__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Oli d’oliva de les reserves de fauna


ASSOCIACIÓ TRENCA. QUI SOM? L’associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 1998 per persones amb l’interès comú de preservar i millorar el patrimoni natural.

E

l nom de l’associació és el nom català d’un ocell en perill crític d’extinció a la península Ibèrica: la Trenca (Lanius Minor).

Per una banda, hem fomentat i professionalitzat el voluntariat i hem donat molta importància a la comunicació i divulgació.

Els nostres esforços es dirigeixen a la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni ambiental.

Per una altra banda, comptem amb persones particularment interessades en el funcionament de l’associació a través de les figures d’amic/amiga i d’amic/amiga col·laborador de Trenca. Compartim els ideals, el desig de fer una societat més conscient i més respectuosa amb el planeta.

Una altra de les característiques de l’associació ha estat la transversalitat, és a dir, la implicació de diferents sectors socials en la preservació del patrimoni natural. En aquest sentit, hem col·laborat i treballat en projectes conjunts amb diferents administracions, associacions i empreses de l’estat.

Entre tots i totes li donem força a l’entitat! Fes-te amic de Trenca!

trenca.org


Oli de les reserves de fauna


ORÍGENS Vall de Bovera, Les Garrigues (Lleida)

U

n dels grans projectes actuals de Trenca és el d’Olivar de muntanya i biodiversitat a la Vall de Bovera (Les Garrigues, Lleida), amb l’objectiu que l’activitat agrícola recuperi el conreu tradicional de l’olivera en harmonia amb l’entorn natural, conservant els valors patrimonials i afavorint la biodiversitat. Aquesta zona es va escollir per ser representativa de l’ecosistema mediterrani garriguenc.

Per al projecte, Trenca ha adquirit una finca agrícola de poc més de 4 ha al municipi de Bovera, i ha signat acords de custòdia del territori amb propietaris de finques del voltant. Volem demostrar que es pot realitzar una activitat econòmica amb productes ecològics, no només pel que comporten per a la salut, sinó també pel valor afegit de la preservació del patrimoni agrari, paisatgístic, natural i cultural.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna

La Vall de Bovera, a Les Garrigues és un ecosistema del tipus mediterrani situat al sudoest de Catalunya, als estreps del Parc Natural del Montsant. El paisatge característic són els oliverars, les zones de matoll i terrenys forestals. És una zona de clima àrid, amb grans contrastos de temperatures i amb molt poca precipitació. La Vall Major de Bovera és un mosaic on els ecosistemes forestals i vegetals conviuen amb les activitats humanes lligades al medi rural i agrícola.


SALVATGE. OLI DE LES RESERVES DE FAUNA Oliverar de muntanya i biodiversitat, a Bovera (Les Garrigues) El projecte es sustenta sobre tres pilars fonamentals: - Viabilitat econòmica. Obtenció d’un producte d’alta qualitat i venda de proximitat evitant intermediaris. - Sostenibilitat ambiental. Amb producció ecològica i actuacions de millora de fauna i hàbitats. - Respecte amb el patrimoni cultural i paisatgístic del territori.

P

er això, els beneficis de la comercialització d’aquest oli es destinen a les següents actuacions del projecte:

· Recuperació d’oliverars centenaris que ara tornen a produir mitjançant agricultura ecològica. Engegada i potenciació de projectes de producció ecològica. · Conservació i potenciació de la vegetació autòctona. Prevenció d’incendis forestals (neteges, clares, podes). Signatura d’acords de custòdia del territori amb propietaris de finques del voltant. · Reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) a la serra del Montsant · Col·locació de caixes-niu i d’instal·lacions per a l’alliberament d’ocells. · Restauració de cabanes, aljubs, murs i rastells de pedra seca. Foment de la cultura de l’aprofitament de l’aigua de pluja. · Recuperació d’abeuradors i creació de basses per garantir aigua a ocells, mamífers, amfibis i invertebrats.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna


L’OLI

L

’oli d’oliva verge extra Salvatge s’obté d’oliverars centenaris de la varietat arbequina. És de producció ecològica, collit a mà, premsat en fred abans de passades dotze hores des de la seva recol·lecció i s’obté pel procés del decantat (no filtrat). L’anàlisi de l’oli d’oliva verge Salvatge es fa cada any i els resultats són excel·lents: És d’un color verdós herba, molt característic de l’oli jove, amb intens aroma afruitat. Sensacions dolces amb un tast lleugerament amarg i herbal i un punt picant al final. L’acidesa és inferior a 0,2º.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna


L’oli d’oliva verge extra Salvatge es presenta en envasos 100% reciclables. Les il·lustracions, de Toni Llobet, són d’animals de les reserves de fauna de Les Garrigues. De l’oli, a més, n’elaborem sabóns amb olis essencials de romaní, espígol, fonoll, argiles i cafè.


G ALTRES PROJECTES DE L’ASSOCIACIÓ

estió i millora dels hàbitats de secà i conservació de la trenca (Lanius minor). Les actuacions que es desenvolupen al camp, juntament amb el programa de cria en captivitat que es duu a terme al Centre de Fauna de Vallcalent conformen el pla de conservació de l’espècie.

R

eintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus, recuperació de la seva antiga àrea de distribució i incisió sobre el coneixement de l’espècie entre la gent. Paral·lelament hem construït i gestionem diversos punts d’alimentació suplementària (PAS) per a rapinyaires i necròfags.


Salvatge. Oli de les Reserves de Fauna

S

ignatura d’acords de custòdia del territori amb propietaris de finques. La finalitat és dur a terme un treball transversal implicant en la conservació d’aquest espai, mitjançant la participació directa, a agricultors, ramaders, cooperatives, empresaris i caçadors, així com amb les institucions gubernamentals.

L

’educació ambiental és un pilar bàsic per a que el desenvolupament humà sigui compatible amb la conservació de l’entorn. S’ha engegat descobreixbovera.com, que té com a objectiu donar a conèixer els beneficis dels ecosistemes forestals i de secà i els ecosistemes aquàtics interiors.


A s s o c i A c i รณ T r e n c A , 2 018


Salvatge, oli de les reserves de fauna Tel. 636 60 09 76 info@trenca.org. c/La Palma, 6-10 25002 Lleida (Spain) www.trenca.org

@AssociacioTrenca @As_Trenca @asociaciontrenca

JUNTS PER LA CONSERVACIÓ


Profile for trenca.org

Salvatge, oli de les reserves de fauna  

L´oli d´oliva Salvatge prové de les finques agrícoles que Trenca gestiona a Vall Major de Bovera (comarca de Les Garrigues, Lleida). La prod...

Salvatge, oli de les reserves de fauna  

L´oli d´oliva Salvatge prové de les finques agrícoles que Trenca gestiona a Vall Major de Bovera (comarca de Les Garrigues, Lleida). La prod...

Profile for trenca
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded