Salvatge, oli de les reserves de fauna

Page 1

Oli d’oliva de les reserves de fauna


ASSOCIACIÓ TRENCA. QUI SOM? L’associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 1998 per persones amb l’interès comú de preservar i millorar el patrimoni natural.

E

l nom de l’associació és el nom català d’un ocell en perill crític d’extinció a la península Ibèrica: la Trenca (Lanius Minor).

Per una banda, hem fomentat i professionalitzat el voluntariat i hem donat molta importància a la comunicació i divulgació.

Els nostres esforços es dirigeixen a la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni ambiental.

Per una altra banda, comptem amb persones particularment interessades en el funcionament de l’associació a través de les figures d’amic/amiga i d’amic/amiga col·laborador de Trenca. Compartim els ideals, el desig de fer una societat més conscient i més respectuosa amb el planeta.

Una altra de les característiques de l’associació ha estat la transversalitat, és a dir, la implicació de diferents sectors socials en la preservació del patrimoni natural. En aquest sentit, hem col·laborat i treballat en projectes conjunts amb diferents administracions, associacions i empreses de l’estat.

Entre tots i totes li donem força a l’entitat! Fes-te amic de Trenca!

trenca.org


Oli de les reserves de fauna


ORÍGENS Vall de Bovera, Les Garrigues (Lleida)

U

n dels grans projectes actuals de Trenca és el d’Olivar de muntanya i biodiversitat a la Vall de Bovera (Les Garrigues, Lleida), amb l’objectiu que l’activitat agrícola recuperi el conreu tradicional de l’olivera en harmonia amb l’entorn natural, conservant els valors patrimonials i afavorint la biodiversitat. Aquesta zona es va escollir per ser representativa de l’ecosistema mediterrani garriguenc.

Per al projecte, Trenca ha adquirit una finca agrícola de poc més de 4 ha al municipi de Bovera, i ha signat acords de custòdia del territori amb propietaris de finques del voltant. Volem demostrar que es pot realitzar una activitat econòmica amb productes ecològics, no només pel que comporten per a la salut, sinó també pel valor afegit de la preservació del patrimoni agrari, paisatgístic, natural i cultural.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna

La Vall de Bovera, a Les Garrigues és un ecosistema del tipus mediterrani situat al sudoest de Catalunya, als estreps del Parc Natural del Montsant. El paisatge característic són els oliverars, les zones de matoll i terrenys forestals. És una zona de clima àrid, amb grans contrastos de temperatures i amb molt poca precipitació. La Vall Major de Bovera és un mosaic on els ecosistemes forestals i vegetals conviuen amb les activitats humanes lligades al medi rural i agrícola.


SALVATGE. OLI DE LES RESERVES DE FAUNA Oliverar de muntanya i biodiversitat, a Bovera (Les Garrigues) El projecte es sustenta sobre tres pilars fonamentals: - Viabilitat econòmica. Obtenció d’un producte d’alta qualitat i venda de proximitat evitant intermediaris. - Sostenibilitat ambiental. Amb producció ecològica i actuacions de millora de fauna i hàbitats. - Respecte amb el patrimoni cultural i paisatgístic del territori.

P

er això, els beneficis de la comercialització d’aquest oli es destinen a les següents actuacions del projecte:

· Recuperació d’oliverars centenaris que ara tornen a produir mitjançant agricultura ecològica. Engegada i potenciació de projectes de producció ecològica. · Conservació i potenciació de la vegetació autòctona. Prevenció d’incendis forestals (neteges, clares, podes). Signatura d’acords de custòdia del territori amb propietaris de finques del voltant. · Reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) a la serra del Montsant · Col·locació de caixes-niu i d’instal·lacions per a l’alliberament d’ocells. · Restauració de cabanes, aljubs, murs i rastells de pedra seca. Foment de la cultura de l’aprofitament de l’aigua de pluja. · Recuperació d’abeuradors i creació de basses per garantir aigua a ocells, mamífers, amfibis i invertebrats.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna


L’OLI

L

’oli d’oliva verge extra Salvatge s’obté d’oliverars centenaris de la varietat arbequina. És de producció ecològica, collit a mà, premsat en fred abans de passades dotze hores des de la seva recol·lecció i s’obté pel procés del decantat (no filtrat). L’anàlisi de l’oli d’oliva verge Salvatge es fa cada any i els resultats són excel·lents: És d’un color verdós herba, molt característic de l’oli jove, amb intens aroma afruitat. Sensacions dolces amb un tast lleugerament amarg i herbal i un punt picant al final. L’acidesa és inferior a 0,2º.


Salvatge. Oli de les Reserves de FaunaL’oli d’oliva verge extra Salvatge es presenta en envasos 100% reciclables. Les il·lustracions, de Toni Llobet, són d’animals de les reserves de fauna de Les Garrigues. De l’oli, a més, n’elaborem sabóns amb olis essencials de romaní, espígol, fonoll, argiles i cafè.


G ALTRES PROJECTES DE L’ASSOCIACIÓ

estió i millora dels hàbitats de secà i conservació de la trenca (Lanius minor). Les actuacions que es desenvolupen al camp, juntament amb el programa de cria en captivitat que es duu a terme al Centre de Fauna de Vallcalent conformen el pla de conservació de l’espècie.

R

eintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus, recuperació de la seva antiga àrea de distribució i incisió sobre el coneixement de l’espècie entre la gent. Paral·lelament hem construït i gestionem diversos punts d’alimentació suplementària (PAS) per a rapinyaires i necròfags.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna

S

ignatura d’acords de custòdia del territori amb propietaris de finques. La finalitat és dur a terme un treball transversal implicant en la conservació d’aquest espai, mitjançant la participació directa, a agricultors, ramaders, cooperatives, empresaris i caçadors, així com amb les institucions gubernamentals.

L

’educació ambiental és un pilar bàsic per a que el desenvolupament humà sigui compatible amb la conservació de l’entorn. S’ha engegat descobreixbovera.com, que té com a objectiu donar a conèixer els beneficis dels ecosistemes forestals i de secà i els ecosistemes aquàtics interiors.


A s s o c i A c i รณ T r e n c A , 2 018


Salvatge, oli de les reserves de fauna Tel. 636 60 09 76 info@trenca.org. c/La Palma, 6-10 25002 Lleida (Spain) www.trenca.org

@AssociacioTrenca @As_Trenca @asociaciontrenca

JUNTS PER LA CONSERVACIÓTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.