locked storage transformer

food prep area

china storage

retail 3

purchasing office

dry food storage main kitchen area general storage

bathroom freight elevator

maintenance shop

food controller office

bake shop

bld. engineer groundskeeping

UP

storage

UP

grounds equipment trash/ recycling

recieving office

wash basin

recieving area

energy mgmt control

kitchen recievables

employee entrance loading dock

+1

laundry

UP UP UP UP UP laundry

elevator

UP

UP

UP

meeting room 2 meeting room 1

conference room conference room

backroom cashier and baggage

UP

communications room

UP

meter room

fire pumps

emergency generator

lobby retail janitor and support area for business center

electrical switchboard chair storage

catering station for business lobby bathroom

main pantry

refrigerated food storage

bathroom

mechanical space

retail 2 locked storage transformer

food prep area

china storage

retail 3

purchasing office

dry food storage main kitchen area general storage

bathroom freight elevator

wash basin

food controller office

maintenance shop bake shop

bld. engineer storage

UP

grounds equipment trash/ recycling

recieving office

groundskeeping

UP

recieving area

energy mgmt control

kitchen recievables

employee entrance loading dock

+2

laundry

DN

DN

DN

DN

+3

UP UP


THOMASCHOI


The amenities of the hotel, including the restaurants, café, spa, exercise room, and bar, are located on the edges of both towers which creates a centralization of the building between the two towers and becomes the primary social core. Additionally, the amenities on the side create a triangulation of views for people interacting with each other, once again creating a ‘see-and-be-seen’ atmosphere. Lastly, the exposure of the amenities to the outer edges of the hotel increases visibility and draws people from the street into populating the social spaces of the hotel. An escalator runs between these two edges and binds them together, lifting people off the street and into the hotel through a highly visible circulation core.

Void

Amenities


THOMASCHOI


The interior spaces are likewise externally focused, with an emphasis placed on viewing the landscape tiers and the ocean. Through choreography of space and attention paid to lighting, each room draws a guest’s eye from the interior to exterior, in effort to encourage the guests to observe and participate. These spaces focus on allowing a range of scales of social contexts, from a dinner for two to a party of ten.


THOMASCHOI


Boston Performing Arts Center

Performance Hall / Boston, MA 5th Year Studio Project The Boston Performing Arts Center provides home for the busker artists looking to expand their career by opportunity created by the neighbor-friendly concert hall setting. Building provides 300 seat experimental hall for the busker artists to perform on their own will, and main hall with 1200 seatings for more refined buskers

Professor: Chris Nelson Team: Thomas Choi / Brent Hebert + Iowa State CSI competition FINALIST


THOMASCHOI

MERGE


DN

Ticket Office

Rest RM

DN UP

Folding Window Panel

UP

Neighborhood Mechanical

Coffee Shop

UP Fire Shutter

Bar

Childrens Museum

DN

Folding Window Panel

UP DN

Preperation Studio Tickets

Lobby

Experimental Hall

Full Size Rehersal Stage

Air Handling Muffler

Childrens Museum

Performance Center Shop

UP DN

Fire Shutter

Boardwalk


THOMASCHOI

Childrens Museum

Site Blend Childrens Museum Landscape design by ‘MVVA’

Boardwalk


Main Hall

Experimental Hall

Parking Lot

Northern Section

Maintane


ence

THOMASCHOI

Back of House

Flexible Space Public Area


THOMASCHOI

Louver system is made of prefabricated metal structure with the wood finishings covering the structure clipped in place on top and the bottom of the roof and flooring system. Functions of this intricately designed facade consist of multiple usage including blockage of undesirable western lights shining from the riverside. Also the louver is oriented 90 degrees to the landing area for unobstructed view from the grand staircase, and 30~45 degree angle orientation for the view when walking parallel to the river when entering the mainhall. Lastly, they are meant to be the blind to minimize the visual noise after experiencing the inspiring music and help sustain the arousal from the concert that they just witnessed.


Busker theater and lobby area

A busker’s theather which is combined with the main lobby space to accomidate for impromptu performances, street performers, and public performance competitions. This space is to share a relationship with the flex/prep space adjacent to the plaza. Once a performer has proven his/her talents in this non formal public theater setting, they are then welcomed into the formal main hall above.


THOMASCHOI

Walking into main performance hall

1 Framing view depending on the movement

3 2

Limiting the distraction for the audiences exiting the building after the performance

Louver Functions Exiting the main performance hall

Blocking low western sunset glare


THOMASCHOI

MERGING AUDIENCES WITH PERFORMERS VIA PROXIMITY

The main hall his arranged according to an “in the round” setting to allow visitors to see others accross from them and respond to other individuals’ body language. The stage is very small and intimate, encouraging interaction with the visitors. The theater is meant to be the compliment to the experimental theater. The feeling that one has “made it” is the focus of this theater, a privilage given to those who have proven themselves.


Human BEEing

Residential Complex / Paris, France 4th year semester competition entry The Infrastructure and the architecture have been stimulating each other to grow along with the advancement of technology. Town expansions increased the distance between the destinations, which lead to the invention of faster transportation. Not only that the cities started to enlarge, but also started to become more compact. Now that the cities are too saturated with population, new proposal for resolution of this density problem needs to be addressed. Possiblity of using the broad unused space above the existing infrastructures can be claimed to be the key to this probems.

Student Initiated Work Team: Thomas Choi / Han Kwon / Yeonkyu Park / Jin young Han +eVolo Competition Entry +work featured on eVolo publication


THOMASCHOI

LEVITATE


THOMASCHOI


Ansung Sky House

Residential / Ansung, South Korea ‘Studio EU Concept’ Intern Work This residential housing is for a family seperated in two massing to create blending space in between old and young couple. The building occupies 1245 sq ft which is constructed in 2x4 wood framing members with wood sidings, zinc roof panels, and stucco finishings.

Architect: Jungwoo Ji / Joori Suh / Kyoung Eun Kwon Intern: Thomas Choi + 2012 Kansas AIA Yound Architect Award - Residential + INTERN WORK


THOMASCHOI

BLEND


Local pear orchard in the neighboring site MERGING and BLENDING in the middle

Mountains in the wedged shape of V right in front of the site

4.

2.

Making Privacy

1.

Traditional House Typology

3.

Separated Masses

Diffrent Proportion


THOMASCHOI

6. 5.

Tie Together with Roofing

Making Family Space


DK

OFFICE

+1 MBR

BR

LR

FAMILY SPACE

LDK

BR

+1.5 ATTIC

ATTIC


THOMASCHOI


THOMASCHOI


Synthesis

Synthesis ‘Useful Mutation 2.0’ Idea Competition 3rd year competition work The design explores the possibility of the useful mutation via space, time, and memory. Mutation occurs when one affects the other. For example, the interaction of a human triggers an object to change its original for to embrace the distortion of external force. This induces a synthesis between a human and object making it as a whole. This is an example of a mutation, since human can be understood as force that influences an object to put synthesis into motion. An object changes its function depending on how human occupies it, stimulating an object to mutate.

Student Initiated Work Team: Thomas Choi / Han Kwon + Useful Mutation 2.0 Festival Organizing Committee Award + 2nd Place on Object Design Division


THOMASCHOI

MUTATE


3

3 Cube

Lighting Design The lamp is illuminated via soft light through the planer sides of the lamp and the direct light on the inner edges of the geometry as the highlight. Overall form exploits the minimalistic simpleness that can be oriented in any direction the user wants. Extended application may include but not limited to tabletop storage for small object like office utencils.

Files to Fabrication Design + Assembly


THOMASCHOI

ILLUMINATE



ThomasChoi Portfolio