{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
11 minute read

Handling

JUNGHEINRICH EFG P30I

“Het begin van het einde van de dieselheftruck”

Het frame, de cabine en de wielen van de EFG P30i zijn ontworpen om hem in te zetten voor zwaar werk buiten.

Jungheinrich brengt op het eind van 2021 een elektrische heftruck op de markt met de prestaties van een heftruck met verbrandingsmotor. De EFG P30i heeft een hefsnelheid die 25% hoger is dan die van een klassieke elektrische truck. Met deze nieuwe truck kiest de constructeur resoluut voor elektrische aandrijving.

Erik Roosens

Op dit moment palmen grote heftrucks met verbrandingsmotor nog steeds het grootste stuk van de markt in. Jungheinrich stelde in Hamburg dan ook nog een nieuwe - maar

volgens de constructeur ook een laatste - VFG voor met verbrandingsmotor. Die VFG 3s en VFG 4s worden aangedreven door nieuwe industriële Kubota motoren die voldoen aan stage V. In vergelijking met zijn voorganger ligt het verbruik van de nieuwe VFG 10% lager en is het klimvermogen 20% hoge, belooft de constructeur. Dankzij een nieuwe hydrau lische pomp kon het volume rondgepompte olie worden verhoogd met 25%, wat de werksnelheid en de productiviteit ten goede komt. Voor het comfort van de bestuurder werd de opstaptrede 30% en het panoramisch dak 25% groter. De nieuwe VFG 3 en VFG 4 hebben een laadcapaciteit van 1,6 tot 3,5 ton, werken op diesel of lpg en kunnen zowel bui ten als binnen worden gebruikt. Om vlot alle elektronische componenten te bereiken gaat aan de rechterzijkant van de truck een deur open.

VOLLEDIGE ELEKTRIFICATIE Maar Jungheinrich verraste in Hamburg vooral door onmiddellijk na de presentatie van de nieuwe trucks met verbrandingsmotor zijn EFG P30i met lithium-ion technologie voor te rijden. Die komt pas eind volgend jaar op de

Vorkcamera op reachtruck voorkomt fout scannen

Jungheinrich evolueert van producent naar aanbieder van logistieke oplossingen. Een is een vorkcamera voor reachtrucks die de barcodes scant op goederen en opslagplaatsen en zo fouten voorkomt.

"Het handmatig scannen van barcodes op rekken en op papieren is vrij gebruikelijk. Daarbij ontstaan fouten, omdat de opslaglocatie niet direct wordt gecontroleerd”, zegt Felix Riesenhuber, Hoofd Product Management Assistentiesystemen en -modules bij Jungheinrich. “De digitale camera op de vork helpt bij het voorkomen van deze fouten en bespaart tijd en moeite om de fout te herstellen."

De camera is via de Jungheinrich’s Logistics Interface gekoppeld aan het WMS, waardoor het mogelijk is om de barcode-inhoud met de specificaties van het goederensysteem te vergelijken. Als de informatie klopt, bevestigt de bestuurder de opdracht op het display. Fouten zoals het verkeerd plaatsen van goederen terwijl de code op de juiste plek wel is gescand, worden zo vermeden.

De vorkcamera kan gekoppeld worden aan het assistentiesysteem addedVIEW dat gebruikmaakt van meerdere digitale camera’s. Een andere mogelijkheid is een 360 graden beeld rondom de truck - inclusief zicht vanuit vogelperspectief. Dankzij het volledige zicht rondom kan de bestuurder in krappe ruimten veilig en snel manoeuvreren. Het systeem is te combineren en parallel te gebruiken met het assistentiesysteem zoneCONTROL, dat bestaat uit één of meer stationaire radiobakens die voortdurend met elkaar communiceren en een waarschuwing geven zodra een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan.

Slim en snel opladen met opslagsysteem

Voor bedrijven met een beperkte stroomcapaciteit of zij die hoge pieken in het netwerk wil voorkomen, heeft Jungheinrich een energieopslagsysteem ontwikkeld. Het bestaat uit cellen van met een opslagcapaciteit van 41 tot 280 kWh. Dat slaat elektriciteit op en kan lithium-ion heftrucks op korte tijd opladen, bijvoorbeeld tijdens een pauze. De opslag van energie voorkomt piekbelastingen zonder dure aanpassingen aan het bestaande energienetwerk. De lader is verkrijgbaar met vermogens van 17 kW en 34 kW.

markt maar zet onherroepelijk een verschui

ving in naar een volledige elektrificatie van het

gamma. In vergelijking met een dieseltruck stoot de EFG P30i geen uitlaatgassen, roet of fijnstof uit en is hij stiller. Over de hele le

vensloop zou hij volgens de constructeur 52%

minder CO 2 uitstoten in vergelijking met een truck met verbrandingsmotor en dat ondanks de hogere hoeveelheid energie die nodig is om de elektrische truck te produceren.

Het frame, de cabine en de wielen van de EFG P30i zijn ontworpen om hem in te zetten voor zwaar werk buiten. De aandrijving gebeurt door twee elektromotoren die stroom krijgen van een lithium-ion accu, die bestaat uit twee modules van elk 25kWh. De accu is gemaakt van lithium-ijzerfosfaat - en niet van kobalt - en is te gebruiken bij temperaturen van -20 °C tot +40 °C. Met de comfortoplader kan de EFG P30i tussentijds worden geladen, zodat hij makkelijk in een meerploegenstelsel kan worden ingezet. Volgens Jungheinrich kan hij dan makkelijk 24 uur op 24 worden ingezet als de lunch- en koffiepauzes worden benut om hem op te laden. In vergelijking met de huidige elektrische trucks is de hefsnelheid 25% hoger en is het klimvermogen 33% beter. "De EFG P30i

De EFG P30i heeft een hefsnelheid die 25% hoger is dan die van een klassieke elektrische truck

combineert de kracht, de robuustheid en het rijcomfort van een truck met een verbran dingsmotor met de energiezuinigheid en het emissievrije karakter van een elektrische heftruck”, zegt Christian Erlach, bestuurslid Marketing & Sales van Jungheinrich. “Dit is het begin van het einde van dieselheftrucks."

De hoogbouwtruck wordt in de smalle gangen via de inductielijnen uiterst nauwkeurig gestuurd.

CASE STUDY

Castelein Logistics voert magazijnproject uit met Still

De derde generatie van het familiebedrijf Castelein heeft duidelijk de stap gezet van een puur transportbedrijf naar een logistieke onderneming. Daarom werd ook de naam van het bedrijf aangepast naar Castelein Logistics. Bij de omschakeling hoorde tevens de bouw en inrichting van een nieuw magazijn. Dat gebeurde met de professionele ondersteuning van Still.

Hendrik De Spiegelaere

Al drie generaties verzorgt de familie Castelein transportopdrachten voor een trouwe klantengroep. Hiervoor zet het bedrijf, dat sinds 1987 zetelt op de LAR-zone in Rekkem, een vloot van 40 trekkers en 80 opleggers in. “Op vraag van de klant begonnen we een vijftal

jaar geleden het aanbod uit te breiden met opslag en overslag.”, vertelt Carl Castelein. “We specialiseren ons in drie sectoren, name lijk gebruiksgoederen, bouwstoffen en recycling/biomassa. Het is voor de eerste groep - en dan vooral voedingsmiddelen - dat we onze dienstverlening naar logistiek hebben uitgebreid.” In 2019 werd op het eigen bedrijfsterrein in Rekkem een nieuw logistiek gebouw opge trokken met een oppervlakte van 4.000 m². Dat is april operationeel en nog dit jaar zullen ook de oude kantoren verhuisd worden naar de nieuwe gebouwen. “De activiteiten van het magazijn, opslag en overslag, zijn vooral bedoeld om onze klanten uit de voedingsin dustrie een vollediger service te kunnen bieden”, vult Carl Castelein aan. “Het gebouw is al voorlopig gecertificeerd naar de logistieke normen van IFS (International Food Service) en binnenkort verwachten we de definitieve certificering. Het was onze bedoeling om op een beperkte ruimte zoveel mogelijk pallet plaatsen te creëren, zonder dat de flexibiliteit in het gedrang komt. Omdat tot 80 % van de binnenkomende en vertrekkende goede ren met ons eigen materieel vervoerd worden, kunnen we dankzij de spreiding van het laden en lossen een veel grotere flexibiliteit bieden aan een concurrentiële prijs.”

Still zorgde voor de rekken met zes niveaus en de inductielijnen in de vloer.

De Still MX-X werkt semiautomatisch, maar de bestuurder kan op elk moment ingrijpen. Een FM-X reachtruck biedt ondersteuning.

lingsmachines leverde als de inrichting van het magazijn verzorgde (stellingen, inductie in de vloer, oplaadplaats). “In Still vonden we een uitstekende partner, die actief meewerkte aan het uitdenken van dit project en de realisatie. Door gebruik te maken van stellingen met smalle gangen (1.850 mm) konden we op de beschikbare oppervlakte toch 6.000 pallet plaatsen realiseren. Voor het plaatsen van de pallets in de rekken en ze op afroep terug op te halen gebruiken we een bijzondere hoog bouwtruck van het Duitse merk. Die wordt in de smalle gangen gestuurd door in de vloer verwerkte inductielijnen. Dat werkt bijzonder nauwkeurig. Het toestel werkt semi-automa tisch, maar de bestuurder kan op elk moment ingrijpen. Nog een bijzonderheid is dat deze Still MX-X zijn energie haalt uit een Li-ion accu. Dat levert ons verschillende voordelen op: zo is de accu onderhoudsvrij, brandveilig en zeer snel op te laden. Opladen tot een capaciteit van 70 % kan in amper 15 minuten. Dat past uitstekend bij onze inzet, want het toestel wordt niet continu gebruikt en kan tijdens de pauzes steeds opgeladen worden. Vandaar dat we aan één machine ook genoeg hebben om 24 uren te werken. Een andere voordeel is de te verwachten langere levensduur. De hogere aanschafprijs valt hierdoor weg ten opzichte van een veel interessantere TCO.” De Still MX-X hoogbouwtruck wordt bijge staan door een FM-X reachtruck en twee elektrische pallettrucks van Still. Er zijn momenteel tevens nog twee oudere pallettrucks in ge bruik. Deze worden gebruikt om de vrachtwagens te laden en te lossen.

CO 2 -NEUTRAAL “Het is ook onze bedoeling om zelfvoorzie

nend te zijn op gebied van energie”, verduide

lijkt Carl Castelein nog. “Het hele gebouw is bedekt met zonnepanelen, die de elektriciteit

leveren om onze machines op te laden en voor

de elektriciteitsvoorziening voor verlichting en

dergelijke. Zo hebben wij een CO 2 -neutraal gebouw en dat is zowel voor onszelf als onze

klanten een belangrijk gegeven. Daarnaast wil ik nog vermelden dat de operatoren een opleiding kregen van Still voor het efficiënt en correct gebruiken van de machines en dat

Het magazijn in het kort

• Oppervlakte: 4.000 m² • Vrije hoogte in het gebouw: 15 meter • Aantal palletplaatsen: 6.000 • Still rekken met zes niveaus voor pallets tot 2.100 mm hoogte en tot 1.250 kg. • Smalle gangen met inductie in de vloer • 1 Still MX-M hoogbouwtruck • 1 Still FM-X reachtruck • 2 Still elektrische pallettrucks • Elektriciteitsvoorziening met zonnepanelen

de MX-M en FM-X gedekt worden door een Full Service contract van Still voor een periode van vijf jaar. Wij maken daarnaast ook gebruik van het fleetmanagement van Still. Dat levert ons gegevens op omtrent de inzet en de pro ductiviteit, maar ook waarschuwingen als de machines bijvoorbeeld ergens tegenaan zijn gereden.”

Jungheinrich biedt compleet gamma rekken aan “Logistieke partner met totaaloplossingen”

Gebruik maken van de geschikte rekken draait om het optimaal gebruiken van de gegeven opslagruimte en om klantspecifieke, interne processen. Een volledig gamma gecombineerd met ervaring en knowhow is de manier waarop Jungheinrich het verschil maakt.

“Wij willen voor onze klanten dé intralogistieke partner zijn”, vat Jelle Celis, Directeur Logistieke Systemen bij Jungheinrich, samen. “De gegeven si tuatie van een klant is steeds het vertrekpunt van de oefening die wij maken. Hierbij wordt gekeken naar het ruime plaatje, we werpen een blik op de proces sen, inslag, uitslag, order picking, noem maar op. Op die manier kunnen we in overleg bepalen welke van onze producten de beste oplossing voor de klant zijn. Ongeacht of deze al over een opslagruimte beschikt of het een nieuw magazijn betreft.”

Advies bij verkoop “Wie we zijn, kan je het best samenvatten als een single point of contact dat een brede dienstverlening aanbiedt”, stelt Jelle Celis. “Vaak worden we in één adem genoemd met heftrucks, maar onze dienstver lening is breder. De realiteit is dat zowat iedereen die een heftruck gebruikt, ook wel nood heeft aan rekken, wat hét argument is voor een geïntrigeerde aanpak. Eigenlijk is de centrale vraag hoe je op de meest efficiënte manier omspringt met de beschik bare ruimte. Mogelijk is het plaatsen van rekken het juiste antwoord. Of misschien wel het plaatsen van een tussenvloer? Met onze producten bestrijken we het hele gamma, wat we samen met onze knowhow aanbieden. Via zes Europese sites produceren we zelf de oplossingen die we aan de man brengen. De klant begeleiden in het maken van de juiste keuzes is een volwaardig onderdeel van onze diensten.”

Lange termijndenken “We helpen onze klanten eigenlijk in het maken van de juiste investeringen naar oppervlakte en ruimte toe”, vervolgt Celis. “Want als het hier en nu van de klant het beginpunt is, houden we ook zoveel mo gelijk rekening met de te verwachten ontwikkeling die deze zal ondergaan. Een goede oplossing is er

immers één die dat ook op middellange en lange termijn is.” “Vaak vindt een eerste contact met een nieuwe klant plaats via zogenaamde rekinspecties”, besluit Jelle Celis. “Deze moeten immers wettelijk gezien één keer per jaar nagekeken worden. Dit is een aparte service die we aanbieden. We zijn trouwens ook bevoegd om bij een positieve beoordeling het vereiste attest af te leveren. Deze doorlichting kan het geschikt moment zijn om over optimalisatie na te denken.”

De ruggengraat van uw magazijn bestaat uit vakmanschap en staal. Reksystemen van Jungheinrich.

Een optimaal ingepland rek vormt de ruggengraat van uw magazijn. Eénmaal geplaatst, moet het niet alleen maar lasten dragen maar ook aan veranderingen kunnen weerstaan. Wij bij Jungheinrich vertrouwen al meer dan 60 jaar op onze eigen ontwikkelingen, op individuele oplossingen en op de beste kwaliteit. Met een breed assortiment rekken zorgen wij ervoor dat alles veilig opgeslagen en altijd binnen handbereik is.

Meer te weten komen op: www.jungheinrich.be/rekken