Sparrensprokkels juli - augustus 2023

Page 1

Stadsmagazine Juli 2023 Jaargang 40 - Nr. 4
4 Klaar voor een spetterende zomer 6 Film in openlucht 17 Toekomstplan site Lammens © Marijke Debusschere
Torhout
SPARRENSPROKKELS

We zijn helemaal klaar voor een bruisende, fantastische zomer!

Het is zover. De stadskernvernieuwing is achter de rug. We zijn klaar voor een bruisende, fantastische zomer in Torhout, het buukepitje van het Houtland.

Jarenlang werd de zomer ingezet met Rock Torhout. 25 jaar geleden vond de laatste editie plaats. Heimwee? Bezoek de tentoonstelling over de geschiedenis van Rock Torhout in ons Vrijetijdshuis en haal samen met vrienden herinneringen op.

Elke dinsdag is het stadspark de place to be voor wie houdt van zingen en dansen. En because of you, zakt Gustaph graag af naar Torhout met een optreden.

Wie zomer zegt, zegt genieten, wandelen en fietsen. Tal van bewegwijzerde wandel- en fietsroutes brengen jou langs onze prachtige groendomeinen en bossen. Neem zeker deel aan de nieuwe bijenwandeling en -fietsroute. Je kan er prachtige prijzen mee winnen!

Geniet na een wandeling of fietstocht op onze vernieuwde Markt van een verfrissend lokaal biertje of wijntje. Niet fris genoeg? Waag je aan een tochtje tussen onze dansende fonteinen. Plezier en verfrissing gegarandeerd! Vergeet niet even naar boven te kijken want daar heten de vele fantasie- en kleurrijke Torhoutse keramieken duifjes jou Welkom, kom, kom.

Hou alvast het eerste weekend van september vrij. Dan vieren we feest en klinken we op de vernieuwde stadskern. Het belooft een spetterend feest te worden!

Vanaf 7 september start het musicalspektakel Marie-Antoinette in de tuin van het historische kasteel van Wijnendale.

Lieve stadsgenoten, geniet met volle teugen van de zomer, onze parken, onze bossen, en vooral, schenk elke dag iemand jouw stralendste glimlach! Je zal er niet alleen de mensen, maar ook jezelf heel gelukkig mee maken. Fijne zomer!

Elsie Desmet

Schepen van Mobiliteit, Leefmilieu en Dierenwelzijn, Natuur en Groen, Noord-Zuidbeleid, Begraafplaatsen en Toerisme

Dit infotijdschrift wordt gratis aangeboden aan de inwoners van Torhout en verschijnt 6 maal per jaar.

Overname van in dit blad gepubliceerde bijdragen is toegelaten mits duidelijke bronvermelding. Sparrensprokkels wordt gedrukt op chloorvrij papier.

Redactieadres: Dienst Communicatie, Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/b, Torhout, T 050 22 11 22. E-mail: communicatie@torhout.be.

2 VOORWOORD
Wie zomer zegt, zegt genieten, wandelen en fietsen.”
Dossier Ontspannen Besturen Leven Wonen Kort UIT Lokaal bestuur Wedstrijd 4 6 12 15 17 19 20 23 24

#trotsoptorhout

De duizendpoten van woonzorgcentrum Sint­Augustinus

Helden zijn het, het team van woonzorgcentrum SintAugustinus. Ze brengen warmte, huiselijkheid, puzzelen planningen in elkaar, zorgen en verzorgen. Ze lachen, huilen, verwelkomen en nemen afscheid. Ze doen hun job met veel liefde voor de 177 bewoners, elke dag opnieuw.

Nicolas en Daniëla zijn er het langst, Kathleen is het meest ervaren en Elien en Maikel leren het klappen van de zweep sinds een jaar. Karien is coördinator van dagverzorgingscentrum de Oase. Een tijdje geleden mochten we Josefien dankbaar uitzwaaien, zij ondersteunde het woonzorgcentrum als projecthoofdverpleegkundige tot het team weer voltallig was. Els is de coördinerende en raadgevende arts en staat het team bij met raad en daad. Lies is hoofd van de sociale dienst en ondersteunt als stafmedewerker rechtstreeks de directeur zorg, Francoise.

“Het zijn duizendpoten omdat ze veel zaken moeten behartigen. Ze zorgen voor het welzijn van de bewoners die hier wonen en leven. Het is altijd zoeken naar een evenwicht tussen het geven van een goede work-lifebalance en het vele werk dat moet worden gedaan in de zorg. We zorgen voor een goede verstandhouding met de familie en de bewoners die soms een rouwproces doorgaan, omdat verhuizen naar een woonzorgcentrum ook altijd wat afscheid nemen is. De zoektocht naar personeel is een van de moeilijkste taken maar we proberen hier gezelligheid en sfeer troef te maken. Samen sterk!”, luidt het bij directeur Francoise.

Zin om het team van woonzorgcentrum Sint-Augustinus te vervoegen? Ontdek de vacatures op www.torhout.be/vacatures!

Ken jij ook iemand waar we als Torhoutenaar terecht trots op mogen zijn? Laat het ons dan snel weten via sparrensprokkels@torhout.be. Misschien zie je jouw voorstel wel verschijnen in de volgende editie.

3 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 #TROTSOPTORHOUT

Klaar voor een spetterende zomer

Driewerf hoera! De binnenstad is weer helemaal open en lonkt naar een bezoekje. Nog op zoek naar leuke, zomerse activiteiten? Mogelijkheden zat in onze eigen stad! Haal de uitgebreide Visit Torhout-brochure af in het Vrijetijdshuis, installeer je op een van de vele terrassen en plan je uitje in Torhout. Verfrissing nodig? De bomen van onze groendomeinen vormen een verkoelend afdak op hete dagen en de fontein op de Markt is er voor spetterend plezier!

Heb je zelf leuke zomerfoto's uit Torhout? Bezorg ze via beeldbank@torhout.be en wie weet verschijnen de foto's op onze communicatiekanalen!

Torhout zet sterk in op een leefbare en levende stad. Niet enkel buiten het stadscentrum is het prachtig groen, ook in de binnenstad vind je veel verborgen groene parels. Met een bij-zondere en kindvriendelijke wandelzoektocht (5 km) worden deze unieke plekjes extra in de verf gezet. De rolstoeltoegankelijke tocht brengt je langs een twaalftal locaties waar je extra info krijgt over het leven van de bijen en de biodiversiteit. Voor wie liever fietst is er een bijenfietstocht. Haal je gratis plannetje af in het Vrijetijdshuis - Markt 1 - of download het via www.visittorhout.be. Wie alle vragen juist oplost ontvangt, zolang de voorraad strekt, een strip van Suske en Wiske, ‘Het Blije Bijenteam’. Je maakt ook kans op de lekkere en boeiende bijenhoofdprijs.

Een overzicht van het toeristische aanbod vind je op www.visittorhout.be

4 DOSSIER
© Marijke Debusschere

Heerlijk wandelen en fietsen

Torhout, het hart van het Brugse Ommeland, met de uitgestrekte bossen en landschappen leent zich uitstekend voor een fikse fietsof wandeltocht. De wandelingen van het Revinzepad en het Driekoningenpad zijn dit jaar vernieuwd. Ontdek de vernieuwde brochures in het Vrijetijdshuis. Deze zijn gratis te verkrijgen. Deze twee wandelingen zijn gerealiseerd samen met Geert Maenhoudt en de leden van het wijkcomité de Biekorf.

Wekelijkse woensdagmarkt

De wekelijkse markt op woensdagochtend is zowel in, als buiten Torhout gekend en geliefd. Struin langs de vele kraampjes en laat je verrassen door al het moois en lekkers. Heel wat lokale producenten zijn er aanwezig met Torhouts lekkers. Door gezellig te ‘markten’ steun en maak je kennis met hen, veel aangenamer en socialer dan shoppen via internet! Na al dat geshop even op krachten komen? Neem plaats op een van de vele terrasjes op de Markt en geniet van een lokaal hapje en drankje.

Welkom kom kom

Wie deze zomer de Markt van Torhout bezoekt, kijkt best even naar boven, want daar ontplooit zich een pracht aan kleurrijke duiven. De duifjes, stuk voor stuk anders en uniek, staan symbool voor vrede en diversiteit. Ongeacht hoe je gebekt of gevederd bent, je bent ‘Welkom kom kom’ in Torhout. Dit project kwam tot stand door drie enthousiaste inwoners die de hulp kregen van 11 vrijwilligers en 506 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar die de vele duifjes met bonte kleuren beschilderden. Het duifje is geïnspireerd op een aardenwerken duif uit het Museum Torhouts Aardewerk.

Kinderboerderij d'Oude Smelterij

Kinderboerderij d'Oude Smelterij is een prachtig domein en het huis van vele dieren. Je kan hier leren over de dieren, de moestuin of de fruittuin ontdekken en het leven op de boerderij van dichtbij leren kennen. Geniet van een hapje en een drankje op het terras van de Proefhoeve terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin. Op 13 juli is er een filmavond met openluchtfilms. Meer hierover op pagina 6. Wie graag een unieke ervaring wil beleven, kiest voor een overnachting in één van de trekkershutten.

Meer info vind je op www.kinderboerderijtorhout.be

Het Museum Torhouts

Aardewerk bestaat 40 jaar

Het Museum Torhouts Aardewerk in het domein Ravenhof blaast dit jaar 40 kaarsjes uit. Aardewerk is een typisch product van Torhout, met een traditie die teruggaat tot in de late middeleeuwen. Nog tot 27 augustus kan je er de expositie ‘Een eerbetoon aan Keramiek Kasper’ bezoeken. Zijn werk bestaat onder andere uit geboetseerde beelden van de werkende mens en belangrijke facetten in het leven. De expo is deze zomer open van woensdag tot en met zondag, van 13.30 tot 17.30 uur.

Meer info: www.visittorhout.be

5 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 DOSSIER
© Westtoer

Het wordt een zomer vol leuke evenementen

Film in openlucht

Wat is er leuker tijdens de zomer dan in de buitenlucht vertoeven en een filmpje meepikken? Gezelligheid troef! De kinderen en de kinderboerderijdieren mogen lekker lang opblijven. Perfect, want op donderdag 13 juli vertonen we twee films in kinderboerderij d'Oude Smelterij. Om 19 uur staat de kinderfilm 'Fireheart' - Vlaams gesproken - gepland. Om 21 uur volgt de komedie 'Ticket To Paradise'. Breng gerust een dekentje mee voor extra gezelligheid!

Meer info via www.visittorhout.be

Komt dat zien! Komt dat zien!

Kinderdorp op 21 juli

Op de Nationale Feestdag, vrijdag 21 juli, hebben de meeste mensen een dagje vrij. Ideaal om in de buurt een leuke tijd te beleven! Dit jaar kunnen de kinderen zich uitleven op de Markt in het thema circus. Wie weet word je wel een heuse circusartiest? Kom ravotten vanaf 14 uur in de circustent aan de achterzijde van het Vrijetijdshuis. Doorlopend zijn er zeepbellenshows, workshops en nog veel meer leuks!

Alle info op www.visittorhout.be

Oldtimer kastelentocht

Op dinsdag 15 augustus vindt de jaarlijkse oldtimertocht plaats, dit jaar al voor de 41ste keer. Na een geslaagde editie van vorig jaar staat het bestuur van TOCAR (Torhoutse Oldtimerclub André Riemaecker) weer klaar om er een topeditie van te maken. Meer informatie en inschrijvingen via: toc.torhout@gmail.com

6 ONTSPANNEN
© Geert Van Severen

Bezoek de tentoonstelling over Rock Torhout

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de laatste editie van Rock Torhout doorging. Samen met oprichter en organisator Noël Steen lanceerde het lokaal bestuur in het Vrijetijdshuis een tentoonstelling over het muziekfestival dat in zijn eerste jaren nog Woodland heette. Je beleeft er opnieuw de sfeer van de weide en de muziek van toen. In de expo vind je unieke contracten en riders van de topgroepen die op het podium stonden. Alle affiches liggen mooi op een rij. De expo loopt tot en met 27 augustus. Ze is elke werkdag vrij toegankelijk van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur, op zaterdag van 10 tot 14 uur.

Parkies

Deze zomer kan je je weer uitleven op Parkies in Torhout. Kom naar het stadspark en zing mee met je favoriete artiest. Iedereen is welkom vanaf 19 uur. Het voorprogramma start telkens om 20.15 uur, de hoofdact volgt een uurtje later. Wij verwachten alvast heel wat ambiance met de volgende line-up:

4 juli: Maksim (#LikeMe, Masked Singer)

11 juli: Garry Hagger

18 juli: Abba4U

25 juli: Gustaph

1 augustus: Soulbrothers (Wim Soutaer, Charles Van Domburg)

8 augustus: Rocket Guy – Elton John Tribute

15 augustus: Karen Damen / Topguns (Karen zal het voorprogramma verzorgen met haar Onewomanshow (zang, stand-up comedy), daarna optreden van Topguns met Sean Dhondt, Antony Van Der Wee, John Miles Jr. …)

Meer informatie via www.parkies.be

Heb jij je tickets al voor de musical Marie-Antoinette?

Van 7 september tot 7 oktober vormt kasteel Wijnendale het decor voor de wervelende musical Marie-Antoinette van productiehuis Historalia in samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout en heel wat lokale vrijwilligers. Ontdek het historische verhaal van deze gevallen koningin in de tuinen en op het water van het iconische Kasteel tijdens een adembenemende openluchtmusical.

Meer info en tickets: marie-antoinette.live

7 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 ONTSPANNEN
© Ranaa Tasatan © Nand Fiems

Uitkijken naar het nieuwe cultuurseizoen

Het Prethuis, Compagnie Cecilia, Axelle Red, Theater Terra, Hooverphonic, Kamal Kharmach, Stef Bos … Het nieuwe cultuurseizoen is - al zeggen we het zelf - veelbelovend! Sommige voorstellingen zijn al (zo goed als) uitverkocht, dus haast je naar www.ccdebrouckere.be of naar de balie om een kaartje te bemachtigen! De aangepaste openingsuren tijdens de zomermaanden vind je op pagina 19.

Vriendenpas 2023/2024

Kom je vaak naar het cultuurcentrum? Dan is een vriendenpas misschien iets voor jou! Met een vriendenpas geniet je niet alleen van korting, maar ook van exclusieve acties doorheen het seizoen. Tijdens cultuurseizoen 2023/2024 geniet je met een vriendenpas van 3 euro korting per voorstelling (tenzij anders vermeld in de brochure). Wie vorig jaar gebruikmaakte van een vriendenpas moet dus een nieuwe aanschaffen voor dit jaar. Een vriendenpas kost 6 euro en staat op naam.

Meer info: www.ccdebrouckere.be/tickets

8 ONTSPANNEN
4 3 C M Y CM MY CY CMY K banner ccdb sparrensprokkels.pdf 1 15/06/2023 15:07:58
© Axelle Red © Het Prethuis © Ellie van den Brande
©
© Compagnie Cecilia Nictures

Kermissen en cultuurinjecties op de wijken

Kermis in de buurt, altijd een goede reden voor een feest! Ook in de zomermaanden kan je terecht voor een cultureel extraatje op je (wijk) kermis. De cultuurinjecties zorgen voor sfeer en gezelligheid, en een extra portie zon in de zomer… Noteer deze data alvast in je agenda!

Krommenhaak kermis

30 juni tot en met 2 juli

Vrijdag 30 juni van 19 tot 22 uur: Tor-kest

Zaterdag 1 juli om 15 en 21 uur: Elias Durnez, muzikant en Cliff Willy, muziekband

Met de Vlaamse klassiekers en internationale rockhits van Cliff Willy is stilstaan onmogelijk, meezingen een must.

Zondag 2 juli van 10 tot 14 uur: Fanfare

Ruddervoordestraat

Kermis Torhout

19 augustus tot en met 23 augustus

Deze zomer kan je van 19 tot 23 augustus tollen en draaien op de kermis in het centrum. De werken van de stadskernvernieuwing liggen achter ons en dus gaat de kermis opnieuw door in het stadscentrum. Goed nieuws want dit jaar komt de kermisworp terug! Ook het vuurwerk op woensdagavond staat op het programma. Meer informatie over het volledige kermisprogramma volgt via www.visittorhout.be

Zomerfeesten Driekoningen

Zondag 2 juli en zondag 27 augustus

Zondag 2 juli om 13.30 uur (start): Knabbelsnabbelfietstocht met Sarah Toestra, Tommy De Ballonombuiger, straatacts

Sarah Toestra is een gracieuze, wandelende fee die bovendien wondermooi viool speelt. Tommy maakt de leukste ballonfiguren.

Zondag 27 augustus: Wijkfeest i.k.v. 45 jaar De Biekorf met om 14 en 16 uur: Chez Cirquarant

Chez Cirquarant is een vermakelijke, culinaire one-manshow rond bistro Chez Cirquarant.

Uitvalsbasis De Biekorf, Steenveldstraat 2A

Herderfeesten

Vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus

Zaterdag 26 augustus van 10.30 tot 12.30 uur: Rommelmarkt met Mister Clean, straatact

Mister Clean komt als onverwachte gast tevoorschijn als poetsman van de stad.

Zondag 27 augustus om 11 uur: The Key Sisters, aperitiefconcert

Drie zangeressen die muziek in een swingend jazz-jasje verpakken en de jaren ‘40 en ‘50 helemaal terugbrengen.

Omgeving Sparrenhove, Herderstraat 3

Check

9 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 ONTSPANNEN
het volledige programma op www.visittorhout.be
© Evelyn Vergote © Straatanimatie.eu © Straatanimatie.eu

Speelpleinwerking De Warande

Goed nieuws: Speelpleinwerking De Warande opent de deuren tijdens de zomervakantie!

Het is niet nodig om vooraf in te schrijven voor de speelpleinwerking. Vooraf inschrijven voor de uitstappen is wel nog nodig via webshop.torhout.be of in de inschrijfcontainer ter plaatse.

De uitstappen van deze zomer zijn:

Dinsdag 4 juli: Kleuterzwemmen (4-8 jaar)

Donderdag 6 juli: Sportkriebels (8-12 jaar)

Woensdag 12 juli: Zoo Antwerpen (3-11 jaar)

Donderdag 13 juli: Speelzwemmen (6-12 jaar)

Dinsdag 18 juli: Kleuterzwemmen (4-8 jaar)

Donderdag 20 juli: Aquapark (8-12 jaar)

Dinsdag 25 juli: Buitenbeentje (6-12 jaar)

Woensdag 26 juli: Speelzwemmen (6-12 jaar)

Vrijdag 28 juli: Warandefestival (3-12 jaar)

Dinsdag 1 augustus: Kleuterzwemmen (4-8 jaar)

Donderdag 3 augustus: Bellewaerde (3-12 jaar)

Dinsdag 8 augustus: Speelzwemmen (6-12 jaar)

Donderdag 10 augustus: The outsider (6-12 jaar)

Woensdag 16 augustus: Speelzwemmen (6-12 jaar)

Donderdag 17 augustus: 't Kakelend Kippenmuseum (3-11 jaar)

Woensdag 23 augustus: Woopahoo (4-12 jaar)

Vrijdag 25 augustus: Arthur’s verjaardagsfeest (3-12 jaar)

Dinsdag 29 augustus: Kleuterzwemmen (4-8 jaar)

Alle info via www.torhout.be/spw_praktisch

Torhout X­tra

Zin om herinneringen te maken? Ga dan mee met ons op uitstap! Tijdens de zomervakantie organiseren we elke week een uitstap voor tieners van 12 tot 22 jaar. We houden de prijzen zo laag mogelijk. Als je een sociaal pasje of MIAUiTPAS hebt, heb je recht op het sociaal tarief. Dan betaal je 20% van het inschrijvingsgeld. Inschrijven en betalen doe je via webshop.torhout.be. Alle praktische info vind je terug op www.torhout.be/x-tra

Torhout Beach

Torhout Beach, dat is dé hotspot voor 12 tot 18-jarigen in het stadspark van Torhout! Laat de verveling niet toeslaan en kom zeker (al dan niet met je vrienden) eens langs! Elke weekdag open van 13 tot 18 uur.

Alle info via www.torhout.be/beach, jeugddienst@torhout.be of 050 22 20 14.

10 ONTSPANNEN
© Kim Vandecaveye

Probeer de nieuwe beweegroute aan ‘t Hoge Water uit

Op ‘t Hoge Water langs de Noordlaan kan je wandelend of in looppas de 600 meter lange beweegroute volgen en de vele eenvoudige oefeningen op jouw tempo uitvoeren. Sportievelingen die het liever wat pittiger aan doen, kunnen deze route meermaals afleggen of combineren met het beklimmen van de uitkijktoren of enkele extra oefeningen aan de beweegbank en het klimrek. Een leuke uitdaging is om deze route via de achterkant te verlaten en er een loopje of wandeling langs de Groene 62 tot in domein d’Aertrycke aan te koppelen. Dan heb je al snel een omloop van 10 kilometer.

Koers in Torhout

Op 16 juli organiseert Lions Torhout het Belgisch Kampioenschap G-tijdrijden. Dit vindt plaats tussen 14 en 18 uur op industriezone de Ringaert langs de Roeselaarseweg.

Op kermismaandag 21 augustus is er de Funwielerwedstrijd voor recreanten, Torhoutenaren en leden van Torhoutse sportverenigingen. Op een lokale omloop van ongeveer 2 kilometer, met start en aankomst in de Bruggestraat ter hoogte van de parking bij het zwembad, strijden inwoners zonder wedstrijdvergunning voor de eer.

De wedstrijd start om 19 uur en duurt 1 uur waarna ze nog een laatste ronde rijden. Enkel mensen zonder wedstrijdvergunning bij Wielersport Vlaanderen kunnen deelnemen. De deelnemers nemen een dagvergunning. Kostprijs 10 euro + 5 euro waarborg voor het rugnummer. Stuur een e-mail naar nico.loose@skynet.be om je in te schrijven.

Neem jij deze zomer een verfrissende duik?

Hoe heerlijk kan het zijn om op een warme zomerdag de verfrissing van een zwembad op te zoeken? Kom jij graag spelen en ravotten in het zwembad of geniet je meer van een ochtendlijke zwembeurt, een uurtje stevig baantjes zwemmen of een plons met je gezin? Dan ben je in het zwembad van Sportcentrum Benny Vansteelant op het juiste adres.

Van dinsdag 4 tot en met zondag 9 juli kunnen kinderen elke namiddag hun hartje ophalen op de grote opblaasstructuur in het zwembad. Tijdens de zomermaanden zijn er aangepaste openingsuren. Je ontdekt ze op pagina 19.

Kermiswoensdag

23 augustus: De Grote prijs Stad Torhout

Heel wat jaren werd op kermiswoensdag een wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften georganiseerd in Torhout. Aan deze traditie kwam een einde. Nu slaan het Lokaal Bestuur Torhout en KVC Ichtegem Sportief vzw de handen in elkaar om de volgende drie jaar deze wielerwedstrijd in ere te herstellen.

Op kermiswoensdag 23 augustus organiseren we de Grote Prijs Stad Torhout (1.12 IC1), een interclubwedstrijd voor elite zonder contract en beloften met teams uit België en onze buurlanden. Ook Belgische continentale profploegen mogen starten in deze wedstrijd.

De wedstrijd vindt plaats op een lokale omloop van ongeveer 12 kilometer met start in de Aartrijkestraat ter hoogte van het Stadskantoor en aankomst in de Elisabethlaan ter hoogte van het station. De totale wedstrijd is minimum 140 km lang.

De wedstrijd start om 14 uur en eindigt vermoedelijk rond 17.30 uur. Verkeer is in één rijrichting toegelaten.

11 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 ONTSPANNEN

Metamorfose

Er komt een dag waarop de dromen kiemen een hunker naar verandering laat los 't vertrouwde beeld de stad is aan vervellen toe het oude kleed moet afgeworpen de lijnen anders uitgezet gewoontes bijgesteld en aangepast aan nieuwe tijden.

Er komt een dag waarop de plannen groeien gedachten schuiven heen en weer de burger wordt bevraagd pro's en contra's afgewogen hoe wordt de Sparrestee hertekend wat moet behouden wat moet nieuw welk beeld moet nu getoond en zal verandering bekoren?

Er komt een dag waarop intenties bloeien door meesterplanners uitgewerkt een open plein, porfier en strakwitgetrokken lijnen naar Italiaans model ontworpen hoor hoe 't klare water klatert een bries door d'eikjes ruist en mensen op de banken praten.

Er komt een dag waarop de werken rijpen de houtlandstad wordt uitgekleed en gronden omgewoeld riolen leidingen ontbloot vergane rest wordt afgeborsteld en hinder wordt gesignaleerd terwijl met mondjesmaat de stadskern haar nieuwe kleedje past.

Er komt een dag waarop de klokken zingen het graafwerktuig is uit de stad het plein ontvangt weer volk een glas, een toost en feestgedruis verwaaien ettelijke zorgen maken opnieuw de geesten vrij om met een frisse blik de nieuwe kansen te omarmen.

We vieren feest op 2 en 3 september

De werken in de stadskern werden een maand sneller dan voorzien afgerond. We pakken graag uit met een feestweekend en onze vernieuwde stadskern. Hou alvast het eerste weekend van september vrij voor het feest van het jaar. Stadsdichter Marc Coulier kroop in z’n pen en schreef er een gedicht over. Lees en geniet!

Zaterdag 2 september

11 uur: Opening gratis tentoonstelling 'Gif mo Goaze!' in het Vrijetijdshuis

14 - 17 uur: Feestnamiddag voor jong en oud met petanque, bord- en volksspelen, kinderwaterfuif in de fontein...

16 uur: Begraven van de tijdscapsules

19 uur: Stadstraktaat

19.30 uur: Officiële bedanking van de Torhoutse handelaars

20 uur: Vlaanderen Zingt

Zondag 3 september

10 tot 13 uur: Boerenmarkt met 100% Torhoutse producten en aperitiefconcert

14 tot 18 uur: Belgisch Kampioenschap Belleman

Woensdag 6 september

Feestelijke opening wekelijkse woensdagmarkt

12 BESTUREN
Marc Coulier 06 2023 Stadsdichter 2023-2024

De stadskern is weer open!

Na enkele intensieve jaren vol wegenwerken is het tijd om onze compleet vernieuwde binnenstad te showen. De stadskernvernieuwing zit er op en dat was meteen het omvangrijkste project deze legislatuur.

De gemeenteraad keurde op maandag 26 juni de jaarrekening van vorig jaar goed. De jaarrekening is een rapportage over het gevoerde beleid en bevat ook een uitgebreide kijk op de financiële cijfers van het lokaal bestuur. Zo werd in 2022 voor 8.072.827 euro geïnvesteerd en 41.229.114 euro uitgegeven aan gewone werking. Het lokaal bestuur kon een beroep doen op maar liefst 724.163 euro aan investeringssubsidies. Opmerkelijkste projecten van vorig jaar waren de stadskernvernieuwing en de realisatie van park ‘t Hoge Water.

Hierbij een greep uit de realisaties:

Torhout onderneemt

Digitale bewegwijzering met displays in het kader van het parkeergeleidingssysteem

Organisatie Torhout Awards

Uitwerking uniform terrassenreglement

Torhout leert en ontspant

Verbeteringswerken De Mast en bibliotheek

Aankoop vleugelpiano voor de Kunstacademie

Torhout zorgt

Voorbereiding ontwikkeling UiTPAS

Opmaak en verdeling welzijnsbrochure

Uitbreiding openingsuren OC ‘t Centrum

Torhout beweegt veilig

Realisatie fietssnelweg Spoor 3

Werken stadskernvernieuwing

Realisatie park ‘t Hoge Water

Torhout groent

Renovatie stookplaats Club de B

Relighting sporthallen en plaatsing zonnepanelen woonzorgcentrum

Klimaatbeheersingssysteem Kunstacademie

Aankoop gebouw FOD Financiën

Ben je benieuwd naar wat we nog allemaal gerealiseerd hebben? Neem dan zeker een kijkje in de jaarrekening van het lokaal bestuur, deze zal binnenkort integraal te lezen zijn op www.torhout.be

Torhout wijkt en buurt

Plaatsing beweegbank en klimrek in park ‘t Hoge Water

Torhout vernieuwt

Installatie LED-verlichting Velodroom

13 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 BESTUREN

Kies voor een opleiding in de Kunstacademie

In de Kunstacademie kan je terecht voor lessen muziek, woordkunst, dans en beeldende kunst.

Zowel kinderen, jongeren als volwassenen zijn welkom. Je wordt er opgeleid door professionele en enthousiaste leraars met een passie voor hun vak.

Er is een heel divers aanbod aan opleidingen zoals schrijver, verteltheater of beeldlab. Of kies je liever voor muziek met pop, jazz, rock, folk of klassieke muziek? Je hoeft niet eerst theoretische vakken te volgen en kan dus meteen beginnen met instrumentles.

Extra mogelijkheden voor leraren in opleiding

De Kunstacademie werkt al jaren samen met VIVES Campus Torhout. Voor leraren in opleiding kunnen de opleidingen in de Kunstacademie een bijzondere aanvulling zijn, denk maar aan gitaar-, piano- of accordeonlessen, woordkunst die toespitst op juiste uitspraak, taalvaardigheid, expressie en drama of beeldlab als ondersteuning voor lessen plastische opvoeding. Leuk om te weten: je krijgt hier een diplomasupplement voor!

Inschrijven kan nog tot eind september. Dit kan online via www.kunstacademietorhout.be of ter plaatse op afspraak in het secretariaat. Maak je afspraak via secretariaatacademie@torhout.be of 050 21 56 55.

Eerste prijs voor Flor Boussier

Op zondag 23 april behaalde Flor Boussier de eerste prijs op de Nationale wedstrijd voor klarinet 'Val de Sambre' in Tamines!

Flor Boussier volgt sinds zijn 8ste les in de klas van Geert Baeckelandt. Hij speelt op professioneel niveau en combineert dit met zijn studies fysica en sterrenkunde in 3de bachelor. Hij nam in het weekend van 22 en 23 april deel aan het concours voor klarinet 'Val de Sambre' in Tamines en dit in de hoogste afdeling. Er stonden werken op het programma van Milhaud en Lutoslawski. Hij won een klarinet ter waarde van 4.000 euro en heeft uiteraard heel mooie reacties gekregen van jury en publiek. De Kunstacademie is dan ook heel trots. We wensen hem verder alle succes toe!

14 ONTSPANNEN

De Techniekacademie gaat opnieuw van start!

Leerlingen uit het derde en vierde leerjaar kunnen dit najaar opnieuw deelnemen aan de Techniekacademie. Je neemt deel aan workshops waar je onder begeleiding van 2 techniekcoaches boeiende STEM-projecten maakt! Je proeft er van verschillende technieken, van hout over mechanica en elektriciteit tot het programmeren van een robotje.

Eerste workshop in de week van 9 oktober Inschrijven kan via www.techniekacademie-torhout.be. Kies voor Junior Techniekacademie en klik via het menu bovenaan door naar de inschrijvingstool om in te schrijven voor de reeks van het najaar. Per groep kunnen 20 kinderen deelnemen.

De workshops vinden telkens plaats op woensdagnamiddag van 13.30 tot 15 uur in Middenschool Sint-Rembert (Bruggestraat 23). Voor de hele reeks betaal je 65 euro, na afloop van de workshops ontvang je een fiscaal attest kinderopvang.

Meer info vind je op www.techniekacademie.be

Wij hebben een boontje voor pleegzorg

Als pleegzorgstad heeft Torhout een boontje voor pleegzorg. Meer dan 350 kinderen, jongeren en pleeggasten wachten in West-Vlaanderen op een pleeggezin. Zij kunnen door omstandigheden niet bij hun ouders wonen. Pleeggezinnen zorgen voor een warme thuis, zolang dat nodig is.

Pleegzorg bestaat in verschillende vormen: kort, lang of enkel tijdens weekends en vakanties. Pleegzorg is er voor baby’s, kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek.

Wil jij zo’n bijzonder engagement aangaan?

Surf dan naar www.pleegzorg.be, vraag een infopakket aan of schrijf je in voor een vrijblijvende infosessie over pleegzorg.

Ontdek

de twee Torhoutse digipunten

Vorige maand openden in Torhout twee digipunten.

In een digipunt kan je: Gebruikmaken van een computer met internet. Vragen stellen aan de digihelper rond gebruik van computer, tablet en smartphone zoals: Itsme installeren.

Een QR-code leren scannen.

Een app op de smartphone installeren. Iets opzoeken op het internet.

Een bijlage toevoegen aan een e-mail. Een laptop of tablet uitlenen.

Waar?

Digipunt Bibliotheek (Ravenhofstraat 9): elke woensdag en zaterdag van 9 - 12 uur

Digipunt OC ‘t Centrum (Beerstraat 20): elke dinsdag van 15 - 18 uur

Meer info via sociaal.huis@torhout.be of 050 81 99 08.

15 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 LEVEN

UiTPAS vervangt pasje Sociaal Tarief

UiTPAS

De UiTPAS is een voordeelkaart voor sport, cultuur en vrije tijd.

Hoe meer punten je spaart, hoe groter je voordeel. Momenteel geldig voor het vrijetijdsaanbod van het lokaal bestuur, vanaf 1 september geldig bij heel wat Torhoutse verenigingen.

De UiTPAS koop je aan 5 euro in het Vrijetijdshuis.

Vraag je UiTPAS aan kansentarief aan Gebruik je op vandaag het pasje Sociaal Tarief voor vrije tijd?

Kom dan tijdig langs bij het Sociaal Huis om je UiTPAS aan kansentarief aan te vragen.

Persoonlijke kortingspas voor mensen met een laag inkomen en/of personen met verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit.

80% korting voor activiteiten, kampen, lidgeld…

In Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout en Zuienkerke en alle deelnemende verenigingen in diezelfde regio.

Te koop in het Sociaal Huis of het Vrijetijdshuis voor 1 euro.

Kom langs met je elektronische identiteitskaart, eventueel de rijksregisternummers van je gezinsleden en een bewijs verhoogde tegemoetkoming.

Kom langs in het Sociaal Huis voor je tussenkomst buitenschoolse kinderopvang

Je kan de UiTPAS voorlopig niet gebruiken voor een tussenkomst buitenschoolse kinderopvang. Wil je verder genieten van deze tussenkomst? Kom dan bij voorkeur voor 1 september langs in het Sociaal Huis.

Zitdagen partners

Sociaal Huis

Juridisch advies nodig?

Elke eerste dinsdag van de maand kan je in het Sociaal Huis terecht voor juridische eerstelijnsbijstand, telkens van 17 tot 19 uur. Dit kan een eerste mondeling juridisch advies zijn, praktische inlichtingen of verwijzing naar een gespecialiseerde instantie of organisatie. Dit advies is gratis voor iedereen. Eerstvolgende zitdagen:

4 juli

1 augustus

5 september

Heb je meer dan een eerste mondeling juridisch advies nodig? En heb je nood aan een advocaat voor bijstand of vertegenwoordiging? Als je te weinig bestaansmiddelen hebt, kan je een beroep doen op de juridische tweedelijnsbijstand. Afhankelijk van je inkomen, krijg je een volledige of gedeeltelijk kosteloze juridische bijstand. Ook hiervoor kan je terecht in het Sociaal Huis, elke eerste vrijdag van de maand om 11 uur. Eerstvolgende zitdagen:

7 juli

4 augustus

8 september

In het Sociaal Huis houden nog heel wat andere externe diensten zitdagen op vaste tijdstippen. Daar kan je terecht met tal van vragen (rond pensioen, zelfstandige activiteit, vrijwilligersloket, poetshulp…). Een overzicht vind je op www.torhout.be/partners-sociaal-huis Vragen? Bel 050 22 12 33 of kom langs in het Sociaal Huis, Aartrijkestraat 11/a, Torhout

16 LEVEN

Toekomstplan voor site Lammens

Site Lammens is de leegstaande en voormalige site van de pluimveeslachterij in Wijnendale.

De startnota beschrijft waar het lokaal bestuur in grote lijnen naartoe wil met de site:

Het grootste deel van de site wordt gesloopt en omgevormd naar een zone voor kleinschalige, lokale bedrijvigheid.

De groene buffers rondom het terrein worden behouden en extra groen en ontharding zorgen voor bijkomende ruimte voor infiltratie.

Trage weggebruikers moeten de site maximaal kunnen doorkruisen.

Het terrein wordt centraal ontsloten via de Breestraat. Het woonlint langs de Wijnendale-Stationsstraat wordt afgewerkt met woningen in plaats van bedrijvigheid.

Aan de westzijde van de Breestraat komt een groene zone en een waterzuiveringsinstallatie van Aquafin die het afvalwater van Wijnendale en een gedeelte van Ichtegem zal zuiveren.

We bekijken de mogelijkheden voor de doktersvilla aan de rand van de site.

Lees de volledige nota na via www.torhout.be of bekijk het dossier in het Stadskantoor - Aartrijkestraat 11/b. Opmerkingen, suggesties of aanbevelingen kan je nog tot en met 11 augustus bezorgen via ruimte@torhout.be of per brief aan het college van burgemeester en schepenen. We behandelen en onderzoeken alle opmerkingen. Deze startnota kadert in de opmaak van een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat uiteindelijk zal bepalen wat er precies kan worden vergund op de site.

Help de Aziatische hoornaar opsporen.

Word Vespawatcher!

De provincie West-Vlaanderen wil het aantal actieve Vespawatchers opkrikken. Dit zijn vrijwilligers die bekwaam zijn in het vinden van nesten van de Aziatische hoornaar. Vespawatchers vervullen een sleutelfunctie. Ze krijgen de waarnemingen van individuele hoornaars. Op locaties waar het vermoeden van nesten zeer groot is, komen ze ter plaatse om de nesten op te sporen. Ze zorgen dat na hen de verdelgers hun werk kunnen doen.

Misschien wil jij Vespawatcher worden?   Je hebt een hart voor natuur en insecten?

Je ziet de bedreiging die uitgaat van de Aziatische hoornaar? In de periode tot en met oktober (soms nog wat langer) zie je het mogelijk om hierin meerdere dagen tijd te investeren?

Geïnteresseerd? Laat je naam en je gegevens achter via www.west-vlaanderen.be/opleiding_vespawatcher

17 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 WONEN
Het college van burgemeester en schepenen keurde de startnota voor het toekomstplan van site Lammens goed. © Global Estate Group

Nooit te oud voor een energiezuinige woning

Of je nu als jong koppel net een woning kocht, of als je al vijftig jaar in je huis woont. Een investering in energiemaatregelen is geen weggegooid geld. Ooit wordt je woning wellicht verkocht.

Nieuwe eigenaars van woongebouwen met een slecht EPClabel zijn verplicht om binnen de 5 jaar na overdracht de woning energetisch te renoveren. In 2028 wordt de renovatieplicht uitgebreid waarbij nieuwe eigenaars verplicht moeten renoveren tot minstens label C. Deze verplichtingen worden verder aangescherpt tot 2040, dan moet de woning binnen de 5 jaar na aankoop een A-label halen. Als je er nu voor zorgt dat je woning een goed EPC-label behaalt dan zal je huis bij een latere verkoop meer waard zijn.

Dubbele beglazing in elke woning

Dubbele beglazing is sinds 2020 verplicht voor alle (huur) woningen in Vlaanderen en dit voor zowel woningen, appartementen als kamers. Eigenaars die glas of ramen vervangen door hoogrendementsglas kunnen onder bepaalde voorwaarden een premie ontvangen. Vervang je het schrijnwerk met het glas en voldoe je aan de ventilatievoorwaarden? Dan kan de premie een stuk hoger zijn. Wist je dat het niet altijd nodig is om het volledig raam te vervangen? In sommige gevallen kan er nieuw dubbel glas geplaatst worden in de bestaande ramen.

Schakel de energiecoach in De energiecoach van De Woonwinkel kan je gratis helpen. Hij komt bij je langs met advies, vraagt offertes op, controleert de werken en verzamelt de nodige documenten om nadien de eventuele premies aan te vragen op loket. Plan je afspraak via 050 25 01 38 of mail naar energiecoach@dewoonwinkel.be

Heb je een actieve exclusief nachtmeter?

Weet dat je tijdelijk recht hebt op extra hoge premies bij energiebesparende investeringen. Voor meer info kan je terecht bij De Woonwinkel of www.vlaanderen.be/ energiefactuur-voor-elektriciteit-of-aardgas

Fiets gestolen?

Doe altijd aangifte bij de politie

Vermeld bij je aangifte zeker volgende zaken: Als je fiets gestolen werd in de fietsenstalling aan het station: geef door dat er camera’s aanwezig zijn in de fietsenstalling.

Het uur waarop je aankwam.

Het uur waarop je de diefstal vaststelde. Specifieke kenmerken van je fiets.

Welk slot je gebruikte.

Doe je aangifte via www.politie.be en klik door naar ‘aangifte/melding’ of bel 050 23 18 03.

Kies voor een tuinafvalbak en win een exclusieve

Mirom­strandstoel

Een tuinafvalbak, dat is kiezen voor je gemak. Je deponeert je tuinafval gewoon in een stevige afgesloten container en laat het aan huis ophalen. Geen gedoe om je auto of aanhangwagen vol te proppen en je vrije namiddag moet je niet opofferen. Al wie tussen 1 juni en 31 juli inschrijft, maakt kans op een Mirom-strandstoel. Bovendien krijgt elke nieuwe klant - zolang de voorraad strekt - ook een paar tuinhandschoenen van Vlaco. Het tuinafval dat door onze diensten wordt opgehaald, wordt nadien verwerkt tot gecertificeerde compost en komt dus weer in de kringloop terecht. Een tuinafvalbak bestellen kan via mirom.be/tuinafvalbak

Doe mee met de fotowedstrijd Ben je al klant (of is een tuinafvalbak niks voor jou), maar wil je tòch kans maken op zo’n strandstoel? Doe dan mee aan de fotowedstrijd. Maak een leuke foto van jouw favoriete plekje in de tuin, met een stoel of ander zitmeubel in beeld. Stuur je foto voor 12 juli in via mirom.be/mijngemak. Vanaf 12 juli komen alle foto’s op de Facebookpagina van Mirom. De 3 foto’s met de meeste stemmen winnen, daarna pikt een jury er ook nog eens de 2 mooiste en/of meest originele foto’s uit.

Surf naar mirom.be/mijngemak voor meer info en om je foto in te sturen.

18 WONEN

Opgelet voor oplichting

Lokale politiezone Kouter kreeg een aantal aangiftes door waarbij daders zich telefonisch voordoen als medewerker van een bank en zo een aanzienlijk geldbedrag ontfutselen. Ze geven mee dat er verdachte transacties vastgesteld werden en dat een medewerker zal langskomen. Ter plaatse maken ze gebruik van de kaartlezer en bankkaarten om alles door te geven.

De politie geeft volgende tips:

De bank zal nooit iemand aan huis laten komen. Kredietkaarten vernietig je door het doorknippen van de magnetische strip.

Als je wordt opgebeld, controleer dan zelf eerst of er verdachte transacties werden uitgevoerd.

Geef nooit bankkaarten en/of codes door aan derden.

Valse e-mails rond afvalstoffenheffing en rioolbelasting

Een aantal Torhoutse bedrijven ontving recent een aanmaning van Agerant gerechtsdeurwaarders in opdracht van het Lokaal Bestuur Torhout voor het betalen van een afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Dit is een valse e-mail, ga hier zeker niet op in en stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be. Wees ook alert voor andere berichten van gerechtsdeurwaarders. Meer info via www.safeonweb.be

De financiële dienst van het lokaal bestuur verstuurt na het uitblijven van een betaling steeds eerst een betalingsherinnering.

Gaf je toch je gegevens door?

Waarschuw je vrienden dat je hen een valse e-mail hebt doorgestuurd.

Als je een wachtwoord doorgaf dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk. Als je je creditcardgegevens doorgaf, verwittig dan onmiddellijk Card Stop via 078 170 170.

Join the tea m

Verpleegkundigen

Voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur Selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

Zomerregeling

Op volgende momenten zijn al onze diensten gesloten: dinsdag 11 juli (Vlaamse feestdag)

vrijdag 21 juli (Nationale feestdag)

dinsdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart)

woensdag 23 augustus (Kermiswoensdag)

Dringend een attest, uittreksel of iets anders nodig? Heel wat zaken kun je online regelen. Surf naar www.torhout.be

Zomerregeling Cultuurcentrum de Brouckere

Van dinsdag tot en met vrijdag kan je van 8.30 uur tot 12 uur fysiek of telefonisch terecht bij de baliemedewerkers. Deze regeling geldt tot en met eind augustus. Cultuurcentrum de Brouckere sluit de deuren van maandag 10 juli tot en met zondag 28 juli.

Zomerregeling zwembad

Maandag

17.00 - 20.00 uur recreatief zwemmen

Dinsdag 07.30 - 09.00 uur baantjeszwemmen

14.00 - 17.00 uur spelenbad

17.00 - 19.30 uur recreatief zwemmen

19.30 - 21.00 uur baantjeszwemmen

Woensdag 14.00 - 17.00 uur spelenbad

17.00 - 19.00 uur recreatief zwemmen

Donderdag 14.00- 17.00 uur spelenbad

17.00 - 20.00 uur recreatief zwemmen

Vrijdag 14.00 - 17.00 uur spelenbad

17.00 - 20.00 uur recreatief zwemmen

20.00 - 21.00 uur baantjeszwemmen

Zaterdag 13.00 - 14.00 uur recreatief zwemmen

14.00 - 17.00 uur spelenbad

Zondag 08.00 - 09.30 uur baantjeszwemmen

09.30 - 11.45 uur recreatief zwemmen

Interesse om te werken bij het lokaal bestuur?

Momenteel zijn we op zoek naar volgende profielen:

Zorgkundigen

Voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur Selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

Een informatiebundel met de volledige toelatings- en aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving, berekeningswijze bezoldiging en alle praktische info hoe te solliciteren vind je op www.torhout.be/vacatures

19 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 KORT
GESLOTEN

JULI

Tentoonstelling Keramiek Kasper

Nog tot en met 27 augustus

Museum Torhouts Aardewerk - Ravenhofstraat 5

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Bijenwandeling en ­zoektocht

Nog tot 30 september

Vrijetijdshuis, Markt 1 vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Babbelmiddagen

Zondag 2 juli en 6 augustus van 14 tot 17 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20

Hart boven Hard Torhout - torhout@hartbovenhard.be www.facebook.com/HBH8820

Krommenhaakkermis

Van 30 juni tot en met 2 juli Ruddervoordestraat vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Gezinsfietstocht over verkeer en duurzaamheid

Nog tot 15 september

Stadscentrum

ruimte@torhout.be - 050 22 11 39

www.torhout.be/mobiliteit-van-de-toekomst

Zomerfeesten Driekoningen ­ Knabbel­Snabbel Fietstocht

Zondag 2 juli van 13.30 tot 18 uur

Driekoningen - Steenovenstraat vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Textiel lab en Hennie de heks

Van 3 tot en met 7 juli

GVBS Sint-Henricus - Sint-Henricusstraat 4

Panta Rhei vzw - info@pantarheivzw.be - 02 397 99 99 www.pantarheivzw.be

Kamp/themadagen op De Elzenhoeve

Van 3 tot en met 7 juli

De Elzenhoeve - Elzenstraat 5

info@elzenhoeve.be - 0468 26 97 99

Zomersportkamp ­ waterratten

Van 3 tot en met 7 juli

Sportcentrum Benny Vansteelant - Industrielaan 2

Sportdienst Torhout - sport@torhout.be - 051 22 11 80

Boerderijkamp lagere school

Van 3 tot en met 7 juli

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 050 21 67 03 - kinderboerderij@torhout.be

De ‘bosberen’ werken in Groenhove

Dinsdag 4 juli van 9 tot 11.30 uur

Parking Groenhovebos - Bosdreef 8

Natuurpunt Torhout - rdebaillie@gmail.com - 0484 48 15 47 www.natuurpunt.be/agenda

Easy Yoga met live muziek

Dinsdag 4, 11, 18 & 25 juli, 1, 8, 15, 22 & 29 augustus van 19 tot 20.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be

Parkies met MAKSIM

Dinsdag 4 juli om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Antoine@Groenhove bos

Van 7 tot en met 15 juli

Groenhove Bos - Bosdreef

caravanantoine@gmail.com - 0494 52 41 32

Ecstatic Dance met live muziek ­ DJ Boto

7 juli & 4 augustus van 19 tot 21.30 uur en 23 juli & 20 augustus van 9.30 tot 12 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Workshop creëer je eigen glas­in­loodraam

Zaterdag 8 juli

Alethiea België - Rozeveldstraat 84

Atelier Forrier - atelierforrier@gmail.com

Workshop ‘Handpan’

Zaterdag 8 juli van 10 tot 17 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - www.boventoon.be

20
#visittorhout

Boerderijkamp ­ lagere school en kleuter

Van 10 tot 14 juli

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5

kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.kinderboerderijtorhout.be

Musicalkampen Far West op stelten en Gekke heksen en dolle tovenaars

Van 10 tot 14 juli

Kunstacademie Torhout - Bruggestraat 12

Compagnie MiLa vzw - kamp@milakampen.be - 02 387 21 65 https://www.milakampen.be

Parkies met Garry Hagger

Dinsdag 11 juli om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Zomerkamp basketbal

Van 12 tot en met 14 juli

Industrielaan 2 Torhout Lions - www.torhoutlions.be

Film in openlucht: Fireheart & Ticket To Paradise

Donderdag 13 juli van 19 tot 22 uur

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Workshop ‘Gongs’

Zaterdag 15 juli van 10 tot 17 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - www.boventoon.be

Parkies met ABBA4U

Dinsdag 18 juli om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70

Kinderdorp

Vrijdag 21 juli van 14 tot 18 uur

Markt

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Ligconcert ‘Totem’

Vrijdag 21 juli om 19.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - www.boventoon.be

Boerderijkamp kleuter en lagere school

Van 24 tot en met 28 juli

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.kinderboerderijtorhout.be

Parkies met Gustaph

Dinsdag 25 juli om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Rommelmarkt

Zondag 30 juli van 6 tot 18 uur

Wijnendale

KA-dans Wijnendale - laura.riviere@outlook.com

Boerderijkamp kleuter en lagere school

Van 31 juli tot en met 4 augustus

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.kinderboerderijtorhout.be

Kamp/themadagen op De Elzenhoeve

Van 31 juli tot en met 4 augustus

De Elzenhoeve - Elzenstraat 5 info@elzenhoeve.be - 0468 26 97 99

AUGUSTUS

Parkies met Soulbrothers

Dinsdag 1 augustus om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Workshop ‘Tonguedrum’

Zondag 6 augustus van 10 tot 16.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - www.boventoon.be

Boerderijkamp ­ kleuter en lagere school

Van 7 tot en met 11 augustus

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.kinderboerderijtorhout.be

Parkies met Rocket Guy ­ Elton John

Tribute

Dinsdag 8 augustus om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Ligconcert ‘Fresh touch’

Woensdag 9 augustus om 19.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - www.boventoon.be

Summer Retro Dance

Zaterdag 12 augustus

De Mast - Industrielaan 2

radio VBRO - 0476 38 28 33

Kunst in beweging & De slimme kat

Van 14 tot en met 18 augustus

GVBS Sint-Henricus - Sint-Henricusstraat 4

Panta Rhei vzw - info@pantarheivzw.be - 02 397 99 99

www.pantarheivzw.be

21 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4

Kampen: Spektakel: MiLa’s got talent & Theater:

Licht uit, spot aan!

Van 14 tot en met 18 augustus

Kunstacademie Torhout - Bruggestraat 12

Compagnie MiLa vzw - kamp@milakampen.be - 02 387 21 65 www.milakampen.be

Oldtimer Kastelentocht

Dinsdag 15 augustus van 10 tot 19 uur

De Mast Torhout - Industrielaan 2

Parkies met Karen Damen & Top Guns

Dinsdag 15 augustus om 19 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Jongerenkamp

Van 16 tot en met 18 augustus

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.kinderboerderijtorhout.be

Torhout Kermis

Van 19 tot en met 23 augustus

Stadscentrum

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Potluck picknick Hart boven Hard

Zondag 20 augustus van 12 tot 16 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 11/b

Hart boven Hard Torhout - torhout@hartbovenhard.be

0495 78 38 13

Speel­o­theek & Max en de toverstenen

Van 21 tot en met 25 augustus

GVBS Sint-Henricus - Sint-Henricusstraat 4

Panta Rhei vzw - info@pantarheivzw.be - 02 397 99 99 www.pantarheivzw.be

Groeikamp zomervakantie

Van maandag 21 tot en met 25 augustus

Groepspraktijk Kwebbel - Logopedie - Berkenstraat 3 Groei! Yoga & Coaching - http://www.groei-coachingpraktijk.be

Boerderijkamp ­ lagere school

Van 21 tot en met 25 augustus

Kinderboerderij d'Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.kinderboerderijtorhout.be

Musicalkampen: Onder de zee ­ Waar is Wally

Van 21 tot en met 25 augustus

Kunstacademie Torhout - Bruggestraat 12

Compagnie MiLa vzw - kamp@milakampen.be - 02 387 21 65 https://www.milakampen.be

Herderfeesten

Van 25 tot en met 27 augustus

Zaal Sparrenhove - Zwevezelestraat vrijetijdshuis@torhout.be - www.visittorhout.be

Ligconcert ‘Under the Sky’

Vrijdag 25 augustus om 19.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - www.boventoon.be

Workshop ‘Handpan’

Zaterdag 26 augustus van 10 tot 17 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - www.boventoon.be

Workshop ‘Native American Flute’

Zondag 27 augustus van 10 tot 16 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - www.boventoon.be

Zomerfeesten Driekoningen

Zondag 27 augustus van 14 tot 20 uur

Driekoningen - Steenovenstraat vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - ww.visittorhout.be

Algemene fietstocht voor senioren van SAR Torhout

Woensdag 30 augustus van 14.30 tot 17.30 uur

Zwembad - Bruggestraat 14

SAR - Torhout - 050 21 44 18 of 050 21 10 53

Vollemaanconcert

Donderdag 31 augustus van 19.30 tot 21 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - www.boventoon.be

Meer informatie over bovenstaande en andere activiteiten vind je op www.visittorhout.be.

Of volg de Facebookpagina Torhout - levende stad of onze Instagrampagina’s lokaalbestuurtorhout en VisitTorhout.

Heb je een beperking en wil je nagaan of een activiteit toegankelijk is voor jou?

Contacteer ons via 050 22 11 22 of onthaal@torhout.be.

22
www.visittorhout.be
www.uitintorhout.be
Op
zoek naar extra activiteiten in Torhout?

College van burgemeester en schepenen

BEVOEGDHEDEN

- Algemeen beleid

- Veiligheid

- Lokale economie

- Burgerzaken

Zeeweg 28, Torhout

GSM 0499 46 32 43

E-mail kristof.audenaert@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur / woe. 11 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Cultuur en musea

- Stadsplanning

- Jeugd

- Informatie, participatie en dienstverlening

- Erediensten - Vrijwilligerswerking

- Onderwijs

Aartrijkestraat 118, Torhout

GSM 0496 39 73 92

E-mail lieselotte.denolf@torhout.be

Zitdag: woe. 9.30 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Personeel

- Sociale zaken

- Gelijkekansenbeleid - Sociale tewerkstelling

- Woonbeleid

Aartrijkestraat 165, Torhout

GSM 0496 82 35 54

E-mail ine.debruyne@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Mobiliteit

- Leefmilieu en dierenwelzijn

- Natuur en groen

- Noord-Zuidbeleid

- Begraafplaatsen

- Toerisme

Driekoningenstraat 102, Torhout GSM 0478 46 50 29

E-mail elsie.desmet@torhout.be

Zitdag: vrij. 13.30 - 15.30 uur

Claude

OPGELET!

Zitdagen op afspraak.

BEVOEGDHEDEN

- Openbare werken

- Stadspatrimonium

- Waterbeleid

Land- en tuinbouw

Wijkverfraaiing

Kruiskensstraat 1A, Torhout

GSM 0475 32 84 31

E-mail hans.blomme@torhout.be

Zitdag: woe. 14 - 16 uur

Stadskantoor

BEVOEGDHEDEN

- Feestelijkheden

- Kinderopvang

- Volksgezondheid - Senioren

Brandweer

Ruddervoordestraat 14, Torhout

GSM 0486 25 37 22

E-mail annick.vanderspurt@torhout.be

Zitdagen: zat. 10.30 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Financiën

- Bijzonder comité sociale dienst

- Ouderenzorg (inclusief Woonzorgcentrum) - Smart City - Markten - Sport - Omgevingsvergunningen

Rubenslaan 11, Torhout

GSM 0474 84 03 82

E-mail joost.cuvelier@torhout.be

Zitdagen: vrij. 15.30 - 17 uur

In het Stadskantoor van Torhout vind je: het onthaal, burgerzaken dienst Ruimte, dienst Milieu, dienst IT, dienst Financiën, dienst Communicatie, personeelsdienst, secretariaat en stadsarchief.

Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout Tel. 050 22 11 22 | info@torhout.be

Meer info

www.torhout.be/college-vanburgemeester-en-schepenen

Openingsuren onthaal:

maandag tot vrijdag: 9 - 12 uur & 13.30 - 17 uur

zaterdag: 9 - 12 uur

OPGELET! Niet alle diensten hebben dezelfde openingsuren, voor een overzicht, ga naar: www.torhout.be/contact

Wil je iets melden of heb je een tekortkoming gezien in onze stad? We vernemen het graag via www.torhout.be/overzicht-meldingen of vul onderstaande meldingskaart in.

Naam voornaam:

Telefoon:

Melding:

Adres:

E-mail:

Datum melding:

Handtekening:

23 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4 LOKAAL BESTUUR
Tom Vandenberghe algemeen directeur Callewaert financieel directeur Kristof Audenaert Burgemeester Lieselotte Denolf eerste schepen Ine Debruyne tweede schepen Hans Blomme vierde schepen Annick Vanderspurt vijfde schepen Joost Cuvelier zesde schepen
-
-
-

Wie, o wie?

De tweejaarlijkse uitreiking van de Cultuur- en Erfgoedprijzen brengt een ode aan het rijke cultuurleven van en in Torhout. De verkiezing vond plaats op vrijdag 23 juni. Welk gerestaureerd pand won de Erfgoedprijs? Vrijstaande villaPachthoeve Lagrou - Ctrl+C - 't Keldertje - Villa Depondt/Pijnkliniek

Hoe deelnemen?

Mail je antwoord als de bliksem naar sparrensprokkels@torhout.be of bezorg onderstaande strook aan het onthaal in het Stadskantoor (Aartrijkestraat 11/b). Deelnemen kan tot en met 1 augustus 2023

Oplossing vorige editie: We zochten volgende personen uit de schurkenboot: De duivel, Judas, Anatool, Hitler, Osama Bin Laden, Roger Vangheluwe, Saddam Hussein, Heks Sneeuwwitje, Berlusconi, Magere Hein 

Wie, o wie?

(juli 2023)

Naam voornaam:

E-mail:

Wie won in juni de tweejaarlijkse erfgoedprijs?

Wedstrijdreglement zie www.torhout.be.

Colofon

Eindredactie: Dienst Communicatie

Redactie: Laurence Ameel, Charlotte Aneca, Stefanie Callewaert, Christel Casier, Judith Colaert, Brecht Colpaert, Tamara Cuypers, Sofie De Clercq, Mieke Dekoninck, Amandine Demoor, Bert Desendere, Elsie Desmet, Francoise De Vreeze, Naomi Julien, Florentien Lahoutte, Leen Langenbick, Koen Pirlet, Cherline Plovie, Heidi Trio, Iljoetchka Vanhee

Lay-out en druk:

Ontwerp Studio Engarde

Lay-out Bredero Graphics

Druk Bredero Graphics

Verantwoordelijke uitgever:

Lokaal Bestuur Torhout

Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout

Verantwoordelijke schepen: Lieselotte Denolf

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.