BYG med ROUST

Page 1

BYG med ROUST :: Magasin om moderne byggemetoder fra Roust Spær med isoment ::

Energi Nytænkning Koncept Løsning

DESIGNJOB Arbejdsmiljø i flot træbyggeri

VILLA PARK Arkitekttegnet og økonomisk

FRA A TIL Z Sådan rejser man et hus på 8 timer

Læs også om: Etagebyggeri med træ Futuristisk hus Patriciavilla på ny Kontor og virksomhed Byggereglementet Bæredygtigt byggeri og meget mere.

Konstruktivt byggeri med træ som kerne www.isoment.dk

1


Indhold Roust Spær A/S Tinggården Roust 6818 Årre Tlf.: 75 19 22 44 Fax: 75 19 25 05 www.roust.dk isoment Tinggården Roust 6818 Årre Tlf.: 75 19 22 44 Fax: 75 19 25 05 www.isoment.dk Oplag: 20.000 stk.

Passivhusprojektet i Skibet ved Vejle

4

Ny arkitektur opført m. passiv-isomenter

6

Computerstyret produktionsteknik

7

Kontor og administration på en ny måde

8

I Vejen bliver mange bække små til Ådalen

10

Bogense Strand

12

Arkitekttegnede huse bygges med isoment

16

Designvirksomhed i fantastisk træmiljø

18

Gennemarbejdede projekter giver de bedste resultater

20

Tryk: Toptryk Grafisk, Gråsten Sats & Layout: Form & Grafik Tlf.: 74 65 11 45 www. form-grafik.dk www.websight.dk Foto & fotografik: Form & Grafik, Rune Søndergård

Tak til alle vore annoncører og samarbejdspartnere for deres venlige deltagelse i dette magasin som i det daglige arbejde.

isoment er den mest fleksible metode, på rationel vis, at opføre individuelle boliger og meget store byggeprojekter. Konstruktionstegninger og beregning udføres af rutineret og faguddannet personale. Ring til Roust og hør mere om isoment

2

www.roust.dk


FRA A TIL Z Sådan rejser man et hus på 8 timer Se siderne

26 - 36

Velkommen til læserne Det er med en vis stolthed at vi hos Roust Spær udsender dette magasin. Vi har længe ønsket at vise nye som gamle kunder, hvad vi står for og hvad vi er i stand til at producere.

Byg hurtigt og tørt med isomenter og spær fra ROUST SPÆR A/S øjnefaldende Vælg en træbeklædning fra ROUST

26

Få træhuset leveret grundmalet

35

Futuristisk stil med fantastisk lys i Horsens

36

Let etagebyggeri i træ nu op til 4 etager

38

Institutioner, offentligt byggeri og andelsboliger

40

isoment og Roust Spær bygger med stil - flot patriciavilla

42

Vejen Villa Park

44

Gitterspær er det vi blev kendt for øjnefaldende isoment, til industri og håndværk

46

15 stærke fra ROUST SPÆR

50

34

I mange år har vi leveret kvaitetsprodukter til byggeriet, og med vores nye brand isoment, der står for vore højisolerede bygningselementer, er vi klædt på til også i fremtiden at være Deres innovative samarbejdspartner. Vi håber De vil finde inspiration i de flotte referencer, samt praktisk viden og indsigt i de mange forskellige artikler. Vi håber naturligvis også, at De ikke vil holde Dem tilbage med spørgsmål og kommentarer til såvel dette magasin som vore interessante produkter. Med venlig hilsen Erik Pedersen

48

www.isoment.dk

3


Moderne arkitektur med høj komfort og super ROUST SPÆR A/S er klar til fremtidens byggeri. På Stenagervænget 37, Skibet ved Vejle finder du allerede nu et af fremtidens huse.

Kuben Byg A/S har modtaget det fornemme Passivhuscertifikat fra Passivhus.dk, som er autoriseret af Passivhaus Institut i tyske Darmstadt.

Klima- & Energiminister Connie Hedegaard åbnede dørene for Komfort Hus projektet, i Skibet ved Vejle. Projektet er Danmarks hidtil største udviklingsprojekt for passivhuse. Connie Hedegaard udtrykte stor begejstring for initiativet og den seriøse satsning.

4

www.roust.dk

Roust Spær har været dybt involveret lige fra projekteringsfasen og til den endelige udførelse af passivhusprojektet i Skibet. Alle komponeter, materialer og teknik er nøje gennemregnet i passivhusene. Da hele det intelligente hus er opbygget med isomenter som den centrale konstruktion, har Roust Spær været med ned i de mindste detaljer. Krav til tæthed, samtidigt med et sundt indeklima kombineret med et ekstremt lavt energiforbrug, har ført os igennem alle hjørner og kroge af isomenterne. Det optimale sammenspil med ekstremt isolerende vinduer og døre samt den intelligente varmestyring


lavenergi

Roust Spær er leverandør af alle de bærende vægisomenter, ude som inde, til det mest omtalte Komfort Hus i projektet, i Skibet ved Vejle.

Høj komfort med moderne indretning. Køkken, bad og teknikrum er i centrum. Det intelligente hus styres via LCD skærm.

har ført til mange spændende løsninger i huset. Samtidig har det været en udfordring at opnå høj isoleringsevne og styrke med de mindst mulige materialedimensioner. Målet har været at opnå en fantastisk komfort og en næsten ikke eksisterende varmeregning kombineret med en moderne arkitektur. Den lokale gasledning stopper før udstykningen så alle huse i projektet er ægte passivhuse. Omkring 35 underleverandører har deltaget i udviklingen og udvekslet ideer og erfaringer undervejs. Alt sammen viden som kan danne skole for fremtidens huse og indfri de nyeste krav.

Passiv-hus projektet har nydt den største opmærksomhed i pressen og giver stor genklang i mange kredse og faggrupper. www.isoment.dk

5


Iøjnefaldende arkitektur opført med isomenter Skibet - et gennemtænkt projekt der kan danne skole for fremtidens huse Roust Spær har leveret isomenter til ydervægge, skillevægge og tag-isomenter. Ny ribbe udviklet Til projektet i Skibet, har vi udviklet en hel ny type ribbe med en minimal kuldebro i midten. Denne ribbe har vi døbt isoment-ribbe. Alle vores detaljer er derudover også blevet gennemgået og tilrettet, så de lever op til de meget høje krav der stilles om minimale kuldebroer og tæthed, som det forlanges til passiv-huse. En proces der i øvrigt også har bidraget væsentligt til at forbedre vores ”normale” ribbekonstruktioner og detaljer. Vi har i hele processen arbejdet tæt sammen med både arkitekt, ingeniør, bygherre og hovedentreprenør, for at opnå de bedst tænkelige løsninger og dermed resultater. Passiv-huset teknisk set Ved Blowerdoor-testen opnåede huset en tæthed på 0,3 L/s pr. m2, hvilket lever op til kravet for Passiv-huse (0,3 – 0,4 L/s/m2). Konstruktionen af isomenter blev som følger: Væg-isomenter: 15 mm fibergips, 45x290 mm

isoment-ribber, 290 mm mineraluld, Vario Duplex Klimamembran, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 2x12,5 mm fibergips. Skillevægs-isomenter: 15 mm fibergips, 45x95/ 120 mm ribber, 95/120 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Tag-isomenter til varmt tag: 1 lag underpap, 18 mm krydsfiner, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 19x95 mm forskalling. Ydervægge er efterfølgende blevet beklædt med 120 mm hård facadeisolering og 10 mm indfarvet puds direkte på isoleringen. den samlede U-værdi for ydervæggen blev derved 0,08 W(m2K). Taget er efterfølgende blevet beklædt med 2 x pap og op til 500 mm hård kileskåret isolering udvendig og indvendig med krydsforskalling og gipslofter eller Rockidan-akustiklofter.

FERMACELL fibergips Færre plader – flere fordele Der er mangfoldige gennemtænkte detaljer i passivhuset, her vises hvordan ydervæggen isolerer vindueskarmen.

Isomenter fra Roust Spær er som standard beklædt med FERMACELL fibergips, og det er der flere gode grunde til. FERMACELL fibergips er et stærkt alternativ til traditionel gipskarton og kan bruges over hele huset - også i badet – så du får en løsning med mange fordele: • • • • • •

Et lag er nok – giver de samme egenskaber som traditionelle 2-lagsløsninger Robuste vægge – transportskader er yderst sjældne pga. pladens store styrke Brandsikkert – opfylder nemt de gældende krav til brandsikring Effektiv lydisolering – opfylder alle krav til lydisolering mellem husets rum Vådrum – er velegnet og godkendt til vådrum Skruefaste vægge – én skrue holder 30 kg u/plug og 50 kg m/plug, hvilket gør det nemt for brugeren at hænge lamper, reoler, kroge og billeder op • Økologi – et økologisk materiale der giver topkarakterer i alle indeklimaundersøgelser

Xella 6 Byggesystemer · Sandøvej 1B · DK-8700 Horsens · Tel.: 0045-39698907 · Fax: 0045-39698921 · www.xella.dk

Der bliver gået i dybden med alle detaljerne i passivhuset. Her er det inddækningen, hvor isomenterne ligger uden på vinduesrammen, dette for at bremse kuldevandringen i vindueskarmen.


Computerstyret produktionsteknik Med computerstyret produktionsteknik bygger vi fremtidens topisolerede huse Uanset om der stilles krav i forhold til de endnu ikke indførte normer, eller om et byggeprojekt skal opføres efter de nuværende krav, så kan det konstrueres med individuelt tilpassede isomenter. Produktionsapparatet, med vore dygtige medarbejdere som betjener de højteknologiske arbejdsprocesser, kan tilpasse isomenterne til enhver arkitektur. Store komponenter og svære løft udføres af industrirobotter og komplicerede snit og specielle udformninger i træ, fremstilles på 3D savemaskiner fra bl.a. Junget.

Komfort huset i Vejle er bygget med en bærende højisoleret trækonstruktion. Udvendigt er der monteret hårde facadeplader i mineralsk uld som er pudset og kalket.

Alle massive trædele som anvendes indvendigt eller inde i isomenterne består af ovntørret og høvlet træ fra Skandinavien.

Væg-isomenter beklædes indvendigt som standard med fibergips. Denne type er meget stærk og påvirkes kun ringe af fugt i byggefasen.

Det færdige væg-isoment sænkes på plads med kran og passer perfekt på den dybimprægnerede trærem, som dagen inden opførelsen af huset bliver monteret på hussoklen.

Elektriske installationer og rør kan fremføres på den indvendige side af dampspærren og gemmes bort af fodlisten. Det giver et tæt hus.

Soklen på komfort huset i Vejle har en udvendig pudset EPS-isolering for at minimere kuldebroen mest muligt.

Gulvkonstruktionen er her udført med betonglag på EPS. Armeringsnet og gulvvarme er indstøbt. Trægulv er udlagt på skumfolie. I bunden er vibreret sand.

www.isoment.dk

7


8

www.roust.dk


Kontor og administration på en ny måde Roust Spær A/S er storleverandør af isomenter til det moderne domicil Det skal være rart at tage på arbejde, og det skal være indspirerende at udføre dagens opgaver i omgivelser der lægger op til kreativitet, og som højner produktivitet og effektivitet. Et kig fra altanen i kaffepausen eller mødeaktivitet i lyse lokaler med højt til loftet, kan gøre en arbejdsdag til noget særligt.

I Ådalen ved Vejen har flere mindre servicevirksomheder indrettet sig i to kubebygninger, hvor de har deres egne kontorlokaler men samtidig har den fordel, at de deler møde- og servicelokaler med hinanden. Ud over at være en stor besparelse er der også grobund for sparring og sociale relationer, da der altid er mennesker i husene.

www.isoment.dk

9


I Vejen bliver mange bække små til Ådalen Erhversejendomme med fællesfaciliteter

Kontorbygningerne har fælles foyer med infomonitor om husets virksomheder. En fritstående trappe troner i midten.

Roust Spær leverede alle ydervægs-, skillevægs-, gulv- og tag-isomenter. Alle kan være med når der skal bygges med isomenter, fordi råhuset, der som regel sammen med fundamenteringen er de største byrder, bliver fabriksfremstillet indendøre og leveret som tørre byggeisomenter, der rejses med kran. FAKTA Væg-isomenter: 15 mm fibergips, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 2x12,5 mm fibergips. Skillevægs-isomenter: 2x12,5 mm fibergips, 45x70/95 mm ribber, 65/95 mm min-

10

www.roust.dk

På førstesalen finder man fælles faciliteter som mødelokaler med it udstyr og en lækker kantine med minibalkon. eraluld, 2x12,5 mm fibergips. Gulv-isomenter: 22 mm gulvspånplade, 45x245 mm ribber, 145 mm mineraluld, 12,5 mm fibergips. Tag-isomenter: 1 lag underpap, 15 mm krydsfiner, 45x245 mm ribber, 245 mm mineraluld, Hygrodiode, 19x95 mm forskalling. Ydervægge er efterfølgende blevet beklædt med 9 mm vindgips, afstandslister og Sinus-plader. Taget er efterfølgende blevet beklædt med overpap udvendig og indvendig med krydsforskalling og 25 mm træbeton. Ovenpå gulv-isomenter er der udført svømmende trægulv på 3 mm trinlydsdæmpning og på undersiden er der udført nedhængt lydloft med lydbøjler, monteringsprofiler, fibergips og 25 mm træbeton. Dette er nødvendigt for at leve op til de højere lydkrav, der er til kontorbyggeri.


VI GØR DET LETTERE OG BEDRE FOR DIG Sanistål er totalleverandør til håndværksvirksomheder, byggebranchen og industrien og med et landsdækkende butiksnet på mere end 50 butikker er vi lige om hjørnet. Hos Sanistål kan du få alle de kendte Carl F produkter og den rådgivning du kender plus meget mere: Komplet webbutik med fuldt Carl F og Sanistål sortiment, hvor du kan handle, når det passer dig!

MiTek Industries AB • Tandplader for tagspærsproduktion • Bygningsbeslag

CSCE - Construction Software Center Europe AB

• Software til design af tag-og tagspærsdimensionering • Beregningsservice for tagspær Virksomheden indgår i den verdensomspændende koncern MiTek Industries. www.mitekab.se tlf. +46 140-38 50 50 www.csce.se tlf. +46 910-878 30

Nærmeste afdeling anvises på tlf. 96 30 60 00 www.sanistaal.dk

MODERNE VÆRKTØJ TIL DEN MODERNE VIRKSOMHED

BeA er din professionelle leverandør af trykluftværktøj, indbygningsværktøj, båndede befæstigelsemidler som søm, klammer, dykkere, stifter og lim. BeA Danmark – www.bea-dk.dk – www.bea-group.com - +45 43 52 65 65. www.isoment.dk

11


Bogense Strand viser muligheder

Spændende arkitektur i attraktivt kystområde Fantastisk feriehus-projekt ved marina Lejlighederne blev revet væk længe inden hele byggeriet stod færdigt. Det er et godt eksempel på, hvordan spændende arkitektur kan lade sig gøre, samtidig med at byggefasen er effektiv og kort. Med isomenter fra

12

www.roust.dk

Roust Spær kan næste alt lade sig gøre ligemeget, hvilken arkitektonisk stilretning bygherren vælger at projektet skal have. Når man bygger med isomenter får man et præcist resultat og opførelsen går hurtigt. Tørt og solidt byggeri er dermed en realitet.


Det behøver ikke være simpelt for at være muligt

Hos Roust Spær har vi specialiseret os i at fabriksfremstille individuelle spær og isomenter til alle mulige specielle løsninger. Det er langt fra nødvendigt at tænke i kasser og simpelhed for, at vi kan konstruere det. De 8-kantede huse i Bogense er arkitekttegnede og er charmerende indrettet, med kviste og lofter til kip. 3 af de 4 typer har brændeovn, sauna og spabad. Der er 3-4 lejligheder i hvert hus, og husene er grupperet omkring en lille sø.

Indretningen lever helt op til det anderledes spændende ydre. Hvem vil ikke gerne tilbringe en ferie i smukke omgivelser, med et komfortabelt indre med sauna og spabad.

www.form-grafik.dk 12.2008

I samarbejde med Roust Spær A/S har vi leveret vinduer og døre til bla. disse to projekter Vi leverer Vinduer, Døre, Skydedøre, Foldedøre i Plast og Aluminium. Alt bliver produceret efter mål, frit leveret og sælges uden fordyrende mellemled. Vi har leveret vinduer & døre til Dansk Byggeri siden år 2000.

Kontakt Salgskonsulent Hans-Jørgen Ellgaard Hansen Tlf. 23749216. mail: Hjellgaard-hansen@be-schweiker.net Med en årlig omsætning på mere en 1. Mia DKr. er Schweiker Gruppe en af Tysklands største producenter af vinduer & døre. Se mere på www.be-bauelemente.dk

Salgskontor Danmark Tlf. 76 56 11 12 Fax. 76 56 11 16 Email: be-bauelemente@mail.dk www.isoment.dk

13


Første sal lukkes med gulv-isomenter der sænkes på plads med kranen. De indvendige vægisomenter der her er udført i 95 mm træramme med 15 mm fibergibs på hver side står sammen med de bræddebeklædte ydervægs-isomenter klar til modtagelsen. På kort tid er der klar til næste og sidste etage som består af mange skrå vægge. Til sidst løftes limtræsgrater og -bjælker på plads.

14

www.roust.dk


Med kranbil fra Evald er huse bygget med isomenter i 3 etager ikke noget problem at rejse.

Placeringen med udsigt til Kattegat giver en ekstra dimension i projektet.

I alt er der blevet leveret isomenter til 39 blokke med 143 lejligheder. Nogle af blokkene er med 3 lejligheder og andre med 4. Det specielle ved Bogense Marina er, at stueetagen er opført i pladsstøbte betonvægge og at etageadskillelsen mellem stueetage og 1.sal ligeledes er udført i beton. Ovenpå dette har Roust Spær rejst et 2 etagers hus med isomenter og plankespær, limtræsgrater og –bjælker. Punkthusene er flere steder placeret med en indbyrdes afstand på mindre end 5 m, og derfor krævede brandmyndighederne at den udvendige bræddebeklædning på nogle facader blev udført

med brandtrykimprægneret beklædning af fyr splintved. FAKTA Væg-isomenter: Træbeklædning, 24x45 mm afstandslister, 13 mm asfaltimprægneret blød træfiberplade, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 15 mm fibergips. Skillevægs-isomenter: 15 mm fibergips, 45x70/95 mm ribber, 65/95 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Lejlighedsskel-isomenter er udført som REI 60 med 15 mm fibergips, 45x95 mm ribber og 95 mm fastholdt mineraluld. Gulv-isomenter: 22 mm gulvspånplade, 45x245 mm ribber, 95 mm mineraluld, 24x95 mm forskalling.

VI VED HVORDAN DU OPNÅR DET BEDSTE BYGGERESULTAT!

KLIK IND PÅ W W W.BYGMA.DK Her finder du din nærmes te Bygma Håndværkerbutik og vores aktuelle tilbudsavis.

Bygma Håndværkerbutikker er for de professionelle. Her finder du det, du som professionel håndværker har brug for inden for værktøj, beslag, beklædning, sikkerhedsudstyr og forbrugsvarer – og, så er butikkerne altid placeret i forlængelse af vores trælaster. Vi har fokus på den stadige udvikling, så vi hele tiden kan sikre, at vores butikker, vores sortiment og ikke mindst vores medarbejdere lever op til dine krav. Vores dygtige medarbejdere glæder sig til at byde dig velkommen i alle vores butikker.

Allan, Bygma

www.isoment.dk

15


Arkitekttegnede huse bygges med isoment isoment er de fleksible byggekomponenter arkitekterne altid har ønsket sig

16

www.roust.dk


FAKTA Med klassiske og moderne stilelementer På en bakkekam, med storslået panoramaudsigt over Hejlsminde, gik en ung families drøm om en arkitekttegnet villa i opfyldelse. Den komplekse og interessante arkitektur, med både klassiske og moderne stilelementer, og en indretning lige efter familiens ønske, blev en realitet i et tempo, så bygherren knapt nok kunne nå at tage på arbejde og komme hjem igen, før råhuset var opført. Huset er et godt eksempel på, hvor fri en arkitektur det er muligt at bygge med isomenter og Roust Spær. At komponere et hus efter egne ønsker, og i samspil med arkitekten, giver stor tilfredshed.

Roust Spær har leveret ydervægs- og skillevægs-isomenter, hanebåndsspær, plankespær, gitterdragere og bærende stålsøjler.

Opsætning og håndtering går som en leg, da kranen tager alle tunge løft. Vaterpas og skruemaskine er stort set nok.

De meget forskelligartede isomenter sænkes på plads, med stor ekspertise og huset tager hurtigt form.

Ydervægge: 13 mm asfaltimprægneret blød træfiberplade, 24x45 mm afstandslister, 13 mm asfaltimprægneret træfiberplade, 45x145 mm ribber, 145 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Vinduer og døre er monteret fra fabrik. Nogle af ydervæggene var med træbeklædning monteret fra fabrik og andre til skalmur. Skillevægge: 15 mm fibergips, 45x95 mm ribber, 65 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Tagkonstruktion er udført traditionelt med hanebåndsspær og plankespær, hvor alt arbejde med tagsten, lægter, afstandslister, undertag, isolering, dampspærre, forskalling og lofter er udført på pladsen.

Kort byggeperiode = hurtig indflytning

www.isoment.dk

17


Designvirksomhed udvikler og kreerer i fantastisk Kreative mennesker i kreative omgivelser er grundpillen og udgangspunktet for RIIS RETAIL i Kolding

Sådan kan man bygge stort med træ Roust Spær har leveret delleverancer til opførelsen af de spændende huse i Kolding, hvor omkring 150 medarbejdere har deres daglige virke i de seks store træbygninger, der tilsammen udgør et areal på ca. 4.500 kvm Bygningerne er opbygget over store flotte limtræsspær som bærer tag-isomenter og yder- som indervægge, der er lavet af isomenter. Det hele er monteret ved brug af kranbiler. De store vinduespartier mod syd og de flotte ovenlysvinduer, giver et behageligt lys i de store åbne lokaler indendøre. Den midterste sektion skaber rum med højt til loftet og fordeler lyset til de lavere sidelokaler. Det åbne plan princip giver en fantastisk rumfornemmelse og en stor oplevelse, når man entrerer de solide egetræsdøre. Konceptet og arkitekturen er et levende bevis på, hvor spændende man kan udføre store bygninger til både industri og håndværk.

18

www.roust.dk


træmiljø

RIIS Over indgangspartierne troner store udhæng båret af solide træstøtter med skråstivere. Egetræsportene står som flotte kontraster og tiltrækker opmærksomheden. Stor balkon i 1.sals højde med direkte udgang fra personalerum. Et stort og behageligt lokale med sofahjørner støder direkte op til den store spisesal. Spisesalen, med den hvidpigmenterede granbeklædning, får det optimale ud af ovenlyset som stømmer ned i hele husets længde. Til venstre ses kantinen.

Det imponerende ovenlys, strømmer ned i bygningerne fra store vinduespartier. Indeklimaet kan justeres med fjernstyrede vinduer. www.isoment.dk

19


Gennemarbejdede projekter giver de bedste resu Alle spær og isomenter tegnes i 3D programmer og statik beregnes Fra arkitekttegning til spær og isomenter I mere end 40 år har vores koncept bygget på håndværksfaglig kompetence, forenet med den til alle tider mest moderne teknik og rationelle produktionsform. Arlitekter, ingeniører, byggeteknikere, håndværksmestre og bygherrer mv., har altid hørt til som vore samarbejdspartnere og vi har mange gange været med helt fra starten i projekteringsfasen. Spær Med moderne teknik og solidt håndværk i bagagen, er vi blevet kendt for vores omfattende produktion af spær, som vi kan levere til stort set alle former for bygninger. Træk altid gerne på vores ekspertise også inden de sidste streger er trukket på papiret. Vi kan rådgive om løsninger der holder. isoment Da vores portefølje med årene er blevet meget omfattende, manglede vi en fællesbetegnelse der kunne navngive vores omfattende fabriksproduktion af træelementer. Tag derfor godt imod det nye navn i klassen - isoment. Fra plantegning til optegning i AutoCAD. Enhver detalje bliver gennemarbejdet, beregnet og kalkuleret før produktionen af isomenter sættes i gang i produktionshallerne.

er det længe ventede nye navn i klassen Læs på de følgende sider om de mange muligheder med isoment 20

www.roust.dk


ultater

Beregning og tegning af spær

Spærene tegnes først op i 2D for derefter at blive genereret til en 3D visualisering, hvor udhæng, kviste o.lign. kontrolleres. Alle dele til spærkonstruktionerne udskæres på computerstyrede sav-anlæg. Dette sikrer stor nøjagtighed og perfekte samlinger i de færdige spær. Det er også muligt at skære meget specielle udhæng ud med vores CAD- styrede Hundegger sav fra Junget.

Fra villaer og sommerhuse, offentligt byggeri som plejehjem og skoler, til kontorer, industri og håndværk - vi lægger spær på det hele.

Øverst et eksempel på en stor villa bygget med hanebåndsspær. Til højre vises et plejehjem med en meget kompliceret tagkonstruktion.

www.isoment.dk

21


Ydervægge: Ydervægge kan leveres til et utal af facader. Ua­nset om man ønsker en skalmur, en træbeklædning, en pudset væg eller en hvilken som helst anden slags facadebeklædning, så kan isomenter udgøre den bærende del. Isomenter kan leveres ab fabrik med en af vores egne bræddebeklædninger eller med en 15 mm HD-plade, der kan pudses. Ønskes andre former for beklædning udføres dette på pladsen, og isomentet leveres så som regel med en 13 mm asfaltimprægneret blød træfiberplade udvendig. Tykkelsen på isomentet bestemmes af den Uværdi, som vi har fået oplyst fra energirammeberegningen. Med normale ribber kan der opnås U-værdier ned til 0,14 W/(m2K). Ved anvendelse af vores

fleksible isoment-ribbe kan der opnås værdier helt ned til 0,06 W/(m2K). Ydervægs-isomenter kan ved en max. højde på 2,5 mtr. leveres i længder op til 12,0 mtr, ved en max. højde på 3,0 mtr. i længder op til 9,5 mtr. og ved max. væghøjde på 3,8 mtr. op til en længde på 8,5 mtr. Efter at tæthedskravet på 1,5 l/s blev indført med BR06 udføres praktisk talt alle vægge med en indvendig påforing, hvorved dampspærren trækkes 45 mm tilbage. Denne installationskanal muliggør føring af el- og vvs-rør uden at dampspærren gennembrydes, hvilket gør at ydervæggen praktisk talt er 100 % tæt. Sammenholdt med vores effektive vinduesmontage og vores velafprøvede samlingsdetaljer gør det det muligt at opnå særdeles gode resultater ved en Blower-doortest. Der hvor fokus for kunden skal være, er ved overgangen i mellem sokkel og isomenterne, da det erfaringsmæssigt er her, de største utætheder findes.

Skillevægge:

Ikke-bærende skillevægge udføres normalt med 45x70 mm ribber med 1 lag 15 mm fibergips på begge sider. Bærende skillevægge udføres med minimum 45x95 mm ribber med 1 lag 15 mm fibergips på begge sider. Alt efter lasten kan breddere ribber, f.eks. 120 eller 145 mm ribber, være påkrævet. 22

www.roust.dk


Fælles for både ikke-bærende og bærende skillevægge er, at med 65 mm isolering i væggen kan der opnås en luftlydsisolering R´w på 44 dB og brandklassifikation EI 30 for ikke-bærende vægge og REI 30 for bærende vægge. Disse lydværdier opfylder SBI-anvisning 218 minimumskrav for skillevægge i daginstitutioner i mellem opholdsrum og BR08 vejledende projekteringsværdier for kontorbyggeri for skillevægge mellem kontorer. Ved at montere 2 lag 12,5 mm fibergips på begge sider kan der opnås en luftlydsisolering R´w på 48 dB og brandklassifikation EI 60 for ikke-bærende vægge og REI 60 for bærende vægge. Disse lydværdier overholder SBI-anvisning 218 minimumskrav for skillevægge i daginstitutioner mellem opholdsrum for støjende aktiviteter og BR08 vejledende projekteringsværdier for kontorbyggeri for skillevægge mellem møderum.

IT-løsninger til dem hvor tillid betyder alt... Vinduer og døre: Ved de fleste projekter leverer bygherren vinduer og døre på vores fabrik, hvorefter vi monterer dem i ydervæggene. Selve montagen bliver udført med stor omhyggelighed og ved brug af de nyeste tætningsmidler fra Dafa, så vi kan garantere, at huset ikke dumper ved en Blowerdoor-test på grund af vinduesmontagen. Fordelen ved at få isomenterne leveret med isatte vinduer og døre er åbenlyse. For det første sikres en tør og ensartet montage i en lukket og opvarmet fabrik, og for det andet er huset lukket med det samme efter opstilling af isomenterne.

• • • • • •

Facility Management Systemsikringsaftaler Serverovervågning Installation G/On Managed IT Security

IT S-Gruppen ApS Skolegade 85, 2. sal DK-6700 Esbjerg IT S-Gruppen ApS Tinggaardsvej 6, Roust DK-6818 Årre Telefon: +45 76 77 12 00 Telefax: +45 76 77 12 01 Mail: info@itsgruppen.dk

Gode rum

Alt i træ = Moelven Kvalitetsprodukter, rådgivning og service. Tlf. 87 20 07 30 - Tlf. 43 43 48 00 www.moelven.dk www.isoment.dk

23


Tag-isomenter: Tag-isomenter kan leveres i et utal af variationer. Alt fra simple tag-isomenter til industrihaller til komplicerede tag-isomenter med udskæringer i udhæng m.m. Spændvidder op til ca. 7,0 mtr. med traditionelle ribber og længere med f.eks. gitterdrager kan uden problemer opnås. Tag-isomenter kan leveres ventileret eller uventileret alt efter opgave. Ved tag-isomenter, hvorpå der efterfølgende skal oplægges tagsten, leveres tag-isomentet oftest med en diffusionsåben, vandtæt grunder. Højden af tag-isomentet bestemmes af den U-værdi, vi har fået oplyst fra energirammeberegningen. Op til 490 mm med traditionelle ribber og endnu højere med gitterdragere.

Lejlighedsskel: Ved sammenbyggede boliger er BR08 C-krav til luftlydsisolering R´w mellem boliger 55 dB. Dette kan kun opnås ved 2 fritstående skillevægge, opsat med luft imellem de to skillevægge. Hver skillevæg opbygges med et lag 15

24

www.roust.dk

mm fibergips, 45x95 mm ribber udfyldt med mineraluld og tråd mod hulrum. Dette giver en samlet luftlydsisolering R´w for begge vægge på 56 dB. Ved montering af 2 lag 12,5 mm fibergips i stedet, kan der opnås en luftlydsisolering R´w på 60 dB. Ved hjælp af yderligere tiltag kan der opnås en værdi på 58 dB, hvilket svarer til BR08 B-krav. For yderligere information, kontakt Roust Spær. (For klasse A og B skal der tages hensyn til luftlydsisolationen ved lave frekvenser ved at lægge den spektrale korrektion C50-3150 til R´w-værdien).

Etageadskillelser: Vores gulv-isomenter dimensioneres altid i henhold til de gældende normer og opfylder alle krav til etageadskillelser i enfamiliehuse. Normalt bør man ikke have større frie spændvidder end omkring 5,0 mtr. for ikke at få for meget ”vandsengs-effekt” Ved etage-boligbyggeri, hvor gulv-isomentet samtidig er lejlighedsskel, er der væsentligt højere brand- og lydkrav. For at opnå disse værdier skal der ud på pladsen monteres et nedhængt akustikloft med 2 lag 13 mm gips ved gulvhøjde i øverste etage højst 5,1 mtr. over terræn eller 2 lag 15 mm brandgips ved gulvhøjde i øverste etage over 5,1 mtr. men ikke over 9,6 mtr. over terræn og ovenpå gulvisomentet skal der udlægges en trinlydsplade, hvorpå gulvbelægningen udføres. (Brandteknisk vejledning nr. 33). Samtidig reduceres den frie spændvidde til 3600 mm for bjælkelag over et fag og 4100 mm for bjælkelag over 2 fag ved anvendelse af normale ribber.


Moderne teknik og solidt håndværk

Indhent tilbud eller overslag

Vi er altid parate til at give et uforpligtende tilbud, hvis der foreligger et konkret projekt. For at vi kan afgive et tilbud på isomenter, skal vi have fremsendt planer, snit og facader samt enten energirammeberegningen eller en opgørelse over hvilke U-værdier væg- og tagisomenter skal overholde. Efter indførelse af energirammeberegning i bygningsreglement BR06, kan vi ikke længere rådgive omkring mængden af isolering i henholdsvis væg og tag. Denne energirammeberegning skal udføres af den projekterende i forbindelse med projekteringen. Energirammeberegningen fremsendes derefter til de udførende/producenter, hvorefter disse skal eftervise U-værdien for deres produkter.

Er næste vognlæs til dig?

www.isoment.dk

25


Byg hurtigt og tørt med isomenter og spæ Det er helt naturligt for enhver bygherre, projekterende eller entreprenør at bestille vinduer og døre, der kommer fra en vinduesfabrik. Lige så naturligt er det at bestille spær fra vores spærfabrik. Rigtig mange har nu også fundet ud af, og afprøvet, hvor fantastisk det er at bygge med isomenter.

SE HVORDAN

på de følgende sider Se og læs om hele byggeprocessen fra fundamentet er færdigt og til råhuset står parat til tagdækning og malning. Se de grundlæggende isoment typer til væg, loft og tag.

Detaljeret arkitektur er ingen hindring for at bygge med isomenter. Tvært imod.

26

www.roust.dk

Flotte detaljer og gode materialer kan frit anvendes samtidig med at opsætningen af et byggeprojekt går stærkt.

Udskæringer i træ udføres med CAD/CAM udstyr efter arkitektens tegninger, og det til særdeles konkurrencedygtige priser.


ær fra ROUST SPÆR A/S

I træhuse kan vinduer og døre efter ønske leveres monteret i isomenterne. Kunden køber selv det ønskede fabrikat og får det sendt til Roust.

Da tømrerarbejdet forgår indendøre og med de bedste værktøjer, opnår man stor præcision og kvalitet i isomenterne

Intet bliver overladt til tilfældigheder, da fabrikationen foregår efter ingeniørernes tekniske 2D tegninger.

www.isoment.dk

27


LØFT efter LØFT Kranvogn og sættevogn med isomenter står klar kl. 7:00 så arbejdet straks kan begynde fra morgenstunden. Når fundamentet er støbt og tørt, monteres en imprægneret trærem på fundamentet alle de steder, hvor der skal stå et isoment. Remmen udmåles og monteres som regel en dag eller to inden huset skal rejses. Man starter som regel med alle de indvedige vægge, dernæst de udvendige, så lofts-isomenterne. Derefter en rem og igen de indvendige vægge for at afslutte med tag-isomenterne. Alt efter arkitekturen kan rækkefølgen variere med bl.a. montage af limtræsbjælker etc.

Vægisomenter løftes på plads. Her starter vi med en halvmur i køkkenet som placeres på en rem til indervægge.

Det viste eksempel blev rejst på 8 timer! Følg processen og se de mange fordele ved at bygge med isomenter fra ROUST

Det første rum tager form i løbet af ganske kort tid.

Der trækkes altid en fuge på remmen inden en væg løftes på plads.

28

www.roust.dk


Indervæggene samles i hjørnerne og står godt.

Endevæggen med de fabriksmonterede vinduer og døre løftes på plads.

Indervæggene fæstnes til ydervæggene med franske skruer under et løst beklædningsbrædt der dernæst sømmes fast.

Vægisomenter beklædes indvendigt som regel med Fermacell fibergips. Denne type er meget stærk og påvirkes kun ringe af fugt i byggefasen.

Væggene justeres i lod og samles med franske skruer. En fuge sørger for at dampspærren bliver helt tæt i samlingen.

Lige inden loftsisomenterne sænkes på plads fuges der med en bred fugemasse.

Huset tager form det første hjørne justeres på plads.

www.isoment.dk

29


Ydervæggene løftes på plads og fæstnes i hele stueetagen.

Bemærk beskyttelseslisterne der hindrer skrammer under transporten. Kranføreren løfter med sin fjernstyring det første gulv-isoment i stilling, og styrer arbejdet på nært hold.

Isomenterne leveres i sektioner der passer som fod i hose

Han- og hunrem passer sammen og giver vridstyrke til huset

30

www.roust.dk

Trip, trap, træsko og førstesalen tager form. Denne konstruktion går til kip og der er lavet en slids til en gennemgående limtræsbjælke. Bemærk kranføreren styrer pladseringen stående på 1.sal. Arbejdet med isomenter sikrer stor arbejdssikkerhed da ingen medarbejdere skal udføre tunge løft. Krankrogen slippes først når alt er på plads og sat fast.


På rekordtid sænkes etageadskildelsen på plads og der kan gøres klar til 1.sal.

Remme monteres på loftsisomenterne og de lange skruer får også fat i væg-isomenterne. Herunder ses en hjørnesamling. Disse samles med solide franske skruer. Skruehullerne er forboret fra fabrik.

Som det ses på billederne er der endnu ikke brugt et eneste stillads og arbejdspladsen er ikke fyldt med bræddestakke, rundsave og alle mulige byggematerialer der udsættes for vind og vejr. I løbet af få timer står huset tæt når tagisomenterne er blevet monteret.

Gulvet er lagt og den første gavlende på førstesalen løftes på plads.

Gavlen sænkes på remmen

www.isoment.dk

31


Den gennemgående limtræsbjælke, der vejer godt til, løftes på plads.

SÅDAN - 1 dag med 3 mand Byggeri med isomenter giver tørre huse fra dag ét

Lalandia Billund

Leverance omfattede ydervægs-, skillevægs, gulv- og tag-isomenter samt limtræsbjælker. Roust Spær har leveret råhuset til 114 sommerhuse i den første etape af projektet. Vores leverance var incl. levering og montering af vinduer og døre ab fabrik samt råhusmontage.

Her ses det næsten nøglefærdige resultat efter malerne har forladt byggepladsen

FAKTA

Væg-isomenter: Grundmalet træbeklædning, 24x45 mm afstandsli blød træfiberplade, 45x170 mm ribber, 170 mm mineraluld, 0,2 mm Skillevægs-isomenter: 15 mm fibergips, 45x70/95/120 mm ribber Gulv-isomenter: 22 mm gulvspånplade, 45x195 mm ribber, 95 mm Tag-isomenter: Diffusionsåben vandtæt grunder, 12,5 mm krydsfin mm forskalling. Taget er efterfølgende blevet beklædt med afstandsl 32

www.roust.dk


og en kranbil, så er huset tæt

Det sidste tag-isoment løftes på plads og tømmerarbejdet med taget kan begynde.

Der lægtes direkte på det tjærebelagte undertag.

iste vandret, 10 mm afstandsliste lodret, 13 mm asfaltimprægneret m PE-folie, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 15 mm fibergips. r, 65 mm mineraluld, 15 mm fibergips. m mineraluld, 24x95 mm forskalling. ner, 45x245 mm ribber, 245 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 24x95 lister, lægter og tagsten udvendig og indvendig med 13 mm gips.

www.isoment.dk

33


Vælg en træbeklædning fra ROUST Den rigtige klimaskærm med det rigtige udtryk i træ Man kan som udgangspunkt vælge mellem en af vore tre træprofiler, men man kan selvfølgelig også mikse dem så en gavl får en klinkbeklædning, selvom ydervæggen bliver lavet med vores populære SILVIA beklædning. På den måde er der gode muligheder for variation.

SILVIA (1 på 2 profiler) Den traditionelle træbeklædning har vi forbedret så det øverste brædt er nedfældet i underbrædtet.

Klinkprofil En moderne klinkbeklædning som ikke kryber fra hinanden da overlægget bliver fræset ud.

Gavlrustik (Fer og not profil) Den universelle træbeklædning til både små og store huse. Kan anvendes både lodret og vandret.

Alle vore træbeklædninger er udført i grantræ og overholder naturligvis kravet til Klasse 2 beklædning, hvor der både er taget højde for profileringskravene, tolerancer for opsætninger og svind. I særlige tilfælde kan der være krav til, at træbeklædningen skal overholde kravet til Klasse 1 beklædning. Dette kan løses ved, at beklædningen i stedet udføres i fyr splintved, hvorefter det brandtrykimprægneres. Som standard monteres al træbeklædning med rustfri pistolsøm. Vores træbeklædning tildannes i eget høvleri, inden det sendes til trykimprægnering. Når beklædningen kommer retur, tørres den ned til 14-16 % i en af vores to store tørrestuer. Da hele processen, på nær trykimprægneringen, foregår internt i virksomheden, kan vi sikre en meget høj og ensartet kvalitet.

Vi sætter kulør på træ

TRÆ der holder lidt længere Leverandør af

CE mærket konstruktionstræ Niels Ulrich Pedersen A/S

Professionelle malingssystemer til træindustrien LARCO A/S, Arnold Nielsens Boulevard 65-69, 2650 Hvidovre Tlf.: 36 78 18 18, fax: 36 77 04 45

34

www.roust.dk

Rørvik Gruppen Roskildevej 10 A 3400 Hillerød Fax: 48 47 51 72 Telf: 48 47 51 71 www.nup.dk

Et foretagende i Rörvik Timber


Få træhuset leveret grundmalet Vælg den farve der passer til huset inden isomenterne produceres Stort set alle træbeklædte huse leveres grundmalet fra fabrik således, at svindrevner har den rigtige farve efter at huset er malet og når træet arbejder med årstiderne. Da det kun er en grundmaling anbefaler vi, at beklædningen behandles med 2 gange dækkende maling hurtigst muligt efter at huset er sat op, da det erfaringsmæssigt giver færre svindrevner og harpiksudtræk. Ved lyse farver skal man være opmærksom, at der kan forekomme farvegennemslag fra knaster og trykimprægnering, hvorimod sort beklædning udtørres og derved svinder væsentligt mere, hvis ikke man hurtigst muligt får påført den dækkende maling. I vores standard farvekort er der samlet mange flotte farver, som passer til rigtig mange projekter, men man kan naturligvis bestille lige nøjagtig den farve man ønsker, hvis blot den kan angives som RAL-farve eller i NCS kode. Alle beklædningsbrædder kan behandles på vores eget maleanlæg, med den grundfarve kunden ønsker.

www.isoment.dk

35


Futuristisk stil med fantastisk lys Nye muligheder for typehuse med isoment

En af landets førende typehusfabrikanter ønskede at indføre et træhuskoncept i deres varesortiment, da de havde fået mange henvendelser fra kunder, som var interesserede i træhuse. Typehusfirmaet har i forvejen et bredt udvalg af ”traditionelle” parcelhuse. Det nye huskoncept skal derfor adskille sig fuldstændigt fra det traditionelle, så kunderne ikke er i tvivl om at

36

www.roust.dk

dette er noget nyt og anderledes. I tæt samarbejde med Roust Spær, som har været med fra første færd, har typehusfirmaet nu opført disse to velplacerede udstillingshuse, i en ny udstykning i Horsens omegn. Det specielle, og meget iøjnefaldende, ved de hvide huse, er de to skrå gavle, der tilføjer et spændende aspekt både udvendig og indvendig.


Stabil sibirisk krydsfiner - lige til at bygge med Dansk fer og not for hurtig præcis samling Stor styrke af nåletræ fra Sibirien Håndværkerens favorit!

Udfordrende formgivning med isoment som bærende element

Vælg Hüttemann, når konstruktionslimtræ skal spille den bærende rolle!

FAKTA Roust Spær står for leveringen af alle ydervægs-, skillevægsog tag-isomenter samt jernbjælker gemt i tagkonstruktion. Ydervægge: 15 mm HDplade til puds, 24x45 mm afstandslister, 13 mm asfaltimprægneret træfiberplade, 45x245 mm ribber, 245 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Skillevægge: 15 mm fibergips, 45x95 mm ribber, 65 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Tag-isomenter: Underpap, 12,5 mm krydsfiner, 45 mm kileskårede ribber, 340 mm mineraluld, Hygrodiode, 24x95 mm forskalling c/c 300 mm. Ydervægge er efterfølgende blevet pudset med Fermacell HD pudssystem. Tag-isomenter er efterfølgende blevet beklædt med overpap udvendig og 13 mm gips indvendigt. Som afslutning er der udført zinkinddækninger.

Synlig kvalitet

Over 70 dimensioner på lager

• • • •

• • •

Fremstillet af Nordisk gran. Vandfast, limet med lyse fuger Fasede kanter Fremstillet efter kontrollerede normer Emballeret i plastfolie

Leveres tilskåret 100 % vinkelret afkortet Dimensioner som ikke er lagervare produceres efter ordre Rundsøjler i fix mål

Din sikre leverandør af konstruktionslimtræ Profile A/S • Skånevej 2 • 6230 Rødekro Telefon: 7363 1000 • info@profile.dk • www.profile.dk

Limtrae_102_149_1108.indd 1

14-11-2008 11:1

Harmonisk samspil mellem akustik og arkitektur

www.troldtekt.dk www.isoment.dk

37


Let etagebyggeri nu op til 4 etager isoment er også godkendt til etagebyggeri og kombiboliger

Nye muligheder går i højden Efterhånden som kendskabet til anvendelsen af træ som de bærende konstruktioner bredes i boligbyggeriet, er der en forstærket fokus på de rationelle fordele ved isoment, også når vi taler om etagebyggeri. Der findes allerede utallige eksempler på etageejendomme, som er opført med træ som den bærende kerne. Og de indlysende fordele der er ved den korte byggeperiode, med et tørt byggeri til følge, tiltaler mange bygherrer og boligforeninger. FAKTA Etageboligbyggeri med isoment: I Danmark må der opføres etageboligbyggeri i træ i op til 4 etager. Der stilles dog specielle brandkrav til etagebyggeri i træ. Disse krav kan imødekommes på to måder. Enten skal bygningen opføres med et 60 minutters brandbeskyttelsessystem. (Brandteknisk vejledning nr. 33: Træbygninger) eller også skal bygningen forsynes med automatisk sprinkleranlæg. Hvis bygningen forsynes med sprinkleranlæg, kan alle adskillende vægge og etageadskillelser opføres i EI 60 eller REI 60. Hvis bygningen skal opføres med 60 minutters brandbeskyttelsessystem, skal alle adskillende vægge og etageadskillelser opføres som BD60+. Det betyder i praksis at der skal monteres 2x15 mm brandgips udenpå vores væg- og gulv-isomenter. Dette skal foretages på pladsen for at sikre brandtætte samlinger. M.h.t. gulvopbygning, kan etageadskillelser i træ, der samtidig er boligadskillende, ikke overholde brand- og lydkravene alene. Der skal ude på pladsen efterfølgende monteres et nedhængt lydloft med 2x15 mm brandgips og ovenpå de gulvspånplader, der er monteret fra fabrik, skal der monteres trinlydsplader og færdigt gulv.

38

www.roust.dk

I øjeblikket er det i Danmark tilladt at opføre boliger i op til hele 4 etager i træ, hvilket i de fleste tilfælde er rigeligt til de mange boligprojekter i byerne. Det fine er, at vi rent teknisk taler om træhuse, men at der samtidig er åbnet op for en frigørelse af arkitekturen ved de mange muligheder der er med træ som grundstof, blandet med mange andre byggematerialer. Ved tæt bebyggelse i byerne falder valget ofte på en klimaskærm i mineralske materialer, som f.eks. mursten, som det ses på eksemplerne på disse sider, men det er også muligt med f.eks. brandimprægnerede træbeklædninger, at opføre tæt og højt byggeri i tætbefolkede områder.


24 andelslejligheder, beliggende i Horsens, opført med isoment og Roust Spær FAKTA 24 andelslejligheder i Horsens Leverance omfattede ydervægs-, skillevægs, lejlighedsskel-, og gulv-isomenter samt hanebåndsspær. I alt er der leveret isomenter og spær til 3 blokke med 8 lejligheder i hver boligblok. Væg-isomenter: 13 mm asfaltimprægneret blød træfiberplade, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 2x12,5 mm fibergips. Lejlighedsskel-isomenter er udført som REI 60 med 2x15 mm fibergips, 45x95 mm ribber og 95 mm fastholdt mineraluld. Skillevægs-isomenter: 15 mm fibergips, 45x95 mm ribber, 65 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Gulv-isomenter: 22 mm gulvspånplade, 45x220 mm ribber, 145 mm mineraluld, tråd pr. 300 mm. Ydervægge er efterfølgende blevet skalmuret. Ovenpå gulv-isomenter er der udført svømmende trægulv på 3 mm trinlydsdæmpning, 22 mm OSB og 25 mm trinlydsisoleringsplade og på undersiden er der udført nedhængt lydloft med lydbøjler, monteringsprofiler og 2x15 mm brandgips (BD60+). Dette er nødvendigt for at leve op til de højere lyd- og brandkrav, der er til etageboligbyggeri. Lejlighedsskel-isomenter er efterfølgende beklædt med 2x15 mm brandgipsplader til BD60+. Tagkonstruktion er udført traditionelt med hanebåndsspær, hvor alt arbejde med tagsten, lægter, afstandslister, undertag, isolering, dampspærre, forskalling og lofter er udført på pladsen.

“Et hus med 1000vis af klinker”

Østre Gjesingvej 18-20 - 6715 Esbjerg N - 75 45 98 00

www.isoment.dk

Ø. Gjesingv.

STEFFENSENS BYGNINGSARTIKLER A/S

BILKA

KJERSING

SÆDDING

GJESING C. KVICKLY

ESBJERG A12

Vort udvalg i fliser og klinker spænder lige fra bad til terrasse.

Udstilling åben: ma. 7-20, ti.- fre. 7-17.30, lø. 8 -12 VARDE

Kig ind på Østre Gjesingvej og få inspiration og hjælp til at vælge de helt rigtige klinker, når boligen skal fornys.

39


Institutioner & offentligt bygggeri Med isoment og Roust Spær opføres alt rationelt, energirigtigt og økonomisk Den megen tale om indeklimaet i den offentlige sektor, hvor ikke mindst børnehaver og skoler er i søgelyset, har medført stor efterspørgsel på tørt byggeri uden dårlige byggematerialer. Mange kommuner ser sig godt om, når de skal bygge nyt eller renovere. Både økonomi, byggeperiode, materialer samt indeklima og CO2 regnskab er vigtige faktorer. Der er en udpræget interesse for passiv-byggeri inden for institutionsbyggeri og offentligt byggeri i dag, og hos Roust Spær arbejder vi for et bedre klima både ude og inde. Hjortebroskolen får nye tag-isomenter på hallen.

Andelsboliger, klynge- & rækkehuse

10 x

Andelsbolig Et fint eksempel på gode fritliggende andelsboliger finder man i Løjt Kirkeby, hvor der er opført 10 dejlige huse på en velbeliggende grund i et nyt attraktivt boligområde, der grænser op til marker, men hvor der alligevel kun er ca. 800 m til indkøb og i øvrigt en storslået natur. Andelsboligerne er opført i ét plan og har et boligareal på 117 kvm incl. 15 kvm hems over spær. Hertil kommer 35 kvm carport og redskabsrum. Boligstørrelsen er meget tidstypisk, og giver mulighed for at dække de fleste menneskers behov for en praktisk og rar indretning. Husene indeholder alt det man kan ønske sig af et moderne byggeri. De er alle lyse og velindrettede med gulvvarme i hele boligen. Husene er opført i gode velkendte materialer, der giver så lidt vedligeholdelse som muligt. Klimaskærmen er muret væg med blødstrøgne mursten. Tagene har cementtagsten og vinduerne er i hvidmalet træ. Byggeriets kerne er isoment og spær fra Roust. Byggeri med isomenter og Roust Spær, giver tørre huse fra dag ét, når undertaget afslutter dagens arbejde. Typisk rejses der ét hus om dagen i et projekt som i Løjt Kirkeby.

FAKTA Brunbjergparken på Løjt Land ved Aabenraa Leverance omfattede ydervægs- og skillevægs-isomenter samt gitter- og plankespær. I alt er der leveret isomenter og spær til 10 andelsboliger. Væg-isomenter: 13 mm asfaltimprægneret blød træfiberplade, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 0,2 mm PEfolie, 15 mm fibergips. Skillevægs-isomenter: 15 mm fibergips, 45x70 mm ribber, 65 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Ydervægge er efterfølgende blevet skalmuret. Tagkonstruktion er udført traditionelt med gitter- og plankespær fra Roust Spær, og arbejdet med tagsten, lægter, afstandslister, undertag, isolering, dampspærre, forskalling og lofter er udført på pladsen.

Erlev Bjerge ved Haderslev

40

www.roust.dk


Konstruktion med muret klimaskærm og bærende isomenter Med isomenter som den bærende konstruktion, er det muligt at anvende denne rationelle byggemetode til alt inden for etagebyggeri, klynge- og rækkehusbyggeri samt til enfamiliehuse, institutioner og erhvervsbyggeri. Alle isomenter dimensioneres og konstrueres efter kravene i hvert enkelt projekt, og den rationelle fabriksfremstilling giver sikkerhed for høj kvalitet og tørt byggeri. Med isomenter bygger man indefra og ud. Murværk som klimaskærm Når huset er rejst, kan murerne komme i gang samtidig med de indvendige arbejder udføres, så som el, vvs og malerarbejde.

Rockwool Stenuld er ubrandbar og sikrer ekstra beskyttelse ved brand.

Rockwool Stenuld er fugt- og vandafvisende, som gør bygningens konstruktion sund og stabil.

Rockwool har suveræne lydisolerende og støjregulerende egenskaber.

En trekløver for et trygt og godt indeklima Kombinationen af Rockwool Stenuld og træ sikrer den perfekte isolations-løsning til dit hus, og opfylder de grundlæggende faktorer for et optimalt indeklima. En kombination med mange

naturlige kvaliteter som giver et perfekt slutresultat mod 3 ulemper: brand, fugt og støj. Et hus isoleret med Rockwool skaber de perfekte trygge rammer.

Rockwool A/S 2640 Hedehusene Tlf.: 46 56 16 16 Fax: 46 56 30 11 www.rockwool.dk

www.isoment.dk

41


isoment og Roust Spær bygger med stil

Drømmen om en pudset patriciavilla gik i opfyldelse med Roust Spær og isomenter Her er huset mange drømmer om Som klippet ud af en billedbog troner denne flotte patriciavilla i landskabet med den skønneste udsigt ned over Haderslev Fjord. En lille sti snor sig ned til vandet, hvor man på nært hold kan nyde synet af en svaneflok, som holder til i en lille vig. Huset ligger selv som en svane i solen og lyser op i det grønne og mod den blå blå himmel. En sådan beliggenhed kræver naturligvis et flot hus, og det er lige det denne familie fik, da de besluttede sig for et hus bygget af isomenter og spær fra Roust Spær.

42

www.roust.dk

At byggeriet blev opført med isomenter betød, at byggeperioden var kort, så familien snart kunne flytte ind i et dejligt tørt hus fra første færd. Alle de klassiske elementer, der hører til en villa i denne kaliber, er indarbejdet i arkitekturen samtidig med, at konstruktionen er topmoderne og rationel at opføre. Huset er rigtig godt isoleret, da ydervæggen består af en pudset hård isoleringsplade, og udskiller sig således væsentligt fra sine ældre artsfæller, som ofte kan være kolde eller svære at efterisolere. En drømmevilla der er mulig at realisere.


Køkken/alrummet har en stor buet karnap, der giver 180 graders panoramaudsigt over land og fjord.

Roust Spær leverer også færdige kviste til alle mulige slags projekter. Kvistene opdeles i tre typer tag som er buet tag, sadeltagskviste, og kviste med gitterspær. Eksempler på dette kan ses på vores hjemmeside www.roust.dk Kvistene leveres som standard uden isolering, dampspærre og beklædning indvendig, men de kan dog medbestilles. Man kan vælge zink- eller kobberbeklædning udvendigt. Ved forespørgsel oplyses taghældning på hovedhuset, tagform på kvisten, vinduesstørrelsen og hvor meget isolering der skal gøres plads til i flunke og tag. Kvistene hejses som regel på plads med kran.

FAKTA Leverance omfattede væg- og skillevægs-isomenter, limtræs- og stålbjælker, trempelspær, buede kvistspær og færdige kviste. Vinduer var monteret fra fabrik. Væg-isomenter: 12,5 mm fibergips, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 15 mm fibergips. Skillevægs-isomenter: 15 mm fibergips, 45x70/95 mm ribber, 65 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Færdige kviste: Underpap, 12,5 mm krydsfiner, 45x195 ribber, 195 mm mineraluld, Hygrodiode, 15 mm fibergips.

Flotte kviste, der er tilpasset husets arkitektur, sætter på en elegant måde prikken over i’et. Med en præfabrikeret kvist går montagen som en leg, og tømreren sparer mange skridt.

Ydervægge er efterfølgende blevet påført 50 mm facadeisolering og 10 mm indfarvet puds. Tagkonstruktion er udført traditionelt med hanebåndsspær, hvor alt arbejde med tagsten, lægter, afstandslister, undertag, isolering, dampspærre, forskalling og lofter er udført på pladsen. De små kviste er efterfølgende blevet beklædt med zink, hvilket blev udført på pladsen.

www.isoment.dk

43


Vejen Villa Park 32 klyngehuse i parkanlæg Et helt unikt projekt med en helt ny måde at udnytte grundarealet på, og med gode huse der er til at betale.

Vejen Villa Park er en åben bebyggelse anlagt i et parklignende grønt område. Alle boliger har fri adgang til området og til de to store søer. Husene har ensidig taghældning dækket med tagpap og facaderne henholdsvist beklædt med koksgrå plader og stærkt ædeltræ. Vinduer og døre er i mahogni med store flotte sprossepartier i stuerne.

44

www.roust.dk


FAKTA

Isomenter bærer hele projektet På Mannehøj i Vejen opføres der 32 lækre boliger i 4 klynger med 8 boliger i hver. Klyngerne er placeret om hver deres torv, så der skabes et fællesskab indadtil og med store grønne parklignende friarealer udadtil, som giver god udsigt og adgang til 2 store søer. Hvert hus består af to boliger som er let forskudt og dermed fremtræder som enkelt huse. Husene har ensidig taghældning, hvorved de åbner sig mod lyset med store glaspartier mod uderummet.

Leverance omfattede ydervægs-, skillevægs, lejlighedsskel-, og tag-isomenter. Væg-isomenter: 13 mm asfaltimprægneret blød træfiberplade, 45x195 mm ribber, 195 mm mineraluld, 0,2 mm PE-folie, 45x45 mm påforing, 45 mm mineraluld, 15 mm fibergips. Lejlighedsskel-isomenter er udført som REI 60 med 2x12,5 mm fibergips, 45x95 mm ribber og 95 mm fastholdt mineraluld. Skillevægs-isomenter: 2x12,5 mm fibergips, 45x70/95 mm ribber, 65/95 mm mineraluld, 2x12,5 mm fibergips. Tag-isomenter: 1 lag underpap, 18 mm krydsfiner, 45x340 mm ribber, 340 mm mineraluld, Hygrodiode, 19x95 mm forskalling. Ydervægge er efterfølgende blevet beklædt med afstandslister og 8 mm facadeplader eller 25 mm hårdtræs-bræddebeklædning. Taget er efterfølgende blevet beklædt med overpap og listedækning udvendig og indvendig med krydsforskalling og 13 mm gips.

Tag-isomenterne kan leveres med brædder forberedt til fibergipsloft eller Troldtekt plader. Væg-isomenterne er leveret med 2x12.5 mm Fermacell plader, som giver en stærk væg.

De lave og brede vinduer giver et flot panorama af omgivelserne. Det mørke mahogni og de lyse vægge spiller godt med hinanden.

De store vinduespartier i stuen med det åbne plan køkken giver et godt lysindfald i hele rummet. Et ovenlys vindue i køkkenet giver et ekstra løft i dybden.

Terrasse og indgangspartier er beklædt med ægte mahogni, hvilket giver et flot og solidt udseende.

Professionel fugtbeskyttelse... Trelleborg Phønix har gennem mange år udviklet en komplet serie af professionelle produkter til effektiv fugtsikring. Opnå sikre løsninger. Nemt og enkelt - fra kælder til kvist!

Kundeservicecenter Vest, tlf. 79 96 22 88/Øst, tlf. 43 66 21 60 www.trelleborg.com/trelleborg-phoenix

www.isoment.dk

45


Gitterspær er det vi blev kendt for I over 40 år har vi lavet præfabrikerede spær til byggeriet Det startede med et savværk i Roust ROUST SPÆR A/S er kendt vidt og bredt for produktion af spær, men siden 1979 har vi ud over vores top moderne spær-produktion også opbygget en meget moderne produktion af højisolerede isomenter. Kombinationen af spær til snart sagt alle formål og isomenter til yder- som skillevæg, etagedæk, tag og endda renovering, sætter os i stand til at levere både byggesæt og enkelt dele til en bred vifte af kunder.

Hos ROUST SPÆR er vi vant til at tænke med i projektfasen, og ikke sjældent kan vi medvirke til både en mere spændende, et pænere og en teknisk set bedre tagkonstruktion. Arkitekter og rådgivende ingeniører hører ofte til vore sparringspartnere i projektfasen, og sammen har vi skabt mange gode løsninger på landsplan, samt i Skandinavien og Tyskland. Med den mest moderne produktionsteknik der findes, kan vi levere høj og ensartet kvalitet til en økonomi der holder. Derfor har vi tag på det hele.

46

www.roust.dk


Vi rejser for fremtiden

Det er altid rart når folk kan deres kran, derfor tilbyder vi levering direkte på taget. Levering med sættevogn og hurtig opsætning er i dag et udbredt krav i byggeriet. Det indfrier vi med egen kranbil til opsætning af ROUST SPÆR.

www.isoment.dk

47


isoment - til industri og håndværk Der findes næsten ikke et projekt isoment ikke kan være en del af Enhver bygherres drøm er at kunne opføre projekterne på rekord tid, samtidig med en ensartet og høj kvalitet i alle byggeriets faser. Med fabriksfremstillede isomenter kan planlægning og udførelse gå hånd i hånd og skabe resultater. Hos Frøslev Træ A/S i Padborg blev den nyeste produktionshal til høvleriet opført med tag-isomenter.

48

www.roust.dk


Tag-isomenterne blev løbende leveret på blokvogn og kørt i stilling til kranvognen.

Rationelt fabriksbyggeri med isoment Frøslev Træ A/S er en moderne træforædlingsvirksomhed, med et solidt rodfæste i branchen. Igennem de seneste år har Frøslev Træ investeret i et effektivt produktionsapparat, som er fleksibelt og tilrettet både store produktioner men også specialordrer til byggeprojekter, som kan tilfredsstille selv den mest kræsne kunde. Virksomheden er Danmarks største producent af trykimprægneret træ. Nyeste tiltag er brun-imprægneret træ samt brandimprægnering der kan bruges både ude og inde. Frøslev Træ A/S er Danmarks største selvstændige træleverandør.

De store tag-isomenter sænkes på plads og byggeriet skrider hurtigt fremad. Bemærk det fabriksmonterede underpap. Fabriksbygningen rummer i dag et top moderne høvleri.

FAKTA Frøslev Træ A/S ny produktionshal er på 1.560 m2. Leverance omfattede EI 60 (BD60) tag-isomenter. I alt er der leveret 1.951 m2 tag-isomenter. Tag-isomenter: 1 lag underpap, 15 mm krydsfiner, 45x245 mm ribber, 245 mm mineraluld, Hygrodiode, 24x95 mm forskalling, 15 mm fibergips, 25 mm træbeton. Tag-isomenter overholder hermed kravet til EI 60 (BD 60) Tag-isomenter er oplagt på bærende limtræsdragere opsat med en c/c på 6.800 mm. Tag-isomenter er efterfølgende blevet beklædt med én gang overpap.

Effektiv montage med tag-isomenter Resultatet taler for sig selv: 1.951 m2 tag-isomenter oplagt på 2 dage af 2 mand og en kranvogn. Det giver tilfredse kunder, der får et tæt og tørt byggeri!

www.isoment.dk

49


15 stærke fra ROUST SPÆR A/S

Vi er din leverandør af råhuse med spær og isoment Et stærkt & fleksibelt koncept Fabrikslavede isomenter byder på mange indlysende fordele

Skræddersyede løsninger, arkitektonisk frihed Kort montagetid på byggepladsen Bedre planlægning - tæt hus på typisk 2 dage Ovntørret træ = ingen råd & svamp, færre revner Tørt byggeri til omgående færdiggørelse Færre reklamationer = tilfredse kunder Hurtigere byggetid på byggepladsen Mulighed for montage af vinduer og døre Konkurrencedygtigt koncept Træ er et CO2 neutralt byggemateriale Allergivenlige materialer for et sundere indeklima Lave opvarmningsomkostninger Lav lydgennemgang med Fermacell Opfylder nye lovkrav mod fugt i konstruktionerne Opfylder lovkrav om tæthed

Indhent gerne et uforpligtende tilbud på en konkret byggesag

Ekspertrådgivning til erhvervslivet

ESBJERG

VARDE

DAHL er et af Danmarks største advokatfirmaer. Vi har 6 kontorer i Danmark og 2 i Tyskland og beskæftiger 290 medarbejdere,

KØBENHAVN

VIBORG

AALBORG

BERLIN

KÖLN

Etablering i udlandet. Skatter og afgifter i Danmark og internationalt. Handelsagentaftaler. Virksomhedsoverdragelse og generationsskifte. EU-udbud. Direktørkontrakter. Byggeret. Varemærke- og patentrettigheder. Miljø- og planlovgivning. Udvikling og drift af erhvervsvirksomheder og retsforholdene i den forbindelse er hjørnesten i DAHLs juridiske rådgivning. Vi har eksperter inden for alle discipliner i dette store og komplekse lovområde, og med os ved bordet kan du være sikker på den bedst tænkelige rådgivning. COPSØ A/S

heraf 130 jurister.

HERNING

www.isoment.dk www.roust.dk

50

www.roust.dk

Markedspladsen 25 Kongensgade 70

NY

6800 Varde 6700 Esbjerg

Telefon 75 21 21 21 Telefon 75 45 46 00

www.dahllaw.dk


FAKTA Forsyningshuset i Haderslev Leverance omfattede buede tag-isomenter. Tag-isomenter: 1 lag underpap, 15 mm krydsfiner, 45x450 mm buede gitterdragere, 195 mm mineraluld, Hygrodiode, 24x95 mm forskalling. Taget er efterfølgende blevet beklædt med zink udvendig og indvendig med krydsforskalling og 25 mm træbeton.

Fjernvarmecentralen er et andet godt eksempel på udforming og anvendelse af tag-isomenter til erhverv. Her er de udført som stærke buede tag-isomenter.

Christiansfeld

Kongensgade 37 · 7456 1430

Haderslev

Bygnaf 8 · 7352 1100

Høruphav

Holtvej 1 · Sydals · 7441 5224

Rødekro

Brunde Vest 12 · 7366 6699

Toftlund

Svinget 5 · 7483 1412

Vojens

Fabriksvej 7 · 7354 1500

mail@davidsen.as · www.davidsen.as

www.isoment.dk

51


Konstruktivt byggeri med træ som kerne ROUST SPÆR A/S - Tinggården - Roust - 6818 Årre Tlf.: 75 19 22 44 - Fax: 75 19 25 05 www.roust.dk 52

www.roust.dk

www.isoment.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.