__MAIN_TEXT__

Page 1

Bakgrunnsmateriale

Lang dags ferd mot natt Av Eugene O’Neill Trøndelag Teater, Hovedscenen Premiere 23. mars 2019

1


Innholdsfortegnelse: Innledning

3.

Hvem var Eugene O’Neill?

4.

Personkarakteristikk

6.

Tekstanalyse

7.

Tekstutdrag

8.

Kunstnerisk team

10.

Foto: Bengt Wanselius

2


Innledning: Faren James Tyrone er en tidligere Shakespeare-skuespiller og nå en dreven forretningsmann som handler med eiendommer i hjembyen. Hans kone Mary er morfinavhengig og føler seg ensom og forlatt i det store tomme huset. Derfor holder stuepiken Cathleen henne med selskap. Den eldste sønnen Jamie har gått i sin fars fotspor og er også skuespiller, og den yngste sønnen Edmund kjemper stadig med å finne sin plass i livet. Han har levd en omflakkende tilværelse og det er hans plutselige sykdom som setter i gang hendelsesforløpet som strekker seg over en dag og en natt i deres hjem. Dagen starter som alle andre dager. Men før natten er over, har skjebnen forandret deres liv, og i nattens mørke truer den totale oppløsning. Det usagte vil bli sagt, og de vil konfrontere hverandre med fortidens spøkelser. Hvert familiemedlem beskylder de andre for deres egen ulykke, og de leter sultne etter sannhet og forsoning, men tør de fremdeles lytte og tør de egentlig få sannheten frem i lyset? Felles for dem alle er ønsket om å holde ødeleggelsen og det totale sammenbruddet på avstand. «Den man elsker, tukter man» sier et gammelt ordtak og denne familien elsker hverandre inderlig – på godt og på vondt.

Den store amerikanske klassisker Denne store amerikanske klassikeren er et moderne psykologiske drama, skrevet av nobelprismottakeren Eugene O’Neill. Han er av mange betraktet som den første som ga amerikansk dramatikk den høye statusen den har i dag, og blant hans etterfølgere er Arthur Miller og Edward Albee. Eugene O’Neill vant posthumt stor heder for Lang dags ferd mot natt, og den prisvinnende teksten er iscenesatt av Johannes Holmen Dahl som er Trøndelag Teaters husregissør. De store amerikanske verkene er ikke ukjente for ham, han har nemlig sammen med husscenograf Nia Damerell tidligere satt opp Tennessee Williams’ Glassmenasjeriet, en forestilling som han mottok både Heddaprisen og Kritikerprisen for i 2018. Sammen med husets faste lysdesigner Eivind Myren, har de også kastet seg over Henrik Ibsens Byggmester Solness. I Lang dags ferd mot natt er de ytterligere flankert av komponist Alf Lund Godbolt.

Bakgrunnsmaterialet er utarbeidet av: Kristoffer Spender Dramaturg Trøndelag Teater

3


Hvem var Eugene O’Neill? Eugene O’Neill er født i 1888 og døde i 1953. Han er en amerikansk dramatiker og er av mange betraktet som grunnlegger av det moderne amerikanske teater. Hans verker fikk hurtig internasjonal berømmelse og den dag i dag settes han stadig opp i hele verden. Han mottok sin første Pulitzer pris for Bag fjerne horisonter, som er en delvis selvbiografisk dramatisk stykke. Hans stykke bærer preg av dyp psykologisk innsikt i karakterene, samt en helt grunnleggende forståelse for relasjoner mennesker i mellom. Han oppfattes først og fremst som en realistisk dramatiker, å skrive realistisk vil si en skildring av virkeligheten som gir en objektiv forståelse av hva virkeligheten er. Senere i sitt forfatterskap skrev han også mere ekspresjonistiske verk, det vil betyr å ha fokus på uttrykkets kunst, hvorved man gjør verden til gjenstand for sin egen fortolkning. O’Neill er inspirert av Henrik Ibsens dramaer og har inspirert sine amerikanske etterfølgere til å forene det realistiske og gjenkjennelige med et tragisk menneskesyn. O’Neill ble født på et hotellrom i Broadway ved Longacre Square (i dag Times Square). Han var sønn av de irske innvandrerne, skuespilleren James O'Neill og Mary Ellen Quinlan. Grunnet sin fars yrke og mange reiser ble han sendt til en katolsk kostskole, St. Aloysius Academy for Boys, i The Bronx, hvor han fant sin trøst i litteraturen. Hans far ble offer for populariteten til figuren Edmond Dantes i dramatiseringen av Alexandre Dumas' Greven av Monte Cristo. I løpet av tretti år spilte han sin rolle mer enn 5 000 ganger, samme skjebne falt også over faren i Lang dags ferd mot natt. O’Neill tilbrakte sine somre i New London, Connecticut. Han kom inn på Princeton University, men sluttet etter kun et år. Det er ulike forklaringer på det kortvarige oppholdet. Han kan ha fulgt for få forelesninger eller blitt utestengt grunnet «brudd på oppførsel». O’Neill tilbrakte deretter flere år til sjøs og i denne tiden led han av depresjoner og alkoholisme. O’Neills foreldre og hans eldre bror Jamie (som drakk seg i hjel da han var 45 år) døde i løpet av tre år, ikke lenge etter at han begynte å markere seg i teaterverden. Til tross for sin depresjon, hadde han et nært og varmt forhold til havet, og det ble et framtredende tema i mange av hans skuespill. Flere av dem hadde handling om bord på et skip tilsvarende det som han selv hadde arbeidet på. Etter at han i 1912-13 var innlagt på et sanatorium grunnet tuberkulose, besluttet han å skrive skuespill på heltid. Eugene O’Neill har med Lang dags ferd mot natt benyttet seg av sin egen families skjebne, i så stor grad at han la en klausul på verket, om at det ikke måtte oppføres før 25 år etter sin død. Hans kone brøt klausulen, og allerede i 1956, det vil si tre år etter hans død, ble den satt opp i Stockholm med stor suksess. I Lang dags ferd mot natt har O’Neill kalt det døde barn for sitt eget navn: Eugene, og erstattet seg selv med alter-egoet Edmund.

Kilde: https://snl.no/Eugene_O'Neill Kilde: Gyldendals teaterleksikon – Alette Scavenius

4


Forslag til oppgaver eller videre diskusjon: Forarbeid: 1) Finn ut av mere om Eugene O’Neills fortid. 2) Diskuter hva forankringen i det biografiske og personlige kan gjøre for et verk. 3) Hva er deres forventninger til stykket? Skriv ned noen punkter. Etterarbeid: 1) Innfridde forestillingen forventningene deres? 2) Hvilke likheter og ulikheter er der å finne mellom Eugene O’Neills eget liv og Edmund i Lang dags ferd mot natt? 3) Hva er likheten og ulikheten mellom Henrik Ibsen og Eugene O’Neill (les eventuelt Gjengangere til sammenligning)? 4) Diskuter William Faulkners sitat: “The past is never dead. It's not even past.” I forbindelse med Lang dags ferd mot natt.

5


Personkarakteristikk

Forslag til oppgaver eller videre diskusjon: Forarbeid: 1) Her er kunstnerfamilien Tyrone, velg et familiemedlem hver. Etterarbeid: 1) Etter forestillingen kan dere noterer hva dere husker om karakteren. 2) Besvar følgende spørsmål om ytre personkarakteristikk: Navn, alder, profesjon, kjønn, relasjon til de andre i familien og sykdom. Beskriv gjerne fortiden deres etc. 3) Besvar følgende spørsmål om indre personkarakteristikk: Hva tenker de, hva føler de, hva drømmer de om, og hva tror dere kommer til å skje med de ulike karakterer i fremtiden? etc. 4) Der er en del karakterer som bor i lokalsamfunnet. Lag en beskrivelse av lokalmiljøet på bakgrunn av det dere får vite om de ulike karakterene (som for eksempel doktor Hardy, mannen på apoteket, Shaunessy, naboen) 5) Du er journalist, skriv gjerne en rekke spørsmål til de ulike karakterenes fortid. 6) Cathleen er stuepike hos familien Tyrone, hvilken funksjon har hun i forestillingen? 6


Tekstanalyse I forestillingen Lang dags ferd mot natt er der en del motiver som gür igjen, tid spiller blant annet en stor rolle i forestillingen. Forslag til oppgaver eller videre diskusjon: Forarbeid: 1) Les tekstutdraget nedenfor. 2) Les det gjerne høyt, 2 og 2 sammen. 3) Les gjerne Berus deg av Charles Baudelaire https://www.forlagsliv.no/underholdning/2017/06/23/berus-deg/ Etterarbeid: 1) 2) 3) 4)

Hvordan tenker du at tiden kommer til uttrykk i dette utdraget? (se tekstutdraget nedenfor) Hvordan skildres relasjonen mellom Tyrone og Mary? Hva tror du Marys forfengelighet er et uttrykk for? Kan du finne frem essensielle motiver i teksten, eksempelvis, tĂĽken, gjerrigheten hos faren, brudekjolen, pianoet. Og hvilken betydning har disse motiver? 5) Hvilken betydning har diktet av Charles Baudelaire for Lang dags ferd mot natt?

7


Tekstutdrag: FØRSTE AKT: Scene: Stuen i James Tyrones sommerhus en augustmorgen 1912.

Tyrone: Du ligger godt i armkroken nå, Mary, med de ti kiloene du har lagt på deg.

Mary: Jeg er blitt for tykk, mener du.

Tyrone: Slett ikke, kjære deg. Du er akkurat passe. Var det derfor du spiste så lite til frokost?

Mary: Du, da! Du venter at alle skal spise den samme enorme frokosten som deg.

Tyrone: Jeg håper jeg ikke er så glupsk som du får det til å høres ut som. Men jeg har gudskjelov beholdt appetitten, og jeg har fordøyelse som en ung mann på tyve, selv om jeg er femogseksti.

Mary: Det skal være sikkert, James. Det er Edmund du skulle skjenne på fordi han spiser for lite. Han rørte nesten ikke annet enn kaffen. Han trenger å spise for å holde på kreftene. Jeg sier det til ham, men han sier at han bare ikke har matlyst. Men det er selvfølgelig ingenting som kan ta fra en matlysten som en stygg sommerforkjølelse.

Tyrone: Bekymre deg ikke for det —

Mary: Nei, slett ikke. Jeg vet at han er frisk igjen om et par dager, hvis han tar vare på seg selv. Men at han skulle bli syk akkurat nå.

Tyrone: Men du må ikke la det uroe deg, Mary. Husk, du må ta vare på deg selv også.

Mary: Jeg er ikke urolig. Hva får deg til å tro at jeg er urolig?

Tyrone: Du har virket litt nervøs de siste dagene.

Mary: Har jeg? Du må ikke holde øye med meg hele tiden, James.

Tyrone: Hvis jeg har holdt øye med deg, har det bare vært for å beundre hvor tykk og deilig du er blitt. Jeg kan ikke få sagt hvor lykkelig det gjør meg, kjære, å se deg slik du har vært siden du kom tilbake til oss, som deg selv igjen. Fortsett med det, Mary.

8


Mary: Det skal jeg. Heldigvis, nå har tåken lettet. Jeg føler meg virkelig utenfor idag, Det var umulig å sove med den fryktelige tåkeluren som holdt det gående hele natten.

Tyrone: Ja, det er som å ha en syk hval i bakgården. Den holdt meg våken også.

Mary: Gjorde den? Du hadde en underlig måte å vise søvnløsheten din på. Du snorket så høyt at jeg ikke kunne skille mellom deg og tåkeluren! Ti tåkelurer ville ikke ha forstyrret deg. Du eier ikke nerver. Har aldri hatt det.

Tyrone: Du skal bestandig overdrive snorkingen min.

Mary: Jeg lurer på hva som er så morsomt?

Tyrone: Det er sikkert noe om meg.

Mary: Det kan være det samme hva de ler av, det er en lettelse å høre Edmund le.

Tyrone: Jeg tør vedde på at det er en av vitsene til Jamie. Han skal bestandig harselere over noen, den gutten.

Mary: Ikke la det gå ut over stakkars Jamie. Det blir skikk på ham til slutt skal du se.

Tyrone: Da er det sannelig på tide. Han er snart fireogtredve.

Mary: Har de tenkt å bli i spisestuen hele dagen? Jamie! Edmund! Kom inn i stuen så Cathleen får en sjanse til å rydde av bordet.

Edmund roper tilbake: “Vi kommer, mor.” Hun går tilbake til bordet.

9


Kunstnerisk team Regissør Johannes Holmen Dahl har master i regi fra KHiO. Masteroppgaven hans var Leonce og Lena her på Trøndelag Teater i 2015. Dahl har siden regissert oppsetninger både i Norge, Sverige og Danmark. Vi kan nevne Glassmenasjeriet og Byggmester Solness (Trøndelag Teater), Barnet og I lodjurets timma (Dramaten), Underkastelse og Don Juan (Ålborg Teater), Antigone (Det Norske Teatret) og La deg være (Nationaltheatret). For den sistnevnte ble han nominert til Heddaprisen 2017 i kategorien beste regi. Oppsetningen Glassmenasjeriet her på Trøndelag Teater i 2017 ble en stor suksess med to Heddapriser – bl.a for beste regi – og tre andre nominasjoner. Scenograf og kostymedesigner Nia Damerell er utdannet scenograf og kostymedesigner ved Akademi for Scenekunst (Høgskolen i Østfold), Statens Teaterskole i København og NYU. Hun har tidligere jobbet med dans og teater i Norge, Danmark, Tyskland, Nederland og Polen. Av oppsetninger kan vi nevne: Baby, Vi tygger på tidens knokler, Øy, R.U.R. – Rossums Universal-Roboter, Nostalgi 2175 og Arbeidstittel: Savnet fellesskap (Nationaltheatret), ZOO (Black Box Teater), Skogane, Eg/Ik/Ich/I, Røvarane, Unge Werthers lidingar og Antigone (Det Norske Teatret), Meldinger ut i rommet (Teatret Vårt), Don Quijote, Underkastelse og Persona (Ålborg Teater) og Das Grosse Heft (Staatstheater Stuttgart). Her på Trøndelag Teater har hun hatt ansvar for scenografi og kostymer på Tro, håp og kjærlighet (2011), Glassmenasjeriet (2017), Byggmester Solness (2018) og Det latterlige mørke tidligere i år. For Glassmenasjeriet ble hun nominert til Heddapris for beste scenografi/kostymedesign. Lysdesigner Eivind Myren er fast lysdesigner på Trøndelag Teater. Av produksjoner han har jobbet med kan nevnes Les Misérables, Spring Awakening, En folkefiende, Rock’n Roll Wolf, Når vi døde våkner, Hedda Gabler, Hvem er redd for Virginia Woolf?, Robin Hood – Rai Rai i Sherwoodskogen, Byggmester Solness og Tordenskjold – alle tiders trønder. For arbeidet med Fedra ble han nominert til Heddapris for beste lysdesign i 2013. Han har også designet lys for flere spel som Karolinerspelet i Tydal, Elden på Røros, Spelet om Heilag Olav på Stiklestad og Den siste viking i Statsbygd – og var ansvarlig for lysdesignet under åpningsseremonien under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. I 2017 ble Myren tildelt Trondheim kommunes Kulturstipend Ramallah som resulterte i workshop og lysdesign ifbm. Ashtar Theatres oppsetning av Peer Gynt i Ramallah (2018). Musikalsk ansvarlig, komponist og lyddesigner Alf Lund Godbolt er en komponist, musikkprodusent og musiker utdannet ved avdeling for rytmisk musikk ved UiA. Han har komponert, arrangert og produsert musikk for symfoniorkestre, film, show – og artister som bl.a Aurora og Sigrid. Han har arbeidet med musikk og lyddesign til oppsetninger på Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater, Teatret Vårt, Trøndelag Teater, Aalborg Teater m.fl. Her på Trøndelag Teater samarbeidet han med Johannes Holmen Dahl på forestillingen Leonce og Lena i 2015. I 2018 fikk Godbolt Heddaprisen for Beste audiovisuelle design for Antigone på Det Norske Teatret – som Dahl også hadde regi på.

10

Profile for Trøndelag Teater

Bakgrunnsmateriale Lang dags ferd mot natt  

Bakgrunnsmateriale Lang dags ferd mot natt